Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ...


...προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα τον κ. Παπακωνσταντίνου εν όψει της ανακοινωσης των φορολογικών μέτρων:

κ.Παπακωνσταντίνου ΕΙΜΑΣΤΕ...



ΚΑΙ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ...



ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ σ.ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...



Την παραπάνω πολιτική διακήρυξη έγραψε η συντρόφισσα Σωτηρία Μπέλλου με σημειώματα των συντρόφων: Γιώργου Μητσάκη και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Για την αντιγραφή και την ανάρτηση, Αλέκος Στάμου



Read more...

Από σύμβουλος της ΝΔ, στέλεχος επί ΠΑΣΟΚ...



.
O νέος περιφερειάρχης εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Καρτσιώτης, κομματικά ενταγμένος φυσικά του ΠΑΣΟΚ, όλως περιέργως ήταν σύμβουλος πληροφορικής επί Νέας Δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια... από το σύνολο των υποψηφίων για τη θέση του συμβούλου πληροφορικής, η ΝΔ επέλεξε τον κ. Καρτσιώτη που ανήκει φυσικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό για να γίνει ξεκάθαρη για άλλη μια φορά η απάτη του...

opengov αλλά και η πολιτική που ακολουθούσε η τραγική κυβέρνηση της ΝΔ που ακόμα απορεί γιατί έχασε με 10 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει το πως οι αρεστοί είναι και πάντα οι πιο ικανοί.
Η ΝΔ μπορεί άνετα να πάρει μαθήματα από τους "πρυτάνεις" της πράσινης κυβέρνησης.
Υ.Γ. Ποια η σχέση του κ. Θόδωρου Καρτσιώτη με τον Θέμη Καρτσιώτη της ΔΕΘ και την Ιφιγένεια Καρτσιώτου πρώην διευθύντρια κατάρτισης του ΟΕΕΚ και μετέπειτα συμβούλου στο υπουργείο Μεταφορών επί Στυλιανίδη;
Απλό ερώτημα...




Read more...

Επεισόδιο στα Ίμια


Επεισόδιο στα Ίμια

του Μάκη Πολλάτου

Παρ’ ολίγον επεισόδιο το μεσημέρι της Τετάρτης στα Ίμια. Στο κυνήγι της πελαγίσιας τσιπούρας, γύρω από τις βραχονησίδες από νωρίς το πρωί στην περιοχή βρίσκονταν έξι με επτά ελληνικά αλιευτικά και αντιστοίχως 2-3 τουρκικά ψαράδικα. Ενώ οι ψαράδες προσπαθούσαν να πιάσουν τις τσιπούρες, στην περιοχή κινούνταν και δύο σκάφη: ένα πλωτό του Λιμενικού και μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής. Κατά πληροφορίες, το τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από τα ελληνικά αλιευτικά προκειμένου να παρεμποδίσει το ψάρεμα της τσιπούρας. Τέτοιοι ελιγμοί μπορούν – υπό συνθήκες – να οδηγήσουν ακόμη και στην ανατροπή του αλιευτικου που υφίσταται τα απόνερα της μεγαλύτερης και κατά πολύ ταχύτερης τουρκικής ακταιωρού.

Για την προστασία των Ελλήνων ψαράδων και των ελληνικών αλιευτικών, το πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Λίγη ώρα μετά, το πρωί της Τετάρτης, το ελληνικό πλωτό και η τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκαν χωρίς να τραυματιστούν τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοιαρίων, παρά μόνο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στα δύο «πολεμικά» σκάφη που επιτηρούν την ελληνοτουρκική ακτογραμμή στα Ίμια. Ανεπισήμως, αξιωματικοί του Λιμενικού χαρακτήριζαν τη θαλάσσια σύγκρουση «επακούμβηση». Μετα το περιστατικό που ευτυχώς δεν έλαβε διαστάσεις, ο αρχηγός του λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Μπούσιος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αρχηγό της τουρκικής ακτοφυλακής.

Δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία 24ωρα είναι ιδανικές για το ψάρεμα και άρα τεκμαίρεται ότι Έλληνες και Τούρκοι ψαράδες θα επιχειρήσουν και αύριο Πεμπτη να συνεχίζουν το ψάρεμα, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της «αντιπαράθεσης» μεταξύ του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.
protothema.gr

Read more...

Πυρ και μανία ο Γ. Παναγιωτακόπουλος...


...με την πρωθυπουργική στήριξη στην Αίγλη Μπαλαμάτση

.
Από τον Χρήστο Μπουκάτη
.
Πυρ και μανία ήταν το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος βλέποντας την Αίγλη Μπαλαμάτση δίπλα στον πρωθυπουργό κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο και ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να κάνει δήλωση στήριξής της απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Έχοντας πληροφορηθεί όσα έχουν γνωστά (δείτε σχετικά και εδώ) για την κ. Μπαλαμάτση, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος έλεγε δημοσίως και σε υψηλούς τόνους: "Δηλαδή, ποιος είναι ο συμβολισμός αυτής της στήριξης; Ότι τα παιδιά μας κακώς σπουδάζουν, ότι...

κακώς παίρνουν πτυχία και ότι κακώς κάνουν μεταπτυχιακά; Ότι δεν τα χρειάζονται αυτά, ότι δεν χρειάζονται σπουδές και μόρφωση, για να πάνε μπροστά και να πάρουν θέσεις και αξιώματα; Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στη νεολαία;"



Read more...

Παπανδρέου: "Καμία ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ"

"Ορθοπεταλιά"
Στον αστερισμό της οικονομίας κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του απολογισμού των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η χώρα από το ευρώ ή να προσφύγει στο ΔΝΤ, παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών και επεσήμανε ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται μερεμέτια αλλά τόλμη, αποφασιστικότητα και μεγάλες αλλαγές". "Η κατάσταση είναι για κλάματα", είπε, "αλλά ο λαός χρειάζεται να του δώσουμε την ελπίδα".

"Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία"

"Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να κάνουμε μία νέα αρχή: Η τώρα ή ποτέ. Εμείς λέμε τώρα. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε", είπε. Και σημείωσε ότι "κάνουμε τη ρήξη με τις προβληματικές αντιλήψεις: βάζουμε τέλος στην προκλητική κρατική σπατάλη, αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης για κάθε ευρώ στο κράτος, στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών". "Στόχος μας είναι να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες", δήλωσε και κάλεσε όλους τους Έλληνες σε ένα "Δημοκρατικό μέτωπο ανατροπών".

"Καμία ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ"


Ερωτηθείς για τις διεθνείς αντιδράσεις για την οικονομία της χώρας, ο ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να βγούμε από την ευρωζώνη ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι από τη μία πλευρά έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας μας- δεν έχουν σχέση με τη διεθνή κρίση και εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη. Από την άλλη πλευρά όμως λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά. Υπάρχουν και σκοπιμότητες- τόνισε. "Δικός μας ρόλος είναι να βάλουμε τον τόπο σε μία σωστή τροχιά ώστε να μην μπορεί κανείς να ορίσει τις δικές μας τύχες", υπογράμμισε.

"Καμία εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ"

"Ποτέ δεν είπαμε ότι θα αυξήσουμε το ΦΠΑ Δεν έχω πάρει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών", ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφορικά με την τροπολογία για τις γονικές παροχές, είπε ότι "ούτε κατατέθηκε νύχτα, ούτε τελευταία στιγμή, αλλά κατατέθηκε εμπρόθεσμα".

"Που πήγαν τα λεφτά;"


"Λεφτά υπήρχαν, λεφτά βρήκαμε για το πρόγραμμα αλληλεγγύης. Το μεγάλο ερώτημα είναι που πήγαν το λεφτά. Η χώρα μας έχει αναπτυξιακές δυνατότητες", αλλά -όπως είπε- "πρέπει να κλείσουν οι χαίνουσες πληγές της αναξιοπιστίας. Βάζουμε το νοικοκύρεμα στο κράτος", απάντησε ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα "που θα βρείτε τα λεφτά;".

"Έχει την πλήρη στήριξη μου"

Ο πρωθυπουργός παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι για τις κυβερνητικές αποφάσεις υπάρχει "ευρύτατη συναίνεση". Και πρόσθεσε: "Η κρίση μας οδήγησε σε αναμόρφωση των προτεραιοτήτων μας. Είναι λογικό ότι μέσα σε αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε υπάρχουν άλλες απόψεις. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει την πλήρη στήριξη μου και όλων των συναδέλφων του".

"Οι απόψεις είναι χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης"

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και εντός του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι "υπάρχει ισχυρό και ενιαίο επιτελείο αποφάσεων", τόνισε ότι "πρέπει να ακούγονται όλες οι σκέψεις", αλλά διεμήνυσε ότι "όταν παίρνουμε τελικές αποφάσεις, είναι υποχρέωση όλων μας να τις υπηρετούμε. Οι διαφορετικές απόψεις είναι χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης".

"Αξιόπιστο το ΠΣΑ"


Χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης "αξιόπιστο", σημειώνοντας ότι αν το κατέθετε χώρα με αξιοπιστία "θα της λέγανε μπράβο". "Αν όλοι το στηρίξουμε και καταλάβουμε τις ευθύνες μας θα πετύχει. Και με αυτή τη λογική θα μπορέσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας", συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τις απέδωσε στο έλλειμμα αξιοπιστίας, για το οποίο- όπως είπε- "ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση".

Διαβεβαίωσε - ερωτηθείς σχετικά- ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. "Έχουμε πει ότι από ένα μισθό και πάνω δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Ο χαρακτήρας της απόφασης μας ήταν για να δώσουμε το σήμα ότι επιμερίζονται τα βάρη", πρόσθεσε.

"Κανένας δεν υπεκφεύγει της αξιολόγησης"

Υποστήριξε την απόφαση για επιλογή των γραμματέων μέσω βιογραφικών, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, λέγοντας ότι "είναι ένα δύσκολο εγχείρημα- Δίνουμε σήμα στη δημόσια διοίκηση ότι κανένας δεν μπορεί να υπεκφύγει της αξιολόγησης". "Τα υπουργεία δεν είναι φέουδο του κάθε υπουργού. Ακολουθούν τις κυβερνητικές επιλογές. Η διαδικασία αυτή ανέδειξε και καλά στελέχη που δεν γνωρίζαμε. Είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη που θα αποτυπωθεί και στις θεσμικές αλλαγές που θα κάνουμε", πρόσθεσε.

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα"

"Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε χαλαρά μέτρα για τους μετανάστες. Εμείς βάλαμε μια πρώτη τάξη στο θέμα των μεταναστών. Δεν κάνουμε Έλληνες του λαθρομετανάστες. Μιλάμε για δεύτερης γενιάς μετανάστες. Να τους κρατήσουμε σε γκέτο, όταν αισθάνονται Έλληνες; Αυτή η αναχρονιστική αντίληψη θα βοηθήσει; Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ ακολούθησε ακροδεξιά αντίληψη για τη δεύτερη γενιά μεταναστών", απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

"Αυτό που κάναμε είναι χρέος μας απέναντι σε ανθρώπινα δικαιώματα ανθρώπων που επέλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα, και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα, είναι αδιαπραγμάτευτα", πρόσθεσε.

"Θα επιδιώξω συνάντηση με τον Ερντογάν"

Ερωτηθείς για την απάντηση στην επιστολή Ερντογάν και την πρότασή του για συνομιλίες, επισήμανε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό. "Έχουμε τις δικές μας θέσεις που προβάλλουμε και θέλουμε να προωθήσουμε και να λύσουμε. Δεν φοβόμαστε τη συνάντηση, αντιθέτως την επιδιώκουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποσπάσματα από την εισαγωγική δήλωση

"Έτος αλλαγών το 2010"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2010 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών, με το νέο φορολογικό σύστημα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος και με τομές στο πολιτικό σύστημα, τόσο με την νέα αρχιτεκτονική των δήμων, όσο και με τον εκλογικό νόμο. Επίσης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών.

Επανέλαβε την θέση του ότι η ρίζα των ελληνικών προβλημάτων βρίσκεται, τελικά, στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, διατύπωσε την ενόχλησή του από τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, πρόσθεσε, όμως, ότι "μόνοι μας δώσαμε τις αφορμές, τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε σε βιώσιμη πορεία".

"Είμαστε αποφασισμένοι για ανατροπές"

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης είπε ότι δεν λύθηκαν όλα, προσθέτοντας ότι "μόνο όταν δεν κινείσαι δεν κάνεις λάθη". "Τα ζητήματα δεν είναι εύκολα, η ΝΔ τα αγνόησε φοβούμενη το πολιτικό κόστος", είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις ανατροπές και τις τομές για τις οποίες μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός".

Ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι "θα υπάρξουν αντιστάσεις στα ζητήματα που ανοίγουμε", ζήτησε συμμετοχή και δημιουργική κριτική των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει χρονοτριβή και συμβιβασμούς και ολοκλήρωσε την εισήγηση του καλώντας σε δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα της κυριαρχίας και θα στηρίζεται στις δικές μας δυνατότητες, αντί να πληρώνουμε "αμαρτίες του παρελθόντος".

"Το 2010 θα κάνουμε ορθοπεταλιά: Ανοίγουμε όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας και του κράτους", τόνισε. Σημείωσε ότι "με έχετε ταυτίσει με το ποδήλατο", και σε παρατήρηση που έγινε από κάποιον είπε με νόημα: "Αυτή τη φορά δεν θα πέσουμε".

Αντιδράσεις

"Αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες της, ήταν να διανύσει σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που διακήρυττε προεκλογικά και αυτά που εφαρμόζει σήμερα" αναφέρει ανακοίνωση του Συνασπισμού.

"Η εικόνα της αφωνίας και της παθητικής στάσης απέναντι στα κελεύσματα των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων και χρηματαγορών συμπληρώνονται με την προώθηση μιας καθαρά νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας" προστίθεται.
nooz.gr/

Read more...

Θα μας κάνει την Οικονομία ποδήλατο!...


Το ξέρει καλά. "Δεν θα πέσουμε" λέει και ετοιμάζει Εξεταστική για την Οικονομία...
Δυόμιση ώρες συνέντευξη! Τους πέθανε όλους στην κούραση. Μόνο ο ίδιος ήταν σε ντούρα κατάσταση. Έκανε και λογοπαίγνιο με το ποδήλατο (έχουμε να τραβήξουμε ορθοπεταλιά!) . Άφησε ανοιχτό το θέμα του Φ.Π.Α και την περίπτωση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, για τα λάθος στοιχεία, που έδιναν για τη πραγματική κατάσταση της οικονομίας τα υπουργεία. Δεν...

βγαίνουμε από την ευρωζώνη, δεν μπαίνουμε υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, μας διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε γι άλλη μια φορά "χρήματα υπάρχουν, το θέμα είναι, που πήγαν" . Πρόεδρε βρες το, γι αυτό σ' έκαναν Πρωθυπουργό...

nonews-news


Read more...

‘Στον αέρα’ οι φόροι για τσιγάρα.

Αλαλούμ με τους φόρους

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο δεν είναι έτοιμο να παρουσιάσει πειστικά στοιχεία για την επίτευξη των στόχων του, καθώς ακόμα δολιχοδρομεί στις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα:

  • «Παίρνει πίσω» την διάταξη για τους φόρους στα τσιγάρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1 ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων κ.Δημήτρης Γεωργακόπουλος, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει -με χαρακτηριστική καθυστέρηση- πως η τελική επιβάρυνση από την εφαρμογή του μέτρου ξεπερνά κατά πολύ τα 0,50 ευρώ που υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση για κάθε πακέτο, καθώς η τιμή του αναμένεται να εκτιναχθεί και σε πάνω από 5 ευρώ για τα τσιγάρα ευρείας κατανάλωσης. Για το λόγο αυτό, η ρύθμιση θα επανεξεταστεί επί το ευμενέστερο –αλλά με αμφίβολο για τον κρατικό προϋπολογισμό αποτέλεσμα.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι μέλλει γενέσθαι με τους φόρους στις γονικές παροχές. Με εντολή Μαξίμου πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ενδεχομένως να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ακόμα και σήμερα ή την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ποιους και πόσο θα «χαρατσώσει» με την εισφορά υπέρ Ταμείων που σχεδιάζει.
  • Δεν έχει ξεκαθαρίσει «τι εστί διχίλιαρο», δηλαδή ποιους και πόσους θα αφορά τελικώς το πλαφόν που θέτει για πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς άνω των 2000 ευρώ στο δημόσιο.

Στο σκαμνί για την απογραφή

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα «διαπιστευτήρια καλής θέλησης» που απέσπασε από τη Eurostat, στην προσπάθειά της για αλλαγή στο στατιστικό σύστημα της χώρας. Οι Βρυξέλλες εξέδωσαν μια έκθεση καταπέλτη σε βάρος της χώρας μας για τα πλαστά στοιχεία που έστελνε η Αθήνα, στην οποία όμως χαιρετίζουν την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να «διευθετήσει» το πρόβλημα.

Ωστόσο η Κομισιόν είναι πιθανόν να κινήσει διαδικασία νομικών μέτρων κατά της Ελλάδας για την μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το χρέος, όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών.

Η Κομισιόν είχε ήδη κινήσει ανάλογη διαδικασία κατά της Ελλάδας για μη αξιόπιστα στοιχεία για το έλλειμμα το 2004, αλλά την έκλεισε το 2007, μετά από μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας του συστήματος που ανακοίνωσε η τότε κυβέρνηση.
protothema.gr

Read more...

Εξέγερση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά υπουργών

Χωριστό νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται λεπτομερώς όλα τα θέματα θα κατατεθεί αύριο στη βουλή, νέο πλαίσιο για την επαναφορά της φορολόγησης των γονικών παροχών και δωρεών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την κατακραυγή από βουλευτές, μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη, απέσυρε τη γενικόλογη τροπολογία που είχε καταθέσει για το θέμα αυτό την περασμένη πέμπτη σε ένα άσχετο, με τα οικονομικά, νομοσχέδιο, και αναγκάστηκε να διαφοροποιήσει την τακτική του καθώς υπήρχαν φόβοι να θεωρηθεί ακόμη και αντισυνταγματική η ρύθμιση.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επειγόντως από τη βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η αναδίπλωση αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου, την ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ όπου πολλοί βουλευτές επέκριναν το οικονομικό επιτελείο αλλά και το μέγαρο Μαξίμου για προχειρότητες και λάθη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενώ επισήμαναν και την αρνητική εικόνα που υπάρχει πολλές φορές με τις δημόσιες συγκρούσεις υπουργών.

Μεταξύ των άλλων, η Βάσω Παπανδρέου είπε ότι ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ενώ ο Κώστας Γείτονας σημείωσε ότι ο τόπος δεν μπορεί να κυβερνηθεί από αντιεξουσιαστές υπουργούς.

protothema.gr


Read more...

Εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα!...


Τι γράφουν οι Financial Times...

.
Πολύ πιθανή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών ο αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου δημόσιας πολιτικής American Enterprise Institute και επί χρόνια οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ντέσμοντ Λάκμαν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι...

η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την πορεία που οδήγησε την Αργεντινή στην πτώχευση πριν από λίγα χρόνια. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνει, ήταν η υιοθέτηση μίας σταθερής ισοτιμίας για το νόμισμα της χώρας, με την Ελλάδα να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα υιοθετώντας το ευρώ. Το δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που δε συνάδει με τις απαιτήσεις του νομισματικού διακανονισμού που έχει αποδεχθεί η χώρα, με τον κ. Λάκμαν να αναφέρεται στο υπερβολικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κριτηρίων.
«Το διογκούμενο έλλειμα σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα χαμηλά επιτόκια στήνουν το σκηνικό του τέλους του παιχνιδιού, καθώς πέρα από τη μη-βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας διαβρώνουν και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της», σχολιάζει ο Αμερικανός αναλυτής, σημειώνοντας ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα υστερεί περισσότερο και από την Αργεντινή.
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει πως το αναπόφευκτο τέλος στην Αργεντινή παρατάθηκε για περίπου δύο χρόνια λόγω της στήριξης από το ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Ελλάδας κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη στήριξη από την ΕΚΤ, ωστόσο «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η κρίση στην Ελλάδα θα καταλήξει σε ευτυχέστερο τέλος». Ο κ. Λάκμαν πιστεύει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος στους στόχους της Ε.Ε. θα βαθύνει την ύφεση και η απόπειρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση μισθών θα οδηγήσει σε πολύχρονο οδυνηρό και πολιτικά απαράδεκτο αποπληθωρισμό.
Κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, το μάθημα που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση από την περίπτωση της Αργεντινής είναι πως είναι κουταμάρα να πολεμά κανείς το αναπόφευκτο. «Η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό. Αν και οι ελληνικές τραγωδίες δεν εξελίσσονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», καταλήγει το άρθρο του Αμερικανού οικονομολόγου στους Financial Times.
(http://www.kathimerini.gr/)



Read more...

Πάλι στο προσκήνιο η Αίγλη Μπαλαμάτση...


Μετά τον προεκλογικό διορισμό της από το παράθυρο στη Βουλή και τον μετεκλογικό διορισμό χωρίς πτυχίο στο ΔΣ του ΕΟΤ, τώρα εμφανίζεται και υπεύθυνη «ομάδας Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Γραφείου του Πρωθυπουργού». Πόσες θέσεις θα πάρει ακόμη το ...Green Girl (μετά τα golden boys της ΝΔ), όταν εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι παραμένουν στην ανεργία;

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Α. Μπαλαμάτση: “L'estate c est moi!” (το κράτος είμαι Εγώ!)
Θα νοσταλγήσουμε τον …Ρουσόπουλο, σε σχέση με αυτούς που κατέλαβαν τις καρέκλες του Μαξίμου.
1)υπάλληλος Βουλής (νύχτα, παραμονές εκλογών επί κυβέρνησης ΝΔ, μαζί με άλλους διαφόρων κομματικών αποχρώσεων)
2) μέλος ΔΣ του ΕΟΤ μετά τις εκλογές (χωρίς πτυχίο). Διαβάστε τη σχετική αποκάλυψη εδώ.
3) και τώρα υπεύθυνη "ομάδας Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Γραφείου του Πρωθυπουργού"!!!
Να χαίρονται την αξιοκρατία και την λογοδοσία κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν καταλαβαίνουν ότι το νέο Green Girl εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Γιώργο Παπανδρέου και οφείλουν να τον προστατεύσουν;…
Όχι μόνο δεν ιδρώνει το αυτί τους, από την σκανδαλώδη κατάληψη δημοσίων θέσεων από ένα νεαρό άτομο χωρίς πτυχίο και με φτωχό βιογραφικό, αλλά σήμερα πληροφορηθήκαμε από την ίδια (πατήστε εδώ για να το δείτε), την αναβάθμισή της σε υπεύθυνη «ομάδας Επικοινωνίας και Νέων Μέσων του Γραφείου του Πρωθυπουργού».
Μετά τον σκανδαλώδη διορισμό, νύχτα και...

από την πίσω πόρτα στη Βουλή, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, τον νέο διορισμό της στο ΔΣ του ΕΟΤ, χωρίς πτυχίο και χωρίς καμία επαφή με το αντικείμενο του τουρισμού, η κυρία Μπαλαμάτση μας ανακοίνωσε σήμερα, με «πομπώδες ύφος» περί «λογοδοσίας και διαφάνειας» (για ποιους κυρία Μπαλαμάτση οι παραπάνω λέξεις; Για το λαουτζίκο;) ότι είναι η ίδια …το κράτος! Που να ήξερε ο απόλυτος μονάρχης Λουδοβίκος ο ΙΔ’ όταν αναφωνούσε τη συγκεκριμένη φράση “L'estate c est moi!”, ότι θα έβρισκε σήμερα τόσο ταιριαστή εφαρμογή στην πολιτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας «αέρα» σε ορισμένους υπαλλήλους της.
Θα μάθει άραγε ποτέ ο ελληνικός λαός, με πόσους μισθούς και για ποιο συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτεί αυτά τα άτομα; Πως είναι δυνατόν να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες αυτοί οι πολυθεσίτες πρώην κομματικοί και νυν κυβερνητικοί υπάλληλοι;
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση δηλώνουν ότι παλεύουν να μειώσουν το δημόσιο χρέος, αποκλείοντας τα golden boys και τους παχυλούς μισθούς. Ποιόν νομίζουν ότι θα πείσουν όμως όταν συμβαίνουν τέτοια κρούσματα;
Εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι στη χώρα βλέπουν όλες τις ελπίδες τους να καταρρέουν, αφού τα νέα green-boys & girls, με την ευλογία και την κάλυψη της νέας κυβερνητικής εξουσίας ήρθαν να αρπάξουν όχι από μία, αλλά πολλές καρέκλες το καθένα. Και ξέρουν να τις κρατούν καλά…




Read more...

"Η ελληνική οικονομία απειλείται από αργό θάνατο"

Νέες ηχηρές "καμπάνες" για την ελληνική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης Μοody's: Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι "η ελληνική οικονομία απειλείται με αργό θάνατο", υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατεθεί μεγάλο μέρος του πλούτου για να αποπληρωθεί το χρέος, ενώ οι πιστωτές ζητούν υψηλότερα επιτόκια για να δανείσουν.

Σε έκθεσή της για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ελλάδα -και η Πορτογαλία- δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και τις δημοσιονομικές της θέσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο χώρες της ευρωζώνης με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι "οι δύο κυβερνήσεις έχουν ακόμα χρόνο για να δράσουν, το παράθυρο όμως της ευκαιρίας δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα".

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Μοody's είχε προχωρήσει, στις 22 Δεκεμβρίου του 2009, σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε "Α2".

Στην έκθεση τονίζεται ότι η υποβάθμιση στο "Α2" με αρνητικές προοπτικές, αντανακλά την άποψή ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες αδυναμίες της οικονομίας, αλλά η υλοποίηση των μέτρων θα είναι δύσκολη και καθόλου εξασφαλισμένη.

"Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο εκτροχιασμός στα δημόσια οικονομικά ήταν πολύ πιο δραματικός το τελευταίο διάστημα", συμπληρώνεται στην έκθεση.
nooz.gr


Read more...

Καπρίτσιο για τον Γαμπρίτσο...


Γιατί θέλει να πάει στην ΕΡΤ με τα μισά λεφτά;...
Καραμανλικός. Μέχρι το κόκκαλο. Αλλά τί πειράζει; Αυτή η κυβέρνηση είναι υπεράνω.

Και ο ωραίος Παύλος επιμένει. Γαμπρός (διευθύνων σύμβουλος) στην ΕΡΤ, ο Γαμπρίτσος. Ο άνθρωπος είχε τοποθετηθεί από τον Καραμανλή στο Δ.Σ. της Ολυμπιακής. Σήμερα είναι στη NOVA με μισθό που...

...φτάνει τις 14.000 ευρώ.

Ο Πάγκαλος αντιδρά. Θέλει τον Κολιοπάνο. Αλλά το ερώτημα είναι αλλού. Γιατί ο Γαμπρίτσος θέλει να πάει στην ΕΡΤ με τα μισά λεφτά. Γιατί;...

nonews-news


Read more...

Στο μεγαλύτερο Θαλάσσιο Αιολικό πάρκο εξελίσσεται η Βόρεια Θάλασσα

thal.aiolikoΚοινές επενδύσεις-μαμούθ στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με επίκεντρο τη Βόρεια Θάλασσα σχεδιάζουν οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Στόχος τους είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από τρίτες χώρες.
Τα πρώτα χρήματα έχουν ήδη δοθεί προς εκταμίευση, απομένει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

΄Ηδη τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει 565 εκ. ευρώ για την επέκταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα στα πλαίσια ενός προγράμματος για την αναθέρμανση της οικονομίας. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεισφέρει 300 εκ. ευρώ για έναν νέο αγωγό που θα συνδέει τη Μ.Βρετανία με την Ολλανδία. Και μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο: ένα νέο δίκτυο αγωγών που θα συνδέει αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και φωτοβολταϊκά συστήματα σε εννέα χώρες της βόρειας Ευρώπης – μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Νορβηγία.
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία, έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να σχεδιάσουν επιπλέον άλλους 14 αγωγούς ή ενεργειακούς κόμβους σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, μέχρι το 2020, το δίκτυο να καλύψει όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια ή τη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: DW

kentri.gr


Read more...

Τι θα γίνει με τις διπλομισθίες Δημάρχων και Νομαρχών;

kedke44Με επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και εκδότης, πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου και πρώην Ευρωβουλευτής Μανόλης Καρέλλης, θίγει το θέμα της διπλομισθίας των Δημάρχων και των Νομαρχών που προέρχονται από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Γράφει στην επιστολή του ο Μανόλης Καρέλλης:
«Η απορία του Ι. Πρετεντέρη, όπως διατυπώθηκε στα «Εμπιστευτικά» της 6.1.2010, είναι και δική μου, αλλά και πολλών άλλων. «Οι 16 μισθοί με τους οποίους αμοίβονται ετησίως οι υπάλληλοι της Βουλής είναι προνόμιο ή δικαίωμα; Αν είναι προνόμιο, θα καταργηθεί; Αν είναι δικαίωμα, προτίθεται το ΠαΣοΚ να επεκτείνει το μέτρο και στους υπόλοιπους μισθωτούς;». Και ο επιστολογράφος συνεχίζει. «Και διευρύνω την απορία με το μείζον, τους είκοσι έξι (για τους δημάρχους) και τους είκοσι οκτώ 28 (για τους νομάρχες) μισθούς των δημάρχων και των νομαρχών που προέρχονται από το Δημόσιο ή τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα». Και ο Μανόλης Καρέλλης θέτει επιτακτικά το ερώτημα: « Θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το διαχρονικό(ισχύει από το 1998 περίπου) και διακομματικό (το ευλόγισαν το ΠαΣοΚ και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και η ΝΔ και ο κ. Π. Παυλόπουλος) σκάνδαλο ή θα το διατηρήσει, και μάλιστα σε εποχές ισχνοτάτων αγελάδων; Ή μήπως θα μας πούνε (ακούστηκε κάτι τέτοιο) ότι θα παραμείνει εν όψει « Καποδίστρια 2» για να καλοπιάσουν τους επιτηδείους, αρκετούς θα πρέπει να σημειωθεί, αν και ο ακριβής αριθμός των αναζητείται με δυσκολία εξαιτίας των παρεξηγημένων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων – που λες και εθεσπίσθησαν για να αποκρύπτονται σκάνδαλα και να λευκαίνονται μαύρα χρήματα. Πρόκειται για τον σκοπό που αγιάζει τα μέσα όπως θα έλεγαν οι πάντα επίκαιροι Ιησουίτες (ή, με μιαν άλλη εκδοχή, για τα άθλια μέσα που είναι σε θέση να ευτελίσουν και τον πιο αγνό σκοπό), καταλήγει ο επιστολογράφος.
kentri.gr

Read more...

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ CITIBANK


Ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε σε βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου της Citibank ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Σπύρος Ορνεράκης. Η δίωξη που στρέφεται κατά των Ελλήνων που μετέχουν στο συμβούλιο της τράπεζας ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας με αφορμή... τη μήνυση 300 επενδυτών την άνοιξη του 2009.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, έχασαν κεφάλαια που εμπιστεύτηκαν στην τράπεζα, καθώς η Citibank εν αγνοία τους τα επένδυε σε προϊόντα της Lehman Brothers.
Ο κ.Ορνεράκης συνεχίζει την έρευνά του σε ό,τι αφορά Βρετανούς υπηκόους-μέλη του ΔΣ της Citibank, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής στη Μεγάλη Βρετανία.
Η δικογραφία για απάτη διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ο οποίος και θα χειριστεί την υπόθεση.

fimotro

Read more...

ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!...


Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για αύξηση φόρου σε γονικές παροχές, τσιγάρα και ποτά ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση κατά προτεραιότητα αυτόνομου σχεδίου νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις. Αναλυτικά, η... ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πριν μερικές ημέρες μια προσθήκη -τροπολογία στο Νομοσχέδιο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις» σχετικά με την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ασκήθηκε κριτική ότι η τροπολογία κατατέθηκε «νύχτα».
Σε αντίθεση όμως με πρακτικές κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατάθεσης πραγματικών νυχτερινών τροπολογιών κατά τη διάρκεια ψήφισης νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής ώστε να ψηφιστούν χωρίς συζήτηση, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την τροπολογία αυτή εμπρόθεσμα ώστε να ενταχθεί στο Νομοσχέδιο πριν καν ξεκινήσει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η τροπολογία κατατέθηκε σε Νομοσχέδιο άσχετο με το ρυθμιζόμενο αντικείμενο. Αυτό έγινε διότι όσον αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα, η
εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010.
Επελέγη συνεπώς να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση και συζήτηση. Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα 13 περίπου εκ. ευρώ.
Ως προς τη ρύθμιση για τις γονικές παροχές η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που
παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας. Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία με την κατάργηση της προοδευτικής φορολόγησης στη
μεγάλη ακίνητη περιουσία στη πράξη ζήτησε από τους κατόχους μικρής ακίνητης περιούσιας να επιδοτήσουν τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρες: κατάργηση της σημερινής ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας και αντικατάσταση από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης με υψηλό αφορολόγητο όριο. Η δεδομένη αυτή πρόθεση της κυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγαλοϊδιοκτήτες οι οποίοι έσπευσαν να μεταβιβάσουν περιουσίες προλαβαίνοντας τον σε εξέλιξη διάλογο για την φορολογία. Στόχος της ρύθμισης συνεπώς ήταν να αποκαταστήσει μια αδικία σε εξέλιξη.
Με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία, το Υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών».

/fimotro

Read more...

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Θ' ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ...


Ο "Κοριός" (επέστρεψε μετά από αρκετές ημέρες - μας είχε λείψει η στήλη του) έχει πολύ καλή πληροφόρηση. Ειδικά στο θέμα της ΕΡΤ. Κάτι γράφαμε χθες για τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σχετικά με το νέο πρόεδρο της κρατικής τηλεόρασης. Μας επιβεβαιώνει απόλυτα σήμερα ο "Κοριός" του Έθνους.

fimotro

Read more...

Στο Εθνικό Κτηματολόγιο 43 νέες περιοχές



της Μαριάννας Τζάννε

Σαράντα τρεις νέες περιοχές εντάσσει υπό κτηματογράφηση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ολοκληρώνοντας το Εθνικό Κτηματολόγιο στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρόκειται για περιοχές όπως το Καπανδρίτι, ο Βαρνάβας και το Γραμματικό, οι οποίες θα κτηματογραφούνταν υποχρεωτικά με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την προστασία των καμένων, το οποίο προβλέπει ότι όταν μια περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα κτηματογραφείται εντός ενός μηνός.

Κρίθηκε όμως σκόπιμο από την Κτηματολόγιο Α.Ε., με αφορμή τις διαδικασίες που επιβάλλει το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή για την προστασία των δασών, να ολοκληρωθεί το έργο και στο υπόλοιπο της Αττικής, εντάσσοντας στο Εθνικό Κτηματολόγιο και τις εναπομείνασες περιοχές της Βορειονατολικής, Δυτικής και Βορειοδυτικής Αττικής μαζί με τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Αίγινα, Πόρο, Μέθανα, Σπέτσες, Υδρα, Κύθηρα, Τροιζήνα).

Σύμφωνα με το υπουργείο ανατίθενται παράλληλα στην «Κτηματολόγιο Α.Ε.» οι εργασίες κατάρτισης δασικού χάρτη κατόπιν διαγωνισμών στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Αττικής, με στόχο την προστασία των δασών της πρωτεύουσας τόσο από καταπατήσεις όσο και από την αυθαίρετη δόμηση.

Η ισχύς των αποφάσεων θα ξεκινήσει από τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ και αμέσως μετά θα προετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα έχει δείξει πάντως δραματικές καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων μεταξύ των εταιρειών. Εκτιμάται ότι η υποβολή δηλώσεων δεν θα ξεκινήσει πριν από τον επόμενο χρόνο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Κοινότητα ΒΑΡΝΑΒΑ του Νομού Αττικής

Κοινότητα ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΚΑΛΑΜΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΩΡΩΠΙΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ (περιλαμβάνει τις πρώην Κοινότητες ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ, ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ και ΩΡΩΠΟΥ)

Δήμος ΒΙΛΙΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΕΡΥΘΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΜΕΓΑΡΕΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΟΙΝΟΗΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΑΙΓΙΝΗΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΒΑΘΕΟΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΨΕΛΗΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΜΕΣΑΓΡΟΥ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΠΕΡΔΙΚΑΣ του Δήμου ΑΙΓΙΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Κοινότητα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΙΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΑΒΑ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΟΝΤΟΛΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΘΗΡΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΛΙΒΑΔΙΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΛΟΓΟΘΕΤΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΜΗΤΑΤΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΜΥΡΤΙΔΙΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΠΟΤΑΜΟΥ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΦΡΑΤΣΙΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΦΡΙΛΙΓΚΙΑΝΙΚΩΝ του Δήμου ΚΥΘΗΡΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΟΥΝΟΥΠΙΤΣΗΣ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΥΨΕΛΗΣ ΜΕΘΑΝΩΝ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΘΑΝΩΝ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ του Δήμου ΜΕΘΑΝΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΠΟΡΟΥ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΣΠΕΤΣΩΝ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΑΝΩ ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΓΑΛΑΤΑ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΔΡΥΟΠΗΣ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΚΑΡΑΤΖΑ του δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Τοπικό διαμέρισμα ΤΑΚΤΙΚΟΥΠΟΛΕΩΣ του Δήμου ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

Δήμος ΥΔΡΑΣ του Νομού ΑΤΤΙΚΗΣ

protothema.gr


Read more...

Και νέος ειδικός γραμματέας της κυβέρνησης με "βαρύ" παρελθόν...


Ηταν σύμβουλος του υφυπουργού Γ. Ανθόπουλου, γνωστού από την "υπόθεση Πάχτα"
.
Του Βαγγέλη Σημερινού
.
Αργησαν αλλά τον διόρισαν τον κ. Μιχάλη Κοντογιάννη ως Ειδικό Γραμματέα στο Παιδείας.
Είναι αλήθεια ότι ο κύριος αυτός, σε πολύ νεαρή ηλικία, ήταν ξανά σύμβουλος, διεγραμμένου, υφυπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και ότι αυτός ο πολύ γνωστός βορειοελλαδίτης π. υφυπουργός ήταν μπλεγμένος στο σκάνδαλο...

"Πάχτα" με τα ξενδοχεία Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική (οικοπεδοποίηση 17.000 στρεμμάτων); Και γιατί να μη πούμε το όνομά του, του Ιωάννη Ανθόπουλου;; Ας μας απαντήσουν λοιπόν!!!
Αυτά είναι τα διαφανή "βιογραφικά" μέσω του opengov.gr και όλα τα υπόλοιπα επικοινωνιακά κόλπα της νέας κυβέρνησης.




Read more...

Βλέπουν κοινωνική εξέγερση στη χώρα μας...


Από το http://www.greekamericannewsagency.com/
.,.
Για πιθανή κοινωνική εξέγερση εξαιτίας των αυστηρών μέτρων της κυβέρνησης κάνει λόγο το ινστιτούτο Stratfor , το οποίο έλέγχεται απο την CIA. Η νέα ανάλυση, αναφέρεται λαμβάνοντας αφορμή το πρωτοφανές χτύπημα μπροστά από την Βουλή, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2008 από ομάδες αριστερών και αναρχικών. Με ένα τέτοιο χτύπημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενός "συμβολικού στόχου, όπως το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτές οι ομάδες εμφανίζονται να είναι ικανές να χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε". Πέρα από μια σύντομη αναφορά αντίστοιχων χτυπημάτων του 2009, συντάκτες της ανάλυσης εκτιμούν ότι...

οι επιθέσεις αυτές μπορούν να αποδοθούν στην επισφαλή οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, καταλήγοντας ότι "το πρόβλημα της Αθήνας έγκειται στο γεγονός ότι το κοινωνικό άγχος είναι σε υψηλό επίπεδο εξατίας της οικονομικής κρίσης της χώρας, ενώ το πακέτο των νέων φόρων μαζί με τις περικοπές σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας θα αυξήσουν αυτήν την ένταση". Και η ανάλυση καταλήγει, προοιωνίζοντας -αν και δυνητικά διατυπωμένο- ότι τα αυστηρά μέτρα είναι δυνατό να στρέψουν τους πολίτες στην βία, εκφράζοντας έτσι την αποδοκιμασία τους για τις κυβερνητικές πολιτικές και αναδεικνύοντας έτσι την ανικανότητα της κυβέρνησης. Κοντολογίς αναταρχές προβλέπουν οι ισντρούκτορες των Αμερικανών. Ίδωμεν. Διαβάστε την ανάλυση των Αμερικανών πρακτόρων.
GREECE: AN INTENSIFYING BOMBING CAMPAIGN
On Jan. 9, at approximately 8 p.m. local time, an improvised explosive device (IED) detonated outside the Greek parliament building, a popular tourist attraction, breaking windows but causing no deaths or injuries. Less than 20 minutes before the attack, an anonymous caller informed the Eleftherotypia newspaper that the device would be detonated, giving police time to clear the area.
The IED was placed under a garbage can near the Tomb of the Unknown Soldier, which is directly in front of the parliament building and under constant guard and video surveillance. Police have collected fragments of the device (likely made of cooking gas canisters, which are easy to obtain and the most common components used in such attacks in Greece) and are reviewing the surveillance video. So far, police have confirmed that a timer was found at the site and that a group calling itself the "Fire Conspiracy Cells" has claimed responsibility for the attack.
Over the past year, such bombings have been occurring more frequently against increasingly significant targets. In 2008, most of the attacks were against car dealerships, bank branches and diplomatic vehicles and were timed to avoid injuring people. In 2009 we saw the tactics intensify as police officers were targeted and killed and the target set shifted to include more strategically important sites such as the Greek Stock Exchange and National Insurance Company (the latter attacks were still preceded by phoned-in warnings). These varying and evolving tactics demonstrate a full spectrum of violence that the leftist and anarchist groups are capable of carrying out.
Consistent with the escalating campaign, the bombing in front of the parliament building was the most brazen attack in recent years. The area targeted is a very popular tourist attraction largely because of the ceremonial changing of the guard that takes place in front of the Tomb of the Unknown Soldier. The device was planted just a few yards from a nearby guard post, which underscores the purely ceremonial role of the soldiers guarding the monument.
While the parliament was not convened at the time of the attack, events were going on inside, and Greek Interior Minister Prokopis Pavlopoulos was scheduled to speak to reporters outside the building, near the site of the explosion at the approximate time the IED went off. Clearly, planting and detonating an explosive device in such a symbolic public area demonstrates the ability of leftist and anarchist groups to carry out their operations without police detection. And in order to deal with the escalating threat, the Greek government faces some difficult political decisions that could incite even more violence.
The uptick in attacks in 2009 can be attributed to the precarious political and economic situation in Greece. Because of Greek banking exposure to emerging markets in Central Europe and the country's reliance on tourism and shipping, Greece was hit particularly hard by the global economic crisis. Greece is set to have the highest government deficit (12.2 percent of gross domestic product [GDP]) and government debt (124.9 percent of GDP) in the eurozone in 2010. This puts the Greek government's ability to repay and service its debts in question, thereby damaging its credit rating and forcing the newly elected government to plan for austerity measures.
The European Union is pressuring Greece to enact severe budget cuts, and EU officials visited the country Jan. 6-8 to assess whether Athens is serious about lowering its deficit. The government is seriously considering rolling back social programs by raising the retirement age and has requested advice from the International Monetary Fund on how to reform its spending. The problem for Athens is that social angst is already at a high level due to the economic crisis, and a package of new taxes and social welfare cuts will only increase the tension. In notoriously volatile Greece, austerity measures will likely provide more reasons for people to turn to violence in order to express their disapproval of government policies and highlight the government's inability to manage the country.




Read more...

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών

Με την οικονομία σε πρώτο πλάνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει το μεσημέρι απο το Ζάππειο τον απολογισμο των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

"Το συμβατικό και συμβολικό διάστημα των 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνεται με θετικό πρόσημο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για "τις μεγάλες ανατροπές που η κυβέρνηση ήδη έχει δρομολογήσει με τα νομοσχέδια για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για έναν “δύσκολο προϋπολογισμό που όμως υλοποιεί πολλές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης” και για τον “Καλλικράτη”.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι τελειώνει η ανοχή προς την κυβέρνηση, οπως υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνεδριαση των γαλάζιων τομεαρχών. Περισσότερα.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται ομως να αντιμετωπισει προφανείς αρρυθμίες κυρίως στο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ενδεικτική της εικόνας αυτής είναι η γκρίνια που προκάλεσε η κατάθεση της περιβόητης τροπολογίας για τις γονικές παροχές. Νέα προειδοποιση απηύθυνε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χρήστος Παπουτσης, ο οποίος σημειωτέον είχε αντιδράσει και στο πάγωμα των μισθών. Περισσότερα.

Το μεγαλύτερο μέτωπο ομως για την κυβέρνηση είναι στις Βρυξέλλες. Τέλη Ιανουαριου κατατίθεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τους κοινοτικούς αξιωματούχους να ζητουν συγκεκριμένα μέτρα, απευθύνοντας στην ουσία τελεσιγραφο στην Αθήνα. Μετά τον διάδοχο του Αλμούνια, τον Ολι Ρεν, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπόι, υπογράμμισε ότι απαιτείται κατεπειγόντως ένα πακέτο συγκεκριμένων και αξιοπιστων μέτρων.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κομισιον δεν αποκλείει να λάβει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας λόγω αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος . Αναλυτικά.

Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία έχει τις συνέπειές του και στο κόστος δανεισμού με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο 2,2%, από 0,91%.


Read more...

Κόλαση στην Αϊτή από 7,3 Ρίχτερ χιλιάδες οι νεκροί


Βιβλική καταστροφή στην Αϊτή, την πάμπτωχη χώρα στην Καραϊβική, μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας ισοπεδώθηκαν και υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες, ενδεχομένως για χιλιάδες νεκρούς.

Τοπικά ΜΜΕ στο Πορτ-ο-Πρενς μετέδωσαν ότι το προεδρικό μέγαρο, η βουλή και αρκετά υπουργεία υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται μόνο, στα ερείπια του ξενοδοχείου Le Montana, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς το οποίο κατέρρευσε, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ. Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. "Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και οι κατοικία του πρεσβευτή", διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

Αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι της αποστολής του ΟΗΕ

Πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται στην Αϊτή μετά τον σεισμό των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. "Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι", διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά.

Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως "κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα".

Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν συγκεκριμένο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού που σημειώθηκε στις πέντε το απόγευμα (τοπική ώρα) χθες Τρίτη

"Νομίζω ότι είναι πραγματικά μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων", δήλωσε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες --εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων-- έχουν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό. Ο σεισμός, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, διήρκεσε "πάνω από ένα λεπτό" ενώ ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, 5,9, 5,5 και 5,1 βαθμών.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS) ο σεισμός ήταν 7,3 βαθμών, είχε επίκεντρο 16 χλμ. από το Πορτ-ο-Πρενς και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. "Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής", ανέφερε ο Ομπάμα.

Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις "παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα".

Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών για να παράσχουν βοήθεια. Η USAID ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ειδικοί της υπηρεσίας στις καταστροφές για να αποτιμήσουν την κατάσταση στην Αϊτή.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι, ή σεισμικά κύματα, η οποία εκδόθηκε για την Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την
Δομινικανή Δημοκρατία ήρθη λίγη ώρα αργότερα.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, έχει πληγεί πολλές φορές από φυσικά φαινόμενα. Το 2008 τέσσερις μεγάλες καταιγίδες --η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ-- σάρωσαν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων.

Η χώρα αντιμετώπισε επίσης σοβαρές πολιτικές ταραχές τον Απρίλιο του 2008, όταν είχαν ξεσπάσει εξεγέρσεις λόγω των --απλησίαστων για την φτωχή πλειοψηφία-- τιμών των τροφίμων. Το 70% των Αϊτινών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα· σχεδόν οι μισοί από τους 8,5 εκατ. κατοίκους της είναι άνεργοι. Η διατροφική "ανασφάλεια" πλήττει το 25% του πληθυσμού, περίπου 1,9 εκατ. ανθρώπους, και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.



nooz.gr

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Δωροεπιταγές, εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, μέχρι και αεροπορικά εισιτήρια προσφέρουν οι κάρτες προνομίων που διαθέτουν δωρεάν στους πελάτες τους οι λιανεμπορικές εταιρείες, προκειμένου να δημιουργήσουν «πιστούς» καταναλωτές. Φέτος, στο «παιχνίδι» των καρτών προνομίων, στο...
οποίο προσχωρούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, «επιστρατεύτηκαν» και οι χειμερινές εκπτώσεις, καθώς πολυκαταστήματα και αλυσίδες δίνουν στους κατόχους των καρτών τους την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους από τώρα με τις τιμές εκπτώσεων που θα ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές από τις 15 Ιανουαρίου.
Για πολλά χρόνια, ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές ήταν οι διαφημίσεις. Σήμερα, η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις ακολουθούν έναν άλλον, πολύ πιο «προσωπικό» δρόμο, δημιουργώντας κλαμπ πιστών καταναλωτών, τους οποίους ενημερώνουν κατ΄ ιδίαν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με SΜS, e-mails και ταχυδρομική αποστολή εντύπων, ενώ παράλληλα επιβραβεύουν με δωροεπιταγές και εκπτώσεις τη συνέπειά τους να αγοράζουν τακτικά από τα καταστήματά τους.
Χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί από την επιχείρηση μία κάρτα μέλους δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία του, όπως επάγγελμα, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση, τη δι εύθυνση και το τηλέφωνό του αλλά και το email του.
Κάρτες μπόνους από το 50% των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις, έχοντας κατανοήσει το προφίλ των καταναλωτών, μπορούν έτσι να προχωρούν σε στοχευμένες προσφορές και να ανταμείβουν τους πελάτες τους με πόντους - ανάλογα με το ύψος των αγορών- που εξαργυρώνονται με αγορές ή εκπτώσεις επί των αγορών τους. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα χρησιμοποιούν σήμερα κάρτες μέλους στις αγορές τους, ενώ το 50% των αλυσίδων καταστημάτων διαθέτει ανάλογες κάρτες.
Μεγαλύτερη διείσδυση υπάρχει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς σχεδόν όλες προσφέρουν κάρτες αυτού του είδους, πραγματοποιώντας περιοδικά εκπτώσεις έως και 30% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αλλά και επιταγές με τη συγκέντρωση πόντων που οι καταναλωτές μπορούν να εξαργυρώσουν στις αγορές τους.
Εκπτώσεις έως και 20% για τα μέλη τους
Δημοφιλείς είναι, όμως, οι κάρτες προνομίων και σε άλλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης, τα καταστήματα καλλυντικών, ειδών σπιτιού, τα βιβλιοπωλεία αλλά και τα πολυκαταστήματα. Οι προσφορές προς τον καταναλωτή έχουν τη μορφή έκπτωσης κατά τις αγορές (από 10% έως και 20%) ανάλογα με την επιχείρηση, ή επιταγές συγκεκριμένων ποσών που δίνονται με τη συγκέντρωση πόντων και εξαργυρώνονται σε επόμενες αγορές.

/fimotro.

Read more...

ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Πολύ ακριβά πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο δάνειο του 2010, αφού τα επιτόκια σκαρφάλωσαν στα ύψη δείχνοντας τις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών και τη συνεχιζόμενη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα. Ακριβά πλήρωσε το βαρύ κλίμα χθες και το Χρηματιστήριο...
καθώς ο δείκτης του υποχώρησε κατά 5%, με τους κερδοσκόπους να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις επισημάνσεις του νέου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν για την ανάγκη λήψης μέτρων επειγόντως, στην αρνητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και στην ίδια την αρνητική εξέλιξη της δημοπρασίας που προοιωνίζεται ένα δύσκολο 2010. Συγκεκριμένα, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 12μηνης διάρκειας το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 2,20% έναντι 0,91% της προηγούμενης ανάλογης δημοπρασίας. Το Δημόσιο άντλησε 1,040 δισ. ευρώ. Τόσα επίσης άντλησε με άλλη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, στην οποία το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,38% έναντι 0,59% στην προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία. Αλλά και το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου αύξησε χθες τη διαφορά του έναντι των γερμανικών στο 2,37% έναντι 2,16%.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες του 2010 και ίσως χρειασθεί να τα πληρώσει χρυσά.
Στο Δικαστήριο για τα στατιστικά
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε, εξάλλου, χθες στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίσως καταθέσει προσφυγή εις βάρος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των αναξιόπιστων στατιστικών της, καθώς η παροχή αξιόπιστων στοιχείων είναι νομική υποχρέωση της χώρας.
Το βαρύ κλίμα εις βάρος της χώρας συντηρούν, εξάλλου, τα συνεχιζόμενα αρνητικά δημοσιεύματα. Οι χθεσινοί “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” φιλοξενούν άρθρο του Ντ. Λάκμαν, στελέχους του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων, ο οποίος προεξοφλεί μετά βεβαιότητας ότι σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα φύγει εκτός ευρωζώνης. Ο ίδιος παραλληλίζει την Ελλάδα με την Αργεντινή πριν από 10 χρόνια, η οποία προσέδεσε το νόμισμά της στο δολάριο, με αποτέλεσμα να διαβρώσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τής επέβαλε τόσο αυστηρούς όρους που οδήγησαν σε κοινωνική έκρηξη. “Είναι εύκολο να διακρίνουμε πώς η σημερινή κρίση της Ελλάδας θα έχει ευτυχέστερο τέλος”, σχολιάζει, προσθέτοντας ότι τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παίξει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ακόμη, ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τη χώρα, ενώ η κάθε απόπειρα για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω μισθολογικών περικοπών θα οδηγήσει σε επώδυνες και πολιτικά απαράδεκτες συνθήκες αποπληθωρισμού.
Το θέμα της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη επαναφέρει εξάλλου στην επικαιρότητα και η αμερικανική “Γουόλ Στριτ Τζόρναλ”, που επικαλείται μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εξετάζει από νομικής πλευράς την πιθανότητα απόσυρσης ή εκδίωξης ενός κράτους από την ευρωζώνη. Όπως διευκρινίζεται από στελέχη της ΕΚΤ, η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Έλληνας Φοίβος Αθανασίου, δεν έγινε κατόπιν εντολής ούτε εγκρίθηκε από τη διοίκηση της ΕΚΤ ούτε αναφέρεται ονομαστικά στην Ελλάδα.

fimotro.

Read more...

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΙΝΙΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Αυξήσεις-«φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στους φόρους στα καύσιμα σχεδιάζει το υπουργείο Oικονομικών, ενώ αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το φορολογικό τοπίο στις γονικές παροχές και δωρεές. Tη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει τον Mάρτιο, που συμπληρώνεται μία τριετία από την... τελευταία αύξηση, και ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει με ήπιο και προοδευτικό τρόπο.
«Oι αντικειμενικές αξίες δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθούν τον Mάρτιο», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες».
Πληροφορίες από το υπουργείο Oικονομικών αναφέρουν ότι στις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί επιτροπή με αποκλειστικό έργο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι οποίες υπολείπονται των εμπορικών μέχρι και 200% και την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών στο σύστημα.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει τα βάρη της ακίνητης περιουσίας σε αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία», σημείωσε ο υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι το νέο πλαίσιο στη φορολογία των ακινήτων θα επιβαρύνει το 5%-10% των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Eλλήνων ιδιοκτητών ακινήτων είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο είτε θα ελαφρυνθεί.
ΓONIKEΣ ΠAPOXEΣ
Διπλάσιο αφορολόγητο και κλίμακα 1%-10%
H νέα διάταξη για τις αλλαγές που επέρχονται στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών και δωρεών αναμένεται να κατατεθεί τελικά αύριο στη Bουλή και σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:
1. Tην αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών από 95.000 ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 200.000 ευρώ.
2. Tην εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου με συντελεστές που θα ξεκινούν από 1% για την αξία της περιουσίας που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο και θα φθάνουν μέχρι 10%.

fimotro.

Read more...

ΝΕΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...


Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα λόγω έκθεσης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη στατιστική αναξιοπιστία της χώρας. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου συγκριτικά με το αντίστοιχο γερμανικό εκτινάχθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στις 232 μονάδες- σημειωτέον ότι στις 21 Δεκεμβρίου το περιβόητο «spread» είχε... φθάσει στις 276 μονάδες βάσης. Η εκ νέου απόρριψη από την Επιτροπή ως αναξιόπιστων των στοιχείων που της προωθεί η Ελλάδα αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος της επανέφερε την «ελληνική περίπτωση» στη διεθνή επικαιρότητα με δημοσιεύματα και σχόλια ουδόλως κολακευτικά για τη χώρα μας.
«Ολες αυτές οι ιστορίες περί επισκέψεων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, περί επισκέψεων ελεγκτών από τις Βρυξέλλεςκαι περί επιτηρήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των κερδοσκόπων, που ασκούν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στη χώρα εν γένει» δήλωσε στο Βloomberg ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank στο Λονδίνο Πίτερ Σάφρικ. Μεταξύ των πλέον «προωθημένων» θέσεων και απόψεων που δημοσιεύθηκαν περιλαμβάνεται το σχόλιο του Ντέσμοντ Λάτσμαν στους «Financial Τimes». Ο αρθρογράφος της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον δρόμο της Αργεντινής», οδεύει δηλαδή ολοταχώς προς τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Επίσης εκτιμά ότι «αργά ή γρήγορα η Αθήνα θα εγκαταλείψει το ευρώ».
Μεταξύ των πλέον «μετριοπαθών» και «νηφάλιων» τοποθετήσεων είναι εκείνη που δημοσίευσε (ανυπόγραφα) η «Le Μonde». Ξεκινώντας με το ερώτημα «αν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέση να φροντίσει τα μέλη της», η γαλλική εφημερίδα θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εφημερίδα διαπιστώνει απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει τα «άμεσα και ριζοσπαστικά μέτρα» που της προτείνουν οι Βρυξέλλες. Σημειώνει ωστόσο ότι «ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζαούτε ακόμη και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είναι σε θέση να δώσουν μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν τα δικά τους ελλείμματα».
Κατά τη γαλλική εφημερίδα αρμόδια για να παίξει τον ρόλο του «αυστηρού πατέρα» είναι, εν προκειμένω, η Επιτροπή. Και υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνει: Ο πρώτος είναι να παρακάμψει τις συνθήκες και τους κανονισμούς και να προσφέρει στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια, «κάτι όμως που θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέσο παρέμβασης». Η πιο «απλή λύση» , κατά τη «Le Μonde», θα ήταν να ασκήσουν οι Βρυξέλλες σταθερή πίεση ώστε η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. «Αν η Αθήνα παίξει το παιχνίδι, η απλή έγκριση που θα της δώσει η Επιτροπή για ένα σοβαρό πλάνο θα αρκούσε για να αλλάξει το αίσθημα των αγορών. Και το εκτελεστικό ευρωπαϊκό όργανο θα επιβεβαίωνε με μια κίνηση τόσο την πολιτική ισχύ του όσο και την αξιοπιστία του» καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
fimotro


Read more...

100 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΟ... ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Καρελιάς

Εξι αποφάσεις, δύο λέξεις και, πάνω απ' όλα, το μπαράζ των διεθνών επικριτικών σχολίων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χρωμάτισαν τις εκατό πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της, η νέα κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας (έλλειμα και χρέος, μισθοί και δαπάνες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. Ενας πρώτος απολογισμός είναι εντελώς σχηματικός και υπακούει στο στερεότυπο...
«εκατό ημέρες», το οποίο συνοδεύει, συνήθως, τις νέες κυβερνήσεις. Αλλωστε, το είχε καλλιεργήσει και ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την προεκλογική περίοδο του περασμένου Οκτωβρίου. Πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές είχε πει από τη Θεσσαλονίκη: «Σίγουρα δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε εκατό ημέρες, αλλά μπορούμε να της δώσουμε το χρόνο να ανασάνει, να κάνει το βήμα της προοπτικής και το άλμα στο μέλλον».
Οι βασικές αποφάσεις
Η διατύπωση είναι πολύ γενική και δεν προσφέρεται για συγκρίσεις και συμπεράσματα. Περνώντας, όμως, στα περισσότερο συγκεκριμένα, καταγράφουμε τις εξής βασικές κυβερνητικές αποφάσεις (οι πέντε είναι συμβατές με προεκλογικές υποσχέσεις, η μία απ' αυτές -για τα τέλη- όχι):
* Δόθηκε το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.
* Καταργήθηκε το καθεστώς προσλήψεων με stage στο Δημόσιο και επιβεβαιώθηκε η δέσμευση ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ.
* Επιβλήθηκαν υψηλά τέλη κυκλοφορίας σε παλιά αυτοκίνητα, γεγονός που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος» και υποσχέθηκε διόρθωση του χρόνου.
* Ανακοινώθηκαν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις νέες συνενώσεις δήμων (σχέδιο «Καλλικράτης») και οι προτεινόμενες αλλαγές στη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες και στο εκλογικό σύστημα. Η ψήφισή τους θεωρείται θέμα χρόνου, παρά τις εκδηλωθείσες αντιδράσεις.
Οι λέξεις που η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει στη δημόσια συζήτηση ήταν «διαβούλευση» και «βιογραφικά». Σε «διαβούλευση», κυρίως μέσω του Διαδικτύου, θέτει η κυβέρνηση σχεδόν όλα τα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, επιζητώντας, όπως λέει, ιδέες και προτάσεις τόσο από ειδικούς όσο και από απλούς πολίτες. Με τη μέθοδο των «βιογραφικών» επέλεξε να στελεχώσει τις υψηλές θέσεις ευθύνης των υπουργείων και άλλων κρατικών οργανισμών, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε διάφορες παρενέργειες, με κυριότερη την καθυστέρηση στην επιλογή των προσώπων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν δίνει σημασία σ' αυτές, δηλώνοντας ότι μπορεί η καθυστέρηση να διαρκέσει ώς και ένα χρόνο, για να γίνουν σωστές επιλογές.
Την πιο μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει ακόμη- η νέα κυβέρνηση από τις καταιγιστικές διεθνείς αντιδράσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαίοι ηγέτες, τραπεζίτες και οίκοι αξιολόγησης, μέσα ενημέρωσης), με βασικό ερώτημα αν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και πώς θα διασωθεί: με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.λπ. Ο πρωθυπουργός και, κυρίως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο παρεμβάσεων για να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Και οι δύο έχουν δώσει τις περισσότερες συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ σε τόσο σύντομο διάστημα κυβερνητικής θητείας.
Η διακυβέρνηση των «εκατό ημερών» χαρακτηρίστηκε επίσης από:
* Ορισμένες κινήσεις νεωτερικότητας, όπως οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου παρουσία διαφόρων παραγόντων της δημόσιας ζωής (π.χ. ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Αρχιεπίσκοπος κ.ά.) και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Είναι προσωπική επιλογή του κ. Παπανδρέου και έχει συγκεντρώσει θετικά, αλλά και επικριτικά, σχόλια.
* Την παραίτηση του πρώτου μέλους της κυβέρνησης (υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας) για προώθηση διευκολύνσεων προς ψηφοφόρους, κοινώς ρουσφέτια.
* Τη διοχετευθείσα απειλή παραίτησης ενός υπουργού (Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος), χωρίς συνέχεια.
* Την αντιπαράθεση δύο υπουργών (Αννα Διαμαντοπούλου-Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), επίσης χωρίς συνέχεια.
* Τις διαφαινόμενες διαφωνίες των οικονομικών υπουργών (Γιώργος Παπακωνσταντίνου-Λούκα Κατσέλη), αλλά και άλλων υπουργών (Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη) με διακηρυγμένες από ετών θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως για την εκτροπή του Αχελώου.
Κι ενώ στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούσαν κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες, οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι η εκλογική ισχύς του ΠΑΣΟΚ διατηρείται ακέραιη. Είναι, άλλωστε, πολύ νωρίς ακόμη για περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα. Η πρώτη εκλογική δοκιμασία, με πραγματική κάλπη, θα είναι σε δέκα μήνες από σήμερα, στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

fimotro

Read more...