Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κουβέλης: Αν δεν λάβουμε τα μέτρα, δεν θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε



Κουβέλης: Αν δεν λάβουμε τα μέτρα, δεν θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε
Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ ενημέρωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματοςΦώτης Κουβέλης σχετικά με τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, «η άρνηση να εξασφαλίσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σημαίνει ταυτόχρονη άρνηση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνολικότερη διαπραγμάτευση , η οποία πρέπει να υπάρξει για να ανακαθοριστούν ρυθμίσεις του μνημονίου και βεβαίως να απαλλαγεί η χώρα από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι το κόμμα θα δώσει αγώνα ώστε τα μέτρα να μην προσθέσουν και άλλα βάρη στις πλάτες των αδύναμων στρωμάτων. 

Εξάλλου υποστήριξε ότι η θα επιμείνει στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα «εξορθολογήσουν και προστατεύουν το δημόσιο αγαθό , το οποίο πάρα πολλές φορές έχει λεηλατηθεί, λεηλατήθηκε επί μακρόν μέσα από το πολιτικό σύστημα που ίσχυσε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να υπάρξει συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο που θα αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα.

Read more...

ΑΠΑΤΗ- «ΜΑΜΟΥΘ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ


Έπαιρνε αναπηρική σύνταξη για 21 χρόνια ενώ εργαζόταν σε πιστωτικό ίδρυμα!


Έπαιρνε αναπηρική σύνταξη για 21 χρόνια ενώ εργαζόταν σε πιστωτικό ίδρυμα!
Μία απάτη που κόστισε πάνω από 131.000 ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακάλυψε το Ίδρυμα, με συνταξιούχο αναπηρικών συντάξεων να λαμβάνει παράνομα επίδομα πό το 1989 έως και το 2010, ενώ, συγχρόνως, εργαζόταν και ασφαλιζόταν σε πιστωτικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ύψος της οικονομικής ζημίας, που προκλήθηκε στα ταμεία του, λόγω καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης, χρονικής περιόδου 30/10/1989 -31/12/2010, ανέρχεται στις131.362,99 ευρώ.

Ο συνταξιούχος, ενώ έπαιρνε σύνταξη βαριάς αναπηρίας, παρότι εργαζόταν, την 01/01/2011, κατέθεσε εκ νέου αίτηση σύνταξης αναπηρίας στο τοπικό υποκ/μα ασφαλισμένων των εντασσόμενων Ταμείων και κλάδων ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-ΕΘΝΙΚΗ και δικαιώθηκε αυτής.

Μετά την αποκάλυψη της απάτης, το αρμόδιο υποκατάστημα προέβη σε άρση της ασφαλιστικής αναπηρίας, σε καταλογιστική απόφαση και στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τονίζει ότι οι έλεγχοι στις καταβαλλόμενες παροχές, με διασταυρώσεις στοιχείων, που τηρούνται από τις υπηρεσίες του και από άλλους οργανισμούς και φορείς, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να παταχθούν παραβατικές συμπεριφορές, που δημιουργούν διαρροές στα οικονομικά του Ιδρύματος και, τελικά, αποβαίνουν σε βάρος των πραγματικά δικαιούχων.

Read more...

Διευκρινίσεις για το θέμα της μετακίνησης των συνοριοφυλάκων στον Έβρο από το υπουργείο

Μετά τις αντιδράσεις του σωματείου


Ο Ν.Δένδιας κατά την πρόσφατη μετάβασή του στον Έβρο, όπου επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του φράκτη
Ο Ν.Δένδιας κατά την πρόσφατη μετάβασή του στον Έβρο, όπου επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του φράκτη   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την αντίδραση του σωματείου των συνοριακών φυλάκων προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για μετακίνηση 1.800 στελεχών στον Έβρο.

Το σωματείο κατήγγειλε ότι οι μετακινήσεις έγιναν χωρίς σχεδιασμό, ταλαιπωρούν πολλές οικογένειες, αποδυναμώνεται η Δυτική Ελλάδα, καθώς και ότι οι συνοριοφύλακες στον Έβρο θα μένουν στις αστυνομικές σχολές, που δεν πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι όσοι μετακινήθηκαν στον Έβρο δεν θα διαμείνουν στις εγκαταστάσεις των σχολών, ότι ήδη το 75%-80% διαμένουν σε ξενοδοχεία, καθώς και ότι άμεσα θα τακτοποιηθούν σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι.

Επίσης επισημαίνεται ότι η διαμονή και η διατροφή των συνοριακών φυλάκων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ενώ θα αμείβονται με επιπλέον 800 ευρώ το μήνα από κοινοτικά κονδύλια.

Από το υπουργείο τονίζεται τέλος ότι «είναι εθνική ανάγκη η φύλαξη των συνόρων να γίνεται από εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βενιζέλος - Χρυσοχοΐδης Δύσκολη η συγκατοίκηση από δω και μπρος

 


Αμήχανα και προβληματισμένα είναι τα περισσότερα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον πρωτοφανή καβγά, που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, μετά τους «διαόλους» και τα «φύγει από δω ρε», που αντήλλαξαν το βράδυ της Τετάρτης είναι στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, αλλά δεν φαίνεται και κάποια λύση, που να εκτονώνει με φυσικό, έστω και οδυνηρό, τρόπο την κατάσταση. 

Η μεν ηγεσία του κόμματος δεν θέλει να καθαιρέσει τον κ. Χρυσοχοίδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και ο τελευταίος δεν φέρεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, θεωρώντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο.

Μόνο που, ως πρόεδρος ο ένας και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο άλλος, είναι αναγκασμένοι να έχουν σχεδόν καθημερινή συνεργασία! Πάντως το κλίμα εκνευρισμού είναι διάχυτο στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα ανώτερα κομματικά όργανα, που βλέπουν να εκδηλώνονται συνεχή περιστατικά αντιπαραθέσεων. 

Η ηγεσία θεωρεί ότι υπάρχουν εσκεμμένες ενέργειες φθοράς και υπονόμευσης του αρχηγού, αλλά πολλά στελέχη μιλούν για έναν «πρόεδρο, που έχει χάσει τον έλεγχο». Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στις προσωπικές σχέσεις πολλών στελεχών. Άλλοι δεν ανταλλάσουν ούτε καλημέρα και πολλοί αποφεύγουν να πατήσουν το πόδι τους στην Ιπποκράτους, εκτός κι αν είναι απολύτως αναγκαία η παρουσία τους. 

Μέσα σε όλα αυτά προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και η θεαματική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στελέχη αντιμετωπίζουν τις φήμες ότι «οι παπανδρεϊκοί οργανώνονται και ο πρώην πρόεδρος θα υπερασπιστεί την υστεροφημία του» με διαθέσεις, που κινούνται από την απορία έως τη θυμηδία. 

Το χρονικό της σκληρής αντιπαράθεσης - Τι ειπώθηκε μεταξύ Βενιζέλου και Χρυσοχοΐδη

Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Το επεισόδιο ξεκίνησε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος και αντίκρισε απέναντί του τον πρώην υπουργό.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένας από τους βουλευτές του κόμματος που διαφωνεί με τους σημερινούς χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστήριξε σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, ότι ο τελευταίος θα έπρεπε να μην έχει διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό, αποδεχόμενος τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εξαιρετικά αυστηρό ύφος τον κατηγόρησε ως υπονομευτή, απαιτώντας από τον πρώην υπουργό να βγει από το γραφείο του.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε στον κ. Βενιζέλο: "Το παίζεις τσάμπα μάγκας με τα μέτρα". "Την ίδια στάση κρατάς σε όλα τα θέματα. Το ίδιο έκανες και στην Παιδεία... Υπονομεύεις συνεχώς την παράταξη! Να σηκωθείς να φύγεις από δω» του απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

"Εσύ να φύγεις από δω..." ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να του απαντήσει ο Βενιζέλος: "Άει στο διάολο". Τότε, ο κ. Χρυσοχοΐδης του είπε πως δεν θα ανεχτεί να του ξαναμιλήσει έτσι και ανταπάντησε: "Να πας εσύ στο διάολο".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε από τη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό, ενώ κάποια ήταν και σε ετοιμότητα, γιατί φοβήθηκαν μην πιαστούν στα χέρια οι δύο πολιτικοί.

Τελικά ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχώρησε από την αίθουσα.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντάλλαξε βαριές κουβέντες και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατά την διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
protothema.gr

Read more...

Παρέμβαση Πεπόνη για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη..



Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη πως στο ΔΝΤ γνώριζαν εξ' αρχής πως... το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας δεν βγαίνει. Ο κ. Πεπόνης καλεί τον κ. Ρουμελιώτη να δώσει εξηγήσεις.

Στην ίδια παραγγελία εμπεριέχεται η διατύπωση για τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης του αδικήματος της «απιστίας σε βάρος του δημοσίου», αλλά και «εγκλημάτων σχετιζομένων με την οικονομία», όπως και η ρητή εντολή «να ανευρεθεί άμεσα και να προσέλθει να καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης».

Μιλώντας στους «Times» της Νέας Υόρκης, ο κ. Ρουμελιώτης είχε δηλώσει: Στο Ταμείο ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα. Σημείωνε ακόμη πως αν και το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιεί η τρόικα για να κατακρίνει την Ελλάδα -και να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι ότι η μεγάλη ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αυστηρές περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας τη ζήτηση στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Οι επισημάνσεις αυτές είχαν προκαλέσει την την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου, του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δηλωση. Με αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και 3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.
voria.gr


Read more...

Νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο μετά το ραντεβού στο υπουργείο

Σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις


Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνεχείς επαφές και συσκέψεις είχε από το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με τον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι μετέβη και στη Βουλή, όπου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι «μαγκιές» Βενιζέλου στον Στουρνάρα, το γεύμα στη Μιχαλακοπούλου και ο ρόλος της Συγγρού...



Τελικά τσάμπα μάγκας απεδείχθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στον καβγά του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα! Οι διαρροές για τις οποίες χρεώνει τον υπουργό ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι... απειλές ότι γνωρίζει τις κινήσεις του λέγοντας, «Ξέρω ότι μιλάς με τον Μητρόπουλο… Πότε του μιλάς και τι του λες» προφανώς ήταν «ενημέρωση» της «επίσημης» Μιχαλακοπούλου!
Αφού ως γνωστόν είχε προηγηθεί το γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (βλ. σχετική φωτο στον χθεσινό Μικροπολιτικό των Νέων)!
Ακόμη όμως κι αν προσπεράσουμε τη «λεπτομέρεια» ότι η «επίσημη» Μιχαλακοπούλου «έδωσε» τον υπουργό οικονομικών ή τουλάχιστον, επιχείρησε (για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν) να τον «κοντύνουν» στο γεύμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η προέλευση της κοινοποίησης της πληροφορίας για τον καβγά, φωτίζει μια άλλη πτυχή του πάζλ!
Σημειώνεται λοιπόν ότι η πληροφορία για τον καβγά, Βενιζέλου – Στουρνάρα, διέρρευσε στους δημοσιογράφους από τη Συγγρού και όχι από την Ιπποκράτους! Άλλωστε – προς απόδειξη, η Μαρία Σπυράκη ήταν η πρώτη που μετέδωσε το γεγονός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega!
enimerosi24.gr


Read more...

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Σε «γιάφκα» στο Λυκαβηττό στήνεται το νέο κόμμα


Σε «γιάφκα» στο Λυκαβηττό στήνεται το νέο κόμμα
Δεδομένης της «εκρηκτικής» κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στοΠΑΣΟΚ, η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται, εδώ και ημέρες, σε πολυκατοικία της οδού Γ. Σταθά, στις παρυφές του Λυκαβηττού, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείκυοφορείται ο νέος κομματικός φορέας που σχεδιάζουν νυν και πρώην κορυφαίοι του Κινήματος. 
Μυστικές διεργασίες

Όπως φαίνεται, σε μία από τις πολυκατοικίες της «καλής» αυτής γειτονιάς της Αθήνας -στην οποία κατά σύμπτωση διαμένει και ο Γιώργος Οικονομέας- οΑνδρέας Λοβέρδος έχει προχωρήσει σε συναντήσεις τόσο με τον πρώην υπουργό Γιώργο Φλωρίδη όσο και με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Αηδόνη, καθώς και με άλλα στελέχη του κόμματος. Στα μυστικά ραντεβού της περιοχής φαίνεται ότι γίνεται η απαραίτητη προεργασία για τη διαμόρφωση του νέου κόμματος. 

Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες, σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη κίνηση των εμπνευστών του νέου κόμματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό φέρεται να συμβαίνει μία μόλις ημέρα έπειτα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ αυτών και από τους κύριους Λοβέρδο, Παπανδρέου, Χρυσοχοϊδη και Αηδόνη- καθώς και το οξύ φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη Βουλή. 

Η σημειολογία

Κάτι που φαίνεται να διατηρεί τη δική του σημειολογική σημασία είναι η «καταγωγή» του ονόματος της οδού όπου και βρίσκεται η επίμαχη πολυκατοικία-στρατηγείο. 

Ο Γιάνης Σταθάς λοιπόν, «στα τέλη του 18ου αιώνα έδρασε… κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806-1807) και μαζί με άλλους αρματολούς ενίσχυσε τα ρωσικά στρατεύματα. Μετά την ανακωχή του 1807 ο Σταθάς και άλλοι αρματωλοί κατέφυγαν στη  Σκιάθο, δημιουργώντας ένα στολίσκο από 70 πλοιάρια, συνεχίζοντας τις επιδρομές κατά των Τούρκων. Δημοτικό τραγούδι της εποχής περιγράφει την επίθεση του στολίσκου του Σταθά εναντίον τουρκικής κορβέτας στα παράλια της Χαλκιδικής». 

Με λίγα λόγια ο Γιάννης Σταθάς ήταν ένας αρματωλός-«μπουρλοτιέρης, μαθημένος στα εντυπωσιακά, αιφνιδιαστικά και αντάρτικα χτυπήματα...

Υ.Γ. Πάντως η πολυκατοικία της Γ. Σταθά λέγεται ότι έχει δύο εισόδους, δεδομένο βολικό για όσους επιθυμούν να αποφεύγουν τα ενοχλητικά βλέμματα...

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

Read more...

Την Κυριακή κλείνει ο α΄ γύρος των διαβουλεύσεων με την Τρόικα Αντίμετρα για να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις ψάχνουν στην κυβέρνηση

 


Την αξιοπιστία των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση αμφισβητεί η Τρόικα, που ζητά από τα αρμόδια υπουργεία  μεγαλύτερη ειδίκευση πολλών από τα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι την Κυριακή οπότε θα γίνει η τελευταία συνάντηση με την Τρόικα, πριν αναχωρήσει από τη Αθήνα για λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, που τόνισε ότι τα μέτρα θα έχουν ανακοινωθεί και επισήμως πριν από την ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης και οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται να έχουν σχεδόν ξεθωριάσει.

Πάντως η κυβέρνηση παρουσίασε τα δημοσιονομικά αντίμετρα για να αποφευχθούν η μείωση στα ειδικά μισθολόγια και στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων αλλά και για να πληρωθούν σε 10 δόσεις οι φόροι εισοδήματος. Η Τρόικα όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει και το θέμα μένει σε εκκρεμότητα.

Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, την Κυριακή το πρωί θα γίνει νέα συνάντηση με την Τρόικα και έτσι ολοκληρώνεται ο α΄ κύκλος συζήτησης για τα 11,5 δισ., ώστε η Τρόικα να έχει συντάξει την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο.

Μετά την Κυριακή θα υπάρξει ενδεχομένως ένα διάλειμμα των συζητήσεων με την τρόικα. Μέσα στις επόμενες τρεις μέρες θα απαντήσουν για τα μέτρα που τους προτείνει η κυβέρνηση.

Έχουν συνεκτιμηθεί πάντως η μελέτη του ΚΕΠΕ και οι προτάσεις των υπουργείων και όποιες άλλες προτάσεις έχουν κατατεθεί για όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών

Το πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα είναι συνάρτηση τις αξιολόγησης τους, από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς εταίρους. Η τρόικα ζητά μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από τα υπουργεία. Τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012 εκκρεμούν, ενώ οι προβλέψεις για την φετινή ύφεση και για τα επόμενα χρόνια (έως το 2016) θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο μακροοικονομικών σεναρίων που θα υπάρξουν.
.protothema.gr

Read more...

Οι δέκα προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης


 έ ό  ί ά
Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO (θυγατρική του ΟΣΕ για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού), η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, η απελευθέρωση της αγοράς των ΚΤΕΛ ως το τέλος του 2015, η επανεκκίνηση των έργων για την κατασκευή των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, εκεί όπου αναμένεται να δημιουργηθούν 60.000 θέσεις εργασίας και η άρση των ρυθμιστικών εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποκλιμάκωση των τιμών, περιλαμβάνονται στους δέκα άξονες δράσης που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.
Αναλυτικά, οι δέκα προτεραιότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός είναι:
1. Μεγάλα Οδικά Έργα- Επανέναρξη 4 Αυτοκινητοδρόμων. Στόχος είναι ως τις 30 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να επιτευχθεί συμφωνία- πλαίσιο. Σε αυτήν την παράμετρο, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν 60.000 θέσεις εργασίας.
2. Επιτάχυνση Απορρόφησης ΕΣΠΑ με απλοποίηση/ κατάργηση διαδικασιών και υπογραφών, αλλαγή της νομοθεσίας για τις απαλλοτριώσεις, αναθεώρηση του προγράμματος και επιτάχυνση των 181 έργων υψηλής προτεραιότητας.
3. Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα νομικά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τον ΟΣΕ. Η ιδιωτικοποίηση της ROSCO θα γίνει αφού εξετασθούν πιθανές συνέργειες, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.
4. Προσέλκυση επενδύσεων με κεντρικό σύστημα αδειοδότησης, ηλεκτρονική παρακολούθηση των επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια, αλλαγή του επενδυτικού νόμου και αξιοποίηση των Εταιριών Ειδικού Σκοπού (SPVs), αρχής γενομένης από την αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου (Φάληρο- Σούνιο).
5. Εξαγωγές: διεύρυνση του αριθμού των προϊόντων και των εταιριών που εξάγουν, προώθηση σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα και απλοποίηση των διαδικασιών. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση της ΔΕΘ, της Helexpo και του ΟΠΕ.
6. Απλούστευση αδειοδοτήσεων για επιχειρήσεις και επαγγέλματα (τεχνικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.α.)
7. Ομαλή λειτουργία της αγοράς- Ανταγωνισμός: αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την Αξιολόγηση του Ανταγωνισμού, κατ' αρχήν στους τομείς οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, βιομηχανικής παραγωγής και τουρισμού, απλοποίηση του Αγορανομικού Κώδικα.
8. Δημόσιες Συμβάσεις- Προμήθειες: Νέο κανονιστικό πλαίσιο για προμήθειες και δημόσια έργα, μείωση των φορέων που εκτελούν διαγωνισμού από 3.200 σε 640, ενεργοποίηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών δημόσιων προμηθειών πιλοτικά τον Ιανουάριο του 2013.
9. Αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων.
10. Απελευθέρωση της αγοράς υπεραστικών επιβατικών οδικών μεταφορών μέχρι το τέλος του 2015 αντί για το 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος, μετά από διάλογο με την Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ.

Read more...

Η Τρόικα μίλησε

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Στουρνάρα


 

Σε «ρώσικη ρουλέτα» με νέα μέτρα που θα μπαίνουν διαρκώς, όποτε η Τρόικα θα «αδειάζει» άλλα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, κινδυνεύει να εξελιχθεί πλέον η διαδικασία διαπραγμάτευσης.


Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα με την Τρόικα, που έγινε, για να τους ανακοινώσει πως τα 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν και πλέον μένει οι ελεγκτές να τα δεχτούν «ως έχουν» ή να ζητήσουν κάποια από αυτά να αλλάξουν. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αναχώρησαν εμφανώς ικανοποιημένοι. «Excellent meeting» σχολίασε ο Πολ Τόμσεν, ενώ, ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ο Ματίας Μορς απάντησε: «A few days more...».

Πλέον, ξεκινά για άλλον έναν μήνα ένα νέο «παζάρι» με την Τρόικα, για το ποια θα είναι τελικά αυτά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία πλέον θυμίζει πόκερ, όπου κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και Τρόικα θα αλλάζουν «φύλλα» (αντιπροτείνοντας πχ ισοδύναμα μέτρα ή απορρίπτοντας παλαιές και νέες προτάσεις που θα «πέφτουν στο τραπέζι») ή «μπλοφάροντας» για τα «φύλλα» τους (υποστηρίζοντας δηλαδή κατά το δοκούν πως το τάδε μέτρο θα έχει μεγάλη ή μικρή απόδοση, για να αποφύγουν πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα ή για να πιέσουν για να ληφθούν).

Κοινή θέση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όπως την περιέγραψε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας είναι «να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία». Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Από τα λόγια αυτά όμως φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για την καταιγίδα μέτρων λιτότητας, ορισμένα εκ των οποίων θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από φέτος κιόλας.

Το «πακέτο» που συμφώνησαν χθες οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει «με το καλημέρα», αν προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, ως «ισοδύναμα» για τον αόριστο στόχο συλλογής εσόδων «από πάταξη της φοροδιαφυγή» που είχε τεθεί αλλά απέρριψε η Τρόικα –μετά από πικρή εμπειρία ανάλογων προβλέψεων των ελληνικών κυβερνήσεων στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Μεγάλη σημασία έχουν όμως και όσα ...δεν είπε ο κ. Στουρνάρας στις δημόσιες δηλώσεις του: δεν δεσμεύτηκε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. 

Τα 6 δισ. τουλάχιστον θα κοπούν από μισθούς και συντάξεις, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και πόνο στην ελληνική κοινωνία η οποία μετράει ήδη μια ανεργία που ξεπερνάει το 1.100.000 άτομα.

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινάει σήμερα , στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αν και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Στην πράξη, άλλα μέτρα θα «βγάζει» η Τρόικα, άλλα θα «βάζει» στη συζήτηση με το υπουργείο και αυτά θα μεταφέρονται στο παράλληλο «παζάρι» στο παρασκήνιο με τα πολιτικά κόμματα της συγκυβέρνησης, της οποίας η αντοχή θα δοκιμαστεί σκληρά πλέον.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν: 

-    Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% - 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

-    Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.

-    Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.

-     Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

 -   Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

 -  Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.


Δυσκολίες θα συναντήσουν πάντως μέτρα -αν κατ΄ αρχήν τεθούν- όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ).

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα η οποία είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 31 δισ. ευρώ. Η δόση αυτή περιέχει και τα 4 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει για να πάρει ανάσα η αγορά, αφού προορίζονται  για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς του ιδιώτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου έφτασαν των περασμένο Ιούνιο στα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν. Τα χρέη των ταμείων αυξήθηκαν το Ιούνιο στα 2,98 δισ. ευρώ από 2,88 δισ ευρώ τον περασμένο Μάιο, ενώ οι οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν από 837.000.000 ευρώ σε 907.000.000 ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Σε 20 κωδικούς του προϋπολογισμού αναζητούνται τα ισοδύναμα

Σε 20 κωδικούς με ελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού εστιάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα και να αποφευχθούν οι μειώσεις των ειδικών μισθολογίων. 

Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι «θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη ενήμερα δάνεια αγροτικής γης που δεν θα μεταβιβαστούν από την Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς» και συμπλήρωσε πως «για τα ενήμερα οι υποθήκες τα ακολουθούν ανεξαρτήτως νομικής μονογραφής του φορέα».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της κυρίας Χρυσούλας Γιαταγάνα, είπε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να προσδιορίσει το μείγμα των μέτρων», υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το δημοσιονομικό πρόγραμμα «έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσο όρο 10% στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, αστυνομικοί, λιμενικοί, μέλη ΔΕΠ, γιατροί ΕΣΥ κ.ά.)», επισήμανε όμως πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει εκφράσει την βούληση να διαπραγματευτεί με δημοσιονομικά ισοδύναμα όπως η περικοπή από 10% έως 20%, συνολικα 20 κωδικών του προϋπολογισμού με ελαστικές δαπάνες όπως μισθώματα, επιχορηγήσεις και προμήθειες». 

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση έχει «αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα μισθώματα και την άμεση κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών» και ξεκαθάρισε πως «η μείωση των λειτουργικών δαπανών αποτελούν τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια».

Πέραν αυτών,ο υπουργός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εξειδικευτεί τον περασμένο Ιούνιο» εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό «αποτελεί βαρύ φορτίο που πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για την ΑτΕ και τις συνεταιριστικές της, είπε: «με την λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται οι καταθέσεις και οι θέσεις απασχόλησης. Οσες θυγατρικές δεν μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

Ειδικότερα, για τη «Δωδώνη» ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την εξαγορά μετοχών της είναι και οι συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής».  

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Ελληνες) για το αν η κυβέρνηση θα απαιτήσει αποζημιώσεις από το ΔΝΤ για την ζημιά που προκάλεσε το Μνημόνιο στην Ελλάδα -μετά και τις αποκαλύψεις του κ. Π. Ρουμελιώτη- ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι κατά των μονομερών ενεργειών που θα έθεταν την χώρα εκτός ευρώ και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε νέες ευκαιρίες καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υποδηλώνουν αλλαγή της κυρίαρχης τάσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε την συγκεκριμένη τάση για την υπερβαση της κρίσης»

Read more...

«Αρχίζει τώρα» η εξειδίκευση των μέτρων, στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα

Ανακοινώνονται εντός Αυγούστου


Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα το μεσημέρι της Πέμπτης
Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με την τρόικα το μεσημέρι της Πέμπτης   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Την επί της ουσίας εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την κρίσιμη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη για το περίγραμμα του πακέτου.

Κατά την τεταμένη συζήτηση προκρίθηκε, τελικά, η γραμμή του πρωθυπουργού να δρομολογηθεί άμεσα το πακέτο των μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου.

«Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ότι πρέπει να γίνει δεκτή, ως αναγκαία προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ. Η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση πότε θα εξειδικευτούν τα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών απάντηση ότι «τώρα θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα», ενώ για το εάν παραμένουν οι κόκκινες γραμμές, είπε: «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή διότι επεξεργαζόμαστε το πακέτο. Σας είπα ότι ο βασικός σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων».

Η πρώτη, μετά τη σύσκεψη, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα για τα μέτρα ορίστηκε για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης. Επίσης, ως την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξουν δύο ακόμα συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών.

«Τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, τονίζοντας ότι το πακέτο των μέτρων θα ανακοινωθεί εντός Αυγούστου.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πακέτο μέτρων βρίσκεται υπό επεξεργασία και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους, δηλαδή άρνηση εκταμίευσης δόσεων και αδυναμίας πληρωμών των συντάξεων και των μισθών το Σεπτέμβριο.

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Τεταμένο κλίμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως δημοσιοποίησε τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη στρατηγική πρόσθεσε όμως ότι προ του ενδεχομένου να βγει η χώρα από το ευρώ είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την εκτίμηση του πρωθυπουργού.

«Όλες αυτές τις ημέρες έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτά που πρότεινα, θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα. Δεν έχει όμως νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο. Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αρχηγών ξέσπασε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους κ.κ Στουρνάρα και Βενιζέλο, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε για διαρροές τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη στάση που κρατούσε ο κ. Βενιζέλος. Η... σύρραξη έληξε με παρέμβαση του κ. Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να τους είπε «σταματήστε τα αυτά. Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων παραμένει στο ακέραιο και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να πληγεί όσο το δυνατό λιγότερο η κοινωνία. «Η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...