Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

«Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα»...


Πρώην επικεφαλής ΔΝΤ για την Ευρώπη: «Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα» - MediaΗ Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ζητά από την Ελλάδα για να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ο Ρεζά Μογκάνταμ (Reza Moghadam), σε...
άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογική στη διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα».

O κ. Μογκάνταμ ήταν έως πέρυσι επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σήμερα είναι αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου της Morgan Stanley.

«Τώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη δόση του δανείου της προς το Ταμείο, υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο ευκαιρίας να προκληθεί μία αναγκαία νέα προσέγγιση. Αυτή μπορεί να βασισθεί σε τρία σημεία: Στην εφαρμογή λίγων βασικών δράσεων για να δοκιμασθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εκλείψει η απειλή μίας χρεοκοπίας το επόμενο τρίμηνο και σε ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια» εκτιμά ο Μογκάνταμ και συνεχίζει: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τόσο περιορισμένο αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να ετοιμασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ εξηγεί, για ποιον λόγο χρειάζεται αυτή η αλλαγή. «Πρώτον, αντί για τη μανία να παρουσιάζονται λίστες με όλο και περισσότερες δεσμεύσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή λίγων σημαντικών δράσεων. Έτσι, θα ελεγχθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Για την αποδοχή των δράσεων σε περιορισμένους τομείς θα τεθούν προτεραιότητες και θα ληφθεί υπόψη η δυνατότητα της Ελλάδας να τις υλοποιήσει. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων για την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, την κατάργηση των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς» υποστηρίζει ο Μογκάνταμ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε και πρέπει να τα υλοποιήσει σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

«Δεύτερον, σε αντάλλαγμα για τα μέτρα αυτά, η Ευρωζώνη θα προσφέρει στην Αθήνα επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, οι οποίες αφορούν κυρίως τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα εξάλειφε την άμεση απειλή κεφαλαιακών ελέγχων και εξόδου από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό είναι ότι θα απέτρεπε την απώλεια εμπιστοσύνης και την αναγκαστική δημοσιονομική περιστολή που θα έθετε την απειλή ενός υφεσιακού σπιράλ».

Τρίτον, οι δύο πλευρές πρέπει, σύμφωνα με τον Μογκάνταμ, να αρχίσουν τον καθορισμό του περιεχομένου και των παραμέτρων ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Αυτό θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας καθώς και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος» λέει.

Κατά την άποψη του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, χρειάζεται και μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές: Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει κάποιες από τις απαιτήσεις της με τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, μειώνοντας το βάρος του χρέους και προσφέροντας κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με φθηνότερα, μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίροντας έτσι τη συνεχή απειλή στάσης πληρωμών έναντι των επίσημων πιστωτών.

Read more...

Τα σχέδια για τον ελληνορωσικό αγωγό...


Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας ήταν το πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνεργασία ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτήματα, που αφορούν κυρίως το...
τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του αγωγού αλλά και τη θέση που αναμένεται να πάρει η Commission μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο αγωγός λοιπόν που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα είναι επέκταση του αγωγού Turkish Stream, ωστόσο για ευνόητους λόγους το κομμάτι που θα περνά από ελληνικό έδαφος, από τη Μακεδονία συγκεκριμένα, δεν θα λέγεται «Τουρκικός Αγωγός».

Η χρηματοδότηση του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, μέσω της Ελλάδας προς της κεντρική Ευρώπη (Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία), θα γίνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο «τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα πώς θα συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν βούλησή της είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το μονοπώλιο της Gazprom και να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική εκμετάλλευση που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Πάντως Ελλάδα και Ρωσία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σωστή τεχνική προετοιμασία του συγκεκριμένου έργου για να μην καταλήξει σαν το προηγούμενο έργο του South Stream, που θα περνούσε από τη Βουλγαρία, και το οποίο project εγκαταλείφθηκε λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι οι εξαγγελίες για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο καθώς υπάρχει διαφωνία Πούτιν - Ερντογάν ως προς το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. 

real.gr

Read more...

Από 25,9% τον ∆εκέµβριο του 2014 Στο 25,7% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο


Στο 25,7% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο

Αθήνα
Στο 25,7% μειώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2015, από 25,9% το Δεκέμβριο του 2014 και 27,2% τον Ιανουάριο του 2014.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.534.594 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.220.828 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.350.597 άτομα.
Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 36.781 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (αύξηση 1,1%) και κατά 2.306 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση 0,1%).
Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 87.228 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 6,7%) και κατά 13.435 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (μείωση 1,1%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.824 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 0,1%) και αυξήθηκαν κατά 6.593 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση0,2%).
Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, και προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat από τον Ιανουάριο 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών.
Η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε στο 50,1%, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 στο 34,1%, στην ομάδα 35-44% στο 23,3% και στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών στο 20,3% .


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο χρόνος τελείωσε: Αυστηρό τελεσίγραφο έξι ημερών στην Ελλάδα από το Εuroworking Group


ImageHandler
Τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών έδωσε το Εuroworking Group χθες στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις που να είναι αποδεκτές από τους πιστωτές σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των δημοσιονομικών, στα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία και χρηματοδότηση στο επόμενο Eurogroup, στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα.
Ο Ελληνας εκπρόσωπος, κ. Θεοχαράκης, ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.
Από τη μια, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, από την άλλη σημείωσαν πως ακόμα υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σειρά από τομείς, ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στους παραπάνω τομείς, αλλά εκφράστηκε ακόμα και πρόβλημα με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ. Για τη θέση αυτή έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
«Εγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί κάποιος να ζητάει ρευστότητα και να μη δουλεύει προς μία συμφωνία με τους τρεις θεσμούς» έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε σειρά από κράτη-μέλη.
Ο κ. Θεοχαράκης απέδωσε, από τη μεριά του, τη δυσκολία στις τεχνικές συζητήσεις στην έλλειψη στοιχείων και φακέλων από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να καλυφθεί σε 6 εργάσιμες ημέρες οφείλεται στο ελληνικό Πάσχα, από τη μια, αλλά και στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται 17-19 Απριλίου, καθώς όλα τα στελέχη της Τρόικας, μεταξύ άλλων, μεταβαίνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη αυτή συνάντηση.
Από την Ελένη Βαρβιτσιώτη
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή...


Αποχώρηση ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή λόγω Κατρούγκαλου
... λόγω Κατρούγκαλου.
BINTEO...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Αποχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, από τη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, λόγω Κατρούγκαλου. 


Η...

παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «δημιουργεί θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας». 

«Οι ιδιότητες αφενός του αμέσως ή εμμέσως πληρεξουσίου δικηγόρου υπαλλήλων του δημοσίου που προβάλλουν αξιώσεις επαναπρόσληψης, οικονομικών απαιτήσεων κλπ από το ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου του αρμοδίου επί των θεμάτων αυτών Υπουργού είναι ασύμβατες λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων», προσθέτει και συμπληρώνει: 


«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια πολιτικώς αήθη διαδικασία, την οποία όφειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έχει διευθετήσει».


Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε, πως, η υπογραφή των εργολαβικών συμφωνητικών ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους απολυμένους δημόσιους υπάλληλους, καταδεικνύει καταφανή σύγκρουση συμφερόντων, ενώ έκανε λόγο για θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής σημασίας.


Δείτε το βίντεο:

Read more...

Η Ρωσία δεν είναι ευκαιριακή, αλλά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα...


Τσίπρας: Η Ρωσία δεν είναι ευκαιριακή αλλά στρατηγική επιλογή για την ΕλλάδαΜήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι μια ευκαιριακή, αλλά στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας και ανάπτυξης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάλεξή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για... «πολύ σημαντική ημέρα αναζωογόνησης της σχέσης των δύο χωρών όχι γιατι σύμφωνήσαμε σε όλα ή κλείσαμε όλες τις συμφωνίες αλλά με τον Πούτιν είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση για θέματα συνεργασίας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία του ελληνικού αγωγού για τη μεταφορά Ρωσικού αερίου αλλά και στους τρόπους που βρέθηκαν προκειμένου να γίνει υπέρβαση στο θέμα του εμπάργκο.

Οι δύο χώρες μας έχουν επιβιώσει από τον τρομακτικό πόλεμο αλλά ποτέ δεν ήμασταν σε διαφορετικές στρατόπεδα ακόμα και όταν η Ρωσία πρέσβευε διαφορετικές ιδεολογικές προοπτικές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει οι ιστορικές σχέσεις να αποτελούν σημείο αρχής για σημαντικά βήματα αναβίωσης των διμερών σχέσεων μας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «ο μόνος τρόπος είναι να το δούμε είναι να γίνει με ειλικρινή και διάφανο τρόπο χωρίς τα λάθη των προκατόχων. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείες για τι το μπορούμε να κάνουμε. Δεν πρέπει να υποσχόμαστε και να παραδίδουμε λιγότερα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κάτασταση πριν από πέντε χρόνια και έχει προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι αν προχωρήσουμε τις συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσκαλέσουμε επενδυτές.

«Κάποιες υποσχέσεις θα εφαρμοστούν πολύ σύντομα ανεξάρτητα από τις πιέσεις των δανειστών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά προβλήματα από την εφαρμογή πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής γιατί η εξωτερική πολιτική θα ωφελήσει έμμεσα την οικονομία

«Είμαστε έτοιμοι να σπείρουμε τώρα και να συλλέξουμε τους καρπούς το επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Read more...

Καταβλήθηκε η δόση στο ΔΝΤ...


Καταβλήθηκε η δόση στο ΔΝΤ
Καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές του...
υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το "Βloomberg".

Ανάλογα δημοσιεύματα υπάρχουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και το Reuters...

Read more...

«Δεν πληρώνουν - δεν πληρώνουν» (τους εργαζόμενούς)...



...οι αδερφοί Γεωργιάδη...
Απέλυσαν παράνομα - σύμφωνα με δικαστική απόφαση - εργαζόμενο στο βιβλιοπωλείο τους και παρ' ότι έχουν...
στα χέρια τους άμεση εκτελεστή απόφαση του Πρωτοδικείου αρνούνται να τον πληρώσουν. Οι θιασώτες της εν λόγω παραλλαγής του δόγματος «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» είναι οι αδελφοί Αδωνις και Λεωνίδας Γεωργιάδης, σύμφωνα με καταγγελία των Συλλόγων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής.


Στην καταγγελία τους οι Σύλλογοι παραθέτουν τα γεγονότα και αναφέρουν:

«Μια απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών) με αρ. 3764/2014 έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τα τραγικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών. Απέδειξε, πως η κρίση δεν κάνει διαχωρισμούς και χτυπάει ακόμη και τους «πιο φανατικούς υποστηρικτές των μνημονίων».

Βλέποντας την απόφαση δεν μπορεί κανείς παρά να νοιώσει απέραντη θλίψη για το πώς «άνθρωποι του πνεύματος, σκαπανείς του αρχαιοελληνικού πολιτισμού» αναγκάζονται να πρωταγωνιστούν σε καταστάσεις που μόνο ο Αριστοφάνης θα μπορούσε να επινοήσει.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Με την απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που είχε κάνει το σωματείο μας πριν δύο χρόνια για την κατάσταση που επικρατούσε στις επιχειρήσεις των Αφων Γεωργιάδη. Ότι δηλαδή οι εργοδότες με το «έτσι θέλω», χωρίς καν την ύπαρξη ατομικών συμβάσεων, μείωσαν τους μισθούς κατά 50%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έβαζαν τους εργαζόμενους να υπογράφουν αποδείξεις πληρωμής που φαίνονταν ότι εισπράττουν κανονικά τους μισθούς τους.

Ερώτηση: θα κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός εναντίον τους για φοροδιαφυγή;


2) Ο εργοδότης, για να απαλλαγεί από τον εργαζόμενο μετά από ατύχημα που του συνέβη και να μην του δώσει τη νόμιμη αποζημίωση, χρησιμοποίησε τη γνωστή πατέντα που έχουν πολλοί εργοδότες της «οικειοθελούς αποχώρησης». Δηλαδή πηγαίνει ο εργοδότης ένα χαρτί στον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς την υπογραφή του εργαζόμενου και δηλώνει ότι ο εργαζόμενος αποχώρησε μόνος του από τη δουλειά. Μετά από αυτό, ο εργαζόμενος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Η μόνη διέξοδος που έχει, είναι τα δικαστήρια για μια απόφαση μετά από ένα δύο χρόνια.


Ερώτηση: θα καταργηθεί το αίσχος των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και το νομικό καθεστώς που δίνει αυτή τη δυνατότητα στους εργοδότες;


3) Το δικαστήριο έκρινε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς το ποσό των 10.000 ευρώ. Η απόφαση έχει βγει από τον Δεκέμβρη του 2014. Ο εργοδότης όμως αρνείται να τα δώσει. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν απτόητοι τις δραστηριότητες τους σα να μην συμβαίνει τίποτα. Ο εργαζόμενος, αν δεν έχει τα χρήματα να προχωρήσει στην κατάσχεση, τι πρέπει να κάνει; Να πεθάνει στην ψάθα;


Ερώτηση: θα μπούνε επιτέλους ασφαλιστικές δικλείδες ώστε οι αποφάσεις των δικαστηρίων που βγαίνουν υπέρ των εργαζομένων να γίνονται εκτελεστές στρεφόμενες ενάντια στην προσωπική περιουσία του εργοδότη;


Το δικαστήριο καταδίκασε τον Λεωνίδα Γεωργιάδη, αφού η εταιρεία που φαινόταν ότι δουλεύει ο εργαζόμενος, ήταν στο όνομα του και απήλλαξε τον Άδωνι Γεωργιάδη. Όλοι βέβαια -και όχι μόνο στο χώρο του βιβλίου- ξέρουμε ότι τα δύο αδέλφια έχουν από κοινού τις εταιρείες (δεν έχουν μία). Θυμόμαστε από την αντιπαράθεση που είχαμε την προηγούμενη φορά που καταπατούσαν τα εργατικά δικαιώματα στο βιβλιοπωλείο τους, ότι ήταν στο όνομα της πρώην συζύγου του Αδώνιδος και της συζύγου του Λεωνίδα. Στην ίδια την απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται ως διεύθυνση και των δύο η έδρα των επιχειρήσεων τους στον Κολωνό. Είναι το γνωστό κόλπο, να σπάει η δραστηριότητα σε διάφορες εταιρείες για να ξεφεύγουν από την εφορία. Δεν υποστηρίζουν την «ελεύθερη αγορά» χωρίς λόγο οι άνθρωποι.


Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλλουν. Οι αφοι Γεωργιάδη όσο και αν κρύβονται στον «γυάλινο κόσμο» των καναλιών αλλά και κάθε εργοδότης που θα χτυπά τα εργατικά δικαιώματα θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους.»


tvxs.gr

Read more...

Εγκαταλείπουν την πόλη για το Πάσχα, οι Αθηναίοι...


Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εθνικές οδούς
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις εθνικές οδούς, με την Τροχαία να έχει...
διαρκή παρουσία με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Πάσχα.

Συγκεκριμένα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως εξής:

Σήμερα Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου, για το ρεύμα εξόδου από τις 15.00 έως 22.00 και την Μ. Παρασκευή 10 Απριλίου, για το ρεύμα εξόδου από τις 06.00 έως 16.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

- Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας.

- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

-Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

- Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, από το 11ο χλμ. μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα.

2. Τη Δευτέρα 13 Απριλίου, για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από τις 15.00 έως 22.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

- Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου- Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

- Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας μέχρι τη Λάρισα, από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

- Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών- Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

- Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας- Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

- Στην Εθνική Οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης, από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

Την Τρίτη 14 Απριλίου, για το ρεύμα εισόδου και από τις 11.00 έως 21.00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:

- Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου- Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

Την ημέρα του Πάσχα Κυριακή 12 Απριλίου δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.


Read more...

Χιόνια σε Πάρνηθα και Υμηττό...


Χιόνια σε Πάρνηθα και Υμηττό Χειμωνιάτικος είναι ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ βελτίωση αναμένεται από την Μεγάλη Παρασκευή. Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι ...
ανοιξιάτικος ενώ αναμένεται και άνοδος της θερμοκρασίας.

Ήδη στα λευκά ξύπνησαν η Πάρνηθα και ο Υμηττός. 

Χειμωνιάτικος είναι ο καιρός, στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, χιονοπτώσεις και ομίχλες κατά τόπους.

Το χιόνι φτάνει τα 40 εκατοστά στη βάση και 70-80 εκατοστά στην κορυφή, στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών, 10 εκατοστά στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν και 4 εκατοστά στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού.

Read more...

Συνεργασία - μήνυμα...


Τσίπρας και Πούτιν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στα προ εμπάργκο επίπεδα.


Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για...
"άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις" δίνοντας το στίγμα της επανεκκίνησης των διακρατικών σχέσεων μετά το πάγωμα των τελευταίων ετών.

Τσίπρας και Πούτιν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στα προ εμπάργκο επίπεδα. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς ενέργειας προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης. Εκφράστηκε η κοινή θέση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ για το Ουκρανικό, που μπορεί να ανοίξει παράθυρο για την εξομάλυνση των ευρωρωσικών σχέσεων.

Η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων που έχουν πληγεί από το εμπάργκο σημαίνει ότι οι δύο χώρες, σε πνεύμα συνεργασίας, αποφάσισαν να αναζητήσουν τρόπους υπέρβασης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Το θέμα αυτό, που αφορά άμεσα τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή Αθήνα και Μόσχα επεξεργάζονται τρόπους που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν πλήξει τους Έλληνες παραγωγούς. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Κεντρικό θέμα της επανεκκίνησης των σχέσεων αποτελούν ασφαλώς η ενεργειακή ατζέντα και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις, με τον πρόεδρο Πούτιν να αφήνει ανοικτό το θέμα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών. Ο ελληνικός αγωγός, που θα ξεκινήσει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα κατευθυνθεί προς την κεντρική Ευρώπη, θα αποτελεί τμήμα του εναλλακτικού Νότιου Διαδρόμου, για τον οποίο εξεδόθη ήδη κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Τουρκίας, FYROM, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και στην επάρκειά της σε φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές, που θα τονώσει και την ανάπτυξη μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην εξομάλυνση και την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν. Είναι, όμως, αξιοπερίεργο το ότι από Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες και μέσα ενημέρωσης εκφράζονται νουθεσίες προς την Ελλάδα για τη στάση της, ενώ το Βερολίνο έχει συνάψει ήδη ενεργειακές συμφωνίες μεγάλης κλίμακας με τη Μόσχα.

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα έχει εκφράσει τη διαφωνία της στην κλιμάκωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και τάσσεται με επιμονή υπέρ της εξομάλυνσης των ευρωρωσικών σχέσεων μέσω και της υλοποίησης της συμφωνίας του Μινσκ για το Ουκρανικό, που αποτελεί "κλειδί" για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής λογικής.

Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας Ε.Ε. - Ρωσίας...
avgi.gr

Read more...