Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μ. Καρχιμάκης: Ο Παπανδρέου και δικαιούται και υπoχρεούται να κριθεί από τον λαό









Μ. Καρχιμάκης: Ο Παπανδρέου και δικαιούται και υπoχρεούται να κριθεί από τον λαό
Σε συνέντευξή του στο reporter.gr ο βουλευτής Λασιθίου και Γενικός Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, άφησε αιχμές για πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν οι ευθύνες για τις λανθασμένες πολιτικές του κόμματος να βαρύνουν μόνον έναν, δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου και όχι υπουργούς και βουλευτές που συμφώνησαν με τις όποιες λάθος τακτικές. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σχολιάσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να κριθεί από το λαό για τις επιλογές του παρά από το ίδιο το κόμμα, ενώ τόνισε τις επιτυχημένες προσπάθειες του κ. Παπανδρέου να αποφευχθεί τελικώς η πτώχευση της Ελλάδας.



Ο κ. Καρχιμάκης μάλιστα ανέφερε ότι η ανησυχία και η φόρτιση στο κόμμα ήταν αναπόφευκτη ωστόσο δεν καταγράφηκε από μέρους του ανταρσία πολιτικών προσώπων στο ΠΑΣΟΚ πετώντας όμως «καρφιά» σε συνεδέλφους του (που φυσικά δεν κατονόμασε) για την πολιτική λήθη που επιδεικνύουν. Ο Γενικός Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επίσης, έκανε λόγο για βαθιά επιθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κάτσουν στην πρωθυπουργική καρέκλα, δεν προβλέπει εκλογές την ημερομηνία που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρίσκει σημαντικές ομοιότητες στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στην κυβέρνηση Παπαδήμου.


Συγκεκριμένα, ο κ. Καρχιμάκης δήλωσε:

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος;


Την άποψή μου την έχω δηλώσει επανειλημμένως. Ο Παπανδρέου είναι αυτός που άνοιξε δρόμους μέσα στο χάος της Ευρωπαϊκής ρευστότητας η οποία επικρατούσε το 2010 και έτσι φτάσαμε σε Μηχανισμούς Στήριξης-πρωτόγνωρης κοπής μέχρι τότε- αφού και η Ευρώπη με δική του επιμονή κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Μηχανισμούς, στους οποίους μπήκε η Ελλάδα, γλύτωσε την χρεοκοπία το Μάη του 2010, κάτι που επιμένουν να ξεχνούν κάποιοι έχοντας πάθει επιλεκτική αμνησία. Μηχανισμούς, μέσα και χάρη στους οποίους η χώρα μας σήμερα εξακολουθεί να είναι όρθια και να έχει το δικαίωμα να ελπίζει και να παλεύει για την αμετάκλητη πορεία της προς την έξοδο από την κρίση. Κάτι που εμφαντικά αναγνώρισε και ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ανέλαβε και ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την μεγάλη πρόοδο της τελευταίας διετίας, όπως υπογράμμισε. Ας το θυμηθούν αυτό όλοι και ας αφήσουν κατά μέρος την εργολαβία της πολιτικής λήθης, που μόνο εθνικά συμφέρουσα δεν είναι και στην οποία σκανδαλωδώς, επενδύουν.

Επιπλέον, θέλω να κάνω μία αναγκαία επισήμανση: Ο Παπανδρέου και δικαιούται και υποχρεούται απέναντι σε έναν κόσμο που τον ψήφισε για τέσσερα χρόνια, να κριθεί απ’ αυτόν και μόνο απ’ αυτόν, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες. Δεν μπορώ, όμως, να αντιληφθώ τους παραλογισμούς κάποιων που λύσσαξαν να αποχωρήσει από πρωθυπουργός. Μήπως μετά την αποχώρησή του, άλλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης; Ή μήπως επιδείχθηκε μεγαλύτερη ένταση δουλειάς ή αποτελεσματικότητας, κυρίως στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και όχι μόνο; Αν όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί, να τα συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε όλα.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, κορυφαία στελέχη του κόμματος, μίλησαν σε πολύ υψηλούς τόνους και κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Πώς επηρεάζει αυτό το κλίμα «ανταρσίας» τη συνοχή του κινήματος;


Δεν αποτυπώθηκε το παραμικρό ίχνος ανταρσίας, όπως λέτε. Το εν λόγω Πολιτικό Συμβούλιο, με διευρυμένη σύνθεση, έγινε μετά από μια δύσκολη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, κατά την πιο κρίσιμη διετία της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας. Μιας διετίας όπου καταγράφηκαν αστοχίες, παραλείψεις, καθυστερήσεις, αλλά σημαδεύτηκε από μία μεγάλη πρόκληση. Τη δυνατότητα της χώρας να είναι ακόμη όρθια και να μπορεί να παλεύει.

Ως εκ τούτου, καταλαβαίνετε, ότι η αγωνία, η ανησυχία και η όποια φόρτιση, δεν θα ήταν αφύσικη σε μία τέτοια συνεδρίαση. Βεβαίως, κάποιοι, θεωρούν ότι σε ό, τι αφορά τις ευθύνες, θα πρέπει να βαρύνουν μόνο ένα πρόσωπο και αυτή τους η λογική, φυσικά, θα κριθεί.

Πότε πιστεύετε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ;


Κατ’ αρχάς, δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύω εγώ ή κάποιο άλλο στέλεχος, προσωπικά. Υπάρχει μπροστά μας, ένα ακόμα πολιτικό Συμβούλιο, κατά το οποίο αναμένεται να συζητήσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον και τις διαδικασίες και φυσικά, με απόλυτο γνώμονα την πορεία της χώρας προς τους αδιαπραγμάτευτους στόχους της κυβέρνησης. Μία πορεία, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί εντελώς, απαλλαγμένη από πιθανό περισπασμό των υπουργών της σε εσωκομματικές έννοιες.

Θα πρέπει ο Λουκάς Παπαδήμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης;


Θα πρέπει να γίνει ό,τι ο πρωθυπουργός πιστεύει και αισθάνεται ότι είναι προς το συμφέρον της κρίσιμης αυτής εθνικής πορείας μας. Από την άλλη, τα συγκυβερνώντα κόμματα, έχουν την ευθύνη να του παράσχουν ό,τι χρειάζεται, ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου, με ηρεμία και με συστηματικό τρόπο, να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει. Και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν τα κόμματα γι’ αυτό, είναι να παραμερίσουν τις μικροκομματικές τους αγωνίες που σήμερα πηγάζουν κυρίως από το ντέρτι του κ. Σαμαρά για εκλογές και να δώσουν το χρόνο και την άνεση στη ίδια τη χώρα να απαλλαχθεί απ’ αυτό τον εφιάλτη που ζει.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου να εξαντλήσει την τετραετία;

Θα έλεγα, να πάρει το χρόνο εκείνο που της χρειάζεται, ώστε απερίσπαστη από την πίεση εκείνων που μυρίστηκαν πρωθυπουργική καρέκλα και αδιαφορούν για τα εθνικά συμφέροντα, να ολοκληρώσει το έργο για το οποίο σχηματίστηκε.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα παραμείνουν τόσο χαμηλά, μετά και από τις εσωκομματικές εκλογές;


Όπως έχω ξαναπεί, οι δημοσκοπήσεις είναι ένας φωτογραφικός φακός σε μια έκλαμψή του. Αποτυπώνει μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κατά μοναδική συγκυρία, μετά τις εκλογές του ’09, δεν είχαν την πολυτέλεια να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, με την προσδοκία να της χαρίσουν μέρες προόδου και ευημερίας, αφού έπρεπε πρωτίστως, κυριολεκτικά να τη σώσουν από την καταστροφή, στα πρόθυρα της οποίας την είχε οδηγήσει η παρέα των Καραμανλή-Σαμαρά, όπως όλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό, ξέρουμε.

Αυτό απαίτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μία ξεχωριστή πολιτική γενναιότητα. Να αψηφήσει το τεράστιο πολιτικό κόστος που σήμαιναν οι αποφάσεις και οι επιλογές της κυβέρνησής του. Το πήρε, όμως, καθώς οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, θα οδηγούσε στην εθνική καταστροφή, όπως πολύ εύλογα έστω και καθυστερημένα, αντιλήφθηκε και ο κ. Σαμαράς. Όπως, άλλωστε, απέδειξε, εναγκαλιζόμενος με το δήθεν μισητό του Μνημόνιο. Πιστεύω βαθιά, ότι όταν ο κόσμος δει πιο καθαρά σε βάθος χρόνου, την πραγματικότητα αυτή και αφού το ΠΑΣΟΚ, μιλήσει μαζί του, ανταλλάξει τα επιχειρήματά του με τον πιεσμένο πολίτη, θα αλλάξει και η δημοσκοπική εικόνα του Κινήματός μας.

http://newpost.gr


Read more...

Μισθοί, εισφορές και επικουρικές στο επίκεντρο της συνάντησης του Λ.Παπαδήμου με την ΓΣΕΕ

Πιέσεις από την τρόικα για συμβάσεις, κατώτατο μισθό

Τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά μέτρα που πλήττουν το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας
Τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά μέτρα που πλήττουν το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Τα «καυτά» θέματα των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και των επικουρικών συντάξεων θα τεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από την τρόικα, μεταξύ άλλων και για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συναντήσεις, οι οποίες θα είναι διαδοχικές, πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού και σηματοδοτούν την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναζητηθούν κοινές θέσεις ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Πάντως δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα.

Σε ανακοίνωσή της, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ τόνισε, ότι προσερχόμενη στη συνάντηση «δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό έχει αποκλείσει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζοντας, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Επιμένει για μειώσεις η τρόικα

Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η τρόικα ζητεί τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να «ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και ζητεί τριμερή συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων.

Ο κατώτατος μισθός είναι 750,39 μεικτά και 600,79 ευρώ καθαρά. Σημειώνεται πάντως ότι με διάταξη που εφαρμόζεται, ο μισθός για τους νέους έως 25 ετών μπορεί να μειωμένος μέχρι 20% από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση.

Το υπουργείο Εργασίας λέει από την πλευρά του ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με στόχο να μην πληγούν τα ήδη μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Μέχρι τη νέα επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, ο Γ.Κουτρουμάνης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εργοδότες και συνδικάτα.

Ο κ. Κουτρουμάνης έχει αποκλείσει τη μείωση στον κατώτατο μισθό, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αν και εξετάζονται επιλογές όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης, οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί.

Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση.

Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το κόστος εργασίας η χώρα μας παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη. Η μείωση λειτουργεί αθροιστικά καθώς και το 2010 το κόστος εργασίας ήταν μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2009.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Προς συμφωνία για μείωση εισφορών

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις».

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ήδη υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά και στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, διαμηνύει ότι θα αντιταχθεί δυναμικά σε μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων ή θα πλήττουν εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέρκελ και Σαρκοζί μιλάνε για «δύσκολο» 2012

Δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους!



http://img.protothema.gr/51C3B6B2FE0B4DE6D19E71FDEEB277A9.jpg

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι πολιτικοί ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις (;) τους ήταν οι ιδανικές για να αντιμετωπισθεί επιτέλους η κρίση χρέους στην ΕΕ, αισιόδοξοι ότι βρήκαν το κατάλληλο «φάρμακο» και εν πολλοίς έως και … «επιθετικοί» απέναντι σε όσους αμφέβαλλαν για τη δυνατότητα της Ευρώπης να αντιπαρέλθει των προβλημάτων της.

Όπως έδειξε η συνέχεια λίγους έπεισαν, με δεδομένο πως πια δεν πείθουν ούτε τους εαυτούς τους, και τώρα έρχεται η ώρα των νέων δηλώσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ «το 2012 πιθανότατα θα είναι δυσκολότερο από το 2011»!

Μας … προειδοποιούν τώρα οι δύο ηγέτες, λέγοντας, και δη στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους, πως «η σοβαρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει λήξει» και πως «το νέο έτος αναμφίβολα θα είναι πιο δύσκολο από το 2011».

Ο κύριος Σαρκοζί ζήτησε από τους Γάλλους αυτοσυγκράτηση και σύνεση, ενώ η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, δήλωσε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει την «δυσκολότερη πρόκληση εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο στο τέλος θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση».

Κι ενώ οι δύο ηγέτες εμφανίζονταν απαισιόδοξοι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε «επιτυχή την πορεία του ευρώ», τόνισε πως … «παρά τις κασσανδρικές προφητείες, το ευρώ εξακολουθεί να είναι σταθερό», ενώ ξεκαθάρισε πως «η σημερινή κρίση δεν συνιστά κρίση του ευρώ, αλλά κρίση χρέους κάποιων χωρών της ευρωζώνης».
Read more...

«Να μη γίνει τέμενος στον Ελαιώνα!»

Προσφυγή στο ΣτΕ από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ


http://img.protothema.gr/502F7140F6207FA2E52B102D776D1085.jpg
Να μη κατασκευαστεί το Ισλαμικό Τέμενος στον Ελαιώνα Αττικής, ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθήνα», ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.

Οι προσφεύγοντες, υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του τεμένους παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων, ενώ η δαπάνη που απαιτείται – υπολογίζεται στα 846.000 ευρώ –έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

Στην προσφυγή του ο Μητροπολίτης Πειραιώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Η ίδρυση ενός τεμένους μέσα στο κέντρο της πόλης των Αθηνών όχι μόνο θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων.

Ακόμη αναφέρει ότι η κατασκευή του Τεμένους θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που «το Ιερό Κοράνι αναγνωρίζει τη στρατιωτική κατίσχυση ως μέσο επιβολής των αρχών του» και στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει από το 2001 μέχρι σήμερα 17.000 τρομοκρατικές επιθέσεις. Πλέον αυτών όμως επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός (και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας) με τις δαπάνες ανέγερσης του τεμένους, τις δαπάνες συντήρησής του, τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον μισθό του ιμάμη.

«Μάλλον δι’ ανόητους μας έχουν εκλάβει οι ταγοί μας! Αυτές ο καταστάσεις είναι όνειδος για τη χώρα μας και μας γεμίζουν απελπισία τόσο για μας όσο και κυρίως για τα παιδιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Read more...

Στους πέντε ηγέτες με τις σοβαρότερες προκλήσεις στο 2012 ο Λ.Παπαδήμος

Σύμφωνα με την Les Echos


Ο Λ.Παπαδήμος περιλαμβάνεται από την Les Echos μαζί με Ομπάμα, Πουτίν και Σαρκοζί στους ηγέτες, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο
Ο Λ.Παπαδήμος περιλαμβάνεται από την Les Echos μαζί με Ομπάμα, Πουτίν και Σαρκοζί στους ηγέτες, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο (Φωτογραφία: Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Μεταξύ των πέντε ηγετών που έχουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» μέσα στο 2012 σε πολιτικό επίπεδο, λόγω εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία, τοποθετεί η γαλλική εφημερίδα Les Echos, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, μαζί με Ομπάμα, Πούτιν και Σαρκοζί.

Έχοντας τη στήριξη Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο Λ.Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας του, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα που τον στηρίζουν βιάζονται να αναμετρηθούν αναφέρει η εφημερίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πουτίν στη Ρωσία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, ο Ζι Ζινπίνγκ στην Κίνα και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, λόγω εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία.

Σχετικά με την Ελλάδα, και με τον τίτλο: «Εναλλαγή στην εξουσία εν όψει» ο συντάκτης σημειώνει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κύριος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεν περίμενε τον πρωθυπουργό για να ανακοινώσει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα, πιθανώς στα τέλη Απριλίου».

Έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας του, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βιάζονται να αναμετρηθούν αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ΝΔ απαιτούσε έως πριν από λίγο να ζητηθεί η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, προσθέτει.

Όμως, τονίζει η εφημερίδα, ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει για αναμονή έως μετά το Πάσχα. Για εκείνον η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να γίνει πριν από τα μέσα Απριλίου.

Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας περίπου το ένα τέταρτο των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γνωρίσει μία ιστορική ήττα της οποίας θα προηγηθεί η έξοδος του τωρινού προέδρου της Γιώργου Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα.

Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, η «Les Echos» υπογραμμίζει ότι το ποσοστό για το 2011 μπορεί τελικά να είναι διψήφιο, φθάνοντας το 10%: τούτο προφανώς οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα ήταν λιγότερα από τα προσδοκώμενα λόγω της ύφεσης.

Αισθητή ήταν η υποχώρηση στον τομέα του φόρου εισοδήματος κατά -9% σε ετήσια βάση. Αυτό καθιστά τεχνικά αδύνατο να καταφέρουν τα ταμεία να συλλέξουν 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ξαφνικά το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το κατά πόσο η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα επαρκέσει ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δεν έδειξε «μυστικά κονδύλια» στο υπουργείο Εσωτερικών η σχετική έρευνα

Επιστολή Γιαννίτση στη Βουλή

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο υπουργείο Εσωτερικών δεν υπάρχουν κωδικοί ανάληψης εξόδων που να αντιστοιχούν σε απόρρητες δαπάνες, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα στα αρχεία που διατηρεί το υπουργείο και αφορούν την περίοδο από το έτος 2000 και εντεύθεν.

Αυτό διευκρινίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης απαντώντας στην επιστολή του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Αθανάσιο Τσούρα σχετικά με το ζήτημα των απόρρητων δαπανών των υπουργείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης αναφέρει επίσης ότι το αυτό ισχύει και για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ανήκε στο υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκτός αρχείου η έρευνα για την παραίτηση Πεπόνη-Μουζακίτη «μόλις υπάρξουν νέα στοιχεία»

Νέο υπόμνημα αναμένει ο Αρειος Πάγος


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής για τους λόγους παραίτησης (αντικατάστασης) των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη θα ανασυρθεί από το αρχείο αμέσως μόλις οι τελευταίοι καταθέσουν νέο υπόμνημα.

Από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκφράστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας απορίες ως προς τις δηλώσεις του κ. Μουζακίτη με τις οποίες εξέφραζε προβληματισμούς αλλά και αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους λόγους που επικαλέστηκαν στην επιστολή-παραίτησής τους.

Η δήλωση του κ. Μουζακίτη είχε ει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;»

Από τον Άρειο Πάγο αναμένουν το τι θα πράξουν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς. Σε περίπτωση που οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης προσκομίσουν νέα στοιχεία με το υπόμνημα τους, τότε η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, από τον κ. Μακρή και θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παραιτήθηκε ο Γ.Καπελέρης έπειτα από τη δίωξη για απιστία

Για να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα


Ο κ. Γ.Καπελέρης
Ο κ. Γ.Καπελέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης, έπειτα και από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του, για απιστία περί την υπηρεσία.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά σε καταγγελίες για τη μη είσπραξη προστίμων σε πρατήρια για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κ. Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες.

Νωρίτερα, να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα ζήτησε από τον Γιάννη Καπελέρη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου ελήφθη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γγ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος» και την επιβολή προστίμων.

Καπελέρης: δεν φέρω ευθύνη

Με δηλώσεις στο Reuters την Δευτέρα, ο Γ.Καπελέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες, επικαλούμενος την προβληματική λειτουργία του συστήματος Ήφαιστος.

«Η απόφαση των αρχών είναι σεβαστή, αλλά δεν φέρω εγώ ευθύνη για την δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Ήφαιστος, ούτε για την αμέλεια ενημέρωσης του συστήματος από τους βενζινοπώλες. Οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις», είπε.

Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος θα έκλειναν 3.700 πρατήρια καυσίμων από τα 4.000 με αποτέλεσμα το black out στην αγορά και ότι το υπουργείο ετοίμαζε ήδη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρεται επίσης το εξής:

«Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.»

ΠΟΠΕΚ: Αδικη και λανθασμένη η δίωξη

«Άδικη και λανθασμένη είναι η απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Γιάννη Καπελέρη, για την γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα 'Ήφαιστος'» δηλώνει η Πανελληνια Ομοσπονία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Όπως έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον «Ήφαιστο». Αφ΄ ότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά» δηλώνει η ΠΟΠΕΚ και καταλήγει:

»Η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ΠΟΠΕΚ. Από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

»Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά».

Αντιδράσεις από τα κόμματα


Για μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα μιλά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Η δικαστική έρευνα, άλλωστε, αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη 'παραμηχανισμού' εντός του υπουργείου. Και το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

«Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.»

«Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το δεύτερο κρούσμα αναξιοπιστίας στο χώρο του οικονομικού εγκλήματος μεγιστοποιεί τον προβληματισμό μας, κατά πόσον ο ευαίσθητος αυτός τομέας, η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία. Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης σημείωσε ότι η σοβαρή αυτή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

«Την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών.»

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δεν θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.

«Χρειάζεται τώρα, η συγκρότηση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, αποδεσμευμένου από τις λογικές του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ν.Παπανδρέου:"Τα ΜΜΕ θέλουν να φύγει ο Γιώργος "

"Η υπερδημοκρατία έφαγε τον ΓΑΠ"


http://img.protothema.gr/C3B28A55FA856E0495DE4D333FD2332D.jpg
Ως "Ν. Τροτκσυ", υπογράφει ο Νίκος Παπανδρέου επιστολή που απέστειλε στην ηλεκτρονική σελίδα iefimerida υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του αδελφού του και τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Στο γράμμα που απέστειλε ηλεκτρονικά ο Νίκος Παπανδρέου για να απαντήσει στο άρθρο του Χρήστου Ράπτη "ΓΑΠ: Το θλιβερό τέλος ενός προβληματικού "ηγέτη"", ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τα μήντια θέλουν να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και επιτίθεται σε όσους έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για αποφυγή της χρεοκοπίας στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που παλαιότερα χαρακτήριζαν προδοτική.
Μεγάλες συζητήσεις έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ο Νίκος Παπανδρέου υπερασπίζεται τον τρόπο διακυβέρνησης του αδελφού του και με σχετικά επιθετικό ύφος εξηγεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδινε εντολές "σε στυλ Καραμανλή και Ανδρέα", αλλά περίμενε από τους υπουργούς του να αναλάβουν πρωτοβουλίες...

"Πρώτον. Είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός από τότε που θυμάμαι έφυγε οικειοθελώς από την πρωθυπουργία. Παραιτήθηκε. Και το είχε προτείνει (να παραιτηθεί) και τον Ιούνιο αλλά για λόγους κακιάς διαχείρισης από πλευρά ΣΑΜΑΡΑ χάλασε - η θριαμβολογία της ΝΔ μόλις το πρότεινε ότι "αν είμαι ΕΓΩ το πρόβλημα, φεύγω" ακολούθησε με το "Ο Φαήλος έδιωξε τον Παπανδρέου" και έτσι χάλασε η πρόταση. Ουδεμία σχέση είχε με "οικογενειακές" παρεμβάσεις. Αυτά είναι του χαλιμά. Άρα προσφέρθηκε να παραιτηθεί αλλά ο μεγάλος διαπραγματευτής της δεξιάς Σαμαράς (αλήθεια, μπορείτε να μου πείτε μια επιτυχία του στα 30 χρόνια πολιτικής του ζωής;) δεν ήξερε πως να το χειριστεί", γράφει ο Νίκος Παπανδρέου.

"Μετράν τα λόγια ή οι πράξεις; Παραιτήθηκε ή όχι από την πρωθυπουργία; Και έλεγε ο ΓΑΠ εξάρχής, δεν με ενδιαφέρει να ξαναβγώ, να σώσω τη χώρα από την χρεοκοπία θέλω. Το έχουμε ξαναδεί; Να μην υπολογίζει τα γκάλοπ; Και φυσικά το πακέτο το "προδοτικό" της 26 Οκτωβρίου το πέρασαν τα μήντια ως "καλό για τη χώρα" μόλις έφυγε ο ΓΑΠ. Το ίδιο πακέτο των 180 δις συν haircut.... Τόση υποκρισία έχουμε ξαναδεί; "Θα φύγει ο ΓΑΠ και θα πάρει τα μέτρα μαζί του" έλεγαν.. Αμ δε" συνεχίζει ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

"Δεύτερον", συνεχίζει ο επιστολογράφος που χρησιμοποιεί το παρατσούκλι "Ν.Τροτκσυ", "ως προς την δημοκρατία του; Πιο ελεύθερα πρωθυπουργός να αφήνει τους υπουργούς του, χωρίς ενδείξεις, αλλά περιμένοντας πρωτοβουλίες δικές τους, δεν έχει περάσει. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ (Σε στυλ Καραμανλή και Ανδρέα) και γι' αυτό κατηγορήθηκε. Το αντίθετο. Λειτουργούσε με κλίμα συναίνεσης πάντα.. Ο ΓΑΠ περίμενε να αναλάβουν και πρωτοβουλίες οι υπουργοί τους.... το έκαναν όμως; Μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης υπουργών δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Τι έκαναν; Κρίνονται όλοι τους σήμερα.
Δημοκρατία στο Μάξιμου. Αν οι περισσότεροι υπουργοί περίμεναν να κινηθούν ΜΟΝΟ με άνωθεν εντολές δείχνει ένα είδος ραγιαδισμού που φαίνεται το θέλουμε... Η υπερδημοκρατία του ΓΑΠ τον έφαγε και όχι το αντίθετο".

Το σημείο όμως που έχει προκαλέσει και την πιο πολύ συζήτηση ο Νίκος Παπανδρέου το κρατάει για το τέλος: "Το ότι δεν "παραιτείται" από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με την δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μήντια; Έλεος.
Αυτά για σήμερα, μια μέρα πριν αλλάξει το έτος!".

Ν. Τροτκσυ (παρατσούκλι)

Κατά κόσμον, Νίκος Παπανδρέου
Read more...

Βγαίνουν σε διαγωνισμό τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας...



Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ότι η Ελλάδα ...ζήλεψε την δόξα των αδελφών Κυπρίων, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη προετοιμάζεται εδώ και μήνες από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και τους συνεργάτες του. Ωστόσο, λίγες ...μόνο μέρες μετά τις εντυπωσιακές κυπριακές ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαπιστώθηκαν έπειτα από γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) η κυβέρνηση προκηρύσσει - πιθανότατα εντός της ημέρας - διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκωλο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από έρευνες παλαιοτέρων ετών, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50 με 80 εκατ. βαρέλια, ενώ από 3 έως 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο Κατάκωλο.
Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό Κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχέτικά έγγραφα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται, πάντως, ιδιαίτερα δύσκολη.

Σχετικά με την Ήπειρο, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων. Η συγκεκριμένη υποδομή δεν είχε, επίσης, γεωτρηθεί το 2002 από την Enterprise Oil για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ.

Ως προς δε το Κατάκολο εκτιμάται ότι είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση του διαπιστωμένου από το 1982 κοιτάσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών που θα αναδείξουν πιθανές προοπτικές αξιοποίησης κοιτασμάτων σε περιοχές νοτίως της Κρήτης καθώς και του Ιονίου πελάγους, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 2 Μαρτίου...
dete.gr



Read more...

Aπειλούν ότι θα φύγουν για να αναγκάσουν τον Γιώργο να παραιτηθεί...









Aπειλούν ότι θα φύγουν για να αναγκάσουν τον Γιώργο να παραιτηθεί...
Η μετωπική (με την έννοια του τετ α τετ) αντιπαράθεση των κορυφαίων των ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, την περασμένη Τετάρτη, δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμεναν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο τιμόνι ως τις εκλογές και στη συνέχεια… βλέπουμε.

Λογικά λοιπόν, η παραίνεση «Γιώργο φύγε» που ειπώθηκε με κάποιο τακτ, έδωσε τη θέση της στη μάχη των χαρακωμάτων.

Ένα από τα όπλα των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ είναι να μεταφέρουν την πίεση του επερχόμενου εκλογικού Βατερλό (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) στον Γιώργο, διαμηνύοντας πλαγίως ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμπράξουν σε αυτό και σκέπτονται ή προτιμούν να αποχωρήσουν, για να μην γίνουν συνεργοί.

Στους υψηλούς ορόφους της Ιπποκράτους, όπου το μήνυμα έχει φτάσει εδώ και καιρό, θεωρείται ότι η προειδοποίηση δεν είναι άνευ περιεχομένου. Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν βέβαιο ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ πολιτικών από περισσότερα των τριών κόμματα, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου σχήματος. Εκτιμούν ωστόσο ότι το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο σε αυτή τη χρονική περίοδο κατά την οποία η ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στα δύο μεγάλα κόμματα εκ των τριών τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Για το λόγο αυτό και εκτιμάται ότι το μήνυμα «ή φεύγεις ή φεύγουμε», σε αυτή τη φάση, σημαίνει περισσότερο «λέμε ότι φεύγουμε μπας και φύγεις».

Οι συνεργάτες του Παπανδρέου δεν πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό, σήμερα, κάποιοι εκ των κ.κ. Βενιζέλου, Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλου, να κινηθούν στην κατεύθυνση σύμπραξης με κάποιους από τους «5» της ΝΔ ή και τη Ντόρα Μπακογιάννη. Θεωρούν ότι ενδεχόμενες ανταλλαγές απόψεων, έχουν «φιλολογικό» χαρακτήρα.

Οι εκτιμήσεις αυτές, ουσιαστικά λειτουργούν αγχολυτικά για τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος τραβάει σε μάκρος τη διαδικασία αλλαγών, Εθνικών Συμβουλίων και Συνεδρίων.

Αν θα αποδειχθούν και σωστές, ο χρόνος θα το δείξει.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ραγκούσης: Το τσουβάλιασμα τελείωσε!

Καρφιά για Βενιζέλο, Ρέππα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ



http://img.protothema.gr/78E934F89ECA77F13164CFBB81802C73.jpg
«Έχουμε υποχρέωση και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τις συγκεκριμένες πράξεις με τις οποίες υλοποιήσαμε πρώτα και κύρια τις δικές του εντολές, και να του δώσουμε τη δυνατότητα να βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά. Γιατί η ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι, βέβαια, συλλογική αλλά δεν πρέπει, εν ονόματι της συλλογικότητας, να διαγράφονται οι ατομικές ευθύνες», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Ραγκούσης στον απολογισμό του έργου στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών.

Το κείμενο που αριθμεί 4576 λέξεις και αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του υπουργού www.ragkousis.gr.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι «η εξατομίκευση της ευθύνης αποτελεί όρο για να λειτουργεί απρόσκοπτα το δημοκρατικό πολίτευμα. Μόνον έτσι κρίνεται πραγματικά η συνέπεια λόγων και έργων».

«Για μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή αξιοπιστία», είναι ο τίτλος του κειμένου, με το οποίο ο κ. Ραγκούσης προτείνει «να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη», χωρίς να αναφέρεται πουθενά στο ΠΑΣΟΚ. Δύο μέρες πριν τη νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου οι κορυφαίοι του κόμματος αναμένουν από το Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής του από το κόμμα, ενώ ο Νίκος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «τα μήντια θέλουν να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου», ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι «οι προοδευτικές και καινοτόμες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να εκφράσουν το ήδη πλειοψηφικό στην κοινωνία μας ρεύμα».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δεν ταυτίζει τις δυνάμεις αυτές με το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα επιτρέψει σε πολλούς την εκτίμηση ότι ο κ. Ραγκούσης δεν είναι αντίθετος με τη διάσπαση, ή τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών.

«Δεν χαρίζουμε το μέλλον στον επικίνδυνο λαϊκισμό των άκρων», υπογραμμίζει και αναφέρεται στην «πλειοψηφία των πολιτών που επιλέγουν τον ανθρωπισμό που δεν είναι λαϊκισμός και τον ορθολογισμό που διαθέτει το σθένος και δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Η πολιτική μας πρέπει να κάνει πράξη τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, υπηρετώντας την πλειοψηφία των πολιτών, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας».

Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι «η Ελλάδα, και ολόκληρη η Ευρώπη, χρειάζονται μια νέα συμφωνία της Νέας Εποχής, που θα εγγυάται μια νέα εθνική και ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Να δουλέψουμε από κοινού για μια νέα συμφιλίωση. Να καλλιεργήσουμε μια νέα νοοτροπία», προκειμένου –όπως δηλώνει – «να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Στο πλαίσιο του απολογισμού «τι είχε αναλάβει και τι έκανε» ο καθένας, ο κ. Ραγκούσης αναφέρεται:

* στα ταξί. Υπερασπίζεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στις οδικές μεταφορές (φορτηγά-ταξί), με το οποίο όπως λέει «τερματίζεται το καθεστώς της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας που τα τελευταία 10 χρόνια έφτασε στα 4 δις € με την ομόφωνη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου». Δηλώνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει πράξη την απελευθέρωση των οδικών και εμπορευματικών μεταφορών μέχρι 31.12.2011 και εξηγεί ότι το πλήρες άνοιγμα των επαγγελμάτων στις 2 Ιουλίου του 2011 δεν ήταν προσωπική του απόφαση, «αλλά ρητή διάταξη του νόμου 3919, ο οποίος είχε ψηφιστεί από τον Μάρτιο του 2011 και, άρα, απόφαση της Βουλής».

  • στο μνημόνιο και στις απαιτήσεις της τρόικας. «Καμία από τις παρακάτω προοδευτικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκε κατ’ επιταγήν της τρόικας, η οποία ακόμη και για τα ταξί και τα φορτηγά, όπως έχει δημοσίως καταγραφεί, αρχικά είχε συμφωνήσει με ρυθμίσεις, όσον αφορά και περιεχόμενα και χρονοδιαγράμματα, διαφορετικές από αυτές που αναφέρονται παρακάτω», τονίζει ο κ. Ραγκούσης και υποστηρίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την εισήγηση και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών», χωρίς να ισχυριστεί ποτέ «ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν διότι επιβάλλονται από το μνημόνιο και την τρόικα». Ακόμη και η πρόθεση για την αύξηση των ωρών εργασίας στο δημόσιο ήταν κάτι για το οποίο πρώτα ενημερώθηκε η ΑΔΕΔΥ και μετά η τρόικα, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας
  • στην μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη δημιουργία επτά αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων και 325 δήμων. «Το δημοσιονομικό όφελος ξεπέρασε το 1,2 δις ευρώ, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να μην αναφέρεται πλέον, όπως συνέβαινε μέχρι το 2010, ως μία εκ των βασικών πηγών παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Ραγκούσης και συμπληρώνει ότι το 2011 η αυτοδιοίκηση «κατέγραψε πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων ευρώ και το 2012 υπολογίζεται ότι θα καταγράψει πλεόνασμα 135 εκατομμυρίων ευρώ».
  • στην αλλαγή του τρόπου απονομής της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. «Καμία νομιμοποίηση αλλοδαπού χωρίς χαρτιά δεν πραγματοποιήθηκε, ακόμη και όταν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η πολυήμερη απεργία πείνας στην Υπατία» διαβεβαιώνει και υποστηρίζει ότι παρά τις ακροδεξιές αντιδράσεις περί δήθεν κινδύνου αλλοίωσης του έθνους, «ένα σχεδόν χρόνο μετά την ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου 3838, και ενώ το 2009, πριν το συγκεκριμένο νόμο, ο αριθμός των εκδοθεισών αποφάσεων πολιτογράφησης άγγιξε τις 13.000 όπως και τα τελευταία χρόνια, το 2010 ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε 6.537 και έως και το Νοέμβριο του 2011 σε 5.863».
  • στο νέο μισθολόγιο. Στο σημείο αυτό υποστηρίζει ότι «δεν είχε επιλεγεί η ενσωμάτωση στο μισθολόγιο του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς» και επισημαίνει ότι η ωριμότητα της προετοιμασίας του προσχεδίου νόμου διασφάλιζε την υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού και ήταν δεδομένη η δυνατότητα ψήφισης του νόμου τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου του 2011, καρφώνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι καθυστέρησε.

Διαβάστε ολόκληρη την «πλατφόρμα» του κ. Ραγκούση εδώ
Read more...

Καταθέσεις με επιτόκιο ως 7,5%



Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, ακόμα και για μικρά ποσά κατάθεσης προσφέρουν οι τράπεζες...
Μάλιστα σύμφωνα με τους τραπεζίτες και τους αναλυτές τα επιτόκια θα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρά τη διαφαινόμενη μείωση του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ. Ο λόγος είναι ότι οι... ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τη διεθνή αγορά και επιθυμούν να διατηρήσουν τα μερίδια τους στις καταθέσεις.
Ειδικότερα:
Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει νέα προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας δύο ετών με επιτόκιο 4,5%, για ποσά που ξεκινούν από τα 35.000 ευρώ, στη σειρά Κεφάλαιο Plus. Η διάρκειά της κατάθεσης είναι 24 μηνών και το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5%. Η καταβολή των τόκων γίνεται ανά τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα μετά τη συμπλήρωση 12 μηνών να αποσύρει το προϊόν, ενώ στη συνέχεια έχει αυτήν την ευχέρεια ανά τρίμηνο. H ETE συνεχίζει να προσφέρει την 18μηνη κατάθεση «Δώρο Εθνικής», με μηνιαία καταβολή τόκων. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 20.000 ευρώ και στις μηνιαίες περιόδους που συμπληρώνονται τον Αύγουστο, το Δεκέμβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 μηνιαίες καταβολές) διπλασιάζεται το επιτόκιο.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προσφέρει 16μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 15.000 ευρώ, με επιτόκιο που ξεκινά από το 4,2% και φτάνει στο 6,3% (απόδοση 5,21%). Ο καταθέτης έχει το δικαίωμα μερικής ή ολικής ανάληψης κάθε μήνα χωρίς ποινή. Επίσης το επιτόκιο στην τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας και για ποσά από 5.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,5% και στο 4,7% στην 12μηνη διάρκεια.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει 7,5% επιτόκιο στην 15μηνη προθεσμιακή κατάθεση «Ανεβαίνω Extra», για ποσά κατάθεσης από 40.000 ευρώ. To επιτόκιο ξεκινά από το 4% και σταδιακά αυξάνεται στο 7,5%, με ετησιοποιημένη απόδοση 5,18%. Επίσης το επιτόκιο στην 6μηνη κατάθεση προθεσμίας την «Ανεβαίνω Extra» ξεκινά από το 4% και αυξάνεται στο 7% (ετήσια απόδοση 5,08%).
Η Alpha Bank στην κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος 12μηνης διάρκειας για ποσά από 30.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 3,30% και φτάνει ως το 4,7% (4% το μεσοσταθμικό επιτόκιο). Στην 24μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 100.000 ευρώ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα στο 4,5% και στην 18μηνη προθεσμίας Platinum (για πολύ υψηλότερα ποσά) το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 4,8%.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκιο 4,4% στους λογαριασμούς που ανοίγονται μέσω του winbankdirect. Στην 18μηνη κατάθεση προθεσμίας «Με το Παραπάνω», το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 4,10% για ποσά έως 20.000 ευρώ, 4,28% από 20.000 έως 75.000 ευρώ και 4,52% για μεγαλύτερες καταθέσεις Στην κατάθεση προθεσμίας 3ετούς διάρκειας Με το Παραπάνω το επιτόκιο είναι 3%, τον 1ο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 5% τον τρίτο.
Η Eurobank, διαθέτει την προθεσμιακή κατάθεση Χ2 στη οποία το επιτόκιο διπλασιάζεται 2 φορές το χρόνο, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ.
Επίσης στην κατάθεση Step Up 18μηνης διάρκειας, το επιτόκιο αυξάνεται κάθε εξάμηνο και διαμορφώνεται σε ετησιοποιημένη βάση στο 4,60% (ανάλογα με το ποσό κατάθεσης).
Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας Plus προσφέρει επιτόκιο 2,7% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο. Επίσης στο λογαριασμό REFLEX διάρκειας 12 μηνών, το επιτόκιο αυξάνει κατά 0,25 κάθε τρίμηνο και κλιμακώνεται από το 3,45% στο 4,2% το τελευταίο τρίμηνο. Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει τον λογαριασμό «Marfin x3», 3μηνης διάρκειας, προσφέρει επιτόκιο 3,80% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, 3,90% έως 200.000 ευρώ και 4% για μεγαλύτερο ύψος αποταμίευσης. Στην κατάθεση «Marfin x6», 6μηνης διάρκειας, προσφέρει επιτόκιο 4% για ποσά από 50.000 έως 100.000 ευρώ, 4,10% έως 200.000 ευρώ και 4,20% για μεγαλύτερο ύψος αποταμίευσης.
Η Millennium στην 7μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 10.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 5,25%. Ενώ στην 10μηνη κατάθεση προθεσμίας το επιτόκιο κορυφώνεται στο 10% τον τελευταίο μήνα.
Η ΑΤΕBank, στην κατάθεση «ΑΤΕ Διπλασιάζω», έχει εισαγωγικό επιτόκιο 2,15% που διπλασιάζεται στο 4,3% (υπό προϋποθέσεις). Προσφέρει την κατάθεση Αυξάνω 18 μηνών με μηνιαία απόδοση τόκων και ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 5.000 ευρώ, με επιτόκιο που αυξάνεται σταδιακά κάθε μήνα.
Η Attica Bank προσφέρει επιτόκιο προθεσμίας 4,6%, στην κατάθεση Attica Plus με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 20.000 ευρώ.
Η FBBank, προσφέρει την κατάθεση «MEGA PROFIT» με διάρκεια 3 διμήνων ξεκινώντας από πολύ υψηλό επιτόκιο από το πρώτο κιόλας δίμηνο στο 6%, που αυξάνεται σταδιακά στο 6,5% και στο 7% και μέση ετήσια απόδοση 6,5%, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τις 30.000 ευρώ...
imerisia.gr.



Read more...

Σε λειτουργία από τις 10 Ιανουαρίου η online χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας

Στο Διαδίκτυο η ενημερότητα

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω Διαδικτύου
Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω Διαδικτύου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Σε λειτουργία τίθεται από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της online χορήγησης από το ΙΚΑ, βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω Διαδικτύου.

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.

Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται:

- Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

- Μέσω Διαδικτύου από πιστοποιημένους φορείς (Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζικά Ιδρύματα, Συμβολαιογράφοι κ.λπ.) και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Με τη νέα υπηρεσία, παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω Διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη:

- σε όσους φορείς ή πρόσωπα (δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ τράπεζες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Επιμελητήρια, Συμβολαιογράφους κ.λπ.) έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τους απογεγραμμένους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων, όσο και τους αναπόγραφους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων. Οι μη απογεγραμμένοι εργοδότες οικοδομικών έργων θα εξυπηρετούνται μόνο στα κατά τόπους αρμόδια υποκαταστήματα/παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ -σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες (κοινών επιχειρήσεων & οικοδομοτεχνικών έργων), που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ο.Π.Σ. Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.:

- αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη,

- με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή της Δ/νσης Εφαρμογών της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

- χωρίς να απαιτείται πλέον η έγκριση και υπογραφή τους από το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο Εσόδων, πλην των βεβαιώσεων για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου.

Τα είδη ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:

* βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας,

* βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων,

* βεβαίωση οφειλής,

* Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.,

* Υπηρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση.

Για οικοδομοτεχνικά έργα:

* βεβαίωση για μεταβίβαση κτίσματος,

* βεβαίωση για συμμετοχή σε δημοπρασίες,

* βεβαίωση για είσπραξη λογαριασμού δημοσίου έργου,

* Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ..

Τα ΚΕΠ θα χρησιμοποιούν τη νέα υπηρεσία, όπως και οι λοιποί πιστοποιημένοι φορείς, οι δε βεβαιώσεις που θα εκδίδονται από αυτά θα χρησιμοποιούνται, όπως και οι χορηγούμενες στα Υποκαταστήματα/Παραρτήματα I.K.A.-Ε.Τ.Α.Μ..

Για την πιστοποίηση των φορέων, θα τηρούνται οι οδηγίες του υπ' αριθμ. 095/104/11.11.2011 Γεν. Εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Πληροφορικής, ενώ για τους απογεγραμμένους εργοδότες δεν απαιτείται διαδικασία πιστοποίησης, αφού αρκεί η εγγραφή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.

Σε όσες περιπτώσεις, με βάση τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία από το μηχανογραφικό σύστημα, διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκδίδεται η αιτούμενη βεβαίωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα εκδίδεται «Eνημερωτικό Σημείωμα», με το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος του και, ταυτόχρονα, θα παραπέμπεται στο αρμόδιο υποκατάστημα/παράρτημα IKA -ΕΤΑΜ.

Το υποκατάστημα/παράρτημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα πρέπει να καταχωρήσει για το συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο νέο αίτημα και να ακολουθήσει τη διαδικασία που περιγράφεται στο εγχειρίδιο διαδικασιών.

Η εγκυρότητα των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας υπηρεσίας, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος ( http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές_Υπηρεσίες ), ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες.

Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω Διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή τους σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε.

Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους.

Για τυχόν χρήση των βεβαιώσεων στο εξωτερικό, θα τηρούνται, ως προς την επικύρωσή τους, οι οδηγίες του υπ' αριθμ. Ε99/6/21.10.2011 Γενικού Εγγράφου της Δ/νσης Οργάνωσης & Απλούστευσης Διαδικασιών.

Εάν κατά την επεξεργασία αιτήματος για χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων) εντοπισθούν μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί με τη σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων (σχετ. Εγκ. 45/2011) και εφόσον ο ενδιαφερόμενος εργοδότης το επιθυμεί, να καταβληθούν τα αντίστοιχα ποσά (με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη) στα Υποκαταστήματα/ Παραρτήματα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ώστε η σχετική πληροφορία να είναι άμεσα διαθέσιμη, για τη διενέργεια, στη συνέχεια, των απαιτούμενων μηχανογραφικών ελέγχων και την έκδοση της ζητούμενης βεβαίωσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δημοσιογράφος ο διευθυντής στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ...



Τα νέα του καθήκοντα ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, αναλαμβάνει από σήμερα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας.


Ο κ. Τσιόδρας, με... σπουδές στις πολιτικές επιστήμες σε Ελλάδα και ΗΠΑ, διετέλεσε υπεύθυνος πολιτικού στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».


Επίσης, έχει εργαστεί ως πολιτικός συντάκτης στο ραδιοσταθμό «Flash» και την ηλεκτρονική του πύλη, στις εφημερίδες «Επικαιρότητα» και «Επενδυτής» και στο Mega, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό «Courrier Intenational».
Πηγή:star.gr



Read more...

Γ. Παπανδρέου: «Παραμένω διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ» ...



Σε σκωτσέζικο ντους έχει υποβάλλει τους δελφίνους, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου που τα σενάρια και οι διαρροές μέσω... στενών του συνεργατών επανέρχονται και τον θέλουν αυτή τη φορά να δίνει τη δυναμικά τη μάχη για την προεδρία του κόμματος.

Το αρχικό σενάριο της διαρχίας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο Παπανδρέου θέλει να υιοθετήσει ως ύστατη λύση σε μια ενδεχόμενη συμφωνία – για πολλούς ήδη έχει κλείσει- με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Γιώργος δηλώνει στο στενό του περιβάλλον και … εντέχνως διαρρέεται ότι θα παραμείνει διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι το κόμμα πάνω απ’ όλα έχει ανάγκη από την ενότητα και από την ομαλή λειτουργία στους κόλπους του, αφού ο κίνδυνος της διάσπασης είναι πιο έντονος από ποτέ.

Πηγές αναφέρουν ότι στο πολιτικό συμβούλιο δεν αναμένεται να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, ούτε να αναφέρει το σενάριο της διαρχίας, τουλάχιστον ως δική του πρόθεση. Ωστόσο, θα κάνει σαφές πια ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή και ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στ.Νοβ.
apospasma.gr



Read more...

"Στο πρώτο τρίμηνο κρίνεται η παραμονή στο ευρώ"

Δραματικό μήνυμα από τον πρόεδρο των τραπεζών


http://img.protothema.gr/D6DF78CCD4203578F354BF0DA42C8EF5.jpg

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η χώρα θα γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω.

«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω» επισήμανε, μιλώντας στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Το πρώτο τρίμηνο είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, είπε ο κ. Ράπανος.

Παράλληλα, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε συστράτευση και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Ασκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του Γ.Καπελέρη

Από τον οικονομικό εισαγγελέα


Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γγ του υπουργείου Οικονομικών
Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γγ του υπουργείου Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος «Ήφαιστος» για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος.

Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε λειτουργία το 2015 ο βασικός κορμός του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Θα κοστίσει περίπου 3.5 δισ.ευρώ


Ο Γ.Μαγκριώτης κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού στην Αγία Σοφία
Ο Γ.Μαγκριώτης κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού στην Αγία Σοφία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, ύστερα από την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού στην Αγία Σοφία.

Προσθέτοντας ότι εντός των ημερών κλειδώνει ο τελικός σχεδιασμός του έργου, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι από το σύνολο του ποσού, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το πρότζεκτ, 1,1 δισ. ευρώ, αφορά τον βασικό κορμό του έργου των 9,6 χλμ από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Πυλαία, ενώ 620 εκατ. ευρώ στοιχίζει η επέκταση του πρότζεκτ προς την Καλαμαριά, συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Μάλιστα, ο κ.Μαγκριώτης εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του για τη στήριξη των αρμόδιων υπουργών, που συνετέλεσαν για να ενταχθεί η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, εντάσσοντάς το σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και εξασφαλίζοντας έτσι 518 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ποσό ύψους 620 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει σύμφωνα με τον υφυπουργό η επέκταση του έργου προς τη δυτική πλευρά της πόλης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι εξασφαλισμένοι πόροι ανέρχονται σήμερα στα 1,7 δισ. ευρώ και όπως τόνισε, το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί πιθανόν από το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα χρηματοδοτήσει κυρίως Μέσα Σταθερής Τροχιάς και θα «ανοίξει» από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ.Μαγκριώτης επεσήμανε ότι μετά από ένα πολύ δύσκολο 2010, στη διάρκεια του οποίου επιλύθηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ακολούθησε ένα 2011 πολύ παραγωγικό και ευχή όλων είναι το τρέχον έτος, να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση για την υλοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχετικά με το θέμα του Παπαφείου, όπου το θέμα «κόλλησε» λόγω νομικών και άλλων διαφορών, ο κ.Μαγκριώτης επεσήμανε ότι εντός των ημερών το ζήτημα θα κλείσει οριστικά, ύστερα και από τη σύντομη συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

Κατά το τρέχον έτος πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, να δημοπρατηθεί, αλλά και να ξεκινήσουν οι εργασίες, για την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθούν και οι οριστικές μελέτες για την επέκταση της γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη δυτική πλευρά της πόλης, από την Πλατεία Δημοκρατίας, την οδό Λαγκαδά, μέχρι την Ευκαρπία και τα Νοσοκομεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2015 θα τεθεί σε λειτουργία ο βασικός κορμός του Μετρό Θεσσαλονίκης των 9,6 χλμ και το 2016 θα ξεκινήσει και η γραμμή προς την Καλαμαριά. Το 2016, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τη δυτική πλευρά της πόλης.

Επεσήμανε δε, μεταξύ άλλων ότι ο σχεδιασμός του δικτύου των γραμμών του Μετρό των 33 χλμ, αφορά σε μια δεύτερη γραμμή προς τα Δυτικά, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Ελευθέριο-Κορδελιό και Εύοσμο, με τη γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με Τούμπα, Χαριλάου και Νέα Ελβετία και την επέκταση από τη Μίκρα Καλαμαριάς, προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Σχετικά με τους καταστηματάρχες που έχουν πληγεί από τις εργασίες του Μετρό που ξεκίνησαν το 2007, ο κ. Μαγκριώτης επεσήμανε ότι στο προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθούν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, οι διατάξεις του μνημονίου που έχει υπογραφεί, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Οι αποζημιώσεις θα ξεκινήσουν να δίνονται από φέτος και θα αφορούν σε ρυθμίσεις οφειλών των ενδιαφερομένων με υπηρεσίες, όπως ασφαλιστικά ταμεία και άλλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως διευκρίνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γερμανικές πιέσεις για «κούρεμα» έως 75% στο ελληνικό χρέος

Δεν είναι αρκετό το 50%

Στη γερμανική κυβέρνηση, όπως και στο ΔΝΤ, φαίνεται ότι πιστεύουν πως το «κούρεμα» 50% δεν επαρκεί ώστε το ελληνικό κρατικό χρέος να γίνει βιώσιμο
Στη γερμανική κυβέρνηση, όπως και στο ΔΝΤ, φαίνεται ότι πιστεύουν πως το «κούρεμα» 50% δεν επαρκεί ώστε το ελληνικό κρατικό χρέος να γίνει βιώσιμο (Φωτογραφία: AΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Για πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν μεγαλύτερο από το 50% «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, με τις εκτιμήσεις για το ποσοστό της μείωσης να φθάνουν έως και το 75%.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα διέρρευσαν από το ΔΝΤ εκτιμήσεις ότι η μείωση 50% δεν επαρκεί και πως είτε θα χρειασθεί μεγαλύτερη μείωση είτε τα κράτη της Ευρωζώνης θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε το νέο πακέτο βοήθειας να είναι μεγαλύτερο από τα 100+30 δισ. ευρώ.

«Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020», αναφέρεται σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με την Deutshe Welle.

«Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες», προστίθεται.

Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η φετινή χρογιά θα είναι «μοιραία» για τους Έλληνες.

Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται και στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ο οποίος, όπως λένε, αποτελεί κίνδυνο για τους «επαγγελματίες πολιτικούς».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτό το σενάριο τρόμου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το εμποδίσει. Δεν είναι πάντως σίγουρο εάν θα τα καταφέρει. Διότι ο Παπαδήμος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι ακόμα τρεις μήνες στο αξίωμα αυτό. Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση. Για αυτούς είναι ένας κίνδυνος. Διότι εάν καταφέρει ένας μη επαγγελματίας πολιτικός να διαχειριστεί την κρίση, τότε τα πολιτικά κόμματα θα φαίνονταν στα μάτια των ψηφοφόρων ακόμα πιο ανίκανα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...