Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κάλαντα και ευχές στους πολιτικούς αρχηγούς


Ο κ. Σαμαράς ακούει τα κάλαντα από παιδιά εργαζομένων στη ΓΑΔΑ
Ο κ. Σαμαράς ακούει τα κάλαντα από παιδιά εργαζομένων στη ΓΑΔΑ (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων και οι πολιτικοί αρχηγοί που σήμερα, Παρασκευή, άκουσαν τα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές.

Στο Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» βρέθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την εκδήλωση της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Αντα άκουσαν τα κάλαντα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο. Τον κ. Παπανδρέου υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Μπαρτζιώκας, ο οποίος επισήμανε πως πρώτη φορά επισκέπτεται το ίδρυμα πρωθυπουργός της χώρας.

Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό και τους νοσηλευτές για την προσφορά τους, τονίζοντας ότι είναι μία πολύ σημαντική δουλειά σε μία δύσκολη εποχή, που η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις προσπάθειες και αυτή την αλληλεγγύη.

Αποχωρώντας ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τα παιδιά και το προσωπικό για τη χαρά, όπως είπε, που έδωσαν, επισημαίνοντας ότι είναι μία αχτίδα φωτός για τη χώρα μας, που τη χρειαζόμαστε.

Στο γραφείο του στη Ρηγίλλης άκουσε τα κάλαντα και δέχθηκε τις παραδοσιακές ευχές για τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Τα κάλαντα έψαλαν στον κ. Σαμαρά και στη σύζυγό του Γεωργία, η παιδική χορωδία των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στα παιδιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χάρισε χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και σοκολατένιους Άγιους Βασίληδες.

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τα μέλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα οποία ο κ. Σαμαράς χάρισε γούρια για το νέο έτος.

«Χρόνια Πολλά, υγεία σε όλους, αγάπη σε όλους και ελπίδα για την πατρίδα», ήταν οι ευχές του προέδρου της ΝΔ προς όσους έσπευσαν να του ευχηθούν για τις γιορτές και το νέο έτος.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκε την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής που έψαλλε τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

«Μπροστά στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση που εξαπλώνεται, εμείς δε μοιρολογούμε ούτε σταυρώνουμε τα χέρια. Οπλιζόμαστε με οργή, με γνώση και αγωνιζόμαστε» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη επισκέφθηκε ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους πατροπαράδοτο στίγμα.

Μετά την ανταλλαγή ευχών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: «Το ξέρουν όλοι, ότι εκτιμώ εξαιρετικά πολύ τους Κρητικούς. Και δεν ξέρω εάν εκτιμώ περισσότερο αυτή την απίστευτη λεβεντιά που έχουν, ή αυτή την εξαιρετική ντομπροσύνη. [...] Είμαστε μέσα στη ψυχή των Κρητών. Το ξέρουμε, και γι' αυτό τους αγαπάμε ακόμα περισσότερο».

Στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, έψαλλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Σήμερα είναι μέρα γιορτής και ελπίδας. Είναι μέρα που πρέπει να στοχαστούμε ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας, συμπολίτες μας ζουν τα φετινά Χριστούγεννα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πιο φτωχικό από ποτέ άλλοτε.

» Είναι όμως και μέρα που πρέπει να αναλογιστούμε τη συλλογική ευθύνη να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι μέρα να αναλογιστούμε τη συλλογική ευθύνη να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε ώστε οι επόμενες γιορτές να μην είναι χειρότερες από τις φετινές. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε η χρονιά που έρχεται να είναι απαρχή μεγάλων κοινωνικών ανατροπών. Να είναι χρονιά ελπίδας και προσμονής κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι χρονιά καταστροφής».

Κάλαντα στο κέντρο της Αθήνας

Με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και τη συνεργασία του Πειραματικού και του Α' Γυμνασίου Άνω Λιοσίων μία πολύβουη συντροφιά από παιδιά, γονείς και καθηγητές, περπάτησαν στον Κεραμεικό, στην πλατεία Ασωμάτων και το Θησείο μεταφέροντας το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Τα μέλη της συντροφιάς μοίρασαν γλυκά, ρούχα και δώρα και έψαλαν «εν χορδαίς και οργάνοις» τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας στη ΜΚΟ Κλίμακα και ειδικότερα στον Γηροψυχιατρικό Ξενώνα της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στο Ενοριακό Κέντρο, Γρανικού και Θεμιστοκλέους, και στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Ασωμάτων και Αγίου Γεωργίου.

Σε όλη τη διαδρομή τα παιδιά έπαιζαν μουσικά όργανα, μοίραζαν δώρα στους διερχόμενους στον δρόμο και σε πάρκα, προσπαθώντας να «φωλιάσουν» σε κάθε γωνιά του κέντρου της Αθήνας το πραγματικό μήνυμα της γέννησης του Χριστού, το μήνυμα της αγάπης, της ειρήνης, της αδερφοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



Read more...

Ιστορία των χριστουγέννων

http://www.asxetos.gr/portals/0/images/articles/holy-night.jpgΧριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστού + γέννα) δηλώνουν την ετήσια εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ΄ επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων («Γιορτές των Χριστουγέννων»). Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο.Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ..

Επί Πάπα Ιουλίου Α’ (336-332) τα Χριστούγεννα σταμάτησαν να γιορτάζονται μαζί με τα Θεοφάνεια και θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν: «Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι» (Ιωάνν. γ’30). Με βάση αυτή την υποθετική πηγή, η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών. Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν προφανώς η μεγάλη εθνική εορτή του «ακατανίκητου» θεού Ήλιου και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια

Συνεπώς, όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, προσπάθησε να απορροφήσει και να δώσει νέα διάσταση και νέα σημασία σε πανάρχαια λατρευτικά έθιμα και λατρευτικές συνήθειες αιώνων. Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις της εκκλησίας για πολλές από τις εκδηλώσεις που τελούνταν στην αντίστοιχη του Δωδεκαημέρου περίοδο ή τις νομοθεσίες, αυτές διατηρήθηκαν κυρίως στην ύπαιθρο] καθ’ όλη την διάρκεια των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Σε μεταγενέστερη εποχή πολλά από τα έθιμα τους (ανταλλαγή δώρων, γλέντια, χαρτοπαίγνια κ.ο.κ.) μεταβιβάστηκαν στον εορτασμό τής Πρωτοχρονιάς.

Από τη Δύση ο εορτασμός της Γεννήσεως στις 25 Δεκεμβρίου πέρασε και στην Ανατολή γύρω στο 376. Το 386 ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης. Τον καιρό του Αγ. Αυγουστίνου (354-430) η ημερομηνία της Γιορτής της Γέννησης είχε καθοριστεί, πάντως ο Αυγουστίνος την παραλείπει από τον κατάλογό του με τις σημαντικές χριστιανικές επετείους (PL 33.200).Με τον χρόνο επικράτησε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο εκτός της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεχίζει τον συνεορτασμό με τα Θεοφάνια.

Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία και τα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τα ανακήρυξε δημόσια αργία. Ως το 1100, καθώς είχε επεκταθεί η δράση των ιεραποστολών στις παγανιστικές ευρωπαϊκές φυλές, όλα τα έθνη της Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Εντούτοις, αργότερα, εξαιτίας της Μεταρρύθμισης απαγορεύτηκε ή περιορίστηκε κατά περιόδους η τήρησή του εορτασμού τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, καθώς θεωρούνταν ότι περιλάμβανε σε μεγάλο βαθμό ειδωλολατρικά στοιχεία.


Read more...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.......

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCVdSJSqTkaoa6x2642q0OfobDlUGAlvpErIAsMlFhIKEdBGUo9gSh3Oa78gVm8YJKM331DcAkYGv-gs4aCJ4m4wZANbPL_tKmMXuqz8HCx5SrhyZVdhVT9LakT2tYf49NBdIdKpV0WeKz/s1600/%25CF%2587%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF+%25CE%25B3%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B1.jpgΜέσα στη Φάτνη τση καρδιάς
αν γεννηθεί ο Χριστός μας
θα χει Ειρήνη και ανθρωπιά
ο κόσμος ο δικός μας!!!!
http://politikienimerosi.blogspot.com/
Read more...

Σβήνουν και ξαναγράφουν (ξανά) το φορολογικό νομοσχέδιο!

Φόρος 20% για τις επιχειρήσεις


http://img.protothema.gr
Στις αρχές Ιανουαρίου θα κατατεθεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα καταργεί έως και 100 εφορίες «β’ τάξεως», όπου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές που προωθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα καταργούν όπως όλα δείχνουν ακόμα και ποινές για χρέη προς το δημόσιο οι οποίες ετέθησαν σε ισχύ μόλις το Σεπτέμβριο, με εκτελεστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο.


Στοπ στο χαράτσι στα μερίσματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νομοσχέδιο που θα ακυρώνει -εν μέρει τουλάχιστον- την επαχθή φορολόγηση (έως και 45%) επί των μερισμάτων που δίνουν οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από την χώρα, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, στο 35% ή και κάτω ίσως από το 30%, παρακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται από τους συντελεστές φορολόγησης κυρίως σε γειτονικές «ανταγωνίστριες» προς την Ελλάδα χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία κλπ).

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν πως η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην κλίμακα φόρου εισοδήματος και με συντελεστή έως 45% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Ελλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε κράτη με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.

Μαζί με τις πολυεθνικές όμως, ποτίζονται και... οι ελληνικές, που πιθανότατα να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς.

Εκτός από τα διανεμόμενα κέρδη κάθε ανώνυμης εταιρίας , σίγουρες θεωρούνται οι αλλαγές για τα αδιανέμητα κέρδη που φορολογούνται με συντελεστή 24% για τη χρήση του 2010 και που θα μειωθεί σε 20% το 2011.

Φορολογικός «Καλλικράτης»
Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και διευθύνσεων ενώ εφορίες και
τελωνεία θα λειτουργούν ως φορολογικά ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο οποίο θα παρουσιάζονται:
* Όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011)
* Όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του
έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας
* Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές) για τον εντοπισμό της
φορολογητέας ύλης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες.
* Το νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του
συστήματος ποινών
* Δράσεις για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών (επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης)

Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου - υποστηρικτικά στις διοικητικές και ποινικές αλλαγές - και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου;
Α. Δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
* Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ήδη προτάσεις για βελτίωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του
Υπουργείου Δικαιοσύνης
* Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.
* Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή
* Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών

Β. Αναδιοργάνωση ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού
* Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού
μηχανισμού.
* Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχει δημιουργηθεί (φορολογικής μεταρρύθμισης, φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, επώνυμη και μεγάλη φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμων οφειλών, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης)
* Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
* Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, ταχύτητα και πάταξη της διαφθοράς
* Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
* Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό -αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής

Read more...

Χωρίς δώρο χιλιάδες οικογένειες και συνταξιούχοι Δημοσίου

Εκατοντάδες εργοδότες στο αυτόφωρο


http://img.protothema.gr/
Xωρίς δώρο Χριστουγέννων θα μείνουν περίπου 5000 οικογένειες σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχτηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην πραγματικότητα , ο αριθμός των εργαζομένων που θα αδικηθούν φέτος λόγο της κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών κέντρων, είναι διπλάσιος και τα περισσότερα κρούσμα εντοπίστηκαν στη Στερεά Ελλάδα την Εύβοια την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

Από τους εργοδότες που δεν συμμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών εργασίας, οι 210 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Από τις γνωστές επιχειρήσεις που ήρθαν σε συμβιβασμό ήταν το εργοτάξιο του Βωβού στο γήπεδο του Παναθηναϊκού , ο οποίος κατέβαλε τελικά το μισό δώρο στους εργαζόμενους καθώς κα τα κέντρα αισθητικής Βodyline τα οποία ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί στη νομοθετημένη υποχρέωσή τους .

Δώρο Χριστουγέννων δεν πήραν ούτε οι μερισματούχοι συνταξιούχοι του Δημοσίου (250 ευρώ κατά μέσο όρο). Η διοίκηση του ταμείου το οποίο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και έχει προτείνει κατάργηση των δώρων και περικοπή κατά 30% του μερίσματος , επισήμως υποστηρίζει ότι δε θα καταβάλει το δώρο γιατί ι ληφθεί η σχετική απόφαση από το ΔΣ του ταμείου αφού η ΑΔΕΔΥ με παρεμβάσεις της διέκοπτε τη συνεδρίαση του συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΜΤΠΥ και η κυβέρνηση προχωρούν στην κατάργηση του δώρου, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη χορήγησή του.

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση του Ταμείου και τα ελλείμματα. Όπως αναφέρει, γι' αυτά ευθύνονται η "καταλήστευση" των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων και η επιβάρυνση του Ταμείου για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών πολιτικών

Read more...

" ΤΟ ΔΝΤ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ "


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εγκρίνει την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.Το ΔΝΤ προτείνει τα 3 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος συν 2 χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και στη συνέχεια 5,5 για την αποπληρωμή του δανείου...
Προσθέτει πως, σε ό,τι αφορά στο επιτόκιο αυτό καθορίζεται αυτόματα και σαφώς χαμηλότερα από της Ε.Ε ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν περισσότερο τα διαρθρωτικά μέτρα και πρέπει να γίνουν πολλά έως το Φεβρουάριο.Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ αναμένει την έγκριση του Γιούρογκρουπ για να προχωρήσει η διαδικασία της επιμήκυνσης ενώ ήδη οι περισσότερες χώρες φαίνεται να τάσσονται υπέρ.
Read more...

Καταδικάζει η ομογένεια στις ΗΠΑ τα αντισημιτικά σχόλια του Μητροπολίτη Πειραιά

Έντονες αντιδράσεις


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καταδίκασε τα σχόλια του κ. Σεραφείμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος καταδίκασε τα σχόλια του κ. Σεραφείμ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την έντονη αντίδραση της ομογένειας στις ΗΠΑ προκάλεσαν τα αντισημιτικά σχόλια που έκανε σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για τα οικονομική κρίση στην Ελλάδα στη διεθνή εβραϊκή κοινότητα. Τη θέση αυτή καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Όπως μετέδωσε η Φωνή της Αμερικής, η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιά και εκφράζει την λύπη της για τις «απαράδεκτες εκφράσεις οι οποίες δεν έπρεπε καν να είχαν λεχθεί» από ιεράρχη της Εκκλησίας της Ελλάδας. «Τα εκφρασθέντα σχόλια είναι πολύ προσβλητικά και εντελώς απορριπτέα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καταλήγει: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στον διαθρησκειακό διάλογο, επιβεβαιώνει τις από μακρού θετικές σχέσεις της με την ισραηλιτική κοινότητα εδώ και στο εξωτερικό και θλίβεται μαζί της για τις αντισημιτικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές ούτε των αισθημάτων και της στάσεως της ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, ούτε και του ελληνικού εθνους.

»Τις Άγιες αυτές ημέρες, στις οποίες εορτάζεται η ειρήνη και η καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, προσευχόμαστε να υπερισχύσει με τη χάρη και βοήθεια του Θεού ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η αγάπη».

Αμεση ήταν η αντίδραση και του προέδρου της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ, Νικόλα Καρακώστα, ο οποιός τόνισε: «Καταδικάζουμε έντονα τις αντισημιτικές δηλώσεις που έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τις οποίες θεωρούμε απαράδεκτες, αβάσιμες, φανατικές και στερούμενες κάθε αξίας που θα επέτρεπε την συμμετοχή τους σε δημόσιο διάλογο. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές είναι ανεύθυνες επειδή προήλθαν από παράγοντα με τόσο υψηλό αξίωμα στην ιεραρχία της Εκκλησίας».

Ο κ. Καρακώστας ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Περαιά Σεραφείμ.

Τη θέση που εξέφρασε ο κ. Σεραφείμ καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος Γ.Πελωτή, ο οποίος επισήμανε: ««Δεν είναι στο ρόλο της κυβέρνησης να κρίνει και να σχολιάζει δηλώσεις ιερέων. είναι όμως υποχρέωσή της να καταδικάζει τη γλώσσα του μίσους από όποιον κι εάν εκφέρεται. Είναι υποχρέωσή της να στιγματίζει ως απαράδεκτη τη γλώσσα που αρνείται το ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

»Οι απόψεις αυτές είναι στο περιθώριο. Προσβάλλουν την Ελλάδα. Προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Προσβάλλουν την ίδια την κοινωνία μας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η ελληνική εβραϊκή κοινότητα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κύμα γκρίνιας στο Υπουργικό Συμβούλιο

Παράπονα κατά Παπακωνσταντίνου και ανησυχία για την απειλή κινητοποιήσεων θιγόμενων ομάδων


Δεν κρύβεται πλέον η ανησυχία των υπουργών για τα καταιγιστικά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξαν πολλά μέτωπα προκαλώντας κινητοποιήσεις ομάδων που θίγονται αλλά και ισχυρούς κραδασμούς στην Κοινοβουλευ- τική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Ενδεικτικό είναι το κλίμα που επικράτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η εισήγησή του... απελευθέρωσε ένα ισχυρό κύμα γκρίνιας. Πιο αιχμηρός στις παρατηρήσεις του ήταν ο κ. Χ. Καστανίδης (φωτογραφία), ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την απειλή κινητοποιήσεων από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους και όντας ο ίδιος δικηγόρος βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται ότι ζήτησε σε έντονο ύφος από τον κ. Παπακωνσταντίνου να μη γίνονται διαρροές και να μη δίνονται στη δημοσιότητα πίνακες με επαγγέλματα επειδή προκαλούν αναστάτωση σε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι διαρροές αλλά το περιεχόμενο του μνημονίου. Παρέμβαση έκανε και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είπε ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σοβαρότητα και ότι, αν τυχόν παραβλεφθεί αυτό το στάδιο και κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν αποκλείεται να καταψηφιστεί από κάποιους βουλευτές.

Τελικώς συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί μια διαδικασία εξαντλητικής διαβούλευσης τριών εβδομάδων ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου. Επίσης αποφασίστηκε ότι η διαβούλευση με τους επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι θα θιγούν να γίνει ανά υπουργείο, με τη συμμετοχή όμως και του κ. Παπακωνσταντίνου στις συζητήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο σημείο αυτό στέλνοντας σε όλους- τουλάχιστον αυτό αντιλήφθηκαν οι παριστάμενοι- το μήνυμα ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να μην «κολλήσει» κάπου η διαδικασία.





Read more...

«Καταιγίδα» για 150 κλειστά επαγγέλματα

η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Στα μέσα Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο και οι θιγόμενοι ετοιμάζονται για σύγκρουση


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος θα ξεκινήσουν την απελευθέρωση
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (αριστερά) και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος θα ξεκινήσουν την απελευθέρωση

Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών φέρνει το σχέδιο για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Θα οδηγήσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2011 στην «αυτόματη» κατάργηση δομών και ρυθμίσεων που ισχύουν εδώ και δεκαετίες και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν δεκάδες επαγγελματικές τάξεις. Ποιος θα φανταζόταν ότι υπάρχουν άδειες λειτουργίας για λιμουζίνες από τη δεκαετία του 1920 και ότι στο μνημόνιο του 2010 θα υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτή τη μεταφορική υπηρεσία!

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί καθορίζουν μεταξύ άλλων τις αμοιβές που καταβάλλουν οι πολίτες σε επαγγελματίες και επιστήμονες διαφόρων κλάδων, όπως για παράδειγμα στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Καθορίζουν επίσης και τις τιμές που πληρώνουμε για διάφορα προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά, καθώς οι φαρμακοποιοί δικαιούνται να πωλούν με ποσοστό κέρδους 35%.

Νομοθετική ρύθμιση εδώ και τώρα
Υστερα από 10 χρόνια προετοιμασίας - από την πρώτη εξαγγελία που είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ- η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, είναι υποχρεωμένη να προωθήσει εδώ και τώρα τη νομοθετική ρύθμιση. Δεν πρόκειται ωστόσο για απλό εγχείρημα. Οι περιπλοκές είναι πολλές. «Τα διαρθρωτικά είναι πολύ πιο δύσκολα από τα δημοσιονομικά» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί, αλλά η κατάθεσή του στη Βουλή αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου λόγω των εορτών αλλά και των αντιδράσεων των θιγομένων επαγγελματιών που ετοιμάζονται για σύγκρουση προτού ακόμη η ρύθμιση ανακοινωθεί.

Η απόφαση ελήφθη στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικώνκ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τη βασική φιλοσοφία του νόμου που στηρίζεται στην «οριζόντια άρση περιορισμών» που θα οδηγήσει στο άνοιγμα περισσότερων από 150 επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει για διαβούλευση το σχέδιο στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά μόνο στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του ορκωτού λογιστή, ενώ το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα προωθηθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζει ο αρμόδιος υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Στο δεύτερο μέρος του νόμου-πλαισίου που επεξεργάστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης θα αναφέρονται οι κατηγορίες περιορισμών και εμποδίων που θα αρθούν για το άνοιγμα συνολικά 150 επαγγελμάτων. Το νομοσχέδιο θα καλύπτει και την υποχρέωση της Ελλάδας για την απελευθέρωση των υπηρεσιών βάσει της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Οδηγία Μπολκεστάιν).

Μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου θα παρέχεται σε κάθε υπουργείο περιθώριο μέχρι έξι μηνών για να καθορίσει (με προεδρικό διάταγμα ή υπουργική απόφαση) ποια επαγγέλματα δεν θα ανοίξουν εφόσον συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Για όσα επαγγέλματα δεν κινηθεί η σχετική διαδικασία εντός των έξι μηνών, θα ανοίγουν αυτόματα. Παράλληλα κάθε υπουργείο θα προχωρεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για το κάθε επάγγελμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των δεκάδων επαγγελμάτων και υπηρεσιών που θα «απελευθερωθούν» δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα ταξί, όσον αφορά τις άδειες. Κοινή συνισταμένη για τα περισσότερα επαγγέλματα θα είναι η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής και των υφιστάμενων περιορισμών (γεωγραφικών και άλλων) για την έναρξη της δραστηριότητας, στοιχεία που προστάτευαν δεκάδες επαγγελματικές ομάδες από τον ανταγωνισμό. ΟΑγιος Βασίλης φέρνει και «φρουτάκια»
Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε τους άξονες της νομοθετικής ρύθμισης για την παραχώρηση αδειών για τυχερά και τεχνικά παίγνια ώστε να νομιμοποιηθούν τα συνοικιακά «φρουτάκια» και ο ηλεκτρονικός τζόγος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι αναγκαίο διότι η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ τον μήνα μετά την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απαγόρευση του 2002 και προσέθεσε ότι ο παράνομος τζόγος φθάνει τα 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκά μόνο για το 2011 έσοδα 700 εκατ. ευρώ και κάλεσε προ μηνών σε διαβούλευση τους βασικούς φορείς του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το σοβαρό ζήτημα του κοινωνικού κόστους που θα προκαλέσει η εξάπλωση των ηλεκτρονικών «κουλοχέρηδων», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η αποτελεσματική ρύθμιση θα έχει στόχο «να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού από ανήλικους και ευάλωτους πολίτες». Μέλη της Ομοσπονδίας Επιχειρησιακών Σωματείων Ιδιωτικών Καζίνων εκφράζουν την αγωνία τους για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο τους και αντιτίθενται στην πρόθεση της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει τον συνοικιακό τζόγο».

«Κλειδί» για επιστροφή στην ανάπτυξη
Αναμένεται άλμα 10% του ΑΕΠ από τις δουλειές που θα ανοίξουν
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, τη μείωση των τιμών και την αύξηση της απασχόλησης εναποθέτει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η τρόικα στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών.

Η απόφαση που προωθείται χαρακτηρίζεται «κλειδί» για την άμεση τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές της Μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων που αφορά εκατομμύρια εργαζομένους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση των τιμών λόγω έντασης του ανταγωνισμού. Στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν επίσης ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.

«Αθροιστικά η απελευθέρωσητων επαγγελμάτων υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσειαύξηση του ΑΕΠ κατά 10%ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερουανταγωνισμού που θα προκύψει» υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας.

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου έδειξε ότι μόνο με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών: * Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

* Hαπασχόληση θα ενισχυόταν ως και 4%. * Τα κόμιστρα θα μειώνονταν ως και 2,5% κάθε χρόνο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων «κρίσιμη διαρθρωτική αλλαγή» για το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.





Read more...

Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ιταλία

Μια ιταλική οργάνωση αναρχικών με την ονομασία FAI ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η οργάνωση υπογράφει ως Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

Η ανακοίνωση βρέθηκε σε μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους δύο υπαλλήλους της πρεσβείας, ο οποίος τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με Ιταλούς συναδέλφους τους, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν σταλεί από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, τόνισε ότι τα πακέτα «είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει σειρά ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την Ελλάδα.
Read more...

Με άστατο καιρό η εορταστική έξοδος Τελευταίες ετοιμασίες πριν τα Χριστούγεννα



tanea.gr/Με άστατο καιρό θα πραγματοποιηθεί η έξοδος του εορταστικού τριημέρου, και κάτω από αυξημένα μέτρα στις Εθνικές Οδούς, ενώ για εκείνους που θέλουν να κάνουν ψώνια «της τελευταίας στιγμής» τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά σήμερα μέχρι τις 6 το απόγευμα ενώ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 8.

Έξοδος με βροχή

Με βροχές και καταιγίδες θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι εκδρομείς του τριημέρου θα πρέπει να οδηγούν προσεκτικά, καθώς τα φαινόμενα αυτά θα ξεκινήσουν από το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων. Σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα υπάρχει:

  • Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20 - 30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
  • Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Επίσης συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Οι απαγορεύσεις για τα φορτηγά

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ειδικότερα την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε τμήματα των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου- Πατρών, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών και Σχηματαρίου-Χαλκίδας στο ρεύμα εξόδου από 16.00 έως 21.00.

Στους ίδιους δρόμους αλλά σε τμήματα στο ρεύμα εισόδου δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των φορτηγών την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου από 15.00 έως 22.00.

Η Τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς προτού ξεκινήσουν:

  • Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση
  • Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους
  • Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα
Από τις 09:00 έως τις 18:00 θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα σήμερα, Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 20:00.

Το Σάββατο, ανήμερα των Χριστουγέννων, και την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

  • Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 21:00.
  • Την Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως τις 18:00.
  • Από την Πρωτοχρονια έως και τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά।

Read more...