Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Γ. Πεταλωτής: Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2010


Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα για το 2010 εάν διαπιστωθεί αυξημένο έλλειμμα για το 2009 από τη Γιούροστατ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα για το 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010 και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ’ αυτού του λόγου», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ενώ ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι με την πολιτική της η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές πιο γρήγορα από όσο υπολογίζει. Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε δεν είναι εικονικό, αλλά έχει βάθος τριετίας και είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς, που έγινε αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, υπογράμμισε αφενός ότι θα καταδειχτεί στον οριστικό προϋπολογισμό ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με αξιόπιστη πολιτική και, αφετέρου πως δεν προκύπτει ότι είναι προϋπολογισμός φόρων γιατί, όπως εξήγησε, τίθεται στο πλαίσιο του ξεπεράσματος της κρίσης. Παράλληλα, διευκρίνισε - ερωτηθείς σχετικά - ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές το ότι δεν έχει ανακοινωθεί τι θα γίνει με τον ΦΠΑ, εξηγώντας ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. «Είμαστε σίγουροι ότι τηρώντας το πρόγραμμά μας απαρέγκλιτα θα υπάρχει μείωση της ανεργίας κι η ύφεση θα μετατραπεί σε νέο μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε.




Read more...

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Δι@ύγεια»


Τη δέσμευση του πρωθυπουργού για διαφάνεια υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς από την 1η Οκτωβρίου όλα τα υπουργεία και οι Περιφέρειες υποχρεούνται να αναρτούν στο Διαδίκτυο νόμους και πράξεις που εκδίδουν, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια».

Ένα πρόγραμμα που συντονίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο με το Ν. 3861/2010, στο οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του από την 1η Νοεμβρίου θα συμμετέχουν περισσότεροι από 12.000 φορείς, ΝΠΔΔ, όργανα διοίκησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από 15/3/2011 εντάσσονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.

Σημειώνεται ότι εφεξής πράξεις και αποφάσεις των φορέων που αναφέρονται στο ν. 3861/10 δεν θα εκτελούνται αν πρώτα δεν έχουν λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης από το πρόγραμμα «Δι@ύγεια».

Η χρήση των νέων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας εξασφαλίζει ευρεία δημοσιότητα και πρόσβαση στην πληροφορία και προοδευτικά θα συντελέσει σε συνολική αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση σε θέματα διαφάνειας.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Δι@ύγεια» θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στη σχέση του πολίτη με το κράτος. Ο πολίτης πλέον έχει ενισχυμένες δυνατότητες να απολαύσει συνταγματικά του δικαιώματα, όπως είναι η πληροφόρηση και η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, με την υποχρεωτική ανάρτηση των πράξεων στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζεται η υπευθυνότητα και η λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.

Επίσης, το πρόγραμμα «Δι@ύγεια» εισήγαγε τη δυνατότητα κάθε πολίτης να μπορεί να προσπελαύνει, εκτυπώνει και αποθηκεύει δωρεάν το σύνολο των ΦΕΚ που εκδίδονται από το Εθνικό Τυπογραφείο, χωρίς κόστος συνδρομής.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης μιας σειράς νόμων και πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για πράξεις που αφορούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, την εθνική άμυνα και τα απόρρητα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να αναζητούν νόμους και πράξεις απλά και εύκολα, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και θεματικές κατηγορίες, με τις οποίες είναι καταχωρισμένη κάθε πράξη μέσω μιας εύχρηστης φόρμας αναζήτησης είτε από την ειδική ιστοσελίδα τού κάθε φορέα που την εκδίδει είτε συνολικά από τον ειδικό κεντρικό διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Τυπογραφείου, για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς et.diavgeia.gov.gr.




Read more...

Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Read more...

Φεύγω εάν δεν υλοποιηθούν τρεις στόχοι εντός εξαμήνου, λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος...



«Αν μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν έχω διπλογραφικό σύστημα για τα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων, μηχανοργάνωση για τις αποθήκες και τα λογιστήρια των νοσοκομείων σε 3-4 κόμβους στο σύστημα υγείας, και αν δεν έχω λογιστική καταγραφή από έγκυρους διεθνείς οίκους του έχειν των νοσοκομείων, αυτό συγκροτεί για μένα υπαρξιακό θέμα. Κι όταν τα...
λέω αυτά, σημαίνει πως συνδέομαι με συγκεκριμένα πράγματα. Δεν σημαίνει πως τα είπα και πήγα για ύπνο» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θέλω να προεξοφλήσω με κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υπουργός Υγείας και να παραμείνει στο υπουργείο αυτό, αν μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως ειδικά για την μηχανογράφηση η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρέωση ολοκλήρωσής της μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με το σύστημα προμηθειών, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως στόχος του είναι η πληρωμή των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο και ενδεχομένως η προκαταβολική πληρωμή για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, αρχής γενομένης από 1/1/2011 -όπως επίσης και η αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010.

«Το σύστημα της κεντρικής προμήθειας θέλει βελτιώσεις, ώστε να γίνεται με άψογο τρόπο και χωρίς υποψίες. Αν δεν πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε και άλλο εισόδημα από τον πολίτη. Δεν μπορεί, επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος» ανέφερε ο υπουργός.

Άλλες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας αφορούν την αξιολόγηση όλων των διοικητών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους, με βάση την απόδοσή τους επί των καθορισμένων στόχων και η ίδρυση 17 κέντρων αποτοξίνωσης μέσα σε νοσοκομειακούς χώρους «με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά να καθαρίσει από αυτά τα κουφάρια στους δρόμους, που περιμένουν να ενταχθούν σε μονάδες αποτοξίνωσης και δεν βρίσκουν σειρά».

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται και η ολοκλήρωση της λίστας φαρμάκων, με στόχο να εισαχθούν σε αυτήν 6.500 φάρμακα «τιμαριθμοποιημένα», ενώ η νέα ηγεσία του ΕΟΦ ρυθμίζει ήδη το πώς θα γίνονται τα ιατρικά συνέδρια.

Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος διέψευσε τις πληροφορίες περί «συγχώνευσης και κατάργησης νοσοκομείων», τις οποίες απέδωσε στην προεκλογική ατμόσφαιρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αντικαπνιστική πολιτική, επιφυλασσόμενος για ενδεχόμενες τροποποιήσεις του πρόσφατου νόμου στο μέλλον, αφού μελετηθεί προσεκτικά η εφαρμογή του.

«Μία ομάδα, νέων σε ηλικία συνεργατών μου, κάνει περίπου κάθε μέρα επίσκεψη σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε μπαρ, κοιτούν χωρίς να φαίνονται. Στις 8 από τις 10 περιπτώσεις παραβιάζεται η απαγόρευση, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για μια Πολιτεία. Και στη Βουλή το ίδιο συμβαίνει, απ' ό,τι μου είπαν. Υποχρέωση μας είναι να δούμε την εφαρμογή του νόμου, πριν αλλάξουμε κάτι. Προσπαθούμε, εν επιγνώσει ότι έχουμε δημοτικές εκλογές και ότι δεν βγαίνουν συνεργεία. Πρέπει να γίνουν και βήματα σε επίπεδο ενημέρωσης, να γίνουν και οι δικοί μας πολίτες κοινωνοί. Σε σχολεία, νοσοκομεία και εστιατόρια πάντως, πάμε πάρα πολύ καλά» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας, που θα προβλέπει πρόστιμα για κάπνισμα εντός αυτοκινήτου, παρουσία ανηλίκου.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως η μείωση των δαπανών του ΕΣΥ θεμελιώνεται στην «δραματική» μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων, επικαλούμενος στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο της Αθήνας και το ΚΑΤ.

Κατήγγειλε επίσης πως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα ανεξόφλητα χρέη των νοσοκομείων έχουν εκτιναχθεί στα 2,4 δισ. ευρώ και πως το Δημόσιο έχει χάσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μόνο από προμήθειες που έχουν γίνει από απευθείας αναθέσεις. «Στο προσχέδιο Προϋπολογισμού δεν γίνεται αναφορά στο χρέος αυτό. Όλοι οι διαγωνισμοί είναι στον αέρα και υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθούν πολλοί προμηθευτές με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει κατά του παρατηρητηρίου τιμών, την ίδια ώρα που δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο του ενιαίου προγράμματος προμηθειών» κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ.
NEA


Read more...

"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"!!!


ΤΟ... ΚΟΥΦΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το περιστατικό είναι πραγματικό. Δεν γράφτηκε πουθενά, ευκαιρία λοιπόν να το γράψουμε εμείς. Κυριακή πρωί στις 9.30. Ο Παπανδρέου βρίσκεται στο πλατύσκαλο της Ακρόπολης και περιμένει τον Κινέζο ομόλογό του. Λίγο πιο πίσω ο Γερουλάνος. Πλήρης ησυχία. Ελάχιστοι βρίσκονταν...

μέσα στον χώρο και παντού υπήρχε Ασφάλεια. Ξαφνικά χτυπάει ένα τηλέφωνο που αντί για μουσική ακουγόταν μια φωνή να λέει δυνατά : "λεφτά υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν"! Ο Παπανδρέου χλώμιασε και όλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Το κινητό το είχε ένας Αρχαιολόγος που βρισκόταν πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και ο οποίος το είχε στο μπουφάν χωρίς να προλάβει να το κλείσει! Στο τρίτο χτύπημα το έκλεισε. Αφού όμως κατάλαβαν όλοι ποιος το είχε στην κατοχή του. Κατακόκκινος ο αρχαιολόγος εξαφανίστηκε ως δια μαγείας!...
Read more...

ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΦΗ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Και πάλι από σημερινό ΦΕΚ (κλικ). Αφορά την αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσίας όλης της κουστωδίας που είχαν μαζί τους στο υπουργείο Υγείας η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά και την οποία υπογράφει ο σημερινός υπουργός Α. Λοβέρδος. Και οι δυο άλλαξαν υπουργείο με απόφαση του πρωθυπουργού, προφανώς επειδή τα πήγαιναν πολύ...
καλά στα καθήκοντά τους!

Read more...

'ΝΕΚΡΩΝΕΙ' ΑΥΡΙΟ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ


«Παραλύει» αύριο ο δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Λόγω της κινητοποίησης ματαιώνονται ή τροποποιούνται δεκάδες αεροπορικά δρομολόγια. Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων αντιδρά στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που προωθείται και ζητεί την ακύρωση των «αντιλαϊκών πολιτικών που επιβάλλει το μνημόνιο»...


Η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, στις 11:00 στην πλατεία Ομονοίας και στις 10:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. (νομαρχίες και δήμοι), καθώς επίσης οι καθηγητές και δάσκαλοι. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, λόγω της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών στην κινητοποίηση. Σε τετράωρη στάση εργασίας (3:00 μ.μ. - 7:00 μ.μ.) προχωρούν αύριο και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να τροποποιηθούν δεκάδες πτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Aegean Airlines, αύριο ματαιώνονται τα εξής 15 σκέλη πτήσεων: 1. A3 272/273  Αθήνα –Χίος - Αθήνα 2. A3 146/147  Αθήνα –Αλεξανδρούπολη - Αθήνα 3. A3 454/455  Αθήνα –Καλαμάτα- Αθήνα 4. A3 122/123  Αθήνα –Θεσσαλονίκη- Αθήνα 5. A3 114    Αθήνα – Θεσσαλονίκη 6. Α3 661   Αθήνα – Ηράκλειο 7. Α3 319   Ηράκλειο – Αθήνα 8. Α3 651/652  Αθήνα – Ρόδος – Αθήνα 9. Α3 340/341  Αθήνα – Χανιά - Αθήνα Παράλληλα η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 18 σκέλη πτήσεων του δικτύου εσωτερικού καθώς και σε 35 σκέλη πτήσεων του εξωτερικού της δικτύου. Εξάλλου, η εταιρεία αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 18 σκέλη πτήσεων του δικτύου εσωτερικού, καθώς και σε 35 σκέλη πτήσεων του εξωτερικού της δικτύου. Στις ακόλουθες ματαιώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων προχωρά αύριο και η Olympic Air: 1. OA 916/917 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα 2. OA 554/555 Αθήνα-Σαντορίνη-Αθήνα 3. OA 016/017 Αθήνα-Ικαρία-Αθήνα 4. OA 092/093 Ρόδος-Κάρπαθος-Ρόδος 5. OA 026/027 Ρόδος-Καστελόριζο-Ρόδος 6. OA 064/065 Αθήνα-Πάρος-Αθήνα 7. OA 670/671 Αθήνα-Σύρος -Αθήνα 8. OA 048/049 Αθήνα-Μήλος-Αθήνα 9. OA 054/055 Αθήνα-Κύθηρα-Αθήνα 10. OA 018/019 Αθήνα-Αστυπάλαια-Αθήνα 11. OA 870/871 Θεσσαλονίκη-Ρόδος-Θεσσαλονίκη 12. OA 936/937 Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη 13. OA 754/755 Αθήνα-Σάμος-Αθήνα 14.OA 710/711 Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα 15.OA 944/945 Αθήνα-Αλεξανδρούπολη-Αθήνα 16. OA 656/657 Αθήνα-Μύκονος-Αθήνα 17. OA 030/031 Αθήνα-Λέρος-Αθήνα 18.OA 042/043 Αθήνα-Μήλος-Αθήνα 19. OA 014/015 Αθήνα-Κάλυμνος-Αθήνα 20. OA 060/061 Αθήνα-Πάρος-Αθήνα 21. OA 002/003 Αθήνα-Νάξος-Αθήνα 22. OA 062/063 Αθήνα-Πάρος-Αθήνα 23.OA 012/013 Αθήνα-Κάλυμνος-Αθήνα 24. OA 032/033 Αθήνα-Λέρος-Αθήνα 25. OA 098/099 Αθήνα-Κάρπαθος-Αθήνα 26. OA 090 Το σκέλος Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία 27. OA 091 Το σκέλος Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος Επίσης, για τον ίδιο λόγο η Olympic Air τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης των εξής πτήσεων: 1. OA 706/707 Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.00 και αναχώρηση από Ρόδο στις 13.40 2. OA 383/384 Αθήνα-Βουκουρέστι-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Βουκουρέστι στις 21.30 3. OA 159/160 Αθήνα-Βιέννη-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 09.30 και αναχώρηση από Βιέννη στις 11.30 4. OA 910/911 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 14.00 και αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 19.00 5. OA 245/246 Αθήνα-Μιλάνο-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Μιλάνο στις 21.15 6. OA 201/202 Αθήνα-Παρίσι-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 07.00 και αναχώρηση από Παρίσι στις 10.30 7. OA 714/715 Αθήνα-Ρόδος-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 20.15 και αναχώρηση από Ρόδο στις 21.50 8. OA 207/208 Αθήνα-Παρίσι-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Παρίσι στις 22.20. 9.OA 236 Ρώμη-Αθήνα: Aναχώρηση από Ρώμη στις 16.40 10. OA 147/148 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Βρυξέλλες στις 22.30 11. OA 203/204 Αθήνα-Παρίσι-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 07.15 και αναχώρηση από Παρίσι στις 10.25 12. OA 260 Λονδίνο (Heathrow)-Αθήνα: Aναχώρηση από Λονδίνο στις 13.05 13. OA 435/436 Αθήνα-Λάρνακα-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 14.10 και αναχώρηση από Λάρνακα στις 18.00 14. OA 510/511 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Ηράκλειο στις 20.35 15. OA 908/909 Αθήνα-Θεσσαλονίκη –Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.20 και αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 13.50 16. OA 145/146 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 07.40 και αναχώρηση από Βρυξέλλες στις 10.45 17. OA 536/537 Αθήνα-Χάνια-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Χανιά στις 20.30 18. OA 732/733 Αθήνα-Κως -Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.30 και αναχώρηση από Κω στις 14.00 19. OA 504/505 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.30 και αναχώρηση από Ηράκλειο στις 14.00 20. OA 309/310 Αθήνα-Σόφια-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Σόφια στις 21.00 21. OA 806/807 Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Ιωάννινα στις 20.35 22. OA 802/803 Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.10 και αναχώρηση από Ιωάννινα στις 13.50 23. OA 558/559 Αθήνα-Σαντορίνη-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 22.10 και αναχώρηση από Σαντορίνη στις 23.30 24. OA 634/635 Αθήνα-Κεφαλονιά-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Κεφαλλονία στις 20.40 25. OA 574/575 Αθήνα-Μυτιλήνη-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.30 και αναχώρηση από Μυτιλήνη στις 14.00 26. OA 534/535 Αθήνα-Χανιά –Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.20 και αναχώρηση από Χανιά στις 13.50 27. OA 317/318 Αθήνα-Τίρανα –Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Τίρανα στις 20.00 28. OA 736/737 Αθήνα-Κως-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 20.20 και αναχώρηση από Κω στις 21.55 29. OA 958/959 Αθήνα-Καβάλα-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 20.30 και αναχώρηση από Καβάλα στις 22.10 30. OA 556/557 Αθήνα-Σαντορίνη-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 19.00 και αναχώρηση από Σαντορίνη στις 20.30 31. OA 604/605 Αθήνα-Κέρκυρα-Αθήνα: Aναχώρηση από Αθήνα στις 12.10 και αναχώρηση από Κέρκυρα στις 13.55 32.OA 152 Άμστερνταμ-Αθήνα: Aναχώρηση από Άμστερνταμ στις 15.20 33. OA 091 Κάρπαθος-Ρόδος: Αναχώρηση από Κάρπαθο στις 08.35 Η Olympic Air θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων/τροποποιημένων πτήσεων προκειμένου να τους προωθήσει σε άλλες πτήσεις του δικτύου της και να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις των οποίων οι ώρες τροποποιούνται παρακαλούνται οι επιβάτες όπως καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό) καθώς και να επισκεφθούν το site www.olympicair.com .

Read more...

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ


Συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στον Νομό Φθιώτιδος. Ο Α. Σαμαράς επισκέφτηκε το μουσείο στις Θερμοπύλες και τα έργα στο οδικό δίκτυο στην περιοχή της Στυλίδας, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού...
Το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Λαμία και αύριο ξεκινά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο. Πρώτος σταθμός του θα είναι η Κορινθία, όπου θα συναντηθεί με τον νομάρχη και με παραγωγικούς φορείς, τη δε Παρασκευή θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Ναυπλίου και τον Νομάρχη Άργους. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον Νομάρχη Αρκαδίας και το βράδυ με τον Νομάρχη Λακωνίας και το δήμαρχο Σπάρτης. Το Σάββατο ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Δημητσάνα, όπου θα έχει επαφές με δημάρχους από την Αρκαδία και θα συναντηθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Μεγαλούπολης κ. Φούρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες επόμενος σταθμός του Αντώνη Σαμαρά θα είναι η περιοχή του Ιονίου και συγκεκριμένα η Κέρκυρα.
Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΡΗΓΑ


Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στο χώρο της Παιδείας. Όπως είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, ενημέρωσε τη ΓΓ του ΚΚΕ «για όλη την προσπάθεια που έγινε για την καλή λειτουργία των σχολείων, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο...
Ένα θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, κάθε πολίτη χωριστά». Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε υπερβάσεις στο χώρο της Παιδείας, σημειώνοντας ότι δεν είναι πάντοτε εφικτές οι συνθέσεις. «Είναι πολύ σημαντικό όμως να υπάρξει συνεργασία, ώστε ο διάλογος για την Παιδεία, οι πολύ μεγάλες αλλαγές -την ανάγκη των οποίων δεν αρνείται κανείς- να γίνουν με τρόπο που να μην αποβεί σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων, των Ανώτατων Ιδρυμάτων και τελικά σε βάρος της γνώσης των παιδιών μας», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.
Read more...

ΒΑΤΟΠΕΔΙ: ΤΟΣΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Απο kathimerini.gr
Σε διαφορετικές πορισματικές εκθέσεις φαίνεται να καταλήγουν και πάλι τα κόμματα που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Σε μία πρώτη άτυπη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κοινό έδαφος για ενιαίο πόρισμα...


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε παραπομπή μόνο των υπουργών που υπέγραψαν αποφάσεις. Το ίδιο προσανατολίζεται να πράξει και ο ΛΑΟΣ εφόσον δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων. Αν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί τότε δεν θα παραπέμψει κανέναν. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην παραπομπή όλων εκτός του Γιώργου Βουλγαράκη. Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει ότι δεν υπήρξε ζημία σε βάρος του Δημοσίου και τονίζει ότι είτε υπάρχει ζημία οπότε πρέπει να παραπεμφθούν και οι κύριοι Φωτιάδης – Παπακωνσταντίνου, είτε δεν υπάρχει οπότε δεν πρέπει να παραπεμφθεί κανένας.

Read more...

Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ


Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στον ΟΣΕ παρείχε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας. Τόνισε, πάντως, ότι μερίδιο ευθύνης για την κακοδιαχείριση στον οργανισμό είχαν και οι εργαζόμενοι και τα στελέχη...


Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν μερίδιο ευθύνης, τους αναλογεί μερίδιο ευθύνης, καθώς κάποιοι από μέσα ευνόησαν την εξέλιξη αυτή» και πρόσθεσε πως «τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης δεν θα είχαν τέτοια έκταση, αν δε συμμετείχαν στελέχη του Οργανισμού. Αυτά ήταν γνωστά, ουδείς μπορεί να πει ότι δεν είχε αντιληφθεί τι γινόταν». Ο κ. Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι μέσα στο 2011 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα έχει πλέον ελλείμματα και μίλησε για ένα ποιοτικότερο τρένο. Ακόμη, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι η υποδομή που θα περιλαμβάνει το δίκτυο, που θα το πάρει ο όμιλος ΟΣΕ, θα είναι 100% κρατική. Η εκμετάλλευση της υποδομής θα διαφοροποιηθεί, καθώς ο ιδιώτης που θα χρησιμοποιεί το σιδηροδρομικό δίκτυο θα πληρώνει για τη χρήση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Νίκος Κιουτσούκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Απορούμε ως εργαζόμενοι γιατί εξυγίανση σημαίνει αλλαγή εργασιακών σχέσεων και μείωση αποδοχών των εργαζομένων». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «ο ΟΣΕ κάθε χρόνο καταβάλλει 15 εκατ. ευρώ για να αντικαταστήσει κλεμμένα καλώδια και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Να βάλουν χέρι στις προμήθειες του Οργανισμού και να μας πει το ελληνικό δημόσιο τι χρωστάει στον ΟΣΕ από το 1978».

Read more...

A.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"


Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έθεσε τις προτεραιότητές του στο χώρο της Υγείας και ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται οι προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στα νοσοκομεία. Σε πραγματικό χρόνο οι πληρωμές στους προμηθευτές από το νέο έτος. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι συνδέει την ύπαρξή του στο υπουργείο με τρεις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες αν δεν γίνουν, το σύστημα δεν μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή...


Συγκεκριμένα, όπως είπε, είναι αδιανόητο: 1. Να υπάρχει ένα σύστημα που απορροφά το 10% του ΑΕΠ το χρόνο (12 δισ. ευρώ) και να μην έχει διπλογραφικό σύστημα ελέγχου στις δαπάνες και τα έσοδα. 2 Να μην υπάρχει σύστημα μηχανογράφησης. 3 Να μην είναι καταγεγραμμένη η περιουσία του συστήματος Υγείας. "Αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι τραβάμε την κόκκινη γραμμή και πάμε σε βελτίωση. Ξεγελάμε απλώς το χρόνο" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος μίλησε για επιτάχυνση των προσλήψεων νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών. Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πληρώνονται οι προμήθειες των νοσοκομείων από 1ης - 1ου - 2010 σε πραγματικό χρόνο, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι διοικητές και οι ΠΕΣΥΑΡΧΕΣ (περιφερειάρχες) θα κριθούν και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα εξήγγειλε την ίδρυση 17 κέντρων αποτοξίνωσης σε ειδικούς χώρους μέσα σε νοσοκομεία. Τέλος διευκρινίστηκε ότι παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Τις εφημερίες των γιατρών έχει υπογράψει ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και βρίσκονται πλέον για υπογραφή στα γραφεία του υπουργού Οικονομικών. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας Μιχ. Τιμοσίδης φιλοδοξούν να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση από τα χρεωστούμενα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Read more...

ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΓΟΥΡΟΥ!
Του έβαλαν άγριο καπέλο. Ούτε ένα υποψήφιο αντι-περιφερειάρχη δεν πρόκειται να επιλέξει ο Γιάννης Σγουρός! Τα ονόματα των υποψηφίων θα τα επιλέξει ο Ραγκούσης για λογαριασμό του Μαξίμου και της κυβέρνησης και ο Καρχιμάκης για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό έχει φέρει μεγάλη γκρίνια στους παλιούς αυτοδιοικητικούς φίλους του Σγουρού που είχαν εκλεγεί μαζί του...
στις προηγούμενες Νομαρχιακές εκλογές. Ο Σγουρός, όπως μαθαίνει το Fimotro, είναι ενοχλημένος. Έχει που έχει τον πονοκέφαλο με τον Δημαρά ήρθε και το καπέλο του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Για την ιστορία πάντως, το ΠΑΣΟΚ τον είχε προειδοποιήσει. Η συμφωνία για να τον ανακοινώσουν ως υποψήφιο περιφερειάρχη, συμπεριελάμβανε όλοι οι αντιπεριφερειάρχες να οριστούν από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους. Και τέτοιες συμφωνίες δύσκολα χαλάνε...
Read more...

Υποψήφιος στην περιφέρεια και ο Σταύρος Βαβίας


Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό "Κοινωνική Συμμαχία" του Άρη Γιαννακίδη θα είναι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας ο Σταύρος Βαβίας , ο οποίος μπαίνει στο ψηφοδέλτιο στον Έβρο με επικεφαλής την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Γεωργία Νικολάου.
Η απόφαση πάρθηκε και σύντομα θα ανακοινωθεί. Τα πρώτα ονόματα σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα που θα πλαισιώσουν το συνδυασμό.

Read more...

Aνακοίνωση υποψηφιότητας της παράταξης "Πάμε μπροστά"


Η δημοτική παράταξη «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» ανακοινώνει την υποψηφιότητα του κ. Βαγγέλη Εξαμηλιώτη στο Κεντρικό Ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.
Ο κ. Βαγγέλης Εξαμηλιώτης, έστειλε επιστολή στην παράταξη «μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» του υποψήφιου Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης κ. Μιχάλη Κογιομτζή στην οποία σημειώνει:
«ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΜΑΖΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΓΙΟΜΤΖΗ
Αγαπητοί φίλοι και συνδημότες
Θα ήθελα για όσους δεν με ξέρουν, να αναφέρω λίγα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία και συμμετοχή μου στα κοινά.
Υπήρξα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία των Πολιτών», η οποία έλαβε μέρος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Άποψή μου, για το θέμα της συνεργασίας, στα πέντε χρόνια συμμετοχής στην παράταξη αυτή ήταν ότι η ...............

διαφωνία είναι υγεία, όταν είναι αιτιολογημένη και η συνεργασία ευλογημένη, όταν λύνει προβλήματα.
Μέσα στην «Κοινωνία των Πολιτών» υπάρχουν άτομα άξια και έντιμα, μα πολύ «θυμωμένα πολιτικά», τόσο θυμωμένα ώστε στην τελευταία Γενική Συνέλευση πήραν απόφαση, κατά πλειοψηφία, να μην κατέλθουν στις εκλογές και να μην υποστηρίξουν καμιά δημοτική παράταξη. Η προσωπική μου θέση από την ίδρυση της παράταξης ήταν οι συνεργασίες. Θα μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω, οπότε παραιτήθηκα από όλα τα όργανα.
Το πρόβλημα για παράδειγμα τι σημαίνει χρισμένη ή στηριγμένη υποψηφιότητα Δημάρχου θα μας πάρει πολύ καιρό να το διαχειριστούμε ως κοινωνία. Τα κόμματα έχουν σοβαρές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Πρόταση: ενιαίο ψηφοδέλτιο Δημάρχων και ενιαίο ψηφοδέλτιο Δημοτικών Συμβούλων. Δεν θα έλυνε όλα τα προβλήματα, αλλά θα τα άμβλυνε και το σημαντικότερο θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μετά από πολύ σκέψη, αποφάσισα να συμμετάσχω σ’ αυτές τις εκλογές, αν και το υπάρχον κλίμα δεν είναι το καλύτερο για μένα. Συνεργασία για τη συνεργασία, αν δεν ικανοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις προς την σωστή κατεύθυνση, είναι έννοια κενή.

Στην παράταξη σας έχω βρει αρκετούς συνομιλητές και αποφάσισα να ζητήσω τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιό σας, υπό τον όρο, ότι θα με δεχτείτε ως

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Με εκτίμηση στο πρόσωπο του Μιχάλη και σεβασμό στην παράταξη σας

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΞΑΜΗΛΙΩΤΗΣ»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Μιχάλης Κογιομτζής σε δήλωσή του ευχαρίστησε τον κ. Βαγγέλη Εξαμηλιώτη, τον καλωσόρισε και σημείωσε πως: «Η παράταξή μας γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να συναντηθούν σε μια κοινή πορεία προς το μέλλον, κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν τη Δημαρχία χώρο ευθύνης και όχι χώρο άσκησης εξουσίας. Αυτή η ανάγκη οδήγησε στην αποδοχή μιας προγραμματικής συμφωνίας, ενός κοινωνικού συμβολαίου, που δεσμεύει όλες τις συνεργαζόμενες δυνάμεις και προσωπικότητες σε ένα σύνολο αρχών και στόχων για την ανάπτυξη του νέου Δήμου Αλεξανδρούπολης.»

Το Γραφείο Τύπου


Read more...

Ρόλο σε Πρωτόπαπα και Μπεντενιώτη δίνει ο Γιώργος

Κάλυψε τα κενά…


http://img.protothema.gr/
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλυψε και τα τελευταία κενά, που είχαν δημιουργήσει εκείνες οι αλλαγές, καθώς όρισε νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τον Μανώλη Μπεντενιώτη, οι οποίοι θα πλαισιώνουν τον Πέτρο Ευθυμίου, που παρέμεινε στη θέση.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον ανασχηματισμό, μαζί με τον κ. Ευθυμίου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος ανάλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι προ ημερών εξελέγη στη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας- θέση την οποία επίσης κατείχε ο κ. Παπουτσής – ο Βασίλης Έξαρχος.

Read more...

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ


Από το : Capital.gr
Πληροφορίες περί παραίτησης του Προέδρου του Χ.Α., Σπύρου Καπράλου, συνοδεύουν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις...
της ΕΧΑΕ. Η θητεία του κ. Καπράλου λήγει στις 25 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες του προτάθηκε μείωση του μισθού του κατά 50%, πρόταση την οποία ο πρόεδρος του Χ.Α. δεν αποδέχθηκε.

Read more...

Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ : "ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"...


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επιχείρησε να αναλύσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι αυτά οφείλονται στους υπέρμετρους εξοπλισμούς που πραγματοποίησε η χώρα μας για φανταστικούς εχθρούς! Μιλώντας στην έναρξη του...
ακαδημαϊκού έτους του Πανεπιστημίου Πίρι Ρέις στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους «φανταστικούς εχθρούς» που, όπως είπε, είχε κατασκευάσει στο παρελθόν η Ελλάδα σημειώνοντας: «Βαρύ το κόστος της κατασκευής φανταστικών εχθρών» και «δεν πρέπει να υποπέσει στο ίδιο λάθος η Τουρκία». Δεν πέρασαν ούτε πέντε μήνες από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο που τον συνόδευε και τις υποσχέσεις του ότι θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία με τουρκικές επενδύσεις (υπέγραψε μάλιστα και 21 μνημόνια συμφωνίας) και τις παραινέσεις του προς τα ελληνικά ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν ως ραντάρ, και προχθές στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψε και τα αίτια της ελληνικής κρίσης. «Πίσω από την κρίση αυτή βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζουν και αναπτύσσονται συνεχώς. Οταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε και το μέλλον της χώρας. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονα χώρα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Ερντογάν δεν είπε τίποτα για το πώς θα μειωθούν οι εξοπλισμοί, και βεβαίως δεν έκανε λόγο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και τις παραγγελίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκανε ήδη Τουρκία για υπερσύγχρονα όπλα για το πενταετές εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Πάντως ο τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι και η Τουρκία είχε «φανταστικούς εχθρούς» λέγοντας: «Στο παρελθόν υπήρχε η έκφραση ότι η Τουρκία είναι περιστοιχισμένη από τρεις πλευρές από θάλασσα και από τέσσερις πλευρές από εχθρούς. Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε για τη θάλασσα, αλλά ξοδεύτηκαν η ενέργεια και η ελπίδα της χώρας μας στο όνομα των φανταστικών εχθρών. Η Τουρκία ασχολήθηκε επί χρόνια με τους φανταστικούς εχθρούς που κατασκευάστηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και δεν κατάφερε να αφιερώσει χρόνο στις θάλασσές της, στα μέταλλά της, σ τους ποταμούς της και το κυριότερο, στον συνάνθρωπό της, στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους νέους, στα παιδιά και στην Παιδεία, δηλαδή στο μέλλον της».
Read more...

ΓΚΡΙΖΑ ΣΠΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Πόλεμο με σποτάκια στο Διαδίκτυο, αλληλοκατηγορίες για ψέματα και εξαπάτηση των Ελλήνων και πυρά που διαρκώς θα αυξάνονται ξεκίνησαν χθες ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία, με στόχο τη συσπείρωση των οπαδών τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τις...
ομοβροντίες των καταγγελιών ξεκίνησε χθες το μεσημέρι ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος 24 ώρες μετά τη θερμή συνομιλία του με τον κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή τον κατηγόρησε χθες για πλήρη αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεών του προβάλλοντας ταυτόχρονα ένα βίντεο πεντάλεπτης διάρκειας με δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ( «τα λεφτά υπάρχουν», «δεν χρειάζεται το ΔΝΤ» ) που στη συνέχεια ανατράπηκαν από την υπογραφή του μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο, ενώ αναφέρθηκε με ειρωνική διάθεση στην πρόσφατη βράβευση του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, λέγοντας ότι σύντομα οι πολίτες θα ανταμείψουν τον Πρωθυπουργό για την ειλικρίνειά του και ιδιαίτερα για τη φράση «τα λεφτά υπάρχουν». Απάντηση δόθηκε λίγη ώρα αργότερα από την κυβέρνηση, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή αλλά και με την παραπομπή σε ένα άλλο βίντεο από ομιλία του κ. Σαμαρά τον Μάιο του 2009, στην οποία ο πρόεδρος της ΝΔ επαινούσε την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή και έλεγε ότι εν μέσω κρίσης το έλλειμμα του 2009 υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 4% και 4,5%. Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες με διαξιφισμούς κορυφαίων στελεχών από τα δύο κόμματα, αλλά και με προβολή των σχετικών βίντεο από τα όσα έλεγαν οι κκ. Παπανδρέου, Καραμανλής και Σαμαράς πριν από έναν χρόνο, σε έναν πρωτόγνωρο πόλεμο που προετοιμάζεται ήδη στο Διαδίκτυο και σε περιφερειακά ΜΜΕ. Με σύνθημα «δώσε ένα καλό μάθημα με την ψήφο σου στην κυβέρνηση», που είχε κεντρική θέση στο βίντεο που προβλήθηκε στη Ρηγίλλης πριν από την ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά , θα πορευτεί η ΝΔ τις τελευταίες 30 ημέρες ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Σαμαράς, ενώπιον των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, εξαπέλυσε χθες τη σφοδρότερη επίθεσή του στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με στόχο τη συσπείρωση των οπαδών του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «πολιτική εξαπάτηση» και κατέληξε λέγοντας: «Δεν είμαστε ΠαΣοΚ». Η Ρηγίλλης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο διάρκειας πέντε λεπτών βίντεο που πρόβαλε χθες, στο οποίο τονίζεται με έμφαση η περίφημη φράση του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», που προβλήθηκε αρκετές φορές, αλλά και στην επισήμανση του αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου ότι «μαζί τα φάγαμε». Ηδη το «γαλάζιο» βίντεο προβάλλεται από δεκάδες μπλογκ ανά την επικράτεια και τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να προβληθεί και από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Στο βίντεο- που είναι συνέχεια αυτού που προβλήθηκε στη ΔΕΘ πριν από τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά- προβάλλονται σε μαύρο φόντο και με μουσική υπόκρουση αρκετές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, όπως π.χ. αρνητικές αναφορές για το ΔΝΤ, όσο και άλλες για μη αύξηση του ΦΠΑ, κ.ά. Το γαλάζιο βίντεο ολοκληρώνεται ως εξής: «Ενας χρόνος ΠαΣοΚ. Εθνική απόγνωση. Εθνική κατάθλιψη. Αν καταπιούμε αυτά, θα καταπιούμε και άλλα. 7 Νοεμβρίου 2010- Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δώσε ένα καλό μάθημα με την ψήφο σου». Ιδιαίτερα επιθετικός ο κ. Σαμαράς, κινούμενος παράλληλα με τη ρητορική της Αριστεράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα μνημόνιο «με το οποίο “έδεσε” την Ελλάδα χειροπόδαρα και “παρέδωσε” τα κλειδιά της διακυβέρνησής της» στην τρόικα. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τρομοκρατεί τον λαό», είναι «αληθινά επικίνδυνη», τη χαρακτήρισε τη «χειρότερη που υπήρξε στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία», ενώ μίλησε για «ύψιστη ανευθυνότητα» και «συνειδητή εξαπάτηση του εκλογικού σώματος» . Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε του οικονομικού σχεδίου που προτείνει η ΝΔ και ειδικά για τον μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να υποσχεθώ τίποτε που η χώρα δεν αντέχει» . Επανέλαβε την πρόθεσή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο, ενώ λίγο αργότερα ο ΛΑΟΣ ζήτησε να γίνει έρευνα κατά την περίοδο 1996-2010. Ιδιαίτερη σημασία είχε η στάση του κ. Σαμαρά που για να κερδίσει ξανά όσους ψηφοφόρους είχαν κατευθυνθεί προς τον ΛΑΟΣ, υπεραμύνθηκε της κατάργησης του νόμου για το μεταναστευτικό, της αποκατάστασης του εθνικού χαρακτήρα του υπουργείου Παιδείας και της ενίσχυσης των «κόκκινων γραμμών» στην εξωτερική πολιτική. Στον αντίποδα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης , που κατηγόρησε τη ΝΔ για ανεδαφικές προτάσεις, μιλώντας στην ΚΟ του ΛΑΟΣ είπε με νόημα πως το κόστος διατήρησης τόσο μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών κοστίζει τεράστια ποσά που καθιστούν την όποια προσπάθεια εξόδου από την οικονομική δυσπραγία απολύτως αδύνατη.

Read more...

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εκτός φυλακής θα βρεθούν σύντομα όσοι κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας λόγω αδυναμίας να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα ή τη χρηματική ποινή που τους έχει επιβληθεί, σύμφωνα με μία σειρά μέτρων του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία διαπνέονται...
από διάθεση άρσης των αδικιών, εκσυγχρονισμού του συστήματος ποινών, αλλά και αποσυμφόρησης των φυλακών. Oι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της ποινικής δίκης και, εφόσον εφαρμοστούν ως έχουν, θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων που βρίσκονται στη φυλακή εκτίοντας ποινές φυλάκισης έως 5 έτη. Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικείμενων διατάξεων θα είναι η αποφυλάκιση 130 ανθρώπων που κρατούνται όχι γιατί τους έχει επιβληθεί κάποια ποινή, αλλά επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα. Εφεξής άλλωστε θα απαγορεύεται η κράτηση για τον λόγο αυτό σε κάθε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας καταβολής των εξόδων της δίκης. Και άρρωστοι Το ανθρώπινο πρόσωπο του σωφρονισμού πάντως προβάλλει κυρίως από τη διάταξη που προβλέπει την έκτιση της ποινής κατ΄ οίκον για όλους τους κρατουμένους άνω των 75 ετών οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης (έως 5 έτη), ενώ για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων (ανάπηροι, καρκινοπαθείς, παραπληγικοί κ.ά.) όπως και για μητέρες που μεγαλώνουν στη φυλακή τα έως τριών ετών παιδιά τους, ο χρόνος κράτησης θα υπολογίζεται στο διπλάσιο (η μία ημέρα για δύο), όπως ισχύει για όσους εργάζονται στις φυλακές. Με κατεύθυνση την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ποινικού συστήματος, προωθείται επίσης ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να προσδιορίζει το ποσό της μετατροπής της ποινής αναλόγως της οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης του κατηγορουμένου. Ετσι, εκτός του ότι θα μετατρέπονται σε χρηματικές οι ποινές φυλάκισης έως 3 ετών (αντί των 2 που ισχύει σήμερα), επανακαθορίζονται τα όρια της μετατροπής. Το ποσό θα κυμαίνεται από 5 έως 100 ευρώ ημερησίως, (σήμερα από 10 έως 60 ευρώ) ώστε να μπορεί το δικαστήριο να ορίσει τη μετατροπή στο κατώτερο όριο για έναν άνεργο οικογενειάρχη και στο ανώτατο ενδεχομένως για κάποιον κατηγορούμενο για οικονομικά εγκλήματα. Παράλληλα προβλέπεται και η τμηματική καταβολή της χρηματικής ποινής- με προθεσμία 2 έως 3 ετών- που θα αποφασίζεται απευθείας από το δικαστήριο, εφόσον ο κατηγορούμενος δεν έχει δυνατότητα άμεσης πληρωμής του συνολικού ποσού. Οσοι κρατούνται σήμερα γι΄ αυτό τον λόγο θα αποφυλακιστούν κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών που ανήκουν στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα καταβολής της χρηματικής τους ποινής ανέρχονται στους 1.100. Κοινωφελής εργασία Για όσους πάντως δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τμηματικά, προβλέπεται η τροποποίηση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, με τη μείωση των ωρών συγκριτικά με τις ώρες που ισχύουν σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ποινές ενός έτους η κοινωφελής εργασία θα προσδιορίζεται μεταξύ 100 και 240 ωρών, ενώ το ανώτατο όριο θα αγγίζει τις 720 ώρες για ποινές έως τριών ετών. Σε κοινωφελή εργασία ή σε χρηματική ποινή αν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής, θα μπορεί επίσης να μετατρέπεται το 1/5 της ποινής των καταδικασθέντων από 3 έως 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5, προκειμένου έτσι να συμπληρώσουν τα 2/5 της ποινής και να αφεθούν ελεύθεροι με όρους. Ακόμη μία καινοτομία που εισάγεται με το νέο νομοθέτημα αφορά τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σε όλους τους καταδικασθέντες σε φυλάκιση έως 5 ετών, εφόσον όμως δεν έχουν παλαιότερη καταδίκη με ποινή άνω του ενός έτους.
Read more...

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ "ΜΑΧΑΡΙ" ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εως και 40% µειώνεται το κόστος των παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισµένων του Δηµοσίου (ΟΠΑΔ) µε την εφαρµογή ενός συστήµατος ηλεκτρονικού... µατιού. Στα πρότυπα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρµάκων, δηµιουργήθηκε και λειτουργεί από την 1η Σεπτεµβρίου...
σύστηµα ηλεκτρονικής καταγραφής των εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισµένους του ΟΠΑΔ – από γενικές αίµατος έως και µαγνητικές τοµογραφίες – για την περιστολή των δαπανών του Οργανισµού. Τα αποτελέσµατα ήταν άµεσα. Οι ηλεκτρονικά καταγεγραµµένες παραποµπές µέσα σε ένα µήνα εµφανίζουν µέση δαπάνη ανά ασφαλισµένο 70,13 ευρώ, όταν το 2009 οπότε εφαρµοζόταν η παραδοσιακή µέθοδος της χειρόγραφης αναγραφής των εξετάσεων στο βιβλιάριο, άγγιζε τα 150 ευρώ. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του Ταµείου, οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης του ΟΠΑΔ κατά την περίοδο 2004 - 2008 υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση µε την προηγούµενη πενταετία, αγγίζοντας το ποσό των 1,75 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2008 το κόστος για τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασφαλισµένοι άγγιξε τα 223,5 εκατ. ευρώ. Στο πιλοτικό πρόγραµµα της ηλεκτρονικής καταγραφής των παρακλινικών εξετάσεων έχουν ενταχθεί εθελοντικά µέχρι σήµερα 1.325 συµβεβληµένοι γιατροί από τους συνολικά 12.744 όλων των ειδικοτήτων που συνεργάζονται µε το Ταµείο. Στόχος, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Κυριάκο Σουλιώτη, είναι «να µειωθεί η δαπάνη κατά 20% µε την καθολική λειτουργία του συστήµατος το 2011». Μάλιστα, εξετάζεται και το ενδεχόµενο το Ταµείο να δέχεται συνταγές µόνο από συµβεβληµένους γιατρούς, ενώ µέχρι σήµερα δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισµένους να επισκέπτονται οποιονδήποτε ιδιώτη γιατρό (δεν χρειάζεται να είναι συµβεβληµένος). Η πρακτική όµως αυτή, φαίνεται να φουσκώνει τα χρέη του ΟΠΑΔ αφού οι ελεγκτές γιατροί είναι αδύνατο να διενεργήσουν ενδελεχείς ελέγχους. Σχέδια επέκτασης Σηµειώνεται πως το πιλοτικό πρόγραµµα ηλεκτρονικής καταγραφής των εξετάσεων γίνεται µε την υποστήριξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεδοµένης της ανάγκης για περιστολή των δαπανών και καταπολέµηση της σπατάλης. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει και η σκέψη συνεργασίας σε διαταµειακό επίπεδο, όπως άλλωστε προβλέπεται και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρµάκων. Οι ειδικοί ελπίζουν πως µε τον τρόπο αυτό θα µπει φρένο στην υπερκατανάλωση ιατρικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύµφωνα µε τα στατιστικά δεδοµένα του ΟΠΑΔ, σε ορισµένες περιφέρειες παρατηρούνται φουσκωµένες δαπάνες και όπως λένε οι ειδικοί, είναι πιθανό να σχετίζονται µε την ανάπτυξη της αγοράς στον τοµέα της υγείας (γιατροί και διαγνωστικά κέντρα). Ως αποτέλεσµα, δηµιουργείται µια «βιοµηχανία εξετάσεων» αφού οι συνταγές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσµού. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι αρµόδιοι την προθυµία που έδειξαν οι γιατροί να συµµετέχουν στο πρόγραµµα. Σε πρώτο στάδιο οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν σε 4.898 γιατρούς, από τους οποίους περίπου οι µισοί δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισµό (παραδείγµατος χάριν υπολογιστή ή σύνδεση µε το Διαδίκτυο) ώστε να µπορέσουν να το εφαρµόσουν. Από τους υπόλοιπους, 63,3% δέχτηκε να συµµετέχει πιλοτικά στο πρόγραµµα, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που δήλωσαν πως θα το σκεφτούν. Οταν ο ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο τους καταγράφουν σε ειδική ηλεκτρονική φόρµα το ΑΜΚΑ του, µέσω του οποίου γίνεται η ταυτοποίηση µε τον ασφαλιστικό φορέα και τις εξετάσεις που προτείνουν στους ασθενείς. Στο τέλος κάθε µήνα το σύστηµα παράγει εκθέσεις µε τις συνταγές ανά γιατρό, ειδικότητα, περιοχή κ.λπ. Στόχος της διοίκησης του ΟΠΑΔ είναι, µε την καθολική εφαρµογή του συστήµατος, αφενός να ελέγχονται οι υπερβολικές συνταγογραφήσεις εξετάσεων και αφετέρου να απλουστευθεί η διαδικασία εγκρίσεων και να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισµένων. «Οι γιατροί άρχισαν να συνειδητοποιούν την κρισιµότητα της κατάστασης και να δείχνουν διάθεση συνεργασίας, η οποία άλλωστε είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήµατος», λέει ο κ. Σουλιώτης, ο οποίος έχει αύριο συνάντηση µε εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Read more...

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στο αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού αξιών πρόκειται να ενταχθεί όλη η Ελλάδα από το 2011, γεγονός που σηµαίνει αύξηση των φόρων για µεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονοµιές και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για βίλες, ακριβά ακίνητα και κατοικίες...
σε τουριστικές περιοχές µε µεγάλη αξία, ακόµη και εκεί όπου ήταν εκτός του συστήµατος αντικειµενικών αξιών, στο εξής θα καταβάλλεται µεγαλύτερος φόρος, ο οποίος θα επηρεάσει και συµβολαιογραφικά, δικηγορικά και άλλα έξοδα. Πρόκειται για οικισµούς στους οποίους δεν υπάρχει εγκεκριµένο ρυµοτοµικό σχέδιο και όπου οι µεταβιβάσεις γίνονται ακόµη βάσει συγκριτικών στοιχείων της αρµόδιας Εφορίας. Με την ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού παύει να υπάρχει δυνατότητα εκ µέρους των φορολογικών αρχών να υπολογίζουν κατά βούληση την αξία των ακινήτων, όπως συµβαίνει συχνά σήµερα. Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονοµικών έλεγε χθες ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενταχθούν σταδιακά όλες οι περιοχές της χώρας στο αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού των ακινήτων. Τέτοιοι οικισµοί υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και είναι χωριά ή κωµοπόλεις χωρίς εγκεκριµένο σχέδιο πόλης, όπως για παράδειγµα το Λεωνίδιο, τα Λαγκάδια και τα Τρόπαια Αρκαδίας ή στη Θεσσαλονίκη οι περιοχές Μάλγαρα, Κύµινα, Τριάδι Θέρµης, καθώς επίσης παραθαλάσσιες περιοχές σε νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν διάσπαρτοι τέτοιοι οικισµοί σε όλους σχεδόν τους νοµούς της χώρας. Με την ένταξη των οικισµών αυτών στο σύστηµα αντικειµενικών τιµών η κυβέρνηση επιδιώκει να σταµατήσει αυτό που παρατηρείται σήµερα, που για µια µεταβίβαση ακόµη και σε παραλιακή περιοχή ο ενδιαφερόµενος πληρώνει ελάχιστα ποσά φόρου ή το ΕΤΑΚ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι µικρό, ακόµη και αν πρόκειται για πανάκριβα ακίνητα. Ακριβαίνουν όλα Τι σηµαίνει όµως η ένταξη των περιοχών στο σύστηµα προσδιορισµού αντικειµενικών αξιών, αν αυτές αυξηθούν για παράδειγµα κατά 30%; Οτι αντίστοιχα θα αυξηθούν οι φόροι µεταβίβασης και οι άλλοι φόροι ακινήτων (κληρονοµιάς, ΦΜΑΠ κ.λπ.) , τα συµβολαιογραφικά δικαιώµατα, η αµοιβή των δικηγόρων και τα δικαιώµατα του υποθηκοφύλακα. Πόση είναι η διαφορά Οπως λέει ο Νίκος Στασινόπουλος, µέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συµβολαιογράφων Αθηνών, για την αγορά σήµερα ενός στρέµµατος γης σε παραλιακό χωριό της Πελοποννήσου, µε ορισµένη από την Εφορία τιµή τα 50 ευρώ το τετραγωνικό, η αξία βάσει της οποίας θα υπολογισθεί ο φόρος µεταβίβασης είναι 50.000 ευρώ. Αν η περιοχή ενταχθεί στο σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού µε αύξηση 30%, τότε η αντίστοιχη φορολογητέα αξία θα ανέλθει σε 65.000 ευρώ. Ανάλογα θα αυξηθούν οι φόροι µεταβίβασης και οι δηµοτικοί. Αντί για 4.738 ευρώ, ο αγοραστής θα πληρώσει 6.283 ευρώ φόρο. ΣΤΑ ΥΨΗ Θα αυξηθούν οι φόροι µεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονοµιών και µεγάλης ακίνητης περιουσίας Στόχος να αποκαλυφθούν µαύρα εισοδήµατα Η ΑΥΞΗΣΗ των αντικειµενικών αξιών από το 2011 θα αφορά την πρώτη από τρεις δόσεις που πρόκειται σωρευτικά να γίνουν (οι άλλες δύο το 2012 και το 2013), γεγονός που αναµένεται να επιφέρει νέο πλήγµα στην «παγωµένη» από την κρίση κτηµαταγορά. Το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι µε την εξίσωση των αντικειµενικών αξιών µε τις αγοραίες θα µπορέσει να φέρει στην επιφάνεια µαύρα εισοδήµατα, τα οποία διαφεύγουν από τη φορολόγηση µε βάση την απολύτως νόµιµη οδό της αναγραφής των αντικειµενικών αξιών στα συµβόλαια. Με τον τρόπο αυτό, στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι οι κατασκευαστές θα πάψουν να εισπράττουν κάτω από το τραπέζι και αφορολόγητα µεγάλα ποσά, τα οποία αφορούν ακριβώς τη διαφορά ανάµεσα στην αντικειµενική τιµή που περιγράφεται στο συµβόλαιο και την πραγµατική αξία πώλησης των ακινήτων. Το υπουργείο πάντως έχει εγγράψει και στον προϋπολογισµό 2011 έσοδα 270 εκατ. ευρώ το επόµενο έτος, 200 το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013. Υπενθυµίζουµε ότι η τελευταία αύξηση των αντικειµενικών αξιών έγινε το 2007 από τον τότε υπουργό Γ. Αλογοσκούφη και παρ’ ότι και επί κυβέρνησης Ν.Δ. υπήρχαν σχέδια για την εξίσωση αντικειµενικών και αγοραίων τιµών, αυτά τελικά δεν προχώρησαν. Ετσι, οι αποκλίσεις ανάµεσα στις δύο τιµές είναι και σήµερα χαοτικές ξεπερνώντας σε ακραίες περιπτώσεις ακόµα και το 200%. Θα φθάσουν κοντά στις πραγµατικές αξίες ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονοµικών µελετά µια συνολική αναδιάρθρωση µε αυξήσεις των αντικειµενικών αξιών γης που αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως ώστε να πλησιάσουν περισσότερο τις πραγµατικές αξίες. Για παράδειγµα, στα Μεσόγεια υπάρχουν σήµερα περιοχές µε αντικειµενική τιµή στρέµµατος 5.000 ευρώ, όταν η αγοραία φτάνει ενδεχοµένως και τα 15.000. Στην περιφέρεια έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις αγοραπωλησιών αγροτεµαχίων µε αντικειµενική αξία... 10, 20 και 30 φορές χαµηλότερη από την πραγµατική τιµή. Σήµερα ο υπολογισµός των αντικειµενικών αξιών γης εκτός σχεδίου πόλεως γίνεται µε βάση τις λεγόµενες Αρχικές Βασικές Αξίες (ΑΒΑ) και Ειδικές Βασικές Αξίες (ΕΒΑ). Στο πλαίσιο της αναπροσαρµογής αυτής µελετάται να απλοποιηθεί το σύστηµα, ούτως ώστε το έντυπο Ε9 να περιλαµβάνει όλα τα στοιχεία βάσει των οποίων η Εφορία θα µπορεί να υπολογίσει τις αντικειµενικές αξίες. Το σηµερινό Ε9 δεν παρέχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Read more...

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Κατατέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας και Βουλγαρίας οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την διαχειρίστρια Trans-Balkan Pipeline, όπως έγινε χθες γνωστό. Η κατάθεση έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας και το υπουργείο Οικολογίας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας...

και η έκθεση αναφέρεται στις επιπτώσεις στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον κατά την περίοδο τόσο της κατασκευής, όσο και της εκμετάλλευσης του αγωγού. Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε από τις εταιρείες συμβούλους για την κατασκευή του αγωγού ILF Consulting Engineers και Environmental Resources Management (ERM). Όπως έχει ανακοινωθεί και παλαιότερα οι μέτοχοι της Trans-Balkan Pipeline B.V (TBP) σχεδιάζουν να συνεδριάσουν εντός του Οκτωβρίου στο Άμστερνταμ, ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση της διοίκησης της εταιρείας. Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία υπέγραψαν το 2007 τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων και χωρητικότητας 35 εακτ. τόνων. Για την υλοποίηση του σχεδίου στις 6 Φεβρουαρίου 2008 ίδρυσαν και καταχώρισαν την εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V., το 51 % της οποίας ανήκει στη Ρωσία, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να μοιράζονται το 49 %. Η τύχη της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας δεν ήταν εύκολη από τη στιγμή, που σχηματίστηκε στη Βουλγαρία υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Μπόικο Μπορίσοφ. Στα τέλη Ιουλίου οι πλευρές κατάφεραν να πετύχουν κάποια πρόοδο και η βουλγαρική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, που χρωστά στην κοινοπραξία ως συνδρομή της και συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας του σχεδίου του αγωγού. «Ωστόσο η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο παραμένει υπό ερωτηματικό», καταλήγει το ρωσικό πρακτορείο.

Read more...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν.ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΥ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ


Την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης σε βάρος του μέχρι πρότινος ανακριτή της υπόθεσης της Siemens κ. Νίκου Ζαγοριανού, καθώς και έναν νέο κύκλο ερευνών σε βάρος του διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Οι εφέτες διατάσσουν την άσκηση ποινικής δίωξης για δύο συγκεκριμένες πράξεις κατάχρησης εξουσίας σε βάρος του πρώην ανακριτή της υπόθεσης, ο οποίος ελέγχεται ήδη ποινικά από τον εφέτη-ανακριτή κ. Χρ. Χασιώτη...


Το βούλευμα δίνει εντολή για την άσκηση δίωξης για δύο περιπτώσεις: η πρώτη διότι δεν συμπεριέλαβε στη δίωξη για δωροδοκία σε βάρος του πρώην στελέχους της Siemens, κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου και τη χρονική περίοδο 2007-2008. Η δεύτερη διότι διαβίβασε πρακτικά της δικογραφίας στην εισαγγελία, έχοντας συμπεριλάβει το αδίκημα της απάτης που στρεφόταν κατά κρατικών λειτουργών αντί του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου που θα έπρεπε να έχει θέσει. Με το βούλευμά τους οι εφέτες και ύστερα από σχετικό έγγραφο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ζητούν τη διαβίβαση στην εισαγγελία αντίγραφου της δικογραφίας, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης εκ μέρους του κ. Ζαγοριανού και άλλων αξιόποινων πράξεων. Ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης της Siemens έχει απαλλαγεί με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για πειθαρχικά αδικήματα που τον βάρυναν για το χειρισμό του στην υπόθεση αυτή.

Read more...

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ 5ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΘΗΝΑΣ


O Nίκος Καραγεωργόπουλος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα, με τον επικεφαλή του συνδιασμού "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ", υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη.
Read more...