Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η ένταση Άγρια επεισόδια με νεκρούς τη νύχτα στην Τουρκία

Πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια με τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον 400 τραυματίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τουρκία -κυρίως στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου, από αυτά που «κατακλύζουν» την πλατεία Ταξίμ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.

Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός των τεσσάρων νεκρών, να υπάρξουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία πέριξ της πλατείας Ταξίμ, ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και νοσοκομειακές πηγές, δέκα διαδηλωτές έφεραν εγκεφαλικά τραύματα, ενώ άλλοι τρεις τυφλώθηκαν από τα βίαια χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής, στις μάχες σώμα με σώμα που σημειώθηκαν κυρίως στην πλατεία Ταξίμ.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν με κάθε επιφύλαξη, καθώς επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε, αφού η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν οτιδήποτε σχετικά με τα επεισόδια. Όπως ήταν φυσικό, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, πήραν «φωτιά», με τη ροή πληροφοριών, αλλά και φωτογραφιών, να αποκαλύπτει το μέγεθος της αστυνομιλής θηριωδίας.

Κάνοντας χρήση χημικών, αλλά και με αντλίες νερού, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες πόλεις της γειτονικής χώρας. Στην Άγκυρα δε, η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία ένα ογκώδες πλήθος διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την απαγόρευση του αλκοόλ από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το κλίμα ήταν έκρυθμο, με τις πληροφορίες μάλιστα να θέλουν νέες ογκώδεις διαδηλώσεις να προγραμματίζονται για σήμερα σε διάφορες πόλεις ανά τη χώρα. Στο Twitter, συνεχείς ήταν οι εκκλήσεις διαδηλωτών, αλλά και απλών πολιτών, για μετάδοση των ειδήσεων από κάθε δυνατή πηγή, προκειμένου να μάθει ο κόσμος τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας τρόμου στην Τουρκία.

Φωτογραφίες με ματωμένους δρόμους και αφηγήσεις διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από αστυνομικούς, με συνέπεια να χρειαστεί να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, «κατέκλυσαν» τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πληροφορίες ήθελαν ακόμα και το στρατό της χώρας να απειλεί να βγει στους δρόμους και να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής, εάν η αστυνομία δεν σταματούσε τις ανηλεείς επιθέσεις κατά διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Αμερικανικό Πεντάγωνο, πραγματοποιούνταν συνεχείς συσκέψεις για τη διαχείριση της κρίσης στην Τουρκία, η οποία πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Ερντογάν...




Read more...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013 Λάθη και απροσεξίες φέρνουν ραβασάκια στους φορολογούμενους



lathi-kai-aproseksies-fernoyn-ravasakia-stoys-forologoumenoys 
Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Αλαλούμ επικρατεί με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς χιλιάδεςφορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ποια δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσουν αλλά και πώς να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους. 

Οι ουρές στις εφορίες για διευκρινίσεις και συμβουλές είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς τα «ραβασάκια» παραμονεύουν στην περίπτωση λαθών.

Ταυτόχρονα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οιφορολογούμενοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση. Ήδη παράταση μέχρι τις 17 Ιουνίου 2013 αντί της 31ης Μαΐου 2013 έλαβε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ.4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε., κτλ.), που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2013 η προθεσμία (που έληξε στις 31 Μαΐου 2013) υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που ορίζεται με την περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 107 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κλπ.). 

Οι παγίδες

Σημαντικές παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2013 καθώς οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα την επιβάρυνση εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Ειδικότερα, η πρώτη παγίδα αφορά όλους όσοι απέκτησαν πέρσι εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και από αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών. Για πρώτη φορά, όλα αυτά τα εισοδήματα (ακόμη και τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων) θα δηλωθούν υποχρεωτικά, ενώ μέχρι πέρσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική. Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματα τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ. 

Η δεύτερη παγίδα κρύβεται στον πίνακα των τεκμηρίων και αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εφορία ζητά απ’ όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες ή εξοχικές) να συμπληρώσουν για κάθε κατοικία τον αριθμό παροχής του ρεύματος που υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι στα ακίνητα για το έτος 2011.

Αναλυτικότερα, στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.ά.). Μέχρι και σήμερα το ποσό των τόκων που θα φορολογείται δεν έχει καθοριστεί ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά ποσά άνω των 250 ευρώ. 

Επίσης οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των παιδιών τους προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο. 
Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1951 θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 027-028 του πίνακα 2, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν έναν εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.

Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικό 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 και στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ. 

Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες. 

Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334, όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά. 

Οι αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ. Το 25% του εισοδήματος υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων θα υπολογισθεί με βάση το δεύτερο (25.000 ευρώ).

Αν δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς.

Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση, ώστε να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο, περιλαμβάνεται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλον και οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου. 

Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις 

Χειρόγραφα θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα τεχνική δυσκολία από την πλευρά του φορολογούμενου να την υποβάλει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα:  

- Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε από τους ίδιους, με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. 

- Οι κωδικοί των χρηστών του TAXISnet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 

Εκτύπωση βεβαιώσεων συντάξεων 

Από φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα λάβουν ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους αλλά θα πρέπει να τις εκτυπώσουν οι ίδιοι από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους (ή σε παιδιά / εγγόνια τους που είναι εξοικειωμένοι με το internet) να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).  

Οι βεβαιώσεις αφορούν ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2012.

Η νέα υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα. 

Ο χρήστης της υπηρεσίας θα πρέπει να πληκτρολογήσει υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου, τον ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ. Ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ (Α.Μ. ΔΙΑΣ /15 ψηφία) αναγράφεται πάνω στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεως με το οποίο προσέρχεται ο συνταξιούχος στο κατάστημα για να πραγματοποιήσει την καταγραφή της φυσικής παρουσίας του και έχει την μορφή «ΚΚΚΚ ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Χ»   

Τέλος για όσους έχουν απορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει το «βιβλιαράκι» με όλες τις λετπομέρειες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. 

Διαβάστε ΕΔΩ το βιβλιαράκι
http://newpost.gr/

Read more...

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ Aλήθεια ή ψέμα ο χορός του Ζαλόγγου; - Ιστορικοί παίρνουν θέση



Alitheia-i-psema-o-xoros-toy-zaloggoy-istorikoi-pairnoyn-thesi 
Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση κατάφερε για άλλη μία φορά να προκαλέσει αντιδράσεις με αιχμή τις απόψεις της για εκφάνσεις της ελληνικής ιστορίας.

Αυτή τη φορά ήταν οι Σουλιώτισσες και ο χορός του Ζαλόγγου. Ένα γεγονός που η κυρία Ρεπούση χαρακτήρισε «εθνικό μύθο» προκαλώντας την οργή ακόμη και εκ μέρους συναδέλφων της. 

Το newpost επικοινώνησε με πανεπιστημιακούς καθηγητές ιστορίας, οι οποίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την άποψη της βουλευτή ΔΗΜΑΡ, εξήγησαν όμως ότι, αν μη τί άλλο «η ιστορία ενός έθνους δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, με ιστοριούλες». 

«Το μεγάλο λάθος της κυρίας Ρεπούση είναι ότι ασχολείται με τέτοιου είδους λεπτομέρειες... επιδεικνύοντας μαθητική αφέλεια», λέει στο newpost ο καθηγητής Ιστορίας στο Ιόνιο ΠανεπιστήμιοΠέτρος Πιζάνιας

«Η ιστορία είναι μια πολύ μεγάλη επιστήμη, με μια μέθοδο μεγάλης εμβέλειας και έκτασης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μικρονοοικά κουτσομπολιά του τύπου έγινε-δεν έγινε...υπήρξε- δεν υπήρξε. Όλα αυτά είναι τα τέλεια εργαλεία για να καταστραφεί ο ιστορικός ορθολογισμός. Καλό είναι να ασχολείται με τις ιστορίες και όχι με τις ιστοριούλες. Είναι αλήθεια ότι απο την εποχή του Μεταξά έχει επικρατήσει μια αποψη η οποία βλέπει τους Έλληνες ως ήρωες και θύματα. Η τάση αυτή ισχυροποιήθηκε μετεμφυλιακά και έγινε παράμετρος μέτρησης κοινωνικών, πολιτικών, εθνικών φρονημάτων. Όμως η ιστορία είναι μια πολυδιάστατη ορθολογική επιστήμη και τα γεγονότα πρέπει να εξετάζονται συνολικά και με όλες τις παραμέτρους». 

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Πλουμίδης συμφωνεί ότι η ιστορία πρέπει να αντιμετωπίζεται με άλλες μεθόδους: «Ο χορός του Ζαλόγγου είναι μια πραγματικότητα. Ταυτόχρονα είναι ένα γεγονός που πράγματι έχει διογκωθεί στο πέρασμα των ετών. Κάποιες από τις λεπτομέρειες του γεγονότος ενδεχομένως ναι, αγγίζουν τη σφαίρα του μύθου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε συνολικά το περιστατικό». Είναι πάντως η δεύτερη φορά που η κυρία Ρεπούση καταφέρνει να συγκεντρώσει πάνω της μαζεμένα βέλη. Την πρώτη φορά ήταν όταν συνέγραψε το βιβλίο ιστορίας της Εκτης Δημοτικού. Τότε που, στο μάθημα για την καταστροφή της Σμύρνης, επέλεξε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στην προκυμαία της πόλης που καιγόταν ως «συνωστισμό».
http://newpost.gr/

Read more...

Παπανδρέου: "Όταν έγινα πρωθυπουργός παρέλαβα μεγάλα ελλείμματα. Έπρεπε να αυξήσω τους φόρους"



Τι είπαν Παπανδρέου και Krugman σε debate για την φορολόγηση των πλουσίων. Υπεραμύνθηκε του έργου του ο πρώην πρωθυπουργός

Αντιμέτωπος σε debate με τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Newt Gingrich και τον Arthur B. Lafter, σύμβουλο οικονομικών του Προέδρου Ronald Reagan, βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας στο πλευρό του το νομπελίστα Καθηγητή Οικονομικών, Paul Krugman.
Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου εδώ και χρόνια θεσμού Μunk debate και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από εθνικό δίκτυο του Καναδά.
Οι Παπανδρέου - Krugman υποστήριξαν την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους.
Οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους και οι περίπου 3000 καλεσμένοι κλήθηκαν να ψηφίσουν.
"Όταν έγινα πρωθυπουργός παρέλαβα από την προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλα ελλείμματα. Έπρεπε να αυξήσω τους φόρους", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να αναδιοργανώσει το φορολογικό σύστημα.
"Το χειρότερο από όλα ήταν ότι οι Έλληνες πολίτες έβλεπαν πως ενώ αποπληρώναμε τους δανειστές μας, την ίδια στιγμή, αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βοηθούσε τη φοροδιαφυγή μέσω των φορολογικών παραδείσων και των offshore", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια τόνισε ότι "έχω δει ως πρωθυπουργός ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του πλούτου στην κοινωνία και στην Ευρώπη κάτι που έχει υποβαθμίσει το δημοκρατικό πολίτευμα".
"Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλές κυβερνήσεις και δεν ασχολούνται με το κοινό καλό. Αυτή είναι απειλή για την δημοκρατία μας", συμπλήρωσε. "Έχει δημιουργηθεί μία κοινωνική ομάδα των πολύ πλουσίων, η οποία, λόγω της συγκέντρωσης ισχύος που διαθέτει, καταφέρνει να μην ελέγχεται από τη Δημοκρατία και τη κοινωνική λογοδοσία", παρατήρησε.
Επίσης αναφέρθηκε στους Αρχαίους Έλληνες και την Αρχαία Ελλάδα λέγοντας ότι εκεί γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας.
"Οι Αρχαίοι Έλληνες όταν μιλούσαν για δημοκρατία εννοούσαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση της εξουσίας. Και σήμερα η συγκέντρωση της εξουσίας υποβαθμίζει την δικαιοσύνη, την πολική, το κοινό καλό", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, σε πετυχημένα μοντέλα χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπου η υψηλή φορολογία στους πολύ πλούσιους και η δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση των υπόλοιπων πολιτών, όχι μόνο δεν αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προσωπικής ανέλιξης, αντίθετα αποφέρει τους αναγκαίους πόρους, που με τη σειρά τους κατευθύνονται σε επένδυση στον ίδιο τον άνθρωπο, μέσω της Παιδείας, της Πρόνοιας και της Υγείας.
Ο Paul Krugman υποστήριξε την ίδια άποψη, παραθέτοντας με τη σειρά του τα σχετικά οικονομικά και τεχνοκρατικά στοιχεία.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, νικήτρια αναδείχθηκε η πλευρά των Παπανδρέου – Krugman συγκεντρώνοντας το 58% των ψήφων.
Δείτε εδώ τη συζήτηση στο σύνολό της Η ομιλία του κ. Παπανδρέου αρχίζει στο 34ο λεπτό του βίντεο.

Read more...

Δύο συντάξεις παίρνει στη φυλακή ο Α. Τσοχατζόπουλος



Κανονικά λαμβάνει τη σύνταξή του από τη Βουλή, αλλά και το ΤΣΜΕΔΕ ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος. Πόσα χρήματα παίρνει το μήνα

Ενώ οι αποκαλύψεις για τη δράση της συμμορίας ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίζονται, ο πρώην υπουργός φαίνεται ότι παίρνει κανονικά τη σύνταξή του στη φυλακή!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παραπολιτικά", ο Άκης Τσοχατζόπουλος λαμβάνει ακόμα βουλευτική σύνταξη 1.730 ευρώ, ενώ παράλληλα παίρνει και σύνταξη από το ΤΣΜΕΔΕ, ως μηχανικός, καθώς και από ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας, καθώς έχει επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό από το 1959 έως το 1975.
Έτσι οι συνολικές αποδοχές του ακόμα και σήμερα, προσεγγίζουν τις 4000 ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η σύνταξή του από τη μακρά θητεία του στη Βουλή (1974-2007) θα συνεχίσει να καταβάλλεται, εφόσον καμία απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει, ενώ για την πρόσφατη καταδίκη του σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, έχει ασκήσει έφεση.
Σύμφωνα με τη διαδικασία για τη διακοπή της σύνταξης ή μισθοδοσίας αμετακλήτως καταδικασθέντος προσώπου, θα πρέπει κατ' αρχάς η απόφαση να καθαρογραφεί από τη δικαστική Αρχή και ακολούθως να σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενέργεια που μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες.
Στη συνέχεια το υπουργείο θα πρέπει να αλληλογραφήσει με τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατόπιν να ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, θα χρειάζονταν 1 με 2 χρόνια, χωρίς φυσικά να υπολογιστούν οι εφέσεις, που θα ασκούσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Read more...

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ...

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το χρόνο απομυζούν από το ελληνικό Δημόσιο τα κυκλώματα που εκδίδουν και διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Αυτό προκύπτει έπειτα από δειγματοληπτικούς ελέγχους αρμοδίων οργάνων, ...
όπως ανέφερε ο γγ Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας. Ο κ. Σούρλας επισήμανε ότι «δεν πρόκειται απλά για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή αλλά για ειδεχθές οικονομικό έγκλημα, αφού εισπράττουν από το κράτος τα ποσά αυτά ως επιστροφή ΦΠΑ ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα».
Ο γγ Διαφάνειας πρόσθεσε ότι αυτά τα φαινόμενα θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν «αν είχε εκδοθεί προ δεκαετίας η υπουργική απόφαση ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 4 του Ν. 3220/2004, με τις οποίες προβλέπεται ότι κατά την έναρξη εργασιών ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων κατατίθεται στις ΔΟΥ ως ασφάλεια, εγγυητική επιστολή τράπεζας ισχύος ενός έτους».
Όπως τόνισε ο κ. Σούρλας, με την εφαρμογή του μέτρου αυτού «θα μπορούσαν ορισμένες κατηγορίες, όπως υπερήλικες, άνθρωποι με ποινικό μητρώο, αλλοδαποί, αχυράνθρωποι, να μην έκαναν έναρξη εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ. Έτσι θα είχαν αποφευχθεί φαινόμενα, όπως η περίπτωση του συνταξιούχου που εξέδωσε 365 εικονικά τιμολόγια, ύψους 4.081.000 ευρώ και των 48 αγροτών από τη Στερεά Ελλάδα που εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ύψους 222.515.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κι όμως πέρασαν 10 χρόνια και δεν εκδόθηκε ακόμη η απόφαση».
Επίσης, σύμφωνα με τον γγ Διαφάνειας, «θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κυκλώματα απάτης, αν η διασταύρωση στοιχείων γινόταν τουλάχιστον ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το χρόνο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».
Για την πάταξη αυτών των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ο κ. Σούρλας σημείωσε: «Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες των ελεγκτικών οργάνων, αλλά επιτακτική προβάλει η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μαυραγάνης».
Πηγή: protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/2.html

Read more...

Καταγγελία δημοσιογράφου της ΕΤ3 εναντίον της Αλ Σάλεχ του ΠΑΣΟΚ!...


Δέχθηκε απειλές από την σύμβουλο του Ευ.Βενιζέλου....
Σκληρή ανακοίνωση κατά της συμβούλου του Ευάγγελου Βενιζέλου Αφροδίτης Αλ Σάλεχ εξέδωσε πριν από λίγο η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Θεοδώρα Αυγέρη. Η στενή συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν...
καλεσμένη στην εκπομπή "Γεγονός" την οποία παρουσιάζουν ο Δημήτρης Βενιέρης και η Θεοδώρα Αυγέρη. Η τελευταία καταγγέλλει εκφοβισμό πίσω από τις κάμερες από την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, που φέρεται να ζήτησε "να έρθει κάποιος" να βάλει την κ. Αυγέρη στη θέση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Θ. Αυγέρη:

"Δεν θ' αναφερθώ στα όσα διαδραματίστηκαν στον «αέρα» της εκπομπής ΓΕΓΟΝΟΣ στις 31-5-2013, στην οποία ήταν φιλοξενούμενη η κ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, μέλος της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι η τηλεόραση, οι τηλεθεατές, οι υπόλοιποι καλεσμένοι της εκπομπής για τις συνθήκες στις οποίες διεξήχθη η συζήτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο...

Θα περιοριστώ στο να καταγγείλω την κ. Αλ Σάλεχ για τον εκφοβισμό που επιχείρησε σε βάρος μου κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Η απαίτησή της να «έρθει κάποιος υπεύθυνος για να με βάλει στη θέση μου» κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τον ρόλο της κ. Αλ Σάλεχ ως υπέρμαχης της δημοκρατίας και του αγώνα κατά του φασισμού.

Θα υπενθυμίσω στην κ. Αλ Σάλεχ ότι ο δημοσιογράφος δεν είναι «γκαρσόνι για να το απειλεί ο εκκεντρικός πελάτης με παράπονα στον υπεύθυνο του καταστήματος!» Ο δημοσιογράφος, και δη της Δημόσιας Τηλεόρασης, δεν εκφοβίζεται, δεν υποκύπτει σε απειλές-πολλώ δε μάλλον ενός εκπροσώπου κόμματος- και σε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσής τους. Κανένα προσωπικό στυλ ενός πολιτικού προσώπου δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό άλλοθι για όλα τα παραπάνω.

Θεοδώρα Αυγέρη

Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3

* Η επιστολή μου αυτή αποτελεί και την καταγγελία μου προς την ΕΣΗΕΜΘ".

Read more...

Αργότερα η έκθεση Το ΔΝΤ ενέκρινε τη δόση του 1,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το ΔΝΤ ενέκρινε τη δόση για την Ελλάδα και ολοκλήρωσε την Τρίτη Επισκόπηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού για την Ελλάδα. Μετά την απόφαση αυτή θα εκταμιευτεί το ποσό του 1,74 δισ. ευρώ, ενώ στα επόμενα 24ωρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση σχετικά με την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα.
Κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, με βάση την έκθεση της Αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δόθηκε από το ΔΝΤ η πιο κάτω ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ). Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίου μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 5,7 δισεκατομμύρια μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 5,67 δισεκατομμύρια ευρώ ή 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
» Η συμφωνία ΔΠΜ ύψους περίπου 173 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου από κοινού με χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει κατ' εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.
» Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε επίσης σήμερα τις Διαβουλεύσεις του 2013 με την Ελλάδα για το Άρθρο IV, η οποία εξετάζει πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα δημοσιευτεί μια ξεχωριστή Ενημερωτική Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του Συμβουλίου για τις Διαβουλεύσεις με την Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Ρεαλιστική αισιοδοξία για να πάμε μπροστά»» Για μία «νέα αρχή» για το ΚΚΕ μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λαμία
Με αρκετά έντονο τοπικό χρώμα καθώς και με αναφορές σε ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο Άρης Βελουχιώτης και ο Τάκης Φίτσιος, ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λαμία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ευθύς εξαρχής προσδιόρισε την απόφαση του κόμματος για «νέα αρχή», διαμηνύοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή, ως συνέχεια της μεγάλης θετικής αλλά και αρνητικής πείρας που έχουμε συσσωρεύσει όλα τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο, προσδιόρισε ότι ο στόχος είναι «για ένα κόμμα ισχυρό, ικανό να αντέχει σε όλες τις συνθήκες, να ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό, τη νεολαία», για να επαναλάβει λίγο αργότερα πως «έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τη ρεαλιστική αισιοδοξία για να πάμε μπροστά».

Ο ίδιος από την κεντρική πλατεία της Λαμίας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που την στηρίζουν καθώς, όπως τόνισε, «προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ευφορίας και ανοχής στην πολιτική της συγκυβέρνησης».

Επίσης απηύθυνε σειρά από ερωτήματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της ανεργίας, τις μελλοντικές απολύσεις στο Δημόσιο και τη φτώχεια, και αναφερόμενος στην αγορά, για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρόκειται να τους σώσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Θα τους ισοπεδώσει μια και καλή».

«Νέο κούρεμα χρέους δεν σημαίνει απλό κούρεμα για τον λαό στα δικαιώματά του, αλλά κούρεμα με την ψιλή, κεφάλι "γουλί"» σημείωσε σχετικά με την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, προσδιορίζοντας την κυβέρνηση αμετακίνητη από την πολιτική της σκληρής λιτότητας. «

Είναι αδίστακτοι» επεσήμανε ο γγ του ΚΚΕ αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, και εκτίμησε ότι η υλοποίηση δεσμεύσεων «σημαίνει νέες μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, τσάκισμα των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και ό,τι έχει απομείνει από αυτά, παλιά και νέα χαράτσια, παλιοί και νέοι φόροι για την εργατική λαϊκή οικογένεια, σημαίνει κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις καταθέσεις για όσους ακόμα έχουν κάτι στην άκρη για τις δύσκολες ώρες».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συνδύασε το «νέο «κούρεμα» του χρέους με την παραπέρα υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση», φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Λαμίας, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε βασικά υλικά, που το καθιστούν «ανίκανο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, όλου του διοικητικού, εργατικού και τεχνικού δυναμικού του».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιπαράθεση εντός των τειχών», ανέξοδη και ταυτόχρονα αδιέξοδη για το λαό, και την ενέταξε «ανάμεσα στις διάφορες συνταγές διαχείρισης της κρίσης σε όφελος των επιχειρηματιών και της κερδοφορίας τους», για να συμπληρώσει ότι «η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους, τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - όπως και χτες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - είναι αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το ποιος, ποια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της».

Επίσης, επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς παρατήρησε πως «εμφανίζεται μεν στα λόγια να διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμφωνεί όμως με τις επενδύσεις, τις καπιταλιστικές επενδύσεις που κάνει σήμερα σε συνθήκες κρίσης ο καπιταλιστής με προαπαιτούμενο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία». Πρόσθεσε ότι «δεν λέει ότι και η κρατική περιουσία είναι καπιταλιστική περιουσία και ότι το κράτος είναι των μονοπωλίων και σε κάθε περίπτωση είτε με κρατικοποιήσεις είτε με ιδιωτικοποιήσεις ο καπιταλιστής κερδίζει».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λέγοντας πως οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης «καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού». Ενέταξε όλη αυτή την αντιπαράθεση σε εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, για να τονίσει: «Η ΝΔ για να μη χάνει ψήφους προς τη Χ.Α., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, για να διαφοροποιούνται από τη ΝΔ, με την οποία συγκυβερνούν και με σύμπνοια ψηφίζουν και υλοποιούν όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος - πίσω» στο νομοσχέδιο για να ρίξει γέφυρες και προς άλλες δυνάμεις, επαναφέροντας τα παλιά ψευτοδιλήμματα δεξιά - αντιδεξιά».

Προέβλεψε ακόμη ότι με τέτοιους τρόπους δημιουργούν το υπόστρωμα για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για «να παγιδευτεί ο λαός στο νέο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνεται, και στους δορυφόρους, που ήδη υπάρχουν ή άλλους που μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον», όπως είπε, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «αστικό πολιτικό σύστημα χωρίς δίπολο, δεν γίνεται. Γι' αυτό και το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη φάση αυτή φαίνεται να υπηρετεί καλύτερα τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης με στόχο τη χειραγώγηση του εργατικού λαϊκού κινήματος».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εντός της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα, που έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στο βασικό σενάριο που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, καθώς και στις πρώτες απολύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, το Σάββατο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, η οποία θα γίνειμέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν τα θέματα που δεν πρόλαβαν να ανοίξουν στην προηγούμενη συνάντησή τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταλήξει στην συγχώνευση δύο ή τριών μεγάλων ομοειδών εταιρειών του Δημοσίου, που εμφανίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, και στην κατάργηση σειράς μικρότερων οργανισμών της περιφέρειας.

Από το σχέδιο αυτό θα προκύψει και ένας μικρός αριθμός -σε σχέση με τους 4.000 υπαλλήλους που θα πρέπει να φύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου- απολύσεων, κάτι το οποίο θα αποτελέσει δείγμα γραφής προς την τρόικα.

Τα υπόλοιπα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα είναι η πορεία των εσόδων και ο φόρος ακινήτων, ενώ σημαντικό χαρακτηρίζεται και το θέμα της επέκτασης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πεδίο μάχης η Κωνσταντινούπολη Εικόνα γενικευμένης εξέγερσης στην Τουρκία, νέες διαδηλώσεις το Σάββατο


Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ.

Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τα πρωτοφανή επεισόδια της Παρασκευής.

Hashtag στο Twitter #occupygezi #direngeziparki #occupytaksim

  • Σε λαϊκή εξέγερση εξελίσσονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία
Όλα άρχισαν την Πέμπτη από την βίαιη επιχείρηση της αστυνομίας για να διαλύσει τη συγκέντρωση εκατοντάδων στο μητροπολιτικό πάρκο, στην πλατεία Ταξίμ, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση νέου εμπορικού κέντρου. Το πρωί της Παρασκευής οι αστυνομικοί προχώρησαν σε πρωτοφανή χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει εκεί για ημέρες.



Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατέρρευσε μία σκαλωσιά, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, η Κωνσταντινούπολη «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, το Ικόνιο, τη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό.

Επίσης, περισσότερα από 100 άτομα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της βροχής δακρυγόνων. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ανάμεσά τους μία Τουρκάλα διαδηλώτρια λιβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Έκπληξη προκάλεσαν οι εικόνες που έδειχναν τους οργανωμένους οπαδούς των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ να κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.

Καταδικάζουν τα επεισόδια

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε προβληματισμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στις διαδηλώσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βίαιη στάση της αστυνομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του εκπροσώπου τού επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο εκπρόσωπος του Φούλε, Πέτερ Στάνο, προανήγγειλε ότι ο επίτροπος θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...