Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βαριές καταγγελίες από Λυκουρέντζο

Εναρμονισμένες πρακτικές σε διαγωνισμό του υπουργείου αλλά και προσπάθειες να «επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους όσοι λειτουργούν με συμφέροντα» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, προειδοποιώντας τους ότι ματαιοπονούν.
Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλή ότι πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός για φίλτρα τεχνητού νεφρού στον οποίο υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές με 15 εταιρείες να δίνουν τις ίδιες τιμές (30 και 35 ευρώ) για δύο διαφορετικές κατηγορίες. Ανέφερε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών απευθύνθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να λάβει απάντηση, όμως μετά από επιμονή, υπήρξε παρέμβαση εταιρείας η οποία κατέβασε τις τιμές στα 2/3 περίπου. Σημείωσε ότι μία από τις εταιρείες που έδινε εδώ τις υψηλές τιμές, στην Κύπρο προσφέρει τα ίδια φίλτρα στο 1/3 της τιμής σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και αφού επιτύχαμε αυτή την παρέμβαση, έστω την τιμή στα 2/3 σήμερα, διαδίδεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκπροσωπεί συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
«Εμείς συμφέροντα; Που επιτυγχάνουμε τις μειώσεις των τιμών; Σας πληροφορώ έχω την τιμή στο όνομά μας, στην οικογένειά μας να μην ταιριάζει η λέξη συμφέροντα. Κι ο υπουργός Υγείας και το όνομα Λυκουρέντζος δεν θα ταυτιστεί ποτέ με συμφέροντα» εξανέστη ο υπουργός Υγείας.
Κατέληξε μάλιστα «προειδοποιώντας» αυτούς «που είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν με συμφέροντα και να θέλουν να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους στην πολιτική ηγεσία ότι ματαιοπονούν στην παρούσα περίοδο». Τόνισε δε πως θα δώσει τον κοινό αγώνα για μείωση των δαπανών του συστήματος υγείας χωρίς να ακρωτηριαστούν οι υπηρεσίες του προς όφελος των ασθενών και των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Πηγή:ΑΜΠΕ
enikos.gr

Read more...

Βενιζέλος:Δεν υπάρχει άλλη λύση





«Κάποιοι θεωρούν ότι είναι θεμιτό να καταγγέλλεις τα πάντα μέχρι τις εκλογές και μετά να κάνεις ακριβώς τα αντίθετα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό»,  τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης είναι η καλύτερη φάση της ιστορίας του νεώτερου ελληνικού κράτους. «Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε.
«Το σκέλος του προγράμματος που αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένας εθνικός στόχος που δεν θα έπρεπε να μας το υπαγορεύουν απ΄έξω. Από Μάρτιο έως Μάιο του 2012 λάβαμε 75 δις. Τώρα διεκδικοιύμε 44 δις. Έτσι ζει η ελληνική οικονομία σήμερα. Τώρα έχουμε μια νέα αφετηρία»., είπε στη συνέχεια της ομιλίας του.
«Στο φορολογικό οι προσπάθειές μας απέδωσαν σε ό,τι αφορά τις οικογένειες με παιδιά, τους νέους ανέργους και τους αγρότες», τόνισε.

Read more...

Tηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

Τηλεφωνική συνδιάσκεψη θα έχουν την Τρίτη-ενόψει του Eurogroup την Πέμπτη στις Βρυξέλλες- οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης για να συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, η διαδικασία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι και αύριο, ενόψει της συνόδου τους την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

"Θα συζητήσουν το θέμα της επαναγοράς του ελληνικού χρέους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η τηλεφωνική συνδιάσκεψη θα γίνει "αργά το απόγευμα", διευκρίνισε. Την Πέμπτη οι υπουργοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

Read more...

Σκληραίνει η κόντρα Απεργούν την Τρίτη οι φαρμακοποιοί, ενάντια στην απευλευθέρωση του ωραρίου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα φαρμακεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξαπέλυσε βολές εναντίον της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών, και συγκεκριμένα της απόφασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη συνέχιση της αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού, θα καθιερωθούν οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και θα αποκλεισθούν οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Επιπλέον, θα ισχύσει -με αντίστοιχη διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή- το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και θα καταργηθεί πλήρως το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης.

Ακόμα, θα αφαιρεθεί από τους φαρμακευτικούς συλλόγους το δικαίωμα επιβολής προστίμων σε όσους υιοθετούν ελεύθερο ωράριο, ενώ θα γίνει κατάργηση των προστίμων που έχουν επιβληθεί έως σήμερα, καθώς και επιστροφή των καταβληθέντων χρηματικών ποσών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη, ώστε να αποφασίσει για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τη στιγμή που ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, κάνει λόγο για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σαμαράς:Να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη

Την κατάσταση στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβασή του, στο δείπνο που παρέθεσε η Σουηδική Ακαδημία στους ευρωπαίους ηγέτες, μετά τη βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη. Στην Ελλάδα έχουμε 58% ανεργία στους νέους ανθρώπους και αυτό απειλεί την κοινωνική συνοχή, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα πολιτικού εξτρεμισμού και αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να πλήξει την υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Στο γεύμα εκτός του κ. Σαμαρά μίλησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Εντα Κένι.

Read more...

«ΣΑΝΙΔΑ» ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ Μυστική έκθεση για τον ορυκτό πλούτο στα χέρια του Σαμαρά



mystiki-ekthesi-gia-ton-orykto-plouto-sta-xeria-toy-samara 
Ξαφνικά ένα θέμα «ταμπού» βγαίνει με τον πιο επίσημο τρόπο στη δημοσιότητα και αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό της Κρήτης αλλά και του Αιγαίου. Όσοι επί χρόνια προσπαθούσαν να ανοίξουν το θέμα χαρακτηρίζονταν γραφικοί. 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις μελέτες που υποστήριζαν ότι υπάρχουν τεράστιακοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βυθό του Αιγαίου ή της Κρήτης, περίπου ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 

Ξαφνικά από τα απαξιωτικά σχόλια κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που είχε εμμονές με την πράσινη ανάπτυξη έγινε στροφή 180 μοιρών στο «μαύρο» χρυσό. 

Αυτό έγινε όταν η νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Η συνέχεια είναι γνωστή, φτάσαμε στο σημείο να δημοσιεύονται χάρτες, για αυτόν τον πλούτο στον διεθνή τύπο. Απόρρητες εκθέσεις να βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού και την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάζεται  να μπει δυνατά στο ενεργειακό παιχνίδι.  

Το «χαρτί» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου στον ελληνικό χώρο ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση και επικοινωνιακά ώστε να αλλάξει το οικονομικό κλίμα, τόσο από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την εσωτερική αγορά η οποία καταρρέει. Δεν είναι τυχαία η διαρροή της απόρρητης έκθεσης σε Γερμανική εφημερίδα. 

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θεωρεί ότι κάποια «καλά νέα» από το μέτωπο των ερευνών υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο θα μπορούσε να μεταβάλει προς το θετικότερο το οικονομικό κλίμα έναντι της Ελλάδας. 

Το περιεχόμενο της έκθεσης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία στα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε στην ανάλυση και αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά. 

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που παρουσίασε το «Κ» υπογραμμίζεται ότι 
υπάρχουν επτά επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική τη διερεύνηση της περιοχής νοτίως της Κρήτης.   

Αυτά είναι:   

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.   

2. Τα Πρίσματα Επαύξησης σε όλο τον κόσμο, (Barbados, Makran, Irrawaddy – Andaman, West Timor Trough) είναι δείκτες ύπαρξης γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί δεδομένου ότι τα επαυξητικά πρίσματα βρίσκονται στην Μεσογειακή Ράχη που έχει μήκος πάνω από 1,000 χιλιόμετρα.   

3. Ενεργά λασποηφαίστεια σε όλο τον κόσμο προδίδουν την ύπαρξη γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Timor, Καραϊβική Θάλασσα, Νότια Κασπία Θάλασσα ήτοι Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Μαύρη Θάλασσα, ήτοι Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ήτοι Αίγυπτος, Κύπροςκαι Τουρκία). Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.   

4. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τα ενεργά λασποηφαίστεια τα οποία απαντώνται στον υποθαλάσσιο χώρο της Κρήτης δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι βιογενετική αλλά θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη θα πρέπει να διερευνηθεί.   

5. Σε δείγματα ιλύος που λήφθησαν κατά την διάρκεια του προγράμματος Ocean Drilling Program (ODP) γύρω από τα ενεργά λασποηφαίστεια της Κρήτης πιστοποιήθηκε η ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στα δείγματα. Και αυτή η ένδειξη μας υποδεικνύει την ύπαρξη συστήματος πετρελαιογένεσης σε μεγάλα βάθη (the presence of an active hydrocarbon system at depth).   

6. Με βάση τα γεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα όπως επίσης τα πολύ λίγα γεωφυσικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους ορισμένοι μόνον Έλληνες Πανεπιστημιακοί, ότι στην υπεράκτιο υπάρχουν στην Νότια Κρήτη και εντός της Μεσογειακής Ράχης δύο (2) μεγάλα αντίκλινα, μία (1) αβυσσική λεκάνη και επτά (7) οπισθοτάφροι που μπορούν να αποτελέσουν πεδία έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

7. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει νότια της Κρήτης, εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, (ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) η οποία θεωρείται από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ότι έχει τουλάχιστον 3.45 τρις. m³ φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. 

Την έκθεση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γάλλος γεωλόγος και γεωφυσικός της BEICIP – FRANLAB που διετέλεσε τη δεκαετία του 70, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Alain Bruneton, ο χημικός μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Αντώνης Φώσκολος. 

Η αξία 

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ. Για να καταλήξει στην εκτίμηση λαμβάνει ως δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους. 

Επιπτώσεις και για την ΑΟΖ 

Σύμφωνα με δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων της αγοράς πετρελαίου, πέρυσι σε συνέδριο του Λονδίνου παρουσιάστηκαν και άλλες σεισμικές έρευνες για την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων) Β. Καρκούλιας μεταξύ άλλων για μελέτη που πραγματοποίησε η επίσης νορβηγική εταιρεία TGS. Στην ίδια περιοχή, νοτίως του Καστελόριζου, σεισμικές έρευνες πραγματοποίησε πρόσφατα και η Τουρκία με το γνωστό παλαιάς τεχνολογίας σκάφος Σισμίκ, το οποίο εικάζεται ότι είχε τη συνδρομή εταιρείας που έχει τη δυνατότητα για 3D έρευνες. 

Πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα, ξεκαθαρίζουν ότι προϋπόθεση για όποια περαιτέρω κίνηση είναι η χάραξη ΑΟΖ από το ελληνικό κράτος. Η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή βρίσκεται νοτίως του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται από σύμπλεγμα νήσων. Μεταξύ αυτών η νήσος Στρογγύλη, της οποίας η ΑΟΖ είναι καθοριστικής σημασίας: ενώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου...

Νίκος Παναγιωτόπουλος 
http://newpost.gr

Read more...

Εκταμιεύονται κονδύλια ύψους 750,5 εκ. €

Ξεκινάει από το πρόγραμμα εκταμιεύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς τη χώρα μας, η χορήγηση κονδυλίων συνολικού ύψους 750,5 εκ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η εκταμίευση θα έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 21/12/2012.
   Συγκεκριμένα το πρόγραμμα εκταμίευσης έχει ως εξής: Αύριο, 11/12/2012, θα εκταμιευτούν 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.
   Την Τετάρτη, 12/12/2012, και την Παρασκευή, 14/12/2012, θα εκταμιευτούν 148 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση πέντε δανείων στη ΔΕΗ.
      Τη Δευτέρα, 17/12/2012, θα εκταμιευτούν 250 εκατ. ευρώ προς την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
   Την Τρίτη, 18/12/12, θα εκταμιευτούν 50 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
   Την Τετάρτη, 19/12/2012, θα εκταμιευτούν 30 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΣΦΑ.
   Την Πέμπτη, 20/12/2012, θα εκταμιευτούν 60 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Την Παρασκευή, 21/12/2012, θα εκταμιευτούν 12,5 εκατ. ευρώ προς την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
   Αναμένεται, επίσης, η εκταμίευση, εντός Δεκεμβρίου, 140 εκατ. ευρώ προς την Alpha Βank για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Το ποσό των εκταμιεύσεων από την ΕΤΕπ προς τη χώρα μας, εντός του 2012, θα ανέλθει συνολικά σε 908,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος που αρχίζει αύριο. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη εντός του έτους, δόθηκαν 17,7 εκατ. ευρώ σε παραχωρησιούχο για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τσακώνα-Καλαμάτα. 
   Επιπλέον, για το 2013, αναμένεται να εκταμιευτούν 250 εκατ. ευρώ, προς την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για το Μετρό της Αθήνας, ενώ το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα υπογραφεί σύμβαση 300 εκατ. ευρώ με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα εκταμιευτούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει εντός Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.
   Επίσης, θα γίνει η υπογραφή σύμβασης 100 εκατ. ευρώ για τον ΟΣΚ και θα αρχίσει η σταδιακή εκταμίευση προς τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση 650 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι συμφωνίες του ελληνικού δημοσίου με τους παραχωρησιούχους και επιπλέον θα γίνει και η εκταμίευση 42,2 εκατ. ευρώ σε παραχωρησιούχο για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τσακώνα-Καλαμάτα.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

Νέο βίντεο του ΠΑΣΟΚ κατά της Χρυσής Αυγής

Με ένα νέο βίντεο κατά της Χρυσής Αυγής το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην πορεία που είναι προγραμματισμένη για το  Σάββατο από την πλατεία Συντάγματος με προορισμό την Ακρόπολη κατά του ρατσισμού. Την ίδια ώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ιπποκράτους εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί λόγο για εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση.
«Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί λόγο για εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Απάντηση στην κρίση είναι οι οργανωμένες πολιτικές που καταπολεμούν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό για όλους τους ανθρώπους που διαβιούν στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους.
Η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών δεν είναι «πολυτέλεια». Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.
Οι πολιτικές δυνάμεις που βασίζουν τον δημόσιο λόγο τους στον αποκλεισμό ομάδων του πληθυσμού από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κηρύσσουν το μίσος προς τη διαφορετικότητα αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρωτοβουλία του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αντιρατσιστικών Οργανώσεων (EGAM) και καλεί στην αντιρατσιστική σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας από την Βουλή των Ελλήνων προς την  Ακρόπολη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 3 μμ.
Η πορεία έχει την επίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Read more...

Άρχισε η δίκη για το μακελειό στο Ρέντη

Tην Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη για τη διπλή δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη, η οποία ξεκίνησε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Για την ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο νεαρών αστυνομικών έχουν παραπεμφθεί τέσσερις κατηγορούμενοι. Μεταξύ των οποίων είναι και ο 20χρονος, που όπως είχε αποκαλύψει ο Real Fm, είχε αποφυλακιστεί κατά λάθος πρόσφατα προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και σήμερα ήταν παρών στο δικαστήριο. Στην υπόθεση, οι κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση κ.λπ. είναι συνολικά 15.

Στη δίκη οι συγγενείς των δύο αστυνομικών κρατώντας τις φωτογραφίες τους στα χέρια φώναζαν για απονομή δικαιοσύνης και καταδίκη των κατηγορουμένων. «Μακάρι να υπήρχε θανατική ποινή», έλεγαν, ενώ, για την υπηρεσία των δύο θυμάτων τόνιζαν ότι «τους έστειλε γυμνούς στο θάνατο».

Οι δύο αστυνομικοί, Ιωάννης Ευαγγελινέλης 23 ετών και Γιώργος Σκυλογιάννης 22 ετών, έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη, την 1η Μαρτίου 2011.
Οι δράστες είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ, βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Είχε προηγηθεί καταδίωξη μετά από ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι.

Η σημερινή διαδικασία αναλώθηκε σε ενστάσεις και νομικά θέματα που τέθηκαν από συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ, η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.

Read more...

Φάκελος Θράκη- Από τη Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι σήμερα – Ιστορικό πλαίσιο

Άρθρο του Αναστάσιου Λαυρέντζου,Στελέχους Διαχείρισης Τραπεζικών Κινδύνων Η Ελλάδα των μνημονίων και της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής πριν βρεθεί στη σημερινή κατάσταση δεν ήταν μια χώρα χωρίς προβλήματα. Αντιθέτως, όντας τμήμα των άστατων Βαλκανίων, εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, οι οποίες με την τωρινή της εξασθένηση είναι πιθανό να ενταθούν ή και να πολλαπλασιαστούν. Με αφετηρία αυτή την εκτίμηση, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα ζητήματα της Θράκης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια ζητά την προσοχή μας. Βασικό χαρακτηριστικό της Θράκης είναι η ύπαρξη μιας πολυάριθμης μουσουλμανικής μειονότητας. Η παρουσία της μειονότητας αυτής είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία εξαίρεσε από την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών – που η ίδια επέβαλε – τους μουσουλμάνους της Θράκης και τους Έλληνες της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος). Σήμερα η ελληνική μειονότητα της Τουρκίας έχει προ πολλού εξαλειφθεί. Αντιθέτως, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Θράκης είναι παρόντες και απολαμβάνουν πλέον όλων των δικαιωμάτων που παρέχει μια ευρωπαϊκή χώρα στους πολίτες της. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Θράκης δεν συγκροτούν ενιαίο εθνοτικά σύνολο, αλλά αποτελούνται από τρεις διακριτές ομάδες: τους λεγόμενους τουρκόφωνους (με τουρκική εθνική συνείδηση), τους Πομάκους (εξισλαμισμένοι πληθυσμοί της Ροδόπης με δικό τους γλωσσικό ιδίωμα και ιδιαίτερη παράδοση) και τους Ρoμά (Αθίγγανοι, με γλώσσα επίσης διαφορετική της τουρκικής). Εξ αρχής, βασική επιδίωξη της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη ήταν η ομογενοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών και η μετατροπή τους σε τουρκική εθνική μειονότητα, η οποία θα αποτελέσει το όχημα για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα, δυστυχώς με την ανοχή και κάποιες φορές και με τη σύμπραξη της ελληνικής πλευράς. Στα επόμενα θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις σημαντικότερες πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το σημερινό πλαίσιο στη Θράκη. 1. Στη δεκαετία του ’30, ενώ οι δυτικοθρακιώτες μουσουλμάνοι (κυρίως οι Πομάκοι) παρέμεναν προσηλωμένοι στις μουσουλμανικές παραδόσεις και πολλοί αντικεμαλικοί (στελέχη του παλαιού τουρκικού καθεστώτος) είχαν καταφύγει στη Θράκη (απ’ όπου αγωνίζονταν κατά του κεμαλικού καθεστώτος), το ελληνικό κράτος καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας απέλασε τα σημαντικότερα στελέχη της αντικεμαλικής μερίδας («παλαιομουσουλμάνοι»), προκειμένου να εδραιώσει την ελληνοτουρκική φιλία. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά παρέδωσε τη μειονότητα στον ιδεολογικό έλεγχο των κεμαλιστών και στη δράση του Τουρκικού Προξενείου που άρχισε τότε να λειτουργεί. 2. Στη δεκαετία του ’50, το ελληνικό κράτος υιοθετώντας ξένες προτεραιότητες (περίοδος ψυχρού πολέμου) προώθησε την «τουρκοποίηση» της μουσουλμανικής μειονότητας και ειδικά των Πομάκων, προκειμένου να τους αντιδιαστείλει με τους Πομάκους της Βουλγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο αυτή η ελληνική πολιτεία αποκάλεσε σε επίσημα κείμενά της τη μειονότητα «τουρκική», ενώ δεν δίστασε να επιβάλει ακόμη και την αλλαγή των επιγραφών σε σχολεία και δημόσιους χώρους. Η πολιτική αυτή εγκαταλείφθηκε αργότερα και από τη δεκαετία του ’90 το ελληνικό κράτος τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας της μουσουλμανικής μειονότητας. 3. Με τη μορφωτική συμφωνία του 1951 και κυρίως με το μορφωτικό πρωτόκολλο του 1968, το ελληνικό κράτος δέχτηκε και επίσημα την τουρκική ως τη μοναδική μειονοτική γλώσσα στην εκπαίδευση της μειονότητας, επιβάλλοντάς την με αυτό τον τρόπο στους Πομάκους και στους Ρομά, οι οποίοι δεν είχαν μητρική γλώσσα τα τουρκικά. Ο τουρκοκεντρικός χαρακτήρας της μειονοτικής εκπαίδευσης ο οποίος αγνοεί τη γλωσσική ιδιαιτερότητα των Πομάκων και των Ρομά, παραμένει και σήμερα αμετάβλητος, παρά την πρόσφατη μεταρρύθμιση που έγινε το 1997 με την εφαρμογή του προγράμματος «Εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων». 4. Στις πρώτες δύσκολες μεταπολεμικές-μετεμφυλιακές δεκαετίες το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε τη Θράκη ως μια παραμεθόριο περιοχή, στρατιωτικού κυρίως ενδιαφέροντος, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη συμμετοχή της στη μεταπολεμική ανόρθωση της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν στη δεκαετία του ’60, την περίοδο της μεγάλης μετανάστευσης, ένα σημαντικό τμήμα του θρακιώτικου πληθυσμού να πάρει τον δρόμο για τα εργοστάσια της Δ. Γερμανίας και τα ορυχεία του Βελγίου. Η μετανάστευση έπληξε κυρίως τον (χριστιανικό κατά συντριπτική πλειονότητα) νομό Έβρου, του οποίου ο πληθυσμός μόνο στην περίοδο 1961-1971 μειώθηκε κατά 12% (στοιχεία επίσημων απογραφών). Έκτοτε η Θράκη τελεί σε δημογραφικό μαρασμό, με τον συνολικό της πληθυσμό στάσιμο και τον χριστιανικό πληθυσμό να μειώνεται με αργό ρυθμό. 5. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι «ηγετικοί κύκλοι» της μειονότητας άρχισαν να την κινητοποιούν εναντίον αποφάσεων του ελληνικού κράτους και να εγκαθιδρύουν παράλληλους, άτυπους θεσμούς με σκοπό την αμφισβήτηση των αρμοδιοτήτων της ελληνικής διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «εκλογή» άτυπων Μουφτήδων οι οποίοι εδώ και είκοσι χρόνια συνυπάρχουν με τους επίσημους Μουφτήδες που έχουν ορισθεί από το ελληνικό κράτος. Άλλα παραδείγματα αφορούν τις αντιδράσεις για τη χρήση βιβλίων του ελληνικού υπουργείου παιδείας στο τουρκόγλωσσο τμήμα της μειονοτικής εκπαίδευσης (στη δεκαετία του ’90), ενώ πιο πρόσφατα μπορεί να αναφερθεί η δημιουργία ενός δικτύου τουρκόγλωσσων νηπιαγωγείων παράλληλα προς τα δημόσια νηπιαγωγεία που ιδρύει η ελληνική πολιτεία. 6. Το ελληνικό κράτος προσπάθησε στη δεκαετία του ’90 να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική στη Θράκη, αφ’ ενός καταργώντας το αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο που ίσχυε για τους μειονοτικούς πληθυσμούς, αφ’ ετέρου εισάγοντας ένα πλαίσιο κινήτρων για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν στη Θράκη παλλινοστούντες Πόντιοι από τη πρώην ΕΣΣΔ. Δυστυχώς, λόγω των γνωστών αδυναμιών του ελληνικού κράτους, η προσπάθεια εκείνης της περιόδου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η Θράκη να εξακολουθεί και σήμερα να είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας. Σήμερα, με την οικονομική εξασθένηση της Ελλάδας δημιουργούνται νέοι κινδύνοι για τη Θράκη: περαιτέρω παραμέλησή της, οικονομικός και δημογραφικός μαρασμός, πιθανή μεταναστευτική έξοδος του ντόπιου πληθυσμού, εισροή λαθρομεταναστών, δημιουργία ΕΟΖ κ.λπ. Στις συνθήκες αυτές απαιτείται η κινητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία οφείλει να πιέσει την πολιτική της ηγεσία για μια πιο ενεργή αντιμετώπιση των ζητημάτων της Θράκης, αφού είναι πλέον σαφές ότι ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα σφάλματα και άλλες παραχωρήσεις. Αναστάσιος Λαυρέντζος Twitter: @LavrentzosA.enikos.gr

Read more...

Σταθεροποιείται η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ, με την Ελλάδα, όμως, να φαίνεται ότι σταθεροποιείται στον δικό της βηματισμό για την ανάπτυξη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται να επωφελούνται από μια σχετική επιτάχυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας, σύμφωνα με τους δείκτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα  και ύστερα από τη μηνιαία ενημέρωση του Δεκεμβρίου.
Για την ευρωζώνη στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα για τη Γερμανία και τη Γαλλία συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλή ανάπτυξη, κάτω από τον δείκτη 100, που θεωρείται το κατώτατο όριο για την τάση της οικονομικής δραστηριότητας μακροπρόθεσμα.
Τον Οκτώβριο ο δείκτης της ευρωζώνης έφθασε με πτωτική τάση στο 99.3. Η Γερμανία που είναι 98.7, υποχώρησε κατά 0.1 σημεία σε σύγκριση με αυτόν του Σεπτεμβρίου, το ίδιο και η Γαλλία που κατέβηκε στο 99.4.
Στον συγκριτικό χάρτη των δεικτών, η Ελλάδα μπορεί να έχει την ικανοποίηση ότι οι δείκτες της ύστερα από μια σχετική πτώση τον Ιούνιο (99.2) κερδίζουν συνεχώς σημεία, έχοντας φθάσει το όριο των 100 τον Σεπτέμβριο και ένα ενθαρρυντικό 100.3 τον Οκτώβριο.
Σημεία σταθεροποίησης της ανάπτυξης δείχνει και η Ιταλία με τους δείκτες της στο 99, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Χαμηλές προβλέψεις για την ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι δείκτες για τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία όπου παρατηρήθηκε αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας τελευταία, οι δείκτες παρουσιάζουν μια συνεχή επιτάχυνση στην ανάπτυξη. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι δείκτες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν αντίστοιχα 100.3 και 100.5, των δε ΗΠΑ, 100.8 και 100.9.

Read more...

Ιδρυτικό συνέδριο στις 27-29 Απριλίου εξήγγειλε ο Π. Καμμένος...



Στον ανασχεδιασμό των οργάνων θα προχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, όπως προέκυψε από την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ.

Την απόφαση αυτή έχουν...
υπογράψει μέχρι στιγμής οι κ.κ. Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Μελάς, Έλενα Κουντουρά, Γιάννης Δημαράς, Νότης Μαριάς, Μίκα Ιατρίδη, Γαβριήλ Αβραμίδης, Ραχήλ Μακρή, Μαρίνος Ουζουνίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Βασίλης Καπερνάρος, Σταυρούλα Ξουλίδου, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα.

Λόγω αρνήσεως του Κώστα Μαρκόπουλου να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθήκοντα γραμματέα ασκεί ο αναπληρωτής γραμματέας, Παναγιώτης Μελάς.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ με τη Διοικούσα Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στην ομιλία του ο Πάνος Καμμένος εξήγγειλε το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο πρότεινε να διεξαχθεί από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου 2013. Το συνέδριο θα εκλέξει πρόεδρο και γενικό γραμματέα.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το κόμμα του έχει δικαιωθεί πλήρως σε όλες του τις θέσεις και τόνισε ότι σήμερα μιλούν για καταγγελία του Μνημονίου και υποστήριξε πως η διαγραφή του «επονείδιστου και επαχθούς χρέους», είναι μια πολιτική την οποία σιγά-σιγά τη δέχονται οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε Πολιτική Ανοιξη ενώ, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ένα ΚΟΔΗΣΟ. «Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι τις επόμενες εκλογές το πιο πιθανό είναι να μην εκπροσωπείται στη Βουλή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ο ΠΑΣΟΚ με τον Ευ. Βενιζέλο έχουν δημιουργήσει πλέον μια ομάδα συγκυβέρνησης μαζί με την ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ και έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτές οι πολιτικές που υπηρετούν, οι πολιτικές των μνημονίων, είναι πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.

Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις από όπου κι αν προέρχονται, οι οποίες θα συμφωνήσουν στην καταγγελία των μνημονίων, στη διαγραφή του χρέους «προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια δημιουργία πλειοψηφίας, έστω και μέσα σε αυτή τη Βουλή».

Τέλος ορίστηκε νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Πέμπτη στις 13:00.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

Ο Αρχιεπίσκοπος αγόρασε οικόπεδα 3,5 εκατ. ενώ λέει ότι η Εκκλησία είναι φτωχή....




Στις 24 Οκτωβρίου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη σε μια δήλωση σοκ: Οτι τα χρήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος επαρκούν για μόλις δύο μήνες και ότι στο τέλος του χρόνου θα αναγκαστεί να απολύσει ορισμένους ή και τη...
μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων για την Αρχιεπισκοπή.

Την εύλογη απορία που προκάλεσε αυτή η δήλωση ακολούθησαν «διευκρινίσεις»για την οικτρή κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας που έχει πληγεί από το κούρεμα των ομολόγων, από τα ανοίκιαστα κτίρια και από τα μειωμένα έσοδα από τα παγκάρια των πιστών.

Κι όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά,σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας tet-a-tet.gr που κάνει λόγο -με στοιχεία και αριθμούς συμβολαίων για αγορές εκτάσεων από την Εκκλησία μέσα στο 2012 και μάλιστα -ορισμένα από αυτά- σε τιμές πολλαπλάσιες της αντικειμενικής αξίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

Στις 23 Μαΐου 2012 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αγόρασε από τους επιχειρηματίες Παναγιώτη Μαυρίδη και Μαίρη-Κατερίνα-Φρίντα Θεοδώρου μια κατασκήνωση στη θέση Μαρσόρι στον Αυλώνα Αττικής, με την υπ. αριθμόν 10311 πράξη της Συμβολαιογράφου Μαραθώνος, Αννας Βασιλάκου.

Για την αγορά καταβλήθηκαν 2.550.000 ευρώ μετρητά με 3 τραπεζικές επιταγές.

Μαζί με τα έξοδα φόρου μεταβίβασης και τις αμοιβές δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, που υπολογίστηκαν επί της αντικειμενικής αξίας της κατασκήνωσης (3.361.482,80 ευρώ), το συνολικό κόστος της αγοράς ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ!

Η κατασκήνωση βρίσκεται σε έκταση 28.226,80 τ.μ., με κτίσματα 2.862,80 τ.μ., υπόστεγα 1.275,50 τ.μ. και γήπεδα 7.902,50 τ.μ. (η κατασκήνωση διαθέτει 8 γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ακόμη και μίνι γκολφ), 2 πισίνες, υπόστεγα αλόγων, φάρμα, χώρους για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, χώρο εστίασης, κουζίνες, ιατρείο και αναρρωτήριο, ενώ στον χώρο βρίσκεται και Ιερός Ναός.

Μέρος των κτισμάτων της καταστήνωσης-1.459,80 τ.μ.-, νομιμοποιήθηκαν πριν την αγοραπωλησία, στις 3 Απριλίου 2012, με την άδεια 77 της Περιφέρειας Αττικής.

Αγόρασε και τον περιβάλλοντα χώρο

Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου 2012 -μόλις 20ημέρες πριν τη δήλωση για την επικείμενη... πτώχευση- η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αγόρασε από τους Βασίλειο και Αγγελο Μωραΐτη, Μαρία Κροντήρη, Αικατερίνη Λιάκουρη, Βασιλική και Μαρία Μάργαρη 5 αγρούς στη θέση Μαρσόρι της Αυλώνας Αττικής, με τα συμβόλαια 10412, 10413, 10414, 10415 και 10416 κι πάλι της Συμβολαιογράφου Μαραθώνος Αννας Βασιλάκου.

Για την αγορά καταβλήθηκαν 220.691 ευρώ. Το ποσό των 216.432,40 ευρώ με 9 τραπεζικές επιταγές ημέρας και 4.258,60 ευρώ μετρητά.

Μαζί με τα έξοδα φόρου μεταβίβασης, δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, το συνολικό κόστος της αγοράς ξεπέρασε τα 260.000 ευρώ!

Οι 5 αγροί έχουν συνολική έκταση 14.731,20 τ.μ. και, μαζί με το οικόπεδο της όμορης κατασκήνωσης που είχε αγοραστεί (28.226,80 τ.μ.), καθιστούν την Αρχιεπισκοπή ιδιοκτήτη εκτάσεως 42.958 τ.μ.

Η αντικειμενική αξία των 5 αγρών είναι 56.408,99 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησής τους ανήλθε στα 220.691 ευρώ.
iefimerida.gr


Read more...

35 παράνομες βίλες- ξενοδοχεία στο Πήλιο «λειτουργούν παρασιτικά»!...



ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟΔΟΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ...
Τριάντα –πέντε βίλες στο Πήλιο λειτουργούν παράνομα ως τουριστικά καταλύματα, από Γερμανούς και Άγγλους ιδιοκτήτες που κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα σε βάρος της νόμιμης ξενοδοχίας!
Το όργιο...
παραξενοδοχίας στο Πήλιο, αποκαλύφθηκε στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου, με τη διοίκηση να διαμηνύει ότι θα φθάσει μέχρι Εισαγγελέα.
Αντιμέτωποι με το φαινόμενο
της παραξενοδοχίας που έρχεται να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στη νόμιμη ξενοδοχία, βρίσκονται ξενοδόχοι του Πηλίου, που προβλέπουν ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «μαύρα» από πλευράς, κίνησης και τζίρων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της τοπικής ένωσης, Ανδρέα Διακοδημήτρη, στο Πήλιο λειτουργούν παράνομα ως τουριστικά καταλύματα 35 βίλες. Πρόκειται για βίλες που βρίσκονται στο ανατολικό και ορεινό Πήλιο, ιδιοκτησίας στην πλειοψηφία τους Γερμανών και Άγγλων υπηκόων, οι οποίοι τις νοικιάζουν σε τουρίστες –σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων κατά μέσο όρο- προς 2.000 ευρώ την εβδομάδα. Κι όμως δεν διαθέτουν ούτε άδεια λειτουργίας, ούτε άδεια από την Πυροσβεστική, ούτε πινακίδες, ούτε καταβάλλουν ΦΠΑ για τα χρήματα που εισπράττουν. «Λειτουργούν παρασιτικά», δήλωσε ο κ. Διακοδημήτρης. Η πληροφορία που ήρθε σε γνώση της Ένωσης, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη. Τα ίδια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, φρόντισαν να εντοπίσουν τα παράνομα καταλύματα μέσω διαδικτύου, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας τους, να τα φωτογραφήσουν και να καταγγείλουν το όργιο παραξενοδοχίας στο ΣΔΟΕ και τον ΕΟΤ.

«Δυστυχώς μόνο σε δύο περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα και το θέμα δεν μπόρεσε να πάει παραπέρα, απουσία νομοθετικού πλαισίου!», τόνισε με αγανάκτηση ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Κώστας Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα φθάσει στον Εισαγγελέα.

ΟYΤΕ ΜΙΑ ΚΡAΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤEΣ

Την ίδια ώρα, «μαύρα» προβλέπονται τα φετινά Χριστούγεννα για τους ξενοδόχους της Μαγνησίας.

Ούτε μία κράτηση δεν υπάρχει για την εορταστική περίοδο στα ξενοδοχεία της περιοχής, σύμφωνα με το Β' αντιπρόεδρο της Ένωσης, Αντώνη Ζύμαρη.

Όπως επισήμανε, προς το παρόν τα λιγοστά τηλεφωνήματα που γίνονται στα ξενοδοχεία για τις ημέρες των γιορτών, αποτελούν έρευνα αγοράς από τους τουρίστες. Το Πήλιο και ο Βόλος έχουν απέναντί τους ελκυστικά πακέτα προσφορών από

ξενοδοχεία χειμερινών τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα, ο νομός δεν διαθέτει ούτε έναν γιορτινό πόλο έλξης. «Το χωριό του Αϊ Βασίλη στην παραλία που θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών μέσα στις γιορτές, «θάφθηκε» στη γραφειοκρατία», διαπίστωσε με θλίψη ο κ. Ζύμαρης.

ΠΩΛΟYΝ ΚAΤΩ ΤΟΥ ΚOΣΤΟΥΣ

Έχοντας ως δεδομένο την ακινητοποίηση της τουριστικής αγοράς, ξενοδόχοι του Πηλίου, έχουν φθάσει σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη να πωλούν κάτω του κόστους. Μέσα στο 2012 οι διανυκτερεύσεις τουριστών από άλλες χώρες μειώθηκαν κατά 15%, ενώ η εγχώρια τουριστική κίνηση σημείωσε πτώση 30%. «Η μείωση όμως της κίνησης, δεν δικαιολογεί να πουλάμε διανυκτερεύσεις που δεν ανταποκρίνονται καν στην κάλυψη βασικών εξόδων. Πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές και η τιμολογιακή πολιτική να είναι ενιαία και σταθερή.

Δεν μπορούμε να βάζουμε σε υποθήκη το αύριο της ξενοδοχίας στο Πήλιο», σημείωσε ο κ. Ζύμαρης εστιάζοντας στην προβολή των συγκριτικών φυσικών πλεονεκτημάτων του Πηλίου για την

προσέλκυση επισκεπτών αλλά και στο ελληνικό πρωινό, ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου αναδεικνύεται ο γαστρονομικός πλούτος της Μαγνησίας ως στοιχείο της τουριστικής της ταυτότητας.

ΣΤOΧΟΣ ΤΑ ΒΑΛΚAΝΙΑ

Φως στο τούνελ για την επόμενη τουριστική περίοδο, οι ξενοδόχοι βλέπουν προς την κατεύθυνση των Βαλκανίων. «Η Μαγνησία πρέπει να επαναπροσδιορίσει το τουριστικό προϊόν και τις αγορές στόχου. Στα δύο αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου θα πρέπει να ενισχυθούν νέες πρωτοβουλίες αεροπορικών εταιριών και tour operators, που θα προσθέσουν επιβατική τουριστική κίνηση. Η βαλκανική αγορά των κρατών


που τη συνθέτουν θα πρέπει να αποτελέσει τον άμεσο επόμενο στόχο, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχει δημιουργήσει ακόμη και στην υψηλή περίοδο η ελληνική αγορά», υπογράμμισε από το βήμα της συνέλευσης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Κώστας Λεβέντης.
Εφ. Ελευθερία ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ


Read more...

Αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι διοικητικοί δικαστές...




Σε αναστολή -με πολλά όμως ερωτηματικά -των κινητοποιήσεων τους που είχαν ξεκινήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές στις αποδοχές τους, προχώρησαν οι διοικητικοί δικαστές σύμφωνα με απόφαση που...
έλαβε η γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε «τη διακοπή της αυτεπάγγελτης αναβολής της συζήτησης όλων των υποθέσεων» και τη συζήτηση «των εγγεγραμμένων υποθέσεων στο πινάκιο, κατά προτεραιότητα (επείγουσες, αναβεβλημένες, κ.λπ.) σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 50%». Δηλαδή, οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν να διακόψουν τις αναβολές στην εκδίκαση όλων των υποθέσεων και παράλληλα να δικάζουν μόνο το 50% των εγγεγραμμένων υποθέσεων στο πινάκιο!

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αποφάσισαν να προχωρούν στη δημοσίευση αποφάσεων και να συμμετέχουν σε διοικητικής φύσεως εργασίες.

Πάντως τα μέλη της Ένωση Διοικητικών Δικαστών, όπως και τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, προτίθενται να καταθέσουν αγωγές στο Μισθοδικείο κατά των περικοπών που υπέστησαν από τις οποίες όπως υποστηρίζουν έχουν χάσει, το 50% των αποδοχών τους.

Οι διοικητικοί δικαστές θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση 21 Ιανουαρίου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Γενικές συνελεύσεις για την ίδια ημέρα έχουν προγραμματίσει επίσης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο και μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να παρατείνει τις κινητοποιήσεις των μελών της έως τις 19 Ιανουαρίου, ενώ παράταση των κινητοποιήσεων μέχρι την ίδια ημερομηνία αποφάσισαν και τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αποφάσισαν να «μαλακώσουν» την μορφή των κινητοποιήσεων τους προχωρώντας στη μείωση του χρόνου της αποχής. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε οι εισαγγελείς, όπως και οι δικαστές, να κατεβαίνουν από την έδρα από τις 12 μέχρι τις 3 μ.μ. και όχι από τις 10 έως τις 3 μ.μ. όπως έκαναν από τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις μέχρι και σήμερα
protothema


Read more...

Στη δημοσιότητα αύριο το πόθεν έσχες των βουλευτών...





Με ανακοίνωσή του πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων και των Πολιτικών Προσώπων, Αθανάσιος Νάκος, έκανε γνωστό ότι την Τρίτη το πρωί θα... αναρτηθούν στον ιστότοπο της Βουλής (στη διεύθυνση http://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epiropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/Diloseis-Periousiakis-Katastasis), οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 των υπόχρεων σε σχετική δήλωση και ειδικότερα:

α. του Πρωθυπουργού,

β. των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

γ. των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών,

δ. των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και

ε. όσων διαχειρίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 του ν.3023/2002 (ΦΕΚ 146 Α), τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων,

όσο διαρκεί η θητεία τους και για τρία (3) χρόνια μετά την απώλεια ή τη λήξη της, καθώς και των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Κατόπιν γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής, οι δηλώσεις θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο για ένα (1) μήνα και συγκεκριμένα έως και το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2013.
parapolitika.gr


Read more...

«Μνημονιακή παραχώρηση» Το Δημόσιο θα χάσει 2 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, λένε οι εργαζόμενοι


Η Εγνατία Οδός
Η Εγνατία Οδός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σημαντική διαφυγή εσόδων για το Δημόσιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ την επόμενη 30ετία, από τα διόδια, θα σηματοδοτήσει η «μνημονιακή παραχώρηση» του άξονα της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην εταιρεία Παναγιώτης Πανέτσος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ο κ. Πανέτσος ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια συναντήσεων με στελέχη του (ΤΑΙΠΕΔ), αντιλήφθηκε ότι τα δάνεια που βαρύνουν το έργο, δεν θα τα αναλάβει ο παραχωρησιούχος.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να μη γίνει η Εγνατία Οδός εταιρεία 'κουφάρι', που θα πληρώνει μόνο τα δάνεια» τόνισε ο Π.Πανέτσος.

Υποστήριξε δε ότι τεχνηέντως διογκώνεται το κόστος της λεγόμενης «βαριάς» συντήρησης της Οδού, ώστε ο ιδιώτης να πετύχει καλύτερη συμφωνία, αν και η Εγνατία -που έχει σχεδιαστεί να έχει διάρκεια ζωής 120 χρόνων- δεν πρόκειται να χρειαστεί τέτοιες εργασίες, πριν την παρέλευση 40ετίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχουν γίνει προσφυγές, αφενός στο ΣτΕ (κατά της απόφασης της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων περιουσιακών στοιχείων της Εγνατίας) και αφετέρου στην ΕΕ (για το θέμα των διοδίων). Παράλληλα, επίκεινται νέες, αμέσως μόλις προκηρυχθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός.

Όπως είπε, η εταιρεία έχει μεγάλες προοπτικές, καθώς το δυνητικό ανεκτέλεστο έργο για την επόμενη πενταετία (κάθετοι άξονες, έργα στα νησιά, εσωτερική περιφερειακή και άλλοι οδικοί άξονες κτλ) υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ (με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,2 δισ. από το ΕΣΠΑ).

Ωστόσο, υποστήριξε, το Δημόσιο την οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε οικονομικό στραγγαλισμό, αφού οφείλει 550 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ (σχεδόν 250 εκατ. ευρώ) από επείγουσες απαλλοτριώσεις και από την ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στις Κυκλάδες.

«Πληγή» για την εταιρεία, αλλά και ζημιογόνα επιλογή για το δημόσιο συμφέρον, είναι -σύμφωνα με τον Π.Πανέτσο- και η αφαίρεση της εποπτείας των δύο μεγάλων έργων παραχώρησης, του τμήματος «Μαλιακός-Κλειδί» και του άξονα Ε65, από την Εγνατία Οδό.

«Η αφαίρεση είναι αναιτιολόγητη μετά από πέντε χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας, ενώ παράλληλα γίνεται στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα, θα προκληθεί καθυστέρηση στα έργα, λόγω ανακοπής του ρυθμούς διαχείρισης πλήθους θεμάτων (πχ, απαλλοτριώσεις, δίκτυα κοινής ωφέλειας κτλ)», ισχυρίστηκε.

Θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στην εποπτεία των δύο έργων (Μαλιακός-Κλειδί και Ε65) θα πρέπει να έχει η Εγνατία Οδός, καθώς μεταξύ άλλων, η αρμόδια δημόσια υπηρεσία είναι δύσκολο να διαχειριστεί άμεσα τους 2.700 φακέλους, που έφτασαν σε αυτή, μετά την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από την εταιρεία, όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Πάρης Σαββαΐδης.

Επισήμανε ότι η εταιρεία έχει αξιόλογη δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στο εξωτερικό (Σερβία, Ρουμανία και Αλβανία), αλλά και στα νησιά, όπου, σημειωτέον, έχει την ευθύνη ωρίμανσης/υλοποίησης 33 έργων σε 26 νησιά του Νοτίου Αιγαίου (προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ), και άλλα έξι σε τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου (120 εκατ.). Επιπλέον στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, τρέχουν τρία έργα στην Ικαρία και άλλο ένα στη Σαντορίνη.

Την πεποίθηση ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ «δεν πρέπει να κλείσει» κι ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί να παραχωρηθεί ένα κομμάτι της, αυτό «θα πρέπει να γίνει με βάση το συμφέρον της πατρίδας και όχι τού ιδιώτη», εξέφρασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Τάσος Κονακλίδης.

Επανέλαβε την πρόταση του φορέα για το «πέρασμα» του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης στην Εγνατία Οδό ΑΕ, με τη συμβουλευτική υποστήριξη της Αττικό Μετρό ΑΕ, άποψη που συμμερίσθηκε και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη.

Από την πλευρά του, ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου, που «τρέχει» την υπόθεση των προσφυγών στο ΣτΕ και την ΕΕ, επισήμανε ότι η προσφυγή για τα διόδια στους κάθετους άξονες εδράζεται στη συγχρηματοδότηση του έργου με κοινοτικά κονδύλια, αφού υπάρχει δέσμευση από πλευράς της Ελλάδας περί μη μεταβολής των θεμελιωδών όρων, με τους οποίους γίνεται η χρηματοδότηση.

Κατά συνέπεια, εφόσον η επιβολή διοδίων προχωρήσει, δεν αποκλείεται να ζητηθούν ακόμη και επιστροφές επιδοτήσεων. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν απλή αναλογική...





Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ την απλή αναλογική, όπως δήλωσε, στον Αθήνα 9.84 ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος αποτελεί τον αντ’ αυτού του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ιπποκράτους.

«Αν αγαπάμε την πατρίδα, οφείλουμε να... κατευθυνθούμε σε ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια διλήμματα. Δεν είναι η απάντησή μου αυτή στο ενδεχόμενο της πόλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε: «Θα σας πω καθαρά. Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών απέδειξε ότι το μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος είναι ένα πρόσκαιρο καταφύγιο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί μέχρις ότου βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρέπει να υπάρξουν πλειοψηφίες στην κοινωνία... Η Ελλάδα, επί μια δεκαετία περίπου, πρέπει να κατανοήσει - και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων – ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τα συναινετικά σχήματα».

Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ θα προτείνει την απλή αναλογική, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ναι. Και πρέπει να δούμε σοβαρά και την ψήφο των μεταναστών και των αποδήμων» και πρόσθεσε: «Ένα όριο πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να αποφευχθεί ο πολυκερματισμός που δεν ευνοεί την υγιή δημοκρατία... Ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο. Υπάρχει και μια εκδοχή για ύπαρξη ενός μικρού μπόνους που θα παίρνει η συνεργασία των κομμάτων η οποία καταλήγει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να πάνε μπροστά. Θέλω να μιλήσω και για μια δεύτερη θεμελιώδη επιλογή ενός νέου εκλογικού νόμου που αφορά στην ψήφο των αποδήμων... Πρέπει να δώσουμε δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό για να τον φέρουμε πιο κοντά στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση και στα νέα παιδιά που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη και την Αμερική. Να ψηφίζουν δηλαδή στις πρεσβείες».

real.gr 


Read more...

Αύριο η ενημέρωση για το φορολογικό, στο ΠΑΣΟΚ ...




Συνεδριάζει αύριο στις 6:00 μμ, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (Κ.Τ.Ε.) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, στην αίθουσα 228 στη Βουλή, προκειμένου οι... βουλευτές να ενημερωθούν για το φορολογικό νομοσχέδιο.


voria.gr


Read more...

Βελτίωση στα δημοσιονομικά Στα 12,9 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 11μηνο


Οι πρωτογενείς δαπάνες που μειώθηκαν κατά 9,5% ή 4,43 δισ. ευρώ
Οι πρωτογενείς δαπάνες που μειώθηκαν κατά 9,5% ή 4,43 δισ. ευρώ   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Στα 12,919 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, ενώ σε πρωτογενή βάση, χωρίς δηλαδή τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, διαμορφώθηκε σε 1,486 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο.

Ο στόχος ήταν 15,047 και 3,596 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 11μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8,579 και 4,471 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 39,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45,793 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011, αλλά και μείωση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 27 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,837 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42,382 δισ. ευρώ).

Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 388 εκατ. €).

β) τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. €).

δ) τους φόρους ασφαλίστρων (κατά 62 εκατ. €).

ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 75 εκατ. €).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο ανήλθαν στα 58.713 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,154 δισ. έναντι του στόχου των 60,867 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (171 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (114 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,433 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (11,451 δισ.) κατά 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF παρέμειναν στα 370 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Νοέμβριο παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9,288 δισ. ευρώ ή 13,7%.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,5% (ή 4,43 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επτά Κυριακές για τα υπόλοιπα Ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους τα καταστήματα έως 250τμ



Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων (έως 250 τμ) όλες τις Κυριακές του έτους, προβλέπουν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.  Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

Επίσης ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος ίσχυε από το 1946) που προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές για νοθεία τροφίμων και καυσίμων, καθώς και για ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.α.

Με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δυο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου.

Η μόνιμη ρύθμιση που θα έρθει αργότερα στη Βουλή θα προβλέπει:

  • Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποκλείονται από την Κυριακάτικη λειτουργία τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise. Η πρόταση του υπουργείου για το ωράριο της Κυριακής είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε εμπόρους και καταναλωτές να παρακολουθούν την κυριακάτικη λειτουργία.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, τα καταστήματα που επιλέγουν να εργαστούν την Κυριακή, να παραμείνουν κλειστά το πρωί της Δευτέρας.

  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Με τη ρύθμιση αυτή, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ και δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές και τουρίστες, να κάνουν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες.

Σημείωσε εξάλλου ότι το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.

Η ρύθμιση για τις εκπτώσεις προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο:

  • Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
  • Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Σκορδά με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το κίνητρο ορισμένων εμπόρων να παρουσιάζουν αυξημένες τις τιμές στο ενδιάμεσο των εκπτωτικών περιόδων προκειμένου να εμφανίζουν πλασματικές εκπτώσεις. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των προσφορών θα αναγράφονται οι τιμές πριν και μετά, και όχι το ποσοστό μείωσης της τιμής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων: οι ποινές είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών (από 30 ημέρες), κατάσχεση των μέσων αλλοίωσης των ενδείξεων, πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο στον παραβάτη ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού με τον παραβάτη. Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο όπως επισημάνθηκε να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων.

Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...