Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Πιο κοντά σε νέα πρωτοβουλία Γ.Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα για ένα Κίνημα συμμετοχής και αυτοοργάνωσης


Γ.Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα για ένα Κίνημα συμμετοχής και αυτοοργάνωσης
O Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  Intime )

Κοζάνη
Ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία νέου κόμματος έκανε ο Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοζάνη. «Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό. Ένα Κίνημα συμμετοχής και αυτοοργάνωσης» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του, επαναφέροντας την πρότασή του για την άμεση συγκρότηση άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, η οποία όπως είπε θα πρέπει:

  • Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο
  • Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της
  • Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση ­ προτείνω και διεθνή διάσκεψη με πρωτοβουλία μας ­ για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους
  • Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
  • Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
  • Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα»
«Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή η πρόταση που κατέθεσα προ ημερών, είναι πρόταση υπέρβασης του αδιεξόδου στο οποίο οδήγησαν τη χώρα και μαζί είναι πρόταση προοπτικής και μιας βιώσιμης πορείας. Και βεβαίως ­ για την διασφάλιση μιας βιώσιμης πορείας για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «επιδίδονται σε αντιμνημονιακά καλλιστεία που οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως πρωθυπουργός, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις, και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε την περίοδο 2009-2011 και να μην αφήνουν άλλους να το καπηλεύονται.

Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι έκρυψε την αλήθεια και δημιούργησε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα.

«Ούτε 180 σίγουροι υπήρχαν, ούτε χρόνος για εκλογές υπήρχε. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Πόσο μάλλον με την απειλή της βίαιης χρεοκοπίας ante portas» είπε για την κατάσταση που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός το 2010 και πρόσθεσε:

«Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του 'λεφτά υπάρχουν' από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του κράτους και αργότερα των 'Ζαππείων'».

Για το ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες κινήσεις του

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κυβερνητικές καρέκλες και σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ και την παλαιότερη αναφορά Βενιζέλου για το να δηλώνει κάποιος ΠΑΣΟΚ, αλλά να το αποδεικνύει και στο παραβάν, παρατήρησε:

«Υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλει να το κρύψει -ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑΣΟΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν.»

Στην ομιλία του χρησιμοποίησε αρκετές φορές την λέξη «Κίνημα», λέγοντας: «Όλοι μας χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών. Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.

» Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην ελληνική κοινωνία, στη χώρα.

» Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Μπορούμε. Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε.

» Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.

» Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.

» Μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό το Κίνημα προοδευτικών αξιών πρέπει να αναβιώσουμε και στην Ελλάδα. Από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα: Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας.

» Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό.

» Ένα Κίνημα-πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι 'πατερίτσα' της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης.

» Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Πεταλωτής, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Ηλίας Βλαχόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έκθεση - κόλαφος για τα δικαιώματα στην Ελλάδα της λιτότητας...



Παραβίαση σε όλα τα επίπεδα των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα διαπιστώνει η Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) με θέμα «Υποβαθμίζοντας τα ...
Δικαιώματα- Το Κόστος της Λιτότητας στην Ελλάδα»

Παραβίαση σε όλα τα επίπεδα των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα διαπιστώνει η Έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) με θέμα «Υποβαθμίζοντας τα Δικαιώματα- Το Κόστος της Λιτότητας στην Ελλάδα».

«Από το 2009, που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα και υιοθετήθηκαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θα έσωζαν τη χώρα από την οικονομική κατάρρευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και παραβιάστηκαν, και η δημοκρατία έχει γίνει πιο φτωχή» υποστηρίζεται στην έκθεση.

Ευθύνες για τις παραβιάσεις που προέκυψαν από τα προγράμματα λιτότητας αποδίδονται στο ελληνικό κράτος αλλά και στην τρόικα που, όπως αναφέρει η έκθεση «λειτούργησε ως ένα παραπέτασμα καπνού, προστατεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέρη που το απάρτισαν από την ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η τρόικα δεν είναι ένα κενό κέλυφος. Αποτελείται από διεθνείς οργανισμούς και μέσω αυτών από τα κράτη-μέλη τους: όλα και όλοι είναι επιφορτισμένοι με συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην έκθεση «απεικονίζεται μια χώρα στην οποία τα δικαιώματα βάλλονται ανοιχτά. Αυτό γίνεται αισθητό όχι μόνο σε τομείς όπως η εργασία και η υγεία, στους οποίους το κράτος επέβαλε μέτρα λιτότητας που είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είναι ορατό και στην περιστολή των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ή το δικαίωμα της έκφρασης τής διαφωνίας μέσω μιας ειρηνικής δημόσιας διαδήλωσης».

Όπως υπογραμμίζεται, «όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, οι πολιτικές λιτότητας δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που θέτει το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα του ΟΗΕ σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα».

Ατομικά και πολιτικά δικαιώματα

Αναφορικά με τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, «οι περιορισμοί σε θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, οι οποίοι τεκμηριώνονται στην παρούσα έκθεση, δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το πεδίο άσκησης των δικαιωμάτων αυτών μπορεί κατ’ εξαίρεση να περιοριστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, «σοβαρές παραβάσεις των βασικών αρχών της δημοκρατικής συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου, παραβάσεις οι οποίες συντελέστηκαν με τις πολιτικές και τα μέτρα που εκπονήθηκαν κατά της κρίσης, και υλοποιήθηκαν περιφρονώντας κατάφωρα τις κανονικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

«Ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι ασκούμενες πολιτικές δεν σεβάστηκαν, από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεθνή πρότυπα, ακόμα και υπό το φως των εξαιρετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Η λιτότητα δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος

Όπως αναφέρεται, «η έρευνα στην οποία βασίζεται η παρούσα έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που τη συνόδευαν δεν μπορούν να θεωρηθούν ο μοναδικός υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κρίση και η λιτότητα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των προϋπαρχόντων προβλημάτων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η έκθεση χαρακτηρίζει εσφαλμένο τον συλλογισμό που παρουσιάζουν «όσοι συνέβαλαν στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης της κρίσης ότι, υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο τρόπος αντιμετώπισης που επιλέχθηκε τελικά ήταν ο μόνος εφικτός δρόμος προς τα μπρος και ότι οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια στα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν αναπόφευκτη, και επομένως δικαιολογημένη».

Έκκληση να εξεταστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η FIDH, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ελλάδα, απευθύνει έκκληση προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαιτέρως τα κράτη-μέλη της να εξετάσουν από κοινού τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συναφείς ευθύνες που παρουσιάζονται στην έκθεση, και τους προτρέπει «να δράσουν προληπτικά για την αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, αυτό να γίνει «διασφαλίζοντας την έναρξη ενός πανευρωπαϊκού ουσιαστικού διαλόγου».

Read more...

Αλ. Τσίπρας: "Ευρωπαϊκή λύση...


... για τη διαγραφή του χρέους"...


Αποκλείει συνεργασίες με τα συντηρητικά όπως επίσης και με κεντρώα κόμματα που έχουν σκοπό να αποφύγουν τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με...
δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, συνδέοντας την προοπτική των συναινέσεων για μετά τις εκλογές.

Προέταξε, μάλιστα, την ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την διαγραφή του χρέους,  τονίζοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.


"Διαπραγμάτευση" σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αναμένει μια "σκληρή" στάση από τους εταίρους,  αρχικά. "Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί  κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης"...
left.gr

Read more...

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η παράταση του μνημονίου!...


Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η παράταση του μνημονίουΤη δίμηνη παράταση του μνημονίου προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε στην...
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012) .

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου...
enikos.gr

Read more...

"Βροχή" τροπολογιών στη βουλή...


Βροχή τροπολογιών στη βουλή"Βροχή" τροπολογιών τα τελευταία 24ωρα στη βουλή.  Είναι ενδεικτικό ότι έως και τις 15:00 σήμερα, είχαν κατατεθεί περί τις...
80 τροπολογίες συνολικά, εκ των οποίων οι 12 υπουργικές, σε τρία νομοσχέδια των οποίων η ψήφιση έχει προγραμματιστεί έως και τη Δευτέρα.

Σήμερα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές, στο οποίο έχουν κατατεθεί περί τις 11 τροπολογίες.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, έχουν κατατεθεί 43 τροπολογίες εκ των οποίων 8 υπουργικές, ενώ σε νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν κατατεθεί 27 τροπολογίες, εκ των οποίων 2 υπουργικές.

Το νομοθετικό ενδιαφέρον των βουλευτών ποικίλει και αφορά από το εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας έως και τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια 'Αγριας Ζωής.

Ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι και τροπολογία για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και βουλευτική τροπολογία με την οποία προτείνεται να μην ισχύει το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας...
enikos.gr

Read more...

Θερμή υποδοχή στην Κοζάνη...


papandreou-rodos-660_0

LIVE ΒΙΝΤΕΟ ...
Με το σύνθημα «Γιώργο μαζί, για την Αλλαγή», υποδέχθηκε πλήθος κόσμου τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου Κοίλων στην Κοζάνη, λίγο πριν από...
την έναρξη της ομιλίας του, στο πλαίσιο της παρουσίασης εκεί της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Η ομιλία ξεκίνησε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ σε μία κατάμεστη αίθουσα και παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Γιώργος Πεταλωτής.
Παρόντα ήταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας...



matrix24.gr

Read more...

Συναινέσεις ζητά ο Γιώργος Παπανδρέου...


pap12ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

Σταθερός στην ανάγκη συναινέσεων παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, που μιλώντας από το εκθεσιακό κέντρο Κοίλων, στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στην χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας για να τονίσει ότι «επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» την ...
πρόταση που κατέθεσε προ ημερών με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου στην χώρα. 

«Το Κίνημά μας πιστεύει και παλεύει για την οικοδόμηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων - και μέσω κυβερνητικής συνεργασίας», είπε, εφιστώντας όμως την προσοχή όλων στο ότι η συναίνεση πρέπει να υπάρξει για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, από το να ενδυναμωθεί η εξωτερική πολιτική, η δημόσια διοίκηση και η παιδεία, ως το να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συλλογικά αίτια της οικονομικής κρίσης, και όχι για να μείνουμε στα ίδια, να γυρίσουμε πίσω και να μοιράσουμε καρέκλες.
«Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, σαφές προγραμματικό και δεσμευτικό πλαίσιο, όχι κείμενα που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, συνεργαζόμαστε για πολιτικές που συνιστούν πρόοδο, αξιοκρατία, δεν μπορεί να
σημαίνει συνεργασία για να μοιράσουμε πελατειακά τα κρατικά ιμάτια και τις θέσεις (…) Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στη Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου να έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση και επαναφορά των σεναρίων εξόδου από το ευρώ.  
Διαπιστώνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία συμφωνία και κανένα σχέδιο, αντίθετα υπάρχει αβεβαιότητα, ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και της συναίνεσης, σημειώνοντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον.
Ζήτησε μάλιστα να καταστεί άμεσα δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία
θα πρέπει:
 -Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
 -Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για
την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
 -Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
 -Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική
Αναθεώρηση.
 -Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος,
 -Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή
μετάβαση στην «επόμενη μέρα».
 Επιφυλάσσοντας στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ένα κίνημα πρωταγωνιστή των προοδευτικών αλλαγών, που δεν θα ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση, καλώντας όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες να συνδιαμορφώνουν μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού.
 «Όλοι αναζητάμε μια νέα αρχή. Όλοι διψάμε και ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της χώρας», είπε, κάνοντας λόγο για ένα κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας, κίνημα αλήθειας απέναντι στον ανορθολογισμό, κίνημα - πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης, κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν. «Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση.  Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση. Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά», είπε, δίνοντας το στίγμα του σκεπτικού του και τασσόμενος υπέρ της «Μεταπελατειακής Ελλάδας» και όχι της «μεταμνημονιακής Ελλάδας» που αργά ή γρήγορα θα έρθει.
Στέλνοντας σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια», επιτιθέμενος για την στάση τους τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, άσκησε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι θα έπρεπε να δηλώνει ξεκάθαρα, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το 2010 και το Μνημόνιο, αλλά το πελατειακό πάρτι που στήθηκε σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009, ότι θα έπρεπε να υπερασπίζεται το μεταρρυθμιστικό κύμα της περιόδου 2009-2011, ότι θα έπρεπε να αναγνωρίζει τη σημασία της νίκης του κόμματος τον Οκτώβριο του 2009. «Το Κίνημά μας στέκεται απέναντι σε όσους επιχείρησαν να μειώσουν την εμβέλεια της νίκης αυτής, υιοθετώντας την προπαγανδιστική διαστρέβλωση του «λεφτά υπάρχουν» από τους ένοχους θιασώτες της δήθεν επανίδρυσης του κράτους και αργότερα των Ζαππείων», είπε με νόημα, ζητώντας ένα «ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και αλλαγών», που θα αποτελέσει συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές.
Aποσπάσματα από την ομιλία Παπανδρέου:


 
Πλάνα από την αιθουσα:



Πλήθος κόσμου (περισσότερα από 1.000 άτομα, οπως αναφερει το kozan.gr) στην υποδοχή του πρωην πρωθυπουργού :

pap1

papandreou2pap9

 

Η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, τα χειροκροτήματα και οι φωτογραφίες με τους υποστηρικτές του:

πηγες matrix24.gr, kozan.gr

Read more...

Καμμένος: Τι μου ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης...


ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε η 40λεπτη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον Πάνο Καμμένο.
Ο  πρόεδρος των ΑΝΕΛ, εξερχόμενος από το γραφείο του επίτιμου της ΝΔ, ανέφερε, πως, ο Μητσοτάκης του ζήτησε να βρεθεί λύση συναίνεσης, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν να έχουν μια εθνική πολιτική.
Ο Καμμένος, του απάντησε, πως, μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση, αλλά...
μετά τις εκλογές, πράγμα που δεν ικανοποίησε τον επίτιμο.
«Δική μας θέση είναι ότι πριν τις εκλογές τέτοια λύση δεν μπορεί να βρεθεί, ειδικά όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ξεκαθαρίσει ότι αρνούνται τον διάλογο», δηλωσε συγκεκριμένα ο Καμμένος, ενώ πρόσθεσε πως χωρίς αυτούς τους δύο και μετά τις εκλογές οι ΑΝ.ΕΛ. θα συμμετέχουν σε μια τέτοια λύση, με καταγγελία μνημονίων, αλλά και με την προφύλαξη των εθνικών θεμάτων. 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο προεδρος των ΑΝΕΛ, διευκρίνισε πως ο κ.Μητσοτάκης δεν του ζήτησε να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Επέμεινε ακόμη στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο, σημειώνοιντας ότι το κόμμα του «δεν θα δώσει το φιλί της ζωής» στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ζήτησε επίσης εκλογές σε 18 ημέρες από σήμερα, αναφέροντας πως προβλέπεται από το Σύνταγμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έγινε και το 1996.
 
«Να μην ταλαιπωρούμε τη χώρα και παίζουμε με την οικονομία, για την οποία ελλοχεύουν όντως κίνδυνοι από τη ρητορική της τρομοκρατίας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση», τόνισε....

Read more...

Ο Κουράκος βάζει όρους...





Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Κουράκος, για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας - στην χθεσινή ψηφοφορία, ψήφισε «παρών».
Μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε ότι...
για να ψηφίσει για Πρόεδρο πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:
  • Κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων»
  • Ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης
  • Ορισμός ημερομηνίας εκλογών
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκο «υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση»...

Read more...

Τι ζητά ο Ν. Σηφουνάκης,..



Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών απευθύνει με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ζητώντας συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για...
την ημερομηνία των εκλογών.

«Άμεσα, σήμερα κιόλας, ο Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπου θα συμφωνηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο τόσο για τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, όσο και για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές», υπογραμμίζει ο κ. Σηφουνάκης.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει, «δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος "κίνδυνος της καταστροφής" δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν τις επιζητεί». «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές υποχρεούνται να πράξουν αναλόγως και κατά συνείδηση στις επόμενες ψηφοφορίες, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει», καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Read more...

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»...


ÍÔÁÂÏÓ ÐÁÃÊÏÓÌÉÏ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÏ ÖÏÑÏÕÌ ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ Ã.
Το απόγευμα η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη...
Στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της Έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».
Η...
ομιλία του κ. Παπανδρέου, αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά μετατέθηκε χρονικά κατά μία ημέρα, λόγω της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, η Έκθεση θα είναι σε λειτουργία από την προηγούμενη, δηλαδή την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η είσοδος στην Έκθεση θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Read more...

Μία εικόνα χίλιες λέξεις…


Το κυβερνητικό δράμα σε όλο του το μεγαλείο...

Παγωμάρα. Απογοήτευση… Πολλές λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τα κυβερνητικά συναισθήματα μετά το τέλος της 1ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως…
πολλές φορές μία εικόνα αρκεί.

Ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε τα κυβερνητικά στελέχη στη λήξη ακριβώς της διαδικασίας.

Δράμα…

Read more...