Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Χτυπούν λάθος πόρτα για τις μίζες, τονίζει ο Άκης Τσοχατζόπουλος

«Περίεργη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

«Είναι φανερό ότι η υπόθεση μπάζει νερά» δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος
«Είναι φανερό ότι η υπόθεση μπάζει νερά» δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Η υπόθεση των υποβρυχίων «είναι σκάνδαλο μίζας» παραδέχεται για πρώτη φορά ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος. Τη δική του, ωστόσο, εμπλοκή, την αποδίδει «σε γνωστά παράκεντρα της εξουσίας εντός ΠΑΣΟΚ».

«Με τοποθέτησαν αιφνιδιαστικά στο 'κάδρο' των υπουργών για τους οποίους θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τη Siemens, ενώ δεν έχω καν υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Τους πληροφορώ ότι χτυπούν λάθος πόρτα».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ.Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει «περίεργη σύμπτωση» την κοινή απόφαση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «να παραπέμψουν μόνο αυτόν».

«Είναι φανερό ότι η υπόθεση 'μπάζει νερά', υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα σκάνδαλο μίζας που εξελίχθηκε μέσα από διάφορες πτυχές εκτέλεσης του προγράμματος και για τις οποίες οι ένοχοι πρέπει να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν» τόνισε.

Ο ίδιος δηλώνει ότι νιώθει «ενοχλημένος και αδικημένος από την ανιστόρητη προσπάθεια ορισμένων να με εμφανίσουν δήθεν ως 'ξένο σώμα' για το ΠΑΣΟΚ. Είναι εμφανές ότι υπακούουν σε πολιτικές σκοπιμότητες.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιμένουν τα σενάρια παρά τις διαψεύσεις Στο τραπέζι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, η φιλική αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα» είναι στο τραπέζι των συζητήσεων
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, η φιλική αναδιάρθρωση χωρίς «κούρεμα» είναι στο τραπέζι των συζητήσεων
Αθήνα
Κερδίζουν έδαφος τα σενάρια περί επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του «παλαιού» -εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ, καθώς, παρά τις επίσημες διαψεύσεις φαίνεται πως αυτό το σχέδιο συζητείται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.Η γερμανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει εμμέσως από τις δηλώσεις υπουργών αλλά και σημαντικών παραγόντων της οικονομικής ζωής της χώρας, φέρεται να επεξεργάζεται σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων «εθελούσια» αναδιάρθρωση με χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Ένα σενάριο είναι η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα «Ομόλογα Μπρέιντι» που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του 1980 στις υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής

Μία άλλη εναλλακτική πρόταση που φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους.

Στόχος όσων επεξεργάζονται και συζητούν αυτά τα ενδεχόμενα, είναι η μία μορφή «φιλικής» ή «ήπιας» αναδιάρθρωσης, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χωρίς διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων («haircut»), κάτι, όμως, που φοβούνται στις αγορές ότι θα ακολουθήσει.

Η επιμήκυνση εκτιμάται ότι θα είναι για τουλάχιστον 10 έτη, ενώ ακούγονται και ορισμένες φωνές που ζητούν ακόμα μεγαλύτερη περίοδο «χάριτος», ίσως έως και 30 έτη, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα συμφωνήσουν οι -περισσότεροι έστω- πιστωτές της χώρας.

Για παράδειγμα, το Ελληνικό Δημόσιο για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, θα μπορούσε να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής για 10 έτη, συνεχίζοντας την καταβολή των τόκων. Έτσι, ένα ομόλογο που λήγει το 2011 θα πληρωθεί το 2021, ενώ εν τω μεταξύ το Δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τους τόκους (το ύψος των οποίων είναι επίσης αντικείμενο διαπραγμάτευσης).

Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει κεφάλαια 30 δισ. ευρώ περίπου ετησίως για πληρωμή παλαιότερων ομολόγων που λήγουν.

Σημειώνεται ότι μόνο για τόκους, το Δημόσιο θα καταβάλει 14,3 δισ. ευρώ φέτος, 15,4 δισ. το 2012, 17 δισ. το 2013, 19,9 δισ. το 2014 και 22,5 δισ. ευρώ το 2015.

Εφόσον, σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και μία περίοδο αναστολής πληρωμής τόκων ή μείωση των τόκων, τότε το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να συζητεί ήδη το σενάριο της επιμήκυνσης, αν και επισήμως διαψεύδει τη σχετική φημολογία, καθώς η αναδιάρθρωση όπως και αν ονομαστεί, όποιο περιεχόμενο και αν έχει, δεν προαναγέλλεται.

Για να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, θα πρέπει να πρώτα να δουν απτά αποτελέσματα από την κυβέρνηση τόσο στην εφαρμογή του Μνημονίου όσο και στην πολιτική βούληση εφαρμογής του σχεδίου των 50 δισ. ευρώ για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Αυτό, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν και τα κυβερνητικά στελέχη που προτείνουν τη «φιλική» αναδιάρθρωση, όπως η Βάσω Παπανδρέου (που ζητεί να γίνει άμεσα), άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλλά ακόμα και πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης το ταχύτερο, σε συνεννόηση με την Ευρώπη.

Από την κυβερνητική παράταξη, το θέμα είχε θίξει από τα τέλη Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είχε πει, μεταξύ άλλων, πως «η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».

Επισήμως, η κυβέρνηση διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία αυτά τα σενάρια. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η ΝΔ λέει ότι ακόμα και η συζήτηση για αυτό το θέμα βλάπτει τη χώρα, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν μονομερή διαγραφή του χρέους, εκτιμώντας ότι τυχόν «φιλική» αναδιάρθρωση θα γίνει με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα.

Επαναγορά ομολόγων

Κρίσιμο ζήτημα για τη διαχείριση του χρέους είναι η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Εάν η Ελλάδα μπορούσε να βρει τα κεφάλαια (μέσω, για παράδειγμα, του μηχανισμού ευρω-στήριξης), τότε θα μπορούσε να αγοράσει χρέος με σημαντική έκπτωση.

Αν ένα δεκαετές ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται κοντά στο 65% της ονομαστικής του αξίας, τότε το Δημόσιο μπορεί να επαναγοράσει αυτό το ομόλογο καταβάλοντας 65 εκατομμύρια, δηλαδή γλιτώνει 35 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σενάριο παίζει η ΕΚΤ, η οποία τονίζει προς κάθε κατεύθυνση την κατηγορηματική αντίθεση της στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της, από τις παρεμβάσεις στην αγορά για τη στήριξη των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, περίπου 50 δισ. ελληνικά ομόλογα. Αν η μέση τιμή κτήσης ήταν το 70% της ονομαστικής τους αξίας, τότε η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει αυτούς τους τίτλους στην ίδια τιμή, εξοικονομώντας 15 δισ. ευρώ.

Το αρνητικό στο σχέδιο επαναγοράς είναι το γεγονός ότι δεν έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι στη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τους μηχανισμούς στήριξης, τόσο τον προσωρινό (EFSF) που θα λειτουργήσει μέχρι το 2013 όσο και τον μόνιμο που θα τον διαδεχθεί στη συνέχεια (ESM).

Οι μηχανισμοί στήριξης θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα μόνο στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή κατά την έκδοση των τίτλων.

Η Ουρουγουάη και τα ομόλογα Μπρέιντι

Σύμφωνα με τον νομικό εμπειρογνώμονα που συμβούλευε την κυβέρνηση της Ουρουγουάης όταν αναδιάρθρωσε επιτυχώς το χρέος της το 2003, Λι Μπουχάιτ, μία αναδιάρθρωση χωρίς τη συναίνεση των ομολογιούχων, θα προκαλούσε «σεισμό» σε όλη την ευρωπεριφέρεια.

Το 90% περίπου των ελληνικών ομολόγων διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τροποποιήσει τις σχετικές συμβάσεις μεταβάλλοντας το χρωστούμενο κεφάλαιο, τη διάρκεια των ομολόγων και το επιτόκιό τους.

Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, αντίκειται στην πολιτική του Μνημονίου και θα αποθάρρυνε τους επενδυτές να τοποθετήσουν στο μέλλον τα κεφάλαιά τους σε ελληνικά ομόλογα. Για να ξαναγίνει η χώρα σύντομα αξιόπιστος δανειολήπτης, εκτιμά ότι καλύτερη θα ήταν μία ηπιότερη «εθελοντική» αναδιάρθρωση μετά από συνεννόηση με τους ομολογιούχους.

Αυτό έγινε στην Ουρουγουάη το 2003. Όλοι οι δανειστές της νοτιοαμερικανικής χώρας πείστηκαν τότε να δεχθούν επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων τους, διατηρώντας αμετάβλητη την ονομαστική αξία και τα κουπόνια τους (τόκοι).

Για να μπορούν οι δανειστές να ψηφίσουν επί παρόμοιων προτάσεων και να μην επιτρέπεται σε μειοψηφία τους να τις μπλοκάρουν, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει «συλλογικές ρήτρες δράσης («collective action clauses» - CACs)», σημειώνει.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 25 Μαρτίου, Cacs πρέπει να έχουν όλα τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης μετά το 2013, τα οποία θα προβλέπουν ένα πλαίσιο για μία πιθανή αναδιάρθρωση, για την οποία θα απαιτείται η συμφωνία της πλειονότητας των ομολογιούχων, κατά πάσα πιθανότητα του 70% των πιστωτών.

Ωστόσο, προβλέπει ότι χωρίς να προσφέρει ορισμένες «πιστωτικές ενισχύσεις», η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πείσει τους δανειστές της να αποδεχτούν μια τέτοια λύση, που παρόλη την ηπιότητά της θα ελαττώσει την καθαρή παρούσα αξία (net present value - NPV) των ομολόγων.

Τέτοιου είδους «ενισχύσεις» ίσως λάβουν τη μορφή ευρωπαϊκών ομολόγων «Brady». Το εργαλείο αυτό, αμερικανικής επινόησης, χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990. Είχαν εκδοθεί τότε στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής χρέους και προσφέρθηκαν σε κατόχους ομολόγων χρεωκοπημένων κρατών.

Τα ομόλογα Brady ονομάστηκαν έτσι προς τιμήν του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπρέιντι, που έδωσε την δυνατότητα το 1989 σε 17 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, να ανταλλάξουν τα επισφαλή δάνεια τους με νέους τίτλους, ορισμένοι εκ των οποίων στηρίζονταν με ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου χωρίς κουπόνι.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση των Ευρωπαίων εταίρων της για να κάνει ελκυστικότερη την ανταλλαγή παλιού χρέους της με τέτοιου είδους «ενισχυμένα» ομόλογα.

Ένας τρόπος για να αποδεχθεί η αγορά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν να ενισχυθούν με τη στήριξη του μόνιμου μηχανισμό στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με το προηγούμενο των ομολόγων Brady, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης για να αγοράσει από το ESM ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero-coupon bonds) ως εγγύηση για τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει.

Ο μόνος κίνδυνος που θα αναλάμβαναν επομένως οι επενδυτές θα είναι να μην καταβάλλει η Αθήνα τα κουπόνια των νέων ομολόγων, και όχι το αρχικό τους κεφάλαιο.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Άνω του 100% του ΑΕΠ τα ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά της Ελλάδας» λέει το ΔΝΤ

Αλλά η άκρη του τούνελ αργεί

Ουάσινγτον
Θετική ήταν η ανταπόκριση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Ο ίδιος χαιρέτισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι«ίσως είναι τα καλύτερα νέα αυτούς τους τελευταίους μήνες».

«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποίησεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της, εκτιμώντας ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο χρέος της.

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι έχουν μεν καταβληθεί σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, ωστόσο, θα πρέπει να «αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».

Ο Μπόρχες έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι χώρες αυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί» απάντησε το στέλεχος του ΔΝΤ, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Το πρόγραμμα (οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα) εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία» τόνισε ο Μπόρχες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: «Θα συγκρουστούμε σκληρά»

ομο και δεν θα πάρετε φράγκο.

ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ

Τις πρώτες έντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για δραστική μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ. «Δεν πρόκειται να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλου, σχολιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ …
από το 51% έως το 34%, το 2012, με διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ. Η επίσημη τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ αναμένεται αργότερα.
ethnos


Read more...

Financial Times: Το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα για «ήπια» αναδιάρθρωση

Λύση τύπου «ομολόγων Μπρέιντι» ;


http://img.protothema.gr/DD191C1BDFA04A9E5E997C1BC785D915.jpg
Έμμεσες πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα να προχωρήσει σε μια, όπως τη χαρακτηρίζει, εθελοντική άρα και … «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times!

Συγκεκριμένα, το σχετικό ρεπορτάζ επικαλείται πηγές «κοντά στην κυβέρνηση του Βερολίνου», οι οποίες διατείνονται πως στην περίπτωση που η χώρα μας αποτύχει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο, με … γερμανική υπογραφή, που προβλέπει την ανταλλαγή του χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που είχε ακολουθηθεί στη δεκαετία του 1980 στις προβληματικές – τότε – χώρες της Λατινικής Αμερικής, σχέδιο εμπνευσμένο από τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Μπρέιντι.

Οι συντάκτες των FT επιμένουν μάλιστα πως υπάρχει κι ένα είδος εναλλακτικού σχεδίου, δηλαδή η εξαγορά ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και παράλληλης επιμήκυνσής του.

Read more...

Υπάλληλος των ΕΛΤΑ ο «εγκέφαλος» της ληστείας ταχυδρόμου!

Ηράκλειο


http://img.protothema.gr/CFC6C1C7C16E853B8C9A6F0E9049ACA5.jpg
Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο να είχαν «εκ των έσω» πληροφόρηση οι δράστες της ληστείας σε βάρος διανομέα των ΕΛ.ΤΑ., που είχε γίνει την 1η Δεκεμβρίου 2010 στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι του Ηρακλείου. Και όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο αφού ο «εγκέφαλος» ήταν ένας 56χρονος συνάδελφος του θύματος ο οποίος γνώριζε τις ώρες και τα δρομολόγια των χρηματαποστολών!

Ο ίδιος, βέβαια, που θεωρούνταν υπεράνω υποψίας, δεν συμμετείχε στην ληστεία την οποία είχαν διαπράξει δύο Έλληνες 25 και 22 χρόνων και ένας 24χρονος αλλοδαπός με την δική του καθοδήγηση. Η ληστεία είχε γίνει από δυο κουκουλοφόρους οπλισμένους με καραμπίνες, οι οποίοι είχαν κλείσει τον δρόμο στο αυτοκίνητο του ταχυδρομικού υπαλλήλου και το ακινητοποίησαν στην επαρχιακή οδό Κοκκίνη Χάνι– Κάτω Βάθειας. Αμέσως μετά, έσπασαν το τζάμι και υπό την απειλή των όπλων τους ανάγκασαν τον οδηγό να τους παραδώσει έξη από τους 12 σάκους που μετέφερε, οι οποίοι περιείχαν τα χρήματα.

Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο το οποίο βρέθηκε στην κατοχή τους, όπως
και το όπλο που χρησιμοποίησαν. Και τα δυο αναγνωρίσθηκαν με απόλυτη βεβαιότητα από τον ταχυδρόμο. Στο σπίτι του 56χρονου «εγκέφαλου» της ληστείας στα Χάνια, κατασχεθήκαν δύο κυνηγετικά όπλα και 21 πλήρη φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ενώ στο σπίτι όπου συγκατοικούν ο 25χρονος και ο 22χρονος βρέθηκαν τρία ναρκωτικά χάπια.
Read more...

ΔΙΔΑΓΜΑ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!!


Κάννες 27/6/1995...Κύκνειο ασμα του Ανδρέα Παπανδρέου για την Ευρώπη του μέλλοντος ....Το μοναχικό λιοντάρι της Ευρώπης (έγραφε τότε ο Διεθνής τύπος) παραμένει ο τελευταίος Οραματιστής μετά την απουσία του Φρανσουά Μιτεράν....Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ...........

Read more...

Αγωγή κατά κατοίκου της Κερατέας κατέθεσε η σύζυγος του Θ. Πάγκαλου

Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ από μία κάτοικο της Κερατέας για όσα είπε στην εκπομπή «Αλ Τσαντίρι» απαιτεί η σύζυγος του Αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, Χριστίνα Χριστοφάκη, ζητώντας μάλιστα και την κράτησή της για 12 μήνες.
Η Χριστίνα Χριστοφάκη υπέβαλλε αγωγή κατά της Ελευθερίας Ψυχογιού, καθώς η τελευταία ανέφερε την Χ. Χριστοφάκη με το επώνυμο του συζύγου της (Παγκάλου), γεγονός που ερμηνεύτηκε από την σύζυγο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ως προσπάθεια να την απαξιώσει.
Τα ακριβή λόγια της Ελευθερίας Ψυχογιού στην εκπομπή ήταν τα εξής: «Ως κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού (…) καταγγέλλουμε την κυρία Παγκάλου η οποία καταψήφισε την στήριξη στην Κερατέα. Διότι εμείς δεν φάγαμε μαζί τα λεφτά, διότι εμείς δεν φάγαμε μαζί τον Οτσαλάν, διότι και εμείς δεν φάγαμε και εκείνο το παιδάκι που δεν πρόλαβε να γεννηθεί και η καρδούλα του σταμάτησε να χτυπάει την Τρίτη που μπήκαν τα ΜΑΤ στην Κερατέα».Όπως αναφέρει στην αγωγή της η Χ. Χριστοφάκη,..
«η εναγόμενη εξαπέλυσε στοχευμένη, αήθη και απρόκλητη επίθεση εναντίον μου με τη χρήση άκρως συκοφαντικών και ψευδών ισχυρισμών που ως στόχο είχαν να με εμφανίσουν ως ηθικό ή φυσικό αυτουργό της απώλειας ενός κυοφορούμενου παιδιού αφετέρου δε, ως άνθρωπο ανήθικο. Διεφθαρμένο και αδιάφορο για τα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Ακόμα η εναγόμενη επιχείρησε να ταυτίσει τις επιλογές και τις ενέργειές μου με αυτές του συζύγου μου Θεόδωρου Πάγκαλου με τελικό σκοπό να πλήξει βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου και να αμαυρώσει την εικόνα μου ως πολιτικού προσώπου που ασχολείται με τα κοινά του τόπου του».
Ακολουθεί η απάντηση της εναγόμενης, Ελευθερίας Ψυχογιού:
«Η σύζυγος του κ. Παγκάλου επέλεξε για τους δικούς της λόγους, παραφράζοντας τα λεγόμενα μου, υποθέτοντας ότι αναφέρομαι στο πρόσωπό της, να μου κάνει αγωγή ζητώντας μου το ποσό των 300.000 ευρώ και την προσωρινή μου κράτηση διάρκειας δώδεκα μηνών. Ο σύζυγος μου ονομάζεται Βλαβιανός. Ουδέποτε θα θεωρούσα ότι θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπεια μου εάν με αποκαλούσε κάποιος κυρία Βλαβιανού.
Πέραν τούτου έχω κάθε δικαίωμα ως πολίτης να ισχυρίζομαι ότι δεν έφαγα τα λεφτά κανενός, ότι δεν συμμετείχα στην παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές και βεβαίως ότι δεν ευθύνομαι για το θάνατο κανενός παιδιού ή εμβρύου.
Σημειωτέον, την ημέρα της εκπομπής ήταν κι η μαύρη επέτειος της παράδοσης του Οτσαλάν, που σύμφωνα με δημοσιεύματα εδιώχθη από το σπίτι του Έλληνα Πρέσβη στο Ναϊρόμπι από τον κ. Μπόμπο που για μεγάλο χρονικό διάστημα ηγείτο των επιχειρήσεων των ΜΑΤ στην Κερατέα.
Η ελευθερία της έκφρασης καθώς κι η διεκδίκηση, η αγωνία κι ο αγώνας για μια καλύτερης κοινωνίας είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη.
Όσοι αρνούνται το δικαίωμα αυτό καταζητούνται απ ό την σύνεση, τη λογική και την δημοκρατία. Θα συνεχίσω λοιπόν με το ίδιο σθένος να συμμετέχω στα κινήματα εκφράζοντας ελεύθερα την γνώμη και την άποψη μου, σεβόμενη το Σύνταγμα ,αρνούμενη να συμβιβαστώ ή να υποκύψω σ εκβιασμούς, εκφοβισμούς και τακτικές που δεν τιμούν την δημοκρατία κι εκτρέφουν "τέρατα" όπως λέει κι ο Μ. Χατζιδάκης.
Πιο συγκεκριμένα ο Μάνος Χατζιδάκης είπε: «Από την ώρα που ο Φρανκεστάιν γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, ο κόσμος προχωράει μαθηματικά στη εκμηδένισή του. Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά συνήθισε να φοβάται.
Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ' το μυαλό της κότας. Απ' το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ' ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ' ένα ζώο δυνατό που βρυχάται. Τι να τους πως και πώς να τους το πω. Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί;
Η υποταγή, ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πως πρέπει, του πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε;
Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά.
Το τέρας είχε αρχίσει να κυκλοφορεί. Οι οδοκαθαριστές άρχιζαν την παράστασή τους με Σαίξπηρ, Σίλλερ και Αισχύλο , μιασ και ανήκουν δικαιωματικά στο υπουργείο Πολιτισμού. Χορός από τραβεστί, ψάλλει τα χορικά του Θεοδωράκη και αποσύρεται εις τας μικράς οδούς, χορεύοντας συρτάκι. Τουρίστες Γάλλοι, Άγγλοι κι' Ελβετοί παρακολουθούν κι ανατριχιάζουν μπρος σ' αυτό το παραδοσιακό μας μεγαλείο. Το τέρας γίνεται γελοίο και κυκλοφορεί ανενόχλητο από Ωδείο σε Ωδείο. Η κλασσική μας Μουσική γίνεται Μαγειρείο. Κι όλος ο κόσμος απαιτεί επιδόματα ειδικά από το Δημόσιο Ταμείο.
Το ερώτημα περνάει απ' τις ηλεκτρικές εφημερίδες της κεντρικής πλατείας. Πως θα αντιδράσουμε και πως δε θα συμβιβαστούμε με το τέρας;
Θυμάστε τι έγινε στην «Ερωφίλη». Ο κόσμος της είχε για βασικές αξίες, το ήθος, την αλήθεια και την ομορφιά. Κι έτσι όταν παρουσιαζότανε η μορφή του τέρατος, αναστάτωνε το κοινό αίσθημα, εκ βαθέων, και προκαλούσε απρόσμενη, άμεση και καθοριστική αντίδραση. Μόλις ο Βασιλιάς έβγαλε τον μανδύα του μεγαλείου και το προσωπείο του αγαθού αρχηγού πατέρα, κι εφάνη στο πρόσωπό του η μορφή του τέρατος, ο Χορός, από γυναίκες, ορμά πάνω του, τον ποδοπατά, τον θανατώνει και τον εξαφανίζει.
Αυτό σημαίνει πως ο χορός των γυναικών αυτών, και δεν φοβήθηκε, αλλά και πως δεν μπορούσε ποτέ να μοιάσει με το πρόσωπο του τέρατος."
Μάνος Χατζιδάκις Κυριακή, 30 Ιουλίου 1978.
tvxs

Αναρτήθηκε από Καπέλλας Δημήτρης

Read more...

Το 2013 θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα...


Από το http://harrytsopanos.blogspot.com/
Αυτο ανεφερε μεσα σε ολα τα αλλα ανοητα που ειπε ο διαχειριστης μας,και για μια φορα θα τον χειροκροτησω και εγω ... κλαπ... κλαπ... κλαπ.... μπραβο, μπραβο, ειπες και μια αληθεια.
Διοτι πραγματικα θα εχουμε μια διαφορετικη Ελλαδα το 2013, το θεμα ειναι τι διαφορετικο θα εχει αυτη η Ελλαδα απο εκεινη που ζησαμε εως την ημερα που ανελαβε για κακη μας τυχη ο τυχαρπαστος αυτος κυριος;
Λοιπον η Ελλαδα του 2013 θα εχει:
Πολυ περισσοτερους φτωχους.
Δεκαδες νεκρους απο...
τις αυτοκτονιες.
Συσιτια σε καθε γειτονια.
Περισσοτερους ανεργους απο τους εργαζομενους.
Εργαζομενους με μισθους πεινας και χωρις δικαιωματα.
Εξαθλιωση και ανεχεια.
Ακριβεια περαν των δυνατοτητων του λαου.
Κλειστα καταστηματα και βιομηχανιες.
Και επειδη μερικα πραγματα δεν αλλαζουν ποτε θα συνεχισουμε να εχουμε:
Βουλευτες που καλοτρωνε και καλοπινουν και τους κυνηγαει ο Συριζα(σικ)
Πολιτικους που αδιαφορουν για τον λαο και τον τοπο.
Κλεφτες που θα παραμενουν εκτος φυλακης.
Απατεωνες που θα μας συμβουλευουν απο το διαδυκτιο με συμβουλες ενω οταν ειχαν την δυναμη δεν εκαναν τιποτα.
Μεταναστες που θα καταλαμβανουν κτηρια με στοχο την μονιμοποιηση τους.
Αυτη με λιγα λογια ειναι η διαφορετικη Ελλαδα του Παπανδρεου,μια Ελλαδα χαμενη στην μεταφραση.
Αυτη ειναι η Ελλαδα που θελει.
Το θεμα ειναι...την θελουμε εμεις αυτην την Ελλαδα;

Read more...

Μας χρωστάνε 2 δισ. ευρώ οι Γάλλοι για τα Μιράζ 2000


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε έφθασε βαρύτατη καταγγελία από ελληνική βιομηχανία για χρέος της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας DASSAUL που κατασκεύασε τα Μιράζ 2000 – 5 προς την Ελλάδα, λόγω αθέτησης συμφωνιών.

Η καταγγελία προέρχεται από την ελληνική βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΥΤΕ ΑΕΒΕ DEFENSE ELECTRONICS και αφορά τη γαλλική εταιρεία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική εταιρεία κατηγορεί τους Γάλλους κατασκευαστές του μαχητικού αεροπλάνου Μιράζ 2000 ότι δεν υλοποίησαν το πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς την Ελλάδα από το 2002 μέχρι σήμερα, όπως ήταν υποχρεωμένοι, από τη σύμβαση που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο για την πώληση των Μιράζ 2000-5.

Η καταγγελία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής: Τον Αύγουστο του 2000 υπογράφηκε συμφωνία πώλησης στην Ελλάδα από την DASSAUL 15 μαχητικών Μιράζ 2000-5 και αναβάθμιση 10 παλιών Μιράζ 2000 σε ΜΙΡΑΖ 2000-5.

Στην σύμβαση για τα αντισταθμιστικά οφέλη της DASSAUL προς την Ελλάδα, υπογράφηκαν 41 προγράμματα συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ που θα εκτελούνταν από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες με παράλληλη μεταβίβαση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης από τους Γάλλους και συμμετοχής τους σε μηχανολογικό εξοπλισμό των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όλα αυτά όμως δεν προχώρησαν από τη γαλλική πλευρά, σχετική έρευνα για οικονομικές παραβάσεις και παρατυπίες έχει κάνει ήδη ο ΣΔΟΕ και ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου।

newsbomb.gr
Read more...

«Θα γίνουν απολύσεις στον 9.84! Αν δεν τα βγάλει πέρα φυσικά, θα κλείσει...»...



Μείωση προσωπικού με απολύσεις, στο ραδιοσταθμό της Αθήνας, προανήγγειλε με συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 97,2, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Ήδη απομακρύνθηκαν 82 δημοσιογράφοι από τον 9,84. Εμείς προσπαθούμε να τον σώσουμε το σταθμό. Αλλά θα... σώσουμε έχοντας ένα πρόγραμμα στραμμένο προς την πόλη και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του 9,84 σε σχέση με τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο με έναν εξορθολογισμό και του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει» σημείωσε ενώ ερωτώμενος εάν ο εξορθολογισμός περιλαμβάνει απολύσεις, τόνισε « Είναι απαραίτητη η μείωση του προσωπικού. Δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ο σταθμός αλλιώς. Φυσικά και με απολύσεις. Αλλά προσέξτε όχι στα τυφλά ούτε να πάρουμε τη χατζάρα, ούτε αυθαίρετα, ούτε με κομματικά κριτήρια όπως γινόταν παλιά. Θα φτιαχτεί ένα πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα στραμμένο στην πόλη, και με βάση αυτό θα συνεχίσουν να εργάζονται άνθρωποι ή θα προσληφθούν νέοι».

Δεν προσδιόρισε ωστόσο το ποσοστό των περικοπών όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λουκέτου του ιστορικού σταθμού, λέγοντας «Αν ο σταθμός δεν τα βγάλει πέρα φυσικά και θα κλείσει. Ο δήμος έχει να προσφέρει κοινωνικό έργο, ο δήμος συντηρεί εκατό παιδικούς σταθμούς. Τα λεφτά που εξοικονομήσαμε εμείς από τη μισθοδοσία του 9,84 και μιλάμε για 5 εκατομμύρια και πάνω αυτά πήγαν στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμος πρέπει να στηρίξει τους δημότες του. Το ραδιόφωνο ο δήμος το θέλει, το χρειάζεται, χρειάζεται η πόλη ένα ραδιόφωνο δικό της, αλλά δεν θα θυσιάσουμε ζωτικά συμφέροντα των κατοίκων για να κρατάμε ένα ραδιόφωνο το οποίο ουσιαστικά δεν θα προσφέρει σε κανέναν».

Για τους Συμβασιούχους

«Επειδή είμαι νομικός δεν θα σπεύσω να βγάλω γρήγορα συμπεράσματα προτού δούμε το κείμενο της δικαστικής απόφασης. Ξέρετε, μια δικαστική απόφαση μπορεί να έχει πάρα πολλές αποχρώσεις. Και ειδικά σε αυτή την υπόθεση πρέπει να περιμένουμε να καθαρογράφει η απόφαση και να δούμε το κείμενό της γιατί η υπόθεση που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο αφορούσε συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί πριν από το 2001 όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία λέει, το κείμενο αυτό ισχύει, ότι απαγορεύεται η μονιμοποίηση συμβασιούχων στο δημόσιο. Άρα η υπόθεση κατά βάση αφορά μια πάρα πολύ μικρή κατηγορία ανθρώπων.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμβασιούχων στο δήμο της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μετά το 2001, όταν υπήρχε η απαγόρευση η συνταγματική. Οπότε πρέπει να περιμένουμε να δούμε το κείμενο της απόφασης για να δούμε τι συμβαίνει» τόνισε για το ζέον θέμα των 2000 συμβασιούχων του δήμου, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές κατηγορίες και για τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν ως συμβασιούχοι πάρα πολλά χρόνια τα μόρια που θα παίρνουν λόγω προϋπηρεσίας θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σημαντικά ούτως ώστε δεν πρέπει να έχουν φόβο.

Ερωτώμενος αν θα έπρεπε ενδεχομένως να προσμετρώνται παραπάνω τα μόρια και από την εργασιακή εμπειρία και αν θα έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με αφορμή την υπόθεση των συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας, δήλωσε «Αυτό θα το δούμε από τη στιγμή που θα καθαρογράφει η απόφαση, και θα δούμε ποιο είναι το νομικό έρεισμα που μας δίνει για να διεκδικήσουμε μια ευνοϊκή μεταχείριση των συμβασιούχων».

Για το ιστορικό Κέντρο

Ο Δήμαρχος της Αθήνας τάχθηκε κατά της περαιτέρω ερήμωσης του κέντρου προτείνοντας την επιστροφή των επιχειρήσεων με κίνητρο μια δραστική μείωση για τα πρώτα χρόνια των δημοτικών τελών αλλά και φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση ενώ πρότεινε και την προσέλκυση νέων μέσω μιας γενναίας στεγαστικής πολιτικής, επιδότησης του ενοικίου και στεγαστικών προγραμμάτων.

Τόνισε πάντως πως δεν έχει λάβει χρονοδιάγραμμα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει από τις 15 Μαρτίου.

Περαιτέρω μελέτη για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

«…θέλει περαιτέρω μελέτη. Εάν δεν δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυκλοφοριακό, γιατί καταλαβαίνετε αυτή η πεζοδρόμηση θα επηρεάσει πάρα πολύ το θέμα της κυκλοφορίας, από κει και πέρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε» δήλωσε σχετικά με τη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου ενώ τάχθηκε υπέρ ενός πιο παρεμβατικού ρόλου του δήμου.

«Θα’ πρεπε γενικότερα, εδώ και χρόνια βλέπουμε να ανακοινώνονται σχέδια για την Αθήνα, και ο δήμος ουσιαστικά να απουσιάζει. Αυτό έχει μια πολιτική διάσταση αλλά έχει και μια ευρύτερα θεσμική διάσταση, γιατί η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στην Αθήνα, ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει χαρακτηριστικά ακόμα Μητροπολιτικός Δήμος ούτως ώστε να μπορεί ο ίδιος ελεύθερος πλέον να κάνει το σχεδιασμό του, για το πώς βλέπει το μέλλον του για τα επόμενα 5-10-15 χρόνια, επομένως πάρα πολλές πρωτοβουλίες ξεκινούν από την κυβέρνηση, και ο Δήμος έρχεται εκ των υστέρων να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι εντελώς αντίστροφα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το μεταναστευτικό

«Ο φράχτης να συνδυαστεί με άλλα μέτρα…» ήταν η κεντρική ιδέα των όσων είπε για το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας εκ παραλλήλου πως οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να αφομοιωθούν.

«Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και μέτρα αποτροπής, και μέτρα τελικά απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών όποιο μέτρο εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το θέμα, τη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος, εμένα με βρίσκει σύμφωνο αρκεί να ανταποκρίνεται και στους κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτώμενος για τον Φράκτη στον Έβρο.

Για αναδιάρθρωση Χρέους

«Ακούστε δεν νομίζω ότι κάποιος πολύ σοβαρά μπορεί να μιλάει για αυτά τα πράγματα ….Οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι αυτή η δουλειά τους. Να βουλεύονται και να συζητάνε. Εγώ λέω ότι όποια και να είναι η κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ο δήμος έχει υποχρέωση να απαιτήσει το ύψιστο δυνατόν για τους δημότες του και αφετέρου να συνεργαστεί για το καλό όλων» σημείωσε αποφεύγοντας επί της ουσίας να τοποθετηθεί ανοιχτά.

Με αφορμή πάντως τις χθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου αλλά και το δημόσιο λόγο των Υπουργών και των πολιτικών γενικότερα τόνισε πως «Η πολιτική έχει τις αλήθειες της έχει και τις συγκαλύψεις της. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια, από κει και πέρα ο καθένας πορεύεται κατά πως μπορεί. Εγώ αυτό λέω στον κόσμο».


Read more...

Νέα εμπλοκή Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων...


Το όνομα του πρώην υπουργού Εθν. Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου εμπλέκεται και πάλι στην υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό “DerSpiegel”. Στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, δημοσιεύεται το κατηγορητήριο εναντίον δύο πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal, από την οποία η χώρα μας αγόρασε τα υποβρύχια. Τα στελέχη αυτά παραπέμπονται σε... δίκη, αφού σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, διαχειρίζονταν τις μαύρες πληρωμές της εταιρίας, μεταξύ άλλων και για τα 4 ελληνικά υποβρύχια τύπου 214.
Στο κατηγορητήριο γίνεται σαφής αναφορά στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, επί θητείας του οποίου παραγγέλθηκαν τα τρία πρώτα υποβρύχια, με δυνατότητα και για τέταρτο (που τελικά παραγγέλθηκε αργότερα, επί θητείας του διαδόχου του στο υπουργείο Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου).

Η συγκεκριμένη αναφορά δίνει νέα διάσταση στο πολιτικό θέμα που έχει εγερθεί, καθώς ο Άκης Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Έρευνας της Βουλής, για την υπόθεση των υποβρυχίων και μάλιστα για αδικήματα που σχετίζονται με μαύρο πολιτικό χρήμα.

Το περιοδικό ζήτησε και σχόλιο από τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο για το όλο θέμα και ο πρώην υπουργός απάντησε ότι ουδέποτε ωφελήθηκε προσωπικά ή έλαβε οποιαδήποτε ανταλλάγματα για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων.

Τέλος, το “Spiegel” στο δημοσίευμά του προαναγγέλλει και την αποκάλυψη συγκεκριμένων ονομάτων Ελλήνων κρατικών λειτουργών που «λαδώθηκαν» από την Ferrostaal, ώστε να ευοδωθεί η υπόθεση της συγκεκριμένης αγοραπωλησίας.
enet.gr
Αναρτήθηκε από Nonews


Read more...

Τα άδεια δημόσια ταμεία φέρνουν περαίωση και για τα αυθαίρετα ...



Η υστέρηση εσόδων κάνει πιθανό το ενδεχόμενο, να υπάρξει ρύθµιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ανάλογη με αυτήν της περαίωσης, σύμφωνα με κυβερητικούς κύκλους, αναφέρουν "Τα Νέα".

Σύµφωνα µε διατύπωση που υπάρχει στον οδικό χάρτη που... παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά και µε αναφορές του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αρχίσει µεγάλο θεσµικό διάλογο µε την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και µε τη ∆ικαιοσύνη "για να τραβήξουµε µια κόκκινη γραµµή σε σχέση µε το παρελθόν στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης".

Κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέµα νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων, διότι υπάρχουν νοµικά κωλύµατα, γι’ αυτό και υπάρχουν σκέψεις να "τακτοποιηθούν" τα αυθαίρετα, αφού όµως προηγηθεί διάλογος µε τη ∆ικαιοσύνη, με σκοπό την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση µελετά να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων προθέσεων, πολύ σύντοµα, ίσως και πριν από το Πάσχα, αναμένεται να αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη, ώστε το σχέδιο να πάρει τη µορφή οριστικής απόφασης και να ενταχθεί και αυτό στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή στα µέσα Μαΐου.

Ασάφειες υπάρχουν πάντως για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως για το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος, αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις ή κα τι θα γίνει µεκραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγή του υπουργείου Οικονοµικών η οποία ρωτήθηκε σχετικά µε το πόσα χρήµατα προσδοκά να συγκεντρώσει το ∆ηµόσιο από την περαίωση των αυθαιρέτων, δήλωσε αδυναµία να προσδιορίσει το ύψος του ποσού, άφησε όµως να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ µεγαλύτερο από το ποσό που προσδοκά η κυβέρνηση να συγκεντρώσει από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων που υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ.
TANEA



Read more...

Ο Σαμαράς κήρυξε πόλεμο στον Καρατζαφέρη από την "έδρα" του Στυλιανίδη ...



Η ΝΔ, στην προσπάθειά της να σταματήσει την συνεχή άνοδο του ΛΑΟΣ, θα "σηκώσει" πολύ ψηλά τα εθνικά θέματα και το... μεταναστευτικό. Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε από την Κομοτηνή ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει την Θράκη Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, ενώ έθιξε εκτενώς το δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: Στην ΝΔ εκφράζουν την πλήρη ικανοποίησή τους για την περιοδεία Σαμαρά στην Ροδόπη αποδίδοντας τα εύσημα στον Ευριπίδη Στυλιανίδη.
parapolitika.gr



Read more...

Βάζουν "λουκέτο" 1.050 βενζινάδικα ...



Τελειωμό δεν έχει το σερί ανόδου των τιμών των υγρών καυσίμων και κάθε μέρα καταρρίπτεται και νέο ρεκόρ.

Οι μεγάλες αυξήσεις, σε συνδυασμό με την κατά 20% πτώση της κατανάλωσης, έχουν οδηγήσει σε λουκέτο 1.050 βενζινάδικα, ενώ οι ... εκτιμήσεις θέλουν να κλείνουν από τον Μάιο άλλα 1.000, λόγω των χρεών που έχουν από τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι υψηλές τιμές ωθούν την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην προώθηση μέτρων ώστε να ενισχυθούν ο ανταγωνισμός αλλά και η ενημέρωση του καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εκτινάχθηκε στα 1,704 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί από τις 26 Μαρτίου, δηλαδή μέσα σε 20 μέρες, 4,6 λεπτά το λίτρο.

Η ακριβότερη
Η υψηλότερη τιμή είναι στα 1,886 ευρώ το λίτρο, ενώ οι ακριβότερες περιοχές σε μέσα επίπεδα είναι η Κεφαλονιά (1,830 ευρώ το λίτρο), το Λασίθι (1,796 ευρώ), το Ρέθυμνο, η Χίος και η Σάμος (1,788 ευρώ), η Κέρκυρα (1,774 ευρώ), τα Χανιά (1,770 ευρώ) και οι Κυκλάδες (1,768 ευρώ το λίτρο).

Με σχετικές εντολές του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη, ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός προχωρούν σε μέτρα:

1 Αυτόματοι πωλητές βενζίνης. Σχεδιάζουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την τοποθέτησή τους. Με τις αυτόματες αντλίες η αμόλυβδη μπορεί να πωλείται φθηνότερα κατά 3 λεπτά.

2 Καταδολίευση αντλιών. Η ποινή του «λουκέτου» θα εφαρμόζεται και σε πρατήρια που «κλέβουν» με οποιονδήποτε τρόπο τους οδηγούς ΙΧ κι όχι μόνο με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος.

3 Οικονομικό έγκλημα οι παραβάσεις. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου θα γίνονται και με τη συνδρομή της διεύθυνσης οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας και φυσικά και με το ΣΔΟΕ.

4 Πινακίδες και sms με τιμές. Θα τοποθετηθούν στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους ταμπέλες που θα πληροφορούν για τις τιμές της βενζίνης στα επόμενα πρατήρια, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν με την αποστολή sms να ενημερώνονται στο κινητό τους για τα φθηνότερα βενζινάδικα της περιοχής τους.
newpost


Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ...50 ΔΙΣ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΠΑΝΑΡΙΤΗ ΛΟΓΩ... ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΡΡΟΣ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
(από το anatropi2020)
Σε υπουργό αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας υποβαθμίζει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες της anatropi2020 από στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου το σενάριο αλλαγών στην κυβέρνηση που...
εξετάζεται αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μετακίνηση του τσάρου σε ένα νέο υπουργείο, το οποίο θα αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις από τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί -αποτελεί, άλλωστε, όρο της τρόϊκας και ειδικότερα της Άγκελα Μέρκελ- να αντλήσει 50 δις τα επόμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα "χρυσώσει το χάπι" στον υπουργό Οικονομίας, κάτι που το ζήτησε και ο ίδιος για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση (που θα δημιουργηθεί, όμως...) ότι μετακινείται ως αποτυχημένος.
Υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο ο πρωθυπουργός σκέπτεται να τοποθετήσει την βουλευτή Επικρατείας και οικονομολόγο με σημαντικές επαφές στο εξωτερικό κυρία Ελένη Παναρίτη, η οποία έλαβε "πράσινο φως" από το Μαξίμου και έχει πυκνώσει εσχάτως τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές της εμφανίσεις.
Η κυρία Παναρίτη έχει εκτελέσει "μυστικές αποστολές" για λογαριασμό του Γιώργου Παπανδρέου και λέγεται ότι εκείνη προετοίμασε την επίσκεψη του Τζορτζ Σόρρος στην Ελλάδα, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κροίσο των διεθνών αγορών.
Read more...

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ...


"Προσάναμμα" στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχουν αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προσέφερε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η Αθήνα έχει...
υποβάλει αίτημα στην τρόικα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, χωρίς να τύχει θετικής απάντησης προς το παρόν.

Πηγές της Κομισιόν, που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τον Απρίλιο κατά την επίσκεψη της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε το ζήτημα της επιμήκυνσης του συνόλου του χρέους, και όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην εξυπηρέτησή του και να αρθούν οι ανησυχίες της αγοράς για ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Read more...

Πρόστιμο «μαμούθ» στον πλουσιότερο άνθρωπο της γης...



Ο «γίγαντας» της κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική «America Movil», ιδιοκτησίας του Μεξικανού μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, που θεωρείται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καταδικάσθηκε να καταβάλει δυσθεώρητο πρόστιμο ενός ... δισ. δολαρίων για «υποτιθέμενες μονοπωλιακές πρακτικές», όπως ανακοίνωσε χθες η ίδια η εταιρεία από την Πόλη του Μεξικού.
Η μεξικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού (Cofeco) επέβαλε στην America Movil «πρόστιμο ύψους 11,98 δισ. πέσος (1 δισ.δολάρια) για υποτιθέμενες μονοπωλιακές πρακτικές, που αφορούσαν την αγορά των συνδέσεων στα κινητά τηλέφωνα», τονίζει στο ανακοινωθέν της προς το μεξικανικό Χρηματιστήριο η εταιρεία.

Η America Movil και η θυγατρική της Telcel, με την οποία λειτουργεί η εταιρεία στο Μεξικό, μελετούν την απόφαση αυτή «προκειμένου να αναλάβουν όλα τα δυνατά μέσα υπεράσπισής τους», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Πρόκειται για την υψηλότερη οικονομική ποινή που έχει επιβάλλει από της ιδρύσεώς του το 1933 ο ελεγκτικός αυτός οργανισμός, τονίζει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Ρεφόρμα.

Η America Movil είναι η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική. Στα τέλη του 2010 αριθμούσε 225 εκατ. πελάτες σε 18 αμερικανικές χώρες.

Ο 71χρονος Κάρλος Σλιμ είναι και επίσημα από τον περασμένο μήνα ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη γη, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα στοιχεία του περιοδικού Forbes, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι φθάνει τα 74 δισ. δολάρια, απέχοντας παρασάγγας από τον πάλαι ποτέ Μίδα του πλανήτη Αμερικανό Μπιλ Γκέιτς (56 δισ. δολάρια).
newstoday



Read more...

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ


ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
ΔΥΟ ΓΚΑΛΟΠ ΣΕ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δυο πανελλαδικές δημοσκοπήσεις βγαίνουν αύριο στα Κυριακάτικα. Η πρώτη θα δημοσιευθεί Στο Βήμα της Κυριακής και η δεύτερη στην Καθημερινή της Κυριακής. Στη μεν πρώτη το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 1,6% και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μειώνεται... συνεχώς, στη δε δεύτερη επίσης η διαφορά εμφανίζεται μειωμένη με πάντα πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. με 33% έναντι 27,5%. Η διαφορά έχει κλείσει από τις 8 μονάδες που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση. Αλλού, όμως, είναι το ενδιαφέρον με τα δυο γκάλοπ. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Ενδεικτικό το 80% που διαφωνεί με την οικονομική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου. Από το υπόλοιπο 20% μόνο το 10% δηλώνει σύμφωνο με την πολιτική. Αρχίζει η κάτω βόλτα...
Read more...

Ατιμωτικό «κατηγορώ» για τον Ακη...



Βαρύτατες ατιμωτικές κατηγορίες κατά του πρώην «συντρόφου» τους περιλαμβάνει η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα υποβρύχια που κατέθεσαν χθες 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Ακ. Τσοχατζόπουλου. Στο κείμενο, που υπογράφει σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος πλην του υπουργικού συμβουλίου και του προέδρου της Βουλής, αναφέρεται ότι... πρέπει να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Αμυνας για τις αξιόποινες πράξεις:

* Της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

**Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, δεδομένου ότι ο ανωτέρω, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του, και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά το χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές πράξεις.

Υπενθυμίζοντας την υπόθεση, οι υπογράφοντες σημειώνουν πως από τη μελέτη της σχετικής δικογραφίας προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προς τη σύμβαση με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ferrostaal AG-HDV ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214. Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι προ της υπογραφής της άνω σύμβασης και εν όψει της ανάθεσης του έργου σ' αυτήν, η προαναφερόμενη γερμανική εταιρεία (σύμφωνα με τις καταθέσεις στελεχών ενώπιον της Εισαγγελίας του Μονάχου) ανέπτυξε, όπως έπραττε άλλωστε σε όλα τα έργα που αναλάμβανε ανά τον κόσμο, ένα σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια.

Τα χρήματα των δωροδοκιών -προσθέτουν οι ίδιοι- φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μ. Ματαντός και Αλ. Αβαντάγγελος), δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Mais), ad hoc ιδρυομένων εταιρειών (όπως η Dolmarton με έδρα τις Παρθένες Νήσους) και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου του έργου, δηλαδή οι μίζες αγγίζουν το ποσό των 72.000.000-83.000.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί -καταλήγουν- ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους γνώριζαν σαφώς πως το ποσό των προς αυτούς δωροδοκιών τελικά μετεκυλίετο σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αφού η γερμανική εταιρεία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη, δηλαδή προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η συζήτηση της πρότασης θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Απριλίου σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, στην οποία έχει δικαίωμα τοποθέτησης και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία που θα κρίνει τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. έχει ήδη προαναγγείλει ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Οπως όμως διευκρίνιζαν πηγές του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο αυτό θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου εκείνης, υπονοώντας τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. *
enet



Read more...

ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ


Για εγκατάλειψη της Θράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος περιοδεύει από την Παρασκευή στην περιοχή.«Αισθάνομαι ότι επιστρέφει στη Θράκη η εποχή της εγκατάλειψης. Υπάρχει αποβιομηχάνιση της περιοχής, εκτίναξη της ανεργίας, δημογραφική απογύμνωση και η κυβέρνηση δείχνει ότι...
επιφυλάσσει για την Θράκη, χωροταξικά τουλάχιστον, Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Αυτό είναι για μας απαράδεκτο» τόνισε κατά την επίσκεψη του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
«Η Θράκη δικαιούται να εξελιχθεί σε πρότυπο οικολογικής εναλλακτικής ανάπτυξης και σε μοντέλο μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, για να μπορέσει να αποκτήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χρειάζεται» σημείωσε και αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα λέγοντας ότι είναι το βάθρο της ανάπτυξης. «Δεν πρέπει να ενοχοποιείται ο επιχειρηματίας και για να σταθεί στα πόδια του χρειάζεται τη βοήθεια της πολιτείας».
Ο κ. Σαμαράς, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει «Καλλικράτη» και για τα Επιμελητήρια και δεσμεύτηκε, απέναντι στους Θρακιώτες ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα Επιμελητήρια της Θράκης.
Τα Επιμελητήρια είναι πυρήνας ανάπτυξης για κάθε περιοχή και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Επιμελητηρίων είναι δίπλα στη ΝΔ, στην προσπάθεια κατάρτισης ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προχωρήσει στην ανταγωνιστικότητα με τολμηρές τομές, επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και αυτή θα έρθει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία».
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Κομοτηνής Δαμασκηνό, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-θράκης, Άρη Γιαννακίδη και το Μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί.
Η διήμερη περιοδεία του θα ολοκληρωθεί με επισκέψεις στους δημάρχους Αρριανών, Σαππών και Αλεξανδρούπολης.

Read more...

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

SOS από τον εμπορικό κόσμο – Πρώην καταστηματάρχες ζητούν βιβλιάρια απορίας!...



Για ασφυκτική κατάσταση που αγγίζει τα όρια της καθημερινής επιβίωσης κάνει λόγο ο εμπορικός κόσμος της χώρας σε έρευνα του «Αθήνα 9,84» για τα κλειστά καταστήματα και την εμπορική κίνηση των καταστημάτων.

Με το τζίρο και την προσέλκυση πελατών να κάνουν… βουτιά διαρκείας, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ανδρέας Τριανταφυλλίδης τονίζει πως άνω του 20% των καταστημάτων της Αθήνας έχουν ήδη ...κλείσει και επισημαίνει πως δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η οικογενειακή επιχείρηση έχει εκριζωθεί και αποτελεί πλέον ανάμνηση.

Συγκλονιστική, όμως, είναι και η δήλωση του Νικήτα Κανάκη, πρόεδρου των «Γιατρών του Κόσμου» ο οποίος κάνει λόγο για πρώην καταστηματάρχες (μερικοί εκ των οποίων πιθανόν να ήταν και αρκετά εύρωστοι οικονομικά) που ζητούν τρόφιμα και φάρμακα από το σύλλογο και δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βιβλιάριο απορίας, γιατί δεν έχουν φορολογική ενημερότητα!

Κορκίδης: «Πάνω από 8 δισ. ευρώ η “χασούρα” του κράτους από τα λουκέτα»

SOS εκπέμπει, όμως, και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τονίζει ότι συνολικά έχουν βάλει λουκέτο πάνω από 120 χιλιάδες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος του 4ου Δημοτικού διαμερίσματος της Αθήνας Δήμητρα Σιδερή, επεσήμανε, τέλος, πως τα μόνα καταστήματα που ανοίγουν πια, είναι από αλλοδαπούς…
star.gr


Read more...

"Οπλίζουν" οι συνδικαλιστές κατά της κυβέρνησης...



Το όπλο τους παίρνουν οι συνδικαλιστές κατά των αποκρατικοποιήσεων και προετοιμάζονται για νέα πολεμική με την κυβέρνηση. Οι συνδικαλιστές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ βρίσκονται ήδη σε αναβρασμό, προετοιμάζοντας την «απάντησή» τους. Στη σκληρή γραμμή που είχαν προαναγγείλει ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να ... κινηθούν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ήδη από χθες το βράδυ ο επικεφαλής του συνδικάτου, κ. Νίκος Φωτόπουλος έχοντας πληροφορηθεί το περιεχόμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού είχε επικοινωνήσει με sms με βουλευτές του κινήματος ζητώντας να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αναμένεται θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, με σκληρές απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση των παρατάξεων και αναμένεται η έκδοση παραταξιακών ανακοινώσεων, ενώ Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ. Πηγές των συνδικαλιστών δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν, ότι δε θα γίνει πράξη η πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ υπενθυμίζουν ότι προεκλογικά είχε τεθεί ως κόκκινη γραμμή το ποσοστό 51% του δημοσίου. Δηλώνουν δε έτοιμες να ξεδιπλώσουν ένα πρόγραμμα που θα καταστήσει αδύνατη την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Άλλα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, άλλα τώρα που είναι κυβέρνηση» δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Κούτρας μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για πώληση επιπλέον πακέτου 10% στην Deutsche Telekom.

Ο κ. Κούτρας ανέφερε ότι μια τέτοια κίνηση δεν δικαιολογείται ούτε εθνικά, ούτε οικονομικά, ιδιαίτερα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο και προανήγγειλε ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα «αντιδράσει όπως ξέρει και κάνει πάντα και με όποιο τρόπο μπορεί». Μάλιστα χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την εξέλιξη των πραγμάτων.

Στον ΟΣΕ οι συνδικαλιστές είναι αντίθετοι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με παραχώρηση του μάνατζμεντ, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού.
capital.gr


Read more...

Παπακωνσταντίνου και ΔΝΤ κανονίζουν σήμερα την Χρεοκοπία;


Aπό: BankingNwes.gr

  Γόρδιος δεσμός το ελληνικό χρέος- H χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο  – Επιμήκυνση 10ετή με επιτόκιο 3,5%; Οι κερδοσκόποι δεν θέλουν default  ενώ οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για haircut 50% με 70%... Τι θα συμβεί….

Γόρδιος δεσμός το ελληνικό χρέος- H χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο – Επιμήκυνση 10ετή με επιτόκιο 3,5%; Οι κερδοσκόποι δεν θέλουν default ενώ οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για haircut 50% με 70%… Τι θα συμβεί….

Στην κυριολεξία αποτελεί γόρδιο δεσμό το ελληνικό χρέος.
Έχοντας φθάσει τα 340 δις ευρώ και με προοπτική περαιτέρω αύξησης η κυβέρνηση επιχειρεί με μια μαζική διαδικασία αποκρατικοποιήσεων που άλλοι χαρακτηρίζουν ξεπούλημα των ασημικών αλλά χωρίς να παραχωρείται σε πολλές εκ των εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα το management.

Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με ασύμβατη προσέγγιση από τον Μέγα Αλέξανδρο και ίσως στην τωρινή Ελλάδα ο γόρδιος δεσμός του χρέους να χρειάζεται ασύμβατη λύση…
Η προσπάθεια αυτή θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά η αγορά χθες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν πείστηκε.
Τα spreads στις 1030 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Τα CDS στις 1175 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 13,8% που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Το spread στο ομόλογο λήξης Μαΐου 2014 στις 1615 μονάδες βάσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Όμως πίσω από τα ρεκόρ της Ελλάδος κρύβεται μια πικρή αλήθεια.
Οι ξένοι επενδυτές μας τιμολογούν ως χρεοκοπημένη χώρα.
Στην απορία πολλών γιατί και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα αλλά τα CDS τους είναι 50% χαμηλότερα της Ελλάδος (Ιρλανδία 565 μ.β. και Πορτογαλία 620 μ.β.) η εξήγηση είναι απλή.
Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Την ίδια στιγμή πλέον η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θεωρεί μονόδρομο την αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα.
Πολλοί θεωρούν ότι θα έχει μόνο χαρακτηριστικά επιμήκυνσης αλλά κάποιοι και μεταξύ αυτών η S&P εκτιμά ότι θα είναι haircut 50% με 70%.
Και ενώ πλέον η αναδιάρθρωση χρέους θεωρείται δεδομένη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει σήμερα Σάββατο συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Timothy Geithner, και με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, αύριο Κυριακή 17 Απριλίου.
Οι συναντήσεις αυτές ίσως να καθορίσουν και το χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης χρέους.
Μπορεί επισήμως όλοι να δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους αλλά στο παρασκήνιο οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ.
Η αναδιάρθρωση είναι δεδομένη.
Όμως η αναδιάρθρωση τι χαρακτηριστικά θα έχει;
Πολλοί πιστεύουν ότι τα hedge funds που κερδοσκόπησαν στα ελληνικά CDS θέλουν την χρεοκοπία της χώρας δηλαδή το default ώστε να πληρωθούν τα CDS.
Η πλειοψηφία των διεθνών hedge funds έχει πουλήσει τα CDS σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σημερινούς κατόχους ομολόγων οι οποίοι τα αγόρασαν για να προστατευθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Όμως αν η Ελλάδα κηρύξει default δηλαδή χρεοκοπία τότε τα CDS θα τα πληρώσουν τα hedge funds τα οποία τα έχουν πωλήσει.
Τα hedge funds και οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι που τα προστατεύουν δεν θέλουν την χρεοκοπία της χώρας γιαυτό φαίνεται ότι όλοι επικεντρώνονται στην επιμήκυνση.
Με βάση ενδείξεις η επιμήκυνση δεν θα είναι 10 χρόνια όπως αρχικά είχε αναφερθεί αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερη 15 έως 20 χρόνια και θα φέρει επιτόκιο 3,5%.
Όμως είναι αξιοπερίεργη στάση της Standard and Poor’s η οποία εσχάτως επιμένει ότι θα υπάρξει haircut 50% με 70%.
Αν αυτό συμβεί πρακτικά αυτό σημαίνει κεφαλαιακές απώλειες 25 με 30 δις ευρώ σε κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δηλαδή θα μείνουν χωρίς κεφάλαια και για να μην χρεοκοπήσει σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα θα ενταχθούν όλες οι τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Και όλα αυτά τα ρεαλιστικά ή υποθετικά σενάρια και σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ περίεργη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση κυρίως των αμερικανικών τραπεζών. Ξεφορτώνουν μαζικά ελληνικά ομόλογα και προέβησαν σε αγορές μετοχών στο ΧΑ.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σχέδιο ή τι τακτική ακολουθούν αλλά το βέβαιο είναι ότι οι αμερικανικές επενδυτές τράπεζες κάτι ετοιμάζουν.
Οι αμερικάνοι ίσως να βοηθήσουν την Ελλάδα ίσως και να βάλουν την ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας ο καιρός γαρ εγγύς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

papaioannou


Read more...

Δημοκρατική Αριστερά: Σε αδιέξοδο η κυβερνητική πολιτική


Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά για τα θέματα της οικονομίας, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.

«Η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν πείθουν την κοινωνία και δεν διαμορφώνουν προοπτική διεξόδου» επισημαίνεται.

«Η υστέρηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά 1,4 δις το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναδεικνύει, άλλωστε, ότι είναι στον αέρα η κυβερνητική βεβαιότητα και ο εφησυχασμός για τη διασφάλιση 23 δις ως το 2015 και μάλιστα με την κοινωνία όρθια» καταλήγει η ανακοίνωση.


Read more...

Παπαρήγα: Αναπόφευκτη η πτώχευση της Ελλάδας


Δρομολογημένη και αναπόφευκτη εκτιμά πως ειναι η πτώχευση της χώρας, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» τονίζει πως «αυτοί που ισχυρίζονται πως υπάρχει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους, κοροϊδεύουν».

«Για τον λαό η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη και τη ζούμε ήδη με την απότομη, βίαιη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, με τα βάρβαρα μέτρα στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στη φορολογία, στην παιδεία και την υγεία. Με τα ακόμα χειρότερα, που φέρνουν», σημειώνει η κ. Παπαρήγα και καλεί τον λαό «να αντεπιτεθεί».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εκφράζει, ωστόσο, την εκτίμηση πως «παρά τα όσα λένε με ευκολία διάφοροι που έθαψαν τον δικομματισμό στο παρελθόν, η αστική τάξη δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει εύκολα». Κλείνει, εξάλλου, την πόρτα σε κάθε σενάριο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Αλαβάνο, τονίζοντας πως «αυτά που λένε, όχι μόνον δεν είναι αριστερά, αλλά είναι και εντελώς αντιεπιστημονικά».

Για την Κίνηση του Μίκη Θεοδωράκη διατυπώνει την εκτίμηση πως «θολώνει τα νερά» και μπερδεύει τον κόσμο.

Τέλος, η κ. Παπαρήγα εκτιμά ότι τα γιαούρτια εναντίον κυβερνητικών στελεχών δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα, τη διευκολύνουν να εμφανίζεται ως θύμα।

newpost.gr

Read more...

Σκανδαλίδης: Εθνική συνεννόηση ή εκλογές


Την ανάγκη να αξιοποιηθούν και να στρατευτούν όλες ανεξαιρέτως οι ικανές δυνάμεις του κόμματος, της πολιτικής και της κοινωνίας, προτάσσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» επισημαίνει πως το δίλημμα πλέον είναι εθνική συννενόηση ή εκλογές.

Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθαρίζει πως ένας ανασχηματισμός θα έχει νόημα μόνο αν αλλάξει η δομή της κυβέρνησης και ενισχυθεί, ουσιαστικά, το κέντρο της λήψης των αποφάσεων, ενώ δηλώνει πως στο νέο σχήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικά, ή εξωκομματικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εγγυηθεί εδώ και τώρα τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας και τάσσεται κατά μίας πιθανής αναδιάρθρωσης. «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν εντάσσεται στη στρατηγική μας», δηλώνει, επισημαίνοντας πως «η μακροχρόνια αποπληρωμή του συνολικού χρέους με χαμηλό επιτόκιο είναι η μόνη οδός».

Επιπλέον, ο υπουργός τάσσεται κατά της οριζόντιας περικοπής μισθών, συντάξεων και χαμηλών εισοδημάτων και ζητά να υπάρξει οριοθέτηση του ελάχιστου κοινωνικού κράτους।

newpost.gr

Read more...

Στην Κωνσταντινούπολη ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο


http://img.protothema.gr/592F2F87BAE881FFC612540307CFD5B4.jpg
Μακρά συνομιλία για θέματα που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία είχε σήμερα με τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Πάγκαλος έγινε δεκτός στο Φανάρι με τις προβλεπόμενες τιμές και οδηγήθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Βαρθολομαίου, όπου συνομίλησε με τον πατριάρχη. Ακολούθως, παρακάθισε σε γεύμα, που παρετέθη προς τιμήν του.

Αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστεί σε δεξίωση που οργανώνει προς τιμήν του η νεοεκλεγείσα Συντονιστική Επιτροπή των ευαγών ιδρυμάτων της ομογένειας, στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, στο Ταξίμ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΔΝΤ: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα, αν δεν χαλαρώσει


Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της και θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο χρέος της, εκτίμησε χθες ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

«Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να εγκαταλειφθεί ή να χαλαρώσει η αποφασιστικότητα», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που έχουν προσφύγει στον μηχανισμό δανεισμού των Ευρωπαίων και του Ταμείου, βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι ναι μεν αυτές οι χώρες έχουν καταβάλλει σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να « αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».

Ο Μπόρχες έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι χώρες αυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί», απάντησε το στέλεχος του ΔΝΤ, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Το πρόγραμμα (οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα) εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία», τόνισε ο Μπόρχες.

Ο ίδιος χαιρέτισε επίσης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι«ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες».

«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποίησεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της।

newpost.gr

Read more...

Λίστα με τις «Επικίνδυνες» για την παγκόσμια οικονομική τάξη Χώρες!

Νέος Big Brother απο τους G20


http://img.protothema.gr/710843D320CDB50292F55CB90A4942A4.jpg
Οι 20 ισχυρότερες χώρες του κόσμου, μέσω των οικονομικών τους ταγών (υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20), συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια … λίστα (!) με τις χώρες τις οποίες θα παρακολουθούν (!!!) στενά, καθώς θεωρούνται επίφοβες για την παγκόσμια οικονομική ισορροπία.

Η συμφωνία αυτή, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, συνίσταται στην υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής μεθόδου μέτρησης «του βαθμού στον οποίο μία χώρα απειλεί την παγκόσμια οικονομία». Και ως παρεπόμενο θα έχει κατά περίπτωση αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών στη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμια βάση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υιοθέτηση των προτάσεων του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» των G20, δηλαδή των χωρών που απαρτίζουν τους G7, προτάσεων που έρχονται ε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία, ή η Ινδία. Οι τελευταίες αντιδρούν στην πρόταση του ΔΝΤ και των ΗΠΑ για επιβολή αυστηρών ελέγχων στα παντός είδους funds και επενδυτικά κεφάλαια, όμως η λύση που προκρίθηκε τελικώς, η κατηγοριοποίηση δηλαδή χωρών και οικονομιών και η κατά περίπτωση ανάληψη δράσης, κρίθηκε ως επαρκής συμβιβασμός.

Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι χώρες που θα μπουν στο μικροσκόπιο είναι και αυτές που σήμερα «παράγουν» το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Εκτός αυτής της εξέλιξης οι 20 αποφάσισαν να θέσουν υπό αυστηρότερο έλεγχο της συναλλαγματικές ισοτιμίες (παρά την σθεναρή άρνηση της Κίνας να δεσμευθεί επί του θέματος). Έγινε στη συνάντηση λόγος για « υπερβολικά αποθεματικά» κάποιων χωρών, κανείς όμως δεν έθεσε το θέμα ευθέως καθώς κανείς δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί ανοικτά με την Κίνα των 3 τρις δολαρίων αποθεματικών ...

Τέλος, ανάληψη δράσης αναμένεται και σε έναν εσχάτως κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας, τις τιμές τροφίμων και καυσίμων, με τους G20 να προσανατολίζονται στην θέσπιση πλαφόν στις θέσεις που μπορεί να λαμβάνουν οι επενδυτές, ιδιώτες ή εταιρείες, σε συμβόλαια παραγώγων.
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Πάντως άμεσα ή έμμεσα η Ελλάδα είχε και σε αυτή τη σύνοδο την τιμητική της. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να αναπαραγάγουν πληροφορίες (;) ότι στη σύνοδο των 20 θα συζητείτο το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τελικώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του ομολόγου του της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ούτε συζητήθηκε το κεφάλαιο Ελλάδα, ούτε καν είναι βάσιμες οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ή του χρέους κάποιας άλλης χώρας της Ευρωπεριφέρειας.

Read more...

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών

Πεδίο μάχης η Εγνατία

Αρκετά άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια
Αρκετά άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια (Φωτογραφία: ICON )
Θεσσαλονίκη
Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια πορείας ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη συμπαράστασης στους «πολιτικούς κρατούμενους».

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Εγνατία και οι κάθετοι δρόμοι με τους νεαρούς να εκτοξεύουν αντικείμενα και τους αστυνομικούς να απαντούν, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Τα επεισόδια έληξαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. Αρκετά άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια, ενώ οι νεαροί κατέφυγαν στους χώρους του ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σημίτης: Η αναδιάρθρωση θα απελευθερώσει δυνάμεις


Υπέρ της προοπτικής αναδιάρθρωσης του χρέους τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», όπου κάνει σαφές πως «ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, θα απελευθερώσει δυνάμεις».

«Η αναδιάρθρωση, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και δεν είναι σκόπιμη όταν η χώρα είναι απροετοίμαστη και σε αδυναμία να ελέγξει τις επιπτώσεις. Όμως, μία καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση θα βελτιώσει ουσιαστικά τη θέση μας».

Ο κ. Σημίτης υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταρρίπτοντας τις φήμες περί τραπεζικών κλυδωνισμών, ξεκαθαρίζει πως από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνευουν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες και εκτιμά πως ακόμα και αν η Ελλάδα υποστεί μία 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού, όπως τονίζει, «είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικες αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου», που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπαράγονται οι κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις θυσίες και τα σκληρά μέτρα, ο κ। Σημίτης υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ζήσουν για 20 χρόνια σε κατάσταση συνεχών δυσκολιών, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που συμφωνήθηκαν σε κατάσταση κρίσης, ενώ επισημαίνει πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια» γι αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρμογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δημόσιο χρέος και το έλλειμα, ούτε απαλάσσεται η Ελλάδα από το μνημόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

newpost.gr/

Read more...

Παναγιωτακόπουλος προς Παπακωνσταντίνου : Έχεις το αλάθητο του Πάπα

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, χαρακτηρίστηκε από την επικριτική στάση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε “έχεις το αλάθητο του Πάπα”.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δήλωσε ότι δεν πείστηκε από την τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών ότι αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν λογιστική μονάδα.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε επίσης ότι δεν δέχεται το ξεπούλημα της ενέργειας και υπενθύμισε στον πρωθυπουργό, αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου ότι σε κάθε περίπτωση, οι στρατηγικοί τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών παραμένουν κρατική περιουσία.

Επίσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, να πραγματοποιήσει νέο ξεκίνημα με νέα ομάδα που έχει συνολική και πλατιά επαφή με την κοινωνία και τέλος να φέρει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και όχι γενικόλογες αναφορές για την ανάπτυξη।

newpost.gr

Read more...