Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΛΟΓΟΣ –ΠΡΟΒΛΕΨΗ –ΣΧΕΔΙΟ - ΚΟΙΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΟΡΑΜΑ


Το τουρκικό ρατσιστικό κράτος στον Πόντο δεν μπορούσε να μην ολοκληρώσει την πολιτική της γενοκτονίας ,του ξεριζωμού και της τουρκοποίησης των εξισλαμισθέντων πληθυσμών με την καταστροφή του καλλιτεχνικού, του ιστορικού και του μορφωτικού μας πλούτου, των ποντιακών μνημείων, των θρησκευτικών και των άλλων κτισμάτων και συμβόλων πολιτιστικής παρουσίας χιλιετηρίδων. Η πραγματικότητα της ιστορικής μονής της Σουμελά δίνει την εικόνα της καταστροφής. Επιπλέον αντικατέστησαν τα σύμβολα αυτά ,που ήταν δημιουργήματα του παγκοσμίου πολιτισμού, με μνημεία μίσους ,όπως αυτό του Τοπάλ Οσμάν στην Κερασούντα.
Μέσα από δική μας προετοιμασία και ...........

πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και η ΟΥΝΕΣΚΟ οφείλουν: Να δημιουργήσουν μια μόνιμη επιτροπή για τη διάσωση,την προστασία και τη συνέχεια της ποντιακής γλώσσας και του πολιτισμού των Ποντιακών Κοινοτήτων στον Πόντο. Να είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα τουρκικά αρχεία του Πόντου, στα στοιχεία δηλαδή της μορφωτικής κληρονομιάς μας. Να αναλάβουν τη συντήρηση, την προστασία και την αναστήλωση των ποντιακών θρησκευτικών ή άλλων αρχιτεκτονικών μνημείων. Ειδικότερα οι ιστορικές μονές της Παναγίας Σουμελά ,του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και η μονή του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος θα πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο και ανέκαθεν υπάγονταν. Είναι τόση η ολιγωρία, η πολιτική μας μυωπία, ώστε φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε καθολικό ιερωμένο στην πύλη της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Από την ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο 2ο παγκόσμιο Ποντιακό συνέδριο, Αύγουστος του 1988 στην Θεσσαλονίκη.

Read more...

Ρωσία-Βουλγαρία συζητούν για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη



Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των δύο πλευρών το Σεπτέμβριο Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής Transneft, Igor Dyomin, μια αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία θα συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα. Αντικείμενο της συνάντησης ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Simeon Dyankov.

http://www.newsbeast.gr/

Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος: "Κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό"

Στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ


protothema.gr

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί νέο μέτρο στο υπουργείο Εργασίας».

«Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα και είμαστε περήφανοι για αυτό», σημείωσε.


Read more...

Ποιους νέους υποψηφίους ανακοίνωσε η ΝΔ...

Επιβεβαίωση του Press-gr για τον Δημ. Σταμάτη

Τη στήριξή της σε εννέα ακόμη υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η ΝΔ. Οι υποψηφιότητες που «κλείδωσαν» είναι:
Δήμος Χαλανδρίου: Κουράσης Γεώργιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Καμπόσος Δημήτριος, Εκπαιδευτικός
Δήμος Αλεξανδρούπολης: Λαμπάκης Βαγγέλης, Δικηγόρος, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πόλη και Πολίτες»
Δήμος Διδυμοτείχου: Τοκαμάνης Χρήστος, Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Πρόεδρος ΤΕΔΚ
Δήμος Ορεστίδος: Τερζοπούλου Μαρία, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμος Νεστορίου: Ανδρεόπουλος Θωμάς, Επιχειρηματίας
Δήμος Αγρινίου: Σταμάτης Δημήτριος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρώην Νομάρχης
Δήμος Άκτιου-Βόνιτσας: Σολδάτος Νικόλαος, Δήμαρχος Παλαίρου
Δήμος Ναυπακτίας: Παπαθανάσης Αθανάσιος, Δήμαρχος Ναυπάκτου.
Για τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η ΝΔ θα στηρίξει το Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη.


Read more...

Αλλα 250.000 ευρώ για την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου


Σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν χωρά επ’ ουδενί εφησυχασμός», τόνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, η υπουργός ανακοίνωσε πως, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, για συμπληρωματικούς αεροψεκασμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πλήττει σχεδόν καθημερινά από 5 έως 10 άτομα.

Εξάλλου, όπως ανέφερε η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μαρία Λιονή, στο γενικό πρόγραμμα της ΠΚΜ για την καταπολέμηση των κουνουπιών διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ (έναντι 1.910.000 πέρσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα επιπλέον ποσό 300.000 ευρώ, για την προνυμφοκτονία και την ακμαιοκτονία.

Σύμφωνα με την κ. Λιονή, η κατανομή του ποσού του 1.948.000 ανά νομό έχει ως εξής: για το νομό Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ, για το νομό Πιερίας 130.000, για το νομό Ημαθίας 60.000, για το νομό Πέλλας 80.000, για το νομό Κιλκίς 18.000, για το νομό Χαλκιδικής 140.000 και για το νομό Σερρών 480.000. Πλέον των ποσών αυτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει για επιλεγμένους ψεκασμούς το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε, επίσης, ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, πως όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε ετοιμότητα και ότι η πρόληψη της μετάδοσης γίνεται με τους ψεκασμούς, την ενημέρωση και την επαγρύπνηση στις αιμοδοσίες.

Αναφερόμενη η υπουργός στις 2.000 μονάδες αίματος που είχαν δεσμευτεί ως ύποπτες, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας και εκτός μίας περίπτωσης οι υπόλοιπες μονάδες αποδείχθηκαν ασφαλείς και διατέθηκαν προς χρήση, εκτός από ελάχιστες ποσότητες των οποίων είχε περάσει η ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά στο θέμα της προμήθειας αντιδραστηρίων, με τα οποία θα ελέγχεται το αίμα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι αυτές θα γίνουν μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της διαδικασίας προμηθειών.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γεώργιος Σαρόλου, από την πλευρά του, ανέφερε ότι καθημερινά σημειώνονται 5 με 10 κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο και ίσως και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τις κλιματικές συνθήκες.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και επικεφαλής ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνεται καθημερινά έλεγχος του αίματος, ώστε να μπορεί αυτό να χορηγηθεί και ότι θα κριθεί μελλοντικά από την Επιτροπή Αιμοδοσίας αν θα ενταχθεί στη ρουτίνα ο έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

i-reportergr
Read more...

Προχωρά η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων


Χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα αναμένεται να προχωρήσει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Οι εταιρίες, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη έχουν λάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των τιμών και οι ενστάσεις που υπάρχουν κινούνται σε χαμηλό ποσοστό, όπως προκύπτει από τον έλεγχο των φαρμακοβιομηχανιών. Οι φαρμακοβιομηχανίες στις ενστάσεις τους διαπιστώνουν αποκλίσεις τιμών με τις τιμές που ορίζει το υπουργείο μέχρι και 17% αλλά είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των τιμών στις οποίες υπάρχει διάσταση απόψεων. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν στο ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού είναι καλύτερος και πιο προσεκτικός από τη ρύθμιση του περασμένου Απριλίου, όταν το υπουργείο είχε πάει σε οριζόντια μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 21,5%.

Μόνο θέμα στην τιμολόγηση που είναι ακόμη ανοικτό είναι το θέμα καθορισμού της τιμής των ορφανών φαρμάκων, τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς με σπάνιες, χρόνιες και εκφυλιστικές παθήσεις. Στις 30 Αυγούστου θα γίνει η τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών για την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, που θα περιλαμβάνει και τις 12.000 μορφές φαρμάκων, και το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

i-reportergr
Read more...

Διαψεύδονται νέα μέτρα και περικοπές...



Συμμορφώθηκε αμέσως στις προτροπές του Αντιπροέδρου..

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα» διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και εξήγησε ότι υπάρχει ένα κείμενο που θα επικαιροποιείται μετά από κάθε νέα εξέταση της χώρας μας από τους ελεγκτές. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε ούτε πρόκειται να ...

τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Νωρίτερα, μιλώντας επί της ρύθμισης που προβλέπει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες ύψους 25 δισ. ευρώ και απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με την ρύθμιση δεν χαρίζονται χρήματα στις τράπεζες. Ο υπουργός τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν με όρους και προϋποθέσεις και μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας, «ώστε να πάνε στην πραγματική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Ακόμα, ανέφερε ότι η ρύθμιση δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» διαβεβαίωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το Ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ' ότι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο. Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο. "Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Όποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Όσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα".

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το κόστος του συστήματος είναι μόλις 800.000 ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Για τα βαρέα και ανθυγεινά είπε ότι από την 1η Ιουλίου του 2011 θα υπάρξει νέα λίστα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δε θα θιγούν όσοι είναι κοντά στη σύνταξη ή όσοι είναι κοντά στα 3.600 ένσημα.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει μείωση των επικουρικών συντάξεων μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών.
skai.gr


Read more...

Mε το βλέμμα στον Δήμο Αθηναίων, αποχωρεί από τον Συνήγορο του Πολίτη...


Την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη θα υποβάλει εντός Σεπτεμβρίου ο κ. Γιώργος Καμίνης, έπειτα από δύο θητείες -συμπληρώνονται τον προσεχή Μάρτιο- στη θέση αυτή. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δέχτηκε να συζητήσει την πρόταση Κουβέλη να είναι υπερκομματικός υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, χαρακτηρίζοντάς την «εναλλακτική πρόταση που...

...θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις».

Την πρόταση του κ. Φώτη Κουβέλη για την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων εξετάζει σοβαρά και το ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ο κ. Καμίνης αναφέρει: «Τον προσεχή Μάρτιο συμπληρώνω οκτώ χρόνια, δηλαδή δύο πλήρεις θητείες στο αξίωμα του Συνήγορου του Πολίτη, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στην ίδια αρχή από τη θέση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Βασική μέριμνά μου από την πρώτη στιγμή ήταν η προάσπιση του κύρους και της ανεξαρτησίας της αρχής.

» Ολα αυτά τα χρόνια, από κοινού με τους άμεσους συνεργάτες μου και το προσωπικό, προσπαθήσαμε συστηματικά να εμφυσήσουμε στη δημόσια διοίκηση δύο αρχές θεμελιώδεις για ένα σύγχρονο κράτους δικαίου: τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

» Στις αρχές του μήνα ο κύριος Φώτης Κουβέλης μού γνωστοποίησε την πρόθεσή του να με προτείνει ως υπερκομματικό υποψήφιο στις επικείμενες εκλογές για το αξίωμα του δημάρχου της Αθήνας. Δέχτηκα να συζητήσω την τιμητική αυτή πρόταση, καθώς θεωρώ ότι έχω ουσιαστικά ολοκληρώσει το έργο μου στον Συνήγορο του Πολίτη.

» Επιπλέον, εκτιμώντας ότι ο Δήμος της Αθήνας διέρχεται μια οξύτατη κρίση, θεωρώ αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση που θα υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις.
» Ανεξάρτητα, πάντως, από την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, αποφάσισα να παραιτηθώ, προκειμένου να μην βαρύνει καμία απολύτως σκιά την ανεξάρτητη αρχή στην οποία υπηρετώ. Την παραίτησή μου θα υποβάλω εντός του Σεπτεμβρίου, περιοριζόμενος έως τότε στη διεκπεραίωση διοικητικών εκκρεμοτήτων, για τις οποίες δεν είναι νομικά δυνατή η αναπλήρωσή μου.

» Κατά τα λοιπά και έως την εκλογή νέου Συνήγορου του Πολίτη, θα εφαρμοστεί ο θεσμός της αναπλήρωσης από Βοηθό Συνήγορο, όπως προβλέπει ο νόμος. » Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, το προσωπικό του Συνήγορου του Πολίτη και τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κατά καιρούς προσφύγει στην ανεξάρτητη αρχή τιμώντας την με την εμπιστοσύνη τους»...
BHMA


Read more...

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 15.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Την πρόσληψη 15.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου...


Κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι η τοποθέτηση των 15.000 αναπληρωτών -εκ των οποίων οι 7.800 θα είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί- θα προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η Δ.Ο.Ε. ζήτησε χθες κατεπείγουσα συνάντηση με την υπουργό, προκειμένου να εξεταστούν από κοινού τα προβλήματα (κενά και ελλείψεις) ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Είχε προηγηθεί η δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου ότι φέτος θα είναι ίσως η δυσκολότερη σχολική χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά. «Έχουμε το μισό αριθμό διορισμών και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων», είχε τονίσει. Διορθωτικές παρεμβάσεις στις πανελλήνιες Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη του λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2013-2014.

Στόχος αυτών των αλλαγών θα είναι η σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και ο περιορισμός της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

Read more...

114 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ Δ. ΝΕΙΛΟΥ...


Αλλά οκτώ περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 114, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι σήμερα το πρωί από τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου οι 67 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 36 νοσηλεύονται...
ακόμη. Από τους νοσηλευόμενους οι 10 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δύο ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γεώργιος Σαρόγλου, η λοίμωξη μεταδίδεται μόνον από τα κουνούπια και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι ασθενείς μπορούν να νοσηλευτούν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Read more...

EΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, με το οποίο αναμένεται ότι θα αποφευχθεί στο μέλλον το φαινόμενο να είναι το κράτος ο μόνος που βάζει το χέρι στην τσέπη για να ...


διασώζει τραπεζικά ιδρύματα, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή. Οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει στο μέλλον να καταβάλλουν στο κράτος ένα μέρος των κερδών τους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να επικυρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου από το κοινοβούλιο της χώρας.

Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν με αυτό τον τρόπο θα χρησιμεύσουν για να δημιουργηθεί ένα ταμείο, από το οποίο θα αντλούνται χρήματα σε περίπτωση απειλής χρεοκοπίας μιας τράπεζας που κρίνεται στρατηγικής σημασίας. Το ποσό του φόρου θα είναι ανάλογο με το μέγεθος του ιδρύματος και του βαθμού επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων του, δηλαδή θα είναι υψηλότερο στις επενδυτικές τράπεζες, σε σχέση με τις εμπορικές.

Η Γερμανία, η οποία πραγματοποίησε πολύ δαπανηρές δημόσιες διασώσεις, όπως αυτή του εξειδικευμένου στα ακίνητα ιδρύματος Hypo Real Estate, έναντι άνω των 100 δισ. ευρώ, είναι η πρώτη χώρα που έριξε την ιδέα για ένα τέτοιο φόρο. Το Βερολίνο ελπίζει να πείσει και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο ώστε να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών του, όμως ως τώρα μόνο η Γαλλία έχει δείξει ενθουσιασμό για το σχέδιο.

Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρόν, δήλωσε την Τετάρτη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ότι η Γερμανία και η Γαλλία μοιράζονται «κοινές απόψεις» αναφορικά με τη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών. «Η δυσκολία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθεί παντού στην ευρωζώνη και τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε.

Read more...

NEO ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟ 2013-2014


Για διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων έκαναν λόγο σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Aννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος...


Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων. Ο κ. Πανάρετος τόνισε ιδιαίτερα, ότι η φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Τόνισε ιδιαίτερα για την κατάργηση της βάσης του δέκα, ότι παρά την κατάργησή της έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630. Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται. Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

Η κ. Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα. Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, τόνισε ιδιαίτερα, ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές σε βάθος, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα ετέθη χθες και στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : ΑΓΡΙΟ ΧΕΣ...ΜΟ ΤΟΥ "ΠΡΑΣΙΝΟΥ" ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗ ΣΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ!!!



Read more...

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του www.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους :
fimotro
Ημερήσια Λύκεια 90%
Ημερήσια Λύκεια 10%
Ημερήσια ΤΕΙ 90%
Ημερήσια ΤΕΙ 10%
Εσπερινά ΑΕΙ 90%
Εσπερινά ΤΕΙ 90%
ΤΕΙ ΕΠΑΛ
Read more...

Κρίσιμη σύσκεψη για την πορεία των εσόδων

Αγώνας δρόμου μέχρι το τέλος του έτους

protothema.gr
Ευρεία σύσκεψη με αποκλειστικό αντικείμενο την πορεία των εσόδων πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανησυχεί έντονα για την υστέρηση των εσόδων, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ εντός του έτους, κάτι που οφείλεται στην φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ, στην πτώση της κατανάλωσης και στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, οι γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης κλπ. Στη σύσκεψη, θα εξεταστούν οι τρόποι που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα καταφέρουν μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών (δηλαδή έως το τέλος του έτους) να μετριαστεί η απώλεια των εσόδων, καθώς αν δε γίνει κάτι τέτοιο η μοναδική επιλογή που έχει ο υπουργός Οικονομικών είναι να περικόψει επιπλέον δαπάνες, μεταξύ αυτών και των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων.
Read more...

Έτοιμος να μιλήσει ο Χριστοφοράκος

Θετική εξέλιξη για υπόθεση Siemens

.protothema.gr
Την πρόθεσή του, να καταθέσει ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Siemens που θα ταξιδέψουν στο Μόναχο εξέφρασε, δια μέσω του συνηγόρου του, ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Σύμφωνα με επιστολή της Siemens προς τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη, η γερμανική εταιρεία έχει λάβει έγγραφες βεβαιώσεις από τους κ.κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, καθώς και μια αρχική δήλωση από τον συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου ότι προτίθενται να μιλήσουν στα μέλη της επιτροπής που θα μεταβούν στο Μόναχο. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και σε ημερομηνία που θα ορίσει η γερμανική δικαιοσύνη.

Αυτή η εξέλιξη ήταν και το μόνο θετικό στοιχείο που απορρέει από την επιστολή της Siemens καθώς η διοίκηση της εταιρείας επιμένει πως, ότι υλικό έχει στην διάθεσή της το έχει αποστείλει στην ελληνική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται «εξακολουθείτε να αμφισβητείτε την ειλικρίνειά μας και συνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν έχουμε αποκαλύψει το σύνολο των στοιχείων που βρίσκεται στην κατοχή μας.

Πιστεύω πως αυτό είναι αναιτιολόγητο». Πάντως παρά τις γερμανικές παρατηρήσεις, τα μέλη της επιτροπής εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένα με την ανταπόκριση των γερμανών με τον κ. Βαλυράκη να δηλώνει ότι «η Siemens εξακολουθεί να μας δουλεύει».

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ενώ ο κ. Βαλυράκης έχει αναλάβει να καλέσει για κατάθεση τον πρώην υπουργό Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Χριστοδουλάκη, τον κ. Παύλο Νικολαϊδη και τον κ. Παντελεήμων Καράκωστα.
Read more...

Ξεκινάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στόχος η εξοικονόμηση έως 600 εκατ. ευρώ

protothema.gr
Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο να εξοικονομήσουν τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα που έφτασε το 2009 στα 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία.

Οι διοικητές των τεσσάρων μεγάλων ταμείων -Ροβέρτος Σπυρόπουλος (ΙΚΑ), Γεράσιμος Βουδούρης (ΟΑΕΕ), Παναγιώτης Πέτρουλας (ΟΓΑ) και Κυριάκος Σουλιώτης (ΟΠΑΔ)- που συναντήθηκαν την Τρίτη εκτιμούν ότι με την ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών που προωθείται με νομοσχέδιο θα ελέγξουν τις κομπίνες και τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν. Θα τεθεί πλαφόν στις συνταγές κατά ειδικότητα και αν ο γιατρός το ξεπεράσει χωρίς να το αιτιολογήσει, το ταμείο θα διακόπτει τη συνεργασία.

Ο διοικητής του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών πιστεύει ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο θα εξοικονομηθούν 500-600 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά θα χρειαστεί 300 εκατ. έξτρα χρηματοδότηση αφού έχει εξαντλήσει την επιχορήγηση του 2010. Από τη «λευκή» τρύπα που θα δημιουργηθεί ελπίζουν οι διοικητές ότι θα καλύψουν και την επιβάρυνση από την αύξηση των νοσηλίων.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων η δαπάνη τον Ιούλιο στο ΙΚΑ μειώθηκε κατά 27,79%, στον ΟΑΕΕ κατά 20,34 και στον ΟΓΑ. Για να κτυπήσουν τη σπατάλη οι διοικητές σε κοινοπραξία θα επιχειρήσουν να αγοράσουν φθηνότερα πακέτα υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία ενω θα συνεργαστούν και για να εισέλθει ζεστό χρήμα στα ταμεία και μέσω της ρύθμισης οφειλών. Μάλιστα όπως προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ μελετάται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2012 αν εξοικονομηθούν πόροι από το σύστημα .....

Read more...

Κ. Σημίτης: Κακώς κόπηκαν οι συντάξεις



«Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σε συζήτηση που είχε χθες το μεσημέρι με στελέχη του ΠαΣοΚ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου έφθασε για διακοπές. Ο κ. Σημίτης, παρ΄ ότι απέφυγε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και τις φήμες περί ανασχηματισμού, τόνισε στους συνομιλητές του πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας αρχίζουν να αποδίδουν, χωρίς όμως να έχει κριθεί ακόμη το τελικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα πάντως ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψή του ότι δεν έπρεπε να κοπούν η 13η και η 14η σύνταξη επισημαίνοντας πως «υπήρχαν και υπάρχουν άλλες δαπάνες που έπρεπε να κοπούν».

Ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αλλά συνομίλησε αρκετή ώρα με στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι «χρειάζεται να λέμε πάντα την αλήθεια στον λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για την κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει. Αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει ανάκαμψη, ενώ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Κρήτης και την τουριστική κίνηση.

Ο κ. Σημίτης θα πάει στην Ελούντα για ολιγοήμερες διακοπές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

i-reportergr.
Read more...

Κλείδωσαν οι αλλαγές...


Προσπάθεια να αποτρέψει την... ανασχηματισμολογία που έχει παραλύσει τις κυβερνητικές δραστηριότητες κατέβαλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προειδοποιώντας τους υπουργούς να σταματήσουν να την τροφοδοτούν με δημόσιες δηλώσεις και...

...ιδιωτικές συζητήσεις.

Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου στα μέλη της κυβέρνησης έγινε κατά τη διάρκεια του χθεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο χρωματίστηκε έντονα από την ομαδική επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από συναδέλφους του υπουργούς με αφορμή τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο περί λήψης νέων σκληρών μέτρων ή και εφαρμογής νέου Μνημονίου. Πρωτοστατούντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε να απαντήσει στις αιχμηρές παρατηρήσεις υπουργών«γιατί δεν βγαίνεις στα κανάλια να διαψεύσεις ότι επίκειται η λήψη νέων μέτρων ή ότι πρόκειται να υπάρξει και νέο Μνημόνιο» συνεργασίας με την τρόικα, θέμα το οποίο πλήττει βάναυσα την εικόνα της κυβέρνησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι «αντ΄ αυτού» έδωσε κάποιες απαντήσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος, για να εξαναγκαστεί στο τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να λάβει νέα μέτρα ούτε να υλοποιήσει ένα νέο Μνημόνιο. Απλώς, όταν μιλάμε- είπε- για επικαιροποιημένα σημεία του Μνημονίου εννοούμε ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο που έχει ψηφίσει η Βουλή και εφαρμόζεται ήδη.

Οι επισημάνσεις του Θ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων σχετικά με το αν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα ή όχι (αναφέρθηκε μάλιστα στο Μega, που τις τελευταίες ημέρες προβάλλει το σχετικό θέμα) υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Δ. Ρέππα, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Χ. Καστανίδη καθώς και από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρ. Παπουτσή, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση προς τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να λάβει καινούργια μέτρα, πλέον εκείνων που έλαβε την άνοιξη.

Επιβεβαίωση
Το θέμα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η επιβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι επίκεινται- όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ»- μεγάλες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας στο πλαίσιο του άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα στο Διαδίκτυο ο Πρωθυπουργός, εξήγησε ότι πλέον αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα συντονισμού που εντοπίζεται σχεδόν σε κάθε μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία. «Μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση και μάλιστα, μια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών. Εχουμε κάνει πολλά, πολλά ήταν και δύσκολα, πολλά πόνεσαν βεβαίως, αλλά και πολλά άλλα, δομικές αλλαγές και μέτρα που έχουμε πάρει που κοιτάνε προς το μέλλον και στα οποία ποτέ άλλοτε δεν είχαμε προχωρήσει».

Πληροφορίες πάντως από κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το πότε θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές στη δομή της κυβερνητικής λειτουργίας. Υποστήριζαν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο ίδιος ανέφερε χθες, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες- και μάλλον το διήμερο 5-7 Σεπτεμβρίουστη συμπλήρωση των κενών που θα προκληθούν στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των ονομάτων υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που σήμερα είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, ότι στις προθέσεις του είναι να φέρει τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης αργότερα, ίσως μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Σκοπίμως
Αλλες πηγές ανέφεραν ότι αυτή η σκόπιμη σύγχυση σχετικά με τη φύση του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να απομειώσει τις επιπτώσεις από τη συνεχή ενασχόληση των υπουργών με τον ανασχηματισμό. Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο που μοίρασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αποσπάσματα της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν, είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, όλες αυτές οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού. Εχουμε τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου μας. Οπως σας είπα, είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση, που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας, θα έλεγα κάθε κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι η χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορούσε και την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εχει ενδιαφέρον για τις μελλοντικές κυβερνητικές αλλαγές το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απένειμε εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την επιτυχή δράση τόσο των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές όσο και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο περιστατικό με τη ληστεία στον Πειραιά, αλλά και γενικώς για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
NEA


Read more...

Αναδόμηση ο ανασχηματισμός...


Λίγο πριν... διαλυθεί το υπουργικό συμβούλιο με τους υπουργούς να αισθάνονται, σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων εξ αυτών, προσωρινοί, κομμένοι, αιχμάλωτοι ή κι ακόμα μαχαιρωμένοι από συντρόφους τους λόγω της ανασχηματισμολογίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κόψει τη σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνον όσοι επιλεγούν για να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά θα...

...εφαρμοστούν οι λεγόμενες δομικές αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία.

Επί της ουσίας, ο κ. Παπανδρέου αντί για ανασχηματισμό περιέγραψε μια... αναδόμηση της κυβέρνησης και της λειτουργίας της στη βάση των δομικών αλλαγών για τις οποίες είχε μιλήσει την προηγούμενη μέρα κατ' εντολή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Αλλαγές που επεξεργάζεται η επιτροπή ξένων εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Μόνιμη ασθένεια»

Υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ότι οι προτάσεις της Επιτροπής δεν αφορούν το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού. Τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις προσπαθούν να απαντήσουν στη «μόνιμη ασθένεια» του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, την οποία περιέγραψε ως ένα πρωθυπουργικό σύστημα-γραφείο, που έχει τεράστιες εξουσίες χωρίς όμως εργαλεία εφαρμογής, λειτουργίας ή και δυνατότητας άσκησης της πολιτικής και με υπουργεία «ερμητικά κλειστά, που λειτουργούν ως φέουδα χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει υπουργούς που ίσως να θεωρούν ότι θίγονται από την πιθανή δημιουργία υπερυπουργείων, υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν υπερυπουργεία. Δίνοντας ένα παράδειγμα του τι εννοεί, ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν ειδικές υπηρεσίες που συνεπικουρούν στον συντονισμό, στην αξιολόγηση και στη διαβούλευση τον πρωθυπουργό και τα επιμέρους υπουργεία.

Στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά τις διακοπές, ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλούν για το θέμα του ανασχηματισμού, είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδο, και παρέπεμψε στην από μέρες δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αφορούν την αντικατάσταση όσων στελεχών επιλεγούν για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. «Υπάρχουν προτάσεις που αφορούν και μέλη της κυβέρνησης. Εάν αυτά επιλεγούν, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παρ' όλα αυτά κάλεσε τους υπουργούς να σταματήσουν να μιλούν για ανασχηματισμό, τον οποίο χαρακτήρισε εύκολο σπορ που ενισχύει μια παλιά αντίληψη της πολιτικής ότι ο ανασχηματισμός είναι πανάκεια.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο περιγράφοντας τους επόμενους κρίσιμους σταθμούς της κυβερνητικής πορείας, έθεσε τέσσερα ορόσημα: Την 3 Σεπτεμβρίου (36η επέτειος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ), που θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τη συμπλήρωση ενός έτους στις 4 Οκτωβρίου από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε το σήμα για στροφή της οικονομικής πολιτικής στη νέα περίοδο, στις διαρθρωτικές αλλαγές, λέγοντας ότι «όπως στο πρώτο στάδιο δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την Ελλάδα, έτσι και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών». Οσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν καταγράψει ποια υπάγονται στον τομέα του καθενός και τι μπορεί να γίνει. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για ορισμένα επαγγέλματα όπως είναι, π.χ., οι μηχανικοί ή οι αρχιτέκτονες απαιτείται μόνο υπουργική απόφαση, ενώ για άλλα όπως, π.χ., οι ιδιοκτήτες φορτηγών απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Οσον αφορά τα λεγόμενα Μνημόνια 1 και 2, ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν διαφορετικά Μνημόνια αλλά ένα, το οποίο επικαιροποιείται ανά τρίμηνο.
Ελευθεροτυπία


Read more...

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Παυλόπουλος
(από την Ημερησία)
«Η ποίηση και η μουσική που συνόδευαν την εκδήλωση για την έναρξη του Παγκόσμιου Έτους της Νεολαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δεν μπόρεσαν να απαλύνουν την εικόνα: το παρόν και το μέλλον είναι «μαύρα» για τους νέους. Μεγάλα...
θύματα της κρίσης του 2008-'09, μοιάζουν να έχουν συνθηκολογήσει, σε βαθμό που αρκετοί αξιωματούχοι να κάνουν λόγο για την χαμένη γενιά». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούσε το ολοσέλιδο αφιέρωμα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας le Monde, αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που βιώνει μεγάλο μέρος της νέας γενιάς του πλανήτη, κυρίως λόγω της έκρηξης της ανεργίας και του περιορισμού των ευκαιριών. Στο 13% Βασισμένο στα στοιχεία που περιέχονται στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO), το αφιέρωμα σημειώνει ότι στα τέλη του 2009 ο αριθμός των νέων 18-24 ετών που δεν είχαν επισήμως μια θέση εργασίας είχε φτάσει στον αριθμό-ρεκόρ των 81 εκατομμυρίων, ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Μάλιστα, η ίδια τάση συνεχίζεται και το 2010, που εκτιμάται ότι θα κλείσει με 81,2 εκατ. ανέργους στις τάξεις της νεολαίας (13,1%). Οριακή βελτίωση δεν αναμένεται πριν το 2011 -και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα βυθιστεί σε μια δεύτερη συνεχόμενη ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση της ILO, ανάμεσα στο 2007 και το 2009, ο αριθμός των άνεργων νέων αυξήθηκε κατά 7,8 εκατομμύρια -1,1 εκατ. το 2007/'08 και 6,7 εκατ. το 2008/'09. Συγκριτικά, στην αμέσως προηγούμενη δεκαετία (1997-2006), ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 191.000. Η εικόνα, όμως, δεν είναι ενθαρρυντική ούτε για τους νέους που έχουν την... τύχη να εργάζονται -κι αυτό, διότι από τις τάξεις τους προέρχεται ο ένας στους τέσσερις (για την ακρίβεια το 24%) εργαζόμενους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ποσοστά Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων εμφανίζονται στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τη διετία 2008-'09 αυξήθηκαν κατά 4,6%, για να φτάσουν το 17,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1991, όταν άρχισαν να συλλέγονται αυτά τα στοιχεία. Προφανώς, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλες ανησυχίες. «Μήπως η κρίση δημιούργησε μια χαμένη γενιά; Μήπως η αβεβαιότητα έχει ως συνέπεια την ύπαρξη μεγαλύτερου ριζοσπαστισμού;», αναρωτιέται η le Monde. Η ζωή θα δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα -και πολλά άλλα.
Read more...

"ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τέλος στο μαύρο χρήμα της προεκλογικής περιόδου βάζει ο νέος νόμος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που περιορίζει δραστικά τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών για τους περιφερειακούς και δημοτικούς συνδυασμούς. Μαχαίρι κατά 70% μπαίνει στις εκλογικές δαπάνες στις οποίες θα μπορούν να προβούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί για τις...
13 νέες αιρετές περιφέρειες, ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται και στους δήμους- για παράδειγμα, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων, οι δαπάνες για καθέναν εκ των υποψηφίων συνδυασμών δεν μπορούν να φτάσουν τα 322.500 ευρώ, από 684.000 ευρώ που ήταν το 2006. Αυτό προκύπτει από τις δύο υπουργικές αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σχετικά με το ανώτατο όριο δαπανών σε περιφέρειες και δήμους και οι οποίες απορρέουν από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτές, κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να δαπανήσει από 1.500 έως 3.500 ευρώ και κάθε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από 2.500 ευρώ έως 13.500 ευρώ - ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας όπου θέτει υποψηφιότητα. Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για όσους παραβούν τους κανόνες για τα όρια προεκλογικών δαπανών. Με ποινή έκπτωσης απειλούνται υποψήφιοι και συνδυασμοί σε περίπτωση που υπερβούν κατά 1/3 το ανώτατο όριο δαπανών, ενώ το προηγούμενο καθεστώς όριζε την αντίστοιχη ποινή για υπέρβαση κατά 1/2 των δαπανών. Περιορισμοί τίθενται και στη δυνατότητα χρηματοδότησης υποψηφίων και συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο. Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει έως 500 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο, ενώ οι συνδυασμοί έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης από το ίδιο πρόσωπο έως 2.000 ευρώ. Πρόστιμο φυλάκισης ενός έτους αλλά και αυξημένες χρηματικές ποινές περιμένουν όσους παραβιάσουν τις διατάξεις αυτές. Ετσι, ο χρηματοδότης θα τιμωρείται με πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το πρόστιμο ήταν από 2.000 έως 10.000 ευρώ. Οι υπεύθυνοι των συνδυασμών και οι υποψήφιοι που έλαβαν χρηματοδότηση από το ίδιο πρόσωπο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 20.000 έως 50.000 ευρώ, αντί των 10.000 ευρώ όπως οριζόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα ορίζεται πως η διακίνηση όλων των εσόδων και εξόδων των συνδυασμών πρέπει να γίνεται κατά 95% μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ καταργείται και η δυνατότητα διάθεσης κουπονιών παρά μόνον εάν πρόκειται για εισιτήρια εκδηλώσεων- η ρύθμιση αυτή είχε προκαλέσει μάλιστα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ. Τροποποιήσεις φέρνει ο νέος νόμος και στις Επιτροπές Ελέγχου των κανόνων προεκλογικών δαπανών και προβολής. Προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια θα συμμετέχουν πλέον σε αυτές ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της περιφέρειας, ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έδρα της περιφέρειας και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ. Χωρίς πολιτικά γραφεία οι υποψήφιοι ΜΟΝΟΝ ένα εκλογικό κέντρο ανά εκλογική περιφέρεια (τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα ή τους σημερινούς δήμους που συνενώνονται με τον «Καλλικράτη» για τις δημοτικές εκλογές και τις σημερινές νομαρχίες για τις περιφερειακές εκλογές) θα μπορούν να λειτουργούν οι υποψήφιοι συνδυασμοί των δήμων και των περιφερειών. Ούτε εκλογικά κέντρα, ούτε πολιτικά γραφεία επιτρέπονται, αντιθέτως, στην περίπτωση των υποψηφίων συμβούλων. Περιορισμοί τίθενται και για τις εμφανίσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά την προεκλογική περίοδο. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανιστούν μία φορά σε εθνικής εμβέλειας μέσα και έως δύο φορείς σε τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, ενώ περιλαμβάνονται σε αυτές τις εμφανίσεις προσωπικές συνεντεύξεις, συμμετοχή σε πάνελ, ακόμη και στα δελτία ειδήσεων.

Read more...

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Υπό προθεσμία τελούν από χθες πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνησή του, ζητώντας παράλληλα από τους υπουργούς του να μη μιλούν για το θέμα ούτε καν σε ιδιωτικές συζητήσεις. Ο...
Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας: α) αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν ως υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές θα γίνει συμπλήρωση και β) επίκεινται δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στη λειτουργία του, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και του συντονισμού. Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη φύση και το εύρος των αλλαγών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων υπουργών, μόνο ένας στενός κύκλος (οι κκ. Ι. Ραγκούσης , Π. Γερουλάνος και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη ) γνωρίζει τις σκέψεις του Πρωθυπουργού. «Θα ήθελα να παρακαλέσω να σταματήσουν είτε δημόσια είτε και σε ιδιωτικό επίπεδοόλες οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είναι ένα εύκολο σπορ, ενισχύει μόνιμα την εντύπωση που είναι αποτέλεσμα μιας παλιάς αντίληψης στην ελληνική πολιτική ζωήότι κάθε ανασχηματισμός είναι και μια πανάκεια. Θέλω να τονίσω ότιδεν υπάρχουν ανασχηματισμοί που είναι πανάκεια, είναι πολιτική μας βούληση η συλλογική και καθημερινή μας δουλειά, η συλλογική μας λειτουργία, που είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας κάθε κυβέρνησης». Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε πάντως την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί ανασχηματισμού στον Τύπο, λέγοντας ότι ασχολείται με παρόμοια θέματα, χωρίς να είναι και θέματα ουσίας, και τόνισε ότι «όλο το καλοκαίρι μάς ταλάνισε αυτό». Ο Πρωθυπουργός κάλυψε απολύτως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος προχθές επίσης συντήρησε τη συζήτηση περί ανασχηματισμού με τις δηλώσεις του και επιβεβαίωσε ότι έχει αναθέσει σε διεθνή επιτροπή την κατάρτιση πρότασης για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που σχετίζονται με το μοντέλο διακυβέρνησης. Επιβεβαιώνοντας ότι επίκεινται αλλαγές ο κ. Παπανδρέου είπε πως αυτές δεν αφορούν «ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχή μα, αλλά περισσότερο το ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, την προώθηση προτεραιοτήτων, τη διαβούλευση, την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού, την κινητοποίηση και συμμετοχή του δημόσιου λειτουργού και υπαλλήλου και του πολίτη, αλλά και την προώθηση της διά βίου εκπαίδευσης και συνεχούς καινοτομίας στη Δημόσια Διοίκησημέσα από ένα κεντρικό επιτελείο». Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε πάντως το πρόβλημα της κυβέρνησης και προϊδεάζοντας για τις επικείμενες αλλαγές μίλησε για τις τεράστιες εξουσίες του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος, από το οποίο όμως λείπουν τα εκτελεστικά εργαλεία, ενώ είπε ότι κάποια υπουργεία «εκ των πραγμάτων λειτουργούν ως φέουδα» , χωρίς επικοινωνία, συνεννόηση και συντονισμό. Διέψευσε πάντως ο Πρωθυπουργός ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα υπερυπουργείο επισημαίνοντας: «Και βεβαίως δεν μιλάμε για υπερυπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία μιας κυβέρνησης. Μιλάμε για θεσμούς που βελτιώνουν και ενισχύουν την κυβέρνηση, και μάλισταμια κυβέρνηση που θα έλεγα ότι έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι έχουν πετύχει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, κυβερνήσεις πολλών δεκαετιών». Επιπλέον, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για εκκρεμή ζητήματα επί μέρους υπουργείων. Μεταξύ των άλλων: * Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει συντεταγμένα σε αυτή την προσπάθεια. * Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι από 1ης Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να δει τις εξελίξεις στο μέτωπο του ιού του Δυτικού Νείλου. * Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ως το τέλος Αυγούστου θα έχει στο γραφείο του τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η τελική ρύθμιση θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου ενώ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για κάποια επαγγέλματα (π.χ. μηχανικοί, αρχιτέκτονες) αρκούν απλές υπουργικές αποφάσεις. «Απεμπλοκή από τη “μνημονιολογία”» Στη μαραθώνια αν και άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πάντως, έγινε εκτενής συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Πέραν της εισήγησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τον ανασχεδιασμό του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, μακρά συζήτηση έγινε για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το θέμα της «μνημονιολογίας» και της φημολογίας για τη λήψη νέων μέτρων. Το ζήτημα εθίγη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να απεμπλακούν οι υπουργοί από τη μνημονιολογία και στη συζήτηση συμμετείχαν και οι κκ. Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης οι οποίοι τόνισαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι στους πολίτες κυριαρχεί η εντύπωση ότι έρχεται νέο πακέτο μέτρων και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη επ΄ αυτού. Σύμφωνα με τη γραμμή που χαράχτηκε, στο προσεχές διάστημα θα τονιστεί ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, αλλά τριμηνιαίες επικαιροποιήσεις με εξειδικεύσεις των στόχων, καθώς και ότι το 2010 δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ τα μέτρα του 2011 είναι ήδη ανακοινωμένα και δεν θα υπάρξουν προσθήκες, υπό την προϋπόθεση ότι «όλα θα πάνε καλά». Μακροσκελή τοποθέτηση στη συζήτηση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση αυτή την περίοδο. «Ποιος εγγυάται ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα;» φέρεται να δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, με τον κ. Πάγκαλο να απαντά: «Ο Θεός βοηθός». Εδωσε συγχαρητήρια στον Χρυσοχοΐδη ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δεν πέρασε απαρατήρητη από τους περισσότερους υπουργούς η νέα δημόσια έκφραση συγχαρητηρίων και επαίνων από τον κ. Παπανδρέου προς τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη (φωτογραφία), ο οποίος ήταν και ο βασικός εισηγητής στη χθεσινή συνεδρίαση. Εν μέσω της συνεχιζόμενης φημολογίας περί μετακίνησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Οικονομίας ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Χρυσοχοΐδη για τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών, καθώς και για το αίσιο τέλος που είχε η ομηρεία πολιτών στη ληστεία της τράπεζας στον Πειραιά. «Κατ΄ αρχήν, θέλω να εξάρω τον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρά τις δυσκολίες που είχαμε εφέτος και από τις υψηλές θερμοκρασίες και από τα πολλά μποφόρ» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέκρινε την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων με την περυσινή περίοδο λέγοντας: «Τουλάχιστον ως τώρα νομίζω πως είμαστε στο 1/10 σε ό,τι αφορά το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί και αυτό νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό». Απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Επίσης, Μιχάλη, θέλω να ευχαριστήσεις τους αστυνομικούς που συμμετείχαν χθες στην επιχείρηση αντιμετώπισης της ληστείας και στο δύσκολο πάντα έργο να διαπραγματευθούν με κάποιονο οποίος κρατούσε ομήρους πολίτες. Και αυτό είχε αίσιο τέλος».
Read more...

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η δίωρη κατάθεση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων...


Βασικός άξονας της κατάθεσης του κ. Σανιδά ήταν η αντίκρουση όσων κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Γιώργος Ζορμπάς -ειδικότερα (α) για το σύννομο ή μη των «εκθέσεων Ζορμπά» και το γιατί δεν περιλήφθηκαν στη δικογραφία, καθώς και (β) για το εάν υπήρξε μεταξύ τους επικοινωνία, όπως κατέθεσε ο κ. Ζορμπάς. Για το πρώτο θέμα ο κ. Σανιδάς επιχείρησε να αιτιολογήσει γιατί δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα Ζορμπά στη δικογραφία, λέγοντας ότι δεν ήθελε να προκαταλάβει το έργο της προανάκρισης, ενώ επέμεινε ότι οι «εκθέσεις Ζορμπά» δεν μπορούν να υπογράφονται μόνον από τον ίδιο, αλλά θα έπρεπε να συνυπογράφονται από όλα τα μέλη της Αρχής.

Εξάλλου ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία με τον κ. Ζορμπά για το θέμα των λογαριασμών Γ.Παπαμαρκάκη στα νησιά Κέιμαν. Για «πολλαπλή φούσκα» και για «εκθέσεις-σοφίσματα Ζορμπά» μίλησαν και οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε πραγματικά όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε απευθυνόμενος στον κ. Σανιδά: «Ευθύνεστε για πράξεις συγκάλυψης. Τρεις φορές δεν στείλατε στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπαίδι, ούτε δείξατε την ίδια ευαισθησία, όταν απέδρασαν οι Καραβέλας και Χριστοφοράκος, ούτε όταν ακούγονταν τα περί συγκάλυψης».

«Δεν σας επιτρέπω!» ήταν η απάντηση του κ. Σανιδά που χτύπησε το χέρι του στο έδρανο, όπως το μετέφερε ως σκηνή στους δημοσιογράφους ο κ. Πρωτόπαπας, ενώ ο ίδιος απάντησε: «Εδώ είστε μάρτυρας και μη μιλάτε με αυτό τον τρόπο. Επειδή αφορούσε πολιτικά πρόσωπα κάνατε τη συγκάλυψη». Η κατάσταση «πήρε φωτιά» με αντιπαρατιθέμενους τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για λίγη ώρα. Ως προς το θέμα της συνεννόησης ή μη των δύο πρώην δικαστικών για τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, η εμμονή του κ. Σανιδά σε άρνηση οδήγησε τον κ. Πρωτόπαπα να προτείνει να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο πρώην εισαγγελέων. Η ΝΔ από την πλευρά της έχει ζητήσει να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά για να διερευνήσει ποιος ψεύδεται.

Read more...

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ


Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Υπερψηφίστηκε στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την δραστηριοποίηση πλοίων μη κοινοτικών χωρών στο χώρο της κρουαζιέρας - τη λεγόμενη «άρση του καμποτάζ»...


Υπέρ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο. «Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθ. Λεβέντης. Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, υποστήριξαν πως δεν συνιστά ουσιαστική άρση του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά απλή αδειοδότηση με προϋποθέσεις που δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική επιχειρηματικά.

Η επίθεση που δέχθηκε το νομοσχέδιο από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εστιάστηκε στα προβλήματα που εγκυμονεί για τα δικαιώματα των ναυτεργατών, χωρίς ουσιαστική στήριξη της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ν.Ζωίδη, «το καμποτάζ, η πλήρης απαγόρευση των αλλοδαπών εταιρειών κατά διεθνή πρωτοτυπία, αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στη χώρα μας, καθώς το 80% των πλοίων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, δεν έχουν σημαία ΕΕ.

Αποτέλεσμα είναι το 2008, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αποβιβάζεται στην Ιταλία το 40% των ενδιαφερομένων, ενώ στην Ελλάδα μονάχα το 6,5%». «Το νομοσχέδιο έρχεται, αλλά το καμποτάζ δεν φεύγει» σχολίασε από πλευράς του ο εισηγητής της ΝΔ, Γ.Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως «πλήρης απαγόρευση σε κρουαζιερόπλοια με σημαία άλλων χωρών δεν υπήρξε ποτέ» και πως το νομοσχέδιο, «ακολουθεί το ακριβώς ίδιο σκεπτικό που εφαρμόζεται για τις κοινοτικές σημαίες, και το οποίο έχει αποβεί άκαρπο μέχρι στιγμής». Ευκταίο κατά τον εισηγητή της ΝΔ, θα ήταν να ισχύσει αυτό που ισχύει και στις ανταγωνίστριες χώρες - αλλά αυτό δεν γίνεται: «απουσιάζει ο ρεαλισμός που θα πρόσδιδε ελκυστικότητα στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αφορά μονάχα πλοία για μόνιμη εγκατάσταση με όρους καθαρά ελληνικής κοπής. Ούτε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς θα υπάρξουν». Οι όροι που προβλέπει το νομοσχέδιο, είναι η σύναψη προηγούμενης συμφωνίας της ενδιαφερόμενης εταιρείας για 3 έτη δραστηριοποίησης, διάρκεια ταξιδιού τουλάχιστον 48 ωρών με 12 ώρες παραμονή στον ελληνικό λιμένα αφετηρίας (που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 8 ώρες), επιβολή εισφοράς ανά επιβάτη υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών, εξασφάλιση της εργασίας των Ελλήνων ναυτικών με όρους σύμφωνους με την ελληνική νομοθεσία.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για κίνητρα πρόσληψης Ελλήνων ναυτικών και διενέργεια επενδύσεων εκ μέρους των πλοιοκτητριών εταιρειών, ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, άλλες ρυθμίσεις που διαφοροποιούν τους όρους ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, τη στελέχωση του πλοίου, τον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητα και την περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες κλπ. Ιδιαίτερα αυστηρός προς το νομοσχέδιο υπήρξε και το ΛΑΟΣ. Κατ’ αρχήν ο εισηγητής του κόμματος, Άγγελος Κολοκοτρώνης επεσήμανε πως απ' το νομοσχέδιο απουσιάζουν προαπαιτούμενα όπως η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών, ή η τροφοδοσία των πλοίων από «ανταγωνιστικά δίκτυα που θα ενισχύουν και το εισόδημα του Έλληνα αγρότη».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Γ.Καρατζαφέρης, υποστήριξε πως η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών οφείλεται σε συνδικαλιστικές τους υπερβολές και κάλεσε την υπουργό Οικονομίας «να απαλλαγεί από την σοσιαλμανία του παρελθόντος». Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, «θέλουμε καράβια στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στο Κρητικό! Καράβια θέλουμε! Διδαχθείτε από την Κύπρο, όπου όποιος θέλει κάνει μια κρουαζιέρα μιας ημέρας, δύο, τριών, τεσσάρων ημερών!». Τα κόμματα της Αριστεράς, εξέφρασαν εκ νέου την εναντίωσή τους προς το νομοσχέδιο. Ο Ν.Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ακόμα ένα δώρο στους κεφαλαιοκράτες και εφοπλιστές», καθώς, «τα πλοία θα κυκλοφορούν χωρίς κανόνες για την αναγκαία πληρότητα των πληρωμάτων και με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να διασφαλίσει τα ναυτεργατικά δικαιώματα - κάτι που επιβεβαιώνει η υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου 'Zenith', όπου ναυτεργάτες από 27 χώρες αμείβονταν με μισθό 50 δολαρίων, χωρίς η κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις». «Τέσσερα ελληνικά πλοία δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα - και αυτά θα αλλάξουν σημαία επωφελούμενα από τους καλύτερους εργασιακούς όρους που απολαμβάνουν τα πλοία με σημαία τρίτων χωρών» παρατήρησε ο Θ.Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι τρόπος ανάπτυξης αυτός. Είναι υποταγή στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τίποτα παραπέρα» πρόσθεσε. Υπέρ της άρσης του καμποτάζ τάχθηκε ο Θ.Λεβέντης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς». Δήλωσε ωστόσο «παρών», κρίνοντας πως το νομοσχέδιο είναι «βιαστικά και αβασάνιστα» συντεταγμένο. Ακόμη να εξεταστεί σοβαρά η πρόταση της ΠΕΜΕΝ για εξασφάλιση ποσόστωσης 15% υπέρ των Ελλήνων ναυτικών. Από πλευράς της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, υπογράμμισε, απαντώντας στους ομιλητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, πως «σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει η άνευ όρων απελευθέρωση, αλλά αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα διατάξεων που καθιερώνουν πολύ αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εκτέλεση των αντίστοιχων πλόων».

«Το νομοσχέδιο δημιουργεί ασφάλεια δικαίου, επιτρέποντας στις εταιρείες έναν μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό. Οι εταιρείες μάλιστα ζητούσαν 5ετή σύμβαση. Δεν επιβάλλονται επίσης, συνθέσεις πληρώματος ή ποσόστωση, αλλά δίνονται κίνητρα για πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών, για τους οποίους θα ισχύει η ελληνική νομοθεσία - προαιρετικοί όροι για την διενέργεια επενδύσεων και απασχόληση Ελλήνων». Ακόμα και για το ύψος της εισφοράς προς το Κεφάλαιο Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών «δίνουμε ένα οικονομικό κίνητρο για όσα περισσότερα λιμάνια προσεγγίζει το πλοίο, προβλέποντας μείωση της εισφοράς αυτής κατά 7% για κάθε λιμάνι» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Κατσέλη.

Read more...

EΩΣ 3.500 ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


Με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ.Ραγκούση και εν όψει των προσεχών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, καθορίζεται το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές...


Το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο, εξαρτάται από τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία έχει ανακηρυχθεί ο υποψήφιος. Έτσι σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους το ανώτατο ποσό ορίζεται σε 1.500 ευρώ, μέχρι 60.000 κατοίκους σε 2000 ευρώ, μέχρι 100.000 κατοίκους σε 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 κατοίκους σε 3.000 ευρώ, μέχρι 200.000 κατοίκους 3.500 ευρώ.

Σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές εκλογές το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.

Αντίστοιχα στις δημοτικές εκλογές σε δήμους που αποτελούνται από 1 έως 3 εκλογικές περιφέρειες το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, σε δήμους που αποτελούνται από 4 έως 6, από 7 έως 10 και από 11 και άνω εκλογικές περιφέρειες το ανωτέρω άθροισμα προσαυξάνεται κατά 20%, 50% και 75% αντίστοιχα.

Read more...