Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

«Όχι» η Κατριβάνου, «παρών» η Χριστοδουλοπούλου Με απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες


Με απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες
Ο πρωθυπουργός με την Βασιλική Κατριβάνου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Αν και πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε δύο απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία: ένα «όχι» από τη Βασιλική Κατριβάνου και ένα «παρών» από την Τασία Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 60.

Το συγκεκριμένο άρθρο επιβάλλει χρονικό περιορισμό 14 ημερών στη διαδικασία εξέτασης της αίτησης για χορήγηση ασύλου.

Οι δύο βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής. Επί του συνόλου υπερψήφισαν 169 και καταψήφισαν 107. Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπραταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν η ΝΔ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για 20 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου:

  • ΝΔ: 5, 7, 8, 11, 22, 46, 72
  • Χρυσή Αυγή: 10, 19, 22, 43, 45, 46, 67, 73
  • ΚΚΕ: 39, 41, 46, 54, 55, 56, 57, 60
Κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα 18, 23, 24, 33, 45, 47, 66, 73,75 και καταψήφισε τα άρθρα 5, 7,8,11, 22, 46, 72.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «παρών» στα άρθρα 8, 10, 11, 72, 73 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το Ποτάμι καταψήφισε τα άρθρα 5, 7, 11, 19, 72 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 67, καταψήφισε τα άρθρα 8, 10, 11, 39, 41, 46, 54, 55, 56, 57, 60, 73 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 5, 19, 22, 43, 45, 72.

Απόντες ήταν και τρεις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι Θανάσης Παπαχρηστόπουλος Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Οι δυο πρώτοι, ωστόσο, δήλωσαν με επιστολή τους πως εάν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Η θετική τους ψήφος δεν προσμετράται.
Απόντες ήταν από τη ΝΔ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης  και Γιώργος Βαγιωνάς.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Μιχάλης Τζελέπης.
Απόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι, καθώς και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αδειάζουν το λιμάνι του Πειραιά σε δέκα ημέρες…


Aδειάζουν τον Πειραιά σε 10 ημέρες - Ενισχύεται η παρουσία κράτους στην Ειδομένη

Ενισχύεται η παρουσία κράτους στην Ειδομένη…

Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποφάσισε να αδειάσει ο ο καταυλισμός του Πειραιά μέσα σε 10 ημέρες, ώστε το λιμάνι να μπορεί να λειτουργήσει για τον τουρισμό πριν από την περίοδο του Πάσχα. 

Σύμφωνα... 
με το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

"Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου" τονίζει το Μαξίμου. 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίμβσε, "η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτη-μέλη, Τουρκία)". 

Η συμφωνία, επί της ουσίας, αφορά σε έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι εγκλωβίζονται οριστικά στην Ελλάδα. 


Read more...

Ο Μουζάλας απαντά στην κριτική των «53»...


Ο Μουζάλας απαντά στην κριτική των «53» για το προσφυγικό
...για το προσφυγικό...

Απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε χθες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως...
«ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας, ότι με βάση τη νέα συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εργασθούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αίσχος» και «παραβίαση δικαιωμάτων» την κατάσταση στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά και πρόσθεσε ότι η επίλυση του προβλήματος θα πάρει χρόνο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γίνει χρήση αστυνομικής ισχύος και χημικών «σε χώρους που υπάρχουν παιδιά».

«Το νομοσχέδιο που συζητείται δεν είναι η λύση, αλλά το εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τη λύση. Η χρήση του θα κρίνει εάν είναι το εργαλείο που θέλουμε. Εμείς πιστεύουμε πως είναι», τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία επελέγη για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η ίδια η κατάσταση είναι επείγουσα, από τη στιγμή που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα μας 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ότι «είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλούς παίκτες, αλλά είναι μία καλή συμφωνία» τονίζοντας ότι «τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες και δημιουργείται -για πρώτη φορά- ένας μικρός νόμιμος δρόμος αλλά δρόμος». Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα «ο νόμιμος δρόμος λειτουργεί και ως μήνυμα αποτροπής για τους παράνομους δρόμους» δεδομένου ότι «κανείς δεν θέλει την ένταση, μεγιστοποίηση παράνομων δρόμων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι την Τουρκία την κατέστησαν παράγοντα η ιστορία και η γεωγραφία, και συμπλήρωσε ότι η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά από την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι προσφέρει προσωπικό, δημιουργεί νέες γραμματείες, δίνει δυνατότητα νέων δομών, ανοικτών και κλειστών, κέντρα υποδοχής, και προσαρμόζει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Επίσης, συντομεύεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργούνται επιτροπές ασύλου στα σύνορα, λόγω του αριθμού των εισερχομένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε χθες για τη δημιουργία μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, όπως και την πρόταση να λαμβάνεται υπόψη κατά τις διαδικασίες προμηθειών για τα κέντρα προσφύγων η αρχή της μικρότερης προσφοράς.

Read more...

Ξεκινούν στις 16 Μαΐου Πανελλαδικές Εξετάσεις: 103.366 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις

Πανελλαδικές Εξετάσεις: 103.366 υποψήφιοι για 69.985 θέσεις
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Στους 103.366 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των μαθητών που θα διεκδικήσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, η οποίες ξεκινούν στις 16 Μαΐου, τις 69.985 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, σε τέσσερα μαθήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.

Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ.

Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σχέδιο δράσης ΓΓΔΕ για το 2016 Ηλεκτρονικές κατασχέσεις και μπαράζ φοροελέγχων


Ηλεκτρονικές κατασχέσεις και μπαράζ φοροελέγχων
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Μπαράζ ελέγχων και ηλεκτρονικών κατασχέσεων επιστρατεύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το 2016.

Το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή έχει στο επίκεντρο τους φορολογικούς ελέγχους - μόνο για φέτος σχεδιάζονται 52.200 φορολογικοί και 51.180 τελωνειακοί έλεγχοι από τους οποίους εκτιμάται πως μπορεί να βεβαιωθούν πρόσθετα έσοδα υψηλότερα των 3 δισ. ευρώ.

Στο σχεδιασμό προβλέπονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις του περιεχομένου θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος), καθώς και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο.

Παράλληλα, θα υπάρχει στενή παρακολούθηση τραπεζικών κινήσεων, δανειακών συναλλαγών και χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα σχέδια για ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι του 2017.

Στα χαρτιά θα παραμείνουν έως το τέλος του επόμενου έτους και τα σχέδια για την είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τη Φορολογική Διοίκηση, ενώ τα σχέδια για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν από τον Δεκέμβριο του 2016. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ψηφίζεται το απόγευμα Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το προσφυγικό


Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το προσφυγικό
Ο Νίκος Βούτσης συνομιλεί στα έδρανα με την Ντόρα Μπακογιάννη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με τις ομιλίες των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων συζητείται και ψηφίζεται αργά το απόγευμα, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.Με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται να δοθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα, με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποδοχής και στα νησιά και στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Ηλίας Καματερός.

Ο ίδιος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η πολιτική που άσκησε σαν κυβέρνηση «όχι μόνο δεν απέδωσε αλλά μας οδήγησε σε αυτήν τη κατάσταση και προσπαθουμε με κατεπείγοντα νομοσχέδια να δώσουμε λύσεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, διευκρίνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο και όλες εκείνες τις διατάξεις που βοηθούν, όπως ανέφερε, την κυβέρνηση να εφαρμόσει χαοτικές πολιτικές.

«Μας ζητάτε να γίνουμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα μπίζνας», είπε ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «το δημόσιο χρήμα θα διανέμεται σε λίγους, υμετέρους».

«Είμαστε μία χώρα με διάτρητα σύνορα» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Γιάννης Λαγός. Όπως τόνισε, το ζήτημα δεν είναι «προσφυγικό» αλλά «λαθρομεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η ισλαμοφοβία, αλλά η βία και η τρομοκρατια». Επίσης, ζήτησε να αναλάβει η ίδια η Ελλάδα την περιφρούρηση των συνόρων και να μην αναθέτει αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

«Αν είχατε κάνει το καθήκον σας όταν έπρεπε, δεν θα είχαμε τόσο πολύ ανάγκη τη συμφωνία με την Τουρκία» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης. 

Ο κ. Αρβανιτίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σπαταλά τις δυνάμεις της πολιτείας φτιάχνοντας μία νέα γραφειοκρατία και σε λίγο καιρό οι συντονιστές θα είναι περισσότεροι από τους συντονιζόμενους». Χαρακτήρισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου προσχηματικά και διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποια άρθρα θα τα ψηφίσει και κάποια άλλα όχι.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κάνει κανόνα την κράτηση των αιτούντων άσυλο, οδηγεί σε μαζική απόρριψη των αιτήσεων ασύλου με αποφάσεις καρμπόν, ενώ προβλέπει την επιστροφή Σύριων προσφύγων στην Τουρκία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου και προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Κριτική στην κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, άσκησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας. Ο κ. Φωτήλας είπε ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε αποθήκη ψυχών, χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και κάλεσε όλα τα κόμματα «να κηρύξουν νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας». Να ανακαλέσει αμέσως τον κάλεσε ο Σωκράτης Φάμελος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Φωτήλα να απαντά: «Μπορεί ο κύριος συνάδελφος να μου κάνει μήνυση». Ο κ. Φωτήλας κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου «για να μη λένε οι Τούρκοι ότι δεν τηρούμε τις συμφωνίες».

«Υπερψηφίζουμε το σχέδιο νόμου το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος» σημείωσε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης. Ο κ. Κιτσίκης υποστήριξε ότι η πολιτεία, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, «έφεραν στην Ελλάδα τέσσερα εκατομμύρια νόμιμους και παράνομοιυς μετανάστες».

«Η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα που περιλαμβάνει» επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Μάριος Γεωργιάδης.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διακατέχεται από ιδεοληψίες ή έχει έλλειψη τεχνοκρατικών γνώσεων» και εξέφρασε επιφυλάξεις για τις δυνατότητες της ένταξης των μεταναστών σε μία χώρα κατεστραμμένη με 35% αποπληθωρισμό και μιζέρια στην αγορά.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, η οποία διεξάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς από τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σύντομο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν...


Σύντομο τετ-α-τετ Ομπάμα-Ερντογάν

Μετά από αφόρητες πιέσεις

Συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από αφόρητες πιέσεις που άσκησε η...
τουρκική πλευρά στον Λευκό Οίκο.

Η συνομιλία έγινε στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, μετά το δείπνο των ηγετών και χαρακτηρίστηκε από τη διαφωνία των Αμερικανών και των Τούρκων για τους Κούρδους της Συρίας.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε την πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης, μία απόφαση που εξόργισε τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά δέχθηκε μόνο διμερή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μπάιντεν και ο κ. Ερντογάν διαφώνησαν έντονα για τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν συμμάχους τους.
Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία κράτησε 50 λεπτά. Ο Λευκός Οίκος δεν αναφέρει τίποτα για τον χρόνο της συνομιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έδειξε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα και ο κ. Ερντογάν συζήτησαν την τουρκο-αμερικανική συνεργασία για θέματα ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας και μετανάστευσης.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εκ μέρους του αμερικανικού λαού γι' αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυμτίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακίρ, και επαναβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη για την ασφάλεια της Τουρκίας, και τη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ethnos.gr

Read more...

Επεισόδια και τραυματίες στο hotspot της Χίου...



Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hotspot της Χίου στη ΒΙΑΛ, με πρωταγωνιστές...
μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. 

Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hotspot και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Στο συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα, βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Καμία απεργία πείνας στη Λέσβο

Τέλος, σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απεργία πείνας των υπό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε: «Στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας. Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό».

efsyn.gr

Read more...

« Κοντά» μας γεννιέται μια νέα Γη!...

«Κοντά» μας (σε απόσταση 175 ετών φωτός) γεννιέται μια νέα Γη! - Media


Οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA, μπόρεσαν να παρατηρήσουν το...
πρόπλασμα ενός πλανήτη πολύ όμοιου με τη Γη, ο οποίος βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας γύρω από το νεαρό άστρο του.

Ο πρωτοπλανητικός δίσκος σκόνης και αερίων -από όπου γεννιούνται οι πλανήτες- σχηματίζεται γύρω από ένα άστρο-νήπιο, το TW Ύδρας, ηλικίας μόλις 10 εκατομμυρίων ετών, σε απόσταση μόλις 175 ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Είναι το πιο κοντινό στη Γη «μαιευτήριο» εξωπλανητών που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα.

Ο κυοφορούμενος εξωπλανήτης βρίσκεται στην ίδια περίπου απόσταση από το μητρικό άστρο του, με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι πόσο όμοιος θα είναι ο πλανήτης με τη Γη, όταν γεννηθεί, αλλά δεν αποκλείεται να είναι λίγο μεγαλύτερος, δηλαδή μια Υπερ-Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον 'Αντριους του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

Και το πρώτο περιστρεφόμενο άστρο νετρονίων στην Ανδρομέδα

Εξάλλου, μια άλλη ομάδα αστρονόμων εντόπισε τον πρώτο περιστρεφόμενο αστέρα νετρονίων (πάλσαρ), που έχει ποτέ βρεθεί στον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας, γνωστό και ως Μ31. Η ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι αστέρες νετρονίων αποτελούν «εξωτικά» απομεινάρια, πολύ μικρά αλλά τρομερά υψηλής πυκνότητας, που κάποτε ήσαν τεράστια άστρα, τα οποία ολοκλήρωσαν τη ζωή τους με έκρηξη (σούπερ-νόβα). Περιστρέφονται πλέον σαν σβούρες και εκπέμπουν ακτινοβολία-Χ προς τη Γη, όπως ένας φάρος που αναβοσβήνει.

Το συγκεκριμένο πάλσαρ κάνει μια πλήρη περιστροφή κάθε 1,2 δευτερόλεπτα και φαίνεται να «τρέφεται» από ένα γειτονικό άστρο που κάνει μια πλήρη τροχιά κάθε 1,3 μέρες, σχηματίζοντας έτσι ένα διπλό αστρικό σύστημα.

Read more...