Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική για το Βατοπέδι


«Προτίμησα να μην μπω σε μία λογική συμβιβασμών. Προτίμησα να μπω στην καθαρή λύση και τον ασφαλή τρόπο, που είναι η δικαστική διεκδίκηση, γνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι το Δημόσιο έχει το δίκιο του εδώ - και το δίκιο θα το βρει στα δικαστήρια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική για το Βατοπέδι.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπερασπίστηκε την επιλογή του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, για αποδοχή της πρότασης της Μονής προς επιστροφή όσων ακινήτων του Δημοσίου βρίσκονταν ακόμα υπό την κατοχή της - και να επιλέξει αντίθετα, την οδό της δικαστικής διεκδίκησής τους. Την απόφαση του Γ. Παπαθανασίου, εδραζόμενη στην εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ως «συμβιβασμό με τη Μονή» και «τελευταία προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως σέβεται και την άποψη της πλειοψηφίας του ΝΣΚ, όσο και εκείνη της μειοψηφίας, που ο ίδιος τελικά επέλεξε: «Τεκμηριώνονται και οι δύο σε μία λογική βάση και πάντα μία πολιτική ηγεσία έχει τη δυσκολία του να πάρει μία πολιτική απόφαση με βάση τις εισηγήσεις (…) Η πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος, πρέπει να κρίνει ποια από τις δύο απόψεις είναι η πιο σωστή με βάση τη νομική επιχειρηματολογία όσο και το κριτήριο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος».

«Προσωπικά, κατέληξα ότι η άποψη της πλειοψηφίας, παρότι κλείνει ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος των διεκδικήσεων, δεν δίνει ριζοσπαστική λύση. Ενέχει δε, τον κίνδυνο, να θεωρηθεί ότι στην πράξη η πολιτεία συνυπογράφει την μη παραίτηση της Μονής από τις διεκδικήσεις της» ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), τάχθηκε υπέρ της επιλογής του Γ. Παπαθανασίου, εκτιμώντας πως με την φόρμουλα του ΝΣΚ, το Δημόσιο κινδύνευε στην χειρότερη περίπτωση να χάσει την λίμνη που είναι άχρηστη στη Μονή, έχοντας σώσει τα παραχωρηθέντα οικόπεδα. Αν όμως η υπόθεση φθάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα, όπως συνέβη με την εκκλησιαστική περιουσία.

Το ίδιο και ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), προειδοποίησε πως «η δίκη δεν είναι κατά τεκμήριο κερδισμένη για το Δημόσιο, αφού ακολουθεί το Εφετείο, ο Άρειος Πάγος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Το ελληνικό Δημόσιο, δεν ήταν εύκολο να γνωρίζει αν θα δικαιωθεί και στο ζήτημα της βασιλικής περιουσίας. Το πολέμησε όμως και κέρδισε» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σκυλλάκο, γιατί ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου του, Β. Σουλιώτης, σε επίσημο έγγραφό του με παραλήπτη τον υπουργό, αναφέρει πως δεν δίνεται προτεραιότητα στην έκδοση απόφασης από το Εφετείο της Θράκης, όπου έχει προσφύγει η Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό, αλλά σίγουρα δεν υπήρχε παρόμοια κατεύθυνση από εμένα. Η κατεύθυνση ήταν πλήρης έλεγχος σε όλα».

Ερωτηθείς από τον κ. Σκυλλάκο, γιατί το κυβερνόν κόμμα εγκατέλειψε την θέση που είχε ως αξιωματική αντιπολίτευση για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της Βιστονίδας, ο μάρτυς απάντησε ότι «οι δύο απόψεις εξακολουθούν να σταθμίζονται από το υπουργείο».

Σε ερώτημα από τον ίδιο βουλευτή, γιατί ο ίδιος δεν προχώρησε σε ακύρωση των αποφάσεων του Π. Δούκα, του Ε. Μπασιάκου και των εισηγήσεων του ΝΣΚ που ευνοούν τη Μονή (κάτι για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά του Α. Μπέζα), ο υπουργός απάντησε πως «η ανάκληση της απόφασης Παπαθανασίου και η άμεση δικαστική προσφυγή, κατά την άποψή μας κλειδώνει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, για το ζήτημα που έθεσε ο Ν. Δένδιας (ΝΔ), της εξάμηνης καθυστέρησης του φορολογικού ελέγχου της Μονής, παρά την αρχική ενημέρωση που είχε ο υπουργός από τις υπηρεσίες του για την εν λόγω αναγκαιότητα, ο κος Παπακωνσταντίνου απάντησε πως αμα τη αναλήψει των καθηκόντων του υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες και το ζήτημα αυτό δεν είχε αναδειχθεί κατά την ενημέρωσή του. Ωστόσο, «οι φορολογικές εκκρεμότητες δεν εξαφανίζονται. Ο έλεγχος, ακόμη και αν γίνεται δύο ή τρεις μήνες μετά, πάλι θα βγάλει αποτελέσματα».nooz.gr

Read more...

O ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1996..

Οι εκσυγχρονιστές όμως επικράτησαν
με τα γνωστά σημερινα αποτελέσματα!!! Και...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 100%!!!!

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ....

Read more...

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - ΩΡΑ 18.00 μ.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


H ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010 και ώρα 18:00 μμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεση τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της Κυβέρνησης και της Τρόικας ( Ευρ.Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).
Επίσης την Τετάρτη 12/5/2010 σε κοινή συνεδρίαση τα Προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.
Οι εργαζόμενοι, οι Συνταξιούχοι, οι άνεργοι απαιτούν:
Την κρίση και τα βάρη να τα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες,
Όλοι αυτοί που λεηλάτησαν τα Δημόσια οικονομικά και τον πλούτο της χώρας.
ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, αλλά πρωτίστως να σωθεί η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 12. 5. 2010 ώρα 18:00 μμ.

Read more...

Η πρόσθετη εργασία πληρώνεται, λέει ο Άρειος Πάγος

Άκυρη η απόλυση εργαζόμενου που είχε ζητήσει επιπλέον αμοιβή

protothema.gr
Η πρόσθετη εργασία πρέπει να πληρώνεται λέει ο Άρειος Πάγος και κρίνει άκυρη και καταχρηστική απόλυση εργαζομένου επειδή ζήτησε επιπλέον μισθό από την εταιρία του για την πρόσθετη εργασία που προσέφερε.

Ειδικότερα, το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ. αριθμόν 77/2010 απόφασή του επικύρωσε απόφαση του Εφετείου με την οποία κρίθηκε άκυρη και καταχρηστική η απόλυση του συγκεκριμένου εργαζόμενου επειδή εκείνος ζήτησε πρόσθετο μισθό για την πρόσθετη εργασία που προσέφερε στους εργοδότες του.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος προσελήφθη σε εταιρία για εξωτερικές εργασίες και συμφωνήθηκε ότι μέσα στο νόμιμο ωράριο του θα παρέχει παράλληλα εργασία στο λογιστήριο της εταιρείας. Επίσης συμφωνήθηκε ταυτόχρονα ότι μέσα στο ωράριο του θα παρέχει υπηρεσίες εξωτερικού υπαλλήλου της θυγατρικής εταιρείας.

Όμως, δεν συμφωνήθηκε κανένας ιδιαίτερος μισθός για τις πρόσθετες εργασίες, ούτε όμως και η μη καταβολή επιπλέον μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπάλληλος ήταν τόσο ευσυνείδητος και εργατικός που είχε λάβει και τιμητική διάκριση από την εταιρεία! Όταν όμως ζήτησε πρόσθετη αμοιβή από τους εργοδότες του, εκείνοι του έδειξαν την πόρτα της εξόδου …

Ο εργαζόμενος όμως δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο ο οποίος εξετάζοντας την υπόθεση έκρινε καταχρηστική την απόλυση, σύμφωνα με το άρθρο 289 του Αστικού Κώδικα, καθώς υπαγορεύθηκε από τα ταπεινά ελατήρια της εργοδότριας εταιρείας…


Read more...

Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ποσό για το μηχανισμό στήριξης στην ευρωζώνη



Η ολλανδική Κάτω Βουλή ενέκρινε, το ποσό που αναλογεί στην Ολλανδία, δηλαδή 26 δισ.ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης υπέρ του ευρώ.


Read more...

Στα μαλακά έπεσαν οι υπάλληλοι της Βουλή και πάλι!



ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ 8% ΑΠΌ ΤΟΝ 15ο ΚΑΙ 16o MIΣΘΟ

Περικοπή στο 8% του 15ου και 16ου επιδόματος (ή αλλιώς του 15ου και 16ου μισθού, όπως λέγεται), αποφάσισε το συνέδριο των αρχηγών στη Βουλή. Πια, τα δύο αυτά επιδόματα θα...



...θα προστεθούν στο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά οι πολιτικοί επιλέγουν το διαχωρισμό των εργαζομένων σε παιδιά και αποπαίδια!


Read more...

Την Τρίτη στη Βουλή ο νέος νόμος για την ευθύνη υπουργών


Όπως είπε ο Χ. Καστανίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, την Τρίτη θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και ο νόμος για το Πόθεν Έσχες, που πρόκειται να αλλάξει...



...Πάνε για άρση του ασύλου για τους Βουλευτές (για σοβαρές περιπτώσεις), ενώ θα γίνει ειδική επιτροπή ελέγχου του Πόθεν Έσχες (Πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων), που τώρα βρίσκονται στοιβαγμένα σε υπόγεια στον Άρειο Πάγο.


Read more...

Παραιτείται ο Μπράουν!



ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΏΡΑ!

Ανακοινώνει την παραίτησή του ο Μπράουν στη Βρετανία, μετά από την ανακοίνωσή του θα πάει να το ανακοινώση στη Βασίλισσα η οποία μετά θα ...




...δεχτεί τον Κάμερον και τον Κλεγκ, που θα κάνουν κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία


Read more...

ΤΟ 2010 Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ


ΤΟ 2010 Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

(Μιλώντας στον Δήμο Ζωγράφου με θέμα: Παραγωγική μνήμη και παγκοσμιοποίηση)


Οι κατέχοντες σήμερα το Κράτος διαμόρφωσαν επί δεκαετίες μια αντίληψη και περισσότερο μια πρακτική – έδωσαν το κακό παράδειγμα – του Κυβερνώ και του αναπτύσσω που τροφοδότησε σταδιακά την χρεοκοπία. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους με τις νέες οργανικές στρατολογήσεις τους. Η Ν.Δ. υπήρξε περισσότερο ο δεύτερης κατηγορίας πιστός αντιγραφέας παρά ο αυθεντικός δημιουργός του μεταπολιτευτικού υποανάπτυκτου παρακμιακού πρότυπου. Ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου καταγράφεται ιστορικά ως ένας από τους βασικούς προωθητές, πρωταγωνιστές του. Αυτό διδάσκει η μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της χώρας.

Η πολιτική ιστορία δεν παραχαράσσεται. Όταν γίνεται αυτό ανακυκλώνεσαι ως κοινωνία ως πολιτική σε ένα αδιέξοδο κύκλο. Όπως έγινε πολλές φορές την περίοδο της μεταπολίτευσης. Όταν βαπτίζουν αντιδημοκρατικά το πολύ παλιό και διεφθαρμένο νέο, ηθικό κλπ.. Έτσι το πλήθος από το Ωσαννά καταλήγει στο Σταύρωσον.

Ποτέ στην παγκόσμια πολιτική ιστορία οι φορείς της παρακμής δεν έγιναν φορείς αναγέννησης, σωτηρίας, εξυγίανσης. Η χώρα είχε ανάγκη ενός άλματος που θα σηματοδοτούσε εσωτερικά και διεθνώς την ασυνέχεια με το παρακμιακό πρότυπο και το γερασμένο και ένοχο πολιτικό προσωπικό του. Αυτό που σήμερα με ολοκληρωτικού τύπου θράσος παρουσιάζεται ως νέο και αθώο.

Μια κυβέρνηση ειδικών, προσωπικοτήτων με τεχνοκράτη Πρωθυπουργό θα σηματοδοτούσε το άλμα σε μια άλλη δημόσια σφαίρα, την αρχή της εξυγίανσης και ηθικοποίησης της. Την αποστρατεία, κατάργηση της πολιτικής ως απάτη. Θα δημιουργούσε ατμόσφαιρα αξιοπιστίας, ειλικρίνειας, μετάνοιας και όχι εμπαιγμού, απάτης, χαμελαιοντισμού, ατιμωρησίας.

Η κατάργηση της ατιμωρησίας είναι δικαστική αλλά είναι κύρια πολιτική έννοια. Στην περίπτωση μας μπορούσε και μπορεί να αρχίσει με την επιβολή πολιτικού φόρου στους πρώην και νυν Πρωθυπουργούς, τους Υπουργούς και να επεκταθεί σε όλη την πολιτικό κοινωνική κάστα. Όλοι αυτοί που πλούτισαν δια της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος και της παραγωγής του κερδοφόρου για αυτούς προτύπου του δανεισμού και των χρεών. Συνεταίρους του χρηματιστικού κεφαλαίου τους ονομάζει η επιστημονική παράδοση.

Σε όλη αυτή την μεταπολιτευτική διαδρομή σε πολύ δύσκολες συνθήκες ως Λόγος αλλά πολύ περισσότερο ως Πράξη σχεδίασα, πρότεινα έναν άλλο δρόμο. Αυτή ήταν η δική μου ιστορική προσδοκία, σχέση μου με την πόλη, με την Πατρίδα, την Ελλάδα, τον Κόσμο. Το δικό μου σχέδιο, ο δικός μου δρόμος οδηγούσε σε μια Ελλάδα που το 2000, το 2004, το 2010 θα δάνειζε δεν θα δανείζονταν.

Αυτό προκύπτει από την μελέτη των προτάσεων, ιδεών αλλά κύρια της πράξης μου σε όλη αυτή την διαδρομή. Στα βιβλία μου, στα πολιτικά μου κείμενα περιγράφεται με λεπτομέρειες αυτή η διαδρομή. Λίγες φορές στην ιστορία έχουμε παρόμοια δικαίωση ιδεών και πολιτικής.

Αυτή η ιδέα για την Ελλάδα ήταν εφικτή. Ποτέ οι συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές για την χώρα διακόσια χρόνια μετά τον αγώνα της Παλιγγενεσίας.

Ο ορίζοντας αυτός μπορεί να επανέλθει και μάλιστα σύντομα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η άμεση απόσυρση όλης αυτής της πολιτικής κάστας των τιμαριούχων που ιδιοποιήθηκαν το κράτος και προσέβαλαν την ιδέα της Ελλάδας και του Ελληνισμού. (Μας προέκυψαν μάλιστα προσφάτως υπερπατριώτες της χρεοκοπίας. Ένα φαινόμενο, μια κωμική τηλεοπτική εικόνα). Η απόσυρση τους είναι η πρώτη πράξη για μια ατμόσφαιρα, μια πορεία ανάτασης, ανόρθωσης. Ανόδου των προσδοκιών, των αξιακών σταθερών, του πήχη, των στόχων.

Αυτό που προτείνουν ο συνασπισμός, οι δυνάμεις της παρακμής, εκεί που φθάνουν οι προσδοκίες, οι δυνατότητες, ο ρόλος τους, οι υπηρεσίες τους είναι μια Ελλάδα του διαρκούς δανεισμού. Αυτό έκαναν επί δεκαετίες. Αυτές οι δυνάμεις, τα πρόσωπα πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να καταδικασθούν στην ατομική και συλλογική συνείδηση των Ελλήνων. Πολύ κακό έκαναν.

Γλυφάδα 14/04/2010

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Read more...

Ξεμείναμε...


nonews-news
Ο Λιαρέλλης κι ο παρουσιαστής του δελτίου Παπαδόπουλος τον στρίμωξε το Λοβέρδο. Κάποια στιγμή μάλιστα ο υπουργός εκνευρίστηκε πολύ, αλλά...

...κατάφερε να ξεφύγει με μια παραλλαγή της παλιάς ρήσης "Δεν υπάρχει σάλιο".

"Ξέρετε", τους είπε, "ότι το 2009 δεν είχαμε να πληρώσουμε δώρα και συντάξεις; Κι ότι αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις τον Ιούνιο δεν θα 'χαμε να πληρώσουμε;".

Καλά τα λέει ο υπουργός, αλλά αυτοί που πλήττονται και ιδίως τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δεν μπορούν να τον ακούσουν...

Read more...

Εξόφληση των αγροτών που δικαιούνται κοινοτική επιδότηση

nooz.gr
Ποσό 97,8 εκατ. ευρώ διατέθηκε για την απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς ειδικών καθεστώτων. Οι παραγωγοί που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία ανέρχονται σε 190.000.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και της διασταύρωσης ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, καταβάλλουμε όμως μια μεγάλη προσπάθεια στήριξης των αγροτών και της περιφέρειας με στοχευμένες πολιτικές".

Τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία και για τον αγροτικό τομέα ενώ επισήμανε ότι "με όρους διαφάνειας, ποιότητας και ανταγωνιστικότητας θα θέσουμε τα θεμέλια για μια νέα εποχή για την ελληνική γεωργία".
Read more...

Απορρίπτει η ΓΣΕΕ το ν/σ για το ασφαλιστικό

nooz.gr
Για "παλιές χρεοκοπημένες συνταγές" και "αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος" μιλά η ΓΣΕΕ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι στην κοινή συνεδρίαση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ της Τετάρτης θα αποφασιστεί η "απεργιακή και αγωνιστική απάντηση των συνδικάτων".

"Ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων. με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών", προσθέτει.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.

Καμιά πρόβλεψη και δέσμευση για την συμμετοχή του Κράτους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών Κράτους και Ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος.

Την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων ( εορτών και αδείας ), έρχεται επιπρόσθετα το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάσταση ιδίως των χαμηλο-συνταξιούχων εξαιρετικά δύσκολη.

Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη «κουτσουρεμένες συντάξεις».

Ενώ πρόκληση αποτελεί για τους χιλιάδες χαμηλο-συνταξιούχους η διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών και προνομιούχων ομάδων των πολλαπλών και υψηλοτάτων συντάξεων, αρκετές εκ των οποίων «διαμορφώθηκαν» από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης".
Read more...

Κατσέλη: Έλεγχοι τιμών, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας


Κοινή ήταν η παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και η Ελλάδα να καταγράφεται μια από τις πιο ακριβές χώρες.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενόψει και του «σφικτού μνημονίου με την Τρόϊκα» που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις τιμές, και νέες επενδύσεις, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, που κλήθηκε για να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Θεσμών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την λειτουργία, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα της υπηρεσίας του.

Παράλληλα αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχτηκε τόσο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών όσο και από όλους σχεδόν τους βουλευτές, που καταλόγισαν αναποτελεσματικότητα τόσο στον έλεγχο των τιμών όσο και στην είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρίες λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν σας καταλογίζουμε ευθύνες, αλλά ο κόσμος δεν έχει δει αποτελέσματα. Είμαστε μετά την Αργεντινή, η προτελευταία χώρα σε αναποτελεσματικότητα».

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το πρόβλημα. Και ελέγχους διενεργεί και πρόστιμα επιβάλλει και παρακολουθεί τις εισπράξεις. Δεν έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά στην Ελλάδα η δικαιοσύνη προχωρά με βραδύτητα», αντέτεινε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Από τις 350 υποθέσεις που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι 29 είναι σε εξέλιξη. Μέχρι να φτάσουμε σε όλες θα περάσουν χρόνια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε να αυξηθεί το ανώτατο όριο προστίμων που είναι σήμερα οι 100.000 ευρώ ενώ επεσήμανε ότι «καθοριστικό σημείο που θα βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών, είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιείκειας που πάγωσε» και που όπως είπε «δεν είναι θέμα κατάδοσης αλλά υγιούς ανταγωνισμού».

Επίσης, υποστήριξε ότι στο θέμα των καυσίμων θα λειτουργούσε ίσως πολύ καλύτερο το σύστημα αν εφαρμοζόταν ο κλαδικός έλεγχος εισροών και εκροών ενώ το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Σούπερ Μάρκετ.

«Εμείς θέλουμε μια παντοδύναμη και αποτελεσματική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα. Η χώρα μας αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περνάνε οι Έλληνες, αν δεν είναι η ακριβότερη, είναι από τις πιο ακριβές. Εμείς θα σας στηρίξουμε, όμως πρέπει να μπείτε μπροστά, δυναμικά και να φέρετε αποτέλεσμα. Πρέπει να πέσουν οι τιμές και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών βρέθηκαν και οι καταγγελίες που έχουν γίνει από εκπροσώπους και φορείς πολιτών για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στο παρελθόν είχαν διατελέσει στελέχη επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα ελέγχονται και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε, και έγινε δεκτό από τον κ. Παπαϊωάννου, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών φορείς καταναλωτών που έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πάντως ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι κανένα μεμπτό θέμα δεν υπάρχει με μέλη της Επιτροπής και ότι όλα έγιναν νόμιμα και σύμφωνα με το νόμο. «Είναι μείζον θέμα αυτό. Γιατί ζούμε σε μια εποχή που η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να το δείχνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

«Σε μια χώρα όπου ζει και βασιλεύει το ολιγοπώλιο, η κυρία είναι ικανότατη για την εταιρία όχι όμως για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης σχολιάζοντας συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά στέλεχος της επιτροπής Ανταγωνισμού.

Απαντώντας ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος έμαθε εκ των υστέρων την περίπτωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι από όλους τους ενδιαφερομένους είχε το καλύτερο βιογραφικό και ήταν η πιο ικανή για αυτό και επιλέγει.

«Υπάρχει σοβαρότατο ασυμβίβαστο αν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπηρέτησαν ως στελεχιακά δυναμικά σε εταιρίες που σήμερα η ίδια ερευνά», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε μια πρωτόγνωρη μείωση εισοδημάτων η μάχη των τιμών και η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να είναι καθοριστικές και καίριες. Μέχρι σήμερα η παρέμβαση μας δεν ήταν επιτυχής. Θέλουμε κυρώσεις που δεν θα εξαντλούνται σε ευχολόγια. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός όταν παρά τις επιβεβαιωμένες καταδικαστικές αποφάσεις σε πολυεθνικές εταιρίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα εισπράξει τα πρόστιμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εντατικού ελέγχου εφαρμογής των ποινών συμμόρφωσης.

Παρέμβαση Κατσέλη

Σε σύντομη παρέμβαση της, η κ. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τον έλεγχο της αγοράς είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίων τιμών υπό την εποπτεία του υπουργείου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Ακόμα, προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και οι οποίες, όπως είπε, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Η κ. Κατσέλη μίλησε για «μεγάλη νομοθετική παρέμβαση και αλλαγή του πακέτου εκπτώσεων ώστε να πάμε σε καθαρές τιμές», για τροπολογία που θα προβλέπει προπληρωμή των προστίμων που επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά σχετικά τμήματα.

Έμφαση έδωσε στην ποιότητα των ελέγχων τονίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στις νομαρχίες, όπου το σύστημα είναι πλήρως αναποτελεσματικό.

Όπως τόνισε, ενόψει και του «Καλλικράτη» θα ενδυναμωθούν οι έλεγχοι σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με τα Παρατηρητήρια τιμών. Ακόμα προανήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου περί ελέγχουν μονοπωλίων.

Η υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του 2010, που είναι και το χρονικό περιθώριο εφαρμογής του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τρόϊκα, θα έχει διαμορφωθεί το οπλοστάσιο για μια σημαντική παρέμβαση στις αγορές με στόχο τόσο την μάχη των τιμών και την προστασία του καταναλωτή, όσο και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Απαντώντας στις επικρίσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με την μη είσπραξη των προστίμων, η υπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις η παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων και η είσπραξή τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου ώστε, σε συνεργασία με τις εφορίες, να βεβαιώνονται ότι εισπράττονται έγκαιρα.

Σημείωσε ακόμα ότι από το 2009 έχουν βεβαιωθεί 73 εκ. πρόστιμα ενώ εκκρεμούν αιτήσεις αναίρεσης 22 εκ. ευρώ.nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: Το ελληνικό πρόβλημα να γίνει ελληνικό θαύμα

nooz.gr
Μια βασική προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς τώρα όλοι έχουμε την ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης και της κοινωνικής αδικίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για να επιτύχει το μηχανισμό στήριξης ο οποίος, όπως είπε, επιτεύχθηκε από όλη την ελληνική κοινωνία καθώς υπήρξαν και θυσίες των πολιτών για αυτόν και τόνισε ότι σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση από ότι ξεκινήσαμε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να μπει στην πορεία της ανάπτυξης, επισήμανε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν μέσα στο πλαίσιο το οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

"Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και δημιουργικά. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανατροπές ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας" δήλωσε.

"Εγώ προσωπικά θα εργαστώ σκληρά, ζητώ και από εσάς να συνταχθείτε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να μεταμορφώσουμε αυτό που αποκαλούμε ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Read more...

Την Τετάρτη τα πρώτα 5,5 δισ.

nooz.gr
Την Τετάρτη εκταμιεύεται ποσό 5,5 δισ. από το ΔΝΤ και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας "καταφθάνει" και η πρώτη δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας υψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα. Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με στελέχη της Moody's, η οποία ξεκινά νέα αξιολόγηση.

Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου. Για το ποσό του δανείου των 20 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση.

Επίσκεψη κλιμακίου της Moody's

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Ο υπουργός ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν από σήμερα νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών. Σε χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ως πιθανή η υποβάθμιση εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη βαθμίδα «Α3» στη βαθμίδα «Baa».
Read more...

Αναζητούνται τα τρία "δεν".


Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται,αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
"Παλεύουμε να σώσουμε τη χώρα, αδιαφορώντας για το προσωπικό ή συλλογικό κόστος. Κριτήριο μας είναι η σωτήρια της πατρίδας και όχι ο χρόνος παραμονής μας στην εξουσία", υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος.
Σε απόλυτη σύμπνοια με τον κ. Παπανδρέου ο υπουργός Απασχόλησης έχει προφανώς εγκαταλείψει τα τρία "δεν" της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αχ Ανδρέα μου,"μεγάλες μπουκιές να τρώς, μεγάλα λόγια να μη λές".

yperpasok
Read more...

Ζητούν έλεγχο «πόθεν έσχες» για τη Siemens



Πρόταση κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. - Συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ

troktiko

Πρόταση για τον ενδελεχή έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που φέρεται να έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της Siemens κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μέλη της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής. Οι εργασίες της επιτροπής παρατείνονται μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρωτοβουλίες για να μην ισχύσουν οι παραγραφές αδικημάτων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και...

από τα δύο κόμματα εξουσίας, υπουργών και υφυπουργών. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ευθύνες της Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι η δικογραφία δεν έφτασε στη Βουλή.

"Δεν θα αφήσουμε καμία δίοδο που να μην εξαντλήσουμε , ώστε να μην ισχύσουν οι παραγραφές", υπογράμμισε. Έκανε αναφορά σε διεθνείς συμβάσεις, βάσει των οποίων οι παραγραφές λειτουργούν διαφορετικά όταν πρόκειται για νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, κοινώς στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε ότι αφορά στην προστασία μαρτύρων είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα γίνει και η τελική διατύπωση, η οποία θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εξεταστικών επιτροπών.

Με την πρόταση "ξεσκονίσματος" των δηλώσεων "πόθεν έσχες" συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση θα αφορά σε δηλώσεις που έχουν κατατεθεί σε βάθος εικοσαετίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται αναφορικά στον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν την τελευταία 20ετία υπουργοί ή υφυπουργοί Άμυνας, ΔημόσιαςΤάξης,Πολιτισμού και Μεταφορών.

Κατάθεση Μαλέσιου

Στην επιτροπή κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος κατέθεσε ότι από την παραίτησή του, μετά την επιλογή του C4I, ωφελήθηκε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί τότε ότι διέμενε δωρεάν σε διαμέρισμα του επιχειρηματία Αθανασούλη, ο οποίος ήταν υπεργολάβος της SAIC, είπε ότι "ήρθε ο Ρ. Σίκατσεκ (σ.σ. στέλεχος της Siemens) και μου 'έκλεψε τη δόξα', διότι εγώ δεν πλήρωσα πέντε νοίκια και ο Σίκατσεκ είπε ότι είχαν δοθεί 10 εκατ. ευρώ σε τέσσερα υπουργεία. Κατά τη γνώμη του, τα υπουργεία αυτά ήταν τα Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι η μοναδική δήλωση που έγινε από τον ευαγ. Βενιζέλο και στην οποία ανέφερε ότι η προμήθεια του C4I δεν ήταν αρμοδιότητά του, έπαιξε μόνο μία φορά στα κανάλια και μετά εξαφανίστηκε "ως δια μαγείας".

Σε ότι αφορά στην πολιτική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση και την επιλογή του C4I, ο Ευαγ. Μαλέσιος είπε ότι την είχαν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπαντωνίου, οι οποίοι ωστόσο απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στα τέλη Φεβρουαρίου 2003, που ενέκρινε, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, την επιλογή του συστήματος ασφαλείας.

ΕΝΕΤ


Read more...

Άρχισε η αμφισβήτηση του πανευρωπαϊκού μηχανισμού

Σκεπτικισμός από Λίπσκι, Ρουμπινί και ...Ρεν!

.protothema.gr
Μπορεί χθες να πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικό πάρτι στις αγορές, με «νωπές» ακόμα τις θετικότατες εντυπώσεις όλων (;) από το πακέτο – μαμούθ που ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι ως «ασπίδα» για την ευρω-οικονομία, όμως μόλις καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός άρχισαν και πάλι να ακούγονται φωνές αμφισβήτησης! Φωνές και απόψεις απαισιόδοξες ...

Με πρώτη αυτή του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ John Lipsky ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, ουσιαστικά αμφισβήτησε τη δυναμική του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τον μεν ως «σημαντικό βήμα», λέγοντας όμως παράλληλα ότι θα χρειαστεί καιρός έως ότου αξιολογηθεί και πάντως θα πρέπει οι «αδύναμες χώρες του ευρώ» να επιταχύουν τις κινήσεις τους στο μέτωπο της μείωσης χρέους και ελλειμμάτων.

Και δεν μίλαγε μόνο για την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως για Ισπανία και Πορτογαλία, για τις οποίες ζήτησε επιτακτικά να εφαρμόσουν μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τις ίδιες χώρες αλλά και για τη Γαλλία και την Ιταλία (!) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Ο οποίος δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα ότι στο προσεχές Εκοφίν σις 18 Μαΐου θα εξετασθούν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία! Συμπληρώνοντας πως και η Γαλλία και η Ιταλία «πάσχουν» από υψηλό χρέος ...

Κάτι που επεσήμανε και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νομπελίστας Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί!!!

Την ίδια ώρα η γνωστή και μη εξαιρετέα Moody’s, στελέχη της οποίας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να μας ... υποβαθμίσουν περαιτέρω, δηλώνει ότι κρίνει «πιθανή» μια ανάλογη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας. Κατά μία ή και δύο βαθμίδες!

Και οι πιέσεις συνεχίζονται ...

Read more...

Eπιχείρηση κατευνασμού των πιλότων

Επίσκεψη Βενιζέλου στην Τανάγρα

protothema.gr
Με προφανή σκοπό να επουλώσει τις πληγές που δημιουργήθηκαν όταν έσπευσε να κατηγορήσει τους πιλότους ότι «πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς» κατέβαλλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Τη δήλωση αυτή είχε κάνει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις 26 Απριλίου, όταν περίπου 700 πιλότοι «πρώτης γραμμής» της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν το ημερήσιο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή του πτητικού τους επιδόματος κατά 40%. Τότε, ο υπουργός Άμυνας είχε επίσης ισχυριστεί ότι οι ιπτάμενοι κάνουν κατάχρηση των μέσων πίεσης που διαθέτουν για συντεχνιακούς λόγους.
Ο κ. Βενιζέλος έφτασε στην 114 Πτέρυγα Μάχης περίπου στις οκτώ το πρωί της Τρίτης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο.

Ο υπουργός Άμυνας συνομίλησε με τους πιλότους και τους τεχνικούς της 332 Μοίρας, επιχειρώντας να τους εξηγήσει ότι τα επιδόματα κινδύνου (δηλαδή το πτητικό) που λαμβάνουν θα αναπροσαρμοστούν. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αντισταθμιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των πιλότων πρώτης γραμμής από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματός τους.

Οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με τους πιλότους έγιναν σε κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης», σύμφωνα με συνεργάτη του υπουργού Άμυνας.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος για ακόμη μια φορά δεν μπήκε στον πειρασμό να πετάξει ως συγκυβερνήτης με μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σπάζοντας με τον τρόπο αυτό μια παράδοση που τηρούσαν ευλαβικά όλοι οι οι προηγούμενοι υπουργοί Άμυνας που θεωρούσαν υποχρέωσή τους να επιβούν σε κάποιο μαχητικό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τανάγρα, ο κ. Βενιζέλος παρακολούθησε ωστόσο ταχεία απογείωση μαχητικών επιφυλακής και του έγινε επίδειξη της έννοιας του scrabble

Read more...

Προκλητική ενέργεια της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

nooz.gr
Ως "μοναχικός καβαλάρης " λειτούργησε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντόνιο Μιλοσόσκι, επιμένοντας στην ονομασία "Μακεδονική προεδρία", κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, ονομασία που δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν άλλο συμμετέχοντα υπουργό.

Στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις όπως "αγαπητέ Αντόνιο", ή "κύριε Μιλοσόσκι " ή ακόμα FYROM, αποφεύγοντας τον σκόπελο, αλλά και διασφαλίζοντας έτσι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Mε τη δική του πολιτική παρέμβαση, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ευχήθηκε "κάθε επιτυχία στην απαιτητική αποστολή ", που αναλαμβάνει η νέα προεδρία, εξέφρασε, όμως, συγχρόνως τη λύπη του για την επιμονή των Σκοπίων στη χρήση του όρου "μακεδονική ".

"Λυπούμαστε" είπε, "που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν επισήμως τον όρο " μακεδονικός "για να προσδιορίσουν την Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα τους εκ περιτροπής".

Ο Δ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι "για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους".

Ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση του επιθέτου "μακεδονική" είναι μία ακόμη απόπειρα των Σκοπίων να μονοπωλήσουν τον όρο, καθώς και μία προφανής προσπάθεια να παρακάμψουν τις υποχρεώσεις τους.

Υποστήριξε ότι τα Σκόπια "παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης 95/23 την οποία με αυστηρότητα τήρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει αποτελέσει την καθιερωμένη πρακτική όλων των διεθνών περιφερειακών Οργανισμών".

Ο Δ. Δρούτσας εκτίμησε ότι ενέργειες σαν κι αυτή μπορεί επίσης να έχουν σημαντικές συνέπειες, στο μέτρο που υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.

Επέστησε δε την προσοχή των κρατών-μελών "σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την ορθή λειτουργία και ομαλή τάξη του ΣτΕ" και κάλεσε την ΠΓΔΜ να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό, "ασκώντας τα καθήκοντα της προεδρίας της κατά τον προσήκοντα τρόπο".

Τέλος με αναφορά του στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του "ξεκίνησε μία τολμηρή και εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση προς την ΠΓΔΜ στην οποία παραμένει απόλυτα και ενεργά, προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και νικημένους".

Read more...

Πεταλωτής: Συγκεκριμένα τα μέτρα κατά της ατιμωρησίας


«Το αίσθημα της ατιμωρησίας το προσλαμβάνει η κυβέρνηση όπως και οι πολίτες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνεδρίαση των Πολιτικών Αρχηγών.
Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει έλεγχος των δημόσιων λειτουργών και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και σε χαμηλό, όπου υπάρχει παραβατικότητα και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού και γίνεται σκληρή δουλειά να αναδειχθούν όλες οι περιπτώσεις παραβατικότητας στα υπουργεία.

Επιπλέον, είπε ότι οι εξεταστικές επιτροπές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ότι η εξεταστική για την οικονομία θα είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, όπου θα πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Για την πρόταση του κ. Κ. Παπούλια για τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να το επεξεργαστεί, γιατί υπάρχουν και νομοτεχνικά προβλήματα και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας.

Όσον αφορά στο «πόθεν έσχες», επισήμανε ότι ήδη συζητείται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία ώστε το "πόθεν έσχες" των πολιτικών να είναι στα πλαίσια του πραγματικού ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων τους και όχι μια τυπική διαδικασία.

Σχετικά με την πρόταση για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι πραγματικά ένα ζήτημα που διασύρει την πολιτική ζωή του τόπου μας και σημείωσε ότι δεν γίνεται πράξη η υποχρέωση των βουλευτών, που υπάρχει και σήμερα, να αίρουν τη βουλευτική ασυλία όπου δεν υπάρχει πολιτικό αδίκημα.

«Βεβαίως και το σκεφτόμαστε», είπε ο κ. Πεταλωτής για την περιστολή της κομματικής επιχορήγησης και τόνισε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που συναινούμε και θεωρούμε επιβεβλημένο να μπει τάξη στα οικονομικά των κομμάτων». Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει πρόταση του πρωθυπουργού όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, για πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε τότε διαφορετική θεώρηση επί του θέματος.

Ακόμη, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Α. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, είπε ότι η στη συνάντηση των αρχηγών, η κυβέρνηση απάντησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου και ότι από μόνο του είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, που δεν βοηθάει σε τίποτα.

Για ανασχηματισμό, μέτρα, οικονομία

«Κυβερνήσεις συνεργασίας δεν πρόκειται να δεχτούμε, συναίνεση όμως και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων όχι απλώς τη δεχόμαστε, αλλά και την αποζητούμε», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για ανασχηματισμό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν απαιτηθούν κι άλλα μέτρα θα σημαίνει ότι θα έχει αποτύχει και θα παραιτηθεί και εάν αυτό θα συνιστά αποτυχία της κυβέρνησης συνολικά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω μέτρα». Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν «είναι επαρκή ώστε να βγούμε από την κρίση με βάση το πρόγραμμά μας».

Ερωτηθείς σχετικά με την τροπολογία που πέρασε την περασμένη Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τον όρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σαφώς και δεν τον δεχόμαστε και θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε όλοι μας ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούμε ή όχι με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στο κράτος να μην χρεοκοπήσει».

Για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

«Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς.

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

«Η κυβέρνηση έδωσε πρωτοφανή και πολυμέτωπο αγώνα στους κόλπους της ΕΕ για την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας και την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και κατέδειξε ότι η Ελλάδα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πρωτοφανή επίθεση των ανεξέλεγκτων διεθνών αγορών εναντίον του ευρώ και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Για ΕΛΑΣ και τους 3 νεκρούς στη Marfin

«Το δημόσιο ήθος επανορθώνεται όταν βρεθούν οι ένοχοι και όταν γίνει αυτό θα υπάρξει και δικαίωση. Η ΕΛΑΣ κάνει με πολύ καλό τρόπο τη δουλειά της και θα φανεί στο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς γιατί δεν υπήρξαν παραιτήσεις σε επίπεδο Αστυνομίας σχετικά με τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων στο υποκατάστημα της ΜΑΡΦΙΝ.

«Για όσους γνωρίζουν και όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν τις συνθήκες που έγινε αυτό το απαράδεκτο τραγικό γεγονός, αντιλαμβάνονται αν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό», είπε ο κ. Πεταλωτής. «Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα για αυτές τις τρεις δολοφονίες και τότε μπορούμε να καταλογίσουμε ή όχι ευθύνες», πρόσθεσε.

Για δηλώσεις Σαμαρά

Ο Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού της ΝΔ ότι δεν διαφωνεί με το μηχανισμό, αλλά με τα συγκεκριμένα μέτρα, τόνισε πως ενώ ο κ. Α. Σαμαράς ζητεί συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όμως στην πράξη φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της ΝΔ και τι πολιτική στάση πρέπει να κρατήσουν σήμερα.

«Όταν ζητάμε συγγνώμη θα πρέπει να το εννοούμε, ακόμα περισσότερο και όταν θέλουμε να κάνουμε προτάσεις να είναι πιο επικεντρωμένες στο συμφέρον του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.nooz.gr

Read more...

Ελληνοτουρκικά: "Έχουμε οριοθετήσει τις εκκρεμότητες"

nooz.gr
«Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη λογική ως προς την εξωτερική μας πολιτική. Δεν απομονωνόμαστε, ούτε απορρίπτουμε τις σχέσεις με όποια κράτη- και ειδικά τα γειτονικά μας- έχουν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες ότι υπάρχει θολό τοπίο στη σχέση μας. Αλίμονο αν ήμασταν φοβικοί και φτάναμε να μην συζητάμε με κανέναν με τον οποίο έχουμε προβλήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει οριοθετήσει τα προβλήματα και δέχεται ότι το μοναδικό πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα. «Από εκεί και πέρα, όμως, έχουμε υποχρέωση, επειδή πρόκειται για μια γειτονική μας χώρα - μια χώρα που θέλει την ένταξή της στην ΕΕ, ένταξη η οποία περνάει και μέσα από τη σχέση της με την Ελλάδα- να έχουμε σχέσεις και να συζητάμε», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

Σημείωσε δε ότι «έχουμε μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική και συζητάμε μαζί τους, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απολύτως».

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ανατολή" αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και πλήθος επιχειρηματιών. Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Read more...

Άγκυρα: Εξαιρέσεις στις θεωρήσεις Schengen στην ατζέντα Ερντογάν

nooz.gr
Η διευκόλυνση θεωρήσεων προς τους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά είναι θέμα στο οποίο συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή", επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διασφαλίσει κάποιες εξαιρέσεις ως προς τις θεωρήσεις Schengen. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη.

Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται λόγος και για την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο οποίος θα συνοδεύεται από δέκα υπουργούς και πλήθος επιχειρηματιών.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα δεχθεί αντιπροσωπία του "συμβουλευτικού συμβουλίου" της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Read more...

Παράταση μέχρι τα τέλη του Ιουνίου στην Εξεταστική για τη Siemens

nooz.gr
Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου δόθηκε στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, σημείωσε ότι από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτουν ενδείξεις εμπλοκής για πολιτικά πρόσωπα, καθώς και ευθύνες για τις δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, κατατέθηκε πρόταση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση την τελευταία 20ετία. Με την πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Read more...

Σαμαράς: Γιατί ψηφίσαμε "όχι" στα νέα μέτρα

nooz.gr
"Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές", τόνισε στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αρχηγός της ΝΔ.

Τόνισε ότι ζούμε την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες, την κοινωνία, τους πολιτικούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση.

"Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού", συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ήταν μοιραίο να χρεοκοπήσει και πως η κατάρρευσή του συνέπεσε με την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών.

Με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης τώρα, συνέχισε, φαίνεται να αποκτά η Ευρώπη τέτοιους μηχανισμούς και τόνισε πως είναι αδιανόητη η εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας και πως η οικονομία μας ήταν γεμάτη ανισορροπίες και στρεβλώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα, που κι αυτό είχε ανισορροπίες και στρεβλώσεις.

"Για τις ευθύνες της ΝΔ έχω μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένα άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του ή τις παραλείψεις της", τόνισε. Πρόσθεσε πως όταν αρχίσει η υπερχρέωση ανατροφοδοτείται συνεχώς και σημείωσε πως η υπερχρέωση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 και οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το '89 κατόρθωσαν να σταματήσουν τη δυναμική του χρέους, αλλά όχι να την ανατρέψουν.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πήρε το 2009 κάποια μέτρα μείωσης του ελλείμματος τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είπε, επί της νέας κυβέρνησης προϋπολογισθέντα έσοδα ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, γράφτηκαν δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί όπως η απογραφή των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, παρέλυσε το δημόσιο με την δημόσια διαβούλευση για τον ορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία, παρέλυσε ο εισπρακτικός μηχανισμός.

"Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ' όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι'αυτό", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος".

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως "γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος". Ανέφερε πως τον Οκτώβριο όλοι γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας και τα spreads ήταν στις 135 μονάδες, ενώ 1,5 μήνα μετά δεν ξεπερνούσαν τις 170 μονάδες και η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να δανείζεται άνετα και σχετικά χαμηλά.

Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν, είπε, και "άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads".

Το μείγμα που ακολουθούμε επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης,είπε και ανέφερε πως "δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει".

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του ΣΕΒ που ζήτησε να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και ανέφερε πως είπε όχι στα μέτρα που μας πρότειναν.

Πρόσθεσε ότι "ύστερα άρχισε η υποκρισία και είπαν ότι δήθεν θέτουμε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, όταν τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε".

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα περάσουμε δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο. "Φτάσαμε στο αποκορύφωμα της υποκρισίας", συνέχισε, αναφέροντας ότι στο προοίμιο του νομοσχεδίου υπάρχει η φράση: "η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε και έκρυβε το χρέος"

"Υπήρχαν και άλλες τέτοιες αναφορές ώστε αν το ψηφίζαμε να πυροβολούσαμε τον εαυτό μας, να δεχόμασταν αποκλειστική ευθύνη για όλα τα δεινά. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τη στήριξή μας, δεν την είχε ανάγκη, ήθελε να μας κάνει στόχο για συνολικό ανάθεμα", συμπλήρωσε.
Read more...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΒΙ.ΠΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ;

rodopinews.gr

Οργιάζουν οι φήμες τις τελευταίες ημέρες, ειδικά μετά την μαζική επίσκεψη Τούρκων παραγόντων στην Κομοτηνή πως πασίγνωστος και πανίσχυρος Τούρκος επιχειρηματίας (ένα μεγάλο όνομα από τα παλιά) μεταξύ άλλων έκανε πρόταση να αγοράσει …μέχρι και ολόκληρη τη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής!

Λίγο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, λίγο η μεγαλομανία και η φιλοδοξία ορισμένων βοήθησαν ώστε η φήμη να εξαπλωθεί στην πόλη και να συζητιέται σε όλα τα ανάλογα γραφεία. Το τι δόση αλήθειας υπάρχει σε αυτή τη φήμη είναι δουλειά άλλων να αξιολογηθεί.

Πάντως αν όντως το ζήτημα είναι υπαρκτό, τότε για να υπάρχει τέτοιο θερμό ενδιαφέρον για την περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, πάει να πει πως υπάρχουν και δυνατότητες κέρδους και ανάπτυξης.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, εφόσον η περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής προσφέρει τέτοιες δυνατότητες ανάπτυξης και σε ένα πιθανό σενάριο να πωληθούν εγκαταστάσεις της σε εταιρείες της αλλοδαπής, άξιο είναι να διερευνηθεί το πως είναι δυνατόν εταιρείες της Ελλάδας να κλείνουν τις εγκαταστάσεις τους στην Ελλάδα αφήνοντας ανέργους χιλιάδες κόσμου και να επενδύουν σε περιοχές όπως τα Σκόπια και η Τουρκία με “φθηνά εργατικά χέρια” πολλές φορές όμως με ζημία και ταυτόχρονα εταιρείες της Τουρκίας να επενδύουν στην Ελλάδα με τα “ακριβά” εργατικά χέρια με σκοπό την κερδοφορία.

Είναι από τα περίεργα της οικονομίας που οι ανυποψίαστοι πολίτες ίσως αδυνατούν να αντιληφθούν…


Read more...

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

rodopinews.gr

Την ημέρα της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την 14η Μαΐου και στις 8 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής θα τελεστεί παράκληση για τους μαθητές που εκείνες τις ημέρες θα δίνουν τον δύσκολο αγώνα τους.

Η παράκληση θα διαρκεί για όση ώρα οι μαθητές θα βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα και θα επαναλαμβάνεται για όλες τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα διεξάγονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.


Read more...

«Σκληρή και άδικη η περικοπή των δώρων»



«Σκληρό και άδικο» χαρακτήρισε το μέτρο της περικοπής των δώρων ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμο...



«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο μέλλον στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, δεν μπορεί να ζει ο κόσμος μόνιμα σε ένα κλίμα ανασφάλειας για τη σύνταξή του» σημείωσε, αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ν/σ που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική της περιστολής των δαπανών υγείας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, και ταυτόχρονα την απόδοση των οφειλομένων από τις επιχειρήσεις στα ταμεία.

«Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή των κανόνων και των νόμων για τη βιωσιμότητα των ταμείων» σημείωσε.

skai.gr


Read more...

Παγκόσμιο το πρόβλημα με τις αγορές

Ενδεχομένως και σήμερα η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτηση για να της δοθεί η πρώτη δόση των δανείων προς τη χώρα μας, από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ύψους 20 δισ. Ευρώ. Σε συνέντευξή του στο CNN ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις αγορές, όχι μόνον ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Για τη χώρα μας, τόνισε ότι πήρε δύσκολα μέτρα, για να γίνει η οικονομία βιώσιμη. Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσουν απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί στις 12.45 ενώ ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα μιλήσουν στην απογευματινή ανοιχτή συνεδρίαση της συνέλευσης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Read more...

Αν χρειαστεί νέο πακέτο, φεύγω...


Ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραδέχτηκε ότι αν χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων θα έχει μεγάλη ευθύνη ο ίδιος.
Δείτε το βίντεο...

.i-reportergr
Read more...

Πρόστιμα 435.000 ευρώ σε Ιασώ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ

nooz.gr
Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου, μετά από σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, επιβλήθηκαν στα μαιευτήρια ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών», πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 €, γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (των βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ.

Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη. Αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία, οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση μάλιστα του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι’ αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Περαιτέρω, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής. Όπως μάλιστα απεδείχθη, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος, στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων. Ας επισημανθεί ότι η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης, ο οποίος συνήθως και το παραλαμβάνει επί τόπου.

Τέλος, καταναλωτές πληροφορούνταν την εν λόγω χρέωση και το ύψος της κατά τη λήψη του λογαριασμού τοκετού και αιφνιδιάζονταν από αυτή. Τα μαιευτήρια δεν επεδείκνυαν μέριμνα, που να εξασφαλίζει την ενημέρωση των γονέων με σαφή τρόπο για την ύπαρξη και το ύψος της χρέωσης.

Αναλυτικότερα, τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν για την παραπάνω καταχρηστική πρακτική ανήλθαν σε 180.000 ευρώ για το ΙΑΣΩ, σε 165.000 ευρώ για το ΜΗΤΕΡΑ και σε 90.000 ευρώ για το ΛΗΤΩ.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος τόνισε: «Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναπτύσσει τις δράσεις του για την προστασία των καταναλωτών και στο χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας. Συστηματικά, πλέον, θα ελέγχει το κύρος και τη νομιμότητα χρεώσεων και πρακτικών που ακολουθούνται και θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα προάγουν θα ενισχύσουν την διαφάνεια και σε αυτόν τον τομέα».
Read more...

ΔΝΤ: Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι «διαχειρίσιμο»


Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.

Εξάλλου, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, προσθέτει το ΔΝΤ.

Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο. Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.

Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.

Read more...

Ρεν: Γαλλία και Ιταλία πρέπει να μειώσουν το έλλειμμά τους

nooz.gr
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από την Ισπανία και την Πορτογαλία για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία "οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου", είπε.

Ταυτόχρονα με δηλώσεις του εφημερίδα Tagesspiegel ο Ολι Ρεν προειδοποιεί ότι η Γαλλία και η Ιταλία πάσχουν, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

"Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους", δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο Ολι Ρεν αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Γαλλία.

"Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια", λέει στην ίδια εφημερίδα προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Μαΐου.

Ως προς τη Γαλλία, "πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση", δηλώνει ο Ολι Ρεν στην εφημερίδα Les Echos.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος της, στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%.

Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματος της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6,5% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%.
Read more...