Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Τα επόμενα βήματα της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Eυάγγελος Βενιζέλος


Τα επόμενα βήματα της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ο Eυάγγελος Βενιζέλος
Συνεδριάσει σήμερα το πρωί η Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ στην οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της πολιτικής και οργανωτικής ανασύστασης της παράταξης. 
Ταυτόχρονα, θα συμπληρωθεί το μεταβατικό οργανωτικό σχήμα με τη συγκρότηση των τομέων, τον ορισμό των υπευθύνων σε περιφερειακό και νομαρχιακό επίπεδο, τον αναπροσανατολισμό του ΙΣΤΑΜΕ και τις επαφές με κόμματα.
Mετά την καταιγίδα που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ με τον καυγά του κ. Βενιζέλου με τον Μιχάλη Καρχιμάκη και την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ από έξι βουλευτές του κόμματος, στην Ιπποκράτους, τονίζουν ότι η ηγεσία του Κινήματος, δεν πρόκειται να ανακυκλώσει τη συζήτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.
«Στο ΠΑΣΟΚ τους θέλουμε όλους κοντά μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, και προστίθεται ότι «κατανοούμε πόσο δύσκολη είναι η νέα εποχή για πολλά στελέχη μας, συνηθισμένα σε άλλους ρόλους, που είναι τώρα εκτός κυβέρνησης ή και εκτός Βουλής». 
Αναμφίβολα, ο κ. Βενιζέλος αποφεύγει να πάρει πάνω του το βάρος της οριστικής ρήξης με τα κορυφαία στελέχη ενώ το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο αναμένεται να είναι ένα από τα κρισιμότερα στην ιστορία του κόμματος.

Read more...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ»


Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για αποκρατικοποιήσεις και ναυπηγεία


Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για αποκρατικοποιήσεις και ναυπηγεία
Mετά την πρώτη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για την άμεση προώθηση τουλάχιστον δέκα αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει νέα συνάντηση στις έξι το απόγευμα με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη με θέμα την ανάπτυξη και την άμεση υλοποίηση του νομοθετικού έργου. 
Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εστιάσουν στις «τρύπες» που καλείται να κλείσει η κυβέρνηση λίγο πριν τις κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες ενώ επί τάπητος θα βρεθούν και τα προβλήματα των ναυπηγείων, ιδίως του Σκαραμαγκά. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, παρών στη σημερινή σύσκεψη θα είναι και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. 

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας ο 
Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι έγινε συζήτηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη. «Πρέπει να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της αρνητικής εικόνας της χώρας» τόνισε.
Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι επικεφαλής του οποίου παρουσίασαν ορισμένα σχέδια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους εταίρους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κακή εικόνα της χώρας έχει σχέση με τα στερεότυπα που αναπαράγονται καθημερινά, με βάση τα οποία η Ελλάδα δεν είναι καλός εταίρος.

«Αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας» είπε ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από τη συνάντηση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση. 

«Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε.

«Δεν είχαμε καμία συζήτηση για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο ετοιμάζει την έκθεσή του προς την τρόικα και θα ενημερωθούμε το αμέσως προσεχές διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Read more...

Επιστροφή των παράνομων συντάξεων...



Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή στο ακέραιο συντάξεων και επιδομάτων, που εισπράττονταν παράνομα, συντάσσει το υπουργείο Εργασίας. Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να τερματιστούν διά παντός τα κρούσματα των πλασματικών δικαιούχων που προκαλούν ... 

ακατάσχετη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εισαγγελική έρευνα «μαμούθ» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης όχι μόνο σε όσους παίρνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού», αλλά και σε όσους κρατικούς υπαλλήλους και ιατρούς τους συνέδραμαν στο τεράστιο αυτό πάρτι διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης γνωστοποίησε χθες ότι από 1-9-2012 θα «κοπούν» περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι δικαιούχοι δεν εμφανίστηκαν στο στάδιο της απογραφής, γεγονός που θα αποφέρει ετήσιο όφελος για το κράτος ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη οδήγησε στην περαιτέρω ενεργοποίηση των εισαγγελικών αρχών, ώστε να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα και με αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ενώ παράλληλα έφερε στο φως και το πρωτοφανές γεγονός 61 ατόμων που παίρνουν επίδομα τυφλότητας και την ίδια στιγμή έχουν δίπλωμα οδήγησης!
O υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης
O υπουργός Εργασίας Ιω. Βρούτσης

Ο Ιω. Βρούτσης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον εισαγγελέα, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα προωθήσει και νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιστρέψουν από μόνοι τους τα χρήματα όσοι εισέπραξαν συντάξεις και επιδόματα παρανόμως, ενώ θα θεσπίσει ένα νέο σύστημα με βάση το οποίο ?σύμφωνα με όσα δήλωσε? δεν θα ξαναϋπάρξει παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τερματιστεί το φαινόμενο των συντάξεων «μαϊμού» που επιβαρύνουν τελικά τον φορολογούμενο πολίτη.

Τις φιλόδοξες κυβερνητικές απόψεις για πάταξη του φαινομένου δεν συμμερίζονται πάντως απόλυτα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και δύσκολο έργο εντοπισμού χιλιάδων παρανομιών ανά την επικράτεια, το οποίο απαιτεί και την άμεση συνδρομή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, που δεν είναι ωστόσο δεδομένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτεταμένη εισαγγελική έρευνα για το ίδιο πρόβλημα είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης με αφορμή δηλώσεις του τότε αρμόδιου υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, που είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 συντάξεις «μαϊμού» και για οικονομική βλάβη μεγαλύτερη των 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια.

Ομως όταν ο οικονομικός εισαγγελέας «χτύπησε την πόρτα» των αρμόδιων υπηρεσιών ζητώντας να του παράσχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να προχωρήσει στις κατάλληλες διώξεις, δέχθηκε μέσα στο τελευταίο 6μηνο μόλις 13 υποθέσεις με παράνομες συντάξεις.

Το γεγονός αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει προκαλέσει δυσφορία στις εισαγγελικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι και στους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να οδηγούνται όλες οι περιπτώσεις γρήγορα στη Δικαιοσύνη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα ίσως τεθεί και ζήτημα παραγραφής για τις ποινικές ευθύνες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Το πάρτι που γινόταν μέχρι σήμερα θα τελειώσει οριστικά»

Ο καταλογισμός ευθυνών θα απλωθεί σε όλους όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός

Η κυβέρνηση παράλληλα με την παραβατικότητα στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων προσπαθεί μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να συλλάβει και περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με τη βοήθεια του ΚΕΠΥΟ.

Μετά τη συνάντησή του με τον αντεισαγγελέα ΑΠ Αθ. Κατσιρώδη, ο Ιω. Βρούτσης δήλωσε ότι θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εντοπιστεί όλοι όσοι εισπράττουν παράνομα συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, για να υποστούν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης όσοι δικαιούχοι εξαπάτησαν το κράτος. Διαβεβαίωσε ότι ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών θα απλωθεί παντού και σε όσους άλλους έχουν εμπλοκή σε τέτοιες υποθέσεις, δηλαδή σε υπαλλήλους, ιατρούς κ.λπ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ο αντεισαγγελέας ΑΠ συμφώνησε να ζητά από τις κατά τόπους Εισαγγελίες την κατά προτεραιότητα διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, ξεκινώντας με τον φάκελο συντάξεων «μαϊμού» που δημοσιεύθηκαν τελευταία στα ΜΜΕ.

Πέρα από το εισαγγελικό «χτένισμα» για τις παρανομίες ανά την επικράτεια, ο υπουργός, με στόχο την άμεση είσπραξη των παρανόμως καταβληθέντων, δήλωσε ότι θα φέρει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα ήπιας ποινικής μεταχείρισης για όσους σήμερα λειτουργούν παραβατικά, προκειμένου να σταματήσουν μόνοι τους να παίρνουν τις παράνομες συντάξεις και επιδόματα, αρχίζοντας να επιστρέφουν τα χρήματα.

Οσοι δεν αξιοποιήσουν τη νομοθετική ρύθμιση - κίνητρο «θα κάνουν κακό του κεφαλιού τους» -είπε χαρακτηριστικά-, γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου η Πολιτεία θα τους γνωρίζει όλους με όνομα, επώνυμο και διεύθυνση, και τότε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς. Το «πάρτι» που γινόταν μέχρι σήμερα -συμπλήρωσε- θα τελειώσει οριστικά, για να σταματήσει η αιμορραγία των Ταμείων από χιλιάδες περιπτώσεις παραβατικότητας.

61 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τυφλοί με... δίπλωμα οδήγησης

Ιδιαίτερη συζήτηση είχαν ο υπουργός με τον εισαγγελέα για την περίπτωση 61 ατόμων στη Ζάκυνθο, όπου η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων με άλλες κρατικές υπηρεσίες κατέδειξε ότι παίρνουν επίδομα τυφλότητας, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν και δίπλωμα οδήγησης. Η εισαγγελική έρευνα αναζητά τώρα σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά πότε εκδόθηκε το δίπλωμα οδήγησης σε σύγκριση με το πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα τυφλότητας και την έναρξη είσπραξης του ειδικού επιδόματος, προκειμένου να σχηματισθούν οι κατάλληλες δικογραφίες... Ο υπουργός, μιλώντας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόνισε ότι ξεπερνά κάθε όριο λογικής και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα συνεργαστούν για να επιστραφούν, όπου διαπιστωθεί παράβαση, τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

ΟΓΑ
Καθυστερήσεις στην καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων

Μετά τις 15 Αυγούστου πρόκειται να καταβάλει ο ΟΓΑ τα πολυτεκνικά επιδόματα του τέταρτου διμήνου στους δικαιούχους. Τα συγκεκριμένα επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) θα καθυστερήσουν να καταβληθούν, όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαδικασίες για την πληρωμή τους.
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Απολύσεις στο Δημόσιο ζητά εκ νέου η τρόικα - Εφεδρεία αντιπροτείνει η κυβέρνηση

Μόνος τρόπος για δραστικές περικοπές


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους.

Σύμφωνα με το μνημόνιο εντός του έτους η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους.

Όπως δήλωσε στο Mega το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση να μην υπάρξουν απολύσεις και αυτή η απόφαση είναι που υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση, δε, ότι οι απολύσεις δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο και τόνισε ότι αντιπροτείνεται το μέτρο της εφεδρείας, όπως το έχει αναλύσει η ΝΔ προεκλογικά (μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του ενός έτους), καθώς και η εφαρμογή της αναλογίας 1/5 ή 1/10 για τις προσλήψεις έναντι αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η πρόταση της κυβέρνησης κοστολογείται και αυτήν την εβδομάδα θα εξεταστεί από την τρόικα.

Πάντως, η πίεση για απολύσεις είναι μεγάλη, καθώς οι απαιτούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν μπορούν να εξασφαλισθούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και -κατά τις ίδιες πληροφορίες- προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα 6,6 δισ. ευρώ - ορισμένα εξ αυτών, δε, υπό προϋποθέσεις.
Μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα η εκτίμηση για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη.
Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει το πακέτο των 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις.
Ωστόσο, η απόφαση για την εφεδρεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι δεν θα γίνονταν απολύσεις στο Δημόσιο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ελάφρυνση του χρέους από τα δάνεια στήριξης στην Ελλάδα επιδιώκει το ΔΝΤ

Προτάσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις


Το Ταμείο, υποστηρίζει η WSJ, θέλει να δει το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 100% του ΑΕΠ το 2020
Το Ταμείο, υποστηρίζει η WSJ, θέλει να δει το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 100% του ΑΕΠ το 2020   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Νέα Υόρκη
Προτάσεις για ελάφρυνση του βάρους στο ελληνικό χρέος από τα δάνεια στήριξης φέρεται να εισηγείται, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal, το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συναντώντας ωστόσο ισχυρές αντιστάσεις.

Η πολιτική του ΔΝΤ, υπενθυμίζεται, προϋποθέτει το χρέος χωρών που λαμβάνουν στήριξη να κυμαίνεται σε «βιώσιμα επίπεδα». Ένας τρόπος να γίνει αυτό στην ελληνική περίπτωση θα ήταν οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δώσει στήριξη να διαγράψουν μέρος των οφειλόμενων -παραχώρηση που, σημειώνει η WSJ, κυβερνήσεις όπως η γερμανική έχουν δείξει με σαφήνεια πως δεν θα δεχθούν.

Το Ταμείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θέλει να δει το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στην περιοχή του 100% του ΑΕΠ το 2020. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά.

Η ηπιότερη από τις προτάσεις για αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, προβλέπει μείωση των επιτοκίων  στις χορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα επιτόκια στη διετία που λήγει το 2014, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 39 δισ. ευρώ, αναφέρεται.

Άλλη πρόταση είναι η απομείωση 30% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Η ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η ESJ, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικά προτάσεις περιλαμβάνεται «κούρεμα» στα διμερή δάνεια των χωρών με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον ESM.

Η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ αποφάσισε να δοθεί στον ESM η δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, δυνατότητα που αν εφαρμοστεί για την Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 15%-20%, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατατάσσουν τον Τσίπρα στους 10 επικίνδυνους για την Ευρώπη λαϊκιστές!...



Μεταξύ των δέκα πλέον επικίνδυνων πολιτικών που με το λαϊκισμό τους θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το οικοδόμημα που λέγεται Ευρώπη, συγκαταλέγει το Spiegel Online και τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκτός από την οικονομική πλευρά της ευρωκρίσης, είναι και αυτοί που κερδιζουν από την κρίση. Είναι εκείνοι οι...
πολιτικοί που με φθηνό λαϊκισμό προσπαθούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Οι δέκα επικίνδυνοι πολιτικοί, σύμφωνα με το Spiegel Online, είναι:
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Sylvio Berlusconi, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Markus Soeder, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Biktor Orban, O Γεν. Γραμματές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Alexander Dobrindt, o Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ της Αυστρίας Heinz-Christian Strache, ο Βρετανός υπερσυντηριτικός βουλευτής Nigel Farage, O επικεφαλής του κόμματος PVV της Ολλανδίας Geert Wilders, ο ακροδεξιός Φινλανδός ευρωβουλευτής Tinio Soini και η Mari Le Pen...
www.kentri.gr


Read more...

Δέκα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε προτεραιότητα για ιδιωτικοποίηση

Ετοιμάζεται πολυνομοσχέδιο


Η κατάρτιση του νομοθετήματος θα ξεκινήσει άμεσα
Η κατάρτιση του νομοθετήματος θα ξεκινήσει άμεσα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα.

«Ενημερωθήκαμε από τον πρωθυπουργό ότι ανέθεσε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκο, να φτιάξει ένα νομοσχέδιο, όπου θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις, που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Το νομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου ξεκινά άμεσα, θα αφορά κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ. Θα διευθετεί επίσης το ζήτημα της συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, «δεν έχουμε για φέτος στόχο» για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. 

Ωστόσο, σύμφωνα κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ μέσα στο 2012.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η Αθήνα θέλει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η πώληση έχει γίνει μέχρι αργά το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τις δύο εταιρείες υπάρχει ρωσικό, ιταλικό, αμεριακνικό και γαλλικό ενδιαφέρον.

Τα δέκα ωριμότερα έργα

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως θα δοθεί βάρος στα δέκα ωριμότερα έργα, λέγοντας πως το ποια θεωρούνται τέτοια θα γνωστοποιηθεί «συν τω χρόνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής:

  • Ελληνικό
  • Αφάντου στη Ρόδο
  • Κασσιόπη στην Κέρκυρα
  • IBC
  • Golden Hall
  • Κρατικά Λαχεία
  • ΔΕΠΑ
  • ΔΕΣΦΑ
  • ΟΠΑΠ
  • 48 Ακίνητα του δημοσίου
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα οριστεί από τη Βουλή με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στις 20 Αυγούστου -μέχρι τότε, ο απερχόμενος διευθυντής του Κ.Μητρόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του.

«Αποκρατικοποιήσεις για ανάπτυξη»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε μετά τη συνάντηση πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι επικεφαλής του οποίου παρουσίασαν ορισμένα σχέδια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους εταίρους.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ.Κουβέλης ανέφερε βγαίνοντας από τη συνάντηση ότι «αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε πως δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση. «Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Ο Γιάννης Παπαθανασίου διεκδικεί την έδρα του Απόστολου Κακλαμάνη


Ο Γιάννης Παπαθανασίου διεκδικεί την έδρα του Απόστολου Κακλαμάνη
Ένσταση κατά του κύρους των πρόσφατων εκλογών, υπεβαλε στο Εκλογοδικείο ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, διεκδικώντας ουσιαστικά μία έδρα από το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών, αυτή του Απόστολου Κακλαμάνη, τέως προέδρου της Βουλής. 
Ο κ. Παπαθανασίου στρέφεται στην ένσταση του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά της εγκυρότητας 656 ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, με την αιτιολογία, είτε ότι φέρουν διακριτικά γνωρίσματα (σκισίματα, μουτζούρες και λοιπά), είτε ότι δεν έχουν μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώην υπουργού αυτό έχει ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο σε άλλες περιφέρειες (πχ Φθιώτιδα, Β' Πειραιά), με αποτέλεσμα η ΝΔ να δικαιούται την έδρα της Β' Αθηνών.

Read more...

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ»


Δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες δικαστών και δημοσίων λειτουργών ζητά ο Καρχιμάκης


Δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες δικαστών και δημοσίων λειτουργών ζητά ο Καρχιμάκης
«Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τελικά τη διαδικασία δημοσιοποίησης στο Διαδίκτυο της περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών;» αναφέρει σε ανάρτησή του σε Facebook και Twitter ο Μιχάλης Καρχιμάκης
«Είναι ένα μείζον θέμα ηθικό και δημοκρατίας που έχει τεθεί πολλές φορεςκαι που υπάρχουν απο πλευράς ορισμένων δικαστών αντιστάσεις και πεισματικη άρνηση, με επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική π.χ ότι κινδυνεύουν. Δεν είναι δυνατόν οι θεματοφύλακες της διαφάνειας και της δικαιοσυνης να αρνούνται να είναι οι ίδιοι διαφανείς. Θεωρώ δε ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει να κρύψει τίποτα και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Είναι όμως απορίας άξιον γιατί ακούγονται οι αιτιασεις των λίγων που δεν το επιθυμούν, αφήνοντας την λογική να μας οδηγήσει,οτιμε την άρνηση κάτι θέλουν κάποιοι να κρύψουν, παίρνοντας έτσι η μπάλα όλους» προσθέτει.

«Πρέπει όμως να γνωρίζουν,ότι και αυτοί δεν είναι θεόσταλτοι, είναι και αυτοί πολίτες που κρίνονται είτε το επιθυμούν, είτε όχι. Δεν μπορεί λοιπόν επειδή, ουσιαστικά, δεν ελέγχονται απο πουθενά να να διαφοροποιούνται, αρνούμενοι να δημοσιοποιείται η περιουσιακή τους κατάσταση. Η διαδικασία αυτή είχε ανοίξει και λόγω ίσως της διεξαγωγής των εκλογών που μεσολάβησαν, να σταμάτησε» τονίζει.

Ο κ. Καρχιμάκης καταλήγει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προσπεράσει τις οποίες αντιστάσεις, ακόμα και να συγκρουστεί, σε μια κρίσιμη περίοδο για τους ανθρώπους και την χώρα, όπου η δικαιολογημένη καχυποψία είναι σε πρώτο πλάνο και να προχωρήσει στην υλοποίηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοσιοποίησης τουπόθεν έσχες των δικαστών και όχι μόνο (ανώτατων δημοσίων λειτουργών, αυτοδιοικητικών, δημοσιογράφων, γεν.γραμματέων, προέδρων και διεύθ.συμβούλων φορέων και οργανισμών, κ.λ.π.)».

Read more...