Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη «Συνεχίζουμε όλοι μαζί»

Εκτονώθηκε εν τη γενέσει της η πρώτη "δοκιμασία" της κυβέρνησης συνεργασίας, παρά τις διαφοροποιήσεις με τις οποίες προσήλθαν στην σύσκεψη στο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που την στηρίζουν. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, μετά το πέρας της σύσκεψης, τόνισε πως η σύγκλιση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο και με βάση αυτήν πορεύονται όλοι οι εταίροι. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης σημείωσε τις δύσκολες και επίπονες διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, για να κερδίσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βασικός κυβερνητικός πυλώνας παραμένει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.  

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε στις άμεσα νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μέτρων, καθώς και στην εξεύρεση ισοδύναμων. Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι απαιτούνται μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών, παραπέμποντας και στα βασικά σημεία της προγραμματικής συμφωνίας.  

Τόνισε πως η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει, ώστε «και ο τόπος να ζήσει και η κοινωνία να σταθεί όρθια», εξήγησε, όμως, πως αποτελεί μια σκληρή και επίπονη διαδικασία.

Πάντως ο κύριος Κουβέλης άφησε αιχμές για όσους "όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση", όπως είπε, και τους οποίους κάλεσε να εγκαταλείψουν την πολιτική στάση που υπονομεύει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Μια δήλωση που προφανώς παραπέμπει σε βολές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν και ο κ. Κουβέλης, ερωτώμενος εάν υπονοεί κάποιον από τους κυβερνητικούς εταίρους, ξεκαθάρισε πως δεν αναφερόταν σε κανέναν απ' όσους μετείχαν στη σύσκεψη.

Διπλωματικοί ελιγμοί από Βενιζέλο

«Προχωράμε με βάση την προγραμματική συμφωνία» ήταν το μήνυμα που πέρασε με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχωράει ενωμένη στο πλαίσιο της προγραμματικής της συμφωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι : "πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να ελαφρύνουμε το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας" και επισήμανε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κάτι που έχει ως αφετηρία την επιμήκυνση του».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι πρέπει να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και άρα, η οικονομική προσαρμογή της χώρας απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο.
 Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί, ενώ επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δηλώσεις του για τον υπουργό  Οικονομικών είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της  συνάντησης και μας παρουσίασε την εμπειρία του από το Eurogroup.

"Ο υπουργός έχει εμπειρία και ικανότητα να υλοποιήσει τους όρους της προγραμματικής μας συμφωνίας. Καμία διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη, έχει όμως, σημασία να παρουσιάσουμε επιχειρήματα, να φανούμε αξιόπιστοι, προωθώντας άμεσα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Να πείσουμε ότι πρέπει  να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς οι δόσεις του προγράμματος  , για να υπάρξει ρευστό στην αγορά και άρα ανάπτυξη".

Νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επεσήμανε το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση και τόνισε:

«Η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα προς τον πρωθυπουργό και τους δυο πολιτικούς αρχηγούς επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να επιτευχθεί ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης. Αποφάσισαν ότι συνεχίζουν στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας. Μίλησαν για τις ενέργειες που απαιτούνται για να επανέλθει στην κανονική του τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και συμφώνησαν να γίνει νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας». protothema.gr

Read more...

Η ατζέντα της σύσκεψης στο Μαξίμου Τί συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Χρήστος Μπόκας


Επανασυντονισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως επήλθε κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και μετά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την διαπραγματευτική τακτική της.

Και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους πολίτες και αναλυτικότερα τα εξής:

-          Όχι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Αντί αυτών θα προχωρήσει η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων

-          Να ζητηθεί από τους εταίρους διευκόλυνση στις δόσεις του δανείου

-          Να δοθεί επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια

-          Τέλος συμφωνήθηκε η επαναδιαπραγμάτευση να γίνει με τη μέγιστη υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, που σημαίνει με την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών.

 Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Κουβέλη, δεν αποκλείεται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από την παρουσία τους στις συνόδους κορυφής, να προχωρήσουν σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως με την κα. Άνγκελα  Μέρκελ και υον κ. Φρανσουά Ολάντ, σε Βερολίνο και Παρίσι, αντίστοιχα.

Τέλος, εξήγησαν, ότι το κλίμα ήταν το θετικότερο σε σχέση με όσες συναντήσεις τους είχαν προηγηθεί.protothema.gr

Read more...

Πετύχαμε τους στόχους λέει ο Χαν

Την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης του 4ου ΕΣΠΑ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος αύριο 13 και 14 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Πρόκειται για την έβδομη επίσκεψη του Αυστριακού Επιτρόπου στην Ελλάδα, τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανάπτυξης και υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, περιβάλλοντος, Γρηγόρη Τσάλτα και με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η εκ νέου επανεκκίνηση των επιλεγμένων έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.

Παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών, ο Επίτροπος Χαν για πρώτη φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, (41% σε επίπεδο πληρωμών, έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφησης).

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους απορρόφησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται, εν μέρει, σε δύο λόγους: Αφενός στην αύξηση της συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ στο 95% (έναντι 75%) και αφετέρου στο γεγονός ότι το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότησης. Οι στόχοι απορρόφησης για το 2010 και το 2011 ήταν 3,2 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως και ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Χαν, ενώ για το 2012 ο στόχος απορρόφησης είναι 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Χαν, η επίσπευση της προετοιμασίας των έργων και η επιτάχυνση της υλοποίησής τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. «Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Επιστολή-Απάντηση της Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκας Τ. Κατσέλη σε σχόλιο της εφημερίδας «Καθημερινή» της 10/7/2012 (πλήρες κείμενο)


Προς τονκ. Αλέξη ΠαπαχελάΔιευθυντή της Εφημερίδας “Η Καθημερινή”Εθνάρχου Μακαρίου & Δ. Φαληρέως 2,185 47, Ν. Φάληρο, Πειραιάς

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2012
Κύριε Διευθυντά,
                Στο κύριο άρθρο του φύλλου της Τρίτης 10 Ιουλίου, γράφετε ότι «η Κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή, λόγω της ανοχής του τότε Πρωθυπουργού έναντι της κ. Κατσέλη και άλλων υπουργών οι οποίοι είχαν σηκώσει δικό τους ‘μπαϊράκι’».
                Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφέρετε γνώμη και να κάνετε σκληρή κριτική. Πιστεύω, όμως, ότι σε μια έγκριτη εφημερίδα όπως η δική σας, γενικόλογοι αφορισμοί και χαρακτηρισμοί, χωρίς τεκμηρίωση, πρέπει να αποφεύγονται, γιατί αγγίζουν τα όρια του κιτρινισμού.
                Επειδή από το εν λόγω άρθρο σας απουσιάζει η τεκμηρίωση, έχω το δικαίωμα να ρωτήσω:  Σε ποια συγκεκριμένη δική μου πράξη αναφέρεσθε;
Μήπως «η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή» επειδή, μεταξύ άλλων, ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
-       πέτυχα με κατάλληλους χειρισμούς να ανασταλεί η απεργία στο λιμάνι και να αποκατασταθεί, σε στενή συνεργασία με την COSCO και τον ΟΛΠ, η εύρυθμη λειτουργία του;
-       υλοποίησα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, την άρση του καμποτάζ, αίτημα χρόνων, χωρίς εντάσεις και ούτε μια μέρα απεργία στο λιμάνι το καλοκαίρι του 2010;
-       ψηφίστηκε με διακομματική πλειοψηφία στη Βουλή η ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων (Ν.3816/10) που έδωσε ανάσα και ρευστότητα σε 27.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
-       υλοποίησα την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ρύθμιση και αναστολή χρεών δανειοληπτών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής τους και μέσω του γνωστού πλέον ως «Νόμου Κατσέλη»  και της αναστολής πλειστηριασμών δόθηκε ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες που βρέθηκαν σε αδιέξοδο;
-       προώθησα, τον Σεπτέμβριο 2010, τη μόνη και τελευταία συνολική ανατιμολόγηση φαρμάκων που έχει γίνει στη χώρα τα 10 προηγούμενα χρόνια, μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1 δις σ’ ένα χρόνο και τις τιμές των φαρμάκων μεσοσταθμικά κατά 20%;
-       υλοποίησα τη δέσμευση χρόνων για ριζική απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων με τη λειτουργία υπηρεσιών μιας στάσης, με αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
-       απλοποίησα και αποκέντρωσα τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες με τις περιφερειακές αρχές, αυξήθηκε η απορροφητικότητά του, μέσα σε λίγους μήνες, από το 3,5% στο 18%;
-       ξεμπλοκάρισα 1341 ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 3,8 δις ευρώ που ήταν μπλοκαρισμένα και στοιβαγμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας;
-       υπέγραψα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο έως 2 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, τη σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Jessica και δρομολόγησα τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας;

                Ή μήπως «η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή» επειδή, μεταξύ άλλων, ως Υπουργός Εργασίας
      -   προώθησα, μετά από ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, την εισαγωγή Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που επέτρεπαν μεν την απόκλιση από κλαδικές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις είχαν ανάγκη αλλά υποστήριζαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και απέτρεπαν τη γενικευμένη και οριζόντια μείωση σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ως κατώτατο δίχτυ ασφαλείας;
       - ολοκλήρωσα τον σχεδιασμό και την προκήρυξη προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας για την άμεση τοποθέτηση 55.000 ανέργων στην αγορά εργασίας;
       -   επιτάχυνα την απορρόφηση του ΕΠΑΝΑΔ από 0,15% στο 17% σε λιγότερο από 8 μήνες και την υλοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης που είχαν κολλήσει για 3 χρόνια;
      - προώθησα την θεσμοθέτηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας για ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων κοινωνικού σκοπού, ολοκληρώνοντας τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και προετοιμάζοντας το σχέδιο νόμου;
          Ή μήπως «η Κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγήθηκε στην καταστροφή» επειδή από την αρχή – ακόμα και πριν την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου   - προέβαλα δημοσίως με επιχειρήματα την άποψη και θέση μου ότι πέρα από τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αλόγιστη αύξηση του φορολογικού βάρους στις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις αλλά και η αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων οδηγούν μαθηματικά την οικονομία σε βαθειά ύφεση, υπονομεύουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και καθιστούν δυσχερέστερη τη διαχείριση του χρέους;
Υπενθυμίζω ότι αυτή η θέση – την οποία υπηρέτησα με συνέπεια και με προσωπικό κόστος – υιοθετήθηκε απ’ όλα τα κόμματα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο.
Κύριε Διευθυντά,
          Οι πολίτες πλέον έχουν διαμορφώσει άποψη για το ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κρίση και ποιοι ευθύνονται για την προώθηση αδιέξοδων πολιτικών. Γνωρίζουν ποιο ωφελήθηκαν από την κρίση και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα.
          Αν θελήσετε ν’ ανοίξετε ένα σοβαρό διάλογο για τα αίτια και τη διαχείριση της κρίσης, είμαι στη διάθεση σας να συμβάλλω με τις απόψεις  και την εμπειρία μου.
          Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή σε χώρο και με προβολή ανάλογη αυτής που εδόθη στο κύριο άρθρο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Καθ. Λούκα Τ. Κατσέλη
Πρόεδρος Κοινωνικής Συμφωνίας

Read more...

Μόνο δυο αποκρατικοποιήσεις εφικτές εντός του 2012...



Μόνο δυο αποκρατικοποιήσεις, αυτές του Λαϊκού Λαχείου και του Κέντρου Ξένου Τύπου, μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του 2012 ενημέρωσε το ΔΣ του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι... προσπάθειες ώστε να προκηρυχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι διαγωνισμοί με στόχο την ολοκλήρωση των 23 αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν εντός του 2013.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον ανέφικτο να ικανοποιηθεί ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων κατά 3,2 δισ. ευρώ εντός του 2012 καθώς ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν...
skai.gr


Read more...

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Παπανδρέου...



Συνάντηση ηγετών Σοσιαλιστικών Κομμάτων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα διεξαχθεί, αύριο, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου.

Οι... εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Daios και αντικείμενο της είναι η προετοιμασία πολιτικών θέσεων για την περιοχή, ενόψει του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, στη Νότια Αφρική.

Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα επικαιρότητας, όπως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, στις χώρες των Βαλκανίων, η πορεία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς, ο πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το Κόμμα SDSM της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας, Γκιόργκι Αναστάσοβ, ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκιόργκι Πιρίνσκι, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βουλγαρίας, Κορίνα Κρετού και ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λούις Αγιάλα.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.


Read more...

«Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση» για την Ευρωζώνη, λέει ο Φινλανδός πρωθυπουργός...



Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη «είναι πολύ επικίνδυνη» και τόσο κρίσιμη όσο το Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν προ των θυρών της τρόικας, αναφέρει ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κάταϊνεν.

«Η ... κατάσταση είναι επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη» είπε ο Κάταϊνεν σε συνέντευξή του στη φινλανδική Helsingin Sanomat. Η Ευρωζώνη, υποστηριξε, βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση όσο το Μάιο του 2010, οπότε και η Ελλάδα χτυπούσε την πόρτα της τρόικας.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς «τι χάος θα επέφερε κατάρρευση της Ευρωζώνης».

«Όμως, δεν εργαζόμαστε για διάλυση της Ευρωζώνης, αλλά δουλεύουμε καθημερινά για διατήρησή του και για διατήρηση της συμμετοχής της Φινλανδίας» τόνισε. Το τελευταίο σημείο αναφέρεται σαφώς σε σχόλια πως το Ελσίνκι δεν είναι διατεθειμένο να μείνει με κάθε κόστος στο ευρώ. Η Φινλανδία, η μοναδική σκανδιναβική χώρα μέλος της Ευρωζώνης και μία από τις λίγες πλέον χώρες των «17» με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», ζητά εγγυήσεις από την Ισπανία για να συνεισφέρει στο πακέτο στήριξης στη Μαδρίτη.
in.gr.


Read more...

«Θα είμαι απέναντι στις μικρές... αυλές»...



«Αν η επιλογή οδηγήσει και πάλι σε μικρές «αυλές» που μπορεί να διασφαλίζουν μια υποτιθέμενη «ασφάλεια» στην ηγετική ομάδα, αλλά στην ουσία θα υπονομεύουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, θα ... είμαι απέναντι», δήλωσε ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τις διαδικασίες στελέχωσης των οργάνων του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά όλη η δήλωση του κ. Παναγιωτακόπουλου:

Με αφορμή την κρισιμότητα των στιγμών και για τη χώρα και για το ΠΑΣΟΚ θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:
Η πορεία στρατηγικής ανασυγκρότησης του κινήματος είναι η μοναδική επιλογή. Και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, άσχετα με το τι όνομα θα της δοθεί.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία του και να ανασυνθέσει την κοινωνική του βάση.
Αυτό προϋποθέτει :
Ανανέωση στις Ιδέες, στα Όργανα, στα Πρόσωπα, στις Πολιτικές.
Αλλαγή στις πρακτικές.
Αναβάπτιση του ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές δυνάμεις.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της πολιτικής ταυτόχρονα με την οριοθέτηση της νέας μας στρατηγικής.
Εξήγησα ότι η στάση μου σε αυτή την προσπάθεια θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς και οργανωτικούς όρους που θα υπάρξουν.
Είναι προφανές επίσης ότι η δύναμή μας πρέπει να είναι η σύνθεση, ο διάλογος και η κοινή προοπτική.
Είναι επίσης προφανές ότι οι όποιες επιλογές, είτε για τις διαδικασίες, είτε για τα πρόσωπα, είτε για τις πολιτικές κατευθύνσεις, δεν πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία κλειστών κυκλωμάτων διαχείρισης της κομματικής εξουσίας.
Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πολιτική ανασυγκρότηση. Δεν θα διαφέρει τότε σε τίποτα από την αναπαλαίωση των φθαρμένων πολιτικών υλικών.
Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, γενναίες επιλογές και προσανατολισμός με βάση τις αρχές και τις αξίες μας. Όποιος επιχειρήσει να δει την επόμενη μέρα μέσα από τα μυωπικά γυαλιά των στενών προσωπικών συσχετισμών είναι αναντίστοιχος των ιστορικών στιγμών που ζούμε.
Η «ονοματολογία» των τελευταίων ημερών, σχετικά με τη στελέχωση των κορυφαίων οργάνων που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα, ελπίζω να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι «φήμες» ελπίζω να είναι κακή πληροφόρηση και μόνο.
Είναι η στιγμή που θα πρέπει να στηριχτούμε στους ικανούς, τους πολιτικά άριστους, αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν.
Αν η επιλογή οδηγήσει και πάλι σε μικρές «αυλές» που μπορεί να διασφαλίζουν μια υποτιθέμενη «ασφάλεια» στην ηγετική ομάδα, αλλά στην ουσία θα υπονομεύουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, θα είμαι απέναντι .
Πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια με μοναδική πυξίδα την ενότητα της παράταξης. Δεν πρόκειται να συνηγορήσω σε επιλογές που θα διχάζουν αντί να ενώνουν, που θα προκαλούν αντί να εμπνέουν, που θα προβληματίζουν αντί να απελευθερώνουν δυνάμεις.
Η επόμενη μέρα έχει ανάγκη το ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ και όχι τις παρέες μας».

real.gr


Read more...

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για τα «ασφάλιστρα κινδύνου» Ο Αντρίκος Παπανδρέου στο επίκεντρο έρευνας για τα CDS

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των CDS, των ασφαλίστρων κινδύνου σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, εν προκειμένω της Ελλάδας, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, για τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας με στόχο να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες για ύπαρξη εσωτερικής πληροφόρησης αλλά και ο ρόλος του Αντρίκου Παπανδρέου αδελφού του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου!
 
Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεση, που απασχόλησε την Δικαιοσύνη επί μακρόν, βρίσκονταν στο στάδιο κατά το οποίο εκκρεμούσε η απόφαση του κ. Πεπόνη για το αν θα πρέπει η όχι η σχετική δικογραφία να τεθεί στο αρχείο. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Α. Κορέας που χειρίστηκε την προκαταρκτική εξέταση έχει καταθέσει πόρισμα ζητώντας να τεθεί μέρος της υπόθεσης στο αρχείο και συγκεκριμένα το σκέλος εκείνο που αφορά στις καταγγελίες περί ενδεχόμενης εμπλοκής του Αντρίκου Παπανδρέου σε κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας. Επί αυτού του πορίσματος αναμένονταν η πρόταση του κ. Πεπόνη ο oποίος τελικά ζήτησε να διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας στο πλαίσιο της έρευνας του Αρείου Πάγου για τυχόν παρεμβάσεις στο έργο του, φέρεται να είχε καταθέσει ότι στην έρευνα για την υπόθεση CDS υπάρχουν δικονομικά κενά και ότι για αυτό το λόγο η υπόθεση θα πρέπει να αρχειοθετηθεί. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί επικαλούμενος λόγους ευπρέπειας μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες του για παρεμβάσεις στο έργο του  οι οποίες αφορούσαν και την υπόθεση των CDS.
 
Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Πεπόνη να απέχει από την υπόθεση αυτή, κρίνοντας ότι «ο εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος και δεν επηρεάζεται».protothema.gr

Read more...

Διασώζονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας - "ΟΚ" τραπεζών



Προς συμφωνία οδεύει ο όμιλος ναυπηγείων Νεωρίου-Ελευσίνας με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει το κράτος με την μη καταβολή 100 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα οι... 

Alpha Bank, Emporiki και Emporiki Διαχείρισης Ακινήτων έδωσαν πράσινο φως για την αίτηση της εταιρείας στο άρθρο 99 και πλέον αναμένεται η καταληκτική -θετική σίγουρα- απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως με τη συγκεκριμένη κίνηση εξασφαλίζεται η εργασία για 1500 εργαζόμενους της Ναυπηγεία εν αναμονή της παραγγελία των φρεγατών FREMM.

defencenet.gr


Read more...

Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης Χρυσοχοϊδης: «Το θέμα είναι εάν στηρίζουμε ή όχι την κυβέρνηση»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης σχετικά με την στρατηγική, που εφαρμόζει η χώρα στο περίφημο μέτωπο της επαναδιαπραγμάτευσης. Σε μία έντονη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ιπποκράτους, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενόψει της συνάντησης των τριών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε επί τάπητος η συνολική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση.
 
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε ανώτατο δυνατό επίπεδο πάνω και από το επίπεδο του Εurogroup και του Εcofin. Εννοώντας ότι από τη στιγμή, που δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο εξωτερικό και να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες επαφής με τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως για παράδειγμα οι τηλεδιασκέψεις.
 
Επίσης η επαναδιαπραγμάτευση να είναι συνολική και όχι βήμα - βήμα όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο οποίος κινείται μέχρι τώρα με εσφαλμένη τακτική, όπως ειπώθηκε. Για τον κ. Βενιζέλο έπρεπε στο πρόσφατο Εcofin να διασυνδεθεί άμεσα η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής με τα μέτρα του 2012 αλλά και των επόμενων ετών.
 
Παράλληλα, από τον κ. Βενιζέλο τίθεται και ζήτημα ως προς το πώς θα λαμβάνονται στο εξής αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να μην αυτονομείται στο εξής ο κ. Στουρνάρας αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να αποφασίζουν την τακτική και ο υπουργός Οικονομικών να την εκτελεί.
 
Η γραμμή του κ. Βενιζέλου υποστηρίχθηκε από το σύνολο της σύσκεψης, αλλά υπήρξαν και ορισμένοι προβληματισμοί για τη συνολικότερη πορεία και στάση του κόμματος. «Το θέμα είναι εάν στηρίζουμε ή όχι την κυβέρνηση» φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης, συμφωνώντας με τις θέσεις του κ. Βενιζέλου επισήμανε ότι «πρέπει να εξηγήσουμε στο κόμμα ότι προστατεύουμε και δεν υπονομεύουμε την κυβέρνηση».
 
Στη σύσκεψη μετείχαν περίπου 20 στελέχη, μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία απουσιάζει στη Γαλλία και ο Ανδρέας Λοβέρδος..protothema.gr

Read more...

Τον Σεπτέμβριο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο- «Παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων



Τον Σεπτέμβριο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο- «Παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, το «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αλλά και την εξίσωση του φόρου πετρελαίου και θέρμανσης.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Μαυραγάνης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπως και στο μέτρο των αποδείξεων το οποίο δεν κρίνεται ότι είναι το προσφορότερο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, τη θέσπισης του νέου περιουσιολογίου και διατάξεις για το νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2013.


Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων αφού οι αγοραίες τιμές έχουν πέσει σημαντικά.
Για το θέμα της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Εκτιμάται, επίσης, ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει από το 1,50 ευρώ σήμερα, στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Όσον αφορά στο ενιαίο τέλος ακινήτων, ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τoυς φορολογουμένους. Tις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει και αν το ειδικό τέλος θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά την αύξηση των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στο εκκαθαριστικό των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί σε συνεργασία με την τρόικα, σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό με την τρόικα θα συζητηθεί και το θέμα της μείωση του ΦΠΑ 23% στη εστίαση.

Read more...

Η στρατηγική έναντι της τρόικας στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων...



Αίτημα να λαμβάνονται πρώτα οι αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον... πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγήθηκε σύσκεψη στην Ιπποκράτους, υπό τον κ. Βενιζέλο, παρουσία περίπου 20 στελεχών -μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος- όπου αποφασίστηκε ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει με την γραμμή «πρώτα η επιμήκυνση μετά η συζήτηση με τους δανειστές».

Στελέχη στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι δεν υπονομεύουν τον κ. Στουρνάρα, και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία στρατηγική. Σε αυτό το κλίμα είναι και η σημερινή ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή δημοσίευμα: «Επέμεινα και επιμένω στην ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό το λόγο είχα ζητήσει συνάντηση των τριών αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών πριν αυτός μεταβεί στις Βρυξέλλες και πάντως αμέσως μετά την επιστροφή του».

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση 'υπονομεύει' τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πως διαμορφώνεται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος καταλήγει ότι δεν είναι θέμα υπονόμευσης αλλά οι προτάσεις του γίνονται για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί με λεπτομέρειες στις επαφές που είχε με τους ομολόγους του και συγχρόνως θα μιλήσει και για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε στους χειρισμούς του. Στην συνάντηση αναμένεται επίσης να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της εύρεσης ισοδύναμων μέτρων που μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους τροϊκανούς ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει να λάβει ψηφισθέντα μέτρα όπως για παράδειγμα η κατά 12% μείωση στα ειδικά μισθολόγια.

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται υπό τη σκιά των νέων μέτρων 3 δις που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει η κυβέρνηση. Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, ζούμε ξανά το ίδιο σκηνικό που εκτυλίχτηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μαρτύριο της σταγόνας, όπου τους εκβιασμούς για μη καταβολή των δόσεων, διαδέχονται κάθε φορά νέα μνημονιακά μέτρα, τα οποία εκτροχιάζουν την οικονομία και χαντακώνουν την κοινωνία» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου ήταν άλλο ένα συνειδητό ψέμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής προπαγάνδας των κομμάτων. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν σέβονται την εντολή του ελληνικού λαού για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ακολουθώντας πιστά τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Γκρίνια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις αρμοδιότητες των υφυπουργών

Παράπονα δημοσίως από τη Φ.Σκοπούλη


Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη
Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται να προκαλεί η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών με κεντρικό σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θέμα προέκυψε και με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δήλωσε στη ΝΕΤ: «Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες».

Σύμφωνα με το Βήμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «όλα θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από προηγούμενες φορές στο παρελθόν». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα ζητήματα να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως, η δήλωση της κ. Σκοπούλη προκάλεσε αίσθηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απειλήσει με παραίτηση. Μήλον της Έριδος στη διαμάχη που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας ήταν οι αρμοδιότητες στον τομέα των φαρμάκων, τις οποίες ήθελε να αναλάβει η κ. Σκοπούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τελικά θα της ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα παραίτηση που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να έχει η ΝΔ τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής, ενώ επενδύει στον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου, άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα, ήδη αρχίζουν να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες ορισμένων μελών της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρονται, με βάσει και τα τελευταία ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου και των υφυπουργών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μ.Βολουδάκη και Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θ. Παπαθεοδώρου και Ι. Ιωαννίδη.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των υπουργών τους, ο κ. Βολουδάκης θα έχει την ευθύνη της υπηρεσίας ανάπτυξης πληροφορικής του υπουργείου, της ειδικής γραμματείας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, της ειδικής υπηρεσίας στρατηγικού σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων και της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».
Ο κ. Παπαθεοδώρου θα έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στον κ. Ιωαννίδη ανατέθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τον αθλητισμό και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Επίσης έχουν δημοσιευθεί και οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο οποίος έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σταμάτης έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου που θα ελέγχει, επίσης, το ΑΠΕ και τις δύο Γραμματείες, Τύπου και Επικοινωνίας.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αρμοδιότητες που είχαν ανατεθεί στον Νίκο Νικολόπουλο, πριν παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Στον παραιτηθέντα υφυπουργό είχε ανατεθεί ο έλεγχος της ΓΓ Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας (επαγγελματικής κατάρτισης, ορών και αμοιβής εργασίας, κ.α.), της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αλλά και των διευθύνσεων και υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης (εκπαίδευσης, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, πληροφορικής, ενημέρωσης του πολίτη, κ.α.).
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στις 19:00 το ραντεβού των τριών, με Στουρνάρα...



Στον απόηχο του eurogroup...

Στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση, στον απόηχο των... συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Στουρνάρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Σύμφωνα με το Έθνος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να αποδομήσει την τακτική του υπουργού Οικονομικών που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε».

Σε δηλώσεις της την Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και στην ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος κατά δύο τουλάχιστον έτη.

Η Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε τις προτάσεις του κ. Βενιζέλου για τη διαπραγμάτευση και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης «που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

«Ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη» είπε κ κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε:

«Αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, είχε την ευκαιρία να τα πει και στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας και είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».


Read more...

Η Ιταλία σε μηχανισμό στήριξης;

Φωτιές έχουν ανάψει στην Ιταλία οι δηλώσεις Μόντι μέσω των οποίων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί «κάποια μέρα» να προσφύγει η Ιταλία στα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης, για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η προοπτική να προσφύγει στο μέλλον η Ρώμη στα κεφάλαια διασώσεων, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
«Δεν μπορώ να πω ότι η Ιταλία δεν θα χρειαστεί ποτέ βοήθεια από κάποιο ταμείο διάσωσης. Δεν θα ήταν σοφό να το αποκλείσω» είπε ο Μόντι και από εκείνη τη στιγμή οι Ιταλοί έχουν αναστατωθεί.  
Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός για να κατευνάσει τα πνεύματα τόνισε ότι η Ρώμη δεν θα χρειαστεί «ελληνικού τύπου» καθολική διάσωση, αλλά θα μπορούσε κάποια στιγμή να προσφύγει στον ESM για αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να κρατηθούν υπό έλεγχο τα επιτόκια.

Read more...

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΝΗΣΙΩΝ

H κυβέρνηση δίνει «φτερά» στα υδροπλάνα


H κυβέρνηση δίνει «φτερά» στα υδροπλάνα
Την άμεση προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων για το ξεπάγωμα των επενδύσεων των υδροπλάνων ζήτησε χθες επισήμως από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ. Στη πρώτη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη ο κ. Πεκ έθεσε, μαζί με το θέμα των καναδικών επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη, το ζήτημα της επένδυσης της καναδικής αεροπορικής εταιρείας Air Sea Lines, η οποία κόλλησε στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», ζήτησε μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέψει τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών μέσω υδροπλάνων. 

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζιδάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις επενδύσεις και εμφανίστηκε θετικός στηνιδέα της διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με υδροπλάνα,σημειώνοντας ότι «έχει γίνει ήδη σχετική προεργασία από το υπουργείο Υποδομών». 

Το νομοθετικό πλαίσιο για τα υδροπλάνα που... εκκρεμεί εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια αφορά την κατασκευή μέσω της Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενός κύριου υδατοδρομίου που θα χρησιμοποιείται από τις εταιρείες υδροπλάνων, με κεντρική βάση στην Αττική.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα κανένας δεν κατάφερε να δρομολογήσει τη νόμιμη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα, αποκλείοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση σε ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς, που όλοι αναγνωρίζουν ότι το έχουν ανάγκη τα νησιά – κυρίως αυτά της άγονης γραμμής – και ο τουρισμός.

Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό πλάνο της Air Sea Lines προέβλεπε την επένδυση περίπου 80 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη στόλου 50 υδροπλάνων στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τη δημιουργία βάσεων συντήρησης και υποστήριξης του μέσου αυτού σε διάφορα σημεία της νησιωτικής Ελλάδας. 

Το πλάνο της καναδικής εταιρείας για τα υδροπλάνα προέβλεπε ότι εντός του πρώτου έτους λειτουργίας (2004-2005) θα έπρεπε να πετούν στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι υδροπλάνα. Ωστόσο, πετούσαν μόνο δύο! Ετσι, το 2009 οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας αποχώρησαν, 70 άτομα απολύθηκαν και 25 εκατ. ευρώ... πνίγηκαν στον βυθό του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

Read more...

Περικοπές παντού...



Το Μαξίμου στέλνει εντολή περικοπών στα Υπουργεία, προκειμένου να περισταλούν οι δαπάνες και να περικοπούν οι σπατάλες.

Το... μήνυμα που στάλθηκε στα υπουργεία είναι ξεκάθαρο: να κοπεί ό,τι περισσεύει προκειμένου να ενισχυθούν τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση έτσι ώστε να περισωθούν οι χαμηλόμισθοι των ειδικών μισθολογίων

Read more...

Η “επαναδιαπραγμάτευση”, οι αλλαγές στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ...



Του Θάνου Δημάδη
Τις τελευταίες εβδομάδες, μέχρι και σήμερα ακόμα, είμαστε μάρτυρες ενός “θεατρινισμού” με πρωταγωνιστές, από τη μία μεριά, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και από την άλλη τους ίδιους τους δανειστές της χώρας μας. Η μεν ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ότι- αν όχι τώρα, έστω στο σύντομο μέλλον- θα... 

διαπραγματευτεί με την Τρόικα πιο σκληρά και αποτελεσματικά από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δε δανειστές μας διαρηγνύουν- μετεκλογικά- τα ιμάτια τους ότι με την Ελλάδα συζητούν αλλά δεν διαπραγματεύονται. Ένα αντίστοιχο παιχνίδι με τις λέξεις έκανε πριν μερικές ημέρες και η κ. Λαγκάρντ που απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου έκανε λάθος χρησιμοποιώντας την λέξη “διαπραγματεύσεις” με τις ελληνικές αρχές για να την διορθώσει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα αντικαθιστώντας την με την λέξη “συζητήσεις”.
Βρίσκω παιδαριώδες αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις το οποίο η κάθε μεριά παίζει με τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για τα συμφέροντα και τα κεκτημένα της. Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα- ίσως όχι με την ίδια οξύτητα- τον όρο διαπραγμάτευση γιατί απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο έστω κι αν την παραπέμπει πλέον στο απώτερο μέλλον. Η κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ δείχνει μετεκλογικά να κρατάει σε λεκτικό επίπεδο μία σκληρή στάση γιατί απευθύνεται κι αυτή ευλόγως στο εσωτερικό του Οργανισμού, προς τις χώρες των αναπτυσσόμενων οικονομίων ιδίως που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και επιχειρηματολογούν πλέον ανοιχτά κάνοντας λόγο για μία υπερβολική χρηματοδοτική υπερέκθεση του Ταμείου προς την Ελλάδα “χωρίς αντίκρυσμα” όπως λένε. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, προεξέχουσας της Γερμανίας, μαζί με την ΕΚΤ είναι εξίσου λογικό να μην θέλουν να δώσουν την εικόνα ότι ανοίγουν και πάλι το κεφάλαιο του “ελληνικού προγράμματος” λίγους μήνες αφότου οι ίδιοι το συμφώνησαν και το επέβαλαν στην χώρα μας καθώς με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι σαν να αδειάζουν τους “εαυτούς” τους στα μάτια των εθνικών κοινοβουλίων και των πολιτών τους, αλλά και τις αγορές.
Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι όλοι οι παραπάνω παίχτες - ανεξαρτήτως της υφής της φρασεολογίας που χρησιμοποιούν- συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο: ότι τη δεδομένη στιγμή αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρξουν. Κατά την άποψή μου ο λόγος δεν είναι γιατί πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρέπει να αλλάξει. Αλλά γιατί οι θεσμικοί δανειστές μας σε μία ευρωζώνη που ανοίγουν διαρκώς νέα σοβαρότερα του ελληνικού ζητήματα, δεν έχουν κανέναν λόγο να ανοίξουν ακόμα ένα μέτωπο, αυτό της Ελλάδας. “Κουκουλώνουν” προς το παρόν τα προβλήματα του ελληνικού προγράμματος μέχρι νεωτέρας, και ειδικότερα μέχρις ότου δουν και πράξεις από την ελληνική πλευρά αλλά αναλόγως και του πώς ο καθένας τους θέλει να παίξει ένα πολιτικό χαρτί που κρατάει για τον εαυτό του και τα εσωτερικά συμφέροντά του στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών, οικονομικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών.
Αυτό όμως δεν αναιρεί στο ελάχιστο κάτι που είναι πασιφανές ότι θα υπάρξει: οι επιμέρους αλλαγές σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να περπατήσει σε καμία χώρα, όπως η Ελλάδα, με ύφεση κοντά στο 7% και ανεργία που ξεπερνάει το 20%. Γιατί αφενός οι δομικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν θέλουν χρόνο- ακόμα κι αν βαδίσει κανείς με την υπόθεση ότι μερικές αποκρατικοποιήσεις είναι αρκετές για να πάρει μία οικονομία τα πάνω της- και γιατί αφετέρου χρόνο χρειάζεται κάθε δημοσιονομική προσαρμογή ελληνικής κλίμακας για να καταστεί βιώσιμη και διατηρήσιμη για τα πολλά επόμενα χρόνια.
Το θετικό στην όλη ιστορία από τις εκλογές της 6ης Μαίου μέχρι σήμερα είναι ότι από τη μεριά του ΔΝΤ υπάρχει μία σαφέστατη αλλαγή στάσης προς το διαλλακτικότερο απέναντι στον τρόπο με τον οποίον και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να γίνει η διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών και των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά και μία ουσιαστική κατανόηση- που μέχρι τουλάχιστον τον περασμένο Μάρτη δεν υπήρχε- των συστηματικών προβλημάτων της οικονομίας της χώρας μας συμμεριζόμενο σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη ότι αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη λογική του “πονάει μάτι, κόβω κεφάλι”. Στο ΔΝΤ, ιδιαίτερα ο Π. Τόσμεν που έχει αμεσότερη επαφή με την Ελλάδα- για τον οποίον κάποιοι είχαν φροντίσει σκοπίμως να διασπείρουν την φημολογία ότι δήθεν υπήρχε ρήγμα στις σχέσεις του με την Κ. Λαγκάρντ- συνειδητοποιεί ότι τα μέτρα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή των επιπρόσθετων φοροεπιβαρύνσεων δεν είναι λύση για να λυθούν συστημικές αδυναμίες που η αντιμετώπισή τους χρήζει δομικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος, διοίκηση, έλεγχο και δικαιοσύνη. Η διαλλακτικότερη στάση του ΔΝΤ στο να ακούσει χωρίς τους δογματισμούς που είχε στο παρελθόν, όλου του εύρους των εισηγήσεων που έχει να κάνει η ελληνική πλευρά για επιμέρους αλλαγές στο Μνημόνιο, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο από πληροφορίες αλλά και από τα λεγόμενα του εκπροσώπου τύπου του Ταμείου ενώ το ίδιο διαπιστώνει και ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και επί δεκατίες ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέσμον Λάχμαν σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Το αρνητικό στην όλη ιστορία είναι ότι η Τρόϊκα δεν αποτελείται μόνο από το ΔΝΤ, αλλά από παίχτες που αποκαλύπτεται στην πάροδο του χρόνου να είναι σκληρότεροι από αυτό. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αυτοί που κρατούν- και όχι το ΔΝΤ- την λύση στο γόρδιο δεσμό του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει την Ελλάδα ένα αποτυχημένο μείγμα πολιτικής, πέραν των δικών μας ελληνικών αποκαρδιωτικών επιδόσεων σε όσα έπρεπε και μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και το κλειδί των αποφάσεων, που εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα ληφθούν προς την κατεύθυνση του επαναπροσδιορισμού, της επικαιροποίησης και την προσαρμογής στον ρεαλισμό του προγράμματος για την Ελλάδα, το κρατούν αυτοί -δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΕΚΤ- γιατί από αυτούς εξαρτώμαστε ως επί το πλείστον χρηματοδοτικά και όχι από το ΔΝΤ. Θυμίζω στο σημείο αυτό την τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο Πόλ Τόμσεν και ο οποίος στην σχετική ερώτηση που του είχα θέσει, δήλωσε ότι “αν η Ελλάδα χρειαστεί επιπλέον λεφτά για τη χρηματοδότησή της, τότε οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους”. Και η Ελλάδα- ακόμα και στην περίπτωση μίας απλής επιμήκυνσης κατά δύο μόλις έτη- θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 25-30 δις ευρώ τουλάχιστον. Και το ΔΝΤ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν είναι διατεθειμένο να δώσει κι άλλα λεφτά για την χώρα μας.
Όλο αυτό το σκηνικό οδηγεί αργά ή γρήγορα σε συγκεκριμένα μονοπάτια για την Ελλάδα τα οποία δε θα έχουν να κάνουν μόνο με επιμέρους αλλαγές, που αργά ή γρήγορα εκ των πραγμάτων θα γίνουν επιβαλλόμενες πρωτίστως από την πραγματικότητα και είναι προς το παρόν στο πίσω μέρος του μυαλού των δανειστών μας, αλλά με εξελίξεις που θα δρομολογούν μελλοντικά ενδεχομένως μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους ή ακόμα και ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, ιδέα την οποία δυστυχώς ορισμένα παράκεντρα εντός κι εκτός συνόρων- συνεπικουρούμενα από τα παπαγαλάκια τους- έχουν αρχίσει να εξυφαίνουν για την χώρα μας. Ίσως, λοιπόν, αποδειχθεί σοφός ο χειρισμός του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που λέει ότι πρώτα δείγματα γραφής από την χώρα μας και μετά διεκδικήσεις. Γιατί στην Ελλάδα ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό: ότι οι αλλαγές στο ελληνικό Μνημόνιο υπαγορεύονται με βάση όχι μόνο τις δικές μας ανάγκες αλλά κυρίως το κατάλληλο
πολιτικό timing, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα δεν ορίζει η Ελλάδα αλλά οι δανειστές της.
Τουλάχιστον όταν έρθει εκείνη η στιγμή που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με επουσιώδεις και ουσιώδεις αλλαγές σε ένα Μνημόνιο που άλλοι έραψαν για εμάς, ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και παροπλισμένοι έχοντας κάνει ως χώρα όσα παιρνούν από το χέρι μας για να κατοχυρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας εκείνη τη δεδομένη στιγμή....


Read more...

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα Μείωση έως 20% και αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

 

Μισό μισθό θα πληρωθούν το Σεπτέμβριο –κατά πάσα πιθανότητα- οι 200.000 δημόσιοι λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. 

Η τακτική της κυβέρνησης να μεταθέσει για αργότερα την επαναδιαπραγμάτευση, την υποχρεώνει να προχωρήσει "εδώ και τώρα" στην  εφαρμογή του μέτρου της μείωσης κατά 12% μεσοσταθμικά, που είχε μείνει «στο συρτάρι» προεκλογικά εδώ και τρεις μήνες, αλλά επανέρχεται πλέον στο προσκήνιο άμεσα με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί και θα προβλέπει και την αναδρομική μείωση από τον μισθό του Ιουλίου (τον οποίο οι περισσότεροι προπληρώθηκαν ήδη από τον Ιούνιο).

Στην πράξη όμως η περικοπή του μισθού δεν θα γίνει οριζόντια αλλά κλιμακωτά για να μη θιγούν περισσότερο οι πλέον χαμηλόμισθοι. Έτσι όμως οι υψηλόμισθοι κινδυνεύουν να υποστούν μειώσεις που θα ξεπερνούν ίσως και το 20%. 
Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί τελικώς αρχές Αυγούστου και η πρώτη περικοπή γίνει από τον μισθό που θα πληρωθούν τον Σεπτέμβριο, τότε η μείωση μαζί με τα αναδρομικά θα φτάνει στο 20%-45% του μισθού που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Το μέτρο αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς αλλά και ένστολους του στρατού και της αστυνομίας. Για τους τελευταίους πάντως αναζητείται ειδική φόρμουλα, επειδή για αυτούς τουλάχιστον στο «Ζάππειο ΙΙ» είχε εξαγγελθεί ότι μπορεί το μέτρο αυτό του Μνημονίου τελικώς να αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση έκανε χρήση άλλου ή άλλων, ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Στόχος του μέτρου είναι η εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων για φέτος και 400 εκατομμυρίων για το 2013.
Οι περικοπές αυτές θα οδηγήσουν στην κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που λαμβάνει η συγκεκριμένη μερίδα εργαζομένων, όπως ίσχυσε και με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου. Όσα επιδόματα διατηρηθούν αναμένεται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και μικρές αυξήσεις (της τάξεως του 5%) στις τελικές αποδοχές των πλέον χαμηλόμισθων. protothema.gr

Read more...

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ


Η αθόρυβα ηχηρή κόντρα του Ανδρέα Λοβέρδου


Η αθόρυβα ηχηρή κόντρα του Ανδρέα Λοβέρδου
Το ρήγμα ανάμεσα στον Βενιζέλο και το Λοβέρδο γίνεται καθημερινά πιο βαθύ. Από τότε που ο Βαγγέλης του πρότεινε να γίνει αντιπρόεδρος και ο Ανδρέας αρνήθηκε οι δυο τους δεν έχουν αλλάξει κουβέντα. Γενικότερα ο άλλοτε λαλίστατος Λοβέρδος μιλά ελάχιστα και σε επιλεγμένους συνομιλητές, έχει όμως αναπτύξει την τέχνη να απαξιώνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να ανοίγει το στόμα του.Παράδειγμα γι’ αυτό είναι ο... Μόσιαλος. Την Παρασκευή ο Βενιζέλος τα «έχωσε» στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με αφορμή την πολιτική εκδήλωση που έκανε ο Μόσιαλος λέγοντας ότι «χάνεται η αίσθηση των πολιτικών μεγεθών» και ότι «αυτό βλάπτει την παράταξη». 

Τη Δευτέρα ο Λοβέρδος έκρινε ότι έπρεπε να πιει έναν καφέ μαζί του και όρισε το ραντεβού στη «Βιβλιοθήκη». Κάθησαν εκεί δύο ώρες ώστε να το μάθουν όλοι.   

Ο Λοβέρδος έχει αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του και με το Φλωρίδη, ένα στέλεχος για το οποίο ο Βενιζέλος δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα. Στο επίσημο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα χαμηλά αν και δεν λείπουν οι εισηγήσεις εκείνων που θέλουν να πάνε την αντιπαράθεση με το Λοβέρδο στα άκρα.   

Πιθανόν, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να το σκέφτεται. Προς το παρόν κλείνει μέτωπα. Έτσι πρότεινε μια θέση στην Άννα Διαμαντοπούλου μια θέση στην Πολιτική Γραμματεία. Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ένα από τα στελέχη που ο Βενιζέλος ουδέποτε πρότεινε στην κυβέρνηση για να κόψει το Στουρνάρα πιθανόν να αναλάβει το ΙΣΤΑΜΕ.   

Στον Στουρνάρα ο Βενιζέλος δεν έχει συγχωρήσει ότι ο Σαμαράς τον έκανε υπουργό Οικονομικών, παρακάμπτοντας τη δική του απόφαση να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης. Το κλάδεμα του υπουργού Οικονομικών είναι το πρώτο σημείο της ατζέντας για τον Βενιζέλο, ο Λοβέρδος μπορεί να περιμένει. 

Όχι τυχαία ο Βενιζέλος άφησε να διαρρεύσει με κάθε τρόπο ότι εκείνος ζήτησε τη σημερινή σύσκεψη του Μαξίμου για να καθοριστεί η επίσημη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης και επίσης ότι είναι ενοχλημένος με τον Στουρνάρα επειδή παρέκαμψε την συμφωνημένη διαπραγματευτική γραμμή.   

Ο Γιάννης Στουρνάρας πιθανόν να περάσει ένα δύσκολο απόγευμα στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας την κριτική του Βενιζέλου, πιθανόν τόσο δύσκολο, όσο αυτό που πέρασε στο Eurogroup. Αν βγει πάντως ένα τέτοιο κλίμα από τη συνάντηση, τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψετε με ποιον θα πιει καφέ την Τετάρτη ο Λοβέρδος. 

Θέμης Δαγκλής

Read more...