Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ανατροπή στα εργασιακά: Επιχειρησιακές συμβάσεις καταργούν οικογενειακό επίδομα και επίδομα τέκνων

Τι προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν ισχύ έως τις 31 Ιουλίου του 2017
Τέλος στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος (10%) και του επιδόματος τέκνων (5% για κάθε παιδί) βάζουν επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται επιβάλλοντας την καταβολή στους εργαζομένους των νομοθετημένων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων και την προσαύξησή τους μόνο με τις συμπληρωμένες έως τις 14/2/2012 πολυετίες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Ημερησίας", την ευθεία κατάργηση των δύο παραπάνω επιδομάτων προβλέπουν δύο επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις -η πρώτη σε επιχείρηση επισιτισμού και η δεύτερη σε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (security)- που υπογράφηκαν στις αρχές Αυγούστου και τέθηκαν, ήδη, σε ισχύ. Ως δικαιολογητική βάση για την κατάργηση των επιδομάτων και οι δύο επιχειρήσεις επικαλούνται τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία καταβολής των αποδοχών στο ύψος στο οποίο βρίσκονταν προηγουμένως.
Σύμφωνα με τις συμβάσεις, οι οποίες είναι πανομοιότυπες και έχουν ισχύ έως τις 31 Ιουλίου του 2017:
Οι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώνονται στα επίπεδα των νομοθετημένων κατώτατων ορίων (586 ευρώ ο μισθός και 26,18 ευρώ το ημερομίσθιο για υπαλλήλους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ και 22,83 ευρώ, αντίστοιχα, για υπαλλήλους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και θα προσαυξάνονται μόνο με τις προβλεπόμενες, από το ν. 4046/12 προσαυξήσεις (έως 30% και 3 τριετίες για τους άνω των 25 ετών και έως 2 τριετίες και συνολικά 10% για τους κάτω των 25 ετών). «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμιά άλλη προσαύξηση ήτοι επίδομα γάμου ή τέκνων δεν θα περιλαμβάνεται», «το επίδομα γάμου καταργείται από τούδε και δεν έχει υποχρέωση η επιχείρηση να το καταβάλει στους έγγαμους εργαζόμενους της» αναφέρουν, συγκεκριμένα, οι σχετικοί όροι, οι οποίοι θα ισχύουν και για όσους τυχόν προσληφθούν στο μέλλον.
Το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας ορίζεται στις 40ώρες (ακόμη και σε 6ήμερη βάση εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος) και δίνεται η δυνατότητα μετατροπής, επίσης κατόπιν συμφωνίας, των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
Η καταβολή των δώρων εορτών (Χριστουγέννων και Πάσχα) προβλέπεται «έως τυχόν κατάργησης τους με νομοθετική διάταξη, η οποία άμα την ισχύ της υιοθετείται και τυγχάνει εφαρμογής με την παρούσα ακόμα και σε περίπτωση που τυχόν η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει την τυχόν διατήρησή του παρά την γενική τυχόν κατάργησή τους».
Να σημειωθεί ότι και άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί φέτος προβλέπουν την καταβολή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού (αντί των κατώτατων ορίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή των μισθών κλαδικών συμβάσεων που είχαν λήξει) και, σε αρκετές περιπτώσεις, το επίδομα γάμου διατηρείται είτε «ως έχει» είτε ως «οικειοθελής παροχή».
Πηγή: Ημερησία
http://news247.gr/

Read more...

Κινεζικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του κρατικού κινεζικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου Fujian Shipbuilding Industry Group κ. Ζάο Τζινγιέ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο
Την επιθυμία της εταιρείας του να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του κρατικού κινεζικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου Fujian Shipbuilding Industry Group κ. Ζάο Τζινγιέ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο.
Ο κ. Τζινγιέ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με ναυτιλιακές εταιρείες της Ελλάδας και επεσήμανε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός.
Όπως επεσήμανε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στη Κίνα.
Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε σε δύο επιπλέον προτεινόμενους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας. Καταρχάς, στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Έλληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στα ελληνικά ναυπηγεία.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Έλληνες προμηθευτές εξοπλισμού.
http://news247.gr/

Read more...

«Άθλιο και ελεεινό» Κύμα αντιδράσεων μητροπολιτών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Κύμα αντιδράσεων μητροπολιτών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την αντίδραση μητροπλιτών έχει προκαλέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς θεωρούν ότι «ο νόμος αυτός είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Δεν το περιμέναμε ποτέ ότι στην πατρίδα μας την Ελλάδα θα συζητηθεί διά να εφαρμοστεί διά νόμου μία τέτοια στυγνή δικτατορία, η οποία θα μας απαγορεύει να ονομάσουμε τα "σύκα-σύκα" και την "σκάφη-σκάφη"» αναφέρει ο μητροπολίτης, σημειώνοντας ότι «στην επαρχία μου, την Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, κληρικοί και λαικοί και απλός λαός (τσοπάνηδες και γεωργοί) είναι όλοι οργισμένοι εναντίον σας για το τόλμημά σας να προωθείτε ένα τέτοιο ελεεινό νομοσχέδιο ενάντιο προς την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας».

Σύμφωνα με το romfea.gr επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό για το  αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, απέστειλαν ακόμη δύο μητροπολίτες, οι Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Κυθήρων Σεραφείμ. Την «οδυνηρή έκπληξη» και την αντίθεσή του εξέφρασε και ο μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υποβολή ενστάνσεων από 22 έως 26/8 Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών


Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για το σχολικό έτος 2014-2015, των κλάδων και ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ενστάνσεις μπορούν να υποβληθούν αποκλειστικά από 22/08/2014 μέχρι και 26/08/2014.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι «αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr οι προσωρινοί Πίνακες Αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για το σχολικό έτος 2014-2015, των κλάδων και ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

» Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτών να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου ή και της ειδικότητάς τους. Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά από 22/08/2014 μέχρι και 26/08/2014, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, όπως ορίζεται στην αριθμ. 132801/Δ2/21-08-2014 (ΑΔΑ: ΨΤΕΦ9-ΔΚ4) σχετική εγκύκλιο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πότε θα βγουν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ...


Πότε θα βγουν στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑΕυνοϊκές αλλαγές που συνδέονται με όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές αυτές που θα διορθώσουν διαπιστωμένες αρρυθμίες του Ν.4223/2013 θα...
περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση μετά τις 26 Αυγούστου στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου αναμένεται να εκδώσει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής.

Σήμερα ο νόμος προβλέπει πως με πράξη της φορολογικής διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Read more...

Τα υβριστικά σχόλια που άφηνε ο δολοφονηθείς Γ. Κομμάτης ...


 Μαφιόζικη εκτέλεση στη Μάνη -Γάζωσαν με σφαίρες δύο νεαρούς και τους πέταξαν στο γκρεμό  
...στο Facebook του Παπαδημούλη...
Υβριστικά σχόλια ανέβαζε ο δολοφονηθείς, Γ. Κομμάτης, στο Facebook του  ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συγκεκριμένα,  από τις ...
7 Αυγούστου, ο Κομμάτης εξαπέλυε απειλές κατά της Αριστεράς, ενώ  ανηρτησε και βίντεο με ύμνους της χούντας, γράφοντας, «αφιερωμένο στους αριστερούς» και σημειώνοντας: «Θα σε έχω στα υπόψιν όταν έρθει η ώρα έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στους Aριστερούς...».
 Σε άλλο σχόλιο σημειώνει «Η Αριστερά δεν θα κυβερνήσει και αν... τότε θα αναλάβει ο στρατός...».



Μετά την είδηση της δολοφονίας, ο Παπαδημούλης εγραψε στο Facebook, τα εξής: «οι ένοχοι της δολοφονίας των δύο ναζί στη Μάνη, πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Καμία ανοχή στη μαφία και τη δολοφονική βία» ...

Read more...

Παπαδημούλης: Ο ένας από τους δολοφονημένους απειλούσε τη ζωή μου...





Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στον REAL FM και απάντησε μεταξύ άλλων στον αδερφό του θύματος της διπλής δολοφονίας στη Μάνη, ενώ σχολίασε τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.
«Το θέμα έχει πάρει τον δρόμο του. Πρόκειται για...
ένα στυγερό έγκλημα που αφορά ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε ανθρώπους με ακραία συμπεριφορά και ακραία στοιχεία. Εγώ είπα το αυτονόητο. Ο ένας από τους δύο δολοφονημένους, πριν από λίγες ημέρες, απειλούσε τη ζωή μου, ανήρτησε στη σελίδα μου τον ύμνο της χούντας. Ο άλλος είχε γεμάτο το σώμα του με τη ναζιστική σβάστιγκα. Είπα ότι οι ένοχοι αυτών των δύο πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στη βία.
Στην επίθεση που δέχθηκα από τον αδερφό ενός από τα θύματα, όπου με αποκάλεσε τέρας, δεν θέλω να απαντήσω. Όσο για την θεωρία, ότι κανείς από αυτούς δεν έχει σχέση με τον ναζισμό, θέλω να πω ότι όταν ακόμη και ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης το αρνούνται, τι περιμένετε από άλλους;».
«Όταν έρθει το νομοσχέδιο, εκεί θα φανεί αν ο στόχος κάποιων από τους αντιδρώντες βουλευτές της ΝΔ είναι να βελτιώσουν τον νόμο ή αναζητούν προσχήματα για να μην το ψηφίσουν. Αυτό το νομοσχέδιο είναι στον πάγο, λόγω σφοδρών αντιδράσεων μέσα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε μεταξύ άλλων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Read more...

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ζητεί ο Μίχαλος...


 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ζητεί ο Μίχαλος
Την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και την κατάρτιση ενός νέου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δε θα καταστρέφει την κτηματαγορά, τις επιχειρήσεις και...
γενικότερα την οικονομία, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., ειδικά για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, όπως αποδεικνύεται από τα εκκαθαριστικά που αποστάλθηκαν, είναι υπέρογκος και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν και σ' αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση.
Οι όποιες τροποποιήσεις επιχειρούνται δεν πρόκειται να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές, αφού θα περιορίζονται σε κάποιες διορθώσεις λαθών ή το πολύ- πολύ σε παράταση της προθεσμίας πληρωμής του φόρου. Τα πραγματικά προβλήματα, όμως, είναι άλλα και κυρίως αφορούν τις αντικειμενικές αξίες που επιβάλλεται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αγοραίες άξιες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, ισχύουν σήμερα.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάρτιση νέων πινάκων αντικειμενικών αξιών, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, δεν πρόκειται να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα, καθώς είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, και τουλάχιστον για δυο ακόμη φορολογικές χρήσεις οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα θα καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικά υψηλούς φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.
Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να προχωρήσει, καθώς αυτές υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των πραγματικών αξιών τους.
Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο πρόεδρος της ΚΕΕ εκτιμά ότι θα ήταν ίσως προτιμότερο να συνεχιστεί η επιβολή με νέους μειωμένους συντελεστές ενός φόρου τύπου ΕΕΤΗΔΕ, αν και η φιλοσοφία και αυτού του φόρου ήταν να επιβληθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το ζήτημα με την αναπτυξιακή του κατεύθυνση και όχι μόνο με εισπρακτικά κριτήρια, καθώς η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά την παραγωγική διαδικασία και τη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, το επιθυμητό θα ήταν να μην επιβάλλεται φόρος ακινήτων στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθεί ο φόρος αυτός, δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% επί των νέων πραγματικών αντικειμενικών αξιών για τις ιδιοχρησιμοποιούμενες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και γενικότερα επαγγελματικές επιχειρήσεις, ενώ ο συντελεστής θα πρέπει να πέφτει στο 0,3% για κτίσματα οικοδομής που ανεγείρονται αν ηλεκτροδοτούνται και να απαλλάσσονται του φόρου τα ημιτελή κτίρια εφόσον δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν αποφέρουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα».
Τέλος, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τώρα να βάλει τέλος στον παραλογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  ΑΜΠΕ

Read more...

Φέρατε την καταστροφή...


merkel - reutersΣυντονισμένες επιθέσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης εξαπέλυσαν χθες νομπελίστες οικονομολόγοι σε συνέδριο που έγινε στη Γερμανία, με τη συμμετοχή και της Ανγκελα Μέρκελ. "Οι ιστορικοί θα τιμωρήσουν με ...
πίσσα και πούπουλα τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης" είπε ο καθηγητής Πίτερ Ντάιμοντ, κορυφαίος ειδικός παγκοσμίως στο θέμα της ανεργίας. «Οι νέοι στην Ισπανία και την Ιταλία, που προσπαθούν να βρουν δουλειά εν μέσω ύφεσης, θα υποφέρουν για δεκαετίες. Είναι ένα τραγικό αποτέλεσμα και είναι εκπληκτικό που δεν έχει ξεσπάσει σάλος για τις πολιτικές αυτές, οι οποίες είναι τόσο απίστευτα καταστροφικές. Θα μπορούσε να αποφευχθεί με καλύτερη χρήση μέτρων τόνωσης της οικονομίας και κονδύλια για δαπάνες και υποδομές». Οι πολιτικές λιτότητας ήταν «μια καταστροφική αποτυχία» και ευθύνονται για την αποτυχημένη ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπερθεμάτισε και ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές της ευρωζώνης υποτίμησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της λιτότητας επιμένοντας στο λάθος τους. «Είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον της νομισματικής ένωσης», τόνισε ο Στίγκλιτς, «και να σκεφτείτε ότι ακόμα δεν έχει νιώσει τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εντάσεις».



Οι εμπνευστές της πολιτικής του κοινού νομίσματος δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τα βασικά ελαττώματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, τόνισε και ο νομπελίστας Αμερικανός Κρίστοφερ Σιμς, καθηγητής στο Πρίνστον, με αποτέλεσμα να οδηγούν τις χώρες του Νότου σε αδιέξοδα προβλήματα. «Εάν συμβούλευα την Ελλάδα, την Πορτογαλία, ακόμα και την Ισπανία», είπε, «θα τους έλεγα να προετοιμαστούν για να εγκαταλείψουν το ευρώ. Δεν υπάρχει νόημα να είσαι στην νομισματική ένωση εάν το μόνο που συμβαίνει στη διάρκεια μιας κρίσης, είναι η κρίση να επιδεινώνεται. Θα είναι πολύ δαπανηρό να φύγει κάποιος από το ευρώ, θα είναι μια μορφή χρεοκοπίας, αλλά η παραμονή στην ευρωζώνη είναι το ίδιο δαπανηρή γι’ αυτές τις χώρες».



Οσο για τη Μέρκελ; Επέμεινε στα ίδια. Είναι πολύ δύσκολο, είπε, να διαχειριστείς ένα νόμισμα για 18 χώρες, πόσο μάλλον όταν τα εθνικά Κοινοβούλια αρνούνται να ακολουθήσουν τις συμφωνημένες πολιτικές. Ωστόσο, διακήρυξε, τα «πρώτα φρούτα» μιας βιώσιμης ανάκαμψης φαίνονται στον ορίζοντα!...
efsyn.gr

Read more...

Πήραν προθεσμία οι δράστες του φονικού ...



Προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Δευτέρα ζήτησαν κι έλαβαν από τον Ανακριτή Καλαμάτας στον οποίο οδηγήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι δύο 18χρονοι από τον Κάμπο Αβίας.

Οι...
δύο νεαροί κατηγορούνται για τη διπλή δολοφονία των δύο φίλων στη Δυτική Μάνη, που εξιχνιάστηκε άμεσα από την Ασφάλεια Καλαμάτας, με τη συνδρομή της διεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Νωρίτερα, οι δύο δράστες προσήχθησαν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τους παρέπεμψε στον ανακριτή.



Αυτοκινητοπομπή και κορναρίσματα έξω από την αστυνομία
Μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνία σταμάτησε το μεσημέρι, η αυτοκινητοπομπή που ακολουθούσε την νεκροφόρα με το φέρετρο του 26χρονου που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.

Κορναρίσματα έξω από την Αστυνομία όπου κρατούνται οι δύο κατηγορούμενοι ως δράστες.

Μετά από λίγα λεπτά, η αυτοκινητοπομπή έφυγε με προορισμό το Νερόμυλο όπου και θα γινόταν η κηδεία του 26χρονου.

Ποιοι είναι οι δράστες 
Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες από την υπόθεση της διπλής δολοφονίας των δύο φίλων που βρέθηκαν κι ανασύρθηκαν νεκροί -πυροβολημένοι με κυνηγετικό όπλο- από φαράγγι στη Δυτική Μάνη.

Δράστες φέρονται να είναι δύο 18χρονοι κάτοικοι του Κάμπου Αβίας που είναι στα χέρια των Αρχών.



Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένας 18χρονος είχε προσαχθεί χθες το απόγευμα και συνελήφθη μετά την ομολογία του, ενώ ο δεύτερος παρουσιάστηκε περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα παραδεχόμενος τη συμμετοχή του στο έγκλημα.

Με βάση τα όσα φέρεται να έχουν πει οι δράστες, τα κίνητρα της δολοφονίας είναι οικονομικά και σχετίζονται με παράνομη διακίνηση αναβολικών: οι δράστες είχαν δώσει προκαταβολή στα θύματα αλλά οι τελευταίοι δεν τους παρέδωσαν τα παράνομα αναβολικά.



Η μοιραία συνάντηση που κατέληξε στο έγκλημα έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στον επαρχιακό χωματόδρομο Αλτομιρών - Πηγαδίων του δήμου Δυτικής Μάνης.

Ύστερα από διαπληκτισμό, ο ένας 18χρονος πυροβόλησε τα θύματα με κυνηγετική καραμπίνα και στη συνέχεια οι δράστες μετέφεραν τα πτώματα και τα πέταξαν στην χαράδρα στη θέση Λίμνα, όπου βρέθηκαν.

real.gr

Read more...