Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Νέα σύλληψη αστυνομικού Ξηλώθηκε όλο το τμήμα Διώξης Ναρκωτικών Βόλου


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ενας 45χρονος αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη από λιμενικούς του κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, καθώς φέρεται να ήταν προμηθευτής ναρκωτικών ουσιών. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Με αφορμή το νέο περιστατικό, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διέταξε τη μετακίνηση όλων των αστυνομικών που υπηρετούσαν στο τμήμα Διώξης Ναρκωτικών Βόλου σε άλλες υπηρεσίες.

Όπως έγινε γνωστό αρχικά, οι λιμενικοί το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιανουαρίου συνέλαβαν δύο άτομα για κατοχή και εμπορία ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους 1 κιλού και 106 γραμμαρίων.

Επίσης κατασχέθηκαν ένα αγροτικό ημιφορτηγό, το ποσό των 620 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα και τα ναρκωτικά.

Υστερα από υπόδειξη των συλληφθέντων και μετά από προκαθορισμένη συνάντηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα οι λιμενικοί συνέλαβαν και τον 45χρονο.

Σε έρευνα που έγινε στη οικία του αστυνομικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, χρηματικό ποσό 30.700 ευρώ, ένα πιστόλι τύπου «τοκάρεφ» με γεμιστήρα, 12 χαρτονομίσματα αμφιβόλου γνησιότητας και ένα στιλέτο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πρόσφατα και άλλες συλλήψεις ένστολων για υποθέσεις ναρκωτικών.

Ξήλωμα και στη Θεσσαλονίκη
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο αξιωματικοί και δύο κατώτεροι αστυνομικοί με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μετά την κλήση τους σε απολογία από την ανακρίτρια για τη μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών, που αποκαλύφθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Πρόκειται για αστυνομικό διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, τον διοικητή του τμήματος Ασφαλείας πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Αστυνόμο Β', έναν υπαρχιφύλακα, που υπηρετεί στο ίδιο τμήμα, και έναν αρχιφύλακα που υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών στα Γιαννιτσά.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι τρεις αστυνομικοί, ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες, που είχαν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Σε βάρος των επτά εμπλεκομένων διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας «εμπνευστής» και «αυτουργός» της «πολιτικής σκευωρίας»...


Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και αναφερόμενος στις χτεσινές εξελίξεις στην έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο...
ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δυνάμεις που κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να είχαν σπεύσει να αποσύρουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αύριο, στη Βουλή, «λήγει και τυπικά η προσπάθεια του πολιτικού ρεσάλτο», ενώ αναφερθείς στις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέφερε ότι τον εντυπωσίασε το «πολιτικό θράσος» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «που αντί να πάρει πίσω την πρόταση, είπε το αμίμητο ότι αυτοενοχοποιούμαι επειδή γίνεται συζήτηση για τις κάλπες και ότι είμαι όμηρος του κ. Σαμαρά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει ότι ο κ. Σαμαράς είναι όμηρος δικός μου».



«Ο κ. Τσίπρας που συκοφαντεί, συνομωτεί και σκευωρεί και στρέφεται κατά ενός στόχου, κατηγορεί τώρα το στόχο ότι αυτοενοχοποιείται», πρόσθεσε.



Υπογράμμισε δε ότι τα τρία κόμματα είναι «συμμέτοχοι και συμμαχητές σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση», καθώς επίσης και συμμέτοχοι σε «ένα εγχείρημα νέου ήθους και πολιτικού πολιτισμού», όπως χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα.



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «αντί να ασχολούνται με την καλπολογία και τη διαδικαστικολογία, θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί τι έχει προκύψει ως πραγματικό γεγονός τις τελευταίες μέρες». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα χτυπήματα που υπέστη η σκευωρία ήταν αλλεπάλληλα» και σημείωσε ότι «η αλήθεια, όμως, έχει τη δική της δυναμική που σαρώνει».



Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και τις συναντήσεις που είχε εκεί, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η επίσκεψη συνιστά «επιτομή της στρατηγικής αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».



«Τι πήγε να κάνει;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει:«Να βοηθήσει την εθνική προσπάθεια; Θα το έκανε μόνο αν μπορούσε να συμβάλει στο να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας».



Συνεχίζοντας να θέτει ερωτήματα, ο κ. Βενιζέλος είπε:
«Πήγε μήπως να βλάψει; Δεν θέλω να το πιστέψω. Πήγε να κάνει δημόσιες σχέσεις, να εξευμενίσει τους συνομιλητές του; Μα όταν πας να εξευμενίσεις συνομιλητές, τότε δεν είσαι καθόλου καλός διαπραγματευτής γιατί έχεις στο μυαλό σου την εικόνα σε προσωπικό επίπεδο και όχι τους συσχετισμούς της χώρας».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «απόλυτη έλλειψη πολιτικής», ωστόσο χαρακτήρισε «θετικό βήμα» ότι ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν και το θέμα της βίας.
Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «ανάγκη να συνεννοηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου γιατί όταν έχεις να αντιμετωπίσεις προβλήματα βίας δεν υπάρχουν ταλαντεύσεις», υπογραμμίζοντας ότι η καταδίκη πρέπει να είναι απόλυτη σε φαινόμενα τρομοκρατίας ότι το «τόξο» πρέπει να είναι σταθερό και καθαρό, χωρίς διολισθήσεις και φλερτ με τη βία.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τώρα η χώρα βαδίζει σταθερά και ανεμπόδιστα για την έξοδο από την κρίση και πως το παρόν εξάμηνο «είναι εξάμηνο τομής για το ξεπέρασμα της κρίσης». Παραπέμποντας δε στη χτεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας με σκοπό την ανάσχεση της ύφεσης και η κοινωνική συνοχή.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην εμπροσθοφυλακή σε έξι μέτωπα. Ειδικότερα, στο μέτωπο ανάμεσα στην «αλήθεια» και την «πολιτική αλητεία», ανάμεσα στη «σταθερότητα» και την «πολιτική του πολιτικού ρεσάλτου», την «πραγματική προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», ανάμεσα στις «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» και τη «συντηρητική ακινησία», ανάμεσα στην «ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα» και τον «κρατισμό» και, τέλος, ανάμεσα στην «κοινωνική συνοχή και ευαισθησία» και τους «τσάμπα μάγκες των ανέξοδων υποσχέσεων και τους αταλάντευτους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ




Read more...

Μείωση των τιμολογίων της εξετάζει η ΕΥΔΑΠ ...



Τον εξορθολογισμό προς τα κάτω των τιμολογίων νερού εξετάζει η ΕΥΔΑΠ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέλιος Σταυρίδης, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στους ταμιευτήρες της που επαρκούν για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
Ο...
κ. Σταυρίδης διευκρίνισε ότι ο τρόπος μείωσης των τιμολογίων θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα αφορά όλες τις καταναλώσεις.

Σύμφωνα με στοιχειά που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, περίπου 100.000 καταναλωτές δυσκολεύονται να πληρώσουν έναν με δύο λογαριασμούς τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 οικογένειες ζητούν διακανονισμούς ετησίως.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά η διαδικασία είσπραξης των χρεών των δήμων και του δημοσίου (περίπου 523 εκατ. ευρώ οφείλει το δημόσιο και 330 οι δήμοι). Πρωταθλητές στα χρέη είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και οι δήμοι Μαραθώνα και Φυλής.

Εξάλλου, η Εταιρεία μελετά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους περίπου 90.000 καταναλωτές που εμφανίζονται, ετησίως, με εσωτερικές διαρροές στο δίκτυο.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ δεν θέλησε να πάρει θέση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης, λέγοντας ότι αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να είμαι ένας καλός μάνατζερ στην επιχείρηση προς όφελος των καταναλωτών», σημείωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Read more...

Ετοιμάζει κόμμα και η Διαμαντοπούλου; ...




Ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά με τις αρχές του νέου έτους και στις σχετικές συζητήσεις πρωτοστατεί η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου! Η...

Άννα Διαμαντοπούλου, μάλιστα, συνομιλεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Ραγκούση, ενώ γίνονται προσπάθειες να προχωρήσουν σε προσεγγίσεις και άλλων προσώπων.

Η πρώην υπουργός βρίσκεται σε συνεννόηση και με στελέχη του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, όπως ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Στις συζητήσεις συμμετέχουν και καθηγητές, καθώς η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα νέο μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών. Το θέμα είναι πως κανείς δεν τους έχει ενημερώσει ότι κάποιοι πολιτικοί είναι ήδη τελειωμένοι. Λέτε να είναι και αυτοί στη λίστα;


tokarfi.gr


Read more...

Τα σπάει ο Μουρούτης...




Ο Σκουρλέτης όταν ήταν μικρός φορούσε τα φουστάνια της μαμάς του! ...

kourdistoportocali.com

Μουρούτης: "Όταν ο Λαζαρίδης φυλακιζόταν από τη χούντα, ο Σκουρλέτης κρυβόταν πίσω απ΄ τα...

φουστάνια της μαμάς του!"

Με αρκετή δόση ειρωνίας σχολίασε σήμερα τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για ακροδεξιούς συμβούλους του πρωθυπουργού και ειδικά για το Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο κ. Μουρούτης έγραψε: «Όταν ο Χρύσανθος φυλακιζόταν από τη χούντα για το Πολυτεχνείο ο Πάνος Σκουρλέτης κρυβόταν πίσω απ΄ τα φουστάνια της μαμάς του!». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί σε θύλακες του κράτους που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε ακροδεξιούς συμβούλους του Αντώνη Σαμαρά. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα ποιούς εννοεί είχε απαντήσει: «Τους κ. Κρανιδιώτη και Λαζαρίδη». Σήμερα έλαβε την απάντηση του κ. Μουρούτη. Μπορείτε να δείτε το Twit:









http://www.lykavitos.gr/2013/01/blog-post_6967.html


Read more...

ΑΛΛΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ



Ακόμη τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι φέρεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση του κυκλώματος ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε πρόσφατα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση...
του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για ένα Αστυνομικό Υποδιευθυντή, ένα Αστυνόμο Β’, ένα Αρχιφύλακα και έναν Υπαρχιφύλακα, οι οποίοι, με κλήσεις κατηγορουμένων που εκδόθηκαν σήμερα από την Ανακρίτρια του 4ου Ειδικού Τμήματος Ναρκωτικών Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καλούνται να απολογηθούν για αδικήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι άλλοι τρεις αστυνομικοί και συγκεκριμένα ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες, που είχαν συλληφθεί για την ίδια υπόθεση, έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.
Σε βάρος και των επτά εμπλεκομένων αστυνομικών διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Read more...

«Πράσινο φως» για τις δόσεις Ενέκρινε το ΔΝΤ την εκταμίευση των 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα


H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
H επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ολοκλήρωσε την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού για τη χώρα.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισ. μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (SDR), δηλαδή περίπου 3,24 δισ. ευρώ, που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας σε 4,197 δισ. SDR, ή περίπου 4,86 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία συμπεριλαμβάνει Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), αναμένεται την Παρασκευή, μαζί με τηλεδιάσκεψη με τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για τα τρέχοντα ζητήματα Νέο εννεαμελές πολιτικό όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την εκλογή εννεαμελούς πολιτικού οργάνου για την αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων αποφάσισε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του νέου οργάνου είναι οι Τσίπρας Αλέξης, Βίτσας Δημήτρης, Σκουρλέτης Πάνος, Λάμπρου Πάνος, Μπαλάφας Γιάννης, Ρινάλντι Ρούντι, Μητρόπουλος Αλέξης, Λαφαζάνης Παναγιώτης και Νταβανέλλος Αντώνης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σενάριο για επτά κάλπες Αλαλούμ με την ψηφοφορία στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ


Την τελική απόφαση για την διαδικασία, θα λάβει το πρωί τςη Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής
Την τελική απόφαση για την διαδικασία, θα λάβει το πρωί τςη Πέμπτης η Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πρωί της Πέμπτης θα κληθεί να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η μη ονομαστική ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έπειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκαν κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες στη διαδικασία.

Εντούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με τη λύση των τριών καλπών, θεωρώντας ότι αυτή στοχεύει στην προστασία του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξέφρασαν ανησυχίες για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

«Μια τέτοια απόφαση παραβιάζει: (α) Το Σύνταγμα, που κατοχυρώνει και επιτάσσει την μυστική και κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή, για κάθε πρόσωπο και για κάθε αδίκημα, (β) την ποινική δικονομία και την αρχή της νομιμότητας, που υπαγορεύει την διερεύνηση όλων των αδικημάτων για όποιο πρόσωπο προκύπτουν ενδείξεις τελέσεως ή συμμετοχής, (γ) τη λαϊκή εντολή για δικαιοσύνη, λογοδοσία και διαφάνεια, που είναι βασικές αρχές της δημοκρατίας» σχολίασε από το ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησε προσοχή στο θέμα της ψηφοφορίας, ώστε να μην ακυρωθεί με τις επιλογές του η μυστικότητα της διαδικασίας.

Το βράδυ, μετά από μαραθώνιες συσκέψεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής, από κυβερνητικής πλευράς έπεσε στο τραπέζι πρόταση για… επτά διαδοχικές κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο ανά πρόταση.

Με άλλα λόγια, να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔHΜΑΡ με μία κάλπη (Γ.Παπακωνσταντίνου), έπειτα να ακολουθήσει ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος) και τέλος επί της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες (Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμος).

Εάν περάσει η πρόταση, οι βουλευτές θα ψηφίζουν για κάθε πρόταση, θα γίνεται καταμέτρηση και ανακοίνωση του αποτελέσματος ως προς την πρόταση αυτή και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επόμενη ψηφοφορία. Μία τέτοια λύση δίνει επίσης τη δυνατότητα στα κόμματα να αποχωρήσουν αφού ψηφίσουν τη δική τους πρόταση.

«Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να στήσει επτά διαδοχικές κάλπες οδηγεί σε μια διαδικασία αλαλούμ που φανερώνει πανικό αλλά και φόβο μπροστά στην ελεύθερη έκφραση των βουλευτών. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά προσωπικά να κάνει τα πάντα ώστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μέσω της έμπρακτης αλληλεγγύης του προς το πρόσωπο του κ Βενιζέλου. Πρόκειται για έναν παραλογισμό έξω από το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Τελικώς, όσο αυξάνει ο αριθμός των καλπών, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν λείπουν οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων. «Η γνώμη μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Πρέπει να είναι τόσες κάλπες όσα και τα υπό παραπομπή πρόσωπα, διότι μόνο αυτή η διαδικασία διασφαλίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε μέσω Twitter:
Στη ΔΗΜΑΡ δεν έχουν καταλήξει σε τελική πρόταση και για αυτό το λόγο θα συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το ζήτημα αυτό.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται θυελλώδης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λόγω για «ωμή πολιτική σκευωρία» σε βάρος του και φαίνεται αποφασισμένος να απαντήσει με σκληρό τρόπο στις βολές της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. «Την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή» έχει προειδοποιήσει ο κ. Βενιζέλος.

Μία πρόγευση της πολιτικής κόντρας στη Βουλή έδωσαν οι βολές του κ. Βενιζέλου προς τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, τον οποίο χαρακτήρισε «εμπνευστή και αυτουργό» της σε βάρος του πολιτικής σκευωρίας, προσθέτοντας ότι την Πέμπτη στη Βουλή «λήγει και τυπικά η προσπάθεια του πολιτικού ρεσάλτο» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γ. Παπανδρέου: Ο Σαμαράς αποδέχθηκε το πρόγραμμά μου..




Συνέντευξη στην εφημερίδα "The Oregonian" και τον δημοσιογράφο Richard Read, παραχώρησε ο Γ. Παπανδρέου, στις 12 Ιανουαρίου.
Ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφερεται και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως "ηταν...



αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικός και εξαιρετικά κριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού".

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Πώς μπήκε η Ελλάδα σε μια τέτοια οικονομική αναταραχή και να ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα της Ευρώπης; 

Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία, δεν θα ήταν, Αν το 2% ή 2,5%τοις του ΑΕΠ της Ευρώπης, να έφταιγε όχι μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν αναλάβω εγώ, κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία, αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και επίσης με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά περικόπταμε, αν απλά κάναμε λιτότητα, τότε τα προβλήματα θα επιλύονταν και οι αγορές θα έκαναν πίσω.

Τι ήσασταν σε θέση να κάνετε σχετικά με αυτό, ως πρωθυπουργός;

Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των λαϊκών ανθρώπων. Ήξερα ότι πολιτικά πρόκειται να μου κοστίσει. Ήμουν εντάξει με αυτό, εφόσον μπορούσα να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε. Κάναμε αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες. Βάλαμε φόρους στις υπεράκτιες εταιρείες. Για παράδειγμα. χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δούμε εαν οι άνθρωποι δεν πλήρωναν φόρους για τις πισίνες. Έπρεπε να κατασχέσουμε περίπου 565 σκάφη κατά το πρώτο έτος, επειδή δεν πλήρωναν φόρους. Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν γίνει πριν στην Ελλάδα. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βασικά, τονίζουμε κάποια ευρύτερα παγκόσμια προβλήματα.

Μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους μείωσης του χρέους, που έχει θέσει τοτο χρέος του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; 

Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές του. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε ένα μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, από ό, τι περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επανεξετάζει, πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη. Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα έχουμε κανένα πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή. Έχουμε μεταρρυθμίσει το φορολογικό μας σύστημα. Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Είχαμε περίπου 60 περιφέρειες στην Ελλάδα και τώρα υπάρχουν μόνο 13. Είναι σαν να κόβεις 50 πολιτείες σε 13 και να γίνεις πιο αποτελεσματικός.

Πώς τα πάει ο συγκάτοικός σας στο κολλέγιο, Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός;

Ήλπιζα ότι θα ήταν συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικός και εξαιρετικά κριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού. Επίσημα πολλές φορές του ζητούσα να εργαστούμε από κοινού, σε αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεσαι μια ευρύτερη συναίνεση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, όσον αφορά το πώς θα ασχοληθείς με αυτά τα μεγάλα, τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με την καθημερινή πολιτική. Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση μας που κατά καιρούς κρατάμε και βρισκόμαστε.

Στο Amherst, εσείς και ο Σαμαράς,ήσασταν ενωμένα αντίθετοι με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα; Ως μέλος της Τάξης του '75, άκουσα να φορούσατε μπλου τζιν και κρατάγατε μια κιθάρα, ενώ ο Σαμαράς φορούσε σακάκι. 

Εγώ ήμουν εξορία, αυτός δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο αναμεμιγμένος στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Εκείνο τον καιρό, οι φοιτητές είχαν αρκετά ριζοσπαστικοποιηθεί. Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος που έλπιζα να προσελκύσω το αντίθετο φύλο.

Ήταν επιτυχής; 

Μερικές φορές, ναι, ήταν. Ήταν η κιθάρα, αλλά ήταν επίσης και η ελληνική μουσική. Είχαμε κάποιους Λατινοαμερικάνους, κάποιους Ευρωπαίους, κάποιους Αμερικανούς, επίσης. Συνιθίζαμε να βρισκόμαστε μαζί αρκετά και να πίνουμε. Υποθέτω πάρα πολύ.

Αυτές τις μέρες, πως οι Έλληνες επιβιώνουν με 25% ανεργία και υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης; 

Είναι πολύ δύσκολο. Ένα πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Ο τομέα της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε γίνει εξαρτώμενοι από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο. Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά.

Έχετε πρότεινε επίσης μια πράσινη εκδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ που χρησιμοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης; 

Σωστα.. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΕΕ, σε αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται ακόμη και η Ρωσία και η Κίνα, επίσης. Έχουμε την τάση να διαχωριστούν δύο κρίσεις που συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά, την οικονομική κρίση της νότιας Ευρώπης και την Αραβική Άνοιξη της βόρειας Αφρικής. Τώρα που έχουμε βρει νέες πηγές ενέργειας στην περιοχή αυτή, μπορούμε να αναπτύξουμε πραγματικά πράσινη ενέργεια όπως η ηλιακή και η αιολική. Γιατί να μην έχουμε ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής. Αν είχαμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη σε ένα σενάριο ανάπτυξης και θα είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτόν τον κύκλο της λιτότητας.

Έχετε υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης; 

Έχω υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν περισσότερο κάτι σαν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε εσωστρεφείς σε δικά μας προβλήματα. 


Ως υπουργός Εξωτερικών, μπορέσατε να βοηθήσετε να έρθουν κοντά οι πολύχρονοι αντίπαλοι,η Ελλάδα και η Τουρκία. Θα μπορούσε το ίδιο πνεύμα έρθει να παίξει τώρα; 

 
Θα πρόκειται να είμαι ένας υποστηρικτής της άποψης αυτής. Ας ελπίσουμε ότι στο Όρεγκον θα είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό, επίσης. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τον πλανήτη μας, διότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση ή τη φτώχεια και τη μετανάστευση.


Read more...

Συμφωνία των τριών αρχηγών Τρεις κάλπες αναμένεται να στηθούν την Πέμπτη για τη λίστα Λαγκάρντ


«Την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή» προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή» προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συζήτηση και για το φλέγον πολιτικά ζήτημα της διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ, και κυρίως για την κρίσιμη συνεδρίαση και ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή για τη σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής, φέρεται να έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, αν και όλες οι πλευρές αρνούνται ότι συζητήθηκε, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι στην ψηφοφορία θα υπάρξουν τελικά τρεις κάλπες, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων και όχι τέσσερις, όσες ο αριθμός των πολιτικών προσώπων κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις.

Παρά τη συμφωνία που λέγεται ότι επήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο, τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης, αρνήθηκαν στις δημόσιες δηλώσεις τους, ότι συζήτησαν το θέμα και ανέφεραν ότι αυτό θα το αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η Ολομέλεια της Βουλής.

Λόγω της έντασης που προμηνύεται κατά τη συζήτηση, και επειδή πρέπει να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή και να υποστηριχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να δεχθεί επίθεση από την αντιπολίτευση, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί σκληρή γραμμή και από τους τρεις εταίρους.

«Έχω πει πολλές φορές ότι εδώ υπήρξε μία ωμή πολιτική σκευωρία, η οποία είχε και ορισμένους συνεργάτες, αλλά κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχουν την ευθύνη για τη σκευωρία αυτή. Και την Πέμπτη θα πούμε πάρα πολλά στη Βουλή. Αλλά νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν μιλήσει, γιατί η αλήθεια έχει μια δυναμική που εκδικείται. Όπως έχουμε πει ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τελικώς αγαπάει πιο πολύ τον νοικοκύρη», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη δεν υπήρξε απόφαση από η Διάσκεψη των Προέδρων για το εάν θα στηθούν τρεις ή τέσσερις κάλπες κατά τη συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης. Από τη Βουλή ανακοινώθηκε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων μεταφέρεται για την Τετάρτη και εάν σε αυτή κατατεθούν διαφορετικές προτάσεις (όπως αναμένεται), τότε θα ληφθεί (γνωμοδοτική) απόφαση την οποία θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής, με την έναρξη της συζήτησης την Πέμπτη. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...