Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Στις 7 Μαρτίου η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό...




Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικώς η Σύνοδος Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των...
χωρών - μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Επίκεντρό της θα είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία απειλεί πλέον ευθέως την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι βρίσκονται στο Ευρωκοινοβούλιο για να ενημερώσουν το σώμα για τη συμφωνία Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr


Read more...

Άνοιξαν τα Τέμπη...


Άνοιξαν τα Τέμπη και τη γέφυρα του Πηνειού οι αγρότες

Σε άνοιγμα της Κοιλάδας των Τεμπών προχώρησαν το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου, ενώ επέτρεψαν τη διέλευση των οχημάτων και...
από τη γέφυρα του Πηνειού στη διασταύρωση με το Στόμιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ οι αγρότες προχώρησαν σ’ αυτήν την ενέργεια σε ένδειξη καλής θελήσεως, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και η κυκλοφορία από τις εναλλακτικές διαδρομές θα ήταν πιο δύσκολη.

Επιπλέον, το άνοιγμα των Τεμπών αποφασίστηκε και για να διευκολυνθεί η επιστροφή των συναδέλφων τους από το μπλόκο της Νίκαιας αλλά και  τα υπόλοιπα μπλόκα που πήγαν την Τετάρτη στον Προμαχώνα.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες επισημαίνουν ότι η Κοιλάδα θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ της Τετάρτης και στη συνέχεια θα αποφασίσουν τι θα πράξουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Read more...

Την Παρασκευή αρχίζει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...


Βερολίνο: Την Παρασκευή αρχίζουν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την Παρασκευή αναλαμβάνει δράση κατά πάσα πιθανότητα η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, όπως δήλωσε ο...
εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

 «Η αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, αλλά η δράση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά αυτή τη μονάδα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο πλαίσιο των αρμόδιων οργάνων του ΝΑΤΟ» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή και στην παρακολούθηση αυτών των διεθνών υδάτων και υπό αυτή την έννοια δεν προβλέπονται εκτελεστικά μέτρα.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα του στόλου, το πλοίο Bohn βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη. «Η μονάδα του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο και ο σχεδιασμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού πιθανώς ήδη σήμερα το βράδυ θα τεθούν στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ (...) Πιστεύω ότι η μετακίνηση θα γίνει την Παρασκευή», δήλωσε ο γερμανός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος σημείωσε:

Στην αρχή υπήρξε η πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτής της μονάδας δράσης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τώρα όλες τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή απλώς για προώθηση πληροφοριών. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή (προσφύγων) τότε αυτό θα μπορούσε μόνο - και αυτό είναι μόνο υποθετικό - να συμβεί στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε τότε.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας έρχονται λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τη γερμανίδα Καγκελάριο να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε στην κυρία Μέρκελ ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Read more...

Τέλος στον αποκλεισμό του Ισθμού...




...από τους αγρότες...

Άνοιξε το μπλόκο των αγροτών στον Ισθμό της Κορίνθου και από το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και...
στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε παλαιά και νέα εθνική οδό.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, οι αγρότες της Κορίνθου απομάκρυναν, όλο το πρωί σήμερα, από την εθνική οδό, τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που είχαν αναπτύξει εκεί για περίπου 35 ημέρες και δήλωσαν ότι εφεξής θα προβούν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Αντιθέτως, οι αγρότες της Λακωνίας και της Αρκαδίας παραμένουν στα μπλόκα και τα ενισχύουν, μεταφέροντας στη Νεστάνη τα τρακτέρ που βρίσκονταν στον Ισθμό και περιμένουν διευκρινίσεις σε επιμέρους ζητήματα από τα αρμόδια υπουργεία για θέματα που συζητήθηκαν και ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Σήμερα, οι αγρότες θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, ενώ στη Λακωνία παραμένουν ενεργά τα μπλόκα σε Βλαχιώτη, Λίμνη και γέφυρα Ευρώτα, την οποία θα αποκλείσουν, σήμερα, από τις 7.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ.


Read more...

Παρέμβαση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου...


Παρέμβαση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανοίξουν τα μπλόκα
...για να ανοίξουν τα μπλόκα...

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της παραγγελίας της κυρίας Κουτζαμάνη... 

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρήγγειλε στους Εισαγγελείς της χώρας να...
παρέμβουν, με την βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις για παρακώλυση συγκοινωνιών στους αγρότες που έχουν αποκλείσει τις εθνικές οδούς, κ.λπ.

Νέα διάσταση προσλαμβάνουν πλέον οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μετά την παραγγελία της κυρίας Κουτζαμάνη, ενώ σε βάθος χρόνου στήνονται και πάλι Αγροτοδικία.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε στους κατά τόπους συναδέλφους της να παρέμβουν με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του εγκλήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών, «ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους».

Η κυρία Κουτζαμάνη επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κ.λπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών».

Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, -υπογραμμίζει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- «συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 Ποινικού Κώδικα όπως ισχύει)»

Ακόμη, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αναφέρει ότι «η πρόβλεψη του εγκλήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας».

Και καταλήγει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι Θεωρεί υποχρέωσή της, να υπομνήσει στους συναδέλφους της εισαγγελείς, «το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας»

Υπενθυμίζεται ότι το protothema.gr πριν από λίγες μέρες(19.2.16) είχε αποκαλύψει ότι το δρόμο για τα νέα Αγροτιδικία είχε ανοίξει ο δικηγόρος Αθηνών και τέως δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Καλουτάς ο οποίος κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά και ζητούσε την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου που «διακωλύει την ελευθεροεπικοινωνιάν οχημάτων κ.λπ. από μηνός και πλέον στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Προμαχώνα Σερρών, Τεμπών Θεσσαλίας, Κερδυλλίων Καβάλας, Ανατολικής Μακεδονίας, κ.λπ.». Επίσης, ζητούσε και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων.


Το πλήρες κείμενο της παραγγελίας της κυρίας Κουτζαμάνη έχει ως εξής:

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

protothema.gr

Read more...

Σχέδιο για 20.000 διορισμούς...


Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στη δημόσια εκπαίδευση. Ζητούν παράλληλα οι αναπληρωτές καθηγητές να χρησιμοποιούνται μόνο για την κάλυψη έκτακτων
...την επόμενη τριετία από το υπ. Παιδείας...

Πρόγραμμα μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση, για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, υπόσχεται η κυβέρνηση για την ερχόμενη σχολική χρονιά, κάτι που...
περιμένουν με μεγάλη αγωνία να υλοποιηθεί δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Την υπόσχεση αυτήν έδωσε ξανά ο υπουργός Παιδείας στους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών προχθές μιλώντας για 20.000 διορισμούς σε ορίζοντα τριετίας ξεκινώντας από φέτος .
Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό για να μπει στις τάξεις και να διδάξει, διότι -όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης- «υπάρχει μια κατηγορία εκπαιδευτικών οι οποίοι, αξιοποιώντας πελατειακά δίκτυα, έχουν βγει εκτός τάξης και είναι στη διάθεση των διευθύνσεων ή στις λεγόμενες «γραμματειακές υποστηρίξεις»». Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «αυτό δείχνει ότι και μαζικούς διορισμούς να κάνουμε φέτος, εάν δεν αλλάξουμε, η εκπαίδευση θα μοιάζει με πιθάρι χωρίς πάτο». Ο κ. Φίλης μίλησε για χιλιάδες πλασματικά κενά, φαινόμενο το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί χωρίς, όπως υπογράμμισε να θέλει να κατηγορήσει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δίνουν τη ζωή τους για τα σχολεία.
Πάντως, όσον αφορά στους διορισμούς υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες είτε πρόκειται για μόνιμους είτε για τις προσλήψεις των αναπληρωτών . Οσον αφορά στους μόνιμους διορισμούς τα προβλήματα είναι γνωστά και οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας . Με τους αναπληρωτές όμως έχουν προκύψει επιπλέον κωλύματα από το ΣτΕ, το οποίο απαιτεί οι προσλήψεις αναπληρωτών να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους μέχρι τούδε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν. Αυτό, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στους πίνακες προσλήψεων των αναπληρωτών και ως εκ τούτου το υπουργείο θα κινηθεί με βάση και αυτό το νέο δεδομένο, ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν στην ώρα τους, από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χαθεί καμία διδακτική ώρα.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

ethnos.gr

Read more...

Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός


Παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το προσφυγικό.  Κάποιοι δεν κατανοούν ότι είτε οι συμφωνίες τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες τόνισε ο κ. Τσίπρας στρέφοντας τα «πυρά» του στην Αυστρία και τις υπόλοιπες οκτώ χώρες για τη λήψη μονομερών μέτρων στο προσφυγικό.
tsiprasvouli
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ανοιχτά την Αυστρία ότι, συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς να καλούνται χώρες που τους αφορά το ζήτημα.
Απογοητευτική είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως κάποιοι δεν κατανοούν, είπε, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις,
Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.
Είπε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Προσπάθεια διαχείρισης των ροών Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες


Κλείνουν τα σύνορα, «έμφραγμα» στη χώρα με τους πρόσφυγες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Το σταδιακό κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες δημιουργεί εμπλοκή στη διαχείριση των ροών από την Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, στο λιμάνι του Πειραιά -όπου φθάνουν καραβιές από τα νησιά- γίνεται διαχωρισμός προσφύγων, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.

Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής κατάστασης, σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα προσπαθεί να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της συμφωνίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ωστόσο, η Αυστρία και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων που υποστηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων, πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, Διάσκεψη για το προσφυγικό, παρά την αντίδραση της Αθήνας, και την ενόχληση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν για τις κινήσεις αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ.

Παράλληλα, η Τουρκία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, αρνούμενη να παραλαμβάνει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα και ζητώντας τα νατοικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αιγαίο.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Τριακόσιοι πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών- είχαν φτάσει έως τις 12 το μεσημέρι στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί, το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Διάσπαρτοι πρόσφυγες στην ΕΟ
Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας του «μπλόκου» στα σύνορα με τα Σκόπια.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της εθνικής οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με το σχεδιασμό της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.

Ολόκληρη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Την ίδια ώρα, στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους (φωτογραφία: grevenamedia.gr).



Χιλιάδες πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά, hot spots


Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Εν συνεχεία, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Οι νεοαφιχθέντες στο λιμάνι διαχωρίζονται, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς, που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.

Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, θεωρείται βέβαιο πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση της εσωτερικής «κυκλικής» ροής προσφύγων -από τα νησιά στον Πειραιά και στην Ειδομένη και μετά πάλι πίσω, προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα ή Σχιστό- προαναγγέλλει την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων κέντρων φιλοξενίας.

Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αν δεν ελεγχθεί η ροή προσφύγων από την Τουρκία και «σφραγίσουν» τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Διαβάστε επίσης: 

Η.Κ.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Από Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις...


    Από Μάρτιο τελικά οι φορολογικές δηλώσεις

    Οι διαβουλεύσεις με το Κουαρτέτο και οι... κοινές δηλώσεις των ομόφυλων ζευγαριών θα κρατήσουν κλειστό ως τον Μάρτιο το Taxisnet για την...
    υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Παρά τους σχεδιασμούς για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από 1ης Φεβρουαρίου, και παρότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων δεν έδωσε παράταση για την υποβολή των βεβαιώσεων μισθοδοσίας του 2015 από Ταμεία και εργοδότες, τελικά η έναρξη της υποβολής του Ε1 θα κρατήσει αρκετές μέρες ή και εβδομάδες ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες πριν την υποβολή των δηλώσεων.

    Στην χειρότερη περίπτωση, αν δεν βρεθεί νωρίτερα άλλο νομοσχέδιο, οι ειδικές διατάξεις που απαιτούνται θα προστεθούν –με μορφή τροπολογίας πιθανότατα- στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς για την κλίμακα φόρου εισοδήματος του 2016, τους αγρότες, τα ενοίκια κλπ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ως τα μέσα Μαρτίου να μην καταστεί εφικτή η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, αν και η διορία υποβολής τους τελειώνει βάσει νόμου στο τέλος Απριλίου –και αυτό επίσης μόνον με άλλο νόμο μπορεί να αλλάξει.

    Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να επιλυθούν με νόμους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

    1ον) «τεχνικά» προβλήματα όπως:

    -Ποιος είναι ο κατά νόμο «υπόχρεος» στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η κλασική διάκριση «άνδρας-γυναίκα» πλέον δεν υπάρχει και, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να έρθει ειδική διάταξη που θα καθορίζει την διαδικασία ορισμού του υπόχρεους, αν είναι και οι δύο άνδρες ή και οι δύο γυναίκες. Η λύση που προκρίνεται είναι να κληθούν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν και οι δύο ποιος θα είναι ο φορολογικά «υπόχρεος/-η» για την υποβολή της δήλωσης. Μετά τη δήλωση αυτή, οι χρεώσεις ή οι επιστροφές φόρου που θα προκύπτουν από την εκκαθάριση της κοινής δήλωσης θα γίνονται στο ΑΦΜ του υπόχρεου που θα επιλεγεί.

    -Τι θα ισχύσει για τον κωδικό 049, δηλαδή για την δήλωση οικογενειακών δαπανών του 2015. Αν και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προέβλεπε υποχρέωση συλλογής αποδείξεων για το 2015, το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε στην φόρμα δήλωσης Ε1 τον κωδικό 049, οπότε θα πρέπει να δώσει και οδηγίες για τον αν πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιο ποσό όπως τις προηγούμενες χρονιές ή αν μείνει «κλειδωμένος» και ανενεργός χωρίς να συμπληρωθεί απολύτως τίποτε.

    2ον) φορολογικές διατάξεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα με την Τρόικα, όπως:

    - Αν θα απαλλαγούν τελικώς από τα τεκμήρια οι άνεργοι και όσοι έχουν πολύ χαμηλά ή περιστασιακά εισοδήματα (πχ για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» κλπ). Η διάταξη αυτή ίσχυσε αλλά αν δεν επικυρωθεί και φέτος από τους θεσμούς, ενδέχεται χιλιάδες φορολογούμενοι θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρο επί πλασματικών εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και εισηγήσεις για να ανοίξει ταχύτερα το σύστημα, να υποβληθούν κανονικά οι δηλώσεις χωρίς την απαλλαγή αυτή από τα τεκμήρια, αλλά αν προέκυπτε στην πορεία συμφωνία με τους δανειστές, να μπορούν οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από τον φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα εφόσον στο μεσοδιάστημα θα ψηφιζόταν και η σχετική διάταξη.

    - Να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος, από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα (στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίο) σε έως και οκτώ δόσεις ανά μήνα, με τελευταία τον Δεκέμβριο. Και αυτό το θέμα συναντά αντιστάσεις των δανειστών, εφόσον διαταράσσει και τον προγραμματισμό καταβολής των επιστροφών φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει διόγκωση των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.

    Η ίδια καθυστέρηση αναμένεται να υπάρξει όμως και για όλα τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν με την Τρόικα, αλλά αφορούν στην καθημερινότητα των φορολογουμένων, όπως οι διατάξεις για το "πλαστικό" χρήμα, ποιές αποδείξεις πρέπει να συλλέγονται και ποιες όχι, για ποια εισοδήματα θα ισχύσουν, με ποιες κλίμακες θα υπολογιστούν (πχ έως 10-15% για χαμηλά εισοδήματα και έως 40% για εισοδήματα 25.000-40.000 ευρώ) κλπ.

    protothema.gr

    Read more...

    Ψαλίδι στα εφάπαξ...


    Ψαλίδι στα εφάπαξ με απόφαση Κατρούγκαλου

    Έγγραφο του υπουργού Εργασίας με το οποίο ζητείται η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία...
    Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές στα εφάπαξ ως και 35% με 3 σενάρια υπολογισμού των παροχών.

    Στο εμπιστευτικό έγγραφο (με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου) που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλείται το άρθρο 71, παρ. 3 του ν. 2084/92, που αναφέρει ότι «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης» και ζητά από τα Ταμεία να μετρήσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά στη βάση 3 σεναρίων τα οποία υποδεικνύονται και είναι τα εξής:

    Σενάριο 1: α) το τμήμα της παροχής για δικαιώματα (σ.σ.: χρόνος ασφάλισης) ως το 2013 θα υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν, και β) το τμήμα της παροχής από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο σενάριο 1, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, θα πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο) ενώ για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Όσο πιο αργά βγαίνουν οι υπάλληλοι στη σύνταξη (2015, 2016, 2017, 2018 κ.λπ.) τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση.

    Σενάριο 2: Όλο το εφάπαξ (και για τα χρόνια μέχρι το 2013, αλλά και για μετά το 2014) θα υπολογίζονται με συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της ΤτΕ. Στο σενάριο αυτό οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες καθώς στην πράξη καταργείται ο υπολογισμός βάσει μισθού και το ποσό θα καταβάλλεται μόνο με την έντοκη απόδοση των εισφορών κάθε ασφαλισμένου για όλο τον εργασιακό βίο.

    Σενάριο 3 (το πιο σκληρό): α)το τμήμα της παροχής για το χρόνο ασφάλισης έως το 2013 θα υπολογίζεται με το σύστημα καθορισμένων παροχών, αλλά με εύρεση κατάλληλου ποσοστού αναπλήρωσης και ενιαίου κανόνα για το συντάξιμο μισθό, για όλους τους ασφαλισμένους και όλα τα έτη και β) το τμήμα παροχής για δικαιώματα από το 2014 και μετά θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.

    Αυτή τη στιγμή είναι σε λίστα αναμονής για το εφάπαξ 70.000 ασφαλισμένοι που πήραν σύνταξη από το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά αλλά δεν έχουν πα΄ρει εφάπαξ γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αλλάξει τρόπο υπολογισμού με τη δικαιολογία ότι θα έφερνε μειώσεις.

    newsbeast.gr

    Read more...