Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην «Καθημερινή» Κώστας Σημίτης: Μήπως η κυβέρνηση τελικά προτιμά ένα αδιέξοδο;


Με νέο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τονίζει ότι «ο τρόπος χειρισμού της διαπραγμάτευσης δημιουργεί το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει η όχι μια λύση σε συνεργασία με την ευρωζώνη» ή «μήπως προτιμά ένα αδιέξοδο που θα της επιτρέψει να χαράξει τη δικής της διέξοδο;».
simitis
Και συνεχίζει «Καθεστώς το οποίο θα επιτρέπει σε μια χώρα να έχει νόμισμα το ευρώ αλλά να μην υπόκειται στις υποχρεώσεις της ευρωζώνης αποτελεί ουτοπία. Η συνέπειας μιας αδυναμίας πληρωμών θα είναι η χρεοκοπία και μετά η δραχμή και στη συνέχεια καταστροφική φτώχεια. Η σημερινή ασάφεια βλάπτει τη χώρα».
Σχετικά με τη στάση των δανειστών ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οριστική λύση αυτή την στιγμή δεν είναι πιθανή και ότι θα επιμείνουν ή όποια αλλαγή των συμβάσεων να είναι βαθμιαία.
Στη μακροσκελή του ανάλυσή ο ίδιος επισημαίνει πως το πρόβλημα της χώρας είναι ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένες επιδιώξεις ευκαιριακά με συνεχείς αντιπαλότητες με φαντασιώσεις και ανερμάτιστα ιδεολογήματα.
Χωρίς βέβαια να αφήνει στο απυρόβλητο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Κώστας Σημίτης τονίζει ότι η χώρα συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη χωρίς δικό της σχέδιο αποκατάστασης μιας πορείας σταθεροποίησης και ανάπτυξης και πως η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε την αναγκαιότητα ενός προγράμματος.
«Η απαραίτητη συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τη συνέχιση της λιτότητας ούτε με την άρνηση δέσμευσης για την πρόληψη μιας νέας συσσώρευσης ελλειμμάτων… Οι ιδεολογικές επικλήσεις οι θορυβώδεις αρνήσεις και οι θεατρικοί θυμοί είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά δεν βοηθούν» .
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σύσκεψη του Οικονομικού επιτελείου Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ντάισελμπλουμ


Τηλεφωνική επικοινωνία με καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας.
merkeltsipras
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συζήτηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ έγινε σε θετικό κλίμα και πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.
Όσον αφορά στη συνομιλία που ο πρωθυπουργός είχε με τον κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group. Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του BG και θα επαναληφθεί δια ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Κοστέλο.
Σημειώνεται πως, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Κυμαινόμενη» σύνταξη από το ΙΚΑ για 100.000 δικαιούχους


ika
Κρυφή βόμβα βρίσκεται στην τσέπη 100.000 ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015 καθώς όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις», όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές είναι στον αέρα και οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν δικαίωμα εξόδου από την 1η/1/2015 και υποβάλλουν αιτήσεις αποδέχονται όταν βγουν οι αποφάσεις ότι θα επιστρέψουν απονεμηθείσες συντάξεις εάν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αρχικά υπολογίστηκαν.
Κινδυνεύουν δηλαδή ακόμη και… μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου (κατά τη λαϊκή ρήση) να πληρώσουν το λάθος που κρύβεται σε αυτές τις αποφάσεις, διότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πώς θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά.
Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αιτήσεις, αλλά τα Ταμεία δεν έχουν καμία υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο που να τους καθοδηγεί για τον υπολογισμό αυτών των νέων συντάξεων. Ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει την αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015, δεν ισχύει διότι μετά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα ανασταλεί δεν έχει υπογραφεί καμία εγκύκλιος και καμία απόφαση για το τι τελικά θα ισχύσει.
Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014.
Παρότι όμως οι νέες συντάξεις είναι σε κενό νόμου, εντούτοις τα Ταμεία, όπως συμβαίνει ήδη στο ΙΚΑ, προχωρούν σχεδόν αυθαίρετα στην έκδοση αποφάσεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η/1/2015 και εφαρμόζουν το παλιό σύστημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Μία από τις αποφάσεις αυτές είναι και το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπου φαίνεται καθαρά ότι η συνταξιοδοτική απόφαση βγήκε από το ΙΚΑ για γυναίκα που συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας της μέσα στο 2015 και θεμελίωσε δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη ως μητέρα ανήλικου παιδιού κατοχυρώνοντας τις προϋποθέσεις του 2011 (σ.σ.: με 5.500 ημέρες και ανήλικο τέκνο το 2011, μειωμένη σύνταξη στα 52 και πλήρη στα 57).
Η μειωμένη σύνταξη υπολογίστηκε με το παλιό σύστημα, δηλαδή με τις αποδοχές της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία χρόνια εργασίας, στα 614,74 ευρώ. Όμως, η βόμβα που κρύβει η απόφαση (μία από πολλές που έχουν εκδοθεί) βρίσκεται στο τέλος, όπου ο διευθυντής αναφέρει και προειδοποιεί την 52χρονη συνταξιούχο πλέον ότι «επιφυλασσόμαστε για τυχόν αναθεώρηση της παρούσης απόφασης να προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό του ποσού σύνταξης με τις νέες διατάξεις. Ενδέχεται να αλλάξει το ποσό της σύνταξης».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μπλόκο Καραμανλικών στον Αβραμόπουλο – Όλο το παρασκήνιο


assets_LARGE_t_420_54457490
Τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκει το ισχυρό Καραμανλικό λόμπι.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι έντονες παρασκηνιακές κινήσεις στενών συνεργατών του Κ. Καραμανλή σε πολιτικό και εκδοτικό επίπεδο που έχουν στόχο να μπλοκάρουν την επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου τόσο στη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση κατά την οποία τεθεί θέμα ηγεσίας, όσο και στην ηγεσία ενός νέου Κεντροδεξιού κόμματος.
Το στρατόπεδο των Καραμανλικών έχει πεισθεί ότι ο επίτροπος δραστηριοποιείται με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική πολιτική σκηνή και ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις που φιλοδοξούν να τον φέρουν στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής.
Γι’ αυτό οι στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή ανέλαβαν πρωτοβουλία να του κόψουν τις γέφυρες με βουλευτές της ΝΔ αλλά και εκδότες που βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή Αβραμόπουλου στην κεντρική πολιτική σκηνή ακόμα και με όχημα ένα καινούργιο κόμμα.
Οι παρεμβάσεις των Καραμανλικών έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα. Κάποιοι βουλευτές έκοψαν τα πολλά πάρε δώσε με το σύστημα Αβραμόπουλου ενώ κατά περίεργο τρόπο εμφανίστηκαν σε διάφορες εφημερίδες και επιθετικά σχόλια σε βάρος του επιτρόπου.
Βέβαια το μπλόκο των Καραμανλικών δεν πρόκειται να ακυρώσει τα σχέδια του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η τακτική.
Δεν αποκλείεται δηλαδή ο επίτροπος να εγκαταλείψει το στόχο να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας για να μην προκαλέσει αντισυσπειρώσεις και να επιταχύνει τις κινήσεις για ίδρυση ενός νέου Κεντροδεξιού κόμματος το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από βαρόνους αλλά και χρέη.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Εικόνες τρόμου στο Έβερεστ...


Νέα συγκλονιστικά βίντεο από τις χιονοστιβάδες...

Την ώρα που ισχυροί μετασεισμοί συγκλονίζουν το Νεπάλ και την πρωτεύουσα του Κατμαντού και ενώ οι...
νεκροί από τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ έχουν ξεπεράσει τους 2.500 και οι τραυματίες τους 5.000, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων από την χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο σεισμός στο όρος Έβερεστ.

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη ο οποίος έζησε τον απόλυτο τρόμο στο Έβερεστ.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ, ανάμεσά τους και το στέλεχος της Google, Νταν Φρέντινμπεργκ, ενώ δεκάδες άλλοι αγνοούνται με τους αξιωματούχους του υπουργείου Τουρισμού της χώρας να εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός...


Read more...

Εικόνες αποκάλυψης…


Μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000 οι νεκροί…

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται, οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, ενώ όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, την πραγματική κατάσταση της χώρας, μόνο κατά 20% γνωρίζουμε.

Και…
όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, κατά τον κ. Λέκκα, ο καταστροφικός σεισμός στο Νεπάλ είναι πιθανόν να προκαλέσει ντόμινο, που όμως λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν πρόκειται να επηρεάσει την χώρα μας.

Χωρίς να γνωρίζει κανείς την εικόνα του 80% της χώρας αυτής, οι νεκροί αυτήν την στιγμή υπολογίζονται σε 2.500, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 10.000…

Read more...

Στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο...


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό...

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη...
σύσκεψη που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Read more...

Είχαν προβλέψει το φονικό σεισμό στο Νεπάλ!...


Συγκλονιστική αποκάλυψη: Είχαν προβλέψει το φονικό σεισμό στο Νεπάλ
Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ προχώρησε το "Associated Press", σύμφωνα με το οποίο, ομάδα 50 σεισμολόγων είχε...
βρεθεί στο Κατμαντού μια εβδομάδα πριν από το χτύπημα του εγκέλαδου προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η χώρα θα μπορούσε να προφυλαχτεί από έναν μεγάλο σεισμό.

«Ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο αλλά δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα χτυπούσε αυτό που φοβούνταν», αναφέρει το τηλεγράφημα του AP.

«Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί. Γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Τζέιμς Τζάκσον, που βρέθηκε στο Νεπάλ.

Ωστόσο, ο Τζάκσον ομολογεί πως δεν είχε προβλέψει ότι ένας τόσο μεγάλος σεισμός θα σημειωνόταν σε διάστημα μιας εβδομάδας.

«Περπατούσα καθημερινά σε αυτή την περιοχή και αυτό που σκεφτόμουν κάθε φορά ήταν ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα», επισημαίνει ο γεωλόγος.

enikos.gr

Read more...

Ολο το σχέδιο για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis...



«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο της...
online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται από το 2011 στα συρτάρια της Καραγιώργη Σερβίας αλλά δεν προχώρησε ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε γίνει προεργασία, είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες ταμειακών μηχανών νέου τύπου και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει τον server για τη συγκέντρωση των δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερισίας , η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» το σχέδιο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε πρώτη φάση το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με «υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής» και αργότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη απόδοση του ΦΠΑ και να μπει «φρένο» στην έκδοση «πλαστών» αποδείξεων από «μαϊμού» φορολογικές ταμειακές μηχανές. Ωστόσο δεν εξασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων στους πολίτες για να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη για κάθε συναλλαγή τους.
Το ιστορικό και οι καθυστερήσεις

Το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών με το Taxis έχει μείνει ουσιαστικά... στα χαρτιά από το 2011. Η υποχρέωση αποστολής των δεδομένων πωλήσεων λιανικής των ταμειακών μηχανών στη ΓΓΠΣ καθιερώθηκε με το ν.3943/2011. Λίγους μήνες νωρίτερα, με τον ν.3842/2010 είχε οριστεί και η υποχρέωση διαβίβασης τιμολογίων στην ΓΓΠΣ. Προκειμένου να βρεθεί τρόπος αυτόματης διαβίβασης όλων των δεδομένων στην ΓΓΠΣ, συστάθηκε τον Μάιο του 2011 ειδική ομάδα εργασίας. Η ομάδα έπρεπε να βρει μια εφικτή λύση σε ότι αφορά τις προδιαγραφές των νέων ταμειακών μηχανών και των Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ), μια λύση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την πλειονότητα των εταιρειών που ασχολούνται με την κατασκευή και την εμπορία ταμειακών μηχανών και ΕΑΦΔΣΣ.

Η λύση θα αφορούσε σε αυτόματη διαβίβαση των λιανικών πωλήσεων των ταμειακών μηχανών, των τιμολογίων, δελτίων αποστολής και δελτίων λιανικής από τις ΕΑΦΔΣΣ σε server της ΓΓΠΣ. Η ομάδα εργασίας κατέληξε σε πόρισμα που υποβλήθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών για έγκριση, τον Οκτώβριο του 2011.

Στη συνέχεια συντάχθηκαν δύο σχέδια υπουργικών αποφάσεων, η μια που αφορούσε τις νέες τεχνικές προδιαγραφές των ταμειακών μηχανών, και η άλλη που αφορούσε τις προδιαγραφές αναβάθμισης των driver των υπαρχόντων ΕΑΦΔΣΣ ώστε να είναι σε θέση να παράγουν ομοιόμορφα αρχεία έτοιμα προς αποστολή στην ΓΓΠΣ. Ακολούθως αποφασίστηκε η παραπομπή των σχεδίων υπουργικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την διαδικασία της 98/34/ΕΚ.

Τα σχέδια στάλθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ΕΛΟΤ και έλαβαν αριθμό γνωστοποίησης 2012/266/GR και 2012/267/GR τον Μάρτιο του 2012.
Τον Ιούλιο του 2012 ήρθε η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς να υπάρχουν τεχνικές παρατηρήσεις. Δεν μπορούσε πλέον να γίνει καμία αλλαγή στο τεχνικό περιεχόμενο των σχεδίων.

Τα σχέδια για τις αρμόδιες υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν από τις συναρμόδιες Διευθύνσεις, και υποβλήθηκαν για υπογραφή στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη τον Ιούλιο του 2012. Τελικά υπογράφηκαν με καθυστέρηση έξι μηνών τον Δεκέμβριο του 2012 ενώ σε εκκρεμότητα υπήρχε μια τρίτη απόφαση που θα όριζε τον χρόνο υποχρεωτικής αποστολής τιμολογίων και αποδείξεων στην ΓΓΠΣ.

Τον Ιανουάριο του 2013 συντάχθηκε και εκδόθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες μια εγκύκλιος ( ΠΟΛ 1004/2013), με την οποία τα τιμολόγια δεν σημαίνονται πλέον από ΕΑΦΔΣΣ. Στην ουσία ακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η προεργασία που είχε γίνει. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στην ΓΓΠΣ. Άρα στην ΓΓΠΣ, οι ΕΑΦΔΣΣ θα απέστελλαν μόνο Δελτία Αποστολής, τα οποία όμως δεν έχουν αξίες και επομένως η ΓΓΠΣ δεν θα είχε εικόνα της κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα ο Συνδέσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (ΣΕΚΤ), πρότεινε προς την ΓΓΠΣ να κατασκευάσει με δικά του έξοδα τον server συγκέντρωσης δεδομένων στην ΓΓΠΣ. Ο ΓΓΠΣ Χάρης Τσαβδάρης όταν ανέλαβε τον Ιούνιο 2013, έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΕΚΤ, και ο server που είχε ήδη δοκιμαστεί στο ΕΜΠ, άρχισε να εγκαθίσταται στο περιβάλλον της ΓΓΠΣ.

Τον Οκτώβριο 2013 ο server ήταν έτοιμος. Στις αρχές Νοεμβρίου έγινε μια ανακοίνωση για δοκιμαστική λειτουργία του server η οποία όμως ακυρώθηκε μια εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο η δοκιμαστική λειτουργία ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν 600 φορολογικοί μηχανισμοί ΕΑΦΔΣΣ και ταμειακές μηχανές νέου τύπου να στέλνουν δεδομένα.

Τον Νοέμβριο 2013 δόθηκαν οι πρώτες άδειες ταμειακών μηχανών νέου τύπου. Συνολικά δόθηκαν 54 νέες άδειες αλλά λίγες ημέρες αργότερα το μέτρο «πάγωσε». Τον Ιανουάριο του 2014 διακόπηκε η λειτουργία του server. Ο server ήταν κλειστός για ένα μήνα, αλλά όταν ξαναλειτούργησε, οι φορολογικοί μηχανισμοί έστειλαν και τα δεδομένα αυτού του διαστήματος που ο server ήταν κλειστός. Το Ιανουάριο του 2014 αναβάλλεται η αποστολή των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στη ΓΓΠΣ και αποφασίστηκε να υποβάλλονται συγκεντρωτικές πελατών – προμηθευτών.

Στο σύστημα -για όσο διάστημα λειτούργησε- συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3.000.000 παραστατικά που έχουν αποσταλεί από 600 φορολογικούς μηχανισμούς και ταμειακές μηχανές. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει την υποδομή και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου το οποίο θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις.
Πλαστικό χρήμα και λοταρία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ

Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το Taxis, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σειρά μέτρων και κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. Ειδικότερα σχεδιάζεται:

[1] Πλήρης εφαρμογή - εντατικοποίηση της χρήσης πλαστικού χρήματος (χρεωστικές κάρτες) στις λιανικές πωλήσεις.

[2] Λοταρία για τις αποδείξεις.

[3] Επιστροφή φόρου στους φορολογούμενους από αποδεδειγμένη πληρωμή δαπανών μέσω χρεωστικών καρτών. Η δομή του σχεδίου θα δίνει ιδιαίτερα βαρύτητα στην προώθηση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών και όχι στις πιστωτικές, προκειμένου να μη φορτωθούν με νέο κύκλο δανείων τα νοικοκυριά.

[4] Το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με δαπάνες που θα προκύπτουν άμεσα από τις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος.


real.gr

Read more...

Καρχιμακης προς Βενιζελο: "Οι Κάννες, είναι το φάντασμα που θα σε κυνηγά..."...



Σφοδρή επίθεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο εξαπέλυσε με σχόλιο του ο Μιχάλης Καρχιμάκης.
Με αφορμή τη...
χθεσινή ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Βουλή και την κριτική που έκανε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καρχιμάκης κατακεραυνώνει με σχόλιο του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι εκείνος ανέτρεψε, με την παρέα του, τον εκλεγμένο πρωθυπουργό του 44% και υπονομεύοντας ταυτόχρονα και την χώρα και τη Δημοκρατική Παράταξη.
Αναλυτικά το σχόλιο του Μιχάλη Καρχιμάκη:
Ο Κ.Βενιζέλος μίλησε στην βουλή για τον «επισκέπτη» του Μαξίμου, υπονοώντας τον Παπανδρέου και για τις Κάννες της δικής του εκδοχής.
Επισκέπτης, κ.Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ δυστυχώς, υπήρξατε εσείς, όταν σας φιλοξενήσαμε το 1989, από το ΚΟΔΗΣΟ και στη συνέχεια η άμετρη  φιλοδοξία σας, μας διέλυσε.
Φταίμε βεβαίως, γιατί δεν σου δείξαμε τον δρόμο της επιστροφής, από εκεί που μας ήλθες και πρόλαβες δυστυχώς μέσα από την ακατάσχετη φιλοδοξία σου να μας διαλύσεις .
Όσον αφορά τις Κάννες,γνωρίζουμε οι πάντες το σύμπλεγμα:
Είναι το φάντασμα που θα σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή, μέσα από τη συνείδηση του δημοκρατικού κόσμου, ότι υπονόμευσες, μεθοδεύοντας με συστηματικό τρόπο την πιο καλοστημένη, θεσμική εκτροπή της μεταπολίτευσης, ανατρέποντας με την παρέα σου τον εκλεγμένο πρωθυπουργό του 44% και υπονομεύοντας ταυτόχρονα και την χώρα και τον πολιτικό μας χώρο.
Αλλιώς θα ήταν κ. αποχωρούντα πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ , αν τελικά αποχωρήσεις και δεν τους παραπλανείς όλους, αν τελικά εκλογές γινόταν το 2013 ολοκληρώνοντας την τετραετία η κυβέρνηση Παπανδρέου και για τον δημοκρατικό χώρο και για την χώρα .
Δυστυχώς τα διέλυσες όλα, με γνώμονα μόνο τον εαυτό σου.

kinisi75.blogspot

Read more...

Η Άντα Παπανδρέου απαντά στα περί χωρισμού...


Η Άντα Παπανδρέου απαντά στα περί χωρισμού - Media
Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τον φημολογούμενο χωρισμό του με τη σύζυγό του Άντα, η οποία σύμφωνα με  δημοσιεύματα είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία, έρχεται και η δική της οργισμένη απάντηση.

«Ντροπή πια! Ελεος!», ήταν...
η πρώτη αντίδραση της Αντας Παπανδρέου, σύμφωνα με την "Real News".

Αφού υποχώρησαν τα νεύρα, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε φίλους της, πως, κουράστηκε να αντιμετωπίζει τέτοιες επιθέσεις. «Δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο. Κουράστηκα πέντε χρόνια τώρα με τόσες επιθέσεις», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα και ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος, δίχως να κρύβει την ενόχλησή του για τα δημοσιευματα.

«Νόμιζα ότι έπειτα από τόσα χρόνια θα σταματούσαν. Φοβούνται όμως ακόμα τους Παπανδρέου. Και προφανώς ενοχλήθηκαν πάρα πολύ από την επίσκεψη του Γιώργου στον Τσίπρα. Ενοχλούνται που ως πρώην πρωθυπουργός βάζει πλάτη στη διαπραγμάτευση, διατηρώντας βεβαίως τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του», είπε.

Read more...

Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλα τα Μοναστήρια...


Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλα τα Μοναστήρια
Να μην καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ, σε όποιο σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκονται, όλα τα μοναστηριακά ακίνητα (ακίνητα των Ιερών Μονών) είτε αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος είτε στο...
Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς ή για άλλους σκοπούς (μίσθωσης, κ.λπ.).
Αυτό ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο Ιερές Μονές, οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητά τους στα οποία δεν τελούνται θρησκευτικές - λατρευτικές τελετές.

Η μεν πρώτη Ιερά Μονή καλείται να πληρώσει κάτι λιγότερο από 260.000 ευρώ και η δεύτερη λίγο περισσότερο από 140.000 ευρώ.

Οι δύο Ιερές Μονές που προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι: 1) της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής και 2) του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Πριν δύο χρόνια ο νόμος 4223/2013 προέβλεψε ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού, και ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για λατρευτικούς σκοπούς ή μισθώνονται σε τρίτους, χρησιμοποιούνται για κατοικίες, κ.λπ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί του σεισμού στο Νεπάλ...


Ξεπερνούν τους 4.000 οι τραυματίες.
Συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...
 Οι προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων συνεχίζονται  μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στo Νεπάλ και...
τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί.   
Ο πιο ισχυρός σεισμός των τελευταίων 81 ετών στη χώρα, προκάλεσε επίσης ζημιές στα γειτονικά κράτη της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, καθώς και χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.

Μόνο στο Νεπάλ, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, ενώ τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, 17 στο Θιβέτ και δύο στο Μπαγκλαντές. Οι αρχές του Νεπάλ θεωρούν βέβαιο ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν. 

Εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. 
Ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, εκφράζει ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη ενώ τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν και η κατάσταση που επικρατεί μένει άγνωστη. 

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα, ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός.
  Ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών  της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε σήμερα το Νεπάλ και την Ινδία, προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια. Από τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, ο ορειβάτης Άλεξ Γκάβαν έγραψε στο twitter ότι έχουν προκληθεί τρεις νέες χιονοστιβάδες.



Read more...

Βενιζέλος ως Κασσάνδρα... μιλάει για «εθνική τραγωδία»...



Σε «εθνική τραγωδία» εντός του ευρώ οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη και προειδοποιεί...
ότι, σε περίπτωση εκλογών ή δημοψηφίσματος, θα προκληθεί σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα, που θα καλλιεργήσει στη χώρα «πάρα πολύ άσχημες συνθήκες».


Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:


Υπάρχουν πιθανότητες λύσης, ή οδεύουμε προς αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εταίρους μας;


Υπάρχει το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, αλλά υπάρχει και το επίπεδο της πραγματικής οικονομίας όπου έχουμε μια επιδείνωση, η οποία δυστυχώς αποδυναμώνει τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση. Και δεν είναι εύκολο να αναταχθεί ούτε μετά από μια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, γιατί δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός όταν χάνεις το πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν από το μικρό θετικό ρυθμό ανάπτυξης ξαναπερνάς σε ύφεση. Όταν το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης γίνεται ξανά ελλειμματικό και η μικρή τάση μείωσης της απασχόλησης αντιστρέφεται. Όταν υπάρχει αποθάρρυνση των επενδύσεων. Αυτά δεν βελτιώνονται αυτομάτως, επειδή θα κάνεις μια συμφωνία η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά τρίτου μνημονίου. Υπό την έννοια αυτή, έχει δυστυχώς επέλθει τους τελευταίους τρεις μήνες μια βλάβη η οποία θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και θα επεκτείνει την περίοδο της παραμονής της Ελλάδος εκτός αγορών, εκτός κανονικότητας, στο περιθώριο των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα από όλες τις πιθανές πηγές, μάλιστα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει με αυτή την πρακτική;

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μέθοδος έκτακτης νομοθέτησης πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις συνταγματικότητας. Είναι αντισυνταγματική η αναδρομική ισχύς και υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας, γιατί παρεμβαίνει σε θεσμούς που έχουν ειδική συνταγματική προστασία. Όπως είναι η αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πλήρης Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, η προστασία των δωρεών και των κληροδοτημάτων. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να έχεις την ίδια μεταχείριση στα κονδύλια για τη μισθοδοσία του προσωπικού των πανεπιστημίων και στα κονδύλια των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας. Αυτό το στέγνωμα της ρευστότητας είναι μια ένδειξη ταμειακού πανικού. Κι αυτό το κάνεις μια φορά. Δεν μπορείς να το κάνεις δεύτερη φορά, γιατί πρέπει να έχεις βρει τρόπους αναπλήρωσης των πόρων αυτών. Επίσης είναι προφανές ότι τίθεται προ νέων πιέσεων το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες. Υπάρχουν, για παράδειγμα, δήμοι στην περιφέρεια που έχουν τα διαθέσιμά τους σε συνεταιριστικές τράπεζες.


Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα παιχνίδι υψηλού πολιτικού κινδύνου με σχετικά βέβαιη κατάληξη ή έχει κάποιο άλλο, κρυφό σχέδιο;


Πιστεύω ότι είναι απλώς σε αδιέξοδο. Έχω μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την έννοια του στρατηγικού εγκλωβισμού. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με την αυτοπεποίθηση της πανίσχυρης πλειοψηφίας η οποία αυτή τη στιγμή εκφράζει ένα «άλλο καθεστώτος»: «Για πρώτη φορά δημοκρατία, για πρώτη φορά αριστερά, για πρώτη φορά σκληρή διαπραγμάτευση». Εν τούτοις, είναι απολύτως εγκλωβισμένη. Δεν έχει ούτε εντολή ρήξης, ούτε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη ρήξη, ούτε κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της που να επιτρέπουν τη μεταστροφή.


Με δεδομένο αυτό το αδιέξοδο, μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις; Με δημοψήφισμα ή εκλογές, όπως αναφέρουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;


Μα, τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων τα καλλιεργούν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Λένε «αν δεν μπορώ να κάνω τίποτα, θα κάνω εκλογές ή δημοψήφισμα». Προκειμένου να επιτύχουν τι; Να πάρουν εντολή για ρήξη, ή να την επικυρώσουν. Να πάρουν εντολή για συμβιβασμό ή να τον επικυρώσουν; Διότι είναι τελείως διαφορετικό το ένα σενάριο από το άλλο. Όμως, η εκκρεμότητα είναι αυτή που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα. Η αναπαραγωγή της αβεβαιότητας είναι που κάνει τη μεγάλη ζημιά. Γι' αυτό, ό,τι και να γίνει, εάν φτάσουμε στην ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, η ίδια η έναρξη της διαδικασίας αυτής θα δημιουργήσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Η χώρα θα πάει με συνθήκες πάρα πολύ άσχημες είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές. Δεν θα πάει όπως πήγαμε στις 25 Ιανουαρίου. Στις 25 Ιανουαρίου η χώρα ήταν ακέραιη και παραδόθηκε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αυτής της πολιτικής, αξιακής και πολιτιστικής τερατογένεσης. Από τότε έως σήμερα η χώρα έχει υποχωρήσει, έχει υποβαθμιστεί.


Θα μπορούσε να προκύψει λύση από την παρούσα Βουλή; Και εννοώ, βεβαίως, αν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ;


Το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικεί τη συμμετοχή του σε κανένα κυβερνητικό σχήμα. Αρκετά τα έχει πληρώσει όλα αυτά. Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο πως θα δικαιωθούμε. Είτε επειδή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας εκ των υστέρων δείχνοντας ότι αυτή ήταν η μόνη εφικτή, είτε επειδή θα επιμείνουν σε μια άλλη αντίληψη που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Εάν με ρωτάτε ηθικά, ιστορικά, εθνικά, αν προτιμούμε τη δικαίωση μέσω της προσχώρησης στην πολιτική μας, ή μέσω της καταστροφής της χώρας, προτιμώ τον πρώτο. Αλλά δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη για το δεύτερο.


Πιστεύετε ότι το grexit επανέρχεται;


Από το 2012 έλεγα ότι ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι το Grexit. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η πτώχευση, η ταπείνωση, η περιθωριοποίηση εντός ευρώ, με αποτέλεσμα ίσως κάποια στιγμή μόνοι μας να παρακαλάμε να απαλλαγούμε από τις υποχρεώσεις του μέλους της Ευρωζώνης. Αλλά ήδη η Ελλάδα θα έχει υποστεί όλα τα δεινά της επιστροφής στη δραχμή ούσα εντός ευρώ και αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι όταν απειλούν με τη λογική της αυτοκτονίας. Είχα πει και στη Βουλή ότι εμείς θα έχουμε πεθάνει και θα είμαστε εκτός ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, ενώ οι άλλοι μπορεί να περάσουν σε μια περίοδο πένθους, αλλά εμείς θα είμαστε πια αυτοθυματοποιημένοι σε βαθμό εθνικής τραγωδίας.


Έχετε μακροχρόνια εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί ως αυτή τη στιγμή, μπορεί να γίνουν αποδεκτές;


Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνα ψευδή εντύπωση στην κοινή γνώμη. Φοβούμαι ότι πρόκειται και για ψευδαίσθηση δική της, ότι διαπραγματεύεται επί κάποιου καταλόγου μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μέτρα με άμεσο και μέτρα με έμμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η διαπραγμάτευση γίνεται λοιπόν επί τη βάση του δημοσιονομικού και μακροοικονομικού πλαισίου και επί τη βάσει της εκτίμησης των χρηματοδοτικών αναγκών. Αφού τα λύσεις αυτά, τα οποία συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, βλέπεις πώς θα καλύψεις το στόχο σου. Συμφωνώ πχ απολύτως ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει ως στόχο ένα υπερβολικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι αντιαναπτυξιακό και άχρηστο. Όμως είναι άλλο να έχεις αλλάξει συμφωνημένα το μακροοικονομικό πλαίσιο και είναι άλλο να σου λένε ότι θα έχεις μικρότερο στόχο επειδή δεν μπορείς να πετύχεις υψηλότερο. Και αυτό σημαίνει περισσότερα χρόνια παραμονής σε ένα καθεστώς εποπτείας, σε μνημόνιο 3, εκτός αγορών, δηλαδή υπό καθεστώς περιθωρίου και υπό καθεστώς μη ισότιμης συμμετοχής στο γίγνεσθαι της Ευρωζώνης. Από αυτό ξεκινάς. Αυτά καλύπτονται είτε με ένα νέο δάνειο, είτε με την επάνοδο στις αγορές. Γι' αυτό θέλαμε να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή και άρα σε προστατευμένη επάνοδο στις αγορές.


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Μπας και τον "τρώει" ο Αλέξης?...


Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη στο Μαξίμου
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη...
Αλλιώς μπήκε, αλλιώς βγήκε. Στο έμπα ήταν όλο χαρά γεμάτος. Στο έβγα, σύννους και κατηφής.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. 
Ο Βαρουφάκης δεν...
έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, καβάλησε την μηχανή κι έφυγε από το Μαξίμου. 
Ρε μπας και...  

Read more...

Κέρδισε 10-9 τη Σαμπαντέλ Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός


Πρωταθλητής Ευρώπης στο πόλο ο Ολυμπιακός
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο πόλο αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, η οπαία επικράτησε της υπερδύναμης του αθλήματος, Σαμπαντέλ, με 10-9 στον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά.

Με γκολ της αρχηγού τους, Φιλιώς Μανωλιουδάκη, 33΄΄πριν τη λήξη, οι «ερυθρόλευκες» κατέκτησαν το «τρόπαιο» και έγιναν η τρίτη ελληνική ομάδα που ανεβαίνει «στο θρόνο», μετά τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Σωτήριες οι αποκρούσεις η Διαμαντοπούλου.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς παίζοντας εξαιρετική άμυνα (σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με τον χθεσινό ημιτελικό), χωρίς μάλιστα να χρεωθεί με ποινές.

Το ίδιο δυνατά όμως αμύνθηκαν και οι Ισπανίδες, με συνέπεια τα πρώτα εξίμισι λεπτά του τελικού να κυλήσουν χωρίς γκολ, μέχρις ότου η Αννα Εσπάρ ανοίξει το σκορ με ωραίο σουτ από την περιφέρεια.

Η Σάουθερν αξιοποίησε τη δεύτερη αποβολή που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκες» (στην πρώτη η Μανωλιουδάκη σούταρε στο δοκάρι), αλλά η Φόρκα έβαλε μπροστά στο σκορ τη Σαμπαντέλ (2-1) στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Η εξαιρετική άμυνα των παικτριών του Νάνι Χουίου πάνω σε Ασημάκη και Μπιανκόνι «βραχυκύκλωσε» τον Ολυμπιακό και οι πρωταθλήτριες Ευρώπης χρειάστηκε απλά να αξιοποιήσουν τις δύο αποβολές που κέρδισαν για να ξεφύγουν 4-1.

Ο Ολυμπιακός πήρε... ανάσα ζωής στο τελευταίο λεπτό του δεύτερου οκταλέπτου, όταν με γκολ της Μανωλιουδάκη στον παραπάνω και της Μαργαρίτας Πλευρίτου (σε φάση που ο Χάρης Παυλίδης πήρε ταιμ-άουτ και έπαιξε με δύο φουνταριστές) μείωσε σε 4-3 (σκορ ημιχρόνου).

Η αντεπίθεση των Πειραιωτών συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, παρά το γρήγορο γκολ της Ντομενέκ.

Με σερί 3-0 ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 6-5, 3΄41΄΄πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, με το γκολ της Αβραμίδου να βάζει «φωτιά» στο κατάμεστο «Πέτρος Καπαγέρωφ».

Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας εκμεταλλεύτηκαν και τις τρεις αποβολές που κέρδισαν στην τρίτη περίοδο και με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Ασλεϊ Σάουθερν, προηγήθηκαν 8-6, αλλά η Φόρκα μείωσε στο γκολ, στα τελευταία δευτερόλεπτα του οκταλέπτου.

Στην εκπνοή της περιόδου η Σάουθερν χρεώθηκε με αποβολή, η Σαμπαντέλ πήρε το σπριντ του τελευταίου οκταλέπτου, έπαιξε με παραπάνω και η Παρέχα έφερε το ματς «στα ίσια».

Η σπουδαία Ισπανίδα διεθνής, που ήταν «άσφαιρη» για τρεις περιόδους (όπως και στον χθεσινό ημιτελικό), πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έβαλε μπροστά την ομάδα της, αλλά μία εξίσου σπουδαία «ερυθρόλευκη», η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, απάντησε ακριβώς στα μισά της τελευταίας περιόδου.

Με τον τελικό σε... τεντωμένο σκοινί, οι Ισπανίδες έχασαν δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα (ως εκείνο το σημείο είχαν 5/5) και η αρχηγός δεν τις συγχώρησε.

Στη μοναδική κερδισμένη αποβολή του Ολυμπιακού στην τέταρτη περίοδο, η Μανωλιουδάκη μπήκε στο δοκάρι, πήρε την πάσα και από τα 2μ. «έγραψε» το τελικό 10-9, 33΄΄πριν τη λήξη.


Το επιθετικό φάουλ που έδωσαν οι διαιτητές στην τελευταία επίθεση της Σαμπαντέλ έγραψε τον επίλογο στον «ερυθρόλευκο» θρίαμβο και αποκαθήλωσε την κορυφαία ομάδα των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό πόλο.

Ο Ολυμπιακός μπορεί από αύριο να ονειρεύεται τη δική του αυτοκρατορία, όμως απόψε είναι η νύχτα της σαμπάνιας...

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Σαμπαντέλ): 2-1, 2-2, 3-5, 2-2

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Εσπάρ (περιφέρεια), 1-1 Σάουθερν (π.π.), 2-1 Φόρκα (περιφέρεια), 3-1 Εσπάρ (π.π.), 4-1 Γκαρσία (π.π.), 4-2 Μανωλιουδάκη (π.π.), 4-3, Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-3 Ντομενέκ (περιφέρεια), 5-4 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 5-5 Σάουθερν (π.π.), 5-6 Αβραμίδου (π.π.), 6-6 Φόρκα (π.π.), 6-7 Σάουθερν (π.π.), 6-8 Σάουθερν (περιφέρεια), 7-8 Φόρκα (περιφέρεια), 8-8 Παρέχα (π.π.), 9-8 Παρέχα (π.π.), 9-9 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 9-10 Μανωλιουδάκη (π.π.)

Η Σαμπαντέλ είχε 5/7 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός είχε 6/9 με παίκτρια παραπάνω και 4 γκολ από την περιφέρεια.

Διαιτητές: Ούρσουλα Βένγκενροτ (Ελβετία), Αλεσάντρο Σεβέρο (Ιταλία)

ΣΑΜΠΑΝΤΕΛ (Νάνι Χουίου): Εστερ, Ορτίθ, Εσπάρ 2, Χενέε, Αμπεγιάν, Παρέχα 2, Κόρντομπες, Γκαρσία 1, Πένια, Σάιντεμαν, Ντομενέκ 1, Φόρκα 3, Σάντσεθ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης):
 Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 3, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου 1, Καλογεράκου, Σάουθερν 4, Μπιανκόνι 1, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου

* Στις αρχές της τρίτης περιόδου ο Χάρης Παυλίδης δέχθηκε κίτρινη κάρτα για έντονη διαμαρτυρία στον Ιταλό διαιτητή. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Νάνι Χουίου, που διαμαρτυρήθηκε για την αμέσως επόμενη φάση!

-Ο Ολυμπιακός έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα, μετά τη Γλυφάδα (2000, 2003) και τη Βουλιαγμένη (2009, 2010), που ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης. Αλλες δύο χώρες έχουν επίσης κατακτήσει το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες: από την Ολλανδία οι Ντονκ Γκούντα, Νιρέους Τσάανταμ και Μπράντεμπουργκ και από την Ιταλία οι Οριζόντε Κατάνια, Φιορεντίνα και Προ Ρέκο.

-Κατακτώντας σε διαδοχικές χρονιές το LEN Trophy και την Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός μιμήθηκε το αντίστοιχο κατόρθωμα της Προ Ρέκο/Ράπαλο, η οποία είχε ανάλογες επιτυχίες το 2011 και το 2012. Η διαφορά είναι ότι ενδιάμεσα η ιταλική ομάδα είχε κατακτήσει και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κάτι που δεν κατάφερε ο Ολυμπιακός, αφού ηττήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Σαμπαντέλ. Τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια έχουν επίσης κατακτήσει η Βουλιαγμένη και η Σκιφ Μόσχας.

-Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν πλέον μία σπάνια περίπτωση συλλόγου, που έχει κατακτήσει την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, τόσο σε επίπεδο ανδρών όσο και στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο θεωρείται πως έχει πετύχει και η Προ Ρέκο, στην οποία «πιστώνεται» το Τσάμπιονς Καπ γυναικών του 2012, όταν είχε πάρει... υπό τη σκέπη της τη Ράπαλο.

-Μπορεί για τον Ολυμπιακό ο αποψινός να είναι ο πρώτος τίτλος πρωταθλητή Ευρώπης, δεν ισχύει όμως το ίδιο για δύο παίκτριές του. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη ήταν μέλος της πανίσχυρης Βουλιαγμένης, η οποία κατέκτησε δύο σερί τίτλους, το 2009 και το 2010,

Τρίτη θέση η Κίνεφ Κίρισι...
Η Κίνεφ Κίρισι πήρε την τρίτη θέση. Η ρωσική ομάδα επικράτησε της ουγγρικής Ουίπεστ 14-12, στον «μικρό» τελικό, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά μπορεί να της προσφέρει, δεδομένου ότι δεν κατάφερε, ούτε στην ένατη συμμετοχή της σε τελική φάση, να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Το παιχνίδι κρίθηκε στην τελευταία περίοδο, όπου η Κίρισι, με κορυφαίες της Ζούμπκοβα και Κρίμερ, κατάφερε να πάρει προβάδισμα δύο τερμάτων και να φτάσει στη νίκη.

Τα πέντε γκολ της Κέστελι δεν αρκούσαν για να αποφύγει η Ουίπεστ την τελευταία θέση, στην παρθενική συμμετοχή της σε φάιναλ-φορ.

Τα οκτάλεπτα: 5-5, 2-2, 3-3, 2-4

Διαιτητές: Πέτερ Φαν ντερ Λου (Ολλανδία), Χαλντούν Τοϊγκαρλί (Τουρκία)

ΟΥΙΠΕΣΤ 
(Μπερταλάν Ατς): Γκανγκλ, Κούνα, Κέβεσντι, Κιστελέκι 3, Ζουκς 1, Κέστελι 5, Σίκτερ, Χέρτζκα, Τοτ 1, Τσάμπαϊ 1, Αζούμαχ, Σούντουτ-Κις 1, Κις

ΚΙΝΕΦ ΚΙΡΙΣΙ
 (Αλεξάντρ Ναρίτσα): Καρνάουχ, Ζούμπκοβα 4, Προκοφίεβα, Σιμάνοβιτς 2, Κουρότσκινα, Κρίμερ 3, Μπάλαϊ, Κιρίλτσεβα, Ιακούσεβα, Χοχριάκοβα 2, Ιβάνοβα 2, Ρίζκοβα 1, Ιούσκοβα

Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
================
1988 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1989 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1990 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1991 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1992 Μπράντεμπουργκ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1993 Ούνγκεριτ Ζέντες (Ουγγαρία) --φάιναλ σιξ--
1994 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ σιξ--
1995 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ σιξ--
1996 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) --φάιναλ έιτ--
1997 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) --φάιναλ έιτ--
1998 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ έιτ--
1999 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία) --φάιναλ έιτ--
2000 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ έιτ--
2001 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ έιτ--
2002 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2003 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2004 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2005 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2006 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2007 Φιορεντίνα (Ιταλία) --φάιναλ φορ (όμιλος)--
2008 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία) --φάιναλ φορ--
2009 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ--
2010 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ) --φάιναλ φορ--

2011 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2012 Προ Ρέκο (Ιταλία) --φάιναλ φορ--
2013 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2014 Σαμπαντέλ (Ισπανία) --φάιναλ φορ--
2015 Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) --φαιναλ φορ--

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
=====================================
ΕΤΟΣ ΟΜΑΔΑ ΘΕΣΗ ΠΟΛΗ
1992 Βουλιαγμένη 6η Βουδαπέστη
1994 Βουλιαγμένη 4η Παλέρμο
1995 Βουλιαγμένη 6η Τσάανταμ
1996 Ολυμπιακός 4η Νανσί
1997 Γλυφάδα 8η Τσάανταμ
1998 Βουλιαγμένη 6η Κατάνια
1999 Ολυμπιακός 5η Μόσχα
2000 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Κολοκυνθούς)
2001 Γλυφάδα 2η Κατάνια
2002 Γλυφάδα 3η Ντουναουϊβάρος
2003 Γλυφάδα 1η Αθήνα (κολυμβητήριο Γλυφάδας)
2004 Γλυφάδα 2η Αθήνα (κολυμβητήριο Βουλιαγμένης)
Βουλιαγμένη 4η
2006 Βουλιαγμένη 4η Κατάνια
2007 Γλυφάδα 3η Φλωρεντία
2008 Βουλιαγμένη 2η Κατάνια
2009 Βουλιαγμένη 1η Κίρισι
2010 Βουλιαγμένη 1η Κέρκυρα

Ολυμπιακός 4η
2011 Ολυμπιακός 3η Σαμπαντέλ
2012 Βουλιαγμένη 2η Κίρισι
2013 Βουλιαγμένη 3η Έγκερ
2014 Βουλιαγμένη 2η Βαρκελόνη
2015 Ολυμπιακός 1η Πειραιάς
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά Νεπάλ: Ο σεισμός ισοπέδωσε τον πύργο Νταραχάρα του 19ου αιώνα


Νεπάλ: Ο σεισμός ισοπέδωσε τον πύργο Νταραχάρα του 19ου αιώνα
Μόνο η βάση απέμεινε από τον Πύργο Νταραχάρα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Κατμαντού, Νεπάλ
Την ώρα που το Νεπάλ θρηνεί τους εκατοντάδες νεκρούς από τον σεισμό των 7,8 βαθμών, θρηνεί και κάτι ακόμα: τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην πολιτιστική του κληρονομιά, με ναούς και κτίρια που έστεκαν εδώ και αιώνες να έχουν ισοπεδωθεί.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσε ο πύργος Νταραχάρα του 19ου αιώνα. Ο πύργος, ο οποίος μαζί με όλη την Κοιλάδα Κατμαντού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO έχει μετατραπεί σε ερείπια, κάτω από τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι.

Ο Πύργος -γνωστός και ως Μπίμσεν- υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στην παλιά πόλη του Κατμαντού και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα. Έμοιαζε με φάρο και για πολλούς αποτελούσε ορόσημο της πόλης και της αρχιτεκτονικής της.

Ο Πύργος χτίστηκε το 1832 για την βασίλισσα Λατίφα και ήταν το κτίριο όπου κάποτε γινόταν η στέψη βασιλιάδων.

Περιλάμβανε έναν μιναρέ και μία σπειροειδή σκάλα με περισσότερα από 200 σκαλιά που οδηγούσαν σε έναν ναό αφιερωμένο στον θεό Σίβα.

Είχε καταστραφεί στον σεισμό του 1934 και είχε ξαναχτιστεί με δύο ορόφους λιγότερους.

Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων. Ανάμεσά τους και δύο αρχαίοι ναοί.
Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού.
Στο Twitter οι Νεπαλέζοι εκφράζουν τη συντριβή τους. «Η Πλατεία Ντέρμπαρ δεν υπάρχει πια. Σύμβολο μάλλον της τραγωδίας που έπληξε σήμερα το Νεπάλ» έγραψε ο χρήστης kashishds.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...