Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Από την εταιρεία «Μέτρησις» Νέα δημοσκόπηση: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ για εθνικές και ευρωεκλογές


Νέα δημοσκόπηση: Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ για εθνικές και ευρωεκλογές


Με διαφορά 0,3% και 0,8%, αντίστοιχα, από τη ΝΔ

Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας «Μέτρησις».

Πιο συγκεκριμένα, διαφορά μόλις 0,3% στις εθνικές εκλογές και 0,8% στις ευρωεκλογές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η «Μέτρησις», με τους ερωτώμενους να πιστεύουν ότι τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;», οι ερωτηθέντες απαντούν: ΣΥΡΙΖΑ 20,4%, ΝΔ 20,1%, ΧΑ 8,5%, ΚΚΕ 4,8%, ΑΝΕΛ 4,5%, ΠΑΣΟΚ 4,0%, άλλο κόμμα 3,8%, ΔΗΜΑΡ 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 31,3%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι ερωτηθέντες αναφέρουν: ΣΥΡΙΖΑ 44,7%, ΝΔ 27,1%, δεν ξέρω/δεν απαντώ 22,7% και άλλο 5,5%.

Στο ερώτημα, δε, εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, οι ερωτηθέντες απαντούν: ΣΥΡΙΖΑ 21,0%, ΝΔ 20,2%, ΧΑ 8,2%, ΚΚΕ 4,6%, ΑΝΕΛ 4,0%, ΠΑΣΟΚ 4,2%, άλλο κόμμα 3,5%, ΔΗΜΑΡ 3,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 31,0%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες ευρωεκλογές, οι ερωτηθέντες αναφέρουν: ΣΥΡΙΖΑ 36,7%, ΝΔ 29,4%, δεν ξέρω/δεν απαντώ 27,9% και άλλο 6,0%.

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα, οι ερωτηθέντες θεωρούν τον κ. Σαμαρά με 45,4%, τον κ. Τσίπρα με 31,7%, κανέναν με 21,2% και δξ/δα αναφέρει το 1,7%.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που κυκλοφορεί το Σάββατο.
protothema.gr

Read more...

Περιέγραψε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της Κουμουνδούρου Λαφαζάνης: Έχουμε έλλειμμα σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Αλέξη Τσίπρα


Κινδυνεύουμε από μία επανάπαυση που δεν οδηγεί πουθενά, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Δεν αποτελεί άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, τα τετριμμένα του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε

Τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra.gr, στο χώρο Cine Κεραμεικός.

Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με γκάλοπ και πρόσθεσε πως «για να κερδίσεις τις εκλογές πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις την επόμενη ημέρα». «Πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές σε συνειδήσεις μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε.

«Και εδώ έχουμε ένα μεγάλο έλλειμμα», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, επαναλαμβάνοντας πως το έλλειμμα διαπιστώνεται τόσο στο κατά πόσο ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει την επόμενη ημέρα όσο και για το αν οι εκλογές θα κερδηθούν στις συνειδήσεις των πολιτών.

Ο κ. Λαφαζάνης προηγουμένως είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα, όχι γιατί έχει μία αρχαία ιστορία και παράδοση, αλλά γιατί οι συνθήκες και οι καταστάσεις το φέρανε.

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης προέβλεψε πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πως τώρα αρχίζουν οι μεγάλοι πονοκέφαλοι και κάλεσε την Αριστερά  «να αποφύγουμε τη νέα Βάρκιζα, όμως για να αποφυγουμε τη νέα Βάρκιζα, πρέπει πρώτα να αποφύγουμε το Λίβανο και να αποφύγουμε την Γκαζέτα».

Συμπλήρωσε δε, πως η μάχη δεν κερδίζεται με αναδίπλωση, όταν είσαι γονυκλινής, όταν κάνεις εκπτώσεις και όταν συμβιβάζεσαι με αυτούς που θέλεις να νικήσεις. Βέβαια, πρόσθεσε πως αυτό δε σημαίνει να μην υπάρχει ευελιξία, αλλά το θέμα είναι να μην έχει εκ των προτέρων ναρκοθετηθεί το έδαφος ώστε ο μόνος δρόμος που θα απομένει να είναι η παράδοση.

Ο κ. Λαφαζάνης, σημείωσε, ακόμα, ότι χρειάζεται ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκρουση το οποίο θα ζει μέσα στην κοινωνία. Είπε δε, πως δε χρειάζεται ένα κόμμα εφησυχασμένο που θα περιμένει να μοιραστούν τα λάφυρα που «δεν θα υπάρξουν βεβαίως».

«Θέλουμε ένα κόμμα που θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία λαϊκών επιτροπών παντού», είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε εγκαταλείψει αυτό που είχαμε ξεκινήσει».

Υπογραμμισε, επίσης ότι «τώρα κινδυνεύουμε από έναν ιδιόμορφο ιδρυματισμό, μία επανάπαυση που δεν οδηγεί πουθενά».

Ο κ. Λαφαζάνης, επιπλέον, δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στα ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε, βεβαίως, ότι χρειάζονται συμμαχίες, αλλά όχι παλαιού τύπου.

«Δεν αποτελεί άνοιγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουμε τα αποκαΐδια, τα τετριμμένα του ΠΑΣΟΚ», είπε και τόνισε πως έτσι δεν διευρύνεται η επιρροή του κόμματος.

Εκτίμησε, μάλιστα, πως δεν μπορεί να προχωρήσει η Αριστερά που θέλει να έχει μέλλον με ανοίγματα στον αστικό χώρο. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν κύκλοι μέσα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς που πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι δια της τεθλασμένης.

Επιπριπρόσθετα, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στο πώς πρέπει να λειτουργήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Προέβη, επίσης, στην παραδοχή πως το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να κριθεί μέσα σε εβδομάδες αν όχι και σε ημέρες

«Πρέπει να έχουμε σχέδιο το οποίο θέλει ταχύτητα και αποφασιστικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Αυτές είναι οι εξής:

-Ακύρωση των μνημονίων

-Να ξεκινήσουν διαδικασίες καταγγελίας της δανειακής σύμβασης

-Να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε κάθε περίπτωση

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική επιλογή εκτός Ευρωζώνης και ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να προβάλλεται στον ελληνικό λαό σαν μία επιλογή που δεν ισοδυναμεί με καταστροφή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο κόμμα που μπορούν να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία ανασύνθεσης της Αριστεριστεράς και ότι ο κόσμος περιμένει μία νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πάμε μπροστά και θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης. 
protothema.gr

Read more...

Μαρινάκης: «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε»...




Σαν αύριο (8/2) πριν από 33 χρόνια γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η τραγωδία της "Θύρας 7" και τα 21 θύματά της κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάνει ...
τους πάντες να «κοιτούν στον ουρανό και να δίνουν μια υπόσχεση: "Ποτέ δε θα ξεχάσουμε αυτούς που έφυγαν με το όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στα χείλη"», όπως είπε ο Ευάγγελος Μαρινάκης μέσω του δικού του μηνύματος.
Το μήνυμα του Ευάγγελου Μαρινάκη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός:
"Η όγδοη μέρα του Φεβρουαρίου είναι μια μέρα μνήμης για την οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ μας.
Και πάντοτε, αυτή τη μέρα, οι σημαίες της ψυχής μας θα κυματίζουν μεσίστιες.
Κάθε φορά που το ημερολόγιο ορίζει τη μέρα αυτή, κοιτάζουμε τον ουρανό του Πειραιά και δίνουμε μια υπόσχεση: Ποτέ δε θα ξεχάσουμε αυτούς που έφυγαν με το όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ στα χείλη.
Και θα κάνουμε τα πάντα, ο καθένας από τη θέση του, για να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα ο μεγαλύτερος Ελληνικός σύλλογος".

woop.gr

Read more...

"Eφυγε" ο Ορέστης Κολοζώφ...




Σε ηλικία 74 ετών πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ την Παρασκευή.

Ο Ορέστης Κολοζώφ γεννήθηκε στις 6 Ιούνη του 1940 στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου, από ...
οικογένεια κομμουνιστών.

Από τα παιδικά του χρόνια γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού και τους αγώνες του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1952 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1955 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο το 1959 και έφυγε το 1960 για την Ιταλία. Τέλειωσε τις σπουδές του ως Φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Πίζας.

Ο Ορέστης Κολοζώφ από το 1963 υπήρξε μέλος της ΕΔΑ και το 1967 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στην Ιταλία ο Κολοζώφ, μέχρι την δικτατορία του '67 διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, γραμματέας του συλλόγου φοιτητών Ρώμης, καθώς και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας.

Η δικτατορία τον βρήκε στην Ιταλία, όπου ήταν μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και είχε την ευθύνη από το Κόμμα της δουλειάς για τους φοιτητές της Ιταλίας και αργότερα της Δυτικής Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης μέλος του Γραφείου των Οργανώσεων στο Εξωτερικό του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με ευθύνη για το φοιτητικό κίνημα των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Από το 1975 δούλεψε κομματικά στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και από το 1978 έως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπήρξε υπεύθυνός του.

Εκλέχτηκε βουλευτής του Κόμματος για πρώτη φορά το 1993 και διετέλεσε υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Μαριέλλα, το γιό του Γιώργο, τους συγγενείς και τους οικείους του.

Read more...

Την έβγαλε ουσιαστικά... άχρηστη! Στουρνάρας: «Αν δεχόμασταν ό,τι λέει η Τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί»


Στουρνάρας: «Αν δεχόμασταν ό,τι λέει η Τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί»


Ο υπουργός Οικονομικών «βγάζει στη σέντρα» την ομάδα Τόμσεν, δηλώνοντας ότι «έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» - «Ελπίζω ότι, με τα νέα στοιχεία, το μυαλό τους θα έχει κάπως προσαρμοστεί στην πραγματικότητα»

Στην επίθεση κατά της Τρόικας πέρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, επικρίνοντάς την για τη στάση και τα λάθη στους χειρισμούς της.

Μιλώντας μάλιστα σε διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, την έβγαλε σχεδόν... άχρηστη, τονίζοντας ότι  «η Τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα Τόμσεν  παρέδωσε ένα χαρτί με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις, τις οποίες τελικά και δεν έλαβε υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση.

«Αν το δεχόμουν, θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε πως μιλάει έτσι, επειδή βγαίνει ενισχυμένος από τα στοιχεία που δείχνουν πως «θα έχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ πάνω από το στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες και θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως μπορεί πλέον η Αθήνα να πείσει τους ελεγκτές για τις θέσεις της.

«Η Τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα, με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, το μυαλό τους θα έχει κάπως προσαρμοστεί στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα νούμερα δείχνουν βελτίωση μεγαλύτερη ίσως και από αυτήν που περίμενα και εγώ ο ίδιος» υποστήριξε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα πάρει χρόνο, για να αλλάξει κάτι αισθητά στη ζωή των πολιτών.

«Έχουμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος απ' όσα χρειάζονται. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο Δημόσιο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής: η μείωση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 35%» παραδέχθηκε.

Υποστήριξε, πάντως, ότι, «από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα, μέχρι τη στιγμή ο κόσμος να δει χρήμα στην τσέπη του, μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα».
protothema.gr

Read more...

Την πρόταση Παπανδρέου υιοθετεί η Ρωσία...




Την πρόταση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την Ολυμπιακή εκεχειρία αποδέχεται η Ρωσία, για τους ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι.
Η αποδοχή γίνεται με...
τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστηρίζει πως ως διοργανωτής και οργανωτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «καλεί όλους τους συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από τις χώρες και τις ηπείρους , να κηρύξουν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία». Κατά κύριο λόγο, η έκκλησή της απευθύνεται στις πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία , η οποία έχει σοβαρές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα , αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή .
Στην ανακοίνωση αναφέρονται ρητά τόσο η έκκληση του ΓΓ των ΗΕ Μπαν κι Μουν για «Ολυμπιακή Εκεχειρία», όσο και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου «για την κήρυξη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός, πριν και κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων στο Σότσι, από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία»
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ως εξής :
7 -16 Φεβρουαρίου και 7-16 Μαρτίου του 2014, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Σότσι, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα οι XXII Χειμερινοί Ολυμπιακοί και οι ΧΙ Παραολυμπιακοί Αγώνες.
Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως διοργανωτής και οργανωτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων καλεί όλους τους συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από τις χώρες και τις ηπείρους , να κηρύξουν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» . Κατά κύριο λόγο, η έκκλησή μας απευθύνεται στις πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία , η οποία έχει σοβαρές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα , αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή .
Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν απόλυτα συνεπές με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 68/9, στις 6 Νοεμβρίου του 2013, «Εγκαθίδρυση της ειρήνης και οικοδόμηση μια πιο ευτυχισμένης ζωής στον κόσμο, μέσω του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους », το οποίο καλεί όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών την « Ολυμπιακή Εκεχειρία» ατομικά και συλλογικά . Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με συναίνεση και ο αριθμός των καρτών που υπέγραψαν είναι 121.
Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι η κήρυξη της « Ολυμπιακής Εκεχειρίας » έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην ιστορία της ίδρυσης των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, όταν κατά την διάρκειά τους σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς είναι απόλυτα συνεπής με τα ανθρωπιστικά και πολιτισμικά ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος και έχει ως στόχο να αναβιώσει αυτή την παράδοση .
Με έκκληση για «Ολυμπιακή Εκεχειρία» απευθύνθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργου Παπανδρέου για την κήρυξη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός, πριν και κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία .
Με τη λογική της επίτευξης πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ταιριάζει η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου και οι διασυριακές συνομιλίες που άρχισαν στη Γενεύη, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών .
Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία » στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, έχει ως σκοπό να προσφέρει μια ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία για να ξεπεραστεί η κρίση , με βάση τις αρχές που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

matrix24.gr 

Read more...

Στις 18 Μαΐου ο α΄ γύρος αυτοδιοικητικών...


...και 25 Μαΐου β΄ γύρος και ευρωεκλογές...

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών με το Υπουργείο Εσωτερικών να...
ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου. Και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρωτος γύρος των δημοτικών εκλογών ενω στις 25 Μαΐου θα διεξαχθούν μαζί ο β” γύρος των δημοτικών εκλογών και οι ευρωεκλογές.
Αναλύοντας το σκεπτικό το Υπουργείο επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πρώτη Κυριακή θα επιφέρει δυσχέρειες στην προπαρασκευή στις εμπλεκόμενες υπηρσίες και κυρίως κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας , τόσο στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής όσο και στους εκλογείς.
Η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στην υποχρέωση των εκλογέων να σημειώσουν σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών.
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και ιδιαίτερα στην ακολουθούμενη φάση καταμέτρησης, εξαγωγής αλλά και μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα σημειωθούν καθυστερήσεις υπονομεύοντας την ομαλότητα της συνολικής διαδικασίας.
«Για τους ανωτέρω λόγους θα πρέπει να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της ταυτόχρονης διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών» αναφέρει η τροπολογία...
tribune.gr

Read more...

Μήνυση του Καπερνάρου για την Βιομηχανία Ζάχαρης...


Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος για την...
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Όπως τονίζει ο κ. Καπερνάρος «περιήλθαν σε γνώση μου επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες πρώην στελεχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που αφορούν σε ζημία 50 εκατ. Ευρώ που υπέστη η επιχείρηση από σοβαρότατα λάθη και παραλείψεις που ωφέλησαν ανταγωνίστριες εταιρείες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολλοί γνώριζαν αλλά κανένας δεν αντέδρασε».

«Βάσει αυτών των καταγγελιών είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω μηνυτήρια αναφορά προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στην δικαιοσύνη και να μάθει ο Ελληνικός λαός ποιοι κρατικοί λειτουργοί και πως έπαιξαν με το δημόσιο χρήμα» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων...

Read more...

Τέλος ο Καρυπίδης για τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα με Βουδούρη



Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αίρει τη στήριξη στην υποψηφιότητα Καρυπίδη . Απερρίφθη η συζήτηση για την υποψηφιότητα Βουδούρη
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη "τα νέα δεδομένα" που ανέκυψαν, επικαλούμενη σχόλια, δηλώσεις και θέσεις του κ. Καρυπίδη στο παρελθόν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας και ζήτημα άρσης της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ωστόσο η πλειοψηφία του οργάνου απέρριψε τέτοια συζήτηση.
Ο Θ. Καρυπίδης πάντως φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας έστω και ως ανεξάρτητος υποψήφιος, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Δημήτρη Βίτσα και του Κώστα Πουλάκη να τον πείσουν να εγκαταλείψει την κούρσα.
Την απόφασή του αυτή ενίσχυσε και η υποστήριξη που προσέφερε το περιφερειακό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Μακεδονία που με ψήφους 9 υπέρ - 3 κατά σε άτυπη ψηφοφορία αργά το βράδυ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενάντια στις προθέσεις της ηγεσίας.
Η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
"Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή της συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και την κρισιμότητα  των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη για την θέση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αναζήτησή άλλης υποψηφιότητας, την οποία θα αποφασίσει η ΚΠΕ μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  7/02/2014"
http://news247.gr/

Read more...

Επίσκεψη Κουτσούμπα στα μπλόκα...


Στο μπλόκο της Νίκαιας, ο κ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στα ΜΜΕ: "Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο μπλόκο της Νίκαιας, για να...
εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αμέριστη αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, πρέπει να συνεχιστεί. Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα κατέληξε η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων, θα πρέπει αυτά τα αιτήματα να γίνουν πράξη.

Θεωρούμε ότι εδώ μέσα σ' αυτούς τους αγώνες θα πρέπει να οικοδομείται η μεγάλη λαϊκή συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Μια συμμαχία που δεν θα χωρίζει τους ανθρώπους, τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, ανάλογα με το τι δουλειά κάνουν ή σε ποιο κλάδο ανήκουν, ούτε με το ποιες ήταν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις μέχρι χτες, αλλά θα πρέπει να τους ενώνει σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ενάντια σ' αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, ενάντια στην ΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια ξεκλήριζε την αγροτιά ή έκανε τέτοιες προσπάθειες με τα μέτρα που έπαιρνε, αλλά για μια ακόμη φορά με την ΚΑΠ 2014 – 2020, θέλει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Θα ήθελα επίσης να πω το εξής: Μοιάζει περισσότερο με κοροϊδία, με στάχτη στα μάτια του λαού, οι χτεσινές προτάσεις της κυβέρνησης για τα λογιστικά βιβλία, που δήθεν από 10.000 ευρώ εισόδημα θα πάει στις 15.000 για τους αγρότες, ώστε να μην τα κρατάνε όσοι έχουν μέχρι αυτό το ποσό. Υποστηρίζουμε και έχουν δίκιο οι Έλληνες αγρότες όταν ζητάνε 40.000 ευρώ να είναι το όριο, προσαυξημένο κατά 5000 για κάθε παιδί.

Όπως επίσης δεν θεωρούμε ότι έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα η πρόταση ότι δήθεν δεν θα κρατάνε λογιστικά βιβλία, αλλά μια μεγάλη μερίδα -η πλειοψηφία των αγροτών- θα πρέπει να δίνει συγκεντρωμένα τα παραστατικά μια φορά το χρόνο. Αυτό σημαίνει στην ουσία πάλι ύπαρξη λογιστικών βιβλίων, αποδείξεων, διότι θα αναγκάζονται να έχουν λογιστές, φοροτεχνικούς, θα πληρώνουν δηλαδή γι' αυτό.

Υποστηρίζουμε το αίτημα που λέει ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος στην ελληνική αγροτιά που, απ' το πρώτο ευρώ που εισπράττει ο Έλληνας αγρότης, θα πρέπει επί τόπου να πληρώνει 13% φόρο. Θα πρέπει να καταργηθεί και εδώ θα πρέπει να υπάρξει όριο για οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 20.000 ευρώ και προσαυξημένο κατά 5000 για κάθε παιδί.

Μέχρι εκεί πρέπει να είναι αφορολόγητο εντελώς. Ταυτόχρονα, αιτήματα όπως να μη γίνει καμιά κατάσχεση, να μην υπάρχει καμία δίωξη αγρότη που δεν έχει να πληρώσει, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε κατοικία ή σε χωράφι, τουλάχιστον μέχρι του ποσού αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Να υπάρξει εδώ και τώρα κούρεμα δανείων 30%, για δάνεια που επίσης φτάνουν μέχρι τις 300.000 ευρώ. Θα πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το κάνουν για τους εφοπλιστές για παράδειγμα, και για τους Έλληνες αγρότες.

Θα πρέπει να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να εξασφαλίζουν και το κόστος παραγωγής, αλλά και να του δίνουν ένα εισόδημα, όχι αξιοπρεπές -σήμερα λέμε ένα εισόδημα επιβίωσης, γιατί δυστυχώς εκεί έχουμε φτάσει.

Κι απ' αυτή την άποψη καλούμε κι απ' αυτή τη συγκέντρωση σε συμπαράταξη και αλληλεγγύη όλους τους εργαζόμενους, εργατικά σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργων, γυναικών, νέων, επαγγελματοβιοτεχνών σ' αυτό τον αγώνα. Να είναι αλληλέγγυοι με τον αγώνα που δίνει η μικρή, η μεσαία, η φτωχή αγροτιά σήμερα στην πατρίδα μας για την επιβίωσή της"...
enet.gr

Read more...

Απετράπη αεροπειρατεία με προορισμό το Σότσι...



BINTEO...

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα ενημερωτικά δίκτυα, ο αεροπειρατής είναι Ουκρανικής καταγωγής και ήθελε να...
πάει στο Σότσι όπου σήμερα ξεκινούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προσγειώθηκε αναγκαστικά, λίγα λεπτά πριν τις 19:00, ρωσικό αεροσκάφος στο οποίο επιχειρήθηκε αεροπειρατεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα ενημερωτικά δίκτυα, ο αεροπειρατής είναι Ουκρανικής καταγωγής και ήθελε να πάει στο Σότσι όπου σήμερα ξεκινούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Πολεμικό αεροσκάφος F-16 απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη και κατόρθωσε να το εξαναγκάσει σε προσγείωση.

Στο αεροπλάνο υπάρχουν 110 επιβάτες.

Στο αεροδρόμιο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας και γίνονται διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή...


efsyn.gr

Read more...

Τραγικός επίλογος στο Φαρμακονήσι...


Εντοπίστηκε το βυθισμένο σκάφος με επτά νεκρούς...

Επτά νεκροί μετανάστες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι βρέθηκαν μέσα στο βυθισμένο σκάφος σε βάθος 73 μέτρων, μετά από...
 συνδυασμένη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού και το Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα, χθες, Πέμπτη το Υ/Γ-Ω/Κ «ΣΤΡΑΒΩΝ» του Πολεμικού Ναυτικού, εντόπισε σε βάθος 73 μέτρων το ναυάγιο του βυθισμένου σκάφους. Σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες και υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Ανακρίτριας, Κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, επιχείρησε διπλή κατάδυση στο σημείο με χρήση μειγμάτων αερίων και εντόπισε αρχικά μέσα στον χώρο ενδιαίτησης τις σορούς τεσσάρων αγνοουμένων: ενός άνδρα, μίας γυναίκας, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

«Μέσα στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και άλλες τρεις σοροί, οι οποίες όμως λόγω των περιορισμένων διαστάσεων της καμπίνας του σκάφους, του μικρού χρόνου διάρκειας των συγκεκριμένων καταδύσεων καθώς και της επικινδυνότητας της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεν κατέστη εφικτό να ανασυρθούν» επισημαίνει το Λιμενικό.

«Λόγω των προαναφερόμενων αιτιών και σε συνεργασία με την αρμόδια Ανακρίτρια το όλο εγχείρημα θα επανεκτιμηθεί, προκειμένου σταθμιστούν οι περαιτέρω ενέργειες ολοκλήρωσης της επιχείρησης».

Οι Λιμενικοί πιστεύουν ότι και οι άλλοι δύο αγνοούμενοι θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο ναυάγιο.

Με εντολή της Ανακρίτριας οι τέσσερις σοροί πρόκειται να μεταφερθούν με σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής...
protothema.gr

Read more...

Eμφύλιος Γιαννόπουλου – Μπακογιάννη...


...για την Περιφέρεια Στερεάς (BINTEO) ...

"Δεν αποφάσισα εγώ να κατεβώ απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η οικογένεια Μητσοτάκη αποφάσισε να κατεβεί απέναντί μου", τονίζει ο πρωην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος που...
όπως είναι γνωστό οι σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατι παραπάνω από καλές.
Σήμερα είναι απέναντι. Αφορμή η Περιφέρεια Στερεάς.
Όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ στο Lamia Report ο Θανάσης Γιαννόπουλος θεωρεί ότι τον «πούλησαν», αφού μέχρι πριν από λίγο καιρό η οικογένεια ήταν υπέρ της υποψηφιότητάς του, όπως τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος.
«Δεν αποφάσισα εγώ να κατεβώ απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Η οικογένεια Μητσοτάκη αποφάσισε να κατεβεί απέναντί μου. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κώστας Μπακογιάννης με δηλώσεις του πριν από μήνες είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς μου», δηλώνει φανερά ενοχλημένος ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στην «Ώρα της Φωκίδας», τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι «λαγός» κανενός και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
«Οι γονείς μου δεν είχαν καμιά σχέση με πολιτικά τζάκια, ούτε με την ολιγαρχία του πλούτου και των ΜΜΕ. Τη μόνη περιουσία που μου άφησε ο πατέρας μου ήταν μια πλούσια κοινωνική προσφορά, καθώς υπηρετούσε ως γιατρός 40 ολόκληρα χρόνια. Κατεβαίνω στην πολιτική με τις προσωπικές μου περγαμηνές και μια ιστορία που την έχτισα με τις δικές μου δυνάμεις πέτρα – πέτρα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μόνο με τα’ όνομά τους θα δημιουργήσουν δέος στην κοινωνία, αυτό είναι δικό τους θέμα. Προσωπικά απευθύνομαι στους πολίτες και μόνο σε αυτούς», υποστήριξε.
«Μου τηλεφώνησε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά»
Σχετικά με την επιλογή της ΝΔ να μην στηρίξει την υποψηφιότητά του, ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι λίγες μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ενώ είχε ήδη απευθύνει την πρόσκληση στα μέσα ενημέρωσης, δέχτηκε ένα τηλέφωνο από τον κ. Κώστα Μπούρα, στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, ο οποίος του ζήτησε να μην προχωρήσει στην ανακοίνωση και να περιμένει να ανακοινώσει το κόμμα την υποψηφιότητά του. «Απάντησα ότι θα ανακοινώσω και τους είπα να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Έκτοτε δεν είχαμε άλλη επικοινωνία», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τι λέει ο Μπακογιάννης για την υποψηφιότητα Γιαννόπουλου
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο LamiaReport, είπε πως τιμά την προσφορά του κ. Γιαννόπουλου και ότι δεν θέλει να προβεί σε οποιοδήποτε χαρακτηρισμό. «Δεν είναι αυτός ο τρόπος που εγώ πολιτεύομαι…», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Όταν ρωτήθηκε γενικά για πισώπλατα μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση, ο Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι η πολιτική είναι όντως πολύ βρώμικη, αλλά όπως τόνισε δεν πρόκειται να ακολουθήσει κάποιους σε ένα τέτοιο παιχνίδι, γιατί απλά δεν του ταιριάζει.Δείτε το βίντεο...


Read more...

Ο νεαρός δεν απάντησε σε καμία ερώτηση…


Yποψηφιότητες…


Γιώργος Σταματόπουλος


Μόνο πίκρα αποκόμισε όποιος διάβασε τη συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην «Εφ.Συν.» (5/2/2014). Ο...
νεαρός δεν απάντησε σε καμία ερώτηση που του έθεσε ο συνάδελφος. «Τι σημαίνει για σας η Αθήνα;», ερωτάται και απαντά άλλα αντ’ άλλων.«Είναι μια ζωντανή πόλη, ανήσυχη», μπλα, μπλα. Τι σημαίνει, αγαπητέ, πες κάτι. «Τι θα αλλάζατε από την πρώτη μέρα δημαρχίας σας στην πόλη;». Περιμένεις να πει κάτι. Για δέντρα, για πεζοδρόμια, μέριμνα για τους άστεγους, για τους εξαρτημένους, για τον πολιτισμό, κάτι.

Α, μπα. «Νομίζω πως άμεσα μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλες τις ενεργές δυνάμεις…», μπλα, μπλα. «Μπορεί να ασκηθεί αντιμνημονιακή πολιτική με τόσες μνημονιακές περικοπές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;», ερωτά ο συνάδελφος, αλλά απάντηση γιοκ. «Είναι θέμα χρόνου ο λαός να απαντήσει…», μπλα, μπλα. Ανθρωπε του Θεού, μπορεί να ασκηθεί αντιμνημονιακή πολιτική, ναι ή όχι; Θα άλλαζες κάτι την πρώτη μέρα της δημαρχίας σου, ναι ή όχι; Τι σημαίνει, αγαπητέ, για σένα αυτή η πόλη; Απαντήσεις γενικόλογες, πασπαλισμένες με την ασημαντότητα της θεωρίας, ανούσιες κοινοτοπίες. Προφανώς εντάσσονται στο νέο πνεύμα της ανανέωσης, του νέου ρεύματος και αίματος, της ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης. Μάλιστα. Ο νεαρός αυτός εμφανίζεται βέβαιος για την κατάκτηση του δήμου. Γιατί όχι; Θα του επιβληθεί μήπως πρόστιμο; Θα λογοδοτήσει στη σοβαρότητα; Α, μπα, έχει χαθεί αυτή από το προεκλογικό παραλήρημα. «Τι ψάχνεις, βρε μπαμπά», μου λένε οι κόρες μου, «δεν τους νοιάζει ο λόγος παρά μόνο η εικόνα, ο τρόπος που θα πλασαριστεί αυτή η εικόνα στα μέσα επικοινωνίας, π.χ. στην εφημερίδα σας». Ε, έχουν δίκιο, τι να πω; Αλλά να σωπάσουμε εντελώς; Ρωτάς, π.χ., πόσο κάνει 7×9 και παίρνεις μια τέτοια απάντηση: «Οι αριθμοί αυτοί είναι περιττοί· με έναν πολιτικό συνδυασμό θα μπορούσαν να φέρουν πολλαπλά αποτελέσματα στο πλαίσιο της ιστορικής πορείας…». Κλείνεις τ’ αυτιά σου, θες να ουρλιάξεις, να δαγκωθείς, να αυτομαστιγωθείς. Ναι.

Εάν έτσι συμπεριφέρεται η Αριστερά, τότε σκολιό δρόμο βαδίζουμε (ρητορική είναι η υπόθεση, βεβαίως!). Σιγά το συμπέρασμα, θα πουν κάποιοι, που, προφανώς, βλέπουν πιο καθαρά από αυτούς που έχουν πειστεί -κατά δήλωσή τους- ότι είναι αριστεροί. Αλλού σπαρταρά η ζωή και όποιος δεν καταλαβαίνει κακό της κεφαλής του, στο είναι μεγαλουργεί και όχι στο δέον (οντικά, πολιτικά και λοιπά).

Το δίλημμα (ακρο)δεξιά ή αριστερά ουδέν προς ημάς, διότι είναι ο θάνατος της πολιτικής. Εντάξει, πιάσε λύκο και καβάλα, αλλά τι να κάνουμε; Να πεθάνουμε δεν μπορούμε επειδή έτσι πάνε τα (πολιτικά μας) πράγματα. Οχι, παρακαλώ...

Read more...

Οριστική απόφαση στην Ολομέλεια Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι, έκρινε τμήμα του Αρείου Πάγου


Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι, έκρινε τμήμα του Αρείου Πάγου
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο χαράτσι, το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το Δ' Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ' αριθμ. 293/2014 απόφασή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Μακρύς ο δρόμος μέχρι την οριστική απόφαση 


Η δικαστική απόφαση που θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πρώτο χαράτσι έχει μεγάλη ακόμη διαδρομή.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ.Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί (δικάσιμος) η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αφού συζητηθεί η υπόθεση μετά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας δύο πράγματα μπορεί να πει:
  • Ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι.
  • Ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ΑΕΔ στη δεύτερη αυτή περίπτωση, επιλαμβάνεται καθώς το Σύνταγμα αναφέρει ότι εάν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις για το ίδιο θέμα μεταξύ των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρταείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε την τελική και οριστική απόφαση θα την έχει αυτό (ΑΕΔ).
Όλες αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούν -περίπου- χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Αναγκαίο είναι εξάλλου να αναφερθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι. Δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται θέμα πληρωμής ή όχι. Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν το λεγόμενο χαράτσι που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο Σότσι της Ρωσίας Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων


Φαντασμαγορική  η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Η Ελληνική ομάδα μπαίνει πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο με σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη, πρωταθλήτρια στο σκι αντοχής   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Φαντασμαγορική ήταν η τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο «Fisht».

Η πρωταθλήτρια του σκι αντοχής Παναγιώτα Τσακίρη, σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας ήταν η πρώτη αθλήτρια που μπήκε στο Στάδιο, για να ακολουθήσουν ακόμη 87 χώρες με τελευταία τη Ρωσία.

Η πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ιρίνα Ρόντνινα και ο πρώην τερματοφύλακας του χόκεϊ επί πάγου Βλάντισλαβ Τρέτιακ μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στον βωμό, ο οποίος θα παραμείνει αναμμένος ως τις 23 Φεβρουαρίου.

Στις 18:15 ώρα Ελλάδος άρχισε η τελετή των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 37 δις ευρώ, ποσό που ξεπερνά εκείνο των Θερινών Αγώνων της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο βρέθηκαν 40.000 θεατές για να παρακολουθήσουν το σόου που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, αλλά και για να αποθεώσουν τους περίπου 2.800 αθλητές που θα παρελάσουν και θα πάρουν μέρος στους Αγώνες από 88 χώρες.

Η τελετή έναρξης άρχισε με τα 33 γράμματα του ρωσικού αλφάβητου, όπου κάθε γράμμα συνοδευόταν από μια ιστορία ή κάποιο ιστορικό πρόσωπο της χώρας.

Πέντε τεράστιες νυφάδες χιονιού εμφανίστηκαν στο κέντρο του σταδίου και κάθε μια από αυτές «άνοιξε» και σχημάτισαν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους.

Στη συνέχεια στα μάτριξ παρουσιάστηκε το ταξίδι της Ολυμπιακή Φλόγας που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και αφού διένυσε περισσότερα από 40.000 μίλια για να φτάσει στο Σότσι, περνώντας και από τον διεθνή διαστημικό σταθμό όπου οι κοσμοναύτες Όλεγκ Κοτόβ και Σεγκέι Ριαζάνσκι την έβγαλαν... βόλτα στο διάστημα.

23 φωτογραφίες


Πρώτη η Ελλάδα...

Όπως συνηθίζεται η Ελληνική ομάδα μπήκε πρώτη στο Στάδιο στην παρέλαση των αθλητών, με σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη, πρωταθλήτρια στο σκι αντοχής.

Η 24χρονη αθλήτρια από τη Δράµα πριν από τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε και στο Βανκούβερ, µαζί µε τον πατέρα της, Θανάση, ο οποίος ήταν τότε σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας. Μάλιστα πρώτη φορά στην ιστορία του θεσµού, πατέρας και κόρη έλαβαν μέρος στους ίδιους Αγώνες.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Σότσι από επτά συνολικά αθλητές και αθλήτριες. Πέρα από την Παναγιώτα Τσακίρη, την Εθνική οµάδα συνθέτουν ακόµα οι Μασιµιλιάνο Βαλκαρέτζι (Αλπικό σκι), Κωσταντίνος Συκαράς (Αλπικό σκι), Σoφία Ράλλη (Αλπικό σκι), Απόστολος Αγγέλης (Δρόµος αντοχής, Δίαθλο), Νικόλας Πολυχρονίδης (Αλµα) και Αλέξανδρος Κεφάλας (Σκέλετον).

Την τελετή έναρξης παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Η Ρωσία με 225 αθλητές ολοκλήρωσε την παρέλαση των αθλητών και των χωρών, εν μέσω αποθέωσης, ενώ πολύ ζεστό χειροκρότημα εισέπραξαν και οι δύο αθλητές που θα λάβουν μέρος από τη Τζαμάικα.

Με το τέλος της παρέλασης, μια τεράστια τρόικα εμφανίστηκε να «τραβάει» από πίσω της τον ήλιο και για τα επόμενα 37 λεπτά παρουσιάστηκε η ιστορία της Ρωσίας με διάφορα σκετσάκια στα οποία συμμετείχαν εθελοντές και χορευτές.

Δεκάδες μπαλαρίνες και χορευτές γέμισαν το κέντρο του γηπέδου και έδωσαν μια υψηλού επιπέδου παράσταση.

Ένα κόκκινο αιωρούμενο τρένο σηματοδοτεί τη Ρωσική επανάσταση του 1917 που οδήγησε πέντε χρόνια αργότερα στη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την ομιλία του Ντμίτρι Τσερνισένκο, προέδρου της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον χαιρετισμό του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόματς Μπαχ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κήρυξε την έναρξη των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο τραγούδησε τον Ολυμπιακό Ύμνο, με την Ολυμπιακή σημαία να υψώνεται στο Στάδιο.

Λίγο μετά, έφτασε και η Ολυμπιακή Φλόγα. Πρώτη την κράτησε η τενίστρια Μαρία Σαράποβα που την παρέδωσε στην Γιέλενα Ισινμπάγεβα αθλήτρια του άλματος επί κοντώ.

Εκείνη με τη σειρά της την έδωσε στον Αλεξάντερ Καρέλιν, θρύλο της πάλης, ενώ ακολούθησε η γυμνάστρια Αλίνα Καμπάεβα που την παρέδωσε στους τελευταίους λαμπαδηδρόμους:

Στην Ιρίνα Ρόντνινα, πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και στον πρώην τερματοφύλακα του χόκεϊ επί πάγου Βλάντισλαβ Τρέτιακ, δύο θρύλοι του ρωσικού αθλητισμού στα χειμερινά σπορ, οι οποίοι οδήγησαν τη φλόγα έξω από το Στάδιο και άναψαν τον Ολυμπιακό βωμό που είχε στηθεί εκεί.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με χιλιάδες πυροτεχνήματα στα πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...