Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Σύγκρουση με τον Στάινμπρουκ Πιθανό και νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, λέει η Μέρκελ


Πιθανό και νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, λέει η Μέρκελ
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο, Γερμανία
Ελλάδα και οικονομία κυριάρχησαν το βράδυ της Κυριακής στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το μοναδικό πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε στο θέμα της ελληνικής κρίσης.

«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να υπάρξει και νέο πακέτο (βοήθειας), αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να συνεχίζει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», κατέληξε η Καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι συνθλίβει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες με τη λιτότητα.

«Η στρατηγική σας για την κρίση είναι αποτυχημένη» της είπε.

Τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, αλλά η λιτότητα δεν θα έπρεπε να φτάσει σε θανατηφόρα δόση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε η οικονομία να αποκτήσει ξανά «ορμητικότητα».

«Σε πολλές χώρες δεν μιλάμε για κρίση χρέους, αλλά για τραπεζική κρίση» τόνισε ο Στάινμπρουκ.

Παράλληλα, κατέκρινε τον τρόπο που η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετώπισε την κρίση.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα εισήχθη στο ευρώ χωρίς να έχει συμπληρώσει όλους τους όρους και ότι η συμφωνία για σταθερότητα και ανάπτυξη είχε «παγώσει» υπό την ηγεσία των προκατόχων της Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων.

«Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είπα από την αρχή ότι είμαστε σε μία ένωση κοινής ευθύνης» απάντησε ο Στάινμπρουκ.

Για τη γερμανική οικονομία

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε λέγοντας ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ και μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.

Ο αντίπαλός της, Π.Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο.

«Τα έσοδα από τους φόρους μπορεί να είναι αυξημένα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να καθοδηγήσουμε αυτό το πλοίο, μόνο βασισμένοι στην τωρινή κατάσταση της οικονομίας» είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κατηγόρησε την Μέρκελ ότι πήγαινε από σύνοδο σε σύνοδο χωρίς να ασχολείτο με τα προβλήματα της Γερμανίας.

Για τις θέσεις εργασίας

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί χαμηλόμισθοι, «όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

«Επτά εκατομμύρια άτομα κερδίζουν λιγότερα από 8,5 ευρώ την ώρα και 1,4 εκατομμύρια άτομα κερδίζουν τόσο λίγα που πρέπει να συμπληρώνουν το εισόδημά τους» είπε.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Η αύξηση φόρων που σχεδιάζουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι φέρει τον κίνδυνο να καταστρέψει την καλή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αντί να την βελτιώσει» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για τη Συρία

Αναφερόμενη σε πιθανή επιχείρηση κατά της Συρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία θα λάβει μέρος μόνο εάν υπάρχει εντολή από το ΝΑΤΟ ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόνισε ότι στην Σύνοδο των G20 θα επιδιώξει να μιλήσει με τη ρωσική και την κινεζική ηγεσία, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

«Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συλλογική απάντηση από τον ΟΗΕ για τη χρήση χημικών. Πρόκειται για τεράστιο έγκλημα» πρόσθεσε η Μέρκελ.

Ο Στάινμπρουκ δήλωσε ότι εάν ο ίδιος ήταν καγκελάριος, η Γερμανίδα δεν θα λάμβανε μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Πρόσθεσε ότι θα ζητούσε την έγκριση της Μπουντεστάγκ για το θέμα.

Για το σκάνδαλο της NSA

Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι οι Γερμανοί έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξε κοινωνικό θάρρος και βοήθησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την προστασία των δεδομένων στις ΗΠΑ και αλλού, είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Το σκάνδαλο δεν έχει τελειώσει» ισχυρίστηκε ο Στάινμπρουκ λέγοντας ότι από την ηγεσία της Γερμανίας θα περίμενε να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη.

Και οι δύο υποψήφιοι αρνήθηκαν ότι θα ήθελαν έναν μεγάλο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών.

Για την πυρηνική ενέργεια

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε την αλλαγή από την πυρηνική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δήλωσε βέβαιη ότι είχε δίκιο. «Ο περισσότερος κόσμος στη Γερμανία θέλει αυτή την αλλαγή» υποστήριξε.

Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητος ένας νόμος για την ενέργεια και δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο Στάινμπρουκ χαρακτήρισε «καταστροφικό» τον χειρισμό αυτής της αλλαγής και τόνισε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να αποφύγει μια αύξηση στις τιμές.

Η Sueddeutche Zeitung χαρακτήρισε τη Μέρκελ «προεδρική» και τον Στάινμπρουκ «επιθετικό».

Ως την «τελευταία ευκαιρία» του Πέερ Στάινμπρουκ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν χαρακτήριζε ο γερμανικός Τύπος το ντιμπέιτ με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ. Περίπου το 5% των ψηφοφόρων θα επιλέξει μετά την τηλεμαχία τι θα ψηφίσει στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Σε μεγάλη επιτυχία της αναμέτρησης, πάντως, αναδεικνύεται το... κολιέ της Μέρκελ, το οποίο απέκτησε και τον δικό του λογαριασμό στο Twitter!
Newsroom ΔΟΛ

Read more...