Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Στον «αέρα» οι εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων


Αντιμέτωπη με ενδεχόμενο εφημεριακό «κραχ» στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εγκαλούν την κυβέρνηση για μονομερή αθέτηση της κλαδικής συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο και προχωρούν στην εφαρμογή τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Στην πράξη βεβαίως η κατάθεση προγράμματος τεσσάρων εφημεριών ανά γιατρό σημαίνει με τις δεδομένες συνθήκες έλλειψης ιατρικού προσωπικού αδυναμία εφημέρευσης των νοσοκομείων.
Όπως πληροφορείται μάλιστα το protothema.gr, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από απεγνωσμένους (και απερχόμενους) διοικητές περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων που ζητούν οδηγίες για το τι ακριβώς να πράξουν ενόψει του εφημεριακού «κραχ» που απειλεί σε διάστημα δύο εβδομάδων τα νοσοκομεία τους.

«Η κατάθεση προγραμμάτων με 4 εφημερίες ανά γιατρό τον μήνα δεν συνιστά κινητοποίηση αλλά εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας» τόνισε την Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι γιατροί κατέρχονται σε επισχέσεις εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένες εφημερίες τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους νοσοκομειακούς γιατρούς οφείλονται οι εφημερίες από τον περασμένο Μάιο, για τις οποίες ωστόσο όπως ανέφερε από πλευράς υπουργείου Υγείας δεν έχει καταστεί εφικτό ούτε να γίνει η καταγραφή τους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της ΟΕΝΓΕ θέτουν άμεσα το ζήτημα της τήρησης της κλαδικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν:
-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι προκηρύξεις των 1.000 θέσεων ειδικευμένων και των 300 θέσεων ειδικευόμενων γιατρών
-Να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες κρίσεων στο ΕΣΥ και πλήρωσης των 750 προκηρυγμένων θέσεων
-Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ
-Να μην γίνουν περικοπές των επιδομάτων των νοσοκομειακών γιατρών
protothema.gr

Read more...

Αναστολή του 14ου μισθού για δύο χρόνια...


Αυτή είναι η "λύση" που προωθεί η κυβέρνηση


Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη περικοπή του 14ου μισθού, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν δεν έδωσε σαφή απάντηση, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε διάφορα μέτρα με την ελληνική κυβέρνηση και εμείς από την πλευρά μας τονίσαμε ότι πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου ώστε να υπάρξει διαρθρωτική επίπτωση επί του προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το σενάριο που συζητείται προβλέπει ότι...

θα υπάρξει αναστολή στην καταβολή του 14ου μισθού για δύο χρόνια, ώστε να φανεί ότι είναι ένα μέτρο προσωρινό και όχι μόνιμο ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ πάντως προανήγγειλε "μαζικούς αγώνες" σε περίπτωση περικοπής του 14ου μισθού.



Read more...

Stop σε καμέρες και DNA

Αντισυνταγματικές και αντισυμβατικές με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρίνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διατάξεις του Ν. 3783/2009 που αφορούν τη λειτουργία καμερας σε δημόσιους χώρους και την καταγραφή ήχου ή εικόνας . Κρίνει επίσης αντισυνταγματική την ανάλυση γενετικού υλικού στην ποινική διαδικασία και τη διατήρηση αρχείου γενετικών αποτυπωμάτων.


Οι κάμερες

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία καμερών, στο νόμο προτάσσεται η χρήση τους από τις δημόσιες αρχές για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την προστασία προσώπων και πραγμάτων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Όπως σημειώνεται όμως στο πόρισμα της ΕΕΔΑ «οι ρυθμίσεις αυτές συρρικνώνουν την ιδιωτικότητα και την ατομικότητα διαμορφώνοντας ένα σύστημα συνεχούς επιτήρησης, που επεκτείνεται πέραν των συνόρων μέσω της αστυνομικής συνεργασίας με άλλα κράτη». Συγχρόνως το μέτρο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό. Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνεται, ότι στη Βρετανία, όπου λειτουργούν περισσότερες από τέσσερα εκατ. κάμερες δεν έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της εγκληματικότητας και μόνο σε κλειστούς και κλασικά φυλασσόμενους χώρους φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Αντίστοιχα στη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταγράφεται ότι οι δυο ρυθμίσεις (σ.σ. κάμερες και DNA) εντάσσονται στην ολοένα διευρυνόμενη παγκοσμίως πολιτική πρόληψης ενός δυσδιάκριτου και επομένως τρομακτικού κινδύνου που αναγάγει την ασφάλεια σε υπερδικαίωμα και τους άνευ ορίων περιορισμούς των δικαιωμάτων σε μονόδρομο σωτηρίας.

Το γενετικό υλικό

Η δεύτερη ρύθμιση που κρίνεται αντισυνταγματική καθιστά υποχρεωτική τη λήψη γενετικού υλικού για την ανάλυση DNA, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

Η προϊούσα ρύθμιση προέβλεπε τη δυνατότητα και όχι την υποχρεωτική ανάλυση γενετικού υλικού ατόμου, για το οποίο υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι είχε τελέσει κακούργημα με χρήση βίας ή κακούργημα που στρεφόταν κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή κακούργημα που αφορούσε εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατικές πράξεις.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕΔΑ, η λήψη γενετικού υλικού και η αποθήκευση πληροφοριών σε αρχείο προβλέπεται σε 20 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όμως αφορά ειδικές περιστάσεις και σοβαρά εγκλήματα που τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης. Αφορά καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Συγχρόνως, στα περισσότερα κράτη προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής ενώπιον των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων ή και ενώπιον δικαστηρίων.

Στη δική μας περίπτωση, απουσιάζουν σαφώς προσδιορισμένοι κανόνες για την ασφαλή εφαρμογή-χρήση του γενετικού υλικού. Δεν οριοθετείται με σαφήνεια το πεδίο διακριτικής ευχέρειας των αρχών και δεν προβλέπονται οι κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας. Όπως αναφέρεται, τα στοιχεία του αρχείου γενετικού υλικού, που συνίσταται και λειτουργεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κρατούνται για «αξιοποίηση» χωρίς να παρέχονται αναγκαίες διευκρινίσεις για τη διαδικασία διασφάλισης της ακεραιότητας, διαδικασία πρόσβασης σε αυτά και καταστροφής τους. Κατά συνέπεια, η γενικότητα και συνοπτικότητα της διάταξης δεν συνάδει με τις ειδικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε στον τομέα της αστυνομικής δράσης, ούτε στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης.
nooz.gr

Read more...

Μέρκελ: Λιτότητα στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα και να εφαρμόσει "πρόγραμμα λιτότητας" έστειλε η Καγκελάριος Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε με δηλώσεις της στο Ανόβερο ότι, "πρέπει να είναι συντονισμένες οι οικονομικές πολιτικές" των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενώ "το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μία φάση μεγάλης πρόκλησης". "Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκούν στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε το ευρώ, καλό για όλους μας, να μην μπορεί να δέχεται επιθέσεις, αλλά κι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα", τόνισε η κυρία Μέρκελ.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ επισήμανε "το μεγάλο εξωτερικό χρέος" της κια ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση "θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητα ,τηρώντας τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες".
nooz.gr

Read more...

Λοβέρδος: Καμία αύξηση στις συντάξεις το 2010

"Δεν πρόκειται να υπάρχουν και αυξήσεις στις συντάξεις το 2010, είναι κάτι που το κάναμε μονομερώς, δεν ήταν συνολική κυβερνητική πολιτική αυτό, αλλά ήταν μια διέξοδος για μας, για να μην αντιμετωπισθούν χειρότερες καταστάσεις τον Ιούνιο", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας στον Flash 96.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι έχει προτείνει το πάγωμα όλων των συντάξεων του δημοσίου τομέα φέτος, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την περιστολή του ελλείμματος. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πάγωμα των συντάξεων του Δημοσίου άνω των 2.000 ευρώ για εφέτος και αύξηση 1,5% για τις συντάξεις κάτω από το όριο αυτό.

Αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του μέσου όρου, που "θα ανέλθει στα 63,5 χρόνια έως το 2015".

Επανέλαβε ότι θα απαγορευθούν οι εθελούσιες έξοδοι, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να μην υποχωρήσει σε ενδεχόμενες αντιρρήσεις διοικητών ΔΕΚΟ.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, απάντησε ότι "η κατάσταση είναι τραγική και ότι τώρα, εβδομάδα με την εβδομάδα πρέπει ν’ αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για τα οποία έχουμε συζητήσει αρκετά".
nooz.gr


Read more...

ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν με τον πρωθυπουργό της χώρας μας Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως γνωστόν αντικείμενο της συνάντησης ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ο τρόπος αντιμετώπισής του. Ο O. Ρεν που... συναντά αυτή την ώρα τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο δεν έκανε δηλώσεις καθώς είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη τύπου στις 6.15 μ.μ., στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στη χώρα μας. Προηγουμένως πάντως, είχε δηλώσει κατά τη συνάντησή του με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι είναι ικανοποιημένος με τα μέτρα αλλά και ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν εγκαίρως «τα ρίσκα και οι κίνδυνοι».
fimotro


Read more...

ΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΞ


Από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης. Άνθρωπος της κοινωνίας και των επιστημών, ποτέ δεν ήταν παιδί του πράσινου κομματικού σωλήνα, προσωπική επιλογή του Παπανδρέου έδωσε ρεσιτάλ επιχειρημάτων στην υπεράσπιση της χώρας για τα ζητήματα της οικονομίας. Από τις πιο... σοβαρές περιπτώσεις Ελλήνων πολιτικών. Τον έχει μπροστά του ο Παπανδρέου και ψάχνει ακόμα για το ποιος θα τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών;



Read more...

Αμόκ με τις “πράσινες” επενδύσεις

Αιτήσεις για …μισή ΔΕΗ μέσα σε 4 μήνες!

Πραγματικό αμόκ για τις “πράσινες” επενδύσεις, δηλαδή για σχέδια που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως ο άνεμος, το νερό, ο ήλιος κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το protothema gr., από τον Οκτώβριο και μετά – και ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος στο τέλος του 2009 αύξησε αναδρομικά για όλο το έτος τις αμοιβές για την παραγόμενο από ΑΠΕ ηλεκτρισμό – οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προς λήψη άδειας παραγωγής από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ξεπερνούν τα 6.500 μεγαβάτ σε ισχύ!

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, πρόκειται για ισχύ που αντιστοιχεί περίπου στην …μισή ΔΕΗ!

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για επενδυτικά σχέδια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στα αιολικά πάρκα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα οποία έχουν κατατεθεί τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το στίγμα που έχει δώσει για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ώθηση των “πράσινων” επενδύσεων προσωπικά η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη καθώς και οι αυξημένες τιμές λειτουργούν ως κίνητρα για την εκπόνηση επενδυτικών σχεδίων στον τομέα.

Στον κύκλο Δεκεμβρίου, για παράδειγμα. η Τέρνα Ενεργειακή έχει καταθέσει αιτήσεις για 4 μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία - προφανώς στον Αχελώο - με συνολική ισχύ 601 μεγαβάτ.Πρόκειται για αυτόνομα επενδυτικά σχέδια, δεν σχετίζονται δηλαδή με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την οποία ο όμιλος έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες στα υδροηλεκτρικά.
Επιπλέον, σε κοινοπραξία με την Vector έχει καταθέσει 5 αιτήσεις για αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος άνω των 170 μεγαβάτ στην Αρκαδία, στην Λακωνία και την Ημαθία.
Η City Electric, τώρα, του ομίλου Φειδάκη - Κοροβέση της RF Energy έχει επίσης καταθέσει αίτηση για ένα πολύ μεγάλο project για 500 μεγαβάτ στη Λέσβο που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αφορούν αιολικά πάρκα σε off shore περιοχές.
Από την πλευρά της η Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος έχει καταθέσει αίτηση για αιολικό πάρκο ισχύος 48 μεγαβάτ στο Κιλκίς, ενώ αιτήσεις για 4 αιολικά συνολικής ισχύος 110 μεγαβάτ σε Κορινθία, Φθιώτιδα και Φωκίδα έχει καταθέσει η Βιοτέρ, η οποία επιπλέον έχει ζητήσει άδεια παραγωγής για υδροηλεκτρικό 4,3 μεγαβάτ στην Άρτα.
Εντυπωσιακοί είναι και οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία Κ. Σάρρας & Σία., συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου για δεκάδες αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές της Κρήτης που ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.000 μεγαβάτ και που παραπέμπουν σε σύνδεση της Μεγαλονήσου με την Πελοπόννησο μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
Στα πλέον αξιοσημείωτα επενδυτικά σχέδια είναι και εκείνο της κρητικής εταιρείας Engal με την αμερικανική Dac Global και την γαλλική Debzos για 300 μεγαβάτ από εισαγόμενη από την Ιταλία βιομάζα στην Διασυνοριακή Ελεύθερη Βιομηχανική Ζώνη Οικονομικών Συναλλαγών στον Έβρο, η οποία έρχεται σε συνέχεια των αιτήσεων για 200 μεγαβάτ στον Αστακό και για 100 μεγαβάτ στον Βόλο.

Στον δε κύκλο Φεβρουαρίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ξεχωρίζουν επενδυτικά σχέδια όπως τα υδροηλεκτρικά ισχύος περίπου 650 μεγαβάτ σε Άρτα και Αιτωλοακαρνανία και τα αιολικά 320 μεγαβάτ στην Λέσβο της Τέρνα Ενεργειακής, τα αιολικά ισχύος 200 μεγαβάτ της Electricite de France στην Φλώρινα, τα αιολικά των 60 μεγαβάτ της γερμανικής UNIGEA στις Σέρρες, τα αιολικά πάρκα ισχύος σχεδόν 50 μεγαβάτ της Ελτεχ Άνεμος στην Κορινθία, η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού/θερμότητας ισχύος 9 μεγαβάτ στο Σχηματάρι Βοιωτία από την Coca Cola HBC κ.α.

Βεβαίως στην πράξη ακόμη υπάρχει απόσταση από την επίτευξη σημαντικών ρυθμών ένταξης έργων ΑΠΕ στο ενεργειακός μας ισοζύγιο και στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για 1.000 μεγαβάτ τον χρόνο από ΑΠΕ δεν έχει καμία σχέση με τους ρυθμούς ένταξης τέτοιων έργων στο σύστημα, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 προστέθηκαν συνολικά μόλις 10 μεγαβάτ σε ισχύ, ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του Ιανουαρίου.
protothema.gr


Read more...

Ακούει κανείς?


Mέχρι το τέλος της εβδομάδας και μετά το πέρας της επίσκεψης του επιτρόπου κ.Όλι Ρέν,θα ανακοινωθεί το νέο εξοντωτικό(?) πακέτο μέτρων σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.Η ακατάσχετη μετρολογία των κυβερνητικών παραγόντων έχει επιβάλλει μία παραλυτική φοβία στον ελλήνικό λαό.Οι λαϊκίστικοι τσαμπουκάδες και οι ευρωσκεπτικιστικές κορώνες του κ.Παπανδρέου και της ηγετικής ομάδας του Πασοκ αποτελούν το πρόσχημα της επερχόμενης υποταγής στις βουλές της κ.Μέρκελ,συνιστούν την αδυναμία διαμόρφωσης συμμαχιών,την παντελή έλλειψη στοιχειώδους σχεδίου και την αποθέωση τυχοδιωκτικών κινήσεων αναζήτησης λύσεων στην Κίνα,το Ντουμπάϊ,ακόμα-ακόμα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Βάσιμη είναι η υποψία των Ευρωπαίων οτι αποτελεί εξαιρετκά δύσκολο έργο η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.Καθυστέρησε η στελέχωση του κράτους και ακόμα και σήμερα κρίσιμοι τομείς στερούνται διοίκησης.Η εμμονή στη "νέα διαδικασία" συνιστά επικίνδυνο παθολογικό σύμπτωμα της κυβερνητικής πολιτικής.Οι καίριες κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποθεώνουν μία ναρκισσιστική αυτοκαταστροφική πολιτική συμπεριφορά που θρυμματίζει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό ενός απελπισμένου λαού.Τα στελέχη του Πασοκ οφείλουν να στηρίξουν την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης,να δημοσιοποιήσουν τους όρους και της προϋποθέσεις μιάς νέας ευημερίας,να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή,να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος,να ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας,να επιβάλλουν την πολιτική στην οικονομία,στην επικοινωνία,στον δημόσιο χώρο.Τα στελέχη του Πασοκ οφείλουν να εγκαταλείψουν την κυβερνητική αυταρέσκεια,τις αποστάσεις ασφαλείας,την ανέξοδη κριτική,τις βερμπαλιστικές αναλύσεις του καναπέ,τις ευμενείς ουδετερότητες.ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?



Read more...

Ο 14ος μισθός δεν είναι δώρο




Του Άρη Χατζηστεφάνου
Νέα Υόρκη, αρχές του 20ου αιώνα.
Στα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας, οι υπάλληλοι συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη αίθουσα περιμένοντας το παραδοσιακό δώρο της διεύθυνσης για τα Χριστούγεννα: ένα ρολόι, ένα χρυσό νόμισμα ή ακόμη και μια γαλοπούλα (ενίοτε ζωντανή). Μόνο που αυτή τη φορά ο...

διευθυντής κάνει την μεγάλη έκπληξη. Προσφέρει το δώρο σε χρήματα! Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η νέα αυτή πρακτική κυριαρχεί στις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις. Ήδη, μάλιστα, από το 1902 εταιρείες όπως η J.PMorgan.Co προσέφεραν σε ορισμένα στελέχη τους τον μισθό ενός ολόκληρου έτους ως δώρο Χριστουγέννων. Οι ιστορικοί μπορεί να θυμούνται τον John Pierpont Morgan ως τον επιχειρηματία που πλούτισε πουλώντας ελαττωματικά τουφέκια στον αμερικανικό εμφύλιο αλλά oι παροικούντες την WallStreet τον τιμούν ακόμη σαν τον άνθρωπο που προσέφερε τα πρώτα λαμπρά Bonus στους υπαλλήλους του.
Φυσικά τα χρηματικά δώρα των Χριστουγέννων δεν περιορίζονταν μόνο στα μεγαλοστελέχη της WallStreet αλλά και σε απλούς εργαζόμενους. Μέχρι το 1911 οι περισσότερες εταιρείες προσέφεραν έως και 10% του μισθού ως δώρο Χριστουγέννων. Ύστερα μάλιστα από την χρηματιστηριακή κατάρρευση του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30 το κευνσιανό πνεύμα των ημερών επέβαλε στις επιχειρήσεις και στο κράτος να βοηθούν τους εργαζόμενους τις ημέρες των γιορτών ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να τιμήσουν το εμπορικό πνεύμα των Χριστουγέννων και να θέσουν σε λειτουργία το μηχανισμό της αγοράς.
Ο απόηχος από τα κάλαντα του Κέινς θα έρθει και στην Ελλάδα - έστω και με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών. Οι Έλληνες υπάλληλοι, βέβαια, είχαν συνηθίσει να παίρνουν κάποια χρηματική ενίσχυση τις ημέρες των εορτών ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου. Ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα, όπως τα μεταλλεία Λαυρίου και η τσιμεντοβιομηχανία Eλευσίνας προσέφεραν ως δώρο στους εργαζόμενους μια μικρή κατοικία κοντά στο εργοστάσιο – γεγονός που σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την άναρχη δόμηση μεγάλων περιοχών της Αττικής. Ακόμη πάντως ο λεγόμενος 13ος και αργότερα ο 14ος μισθός στηρίζονταν σε εθιμικό δίκαιο το οποίο οι διευθυντές των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να «ξεχάσουν» σε περιόδους οικονομικής στενότητας. Επισήμως ο ελληνικός 13ος μισθός γεννιέται με νόμο το 1946 ως «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις γιορτές». Στα χρόνια του εμφυλίου όμως ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που θα τηρήσουν την υποχρέωσή τους. Μόνο μετά το 1949 το δώρο των Χριστουγέννων γίνεται κανόνας.
Φυσικά από τη στιγμή που ο 13ος και αργότερα και ο 14ος μισθός θεσμοθετήθηκαν, έπαψαν να αποτελούν κάποιο είδος «δώρου». Ήταν και αυτοί ένα τμήμα του μισθού το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη.
Αφού όμως ο 13ος μισθός και ο 14ος μισθός ήταν προκαθορισμένοι γιατί δεν διανέμονταν στους υπόλοιπους 12 μισθούς του έτους; Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση διατηρούσε με αυτό τον τρόπο ένα ισχυρότατο όπλο για την τόνωση της αγοράς σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ρίχνοντας λόγου χάρη στην αγορά το ζεστό χρήμα του «χριστουγεννιάτικου μισθού» προσέφερε πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εμπόρους (παράλληλα στρατιές διαφημιστών αναλάμβαναν να εξασφαλίσουν ότι ο τελευταίους μισθός της χρονιάς θα καταναλωθεί στην αγορά και δεν θα αποταμιευθεί).



Read more...

Οι ...Αμπουνταμπέζοι πήραν τα Ναυπηγεία...


...και ο Βενιζέλος πίσω τις αντιρρήσεις του!

Γεγονός αποτελεί η απόκτηση από πλευράς του ομίλου Abu Dhabi Mar (ADM) της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκάς). Την απόφαση στηρίζει η ηγεσία και του Εμιράτου Abu Dhabi.
Σύμφωνα με σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, το νέο κοινοπρακτικό σχήμα, του οποίου θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά, και στο οποίο...

συμμετέχει η ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) με ποσοστό 24,9%, «τυγχάνει της απόλυτης έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης». Η κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «επιδιώκει το νέο κοινοπρακτικό σχήμα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Υ.ΕΘ.Α.) το ταχύτερο δυνατό». "Με το νέο κοινοπρακτικό σχήμα και την είσοδο της ADM στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας με διασφάλιση των θέσεων εργασίας", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Για να προχωρήσει πάντως η εξαγορά, πήρε πίσω τις διαφωνίες που είχε - σχετικά με τους όρους μεταβίβασης- ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος που για το σκοπό αυτό είχε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.




Read more...

Γιούνκερ: Η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη για την Ελλάδα

Η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα "δεν είναι απαραίτητη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι οι Ελληνες πρέπει να παραμείνουν αυστηρά προσηλωμένοι στους στόχους τους για μείωση του ελλείμματος, ώστε να πείσουν τις χρηματαγορές, οι πρόσφατες κερδοσκοπικές ενέργειες των οποίων επιδείνωσαν την κρίση.

Χθες, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ απέκλεισε κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, καλώντας την να "εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

nooz.gr

Read more...

Στήριξη από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρώ-Κοινοβούλιο

Την απόλυτη στήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει δύσκολη οικονομική κατάσταση, εξέφρασε ο πρόεδρός της, Μάρτιν Σουλτζ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Σουλτζ τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι ''απαιτείται σεβασμός στα τεράστια μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση''.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επισήμανε ότι ''τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν και να γίνουν συνείδηση στον ελληνικό λαό, προτού επιχειρηθεί να επιβληθούν άλλα επιπρόσθετα μέτρα στους ώμους των πολιτών''.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ''σημαντική ένδειξη αλληλεγγύης, την εμπιστοσύνη που δείχνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Σοσιαλιστική Ομάδα προς την ελληνική κυβέρνηση''.

Οι κκ Δρούτσας και Σουλτζ συζήτησαν ακόμη θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρωτοβουλία ''Ατζέντα 2014'', για την ενσωμάτωση των χωρών των Δ. Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και την πορεία του Κυπριακού, καθώς ο επικεφαλής της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας πρόκειται να μεταβεί αύριο στη Λευκωσία όπου θα έχει επαφές και συνομιλίες.

Συνάντηση με Παπακωνσταντίνου

Συνάντηση με τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία όλο αυτό το διάστημα για την ανάδειξη των θεμάτων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η σοσιαλιστική ομάδα αποτελεί μια "καθαρή φωνή" που στηρίζει την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, ότι είναι ιδιαίτερα πολύτιμο το γεγονός ότι η σοσιαλιστική ομάδα θέτει στο επίκεντρο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ειδικά τώρα που απαιτούνται πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν για το καλό των πολιτών και της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε σημαντική τη βούληση της κυβέρνησης να πάρει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία είναι δύσκολα αλλά αναγκαία. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στέλνουν σαφές μήνυμα ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. "Εμείς υποστηρίζουμε και στηρίζουμε την Ελλάδα", είπε ο κ. Σουλτς και ζήτησε το μήνυμα αυτό να σταλεί από όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς.
nooz.gr

Read more...

Προβόπουλος: Χρειάζεται αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής

"Ζούμε μια κρίση συνολική που αφορά όλη την οικονομία και κοινωνία, δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε λύσεις αποσπασματικές, μονοδιάστατες ή βραχυπρόθεσμες", ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων.

"Πρέπει να υπάρχει ένας αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα. Είναι ο μόνος τρόπος η συνταγή για να βγούμε από την κρίση", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής.

Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι ο δρόμος αυτός από την έξοδο από την κρίση δεν είναι μιας χρονιάς και ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες από όλους μας.
nooz.gr

Read more...

Καταγγελία για αναξιοποίητη ποσότητα πλάσματος

Αδιαφορία, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, καθώς διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και αφορά σοβαρή υπόθεση πλάσματος αίματος, καταγγέλλουν η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός, Φώφη Γεννηματά.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης για την κάλυψη των αναγκών της, στις αποθήκες ολλανδικής εταιρίας, με την οποία η χώρα έχει συμβόλαιο από το 2001 για την κλασματοποίηση του πλάσματος και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν ανεπεξέργαστοι περισσότεροι από 25 τόνοι πλάσματος.

Για το θέμα, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

«Ο όγκος πλάσματος έχει σταδιακά αποσταλεί στην ολλανδική εταιρία από το 2004 έως το 2008. Για το πλάσμα αυτό, που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης, γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τουλάχιστον πέντε ιούς, πληρώθηκαν μεταφορικά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και κάνει λόγο για υπόθεση της οποίας οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η Ελλάδα αποστέλλει στην Ολλανδία το πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς, ωστόσο, να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά, ενώ επιπλέον ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προκύπτει και ηθικό θέμα απέναντι σε χιλιάδες αιμοδότες, των οποίων η προσφορά παραμένει αναξιοποίητη. Όπως γίνεται σαφές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και σε λίγο θα είναι αδύνατον το Κέντρο να παραλάβει το πλάσμα, που συλλέγεται στις αιμοδοσίες, καθώς, λόγω έλλειψης ελέγχου, δεν μπορεί να αποσταλεί για κλασματοποίηση και παραγωγή λευκωματίνης.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, το υπουργείο προχωρά άμεσα σε συνολική και διαχρονική έρευνα του θέματος, νομικό έλεγχο της εκτέλεσης της σύμβασης με την ξένη εταιρία και διενέργεια πορίσματος, ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
nooz.gr

Read more...

"Για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας"

"Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει", τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση: "Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι τους ενός μισθού να βοηθήσουν τη χώρα", σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι συγκινείται ειλικρινά όταν τον σταματούν στο δρόμο και του λεν ότι "για την πατρίδα δίνουμε και το μισθό μας".

"Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν. Παρά το κόστος και την επιβάρυνση που θα έχει καθένας. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει 'ναι". Όλοι οι άνθρωποι της σκληρής εργασίας. Αυτή είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

"Αυτό αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για τους Έλληνες", πρόσθεσε και τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά αυτή τη φορά απαιτούν και δικαίως να δουν ότι τα χρήματα και οι προσπάθειές τους πιάνουν τόπο και ότι το κράτος παίρνει το ρόλο του στα σοβαρά.

Σημείωσε ότι "το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι μόνο η κορυφής του παγόβουνου, αλλά είναι επείγουσα η αντιμετώπισή του, γιατί αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να καθορίζει την τύχη της". "Αλλιώς θα βρεθούμε και πάλι στο μέλλον στο ίδιο σημείο. Η ανομία, η εκτεταμένη διαφθορά και η ατιμωρησία αποτελούν βασικά αίτια", πρόσθεσε.
nooz.gr/

Read more...

Πρόσθετα μέτρα ζητά ο Όλι Ρεν


Αναλυτικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι υπήρξε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση και ότι ανέλυσε στον επίτροπο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται για τις μεγάλες αλλαγές για τον προϋπολογισμό, τη φορολογία, το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι κάθε πρόγραμμα έχει τους κινδύνους του και τα ρίσκα του και ότι συζήτησε με τον κ. Ρεν γύρω από τα προβλήματα αυτά. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και των νέων μέτρων, για την τήρηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και οικονομικές δυσκολίες. Επισήμανε, δε, ότι από τη συνάντηση του με τον υπουργό, προκύπτει ότι εφαρμόζονται μέτρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν και τα χαιρετίζουμε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο επίτροπος, "κατά την άποψή μας υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν". Είπε, επίσης, ότι "απαιτούνται επιπλέον μέτρα" και ότι ενθαρρύνει "την κυβέρνηση να εξετάσει και να ανακοινώσει αυτά τα νέα μέτρα για την επίτευξη του στόχου".

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως γνωρίζει ότι "η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στην τροχιά που πρέπει προς όφελος των ελλήνων πολιτών".

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Ρεν με την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Στις 16:15, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ νωρίτερα θα δει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Τη Δευτέρα στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Τα νέα μέτρα


Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, "θέλουν" έως την Τετάρτη να έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου, καθώς εκτιμάται, ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομία ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και "ζυγίζεται" ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους.

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα πάρει σάρκα και οστά την Παρασκευή στο Βερολίνο. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το επικρατέστερο, όμως, αυτού σενάριο, είναι να ανακοινωθεί με ποια μορφή οι γερμανικές τράπεζες θα καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής χρηματοδότησης, αλλά και με ποιους όρους.

"Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα "δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο" και ότι υπάρχουν προτάσεις για την ελληνική κρίση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Όλι Ρεν

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για τα σκληρά μέτρα που θα συναποφασίζονται εκείνη την ώρα, κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν με τον Ανδρέα Λοβέρδο», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δικτύου.
nooz.gr

Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΔΕΔΥ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει την ακατάσχετη μετρολογία, να πάρει μέτρα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές της με αναπτυξιακές ανάσες που έχουμε τονίσει γιατί οι αντοχές και οι ανοχές της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστες»...


Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι η ύφεση και από αυτή πρέπει να βγούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Αναφερόμενος στον 14ο μισθό έκανε λόγο για ιστορική, θεμελιώδη κατάκτηση, προσθέτοντας πως είναι σαφές ότι «ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ σε περίπτωση που τον πειράξουν».

Για τα υπόλοιπα μέτρα για τα οποία γίνεται λόγος, είπε ότι δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις και η ΑΔΕΔΥ θα περιμένει το «διά ταύτα» και θα κάνει ανακοινώσεις μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν.

Για τα περί εισήγησης στον πρωθυπουργό για πάγωμα συντάξεων, ανέφερε ότι «είναι μέσα στα σενάρια τα οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά γιατί ήδη οι συντάξεις είναι χαμηλές και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».



Read more...

'ΠΑΓΩΜΕΝΑ' ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΑΝ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΤΗ ΔΕΗ


Ρεπορτάζ: Χρύσα Λιάγγου (απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Κατά των καταναλωτών στρέφεται η απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το 2010. Aντιθέτως έχει συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας ιδιωτών προμηθευτών που έχουν εισέλθει στη λιανική αγορά αξιοποιώντας τη συγκυρία της χαμηλής Oριακής Tιμής Συστήματος, που τους επιτρέπει να προσφέρουν τιμολόγια μέχρι και 20% κάτω από αυτά της ΔEH...


Eυνοημένοι είναι οι εμπορικοί καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, στάδια, εργαστήρια, κομμωτήρια κ. λπ.) που μέχρι τώρα πλήρωναν τα ακριβότερα σε σχέση με άλλες καταναλώσεις τιμολόγια και που ο ένας μετά τον άλλον σπεύδουν να αλλάξουν προμηθευτή.

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει αιφνιδιάσει τη ΔEH, η οποία δεν ανέμενε ενίσχυση του ανταγωνισμού και που δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισηγηθεί μειώσεις για κάποιες κατηγορίες τιμολογίων προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο να χάσει το «φιλέτο» των πελατών της και να μείνει με τον «κατιμά», καθώς μέσω των ακριβών εμπορικών τιμολογίων χρηματοδοτεί τα επιδοτούμενα (αγροτικά κ. λπ.). O ανταγωνισμός στη λιανική στηρίζεται αποκλειστικά στην χαμηλή Oριακή Tιμή Συστήματος (OΤΣ) γι’ αυτό και αναπτύχθηκε από τις αρχές του 2009 που αυτή άρχισε να υποχωρεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. H μέχρι τώρα ανάπτυξή της πάντως έχει αναδείξει τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

H OTΣ είναι η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην οποία προσφέρουν παραγωγοί και εισαγωγείς ενέργειας. Στην τιμή αυτή αγοράζουν οι προμηθευτές που θα παρέχουν ρεύμα στη λιανική αγορά. Tο 2008 που η μέση OTΣ δεν δημιουργούσε περιθώριο κέρδους, καθώς είχε διαμορφωθεί λόγω υψηλών τιμών καυσίμων γύρω στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον στη λιανική. Mοναδικός προμηθευτής παρέμεινε η ΔEH, η οποία αγόραζε στην υψηλή τιμή για να προμηθεύσει τους καταναλωτές σε ρυθμιζόμενη τιμή πολύ κάτω του κόστους αγοράς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ζημιές άνω των 300 εκατ. ευρώ. H υποχώρηση της μέσης OTΣ στα περίπου 40 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2009 ανέτρεψε τα αποτελέσματα της ΔEH η οποία φέρεται να έχει καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ για το ίδιο έτος. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στη λιανική ιδιωτών, που μπορούν αξιοποιώντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «πάγωμα» τιμολογίων να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και να προσφέρουν σημαντικές μειώσεις επί των τιμολογίων της ΔEH στους πελάτες τους. Eάν υπήρχε σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς ή έστω μεγαλύτερη σύγκλιση τιμολόγησης όπως η Kομισιόν έχει απαιτήσει, το 2008 οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις και το 2009 με σημαντικές μειώσεις. Eνα μέρος της αύξησης του κόστους για τη ΔEH το 2008 πέρασε στην κατανάλωση, καθώς με υπουργική απόφαση τα τιμολόγια της ΔEH αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 15%. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για το 2009 και το 2010 με την αυξημένη κερδοφορία της ΔEH, όπου αντιθέτως εμφανίζεται να είναι υπέρ των καταναλωτών το «πάγωμα» των τιμολογίων.

O ανταγωνισμός στη λιανική εξελίσσεται με αυτή τη στρεβλή βάση και εμφανίζεται να έχει αποσπάσει συνολικά μερίδιο άνω του 3,5%. Στη λιανική έχουν εισέλθει τρεις εταιρείες, συγκεκριμένα η αυστριακή Verbund, η Elpedison (EΛΠE και Edison) και η Aegean Power, συμφερόντων ομίλου Mελισανίδη. Για «ληστρική εκμετάλλευση των στρεβλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος» κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΔEH, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δηλώσεις

Αρης Φλώρος (Verbund): «Η εταιρεία μας πρόκειται να διεισδύσει δυναμικά στην αγορά και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αξιόπιστη εξυπηρέτηση και σημαντικές εξοικονομήσεις. Επίσης, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προωθήσουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και να ενισχύσουμε την παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές. Στοχεύει σε μερίδιο 10% το 2013 και για τον σκοπό αυτόν έχει αναπτύξει προγράμματα προσφέροντας στους καταναλωτές προνομιακές εκπτώσεις που ξεκινούν από 20%.»

Xρήστος Kωτσαΐδης (Aegean Power): H εταιρεία μας δραστηριοποιείται δυναμικά στον αναπτυσσόμενο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας το 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Eλλάδα. H Aegean Power δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και είναι καθέτως αντίθετη σε πρακτικές ευκαιριακής κερδοσκοπίας. Aποστολή της έχει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Nίκος Βερόπουλος: «Η συνεργασία του ομίλου Super market Βέροπουλος που αριθμεί 194 καταστήματα σε πανελλαδική εμβέλεια, με την εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας Verbund αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής. Ο όμιλος Βερόπουλου προάγει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και διασφαλίζει ότι για όση ενέργεια καταναλώνεται στα καταστήματά του άλλη τόση παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας».

fimotro

Read more...

OΛΙ ΡΕΝ: 'ΠΑΡΤΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ'


Aπο ΤΑ ΝΕΑ Online

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την οικονομία τόνισε ο Όλι Ρεν στη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου...


«Η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητη», τόνισε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τη βοήθεια της ΕΕ και χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό κι αν χρειαστεί, θα λάβει νέα μέτρα.

Στη συνέχεια της ημέρας, ο κ. Ρεν θα συναντηθεί ακόμη με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (16:15), τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Ρεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
fimotro


Read more...

AΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Τσακίρης (απο Enet.gr)

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε ουσιαστικά χθες την πρόταση του ομίλου Abu Dhabi Mar (“ADM”) για εξαγορά των ναυπηγείων. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας...


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί, (βλέπε ThyssenKrupp Marine Systems (“TKMS”)) μεταβιβάζουν από το ένα χέρι στο άλλο τα ναυπηγεία.

Αυτό διότι η ADM έχει εξαγοράσει το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλο τον όμιλο TKMS.

Εν ολίγοις οι Γερμανοί δεν φεύγουν από τα ναυπηγεία, γεγονός που φαίνεται να υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Η υποστήριξη αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δανειοδοτήθηκαν από ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας.

Η νέα σύνθεση προβλέπει η ADM να κατέχει το 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά ενώ το υπόλοιπο 24,9% παραμένει και τυπικά στους Γερμανούς.

Αυτό λοιπόν αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα στα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα δοθούν στον Σκαραμαγκά.

Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας έλεγαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον οι Γερμανοί να δεχθούν να δώσουν τα ναυπηγεία για την κατασκευή των γαλλικών φρεγατών όπως αδύνατον είναι και η Γαλλία να δώσει τεχνογνωσία στους Γερμανούς για την κατασκευή των δικών της φρεγατών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μεν φρεγάτες που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα μείνουν εκτός Σκαραμαγκά και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κατασκευάζει ο Σκαραμαγκάς καθώς δεν υπάρχουν άλλες δουλειές.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enet, ανώτατα στελέχη του υπουργείο Άμυνας εξέφραζαν την άποψη ότι τα ναυπηγεία δεν έχουν λόγο να είναι ιδιωτικά.

Συγκεκριμένα έλεγαν ότι "δεν καταλαβαίνουν γιατί τα ναυπηγεία δεν επιστρέφουν στο κράτος, αφού οι μόνες δουλειές που έχουν είναι αναθέσεις από το ελληνικό κράτος και ουδείς έχει φέρει κάποια επισκευή από την ελεύθερη αγορά".



Read more...

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΧΟ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΤΟ ΕΘΝΟΣ)

Κορυφώνεται σήμερα το σκληρό παζάρι Αθήνας-Βρυξελλών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μέτρα αντί στήριξης για δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο συζητά με τους ομολόγους του ο Γ. Παπανδρέου. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε δύο επίπεδα...


Η Ελλάδα θέλει, πρώτον, να ακούσει ένα δυνατό «μπράβο» για την τόλμη της να θίξει κακώς κείμενα δεκαετιών. Δεύτερον, εφόσον αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό να «ηρεμήσει» τις αγορές, θέλει να υπάρχει διασφαλισμένη η έμπρακτη στήριξη των εταίρων της. Μέχρι στιγμής, όμως, παρότι η κυβέρνηση παραδέχεται και επισήμως το νέο πακέτο μέτρων, φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το μετά.

«Εμείς θα δώσουμε ό,τι μας ζητούν, το θέμα είναι τι θα πάρουμε και δεν εννοώ χρήματα», υπογράμμισε στο «Εθνος» υπουργός που συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες. Η Αθήνα διακατέχεται από την ανασφάλεια πως θα κάνει ανακοινώσεις και σε λίγο καιρό θα της ζητηθούν και άλλες, χωρίς εν τω μεταξύ να έχει λάβει τη στήριξη που χρειάζεται για να δανειστεί με μικρότερα επιτόκια. Το ταμειακό πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Χρειάζονται άμεσα 10 δισ. ευρώ για να πληρωθούν, μεταξύ άλλων, οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαρτίου. Οπότε περιθώρια δεν υπάρχουν.

«Είμαστε με την πλάτη στο... τζάκι», παραδέχεται ο συνομιλητής μας, αναφερόμενος στο φόντο που έχει ο πρωθυπουργός όταν κάνει διαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς του πρωθυπουργού απαντούν με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο όταν ερωτώνται για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ. «Ποιος το έβαλε το ΔΝΤ στην Ευρώπη;», ρωτούν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αποκρίνονται όσοι θυμούνται την πρόσφατη απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής. «Ουδέν σχόλιον», προσθέτουν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και ο νοών νοείτω. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κρατά το θέμα «ζεστό» και για διαπραγματευτικούς και για πραγματικούς λόγους. Θέλει να πιέσει την Ευρώπη και να έχει κάπου να ρίξει το φταίξιμο αν φτάσει στο σημείο να προσφύγει στη βοήθεια του Ταμείου.

Ολα τα σενάρια εξέτασε το οικονομικό επιτελείο
Παρεμβάσεις-αντίβαρο στα οικονομικά μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο πέρασε το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Συντάγματος. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης έβαλαν κάτω όλα τα δυνατά σενάρια περικοπών και φόρων, ώστε να εξοπλίσουν τον πρωθυπουργό με επιχειρήματα και προτάσεις. Ταυτόχρονα, αναζητούν και ιδέες που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στις ανακοινώσεις περιοριστικών μέτρων. Παρεμβάσεις που θα πείσουν τους πολίτες πως τα πράγματα στη χώρα αλλάζουν.

Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται την Τετάρτη να ανακοινωθεί το νέο σχολείο από το υπουργείο Παιδείας και η... κατάργηση των πολεοδομιών από το υπουργείο Υποδομών! Στα κυβερνητικά γραφεία κυκλοφορούν και άλλες καινοτόμες ιδέες που θα αλλάξουν το στάτους κβο της χώρας. Παραδειγματικά μπορούν να αναφερθούν οι σκέψεις για επιβολή διατίμησης στα είδη που συνθέτουν το καλάθι της νοικοκυράς ή η εισαγωγή του θεσμού του... οικογενειακού εφοριακού!

Γ. Παπανδρέου
Τρία «κρίσιμα» ραντεβού σήμερα στην ατζέντα

Σήμερα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχουν τρία κρίσιμα «ραντεβού». Στις 11 π.μ. ο Γ. Παπανδρέου συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, για να προετοιμάσει τα κυβερνητικά στελέχη και να ζητήσει την απόλυτη στήριξή τους, και στις 4.15 μ.μ. «βλέπει» τον Ο. Ρεν. Ενδιαμέσως, θα έχει συναντηθεί και με τον Γερμανό πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει ακόμη την εισήγηση του Χ. Καστανίδη για τη δίκαιη και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Στην αίθουσα της συνεδρίασης θα βρίσκονται και οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Γ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο και ο Α. Λοβέρδος εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας. Το υπουργικό συμβούλιο θα τροποποιήσει απόφαση του 2008 για την ομάδα διαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και θα συστήσει νέα επιτροπή για την παρακολούθηση του έργου.

fimotro.

Read more...

Ο ΡΕΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ...


Ραγδαία πτώση, μέχρι τις 302 μονάδες βάσης, χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου, σημείωσε σήμερα το spread στα 10ετή ομόλογα, καθώς το σχέδιο ευρω-βοήθειας της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά». Παράλληλα έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο, λόγω της επίσκεψης του Όλι Ρεν στην Αθήνα και εν μέσω προσδοκιών για ένα ξεκάθαρο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα μας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος... βρίσκονται οι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης με την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΤΕ να σημειώνουν άνοδο άνω του 3%. Στις 11.30 o γενικός δείκτης τιμών βρισκόταν στις 1.964,87 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,70%.
Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανερχόταν σε 33,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι τιμές 91 μετοχών ενισχύονται, μόνο πέντε καταγράφουν απώλειες και 13 παραμένουν σταθερές.
Την ίδια ώρα η κίνηση στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές έχει ως εξής: Άνοδος στο Λονδίνο με το FTSE να καταγράφει κέρδη 0,76% στις 5.395,11 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει άνοδο 1,49% στις 5.681,65 μονάδες και στο Παρίσι ο CACέχει κέρδη 1,26% στις 3.755,59 μονάδες.

fimotro.

Read more...

HΡΘΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ... ΜΕΤΡΑ!


Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Ολι Ρεν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία «αυστηρής επιτήρησης» της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που προετοίμασε το πεδίο και μετέφερε στον αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Φινλανδό Επίτροπο τα βασικά μεγέθη. Στις 10.30 ο κ.Ρεν πέρασε την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου... να συναντηθεί με τον Γ.Παπακωνσταντίνου και τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των επαφών, θα μεταβεί στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Γ.Παπανδρέου, στις 16.15.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός το πρωί παίρνει ξανά το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο και στην ομιλία του ίσως δώσει μία πρώτη εικόνα για τα επερχόμενα μέτρα. Πάντως, αν και τόσο το περιεχόμενο όσο και η έκταση των νέων μέτρων αναμένεται να οριστικοποιηθούν το απόγευμα στο Μαξίμου, ο Γ.Παπανδρέου δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις, κάτι το οποίο μάλλον θα γίνει αργότερα εντός της εβδομάδας και πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου την Παρασκευή θα συναντήσει την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.
Επίσης, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Γερμανό πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.
Εξάλλου, η οικονομία και οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να είναι το κύριο θέμα της συζήτησης που θα έχουν ο Κάρολος Παπούλιας με τον Γ.Προβόπουλο, κατά την επίσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

fimotro.

Read more...

30.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!



"Μία σπάνια ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μέρος της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου", ανέφερε μία διαφήμιση στην ιστοσελίδα... Έναντι του ποσόυ των 30.000 ευρώ (27.000 λίρες) πουλήθηκε ένα βρετανικό πυρηνικό καταφύγιο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό μέσω της ιστοσελίδας eBay! Οι προσφορές ξεκίνησαν από τις 500 λίρες και μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες 50πλασιάστηκαν. Το βράδυ της Κυριακής η τελευταία από τις 67 προσφορές πρότεινε τιμή αγοράς τις 27.424 λίρες. Το καταφύγιο δημιουργήθηκε το 1959 και βρίσκεται στο εθνικό πάρκο του Πικ, στο κέντρο της Βρετανίας, ενώ λειτουργούσε ως το 1991, οπότε και κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση. Η επιφάνεια του καταφυγίου είναι 15 μέτρα επί 15, ενώ βρίσκεται σε ένα αγροτικό οικόπεδο "πάνω σε έναν λόφο με πανοραμική θέα".

fimotro.

Read more...

ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ: "ΠΡΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!"


(Επιμέλεια - Σχολιαμός: Νόρα Ράλλη)

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με δύο κρίσεις: μία εσωτερική (ανεργία, απεργίες, πάγωμα μισθών/συντάξεων) και μία εξωτερική (Γερμανία, Γαλλία, Αμερικοί: οι "εντιμότατοι" φίλοι μας!). Και σας επιστέγασμα όλων των παραπάνω, οι «ελληνικές στατιστικές» άρχισαν σιγά σιγά να γίνονται διάσημες και ο κ. Χοακίν Αλμούνια συνέταξε μια έκθεση για το πώς κατάφερε η Ελλάδα και εισήλθε σαν «λαθρεπιβάτης» στο ευρώ, της οποίας το βασικό συμπέρασμα ήταν το εξής: "Η ΕΕ δεν έχει ούτε τη δικαιοδοσία ούτε το αναγκαίο προσωπικό για να ελέγχει αποτελεσματικά τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών μελών της και έως ότου αυτό αλλάξει η Επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδέχεται ό,τι της λένε οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών". Το αίτημα Αλμούνια περί αύξησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους υπουργούς Οικονομίας των χωρών του ευρώ. Η πρότασή του απερρίφθη μετά πολλών επαίνων και ο ίδιος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι την ελληνική ρήση «τα εν οίκω μη εν δήμω» μπορεί πλέον να την αμφισβητούν οι ίδιοι οι Ελληνες, οι άλλοι όμως την φυλάσσουν ως κόρην οφθαλμού. Κατόπιν αυτού εγκατέλειψε τις μεγάλες ιδέες περί δημιουργίας ενός μηχανισμού ευρωεπιθεωρητών και έκανε αυτό που σχεδόν οι πάντες του ζητούσαν: να τυλίξει την Ελλάδα σε μια κόλλα χαρτί και να κάνει τον βίο τού όποιου υπουργού της αβίωτο. Και για του λόγου το αληθές, στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που τον είχε ήδη γνωρίσει εν όσω ήταν ευρωβουλευτής και τον είχε συμπαθήσει, δεν είπε πολλά. Ομως λίγο μετά εκμυστηρεύτηκε σε έλληνα φίλο του ότι «καλός είναι ο νέος υπουργός, αλλά μου άφησε την εντύπωση ότι νομίζει πως θα πάει μια ευχάριστη εκδρομή. Μάλλον δεν ξέρει τι τον περιμένει». Αυτά ήταν ίσως τα τελευταία λόγια του κ. Αλμούνια για την Ελλάδα, αφού πλέον δεν είναι αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος και δεν θα ασχοληθεί εκ νέου με τις ελληνικές στατιστικές... Χαίρε Αλμούνια, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!
fimotro


Read more...

KTHMATOΛΟΓΙΟ : ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του Fimotro για τις 20 προσλήψεις που "αποπειράθηκε" να κάνει η νέα διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε., κάτω από τα μάτια της Υπουργού Περιβάλλοντος (η οποία, προς τιμήν της, έδωσε άμεση εντολή για την ανάκλησή τους) και σήμερα... -σα να μη συμβαίνει τίποτα- αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας (και δημοσιεύεται και στον Τύπο), προκήρυξη - πρόσκληση ενδιαφέροντος, εκτός ΑΣΕΠ, (κατά παράβαση του Νόμου Ραγκούση) για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή. Όπως αναφέρει η προκήρυξη "ο Γενικός Διευθυντής θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας τριετούς διάρκειας". Μάλιστα, αναφέρεται ακόμη (φαρδιά - πλατιά) πως "η Κτηματολόγιο Α.Ε. λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν υπάγεται... στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν εφαρμόζονται σ’ αυτήν οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που, έμμεσα ή άμεσα, ανήκουν στο Δημόσιο." Δηλαδή οι άνθρωποι είναι αμετανόητοι ! Τελικά, η Κτηματολόγιο Α.Ε. υπάγεται ή όχι στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ; Αν υπάγεται, όπως λέει ο Νόμος Ραγκούση, τότε πως βγήκε η σημερινή προκήρυξη; Εάν δεν υπάγεται, τότε γιατί ανακλήθηκαν οι προηγούμενες προσλήψεις και δεν ανανεώθηκαν και οι συμβάσεις τόσων εργαζομένων; Είναι πράγματα αυτά, λίγες ώρες πριν κάνει την έφοδο του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης; Και το...opengov τι γίνεται; εδώ ολόκληρος...Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο Γιάννης Μανιάτης και ζητάει να καλυφθούν θέσεις μετακλητών συνεργατών, με ανοικτές διαδικασίες στο opengov.gr. Στην Κτηματολόγιο Α.Ε., δηλαδή ποιος θα κάνει τον έλεγχο στα βιογραφικά των υποψηφίων; Ο..."σεφ" των προσλήψεων, Μπάμπης Κοσσυβάκης, που (και αυτόν τον μήνα) αμείφθηκε για τις "υπηρεσίες" του περισσότερο και από Υπουργούς;
Παρακαλούμε, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα, από την Διοίκηση της εταιρίας, αντί να "ανακοινώνεται" (μέσω διαρροών του Γραφείου Τύπου της εταιρίας) πως η Κτηματολόγιο Α.Ε. ετοιμάζεται να εισπράξει 200.000.000 €, ακόμα και από τους...κληρονόμους, όσων είχαν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους προ δωδεκαετίας. Αλήθεια, τα άλλα 220 εκατομμύρια, τελικά ξέρουμε, που... τοποθετήθηκαν, πως και πότε; Οι εποχές είναι κρίσιμες, χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία, διαφάνεια και...δράση, γιατί η ευαισθησία των πολιτών είναι...στο κόκκινο.
Με αγάπη, Fimotro.
Υ.Γ. Green Tina, να σε προστατεύσουμε θέλουμε. Γιατί μάλλον κάποιοι προδίδουν την εμπιστοσύνη σου στο πρόσωπό τους, στην αναιτιολόγητη προσπάθειά τους να "καλύψουν" πεπραγμένα προκατόχων τους. Εμείς, θα επανέλθουμε με άλλες αποκαλύψεις, μέχρι όλο το πολύχρωμο πουλόβερ να ξηλωθεί. Και όταν (εντός του Μαρτίου) συνειδητοποιήσεις και εσύ και οι εργαζόμενοι και η κοινή γνώμη, πως διαχειρίστηκε μία...παρέα διεφθαρμένων το υστέρημα των πολιτών, θα καταλάβεις την...εμμονή μας με το πάλαι ποτέ, "μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα". Καλό μήνα...

fimotro.

Read more...

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Εντός του Μαρτίου η κυβέρνηση ανοίγει τον καυτό φάκελο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ για τον υπολογισμό του ύψους της βασικής σύνταξης- από το 2018- εξετάζει και το σενάριο της σύνδεσής της με εισοδηματικά κριτήρια. Τα δύο νομοσχέδια που προωθούνται αναμένεται να προκαλέσουν κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και μαζικές...
πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Κουτρουμάνης τονίζουν σε όλους τους τόνους: «Διασφαλίζουμε απολύτως όσους έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σήμερα καθεστώς. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας στους εργαζομένους και να αποχωρήσουν σταδιακά για συνταξιοδότηση, χωρίς να φοβούνται αιφνιδιασμούς και ανατροπές».
Οι βασικές αλλαγές, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα αρχίσουν να τρέχουν από 1/1/2013. Για τον ιδιωτικό τομέα οι αλλαγές είναι σταδιακές, ενώ και για το Δημόσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ανάλογη περίοδο προσαρμογής (έως το 2017) για την προβλεπόμενη αύξηση, κατά 5 έως 17 έτη, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.
Το σκληρό σενάριο
Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, εκτός από τα μέτρα για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας και για την εισφοροδιαφυγή, παραμένει η παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια καθώς από αυτά θα εξαρτάται και το ύψος των συντάξεων. Το σκληρό σενάριο περιλαμβάνει τη χορήγηση, από το 2018, της βασικής σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, της οποίας το ύψος θα καθορίζεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με άλλο σενάριο, θα μπορεί κάποιος να πάρει τη βασική σύνταξη με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα ΜΕGΑ» και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
● Στα 65-67 λίγοι είναι οι εργαζόμενοι που μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν.
● Το 2010 πρέπει να εξασφαλίσουμε 2,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουμε τις συντάξεις.
● Οι συντάξεις είναι εγγυημένες. Δεν πρέπει να δανειστούμε ξανά. Ο ΟΑΕΕ έχει οφειλές 4 εκατ. ευρώ. Ό,τι και να κάνουμε, αν δεν υπάρχει καταβολή εισφορών δεν έχει σωτηρία με τα όρια ηλικίας. Τον Μάρτιο ο ΟΑΕΕ θα πρέπει να δώσει δώρο και συντάξεις. Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα το ξεπεράσουμε.
● Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους ασφαλισμένους να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησής τους. ● Μεγάλες οι δαπάνες για τα φάρμακα. Το ΙΚΑ πληρώνει για φάρμακα 215 εκατ. ευρώ τον μήνα.
● Οι γυναίκες που προσελήφθησαν πριν από το 1983, δεν απειλούνται από κάποια αλλαγή στα κριτήρια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
● Σήμερα, 250.000 ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Θέλουμε, όμως, σταδιακή αποχώρησή τους. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στάτους μέχρι το 2013.
● Για τον 14ο μισθό: Θα υπάρξουν σίγουρα πιέσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας και την εξοικονόμηση των 2,2 δισ. ευρώ.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...



fimotro.

Read more...

ΦΟΡΟ-ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη

Με νέα τεκμήρια διαβίωσης θα έρθει από φέτος αντιμέτωπο το σύνολο των 4 εκατομμυρίων φορολογουμένων, καθώς το δηλωθέν εισόδημά τους θα ελέγχεται με βάση τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία και τις δαπάνες τους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Oι ίδιοι σχεδιασμοί προβλέπουν βελτιώσεις στο πολυσυζητημένο...
μέτωπο των αποδείξεων. Έτσι, αποδείξεις μικρότερης αξίας θα κληθούν να μαζέψουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αλλαγές μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αρχικές ρυθμίσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από αρκετές αναβολές και ζυμώσεις, αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας τα χαρτιά του για τη φορολογία εισοδήματος, θέτοντας το σχετικό κεφάλαιο της φορολογικής μεταρρύθμισης για διαβούλευση στο Διαδίκτυο.
Τα νέα τεκμήρια
Στο μέτωπο των τεκμηρίων οι αποφάσεις δεν είναι ακόμη οριστικές. Ξεκάθαρο πάντως είναι ότι τα νέα τεκμήρια θα είναι τεκμήρια εισοδήματος και όχι ελέγχου, γεγονός που σημαίνει ότι αν το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση σειρά τεκμηρίων, θα φορολογείται τελικά με βάση το τεκμαρτό.
Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και ζουν πολυτελώς θα πιαστούν στην τσιμπίδα της Εφορίας.
Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνεται αρχικά υπ΄ όψιν τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο, το οποίο θα αυξάνεται σε συνάρτηση με τα περιουσιακά του στοιχεία. Τεκμήριο διαβίωσης θα καθιερωθεί για τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη, το βοηθητικό προσωπικό και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
Τα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση προβλέπουν κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα για την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. και τις δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., τα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ και ένα σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα και επιμέρους:
● Ακίνητα: παρ΄ ότι στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για διαμόρφωση των τεκμηρίων με βάση ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, επικρατέστερο θεωρείται το τεκμήριο να υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά και συγκεκριμένα με 40 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό πρώτης κατοικίας έως 100 τ.μ., με 60 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 101 έως τα 300 τ.μ. και με 80 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 300 τ.μ. Έτσι, πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 4.000 ευρώ και εφόσον η κατοικία είναι 150 τ.μ. το τεκμήριο θα διευρύνεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ. και επιπλέον 3.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 50). Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας (έτσι στο παράδειγμα των 150 τ.μ, το τεκμήριο της δευτερεύουσας θα μειώνεται σε 3.500 ευρώ) και για βοηθητικούς χώρους το ποσοστό θα υποχωρεί στο 20%.
● Αυτοκίνητα: για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών, το τεκμήριο χρήσης θα είναι 1.500-
2.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 100 κ.ε. εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Έτσι για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φθάνει έως 3.000 ευρώ.
● Οικιακές βοηθοί: το τεκμήριο προσδιορίζεται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ τον χρόνο.
● Δίδακτρα: θα υπολογίζονται κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον παιδικό σταθμό.
● Πισίνες: το τεκμήριο θα προσδιορίζεται με βάση τα μέτρα και ανάλογα με το αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική.
● Σκάφη- αεροσκάφη: ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη.
Έτσι, για παράδειγμα, τουλάχιστον 29.000 ευρώ πρέπει να δηλώνει ένας έγγαμος (τεκμήριο 5.000 ευρώ), με διαμέρισμα 200 τ.μ. (10.000 ευρώ), εξοχικό 100 τ.μ. (2.000 ευρώ), Ι.Χ. 2000 κ. εκ. (3.000 ευρώ), οικιακή βοηθό (4.000 ευρώ) και παιδί σε ιδιωτικό σχολείο (5.000 ευρώ).
fimotro


Read more...

ΖΗΤΟΥΝ "ΠΑΓΩΜΑ" ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


«Κοινωνικό σοκ» πρέπει να προκαλέσουν τα πρόσθετα μέτρα πιστεύουν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά για κατάργηση του 14ου μισθού (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) και της 14ης σύνταξης, καθώς και «πάγωμα» όλων των συντάξεων, οι οποίες σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες θα αυξάνονταν κατά 1,5% για όσους λαμβάνουν έως 2.000 ευρώ τον μήνα. Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά ένα γενικευμένο «πάγωμα» συντάξεων, δεν... επιθυμεί επί του παρόντος να ανοίξει θέμα 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αναζητεί εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να κόψει τμήμα και όχι ολόκληρο τον 14ο μισθό στο Δημόσιο. Παράλληλα, προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις εμμέσων φόρων, οι οποίες κατά κύριο πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων που θα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 4,8 δισ., ποσό που σύμφωνα με τους κοινοτικούς ελεγκτές κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι σαφές «όταν λέμε κατάργηση 14ου μισθού, εννοούμε κατάργηση και όχι απλές τμηματικές περικοπές» και ως εκ τούτου εν όψει της ανακοίνωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών.
Κατά τα λοιπά, στο μέτωπο των φόρων οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ετσι δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η οποία θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 1,5 δισ. ευρώ και η νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά, που κοστολογείται 1,2 δισ. ευρώ.
Αυτήν τη φορά η αύξηση του ΕΦΚ θα επιβαρύνει και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο είχε εξαιρεθεί στην αμέσως προηγούμενη αναπροσαρμογή του φόρου. Υπολογίζεται ότι η βενζίνη θα πωλείται πιο ακριβά από 10 έως 12 λεπτά το λίτρο.
Εκτιμάται δε ότι οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την αύξηση κατά 25% του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα ΙΧ άνω των 1.600 κυβικών εκατοστών και την καθιέρωση φόρου σε είδη πολυτελείας.
Σύσκεψη
Στο μέτωπο της εισοδηματικής πολιτικής, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να πάμε σε γενικευμένο «πάγωμα» των συντάξεων χωρίς πλαφόν τα 2.000 ευρώ, όπως ακριβώς δηλαδή έγινε και με τους μισθούς.
Επίσης, αν τελικά δεν προχωρήσει η οριστική κατάργηση του 14ου μισθού, θα προωθηθεί ρύθμιση μείωσης του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση κατά 10% των επιδομάτων για υψηλόμισθους, ώστε συνολικά να κοπούν δαπάνες της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ περίπου.Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει όλα τα πιθανά σενάρια.
Πιο αναλυτικά, ένα σενάριο προβλέπει τη μείωση του δώρου Χριστουγέννων κατά 50% σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση 10% για επιδόματα υψηλόμισθων υπαλλήλων. Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει κατάργηση του επιδόματος αδείας, η οποία θα συνοδεύεται και πάλι με νέα μείωση των επιδομάτων. Και το τρίτο «ψαλίδισμα» επιδόματος και δώρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκοφίν έχει συστήσει και μείωση των κρατικών επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο φθάνει στα 10,3 δισ. για το τρέχον έτος.
Τέλος, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και πρόταση για περικοπές στην Παιδεία. Δηλαδή, να κοπεί το 1 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα αποτελούσε την επιπλέον χρηματοδότηση της εντός του 2010.
fimotro


Read more...

0+0=0% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές θα είναι και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, χωρίς καν να συνεννοηθεί με τον συναρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος... εξεπλάγη... ευχάριστα, αφού βρήκε απροσδόκητο συμπαραστάτη στην επιχείρηση περικοπής κάθε είδους δαπάνης.
Μείον 500 εκατ. ευρώ
Το «πάγωμα» των συντάξεων αναμένεται να στερήσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από τα 2,7 εκατ. των συνταξιούχων και να πυροδοτήσει νέα κοινωνική ένταση. Πόσο μάλιστα όταν το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει γενικό «πάγωμα» αποδοχών και αύξηση των έμμεσων φόρων, κυρίως δε του ΦΠΑ.
Η πρωτοφανούς σκληρότητας, τουλάχιστον για σοσιαλιστική κυβέρνηση, αυτή απόφαση ελήφθη μετά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το α' δίμηνο του έτους, ενώ αυξάνουν τα έσοδα κατά 2% (σε μέσα επίπεδα), ταυτόχρονα εκτινάσσονται οι δαπάνες, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί αυξήσεις στις συντάξεις από το 2008. Αυτό συνέβη λόγω αύξησης των δαπανών υγείας (φάρμακα και θεραπευτήρια), η οποία ανέρχεται στο 11%, ενώ το ΙΚΑ εμφανίζει υποεκτιμημένες τις δαπάνες υγείας (αύξηση μόλις κατά 6,7% τον Ιανουάριο). Ανάλογη εικόνα σημαντικής αύξησης των δαπανών παρουσιάζουν και τα άλλα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Υποδομών κ.ά.). Και επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τη ασύστολη συνταγογράφηση των γιατρών και την αρπακτική διάθεση των φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν σε βάρος των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, κόβει τις συντάξεις των 500 και 700 ευρώ τον μήνα.
Ταυτόχρονα στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανατεθεί η μισή προσπάθεια για μείωση του κρατικού ελλείμματος, αφού έχουν περικοπεί 4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ (5 μαζί με το υπουργείο Εργασίας) από τα 10 δισ. (4%) του ΑΕΠ που περικόπτει φέτος η κυβέρνηση για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 8,7%. Αρα την προσαρμογή θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι.
Αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ
Ταυτόχρονα παραμένει το αδιέξοδο στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ, που έχει ανάγκη 280 εκατ. μέχρι τις 24 Μαρτίου προκειμένου να πιστώσει τους λογαριασμούς 305.000 συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών με 320 εκατ. ευρώ για το δώρο Πάσχα και τη σύνταξη Απριλίου. Σε σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών, δεν βρέθηκε λύση, με τον κ. Παπακωσταντίνου να επιμένει τα 540 εκατ. της κρατικής ενίσχυσης να κατανεμηθούν ισομερώς στη διάρκεια του 12μήνου (και να μη δοθούν όλα στο α' τρίμηνο προκειμένου να πληρωθούν τώρα οι συντάξεις και μετά βλέπουμε...). Τώρα, σαν λύση μένει είτε η εκποίηση της κινητής περιουσίας του ΟΑΕΕ -μόλις 200 εκατ.- είτε να μην καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που φέρεται να έχει εισηγηθεί ο κ. Λοβέρδος.
Το Ασφαλιστικό
Στην ίδια σύσκεψη του Σαββάτου συζητήθηκαν και οι λογαριασμοί (περικοπές) του νέου Ασφαλιστικού εν όψει της παρουσίασης του σχετικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Μαρτίου. Το νέο ασφαλιστικό τοπίο προβλέπει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) το νωρίτερο στο 65 έτος. Επίσης, αυτό το ποσό κρατικής ενίσχυσης δεν θα το λαμβάνουν όσοι παίρνουν ανταποδοτική σύνταξη από το οικείο ταμείο -ανάλογα με τις εισφορές- άνω των 1.300 ευρώ. Τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε χρόνο στην ασφάλιση θα περιοριστούν στο 1,4% (για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης) έως 1,7% για τα χρόνια πέραν του 33ου, από 2% τον χρόνο σήμερα και 70% για την 35ετία στο ΙΚΑ. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από το 2018 και η σύνταξη θα υπολογίζεται για 15 έτη, από τις εισφορές του 2002. Τα δρακόντεια αυτά μέτρα οδηγούν σε καθήλωση των μέσων συντάξεων, καθώς ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να σταθεροποιηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη στα επίπεδα του 13,6% το ΑΕΠ (που ήταν το 2009) μέχρι το 2030, αν και θα αυξηθούν οι συνταξιούχοι, ενώ η συμμετοχή του προϋπολογισμού να μην ξεπερνά, στο έτος αναφοράς, τα περσινά επίπεδα του 6,6% (μαζί με το Δημόσιο και το ΟΓΑ).
Η ...υποδοχή Ρεν
Ως προς τα νέα περιοριστικά μέτρα με τα οποία θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, προκειμένου να ξεκλειδώσει την κοινοτική βοήθεια προς τη χώρα, αναμένεται να κοπεί το επίδομα αδείας, ίσως και το 1/2 του Δώρου Χριστουγέννων.
Στο μεταξύ σήμερα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το εργασιακό. Σ' αυτό προβλέπεται η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων έργου (απασχόληση με μπλοκάκι) πέραν των 9 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα απολύσεων (ορίου και αποζημιώσεων).
fimotro.


Read more...