Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Σε 290 έχει ανέβει ο απολογισμός Σκάβοντας ακόμη για επιζώντες, η Ιταλία θάβει τους νεκρούς της


Σκάβοντας ακόμη για επιζώντες, η Ιταλία θάβει τους νεκρούς της
Από τις πρώτες κηδείες, παρουσία του προέδρου και του πρωθυπουργού: Εθνικό πένθος στη χώρα το Σάββατο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη/Αματρίτσε
Για τις πρώτες κηδείες των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού στην κεντρική Ιταλία ετοιμάζεται η χώρα, παρουσία του ιταλού προέδρου, ενώ οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια συνεχίζονται ασταμάτητα και η Γη δεν έχει ακόμη σταματήσει να τρέμει. Στους 290 έχει ανέβει ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων, κάποια από τα οποία περιμένουν ακόμη μέσα αριθμημένα φέρετρα για να αναγνωριστούν...

Οι πρώτες κηδείες, οι οποίες γίνονται δημοσία δαπάνη, τελέστηκαν στο Άσκολι ενώ οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες. Ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνομίλησαν με κατοίοκυς και διασώστες στην περιοχή πριν παραστούν κηδεία.
16 φωτογραφίες
Η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι τέτοια που το πρωί του Σαββάτου τμήμα των σορών δεν είχε ακόμη αναγνωριστεί: Στο υπαίθριο «νεκροτομείο» στο Αματρίτσε βρίσκονταν ακόμη 43 σοροί, με συγγενείς αγνοουμένων να περιμένουν με νούμερο στη σειρά για να διαπιστώσουν αν κάποιος από αυτούς είναι δικός τους.

Κάποιες από τις σορούς, θαμμένες στη σκόνη, είναι σε τέτοια κατάσταση που αναγνωρίζονται μόνο εξαιτίας δαχτυλιδιών ή ουλών.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός, από την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μιλά για 290 νεκρούς (στην πλειονότητά τους, οι 224, στο Αματρίτσε). Οι τραυματίες αγγίζουν τους 400, οι εκτοπισμένοι τις 2.500.

Από τα ερείπια έχουν βγει ζωντανοί 238 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται όμως οι ελπίδες σβήνουν όσο περνούν οι ώρες. Ούτε οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει εντελώς -ο τελευταίος είχε μέγεθος 4,2 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παππάς: Την επόμενη Τρίτη αδειοδοτούνται τα κανάλια για πρώτη φορά...


Παππάς: Την επόμενη Τρίτη αδειοδοτούνται τα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια λειτουργίας - Media«Την επόμενη Τρίτη, η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και παύει να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ουδέποτε υλοποίησε τέτοια διαδικασία. Είναι μείζονα ηθική υποχρέωση προς...
τον ελληνικό λαό, αλλά και δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της» δήλωσε στο Euronews ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά και την απόρριψη όλων των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στην συνέχεια ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής, με τους ιδιοκτήτες να προωθούν άλλα συμφέροντά τους με μοχλό την τηλεοπτική τους δύναμη και να συντηρούν μη βιώσιμες τηλεοπτικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν από τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την πολική στήριξη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές των καναλιών έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός, τονίζοντας επίσης –για μια ακόμα φορά- ότι τα κανάλια σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια», πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

Είναι η πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που διεξάγεται επίσημος διαγωνισμός αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα διαιώνιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» στη χορήγηση και χρήση των αδειών με αλλεπάλληλους νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αλλά και προκήρυξη διαγωνισμών που ποτέ δεν τελεσφόρησαν, ανέφερε το Euronews υπογραμμίζοντας πως το τοπίο παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν το ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα»...

Read more...

Η επόμενη ημέρα ...


...από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο...
Κρανίου τόπος κι ένα χωριό να μετρά τις πληγές του άφησε πίσω η καταστροφική πυρκαγιά της Σιδηρούντας. 

Έπειτα από...
δύο συνεχόμενα 24ωρα μάχης με τις φλόγες, επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο.


Σύμφωνα με τον «Πολίτη» Της Χίου, νωρίς του Σαββάτου δυο καναντέρ επιχειρούσαν συνεχείς ρίψεις νερού για να σβήσουν τα τελευταία αποκαΐδια. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής ο απολογισμός ανέρχεται στα 5.000 στρέμματα καμένης δασικής και αγροτικής έκτασης. 

Από την πυρκαγιά υπέστη ζημιά το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού σε μήκος 300 μέτρων αλλά και το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τρεις σοβαρά τραυματίες 

Σε ότι αφορά στα τρία θύματα της πυρκαγιάς την Ελένη Γιαλιά - Τσουρή με 10% εγκαύματα στο πρόσωπο, την μητέρα της Γεωργία Γιαλιά με 75% εγκαύματα στο σώμα της και την Γεωργία Καψύλη με 25% εγκαύματα, νοσηλεύονται τη Μονάδα Εγκαυμάτων του ΚΑΤ.

Σε ότι αφορά στην Ελένη Τσουρή και την Γεωργία Καψύλη, η κατάστασή τους είναι βελτιούμενη ενώ σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται η 67χρονη Γεωργία Γιαλιά. 

Read more...

Η Τουρκία έστειλε κι άλλα τανκς στη Συρία...


Eπιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη": Η Τουρκία έστειλε και άλλα τανκς στη Συρία
Η Τουρκία έστειλε σήμερα ακόμη έξι άρματα μάχης στη Συρία την ώρα που οι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα συνέχιζαν την ...
αποναρκοθέτηση της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία ανακτήθηκε αυτή την εβδομάδα από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. 
Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε την Τετάρτη την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη" στο συριακό έδαφος με στόχο τόσο την εκδίωξη του ΙΚ από την περιοχή όσο και την ανάσχεση της προώθησης κούρδων πολιτοφυλακών οι οποίες θέλουν, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να δημιουργήσουν έναν διάδρομο κατά μήκος των συνόρων.   
Τα έξι τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στο συριακό έδαφος σήμερα το πρωί, διαπίστωσε φωτογράφος του AFP που βρίσκεται στο χωριό Καρκαμίς, στη μεθόριο με τη Συρία.  
 Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία διατηρεί στο εξής 50 άρματα μάχης και 380 στρατιώτες στη Συρία έπειτα από τρεις ημέρες επιχειρήσεων. Ο φωτογράφος ανέφερε πως άκουσε σποραδικές εκρήξεις την ώρα που οι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα ασχολούνταν με την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν αφήσει οι μαχητές του ΙΚ στην Τζαραμπλούς. Το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επιβεβαίωσε πως οι αντάρτες καταστρέφουν τα εκρηκτικά, διευκρινίζοντας πως 20 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν μόνο χθες Παρασκευή. 

Read more...

Σεισμός 4 Ρίχτερ ανατολικά της Εύβοιας...


Σεισμός 4 Ρίχτερ ανατολικά της Εύβοιας
Το πρωί σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, ανατολικά της Χαλκίδας...
Σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.37 το απόγευμα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Εύβοιας.

Σύμφωνα με το ...
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και έγινε αισθητός στην Αθήνα, ενώ αρχικά το Ινστιτούτο έκανε λόγο για 4,2 Ρίχτερ.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10.47 το πρωί, σημειώθηκε άλλη μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 Ρίχτερ ανατολικά της Χαλκίδας.

Read more...