Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Συντριπτικά στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ Οι ξένοι «ξεφορτώθηκαν» 110 δισ. ευρώ ομόλογα πριν το PSI

Στοιχεία που δημιουργούν αμείλικτα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών καθώς δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2010 έως και πριν την εφαρμογή του PSI οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 110 δισ. ευρώ! 

Ο συγκεκριμένος όγκος ομολόγων αγοράστηκε μέσω της δευτερογενούς αγοράς από Ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες απώλειες από το «κούρεμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, στις 31.12.2009 ο εγχώριος τομέας (συμπεριλαμβανομένης και της ΤτΕ) κατείχε ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό είχε ανέλθει σε 86,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 51,2 %. Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου απομειώθηκε από 141,5 δισ. ευρώ στις 31.12.2009 σε 45,9 δισ. ευρώ στις 31.12.2010 και σε 35 δισ. ευρώ την 31η . 12. 2011. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος «κατά την ίδια περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι Ελληνικές Τράπεζες και ιδίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI».protothema.gr




Read more...

Κατεδάφιση κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές ζήτησε ο Εισαγγελέας...



Θα κατεδαφίζονται αμέσως όποια κτίσματα "ξεφυτρώνουν" στις δασικές εκτάσεις που κάηκαν το καλοκαίρι στην ανατολική αττική, ενώ οι υπεύθυνοι θα οδηγούνται στο αυτόφωρο(το χουμε ξανά ακούσει πολλές φορές, αλλά πάντα ελπίζουμε...)

Αυτή είναι η... 
εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών, Γιάννη Σακελάκου, προς τα δασαρχεία Πάρνηθας Πεντέλης, Καπανδριτίου, Λαβρίου αλλά και Αιγάλεω και Μεγάρων, μετά τις πολλές καταγγελίες που δέχτηκε ότι ακόμη και ύστερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν αυθαίρετα σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δασικές περιοχές και μάλιστα και σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Οι εντολές του κ.Σακελάκου είναι οι δασάρχες να επιτηρούν συνέχεια τις καμένες περιοχές να συλλαμβάνουν και να παραπέμπουν υπευθύνους παράνομων κτισμάτων στο αυτόφωρο, να προχωρούν στην κατάσχεση των μηχανημάτων και να ενημερώνουν το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα με αναλυτική κατάσταση των Εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για το περιβάλλον, Επαμεινώνδα Μπρακατσέλη.

Ε.Β.


Read more...

Φοροφυγάς… ο Γκαγκάτσης! ...



Και με την -δικαστική -βούλα !

*Με την υπ’ αριθμόν 1040/2012 απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση κατά τής υπ’ αριθμόν 1998/2011 καταδικαστικής απόφασης του 5μελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, κι έτσι η...

ποινή κατέστη αμετάκλητη
*Ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, σύμφωνα με την αμετάκλητη πλέον απόφαση, τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008 εν γνώσει του υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα: Α) Καταδίκη για ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις, τα έτη 2005, 2006, 2007, 2008

Η υπόθεση που αφορά τον Βασίλη Γκαγκάτση έχει ως εξής: Ως υπόχρεος λόγω της ιδιότητάς του (πρόεδρος της ΕΠΟ) να υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση περιουσιακής κατάστασης στον αρμόδιο προς τούτο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά τα έτη 2005, 2006, 2007 και 2008 υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Για τις πράξεις αυτές ο Βασίλης Γκαγκάτσης καταδικάσθηκε τελεσίδικα με την υπ’ αριθμόν 1998/2011 απόφαση του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε 5 μήνες φυλάκιση, χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, διότι δέχτηκαν όχι δόλο αλλά αμέλεια, πλην όμως η ουσία είναι ότι κρίθηκε ένοχος ότι εν γνώσει του υπέβαλε τις ανακριβείς δηλώσεις. Κατά της απόφασης είχε ασκήσει αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου που με την υπ’ αριθμόν 1040/2012 απόφαση του απέρριψε την ασκηθείσα αναίρεση.

Επειδή όμως το αδίκημα με τον τότε ισχύοντα Νόμο χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα (ενώ πρόσφατα έχει λάβει κακουργηματικό χαρακτήρα), η επιβληθείσα σε αυτόν ποινή σύμφωνα με κάποιους νομικούς συλλογισμούς, δεν του δημιουργεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο υποψηφιότητας για την ΕΠΟ με τον ισχύοντα Νόμο 2725/1999.

Σύμφωνα όμως με άλλους νομικούς, ανακριβές περιεχόμενο φορολογικών δηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φορολογίας και κατά συνέπεια αποτελεί φορολογική παράβαση, που σύμφωνα με το άρθρο 3 του Νόμου 2725/1999 και Παράρτημα Δ του καταστατικού της ΕΠΟ, αποτελεί κώλυμα συμμετοχής σε διοικητικό όργανο και εν προκειμένω στο ΔΣ της ΕΠΟ.

Β) Η δίωξη για τα γήπεδα

Όπως είχαμε προαναφέρει, ο Βασίλης Γκαγκάτσης ήδη διώκεται για το αδίκημα της απάτης και απιστίας εις βάρος του Δημοσίου. Μετά την ισχύ του Ν. 4022/2011 περί συστάσεως ειδικών ανακριτών για αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, η δικογραφία συνενώθηκε με άλλη παρεμφερή με στοιχεία ΑΒΜ Γ/06/3372 και χρεώθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή (υπόθεση Τσοχατζόπουλου), από τις 29-2-2012. Προηγουμένως την είχε χρεωθεί ο 4ος ειδικός Εφέτης Ανακριτής, με αριθμό ΑΒΜ Ρ2004/10.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο Βασίλης Γκαγκάτης είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΠΟ είχε κατηγορηθεί για τα παρακάτω αδικήματα και αφού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση τελικά ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος αυτού και διετάχθη διενέργεια τακτικής ανάκρισης, η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, δηλαδή δεν έχει περατωθεί.

Η υπόθεση αυτή έχει ως εξής:

Αφορά την εκτέλεση έργων κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Φλώρινας, μεταξύ των οποίων και των έργων: α) Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου στον Άγ. Κοσμά, β) Κατασκευή ξενώνων και κτιρίου αποθήκης προπονητηρίου στον Άγιο Κοσμά, γ) Πρόσθετες εργασίες στους ξενώνες και στον περιβάλλοντα χώρο, και δ) Αναβάθμιση και συμπλήρωση εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας-ΔΑΚ Φλώρινας, με μη νόμιμες διαδικασίες και κυρίως με πρόχειρους διαγωνισμούς ώστε στην ουσία να ανατεθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία, πράγμα το οποίο και έγινε. Ειδικότερα ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως πρόεδρος της ΕΠΟ πέτυχε να εκτελεστούν τα έργα που αναφέρθηκαν και τούτο για να πετύχει επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με συνοπτικές διαδικασίες να ανατεθούν τα έργα αυτά σε συγκεκριμένη εταιρεία. Έτσι ισχυρίσθηκε ότι υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε προεπιλεγμένες εργολήπτριες εταιρείες και της επιλογής της πλέον συμφέρουσας προσφοράς εξ αυτών αντί της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, λόγω δήθεν κατεπείγοντος χαρακτήρα, ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις ήταν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων μεταγενέστερων της αρχικής σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία και ότι η ΕΓ της ΕΠΟ είχε λάβει έγκριση από το ΔΣ της ΕΠΟ για την εκτέλεση αυτών με χαρακτήρα κατεπείγοντος και ότι όλα ήταν αποτέλεσμα νομίμων και διαφανών διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα αυτά δεν ίσχυαν. Ήτοι σε κανένα από τα έργα αυτά δεν αιτιολογήθηκε ούτε και συνέτρεχε η προϋπόθεση κατεπείγοντος χαρακτήρα.
Όλη αυτή η υπόθεση έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τον Τύπο κι έχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα. Το ποσό το οποίο δαπανήθηκε για τα έργα αυτά είναι της τάξεως των 12.000.000 ευρώ περίπου και γι’ αυτό έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

Γ) Η δίωξη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ

Η υπόθεση αφορά την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ με διαδικασίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Νόμου και με διάφορα τεχνάσματα, σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδικότερα όσον αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, των αγωνιστικών περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η ΕΠΟ προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπό τον όρο της υποβολής προσφοράς και για τις δύο ανωτέρω αγωνιστικές περιόδους. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν 4 εταιρείες, υποβάλλοντας τις εξής οικονομικές προσφορές: 1) η ΕΡΤ ΑΕ, η οποία προσέφερε στην ΕΠΟ συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ, 2) η NETMED HELLAS SA, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, 3) η εταιρεία BLOMBERG HOLGINGS Ltd, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 6.200.000, και 4) η INTERVISION SERVICES BV, η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 7.000.000 ευρώ. Πλην όμως ο Βασίλης Γκαγκάτσης είπε προς το συμβούλιο ότι οι προσφορές αυτές ήταν χαμηλές και αφού η άποψη αυτή επικράτησε ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η ΕΠΟ προχώρησε σε διαδικασία ανοικτών προσφορών. Οι άνω 4 εταιρείες αποσύρθηκαν και τότε εμφανίστηκε η εταιρεία STADIUM SPORT AGENCIES Ltd με έδρα τη Λευκωσία, η οποία ελεγχόταν από τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, και ζήτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 6 συγκεκριμένων αγώνων της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005 έναντι του συνολικού τιμήματος 240.000 ευρώ, υπό τον όρο απόκτησης του δικαιώματος της τελευταίας προσφοράς. Η πρόταση έγινε δεκτή και στη συνέχεια ακολούθησε και η παραχώρηση στην ίδια εταιρεία του συνόλου των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων αυτών έναντι του συνολικού τιμήματος 1.100.000 ευρώ μόνο. Έπειτα η STADIUM SPORT AGENCIES Ltd προχώρησε στην πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος στην ΕΡΤ ΑΕ έναντι του τιμήματος 1.400.000 ευρώ, αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 300.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα λοιπόν των ανωτέρω ήταν να ζημιωθεί η ΕΠΟ με πολλά εκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος αυτού για το αδίκημα της απιστίας και διατάχθηκε κύρια ανάκριση, η οποία ακόμα εκκρεμεί. Η εν λόγω δικογραφία φέρει αριθμό ΑΒΜ ΑΟΙΕ08/568.

Εν κατακλείδι, η παραπάνω αμετάκλητη καταδίκη, οι δύο κακουργηματικές διώξεις, καθώς και κάποια έρευνα που εκκρεμεί εις βάρος του, κατά πληροφορίες για άλλες φορολογικές παραβάσεις, δημιουργούν ένα θολό κλίμα και αναμφισβήτητα πλήττουν το προφίλ του τέως και νυν υποψηφίου προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση.

Προσεχώς η συνέχεια, αφού όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έργο αλλά σίριαλ.


πηγή: η Άποψη


Read more...

Στο «ίδιο πνεύμα» οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ με τη θέση του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ο Ευ.Βενιζέλος

Ενημέρωση των βουλευτών


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και για τη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών της παράταξης που συγκάλεσε λίγο πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ο κ. Βενιζέλος εξήγησε στους βουλευτές πώς μπαίνουν οι τράπεζες κάτω από το στρατηγικό έλεγχο του κράτους, σημειώνοντας ότι «η στάση μας απέναντι στις τράπεζες πρέπει να είναι και ελεγκτική και αναπτυξιακή, να γίνουν δηλαδή μοχλός ανάπτυξης για να περάσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με την τρόικα και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προέβη σε δύο εκτιμήσεις: Αφενός, ότι πολύ δύσκολα θα δεχτεί η τρόικα να συμπεριλάβει περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και, αφετέρου, ότι η ρήτρα ισοδυνάμων που προτείνει η ΔΗΜΑΡ και η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα.

Να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα συντονίζουν συχνά τον βηματισμό τους τόσο με τις συναντήσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη όσο και με την πρόσφατη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την παράταση ως απαραίτητο όρο για τη βιωσιμότητα της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ «ΗΜΑΣΤΑΝ ΤΟΝ ΛΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕΡΟΣ»


Αμετανόητος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη γερμανική ZEIT


Αμετανόητος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη γερμανική ZEIT
«Ήμασταν τον λάθος χρόνο στο λάθος μέρος» τιτλοφορείται η συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στον ιστότοπο  της γερμανικής εφημερίδας ZEIT.Μάλιστα, ο υπότιτλος της εν λόγω συνέντευξης είναι ο εξής χαρακτηριστικός: «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών δημοσίευσε το αληθινό δημόσιο έλλειμμα της χώρας του και έτσι προκάλεσε την κρίση. Θα το ξανάκανε;».

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι  δεν μετανιώνει για τις αποφάσεις που πήρε ως μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώνει πως τα αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα  που παρουσιάζονταν πριν από το 2009, εμφάνιζαν αποκλίσεις από εκείνα που όντως υφίσταντο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακαλεί στη μνήμη του και μοιράζεται με το κοινό τη συνάντηση με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος στις 4 Οκτωβρίου του 2009, στο πλαίσιο της οποίας τα στοιχεία που του παραδόθηκαν σχετικά με το έλλειμμα πρώτου 10μήνου του έτους παρουσίαζαν το ύψος του περίπου στο 10%, την ώρα που υπήρχε αυξητική τάση που έφθανε στο 1% σε μηνιαία βάση. 

Ερωτώμενος για το τι πιστεύει για τους πολλούς συμπατριώτες του που δεν επιδοκιμάζουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της οποίας ήταν βασικό στέλεχος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρατηρεί πως «όταν πρόκειται για την αποκατάσταση του σπιτιού, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε κάνει τη δουλειά μας».

Read more...

Ικανοποίηση Σαμαρά για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Εύσημα της ΕΚΤ στην Ελλάδα για την προσπάθεια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αλλά τονίζει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Με αυτή την αναφορά, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ και ο επικεφαλής της ουσιαστικά αποδίδει εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να επαναφέρει σε τροχιά … ανάταξης την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα προσαρμογής.  

Επί του πρακτέου η ΕΚΤ και η ελληνική αντιπροσωπεία "συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ωστόσο διατηρούνται σημαντικές προκλήσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση Τύπου που ακολούθησε το πέρας της συνάντησης.

Όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, "o Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΚΤ για την προσωπική του δέσμευση και αυτή της κυβέρνησης του να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής και να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να τοποθετήσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά σε στέρεα θεμέλια".

"Kαι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις" σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ.

Ενώ, όπως μεταδίδει το Reuters, κατά την αποχώρηση του από τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν "μια παραγωγική συνάντηση".

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και, παράλληλα, να επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωζώνη, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για μαζική αγορά ομολόγων, αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν όψει του πακέτου μέτρων και της έκθεσης της Τρόικας, ενώ εκκρεμεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Συναντήθηκα με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Ντράγκι και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας, αλλά και της ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξή μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού στη Φρανκφούρτη κρίνεται εκ του αποτελέσματος θετική.  

Μια συνάντηση που εξαρχής θεωρήθηκε -και ήταν- κρίσιμη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που μάλιστα έχουν κολλήσει καθώς οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών δεν δέχονται το πακέτο των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά και ζητούν περαιτέρω περικοπές και μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Φυσικά ο κ. Σαμαράς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να συζητήσει και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του κ. Ντράγκι για μαζική απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την Κεντρική Τράπεζα και τους τρόπους με τους οποίους άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα θα βγει ευνοημένη και η ελληνική οικονομία.

Είναι δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει, μέσω της ΕΚΤ, το ποσό των 10 δισ. που καλύπτει το μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών κενών για την περίοδο 1012-2016, εφόσον υπάρξει η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό μπορεί να γίνει, αν η ΕΚΤ συμφωνήσει να παραιτηθεί από τα κεφαλαιακά κέρδη αλλά και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα της αντίστοιχης περιόδου που κατέχει, επί συνολικού ύψους ελληνικών ομολόγων 34 δισ. Αντίστοιχα οφέλη πρόσθετου ύψους 1,4 δισ  θα μπορέσουν να υπάρξουν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πρόκειται για την έναρξη διαπραγμάτευσης του κουρέματος των ομολόγων του λεγόμενου επίσημου τομέα - Οfficial Sector Involvment, που οι αγορές αναμένουν και ο αναλύσεις ήδη έχουν καταγράψει. Μια τέτοια κίνηση θα σημάνει πρόσθετη σημαντική ανάσα στην προσπάθεια να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Οι επόμενες επαφές του πρωθυπουργού
Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του ο κ. Σαμαράς την Πέμπτη θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί ενώ είναι πιθανό την Παρασκευή να μεταβεί στην Κύπρο όπου συνεδριάζει το άτυπο Eurogroup προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά ενδεχομένως να δώσουν πολιτική διέξοδο στο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όπως άλλωστε του ζητούν επιτακτικά οι δύο εταίροι του στην κυβέρνηση κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Η διελκυστίνδα με την Τρόικα εντείνει και τις ενδοκυβερνητικές διαφορές παρά την διαβεβαίωση όλων ότι “δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα”. Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και εμμέσως στον πρωθυπουργό για την διάσταση με την Τρόικα που υπολογίζεται όχι σε δύο δις ευρώ όπως έλεγε ο κ. Στουρνάρας αλλά σε έξι δις που καθιστά το χάσμα περίπου αγεφύρωτο. Επιπλέον αμφισβητεί και την στρατηγική του πρωθυπουργού επιμένοντας ότι η παράταση του προγράμματος προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.

Ωστόσο εφόσον η διαφωνία με την Τρόικα δεν ξεπεραστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πηγαίνει πίσω όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο το πακέτο των μέτρων θα είχε κλείσει μέχρι το Eurogroup της Κύπρου μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκειμένου να παρουσιαστεί και να πάρει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών και ακολούθως να πάρει τον δρόμο του για την Βουλή με στόχο να απελευθερωθεί η δόση των 31,5 δις μετά την τυπική συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα στην κοινωνική συνοχή και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.

Τώρα δημιουργείται ερωτηματικό για το αν ο κ. Σαμαράς με τις συναντήσεις του τις προσεχείς ημέρες πετύχει να άρει τις επιφυλάξεις των πιστωτών και αν το θέμα της εκταμίευσης της δόσης μετατεθεί για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ή ακόμα χειρότερα για το Νοέμβριο.




Άσμουσεν: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν συζήτησαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γίορκ Άσμουσεν.

"Δεν έγινε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους", δήλωσε ο Άσμουσεν στο περιθώριο συνεδρίου σε πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

"Αναγνωρίσαμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερα", πρόσθεσε ο Άσμουσεν. "Είναι κρίσιμης σημασίας να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να επαναφέρουν σε καλή τροχιά το πρόγραμμα".

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους που θα αγοραστεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι αυτό το θέμα "δεν βρίσκεται στο τραπέζι".

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αρκεί παράταση αποπληρωμής από ΕΚΤ
H δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία, δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Ο κ Μηλιός δήλωσε ότι  «Ακόμα και λύσεις που κινούνται σε μια λογική παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την ΕΚΤ με τα ίδια υψηλά επιτόκια και χωρίς καμιά άλλη ελάφρυνση, δεν επιλύουν το πρόβλημα του χρέους, αντίθετα το μεταθέτουν και επομένως το καθιστούν μακροπρόθεσμα πιο δυσβάσταχτο. Πρόκειται για μια βελτίωση λίγο καλύτερη από το τίποτα. Αντίθετα, η δέσμευση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής βαθαίνει την ύφεση και ισοπεδώνει την οικονομία και την κοινωνία. Η μόνη λύση είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής που περιλαμβάνει: επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μείωση των επιτοκίων, περίοδο χάριτος αποπληρωμής των τόκων με ρήτρα ανάπτυξης για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και η κοινωνία και να υπάρξει ανάπτυξη".protothema.gr

Read more...

Συλλήψεις ακροδεξιών στο Μεσολόγγι για «έλεγχο» σε πωλήτρια λαϊκής αγοράς

Κατηγορούνται για αντιποίηση Αρχής


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνελήφθησαν την Τρίτη στο Μεσολόγγι τέσσερα άτομα, κατά πληροφορίες μέλη της Χρυσής Αυγής, τα οποία επιχείρησαν να κάνουν «έλεγχο» σε 58χρονη έμπορο της λαϊκής αγοράς της πόλης, από την οποία ζήτησαν άδεια μικροπωλητή.

Η έμπορος αρνήθηκε, ενώ αστυνομικοί που ενημερώθηκαν και μετέβησαν στο χώρο της λαϊκής αγοράς, εντόπισαν και συνέλαβαν δύο εξ αυτών. Στην συνέχεια, στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, μετέβησαν άλλοι δύο οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης.

Σε βάρος των τεσσάρων σχηματίσθηκε δικογραφία για αντιποίηση Αρχής, κατά συναυτουργία, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τοπικό βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση επισκέφθηκαν τη λαϊκή του Μεσολογγίου και έπειτα τη λαϊκή της Γαβαλούς στη Μακρυνεία και προσπάθησε να απωθήσει αλλοδαπούς μικροπωλητές, κλωτσώντας ακόμη και κούτες με το εμπόρευμά τους, αλλά και τους πάγκους τους.

Για το γεγονός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του Κ.Μπαρμπαρούση. Παράλληλα σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόταξης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προτείνει την παραπομπή Κούβελου

Παραπεμπτική για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος είναι για τον επιχειρηματία, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρο Κούβελο, η Εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση της μη ακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» της πρώην υπουργού.

Με εισήγησή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών ο Εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλας ζητά την παραπομπή του Ισίδωρου Κούβελου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Η υπόθεση αφορά στο ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που δεν δηλώθηκε στην δήλωση «πόθεν έσχες» του 2011, το οποίο προέρχεται από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ και ακολούθως εμβάστηκε σε λογαριασμό του επιχειρηματία στο Λονδίνο για ναυπήγηση πλοίου.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του επίμαχου χρηματικού ποσού, είχε ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ντόρας Μπακογιάννη με έγγραφο προς την Βουλή του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Read more...

Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Χάρβαρντ: Διεύθυνση και τηλέφωνο στις ΗΠΑ έδωσε ο Γιώργος

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως αποχαιρετά οριστικά την Ελλάδα και εγκαθίσταται μόνιμα στις ΗΠΑ, τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. 

Μετά την πανηγυρική επανεκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Κέιπ Τάουν, ο πρώην πρωθυπουργός προσελήφθηκε στο Harvard Kennedy School ως επισκέπτης καθηγητής. Xθες μάλιστα, το όνομά του έκανε την εμφάνισή του στο επίσημο site του ιδρύματος ως μέλος του μόνιμου προσωπικού του ιδρύματος. 

Το όνομά του βρίσκεται στον επίσημο κατάλογο των καθηγητών του φημισμένου πανεπιστημίου, στο οποίο λειτουργεί και το παγκόσμιο πρόγραμμα υποστήριξης εκλεγμένων ηγετών, το Global Public Leaders Program, το οποίο ενισχύει οικονομικά η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και -σε συνεργασία και με το ίδρυμα Μπιλ Κλίντον- έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε εκλεγμένους ηγέτες, μετά την αποχώρηση από το αξίωμά τους, να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει τη νέα του διεύθυνση, τα τηλέφωνα και e-mail στην Αμερική, ενώ φουντώνουν και οι φήμες που τον θέλουν να έχει ενταχθεί στο επιτελείο για την προώθηση της υποψηφιότητας Ομπάμα μετά τις επαφές που είχε στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Βόρεια Καρολίνα.


Read more...

Μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας για το ηφαίστειο της Σαντορίνης!...



Σήμερα το ουγγρικό ινστιτούτο RSOE EDIS σηματοδότησε την Σαντορίνη με το ηφαιστειακό κίτρινο τρίγωνο έκτακτου γεγονότος και φιλοξενεί το συμβάν στην 2η μόλις θέση επικινδυνότητας να πραγματοποιηθεί γεγονός σε ... σύντομο χρονικό διάστημα.

Μεγάλες εκρηκτικές εκρήξεις συμβαίνουν σπάνια, σε διαστήματα 10.000 με 30.000 χρόνια, η τελευταία έκρηξη ήταν του 1927, από τότε μέχρι σήμερα θα μπορούσε θεωρητικά να έχει μαζέψει την δυναμική μιας ισχυρής έκρηξης. Αυτό λογικά δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα, το σίγουρο όμως είναι ότι το ηφαίστειο προειδοποιεί με μικρές εκρήξεις, έτσι ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η δύναμη που έχει αποκτήσει όμως το σεισμικό"δαχτυλίδι" γύρω από τη Σαντορίνη φοβίζει τους επιστήμονες και θεωρούν πως υπάρχουν πιθανότητες, μικρές μεν αλλά υπάρχουν, να δούμε απρόσμενα γεγονότα όπως η δημιουργία νέας καλντέρας. Την ίδια άποψη έχουν και στο Ουγγρικό ινστιτούτο RSOE EDIS αφού υποστηρίζουν πως ο βαθμός επικινδυνότητας του ηφαιστείου είναι μεγαλος!


Read more...

«ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ»


Oλιγωρία της αστυνομίας στα επεισόδια της Ραφήνας παραδέχθηκε ο Δένδιας


Oλιγωρία της αστυνομίας στα επεισόδια της Ραφήνας παραδέχθηκε ο Δένδιας
Για την κόντρα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη Χρυσή Αυγή μετά τα πρόσφαταεπεισόδια στη Ραφήνα, μίλησε ο υπουργός Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι «δεν είναι θέμα ψευτοτσαμπουκάδων, πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας».Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζει το κράτος δικαίου, παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία της αστυνομίας σε όσα έγιναν στη Ραφήνα και απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την παρουσία κλούβας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγήςσημείωσε πως αυτό ήταν απόφαση της αστυνομίας.

«Όταν υπάρχει διακηρυγμένη άποψη παράνομων πράξεων και μάλιστα όταν το αναγγέλλουν δημοσίως με θρασύτητα, είναι υποχρέωση του έλληνα αστυνομικού να παρέμβει» σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιες συμπεριφορές οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε συνθήκες ζούγκλας και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που έχει δεν προκύπτει διασύνδεση αστυνομικών με ομάδες ακραίων.

Για τις περικοπές στους ένστολους σημείωσε πως θα πρέπει να είναι λελογισμένες.

Read more...

Η δήλωση του Πρωθυπουργού

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Mario Draghi έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Συναντήθηκα με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Draghi και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων. Μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ο κ. Draghi αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».


Read more...

Στη Βουλή «Επίθεση» Παυλόπουλου σε Κασιδιάρη με χειροκρότημα από ΣΥΡΙΖΑ!

Σε σφοδρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή και αυστηρή κριτική στον Ηλία Κασιδιάρη προχώρησε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή, με αποτέλεσμα να εισπράξει θερμό χειροκρότημα συμπαράστασης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Είναι χυδαιότητα να λένε κάποιοι στον ελληνικό λαό ότι αυτό που δεν μπορεί το κράτος να κάνει, το κάνουμε εμείς. Το χυδαιότερο όλων είναι ότι βρίσκονται εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, που λένε ότι επειδή το διοικητικό όργανο του κράτους δεν μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά του, θα το κάνουμε εμείς. Αυτή είναι μεθοδολογία και ιδεολογία των ταγμάτων εφόδων του Έρνεστ Ρεμ». 

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Σε λίγο καιρό θα μας πουν ότι επειδή το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει, αν βλέπουν κάποιο μελαμψό θα ζητάνε ταυτότητα, θα μπαίνουν τα σπίτια μας να δουν αν τηρείται ο νόμος. Οι περισσότεροι ευτυχώς δεν ζήσαμε την εμπειρία της Βαϊμάρης».

Και συμπλήρωσε ότι «αυτή ήταν η ιδεολογία και η μεθοδολογία των ταγμάτων εφόδων. Δια της σιωπής μας διαπράττουμε το έγκλημα της ανοχής», με αποτέλεσμα να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και των υπολοίπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Νωρίτερα, ο κ. Κασιδιάρης και με αφορμή τη βεντέτα που έχει ανοίξει μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Χρυσής Αυγής, κάλεσε την κυβέρνηση «να πάμε στα δικαστήρια».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΧΑ σημείωσε ότι «εάν νομίζετε ότι παρανομούμε, να πάμε στα δικαστήρια. Δεν θέλουμε τη βουλευτική ασυλία. Αν πάμε στη Δικαιοσύνη θα γελάνε και οι πέτρες. Θα γίνουν δίκες, όπως αυτές που βλέπαμε σε παλιές ελληνικές ταινίες με τον Κωνσταντάρα. Αντιποίηση αρχής είναι να παριστάνεις τον αστυνομικό, να ντύνεσαι αστυνομικός και να κάνεις ελέγχους. Δεν απαγορεύει κανείς νόμος στον πολίτη να ζητά χαρτιά από τον έμπορο για τα προϊόντα που διαθέτει».

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν ΜΑΤ έξω από τα γραφεία πολιτικού κόμματος. Είναι επίορκοι αυτοί οι ένστολοι» και επισήμανε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Χρυσή Αυγή. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία και δεύτερο πρόβλημα είναι η ανομία». 

Read more...

«ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ»


Κάρολος Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του


Κάρολος Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του
«Ο ελληνικός λαός υφίσταται μεγάλες θυσίες, νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά του και είναι θαυμαστή και η υπομονή του και η γενναιότητα να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση» τόνισε οΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά Νοέλ Κινσέλα.Στέλνοντας μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους πρόσθεσε: «Δεχόμασταν μέχρι τώρα ένα ανελέητο μαστίγωμα. Νομίζω ότι αρκετά πληρώσαμε για τα λάθη μας. Πρέπει να καταλάβει ηΕυρώπη ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Και όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία κι η Πορτογαλία κι η Ιταλία, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σ' αυτό το μεγάλο έργο της ιστορικής επιβίωσης και του ιστορικού ρόλου της Ευρώπης στα παγκόσμια πράγματα». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ακόμη ότι «αυτή η περίοδος είναι μια από τις δυσκολότερες της ελληνικής ιστορίας. Και το μεγάλο μας μέλημα κι η μεγάλη μας ανησυχία είναι η κοινωνική συνοχή και να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών».

Όπως ανέφερε, «οι σκοτεινές δυνάμεις πάντοτε εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις για να αναδειχθούν και να δημιουργήσουν μια δύναμη, που δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσουν όταν ηΔημοκρατία περνά μια περίοδο ευημερίας και προόδου».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την υπέρβαση της κρίσης τόνισε: «Κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είναι ένα πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η πολιτική συνοχή της Ευρώπης δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή, γιατί σχεδόν έχει μοιραστεί σε πολλά κέντρα. Και αυτό είναι το χειρότερο για τα παγκόσμια πράγματα: η πολιτική συνοχή της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος και πιστεύω στις αστείρευτες δυνάμεις της Ευρώπης».

Καταλήγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε» τα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες έγιναν πράγματα που είναι θετικά: η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Ντράγκι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν αλλάξει στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι θέσεις τους για την Ελλάδα».

Read more...

Στρασβούργο Σβόμποντα: «Η τρόικα σκοτώνει την υγιή οικονομία»

 Σφοδρή επίθεση εναντίον της τρόικα εξαπέλυσε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας λόγο για «τρόικα οικονομικής συρρίκνωσης και ανεργίας». 

Σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο ο κ. Σβόμποντα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «τρόικα της οικονομικής συρρίκνωσης και της ανεργίας, σκοτώνει το υγιές κομμάτι της οικονομίας, αντί να θεραπεύει το ασθενές κομμάτι της».

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής δήλωσε επίσης ότι «το ελάχιστο που θα χρειαζόταν θα ήταν να επεκτείνουμε τη σύνθεση της τρόικα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας». 

Όπως εξήγησε, «συστάσεις όπως η πρόσφατη συμβουλή για επαναφορά της εργάσιμης εβδομάδας έξι ημερών στην Ελλάδα προσκρούουν στα συμφέροντα όλων των πολιτών και κυρίως των εργαζομένων», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναφέρεται μόνο στην τρόϊκα που επιθεωρεί σήμερα την πρόοδο στην υλοποίηση των περικοπών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε αντίστοιχα σχήματα, τα οποία δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Πηγή: Deutsche Welle 

Read more...

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση - τρόικα για κατώτατο μισθό, αποζημιώσεις και ωράριο εργασίας


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση - τρόικα για κατώτατο μισθό, αποζημιώσεις και ωράριο εργασίας
Oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30 η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της Τρόικα για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Η συνάντηση άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου.Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων. 

Στη συνάντηση με την τρόικα εξετάσθηκαν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί.   

Επί τάπητος τέθηκαν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος του.

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει θέσει πολλάκις το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του «προστατευτισμού» στην αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.

Read more...

Πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο στον προϋπολογισμό

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα


Στα 2,077 δισ. ευρώ ανήλθε η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου
Στα 2,077 δισ. ευρώ ανήλθε η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πλεόνασμα ύψους 850 εκατ. ευρώ είχε ο κρατικός προϋπολογισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,365 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1,295 δισ. ευρώ, χαμηλότερο έναντι των στόχων ύψους 15,213 δισ. ευρώ και 4,201 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,307 και 4,627 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με αποτέλεσμα το μήνα Αύγουστο, για πρώτη φορά, να υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Στα 2 δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα στα έσοδα

Στο οκτάμηνο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,082 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 2,077 δισ. ευρώ, υψηλότερα όμως έναντι του αντίστοιχου οκταμήνου του 2011 (32.571 δισ. ευρώ) κατά 1,6%.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,619 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1,501 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,120 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Παρά την υστέρηση εσόδων στην είσπραξη των φόρων στην περιουσία λόγω καθυστέρησης στην είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και στην είσπραξη των φόρων των νομικών προσώπων, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί, καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5% λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επίσης, αύξηση σημειώθηκε στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Έτσι, τον Αύγουστο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 24,2% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα.

«Ψαλίδι» στο ΠΔΕ

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,039 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους οκταμήνου κατά 576 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις εισροών (έλλειψη κανονικότητας) από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ποίο εκτιμά ότι σημαντικό μέρος αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 45,447 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,925 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (50,372 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,681 δισ. ευρώ, αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 2,244 δισ.. ευρώ.

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2,396 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (103 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11,069 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου κατά 57 εκατ. ευρώ (11,012 δισ. ευρώ).

Μείωση δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 5,796 δισ. ευρώ ή 10,7%.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,7% (ή 3,29 δισ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 17,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Ζαχάρως για την υπογραφή οικοδομικών αδειών από αναρμόδιο υπάλληλο

Αμφισβητείται η νομιμότητα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τον δήμαρχο Ζαχάρως Γ. Μπάμη, τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα Ν. Λαμπρόπουλο, και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Χ. Κανακόπουλο, κάλεσε ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Πύργου, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για την απόφασή τους να αναθέσουν σε μηχανικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) Αθήνας την υπογραφή οικοδομικών αδειών, τακτοποιήσεων αυθαιρέτων κ.λπ.
Όπως έγινε γνωστό, περισσότερες από 100 άδειες οικοδομής (από τον Ιανουάριο και έως τον Ιούνιο του 2012) φέρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος δεν υπηρετεί στην Πολεοδομία του δήμου Ζαχάρως, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα και ως εκ τούτου την ισχύ τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - Ντράγκι για το ελληνικό χρέος

Στις 4 το απόγευμα


Ο Μάιο Ντράγκι
Ο Μάιο Ντράγκι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Κρίσιμο ραντεβού για το ελληνικό χρέος είχε επί 35 λεπτά στην Φρανκφούρτη ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη συζήτηση ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να διερευνήσει το ενδεχόμενο να διακρατήσει η ΕΚΤ έως το 2020 τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και λήγουν από το 2013 ώς το 2015, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για αυτό το διάστημα.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μπορεί να ζητηθεί η παρακράτηση ομολόγων που λήγουν και το 2016. Στη διετία 2015-2016 λήγουν ομόλογα αξίας περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, θα εξεταζόταν και πώς μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολογών υπό όρους, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι να δεχθεί η ΕΚΤ να αποπληρωθεί για τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία, να παραιτηθεί δηλαδή η ΕΚΤ από τα κέρδη της.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο το πακέτο των 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα έρθει με τη επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, να εξαιρεθεί από το χρέος, στη βάση της συμφωνίας που πέτυχε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των δικών της τραπεζών το καλοκαίρι.

Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους συμβούλους του Χρ.Λαζαρίδη και Γ.Μουρμούρα.

Αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Πάντως, αναφερόμενος στις πληροφορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Η προσπάθεια του πρωθυπουργού είναι και πολυεπίπεδη και ανταποκρίνεται  σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Ως εκ τούτου, μεμονωμένες αναφορές και διαρροές δεν έχουν βάση».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παράταση έως 31 Ιανουαρίου για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους

Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, καθώς και για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά και σε μία προσπάθεια να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιοκτησιών τους.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 αντίστοιχα και η προθεσμία για τη δεύτερη φάση υπαγωγής στο νόμο 4014.

Ειδικότερα, μέσω νομοθετικής παρέμβασης, διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του προστίμου για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του, ενώ για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου 2013, σε παλιές και νέες δηλώσεις, παρέχεται έκπτωση 10% στο συνολικό ποσό, ενώ παράλληλα αναστέλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιτρέπεται ακόμα η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά μόνον ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2013.

Όσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης, δίνεται η δυνατότητα περαίωσης επίσης μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν.3843/10 ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 25 Ιουλίου 2012 σε σύνολο 408.140 δηλωμένων αυθαιρέτων, τα 146.209 βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, τα 53.911 στο στάδιο της αρχικής υποβολής, τα 128.446 στην προσωρινή υπαγωγή, ενώ για τα 79.574 έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους στο νόμο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, μέχρι τις 23 Αυγούστου 2012 είχαν εισπραχθεί 626.457.371,96 ευρώ και ειδικότερα, από τέλη υπαγωγής 202.636.400 και από πρόστιμα 423.820.971.

Ποσοστό περίπου 75% των δηλώσεων αφορά περιπτώσεις με οικοδομική άδεια, έναντι 25% δηλώσεων που αφορά περιπτώσεις χωρίς οικοδομική άδεια.

Ποσοστό 67% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου, έναντι ποσοστού 33% που αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου.

Για την εφαρμογή του νόμου, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 4 ερμηνευτικές εγκύκλιοι και έχουν υπάρξει νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω 8 νεότερων νόμων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...