Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς συγκοινωνίες αύριο η Αθήνα


Εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης θα πρέπει να αναζητήσει αύριο το επιβατικό κοινό της Αθήνας, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010, θα μείνουν ακινητοποιημένα τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία, το Μετρό , ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το Τραμ και ο προαστιακός, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τόσο στην οργανωτική δομή του συγκεκριμένου κλάδου, όσο και στις εργασιακές σχέσεις.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν επίσης, αύριο και τα τρένα του ΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας, με αποτέλεσμα, δεκάδες δρομολόγια να ματαιωθούν, εκτός από ελάχιστα των λεγόμενων κοινωνικών αναγκών. Η απεργία στον ΟΣΕ, που αρχίζει από τις 12 απόψε τα μεσάνυχτα, επηρεάζει και το πρόγραμμα των δρομολογίων που επρόκειτο να γίνουν σήμερα και την Πέμπτη, με συνέπεια πάνω από 35 δρομολόγια, σύμφωνα με τον Οργανισμό, να ματαιωθούν.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ηγετικά στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, είναι οι πέντε εταιρίες που λειτουργούν σήμερα υπό την ομπρέλα του ΟΑΣΑ να γίνουν δύο, να υπάρξουν μετατάξεις προσωπικού, να γίνουν περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων, όχι με μειώσεις μισθών, αλλά με καταργήσεις επιδομάτων, να αυξηθούν τα εισιτήρια και να μειωθεί από το 75 στο 50% η επιδότηση εισιτηρίου από το κράτος.
Read more...

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας


Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News
1. Η κυβέρνηση με την πολιτική της μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση κ. Κοτζιά;
Έξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με σχεδιασμό. Κατανόηση των διεθνών αλλαγών και της σημασίας τους για την Ελλάδα. Επεξεργασμένη στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις. Σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Με δικαιότητα, αλληλεγγύη και ειλικρίνεια. Η κυβερνητική πολιτική συχνά δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, οπότε, τότε, αντί να λύνει προβλήματα, γίνεται μέρος του προβλήματος.
2. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει;
Η πολιτική πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί με μελαγχολία, φόβο και απαισιοδοξία την κοινωνία. Τα βάρη της κρίσης δεν μπορούν να τα φορτώνονται αποκλειστικά οι αδύναμοι. Περιμένω να δω να τιμωρούνται καρχαρίες, λαμόγια, αεριτζήδες.. Ο πόλεμος ενάντια στον πολίτη πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, δεν μπορεί πρώην υπουργοί και επιχειρηματίες με μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας, να γίνονται τιμητές των πάντων. Ας κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους. Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, ...
υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οφείλει να αλλάξει το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα με σύγχρονες δημοκρατικές χωρητικότητες. Μιας αγοράς που θα λειτουργεί μακριά από την κρατοφαγία, ενώ οι τράπεζες θα στηρίζουν την ανάπτυξη, σταματώντας να λειτουργούν ως τοκογλύφοι.
3. Ποιες δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σήμερα δύο ρεύματα: ...
εκείνοι που διεκδικούν την υλοποίηση πολιτικών προοδευτικών στόχων και εκείνοι που κινούνται ως «κόμμα καρτέλ». Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι έχουν αποστολή να κυβερνούν για να κυβερνούν, έστω και με νεοφιλελεύθερες συνταγές και «ολίγον αυταρχισμό». Να κυβερνούν ακόμα και ενάντια σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Εκτιμούν, μάλιστα, μια τέτοια επιλογή ως δείγμα θάρρους. Θαρραλέα, όμως, είναι εκείνη η πολιτική που διαχειρίζεται την εξουσία προς όφελος της κοινωνίας, των προσδοκιών και προοπτικών της.

4. Ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε στην ηγεσία και κέρδισε την εξουσία κόντρα στα ισχυρά συμφέροντα. Τη στάση του ως πρωθυπουργού πώς την κρίνετε;
Εκείνοι που έλεγαν «ότι το παιδί δεν μπορεί να κυβερνήσει», σήμερα τον αγκαλιάζουν. Κάποιοι άλλοι που τον καλούσαν να «παραιτηθεί» αποτελούν τους εκλεκτούς συνομιλητές του. Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να εξαντλήσει τα ιστορικά και κοινωνικά του αποθέματα υπηρετώντας λάθος επιλογές. Ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί στην αίσθηση ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει, έστω ότι θα τον συγχωρέσει. Φοβάμαι ότι το τέλος της ιστορίας, όταν θα πέφτει η αυλαία, δεν θα είναι ευχάριστο. Λυπάμαι που το διαβλέπω.

5. Ο ρόλος του οικονομικού επιτελείου;
Πήρε λάθος δρόμο. Του είπαν να πάει προς Πειραιά μεριά και εκείνο τραβά προς Κηφισιά. Όλο δε, τρακάρει. Δεν έχει σχέδιο. Δεν ήξερε να διαπραγματευτεί και έχει πνιγεί μέσα στα δόγματα των αγορών. Υποτάχτηκε σε αυτές. Μετατράπηκε σε λογιστή τους. Δεν διαπραγματεύτηκε ορθά ούτε ως προς τον χρονικό ορίζοντα. Τώρα επαναδιαπραγματεύεται την επιμύκινση με πολύ μεγάλο κόστος. Το χειρότερο από όλα, πολλές του επιλογές γίνονται επ’ ευκαιρίας της κρίσης και όχι εξαιτίας της. Και το χείριστο, και αυτές ακόμα τις επιλογές δεν τις οργανώνει ορθολογικά και σχεδιασμένα.

6. Η Αριστερά στις τελευταίες εκλογές έλαβε πολύ υψηλά ποσοστά. Τι είναι αυτό που την εμποδίζει να έχει αντίστοιχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό;
Η αριστερά δεν έχει όραμα. Έχει περιορίσει τις λειτουργίες της σε άμυνες. Φοβάται τη μεγάλη πολιτική και ξεπέφτει σε προσωπικές πολιτικές. Όχι όλη, αλλά πολλά τμήματά της. Θα πρέπει να επανακαλύψει την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου και της ριζοσπαστικής αναζήτησης. Να γίνει φορέας πολιτισμού και παιδείας. Να εγκαταλείψει τον σεχταρισμό και να εργαστεί για την σύγκλιση των δυνάμεών που αντιτίθενται στο μνημόνιο.

7. Το πολιτικό σύστημα μπορεί να αντέξει; Οικουμενικές ή συμμαχικές κυβερνήσεις μπορεί να αποτελέσουν τη λύση;
Στη νεοελληνική ιστορία οι ασκήσεις επί χάρτου για οικουμενικές λύσεις κατέληξαν στην αποτυχία ή στην τραγωδία. Σχέδια που εξυφαίνονται στα παρασκήνια από εκείνους που μας έφεραν εδώ που φτάσαμε δεν μπορεί να είναι λύσεις. Η αύξηση του δηλητήριου δεν καταπολεμά την δηλητηρίαση. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση φορέα διαφορετικής πολιτικής που να δίνει προοπτική στη νέα γενιά. Να ξαναγεννά προσμονές και προσδοκίες. Ελπίδες. Να ανταλλάσσει την μελαγχολία με την αισιοδοξία και την πολιτική που οδηγεί σε τυφλή εξέγερση με δημοκρατικό σχέδιο. Έτσι, ώστε, να Κυβερνά στηριγμένη σε ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

8. Αλήθεια κ. Κοτζιά, τι θα λέγατε στον κ. Παπανδρέου σήμερα;
Ότι η αποστολή του έπρεπε να είναι άλλη. Με σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του την κοινωνία.Να αναστοχάζεται περισσότερο για τις επιλογές του. Αλλιώς θα ακολουθήσει την τύχη του ανιψιού του Βοναπάρτη. Εκείνος νόμιζε ότι υπηρετούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας και των εκλογέων του, ενώ τα υπονόμευε. Κατάγγελλε τους διαπλεκόμενους, ενώ, το σύστημά που είχε συγκροτήσει γύρο του, τους εξυπηρετούσε. Στο τέλος, κατακρεουργήθηκε η δημοκρατία και την πλήρωσε ακόμα και ο ίδιος. Ας διαλογιστεί ο κ.Πρωθυπουργός με την ιστορία, και ας σκεφτεί ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι αιώνιο εκτός από την αυλαία που κλείνει.

9. Και στους συνεργάτες του; Αυτό που λέμε «στενή ομάδα» του στο Μαξίμου;
Να πάψουν να είναι τόσο σκληροί στους αδύναμους και τόσο εύκολοι στους ισχυρούς.Να ξεφύγουν από την εξουσιομανία και την μικροπολιτική. Πολλοί μπορούν να επανέλθουν στην ουσία της πολιτικής. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν. Αν οι τελευταίοι δεν αλλάξουν, θα γίνουν βάρος για την κυβέρνηση, πριν από όλα γιατί δεν έχουν πολιτικό βάρος.

10. Τις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική πώς τις κρίνετε; Σας ανησυχούν;
Η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική έχει καταργήσει πλήρως την δημοκρατία. Κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις και ανακοινώνει αλλαγές χωρίς να έχει συνεδριάσει το κόμμα που την στηρίζει, η κοινοβουλευτική ομάδα που την εξέλεξε, η Βουλή ή, έστω, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Προαναγγέλλει την επιδίωξή της να ξεπαγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που, όμως, είναι παγωμένες στην ΕΕ μετά από ενέργειες και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι, καταλαβαίνει τι πράττει; Ότι έστω και άθελά της προαναγγέλλει εκβιασμό στην Μεγαλόνησο; Ας σοβαρευτεί. Ας αποφύγει δε, να υποκύψει στην απαίτηση της γείτονας να μην συμπεριληφθεί στην διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ το Καστελόριζο.Στη δεκαετία του εξήντα προσφερόταν στην Ελλάδα η Ένωση με την Κύπρο, υπό τον όρο της αποκοπής του Καστελόριζο. Δεν το δεχτήκαμε παρά το μέγα αντάλλαγμα. Σήμερα το πράττουμε χωρίς καν ανταλλάγματα! Είναι να μην ανησυχώ;

Read more...

Πραξικόπημα στην Αθήνα το 1981 ήθελαν οι Αμερικανοί!


Πώς αντιμετώπιζαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ
Την πιθανότητα επέμβασης του στρατού για να αποτραπεί η εφαρμογή του προγράμματος του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1981 στην εξουσία, εξέταζαν οι ΗΠΑ, καθώς προτιμούσαν την ομαλότητα και σταθερότητα που πρόσφερε η υποψηφιότητα του Γεωργίου Ράλλη.
Οι συνταρακτικές αυτές αποκαλύψεις καταγράφονται στο βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου και του Μάριου Ευρυβιάδη με τον τίτλο «CIA: Ο απόρρητος φάκελος για τον Ανδρέα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το βιβλίο, λίγο πριν έρθει στην εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ουάσιγκτον. Από τις απόρρητες εκθέσεις προκύπτει ότι οι ΗΠΑ ήλπιζαν πως, εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές, ο Κ. Καραμανλής και ο στρατός θα απέτρεπαν τον Παπανδρέου στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός του. Σε ένα από τα τηλεγραφήματα οι αξιωματούχοι της πρεσβείας σημείωναν: «Πιστεύουμε πως ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ». Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν οριστεί η ημερομηνία των εκλογών του 1981, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή για τη συγγραφή νέου ψυχολογικού πορτρέτου του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κίνδυνοςΣτις αρχές του 1981, οι Αμερικανοί συμπέραναν ότι ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ήταν αλληλοσυγκρουόμενα τα μηνύματα που κατέφθαναν στην Ουάσιγκτον από τον πρέσβη στην Αθήνα Ρόμπερτ Μακλόσκι και τον δεύτερο στην ιεραρχία Μίλτον Κόβνερ (Milton Kovner), ο οποίος, μετά την αναχώρησή του από την ελληνική πρωτεύουσα, έλαβε τον τίτλο του National Intelligence Officer για τη Δυτική Ευρώπη με έδρα τα κεντρικά γραφεία της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. (1)
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, συγκαλούνταν συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι με εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με την Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα.
Σε μία εκ των συσκέψεων έλαβαν μέρος όλοι οι διευθυντές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών και των υπαρχηγών της NSA, της CIA και της DIA. Ανάμεσα σ’ αυτούς που συμμετείχαν ήταν ο Γουίλιαμ Κέισι και ο Μπόμπι Ρέινμαν της CIA, ο στρατηγός Τάινγκε (Tighe) της DIA και η Αν Ζ. Καρακρίστι, που τότε ήταν το νούμερο δύο της NSA.
Τα βασικά συμπεράσματα, που δεν άλλαξαν μέχρι τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, ήταν τα εξής:
Πρώτον: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούσαν την ομαλότητα και τη σταθερότητα που πρόσφερε η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη.
Δεύτερον: Απέρριπταν κάθετα την αβεβαιότητα και τον ριζοσπαστισμό που εκπροσωπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ηλπιζαν -όπως σημείωναν στα κείμενά τους- πως, εάν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές, ο συντηρητικός πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο στρατός θα απέτρεπαν τον Παπανδρέου από το να επιδιώξει την εφαρμογή του ριζοσπαστικού του προγράμματος.
Τρίτον: «Σαν ακαδημαϊκή άσκηση», οι Αμερικανοί πίστευαν ότι «ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση», τόνιζαν σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 11 Μαΐου 1981. (2)
Σε όλες τις συσκέψεις κυριάρχησε η άποψη ότι η εκλογή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Ολοι όσοι συμμετείχαν δεν απέκλειαν -αντίθετα, εύχονταν- να «επέμβει ο στρατός». Μια τέτοια «ευχή» όμως εύκολα θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί ως ανοχή ή παραίνεση σε στρατιωτική επέμβαση και εκτροπή. Είναι γεγονός ότι τα μέλη του κλιμακίου της CIA δεν θα έκλαιγαν για την «απώλεια» - άλλωστε, ο Γκας Λάσκαρης Αβρακότος εξέφρασε και δημόσια αυτή του την επιθυμία.
(1). Απόρρητο έγγραφο του National Intelligence Council - Γραφείο του Director of Central Intelligence, 14 Μαρτίου 1984. Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε στις 22 Ιουλίου 2008. To 1981 o Κόβνερ είχε τον τίτλο του Deputy Chief of Mission στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας και συνήθιζε να παραθέτει δείπνα για όσους χαρακτήριζε «πηγές του στην Ελλάδα». Ο Κόβνερ παρέμεινε νούμερο δύο στην πρεσβεία και επί θητείας του πρέσβη Μοντίγκλ Στερνς.
(2). Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον με θέμα «Προοπτικές αστάθειας στην Ελλάδα». Ημερομηνία: 11 Μαΐου 1981, ώρα: 14.45.
Οι απόρρητες εκθέσεις
Ο «παρανοϊκός» ηγέτης και οι πιθανότητες εκλογής του
Η θέση για την πιθανότητα επέμβασης του στρατού συμπεριλαμβάνεται σε απόρρητες εκθέσεις που παραδόθηκαν στον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος έτρεφε παθολογικό μίσος για τον Παπανδρέου. Ούτε η μεσολάβηση σημαντικών χρηματοδοτών των προεδρικών του εκστρατειών, όπως του ομογενούς δισεκατομμυριούχου Αλεξ Σπανός, του άλλαξαν γνώμη και επέμενε μέχρι το τέλος της θητείας του ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα περνούσε ποτέ το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο τότε αντιπρόεδρος Τζορτζ Μπους, την οποία τήρησε και στη διάρκεια της δικής του προεδρίας.
Ο Σπανός, που είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο Ρίγκαν και τον υπουργό Αμυνας Κάσπαρ Γουαϊνμπέργκερ, υποστήριξε ότι ο Παπανδρέου «ερέθισε την κυβέρνηση Ρίγκαν και γενικότερα τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να τον ανεχτούν». (3) Προφανώς, επειδή δεν μπορούσαν να τον τιμωρήσουν με άλλο τρόπο, ο Λευκός Οίκος και οι άλλες υπηρεσίες χτύπησαν αλύπητα την οικονομία της Ελλάδας. Ο Σπανός σημειώνει ότι η διαμάχη του Ρίγκαν με τον Παπανδρέου «έφερε αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στις επενδύσεις, καθώς και στις ήδη επισφαλείς ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφορικά με το Κυπριακό». (4)
Το πορτρέτοΕίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πριν ακόμη οριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών του 1981, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή για τη συγγραφή νέου ψυχολογικού πορτρέτου του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και για την εκπόνηση μελέτης με τις επιλογές των ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγόταν. Το πρώτο προσχέδιο (draft), που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1981, βρίθει ανακριβειών και έντονα αρνητικών αναφορών. Σε μία εξ αυτών, που δεν στηρίζεται σε στοιχεία, αναφέρεται η εξής άποψη διπλωμάτη που υπηρέτησε στην Ελλάδα: «Παρόλο που για πολλά χρόνια υπήρχε η υποψία ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολιτική συμπεριφορά του Α. Παπανδρέου και στην παρανοϊκή νεύρωση, δίσταζα να επιχειρήσω να εδραιώσω αυτόν τον συσχετισμό, εξαιτίας της ιδέας που ως νομικός είχα για την παράνοια. Μου φαινόταν δύσκολο να συμβιβάσω την εικόνα της παράνοιας με τον διακεκριμένο οικονομολόγο που έφτασε στην κορυφή του επιστημονικού του πεδίου». (5)
Για τη συγγραφή της μελέτης της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του αρνητικού πορτρέτου από το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Ξένων Ηγετών (National Foreign Assessment Center - NFAC) ζητήθηκε η συνδρομή της αμερικανικής πρεσβείας και του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, όπως και αξιωματούχων, πολιτικών και διπλωματών, που είχαν συνομιλήσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πρεσβεία και το κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας απέστειλαν επτά μακροσκελή τηλεγραφήματα.
Τα πέντε παραμένουν απόρρητα, αν και το περιεχόμενό τους είναι λίγο-πολύ γνωστό από άλλα παρόμοια έγγραφα που εστάλησαν στην Ουάσιγκτον το 1982 και τα οποία περιέχουν τους γνωστούς αρνητικούς χαρακτηρισμούς για τον Παπανδρέου. Η συνεισφορά πρώην αξιωματούχων, όπως του Τζον Οουενς και του Τζορτζ Μπάρμπις (Barbis - Βαρβιτσιώτης), αλλά και του πρώην πρέσβη Τζακ Κιούμπις (Kubisch), ήταν σημαντική. Περιέγραψαν με μελανά χρώματα τον Παπανδρέου.
(3). Alex Spanos, Sharing the Wealth: My Story, σε συνεργασία με τον Μαρκ Σιλ και τη Ναταλία Κασπαριάν, Washington, D.C.: Regnery Publishing, Inc., 2002.
(4). Sharing the Wealth: My Story, ό.π.
(5). Το πρώτο NFAC Intelligence Assessment PA 81 ? 10285X, με τίτλο Andreas Papandreou of Greece: His Personality and Political Behavior, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1981. Παρά τις προσπάθειες ερευνητών και δημοσιογράφων να το αποχαρακτηρίσουν, το πορτρέτο παραμένει και σήμερα «άκρως απόρρητο», οπότε απαγορεύεται η δημοσίευσή του. Οι συγγραφείς σέβονται τους αμερικανικούς νόμους που απαγορεύουν τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων.
Το έκτο τηλεγράφημα
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει αστάθεια»
Το έκτο τηλεγράφημα, που εστάλη στις 18 Μαρτίου 1981 και αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην ολότητά του, συνέταξε ο Μίλτον Κόβνερ, ο οποίος τρία χρόνια μετά έλαβε μετάθεση στο γραφείο του αρχηγού της CIA.
Το υπέγραψε ο πρέσβης Μακλόσκι, ο οποίος ανέφερε: «Με ό,τι προμηνύει αυτό για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά μας εδώ, γίνεται όλο και πιο σαφές τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχουν ίσες πιθανότητες για το ΠΑΣΟΚ να αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές αυτές». Προέβλεπε επίσης ότι «η Ελλάδα μπορεί να οδεύσει προς μια περίοδο κυβερνήσεων συνασπισμού, με πιθανό αποτέλεσμα την αστάθεια».
Σημείωνε ακόμη τα εξής: (6)
«Η εντύπωσή μας είναι ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερη δυναμική από την αρχή του έτους για να εξασφαλίσουν τη νίκη.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, από την οποία δεν βγαίνει συμπέρασμα, η Ελλάδα δεν θα έχει κόμμα με πλειοψηφία, και μάλλον δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για κυβέρνηση συνασπισμού.
Με την κατάσταση ως έχει αυτήν τη στιγμή, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες είναι σχεδόν ίσες το ΠΑΣΟΚ, με όσες περιπλοκές προκύπτουν για τα συμφέροντά μας, να βγει πρώτο κόμμα με μικρή διαφορά».
(6). Εμπιστευτικό τηλεγράφημα - Ημερομηνία: 18 Μαρτίου 1981, Ωρα: 11.44, ΑΠΟ: Αμερικανική πρεσβεία, Αθήνα, ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών, Ουάσιγκτον. ΘΕΜΑ: Ελληνικές εκλογές - Προκαταρκτική πρόβλεψη
Η απειλή
«Κάτι που θα θυμίζει την περίοδο 1965 - 67»
Το έβδομο τηλεγράφημα που εστάλη στις 11 Μαΐου 1981 και αποκαλύπτεται επίσης για πρώτη φορά στην ολότητά του συνέταξε και πάλι ο Μίλτον Κόβνερ. Το υπέγραψε ο πρέσβης Μακλόσκι. Βασικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβλεπαν περίοδο «που θα θυμίζει την περίοδο 1965-67» και τόνιζαν ότι, «αν και η δημοτικότητα του προέδρου [Καραμανλή] έχει μειωθεί, εντούτοις θεωρείται σημαντική σταθεροποιητική δύναμη στη χώρα. [Είναι] ο άντρας που ως πρόεδρος θα εξασφαλίσει σταθερότητα, ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση».
Χωρίς να έχουν αντιληφθεί τις εσωτερικές διεργασίες στην ελληνική κοινωνία που έστρωναν τον δρόμο για την «Αλλαγή» του Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της πρεσβείας εξέταζαν όλα τα ενδεχόμενα, φτάνοντας μέχρι την ιδέα του πραξικοπήματος. Στο τηλεγράφημα υπογράμμιζαν χωρίς αιδώ ότι «πιστεύουμε πως ένα πραξικόπημα σχεδόν σίγουρα θα ήταν υπέρ των ΗΠΑ. Τα συμφέροντά μας για τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις μας θα ήταν, πιθανόν, εξασφαλισμένα με μια στρατιωτική ή πολιτική δεξιά κυβέρνηση. Ενας τοπικός πόλεμος -για παράδειγμα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- θα μπορούσε να σημάνει τη διακοπή λειτουργίας μερικών από τις εγκαταστάσεις μας εδώ, αφού οι Ελληνες δείχνουν ότι μπορεί να "περιορίσουν" τις δραστηριότητές μας σε τέτοιες περιπτώσεις. Ανάληψη κυβέρνησης από την κομμουνιστική Αριστερά, νόμιμα ή με άλλα μέσα, προφανώς θα σήμαινε το τέλος για όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις εδώ». (7)
(7). ΑΠΟΡΡΗΤΟ, Ημερομηνία: 11 Μαΐου 1981, Ωρα: 14.45, ΑΠΟ: Αμερικανική πρεσβεία, Αθήνα, ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών, Ουάσιγκτον, ΘΕΜΑ: Προοπτικές αστάθειας στην Ελλάδα
ΠΗΓΗ ethnos.gr

Read more...

BAZOYN OΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ


Ρεπορτάζ:Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Δυσκολίες παρουσιάζονται στην ένταξη της Ελλάδας στις ίδιες ευεργετικές διατάξεις της συµφωνίας για τη στήριξη της Ιρλανδίας όσον αφορά την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που δόθηκε στη χώρα µας...


Παρά τις αρχικές ενθουσιώδεις δηλώσεις στην Αθήνα – όπως του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που είχε προβλέψει την περασµένη εβδοµάδα ότι η επιµήκυνση θαέφθανε έως το 2024 –, η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – ότι για να δοθεί στην Ελλάδα η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου θα πρέπει να υπάρξει συµφωνία σε µια σειρά προϋποθέσεων οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν.

∆ιαφαίνεται συγκεκριµένα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ∆ΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες χώρες όπως η Γερµανία αντιδρούνέντονα στην άνευ όρων παράτασητου χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού δανείου και ζητούν να υπάρξουν συγκεκριµένες δεσµεύσεις από πλευράς Ελλάδας, προκειµένου ναδώσουν το πράσινο φως γιατην επιµήκυνση.

Χθες στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σε συνοµιλία που είxε µε τους δηµοσιογράφους µετά τη συνάντησή του µε τον κ. Μπαρόζο απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσηςµε τηγερµανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ – ανέφερε µάλιστα ότι υπάρχουν ανοικτές δίοδοι επικοινωνίας µε το Βερολίνο, ενώ και ο ίδιος συνοµίλησε µε την κ. Μέρκελ στο Καζαχστάν, στη Σύνοδο του Οργανισµού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίαστην Ευρώπη.

Αντίθετα, απέφυγε να τοποθετηθεί για τα εργασιακά, µολονότι την ίδια ώρα η κ. Κατσέλη είχε συνάντηση µε τον επικεφαλής της τρόικας από µέρους της Κοµισιόν κ. Ντερoύζ – κάτι που ερµηνεύθηκε από κοινοτικές πηγές ως έµµεση υποχώρησητης Αθήνας στις απαιτήσεις της τρόικας. Ιδιο µε την Ιρλανδία
Πληροφορίες προερχόµενες από τις πηγές που προαναφέρθηκαν έκαναν γνωστό ότι πλην τωνπιέσεων για επιτάχυνση των µεταρρυθµίσεων φαίνεται πως οι πιστωτέςτης Ελλάδας θέτουν όρους καιγια αυξηµένα επιτόκια, τουλάχιστον στο επίπεδο των επιτοκίων του δανείου προς την Ιρλανδία. Υπενθυµίζεται ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε µε επιτόκιο 5,2%, ενώ η Ιρλανδία δανείστηκε µε 5,8%.

«Τεχνικό το θέµα»
Στις αρχές του 2011 αναµένεται να εγκριθεί η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου που έχει επικυρωθεί από τους εταίρους και το ∆ΝΤ για την Ελλάδα, ώστε οι όροι και χρόνοι του να εναρµονισθούν µε αυτούς της Ιρλανδίας. Αυτό ανέφερε µετά τη λήξη του Eurogroup ο πρόεδρός του Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, ενώ ανώτατη πηγή του οικονοµικού επιτελείου σηµείωσε πως αυτό που αποµένει είναι η τεχνική επεξεργασία των όρων – θέµα καθαρά δανειακό που δεν αφορά το Μνηµόνιο και τους πολιτικούς όρους που συνοδεύουν το δάνειο. Η ίδια πηγή είπε ότι προϋπόθεση για την επιµήκυνση είναι η έγκριση της σχετικής απόφασης από το γερµανικό Κοινοβούλιο – κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιανουαρίου –, αλλά αυτό δεν σηµαίνει κανέναν πρόσθετο όρο στην οικονοµική πολιτική, πέραν της αυστηρής τήρησης των όρων της τρόικας και του Μνηµονίου, «κάτι που ούτως ή άλλως σκοπεύαµε να κάνουµε». Υπενθύµισε, µάλιστα, ότι τόσο τον ∆εκέµβριο όσο και τον Ιανουάριο έχουν προγραµµατιστεί νοµοσχέδια που συνδέονται άµεσα µε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μνηµόνιο.


Εγκώµια Μπαρόζο για τον Γιώργο

Το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου έπλεξε ο κ. Μπαρόζο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, λέγοντας πως έχει διαπιστώσει προσωπικά την προσήλωσή του στη λεγόµενη «ευρωπαϊκή µέθοδο» – τον συνδυασµό, δηλαδή, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. «Υπολογίζω στη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις δύο αρχές», είπε ο πρόεδρος της Κοµισιόν. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανταπέδωσε τα θερµά λόγια του κ. Μπαρόζο και τόνισε ότι η χώρα µας ακολουθεί µια πολιτική «µε πόνο και κόπο», γιατί είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της σταθερότητας της ευρωζώνης. Σύµφωνα µε τον Πρωθυπουργό, η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο από την κρίση, προς µια οικονοµία ανταγωνιστική και δίκαιη, πράσινης και καθαρής ανάπτυξης, «µε τις δικές µας δυνάµεις και όχι δάνειες». Οπως διευκρίνισε στη συνέχεια, αυτό σηµαίνει το 2013 να µπορέσει η Ελλάδα να είναι εκτός Μνηµονίου και επιτήρησης – αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει συνέπεια.


«Κατανοώ τη δυσκολία, αλλά συνεχίστε ώς το 2013»

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συνάντησης, που διήρκεσε µία και πλέον ώρα, µε τον έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην έδρα της Κοµισιόν, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μπαρόζο έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς» που διανύει η Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι η οικονοµία βρίσκεται σε ορθή τροχιά και θα υπάρξει βελτίωση το 2011 – έτσι ώστε να τεθούν τα θεµέλια για τη βελτίωση και της ανταγωνιστικότητας. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, απαιτείται η συνέχιση της ίδιας προσπάθειας και το 2012 και το 2013.

«Κατανοώ τη δυσκολία των µέτρων, το κουράγιο που απαιτείται», είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι τούτες οι στιγµές είναι ιστορικές και για την Ελλάδα, και για την ευρωζώνη, και για την Ενωση συνολικά. Εκανε επίσης γνωστό ότι τόσο ο κ. Ρεν όσο κι ο αρµόδιος για την περιφερειακή πολιτική (κοινοτικά κονδύλια) επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που θα επισκεφθούν την Αθήνα αυτή την εβδοµάδα, θα αναζητήσουν τρόπους στήριξης της Ελλάδας – κάτι που προϊδεάζει για νέες διαπραγµατεύσεις, καθώς και οι δυο έχουν «εκκρεµότητες» µε την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι στην Κοµισιόν επικρατεί ιδιαίτερη δυσφορία για τη χαµηλή απορροφητικότητα και τη λανθασµένη διαχείριση ειδικά των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταµείου – θέµα που δεν έχει λυθεί, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Αθήνας µε τις Βρυξέλλες.

Read more...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ...


Συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί οι συνταξιούχοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας και ζητούν μεταξύ άλλων αυξήσεις στις συντάξεις τους και μείωση των τιμολογίων των...
ΔΕΚΟ. Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και ενδεχομένως θα καταλήξουν στη Βουλή.
Read more...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ


Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου που φέρει τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο να δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι η Ελλάδα θα...
εγκαταλείψει την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, με αντάλλαγμα τον μακροχρόνιο δανεισμό τους στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει στο λονδρέζικο μουσείο μια επιλογή από τα κορυφαία κλασσικά αριστουργήματα της χώρας για εκθέσεις που θα αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν νοιάζεται για την τυπική ιδιοκτησία των θησαυρών του Παρθενώνα, εφόσον ενωθούν με τα υπόλοιπα τμήματα των γλυπτών.
Το Βρετανικό Μουσείο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την ελληνική πρόταση.
Προσθέτει ότι η πάγια θέση του μουσείου είναι ότι τα γλυπτά πρέπει να συνεχίσουν να εκτίθενται ως μέρος της παγκόσμιας συλλογής του βρετανικού μουσείου.

Read more...

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΟΚ ΣΕ 54 ΦΟΡΕΙΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Τα αλλάζει όλα στις ΔΕΚΟ η κυβέρνηση. Απ΄άκρη σε άκρη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλάζουν αμοιβές, εργασιακές σχέσεις και μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης. Στις...
αμοιβές μπαίνει ανώτατο πλαφόν, οι όροι εργασίας αυστηροποιούνται και οι διοικήσεις θα πρέπει πλέον να λογοδοτούν. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, ώστε να ακολουθηθεί τις ερχόμενες ημέρες από το νόμο- «σκούπα» για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγαλμάτων.

Με τις δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών θέλουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον Γ. Παπανδρέου για τον φάκελο με τον εύγλωττο τίτλο: «οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων». Πρόκειται για την παρέμβαση της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ με μεγάλα ελλείμματα, αλλά και για το νέο μοντέλο λειτουργίας όλων των ανώνυμων επιχειρήσεων του δημοσίου. Με το νόμο που προωθείται άμεσα στη Βουλή:
Επιβάλλεται ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές.
Ενσωματώνονται στις βασικές αποδοχές τα επιδόματα.
Καταργούνται «παράθυρα» τύπου μπόνους, υπερωρίες εκτός έδρας κτλ.
Περιορίζονται στο όριο των εσόδων τα έξοδα λειτουργίας.
Καθίστανται υποχρεωτικές οι μετατάξεις, αλλά και οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών.
Προστατεύονται οι κατώτατοι μισθοί.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα περνούν περίοδο μαθητείας και δοκιμής.
Μειώνονται οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων.
Μειώνονται τα κονδύλια διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων.
Θεσπίζονται αυστηροί όροι για τις προμήθειες και τα έργα που υλοποιούν.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη περιορίσει τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, και έχει κλείσει την «κάνουλα» των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου. «Για πρώτη φορά οι ανώνυμες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως πραγματικές επιχειρήσεις και όχι ως πεδία άσκησης πελατειακής πολιτικής και πηγές παραγωγής πολιτικούς χρήματος» δηλώνουν οι επιτελείς του Μαξίμου.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ριζικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων
Το νομοσχέδιο αλλάζει δραστικά το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων. Προβλέπει:
«Την εισαγωγή τυποποιημένων διαδικασιών ελέγχου μέσω της δημιουργίας ενός τακτικού και έγκαιρου μηχανισμού αναφοράς με σκοπό τη δημοσίευση έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση των δημόσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεως, ισολογισμών και στοιχείων για την απασχόληση και τις μισθολογικές δαπάνες».
«Την καθιέρωση του στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει τον καθορισμό μακροπρόθεσμων στόχων, την κατάστρωση των επιχειρησιακών σχεδίων υλοποίησης των στόχων αυτών, την παρακολούθηση, ανασκόπηση και συνεχή αναπροσαρμογή τους».
«Την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των προϋπολογισμών των δημόσιων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή πρόβλεψη ανώτατων ορίων δαπανών, επαρκές αποθεματικό κινδύνου και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δαπανών, καθώς και στην υποχρέωση σύνταξης συμπληρωματικών προϋπολογισμών για κάθε ενδεχόμενη υπέρβαση πέραν των προβλεπόμενων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους».
«Την ορθολογικότερη αξιοποίηση, όπου απαιτείται, της ακίνητης περιουσίας των δημόσιων επιχειρήσεων».
«Την ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης, που αφορά το σύνολο των κανόνων που διέπει τις σχέσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου, της διοίκησης και όσων επηρεάζονται από τη λειτουργία των επιχειρήσεων (εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες, κοινωνικό σύνολο)».
«Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού του εσωτερικού ελέγχου, για την αποτίμηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης κινδύνων, των εσωτερικών ελέγχων και των διαδικασιών διοίκησης».
Read more...

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΕΤΟΙΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΛΕΜΟΥ


«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου και χρειάζεται να δώσουμε δύσκολη και επίπονη μάχη διαρκείας», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Τέτοια ποσοστά χρέους μόνον σε πολεμικές περιόδους συναντώνται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από βουλευτές, αλλά και από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου...
σχετικά με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να διακινήσουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, χωρίς ωστόσο αυτό να παρατηρείται.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, «οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια σε αυτούς που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή».
Νωρίτερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού αλλά ούτε και πρόωρης κόπωσης».
Για ρεαλιστική εκτίμηση που την ενστερνίζεται έκανε λόγο ο Κάρολος Παπούλιας.

Read more...

Οι ...καλοί “μπάτσοι” Καν και Ρεν στην Αθήνα

Ο κακός (Μέρκελ) επιμένει στα “όχι”, αλλά...


http://img.protothema.gr/
Με ανοιχτή ατζέντα και με φόντο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν το απόγευμα κοινωνικοί φορείς έξω από την Βουλή, έρχονται οι κκ Στρος Καν και Όλι Ρεν στην Ελλάδα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσουν και στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κάν και την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος κος Ρεν θα έχουν μια σειρά από επαφές και θεωρείται βέβαιο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν γύρω από το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου και της ανάπτυξης. Επίσης και οι δύο θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται σε ένα διαμορφωμένο σκηνικό αντιπαράθεσης, όσων αφορά στα εργασιακά, αλλά και εν όψει των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, για ένα σταθερό μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Στρος Καν επανειλημμένα έχει δημοσίως εκφραστεί θετικά για τη χώρα μας, ενώ ο κ. Ρεν εχθές δεν απέρριψε την ιδέα του ευρωομολόγου λέγοντας «τα ευρωομόλογα είναι μια παλιά πρόταση και έχει μεσολαβήσει αρκετή συζήτηση για αυτά εδώ και δέκα χρόνια».

Το ευρωομόλογο αποτελεί μια σταθερή πρόταση τον τελευταίο καιρό του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όμως έχει απέναντί του επίσης τη σταθερή, άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κας Άνγκελας Μέρκελ. Η κα Μέρκελ ακόμα και εχθές, στη συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Πολωνό πρωθυπουργό κ. Ντόναλντ Τασκ, εξέφρασε την εναντίωσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την έκδοση ευρωομολόγου, ούτε ενιαία επιτόκια", είπε χαρακτηριστικά, βλέποντας ότι η πρόταση του ευρωομολόγου κερδίζει καθημερινά όλοένα και περισσότερο έδαφος, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων ηγετών και αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στις Βρυξέλλες εχθές προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους απάντησε ότι με στην συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στα εργασιακά. «Γενικά απλώς έκανα μια παρατήρηση, ότι είμαστε σε μια φάση όπου κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους της τρόικα. Γενικά αναφέρθηκα σε αυτό. Και είπα ότι, βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση και στα εργασιακά θέματα και σε άλλα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Όσων αφορά στην επιμήκυνση ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να αφορά μόνο τα χρήματα του δανείου που δεν έχουμε λάβει ακόμα και όχι το σύνολο του.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Nομίζω ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι σίγουρο ότι θα αφορούν στα υπόλοιπα όσα απομένουν να γίνει η επιμήκυνση, και που είναι και ο μεγάλος όγκος, αλλά θα δούμε. Είναι όμως και θέματα τεχνικά, νομικά και σε ό,τι αφορά τα κοινοβούλια, δηλαδή είναι σειρά πραγμάτων για τα οποία μου είπε ο κος Παπακωνσταντίνου ότι θα κοιτάξει τι ακριβώς ισχύει. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κάτι το οποίο έχουμε ξαναπεράσει για να σας δώσουμε τη φόρμουλα, ότι δηλαδή, γίνεται με αυτό τον τρόπο. Όλα αυτά είναι, αν θέλετε, υπό διαδικασία διαπραγμάτευσης, συνεννόησης κ.λπ».
Read more...

1.400 ευρώ για να …διώξουν τα περιστέρια!

Προφανώς, εγκρίθηκαν από την Τρόικα…


http://img.protothema.gr/
Όταν στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών τον τελευταίο χρόνο, τα έξοδα των ελληνικών Πρεσβειών σε όλο τον κόσμο μειώνονται δραματικά και τα Γραφεία Τύπου κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στο υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζουν να αποφασίζουν και να υπογράφουν δαπάνες που δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν «αναγκαίες» και «επιβεβλημένες».

Η πολιτική των περιττών εξόδων συνεχίζεται κανονικά, έτσι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η επιλογή της έγκρισης κονδυλίων για απωθητικά περιστεριών ή ακόμα και κάδρων;

Στις 2 Δεκεμβρίου η διευθύντρια του πρώτου Τμήματος της ΣΤ5 Διεύθυνσης Προμηθειών και Λειτουργικών Δαπανών εγκρίνει δαπάνη ύψους 1414,50 ευρώ για «προμήθεια και εγκατάσταση απωθητικών περιστεριών» στα γραφεία του υπουργείου στην Οδό Ακαδημίας. Με τα «απωθητικά», τα περιστέρια θα φεύγουν από τα μπαλκόνια του υπουργείου, γιατί προφανώς η παρουσία περιστεριών στο κτίριο δεν συνάδει με το… πρεστίζ ενός τέτοιου υπουργείου.

Δεδομένου ότι η περιστολή των κρατικών δαπανών δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση δεν δίνουν περιθώρια σπατάλης, είναι να απορεί κανείς πόσο δύσκολες κάνουν τις συνθήκες εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών η παρουσία των περιστεριών και έτσι η ανάγκη απομάκρυνσής τους κρίθηκε απαραίτητη.

Τα κάδρα του υφυπουργού

Επίσης, την ανάγκη προμήθειας κάδρων «με θέματα Ελλήνων ζωγράφων για το διπλωματικό γραφείο του υφυπουργού κ. Δ. Δόλλη» ενέκρινε την ίδια ημέρα, στις 29 Νοεμβρίου 2010, η Διεύθυνση Προμηθειών και Λειτουργικών Εξόδων. Τα κάδρα που χρειάστηκε ο κ. Δόλλης κοστολογήθηκαν 559 ευρώ.

Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλά υπουργεία να γίνονται τέτοιου είδους «διορθώσεις», οι οποίες φυσικά κοστίζουν, με στόχο τη διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος στις αισθητικές απαιτήσεις του κάθε πολιτικού προϊστάμενου.

Σε αντιπαραβολή να θυμίσουμε την περίπτωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε να διαμορφώσει το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο κ. Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υπάλληλος της Βουλής.

Η εντολή τότε του πρωθυπουργού για τη διαμόρφωση του γραφείου του πρωθυπουργού ήταν να μην ξοδευτεί «ούτε ένα ευρώ». Έτσι όποιες αλλαγές έγιναν ήταν με έπιπλα και πίνακες που ανήκαν ήδη είτε στην περιουσία του Μεγάρου Μαξίμου, είτε στη συλλογή της Βουλής.
Read more...

“Ξόδευαν χρήμα, ζούσαν άνετα, ταξίδευαν πολύ…”

Το προφίλ συλληφθέντων και καταζητούμενων


http://img.protothema.gr
Την ώρα που στα εργαστήρια της Αστυνομίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να εξετάσουν τα περίπου 6.000 πειστήρια που βρέθηκαν στις τέσσερις γιάφκες, στην Αντιτρομοκρατική επικεντρώνουν τις έρευνες σε τέσσερα σημεία. Συγκεκριμένα:

- Ψάχνουν το ταμείο της οργάνωσης ή των οργανώσεων. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι είχαν φροντίσει να υπάρχει χρήμα προκειμένου να ενοικιάζονται διαμερίσματα, να αγοράζεται οπλισμός, να ζουν και να εκπαιδεύονται τα μέλη των οργανώσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόνο σε έναν από τους συλληφθέντες βρέθηκαν πάνω του τέσσερις πιστωτικές κάρτες και κάρτες ανάληψης, γεγονός που σημαίνει ότι είτε έβγαζαν κάρτες με πλαστά στοιχεία, είτε πιθανότατη πηγή εσόδων ήταν οι ληστείες τραπεζών. Για το λόγο αυτό έχουν μπει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον οκτώ ληστείες σε Αττική, δυτική Ελλάδα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν τις διέπρατταν οι συλληφθέντες ή άλλος βραχίονας των οργανώσεων. «Δεν αποκλείεται να διέθεταν και θυρίδες μέσα στις οποίες έκρυβαν χρήματα ή άλλο παράνομο υλικό» λέει στο protothema.gr αξιωματικός της Ασφάλειας και προσθέτει «Σίγουρα, στο «επαναστατικό ταμείο», κυκλοφορούσε πολύ χρήμα».

- Το γεγονός ότι στα σπίτια-γιάφκες βρέθηκαν αποκόμματα αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και κάρτες επιβίβασης σε αεροπλάνα με προορισμούς την Ιταλία, την Ολλανδία αλλά και πόλεις της Ελλάδας, κάνει τους αστυνομικούς να ψάχνουν τα ταξίδια που έκαναν οι συλληφθέντες. «Είναι εκπληκτικό το πόσο άνετα κυκλοφορούσαν, ταξίδευαν αλλά και ζούσαν οι συλληφθέντες» αναφέρει αξιωματικός και επισημαίνει «Ερευνούμε τους συνδέσμους τους σε Ιταλία και Ολλανδία από τους οποίους πήραν τεχνογνωσία για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου».

- Όπως αναφέρεται στη δικογραφία και τις καταθέσεις των αστυνομικών, όλο το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίχθηκε από το σκηνικό του Παγκρατίου και τη σύλληψη των δύο αποστολέων των εκρηκτικών φακέλων Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού. Από τον Τσάκαλο, έφθασαν στον Κωνσταντίνο Σακκά και στη συνέχεια από τις αναλύσεις των τηλεφωνημάτων που έκανε και δεχόταν ο 26χρονος στους υπολοίπους. Τώρα, έχουν στα χέρια τους κάρτες sim, κινητά τηλέφωνα και τηλεκάρτες με τις οποίες μιλούσαν οι συλληφθέντες. Με την ανάλυση αυτών μπορούν φυσικά να αποκομίσουν πλήθος νέων στοιχείων κάτι τέτοιο ωστόσο, χρειάζεται αρκετές ημέρες.

- Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται περισσότερα από δέκα άτομα. Συγκεκριμένα μια γυναίκα με ύψος 1.55 γύρω στα 35 που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και φέρεται να σχετίζεται με τη μεταφορά του οπλισμού. Ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών, ψηλός, αξύριστος που εντοπίζεται στην Πάτρα χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ο χώρος δράσης του. Τέσσερις καταζητούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», δύο καταζητούμενοι και επικηρυγμένοι με 600.000 ευρώ για συμμετοχή στη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» και φέρονται να παίζουν σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης. Τέλος οι πλέον καταζητούμενοι είναι τα δύο «πιστόλια» της Σέχτας. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 35- 40 ετών που φέρεται να είναι αυτοί που πάτησαν τη σκανδάλη και εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Σάββα στα Κάτω Πατήσια και το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Read more...

Μπαρόζο: "Συνεχίστε τη σκληρή προσπάθεια"


Με σημαντική και ευρεία ατζέντα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο. Στο επίκεντρο της συζήτησης όπως ενημέρωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, τέθηκε το ζήτημα του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης αλλά και θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής όπως οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, το θέμα του ΠΓΔΜ, του Κυπριακού και των Βαλκανίων.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη στήριξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη στιγμή που όπως είπε "δοκιμάζονται τόσο οι θεσμοί αυτοί όσο και η προσήλωση χωρών και πολιτών στις αξίες της ΕΕ" και κυριαρχεί ευρωσκεπτικισμός ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ένα στοίχημα για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για προσπάθειές του ελληνικού λαού που γίνονται "με πόνο και κόπο", ωστόσο που είναι προς όφελος της χώρας και σε πνεύμα αλληλεγγύης με την ΕΕ.

Σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Μπαρόζο και ότι του μετέφερε τις ελληνικές θέσεις για περιορισμένες αλλαγές στο κείμενο της Συνθήκης, ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγων.

Ευχαρίστησε την Κομισιόν δε για το σχέδιο δράσης της Frontex που βοηθά τις ελληνικές προσπάθειες ελέγχου της λαθρομετανάστευσης και ενημέρωσε τον πρόεδρό της για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στο άσυλο και την μεταναστευτική πολιτική.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο συνεχάρη τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει γίνει για την δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ στις 19 Ιανουαρίου θα εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα, ύψους 6,5 δισ. ευρώ , ενώ, όπως είπε, νωρίτερα, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα έχει προηγηθεί η έγκριση για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Ωστόσο τόνισε ότι "θα χρειαστούν προσπάθειες μέχρι το 2014 και θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να δείχνει ισχυρή δέσμευση".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για τους Έλληνες αλλά τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στα δημοσιονομικά και στο εργασιακό τοπίο. ο κ. Μπαρόζο προέβλεψε ότι εντός του 2011 ο ελληνικός πληθωρισμός θα μειωθεί και θα βελτιωθεί η εικόνα της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Μπαρόζο μίλησε για "ιστορικές στιγμές" τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ, καθώς και για "σκληρά μέτρα" που χρειάζεται να λάβουν αυτή τη στιγμή πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά είναι αναγκαία για να επανέλθουμε σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς για την ιδέα των ευρωομολόγων ο κ. Μπαρόζο φάνηκε διστακτικός. Δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ΕΕ, έχει ταχθεί κατά το παρελθόν υπέρ.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ΕΕ, ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε ότι για να τη στηρίξει, ως πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να είναι βέβαιος για την «πολιτική βιωσιμότητα» αυτής της πρότασης και άφησε, εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι πολλές χώρες μέλη έχουν αντιρρήσεις έναντι αυτής της ιδέας.

Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου απόσβεσης των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Ζ. Μπαρόζο, αφού υπενθύμισε την πολιτική απόφαση που έλαβαν πριν από μία εβδομάδα οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα τεχνικά ζητήματα, που απομένουν, θα ρυθμιστούν, ούτως ώστε να εγκριθεί σύντομα η επιμήκυνση προς την Ελλάδα.

Συνάντηση Κατσέλη - Ντερούζ για τις επιχειρησιακές

Επιφυλάχθηκε να μελετήσει τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων ο εκπρόσωπος της τρόικας εκ μέρους της ΕΕ Σερβάς Ντερούζ, με τον οποίο συναντήθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Read more...

Εντολές στις εφορίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους


Εντολές στους επικεφαλής των εφοριών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την είσπραξη του ΦΠΑ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συλλογή των εσόδων από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς. Ο υφυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής των 27 μεγαλύτερων εφοριών της Αττικής διαμηνύοντάς τους ότι θα κρίνονται σε μηνιαία βάση για την αποτελεσματικότητά τους σε ότι αφορά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Ο κ. Κουσελάς διευκρίνισε τους προϊσταμένους των εφοριών ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη εσόδων 5,9 δις ευρώ το Δεκέμβριο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού. αυτά κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό θα προέλθουν από : * Την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από την οποία έως τώρα οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ , ενώ υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομιών έχει δώσει παράταση έως τις 28 Δεκεμβρίου. * Τους ελέγχους για το ΦΠΑ και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που υπό το βάρος της μείωσης των εσόδων τους λόγω της κρίσης δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. * Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία (ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων) ενάντια στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν τα χρέη τους.




Read more...

Κατσέλη: Σημαντικές αποφάσεις από το Συμβούλιο Απασχόλησης


Το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη σύνοδο του Συμβουλίου Απασχόλησης της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών και την ευρωστία των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η υπουργός Εργασίας είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ. Στη συνάντηση αυτή η υπουργός παρουσίασε τις ελληνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας καθώς και για τη σύσταση ειδικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση των δράσεων στο εν λόγω πεδίο, από την ΕΕ που έχει ανασταλεί.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συγχρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η υπουργός κατέθεσε στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδεικνύουν τη θετική επίπτωση του Προγράμματος στην απασχόληση. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Άντορ δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο και να δοθεί απάντηση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Σχετικά με την Οδηγία για την Μητρότητα, την οποία εξέτασε το Συμβούλιο, η Λ. Κατσέλη ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου διαφώνησε με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επέκταση της αδείας μητρότητας σε 20 εβδομάδες. Διακρίνοντας το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις σχέσεις Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα συνηγόρησε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, έτσι ώστε, να εξευρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός, ανέφερε η υπουργός.

Νωρίτερα η Λ. Κατσέλη συμμετείχε σε συνεδρίαση των υπουργών Εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Με το πέρας των εργασιών, η Λ. Κατσέλη δήλωσε ότι το Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως είναι: η ισότητα των φύλων, η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της απασχόλησης, η συνέχιση του αγώνα κατά της φτώχειας, η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης. Στη συνέχεια, η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το διάλογο γύρω από το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τονίζοντας ότι η πρόσφατη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, μεριμνά ώστε να υπάρχουν επαρκείς συντάξεις για όλους και ασφαλιστικά ταμεία με εύρωστα οικονομικά.





Read more...

84 προσαγωγές για μια Αθήνα χαλάσματα…

Κλεφτοπόλεμος μέχρι αργά το βράδυ στα Εξάρχεια


http://img.protothema.gr
Συνολικά 84 προσαγωγές έγιναν από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι επτά-οκτώ εκ των συλλήψεων αυτών έγιναν περί τις 19.30 στο Σύνταγμα, όταν ομάδα νεαρών, που βγήκε από το μετρό, άρχισε να πετά πέτρες σε διερχόμενα ΙΧ αυτοκίνητα.

Το βράδυ της Δευτέρας, σημειώθηκε κλεφτοπόλεμος στους δρόμους των Εξαρχείων, κοντά στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο15χρονος Αλέξανδρος ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, συγκεντρώθηκαν μαθητές για να τιμήσουν τη μνήμη του άτυχου μαθητή.

Νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίων διμοιριών της αστυνομίας και στη συνέχεια αποχώρησαν στα γύρω στενά. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών



Το απόγευμα, το πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ μεταφέρθηκε στο Πολυτεχνείο, μετά την κατάληξη της πορείας του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου εις μνήμην Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Βουλή.

Στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου βρίσκονταν κρανοφόροι, ενώ συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, εξελίχθηκαν στην Πατησίων, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένταση επικράτησε μπροστά από τη Βουλή, με συμπλοκές και χρήση δακρυγόνων. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα, κλειστοί ήταν οι δρόμοι και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.



Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Λίγο αργότερα, η ένταση μεταφέρθηκε στην Πατησίων, όπου οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκίνητα, ενώ έκαψαν κάδους απορριμμάτων.

Νωρίτερα, εν μέσω επεισοδίων πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε στις 4 από τα Προπύλαια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα.

Νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, μεταφέροντας έναν από τους κάδους, φλεγόμενο, στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και σε διμοιρία που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση την Ομόνοια.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Επίσης, οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

Αργότερα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη συμβολή της Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη, στο ύψος του ξενοδοχείου «Τιτάνια», καθώς και στην αρχή της Σταδίου, στην Ομόνοια.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.


Ένα άτομο τραυματίστηκε στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου. Νωρίτερα, άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά πολίτη στην οδό Ακαδημίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για άνδρα της Ασφάλειας.

Μία γυναίκα υπέστη σοκ στην οδό Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους από τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης.

Το πρωί της Δευτέρας, τα μικροεπεισόδια δεν έλειψαν από τη μεγάλη πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία ήταν μεγάλη και γεμάτη παλμό, ενώ τα συνθήματα των νεαρών ήταν κατά της Αστυνομίας αλλά και κατά του μνημονίου.

Οι μικροεντάσεις άρχισαν από νωρίς, με το που ξεκίνησε η πορεία, και συγκεκριμένα στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου, με νεαρούς να πετούν αντικείμενα και να σπάνε αυτοκίνητα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Τα μικροεπεισόδια συνεχίστηκαν στη Σταδίου, αλλά και στο Σύνταγμα, ενώ η πορεία κατέληξε ξανά στα Προπύλαια. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε αυτοκίνητα αλλά και σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, έξω από το αστυνομικό τμήμα Περιστερίου, ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας υπέστη ζημιές από ρίψη πετρών. Ζημιές υπέστησαν και ορισμένες τζαμαρίες καταστημάτων δίπλα από το τμήμα.

Μαθητικές πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.







Read more...

"TO 2013 BΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ"


Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2013, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο...


Η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό το δρόμο, τόνισε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων που πήρε η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητώντας τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Read more...

ΑΠΟ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΣΤΟΝ... ΡΕΠΠΑ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Από τα περίεργα που συμβαίνουν με ορισμένους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Από την ανάγνωση σημερινού ΦΕΚ προκύπτει ότι υπάλληλος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου αποσπάται στο πολιτικό Γραφείο του...
Δ. Ρέππα! Να τον ρωτήσουμε λοιπόν (τον Δ. Ρέππα) σε τι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη η συγκεκριμένη υπάλληλος;

Read more...

ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου στην Καβάλα, τα εγκαίνια του προγράμματος γεωτρήσεων και βελτιστοποίησης της παραγωγής στις περιοχές εκμετάλλευσης του Πρίνου, στο πλαίσιο του σχεδίου «Prinos 5000». Τα εγκαίνια τέλεσε...
ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, παρουσία εκπροσώπων θεσμικών και πολιτειακών φορέων. Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιελάμβανε ξενάγηση στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil, παρουσίαση του προγράμματος “Prinos 5000”και των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν τα μελλοντικά πλάνα σε ότι αφορά στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη χώρα μας και στην τριτογενή παραγωγή μέσω δέσμευσης CO2. Επιπλέον, των εργασιών ενημερωτικού χαρακτήρα, ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο γεωτρύπανο GSP Saturn όπου και τελέστηκαν τα εγκαίνια.
Στο πλαίσιο του σχεδίου “Prinos 5000” προβλέπεται η πραγματοποίηση γεώτρησης «PA35» από την υφιστάμενη «Πλατφόρμα Α», η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως 35 ημέρες, ενώ στη συνέχεια, το GSP Saturn θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στο κοίτασμα Έψιλον με στόχο τη αύξηση της συνολικής παραγωγής της Εταιρείας. Με την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων, η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι το τρίτο γεωτρύπανο που βλέπουμε στην Καβάλα σε διάστημα δύο ετών από την έναρξη του επενδυτικού πλάνου της Ενεργειακής Αιγαίου. Αυτή η συνέχεια και ο μακρόχρονος χαρακτήρας της επένδυσης συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται ο εθνικός, ορυκτός μας πλούτος.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι το παράδειγμα της συνεργασίας, της εργασιακής ειρήνης, της συμπόρευσης με την τοπική κοινωνία, της δυναμικής ανάπτυξης και της πραγματοποίησης επενδύσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον - χρίζει κάθε υποστήριξης γιατί δημιουργεί αποτέλεσμα και αξία για όλους.»
Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, με το γεωτρύπανο GSP Saturn ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα γεωτρήσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγής από τον Πρίνο. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις παρά τις αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές συνθήκες και είναι αναγκαίο, οι επενδύσεις αυτές να πιάσουν τόπο ώστε να διασφαλιστούν οι 300 θέσεις εργασίας στην Καβάλα. Από σήμερα, το σχέδιο βελτιστοποίησης της παραγωγής Prinos 5000 έχει αποκτήσει πλέον ροή και έτσι εμείς μπορούμε να εστιάσουμε πλέον τις δυνάμεις μας στο έργο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου και της περαιτέρω έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα και διεθνώς.»
Read more...

ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Στη δικαιοσύνη διαβιβάζονται δύο υποθέσεις προμηθειών υλικών νοσοκομείων από τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνο Ρόβλια.
Συγκεκριμένα: 1. Με σύμβαση της 23-6-2010 ανετέθη η προμήθεια ακτινογραφικών πλακών για τις ανάγκες διαφόρων νοσοκομείων της...
χώρας, μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε το έτος 2006 και ολοκληρώθηκε με έκδοση κατακυρωτικής απόφασης την 20-1-2010. Στις 24-8-2010 το Γενικό Νοσοκομείο Θεσ/κης «Γ. Παπανικολάου» ενημέρωσε την Γενική Γραμματεία Εμπορίου ότι για τα ίδια υλικά επέτυχε σε δικό του διαγωνισμό τιμές κατά 33% περίπου χαμηλότερες και μάλιστα από την ίδια προμηθεύτρια εταιρεία. Λαμβανομένης υπόψη της συνολικής ποσότητας της προμήθειας, η διαφορά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται σε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
2. Με σύμβαση της 28-7-2010 ανετέθη η προμήθεια πλαστικών συριγγών μιας χρήσης για τις ανάγκες διαφόρων νοσοκομείων της χώρας, μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε το έτος 2008 και ολοκληρώθηκε με έκδοση κατακυρωτικής απόφασης την 24-8-2009. Στις 7,10,22 και 30-9-2010 τα Νοσοκομεία Θεσ/κης «Αγ. Δημήτριος» και «Γ. Παπανικολάου» και τα Νοσοκομεία «Αγία Βαρβάρα» Αττικής, «Ανδρέας Παπανδρέου» Πύργου και «Παναγία Η Βοήθεια» Πάτρας, ενημέρωσαν την Γενική Γραμματεία Εμπορίου ότι για τα ίδια υλικά επέτυχαν σε δικούς τους διαγωνισμούς τιμές έως και 29% κατά μέσο όρο περίπου χαμηλότερες. Λαμβανομένης υπόψη της συνολικής ποσότητας της προμήθειας, η διαφορά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται σε ποσό άνω των 586.000 ευρώ.
3. Με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, οι εμπλεκόμενες προμηθεύτριες εταιρείες εκλήθησαν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό να μειώσουν τις τιμές μονάδος των ως άνω υλικών στο ύψος των χαμηλότερων τιμών που επέτυχαν τα πιο πάνω νοσοκομεία, αλλά αυτές αρνήθηκαν.
4. Κατόπιν αυτών ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας έδωσε εντολή να διαβιβαστούν οι σχετικοί φάκελοι:
α) Στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δια την διερεύνηση της τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των προμηθευτριών εταιρειών.
β) Στον κ. Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να ενεργηθούν τα νόμιμα ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων, με σκοπό την μείωση των τιμών μονάδας των ως άνω συμβάσεων στο εύλογο ύψος, δηλαδή στο ύψος που επέτυχαν τα πιο πάνω νοσοκομεία. Παράλληλα έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, να μην επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές στις προμηθεύτριες εταιρείες πριν εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για το ύψος των τιμών μονάδος.
Read more...

"ΠΟΥΛΑΝΕ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!! - ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ


Από το newpost.gr
Μία απίστευτη είδηση δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου και μέσω του πρακτορείου Blooomberg έκανε το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος φέρεται να έχει πει ότι η Ελλάδα είναι διατεθιμένη να σταματήσει τη διεκδίκηση του μαρμάρων που έχουν κλαπεί από τον λόρδο Ελγιν με αντάλλαγμα ένα νέο μακροπρόθεσμο δάνειο!
Δημοσίευμα Bloomberg
“Διατεθειμένη φαίνεται η Ελλάδα να διακόψει τη μακρόχρονη διαμάχη για τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" διακηρύσσοντας έτοιμη να παραιτηθεί από την αξίωση τής ζωφόρου του Παρθενώνα με το αντάλλαγμα ενός μακροπρόθεσμου δανείου (των μαρμάρων), δήλωσε στους Times του Λονδίνου, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Η ζωφόρος είχε αποσπαστεί το 1801 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανός διπλωμάτης, με την άδεια του Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή του και μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο μετά τη συμφωνία του βρετανικού κοινοβουλίου να τα αγοράσει.
Η Ελλάδα αξιώνει ότι έχουν κλαπεί, σημειώνει η εφημερίδα Times.
Τα μάρμαρα από τότε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και οι επιμελητές του μουσείου δήλωσαν πως καμία νέα προσέγγιση δεν έχει πραγματοποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι θεματοφύλακες άλλαξαν άποψη ότι τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο μουσείο, τονίζουν οι Times.
Ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς ολοκληρώθηκε το 438 πΧ".
Η απάντηση Γερουλάνου
Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού μετά από ερώτηση του ΝΡ στο γραφείο του υπουργού, "Δεν ετέθη από τον κ. Γερουλάνο θέμα ιδιοκτησίας ή μακροχρόνιου δανεισμού. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων με αντάλλαγμα όμως μία σειρά από περιοδικές εκθέσεις που θα καλύψουν τα κενά στο βρετανικό μουσείο". Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι "η επιχειρηματολογία των βρετανών στερεύει με το νέο μουσείο της Ακρόπολης". Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι στα επίμαχα σημεία του ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου δεν υπάρχουν σε εισαγωγικά οι επίμαχες φράσεις
http://www.bloomberg.com/news/2010-12-06/greece-offers-to-forgo-elgin-marbles-ownership-claim-times-says.html
Read more...