Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Από την ελπίδα και τη μεγάλη Αλλαγή, στην πλήρη διάλυση και την υποταγή...


aristeri 
Μήνυμα κατά όσων αρνούνται να αντιληφθούν πως το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησαν και για το οποίο αγωνίστηκαν δεν έχει σχέση με μια κυβέρνηση που υποθηκεύει για πολλά χρόνια το μέλλον των πολιτών της χώρας, στέλνει η Αριστερή Πρωτοβουλία με...
δελτίο Τύπου που εξέδωσε, με την ευκαιρία της επετείου της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981.
Το δελτίο Τύπου:
«33 χρόνια μετά:
Από την Ελπίδα και την μεγάλη Αλλαγή
στην πλήρη διάλυση και την υποταγή
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2014
Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου 1981, τα οράματα και οι ελπίδες ενός λαού συναντήθηκαν με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, οδηγώντας τον τόπο σε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, που σημάδεψε την μεταπολίτευση και την πορεία της χώρας.
Σαν σήμερα, το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα σε μια πορεία αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ισότητας, απέναντι στις υστερικές φωνές της τότε συντήρησης που απειλούσαν για την «καταστροφή» που θα ερχόταν.
Σαν σήμερα, ξεκινούσε μια μεγάλη πορεία με το αίτημα της κοινωνικής αλλαγής να κυριαρχεί.
Δυστυχώς, όμως σήμερα, αυτοί που ηγούνται σε ότι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ, υποταγμένοι στις επιλογές της Δεξιάς, προχωράνε χέρι – χέρι και ξηλώνουν οτιδήποτε είχε κατακτηθεί και χτιστεί προς όφελος του λαού με βάση τις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Πολιτικά μεταλλαγμένοι, πνιγμένοι μέσα στα πολιτικά τους αδιέξοδα, άφησαν στην άκρη το λαό και ασχολούνται με την παραμονή τους στην εξουσία που είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση των εντολών των δανειστών.
Οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική και ηθική απαξίωση, διέλυσαν τις οργανώσεις του, πρόδωσαν τους ψηφοφόρους του, έδιωξαν τα μέλη του και μετέτρεψαν ένα ρωμαλέο κίνημα σε ένα μικρό γραφειοκρατικό οργανισμό που διαχειρίζεται μια εφήμερη εξουσία. Ετοιμάζουν και το οριστικό τέλος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για κάποια δημοκρατική παράταξη, οργανώνοντας συνέδρια σωτηρίας τους, καταπατώντας ακόμη και τις ελάχιστες καταστατικές του διαδικασίες.
Το 1981 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μαζί με το λαό στην εξουσία για να την διαχειριστεί προς όφελος των μη προνομιούχων Ελλήνων.
Σήμερα, αυτό το ΠΑΣΟΚ φυτοζωεί, παρά την εκφρασμένη θέληση του λαού στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, σαν παραπαίδι της ΝΔ, πιασμένο από τις θέσεις εξουσίας, γυρνώντας την πλάτη του και στην δική του ιστορία και στον ίδιο το λαό.
Το 1981 ολόκληρη η κοινωνία έμπαινε στη διαδικασία αλλαγής κατεστημένων δομών και σήμερα όσοι μιλούν εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχουν με τρόπο προκλητικό στην ανασύσταση του πιο σκληρού κράτους της Δεξιάς. Ενός κράτους που υποβαθμίζει κάθε έννοια συμμετοχής, προβοκάρει κάθε λαϊκή διεκδίκηση, εκδικείται κάθε διαφορετική φωνή και λειτουργεί εκβιαστικά ακόμη και απέναντι στους ίδιους τους βουλευτές του.
Από την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην συγκυβέρνηση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, των παρατρεχάμενων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Στην Κυβέρνηση που υποθηκεύει για πολλά χρόνια το μέλλον των πολιτών της χώρας και που υλοποιεί τη μεγαλύτερη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα.
Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε, τώρα αυτοί διχάζουν, ακόμη και τα υπολείμματα του κόμματός τους.
Η ευθύνη δε βαραίνει μόνο την ηγετική ομάδα του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά και όλους εκείνους που αρνούνται να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να μπαίνουν σε διαπραγμάτευση οι αξίες , οι αρχές και τα διαχρονικά οράματα του χώρου. Όλοι εκείνοι που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κίνημα που τους ανέδειξε και παραμένουν θεατές και σιωπηλοί υποστηρικτές αυτής της θλιβερής πορείας.
Όλοι όσοι αρνούνται να αντιληφθούν πως το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησαν και για το οποίο αγωνίστηκαν, δεν έχει σχέση με τους παρατρεχάμενους του κ. Σαμαρά και τους υποτακτικούς των ακροδεξιών υπουργών.
Είναι αστείο να μιλούν για το ΠΑΣΟΚ όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτοκατάργησής του.
Είναι αστείο να μιλούν για κεντροαριστερά και να σχεδιάζουν το μέλλον – ποιο άραγε μέλλον – της χώρας με το κ. Σαμαρά.
Δεν είναι αστείο, αλλά προσβλητικό, να αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ, όσοι μεταλλάχτηκαν σε δεξιούς ψάλτες της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Όσοι στις 18 Οκτωβρίου του 1981 πολεμούσαν το κίνημα στο όνομα του οποίου δηλώνουν σήμερα υποταγή.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις ενωτικές προσπάθειες για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε ενωτική – προοδευτική πρωτοβουλία που θα αποκαθιστά την ιστορική προσφορά του κινήματος το οποίο υπηρετήσαμε και το οποίο προδόθηκε από λίγους, μικρούς και ξένους προς αυτό πολιτικούς.
3 Σεπτεμβρίου του 1974 – 18 Οκτωβρίου του 1981.
Μένει να γράψουμε μαζί την επόμενη ιστορική στιγμή.
Και αυτή η ώρα δεν θα αργήσει».

Read more...

Παίζουν …καθυστερήσεις...


pasok-sima-logotupoΑυτό δεν είναι συνέδριο. Αυτό είναι το …γεφύρι της Άρτας. Ξεκίνησε για …φθινόπωρο γενικώς, προσδιορίστηκε στον Οκτώβριο ειδικώς, μετατέθηκε για τις αρχές Νοεμβρίου και τώρα μαθαίνουμε ότι...
το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του. Για …πρώτη φορά.
Το συνέδριο λέγεται τώρα ότι θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, με άλλα στελέχη να είναι πιο επιφυλακτικά, παραπέμποντας για το νέο έτος, «μετά τις Γιορτές»…
Ο λόγος για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, που όλο το ακούμε και ποτέ δεν το βλέπουμε, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παίζει στις …καθυστερήσεις.
Ας το προσδιορίζουν πάντως σιγά σιγά, γιατί τους ενδιαφερόμενους στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. υπάρχουν κι άλλοι που δεν ενδιαφέρονται) έχουν αρχίσει να τους ζώνουν τα φίδια ότι Συνέδριο…δεν θα γίνει ποτέ.


matrix24.gr

Read more...

"Εξω οι φασίστες της Χρυσής Αυγής..."...



 

 

«Πόρτα» από την ΟΛΜΕ...

Με ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Έξω οι φασίστες της Χρυσής Αυγής από την εκπαίδευση και το συνδικαλιστικό κίνημα!», η ΟΛΜΕ παίρνει θέση για την...
απόπειρα συνδικαλιστικής εμφάνισης της Χρυσής Αυγής στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) στη Θεσσαλονίκη. 
  Για την εξέλιξη αυτή η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών τονίζει: "Όταν χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται καθημερινά λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, όταν τα σχολεία μας είναι άδεια από υλικοτεχνική υποδομή λόγω της υποχρηματοδότησης της παιδείας, όταν τα παιδιά μας συνωστίζονται σε υπεράριθμα τμήματα λόγω των συγχωνεύσεων και χιλιάδες παιδιά σε κάθε γωνιά της χώρας δεν πηγαίνουν στο σχολειό τους λόγω της έλλειψης κονδυλίων για τη μετακίνηση τους, την ώρα που τόσα και τόσα προβλήματα μετατρέπουν τη μόρφωση από δικαίωμα σε προνόμιο, το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής επιχειρεί να κάνει την εμφάνισή του στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών της Π.Ε. 
Στη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης κατατέθηκε ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) με τον προκλητικό τίτλο «Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών» και με υποψήφιους οι οποίοι συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια που στήριζε η Χρυσή Αυγή.
Στόχος τους δεν είναι φυσικά να καταγγείλουν την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική ούτε να παλέψουν για την ανατροπή της, αλλά να τη στηρίξουν, να βοηθήσουν την επιβολή της (όπως κάνει η Χρυσή Αυγή σε κάθε εργασιακό χώρο) και να ποτίσουν την εκπαίδευση με το δηλητήριο των ρατσιστικών τους αντιλήψεων. Ο εθνικισμός, προκάλυμμα των φασιστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ιδεών, δεν έχει καμιά θέση στην εκπαίδευση. 
Αυτοί που προκαλούν διώξεις εκπαιδευτικών επειδή επιτρέπουν στους μαθητές τους να ζωγραφίσουν τη σημαία της πατρίδας τους (όπως τη νηπιαγωγό στη Λευκάδα) ή επειδή κράτησαν ενός λεπτού σιγή τη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα (όπως πριν λίγες μέρες στην Κεφαλονιά), αυτοί που απειλούν να διώξουν με τη βία τα παιδιά των μεταναστών από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, αυτοί που θεωρούν την κοινωνική ανισότητα φυσικό φαινόμενο και δικαιολογούν την ύπαρξη προνομίων των λίγων στη βάση της "αξίας" (συνδεμένης βέβαια με τη φυλετική καταγωγή), αυτοί που ζητούν την απαγόρευση της διακίνησης των ιδεών, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης, δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς". 
  
Aποβολή
Συνεχίζοντας η ΟΛΜΕ αναφέρει: "Οι απόψεις κι η δράση τους είναι ξένο σώμα στην εκπαίδευση και πρέπει να το αποβάλλουμε! Με βάση τα παραπάνω και το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο αυτό αντίκειται στους σκοπούς της εκπαίδευσης (Ν. 1566/85 και λοιπό νομοθετικό πλαίσιο) ενώ για την υποβολή του δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες («Υποβολή των υποψηφιοτήτων με τη φροντίδα και ευθύνη των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων» - ΑΔΑ: ΒΖ9Υ9-ΘΨΠ/18-9-2014) και δεν υπήρξε η συναίνεση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. της περιοχής, πράγμα τα οποίο δεν μπορεί να γίνει άλλωστε, αφού οι φασιστικές ιδέες και δράση δεν επιτρέπονται από τα καταστατικά της Δ.Ο.Ε. και των Εκπαιδευτικών Συλλόγων. Ζητούμε από: 
-την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να καταδικάσει δημόσια και έμπρακτα την παρουσία των εκπροσώπων του φασισμού στην εκπαίδευση 
-τις αρμόδιες υπηρεσίες του την τήρηση των προβλεπόμενων από την ΑΔΑ: ΒΖ9Υ9-ΘΨΠ/18-9-2014 διαδικασιών και να προχωρήσουν στην ακύρωση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου στις εκλογές για το ΠΥΣΠΕ Δυτικής Θεσ/νίκης". 


 


Read more...

«Ναι» σε κυβερνήσεις συνεργασίας Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, σύμφωνα με νέα έρευνα


Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, σύμφωνα με νέα έρευνα
Το 15% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντ.Σαμαράς είχε συναντηθεί με τον Αλ.Τσίπρα στις 18 Ιουνίου 2012, στη διάρκεια της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης  

Αθήνα
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,9 μονάδες καταγράφει η δημοσκόπηση της Καπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Αποδυναμωμένα εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου οι ερωτηθέντες απαντούν: ΣΥΡΙΖΑ 27,4%, ΝΔ 23,5%, ΧΑ 6,4%, ΠΑΣΟΚ 5,8%, Το Ποτάμι 5,6%, ΚΚΕ 5,3%, ΑΝΕΛ 3,8%, ΛΑΟΣ 1,6%, ΔΗΜΑΡ 1,1%, άλλο κόμμα 4,8%, λευκό/ άκυρο 2,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12%.

Από την έρευνα προκύπτει, ακόμη, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας, με προτίμηση σε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι (23,6%), ενώ το 15% τάσσεται υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται το 16,6%, ενώ υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ το 8%. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστηρίζει το 10,6%, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού το 5,3% και ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι το 5,2%.

Αν και καταγράφεται ενίσχυση των ηγετικών χαρακτηριστικών του Αλέξη Τσίπρα, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων (εθνικά θέματα, χρέος, οικονομική κρίση), ενώ θεωρούν καταλληλότερο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη (κοινωνικές ανισότητες, φορολογία, Παιδεία, ανεργία).

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έξοδο από το μνημόνιο, θεωρεί ότι χωρίς την επίβλεψη της τρόικας η χώρα δεν θα διολισθήσει στα ίδια λάθη που οδήγησαν στην χρεοκοπία, αλλά επίσης θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...