Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΥΠΟΙΚ: Υποβάλετε εντός προθεσμίας τη φορολογική σας δήλωση...


Το υπουργείο Οικονομικών πήρε θέση στις φήμες για παράταση της προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας πως θα...
πρέπει οι φορολογούμενοι να την υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.
         
Να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου κάλεσε τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με την ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, δεν διαψεύδονται οι φήμες για παράταση υποβολής δηλώσεων. Αυτό που θέλει να πετύχει το οικονομικό επιτελείο είναι η εκγρήγορση των φορολογουμένων, προκειμένου να υποβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις και εκκρεμούν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια» αναφέρει το υπουργείο...
efsyn.gr

Read more...

Σε κυκλοφορία το τμήμα Οινόη-Αεροδρόμιο του Προαστιακού...


Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα το τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Οινόη- Χαλκίδα, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ανεβαίνει στη -διερχόμενη από ...
τον σταθμό Αυλίδα- αμαξοστοιχία και να συνταξιδεύει με τους επιβάτες του προαστιακού έως τη Χαλκίδα.

Ήταν η πρώτη άφιξη τρένου με ηλεκτροκίνηση στη Χαλκίδα. Πρόκειται για ένα τμήμα 21 χλμ, από τη λειτουργία του οποίου θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, «αξιοπιστία τήρησης δρομολογίων, με την εκμετάλλευση ηλεκτροκίνητων συρμών, και μείωση κόστους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου».

Ο υπουργός Μεταφορών, αφού συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του έργου, αναφέρθηκε στην σημασία του, κάνοντας λόγο για έναν σύγχρονο προαστιακό, που θα ενώνει το μητροπολιτικό κέντρο με την περιφέρεια, ενώ επισήμανε πως σε λίγο καιρό η διαδρομή από την Οινόη μέχρι το αεροδρόμιο θα είναι περίπου 35-40 λεπτά με ηλεκτροκίνητο προαστιακό.

«Για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες κάθε μέρα εργαζόμαστε σκληρά, για να δημιουργούμε έργα, τα οποία είναι παραγωγικά και εξυπηρετούν τους πολίτες, κυρίως υπηρετούν τις λαϊκές τάξεις, τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή υποφέρουν εξαιτίας της κρίσης. Ένα βήμα ήταν και η μείωση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ένα δεύτερο βήμα, είναι το γεγονός, ότι έχουμε καταστήσει τον προαστιακό ασφαλή, έχουμε επιδιορθώσει όλες τις βλάβες, έχουμε αποκαταστήσει όλες τις λεηλασίες και σήμερα ο προαστιακός είναι έτοιμος στην υπηρεσία των πολιτών, του λεκανοπεδίου και των πέριξ περιοχών» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ηλεκτροκίνητη κυκλοφορία στο τμήμα Οινόη- Αφίδνες (Κιούρκα), συνολικού μήκους 31 χλμ, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνας- Αφιδνών και ταυτόχρονα Οινόης- Τιθορέας, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά.

Σημειώνεται ότι στη γραμμή «Αθήνα- Χαλκίδα» εξυπηρετούνται μηνιαίως 140.000 επιβάτες, ενώ προβλέπεται, ότι με την ηλεκτροκίνητη λειτουργία ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 40%.

Εξάλλου, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης των βλαβών, που προκλήθηκαν από βανδαλισμούς και κλοπές, τα προηγούμενα χρόνια, στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των σταθμών του προαστιακού σιδηρόδρομου (ΣΚΑ-Αεροδρόμιο, ΣΚΑ-Κιάτο) και ειδικότερα σε ανελκυστήρες, κυλιόμενες κλίμακες, πίνακες πληροφόρησης επιβατών, καθώς και εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων...
real.gr

Read more...

KKE: Επίθεση στον λαό μέσω των προαπαιτούμενων...


Το ΚΚΕ σχολίασε τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup...

"Τα “προαπαιτούμενα” που έθεσε το Eurogroup  και για τα οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών είναι η συνέχιση της επίθεσης στο...
λαϊκό εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των φιλομονοπωλιακών μέτρων του ΟΟΣΑ, που τσακίζουν τους αυτοπασχολούμενους.

Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται ανεξάρτητα από τη λύση -επιμήκυνση ή κούρεμα- που θα δοθεί στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, γιατί πάνω από όλα αποτελούν “προαπαιτούμενα” της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας"...
ysterografa.gr

Read more...

Ακτή Ελεφαντοστού: Τραγωδία για την οικογένεια Τουρέ!...


 
Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια Τουρέ. Ο μικρότερος αδερφός των Γιάγια και Κόλο, Ογιαλά Ιμπραχίμ, έχασε τη ζωή του, δίχως να έχουν...
γίνει γνωστά τα αίτια. Ο άτυχος νέος, που ήταν 28 ετών και βρισκόταν στο Μάντσεστερ, αγωνιζόταν σε ομάδα του Λιβάνου.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ακτής Ελεφαντοστού, η οποία μεταφέρει την οδύνη, αλλά και τα συλλυπητήρια όλων των μελών της αποστολής που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παραμένει άγνωστο αν τα δύο αδέρφια θα αναχωρήσουν από τη Βραζιλία για να βρεθούν στο πλευρό της οικογένειάς τους και να δώσουν το «παρών» στην κηδεία.

Ασφαλώς για αμφότερους ο αγώνας της Ακτής Ελεφαντοστού με την Ελλάδα την προσεχή Τρίτη, όσο σημαντικός κι αν είναι, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Read more...

Μισθούς… Ελλάδας σε τιμές Γερμανίας, βλέπει η Eurostat...




Δειτε τον πίνακα... 
 Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από αυτές της Ολλανδίας και δεν είναι μακριά από τις γερμανικές, τη στιγμή που υπάρχει τεράστιο χάσμα μισθών μεταξύ των τριών κρατών-μελών.
Σύμφωνα με ...
στοιχεία για τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ο Ελληνας καταναλωτής αγοράζει πιο ακριβά τα τρόφιμα από τον Ολλανδό και πλησιάζει τον Γερμανό, παρά τις χαμηλές και συνεχώς ψαλιδισμένες από τα μνημόνια αποδοχές του… Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία με έτος αναφοράς το 2013, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, ενώ οι μισθοί μειώνονται. Με δείκτη 100% (μέσος όρος στην Ε.Ε.), ο δείκτης των τιμών στην αγορά τροφίμων στη χώρα μας ανέρχεται σε 102%, όταν στην Ισπανία είναι 93%, στην Ολλανδία 97% και σε Γαλλία και Γερμανία 108%.


Συνολικά, ο δείκτης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο κοινοτικό (89%). Είναι υψηλότερος από αυτόν της Πορτογαλίας (86%) και της Κύπρου (86%), και φυσικά από αυτόν όλων των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε., ενώ δεν βρίσκεται μακριά από τον γερμανικό δείκτη (102%) και τον γαλλικό (109%).

Στον τομέα της ένδυσης, με δείκτη Ε.Ε. 100%, ο ελληνικός στις τιμές είναι 94%, έναντι 87% της Ισπανίας, 89% της Κύπρου, 102% της Γερμανίας και 104% της Γαλλίας.

Γενικά, στην Ευρώπη των 28, τον υψηλότερο δείκτη τιμών αγαθών και υπηρεσιών κατέχει η Δανία (140%). Ακολουθούν η Σουηδία (130%), το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία (123%). Ο χαμηλότερος δείκτης βρίσκεται στη Βουλγαρία (48%).
 53
efsyn.gr 

Read more...

Στη φυλακή για διαφθορά...



Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Γιάνεζ Γιάνσα αναμένεται να παρουσιαστεί για να εκτίσει ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για διαφθορά στο...
σκάνδαλο "Patria".

Τα σλοβενικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τον Γιάνεζ Γιάνσα θα συνοδεύσουν, το απόγευμα, στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, στις φυλακές Ντομπ, υποστηρικτές του και συνεργάτες του από το κόμμα.

Με βάση την καταδικαστική απόφαση που οριστικοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, ο Γιάνεζ Γιάνσα κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο δωροδοκίας κατά την επιλογή της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας "Patria" για την προμήθεια του σλοβενικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί την απόφαση του δικαστηρίου μέχρι σήμερα και δηλώνει ότι είναι αθώος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα τον υποστηρίζει σθεναρά και κάνει λόγο για στημένη δίκη οργανωμένη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα καταδικάστηκε μαζί με τον Τόνε Κρκόβιτς, απόστρατο αξιωματικό του στρατού και τον Ίβαν Τσρνκόβιτς, διευθυντή σλοβενικής εταιρείας που συνεργαζόταν με την "Patria" ότι είχαν οργανώσει σχέδιο, βάσει του οποίου θα λάμβαναν προμήθεια από το συμβόλαιο ύψους 278 εκ. ευρώ του στρατού με την "Patria".

O πρόεδρος του SDS κρίθηκε ένοχος ότι ως πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποδέχθηκε υπόσχεση δωροδοκίας υπό τη μορφή εσόδων για το κόμμα ως αντάλλαγμα για να επιλεγεί η φινλανδική αμυντική βιομηχανία στο δημόσιο διαγωνισμό.

Το δικαστήριο της Λιουμπλιάνας τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 37.000 ευρώ στις 5 Ιουνίου του 2013. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της σλοβενικής πρωτεύουσας τον περασμένο Απρίλιο. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ.

Έως το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο Γιάνεζ Γιάνσα υποστήριζε ότι αποκλείστηκαν σημαντικά απαλλακτικά στοιχεία από την Φινλανδία κι ότι αυτό έγινε σκόπιμα από την εισαγγελία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την καταδικαστική απόφαση μπορεί να αναιρέσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας στο οποίο ο Γιάνεζ Γιάνσα έχει προσφύγει, αλλά η απόφαση εκκρεμεί.

Read more...

«Καυτός» Ιούλιος με αυξήσεις στη ΔΕΗ...



Αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0- 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια (για...
καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ) αναμένονται από 1ης Ιουλίου σε εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου για κατάργηση των εσωτερικών («σταυροειδών») επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αντίθετα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα αγροτικά τιμολόγια, ούτε το νυχτερινό οικιακό.

Ο κ. Ζερβός, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν προσδιόρισε το ύψος των αυξομειώσεων στα τιμολόγια, είπε ωστόσο ότι το χρηματικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ θα είναι ουδέτερο.

Κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν ακόμη ότι μεγάλο τμήμα των καταναλωτών που έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες πιθανότατα πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα αγροτικά τιμολόγια, που εντάσσονται επίσης στην κατηγορία των επιδοτούμενων, η λύση που επελέγη είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης που θα επιτρέψει την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων ανά ώρα της ημέρας.

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε, πάντως, ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η εμπλοκή της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων καθώς όσοι λογαριασμοί, που περιέχουν το τέλος αυτό, δεν έχουν εξοφληθεί ως τότε, θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ.

Η επιβολή του τέλους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν σε εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, οι οποίες φθάνουν σε 1,5 δισ. ευρώ αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του ρυθμού αύξησής τους.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Σ. Ρέλιας υποστήριξε εξάλλου, ότι η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με διαχωρισμό και πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή) θα οδηγήσει σε διάλυση και κατάρρευση του ομίλου.

Read more...

Ειναι πολλά τα λεφτά Παναγιώτη...



Που πήγαν τα 50 εκατομμύρια?...
noname-gr.blogspot

Ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς συχνά πυκνά βγαίνει στις τηλεοράσεις και λέει διάφορες "σοφίες" για τα οικονομικά της χώρας και το τραπεζικό σύστημα. Ποιος είναι ο Γεννηματάς? Ο...

διευθύνων σύμβουλος εκείνης της περιβόητης Omega Bank.
Επ' ευκαιρία μπορεί να μας πει τι έγινε με τα ομολογα των 50 εκατομμυρίων που είχε εκδώσει η Omega? Που πήγαν? Γιατί, είναι πολλά τα λεφτά Παναγιώτη!

Read more...

Προθεσμία για τις 27 Ιουνίου πήρε ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος...




Προθεσμία για να απολογηθεί στις 27 Ιουνίου έλαβε από τις ανακρίτριες ο χρυσαυγίτης βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Η μετάθεση και αυτής της απολογίας έγινε λόγω της...
αίτησης εξαίρεσης ανακριτριών και εισαγγελέα της υπόθεσης, την οποία υπέβαλε ο προσωρινά κρατούμενος γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, και η οποία αναμένεται να κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τη Δευτέρα έχει κληθεί στις ανακρίτριες ο βουλευτής Αρτέμης Ματαθαιόπουλος.

Read more...

Νέες κινητοποιήσεις στον ΟΚΑΝΑ...


Νέες κινητοποιήσεις εξαγγέλθηκαν στον ΟΚΑΝΑ για την απαξίωση της θεραπείας στις 24 και 25 Ιουνίου με πανελλαδική απεργία στις 26 Ιουνίου.

Οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ θα...
καταθέσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ενυπόγραφη καταγγελία στον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη σχετικά με τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η δραματική απαξίωση της θεραπευτικής διαδικασίας στις μονάδες φαρμακευτικής υποκατάστασης του Οργανισμού σε όλη τη χώρα...
efsyn.gr

Read more...

Δίδαξαν συμπεριφορά (ξανά) οι Ιάπωνες...


 Δίδαξαν συμπεριφορά ξανά οι Ιάπωνες (pics)
ΦΩΤΟ...
Μπορεί το ματς να ήρθε ισοπαλία και η παρουσια της ομάδας τους να ηταν «φτωχή», ωστόσο οι φίλαθλοι της Ιαπωνίας παρέδωσαν ξανά μαθήματα συμπεριφοράς.
Μετά το τελευταίο σφύριγμα όλοι τους κάθισαν να καθαρίσουν την κερκίδα τους.
Σκούπισαν, μάζεψαν τα σκουπιδάκια και...
τα τοποθέτησαν σε ειδικές σακούλες που είχαν φέρει μαζί τους στο γήπεδο (και που χρησιμοποίησαν ανεμίζοντάς τες στη διάρκεια του αγώνα για να δημιουργήσουν... χρώμα στις κερκίδες) και στη συνέχεια τις άφησαν στον ειδικό χώρο για να τις μαζέψουν τα απορριμματοφόρα.

inner


inner

Αρκετοί Βραζιλιάνοι ενθουσιάστηκαν τόσο με την κίνηση των Ιαπώνων που θέλησαν να τους βοηθήσουν και να τους μιμηθούν. Οι ίδιοι οι Ιάπωνες δήλωναν πως γι’ αυτούς δεν είναι κάτι… σπουδαίο, αλλά αποτελεί πλέον συνήθεια που δείχνει το σεβασμό τους στο χώρο που τους φιλοξενεί.

inner

Read more...

Μετά από αξιολόγηση των ιδρυμάτων Αιώνιοι φοιτητές και ελλείψεις στις υποδομές τα προβλήματα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ


Αιώνιοι φοιτητές και ελλείψεις στις υποδομές τα προβλήματα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Λιμνάζοντες» φοιτητές, προβλήματα ή ελλείψεις στις υποδομές, δυσαναλογία του αριθμού διδασκόντων προς διδασκομένους, αλλά και μεγάλος αριθμός εισακτέων είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζονται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας  όπως προκύπτει από την αξιολόγηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΔΙΠ).

Από τις παρατηρήσεις των αξιολογητών προκύπτουν πολλές θετικές εκτιμήσεις, αλλά και ορισμένες αρνητικές.

Μεταξύ των θετικών αποτιμήσεων περιλαμβάνεται το υψηλό επίπεδο των μελών ΔΕΠ ή του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ, το αξιόλογο ερευνητικό έργο (σε σχέση με την χρηματοδότηση) και οι διεθνείς συνεργασίες, τα ικανοποιητικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, η ανεπτυγμένη κινητικότητα των φοιτητών, η σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας, η ανάπτυξη δεσμών με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς κ.α.

Στις αρνητικές παρατηρήσεις που αφορούν τα ΤΕΙ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων (κάτι που ισχύει και για τα ΑΕΙ), η μη εφαρμοσμένη έρευνα, ο ανεπαρκής αριθμός μόνιμων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, προβλήματα στις υποδομές και στα εργαστήρια κ.α.

  • Για τις υποδομές προκύπτει ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά ταυτόχρονα και υποχρησιμοποίηση, κυρίως στα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων.
  • Για την έρευνα επισημαίνεται ότι το έργο της είναι αξιόλογο, αλλά δεν υπάρχει η κουλτούρα των «ευρεσιτεχνιών».
  • Για τα προγράμματα σπουδών αναφέρεται ότι υπάρχουν ασαφείς στόχοι, μεγάλος αριθμός μαθημάτων και πολλές κατευθύνσεις.
  • Για την διδασκαλία τονίζεται ότι δεν παρακολουθούνται τα θεωρητικά μαθήματα και ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εξεταστικών περιόδων, καθώς και ότι υπάρχει αύξηση των εισακτέων και μείωση του αριθμού των αποφοίτων.
Σύμφωνα με το μέλος της ΑΔΙΠ, Μαρία Λαζαρίδου, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της εξωτερικής αξιολόγησης των ΑΕΙ, τα αποτελέσματα και τις λεπτομερείς αναλύσεις του οποίου η Αρχή σκοπεύει να αποστείλει στα πανεπιστήμια, προς ενημέρωσή τους, εντός του καλοκαιριού.
Αξιολογήθηκαν 21 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ (όπως προέκυψαν από το σχέδιο «Αθηνά») και συνολικά 439 τμήματα, από τα οποία δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη περίπου 50 τμήματα (που άλλαξαν τίτλο από το σχέδιο «Αθηνά»).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ομιλία σε ελληνοκινεζικό φόρουμ Πρόσκληση για επενδύσεις απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς


Πρόσκληση για επενδύσεις απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς
Από την ομιλία Σαμαρά στο ελληνοκινεζικό φόρουμ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Η οικονομία θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από την επόμενη χρονιά μπαίνουμε σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε ελληνοκινεζικό φόρουμ στην Αθήνα για τη θαλάσσια συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων της, βγαίνει από την κρίση ενώ έχει «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της στο ευρώ.
«Τα ελλείμματα του χθες έχουν γίνει πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι «η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο με μεγάλη περιφερειακή σπουδαιότητα», κάτι που, όπως πρόσθεσε, ενδιαφέρει την Κίνα και γεωπολιτικά και επενδυτικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δύο χωρών από τα αρχαία χρόνια μέσω της θάλασσας και μιλώντας για τη σημερινή εποχή, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη και λόγω της ισχυρής ναυτιλίας, αλλά και της καίριας θέσης της.
Επενδυτικές συμφωνίες
Επίσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει, με εταιρείες όπως η ZTE και η HP και έκανε λόγο για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση της Cosco. Σημείωσε, δε, ότι εκτός από τα λιμάνια υπάρχουν και τα αεροδρόμια, όπως στην Αθήνα και το Καστέλι Ηρακλείου, τα οποία αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος για την Κίνα.
«Και οι δύο λαοί μας έχουν ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια ήταν το πιο ασταθές σημείο της περιοχής μας. Σήμερα η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί και αναδεικνύεται ήδη σε σταθερό σημείο σε μία ανήσυχη περιοχή» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια προς τον κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.
«Η χώρα σας το απέδειξε, όταν μας στάθηκε την ώρα της δικής μας δυσκολίας και αυτό δεν το ξεχνάω ποτέ. Αυτή η φιλία ήταν πάντα το συναίσθημα του ελληνικού λαού για τον κινεζικό λαό. Και είμαι σίγουρος ότι και ο κινεζικός λαός έχει το ίδιο αίσθημα φιλίας για τον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτήν τη φιλία θα χτίσουμε συνεργασία δημιουργική και ωφέλιμη για όλους μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της άφιξης του κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς μαζί του.
Κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ για τη θαλάσσια συνεργασία, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση με το χρέος της, η Κίνα δεν δίστασε να τη βοηθήσει, επισημαίνοντας ότι η ασιατική χώρα είναι σταθερός επενδυτής.

«Η φιλία αποδεικνύεται στα δύσκολα και η δική μας φιλία έχει δοκιμαστεί από τον χρόνο και τις δυσκολίες» συνέχισε ο κινέζος πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά και ήδη είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα γιατί, όπως είπε, είναι σαν να βοηθά τον εαυτό της.

Πειραιάς, το μαργαριτάρι της Μεσογείου
Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά, αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, χαρακτήρισε το λιμάνι «μαργαριτάρι της Μεσογείου» και υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου, ενώ σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου θα ωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κίνα και η Ευρώπη.

Στο ελληνοκινεζικό συνέδριο για τη θαλάσσια συνεργασία μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα αλλάζει με γρήγορο ρυθμό και αυτό αντικατοπτρίζεται σε σημαντικούς στόχους που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Βρίσκεται σε σαφή πορεία ανάκαμψης. Οι σημαντικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν στην οικονομία στέλνουν θετικά μηνύματα στους επενδυτές. Το ελληνικό success story είναι το μόνο story» είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Κίνα αποτελεί βασική πηγή επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.
Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ (Gao Hucheng), εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε κάθε τομέα.
Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε ότι η θάλασσα έπαιζε πάντα κυρίαρχο ρόλο στις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση της ναυτιλιακής συνεργασίας.

Γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο

Με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Σας υποδέχομαι ως έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Οι χώρες μας, χώρες δύο μεγάλων πολιτισμών, που έδωσαν πολλά στον κόσμο, συνεργάζονται και σήμερα έχοντας κοινά συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι η επίσκεψη του Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα δείχνει, όπως του είπε χαρακτηριστικά, τη βούληση για συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Ο κινέζος πρωθυπουργός απάντησε εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ στον κ. Παπούλια.

«Τις δύο ημέρες που βρίσκομαι εδώ, έχω νιώσει την ιστορική βάση της ειλικρινούς φιλίας μας» είπε ο Λι Κετσιάνγκ προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του είναι η πρώτη στην Ελλάδα, καθώς «είχα έντονη την επιθυμία να την επισκεφθώ, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας μας αλλά και προσωπικά γιατί θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό. Εξοχότατε, σάς θεωρούμε παλιό καλό φίλο της Κίνας» είπε ο Λι Κετσιάνγκ στον κ. Παπούλια. «Έτσι νιώθω κι εγώ» ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον Λι Κετσιάνγκ, στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, που συνόδευσε τον κ. Κετσιάνγκ, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με drone θα ψεκάζουν τους απεργούς...


Θα ψεκάζει χημικά και θα εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες κατά απεργών. Πρόκειται για το πρώτο αεροσκάφος καταστολής, που ήδη παρήγγειλε μεταλλευτική εταιρεία για χρήση στα ...
ματωμένα ορυχεία της Νότιας Αφρικής
Το ιπτάμενο ρομπότ Skunk («ασβός») φέρεται να είναι το πρώτο στο είδος του. Αναπτύχθηκε από τη νοτιοαφρικανική Desert Wolf και παρουσιάστηκε τον Μάιο σε έκθεση αμυντικών προϊόντων ως «αεροσκάφος καταστολής διαδηλώσεων».
Εκπρόσωπος της Desert Wolf δήλωσε στο BBC ότι έχει εξασφαλίσει παραγγελίες για 25 μονάδες από μεταλλευτική εταιρεία την οποία αρνήθηκε να κατονομάσει. «Επίσης είμαστε απασχολημένοι με την οριστικοποίηση των παραγγελιών από άλλους πελάτες» πρόσθεσε.
Το Skunk διαθέτει οκτώ έλικες και μπορεί να μεταφέρει ποικιλία όπλων με ανώτατο βάρος 40 κιλών. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να φέρει στροβοσκοπικούς προβολείς, μεγάφωνα λέιζερ σχεδιασμένα να θαμπώνουν τον στόχο, ψεκαστήρες δακρυγόνων, εκτοξευτήρες σφαιρών με χρώμα ή και συμπαγών πλαστικών σφαιρών.
Παρέμβαση των συνδικάτων
Η ιδέα της χρήσης ιπτάμενων ρομπότ για την καταστολή των εργατών τρομοκράτησε όπως ήταν αναμενόμενο την Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC): «Είναι βαθιά ανησυχητική και αποκρουστική εξέλιξη, είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι κάθε λογική κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών εναντίον εργατών ή ακόμα και του κοινού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας Τιμ Νούναν.
Τόνισε ακόμα ότι η συνομοσπονδία θα ερευνήσει ποιος είναι ο αγοραστής του Skunk και θα θέσει το θέμα επειγόντως σε όλα τα συνδικάτα της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Η Desert Wolf από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα drone καταστολής μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βίαια επεισόδια στα ορυχεία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το προσωπικό ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρθηκε μάλιστα στα γεγονότα του 2012, όταν απεργία σε ορυχείο πλατίνας της εταιρείας Lonmin κατέληξε σε 44 θανάτους, κυρίως εργατών.
Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι η Lonmin δεν είναι ο αγοραστής των drone

thepressproject.gr

Read more...

Όταν η Βουλτεψη "ξέσκιζε" τον Βενιζέλο ...


...για τα υποβρύχια! ...
Ολοι ακούσατε την παρέμβαση της Σοφίας Βουλτεψη για το σκανδαλο που ανέκυψε με την δικογραφία κατα Βενιζέλου – Παπακωνσταντινου για τα υποβρύχια. Υποστήριξε οτι το θεμα ειναι "ανύπαρκτο"!
Δείτε τι έγραφε, όμως, η ίδια, πριν...
από  δυο χρόνια:

Μαζί με τη χώρα «έσωσαν» και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Έχω την υποψία πως μέσα στο μπαράζ των αλλεπάλληλων «σωτηριών» της χώρας, μας έχει διαφύγει ο… σωσμός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σωτήρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος (ως υπουργός Άμυνας) επί μήνες πανηγύριζε (το 2010) για τη… σωτήρια συμφωνία που ο ίδιος «διαπραγματεύτηκε» και έφερε σε πέρας, αναλαμβάνοντας, βέβαια, ένα σωρό δεσμεύσεις, οι οποίες εξαφανίστηκαν από την ειδησεογραφία.

Η υπόθεση των Ναυπηγείων αποτελεί μια ακόμη πολύ οδυνηρή χάντρα στο κομπολόι των…
διαπραγματευτικών ικανοτήτων του μετέπειτα «τσάρου» και σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα επιδιώκει και την πρωτιά.

Πλέον είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος (μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου) είναι ο πρωταθλητής σ’ αυτήν την πρωτοφανή σκυταλοδρομία, στη διάρκεια της οποίας πηγαίναμε από σωσμό σε σωσμό.

Ειδικά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τον πολύ… σωσμό, οι νέοι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα εκ περιτροπής εργασία – μία ημέρα την εβδομάδα ξεκινώντας από τις 18 Απριλίου – υπογραμμίζοντας πως για πάνω από έναν χρόνο η εταιρία εξοφλούσε το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνει χρήματα από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι ο μοναδικός πελάτης της – σύμφωνα με τη «σωτήρια» συμφωνία του κ. Βενιζέλου, η οποία μάλιστα νομοθετήθηκε (Ν. 3885/2010).

Οι… σωτήρες του σωτήρα υπενθύμισαν επίσης ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση να αναλαμβάνει το Ναυπηγείο εργασίες από ξένες χώρες, ενώ, όπως λένε, με την ερμηνεία, που δίνει το υπουργείο Άμυνας, απαγορεύεται ακόμη και η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμούς, που προκηρύσσονται από το Πολεμικό Ναυτικό.

«Το υπάρχον πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων διακόπηκε, διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση πληρωμές», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» είχε από τις 20 Φεβρουαρίου προειδοποιήσει ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ναυπηγείου, αλλά έπεσε θύμα της γνωστής κώφωσης.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


Read more...