Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο...



Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της αλλαγής», είπε ο... υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επανέλαβε τους στόχους του νομοσχεδίου:

- Αύξηση των χρημάτων που πηγαίνουν στην παραγωγή (εκτός των φορολογικών κινήτρων) μέσω της ανακατανομής των κονδυλίων, της ορθότερης αξιοποίησης των πόρων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας από τους οργανισμούς, με απλούστερες, καθαρότερες δομές και ενισχυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

- Αύξηση των πηγών των χρημάτων με την συμμετοχή ιδιωτών (τα τηλεοπτικά κανάλια, τα συνδρομητικά, τους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και τη δημόσια τηλεόραση), τη δημιουργία μηχανισμών και την προσέλκυση ξένων παραγωγών.

- Πάταξη της γραφειοκρατίας που «παρακρατούσε κονδύλια από τους μηχανισμούς της Πολιτείας και τώρα κατευθύνονται στην παραγωγή. «Αυτό από μόνο του είναι μια τομή στον τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Υπερασπιζόμενη τον προτεινόμενο νόμο, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Π. Ζούνη ανέφερε ότι έχει ως ξεκάθαρη προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας και τόνισε ότι «διαγράφει αυστηρά το πλαίσιο για τα μείζονα» ενώ «αφήνει το περιθώριο ορισμού της πολιτικής από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη».

Ο Αθ. Δαβάκης, εκ μέρους της ΝΔ, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «ψυχρό κατασκεύασμα» που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ανθρώπων του χώρου, ενώ καταλόγισε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν διεξήγαγε διάλογο με τους φορείς της ελληνικής κινηματογραφίας παρά μόνο με μια «μικρή ομάδα, που εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα».

«Στόχος των πολιτικών της ΕΕ είναι να οικοδομηθεί μια μεγάλη καθετοποιημένη κινηματογραφική βιομηχανία στα πρότυπα της χολιγουντιανής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ι. Ζιώγας τονίζοντας ότι «σε αυτό το περίγραμμα εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος, αλλά επισήμανε πως το νομοθέτημα επιδέχεται βελτιώσεων.

Κατά του σχεδίου νόμου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τάσο Κουράκη να τονίζει ότι δεν εκφράζει μέριμνα για την κινηματογραφική παιδεία ενώ απουσιάζουν οι αναφορές στον σκηνοθέτη, δεν έχει προβλέψεις για τις ταινίες μικρού μήκους κ.ά.

«Φέρνει καινούργια πράγματα», είπε ο Γρ. Ψαριανός δηλώνοντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές -μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς- είναι θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα σημεία που πρέπει ή να βελτιωθούν ή να ξεκαθαριστούν.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε τόσο από τα κόμματα όσο και στη διάρκεια της διαβούλευσης, ο Π. Γερουλάνος, αναφερόμενος στην έλλειψη του θεσμού της κινηματογραφικής παιδείας, τόνισε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενταγμένη μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Ακόμα, επειδή το νομοσχέδιο δεν αναφέρει την Ταινιοθήκη, το Φεστιβάλ Ταινιών Μήκους της Δράμας, καθώς και τις κινηματογραφικές λέσχες, ο υπουργός Πολιτισμού είπε πως έπρεπε να τεθεί μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομοθετικού πλαισίου και πολιτιστικής πολιτικής και ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα διάλογο με αυτούς τους φορείς, για να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή τους.

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της έλλειψης αναφοράς σε οποιαδήποτε μορφή κρατικών βραβείων, ο κ. Γερουλάνος είπε ότι αναζητείται ο συλλογικός εκείνος φορέας που θα κάνει τη διαδικασία επαρκώς δημοκρατική και διάφανη.

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση ο υπουργός να είναι υπεύθυνος για την επιλογή των μελών του ΔΣ ενός οργανισμού, σημείωσε πως έγινε για δύο λόγους αρχής: Αφενός γιατί έπρεπε να μπει τέλος σε μια συναλλαγή που εξελίσσονταν και αφετέρου γιατί έπρεπε κάποιος να είναι ο υπεύθυνος, καθώς όπως είπε «συνευθύνη στα εύκολα και ανευθυνότητα στα δύσκολα είναι η φόρμουλα που εξασφαλίζει την αδιαφάνεια και την απουσία λογοδοσίας»
ΝΕΑ.


Read more...

Όταν τη χώρα κυβερνάει ένας φον Geroulano και ο πρωθυπουργός μας μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, χωρίς να ντρέπεται!...


Γράφει ο Φίλιππος Συρίγος

Η διευθύντρια
Θαυμάστε τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας κρατικού οργανισμού (ΟΔΙΕ), μέσα από τις αποκαλύψεις που έκανε προχθές στην «Κ.Ε.» ο μέχρι πρότινος πρόεδρός του, Δημήτρης Σεφτελής.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ (Κατερίνα Χατζοπούλου) του γραφείου του αρμόδιου υπουργού (Π. Γερουλάνος), καταστρατηγώντας πλήρως τις σχετικές διαδικασίες, προτρέπει τον Δ. Σεφτελή, ως έναν εκ των υποψηφίων προέδρων, να επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας που έχει αναλάβει τις αξιολογήσεις των ενδιαφερομένων. Στη συνάντηση με τον υπεύθυνο παρίσταται και η ίδια η διευθύντρια, η οποία, αφού εξασφαλίζει το Ο.Κ. του αξιολογητή, παρουσιάζει τον υποψήφιο στον υπουργό, ο οποίος του γνωστοποιεί την εμπιστοσύνη και στήριξή του και τον πληροφορεί ότι, από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα, συνδετικός τους κρίκος θα είναι η κυρία διευθύντρια!
ΣΤΗ συνέχεια, με μεσολάβηση της διευθύντριας, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΔΙΕ καταλαμβάνει ο προσωπικός της φίλος κ. Ζαχαρής, ο οποίος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν είχε μέχρι πρόσφατα καταθέσει τους απαραίτητους τίτλους σπουδών (!), ενώ και ο οδοντογιατρός της, κ. Τσάμης, διορίζεται και αυτός ως μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού. Το παζλ συμπληρώνεται με το διορισμό στο Δ.Σ. και της ίδιας της κυρίας διευθύντριας, έτσι ώστε να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιδόσεις των εκλεκτών της και να ενημερώνει με υπευθυνότητα τον υπουργό...
ΚΑΤΑ την πορεία ο φίλος τής διευθύντριας διευθύνων σύμβουλος προτείνει ανεπιτυχώς την πρόσληψη, ως...
νομικής συμβούλου του ΟΔΙΕ, της φίλης της κυρίας διευθύντριας, δικηγόρου κυρίας Σιαμάνη, που εκείνη την εποχή ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, από το οποίο κατόπιν παραιτήθηκε για να καταλάβει την πιο συμφέρουσα οικονομικά θέση της νομικής συμβούλου του ίδιου οργανισμού.
ΣΤΗ θέση της φίλης της, στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, η κυρία διευθύντρια διορίζει άλλο φίλο της δικηγόρο, ονόματι Αλ. Σωτηρόπουλο, παρουσία του οποίου, μετά από λίγους μήνες, ζητεί από τον Σεφτελή να παραιτηθεί «για χιλιάδες λόγους, που δεν πρέπει να βγουν στη δημοσιότητα»!
ΟΙ ΛΟΓΟΙ αυτοί παραμένουν άγνωστοι. Αλλά το βέβαιο είναι ότι η κυρία διευθύντρια είχε κάθε λόγο να νιώθει απογοητευμένη από τη μεταχείριση που επιφύλαξε, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ο φίλος της πρόεδρος στους άλλους φίλους και φίλες της.
ΤΟ ΟΤΙ νωρίτερα ο γεν. γραμματέας των ΔΕΚΟ κ. Κυριακός είχε πλέξει το εγκώμιο της διοίκησης του ΟΔΙΕ για την προσπάθειά της να εξυγιάνει τον οργανισμό, δεν στάθηκε ικανό να καταγραφεί στα θετικά του «άφιλου» προέδρου. Και έτσι αποπέμφθηκε, ώστε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, να επικρατήσουν η... διαφάνεια και η... αξιοκρατία στον πολύπαθο οργανισμό.
ΥΓ. Από τις παραπάνω καταγγελίες θα μπορούσε κανείς να κρατήσει περισσότερες αποστάσεις, αν ο Δ. Σεφτελής δεν είχε διατελέσει από το 1981 ώς το 1989 γενικός διευθυντής του ΟΠΑΠ και αν στις διώξεις που υπέστη, από τη Ν.Δ. κατόπιν, δεν είχε αποδειχθεί περίτρανα η αθωότητά του.
"Ελευθεροτυπία"


Read more...

Απών από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ.Βουδούρης

Διαφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος


Αθήνα
Απών από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, θα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.

Ο ίδιος εκφράζει τη διαφωνία του με την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο -πρόταση την οποία και δεν ψήφισε στην χθεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κρίνοντας ως μη πειστικές τις εξηγήσεις, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει.

Προσθέτει πως η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες, όμως - όπως τονίζει - «μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων».

Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη πως η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει.

Επίσης η κατ' επανάληψη χρήση της διάταξης περί «κατεπείγοντος» απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία, σημειώνει.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει τέλος πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει οραματιστεί το πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως δηλώνει την πεποίθησή του ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

«Ναι» από τον Γ.Αμοιρίδη

«Θα ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο, η κριτική ήταν επί της διαδικασίας του κατεπείγοντος» διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm o Γιάννης Αμοιρίδης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «δεν μίλησα για έλλειμμα δημοκρατίας, αυτό που είπα είναι πως κορυφαία επιδίωξη πρέπει να είναι να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Επισήμανε ότι «ο ένας πυλώνας της δημοκρατίας είναι οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί και ο δεύτερος είναι ο συνδικαλισμός, ο οποίος σήμερα αποδομείται από τα πρόσωπα, τεχνηέντως, πάντως δεν υπάρχει μία φωνή μέσα από το συνδικαλιστικό σύστημα, ώστε οι πολίτες να 'ακουμπάνε' πάνω στους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας». Κάλεσε μάλιστα, το συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει την κοινωνία και όχι τα πρόσωπα.

Ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι «αν μπορούμε να πεισθούμε ως ΚΟ ότι το γρηγορότερο είναι το καλύτερο, το αποτέλεσμα είναι το ευνοϊκότερο για την κοινωνία - το να αιφνιδιαζόμαστε ευχάριστα, δεν πειράζει». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει κάποιες διατάξεις που δεν είναι ευχάριστες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαμαράς προς Παπανδρέου: Συναίνεση δε δίνω

Συναντήσεις πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς


http://img.protothema.gr/

Μία ώρα και δέκα λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που έχει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή. Σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει πορεία γιατί «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση». Όπως είπε η ΝΔ ψήφισε μέσα σε ένα χρόνο, 33 νομοσχέδια της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος: «Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε!». Υπογράμμισε ωστόσο ότι συναίνεση δε δίνει, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει συνενοχή.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι δεν συζητήθηκαν εσωτερικά θέματα, όπως το πολυνομοσχέδιο, αλλά υπήρξε ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής και για τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη. Οπως είπε δεν συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο γιατί από πλευράς ΚΚΕ δεν υπάρχει «καμία συναίνεση και σε τίποτε. Θα τα πούμε στη Βουλη. Ο πραγματικός πόλεμος τωρα αρχίζει».

Ο Γ. Καρατζαφέρης από την πλευρά του δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, δεν μπορώ να είμαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας»..

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον κ. Παπανδρέου «αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα».

Μετά τις επαφές που θα έχει ο Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα εξής νομοσχέδια:

Τα σχέδια νόμου για την "Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού" και την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις", του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, από το υπουργικό συμβούλιο περνάει το σχέδιο νόμου για την "Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής", του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και εκείνο για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδ. Λοβέρδου.

Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις".


Read more...

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ

Εν όψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου


Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο
Αθήνα
Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση τους στις ανατροπές που έρχονται στα εργασιακά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το απόγευμα.

Mε κυρίαρχα συνθήματα «Αντιστεκόμαστε, μας κλέβουν το ψωμί και τη δουλειά», «Οργή λαού, εξέγερση παντού» και κρατώντας μαύρες, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή.

Τα συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες περικοπές στους μισθούς, επεκτείνει το θεσμό της ενοικιαζόμενης εργασίας και υπονομεύει την ίδια την υπόστασή τους.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά το μεσημέρι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαμαράς: «Εμείς δεν λέμε "όχι σε όλα"»


Σύγκλιση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και στην προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς εξαπολύει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι εισήγαγε το πολυνομοσχέδιο με διαδικασία κατεπείγοντός, ενώ χαρακτηρίζει «εργασιακό Μεσαίωνα» τις ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή. Σε αποφάσεις που η Κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει. Πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Και σήμερα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, φέρνει στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δίνοντας μόλις 11 λεπτά στη Νέα Δημοκρατία για να μιλήσει στη Βουλή…

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση. Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα! Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη! Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

Εμείς δεν διστάσαμε να κάνουμε αυτό που δεν έκανε ο ίδιος όταν ήταν στην Αντιπολίτευση.

Δεν είπαμε ΟΧΙ σε όλα! Ψηφίσαμε, μέσα σε ένα χρόνο, 33 νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία Συναίνεσης.

Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε.

Δεν θα συναινέσουμε σε μία πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα. Σε αυτή την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή.

Η δημιουργική σύμπραξη της Αντιπολίτευσης ένα και μοναδικό σκοπό μπορεί να υπηρετεί.

Τη στήριξη των συμφερόντων της Πατρίδας και του λαού. Δεν χρωστάμε στην Κυβέρνηση. Χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Τόνισα, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι κανένα βήμα προόδου δεν έχει γίνει για τη φοροδιαφυγή. Και το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι «συνήθεις ύποπτοι»: Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αυτή η κοινωνική αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδράνεια της Κυβέρνησης για τη Διαφάνεια και την πάταξη της Διαφθοράς. Το ζήτησα από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή μας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσχέθηκε να καταθέσει Νομοσχέδιο τον περασμένο Ιούνιο. Έκτοτε, και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Έθεσα στον κ. Παπανδρέου και το θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξωφρενικές απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων– για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων, μας δίνουν την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας.

Γι’ αυτό και ζήτησα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων.

Για εμάς η έννοια της σωτηρίας της Πατρίδας δεν έχει μόνον οικονομική διάσταση.

Ενημέρωσα ακόμη τον κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσουμε σε πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος.Γιατί πιστεύουμε πως μια ριζική αναθεώρηση του Καταστατικού μας Χάρτη θα δώσει στην Ελλάδα τις βάσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σύστημα στις αναγκαίες ανατροπές και τομές που απαιτούνται, προκειμένου να μπούμε με αποφασιστικότητα στην περίοδο της Νέας Μεταπολίτευσης.

Χαίρομαι, γιατί ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με την άποψή μας να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική. Το θεωρώ θετική εξέλιξη.

Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Νέα Δημοκρατία:

Είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.

Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013. Σε ώρες ύφεσης για ολόκληρη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Κεντρικός Προϋπολογισμός οφείλει να είναι αναπτυξιακός και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών.

Θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.

Πιστεύει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών της Ευρωζώνης, μπορεί μεν να είναι λογικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων για εκείνα τα κράτη που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς.

Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που έχουμε μπροστά μας»।

tanea.gr

Read more...

Τα Golden Boys του ΟΠΑΠ...


Από τον Νίκο Παλάντζα

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΛΟΧΑΝΕΙΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Με χρυσά κουτάλια δεν τρώνε μόνο τα Golden Boys των συγκοινωνιακών φορέων. Απλώς η ειδησεογραφία έχει επικεντρωθεί σε αυτές τις ΔΕΚΟ.
Τα ρετιρέ του δημοσίου βρίσκεται και σε δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την υψηλή προστασία του υπουργείου Οικονομικών.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΠΑΠ. Αποδοχές που κυμαίνονται μεταξύ 60.000-79.150 ευρώ. Επίσης, οδηγός του οργανισμού έχει αποδοχές πάνω από 101.000 - 131.051 ευρώ, ενώ γενικός διευθυντής του οργανισμού έχει...
ετήσιο μισθό 144.000 ευρώ.
Υπάρχει ακόμα και καθαρίστρια στο οργανισμού με ετήσιες αποδοχές 80.000.
Επειδή μας αρέσει να μιλάμε για στοιχεία
Όσο για τον τυρέμπορα πάνω από 100.000 το χρονο αυτο το λαμογιο παιρνει
Και αμαυρωνει και την καλη φημη των προισταμμένων του
Γιωργο, Nικο συνεχίστε να τον καλύπτετε και θα βρείτε το μπελά σας.
Ενα σαπιο φρούτο σπίζει και τα γύρω του!!!
Γιατι θα αρχίσουμε απο τις παλέτες που εχει αγοράσει ο οργανισμος απο τις πατσαβούρες του τυρεμπορα και ειναι στην αποθήκη σας .χωρις να δωθουν πουθενα και ποτε.. Ξερετε αυτα τις κομπινουλες του πολυ παρελθοντος μονο που ακομη δεν εχουν παραγραφεί για τον εισαγγελέα...
Δείτε λοιπον και μόνοι σας τα στοιχεια της μισθοδοσίας και κρινετε
Οταν ενας γιατρος που σώζει ζωές και σπύδαζε μεχρι τα 35 του, παιρνει 1800 Ευρω, οταν ενας δασκαλος που μαθαίνει γραμματα στα παιδιά σας παίρνει 1100 Ευρω ειναι σωστοι οι μισθοι αυτοί;

Read more...

Δύο στους πέντε Έλληνες στο όριο της φτώχειας


Στο όριο της φτώχειας ζουν δύο στους πέντε Έλληνες, έχοντας ήδη λάβει τις κοινωνικές παροχές από το κράτος, ενώ ένας στους δέκα δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζειν», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με τη Eurostat, τα άτομα στο όριο της φτώχειας είναι εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Στην «Ε.Ε. των 27», το 16,5% των πολιτών (81 εκατ. άτομα) ζούσε στο όριο τις φτώχειας (έχοντας λάβει τις κοινωνικές παροχές).Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).Εξάλλου, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατ. πολίτες), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να λάβει γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην «Ε.Ε. των 27» το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές). Το αντίστοιχο ποσοστό στην "Ε.Ε. των 27" είναι 9%.

Read more...

ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο "ΧΟΡΟΣ" ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ!


Ρεπορτάζ : Πέννυ Μπουλουτζά
(από την Καθημερινή)
Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων άρχισε χθες, με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, που καταγγέλλουν «βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την...
κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού», έχουν εξαγγείλει για σήμερα τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. και συλλαλητήριο στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο με την 24ωρη γενική απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 π.μ. Ξεχωριστή πορεία με συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Ενστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν σήμερα στις 4.30 μ.μ. οι αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί. Ο χορός των κινητοποιήσεων άρχισε προχθές στον τομέα των μαζικών μεταφορών, ενώ απεργίες που θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή ξεκίνησαν χθες οι γιατροί του ΙΚΑ.
Ειδικότερα, στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και νομαρχίες, πολιτικοί μηχανικοί και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Σαρανταοκτάωρη απεργία σήμερα και αύριο πραγματοποιούν οι τραπεζικοί υπάλληλοι.
Κλειστά θα βρουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τα ιατρεία του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, έχει προκηρύξει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 13–14 (χθες και σήμερα) και για τις 16–17 Δεκεμβρίου (Πέμπτη - Παρασκευή) και συμμετοχή στην αυριανή απεργία των ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ, με αιτήματα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και την ανανέωση των συμβάσεων γιατρών. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικόδιοικητικό-παραϊατρικό προσωπικό συμμετέχουν στη γενική απεργία, ζητώντας «να μπει τέλος στην απαξίωση του ΕΣΥ». Να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή απεργία καλούν τα μέλη τους ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Κλειστά θα είναι αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των φαρμακοποιών.
Τα σχολεία
Λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Στην αυριανή γενική απεργία θα συμμετάσχουν και οι πανεπιστημιακοί και διδάσκοντες στα ΤΕΙ.
Kλειστά από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. σήμερα και όλη την Τετάρτη θα είναι τα δικαστήρια της χώρας λόγω των κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων. Στη αυριανή απεργία συμμετέχουν επίσης δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.
Δεμένα στα λιμάνια θα είναι αύριο όλα τα πλοία λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Τέλος, 24ωρη απεργία για αύριο και 48ωρη για την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο πραγματοποιούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Read more...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Από το : newpost.gr
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας αλλά μεθοδευμένα και σταδιακά ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις κυρίως από τους φανατικούς του είδους. Κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών επιμένουν...
ότι ο φάκελος με τις αλλαγές είναι έτοιμος και οι κινήσεις γίνονται με ... χειρουργική ακρίβεια. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκατασταθεί η κ. Έφη Μίτωση η οποία είναι έμπιστη του κ. Ιερώνυμου και αποτελεί τον ουσιαστικό σύνδεσμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι η κ. Μίτωση είναι απολύτως ενημερωμένη για τις αλλαγές που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ενημερώνει συνεχώς τον Αρχιεπίσκοπο για την εξέλιξη του προγράμματος.
Όπως έχει γράψει το “Νewpost” ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά με το ζήτημα του διαχωρισμού. Μάλιστα με δημόσια δήλωση του ο Πρωθυπουργός στις 6/11/2010 σημείωσε: “Είμαι υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Έχουμε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με την εκκλησία γύρω από αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα επιβάλλουμε δια της βίας. Αλλά επειδή είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, διαχρονικά για την χώρα μας, θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις, γιατί πιστεύω ότι ο ρόλος της Εκκλησίας θα είναι πολύ σωστότερος, εάν πραγματικά έχει μεγαλύτερη αυτονομία και θα έλεγα ότι τότε θα έχει μεγαλύτερη επαφή με τον ίδιο τον πολίτη και ο ρόλος της θα μπορεί να είναι πολύ σημαντικός...”
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει αρχίσει ο διάλογος. Ο Αρχιεπίσκοπος προχθές στην Σύνοδο αναγκάστηκε να κάνει διάψευση αλλά έχει ο ίδιος τοποθετήσει την κ. Μίτωση στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη των πραγμάτων.
Παράλληλα έχει προκύψει το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος. Κορυφαίος παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωνε ότι “δεν είναι δυνατόν να μισθοδοτούνται οι ιερείς από το κράτος. Γιατί με αυτή την λογική θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να μισθοδοτήσει και τους μουσουλμάνους, του βουδιστές, τους Εβραίους κοκ.”
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως οι προθέσεις της ΕΕ αλλά και του ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα. Ωστόσο κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Read more...

Και ο Σαµαράς πήρε ψαλίδι περικοπών


Ν.Δ.: «Αναγκαίο βήµα η µείωση στους µισθούς των ΔΕΚΟ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος , nasopoulos@dolnet.gr


Ενα νέο «συναινετικό προφίλ» επιχείρησε να προβάλει ο πρόεδρος της Ν.Δ.  και κατά την οµιλία του, χθες το βράδυ, στις παραγωγικές τάξεις και  τα επιχειρηµατικά επιµελητήρια της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία). «Η Ν.Δ.  δεν διαφώνησε ποτέ µε την ανάγκη της δηµοσιονοµικής προσαρµογής, είπε.  Διαφώνησε - και διαφωνεί - στο πώς θα την επιτύχουµε...»
Με την απόφαση να στηρίξει τις µισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, προκαλώντας και εσωκοµµατικούς τριγµούς λόγω των αντιδράσεωναπό γαλάζιους συνδικαλιστές, η Ν.Δ. «σφραγίζει» τη στροφή στην αντιµνηµονιακή στρατηγική της.
Επιτελικά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τόνιζαν χθες ότι η υπερψήφισητης διάταξης γιατο ψαλίδι στους µισθούς των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ είναι ένα «αναγκαίο βήµα» που ενισχύει καιτην αξιοπιστία των προτάσεων του κόµµατος.

Η Ν.Δ. θα καλέσει την κυβέρνηση να αντιµετωπίσει κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά και να αποφύγει µια οριζόντια µείωση µισθών (σ.σ.: προβλέπεται µείωση 10% για µηνιαίες αποδοχές άνωτων 1.800

ευρώ). Αλλά, όπως αποφασίστηκε προχθές το βράδυ σε σύσκεψη του οικονοµικού επιτελείου υπό τον κ. Σαµαρά, εάν η κυβέρνηση επιµείνει στην αρχική διατύπωση του επίµαχου άρθρου, τότε η αξιωµατική αντιπολίτευση θατο υπερψηφίσει ως έχει,καθώς κρίνεται ότι«προέχει ο εξορθολογισµός του µέσου µισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ». Σε αυτό το πακέτο των αλλαγών, µάλιστα, η Ν.Δ.επιµένει ότι πρέπει να ενταχθούν και οι δηµόσιες επιχειρήσεις πουείναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο.

Και στο εξωτερικό
Κοµµατικοίπαράγοντεςεκτιµούσαν χθες ότιη συγκεκριµένη απόφαση της αξιωµατικήςαντιπολίτευσης αναµένεται να αποτελέσει βασικό όπλο της Ν.Δ. στην προσπάθεια να αποτινάξει την εικόνα ενός κόµµατος που «λέει “όχι” σε όλα» και αποκτά ιδιαίτερη σηµασία ενόψει της σηµερινής συνάντησης του κ. Σαµαρά µε τον Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο γαλάζιοεπιτελείο αναµένουν αντιδράσεις από τηνπλευρά της ΔΑΚΕαλλά κρίνουν ότι µετην κίνηση αυτή ο πρόεδρος τηςΝ.Δ. «θακερδίσει πολιτικούς πόντους εντός κι εκτός συνόρων». Είναι προφανές ότι τη στάση της Ν.Δ. για το ψαλίδισµατων αµοιβών στιςΔΕΚΟ θα προβάλει οκ. Σαµαράςκαι στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών των κοµµάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες.

Ενα νέο «συναινετικό προφίλ», εξάλλου, επιχείρησε ναπροβάλει ο πρόεδρος τηςΝ.Δ. καικατά τηνοµιλία του χθες το βράδυ στις παραγωγικές τάξεις και τα επιχειρηµατικά επιµελητήρια της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαµαράςεπέµεινε ότι η συµφωνία µε την τρόικα οδηγεί σε αδιέξοδα και επανέλαβε τις προτάσεις του για µείωση της φορολογίας των επιχειρηµατικών κερδών, των ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. αλλά πρόσθεσεµε έµφαση:«Η Ν.Δ. δεν διαφώνησε ποτέµε την ανάγκη της δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Διαφώνησε – και διαφωνεί – στο πώς θα την επιτύχουµε... Εµείς δεν βγάλαµε τον κόσµο στους δρόµους, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. προωθούσαν ίδια – και µάλιστα ηπιότερα ακόµα– µέτρα. Εµείς ψηφίσαµε 33 από 65 νοµοσχέδια που µας έφεραν στη Βουλή µέσα σε δώδεκα µήνες, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει µόλις 7 σε πεντέµισι χρόνια. Εµείς ψηφίσαµε σχεδόνόλες τιςδιαρθρωτικέςαλλαγές που µας πρότειναν...Αλλά όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν σώζουν σήµερα την ελληνική οικονοµία αν δεν υπάρξει ανάκαµψη. Στο θέµα λοιπόν της συναίνεσης, εµείς µαθήµατα δεν δεχόµαστε...».

Στο γαλαζιο επιτελειο
Περιµένουν αντιδράσεις από τη ΔΑΚΕ αλλά κρίνουν ότι ο πρόεδρος της Ν।Δ. «θα κερδίσει πολιτικούς πόντους»
tanea.gr

Read more...

Απωθηµένα...



Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ είναι, ως γνωστόν, µια άλλη χώρα. Μόνο που τη λένε πάλι Ελλάδα.

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΏΤΑ χρόνια της ΟΝΕ, ένα βράδυ στο Μετς – σε ένα µπαρ ενηλίκων που έχει πλέον κλείσει. Ενας επώνυµος Eλληνας που κάνει πανεπιστηµιακή καριέρα στις ΗΠΑ, κοιτάζει την µπάρα που είναι γεµάτη και απορεί «πώς ...
γίνεται µεσοβδόµαδα να είναι όλοι αυτοί έξω και να τα κουτσοπίνουν, την ώρα που οι Ασιάτες δουλεύουν;». Εκτός από επιτύµβιο της νυχτερινής Αθήνας – που δεν υπάρχει πλέον τις καθηµερινές και ψυχορραγεί τα Σαββατοκύριακα – η παρατήρηση αποτυπώνει τις περίφηµες «παγκόσµιες οικονοµικές ανισορροπίες» που ευθύνονται για την κρίση µε κεφαλαίο «Κ». Αν οι Ασιάτες που εργάζονται νυχθηµερόν και αποταµιεύουν, τίναξαν στον αέρα την Αµερική και την Ευρώπη, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς τι έγινε µε την υπερχρεωµένη και αντιπαραγωγική Ελλάδα.

ΟΠΏΣ ΠΑΝΤΑ η πραγµατικότητα ξεπερνά τη φαντασία.

Εχει επίσης ξεπεράσει τις πολιτικές δοξασίες αυτού που ονοµάζεται «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Αυτό βρήκε καθυστερηµένα την ηγερία του στη Λούκα Κατσέλη. Ως υπουργός Οικονοµίας έλεγε ότι «αν δώσουµε στις αγορές το ένα χέρι, θα µας πάρουν και το άλλο». Ως υπουργός Εργασίας τράβηξε κόκκινη γραµµή στο µέτωπο των επιχειρησιακών συµβάσεων, µε µια ρητορική που άφηνε το υπονοούµενο ότι η Λούκα θα δώσει – και θα κερδίσει – τη µάχη, ενώ ο προκάτοχός της Ανδρέας Λοβέρδος έκανε πως δεν καταλάβαινε. Από κοντά και η ΓΣΕΕ που αντιλαµβάνεται ότι το σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα δεν περιλαµβάνει και συνδικάτα.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ όλα αυτά θύµισαν τελικά την επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας στην Κριµαία. Μπροστά µας ανοίγεται πλέον η Ελλάδα των 740 ευρώ. Ως εκεί – δηλαδή ώς τον βασικό µισθό – µπορούν να κατέβουν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τοµέα, εφόσον µια εταιρεία επικαλεστεί δυσκολία – που όλες έχουν – και πιέσει για επιχειρησιακή σύµβαση χαµηλότερη της κλαδικής. Αυτή είναι η πραγµατικότητα, όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αµαρτίαις. Ο Ελληνας καθόταν, ενώ ο Ασιάτης – ας µην πούµε για τον Βαλκάνιο ή τον Ανατολικοευρωπαίο – δούλευε. Για να µη µιλήσουµε για µισθούς, ευχέρεια απολύσεων και εργασιακό πλαίσιο. Με µια δεκαετία καθυστέρηση, η παγκοσµιοποίηση µάς χτυπάει στο κεφάλι άπαξ και δεν υπάρχει πλέον φτηνό χρήµα να δανειστούµε.

ΚΑΙ Η ΛΟΥΚΑ; Η Κατσέλη κινήθηκε µε ένα µείγµα προσωπικού εγωισµού και πολιτικού ρετρό. ∆εν µπορεί να µην ήξερε ότι δεν θα της βγει. Αραγε έχει απωθηµένα από την προ 2004 περίοδο; Ή λειτουργεί ιδιοτελώς µε στόχο να πάρει την πολιτική πελατεία του Παπουτσή και της Μαριλίζας – που σιωπούν – αλλά και του ψιλοεξοστρακισµένου από το ΠΑΣΟΚ Παναγιωτακόπουλου;

ΛΕΝΕ ΠΏΣ το παρελθόν εκδικείται. Εν προκειµένω είναι το παρόν που παίρνει τη ρεβάνς. Οσο για το µέλλον των εργασιακών σχέσεων – ισχύει το «προσεχώς Βουλγαρία» µε ευρώ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.


Read more...

Κρυφά μέτρα 12,8 δισ. για το “Μνημόνιο 3”

Μαρτύριο μέχρι και το 2014


http://img.protothema.gr/
Νέες, δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και συγκρούσεις με ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους, κρύβει το αναθεωρημένο "Μνημόνιο Νο 3".

Πριν τον Μάρτιο και τον επόμενο έλεγχο της Τρόικα, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και να παζαρέψει για τα "κρυφά μέτρα" που θα αποδώσουν 12 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 ως 2014. Την ίδια ώρα, ανοίγουν και άλλα καυτά μέτωπα, με αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ, το τσεκούρι στις ΔΕΚΟ, τις αλλαγές στα εργασιακά και το ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να συγκρουστεί και με μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς.

Υπό την πίεση της Τρόικα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Τρίτη, το σχέδιο για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και για νέες αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη ανατροπή θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση ίσως τους συμβολαιογράφους για τους οποίους ανακύπτουν και ορισμένα νομικά κωλύματα.

Αυτήν την Τετάρτη πάντως θα συνεδριάσει και η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, που θα συγκεκριμενοποιήσει τόσο τις άμεσες κινήσεις (πχ. μειώσεις μισθών), όσο και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια (μετοχοποιήσεις όταν θα ευνοήσουν οι συνθήκες στην αγορά).

Νέα μέτρα και το 2012

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση "ξαναγράφει" το Μνημόνιο και αμέσως μετά τις γιορτές, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποια νέα μέτρα θα εξοικονομήσει 12,8 δισ. στην τριετία 2012-14, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο.

Στο επόμενο ραντεβού με την Τρόικα το Μάρτιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί για τα μέτρα "της επόμενης μέρας". Αρχικά οι "μη κατανεμημένες" δράσεις που δεν εξειδικεύονται στο Μνημόνιο για το 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 700 εκ. ευρώ. Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο όμως φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" στο έλλειμμα του 2009 και του 2010. Τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τον επόμενο έλεγχο είναι ασφυκτικά και στην κυβέρνηση αγωνιούν αν τα σκληρά μέτρα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση.

Η κυβέρνηση πάντως θα αναζητήσει λύσεις -και επιπλέον έσοδα- και πάλι σε φόρους: η αύξηση του ΦΠΑ δεν σταματά το 2011, αλλά ακολουθεί νέα διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, νέες μετατάξεις ειδών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή (από το 13% στο 23%) αλλά και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ 16 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
(από την Ελευθεροτυπία)
Ριζικές ανατροπές στην αδειοδότηση και την άσκηση συνολικά 16 διαδεδομένων τεχνικών επαγγελμάτων, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, οξυγονοκολλητές, καθώς και στην ίδρυση μικρών βιοτεχνιών (π.χ. εργαστήρια ζαχαροπλαστικής) προωθεί η...
κυβέρνηση με νόμο-πλαίσιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται ουσιαστικά να «απελευθερώσει» τα επαγγέλματα τα οποία ασκούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και να απλοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε την ίδρυση βιοτεχνικών επιχειρήσεων και εργαστηρίων χαμηλής όχλησης σε όλη την Ελλάδα.

Για τα συνολικά 16 τεχνικά επαγγέλματα, στα οποία έχει αρμοδιότητα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, μειώνεται κατακόρυφα ο αριθμός των αδειών, ο προβλεπόμενος χρόνος προϋπηρεσίας, αλλά και οι επιμέρους ειδικότητες, ώστε με μία άδεια να μπορεί κανείς να ασκήσει περισσότερες παρεμφερείς δραστηριότητες οι οποίες σήμερα απαγορεύονται.

Είναι προφανές πως θιγόμενοι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα είναι οι έμπειροι τεχνίτες, που έπειτα από χρόνια δουλειάς θα βρεθούν να έχουν στα χέρια τους άδειες, πιστοποιήσεις και διπλώματα τα οποία δεν θα αξίζουν όσο πριν, ενώ κερδισμένοι θα είναι οι νεότεροι που θα μπουν στο επάγγελμα με το νέο καθεστώς.

Με νόμο του 1934

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών του Πολυτεχνείου δεν προβλέπεται να θιγούν (εξαιρούνται οι χειριστές μηχανημάτων έργου για τους οποίους θα απαιτείται άδεια), ενώ για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και επαγγελματικών Λυκείων τεχνικής κατεύθυνσης θα ρυθμιστούν έμμεσα επαγγελματικά δικαιώματα.

Για τα 16 αυτά τεχνικά επαγγέλματα, που ακόμη και σήμερα ρυθμίζονται από τον νόμο 6422 του 1934 και πάνω από 100 προεδρικά ή βασιλικά διατάγματα, προβλέπεται σήμερα η έκδοση συνολικά 204 επιμέρους αδειών, ενώ στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστούν σε μόλις 16.

Με το νομοσχέδιο εξυπηρετείται και η δέσμευση της χώρας μέσω του Μνημονίου να απλουστεύσει και να επιταχύνει τις δικαδικασίες αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Για παράδειγμα, στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου, που έως τώρα διαχωριζόταν σε τουλάχιστον έξι διαφορετικές ειδικότητες, χρειάζονται 41 επιμέρους άδειες. Για τους χειριστές μηχανημάτων έργου απαιτούνται 68 άδειες οι οποίες εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 16.

Ενας πρακτικός μηχανικός χρειάζεται 54 επαγγελματικές άδειες και εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε 12, ενώ ένας υδραυλικός χρειάζεται 15 επιμέρους άδειες ενώ στόχος είναι να μειωθούν σε 3.

Και γρηγορότερα

Ο νόμος-πλαίσιο, τον οποίο επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης και θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα κωδικοποιεί την πολυδιάσπαρτη νομοθεσία για τα τεχνικά επαγγέλματα, ενώ με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, που θα ακολουθήσουν για καθένα από αυτά, θα εξειδικευθούν ο αριθμός των αδειών ανά ειδικότητα.

Το νομοσχέδιο εισάγει και συγκεκριμένες χρονικές προσθεσμίες για την έκδοση των αδειών (από 1 έως 4 μήνες), ενώ βάζει στο παιχνίδι της διαπίστευσης των επαγγελματιών μέσω εξετάσεων και φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να αξιολογούνται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και να παίρνουν άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων.

Με 1 υπεύθυνη δήλωση

* Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στον τομέα της αδειοδότησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα για τις βιοτεχνίες και τα εργαστήρια χαμηλής όχλησης (ζαχαροπλαστεία, ξυλουργεία κ.ά.).

Είναι ενδεικτικό πως για την ίδρυση μιας βιοτεχνίας ή ενός εργαστηρίου που εντάσσεται στην κατηγορία χαμηλής όχλησης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα απαιτείται μόνο η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης στην Περιφέρεια.

Καταργούνται δηλαδή μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως η υποβολή αιτημάτων και δικαιολογητικών ώστε να εξασφαλιστεί άδεια εγκατάστασης, ενώ δεν θα απαιτείται ούτε άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με τις αλλαγές αυτές στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εξαλειφθεί η άμεση επαφή επιχειρηματία-υπηρεσιών και να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για να ιδρυθεί μια μικρή βιοτεχνία ή ένα επαγγελματικό εργαστήριο.

Ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις εταιρείες και τις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών δίνεται και στα Επιμελητήρια που θα μπορούν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για λογαριασμό των ενδιαφερομένων.
Read more...

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΛΕΙ ΒΑΣΙΛΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ


Διευκρινίσεις ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον τέως Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών, Βαγγέλη Βασιλάκο, σχετικά με όσα έχει δηλώσει δημοσίως, αλλά και στον εισαγγελέα, για σκοτεινά κυκλώματα που λυμαίνονται τις στρατιωτικές προμήθειες.Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών...
Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής, Ευτύχιο Δαμιανάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητά να κληθεί σε ακρόαση ο Βαγ. Βασιλάκος. Η επιστολή του Ευαγ. Βενιζέλου:
Ο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος διορίστηκε το 2006, με δημόσιες δηλώσεις του θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας σε σχέση με συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας - τουλάχιστον - δεκαπενταετίας. Ήδη για το θέμα αυτό κλήθηκε - όπως ανακοινώθηκε - να καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Θεωρώ αναγκαίο και χρήσιμο για την Επιτροπή να καλέσει σε ακρόαση τον κ. Βασιλάκο προκειμένου να την ενημερώσει για τις απόψεις και εκτιμήσεις του παραθέτοντας και όλα τα σχετικά στοιχεία.
Άλλωστε ο κ। Βασιλάκος είναι εξοικειωμένος με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής γιατί από τη σύστασή της (με τη μορφή υποεπιτροπής) έως τώρα παρίστατο σ΄ όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις της, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουμε εδώ και 14 μήνες να εκκαθαρίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος.fimotro.


Read more...

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ


Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ο βετεράνος αμερικανός...
διπλωμάτης, ο οποίος ήταν μεσολαβητής το 1995 στη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στα Βαλκάνια, υπήρξε σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Ομπάμα για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Ο Χόλμπρουκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και στη Γερμανία, και δύο φορές ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ, πέθανε μετά την επέμβαση στην οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο για αποκατάσταση της
αορτής του. Την Παρασκευή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε παρουσιάσει σοβαρή αδιαθεσία και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Read more...

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ


Στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα μια ημέρα πριν από την μεγάλη γενική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ διαμαρτυρόμενη για τις εργασιακές αλλαγές, τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, τις αναδιαρθρώσεις των συγκοινωνιών, αλλά...
και την επέκταση των μέτρων στις ιδιωτικές τράπεζες.

Για σήμερα Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ)εξήγγειλαν παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Συγκέντρωση έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ για τις 2 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από χθες τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμμετέχει στην τρίωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 12:00-15:00 μμ.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι για σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας από 12 μ. έως 3 μ.μ. στα δικαστήρια της χώρας, ενώ αύριο Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των τραπεζών.
Read more...

HI-TECH ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Ράµπο» του Σ∆ΟΕ µε λάπτοπ και φορητούς εκτυπωτές ρίχνει στηµάχη των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονοµικών θέτοντας σε πιλοτική εφαρµογή το νέο πληροφοριακό σύστηµα Elenxis. Οι πρώτοι 30 hi-tech ελεγκτές...
βρίσκονται από την περασµένηΠέµπτη στους δρόµουςτης Αθήνας,του Πειραιά και της Καλλιθέας καιδιενεργούν προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους σε µεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας φύλλο και φτερό τα στοιχεία για έκδοση αποδείξεων και τιµολογίων, απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούµενων φόρων, εισόδηµα και αποθέµατα αποθήκης.

Η διαφορά µετους παραδοσιακούς ελέγχους είναι ουσιαστική. Οι e-ελεγκτές µε το πάτηµα ενός κουµπιού έχουν τη φορολογική ακτινογραφία της ελεγχόµενης επιχείρησης στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους: τιέχει δηλώσει στην Εφορία, αν έχει αποδώσει ΦΠΑ και πότε, αν έχει οφειλές, πότε θεώρησε βιβλία και στοιχεία κ.λπ.

Με αυτό τον τρόπο, µπορούν να εφαρµόσουν την ελεγκτική διαδικασία απαλλαγµένοι από τα τεφτέρια τουπαρελθόντος, ενώ η αποστολή τωναποτελεσµάτων των ελέγχωναπευθείας στο Σ∆ΟΕ και εν συνεχεία στηΓενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων περιορίζει δραστικά τις όποιες δυνατότητες ελεγκτής και ελεγχόµενος να τα βρουν κάτω από το τραπέζι.

Σε οµάδες των τριών
Προς το παρόν οι e-ελεγκτές βγαίνουν σε οµάδες των τριών ατόµων, πρωί και απόγευµα, διενεργώντας πέντε ελέγχους σε κάθε βάρδια, ενώ ακόµα δύο υπάλληλοι του Σ∆ΟΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία από το γραφείο. «Προφανώς δεν ενθουσιάζονται που µας βλέπουν», λέει στα «ΝΕΑ» ένας από τους e-ελεγκτές του Σ∆ΟΕ περιγράφοντας την αντίδραση των ελεγχοµένων στη θέα των laptop. «Μας κάνει εντύπωση όµως που αντιµετωπίζουν θετικά τη δυνατότητά µας να κάνουµε ελέγχους µε σύγχρονες µεθόδους πληροφορικής» προσθέτει.

Πώς επιλέγονται οι ελεγχόµενοι
Οι προς έλεγχοεπιχειρήσεις επιλέγονται σε αυτή τηφάση από δεξαµενή 90.000 επιχειρήσεων της Ε’ ∆ΟΥ Καλλιθέας και των ∆ΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και Πειραιά.

Συνολικά µέχρι σήµερα έχουν εκπαιδευτεί 30 ελεγκτές, ενώ στόχος του υπουργείου Οικονοµικών είναι από την 1η Μαΐου 2011, το σύστηµα Εlenxis να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και όλοι οι φοροέλεγχοι να διενεργούνται µε αυτό τον τρόπο. Το Elenxis δίνει παράλληλα τη δυνατότητα απευθείας διασταυρώσεων µε τα δεδοµένα άλλων δηµόσιων και ιδιωτικών φορέων ώστε να µπλοκάρει τους φοροπαραβάτες από πολλές πλευρές.
Read more...

ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ


Νομικά προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν από τη χρήση της φοροκάρτας του υπουργείου Οικονομικών ενώ η αρμόδια Αρχή βλέπει και ζητήματα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Η Αρχή κρίνει ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση. Ειδικότερα, έπρεπε...
τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ακόμη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ τους.

Επίσης, οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να γίνεται από τρίτους επεξεργασία για άλλους σκοπούς.

Τέλος, από την Αρχή θα προταθεί να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από τη ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών ετησίως να γνωστοποιούνται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Read more...

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2011 ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ


Στις αρχές του νέου χρόνου θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών τροπολογίες για την μείωση για τα επόμενα 30 χρόνια των διοδίων των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η μετατροπή των συμβατικών διοδίων σε ηλεκτρονικά, με στόχο τη μείωση του κόστους...


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γιαννακοπούλου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι παρότι οι συμβάσεις μεταξύ των παραχωρησιούχων των έργων και του Δημοσίου έχουν κυρωθεί με νόμο στη Βουλή έχουν υψηλή συνταγματική προστασία και κάθε αλλαγή τους θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της άλλης πλευράς, η κυβέρνηση θα φέρει τις τροποποιήσεις των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων για την μείωση των διοδίων αλλά και την επίλυση τεχνικών θεμάτων.

«Πράγματι είναι πολύ πυκνά και πολύ ακριβά τα διόδια» απάντησε ο υφυπουργός. Στην διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε, έχει τεθεί και η μετατροπή των συμβατικών διοδίων σε ηλεκτρονικά ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος για τον χρήστη, με καθορισμό του αντιτίμου αναλόγως της απόστασης που διανύει.

Ο υφυπουργός απέδωσε τις καθυστερήσεις στο ότι δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι απαλλοτριώσεις, καθώς προβλεπόταν ολοκλήρωσή τους δώδεκα μήνες μετά την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης που έγινε το 2007. Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «είναι αδύνατο».

Read more...

Έκρηξη με πέντε ελαφρά τραυματίες σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο

Κατά τη δοκιμή αντλίας μαζούτ



Αθήνα
Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε εργαζόμενοι.

Και οι πέντε αισθάνθηκαν έντονες ενοχλήσεις στα μάτια και έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία δοκιμής αντλίας μαζούτ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υπουργικό Συμβούλιο Πέντε κρίσιμα νομοσχέδια

Ο Δ.Ρέππας σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την Τρίτη εγκρίνεται το «καυτό» νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών
Ο Δ.Ρέππας σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την Τρίτη εγκρίνεται το «καυτό» νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών

Με αντικείμενο πέντε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων το φλέγον για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και το σχέδιο νόμου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, μετά τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το πρωί με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει στις 14:30 η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν τα εξής νομοσχέδια:

Τα σχέδια νόμου για την «Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού» και την «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις», του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη.

Επιπλέον, από το Υπουργικό Συμβούλιο περνάει το σχέδιο νόμου για την «Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής» του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, καθώς επίσης και εκείνο για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρ. Λοβέρδου.

Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ 'σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών' και λοιπές διατάξεις».





Read more...

Συναντήσεις Πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς Από τις 10:00 με Σαμαρά, στις 11:15 με Παπαρήγα και στις 12:30 με Καρατζαφέρη Διαβάστε περισσότερα:

Επικοινωνιακά η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς – συναντήσεις που ήδη άρχισαν µε τον Αντώνη Σαµαρά και θα ολοκληρωθούν µε τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός συναντάται από τις 10:00 με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, στις 11:15 με την γγ του ΚΚΕ κυρία Αλ. Παπαρήγα και στις 12:30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, καθώς -όπως τόνισε- δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά.

Μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα στις 14:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Θα συζητηθούν πέντε νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων το «καυτό» νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, παραμένει σταθερός στη θέση του ότι δεν πρόκειται να προσφέρει συναίνεση σε μέτρα που έχουν ήδη αποτύχει. Ο κ.Σαμαράς που ψήφισε την Κυριακή στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τις φωνές για αλλαγή πολιτικής.
«Είναι πολύ σημαντικό οι απόψεις τους και η δυνατότητα για πραγματικά χρήσιμες συμβουλές να μπορούν να φτάνουν κάθε φορά στα αυτιά της εκάστοτε κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ισχυρές οικονομικές αναταράξεις στον τόπο», δήλωσε ο κ.Σαμαράς.

Σκληρή είναι η στάση των κομμάτων της Αριστεράς. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα θα δηλώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα συναινέσει ποτέ στην κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει καν στο Μέγαρο Μαξίμου και θα περιμένει-όπως λέει- τον πρωθυπουργό στη Βουλή για να συγκρουστούν.

Αρνητική στην κυβερνητική πολιτική θα είναι και η στάση του Γ.Καρατζαφέρη, με τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, κ. Κ.Αϊβαλιώτη να δηλώνει πως «οι προϋποθέσεις για μία επιτυχή «συνάντηση» των σκέψεων των αστικών κομμάτων έχουν εξανεμισθεί και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του πρωθυπουργού για να επιτευχθεί αυτό που ήταν πολύ πιο εύκολο πριν από μερικούς μήνες».

«Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Λίγο πριν τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα».

«Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας» συνέχισε.

Υπογράμμισε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «προσερχόμαστε με όπλο τη βούληση των πολιτών μας για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο το συντομότερο δυνατό από την κρίση».

Για το εάν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις αυριανές επαφές με τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι και σε αυτή και σε όλες τις φάσεις μπορεί να δεχτεί προτάσεις, «αρκεί να πραγματοποιείται ο τελικός μας σκοπός, που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση», κάτι που, όπως τόνισε, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα, τίποτα δεν έχει τελειώσει, από εδώ και πέρα κρίνονται τα μεγάλα ζητήματα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυριανές επαφές, είπε ότι «η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού».

Ερωτηθείς γιατί δεν προσκλήθηκαν ο Φ. Κουβέλης και η Ντ. Μπακογιάννη στις αυριανές επαφές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν υπάρχει και δεν επιδιώχθηκε καμία εξασφάλιση συναίνεσης έξω από τις τακτικές διαδικασίες, εξηγώντας ότι κρίθηκε να γίνουν οι συναντήσεις με εκείνους τους αρχηγούς που προσκλήθηκαν, για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι από εκεί και πέρα υπάρχει ανοιχτό πεδίο συζήτησης, συναντήσεων και συνεννοήσεων.

Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «Οτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης» και πρόσθεσε ότι «η συναίνεση δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει με ένα νοµοσχέδιο που εκ του αποτελέσµατος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τη συναίνεση, η οποία τότε θα ήταν α λα καρτ».

Υπενθυµίζεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι συναντήσεις της Τρίτης έχουν ως αντικείµενο την ενηµέρωση των πολιτικών αρχηγών για την κρίσιµη Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, το διήµερο 16 και 17 Δεκεµβρίου.



Read more...

«Δοκιµάζετε τις αντοχές µας»

Πυρ οµαδόν κατά Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα µίλησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά  του Γιώργου Παπακωνσταντίνου –  κυρίως – και της Λούκας Κατσέλη,  κατά τη διάρκεια της ενηµέρωσής  τους από τους δύο υπουργούς για το  πολυνοµοσχέδιο. Στη φωτογραφία,  οι δύο υπουργοί ενηµερώνουν για το  ίδιο θέµα την Επιτροπή Οικονοµικών  Υποθέσεων της Βουλής
Πυρ οµαδόν κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτοντας ευθέως ζήτηµα δηµοκρατικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά το πολυνοµοσχέδιο για τις ∆ΕΚΟ και τα εργασιακά που ψηφίζεται σήµερα µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.

Παρ’ όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίµου ευελπιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιµης ψηφοφορίας δεν θα υπάρξουν διαρροές καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές να «εκτονωθούν» διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις τους ενώπιον των αρµόδιων υπουργών.

Ο συναγερµός πάντως αναφορικά µε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν πρόκειται να λήξει πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, γι’ αυτό και σήµερα ακόµη θα υπάρξουν προσωπικές επαφές του Βασίλη Εξαρχου και της Ρεγγίνας Βάρτζελη µε βουλευτές που εµφανίζονται διστακτικοί, ακόµα και απορριπτικοί απέναντι στο πολυνοµοσχέδιο. «Είναι σαφές ότι χτύπησε καµπάνα από τους βουλευτές “ώς εδώ”», σχολίαζε αργότερα κυβερνητικός παράγων, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τακτική. Πάντως, ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε έτοιµος να συζητήσει τα πάντα – ακόµα και τα σενάρια περί εσωτερικής υποτίµησης, όπως είπε απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις.

Παρά τη διαλλακτικότητα του κ.

Παπακωνσταντίνου, αυτήν τη φορά οι βουλευτές που µετέχουν στουςαρµόδιους ΚΤΕτου ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν µε σφοδρότητα πρωτίστως στον υπουργό των Οικονοµικών και δευτερευόντως στην υπουργό Εργασίας, τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για την «απειλή» που φέρεται να εκστόµισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον ΚΤΕ λέγοντας: «Ή ψηφίζετε ή δεν θαπάρουµε την 4η δόση του δανείου».

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα αιχµηρή και µίλησε για δηµοκρατία που πάσχει όταν η κυβέρνηση θέτει τους βουλευτές της ενώπιον του συγκεκριµένου διλήµµατος.

«Γιαναβγειτοπρόγραµµαχρειάζεται συναίνεση, αποτελεσµατικότητα και συγκεκριµένα µέτρα. Και στα τρία η κυβέρνηση πάσχει.

Ερχεται πλήρης απορρύθµιση στηναγορά εργασίας. Θα έχουµε συνθήκες Βουλγαρίας και Λατινικής Αµερικής. Νοµοθετούµε σαν ζούγκλα. Προφανώς κάνετε υποτίµηση. Μας πάνε σίγουρα σε αναδιάρθρωση του χρέους. Μη δοκιµάζετε όµως τα όρια των βουλευτών».

Η κατάσταση παραλίγο να φθάσει στα άκρα όταν η πρώην υπουργός, απευθυνόµενη µε αυστηρό ύφος στον κ. Παπακωνσταντίνου αµφισβήτησε το δικαίωµά του να υπογράφει µόνο αυτός τα επικαιροποιηµένα Μνηµόνια: «Να καταργήσεις την τροπολογία που προβλέπει µόνο την υπογραφή σου στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο, γιατί έτσι υποβαθµίζεται το Κοινοβούλιο», είπε, ενώ ο υπουργός Οικονοµικώναπάντησε: «Αν υπογράφω ό,τι υπογράφω είναι σε συνεννόηση µε τα συναρµόδια υπουργεία. Πρέπει να αποφασίσει πολιτικά η κυβέρνηση για να πάρει πίσω αυτήν την απόφαση». Πάντως, η κ. Παπανδρέου είπε ότι η συζήτηση στη Βουλή θαέδινε µεγαλύτερη διαπραγµατευτική δυνατότητα στον κ. Παπακωνσταντίνου.

«Απαξίωση»
Το ίδιο θέµα έθεσαν µετ’ επιτάσεως και ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Τόνια Αντωνίου αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης. Μάλιστα ο βουλευτής Κοζάνης εξέφρασε σε υψηλούς τόνους την άποψη ότι, αν κυβέρνηση επιχειρεί εσωτερική υποτίµηση ή αποπληθωρισµό, ενδεχοµένως δεν έχει την πολιτική νοµιµοποίηση να περνάει τέτοια νοµοθετήµατα. Το θέµα της απαξίωσης των βουλευτών έθεσε και η Σοφία Γιαννακά, ζητώντας «να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα µετά τις γιορτές, ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει γνώση της αγωνίας των βουλευτών για τα εργασιακά». Από την πλευρά του ο Εκτωρ Νασιώκας περιέγραψε την πίεση που νιώθουν οι βουλευτές όταν καλούνται να ψηφίσουν νοµοσχέδια που έρχονται στη Βουλή µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ανέφερε ότι κανονικά θα έπρεπε «να αφήσετε τους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά: «Θα µας φτύνουν, ούτε καν θα µας δέρνουν, γιατί το ξύλο είναι λεβεντιά».

Εξίσου αιχµηρός ήταν όµως και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο οποίος χαρακτήρισε ωµό εκβιασµό το δίληµµα που έθεσε η κυβέρνηση σε σχέση µε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

«Τότε να παραιτηθούµε και να µας κυβερνά ο ΣΕΒ και οι τράπεζες», σχολίασε απευθυνόµενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ συµπλήρωσε πως ο γιος του τού ζήτησε να µην ψηφίσει κάτι που θα τον προσβάλει.

«Μας καταργείτε»
Στην υποβάθµιση του ρόλου των βουλευτών επέµεινε ο Κώστας Καρτάλης: «Φέρατε το νοµοσχέδιο ως κατεπείγον κι έτσι καταργείτε τον ρόλο µας. Οι βουλευτές είναι σύµµαχοι και όχι αναγκαίο κακό. Με το νοµοσχέδιο διαγράφονται ανείσπρακτες οφειλές προς το ∆ηµόσιο. Από ποιον;», διερωτήθηκε ο βουλευτής. Στο ίδιο κλίµα ήταν και η παρέµβαση του Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος σηµείωσε: «Ερχόµαστε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος να περάσουµε τα εργασιακά. Πώς µετά ζητάµε την συναίνεση της κοινωνίας;».

Σκληρή όµως ήταν και η πρώηνυπουργός Κατερίνα Μπατζελή, η οποία είπε στον υπουργό Οικονοµικών ότι τορπιλίζει την πολιτική συναίνεση µε το κατεπείγον και δυναµιτίζει τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς. «Υπάρχει έλλειµµα σχεδιασµού, δεν µπορεί ένας να υπογράφει και οι άλλοι να ψηφίζουµε», διαπίστωσε η κ. Μπατζελή, για να της απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Μου είναι πάρα πολύ άσχηµο να µε χτυπάνε από δεξιά και αριστερά για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αν δεν το φέρναµε, θα είχαµε επί 20 ηµέρες κινητοποιήσεις». Πυρά εξαπέλυσε και ο Νίκος Σαλαγιάννης, αφήνοντας σαφείς αιχµές για τον υπουργό Οικονοµικών: «∆εν µπορούν κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν µε τον φανατισµό του νεοφώτιστου στον νεοφιλελευθερισµό». Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος σχολίασε ότι «είναι άλλο πράγµα να δεχτείς τους όρους του τοκογλύφου και άλλο να δεχτείς τη λογική του». Επίσης ο Κώστας Γείτονας, απευθυνόµενος στη Λούκα Κατσέλη, παρατήρησε ασκώντας κριτική: «Αφήσατε να καλλιεργηθούν προσδοκίες στα εργασιακά». Η ίδια όµως απάντησε: «Οχι, δεν καλλιέργησα προσδοκίες».

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Νοµοθετούµε σαν ζούγκλα. Προφανώς κάνετε υποτίµηση. Μη δοκιµάζετε όµως τα όρια των βουλευτών»

«Κλείνουν το κέντρο για λεφτά που δεν δικαιούνται»

ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ οµάδες που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας για να διασφαλίσουν 500 ευρώ που δεν δικαιούνται µίλησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ανάβοντας «φωτιές» στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η δήλωσή του προκάλεσε αίσθηση, καθώς έγινε µόλις µία ηµέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή του πολυνοµοσχεδίου-σκούπα και στην αρχή µιας καθαρά απεργιακής εβδοµάδας κατά την οποία πολλές επαγγελµατικές οµάδες έχουν προγραµµατίσει κινητοποιήσεις. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ελληνορωσικό Επιµελητήριο,οκ.

Πάγκαλος είπε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν οµάδες µε πολύ ισχυρή φωνή, που άλλες για 500, άλλες για 200 ευρώ είναι ικανές να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και να αγωνιστούν µέχρι θανάτου – όπως δηλώνουν στις τηλεοράσεις – για χρήµατα που αδίκως έχουν κερδίσει και θέλουν να διατηρήσουν». .tanea.gr/
Read more...

Βήµα συναίνεσης µέσω ΔΕΚΟ ... αλλά καζάνι που βράζει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ

Συµφώνησε η Ν.Δ. µε το σηµείο του πολυνοµοσχεδίου που αναφέρεται στις περικοπές µισθών στις ΔΕΚΟ, παρά τις αντιδράσεις των εργαζοµένων στη ΔΕΗ και στις άλλες δηµόσιες επιχειρήσεις για την ανατροπή του εργασιακού τους βίου. Στη φωτογραφία αρχείου, εναερίτης της ΔΕΗ εν ώρα εργασίας στη Μυτιλήνη
Μέσω των ΔΕΚΟ έκαναν βήµα συναίνεσης το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., η οποία - λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου και Σαµαρά - αποφάσισε να υπερψηφίσει τις οριζόντιες µειώσεις αποδοχών των εργαζοµένων στους δηµόσιους οργανισµούς και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η αξιωµατική αντιπολίτευση έσπευσε να συµφωνήσει και στις µειώσεις αποδοχών στις εισηγµένες ΔΕΚΟ, πριν ακόµα στείλει τη σχετική επιστολή στις διοικήσεις ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια στιγµή,ωστόσο, στο «κόκκινο» βρίσκονται οισχέσεις κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Οµάδας και συνδικαλιστικών στελεχών τουΠΑΣΟΚ µε αφορµή το πολυνοµοσχέδιο πουψηφίζεται σήµερα στη Βουλή.

Καζάνι που βράζει θυµίζει η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος, ενώ οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στις ΔΕΚΟ απειλούν να διακόψουν κάθε σχέσηµε το κόµµα και προγραµµατίζουν κινητοποιήσεις, οι οποίες – αν κρίνεικανείς από όσα ήδη έχουν προγραµµατιστεί γι’ αυτήντην εβδοµάδα – δεν έχουν προηγούµενο.

Στο µεταξύ,έντονοπροβληµατισµό προκαλούν στηνκυβέρνηση ταοµαδικά πυρά των βουλευτών του Κινήµατος κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (κυρίως) αλλά και κατά της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη (δευτερευόντως) για το περιεχόµενο του πολυνοµοσχεδίου, που συζητείται σήµερα στη Βουλή µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ωστόσο, αποφασίστηκε να µην τεθεί θέµα κοµµατικής πειθαρχίας για τους βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της όσον αφορά την κοµµατική πειθαρχία στην πρόθεση της Νέας Δηµοκρατίας να ζητήσει ονοµαστικές ψηφοφορίες τόσο επί της αρχής του νοµοσχεδίου όσο και για κρίσιµα άρθρα που αυτό περιλαµβάνει.

«Οι βουλευτές έχουν την αυτονοµία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν µε τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους µας αντιλαµβάνονται τη µεγάλη κρισιµότητα των νοµοσχεδίων που ψηφίζονται για τιςµεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι, για να µηνυπάρξουν απώλειες στις ψηφοφορίες, ένα ολόκληρο επιτελείο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας θα είναι επί ποδός πολέµου, προκειµένου να αναζητεί τους βουλευτές που θα απουσιάζουν από τη Βουλή τη στιγµή που θα ζητηθούν οι ονοµαστικές ψηφοφορίες.

Οι ίδιες πηγές άφησαν να διαρρεύσει ότι το Μέγαρο Μαξίµου έχει ειδοποιήσει µέσω του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας πως, παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέµα κοµµατικής πειθαρχίας, δεν θα γίνουν αποδεκτές διαφοροποιήσεις οι οποίες θα θέσουν ενδεχοµένως σε κίνδυνο τις επιχειρούµενες δοµικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στις ΔΕΚΟ.

Επίσης, ότι θα αποτιµηθούν αναλόγως και οι µη δικαιολογηµένες απολύτως απουσίες από τις αποψινές ψηφοφορίες. Το κλίµα αυτό, όπως είναι φυσικό, επισκιάζει τις σηµερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου µε τους τρεις εκ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης – θα προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίµου ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαµαράς, η γραµµατέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αλλά όχι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρωθυπουργική πρόσκληση.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επενδύσει και πολλά στις συναντήσεις αυτές, δεδοµένου ότι ήδη οι πολιτικοίαρχηγοί των κοινοβουλευτικών κοµµάτων, προεξάρχοντος του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να παράσχουν καµιά συναίνεση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ν.Δ. ότι ψηφίζει τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ αλλάζει εν µέρει το σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να προχωρήσει στις αλλαγές και, όπως αποφάσισε χθες η οµάδα στρατηγικού σχεδιασµού, ανοίγει τοθέµα των διαρθρωτικών αλλαγώνστις αστικές συγκοινωνίες.

Το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο και αµέσως µετά θα δοθεί στους βουλευτέςγια να συζητηθείστον διευρυµένοΚΤΕ των υπουργείων Μεταφορών, Οικονοµικών και Ανταγωνιστικότητας.

Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ
είναι αποφασισµένη να προχωρήσει στις αλλαγές και ανοίγει το θέµα των αστικών συγκοινωνιών

Παπακωνσταντίνου: «Τα περί νέων µέτρων είναι λαϊκισµός»
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Δηµήτρης Τζάθας

Το ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής του πολυνοµοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τοµέα που κατατέθηκε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μάλιστα, αυτή ακριβώς η εσπευσµένη νοµοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία, προκειµένου σήµερα αργά το βράδυ να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης που µίλησαν για «κοινοβουλευτικό πραξικόπηµα» Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε οτι οι αλλαγές είναι δέσµευση του προγράµµατος που πρέπει να έχει νοµοθετηθεί µέχρι το τέλος του χρόνου και είναι ορόσηµο µε βάση το οποίο θα γίνει η εκταµίευση του δανείου.

Από τους πλέον επικριτικούς εµφανίστηκεοΒαγγέλης Παπαχρήστος, ο οποίος χαρακτήρισε τις διατάξεις «όχι µόνον άδικες αλλά και παράγοντα βαθέµατος της κρίσης», ο Χρήστος Μαγκούφης ζήτησε τη µείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε πως «δεν είναι σωστή βάση συζήτησης το να εφαρµόζουµε το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο ανά τρίµηνο χωρίς να ξέρουµε τι θα ακολουθήσει», ενώ ο Κώστας Γείτονας εξέφρασε αµφιβολίες για το αν «είναι δίκαιη η γενικευµένη επί δικαίους και αδίκους µείωση των µισθών στις ΔΕΚΟ».

Η αντίδρασητου υπουργού Οικονοµικώνήτανάµεση:

«Αντιλαµβάνοµαι και συµµερίζοµαι την αγωνία κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πράγµατι και εµείς δεν αισθανόµαστε καλά για ορισµένα από τα µέτρα αλλά οι αποφάσεις µας είναι η µόνη δυνατή κατεύθυνση για να σωθεί η χώρα και ν’ αλλάξει. Τα περί νέων µέτρων είναι λαϊκισµός...».

Η Ν.Δ.
Νωρίτερα, για αποσπασµατικά µέτρα στις ΔΕΚΟµίλησε ο εισηγητής της Νέας Δηµοκρατίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνοντας όµως ότι θα υπερψηφίσει τις σχετικές διατάξεις, ενώ το κόµµα του θα αντιταχθεί στη θεσµοθέτηση των επιχειρησιακών σχέσεων και την αύξηση του ΦΠΑ.Την κατηγορηµατική αντίθεσή του διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων µετατρέπει τους εργαζοµένους σε ζουλού».

Αντίθετος εµφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκηςκατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «είναι δικό του δηµιούργηµα τα ελλείµµατα στις ΔΕΚΟ», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Παπαδηµούλης εκτίµησε πως το µέλλον θα είναι ακόµη χειρότερο .

«Αυτά που κάνουµε στις εργασιακές σχέσεις δεν είναι λατινοαµερικάνικου τύπου αλλά ρυθµίσεις που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.», απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο «όχι για ιδεατή αλλά για σωστή και ανεκτή λύση».tanea.gr
Read more...

Ο Κοσμίδης ψηφίστηκε “Αθλητής της Χρονιάς”

Ο Λευτέρης Κοσμίδης, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η ομάδα πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης πήραν τα βραβεία των κορυφαίων της χρονιάς στην εκδήλωση του ΠΣΑΤ.
Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής που κέρδισε τη μάχη από τους Ηλία Ηλιάδη και Βλάση Μάρα δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου του:
«Αφιερώνω τη βράβευσή μου σε όλους του Έλληνες πολίτες, που περνούν δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης. Τους εύχομαι να συνεχίσουν να παλεύουν. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ηλία Ηλιάδη και τον Βλάση Μάρα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Μάρα, ο οποίος είχε βραβευθεί πέρυσι.”
1. Λευτέρης Κοσμίδης 1474
2. Ηλίας Ηλιάδης 788
3. Βλάσης Μάρας 658

Η Αλεξάνδρα Τσιάβου που βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κερδίζοντας στο νήμα την Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, τόνισε:
“Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι βραβεύομαι από τον ΠΣΑΤ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Καμιά φορά νομίζουμε ότι μας ξεχνάτε ως άθλημα, αλλά η κωπηλασία είναι πλέον ένα μεγάλο άθλημα. Θα ήθελα να ήμουν εδώ με το πλήρωμά μου, γιατί κάποιες στιγμές μέσα στη χρονιά αγωνίζομαι και στο διπλό σκιφ.”

1. Αλεξάνδρα Τσιάβου 624
2. Ιουλιέτα Μπουκουβάλα 611
3. Βάσω Μιλούση 479

Η γυναικεία ομάδα πόλο γυναικών κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Champions Cup και το Ευρωπαϊκό Σούπερ καπ και λογικά ήταν η κορυφαία ομάδα.

1. Βουλιαγμένη 759
2. Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών 743
3. Αθηναϊκός 734

Κορυφαία προπονήτρια της χρονιάς ήταν η Αλεξία Καμμένου. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Γιώργος Καραγκούνης που συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα.

Το βραβείο Ευ αγωνίζεσθαι δόθηκε στον προπονητής της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού ο οποίος στο περυσινό ντέρμπι “αιωνίων” προστάτευσε τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Αντέρς Κρίστιανσον.
Τιμητική πλακέτα πήραν: Ο Κριστιάν Καρεμπέ εκ μέρους όλων των ξένων παικτών που βρίσκονται στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της φτώχειας.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που θα φιλοξενήσει το ματς φίλοι Ζιντάν – Ρονάλντο απέναντι στους All Star του Ολυμπιακού και οι Λάκης Νικολάου, Σπύρος Γιαννιώτης.
(Πηγή: Newsit)


Read more...

Παπανδρέου και Μπαν Κι Μουν βγάζουν τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτούν πρόωρες εκλογές.........


ΑΠΟΨΗ
Λέγαμε προ εξαμήνου, από του βήματος αυτού, για την περίφημη Κάρτα του Πολίτη και πως το θέμα θα "παίζεται" συνεχώς από τις αρχές του έτους.. Η Κάρτα αυτή έρχεται για να μπορέσουν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα τα νέα, δυσβάσταχτα, μέτρα του Μνημονίου.. δίχως αυτή, η εφαρμογή πολλών συνιστωσών του Μνημονίου θα είναι αδύνατη από ένα Κράτος που δεν διαθέτει στοιχειώδη διοίκηση...

Είπαμε, πάλι, για τα ρεαλιστικά σενάρια που υφίστανται (από εννεαμήνου), για την πρόταση που έγινε στον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ στη θέση του απερχόμενου, τέλη του 2011, Μπαν Κι Μουν (βλ. http://antartisgr.blogspot.com/2010/11/blog-post_8027.html). Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι "όλοι" , ΕΕ, ΔΝΤ και Έλληνες επιχειρηματίες, επιθυμούν μια "συγκυβέρνηση" ή "συναίνεση" για την υλοποίηση του πολυετούς προγράμματος, αυτό άλλωστε θα συζητηθεί και αύριο στο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι στις αρχές με μέσα του 2011 θα έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές.. Ο χρόνος αυτών θα οριστεί από την επιθυμία ή συμφωνία με τους αρχηγούς του πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές με λίστα ή σταυρό.

Άλλωστε, ο Παπανδρέου έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις πλέον στη χώρα.. έκανε, δηλαδή, τη "βρόμικη δουλειά" όπως λέμε, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ("αναντικατάστατο είδος προς εξαφάνιση" Καραμανλή) που "φοβόταν" τους οικονομικούς δολοφόνους, όπως αφήνει ο τελευταίος να διαρρέει.. .

Έτσι, δύο πράγματα είναι σίγουρο πως θα συμβούν στο πολιτικό τοπίο στις αρχές με μέσα του νέου έτους:


Ανάλογα με την τήρηση των προθεσμιών του Μνημονίου και της εκλογής νέου ΓΓ στον ΟΗΕ,

πρώτον, θα έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές που κατά τη γνώμη μας δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμο κόμμα και θα έχουμε συγκυβέρνηση, όπως "επιθυμούν" οι τοπικοί άρχοντες, ΕΕ και ΔΝΤ

και

δεύτερον, θα έχουμε νέο Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλλον θα είναι ο υπουργός που στήριξε τον Βενιζέλο εσωκομματικά και φέρει το δυσκολότερο έργο της Κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος... .

Read more...