Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το ψηφοδέλτιο της "Δύναμης Ζωής"...


...παρουσίασε η Ρ. Δούρου...


Το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Δύναμη Ζωής» παρουσίασε η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία στην ομιλία της επιτέθηκε κατά του...
νυν περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού, χαρακτηρίζοντάς τον «γνήσιο τέκνο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα των χειρότερων εκφάνσεών του».

Αναφερόμενη στον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής», είπε ότι ήρθε για να γκρεμίσει το καθεστώς του απερχόμενου περιφερειάρχη, που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη του πρωθυπουργού και για να κτίσει μια περιφέρεια που θα συνιστά μοχλό ανάπτυξης, με διαφάνεια, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Σηματοδοτώντας τη σημασία της Περιφέρειας Αττικής για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, τόνισε ότι «από το αύριο της Περιφέρειας Αττικής, εξαρτάται το αύριο της Ελλάδας».

Όπως ανακοινώθηκε, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για την Ανατολική Αττική είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης για τη Δυτική Αττική, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βασιλείου, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Σπύρος Τζόκας, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης για τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, η χημικός και περιφερειακή σύμβουλος Ερμίνα Κυπριανίδου, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για τον Νότιο Τομέα Αθήνας, ο οικονομολόγος και περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Καπάταης, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο συνταξιούχος ΗΣΑΠ και συνδικαλιστής Γιώργος Γαβρίλης και αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ο ναύαρχος ε.α. και μέλος του πληρώματος «Βέλος» Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται, ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, πολλοί συνδικαλιστές και ακολουθούν εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί...
enet.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΗΔΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ


ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ
Απέσυρε, όπως αναμενόταν μετά την κατιούσα που έχει πάρει ο συνδυασμός του Γ. Ιωαννίδη, την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο του "Ξανθού" ο πρόεδρος του...

Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Βρίσκοντας μια έξυπνη πρόφαση, ο Π. Παπαδόπουλος προέβη στην κίνηση αυτή μετά και την γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η οποία αποφάσισε την αποχώρηση των εκπροσώπων της επιμελητηριακής κοινότητας από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της συμπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Επί της ουσίας όμως αποχωρεί γιατί βλέπει τι έρχεται. Δεν έχει κανένα λόγο ένας τόσο σοβαρός υποψήφιος να συμμετέχει σε ένα τόσο αδύναμο (για να μην γράψουμε φαιδρό) ψηφοδέλτιο.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5418.html

Read more...

ANAKOINΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΜ...


Γνωστά ονόματα είναι ανάμεσα στους υποψηφίους με το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ), το κόμμα του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη που συμμετέχει...
στις ευρωεκλογές. Μετά των υποψηφίων είναι ο συγγραφέας και ελληνιστής Πέδρο Ολάγια και οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Λαδικού και Κατερίνα Μουτσάτσου.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου μηνύματα στήριξης έστειλαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Λέκκας, ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

«Εμείς δεν θέλουμε έναν λαό μαμούχαλο που να πάσχει από κατάθλιψη, αλλά έναν λαό που να ξέρει» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Καζάκης και πρόσθεσε: «Γι' αυτό μιλάμε στο μυαλό και τη λογική των πολιτών και όχι στο συναίσθημα».

Αναλυτικά τα ονόματα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά:  

Αγγελόπουλος Γιώργος - Ιδιωτικός υπάλληλος
Αίρις - Ασημακόπουλος Νικόλαος - Επιχειρηματίας
Αλεξανδρόπουλος Γιάννης - Οικονομολόγος
Αναστασάκης Αντώνης - Προγραμματιστής Η/Υ
Απόδιακου Βασιλεία - Τουριστικά Επαγγέλματα
Γεροντάκη Αλεξάνδρα - Ιδιωτική Υπάλληλος/άνεργη
Γιαννιώτης Κώστας - Εκπαιδευτικός
Δανίλης Ανδρέας - Κτηνίατρος
Δόγου Ζωγραφιά - Πολιτικός Επιστήμων
Δραμιτίνου Καλλιρρόη - Ιδιωτική Υπάλληλος
Θειοπούλου Ανθή - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Καζάκης Δημήτρης - Οικονομολόγος
Καραγιαννίδης Δημήτρης - Τεχνικός ΔΕΗ
Κεχαγιά Εύα - Ηθοποιός
Κοέδρου Ντίνα - Καθηγήτρια Αγγλικών
Κουμαρέλλας Όθωνας - Αρχιτέκτονας-Μηχανικός
Κουνενάκης Γιώργος - Μηχανικός Δομικών Έργων
Κουρουπάκη Δέσποινα - Συνταξιούχος Δημοσίου
Κυπριώτης Δημήτρης - Στρατηγός ε.α
Κώνστας Αναστάσιος - Δικηγόρος
Λαδικού Αλεξάνδρα - Ηθοποιός
Λασκαράτος Αθανάσιος - Ιδ. Υπάλληλος
Λασκαράτου Όλγα - Μουσικολόγος
Λέτσιος Γιώργος - Πολιτικός Μηχανικός
Μαγγανάς Γιάννης - Οικονομολόγος
Μαρινάκος Μάριος - Δικηγόρος
Μουτσάτσου  Κατερίνα - Ηθοποιός
Μπάστα Γεωργία - Δημοσιογράφος
Ξιφαράς Αλέξης - Βιολόγος
Ολάγια Πέδρο - Συγγραφέας
Πάνου Δημήτρης - Δικηγόρος
Παπαμεθοδίου Δημοσθένης - Ιατρός
Παπαντωνίου Αντώνιος - Ναύαρχος ε.α
Πιερρουτσάκος Γρηγόρης - Επιχειρηματίας
Σιδέρης Γιάννης - Φυσικός
Σιόβα Ιωάννα - Νοσηλεύτρια
Συμβουλόπουλος Θεμιστοκλής - Μουσικός
Τραϊφόρος Βασίλειος - Συγγραφέας
Φυδανάκη Γεωργία - Λογίστρια
Χαραλάμπους Ευαγγελία - Δικηγόρος
Χρυσανθόπουλος Λεωνίδας - Πρέσβης επί τιμή.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2014/04/anakoin_28.html

Read more...

Με λεφτά από τις κλήσεις θα πληρώνονται οι συντάξεις των ένστολων...


enstoloi
Από την πίσω πόρτα, επαναφέρει το υπουργείο Εργασίας και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών τους κοινωνικούς πόρους ή για την ακρίβεια τα έσοδα από τους πόρους που κόπηκαν. Μόνο που και πάλι, επελέγη η λογική της εισφοράς υπέρ τρίτων…
Για την ακρίβεια, όσο...
περισσότερες κλήσεις κόβονται, τόσο πιο πολλά έσοδα θα καταλήγουν στα επικουρικά ταμεία για τις συντάξεις των ένστολων. Αντίστοιχα, από τα παράβολα για την πυρασφάλεια θα πληρώνονται οι συντάξεις των πυροσβεστών.
Αναλυτικά, και σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο, για τα τουριστικά πλοία, στο εξής για κάθε κλήση για τροχαία παράβαση που θα αντιστοιχεί σε ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ, θα πηγαίνουν υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων, 5 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέτρο που ίσχυε και παλαιότερα, είχε καταργηθεί με νόμο και τώρα με νέα διάταξη, επανέρχεται από το... παράθυρο, για να αυξήσει τα έσοδα συγκεκριμένων επικουρικών ταμείων.
Με ανάλογη διάταξη, το 5% από τα παράβολα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις υπέρ του Δημοσίου, για να πάρουν την απαραίτητη πιστοποίηση για το προσωπικό πυρασφάλειας, όπου απαιτείται, θα διατίθεται ως πόρος για το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος.

Read more...

Με τον τρόπο της βδέλλας...


Την ώρα που πολλοί μετρούν τις μέρες αντίστροφα για την επομένη των Ευρωεκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα σε αυτή τη χώρα: επινοεί τεχνάσματα και...
επιχειρήματα για να κρύψει την συντριπτική ήττα του.

Σε χθεσινή συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, στην ερώτηση για το ποιος είναι ο πήχης της Ελιάς στις Ευρωεκλογές, απάντησε ότι «η δημοκρατική παράταξη θα έχει εντυπωσιακή παρουσία στους δήμους και τις περιφέρειες και θα υπερβεί κάθε «δημοσκοπική» πρόβλεψη στις ευρωεκλογές».

Αρχικά, είναι αστείο να υποστηρίζει κάποιος ότι ο πήχης για την Ελιά είναι το να πάει καλύτερα από όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ το 2012 κατέλαβε τη 3η θέση με 12-13%, ο πήχης της Ελιάς, που δήθεν συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, δεν μπορεί παρά να είναι κάτι παραπάνω από εκείνο το αποτέλεσμα.

Είναι όμως φοβερά πιο αστείο να επιχειρεί ένας πολιτικός με μια τρομακτική φθορά όπως αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου να προσαρτηθεί ως βδέλλα και να ρουφήξει το πολιτικό αίμα αυτοδιοικητικών παρατάξεων που ανά τη χώρα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Άνθρωποι με χρόνια προσφοράς στα κοινά και παρουσίας στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζονται να παριστάνουν τους «ανεξάρτητους», μπας και γλιτώσουν από το στίγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επισκεφθεί την περιφέρεια ή την περιοχή τους κάποιος από το επίσημο ΠΑΣΟΚ.

Τον αγώνα αυτών των ανθρώπων θα προσπαθήσει να καπηλευθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να κρατήσει την καθόλου ζηλευτή καρέκλα του. Ευτυχώς, δεν θα τα καταφέρει...
πηγή:parapolitiki.com

Read more...

Εξαλείφεται το τρίγωνο των ελλειμμάτων Γ.Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ξεκινά η συζήτηση για το χρέος


Γ.Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αποσαφήνιση ότι στο Eurogroup της 5ης Μαΐου η Ελλάδα θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 2014 που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε στην ομιλία του πως η Eurostat υιοθέτησε πλήρως και χωρίς αστερίσκους τα στοιχεία που διαβίβασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει υπερβεί κατά πολύ τους στόχους του προϋπολογισμού της, καταγράφοντας πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Όπως υπογράμμισε, σε κυκλικά διορθωμένους όρους -λαμβάνοντας υπόψη και την ύφεση- είναι ίσως η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει συμβεί ποτέ ιστορικά σε χώρα του ΟΟΣΑ από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού» τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό πως η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. «Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής «βγαίνει» και φέρνει πλέον θετικά αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών. Όπως είπε, ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Η ελληνική οικονομία έχει αναξιοποίητα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετικές δυνατότητες και επομένως προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως ελάχιστοι εντός και εκτός Ελλάδας ανέμεναν ότι η χώρα θα αποκαθιστούσε τόσο γρήγορα τις βασικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα εξελισσόταν τόσο σύντομα σε επενδυτικό προορισμό.
«Η Ελλάδα πλέον εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων, δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, και ενισχύει και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης, εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

1,85 εκατ. Φορολογούμενοι δήλωσαν πως φιλοξενούνται

1,85 εκατ. Φορολογούμενοι δήλωσαν πως φιλοξενούνται
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, στελέχη του ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένα ότι η εκτεταμένη φιλοξενία υποκρύπτει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για το λόγο αυτό προαναγγέλλονται έλεγχοι προκειμένου να βρεθεί σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση φορολογουμένων ότι φιλοξενούνται στο σπίτι όπου διαμένουν κρύβει... απόκρυψη εισοδημάτων (των ιδιοκτητών), αλλά και για να εντοπιστεί σε ποιες περιπτώσεις όσοι έκαναν δήλωση για το κοινωνικό μέρισμα δήλωσαν ψευδώς ότι φιλοξενούνται για να λάβουν το επίδομα.
Οι υποψίες ότι η «φιλοξενία» είναι το νέο κόλπο φοροδιαφυγής δεν δημιουργήθηκαν τυχαία στο ΥΠΟΙΚ και μόνο από τα στατιστικά από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και λόγω κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων που εντοπίστηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας ή ο αλλοδαπός ονόματι Χουσεΐν στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 55 φορολογούμενοι –όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Φωτογραφίες : Ολα οσα ειπώθηκαν απο Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλη στο βιβλίο της Μ. Κοππά

Φωτογραφίες : Ολα οσα ειπώθηκαν απο Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλη στο βιβλίο της Μ. Κοππά
Παπανδρέου-Κοππά-Κουβέλης
Παπανδρέου-Κοππά-Κουβέλης
Παπανδρέου και Κουβέλης
Παπανδρέου και Κουβέλης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η πολυσυζητημένη παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά από τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη.
«Δεν περίμενα ότι η παρουσία μου στη συζήτηση για ένα βιβλίο για τη Σοσιαλδημοκρατία θα χαρακτηριστεί αντισυμβατική κίνηση» απάντησε  ο πρώην  πρωθυπουργός  στην εσωκομματική κριτική που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να παρουσιαστεί στην εκδήλωση.
Στη φράση «πολιτικό μανιφέστο» θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το νόημα των όσων είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου υπερασπίστηκε το έργο του και απάντησε στον Βενιζέλο για την παρουσία του στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη.
Το σύνθημα «Παπανδρέου-παπανδρέου» ακούστηκε ρυθμικά στον χώρο από τους παρευρισκόμενους.
Παρόντες ήταν η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Σπύρος Δανέλλης, νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές στη ζωή μου. Δεν περίμενα ότι η παρουσίαση ενός βιβλίου θα θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να κρίνονται όλα από «τη σφαίρα της μικροπολιτικής».
Παράλληλα, έσπευσε να συγχαρεί ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ «που έδωσαν σκληρή μάχη και συνέβαλαν στην εικόνα χώρας», ενώ χαρακτήρισε συντηρητική την Ευρώπη, δηλώνοντας πως αντέδρασε φοβικά. «Αν στήριζε η Ε.Ε. το πρόγραμμα μας Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα είχαν αποφύγει προστασία μηχανισμού στήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τον αυξανόμενο πανικό.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του δήλωσε:
«Πρότεινα εναλλακτικές προτάσεις, ευρώ ομόλογα κτλ… Αυτές οι λύσεις απαιτούσαν Ευρώπη όχι στην λογική της λιτότητας. Προτάσεις που θα είχαν ως αποτελεσμα ήπιας προσαρμογής και λιγότερο πόνο»
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως διακύβευμα αυτού του αιώνα τη δημοκρατία και ανέφερε πως «το δίλημμα μνημόνιο ή όχι σκέπασε τις αιτίες».
«Αύριο το μνημόνιο τελειώνει και όσοι επένδυσαν σε αυτό θα αναρωτιούνται “Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μια αναδρομή στο 2009 σημείωσε πως όλα θα ήταν διαφορετικά αν οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν συνεργαστεί, ενώ αναφερόμενος στο περιβόητο “λεφτά υπάρχουν”, τόνισε πως όποιοι μιλούν για αυτό αποκρύπτουν συνειδητά τη ρίζα κακού».
«Κάποιοι είπαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε», τόνισε και απάντησε πως «τότε διαπραγματευτήκαμε για μια χώρα που είχε τεθεί εκτός αγορών», συμπληρώνοντας πως «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μηχανισμό βοήθειας που δεν υπήρχε».
Για το ίδιο θέμα ανέφερε ακόμη τα εξής:«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και το μεγαλύτερο μέρος προσαρμογής. Η μικρή Ελλάδα τα κατάφερε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να σταματήσουμε το παιχνίδι εντυπώσεων. Αν το 2010 αυτοί που πρότειναν το Ζάππειο και οι άλλοι που έλεγαν θα σκίσουν το Μνημόνιο είχαν άλλοι στάση, οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο».
«Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε περήφανο απέναντι στη χώρα και έκανε το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, χωρίς να έχει κανέναν τότε να βάζει πλάτη», τόνισε και ευχήθηκε η εν λόγω συζήτηση «να αποτελέσει αφορμή να φύγει η σκόνη, ώστε νηφάλια να αξιολογήσουμε την αιτία της κρίσης».
«Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στην χώρα για σταθερότητα στη χώρα αλλα με προοδευτικό πρόσημο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός», συμπλήρωσε.
Αποστρέφοντας τον λόγο του στον Φώτη Κουβέλη είπε: «Σίγουρα Φώτη μου κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση. Δεν χαίρομαι που βρίσκονται τόσα στελέχη σκορπισμένα».
Κουβέλης: Ο φίλος μου ο Γιώργος…
Ο Φώτης Κουβέλης έσπευσε να αφήσει επίσης αιχμές κατά όσων επέκριναν την κοινή συμμετοχή τους με τον Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου.
Με ιδιαίτερη χαρά μετέχω με τον πρόεδρο και φίλο Γιώργο Παπανδρέου και αφήνω σε άλλους να κουβαλούν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες» είπε χαρακτηριστικά. ‘Έκανε λόγο για δικαιολογημένη καχυποψία και τόνισε πως η συζήτηση για την σοσιαλδημοκρατία «δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική αφήγηση».
Ο  κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζοντας πως δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο. «Ασκήσαμε κριτική. Βοηθήσαμε όμως να αποφευχθεί η έξοδος απο ευρώ» επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε πως «το μνημόνιο δεν ήταν άθροισμα οικονομικών οδηγιών αλλά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στηριγμένο σε νεοφιλελεύθερες εμμονές» και επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο».
Επιτιθέμενος στα νέα κόμματα που εμφανίστηκαν ο κ. Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική. «Οι κομιστές του υποτιθέμενου καινούργιου λένε πως δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές λύσεις, απλά λύσεις» ξεκαθαρίζοντας πως «οι λύσεις δεν είναι ποτέ ουδέτερες πολιτικά. Είναι συντηρητικές ή προοδευτικές».
Τέλος σημείωσε πως η κεντροαριστερά «ως πόλος συσπείρωσης των προοδευτικών, ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει, ούτε ως συμπλήρωμα συντηρητικών πολιτικών».
Μαριλένα Κοππά: Ζητάμε μεγάλο διάλογο με την Κεντροαριστερά…
«Η παρουσία τους με τιμά λόγω θορύβου. Δεν παριστάνω τη γεφυροποιό. Με συνδέουν διαφορετικές διαδρομές», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριλένα Κοππά.
Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια πλέον με τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, πως του χρωστάει την πολιτική της παρουσία, ενώ σημείωσε πως δίνει μάχη μαζί με τον Φώτη Κουβέλη.
«Συνομιλεί με όλους και κρατάει ανοιχτές γέφυρες. Δεν θέλει να γίνει δεκανίκι κανενός», είπε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
«Η χώρα έχει ανάγκη συναινέσεων», είπε ακόμα, σημειώνοντας πως «ζητάμε μεγάλο διάλογο με την κεντροαριστερά που δεν είναι δεκανίκι κανενός».
«Η ώρα σιωπής και ανοχής της κοινωνίας έχει τελειώσει», είπε καταλήγοντας.
Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi
http://egiakoumis.com/

Read more...

Μαφιόζικη δολοφονία στην Αλεξανδρούπολη: Σκότωσαν γνωστό επιχειρηματία έξω από το σπίτι του

Άγνωστοι πυροβόλησαν εν ψυχρώ γνωστό επιχειρηματία της Αλεξανδρούπολης
Τραγικό θάνατο βρήκε γνωστός επιχειρηματίας της Αλεξανδρούπολης το πρωί της Δευτέρας έξω από το σπίτι του, όταν άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες τον δολοφόνησαν πυροβολώντας τον εν ψυχρώ.
Πρόκειται για ιδιαίτερα γνωστό επιχειρηματία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, σταμάτησαν έξω από το σπίτι και την ώρα που ο 63χρονος έφευγε για τη δουλειά του, προσπάθησαν να του αποσπάσουν τον χαρτοφύλακα που είχε στην καρέκλα του συνοδηγού.
Ο επιχειρηματίας αντέδρασε και συνεπλάκη με τον ένα δράστη, ενώ ο δεύτερος κατέβηκε από τη μηχανή και τον πυροβόλησε με πιστόλι δυο φορές στο στήθος. Στη συνέχεια, οι δράστες πήραν τον χαρτοφύλακα και έφυγαν με τη μηχανή προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν συνολικά δέκα κάλυκες από πυροβόλο όπλο.
Παράλληλα, βρέθηκε εγκαταλειμμένο, σε παραλιακό δρόμο της Νέας Χηλής Αλεξανδρούπολης το δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν οι δυο δράστες. Πρόκειται τελικά για όχημα μικρού κυβισμού (1100cc) -και όχι μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, όπως έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες- που είχε κλαπεί προ τριμήνου από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι δράστες εκτιμάται πως διέφυγαν με άλλο όχημα που τους περίμενε.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, υπάρχουν μάρτυρες που ανέφεραν στην αστυνομία πως οι δράστες ήταν άτομα νεαρής ηλικίας και κατά τη συμπλοκή τους με το θύμα, είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο χαρτοφύλακας που απέσπασαν οι δράστες από τον επιχειρηματία περιείχε περίπου 10.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων και οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της ληστείας μετά φόνου τού γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείτο στον χώρο των ζαχαροπλαστείων και της εστίασης, συνεχίζονται.
πηγή: thrakitoday.gr, ΑΠΕ
http://news247.gr/

Read more...

Αποχή από τις εκλογές – Ποιοι είναι οι… δικαιολογημένοι



Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών τους της 25ης Μαΐου 2014, το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιό του, υπενθυμίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Αυτό ισχύει και για τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014.
Περαιτέρω, για τους εκλογείς που αδικαιολόγητα δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προβλέπονται  κυρώσεις. Για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν εφαρμόζονται, οι εν λόγω ποινικές κυρώσεις.
Αναλυτικότερα, δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται:
-όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό,
-όσοι έχουν υπερβεί το 70 ο έτος της ηλικίας τους και
-όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη
των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται
να ψηφίσουν.
Ως εκ τούτου:
-οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.
-οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια
-οι εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής
προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.
Οι δημοτικές αρχές θα εφοδιαστούν με τις σχετικές βεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τις χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους εκλογείς για τις προσεχείς εκλογές. Εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες, κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους. Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Διαβάστε περαιτέρω λεπτομέρειες ΕΔΩ
πηγή: aftodioikisi.gr
http://news247.gr/

Read more...

Μ. Κοππά: Δεν παριστάνω τον γεφυροποιό...






Φ. Κουβέλης: Ας κυνηγούν άλλοι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες...
«Δεν παριστάνω τον γεφυροποιό», υποστήριξε παίρνοντας τον λόγο η συγγραφέας του βιβλίου και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» Μαριλένα Κοππά, δίνοντας τη δική της απάντηση σε...
όσους την κατηγόρησαν με αφορμή την κοινή εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και του Φώτη Κουβέλη στο πάνελ της παρουσίασης λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ευχαριστώντας τους τρεις ομιλητές, υποστήριξε ότι κάλεσε τρεις ανθρώπους που εκτιμά σε βάθος για το ήθος τους και τον προβληματισμό τους για το μέλλον της χώρας, με τους οποίους συνδέεται η ίδια με διαφορετικό τρόπο με τον καθένα. Μίλησε για παράδειγμα για τον πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Τσάλτα με τον οποίο έχει κοινή επιστημονική πορεία, τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου που είχαν κοινή πολιτική πορεία, και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον οποίο συμπορεύονται τώρα, δίνοντας «έναν αντίξοο αγώνα σε δύσκολες συνθήκες, με κοινές αρχές». Υποστήριξε δε, με νόημα ότι οι ανησυχίες κάποιων δεν την αφορούν και πως «η αχαριστία είναι μεγάλο πράγμα»…

Φ.Κουβέλης: Ας κυνηγούν άλλοι Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες

Λίγο νωρίτερα, λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δήλωσε την ιδιαίτερη χαρά του με την οποία μετέχει στο ίδιο πάνελ με τον Γιώργο Παπανδρέου, τονίζοντας με νόημα : «Αφήνω άλλους να κυνηγούν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες»…

Παρατηρώντας πως η σοσιαλδημοκρατία βρέθηκε να παραπαίει και κάνοντας λόγο για φτωχοποίηση μεγάλων μερίδων πληθυσμού των Νοτίων, εστίασε στις επιφυλάξεις και την καχυποψία που είναι φυσικό να υπάρχει. «Η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να έχει απλά θεωρητική προσέγγιση», είπε. «Πρέπει να ζωντανέψει το πλατύ ρεύμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε στην Ελλάδα», είπε, αφήνοντας αιχμές για τους «κομιστές» που υποτίθεται ότι εκφράζουν το καινούριο και μιλούν όχι για προοδευτικές λύσεις, αλλά απλά για λύσεις… «Η κεντροαριστερά ή θα είναι προοδευτική ή δεν θα υπάρξει», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει ούτε ως κεντροαριστερά γενικών καθηκόντων, ούτε ως συμπλήρωμα δεξιών πολιτικών»…

matrix24.gr 

Read more...

Να συζητηθούν επιτέλους στη Βουλή οι σχέσεις Μπαλτάκου και ΧΑ...



Eπιστολή Τσίπρα στον Μεϊμαράκη... 
Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, ο Αλ. Τσίπρας ζητάει να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τις σχέσεις του Γ.Γ. της κυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή (έχουν περάσει...
25 ημέρες από τότε που κατατέθηκε το σχετικό αίτημα), επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει ποτέ σε ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, απαξιώνοντας και περιφρονώντας έτσι το κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

«Προς τον Αξιότιμο

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

28.04.2014

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Με επιστολή μου στις 3/4/2014 ζήτησα βάσει του άρθρου 143 του ΚτΒ, στη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του Γ.Γ. της κυβέρνησης με τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και για τις αναφορές του περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Σας υπενθυμίζω ότι για το ζήτημα της δημοκρατίας και τη νεοναζιστική απειλή, είχα ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η συζήτηση εκείνη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα, 25 μέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτε. Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και έχει συζητηθεί μόλις μια.

Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχω καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν προσήλθε σε καμία. Συνολικά έχουν κατατεθεί 60 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δεν έχει προσέλθει να απαντήσει σε καμία.

Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας και του ΚτΒ δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου απάντησαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής τους θητείας 109 φορές. Ακόμα και ο Λ. Παπαδήμος στους 6 μήνες που διετέλεσε πρωθυπουργός, προσήλθε 3 φορές και απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις.




Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα έχουν συμβεί επί προεδρίας σας και με την ανοχή σας. Παρά τις επανειλημμένες και έντονες διαμαρτυρίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, συστηματικά απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, υποτιμούν τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.

Σας καλώ, λοιπόν, να αναλάβετε τη θεσμική ευθύνη που σας αναλογεί και αυτή τη φορά, να ορίσετε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχουμε ζητήσει, πριν κλείσει η Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συμμετάσχουν και να μην απαξιώνουν άλλο το κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημοκρατία.

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

Read more...

Ισοπεδώνουν τις συντάξεις για να... σώσουν τα Ταμεία...


Ισοπεδώνουν τις συντάξεις για να... σώσουν τα ΤαμείαΣτη ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά η κυβέρνηση από τις αρχές καλοκαιριού, με...
στόχο τη μείωση της οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να ξεκινήσει τις σαρωτικές μεταβολές, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή παλαιότερους νόμους και εξαλείφοντας σταδιακά τα ελλείμματα που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικοί φορείς, μέσω της περικοπής παροχών.

Οι ασφαλισμένοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι την επαύριον των μνημονίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα... μεταλλαγμένο σύστημα ασφάλισης που δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό και θα στηρίζεται κυρίως σε ατομικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ανάλογα με το ταμειακό τους απόθεμα θα «καταβάλλουν» συντάξεις.Διαβάστε αναλυτικότεραεδώ και εδώ...
real.gr

Read more...

Στη Βουλή εισάγεται με διαδικασίες εξπρές...


...το νέο μεσοπρόθεσμο...

Το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη κατεδάφιση του ασφαλιστικού και αναβάθμιση του...
ρόλου ΤΑΙΠΕΔ.



Εισάγεται με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής που εμπεριέχει τον προγραμματισμό σκληρής λιτότητας σε βάθος 4ετίας ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 5 Μαΐου.


Με το νέο πρόγραμμα έρχεται η κατεδάφιση του ασφαλιστικού τοπίου, των εργασιακών σχέσεων και των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους. Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, η έκθεση της Κομισιόν προϊδεάζει για ένα ακόμα πακέτο 20 δις ευρώ ως το 2017, που θα γίνει συγκεκριμένο μετά τις ευρωεκλογές, και υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό ως το 2017 στα 7,7 δις ευρώ και το χρηματοδοτικό στα 14,9 ως το 2015.

Σαρωτικές αλλαγές θα πλήξουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα νομοθετηθούν μέσα στο 2014. Πλήττονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε όλοι ανεξαιρέτως εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Μεγάλοι ζημιωμένοι απο το νέο σύστημα θα είναι τρίτεκνοι, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά...
stokokkino.gr

Read more...

Παπανδρέου: Δεν θα καταφεύγαμε στο μνημόνιο, εάν...


 
... μέχρι το 2009, είχαμε χτυπήσει τα κακώς κείμενα (ΒΙΝΤΕΟ)...
Τους λόγους για τους οποιους η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει το μνημόνιο εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά στον "Ιανό".

Όπως...
είπε, δεν θα καταφεύγαμε στο μνημόνιο, αν  μέχρι το 2009, είχαμε χτυπήσει τα κακώς κείμενα.
 «Γιατί ποτέ δεν θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε μνημόνιο, αν, μέχρι το 2009, είχαμε κάνει έστω τα στοιχειώδη, για να χτυπήσουμε τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, το συγκεντρωτισμό του εθνοκεντρικού κράτους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο  Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε το βίντεο:


Read more...

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός...

Τι απαντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ολοκληρη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού... Με συνεχείς διακοπές από χειροκροτήματα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα πρωτοστατεί στην πρόοδο και μετέχει σε ... κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμίας δεξιάς κυβέρνησης, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κάλεσε τις δυνάμεις της προοδευτικής αριστεράς να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν μακριά από ηγεμονισμούς. Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως δεν περίμενε η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση, αν και συνηθίζει να σκέφτεται και να δρα μη συμβατικά. Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου: «Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου. Ίσως, επειδή συνηθίζω να σκέφτομαι και να δρω μη συμβατικά. Δεν περίμενα όμως, η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση. Το βιβλίο μιας επιστήμονος και πολιτικού, με την οποία έχω δουλέψει δύο δεκαετίες. Και μάλιστα, να προκαλέσει τέτοια προσμονή αλλά και τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους. Ίσως, να είναι σημάδι των καιρών. Η κρίση, έχοντας ανατρέψει παραδοχές πολλών δεκαετιών, έχει θρέψει από την άλλη μια βαθύτατη ανασφάλεια. Όμως, ο φόβος αποτελεί κακό σύντροφο. Περιορίζει τη σκέψη. Κάτι που δεν δικαιολογείται για οποιονδήποτε θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός. Πολιτικά μιλάμε εδώ. Πόσες άραγε τέτοιες κουβέντες θα γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Ας μην κρίνουμε λοιπόν τα πάντα μέσα από το πρίσμα της μικροπολιτικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Μαριλένα, γιατί με το βιβλίο της, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σήμερα για πράγματα που έως χθες, οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν, αν δεν το απαγόρευαν, πολλές φορές. Η Μαριλένα, επιχείρησε να παρακολουθήσει και να καταγράψει τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ελλάδα, θέτοντας ερωτήματα - σε κάποιες περιπτώσεις, απαντώντας σε αυτά και σε κάποιες άλλες θέτοντας ερωτήματα με τη ματιά του ερευνητή που είναι και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων. Έτσι, παίρνει θέση στα πράγματα. Και πάντα με το πρόσημο του προοδευτικού Ευρωπαίου, που συμμετέχει ενεργά στα όσα αφορούν τους Ευρωπαίους δημοκράτες, σοσιαλιστές, αριστερούς. Η επί μακρόν παρακολούθηση των εξελίξεων, μέσω της αρθρογραφίας της, που με απόλυτη συνείδηση κάποτε στο μέλλον θα παρουσιαστεί ενιαία και αδιαίρετα, από τις σελίδες ενός βιβλίου - του βιβλίου που σήμερα αποτελεί και την αφορμή για αυτή τη συζήτηση - προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε όλους μας. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω στο πρόσωπό της, να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους βουλευτές της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν μια σκληρή μάχη σε αντίξοες συνθήκες, συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια της χώρας και των Ελλήνων και σημείωσαν ακόμη και επιτυχίες αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Ξεκινώ από την ΕΕ - Από την απουσία της Ευρώπης Απέναντι στην κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έδωσε μια απάντηση στην κρίση. Ως προοδευτικός, θα περίμενα πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση του τραπεζικού συστήματος. Όμως - τουλάχιστον - κράτησαν την οικονομία εκτός βαθιάς ύφεσης. Αντίθετα, η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε φοβικά. Κυριάρχησε η λογική, ότι το πρόβλημα δεν αφορά την Ευρώπη αλλά κάποια "κακά παιδιά". Κυρίαρχησαν τα στερεότυπα. Οι κακοί μαθητές του Νότου. Κατ’αυτούς, δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα - είμασταν το πρόβλημα. Αυτό όχι μόνο υπονόμευσε την έννοια της αλληλεγγύης αλλά καλλιεργήθηκε από ηγέτες της Ευρώπης ένας ρατσισμός - που εύκολα συνδυάστηκε με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ξενοφοβίας. Ενώ προτείναμε εναλλακτικές. Υιοθέτηση των ευρωομολόγων. Αύξηση των μισθών στις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Ουσιαστική τραπεζική ένωση. Στήριξη της ρευστότητας στις τράπεζες. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM - κάτι που είχε συμφωνηθεί - και όχι από τους φορολογούμενους των κρατών που βρίσκονταν σε πρόγραμμα προσαρμογής. Την υιοθέτηση ενός πράσινου New Deal αναπτυξιακής επένδυσης - αξιοποιώντας για παράδειγμα τα ευρωομόλογα έργου - για την χρηματοδότηση σύγχρονων ευρωπαϊκών υποδομών στην υπηρεσία της παιδείας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, στην υπηρεσία του ευρωπαίου πολίτη. Όμως, αυτές οι λύσεις απαιτούσαν εμβάθυνση της Ευρώπης, περισσότερη Δημοκρατία - κάτι που η συντηρητική πολιτική υπονόμευε μέσα από τα στερεότυπα που η ίδια καλλιεργούσε. Πως θα συνδέσεις την τύχη σου με τους νότιους, όταν τους έχεις περιγράψει με τα χειρότερα λόγια στους ψηφοφόρους σου; Προτάσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα: Να μειωθεί η ύφεση και η ανεργία στις χώρες υπό προσαρμογή. Να είναι πιο ήπια η προσαρμογή - να μπορεί να γίνει σε περισσότερο χρόνο και με λιγότερο πόνο για τον πολίτη. Να μοιραστούν πιο δίκαια τα βάρη της προσαρμογής - για παράδειγμα, με την θέσπιση φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ώστε το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει σοβαρές ευθύνες και βάρη έναντι των πολιτών της Ευρώπης. Και βεβαίως, όλα αυτά θα είχαν αναχαιτίσει τον φόβο στις αγορές ομολόγων. Όπως, τελικά, έκανε ο Ντράγκι αργότερα για την Ιταλία και την Ισπανία, όταν δήλωσε ότι η ίδια η ΕΚΤ θα αγόραζε ομόλογα αυτών των χωρών. Αν η ΕΕ στήριζε δυναμικά το πρόγραμμά μας στην αρχή της κρίσης, πιστεύω ότι, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την "προστασία" του μηχανισμού στήριξης. Η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη για τον αυξανόμενο πανικό που καλλιεργήθηκε στις αγορές ομολόγων. Αποτέλεσμα; Να κερδοσκοπούν αναλυτές με την απειλή της διάλυσης του ΕΥΡΩ και με πρώτο θύμα την Ελλάδα. Αυτή και μόνο η ψυχολογία, κόστισε τα μέγιστα στον Ελληνικό λαό. Και είναι κάτι που πρέπει να το υπενθυμίζουμε κάθε φορά που συζητείται η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Σκεφθείτε, μια και μόνον κίνηση του Ντράγκι, όπως προείπα, απέδειξε ότι, όταν η ΕΕ δρα δυναμικά, συλλογικά, οι αγορές ακολουθούν την πολιτική και όχι το αντίθετο. Αυτό όμως, θέτει ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Της ενότητας της ΕΕ. Η συντηρητική Ευρώπη, παρά τα μεγάλα της λόγια, αποδομεί την ΕΕ.Γιατί; Διότι δεν απαντά, όπως πρέπει, αλλά ακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ρόλο ρυθμιστή των παγκόσμιων αγορών. Άπειρες φορές, έφερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων - που κλέβουν ζωτικούς πόρους από τους πολίτες μας. Ή του φόρου στο διοξείδιο του άνθρακος, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι διευρυνόμενες ανισότητες, που η μη ρυθμισμένη παγκοσμιοποίηση δημιουργεί, έχουν και παράπλευρο θύμα, την ίδια τη Δημοκρατία. Διακύβευμα αυτού του αιώνα, θα είναι η δημοκρατία. Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου, άρα και εξουσίας, έχει υπονομεύσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας - πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης, δικαιοσύνη. Και μαζί, την αξιοκρατία, την ισονομία, την ευνομία, την διαφάνεια. Αναδύεται στον κόσμο ολόκληρο, όλο και περισσότερο, ένας πελατειακός καπιταλισμός - crony capitalism. Όπου το κράτος, καθίσταται εξάρτημα - υπηρέτης σε μεγάλα διεθνή οικονομικά συμφέροντα. Και αυτό δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ο σοσιαλισμός, η δημοκρατία, στα όρια και μόνο της κάθε χώρας, είναι μια υπόθεση δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Στο μείζον αυτό ζήτημα, η Ευρώπη πρέπει να είναι μπροστάρης, πρωταγωνιστής στον αγώνα για δικαιοσύνη, δίκαιη ανα - διανομή και προστασία βασικών δικαιωμάτων. Πρέπει γι' αυτό, να γίνει έργο πολιτών, όχι έργο μιας ελίτ. Στο βιβλίο γίνονται πολύ σημαντικές διαπιστώσεις και για τη χώρα μας. Θέλω μόνο να σημειώσω τα εξής: Το δίλλημα μνημόνιο ή όχι, σκέπασε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην αναζήτηση βοήθειας. Δηλαδή, το γεγονός ότι, ήμασταν ήδη εξαρτημένοι - προ του μνημονίου. Το μνημόνιο, τελειώνει. Και όσοι έκτισαν τον πολιτικό τους λόγο βλέποντας απέναντι μόνο το Μνημόνιο θα αναρωτιούνται: και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Και μετά τι, λοιπόν; Θα ήταν πράγματι κρίμα, μετά από τόσες θυσίες, να επιστρέψουμε σε μια σχετική ομαλότητα, όπου θα κυριαρχούν οι ίδιες δομές, οι ίδιες αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αδικούν, που εμποδίζουν να ανθίσουν οι πραγματικές δυνατότητες της κοινωνίας, των νέων μας. Η μονομερής αντιμνημονιακή πολιτική, αποπροσανατόλισε μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Δομικά, θεσμικά, δικαιοσύνης και εντέλει δημοκρατίας. Σας καλώ να σκεφτούμε: πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας συνεργαζόμασταν από το 2009 για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονταν; Χτυπώντας τις αιτίες που μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, λίγοι αναφέρονται στα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους - τη ρίζα του κακού. Στις χαριστικές ρυθμίσεις που ευνόησαν κάποιους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ή μιντιάρχες. Γιατί ποτέ δεν θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε Μνημόνιο, αν μέχρι το 2009 είχαμε κάνει έστω τα στοιχειώδη για να χτυπήσουμε τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τον συγκεντρωτισμό του αθηνοκεντρικού κράτους. Εάν διαχειριζόμασταν τον πλούτο, τα χρήματα αυτής της χώρας δίκαια, σωστά, χρηστά, με διαφάνεια. Όσοι μιλούν επικριτικά αναφερόμενοι στη φράση "λεφτά υπάρχουν" αποκρύπτουν συνειδητά τα όσα πραγματικά ειπώθηκαν, κάνοντας διπλό κακό, γιατί από τη μια αποκρύπτουν τη ρίζα του κακού και από την άλλη αποσιωπούν και μαζί αποδομούν την αδήριτη ανάγκη μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που θα ανατρέπει τα κακώς κείμενα και παράλληλα θα διαμορφώνει βιώσιμους όρους για την οικονομία, την ανάπτυξη και τελικά, την κοινωνία. Προφανώς, όλοι εκείνοι που αντιδρούν στις διαπιστώσεις αυτές, θέλουν, κάποιοι συνειδητά, κάποιοι ασυνείδητα, τον πελατειακό καπιταλισμό στην υπηρεσία συμεφρόντων εκτός του δημοσίου συμφέροντος. Αντί λοιπόν, να διαπιστώνουμε πραγματικές αιτίες, να βασίσουμε τις πολιτικές μας σε αλήθειες που ίσως πονάνε, αποφεύγουμε όσα έκαναν την Ελλάδα εξαρτημένη - και επομένως να έχει την ανάγκη βοήθειας ενός μηχανισμού στήριξης - όλοι αναφέρονται στην απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα προσαρμογής. Ουδείς στους λόγους που μας οδήγησαν ως εκεί. Το συμπέρασμα; Τραγικό. Η αδυναμία ή η άρνηση κατανόησης του προβλήματος της χώρας υπονομεύει τις δυνατοτητές να δώσουμε προοδευτικές λύσεις. Και άρα, τι μέλλον υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό; Προοδευτικές λύσεις ή παραμύθι χωρίς αρχή και τέλος; Υπενθυμίζω το τι ζήσαμε: Στην αρχή, κάποιοι είπαν ότι, μας προσέφεραν χρήματα και δεν τα πήραμε. Στη συνέχεια, όταν απεδείχθη πως κανείς δεν χαρίζει χρήματα, κάποιοι είπαν ότι είχαμε προσχεδιάσει, συνομωτήσει για τις εξελίξεις. Μετά, όταν και άλλες χώρες ήλθαν στη δική μας θέση, κάποιοι είπαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Και δεν δίστασαν να συνεχίζουν τα μυθεύματα για μαγικούς σωτήρες, ούτε όταν και οι αδερφοί μας στην Κύπρο ζούσαν το δικό μας δράμα, με όλες τις γνωστές συνέπειες που αναγκάστηκαν να αποδεχτούν και να βιώσουν. Ρωτώ: όταν έγκυροι, δημοκρατικοί θεσμοί, αναλύουν την κρίση στην Ελλάδα, γιατί εδώ θέλουν κάποιοι να αγνοούν τα συμπεράσματά τους; Αναφέρομαι στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τρόϊκα και τα προγράμματα προσαρμογής. Γιατί εξαφανίστηκε στην Ελλάδα; Μήπως γιατί, παρά τις όποιες παρατηρήσεις ή διαφωνίες έχουμε και εμείς, επισήμανε τα αυτονόητα; Μήπως γιατί, η έκθεση αναφέρει για την Ελλάδα πως πριν από την έναρξη του προγράμματος υπήρχε «αφερεγγυότητα και μη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού»; Μήπως γιατί αναφέρει ότι «η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος»; Μήπως γιατί η έκθεση «χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010»; Ή μήπως γιατί στην έκθεση εκφράζεται «ικανοποίηση για το γεγονός ότι η χρηματοδοτική συνδρομή πέτυχε βραχυπρόθεσμα τον στόχο της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους» και ότι «οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα ήταν χειρότερες χωρίς τη χρηματοδοτική και τεχνική συνδρομή ΕΕ-ΔΝΤ»; Και γιατί προσπαθούν κάποιοι να τα ξεχάσουμε; Προκαλώ με ερωτήματα. Γιατί εάν συνεχίσουμε να ζούμε με μυθοπλασίες θα ταλαιπωρηθεί ακόμα περισσότερο η Ελλάδα. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Πολύς λόγος γίνεται περί διαπραγμάτευσης επί των ημερών της κυβέρνησή μας και περί διαπραγμάτευσης στη συνέχεια. Θέλω μόνον τούτο να σημειώσω. Τότε, διαπραγματευτήκαμε για μια χώρα που είχε τεθεί εκτός αγορών. Καταφέραμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις να δημιουργήσουμε εξ´ αρχής ένα μηχανισμό βοήθειας που δεν υπήρχε. Στη συνέχεια να πάρουμε μια βοήθεια που δεν είχε προηγούμενο και με όρους που δεν βρίσκαμε στις αγορές. Κάποιοι εταίροι μας μάλιστα, δανείστηκαν με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που μας δάνειζαν για να μας βοηθήσουν. Και ακολούθως, όχι μόνον πετύχαμε με σκληρές διαπραγματεύσεις τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ, όχι μόνον πετύχαμε το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής, μεγαλύτερο του 90%, όπως σωστά επεσήμανε πρόσφατα ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά και προωθήσαμε σε περιβάλλον αυστηρής λιτότητας μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα, κάποιες εκ των οποίων αργότερα αποδομήθηκαν. Και κάτι ακόμα. Μη ξεχνάτε με ποιούς διαπραγματευόμασταν. Με 17 χώρες, 17 κοινοβούλια, τρεις θεσμικούς εταίρους που συμμετείχαν στην τρόϊκα. Και όχι μόνο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες αναλυτές στον παγκόσμιο τύπο και το διαδίκτυο, που κάθε μέρα έβγαζαν και νέα θεωρία ή και απειλή. Με εκατοντάδες τράπεζες. Με μια αγορά ομολόγων που δεν έχει ιεραρχία και επικεφαλής, αλλά καλλιεργούσε ψυχολογία και φόβο. Αλλά και με τους οίκους αξιολόγησης, που είχαν καεί το 2008 και φυσούσαν και το γιαούρτι. Και όμως, η μικρή Ελλάδα τα κατάφερε και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Επιτέλους, ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Και ας σταματήσουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων στις πλάτες του άλλου και εντέλει, του Ελληνικού λαού. Αν αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο και τώρα μιλούν για δημοψήφισμα και οι άλλοι, που πρότειναν Ζάππεια, επαναδιαπραγματεύσεις και 18 δις ευρώ ισοδύναμα μέτρα, είχαν το 2010 την στάση που σήμερα έχουν υιοθετήσει, οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολύ πόνο, κόπο και κόστος. Η Ελλάδα θα είχε ξαναγίνει αξιόπιστη πιο γρήγορα. Με μύθους, φίλες και φίλοι δεν γράφεται Ιστορία. Ούτε δημιουργούν οι εύκολοι μύθοι προϋποθέσεις για ευρύτερες συναινέσεις ενώ βάλλεται η πατρίδα. Και το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε αντιμέτωπο με μία από τις κρισιμότερες στιγμές στην Ιστορία της χώρας. Και στάθηκε περήφανο απέναντί της. Γιατί έκανε το καθήκον του, για μία διετία, μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες και κανέναν τότε δίπλα του να βάζει πλάτη. Κανέναν. Έκανε το καθήκον του στην Ελλάδα, έκανε το καθήκον του στις Βρυξέλλες και στην ευρωβουλή. Σήμερα, έθεσα ορισμένα ερωτήματα. Τα θεωρώ αναγκαία - όχι για την ιστορία ή την ανάγκη δικαίωσης επιλογών - αλλά για να πάμε μπροστά. Να προκαλέσω για να ξεφύγουμε από τις μυθοπλασίες που οδηγούν σε αδιέξοδα. Να έχουμε μια σοβαρή αφήγηση που να επιτρέπει δυνάμεις δημοκρατικές, δυνάμεις προοδευτικές, σοσιαλιστικές, αριστερές, να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν. Πάνω σε πραγματικά διακυβεύματα. Μακριά από την στενή προοπτική κάποιων εκλογικών κερδών, μακριά από ηγεμονισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Να μπορέσουμε να σφυρηλατήσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο για το αύριο της Ελλάδας. Ας αποτελέσει η σημερινή συζήτηση μια αφορμή να φύγει η σκόνη που είχαν σηκώσει οι φωνές της δημαγωγίας και σκέπαζε τα ζητήματα, τα διακυβεύματα του καιρού μας. Να μπορέσουμε νηφάλια να αξιολογήσουμε τα αίτια της κρίσης - αλλά και την προοπτική των προοδευτικών δυνάμεων και μαζί των προοδευτικών εναλλακτικών λύσεων. Σίγουρα κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Προσωπικά, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας στο περήφανο ΠΑΣΟΚ που ξέρει να υπερασπίζεται τις επιλογές του, δεν χαίρομαι για το ότι βρίσκονται τόσα στελέχη και φίλοι σκορπισμένοι ή και αποστασιοποιημένοι. Με απόλυτη επίγνωση του ιστορικού ρόλου που επιτέλεσε και οφείλει να επιτελέσει το Κίνημα που υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ από την ίδρυσή του, όπως είπα και τον περασμένο Σεπτέμβρη, πιστεύω βαθύτατα ότι, «το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται η Ελλάδα και οι Έλληνες, είναι το ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και την αλλαγή της χώρας. Πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο. Ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση. Στόχος μας – οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης». Το ζήτημα είναι η πολιτική και οι αξίες. Και για αυτά θα δίνω πάντα όλες μου τις δυνάμεις. Η ενότητα μπορεί και πρέπει να βασιστεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θέτει και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα μεγάλα διακυβεύματα του καιρού μας, σε κάποια από τα οποία αναφέρθηκα. Εκφράζω με παρρησία την ελπίδα, να καταφέρουμε τελικά να συζητήσουμε, να αντιπαρατεθούμε, να συγκρουστούμε αν χρειαστεί, αλλά να το κάνουμε για αυτά τα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας, όχι για τις θέσεις μας και τις προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του Ελληνικού λαού και να σταθούμε με δυνατή φωνή μπροστά στους εταίρους μας. Ως τότε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ας δώσουμε τον αγώνα για όλα αυτά που αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, σε μια Ευρώπη με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο και με τους Ευρωπαίους πολίτες, συμμέτοχους, όχι θεατές της Ευρώπης που το μέλλον της καθορίζει μια ελίτ. Αλλά με πίστη στο ότι η χώρα αυτή ΜΠΟΡΕΙ - εάν πιστέψει ξανά στον εαυτό της.» matrix24.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Σημαντικές παρουσίες στο βιβλίο της Κοππά...


ianos1
Πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και...
του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη έδωσαν το «παρών» στον ΙΑΝΟ και την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά.
Χρήστος Παμπούκης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αμφότεροι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, η στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και άλλοι συνεργάτες του, όπως ο Νίκος Ζιώγας, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γιώργος Παπαχατζής, ήταν όλοι εκεί. Παρόντες ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.
ianos2
ianos5
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη, βρέθηκε η σύζυγός του Φωτεινή, ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας, καθώς και η βουλευτής Μαρία Ρεπούση. Το ίδιο και στενοί συνεργάτες του όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος.
ianos3
Όλοι τους όμως, ήταν μέρος μόνο ενός ένθερμου ακροατηρίου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του βιβλιοπωλείου, υποδεχόμενο με επευφημίες τον πρώην πρωθυπουργό. Στην αναγγελία ακόμα του ονόματός του, για να ανέβει στο πάνελ, ο κ.Παπανδρέου, άκουσε τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, ενώ τα χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατάφεραν να την ...διακόψουν ουκ ολίγες φορές.
Ένθερμη ήταν η υποδοχή και του Φώτη Κουβέλη, ενώ ατελείωτη η ουρά που σχημάτιζαν αναγνώστες για μία υπογραφή της Μαριλένας Κοππά στο βιβλίο της...



ianos4


matrix24.gr

Read more...

LIVE η παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Κοππά...




Δειτε LIVE στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» την παρουσίαση του βιβλίου της  Μαριλένας Κοππά...



Read more...