Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

''ΑΔΕΙΑΣΕ'' ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ Ο ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ


«Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη άποψη, μια συγκεκριμένη θέση. Δεν τίθεται φυσικά θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του συνολικού χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει σχετική θέση που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Με αυτόν τον τρόπο ο κύριος Πεταλωτής ξεκαθάρισε με τον πλέον ...
κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα (που ουσιαστικά παραπέμπει σε αναδιάρθρωση του χρέους), και αδειάζοντας για μία ακόμη φορά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ο κύριος Πάγκαλος εξέφρασε μια προσωπική πολιτική άποψη.
Το σημερινό μπρίφινγκ πάντως ήταν επεισοδιακό, καθώς η ωριαία καθυστέρηση του Γ. Πεταλωτή να προσέλθει στην αίθουσα του μπρίφινγκ προκάλεσε την ομαδική αποχώρηση-διαμαρτυρία των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν την καθημερινή ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Πεταλωτής δεν τήρησε την καθιερωμένη και σεβαστή από όλους τους προκατόχους του διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι εκπρόσωποι Τύπου έκαναν την ενημέρωση στη μία μετά το μεσημέρι.
Ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης ξεπέρασε κάθε όριο, αφού εμφανίστηκε στο πρες ρουμ μετά τις 2.
Λίγο νωρίτερα, οι πολιτικοί συντάκτες αποφάσισαν να αποχωρήσουν θεωρώντας ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη διαδικασία της επίσημης ενημέρωσης.
Σε παλαιότερες και επίμονες επισημάνσεις των δημοσιογράφων ότι η καθυστέρηση στην ενημέρωση προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και στην ομαλή προετοιμασία των μεσημεριανών δελτίων ειδήσεων, τηλεοράσεων και ραδιοφωνικών σταθμών δεν είχαν δοθεί πειστικές απαντήσεις και υπήρχε συνεχώς η επίκληση περί πολύωρων συσκέψεων στο μέγαρο Μαξίμου.


Μόλις εμφανίστηκε στην αίθουσα του μπρίφινγκ ο κύριος Πεταλωτής βρήκε μόνο την ανταποκρίτρια του Reuters, η οποία και του υπέβαλε την ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη του Θ. Πάγκαλου.
Read more...

Υπάλληλοι των 800 ευρώ με Cayenne «άρμεγαν» το ΙΚΑ

Νέα στοιχεία για την κομπίνα με τα ένσημα


http://img.protothema.gr/4270C8504188D7BF89371AD1AD144C2B.jpg
Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία συγκεντρώνονται σχετικά με την τεράστια απάτη σε βάρος του ΙΚΑ από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η ζημιά για το ίδρυμα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κομπίνα που είχαν στήσει επιτήδειοι, οι εργοδότες δήλωναν ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, έπαιρναν τα ένσημα και στη συνέχεια τα πουλούσαν στη μαύρη αγορά για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το δίκτυο της απάτης εντοπίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από τον κεντρικό μηχανισμό ελέγχου του ΙΚΑ και, όταν κληθηκε η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, για να ερευνήσει την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν απλώσει τη δράση τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Σιδηρόκαστρο, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ και των ελέγχων της διωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα συμμετείχαν λογιστές, δικηγόροι, κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ γίνεται έλεγχος και για το ενδεχόμενο εμπλοκής υπαλλήλων του ιδρύματος. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δήλωναν εισόδημα 800 ευρώ το χρόνο και είχαν στη διάθεσή τους υπερπολυτελή αυτοκίνητα, όπως Porsche Cayenne. Στην περιοχή της Ξάνθης βρέθηκε άτομο με τρεις Mercedes στην κατοχή του.

Παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά η ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση ΙΚΑ ανέχθηκαν και επέτρεψαν από το 2005 την τεραστίων διαστάσεων λεηλασία των οικονομικών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, κ.λπ. Επιτέλους, θα ενεργοποιηθεί ποτέ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Θα ελεγχθούν όσοι άσκησαν διοίκηση; Θα πληρώσει κανείς για τις εγκληματικές παραλήψεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ;».

Read more...

«Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο»

Κεραυνοί του Προέδρου για τις γενοκτονίες


http://img.protothema.gr/AC869D4F1C5E38E2CFEF362F795201A6.jpg
Με νέα, ευθεία αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην ιστορία της Ελλάδας και της Αρμενίας -«κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο»- και την ευχή η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης, ξεκίνησε η διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Αρμενίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αρμένιου προέδρου, Σερζ Σαρκισιάν, στην Αθήνα.

Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι, αν η Ελλάδα δεν είχε «το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ» και συνέχισε: «Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως».

Ο κ. Σαρκισιάν αναφέρθηκε και αυτός στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για "δύσκολους γείτονες και δύσκολα προβλήματα", για γείτονες οι οποίοι "συνεχίζουν να ομιλούν με τον τόνο της θέσης ισχύος, συνεχίζουν, όπως πάντα, να διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα". Ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι "οι καιροί άλλαξαν" και προσέθεσε: "Έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας".

"Εμείς απλώνουμε το χέρι προς όλους, θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους, αλλά περιμένουμε από αυτούς ειλικρίνεια και θέληση συνεργασίας", σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρμενίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού του για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα, αλλά και επειδή, όπως είπε, "ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας, όταν εκδιώχθηκε από την πατρίδα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δεύτερη πατρίδα". Σημείωσε ακόμη ότι Αρμένιοι και Έλληνες "έχουν υποφέρει στη διάρκεια της ιστορίας και έχουν διανύσει μακρές περιόδους από κοινού".

Ακόμη, ο Αρμένιος πρόεδρος ανέδειξε ως προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την αποκατάσταση αρμονικών σχέσεων με τους γείτονες.
Read more...

Επιστροφή στις αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό μέσα στο 2011 επιδιώκει η κυβέρνηση

«Εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (αριστερά) με την Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Έλενα Σαλγάδο στις Βρυξέλλες την Τρίτη
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (αριστερά) με την Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ Έλενα Σαλγάδο στις Βρυξέλλες την Τρίτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες
Τον στόχο της κυβέρνησης να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό εντός του έτους εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστατίνου την Τρίτη από τις Βρυξέλλες.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να βγούμε στις αγορές μέσα στο 2011 μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις συνολικές αποφάσεις των ερχόμενων μηνών (για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη)» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει το DowJones Newswires.

Ο Γ.Παπακωσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει στις απαραίτητες αποφάσεις για μία «περιεκτική απάντηση» στις πιέσεις στην Ευρωζώνη, κάτι που θα συμβάλει και στην ευκολότερη έξοδο της Αθήνας για μακροπρόθεσμο δανεισμό: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος πως, παρά τις διαφωνίες, θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις» ανέφερε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε πως προχωρά ο σχεδιασμός για έκδοση «ομολόγων διασποράς».

Μετά την «αναβολή» της απόφασης από το Εurogroup της Δευτέρας, υποστηρίζουν αναλυτές, τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων ανέβηκαν, με τη διαφορά απόδοσης των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 845 μονάδες.

Το DJNewswires αναφέρει πάντως δηλώσεις άλλων Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι θεωρούν δύσκολη την έξοδο στις αγορές φέτος, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν μπορεί να δανειστεί βιώσιμα με spread άνω των 400 μονάδων ή με επιτόκιο άνω του 6%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έξι γιατροί του ΕΣΥ αντιμέτωποι με κακουργήματα για προμήθειες σε νοσοκομεία

Υπόθεση με ορθοπεδικά υλικά

Οι γιατροί φαίνεται πως εξασφάλιζαν για τους ίδιους «δώρο καλής συνεργασίας» 23%-30% της αξίας του προϊόντος
Οι γιατροί φαίνεται πως εξασφάλιζαν για τους ίδιους «δώρο καλής συνεργασίας» 23%-30% της αξίας του προϊόντος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έξι γνωστοί γιατροί του ΕΣΥ θα καταστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες κατηγορούμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό τους από μεγάλη ξένη εταιρία, για την υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών που προωθούσαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 και διενεργείται από Εισαγγελέα Εφετών για την υπόθεση, η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έξι ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.

Οι έξι γιατροί που σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση. Έτσι το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70.000 ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε σε ιατρικές τσέπες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πανελλαδικό γκάλοπ για τα κλειστά επαγγέλματα παρήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών

Ανατέθηκε στη Metron Analysis

Την άποψη των πολιτών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα εξετάσει η δημοσκόπηση
Την άποψη των πολιτών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα εξετάσει η δημοσκόπηση (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δημοσκόπηση σε όλη την επικράτεια για τα κλειστά επαγγέλματα ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Metron Analysis, με στόχο να διαπιστωθεί η άποψη της κοινής γνώμης για την απελευθέρωσή τους. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πέρα από το πολιτικό κόστος», αναρτήθηκε την Τρίτη στο διαδίκτυο.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η πανελλαδική αυτή έρευνα, θα γίνει με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα, 18 ετών και άνω, με απλή τυχαία δειγματοληψία από αρχείο τηλεφώνων του ΟΤΕ. Το δείγμα θα είναι αναλογικό της κατανομής του πληθυσμού έρευνας, ως προς περιφέρεια, φύλο και ηλικία.

Η δημοσκόπηση ανατέθηκε στην εταιρία Metron Analysis, και το κόστος ανέρχεται σε 8.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η εταιρία πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και να έχει αποστείλει τα αποτελέσματα στο υπουργείο Οικονομικών, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την έναρξη των συνεντεύξεων.

Στην απόφαση του Γ.Παπακωνσταντίνου ορίζεται, επίσης, ότι ευθύνες της εταιρίας είναι, ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου, η δειγματοληψία, η διεξαγωγή των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, η επεξεργασία και ο λογικός έλεγχος των ερευνητικών δεδομένων, η ανάλυση των δεδομένων και η παραγωγή της τελικής αναφοράς. Το υπουργείο θα έχει εγκρίνει εκ των προτέρων το ερωτηματολόγιο. Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει οριζόντια άρση όλων των δεσμεύσεων και ρυθμίσεων στο σύνολο των "κλειστών" επαγγελμάτων. Τα άλλα υπουργεία θα αναλάβουν να προωθήσουν εξειδικευμένα νομοσχέδια για τις επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες είναι αρμόδια.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών και αρχιτεκτόνων, ενώ αίρονται όλοι οι περιορισμοί (γεωγραφικοί, ποσοτικοί, πληθυσμιακοί κ.λπ.) που υπάρχουν σήμερα σε περίπου 160 επαγγέλματα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Eurogroup: «Όχι» στην ενίσχυση του Ταμείου Διάσωσης

Πιο αυστηρά θα είναι τα τεστ αντοχής των Τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο

Απέρριψε τη διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης το Eurogroup που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που έφτασε ξανά τις 840 μονάδες βάσης.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γιάνκερ, είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το spread και του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου, που έφτασε στις 580 μονάδες βάσης.

«Ασφαλώς και έγινε χθες συζήτηση για την ενίσχυση του ταμείου, ώστε να ξεπεράσει τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο να φτάσουμε στα 750 δισ.ευρώ, όμως το Eurogroup απέρριψε χθες την ιδέα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε πει ότι οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης συζήτησαν διάφορες επιλογές αλλά δεν κατέληξαν σε κάποια. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξερεύνησαν τρόπους για την ενίσχυση των γραμμών άμυνας της ευρωζώνης, αλλά, όπως αναμενόταν, δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση.

Τα νέα «τεστ αντοχής»

Όπως έγινε γνωστό από πηγές των Βρυξελλών που αναφέρθηκαν σε αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), οι νέες, πιο σκληρές δοκιμασίες αντοχής στις οποίες θα υποβληθούν 91 τράπεζας της Ε.Ε. περίπου στα τέλη Μαίου, θα περιλαμβάνουν «στόχους ρευστότητας».

Ta τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, θα διεξαχθούν βάσει αυστηρότερης μεθοδολογίας, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει μόνον τους λογαριασμούς συναλλαγών των τραπεζών αλλά και λογαριασμούς τραπεζικών εργασιών καθώς και επιπρόσθετες δοκιμασίες επάρκειας κεφαλαίων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτά τα τέστ θα είναι πολύ αυστηρότερα και άρα περισσότερα αξιόπιστα», σύμφωνα με την ίδια κοινοτική πηγή.

Τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω δοκιμασίες αναμένεται να έχουν γίνει γνωστά έως το Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των τεστ, αναμένει περισσότερες τράπεζες να αποτύχουν, εξαιτίας του κριτηρίου περί ρευστότητας, έναντι των περυσινών τέστ στα οποία απέτυχαν μόνον πέντε πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να διενεργήγσει παράλληλα τέστ σε τράπεζες της Βρετανίας, της Σουηδίας και του Λουξεμβούργου।
tanea.gr
Read more...

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ του υπουργείου υποδομών και των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει την εκτέλεση αυτοχρηματοδοτούμενων έργων στη χώρα μας, καθώς το «κίνημα των διοδίων» έχει διογκωθεί και η κυβέρνηση έχει καλέσει τους εργολάβους για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους των διοδίων με αντάλλαγμα την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης...


Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του τμήματος έργων παραχώρησης της γαλλικής Vinci κ. Louis Roch Burgard με δηλώσεις του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του που συμμετέχει στα υπό κατασκευή τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου Ελευσίνα - Τσακώνα (Ολυμπία Οδός) και Μαλλιακός - Κλειδί(Αυτοκινητόδρρομος Αιγαίου) βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία για επαναδιαπραγμάτευση των όρων των σχετικών συμβάσεων.

Στην Ολυμπία Οδό μετέχουν οι εταιρείες Vinci, Hochtief, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ και JP Αβαξ, ενώ στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μετέχουν οι Vinci, Hochtief, Ελλάκτωρ, JP Αβαξ, ΑΕΓΕΚ και Αθηνά.

Read more...

Παπουτσής: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Η χώρα μας δεν προσφέρεται πλέον ως «Γη της Επαγγελίας» για τους αλλοδαπούς, από τους οποίους θα παραμείνουν μόνο όσοι δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα φύγουν, τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής

«Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και οι Έλληνες είναι γενναιόδωροι. Όμως, ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταβάλλει προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι δυνατή η εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους μετανάστες τη στιγμή που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους ίδιους τους Έλληνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει εκτοξευθεί.

Παπουτσής: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Ταυτόχρονα δεν είμαστε σε θέση να τους επιτρέψουμε τη μετάβαση σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος λόγω της δέσμευσής μας για εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν. Γι’ αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα μπορέσουν, όπως παλαιότερα, να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε σε συνέτευξη του στην αιγυπτιακή εφημερίδα AL AHRAM ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Τόνισε δε ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνο οι μετανάστες που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ασύλου καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής.

Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα, ότι επιβάλλεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. «Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι.

Άλλωστε τα πρώτα θύματα από την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα είναι οι νόμιμοι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Περνάει μία δύσκολη φάση και δεν προσφέρεται ως "Γη της Επαγγελίας". Δεν μπορεί να προσφέρει στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ τα μέσα εκείνα για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, που αντιμετωπίζει ένα σύνθετο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για την επίλυσή του.

«Η αλήθεια πάντως είναι πως χωρίς Κέντρα υποδοχής και χωρίς Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στη διαδικασία προετοιμασίας τους για την απέλαση, δεν πρόκειται να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα, όπου ήδη υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα, όπως η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα, η Κέρκυρα. Γι’ αυτό είμαστε σε διαδικασία επείγουσας αναζήτησης χώρων για τη δημιουργία αυτών των κέντρων» συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Παπουτσής.

ethnos.gr
Read more...

Χωρίς τρένα, προαστιακό από το βράδυ της Τρίτης ως την Πέμπτη

Τα τελευταία δρομολόγια του Προαστιακού σήμερα, καθώς και το σύνολο αυτών του επόμενου διημέρου σε ΟΣΕ και Προαστιακό, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω 48ωρης απεργίας

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν το διήμερο 19 και 20 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης.

Σαν αποτέλεσμα, δεκάδες δρομολόγια τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές δίκτυο του ΟΣΕ δεν θα πραγματοποιηθούν, όπως και τα αντίστοιχα του Προαστιακού.

Χωρίς τρένα, προαστιακό από το βράδυ της Τρίτης ως την Πέμπτη

Αντίστοιχα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα λεωφορεία του ΟΣΕ που καλύπτουν τη σύνδεση του Κιάτου με την Πάτρα, στο μήκος του δικτύου όπου γίνονται σήμερα εργασίας.

Για τα διεθνή δρομολόγια αντίθετα οι επιβάτες θα προωθηθούν στο μήκος της ελληνικής διαδρομής με λεωφορεία.

Η ακινητοποίηση των συρμών θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έτσι ορισμένα δρομολόγια της Τρίτης επίσης θα καταργηθούν.

ethnos.gr
Read more...

Συνάντηση Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σύντομο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη

Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον κ. Βαρθολομαίο
Από παλαιότερη συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον κ. Βαρθολομαίο
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την Τρίτη στο Φανάρι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος. Ο αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Πατριαρχείο νωρίς το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για τα οικονομικά θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αργότερα, ο κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναμένεται να επισκεφθεί την Μητρόπολη Χαλκηδόνος, στην ασιατική πλευρά της Πόλης, για να ευχηθεί στον μητροπολίτη Αθανάσιο για την ονομαστική του εορτή.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα το απόγευμα της Τρίτης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με σκληρή κριτική στη Ντ.Μπακογιάννη το «ναι» Καρατζαφέρη στη σύσταση Εξεταστικής για την Υγεία

Απάντηση στην πρόταση

Σύμφωνα με τον Γ.Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ δεν έχει κανέναν λόγο να αποκλείσει μία Εξεταστική για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας
Σύμφωνα με τον Γ.Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ δεν έχει κανέναν λόγο να αποκλείσει μία Εξεταστική για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με αιχμές απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην πρόταση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της κακής οικονομικής κατάστασης στο χώρο της Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σε απαντητική επιστολή προς την κ.Μπακογιάννη, η οποία είχε αποταθεί στους αρχηγούς των κομμάτων, δηλώνει θετικός στην πρότασή της για Εξεταστική. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Υγείας εκτείνεται σε βάθος χρόνου και τονίζει ότι από την τελευταία δεκαετία, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και η κ. Μπακογιάννη ήταν υπουργός πρώτης γραμμής.

«Δεν τα βλέπατε όλα αυτά που περιγράφετε; Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για να σταματήσει αυτή η εθνική αιμορραγία; Πόσες φορές και με ποιον τρόπο θέσατε το τεράστιο αυτό θέμα στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ή εκφράσατε την αγωνία σας στους φίλους σας και συνεργάτες σας στο παρελθόν υπουργούς Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλο;» ρωτά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ την κ. Μπακογιάννη.

Επίσης ρωτά γιατί, εάν προϋπήρχε η κακοδαιμονία στο χώρο της υγείας, δεν πρότεινε «ως νούμερο 2 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για την περίοδο των υπουργών του ΠΑΣΟΚ;».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη τρεις είναι οι εξηγήσεις: «Ή τότε δεν είδατε την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, ή τα είδατε και δεν αντιδράσατε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ή τώρα σας εξυπηρετεί πολιτικά».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταλήγει στην επιστολή του προς την κ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι υπάρχει μία σειρά προτεραιοτήτων για εξεταστικές επιτροπές και το κόμμα του δεν έχει κανέναν λόγο να αποκλείσει και μία για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτη κατοικία Ολη η εγκύκλιος για την αναστολή του «πόθεν έσχες»

tovima.grΕως το τέλος του 2011 δεν θα γίνει καμμία παραγραφή φόρων ή υποχρεώσεων από φορολογία κεφαλαίου ή εισοδήματος .

Αυτό διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών , το οποίο, ακόμη, εξέδωσε εγκύκλιο πρός όλες τις εφορίες, τους συμβολαιογράφους και τα δικηγορικά γραφεία με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 και της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3899/2010 (ΦΕΚ 212 Α΄/17-12-2010) «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας» που αφορούν σε θέματα φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου.

Στην ίδια εγκύκλιο περιγράφεται με παραδείγματα τι ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές αλλά και για την αναστολή του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο της εγκυκλίου.

Read more...

650 εκατ. αντλήθηκαν από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια Αμετάβλητο το επιτόκιο


Από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών μηνών, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 650 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 4,1%, στα ίδια επίπεδα με την έκδοση του Νοεμβρίου.

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,98 φορές, όπως και στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά της απόδοσης επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς ενισχύεται στις 811 μονάδες βάσης, κατά 10 σχεδόν μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας।

tanea.gr

Read more...

Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε ελικοδρόμιο στην ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου!...


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Αντιγράφουμε από την έκθεση του ΔΝΤ για την Τυνησία, η οποία δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2010
· «το 2010 το ΑΕΠ θα φθάσει το 4%, έναντι 3,1% που ήταν το 2009, η οικονομική της ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 4,8%, και οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορικής και της βιομηχανίας υδρογονανθράκων θα παρουσιάζουν ανάπτυξη της τάξης του 16% και του 13% αντιστοίχως. Το μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο ΑΕΠ υπολογίζεται το 2010 ότι θα ανέλθει στα 8.254 δολάρια, ποσό που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο "αξιοπρεπών" στην περιοχή».
Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, από τα οποία προκύπτει ότι η Τυνησία κατατάσσεται στην 40η θέση της παγκόσμιας οικονομίας «ως η πλέον ανταγωνιστική οικονομία της Αφρικής» ενώ θεωρείται ως η «Ελβετία της Βορείου Αφρικής», αφού το 12 % των κρατικών εσόδων προέρχεται από τον Τουρισμό και έχει «έξι υπερσύχρονα εμπορικά λιμάνια και επτά διεθνή αεροδρόμια».
Στον επίλογο της έκθεσης, δίνονται και τα εύσημα του ΔΝΤ στην κυβέρνηση του Μπέν Αλί, διότι πήρε έγκαιρα τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα (όπως αυτά που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ελλάδα, μειώσεις μισθών και συντάξεων κλπ), με αποτέλεσμα να επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και να καταφέρει με μειώσει το Δημόσιο Χρέος από το 43,3 % του ΑΕΠ, που ήταν το 2008, στο 42,8 % του ΑΕΠ το 2009.
Ως συμπέρασμα από τα παραπάνω εξάγεται αβίαστα το εξής: «Η Τυνησία ήταν ένα κράτος πρότυπο κατά το ΔΝΤ»
Το 1984, στην Τυνησία ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές με αφορμή την τιμή των τροφίμων. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα από τον τότε δικτάτορα Χαμπίμπ Μπουργκίντα. Έκτοτε η χώρα προσδέθηκε στο ΔΝΤ και...
άλλαξε μόνο ένα ηγέτη τον μέχρι πριν λίγες ημέρες Πρόεδρο-Δικτάτορα Μπέν Αλί (εκλέγονταν με ποσοστά 80 %), ο οποίος μέσα σε πολλά άλλα… ήταν και μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας Πρόεδρος -ως γνωστόν- είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Γιατί όμως, η με νεοφιλελεύθερα κριτήρια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη της Τυνησίας δεν απέτρεψε μία λαϊκή εξέγερση, που είχε σαν βασικό αίτημα την λέξη «ψωμί»;
Εξέγερση που εξανάγκασε τον δικτάτορα Μπεν Αλί, να διαφύγει στο εξωτερικό (Σαουδική Αραβία) πιθανότατα με ελικόπτερο, όπως έκανε το 2001 και ο συνάδελφος του Ντέ Λα Ρούα της Αργεντινής.
Όπου ευημερούν οι αριθμοί, δεν ευημερούν οι άνθρωποι.
Το ΔΝΤ, είχε ξεχάσει να αναφέρει στην παραπάνω έκθεση ότι η ανεργία στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι το 55% του ενεργού πληθυσμού, φθάνει το 30%.
«Μα πως είναι δυνατόν αυτό», θα αναρωτηθεί ένας καλοπροαίρετος υποστηρικτής της φίλο-μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου και η υπό αυτόν ηγετική ομάδα, και θα συμπληρώσει «αφού υπάρχει ανάπτυξη η ανεργία πρέπει να μειώνεται»!
Λάθος τεράστιο!
Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας;
Βρήκε τον τρόπο, ο τα πάντα γνωρίζων νεοφιλελευθερισμός! Το φαινόμενο ονομάζεται «jobless recovery» και θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο μας.
Προς το παρόν, πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2011 μπήκε μάλλον στραβά για τους απανταχού θιασώτες και οπαδούς του ΔΝΤ. Τα ελικόπτερα, σε αρκετές χώρες άναψαν τις μηχανές τους, ώστε να ελέγξουν οι πιλότοι ότι όλα λειτουργούν τέλεια και είναι έτοιμα για «επικίνδυνες αποστολές διαφυγής»…
Στην Ελλάδα, ζεσταίνουν τις μηχανές…
«Σύντροφοι», έχετε ήδη αργήσει. Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε ελικοδρόμιο στην ταράτσα του Μεγάρου Μαξίμου!


Read more...

Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στον Ληθαίο ποταμό των Τρικάλων μαζί με τον 10χρονο γιο της

Οικογενειακή τραγωδία

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Μία 36χρονη γυναίκα, μάνα τριών παιδιών, και ο 10χρονος γιος της -που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας- βρέθηκαν νεκροί στον Ληθαίο ποταμό των Τρικάλων. Τραγικά πρόσωπα τα δύο παιδιά, 14 και 5 χρονών που άφησε πίσω της.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ο θάνατος της 36χρονης και του 10χρονου οφείλεται σε πνιγμό και ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της γυναίκας είχε σκοτωθεί σε τροχαίο, στις αρχές Ιανουαρίου, και το παιδί αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η γυναίκα έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας από το σπίτι της, μαζί με τον γιο της.

Το γεγονός ότι καθυστέρησαν να επιστρέψουν ανησύχησε τους γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Έπειτα από έρευνες, τα ξημερώματα της Τρίτης οι αρχές εντόπισαν δεμένες μεταξύ τους τις σορούς της γυναίκας και του παιδιού στον ποταμό, σε βάθος μόλις 70 εκατοστών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκκληση της ΑΔΕΔΥ για τα ελλείμματα των ταμείων του Δημοσίου

Ζητεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

(Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ταμεία του Δημοσίου ζητεί η ΑΔΕΔΥ με επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, αλλά και στο ΤΕΑΔΥ ανέρχεται ήδη σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στην επιστολή η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως τα Ταμεία, των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας «καταλήστευσης» των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, αλλά και εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνησή σας, στα πλαίσια του μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο», τονίζεται στην επιστολή.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμά ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό η συνδικαλιστική οργάνωση ζητεί άμεσα συνάντηση με τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ.Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη για την οριστικοποίηση κατευθύνσεων και την προώθηση λύσεων. «Είναι προφανές το επείγον της συνάντησης, αφού ήδη τα πράγματα είναι εκτός ορίων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τρικ και 50.000 πολυτελή ακίνητα στη φάκα της Εφορίας !

"Ολική επαναφορά" για ελέγχους … δεκαπενταετίας


http://img.protothema.gr/2DE38A915F827DE4F3E40C943F5099AA.jpg
Να πιάσουν «στον ύπνο» όσους πίστεψαν πως … θα τη γλιτώσουν επειδή οι εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις παραγράφονταν στο τέλος του 2010, επιχειρούν οι "εγκέφαλοι" του υπουργείου Οικονομικών και ετοιμάζονται να βγάλουν ακόμα και "σκελετούς από τα ντουλάπια" της εφορίας, για να βγάζουν "λαυράκια" οι έλεγχοι με τα λάπτοπ μέσω του Elenxis.

Όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, είναι έτοιμη πλέον να σταλεί στις εφορίες, εγκύκλιος που με μια λακωνική και δυσνόητη για τον πολύ κόσμο διατύπωση, "ανασταίνει" υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που έπρεπε να είχαν τυπικά "εκπνεύσει" την 31η Δεκεμβρίου του 2010!

Η απόφαση θα αναφέρει επί λέξει ότι "καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 3888/2010", όπερ έστιν μεθερμηνευόμενον πως … δεν παραγράφονται τελικώς οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), της περιόδου 1997-2000, που θα έμπαιναν κανονικά "στο συρτάρι" από 1ης του έτους.

Έτσι, παρότι το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται "απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα" (και ενώ διαρρέουν ότι εξετάζεται και η πλήρης κατάργηση της έννοιας της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων εν γένει!) πέρασαν "στην ζούλα" διάταξη που, χωρίς να δίνει ευκρινώς νέα παράταση στην παραγραφή που επέρχετο από 1-1-11, την… καταργεί.

Καθώς όμως τέθηκε θέμα ερμηνείας της διάταξης, η εγκύκλιος του υπουργείου ξεκαθαρίζει πλέον πως η εφορία θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους για τις υποθέσεις κεφαλαίου των ετών 1997-2000 έως και τις 31-12-2011.

Στην παγίδα του νόμου, όπως είχε αποκαλύψει προ μηνός το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θα πέσουν περί τους 50.000 μεγαλοϊδιοκτήτες για να τους ελέγξει για τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας της περιόδου 1997-2000, των οποίων επίκειτο παραγραφή. Στις …. "VIP" εφορίες της χώρας μάλιστα έχουν ήδη συντάξει καταλόγους με ιδιοκτήτες ακινήτων που αδιαφόρησαν για την περαίωση υποθέσεων ακινήτων του 2008, ποντάροντας στην επικείμενη τότε παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου να τους ελέγξει για τα ακίνητα που κατείχαν.

Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι τουλάχιστον 14.000 πολυτελή ακίνητα που δηλώθηκαν στο Ε9 του 1997, "εξαφανίστηκαν" στις δηλώσεις ΦΜΑΠ του 1998! "Ψηλά στη λίστα" βρίσκονται μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές, καλλιτέχνες, γιατροί και δικηγόροι με πολυτελή ακίνητα σε όλη τη χώρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν 8.000 βίλες και πολυτελή διαμερίσματα στο Ψυχικό, 13.000 στη Γλυφάδα και μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ τον κατάλογο "πλουτίζουν" το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Εκάλη, η Μύκονος, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Κρήτη κλπ.

Συνολικά υπολογίζονται σε 50.000 τα "υψηλού κινδύνου" ακίνητα αυτά, των οποίων κατά τεκμήριο οι ιδιοκτήτες έχουν και την οικονομική επιφάνεια να πληρώσουν τα πρόστιμα που ύστερα, από έλεγχο, μπορεί να τους καταλογιστούν.

"Μιλάμε για κροίσους, στους οποίους όμως διάφοροι σύμβουλοι προσφέρουν… κακές υπηρεσίες, καθοδηγώντας τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα νόμιμα, ποντάροντας στα φαινόμενα διάλυσης που εμφάνιζε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Μόνο από τις χρήσεις 1997-2000 που παραγράφονταν, εκτιμούν πως μπορούν να εισπραχθούν σχεδόν 100 από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για έσοδα από φόρους στην Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία για το 2011 (έναντι μόλις 350 εκατ. το 2010).
Read more...

“Γιατί υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Δίστομο!”

Μιλά η Γερμανίδα δικηγόρος Gabriele Heinecke


http://img.protothema.gr/
Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για τη «σφαγή στο Δίστομο», βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο!

Μία ομάδα επιφανών Γερμανών δικηγόρων με έδρα το Μόναχο, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό της χώρας μας και παλεύουν με κάθε τρόπο ώστε η υπόθεση για τους υπευθύνους μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ευρώπη να τελεσιδικήσει, δικαιώνοντας το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μιλούν στο protothema.gr και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα θύματα του Διστόμου πρέπει να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η «Arbeitkreis Distomo» («Ομάδα εργασίας για το Δίστομο») περιλαμβάνει μερικούς από τους σημαντικότερους δικηγόρους του Μονάχου οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν στα ελληνικά, ιταλικά και εσχάτως διεθνή δικαστήρια, ότι μπορεί ήδη να διενεργηθεί αναγκαστική εκτέλεση κατά της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

«Είναι πολύ σημαντικό που η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα, διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ως τώρα δεν ήθελαν να εφαρμόσουν την αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού κράτους, λόγω ετεροδικίας, καθώς μόνο στην Ελλάδα χρειάζεται η υπογραφή υπουργού Δικαιοσύνης για την εφαρμογή αναγκαστικής εκτέλεσης ενάντια σε άλλο κράτος» δηλώνει στο protothema.gr η κυρία Gabriele Heinecke, δικηγόρος, μέλος της
ομάδας και μέλος της επιτροπής υπέρ της αναψηλάφησης της δίκης του «σφαγέα της Κρήτης», υπολοχαγού της Βερμαχτ Josef Eduard Scheungraber.

“Αρμόδιο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο”

«Δεν υπήρχε λόγος να πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Το Δικαστήριο της Χάγης είναι αναρμόδιο. Έχει δικαιοδοσία μόνο σε διεκδικήσεις «νομικών προσώπων» όπως είναι και τα «κράτη».

Σε διεκδικήσεις φυσικών προσώπων αρμόδιο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο (σ.τ.σ ΔΕΚ). Το ζήτημα είναι μεταξύ των θυμάτων του Διστόμου και της Γερμανικής Ομοσπονδίας και όχι μεταξύ των κρατών» εξηγεί στο protothema.gr η κυρία Gabriele Heinecke, η οποία επαναλαμβάνει ότι «τα ιταλικά και ελληνικά δικαστήρια έχουν ήδη λάβει αποφάσεις, απλώς δεν έχει ακόμα διεξαχθεί η αναγκαστική εκτέλεση».

Η δήλωση αυτή της κυρίας Heinecke είναι μια σαφής μομφή στο ελληνικό παράδοξο να χρειάζεται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για να εφαρμοστεί απόφαση δικαστηρίου κατά ξένου κράτους.

Σε ερώτησή του protothema.gr για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης, η κυρία Heinecke δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σίγουρη πως η ελληνική κυβέρνηση το κάνει για τα θύματα του Διστόμου. Υποθέτω πως είναι πολιτική απόφαση, αλλά και πάλι είναι καλή κίνηση. Ο γερμανικός τύπος έδωσε μεγάλη προσοχή στο θέμα καθώς πλέον δεν είναι μόνο η Ιταλία αλλά κα η Ελλάδα που ενδιαφέρεται για τα θύματα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Από δω και πέρα θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Τι είναι η αναγκαστική εκτέλεση

Μία δίκη, ως γνωστόν, είναι ένας δικαστικός αγώνας και η επίσημη νομική ορολογία κάνει λόγο για «νικητές» και «ηττημένους». Σε μια τέτοια περίπτωση η αναγκαστική εκτέλεση είναι αυτή που θα αποδώσει στον νικητή αυτά που του επεδίκασε η Έδρα.

Η αναγκαστική εκτέλεση είναι η διαδικασία, κατά την οποία ο νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο νικητής της δίκης μπορεί να ζητήσει την ικανοποίηση του. Χαρακτηριστικό διεθνώς στις Νομικές Σχολές της Ευρώπης είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας το 1849, όταν έστειλε τον Στόλο της στον Πειραιά και με την απειλή βομβαρδισμού επεχείρησε την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης Δικαστηρίου για την καταβολή αποζημίωσης στον Άγγλο – Εβραίο πρόξενό της Δον Πατσίφικο.
Read more...

“Όποιος διόρισε κοπρίτη, είναι δέκα φορές κοπρίτης!”

Επιμονή ή ...αυτοκριτική από τον Θεόδωρο Πάγκαλο;


http://img.protothema.gr/5C6E680FCBAFB744F8C8CD444C634BE7.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι, προφανώς, παρακινδυνευμένο να ερμηνεύσεις τον Θεόδωρο Πάγκαλο για αυτό και προτιμούμε να αφήσουμε στους αναγνώστες μας την προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα εάν ο αντιπρέοδρος της κυβέρνησης με τη δήλωση “όποιος διόρισε κοπρίτη, είναι δέκα φορές κοπρίτης” προχωρεί σε κάποιου είδους αυτοκριτική ή απλώς επιμένει στις γνωστές απόψεις του...

Το νέο επεισόδιο της παγκαλιάδας, λοιπόν, γράφτηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας, στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ “Νέοι φάκελοι”. Και για να μην χαθεί ίχνος από το μεγαλείο του νέου αποφθέγματος, σας το παραθέτουμε αυτολεξεί: “Δεν έχω κάνει ούτε ένα ρουσφέτι όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για λόγους αρετής, αλλά γιατί πίστευα ότι δε θέλω να κάνω αυτό το είδος της πολιτικής... Ο σταυρός προτίμησης είναι το αντίτιμο του ρουσφετιού και αυτός που διόρισε τον κοπρίτη είναι δέκα φορές κοπρίτης”!

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν είπε ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα στελέχη της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία χαρακτήρισε “λαμπρά”, αλλά όπως – υποστήριξε- δεν τα έχουμε αξιοποιήσει.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση διέψευσε ότι διόρισε την κόρη του στη Βουλή. “Έβαλα την κόρη μου στο πολιτικό μου γραφείο, όπως είχε το δικαίωμα. Πού είναι η εκτροπή;”, αναρωτήθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Και, μάλιστα, αποκάλυψε και ...φασιστική καμπάνια εξόντωσής του, με επίκεντρο το βάρος του!

“Γίνεται συστηματική καμπάνια υπό την αιγίδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει βασικό σύμβουλό του τον πρωταγωνιστή της καμπάνιας του... Έχω φτάσει στο σημείο να δέχομαι επίθεση γιατί είμαι υπέρβαρος και αυτό είναι φασιστικό... αλλά δε θα τους κάνω το χατίρι”, τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

“Οι πολιτικοί κάναμε πολλά καλά, αλλά και πολλά κακά”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο Πεπονή, ο οποίος – όπως είπε χαρακτηριστικά – “θα πρέπει να μείνει στην ιστορία”, αλλά και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες γίνονταν με απόλυτη διαφάνεια.

“Από την άλλη τροφοδοτούσαμε τον κομματικό μας στρατό με ειδικές προσλήψεις και συμβάσεις ειδικού έργου, οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν σε αορίστου έργου. Και αυτό δεν έπρεπε να το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα περί διαφάνειας και κάθαρσης στον πολιτικό βίο, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν σημαντικές περιπτώσεις διασπάθισης πολιτικού χρήματος που πρέπει να εξελιχθούν σε ποινικές υποθέσεις απόδοσης ευθυνών, αλλά τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν εκεί. Αν για παράδειγμα υπάρχουν αποδείξεις για παράνομες προμήθειες, βεβαίως να υπάρξει διαλεύκανση και τιμωρία. Τα μεγάλα χρέη όμως τα προκάλεσε το ίδιο το σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να πλουτίσουν και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν”.

Read more...

Φορο-έλεγχος για τις καταθέσεις εξωτερικού Υποχρεωτική η δήλωσή τους στο εξής, με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών

Την αδυναμία πλήρους ελέγχου των αδήλωτων εισοδημάτων ομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών

Σε στενό κλοιό μπαίνουν οι καταθέτες στο εξωτερικό, με νομοσχέδιο που φέρνει εντός των ημερών στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα θα ζητεί από τους φορολογουμένους να δηλώνουν επίσημα στις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματος αν έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες ή διατηρούν χαρτοφυλάκιο και περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Πέραν τούτου είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν λεπτομέρειες αν τους ζητηθεί. Αυτή είναι μία από τις 12 νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, με σκοπό «να αρθούν τα εμπόδια στην είσπραξη των φόρων και να βοηθηθεί η εφαρμογή μιας νέας διαχείρισης των φορολογικών λειτουργιών». Ετσι αρχίζει από σήμερα ένας αγώνας δρόμου του υπουργείου Οικονομικών για να κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της τρόικας. Φορολογία από τον πλούτο, τις αγορές και τις επενδύσεις
Ειδικά για τους καταθέτες στο εξωτερικό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος με εγκύκλιό του παραδέχεται ότι οι ελεγκτές έχουν περιορισμένη δυνατότητα καταλογισμού αδήλωτων εισοδημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου. Συχνά, σημειώνει, τα οικονομικά στοιχεία ενός φορολογουμένου, με τον υπολογισμό του πλούτου, των επενδύσεων και της αγοράς αγαθών, υποδηλώνουν ένα τρόπο ζωής που χρηματοδοτείται από ένα εισόδημα σημαντικά πιο μεγάλο από αυτό που έχει δηλωθεί και υποστηρίζεται από τα λογιστικά βιβλία του φορολογουμένου.

Οι ελεγκτές πιστεύουν ότι ο τρέχων νόμος εξαιρεί συγκεκριμένες δαπάνες ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται στη φόρμουλα έμμεσου υπολογισμού του αδήλωτου εισοδήματος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ο φορολογούμενος δεν παρέχει πληροφορίες όταν του ζητείται και όπου τα βιβλία και οι εγγραφές ή οι δηλώσεις παραλείπουν πληροφορίες με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζονται επαρκώς οι οικονομικές υποθέσεις τους. Αυτόματη διαγραφή οντοτήτων που έμειναν αδρανείς
Ενα νομοθέτημα που ζητεί επειγόντως η τρόικα και για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει είναι αυτό που προβλέπει αυτόματη διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ των οντοτήτων που έχουν παραμείνει αδρανείς τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εξηγείται, με τον καθορισμό του μητρώου ΦΠΑ διευκολύνεται η φορολογική αρχή ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στη διαχείριση των ενεργών εγγεγραμμένων οντοτήτων. Στο νομοθέτημα αυτό περιλαμβάνεται και η διαγραφή χρεών, σύμφωνα με πληροφορίες. Οπως εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, «ο μεγάλος αριθμός των ανενεργών οντοτήτων παρεμποδίζει τις διαδικασίες ανάλυσης κινδύνων και των ελέγχων συμμόρφωσης» .

Φορολογικές δηλώσεις χωρίς την ολική πληρωμή του φόρου
Ενα άλλο νομοθέτημα που υποχρεούται το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει πριν από το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου είναι αυτό που θα επιτρέπει στη φορολογική αρχή (ΔΟΥ) να αποδέχεται φορολογικές δηλώσεις χωρίς την ολική πληρωμή του οφειλόμενου φόρου. Σήμερα, εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, οι ΔΟΥ αποδέχονται τις φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενος φόρος) μόνο με την ολική αποπληρωμή του οφειλόμενου φόρου. Είναι προς όφελος των ΔΟΥ, σημειώνει, να έχουν τις φορολογικές δηλώσεις, ανεξάρτητα από την πληρωμή των φόρων. Η τρέχουσα πρακτική στην Ελλάδα ως τώρα, όπως επισημαίνει, δεν εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές.

Επιπλέον ζητείται να υπάρξει νομοθεσία που θα επιτρέπει τον αυτοματοποιημένο υπολογισμό φόρου για τις περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις.

Οπως επίσης να υπάρξει νομοθεσία για την αυτόματη διαγραφή από το μητρώο ΦΠΑ των οντοτήτων που έχουν παραμείνει αδρανείς τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ζητείται επίσης να υπάρξει νομοθεσία ώστε να αρθούν τα εμπόδια που περιορίζουν την πλήρη χρήση των αναγνωρισμένων έμμεσων ελεγκτικών μεθόδων που έχουν σκοπό τον υπολογισμό αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών προσώπων.

Ζητείται επίσης από την τρόικα να υπάρξει νομοθέτημα με το οποίο θα εκχωρούνται αρμοδιότητες σε μία κεντρική μονάδα η οποία εφεξής θα εκδίδει αυτοματοποιημένα εντάλματα πληρωμής. Σήμερα οι απαιτήσεις αρχειοθέτησης και πληρωμής μπορούν να εκδοθούν μόνον από τις ΔΟΥ. Ο συγκεντρωτισμός όμως της διαδικασίας θα έχει αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, «την πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων και θα διασφαλίσει τη συνέπεια και τον ποιοτικό έλεγχο».

Εκδίκαση fast track για φορολογικές διαφορές
Επίσης ως το τέλος του μήνα, όπως απαιτεί η τρόικα, πρέπει να περάσει νομοθεσία για την ίδρυση ενός δικαστηρίου εξειδικευμένου στη γρήγορη εκδίκαση φορολογικών διαφορών (fast track), καθώς και νομοθεσία που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής μονάδας εφέσεων (fast track) μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών.

Τέλος, ζητείται να υπάρξουν νομοθεσίες που θα προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού του αμφισβητούμενου φόρου που θα υποχρεούται να πληρώσει ο φορολογούμενος κατά την προσφυγή του στα δικαστήρια, τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική πολιτική ενάντια στη διαφθορά. Η υπηρεσία αυτή θα μπορεί να εντοπίζει άμεσα ανάρμοστες συμπεριφορές και να επιταχύνει τις διαδικασίες για απολύσεις και για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.

tovima.gr
Read more...

Το ΙΚΑ σπάει στα δύο Ενα ταμείο για σύνταξη και ένα ξεχωριστό για περίθαλψη

«Το ΙΚΑ θα εξελιχθεί σε λίγα χρόνια σε Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, και μόνο. Για την Υγεία θα υπάρξει ένας άλλος φορέας. Τελεία και παύλα». Αυτό δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αποφασισμένος να τελειώσει «μια κι έξω με την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, αλλά και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία». Κάνει λόγο για «έναν ενάρετο κύκλο συνεργασίας», με τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι σαν νέα αρχή, παρέχοντάς τους κίνητρα για να παραμείνουν στον οργανισμό, που φθάνουν ως και τη δημιουργία «κοινοπραξιών γιατρών».

Ο κ. Σπυρόπουλος προαναγγέλλει ότι στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός του ΙΚΑ από τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα της δημιουργίας από τους γιατρούς του ΙΚΑ ενός είδους κοινοπραξίας, όπως την ονομάζει, για να αναλάβουν, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη διαχείριση των μονάδων Υγείας: «Βεβαίως δεν θα αφήσουμε τους γιατρούς στην τύχη τους, αλλά θα τους δώσουμε κίνητρα. Τη στιγμή που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τα 1.000 ευρώ που παίρνουν ως αμοιβή είναι ωσάν να τους δίνεις την ευκαιρία να στραφούν σε άλλους τρόπους αυξήσεως των αποδοχών τους, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε έτσι. Ούτε εγώ μπορώ να ζήσω με 1.000 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς γιατί να μπορεί να ζήσει ένας γιατρός του ΙΚΑ με 1.000 ευρώ; Θα τους δώσουμε το δικαίωμα να διαχειρίζονται οι ίδιοι με κοινοπραξίες που θα δημιουργήσουν τις μονάδες Υγείας, χωρίς να μειωθούν τα δικαιώματά τους. Αυτό εννοώ ενάρετο κύκλο εργασίας» είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα».

Μεταρρύθμιση όπως με το ΕΣΥ

Δημιουργείται δηλαδή ένας κύριος φορέας ο οποίος θα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Ο Οργανισμός Παροχής Υγείας (ΟΠΥ) μετονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και θα έχει υπό την εποπτεία του τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και τις νοσηλευτικές μονάδες του ΙΚΑ, οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν, ως παραρτήματα, σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ. Σπυρόπουλος κάνει λόγο για «ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με τη μεταρρυθμιστική παρέμβαση που έγινε με το ΕΣΥ, αφού ενοποιούνται οι κλάδοι Υγείας των τεσσάρων μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ».

Με τον τρόπο αυτόν θα δοκιμασθεί στην πράξη ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης, ο οποίος άρχισε εδώ και έναν χρόνο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αξιοποιώντας το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Θα υπάρξει δηλαδή ένας αξιόπιστος έλεγχος ολόκληρης της ιατρικής δαπάνης που θα γίνεται πλέον με ενιαίο τρόπο, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για ιδιωτικές κλινικές, είτε για διαγνωστικά κέντρα κτλ. Με μια πρώτη προσέγγιση, αναμένεται να εξοικονομηθούν περί το 1,5 δισ. ευρώ μόνο από τα φάρμακα και 1,6 δισ. ευρώ από τις υπόλοιπες δαπάνες.

Ο νέος οργανισμός θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας (ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει ότι υπάρχει κοινή προσπάθεια, χωρίς διαφωνίες ή ενστάσεις, με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη). Στον οργανισμό αυτόν θα ενταχθούν, εκτός από τις μονάδες του ΙΚΑ, οι κλάδοι Υγείας του ιδρύματος, τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί και βεβαίως τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία: «Στόχος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο κέντρο διεύθυνσης για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με ενιαία διαδικασία ελέγχου, εποπτείας και πιστής τήρησης του προϋπολογισμού του φορέα αυτού» λέει ο διοικητής του ΙΚΑ.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά θα πρέπει, όπως έχει υπολογισθεί, ο νέος οργανισμός να επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 1,2%, ενώ θα αυξηθεί και η εισφορά των συνταξιούχων του Δημοσίου από 2,55% σε 4% ως το 2013.

Γρίφος με τα Επικουρικά

«Το ΙΚΑ έγινε ο μοναδικός φορέας ασφάλισης μισθωτών με 60 χρόνια καθυστέρηση»

λέει ο διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας και συμπληρώνει: «Εγινε σήμερα, ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει το... 1950. Και ακόμη δεν υπάρχουν απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα επικουρικά και με τα επαγγελματικά Ταμεία».

Ο 64χρονος διοικητής του ΙΚΑ θεωρείται από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Το 2006 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής του ΠαΣοΚ, βουλευτής Αρκαδίας στις εκλογές του 2006 και του 2000, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Διαθέτει μακρά συνδικαλιστική εμπειρία (γενικός γραμματέας της ΠΕΜΕΤ-ΟΤΕ και οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ), χρημάτισε στην ηγεσία του ΟΑΕΔ και στην ηγεσία του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τη σωτηρία των Ταμείων ήταν «να πείσουμε πρώτα τους εαυτούς μας για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού αυτού του συστήματος, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα...».

«Η ΝΔ έφραξε το ασφαλιστικό σύστημα»

«Φθάσαμε κάτω από το όριο, κάτω από τις αντοχές μας στο ΙΚΑ» παραδέχεται ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι, αν δεν προχωρούσε σε αυτές τις αλλαγές, το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα Υγείας που ως τώρα προσέφερε θα είχε καταρρεύσει: «Εχουμε φρακάρει επιχειρηματικά, δεν πάει άλλο» τόνισε και επέρριψε ευθύνες για το «φρακάρισμα» αυτό αποκλειστικά στην κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή: «Η φαρμακευτική δαπάνη, την οποία παραδώσαμε στη ΝΔ το 2004, ήταν 70 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η φαρμακευτική δαπάνη την οποία παραλάβαμε το 2009 από τη ΝΔ ήταν 200 εκατ. ευρώ τον μήνα. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο έχει φρακάρει το σύστημα. Το 2010 καταφέραμε να τη μειώσουμε στα 130 εκατ. ευρώ τον μήνα και στόχος μας το 2011 είναι να πέσει κάτω από 100 εκατ. ευρώ τον μήνα. Δύσκολος στόχος, αλλά ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτός» είπε.

Αλλωστε όσον αφορά το μεγάλο στοίχημα, που είναι η περιστολή των δαπανών, εκτιμάται ότι η ενοποίηση των κλάδων Υγείας των Ταμείων θα οδηγήσει σε κεντρικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση. Η υπερσυνταγογράφηση άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Κοινοπραξίες γιατρών για τα ιατρεία του ΙΚΑ

Πώς θα λειτουργούν οι κοινοπρακτικές εταιρείες; Ο κ। Σπυρόπουλος λέει ότι ακόμη η σύστασή τους μελετάται προσεκτικά ώστε μόλις λειτουργήσουν (το πολύ μέσα σε λίγα χρόνια) να μπορούν να προσφέρουν έργο στους ασφαλισμένους. Γιατροί δηλαδή θα δημιουργούν μια εταιρεία και θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των Κέντρων Υγείας, χωρίς να υπάρξει πρόσθετο κόστος, ούτε για το Δημόσιο (ή τα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά ούτε για τους ασφαλισμένους. Η ημέρα για την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου (με την ψήφισή του από τη Βουλή θα λειτουργήσει και ο νέος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης) έχει ορισθεί για την 1η Ιουνίου. Ποιος είναι ο στόχος; Η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να πάψει πλέον, όπως λέει ο διοικητής του ΙΚΑ, το φαινόμενο περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που φθάνουν στα Επείγοντα να χρήζουν μόνο πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία ως τώρα τις περισσότερες φορές δεν τους παρέχεται.

tovima.gr

Read more...

Απόπειρα εξόντωσης της προσωπικότητάς του από τη ΝΔ βλέπει ο Θεόδωρος Πάγκαλος

«Συστηματική καμπάνια υπο τον Σαμαρά»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Για απόπειρα εξόντωσης της προσωπικότητάς του από συγκεκριμένα έντυπα της ΝΔ, αλλά και από το ίδιο το επιτελείο της, έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Πάγκαλος είπε: «Γίνεται συστηματική καμπάνια υπό την αιγίδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει βασικό σύμβουλό του τον πρωταγωνιστή της καμπάνιας του... Έχω φτάσει στο σημείο να δέχομαι επίθεση γιατί είμαι υπέρβαρος και αυτό είναι φασιστικό... αλλά δε θα τους κάνω το χατίρι».

«Δεν έχω κάνει ούτε ένα ρουσφέτι όλα αυτά τα χρόνο, όχι μόνο για λόγους αρετής, αλλά γιατί πίστευα ότι δε θέλω να κάνω αυτού του είδους της πολιτικής... Ο σταυρός προτίμησης είναι το αντίτιμο του ρουσφετιού και αυτός που διόρισε τον κοπρίτη είναι δέκα φορές κοπρίτης...» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος και διέψευσε ότι διόρισε την κόρη του στη Βουλή. «Έβαλα την κόρη μου στο πολιτικό μου γραφείο, όπως είχε το δικαίωμα. Πού είναι η εκτροπή;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς τους προς τους δημοσίους υπαλλήλους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι δεν είπε πως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα στελέχη της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία χαρακτήρισε «λαμπρά», αλλά -όπως υποστήριξε- δεν τα έχουμε αξιοποιήσει.

«Οι πολιτικοί κάναμε πολλά καλά, αλλά και πολλά κακά» συμπλήρωσε ο κ. Πάγκαλος και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο Πεπονή, ο οποίος -όπως είπε χαρακτηριστικά- «θα πρέπει να μείνει στην ιστορία», αλλά και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες γίνονταν με απόλυτη διαφάνεια.

«Από την άλλη τροφοδοτούσαμε τον κομματικό μας στρατό με ειδικές προσλήψεις και συμβάσεις ειδικού έργου, οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν σε αορίστου έργου. Και αυτό δεν έπρεπε να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Πάγκαλος είπε: «Υπάρχουν σημαντικές περιπτώσεις διασπάθισης πολιτικού χρήματος που πρέπει να εξελιχθούν σε ποινικές υποθέσεις απόδοσης ευθυνών, αλλά τα πολλά λεφτά δεν χάθηκαν εκεί. Αν για παράδειγμα υπάρχουν αποδείξεις για παράνομες προμήθειες, βεβαίως να υπάρξει διαλεύκανση και τιμωρία. Τα μεγάλα χρέη όμως τα προκάλεσε το ίδιο το σύστημα, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να πλουτίσουν και αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παρέμβαση Μαξίμου για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη δόμηση στις περιοχές Natura

Αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συντονισμένη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η πρόθεση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη να ορίσει στα 10 στρέμματα το εμβαδό των αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε περιοχές Natura, εντός των οποίων επιτρέπεται η οικοδομική δραστηριότητα, καταβάλλει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγµατοποιείται σήµερα, Τρίτη, συνάντηση της υπουργού µε τη γενική γραµµατέα παρά τω πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία και έχει δεχτεί το τελεσίγραφο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας ότι «αυτό το νοµοσχέδιο δεν περνάει», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα, η γενική γραµµατέας παρά τω πρωθυπουργώ φέρεται να ζήτησε από την υπουργό Περιβάλλοντος να «ρίξει νερό στο κρασί της» και να µην προκαλέσει µε την επιµονή της πολιτικό πρόβληµα στην κυβέρνηση σε µια «τόσο κρίσιµη περίοδο».

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι άσχετες µε επίµονες διαρροές από το υπουργείο της κ.Μπιρµπίλη ότι η υπουργός «δεν πρόκειται να κάνει πίσω» και πως απορρίπτει τις αιτιάσεις των βουλευτών, οι οποίες θεωρεί ότι συνδέονται µε στενά µικροκοµµατικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο.

Εναλλακτικές προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ.Μπιρµπίλη ανέλαβε τη δέσµευση να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Περιβάλλοντος, ώστε να καµφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος, οι οποίοι θεωρούν ότι, αν περάσει η ρύθµιση για την αύξηση του ορίου από τα 4 στρέµµατα, που είναι σήµερα, στα 10, θα εκµηδενιστεί η ούτως ή άλλως περιορισµένη από την ύφεση οικοδοµική δραστηριότητα.

Παρά τις επίµονες προσπάθειες, δεν έγινε γνωστό τι θα περιλαµβάνουν οι εναλλακτικές προτάσεις της κ.Μπιρµπίλη και ειδικότερα αν αντί του ορίου των 10 στρεµµάτων σχεδιάζει να τα µειώσει σε 6 ή 8.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις που ανέλαβε να εµφανίσει στη συνεδρίαση του ΚΤΕ και αργότερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου θα τις συζητήσει προηγουµένως µε την κ.Βάρτζελη που είναι µεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι «εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχουν και οι άνθρωποι, η προστασία των οποίων είναι σε προτεραιότητα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εντολή Γ.Παπανδρέου για άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Για πάταξη της ατιμωρησίας

Ο πρωθυπουργός ζήτησε µε δεδοµένες τις τεχνικές δυσκολίες επίσπευση στο θέµα της µεταβολής του νόµου περί ευθύνης υπουργών υπό το υφιστάµενο Σύνταγµα και χωρίς καθυστερήσεις
Ο πρωθυπουργός ζήτησε µε δεδοµένες τις τεχνικές δυσκολίες επίσπευση στο θέµα της µεταβολής του νόµου περί ευθύνης υπουργών υπό το υφιστάµενο Σύνταγµα και χωρίς καθυστερήσεις (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Άμεσες πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών σκέφτεται να πάρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ατιμωρησίας, κυρίως όσον αφορά πολιτικά πρόσωπα.

Το θέµα αυτό, όπως επίσης και συνολικότερα ζητήµατα που αφορούν στη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, συζητήθηκαν – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε µε δεδοµένες τις τεχνικές δυσκολίες επίσπευση στο θέµα της µεταβολής του νόµου περί ευθύνης υπουργών υπό το υφιστάµενο Σύνταγµα και χωρίς καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Στην πράξη υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αυτή τη στιγµή µόνον περιορισµένες µεταβολές αλλά οι ευρείες αλλαγές στον νόµο θα γίνουν µε την αναθεώρηση του Συντάγµατος. Το επόµενο διάστηµα µάλιστα, βάσει πληροφοριών, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νόµου η οποία θα στηρίζεται και σε προτάσεις της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής.

Στην ίδια σύσκεψη, σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την άποψή του ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως για να επέλθει ισορροπία στο πολιτικό σύστηµα και να διερευνηθούν εις βάθος υποθέσεις που αφορούν και πολιτικά πρόσωπα.

Στο ίδιο πνεύµα υπήρξε οµοβροντία υπουργών υπέρ της κάθαρση στον πολιτικό βίο, µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να επιβεβαιώνει την πρωθυπουργική δέσµευση για αλλαγή του νόµου περί ευθύνης υπουργών αφού «δεν µπορεί να υπάρχει ατιµωρησία για κανέναν».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οι ευθύνες των ελλήνων πολιτικών είναι ίδιες απέναντι στον ελληνικό λαό και φυσικά η ατιµωρησία δεν θα πρέπει να συγχωρείται ούτε ως σκέψη ούτε ως ιδέα».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να απονέµεται δικαιοσύνη δεν αποτελεί θέµα συγκυρίας επειδή υπάρχει µία περιρρέουσα ατµόσφαιρα για την ατιµωρησία των πολιτικών αλλά πιστεύει ότι είναι καταστρατήγηση του δικαίου, της ισονοµίας και της ισοπολιτείας των πολιτών.

Υπέρ της κάθαρσης στον πολιτικό βίο εµφανίστηκε και η υπουργός Παιδείας, Άννα ∆ιαµαντοπούλου, τονίζοντας ότι «και πρέπει και µπορεί να δοθεί παράδειγµα τιµωρίας, γιατί η έννοια της ατιµωρησίας σε αυτή τη χώρα είναι που έχει διαβρώσει τα πάντα και µας έχει κάνει να αντιλαµβανόµαστε και να µην αποδεχόµαστε κανενός είδους κανόνες».

Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος σχολίασε πως«εάν υπάρξουν παραπτώµατα πρέπει να τιµωρηθούν». Και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς σε µία ∆ηµοκρατία δεν είναι δουλειά των πολιτικών να βάζουν κάποιον φυλακή».

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε πως από τότε που η κυβέρνηση µπήκε στη διαδικασία του ελέγχου «έχουµε πάψει να κρύβουµε τα προβλήµατα κάτω από το χαλί».

Αλλά και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο ότι «ο κόσµος έχει ένα συναίσθηµα και αδικίας και οργής και πρέπει να τιµωρηθούν άνθρωποι οι οποίοι έκλεψαν ή πήραν λεφτά. Είναι κοινό αίσθηµα αλλά πρέπει να γίνει µε έναν τέτοιον τρόπο που να µην καταπατηθούν και ανθρώπινα δικαιώµατα».



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανεβαίνουν οι τόνοι, ενώ πλησιάζει η ώρα του πορίσματος για την Siemens

Συγκρούσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη
Το πόρισμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε πολιτικά συγκρουσιακό επίπεδο πραγµατοποιούνται τις τελευταίες ώρες παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάµεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας ∆ηµοκρατίας, που µετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή γιατη Siemens, προκειµένου να βρεθεί κοινή φόρµουλα για τη σύνταξη του επίµαχου πολυσέλιδου πορίσµατος, το οποίο θα δοθεί την ερχόµενη Πέµπτη στη δηµοσιότητα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε αυτό φαίνεται ότι θα γίνεται λεπτοµερής καταγραφή των πραγµατικών περιστατικών που οδήγησαν στην υπογραφή συµβάσεων της γερµανικής εταιρείας µε το ∆ηµόσιο, ενώ θα καταγράφονται και οι διαφωνίες των κοµµάτων ως προς την αξιολόγηση, αλλά και την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριµένα πρόσωπα.

Ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, η αξιωµατική αντιπολίτευση έκανε στροφή 180 µοιρών την τελευταία στιγµή και δεν αποκλείεται να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες και στον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη. Κι αυτό γιατί -όπως έλεγαν βουλευτές της Ν∆ στην Εξεταστική Επιτροπή- επί ηµερών του Κ.Σηµίτη τα ∆ιοικητικά Συµβούλια των ∆ΕΚΟ υπέγραφαν συµβάσεις µε τη Siemens χωρίς να προηγηθούν διαγωνισµοί και µάλιστα υπενθύµιζαν την παραίτηση του Χάρη Καστανίδη και την αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη στη θέση τότε του υπουργού Μεταφορών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ακροδεξιά πρόκληση στον δήμο

Εντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη για την κίνηση του Ν. Μιχαλολιάκου στην πρεμιέρα του δημοτικού συμβουλίου. Καταδικάζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ακροδεξιά πρόκληση στην πρεμιέρα του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων χθες από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκο, ο οποίος απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό στη λήξη της συνεδρίασης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος (με το κοντομάνικο πουκάμισο) ανάμεσα σε ομοϊδεάτες του που χαιρετούν ναζιστικά. Χθες, επανέλαβε ο ίδιος τον χαιρετισμό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος (με το κοντομάνικο πουκάμισο) ανάμεσα σε ομοϊδεάτες του που χαιρετούν ναζιστικά. Χθες, επανέλαβε ο ίδιος τον χαιρετισμό στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Η κίνηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος καταδίκασε τη συμπεριφορά αυτή τονίζοντας «ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του», ενώ επιφυλάχθηκε να φέρει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η ενέργειά του καταδικάστηκε επίσης από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

Οι προθέσεις του Ν. Μιχαλολιάκου φάνηκαν από την αρχή της συνεδρίασης καθώς κατέφθασε στην αίθουσα συνοδευόμενος από οκτώ σωματοφύλακες. Το γεγονός καταδικάστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Π. Μπέη, ο οποίος απευθυνόμενος στον ακροδεξιό δημοτικό σύμβουλο τόνισε ότι ο δήμος διέπεται από δημοκρατικές διαδικασίες.

Η αντίδραση του προέδρου ουδόλως πτόησε τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος προφανώς είχε έρθει αποφασισμένος να καταθέσει την ιδεολογική του ταυτότητα. Λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό προσθέτοντας μεταξύ άλλων «να χαίρεστε τους μετανάστες που τους κάνετε Ελληνες και σας εξέλεξαν» και «αν θέλετε συναυλίες, ελάτε στον Αγιο Παντελεήμονα, θα μας βρείτε εκεί». Στην προκλητική συμπεριφορά ο δημοτικός σύμβουλος της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» Π. Κωνσταντίνου απάντησε πως «δεν δεχόμαστε φασίστες στο δημοτικό συμβούλιο», ωστόσο ο Ν. Μιχαλολιάκος έσπευσε να επαναλάβει τον ίδιο χαιρετισμό και στους διαδρόμους του δημαρχείου.

Για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στον Αγιο Παντελεήμονα, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι «το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές μίσους και με πρακτικές βίας».

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των συμβασιούχων. Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση του Αρείου Πάγου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των συμβασιούχων, το δημοτικό συμβούλιο επεσήμανε την υποστήριξή του στους εργαζομένους του δήμου, που καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τελικός κριτής, θα είναι η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως επισήμανε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να υπερκεράσει τους νόμους και το Σύνταγμα.

Ταυτόχρονα ο κ. Καμίνης εξέφρασε την πρόθεσή του να αρθούν όλες οι αποσπάσεις «άτυπες και τυπικές» και να δοθεί τέλος στο καθεστώς οι εργαζόμενοι «να είναι εξαφανισμένοι από δω και από κει».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ethnos.gr
Read more...

Πρώτο βήμα για λύση-πακέτο αλλά και γκρίνιες

Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο χθεσινό Eurogroup
Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στο χθεσινό Eurogroup

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα ανακοινωθεί τελικά η λύση-πακέτο για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, στην οποία θα συμπεριληφθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, για την οποία υπάρχει πολιτική απόφαση. Αυτό αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη.

Ειδικά για την επιμήκυνση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραπέμπεται στη λύση-πακέτο και δεν προωθείται τώρα, διότι υπάρχουν χώρες όπου δεν μπορεί να εγκριθεί από τα Κοινοβούλιά τους. Αναφορικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι είναι σε καλό δρόμο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και έκανε γνωστό ότι αύριο θα εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε συμφωνία τόσο για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ όσο και για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα επιταχυνθούν. Τόνισε, όμως, ότι ένα νομικό κείμενο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε ότι ένα έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξεπεραστούν οι διχογνωμίες. Στην ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να ηρεμήσουν πλήρως οι αγορές, απαιτούνται προσεκτικά βήματα.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θεωρείται, λοιπόν, ορόσημο για την οριστικοποίηση των πτυχών του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα αντικαταστήσει, από τα μέσα του 2013, τον σημερινό μηχανισμό, που αποφασίστηκε τον Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά τις χθεσινές συζητήσεις, οι κοινοτικοί ιθύνοντες προσανατολίζονται πλέον σε μια λύση-πακέτο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους πόρους του μελλοντικού αλλά και του σημερινού μηχανισμού, το πεδίο δράσης του, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα και την Ιρλανδία αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Οι χθεσινές συζητήσεις απέδειξαν, πάντως, ότι σε αυτήν τη φάση η Ευρωζώνη παραμένει διχασμένη τόσο ως προς την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης όσο και ως προς την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθούν οι εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις.

Η Κομισιόν, μέσω των κυρίων Μπαρόζο και Ρεν, επιμένει σε αύξηση των πόρων του μηχανισμού και σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Αντίθετη άποψη έχει η Γερμανία, η οποία τονίζει ότι η λύση δεν επείγει.

Ευρωομόλογο
Εκδοση την επόμενη εβδομάδα

Στην έκδοση του πρώτου ευρωομολόγου προχωρεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το EFSF όρισε τρεις αναδόχους, τη Citi, την HSBC και τη Societe Generale (SGCIB), για την έκδοση πενταετούς ομολόγου αναφοράς. Η έκδοση προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος διάσωσης της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, ο όγκος της έκδοσης θα είναι μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ. Το EFSF προτίθεται να αντλήσει από τις αγορές συνολικά έως 26,5 δισ. ευρώ τη διετία. Ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη έκδοση ομολόγου του EFSF θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στις αγορές ομολόγων και θα προστατεύσει το ευρώ.

Ανταλλαγή «πυρών» Μπαρόζο με Βερολίνο
Κόντρες για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας

Συνεχίστηκε και χθες η ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Βερολίνου για το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ο πρόεδρος Τρισέ επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αύξησής τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «περιπλέκει την κατάσταση» με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ταμείου. Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητηθεί η αύξηση της βοήθειας προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, αν και δεν απέκλεισε μία συζήτηση σε «μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι «η αίσθηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι ότι αυτό το Ταμείο πρέπει να αναβαθμισθεί, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».

«Αναγκαία» χαρακτήρισε εξάλλου την αντικατάσταση και ενίσχυση του Ταμείου η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία μία πρώτη συμφωνία σχετικά με τη μορφή που θα πάρει, θα επιτευχθεί έως τον Μάρτιο. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζεται μία λύση σφαιρική και ένα πλήρες πακέτο.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο μπορεί να δανειστεί θεωρητικά από τις αγορές ποσά έως 440 δισ. ευρώ -με βάση εγγυήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης- ενώ το ανώτατο ποσό των πόρων του φτάνει -μαζί με τα κονδύλια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τα 750 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, επειδή το Ταμείο θέλει να έχει την καλύτερη πιστοληπτική βαθμολογία (ΑΑΑ) για να χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές το ισόποσο των εγγυήσεων των 440 δισ. ευρώ, αλλά ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, το οποίο εκτιμάται στα 250 δισ., σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε.

Βαγγέλης Δεμίρης

ethnos.gr
Read more...

Τα αποκαλυπτήρια του χάσµατος στη Ν.Δ. Καρατζαφέρης – Μπακογιάννη απόντες στην εκδήλωση για Καραµανλή

 Δεξιά ο πρόεδρος της Ν.Δ.  Αντώνης Σαµαράς µε τους  πρώην και νυν δηµάρχους  Θεσσαλονίκης Βασίλη  Παπαγεωργόπουλο και  Γιάννη Μπουτάρη  µπροστά στον ανδριάντα  του Κωνσταντίνου  Καραµανλή στην παραλία  της Θεσσαλονίκης  και αριστερά τους  ο Αχιλλέας Καραµανλής
Τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. φανέρωσε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραµανλή, που πραγµατοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ενώ «ναυάγησε» και ο σχεδιασµός µιας συµβολικής ένωσης της κεντροδεξιάς, στην οποία επένδυαν αρκετά µέλη της λεγόµενης καραµανλικής πτέρυγας.
Παρά το γενικό προσκλητήριο όλων των ενοίκων της δεξιάς πολυκατοικίας που είχε σηµάνει το Ιδρυµα «Κωνσταντίνος Καραµανλής», ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη απέφυγαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση και επέλεξαν να στείλουν αντιπροσώπους, το ΛΑΟΣ τον βουλευτή Αγγ. Κολοκοτρώνη και η ∆ηµοκρατική Συµµαχία τον Κων. Κιλτίδη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ µάλιστα έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η απουσία του από τα χθεσινά αποκαλυπτήρια είχε πολιτικό χαρακτήρα. Επικαλέστηκε την παρουσία του στην Κύπρο και άφησε αιχµές για τους χειρισµούς του ιδρυτή της Ν.∆. στο Κυπριακό. «Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερµός τιµά τον κύριο όγκο του έργου του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Παρά την επιθυµία του κ. Καρατζαφέρη να παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στη Θεσσαλονίκη, τούτο δεν κατέστη δυνατόν καθώς η Κύπρος κείται µακράν και δεν πρόλαβε να επιστρέψει εγκαίρως», ήταν το καρφί του ΛΑΟΣ που παρέπεµπε σε παλαιά ρήση του Κωνσταντίνου Καραµανλή. Κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούν ότι απώτερος στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να σταλεί το µήνυµα ότι «ο Καραµανλής ενώνει την Κεντροδεξιά» και ο συµβολισµός να λειτουργήσει ως αιχµή κατά της ηγεσίας του κ. Σαµαρά. Αν υπήρχε τέτοιος στόχος, είναι προφανές ότι όχι µόνο δεν επετεύχθη, αλλά η τελετή της Θεσσαλονίκης ήλθε να επιβεβαιώσει και το χάσµα που διευρύνεται ανάµεσα στον κ. Σαµαρά και τον προκάτοχό του στο τιµόνι του κόµµατος Κώστα Καραµανλή.

Τυπική χειραψία
Ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. είχαν µια τυπική χειραψία και περιορίστηκαν σε ανταλλαγές ευχών στο περιθώριο της εκδήλωσης, ενώ το σκηνικό «παλλαϊκής υποδοχής» που είχε στηθεί για τον Κώστα Καραµανλή προκάλεσε δυσφορία και επικριτικά σχόλια από την πλευρά στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαµαρά. Ο πρώην Πρωθυπουργός σχεδόν µονοπώλησε το ενδιαφέρον των οπαδών και των τοπικών στελεχών του κόµµατος που παρακολούθησαν την τελετή. Συνοδευόµενος από τη σύζυγό του Νατάσα, προσήλθε πρώτος στον πλακόστρωτο χώρο της νέας παραλίας, όπου τοποθετήθηκε ο ανδριάντας και έγινε δεκτός µε ενθουσιασµό από τους συγκεντρωµένους. Οταν κατάφερε να πλησιάσει το βάθρο στο οποίο είναι στηµένο το άγαλµα, χαιρέτησε τον δήµαρχο Γιάννη Μπουτάρη και κάθησε στις καρέκλες για τους επισήµους. Ο πρόεδρος της Ν.∆. έφτασε περίπου τρία λεπτά αργότερα, αλλά η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν λιγότερο θερµή, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο πλήθος. Σε µια προσπάθεια να αλλάξει την ατµόσφαιρα, οργανωµένη οµάδα οπαδών άρχισε να φωνάζει το σύνθηµα «πιο ψηλά, πιο ψηλά µε Αντώνη Σαµαρά», µετατρέποντας την τελετή των αποκαλυπτηρίων σε κοµµατική εκδήλωση.

Οι κ।κ. Σαµαράς και Καραµανλής δεν αντήλλαξαν ούτε βλέµµα καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής και κατευθύνθηκαν χωριστά προς το Βυζαντινό Μουσείο, όπου ακολούθησε δεξίωση. Ο προπορευόµενος Αντώνης Σαµαράς περπάτησε σχεδόν ανενόχλητος την απόσταση των λίγων εκατοντάδων µέτρων, σε αντίθεση µε τον Κώστα Καραµανλή, ο οποίος χρειάστηκε δεκαπέντε λεπτά για να διανύσει την ίδια απόσταση, εξαιτίας των γαλάζιων οπαδών που τον σταµατούσαν για να τον χαιρετήσουν. Τελικά οι δυο τους συναντήθηκαν στο προαύλιο του Μουσείου, όπου ο Κώστας Καραµανλής ευχήθηκε στον Αντ. Σαµαρά και για την ονοµαστική του εορτή. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έκαναν από κοινού ο δήµαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο προκάτοχός του Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ιδρύµατος «Κωνσταντίνος Καραµανλής» και αδελφός του µακεδόνα πολιτικού, Αχιλλέας Καραµανλής. Προηγήθηκαν οµιλίες των τριών, καθώς επίσης του Αντώνη Σαµαρά και του προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκου Μέρτζου. Πάντως, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη βιασύνη µε την οποία ο προκάτοχός του όρισε την τελετή, ενώ καταδίκασε οποιασδήποτε µορφής πολιτική εκµετάλλευση του γεγονότος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα σηµαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και έκανε λόγο για µόνιµη θέση του αγάλµατος.
.tanea.gr
Read more...

Σώμα ειδικών για συντάξεις - εξπρές Πώς θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο

Εως και 14 μήνες, κατά μέσο όρο, διαρκεί σήμερα η αναμονή για τη σύνταξη.  Η... ουρά φτάνει τα δυόμισι χρόνια, αν ο υποψήφιος συνταξιούχος είναι ασφαλισμένος  σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Η προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται μέσα σε έναν μήνα
Συντάξεις- εξπρές μέσα σε έναν μήνα με τη μεσολάβηση ενός νέου θεσμού, του Σώματος Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ), θα απονέμονται σύντομα στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τις σχετικές ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΣΠΕ και αφορούν στο νέο σύστημα της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης. Στο σχέδιο νόμου περιγράφονται η διαδικασία εφαρμογής του νέου μέτρου, η λειτουργία του ΣΠΕ, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, το συνταξιοδοτικό αίτημα για τη διαδοχική ασφάλιση, καθώς και οι εξαιρέσεις απο το μέτρο.

Εκτιμάται ότι η σχετική ρύθμισηη οποία αποτελεί πρόταση της ΠΟΣΕΙΚΑ- θα αρχίζει να εφαρμόζεται απο την άνοιξη. Στόχος είναι να απονέμεται προσωρινή σύνταξη- εξπρές σε ένα ποσό που θα πλησιάζει το πραγματικό ακόμα και στο 90%-95% ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα γίνεται η εκκαθάριση.

Ειδικότερα με τα προωθούμενα άρθρα:

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα εκδίδεται πρώτη συνταξιοδοτική πράξη μέχρι την τελική πράξη έκδοσης για την απονομή της σύνταξης. Θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης και η αρχική σύνταξη θα χορηγείται εντός 30 ημερών από την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.

Το ποσό της σύνταξης που θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη θα συμψηφίζεται με το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής σύνταξης.

Οταν ύστερα από τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα αναζητηθούν τα ποσά των συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα.

Οι ασφαλισμένοι θα καταθέτουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους στο Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ) το οποίο συστήνεται γι΄ αυτό τον σκοπό και θα βρίσκεται στο τμήμα απονομής σύνταξης κάθε ασφαλιστικού φορέα. Το ΣΠΕ θα αποτελείται από υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι οποίοι θα έχουν προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση απονομής συντάξεων. Εργο του θα είναι μεταξύ άλλων ο έλεγχος εγκυρότητας των παραστατικών που συνοδεύουν την αίτηση και η σύσταση του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου. Εξάλλου προβλέπεται ότι η εμπρόθεσμη έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης αποτελεί υποχρέωση των πιστοποιημένων εισηγητών, καθώς απόκλιση από τις καθοριζόμενες προθεσμίες θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Περιμένουν έως και 14 μήνες
Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, ο υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει κατά κανόνα από 6 έως 14 μήνες για να πάρει τη σύνταξη εφόσον είναι ασφαλισμένος σε ένα Ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και δυόμισι χρόνια εφόσον είναι ασφαλισμένος σε δύο ή περισσότερα Ταμεία. Εξάλλου, μια άλλη αρνητική συνέπεια των καθυστερήσεων είναι η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόμενος όταν απευθύνεται σε ιδιωτικά γραφεία για ενημέρωση ή και ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών για τον πολίτη είναι από 50 μέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από 500 μέχρι και 3.000 ευρώ, δηλαδή από μία έως δύο συντάξεις, για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Και γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών
Οπως δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, το μέτρο της προσωρινής σύνταξης εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αναβαθμιστεί προς όφελος όλων των ασφαλισμένων το επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σχεδιαζόμενη ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και μέσα στα Ταμεία.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ
να απονέμεται σε έναν μήνα προσωρινή σύνταξη, που θα πλησιάζει το ύψος της οριστικής κατά 90%-95%

Το προσχέδιο νόμου για χορήγηση υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης

Πρώτη συνταξιοδοτική πράξη
1Στους ασφαλισμένους σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση σύνταξης λόγω γήρατος ή θανάτου, απονέμεται σύνταξη, ύστερα από έκδοση πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης και μέχρι την οριστική/ τελική πράξη έκδοσης για την απονομή της σύνταξης.

2Η πρώτη συνταξιοδοτική πράξη εκδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση της σχετικής αίτησης και η αρχική σύνταξη χορηγείται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης. Η έναρξη των ανωτέρω προθεσμιών συμπίπτει με την επομένη της ημέρας κατά την οποία συμπληρώνεται η τελευταία έλλειψη δικαιολογητικών. 3Για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης συνυποβάλλονται με την αίτηση στο αρμόδιο όργανο που συνίσταται για τον σκοπό αυτό η Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986 σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, για την απόδειξη του οποίου βαρύνεται κατ΄ αρχάς ο αιτών καθώς και τα αιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά. Καθοριστικά στοιχεία που λαμβάνονται υπ΄ όψιν για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης είναι, αφενός, ο δηλούμενος χρόνος ασφάλισης από τον ασφαλισμένο στην ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση, ο οποίος είναι απολύτως δεσμευτικός για το εκδόν την πράξη όργανο και, αφετέρου, οι αποδοχές που προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά στοιχεία.

4Το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη θα συμψηφίζεται σε κάθε περίπτωση με το ποσό της σύνταξης που θα προκύψει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης. 5Οταν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα αναζητηθούν τα ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα.

6Η απόφαση του εκδόντος την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη οργάνου δεν υπόκειται σε ένσταση ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής, διότι βασίζεται στα στοιχεία της Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου.

Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ)
1Στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συνίσταται Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ).

2Το Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ) αποτελείται από υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με βαθμό... Οι υπάλληλοι αυτοί, με προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση απονομής συντάξεων, παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης, επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και πιστοποιούνται ως κατάλληλοι για τη θέση του εισηγητή έκδοσης της σύνταξης. Στο τέλος της, εξετάζονται στα αντικείμενα στα οποία εξειδικεύθηκαν και, σε περίπτωση επιτυχίας, προσλαμβάνονται στο Σώμα ως Πιστοποιημένοι Εισηγητές. Κατά την περίοδο αυτή, διατηρούν την οργανική τους θέση.

3Οι ασφαλισμένοι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης καταθέτουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους στο Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών (ΣΠΕ), κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στο τμήμα απονομής συντάξεως κάθε ασφαλιστικού φορέα.

4Εργο του ΣΠΕ είναι: Η παραλαβή αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο έλεγχος εγκυρότητας των παραστατικών που συνοδεύουν την αίτηση και η σύσταση του συνταξιοδοτικού φακέλου του ασφαλισμένου.

Η αναζήτηση των κατά την κρίση του αναγκαίων κατά περίπτωση δικαιολογητικών είτε από τον αιτούντα είτε από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και της υπεύθυνης δήλωσης για την απονομή της σύνταξης.

Η έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης της παραγράφου 1 του άρθρου... του παρόντος νόμου για τη χορήγηση της αρχικής σύνταξης.

Η διαβίβαση στους εκάστοτε αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς των αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.

5Οι Πιστοποιημένοι Εισηγητές δύνανται, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κατάθεση της αίτησης, να ζητούν κατά την εκτέλεση του έργου τους είτε από τον αιτούντα είτε από τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από τα προβλεπόμενα, και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά την κρίση τους απαραίτητο για τη διακρίβωση του χρόνου ασφάλισης και των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τάσσοντας σε αυτούς προθεσμία παρατεινόμενη της εικοσαήμερες προθεσμίας της παραγράφου 2 του άρθρου..... κατά το χρονικό διάστημα. Ελέγχουν οπωσδήποτε εάν πληρούνται αυτές και έχουν την ευθύνη του υπολογισμού της σύνταξης με βάση τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά στοιχεία και την υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αποστέλλεται στον ασφαλισμένο η σχετική ενημερωτική επιστολή. Η εμπρόθεσμη έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης αποτελεί επίσης υποχρέωση των Πιστοποιημένων Εισηγητών, καθώς απόκλιση από την προθεσμία αυτή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

6Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Πιστοποιημένων Εισηγητών, τα απαραίτητα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν, οι λεπτομέρειες σχετικά με την επιμόρφωση και την πιστοποίησή τους, τα κίνητρα συμμετοχής στο Σώ μα και αποδοτικότητας, τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται για την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

7Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος καταθέσει απόφαση ανακεφαλαίωσης, ο εισηγητής υποχρεούται να εκδώσει την πράξη συνταξιοδότησης εντός 30 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

8Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης ο εισηγητής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διαβιβάζει τον φάκελο στον απονέμοντα ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος υποχρεώνεται εντός της ίδιας τρέχουσας προθεσμίας να εκδώσει τη συνταξιοδοτική πράξη.

9Με την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης ο φάκελος του ασφαλισμένου διαβιβάζεται στην υπηρεσία... η οποία ελέγχει λεπτομερώς, το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και επανυπολογίζει το ποσό της σύνταξης.

10Με την απόφαση της υπηρεσίας... γίνεται συμψηφισμός των μέχρι τότε καταβληθέντων ποσών με απόδοση του πλεονάσματος στον συνταξιούχο ή καταλογισμό του ελλείμματος.

11Στους υπαλλήλους που ελέγχουν και εκκαθαρίζουν τον συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχεται κίνητρο αποδοτικότητας.

12Οι ασφαλισμένους που καταθέτουν ψευδή, παραποιημένα ή πλαστά δικαιολογητικά και υπεύθυνες δηλώσεις υπέχουν ποινική ευθύνη και καταλογίζονται έντοκα τυχόν ποσά που έχουν εισπράξει.

13Σε κάθε περίπτωση μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να εκδοθεί αιτιολογημένη πράξη απόρριψης της αίτησης ή πράξη συνταξιοδότησης.

Σύνταξη λόγω θανάτου
1Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σύνταξης λόγω θανάτου εργαζομένου, ακολουθείται η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου με την υποχρέωση κατάθεσης επιπλέον δικαιολογητικών: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου, γ) πιστοποιητικό περί μη άσκησης αγωγής διαζυγίου, δ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.

2Σε περίπτωση υποβολής αίτησης σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχουυποβάλλονται μόνο τα εξής δικαιολογητικά: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου, β) πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου, γ) πιστοποιητικό περί μη άσκησης αγωγής διαζυγίου, δ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.λπ., με βάση τα οποία γίνεται ο επιμερισμός και η απονομή της σύνταξης στους κληρονόμους.

Αναγκαία δικαιολογητικά
Οσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν σχετική αίτηση για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν και υπογράφουν την Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Νόμου 1599/1986 και να προσκομίζουν υποχρεωτικά και σε κάθε περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Για τη σύνταξη λόγω γήρατος:
Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)

Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς) Τα ασφαλιστικά στοιχεία Αντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας Για το προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, διαπιστωτική πράξη Επαγγελματική άδεια οδήγησης Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο. Για τη σύνταξη λόγω θανάτου:
Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (για αλλοδαπούς)

Αδεια παραμονής (για αλλοδαπούς) Τα ασφαλιστικά στοιχεία Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του θανόντος ή Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου από το οποίο προκύπτει ότι δεν είχε λυθεί ο γάμος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την ημερομηνία θανάτου Ληξιαρχική πράξη θανάτου Ληξιαρχική πράξη γάμου ή πιστοποιητικό γάμου από Μητρόπολη Ληξιαρχική πράξη γέννησης (για ανήλικα τέκνα που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα)

Πιστοποιητικό σπουδών για ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του ασφαλιστικού βιβλιαρίου Εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας Κάθε αποδεικτικό της πληρεξουσιότητας στοιχείο, στις περιπτώσεις που η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνεται και υπογράφεται από πληρεξούσιο. Το εκδόν την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη όργανο είναι δυνατόν να ζητάει κατά περίπτωση περισσότερα και ποτέ λιγότερα των ως άνω δικαιολογητικά.

Εξαιρούμενες περιπτώσεις
Η διάταξη για την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1Οταν οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

2Οταν για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πρέπει να εφαρμοστούν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 1408/71 και 574/72 και οι Κανονισμοί των Διμερών Συμβάσεων 3Οταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4Οταν ζητείται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/-ης από τους γονείς του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως από το εκδόν τη συνταξιοδοτική πράξη όργανο το στοιχείο της κύριας συντήρησής τους από τον/την θανόντα/-ούσα.

5Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.

6Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

7Οταν έχει χορηγηθεί προκαταβολή σύνταξης. 8Σε αναπηρικές συντάξεις.

9Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για συμπλήρωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων.

10Οταν προφανώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης.

Με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα καθοριστούν τυχόν περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου...

Διάρκεια της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης
Η απονομή της σύνταξης σύμφωνα με το περιεχόμενο και τους όρους της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης διαρκεί μέχρι την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν προσκομίσουν εντός χρονικού διαστήματος τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την απονομή της σύνταξης τα απαραίτητα για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης δικαιολογητικά, τότε διακόπτεται η σύνταξη, η οποία απονέμεται βάσει της πρώτης συνταξιοδοτικής πράξης.

Διαδοχική ασφάλιση
Οταν το συνταξιοδοτικό αίτημα κρίνεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, το Σώμα Πιστοποιημένων Εισηγητών εκδίδει την πρώτη συνταξιοδοτική πράξη σε αυτούς που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφόσον διαπιστώσει ότι από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης που αναφέρεται στην Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος συντρέχουν οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία του.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, τα ποσά σύνταξης που καταβλήθηκαν από το εκδόν πρώτη συνταξιοδοτική πράξη όργανο δεν αναζητούνται από τον ασφαλισμένο αλλά συμψηφίζονται με τα ποσά σύνταξης που οφείλει να καταβάλλει ο απονέμων οργανισμός μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης।
.tanea.gr
Read more...