Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτικές αναταράξεις για τον "Φάκελο της Κύπρου"


Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το θέμα της έκδοσης ή μη πορίσματος από την τετραμελή, ad hoc, Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου". Ο ΔΗΣΥ με αφορμή τη σύνταξη από τον πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, προσχεδίου πορίσματος, υποστηρίζει ότι στους όρους εντολής της Επιτροπής δεν υπάρχει πρόνοια για έκδοση πορίσματος. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ το έργο της Επιτροπής είναι η δημιουργία ιστορικού αρχείου για την περίοδο 1967-1974.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος υποστηρίζει ότι με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1989 καλείται η Επιτροπή να εκδώσει πόρισμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να εκδίδουν πορίσματα και να γράφουν ιστορία. Ο κύριος Πουργουρίδης διερωτήθηκε, "αν μπορείς να λες σε ένα άνθρωπο να σου μιλήσει για αρχειακούς σκοπούς και την ίδια ώρα να ετοιμάζεις πόρισμα".

Επίσης, κατήγγειλε "πολιτικές σκοπιμότητες" από κάποιους οι οποίοι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαίου, προσπαθούν να αποκομίσουν κομματικά και προσωπικά οφέλη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου τόνισε ότι το κόμμα του υποστήριζε σθεναρά το άνοιγμα του "Φακέλου της Κύπρου" για να φανεί όλη η αλήθεια.

Ωστόσο, διερωτήθηκε, "γιατί η Ελλάδα κρύβει την αλήθεια" και δεν παραδίδει στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής το πρωτογενές υλικό, έγγραφα, καταθέσεις πρωταγωνιστών, πολιτικών και στρατιωτικών και άλλα ντοκουμέντα, που συγκέντρωσε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Η σύνταξη πορίσματος χωρίς τα έγγραφα και ντοκουμέντα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί "βάναυση κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας", ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Επίσης, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η ad hoc Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου", που άρχισε το έργο της το 2006 , δεν είναι Εξεταστική Επιτροπή, όπως ήταν η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

Τις θέσεις του ΔΗΣΥ απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στους όρους εντολής της Επιτροπής αναφέρεται σαφώς ότι θα ετοιμαζόταν πόρισμα, "το οποίο θα καταλόγιζε και πολιτικές ευθύνες".

Εμείς, είπε, δεν θα καταλογίσουμε πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, αλλά θα καταγράφουμε τα δεδομένα και θα παραθέτουμε τεκμηριωμένα στοιχεία και έγγραφα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Είπε επίσης ότι για την ετοιμασία του προσχεδίου του πορίσματος ζήτησε βοήθεια από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόσθεσε ότι στο πόρισμα θα καταγράφεται, αν υπάρχει, η διαφωνία από κάποιο μέλος της Επιτροπής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ δημιουργεί θέμα εκ του μηδενός σε ό,τι αφορά το "Φάκελο της Κύπρου".

Ο κ. Κατσουρίδης διερωτήθηκε, "εάν υπάρχει κανένας, που αμφισβητεί ότι η ΕΟΚΑ Β΄ η χούντα και το ΝΑΤΟ έφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο".

Υποστήριξε επίσης ότι ήταν απόφαση της ολομέλειας της Βουλής το '89 η έκδοση πορίσματος και πρόσθεσε ότι αναφορές για την έκδοση πορίσματος γίνονται επίσης σε επιστολή του προέδρου Χριστόφια, την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, προς την τότε πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, όταν ζήτησε το "Φάκελο" της Βουλής των Ελλήνων.

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε "προφάσεις εν αμαρτίαις" την διαφωνία του ΔΗΣΥ για την έκδοση πορίσματος.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός δήλωσε ότι απαίτηση του κυπριακού ελληνισμού είναι να μάθει όλη την αλήθεια.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι ήταν βέβαιος από την αρχή πως αντί να γίνει μια αντικειμενική προσπάθεια από την Επιτροπή για το "Φάκελο της Κύπρου", το θέμα θα κομματικοποιείτο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είπε, ξεκίνησε από την αρχή, όταν έστησαν μια επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα προσθέτοντας ότι φρόντισαν όλοι ιδιαίτερα για τη μή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είπε, ξεκίνησε από την σύσταση της Επιτροπής, στην οποία δεν συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σημειώνεται ότι μέλη της ad hoc Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον "Φάκελο της Κύπρου", η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, είναι οι βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) πρόεδρος, Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ), Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ).





Read more...

Έως το 65ο έτος μπορούν να παραμείνουν στο Σώμα


Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 245/2010 γνωμοδότησή του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με το οποίο οι ανθυπαστυνόμοι και οι αρχιφύλακες, οι οποίοι έχουν επανακαταταγεί στην Ελληνική Αστυνομία, μπορούν να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, οι ανθυπαστυνόμοι οι οποίοι επανεκατετάγησαν στην Ελληνική Αστυνομία σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1339/1983 και παρέμειναν στην ενέργεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ. 377/2002 και 241/2007, μπορούν -με αίτησή τους που υποβάλλεται εντός του προτελευταίου μήνα από την αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους- να ζητήσουν την παραμονή τους στην ενεργό υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Παράλληλα, όσοι από τους ανθυπαστυνόμους και αρχιφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας που προβλέπεται από το άρθρο 25 του ν. 1481/1984, μπορούν να υποβάλουν έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους δήλωση (που δεν ανακαλείται) περαιτέρω παραμονής στην ενεργό υπηρεσία του Σώματος για ένα έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Ακόμη, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ότι οι αξιωματικοί που προέρχονται από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (ΤΕΜΑ) δεν προάγονται στον ανώτερο βαθμό, αν δεν προαχθούν στο βαθμό αυτό όλοι οι ομοιόβαθμοί τους της Σχολής Αξιωματικών που κρίθηκαν προακτέοι και απέκτησαν το βαθμό τους εντός του αυτού ημερολογιακού έτους.





Read more...

Ημερήσια παραγωγή-ρεκόρ 20ετίας


Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Αμπντέλ Καρίμ αλ Λουγιάιμπι επισήμανε σήμερα στη Βαγδάτη ότι πρώτη φορά μετά 20 έτη η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ ξεπέρασε ημερησίως τα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια των 159 λίτρων.

"Σήμερα η πετρελαϊκή παραγωγή μας είναι η ανώτερη μιάς 20ετίας", σημείωσε ο υπουργός, παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον Χουσέϊν αλ Σαχριστάνι, που έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, ο στόχος που τίθεται είναι μέσα σε έξι έτη το Ιράκ να παράγει ημερησίως 10-12 εκατομμύρια βαρέλια, ποσότητα που θα καθιστούσε την χώρα δεύτερη σε μέγεθος παραγωγό στον ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Ο αξιωματούχος ανήγγειλε τη διενέργεια γεωλογικών μελετών για να εντοπιστούν νέα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και τη συστηματική εκμετάλλευση ήδη εντοπισμένων κοιτασμάτων.

Εξ άλλου, υπάρχει χρονοδιάγραμμα σταδιακής λειτουργίας τεσσάρων διυλιστηρίων "μαύρου χρυσού", στη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ (300 χιλιάδες βαρέλια), στην Κερμπάλα επίσης στο νότιο Ιράκ (140 χιλιάδες βαρέλια), στη Μισάν κι αυτή στο νότιο Ιράκ (150 χιλιάδες βαρέλια) και τέλος στο Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ με δυνατότητα διύλισης 150 χιλιάδων βαρελιών "μαύρου χρυσού".





Read more...

Προκαλείς, σου το λέω προκαλείς...


Δείτε τον προκλητικό πρόεδρο του Φ.Σ.Α, Κ. Λουράντο στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή". Μεταβιβάσεις, κληρονομικότητα και διαβασμένοι δημοσιογράφοι έκαναν σκόνη τον γνωστό συνδικαλιστή.
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=208959

Aπό το "ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ"
Το μοναδικό blog των Φαρμακοποιών χωρίς Φαρμακείο

Read more...

Σιωπά η Ντόρα μπροστά στις αποκαλύψεις

“Φωτιά” τα έγγραφα του Wikileaks


http://img.protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένοχη σιωπή της κας Ντόρας Μπακογιάννη μπροστά στις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το “Πρώτο Θέμα”, σχετικά με τα έγγραφα – φωτιά του Wikileaks και τα όσα αυτά αναφέρουν για την ελληνική διπλωματία, τις “διαδρομές” των σχέσεών της με τα “γεράκια” της Ουάσινγκτον και τον ρόλο της ίδιας καθώς και του πατέρα της, πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Το ρεπορτάζ – ντοκουμέντο που δημοσιεύθηκε στο “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει τις απαντήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών σε μια σειρά από
ερωτήματα:

-Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη «κάρφωνε» στους Αμερικανούς τον Πέτρο Μολυβιάτη;
-Πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος άλλαξε τους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη;

-Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος
Μητσοτάκης ήταν πρόθυμος να υποστεί οποιοδήποτε
πολιτικό κόστος αρκεί να διευκολύνει την αμερικανική
κυβέρνηση;

-Ποιο ήταν το μυστικό σχέδιο της Ουάσινγκτον για εγκατάσταση ιπτάμενων τάνκερ στην Ελλάδα
κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο;

-Γιατί η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε την εναλλακτική πρόταση μεταστάθμευσης των αεροσκαφών
εναέριου ανεφοδιασμού στη Λήμνο;

-Ποια γεγονότα ώθησαν τους Αμερικανούς να
χαρακτηρίσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών «Μητσοτά-
κης-gate»;

-Γιατί η Ουάσινγκτον υιοθέτησε τις καταγγελίες
Μαυρίκη ότι η Ντόρα Μπακογιάννη γνώριζε και ενέκρινε τις υποκλοπές ακόμη και του τηλεφώνου του Ανδρέα
Παπανδρέου;

Για όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία διατρέχουν την περίοδο της δεκαετίας του ΄90, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή και νυν πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας προφανώς γνωρίζει πολλά…
Και ίσως η σιωπή της μπροστά στις αποκαλύψεις να σχετίζεται και με την αγωνία της μήπως μια απάντησή της οδηγήσει σε ένα νέο γύρο αποκαλύψεων, το κουβάρι των οποίων άρχισαν να ξετυλίγουν τα έγγραφα του Wikileaks.
Read more...

Υποθηκευμένο το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2017


Δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με υποθήκες στις τράπεζες τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2017 έχει λάβει το κυβερνών κόμμα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το καινούργιο κτίριο στην οδό Ιπποκράτους, με αποτέλεσμα μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη στα ταμεία του κόμματος να μη υπήρχε “σάλιο”.

Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε βαθύ προβληματισμό για το τι θα γίνει, αφού χρήματα στο ταμείο δεν υπάρχουν αλλά υπάρχει βαθιά πεποίθηση ότι χρειάζονται αλλαγές και εξορθολογισμός των οικονομικών। Η Ιπποκράτους διατηρεί, περίπου 105 αποσπασμένους υπαλλήλους, στους οποίους ανήκουν και επαγγελματικά στελέχη, άλλους 190 εργαζόμενους, και καμιά 25αριά μετακλητούς υπαλλήλους. Καθημερινά δεν εμφανίζονται από τους εργαζόμενους όλοι. Το βιβλίο παρουσίας που υπογράφουν – κάτι σαν κάρτα δηλαδή- οι εργαζόμενοι κάθε πρωί που πάνε στην εργασία τους, φτάνει μέχρι τους 42 ενώ οι άλλοι 150 αναζητούνται. Παρά την κακή οικονομική κατάσταση, οικονομία δεν γίνεται, όλα τα φώτα παραμένουν ανοικτά ακόμη και τις ώρες που το κόμμα δεν λειτουργεί, τα αιρκοντίσιον στο φουλ ακόμη και με ζέστη με συνέπεια οι λογαριασμοί ρεύματος να φτάνουν τα πολλές χιλιάδες ευρώ. Σε όλη αυτή την κατάσταση η νέα ηγεσία του κόμματος ψάχνει για νέο διευθυντή καθώς μέχρι τώρα παραμένει ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος που όμως επειδή είναι διοικητής και στο ΙΚΑ, δεν προλαβαίνει να είναι και διευθυντής του κόμματος.Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης ψάχνει πλέον για νέο διευθυντή της Ιπποκράτους που θα πρέπει να εξετάσει και αυτού του είδους τα προβλήματα.

newpost.gr

Read more...

Σε δαπάνες και θέσεις εργασίες Περικοπές που θα πλήξουν τον ΟΤΕ σχεδιάζει η Deutsche Telekom

Η Deutsche Telekom εξαγόρασε τον ΟΤΕ το 2008
Η Deutsche Telekom εξαγόρασε τον ΟΤΕ το 2008
Αθήνα
Ο όμιλος της Deutsche Telekom σχεδιάζει σημαντικές περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας στον ΟΤΕ, που είναι θυγατρική του εταιρεία από το 2008, αναφέρει δημοσίευμα της Financial Times Deutschland.

«Υπάρχουν ορισμένες δομικές προκλήσεις προς επίλυση στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του γερμανικού ομίλου στην Ευρώπη, Γκουίντο Κέρκχοφ και πρόσθεσε ότι «στο πεδίο της σταθερής τηλεφωνίας υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ΟΤΕ θα βρεθεί αντιμέτωπος με περικοπές σε θέσεις εργασίας και μείωση αποδοχών προκειμένου να γίνει η εταιρία περισσότερο κερδοφόρα.

Το κόστος για το προσωπικό του ΟΤΕ ανέρχεται στο 37% του κύκλου εργασιών, σε σύγκριση με ποσοστό 20% στη μητρική εταιρία, δήλωσε ακόμη ο κ.Κέρκχοφ.

Προσθέτει δε ότι ο γερμανικός όμιλος ήδη συζητά για το ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Η Deutsche Telekom εξαγόρασε το 30% του ΟΤΕ το 2008 έναντι 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα καθιστούν πιο δύσκολη την προσπάθεια της Deutsche Telekom για την επιβολή περικοπών στον ΟΤΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, που ελέγχει το 20% του ΟΤΕ, αναμένεται ότι θα εκφράσει αντιρρήσεις για την απώλεια θέσεων εργασίας, δεδομένου του προβλήματος της ανεργίας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό


Read more...

Συναγερμός στην ιταλική πρωτεύουσα Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν παγιδευμένο δέμα στην ελληνική πρεσβεία της Ρώμης

Δέμα με εκρηκτικά εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη.

Δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Το δέμα εντοπίστηκε το πρωί και αμέσως εκκενώθηκε η πρεσβεία. Συναγερμός για παρόμοια ύποπτα πακέτα σήμανε επίσης και στις πρεσβείες Βενεζουέλας, Δανίας και Μονακό, αλλά μετά από έλεγχο αποδείχθηκαν ακίνδυνα.

Ύποπτα δέματα βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Βατικανό και στην πρεσβεία της Αλβανίας στη Ρώμη, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, αλλά αποδείχτηκαν και αυτά ακίνδυνα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τέσσερις ημέρες εξερράγησαν παγιδευμένα δέματα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής και τραυματίστηκαν δύο άτομα.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, εντοπίστηκε ύποπτο δέμα στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, η οποία βρίσκεται στην οδό Τζοακίνο Ροσίνι. Στη περιοχή έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας, πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί.

Σε υπάλληλο του θυρωρείου παραδόθηκε φάκελος που περιείχε μαύρη θήκη μουσικού CD, με άσπρη σκόνη στο εσωτερικό. Εκείνος διαπίστωσε ότι ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε δώσει η ιταλική αστυνομία για τα ύποπτα δέματα και αμέσως σήμανε συναγερμό.

Το παγιδευμένο πακέτο «έφτασε την Παρασκευή, αλλά δεν το άνοιξε κανείς λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η Repubblica στο δικτυακό της τόπο.

«Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε αμέσως τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε ο πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι η κινητοποίηση της ιταλικής αστυνομίας ήταν πολύ έγκαιρη. Ο κ. Καμπάνης επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο Mega, ότι το δέμα ήταν ίδιο με αυτά που είχαν σταλεί στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας στο φάκελο του πακέτου είχε αναγραφεί η διεύθυνση «πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα-Ιταλία» στη θέση του αποστολέα.

Οι ιταλικές ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη δεν πραγματοποιήθηκε πιθανόν γιατί η μπαταρία του όλου μηχανισμού μπορεί να είχε αποφορτιστεί, δεδομένου ότι το πακέτο είχε παραδοθεί από τα ιταλικά ταχυδρομεία την Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας της Ρώμης το εκρηκτικό πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.

Την ευθύνη ανέλαβε ιταλική αναρχική οργάνωση, με ελληνικές αναφορές Ανεπίσημη Αναρχική Ομοσπονδία - Επαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας.

Πάντως, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλι, δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα των εκρηκτικών φακέλων του περασμένου μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία। Ο ίδιος τόνισε ότι «οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δύο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη συνεργάζονται πολύ στενά στον τομέα της ασφάλειας».

tanea.gr

Read more...

Ερχεται το εργόσημο για 300.000 εργαζομένους


Και κάρτα εργασίας κατά εισφοροδιαφυγής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

tanea.gr
Το εργόσημο και την κάρτα εργασίας, δύο νέα μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό
τομέα, «επιστρατεύει» το υπουργείο Εργασίας στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή άνω των 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το πρώτο τετράμηνο του 2011 καθιερώνεται για το οικόσιτο προσωπικό το ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Επίσης θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης. Μάλιστα, ως κίνητρο ένταξης στο νέο σύστημα προγραμματίζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, κατά 25% μέχρι το 2013.

Παράλληλα σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας κατά 1,4 δισ. ευρώ κυρίως με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011, καθώς και με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων κατά την ίδια περίοδο.

Στόχος η αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ
Για το 2011 το υπουργείο Εργασίας στοχεύει σε αύξηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, που σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και άλλες δράσεις όπως:

1ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζομένους. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από Μάρτιο- Απρίλιο και θα λειτουργήσει ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία) εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές.

Μέσω ΑΤΜ οι συναλλαγές με το κουπόνι
Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη.

Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταμείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο. Με το σύστημα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Για τον τρόπο διανομής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριμένης χρηματικής αξίας) θα μπορεί να αγοράζει ο εργοδότης αλλά και να εξαργυρώνει ο απασχολούμενος μέσω μηχανημάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, μέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα μηχανήματα αυτά (περίπου 6.000) θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ μάρκετ.

Τα βήματα για εργοδότες και εργαζομένους
Οι εργοδότες θα προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζομένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήματα και θα λαμβάνουν κουπόνια ίσης αξίας καθώς και το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό.

Ο εργαζόμενος κάτοχος του κουπονιού, με τη σειρά του, θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήματα από τα ΑΤΜ. Με το υπό προώθηση μέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωμένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) μειώνεται από 35,40% σε 20%. Το μέτρο προβλέπεται στον Νόμο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν μέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούμενοι.

2ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ το νέο μέτρο για την πληρωμή αποδοχών- εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ετσι, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, η σταδιακή μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2013 για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο ενοποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του ΣΕΠΕ, κάνουν παράλληλα χρήση της κάρτας εργασίας που θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας και πληρώνουν έγκαιρα και με συνέπεια τις οφειλές τους.

Οπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, η μείωση των εισφορών θα αρχίσει κατά 10% από τα μέσα του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας.

Από την 1η Ιουλίου η ένταξη των επιχειρήσεων
Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2011, οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών. Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Α ριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και ως κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα εφαρμοστεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις αρχικά προαιρετικά, ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% έως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Read more...

Εβδομάδα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων στις μεταφορές

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στους δρόμους


Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ αποφάσισαν στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης για τις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ αποφάσισαν στάσεις εργασίας για την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης για τις 3, 5 και 10 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάτι που θα δημιουργήσει ένα προβλήματα στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. Για σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς έχουν προγραμματίσει μηχανοκίνητη πορεία από την πλ.Κοτζιά προς το υπουργείο Μεταφορών στην Μεσογείων.

Την Τετάρτη, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 08:00 έως τις 22:00, ενώ το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες.

Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί κινητοποιήσεις στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ έχουν ανακοινώσει ότι:

  • Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 08:00 έως τις 22:00.
  • Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου από τις 09:00 έως τις 21:00.
  • Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου δεν θα κυκλοφορούν από τις 12:00 έως τις 16:00.
  • Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 11:00 έως τις 16:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εξετάζουν το ενδεχόμενο 24ωρης απεργίας την Πρωτοχρονιά.
Αναστολή δρομολογίων του ΟΣΕ

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε σε αναστολή περισσοτέρων από 80 δρομολογίων στα τμήματα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Φλώρινας - Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Θεσσαλονίκης και Αθήνας - Χαλκίδας - Αθήνας, για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Προκειται για τα δρομολόγια:

Θεσσαλονίκη – Έδεσσα – Θεσσαλονίκη
  • 27/12: αμαξοστοιχία 730 Έδεσσα - Θεσσαλονίκη
  • 31/12: αμαξοστοιχία 757 Θεσσαλονίκη – Έδεσσ
  • 01/01/11: αμαξοστοιχίες 735-739-745-751-757 Θεσσαλονίκη - Έδεσσα αμαξοστοιχίες 730-736-740-748-752 Έδεσσα - Θεσσαλονίκη
  • 02/01: αμαξοστοιχία 730 Έδεσσα - Θεσσαλονίκη


Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη

01/01: αμαξοστοιχίες 1591-1595-2591-2595 Θεσσαλονίκη – Λάρισα
αμαξοστοιχίες 1592-1596-2594-2596 Λάρισα - Θεσσαλονίκη

Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα
  • 31/01: αμαξοστοιχίες 2530 Αθήνα – Χαλκίδα
  • 01/01: αμαξοστοιχίες 1534-1538-1544 Αθήνα – Χαλκίδα
    αμαξοστοιχίες 1533-1539-1543-1549 Χαλκίδα - Αθήνα
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΥΠΑ

Απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η απεργία στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, που έχει κριθεί παράνομη, θα λάβει έως το μεσημέρι της Δευτέρας η ΟΣΥΠΑ.

Εάν η απεργία πραγματοποιηθεί, κινδυνεύουν με «μπλακ-άουτ» τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ επηρεάζονται μόνο οι πτήσεις εσωτερικού, καθώς δεν συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Έτσι, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό στα διεθνή αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Frankfurter Allgemeine Zeitung» Deutsche Bank:«Η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και το 2011»

Ο κ. Τόμας Μάγερ
Ο κ. Τόμας Μάγερ
tovima.gr/

Η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο (chief economist) της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ, ο οποίος δήλωσε χτες στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι «δεν θα εκπλαγεί εάν η Πορτογαλία ζητήσει βοήθεια στο εγγύς μέλλον, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία».

Σε συνέντευξή του στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Μάγερ κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση της Λισαβόνας να κινηθεί γρήγορα και να ζητήσει προστασία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, προλαβαίνοντας έτσι τα χειρότερα. Μιλώντας για τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Μάγερ ανέφερε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο διαθέτουν πιο γερές βάσεις και γι΄ αυτό το λόγο δεν χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους.

Στην ερώτηση της εφημερίδας εάν το 2011 θα επανακάμψει το μάρκο, ο κ. Μάγερ απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι η Γερμανία έχει διαθέσει ένα τόσο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο στο ευρώ, που η διάλυση της ευρωζώνης θα της προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ όσα η παραμονή της στο ευρώ. Η κρίση του ευρώ, προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος, θα συνεχιστεί τουλάχιστον τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2011. «Στη συνέχεια ελπίζω ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα είναι πιο ξεκάθαρες έτσι ώστε οι αγορές να ησυχάσουν», συμπλήρωσε.





Read more...

Τέσσερις υπουργοί κατά Τίνας για τα περιβαλλοντικά

Αργούν πολύ οι αδειοδοτήσεις


http://img.protothema.gr/
Το σφυροκόπημα που δέχτηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, από τους συναδέρφους της για τις ρυθμίσεις που ετοιμάζει στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς πάταξης της γραφειοκρατίας εξακολουθεί να κινείται με εξαιρετικά χρονοβόρους ρυθμούς.

Ρέππας, Λοβέρδος, Παμπούκης, Σκανδαλίδης άσκησαν έντονη κριτική για την εξάντληση της αυστηρότητας που τηρείται σε επουσιώδεις επιχειρηματικές δραστηριότητες για περιβαλλοντικούς λόγους και εκτίμησαν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των περιβαλλοντικών εγκρίσεων που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, θεωρώντας ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την κ. Μπιρμπίλη, «είναι στο πόδι».

Η άποψη που εκφράζεται από μέλη της κυβέρνησης ότι ακόμη και ένα «κοτέτσι χρειάζεται σήμερα έγκριση περιβαλλοντικών όρων», μπορεί να ακούγεται υπερβολική όμως η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας περίπου 10.000 εγκαταστάσεις (από μεταποιητικές επιχειρήσεις έως οδικά έργα) εμπίπτουν στην διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Υπολογίζεται μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ότι κάθε χρόνο πάνω από 3.000 φάκελοι απασχολούν τους υπαλλήλους των νομαρχιακών, περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών, είτε πρόκειται για έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, είτε για αναθεωρήσεις υφιστάμενων μελετών. Αυτό όμως προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και ευνοεί τις διαδικασίες του «γρηγορόσημου».

Γ. Παπανδρέου: έχουμε το μεγαλύτερο

αριθμό περιβαλλοντικών μελετών στην ΕΕ

«Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό περιβαλλοντικών μελετών στην ΕΕ ο οποίος είναι 320 μελέτες ανά 1 εκ. πληθυσμό όταν στο εξωτερικό είναι 60 μελέτες» δήλωσε πρόσφατα στην βουλή ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας την πολυπλοκότητα του συστήματος αδειοδότησης που τροφοδοτεί πλουσιοπάροχα τα μελετητικά γραφεία που είναι οι μόνοι ωφελημένοι από τις διαδικασίες.

Αλλά και το ΥΠΕΚΑ, παραδέχεται ότι «η Ελλάδα σε σύγκριση με τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει έναν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό έργων και δραστηριοτήτων σε μια πληθώρα κατηγοριών, που υπόκειται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστω και με καθυστέρηση προσανατολίζεται στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο την μείωση κατά 50% του φόρτου των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Για να γίνει αυτό σχεδιάζεται η τυποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι θα εντάσσονται στις άδειες εγκατάστασης ή λειτουργίας, καθώς και η διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για επί μέρους κατηγορίες Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Ψαλίδι σχεδιάζεται και στις απαιτούμενες «συναρμόδιες» υπογραφές για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που σήμερα χρειάζονται έως και πέντε εγκρίσεις υπουργών ή υφυπουργών ενώ κρίνεται απαραίτητο οι νέες αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρχει σε πρώιμο στάδιο ο σχεδιασμός του έργου και όχι όταν ολοκληρωθεί η ΜΠΕ.

Μια παράταση της ζωής των ΜΠΕ κατά δύο έως τρία χρόνια από τα πέντε που είναι σήμερα, εκτιμάται επίσης ότι θα «ξεφρακάρει» το φόρτο που παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ σχεδιάζεται η κατάργηση της προέγκρισης χωροθέτησης για τα μικρής κλίμακας έργα.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου ο οποίος εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και με εξορθολογισμό των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ που σήμερα εκδίδουν τους περιβαλλοντικούς όρους ανά κατηγορία, δεν φαίνεται να πείθει πολλά μέλη της κυβέρνησης που έχουν αρχίσει τις γρίνιες, λέγοντας ότι έχει περάσει ένα χρόνος χωρίς το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η συζήτηση επομένως στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νομοθετικές παρεμβάσεις για επιχειρήσεις που αδειοδοτούνταν μέχρι σήμερα από τις διευθύνσεις ανάπτυξης των Νομαρχιών, ετοιμάζει και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο, που πρόσφατα βγήκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μεταξύ άλλων συγχώνευση των αδειοδοτήσεων (άδειες λειτουργίας, εγκατάστασης, άδεια χρήσης αστικών ή βιομηχανικών λυμάτων, άδεια χρήσης νερού κ.α) σε μία που εντάσσεται στους περιβαλλοντικούς όρους.

Το πιο ανατρεπτικό όμως στοιχείο είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε επιμελητήρια (εμπορικό, τεχνικό, ΓΕΩΤΕΕ κ.α) που θα αναλαμβάνουν έναντι πληρωμής παραβόλων τις σχετικές εγκρίσεις.
Read more...

Το “μαύρο” 2011 για το ασφαλιστικό

Αυξάνονται παντού τα όρια ηλικίας


http://img.protothema.gr
Σε πλήρη ανατροπή των οικογενειακών προγραμματισμών οδηγούν οι μεγάλες αλλαγές που θα ισχύσουν στο ασφαλιστικό από το 2011, οι οποίες έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Μεγάλες χαμένες οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο καθώς και οι μητέρες ανηλίκων, καθώς σε αρκετές κατηγορίες τα όρια ηλικίας αυξάνονται με την μία για δύο χρόνια.

Με την συνδρομή των στοιχείων που έχει συλλέξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης, ιδού ένας αναλυτικός οδηγός για τις ριζικές ανατροπές που θα συναντήσουμε στην χρονιά που έρχεται...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ:

1)Ανδρες ασφαλισμένοι πριν από το 1993:

Μέχρι 31/12/2010: 10.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.

Από 1/1/2011: 10.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 63 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟ:

2) Γυναίκες ασφαλισμένες πριν από το 1993:

Μέχρι 31/12/2010: 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 60 ετών (ή 55 ετών για μειωμένη σύνταξη).

Από 1/1/2011: 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 61 ετών (ή 56 ετών για λήψη μειωμένης σύνταξης).

Μέχρι 31/12/2010: 10.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 57 ετών για πλήρη σύνταξη ή 55 ετών για μειωμένη (μείωση 6% ετησίως για κάθε χρόνο που υπολείπεται, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση12%).

Από 1/1/2011: 10.400 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 58 ετών για πλήρη σύνταξη ή 56 ετών για μειωμένη.

3) Ανδρες και γυναίκες με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών: Μέχρι 31/12/2010: 10.500 ημέρες εργασίας και ηλικία 55 ετών για πλήρη ή 53 ετών για μειωμένη.

Από 1/1/2011: 10.500 ημέρες εργασίας και ηλικία 55+9 μήνες για πλήρη σύνταξη και 53+9 μήνες για μειωμένη.

4) Γυναίκες ασφαλισμένες στα βαρέα και ανθυγιεινά:

Μέχρι 31/12/2010: 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 55 ετών.

Από 1/1/2011: 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 56 ετών.

5) Γυναίκες- μητέρες με ανήλικα παιδιά:

Μέχρι 31/12/2010: 5.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 55 ετών για πλήρη σύνταξη και 50 ετών για μειωμένη.

Από 1/1/2011: 5.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 57 ετών για πλήρη και 52 ετών για μειωμένη.

6) Η 35ετία ασφαλισμένων στο ΙΚΑ:

Μέχρι 31/12/2010: 10.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.

Από 1/1/2011: 10.800 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΚΟ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

1)Ανδρες- γυναίκες ασφαλισμένοι από 1/1/1983-31/12/1992

Μέχρι 31/12/2010: 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.

Από 1/1/2011: 36 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.

2)Γυναίκες ασφαλισμένες που ασφαλίστηκανγια πρώτη φορά μέχρι 31/12/1992 που δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

25 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών για πλήρη ή 55 ετών για μειωμένη.

15 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών.

Από 1/1/2011 25 έτη ασφάλισης και ηλικία 61 ετών για πλήρη και 56 ετών για μειωμένη.

15 έτη ασφάλισης και ηλικία 61 ετών.

3) Μητέρες με ανήλικα που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1983-31/12/1992:

Μέχρι 31/12/2010: 25 έτη ασφάλισης και ηλικία 50 ετών.

Από 1/1/2011: 25 έτη ασφάλισης και ηλικία 52 ετών για πλήρη και 50 ετών για μειωμένη.

4) Ασφαλισμένοι με τουλάχιστον 3 παιδιά:

Μέχρι 31/12/2010: Με 20 έτη ασφάλισης συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Από 1/1/2011: Παραμένει η 20ετία, αλλά τίθεται το 52ο έτος ως ηλικιακό όριο για την απονομή της σύνταξης (για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Μέχρι 31/12/2010: 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών.

Από 1/1/2011: 36 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών.

Η 37ΕΤΙΑ (ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ):

Οσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 τα 37 έτη ασφάλισης θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Η δυνατότητα αυτή, ωστόσο, καταργείται από την 1/1/2011.

Τι αλλάζει στο συνταξιοδοτικό

1) Επέρχεται εξίσωση εντός τριών ετών (2011-2013) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο. Οι μητέρες ανηλίκων οι οποίες στα 25 χρόνια υπηρεσίας θεμελιώνουν δικαίωμα και στα 50 παίρνουν σύνταξη θίγονται περισσότερο, αφού η ηλικίας συνταξιοδότησης το 2011 αυξάνεται στα 52, το 2012 στα 55 και το 2013 στα 65. Παρέχεται η δυνατότητα στις μητέρες, αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης έως 5 έτη ως εξής: για τα τρία πρώτα παιδιά- ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για καθένα από τα επόμενα.

2) Εξομοιώνονται, ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31-12-1982. Η άμεση αυτή εξίωση δεν επιφέρει συνταξιοδοτικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή, η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλαδή να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

3) Θεσπίζεται ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (55ο έτος) για τους άνδρες και τις γυναίκες υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-97.

4) Θεσπίζονται από 1-1-2011 τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992:

- Για όσους έχουν ανήλικο παιδί συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2011, το 52ο έτος της ηλικίας, για όσους συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ο και για όσους συμπληρώνουν την 25ετία από το έτος 2013 και μετά το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος. ?Το 50ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο.

- Το 61ο έτος για όσους υπαλλήλους δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και έχουν 15 χρόνια ασφάλισης θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, το οποίο αυξάνεται στο 63ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά.

5) Εξομοιώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη και ορίζεται στο 56ο έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

6) Προβλέπεται ότι άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί από 1-1-1983 και μετά ο προβλεπόμενος σήμερα χρόνος υπηρεσίας των 35 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 58ού έτους της ηλικίας, καθώς και ο προβλεπόμενος χρόνος των 37 ετών που απαιτείται προκειμένου να αποχωρήσουν από την υπηρεσία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αυξάνεται σταδιακά μέχρι το έτος 2015 στα 40 έτη υπηρεσίας, το δε όριο ηλικίας των 58 ετών παραμένει για το έτος 2011 στο 58ο. Το έτος 2012 αυξάνεται στο 59ο κ.ο.κ. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν και γι΄ αυτούς που συμπληρώνουν τα 37 έτη από το έτος 2011 και μετά.

7) Εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1-1-1993, με τις ανάλογες επεμβάσεις στις διατάξεις του ν. 2084/1992. Στην περίπτωση αυτή η εξίσωση γίνεται άμεσα από 1-1-2013 και μετά, δεδομένου ότι οι υπαγόμενοι στην κατηγορία αυτή δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι το έτος 2013.
Read more...

«Κατήγοροι» οι δικηγόροι...



ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Σίλα Αλεξίου
Τρία βασικά σηµεία τριβής µε τα κυβερνητικά σχέδια...
Η αντίστροφη µέτρηση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση που γνωρίζει ότι µε το ξεκίνηµα της νέας χρονιάς θα βρεθεί αντιµέτωπη µε πολλές κοινωνικές και επαγγελµατικές οµάδες που νιώθουν ότι θίγονται τα συµφέροντά τους.

Το Μέγαρο Μαξίµουπαρέπεµψε τη συζήτηση για το άνοιγµα περίπου 350κλειστών επαγγελµάτων στις αρχές του 2011 και αυτό για να αποφευχθούν εντάσεις µεσούσης της εορταστικήςπεριόδου. Ωστόσο, θεωρείται θέµα ηµερών η κατάθεση του σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή, καθώς ούτως ή άλλως η απελευθέρωση πρέπει βάσει του Μνηµονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. ΤουπουργείοΟικονοµικών που επεξεργάζεται το κρίσιµο νοµοσχέδιο το οποίο αγγίζει περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες, πρέπει το αµέσως επόµενο διάστηµα να έλθει να συνεννόηση µε τα συναρµόδια υπουργεία ώστε να αντιµετωπιστούν ενδεχόµενες ενστάσεις και αντιστάσεις υπουργών, που όπως φάνηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συµβούλιο υπάρχουν και είναι ισχυρές.

Οι βουλευτές
Στην κυβέρνηση φοβούνται αναταράξεις ακόµηκαι στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, δεδοµένου ότι µεγάλο κοµµάτι τηςαπαρτίζεται από δικηγόρους που θίγονταιαπό τις δροµολογούµενες αλλαγές στο επάγγελµά τους. Παράλληλαο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει σαφείς εντολές απότο Μέγαρο Μαξίµου να επισπεύσει τη διαδικασία (που απαιτεί το λιγότερο τρεις εβδοµάδες για συζήτηση στη Βουλή) καθώς τα µηνύµατα που εκπέµπουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνοψίζονται στο ότι δεν προτίθενται να δεχθούν εκ νέου κατάθεση καιψήφιση κρίσιµου νοµοσχεδίου µε τη µορφή του κατεπείγοντος. Στο µεταξύ,δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, µηχανικοί, φαρµακοποιοί και αρχιτέκτονες έχουν προαναγγείλει δυναµικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην άρση κεκτηµένων από δεκαετίες, που θα επιβληθεί µε τηνψήφιση του σχετικού νοµοσχεδίου περί κλειστών επαγγελµάτων. Οι προειδοποιήσεις πάντως δεν φαίνεται να κάµπτουν το υπουργείο Οικονοµικών που εµφανίζεται αποφασισµένο να προχωρήσει στο άνοιγµα χωρίς εξαιρέσεις, εκτιµώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των τιµών και θα αποκαταστήσει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι εµφανίζονται – µέχρι στιγµής τουλάχιστον – να αντιδρούν πιο έντονα από όλους τους υπόλοιπους κλάδους στο σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες άνοιγµα όλων των επαγγελµάτων µέσωτης εξάλειψης κάθε είδους περιορισµού που θα µπορούσε να θεωρηθεί ως «προνόµιο» για την πλειονότητα των επαγγελµατιών κάθε χώρου.

Ως υπερκορεσµένοεπάγγελµα, οιδικηγόροι βλέπουν µε δέος την άρση των περιορισµών και κυρίως την κατάργηση των κατώτατων αµοιβών. Τα µέτρα προορίζονται να συµβάλουν στον εξορθολογισµό του κόστους µιας σειράς υπηρεσιών, στον υγιή ανταγωνισµό και τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οµως η Ελλάδα διαθέτει 34.000 δικηγόρους, δηλαδή 307 δικηγόρους ανά 100.000 κατοίκους, αναλογία που την ξεπερνάει µόνο η Κύπρος!

Τα σηµεία αιχµής για τουςδικηγόρους είναι τρία: Ηκατάργηση των ελάχιστων αµοιβών,η άρση της απαγόρευσης της διαφήµισης και η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλµατος σε όλη την επικράτεια µε τη δηµιουργία έδρας. Οσον αφορά τα όρια των αµοιβών, ο κίνδυνος που ελλοχεύει – σύµφωνα µε πολλούς νοµικούς –είναι ο ευτελισµός των δικηγορικών υπηρεσιών, η αποδόµηση δηλαδή του δικηγορικού επαγγέλµατος.

«Για λόγους δηµοσίου συµφέροντος και µόνο δεν πρέπει να καταργηθούν οι ελάχιστες αµοιβές» τονίζει στα ΝΕΑ ο αντιπρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θ.Σχινάς. Και συνεχίζει: «Τα ελάχιστα όρια είναιχαµηλά. Αποτελούν ωστόσο ένα όριο ασφαλείας για την προστασία της αξιοπρέπειας του δικηγόρου. ∆εν µπορεί η αµοιβή του να καταστεί αντικείµενο διαπραγµάτευσης ενόψει της ανάγκης γιαδουλειά. Αλλωστε µιαπολύ χαµηλή αµοιβή ενέχειτον κίνδυνο παράνοµηςσυναλλαγής του δικηγόρου µε την πλευρά του αντιδίκου, που πιθανόν θα προσφερθεί να του δώσει περισσότερα».

Και σε άλλες χώρες
Οπως επισηµαίνουν νοµικοί, το σύστηµατων ελάχιστων αµοιβών ισχύει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης µε κάποιες παραλλαγές. Σεπολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι δικηγορικές αµοιβές ρυθµίζονται από την κυβέρνηση – όπως στην Αυστρία, τη Γερµανία, την Ιταλία, την Τσεχία και αλλού – και σε άλλες από τους δικηγορικούς συλλόγους. «Η κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών θα καταστρέψει τα ασφαλιστικά µας ταµεία», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στ. Μανουσάκης, δεδοµένουότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος των υποχρεωτικών εισφορών.

Οσον αφορά το επιχείρηµατου κυβερνητικού επιτελείου περί της ανάγκηςαπελευθέρωσης των ελάχιστων αµοιβών τωνδικηγόρων για λόγους προώθησης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, οι δικηγόροι απαντούν µε το παράδειγµα τηςΓερµανίας, όπου ισχύει συγκεκριµένη αµοιβή γιασυγκεκριµένη δικηγορική πράξη. Ετσι,όπως επιµένουν, αποδεικνύεται στην πράξη ότιη οικονοµική ανάπτυξηδεν εµποδίζεται από αυτό και αποδίδουν τουςόποιους δισταγµούς επενδυτών να φέρουν κεφάλαια στην Ελλάδα µάλλον στουςαργούς ρυθµούς απονοµής της δικαιοσύνης και καθόλουστις ακριβές υπηρεσίες τους.

Ο υπερπληθωρισµός του επαγγέλµατος έχει ως συνέπεια να παρατηρείται ένας µεγάλος αριθµός άνεργων δικηγόρων – κυρίως νέων, αλλά και µεγαλύτερων – που κατά τη διάρκεια ενός έτους δεν καταγράφει ούτε µιαπαράσταση σε δικαστήριο.

Το 2009 ενδεικτικά4.127 δικηγόροι τηςΑθήνας από τους 21.532 δεν πραγµατοποίησαν καµιά παράσταση σε δικαστήριο, όπως συνέβη και µε 720 δικηγόρους του Πειραιά από τους 1.958.

Οι εδαφικοί περιορισµοί
Στις µεταρρυθµίσειςεπίσης συζητείταικαι η άρση των εδαφικών περιορισµών. Οι περιορισµοί αυτοί έχουν τεθεί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των µη προνοµιούχων περιοχών, καθώς ο κάθε δικηγόρος πουδιορίζεται σε κάθε περιφέρεια Πρωτοδικείου υποχρεούται να έχει έδρα και αποκλειστική απασχόληση στη συγκεκριµένη περιοχή, όπουδεν έχειαρµοδιότηταεπαγγελµατικής δραστηριοποίησηςδικηγόροςάλλης περιοχής, ειδικότερα στα αστικά δικαστήρια. Η αποκλειστικότητα αυτή αποτελεί κίνητρο εγκατάστασης δικηγόρων σε µηπρονοµιούχες περιοχές, διότι διαφορετικά όλοι θα επέλεγαν τις µεγάλες πόλεις.

Στην επικείµενη άρση των περιορισµών αυτών οι δικηγόροι προβάλλουν µια συγκεκριµένη ένσταση. Να µην επιτραπεί η δηµιουργία δεύτερης έδρας σε άλλη πληντης περιφέρειας διορισµού του κάθε δικηγόρου, ώστε να µην πληγούν οι τοπικοί δικηγόροι µε την τυχόν επεκτατική διάθεση των «µεγαλοδικηγόρων» των µεγάλων πόλεων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Το τρίτο σηµείο τριβής µεταξύ δικηγόρων και κυβέρνησης είναι η άρση της απαγόρευσηςτης διαφήµισης, όπως ισχύει σήµερα. Ο περιορισµός αυτός, όπως προβλέπει ο Κώδικας ∆εοντολογίας Ασκησης της ∆ικηγορίας, θεωρείται θεµιτός από τους δικηγόρους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι οικονοµικά ισχυροί θα εξαφάνιζαν τους λιγότερο ισχυρούς και παράλληλα θα υπήρχε ο κίνδυνος ευτελισµού του επαγγέλµατος.

Υπό προϋποθέσεις
Από τη θέση αυτή η πλειονότητα των δικηγόρων δεν παρεκκλίνει. Προκειµένου όµως ναβρεθεί η χρυσή τοµή και προχωρήσουν οι δροµολογηµένες ούτως ή άλλως µεταρρυθµίσεις µε τις λιγότερες απώλειες, κάποιοι βάζουν «νερό στο κρασί τους» και συζητούν τη δυνατότητα διαφήµισης υπό αυστηρές προϋποθέσεις πουθα προσδιοριστούν µε προεδρικό διάταγµα.


«Υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξουν τα ταµεία µας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας , prok@dolnet.gr

«Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ελάχιστων αµοιβών – που προβλέπεται από το σχεδιαζόµενο άνοιγµα του επαγγέλµατος των µηχανικών – θα αποβεί εις βάρος της ποιότητας των έργων ενώ θα χαθούν πόροι από τα ασφαλιστικά ταµεία και το κράτος αλλά και τη χρηµατοδότηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των άλλων πολυτεχνικών σχολών».

Αυτό υποστηρίζει µιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης. «Εάν καταργηθεί και η τελευταία δικλίδα ασφαλείας για την ποιότητα ενός έργου, τότε θα αρχίζουν οι εκπτώσεις στην ασφάλεια αφού δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσει ένας επαγγελµατίας», λέει.

Ο κ. Σπίρτζης εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στο άνοιγµα του επαγγέλµατος των µηχανικών, το οποίο χαρακτηρίζει «ανοιχτό», αφού, όπως λέει, «δεν υπάρχουν περιορισµοί για να το ασκήσει κάποιος». Οι διπλωµατούχοι µηχανικοί στην Ελλάδα είναι 150.000 (από τους οποίους περίπου 40.000 είναι τεχνολόγοι - µηχανικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ).

Σηµειώνεται πάντως ότι αρκετοί νέοι µηχανικοί, παρ’ ότι αρνούνται να πάρουν δηµόσια θέση, θα ήθελαν το απόλυτο άνοιγµα του επαγγέλµατος – θίγει κυρίως τους παλαιότερους του κλάδου – και θεωρούν ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, ειδικά µάλιστα σε µία περίοδο βαθιάς κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας πάρα πολλοί µηχανικοί είναι ουσιαστικά άνεργοι.

Οικονοµικές απώλειες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επιµένει ότι µε την κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών θα υπάρχουν απώλειες περίπου 220 εκατοµµυρίων ευρώ από τον ΦΠΑ και την παρακράτηση των φόρων (χωρίς την οριστική φορολόγηση). Ταυτόχρονα θα χαθούν 12 εκατοµµύρια ευρώ από το ασφαλιστικό σύστηµα και 6 εκατοµµύρια ευρώ από τη χρηµατοδότηση του ΕΜΠ και των άλλων πολυτεχνικών σχολών. Αυτά τα ποσά θα πρέπει από εδώ και πέρα να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισµό. «Εάν υπήρχαν τα έσοδα 2 χρόνων µόνο από τους µηχανικούς, δεν θα κοβόταν η 13η και η 14η σύνταξη των χαµηλοσυνταξιούχων», επισηµαίνει.

Οπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, «οι αµοιβές µελέτης και επίβλεψης στην Ελλάδα είναι της τάξης του 3,5% έως 4,5% του συνολικού κόστους του έργου (χωρίς την αξία της γης). Τα αντίστοιχα ποσά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν είτε δεν έχουν κατώτατες αµοιβές, υπολογίζονται στο 12% έως 16% του κόστους του έργου».

Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, είναι υποκριτικό να µιλάµε για τις κατώτατες αµοιβές όταν µόλις τον περασµένο µήνα ανακοινώθηκαν αυξήσεις 3,1% στα δοµικά υλικά, τα οποία αποτελούν το 60% του κόστους του έργου. «Είναι προφανές ότι ακόµη κι αν µηδενίσουµε την κατώτατη αµοιβή του µηχανικού στην επόµενη αύξηση των δοµικών υλικών ο πολίτης δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα», λέει. «Το επάγγελµα του µηχανικού δεν είναι κλειστό», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Νίκος Ζυγούρης. «Μπορεί να το ασκήσει οποιοσδήποτε έχει τα απαραίτητα ακαδηµαϊκά και επαγγελµατικά προσόντα χωρίς κανέναν περιορισµό. Οποιαδήποτε σύγκριση µε άλλα κράτη δεν θα πρέπει να γίνεται σε επί µέρους θέµατα, αλλά στο σύνολό τους.

Ναι, σε πολλά κράτη δεν υπάρχει κώδικας. Ωστόσο, υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχει σύστηµα αξιολόγησης και απόδοσης επαγγελµατικών δικαιωµάτων, υπάρχουν στελεχωµένες υπηρεσίες, όλα αυτά για τα οποία χρόνια φωνάζουµε και τίποτα δεν έγινε».

Συµπληρώνει τέλος ότι «η κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αµοιβών το µόνο που µπορεί να εγγυηθεί είναι την απαξίωση του επαγγέλµατος του µηχανικού. Θα έχουµε φαινόµενα κερδοσκοπίας και κακής ποιότητας έργων και θα βιώσουµε τον αθέµιτο ανταγωνισµό µεταξύ των επαγγελµατιών µε διαφορετικά προσόντα, γνώσεις και ικανότητες µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».
ΝΕΑ



Read more...

Το νέο τιμολόγιο για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ...



Αλλαγές στα πρόστιμα που αφορούν παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών σε μια προσπάθεια να «εκλογικευτούν» οι τιμές και να προσαρμοστούν στην… κρίση!Το ν/σ βρίσκεται στα σκαριά και θα ισχύσει από την άνοιξη. Στόχος είναι να μειωθούν οι χρηματικές ποινές για εκείνα τα πρόστιμα που δεν αποτελούν εγκληματική ενέργεια, ενώ αυξάνονται τα πρόστιμα για...
παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.


Συγκεκριμένα

Αυξάνονται 50%
Στάθμευση σε ράμπα αναπήρων - από 150 ευρώ 325 ευρώ
Στάθμευση σε πεζοδρόμιο – από 80 ευρώ 120 ευρώ
Στάθμευση σε σημείο που εμποδίζει το τραμ- από 150 ευρώ 225 ευρώ

Παραμένουν ίδια

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 700 ευρώ
Παραβίαση STOP 700 ευρώ
Παραβίαση σιδηροδρομικής διάβασης 700 ευρώ
Επικίνδυνος ελιγμός 700 ευρώ
Οδήγηση με αλκοόλ 700 ευρώ

Μειώνονται
Απόρριψη αντικειμένων – από 400 ευρώ σε 280 ευρώ
Παραβιάσεις ωραρίου τροφοδοσίας- από 400 ευρώ 280 ευρώ
Έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας- από 700 ευρώ σε 490 ευρώ


Read more...

ΕΝΙΑΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους σκοπεύει να δημιουργήσει την επόμενη χρονιά το υπ. Εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι «μοιρασμένοι» ως προς την επικουρική ασφάλιση, καθώς ένα τμήμα υπάγεται στο...
ΕΤΑΤ και οι υπόλοιποι στο ΕΤΕΑΜ. Ωστόσο το ΕΤΑΤ έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν «καλύπτει» όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2005. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτονται από το επικουρικό του ΙΚΑ. Τώρα το υπουργείο Εργασίας -ύστερα από αίτημα της ΟΤΟΕ- προσανατολίζεται στην ένταξη όλων των τραπεζικών υπαλλήλων σε ένα Ταμείο.
Όπως αναφέρει η Ημερησία στην ηλεκτρονική σελίδα της, για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «μεταφερθούν» όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες -παλαιοί και νέοι- στο ΕΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι που σήμερα καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ θα «μετακομίσουν» και μαζί θα... αλλάξουν Ταμείο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εκδίκαση στις 21 Ιανουαρίου από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του ασφαλιστικού ταμείου της Εμπορικής (προσφυγή για το θέμα είχε κάνει ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα).
Read more...

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ


Σε υψηλό 26 μηνών, στα 91,84 δολάρια το βαρέλι, σκαρφάλωσε η τιμή του αργού την Δευτέρα, καθώς η κακοκαιρία στις βορειοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών υπερίσχυε της ανησυχίας για τη ζήτηση καυσίμων μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα. Το αμερικανικό...
αργό παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχυόταν 0,36% στα 91,84 δολάρια/βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 91,88 δολαρίων. Το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωνε άνοδο 0,73% στα 94,45 δολάρια/βαρέλι.
Οι βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου θέρμανσης στον κόσμο, πλήττονται από χιονοθύελλα, προκαλώντας χάος στις αεροπορικές μεταφορές και ακυρώσεις εκατοντάδες πτήσεων. «Η κακοκαιρία στην Ευρώπη και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ αυξάνει τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου και ενισχύει την αγορά πετρελαίου», είπε η Serene Lim της ANZ.
Read more...

ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ


Εκπνέει την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη ΓΠΠΣ, καθώς και αυτών που εκδίδονται και διορθώνονται από τις ΔΟΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι...
ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ουσιαστικά λίγο παραπάνω από 24 ώρες για να προλάβουν να υπαχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις της περαίωσης, εφόσον βέβαια έχουν λάβει ήδη το σχετικό το εκκαθαριστικό σημείωμα από την Εφορία.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι αποδέχονται ως ορθά τα στοιχεία που περιλαμβάνει το εκκαθαριστικό της ΓΓΠΣ, πρέπει να απευθύνονται κατευθείαν στην συνεργαζόμενη τράπεζα.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό ή διαφωνούν με τα στοιχεία που περιλαμβάνει, θα πρέπει να καταθέσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις στις ΔΟΥ όπου ανήκουν.
Εξάλλου, ως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση της περαίωσης οι φορολογούμενοι που αποδέχτηκαν εντός του Νοεμβρίου το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΓΓΠΣ.
Read more...

ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΕΧΟΝΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργάς
(από την Ελευθεροτυπία)
Αυξήσεις από 2% έως 14% στους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών φέρνουν από την Πρωτοχρονιά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που αύριο αναμένεται να εγκριθούν από τη...
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης αυξάνονται κατακόρυφα οι απλήρωτοι λογαριασμοί οικιακών αλλά κυρίως επιχειρηματικών καταναλωτών, με αποτέλεσμα το φέσι της ΔΕΗ από καθυστερημένους λογαριασμούς να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Επιβαρυντικά για τους οικιακούς καταναλωτές θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται, θα «φορτωθούν» έμμεσες αυξήσεις, που θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.

Πρόκειται για πρώτη δόση των αυξήσεων καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20%-30% στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού», χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.

Επινοούν χρεώσεις

Οι αυξήσεις στα υφιστάμενα τέλη ή ακόμη και η επινόηση νέων χρεώσεων, που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους καταναλωτές, θεωρούνται αναπόφευκτες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση της παραγωγής από λιγνίτη και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Από τον «εξορθολογισμό» των τιμολογίων που επιβάλλεται μέσω του Μνημονίου θα πληγούν τα μικρομεσαία και φτωχά νοικοκυριά, ενώ θα ελαφρυνθούν οι εμπορικοί καταναλωτές.

Ουσιαστικά εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, κατά την οποία θα ανατραπεί η διαχρονική πολιτική εύνοιας όλων ανεξαιρέτως των οικιακών καταναλωτών, που πλήρωναν φτηνότερο ρεύμα από ό,τι οι επιχειρήσεις.

Ετσι, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από 1ης Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:

**Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που «καίνε» μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10-20% επί των σημερινών τιμολογίων.

Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αλλο 1 εκατ. μετρητές αφορούν εξοχικές κατοικίες ή κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.

**Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες /τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.

**Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλες 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

**Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

**Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν.
Read more...

ΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΛΑ ΚΑΡΤ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Κ. Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
Το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να «τρέχουν» σε δόσεις. Το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε φορέα και για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθούν αναλογιστικές...
μελέτες σε όλα τα Ταμεία. Για το θέμα αυτό υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με διοικητές φορέων επικουρικής ασφάλισης. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν αναλυτικά στοιχεία για το κάθε ταμείο (αριθμός ασφαλισμένων, ύψος συντάξεων, περιουσία κ.ά.), ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών. Με βάση αυτά τα πορίσματα, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να προσδιορίσουν το ύψος των συντάξεών τους, μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο. Μάλιστα σχετική ρύθμιση πέρασε με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, με τις αλλαγές να «κλειδώνουν» τη νέα χρονιά.

Αναλυτικά το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση προβλέπει τα εξής:
1. Τα επικουρικά ταμεία -τουλάχιστον τα μεγαλύτερα- θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή εξασφαλίστηκε μια παράταση τριών μηνών, καθώς αρχικά προβλεπόταν η ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
2. Στη συνέχεια οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται ανάλογα με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να μειώσουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Το ποσοστό της μείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου. Πάντως σε γενικές γραμμές στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού (κάτι που ισχύει ήδη για τους νέους ασφαλισμένους).
3. Οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως δύο κατηγορίες ασφαλιστικών φορέων: τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα (κυρίως φορείς της ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα της ΕΥΔΑΠ) αλλά και τα Ταμεία που χορηγούν υψηλές συντάξεις (π.χ. ΤΑΝΠΥ). Δηλαδή δεν θα υπάρξει ενιαίο «μοντέλο» για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.
4. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
5. Οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.
6. Οι αλλαγές θα αγγίξουν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους μετά το 2012. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές οι νυν συνταξιούχοι. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, δηλαδή το κατά πόσο υπάρχουν Ταμεία που έχουν ήδη ξεμείνει από ρευστό (και επομένως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τις συντάξεις).
ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
Σχέδιο για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ
Ενιαίο επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους σκοπεύει να δημιουργήσει την επόμενη χρονιά το υπ. Εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι «μοιρασμένοι» ως προς την επικουρική ασφάλιση, καθώς ένα τμήμα υπάγεται στο ΕΤΑΤ και οι υπόλοιποι στο ΕΤΕΑΜ.
Ωστόσο το ΕΤΑΤ έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν «καλύπτει» όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2005. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτονται από το επικουρικό του ΙΚΑ. Τώρα το υπουργείο Εργασίας -ύστερα από αίτημα της ΟΤΟΕ- προσανατολίζεται στην ένταξη όλων των τραπεζικών υπαλλήλων σε ένα Ταμείο.
Για τον σκοπό αυτό μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εκπονήσουν αναλογιστικές μελέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «μεταφερθούν» όλοι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες -παλαιοί και νέοι- στο ΕΤΑΤ. Αυτό σημαίνει πως οι τραπεζικοί υπάλληλοι που σήμερα καλύπτονται από το ΕΤΕΑΜ θα «μετακομίσουν» και μαζί θα... αλλάξουν Ταμείο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εκδίκαση στις 21 Ιανουαρίου από τον Αρειο Πάγο της υπόθεσης του ασφαλιστικού ταμείου της Εμπορικής (προσφυγή για το θέμα είχε κάνει ο σύλλογος των εργαζομένων στην τράπεζα).
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κατάργηση του δώρου από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων
Την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων από το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή «αποτελεί προάγγελο για την τύχη του συνόλου των επικουρικών ταμείων».
Σύμφωνα με την κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση, η διοίκηση του Ταμείου και η κυβέρνηση προχωρούν «στην κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για την χορήγησή του»
Σημειώνεται πως το ταμείο χορηγεί στους συνταξιούχους μερίσματα, που κυμαίνονται από 134 έως 274 ευρώ ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το ύψος της σύνταξης. Τα μερίσματα αυτά δίνονται ανά τρίμηνο και μέχρι τώρα καταβαλλόταν ένα επιπλέον μέρισμα ως δώρο Χριστουγέννων κάθε Ιανουάριο (τον Απρίλιο καταβαλλόταν και δώρο Πάσχα).
Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ τονίζει πως για την κατάσταση του Ταμείου δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών, η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων λόγω της ανασφάλειας για τις επερχόμενες αλλαγές, αλλά και η ανατροπή της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους.
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Εξάμηνη διορία για μελέτες, με αναλυτικά στοιχεία των ασφαλισμένων
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει τα επικουρικά ταμεία να έχουν έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών τους δεδομένων. Η αρχική διορία έληγε στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμόστηκε, για να προλάβουν οι ασφαλιστικοί φορείς να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα τα μεγάλα επικουρικά ταμεία (το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ κ.ά.) πρέπει να έχουν έτοιμες τις μελέτες μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στα μικρότερα επικουρικά ταμεία αναμένεται να δοθεί μια πίστωση χρόνου, ώστε οι μελέτες να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011.
Για το θέμα η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ε. Κουσκουνά, έχει «καλέσει» τις διοικήσεις των Ταμείων να στείλουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2008, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κάθε συγχωνευμένου Ταμείου στο τέλος κάθε χρόνου (δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου).
Ενδεικτικό του...ξεσκονίσματος που θα γίνει στα επικουρικά ταμεία είναι το ότι ζητούνται, μεταξύ άλλων, αναλυτικά στοιχεία ανά έτος για τις εισφορές, τις παροχές (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας κ.ά.), την περιουσία (κινητή και ακίνητη) κ.ά.
Επιπλέον θα «καταγραφεί» το προφίλ των ασφαλισμένων και για τον σκοπό αυτό τα Ταμεία καλούνται να παρουσιάσουν μέσο όρο: για την ηλικία συνταξιοδότησης, τη μηνιαία εισφορά, τον αριθμό των έμμεσων ασφαλισμένων (π.χ. σύζυγοι, παιδιά), την καταβαλλόμενη σύνταξη, ακόμα και τον αριθμό των νέων συνταξιούχων.
Τέλος, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή ενημερώνει τους ασφαλιστικούς φορείς πως είναι απαραίτητο:
Τα στοιχεία των ασφαλισμένων να διαχωρίζονται από τα στοιχεία των συνταξιούχων.
Τα στοιχεία να διαχωρίζονται ανά συγχωνευμένο Ταμείο.
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» τα Ταμεία των ΔΕΚΟ
«Μάχη» με τα ελλείμματα δίνουν ήδη ορισμένα επικουρικά ταμεία, τα οποία αναζητούν? ζεστό χρήμα για να καταβάλλουν τις συντάξεις. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο Ταμείο της Γενικής Τράπεζας, το οποίο επί ενάμιση χρόνο δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει συντάξεις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΤΕΑΜ.
Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα. Οι μελέτες αναμένεται να δείξουν πως τα περισσότερα από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ βρίσκονται στο «κόκκινο» (όπως για παράδειγμα ο φορέας της ΕΥΔΑΠ) και επομένως θα απαιτηθούν παρεμβάσεις.
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας θα βρεθούν και ορισμένα υγιή επικουρικά ταμεία, τα οποία ωστόσο χορηγούν υψηλές συντάξεις. Από τις μελέτες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο συγκεκριμένοι φορείς επικουρικής ασφάλισης (π.χ. το ΤΑΝΠΥ, το ΤΕΑΥΦΕ) -που τώρα είναι οικονομικά εύρωστοι- θα μπορέσουν και στο μέλλον να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Οσον αφορά τα δύο μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία -δηλαδή το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) και το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι)-, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει πως θα αντιμετωπίσουν αναλογιστικά αλλά όχι ταμειακά προβλήματα.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα επόμενα χρόνια τα οικονομικά προβλήματα των επικουρικών ταμείων θα ενταθούν, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ακολουθεί πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1980 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 5.05 εργαζόμενοι, ενώ πέρσι η αναλογία έπεσε στο ένα προς 2.64.
Read more...

ΣΤΙΣ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αφού προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως και το υπουργείο Περιβάλλοντος...


Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αλλά και ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.

Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

* Από 0-800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%
* Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6%
* Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6%
* Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4%
* Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%

Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη.

Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013.

Με το ισχύον καθεστώς οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια, ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους.

Για τον ίδιο λόγο, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5% ενώ:

- Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9% αντίστοιχα.

- Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

- Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4% και 13,5% αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).

Στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια). Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ, ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11% στο 13%).

Read more...

Το Μαξίµου ανασχηµατίζεται


Επτά νέες διευθύνσεις στο επιτελείο του Πρωθυπουργού υπό τη Ρ. Βάρτζελη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

Η Ρεγγίνα Βάρτζελη αποχωρεί από σύσκεψη του Συντονιστικού της κυβέρνησης που  συγκροτήθηκε µετά τον ανασχηµατισµό του Σεπτεµβρίου
Σαρωτικό ανασχηµατισµό στο Μέγαρο Μαξίµου φέρνει η νέα χρονιά µε 150 υπαλλήλους να συγκροτούν το νέο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Το υπό αναδιάρθρωση Πρωθυπουργικό Γραφείοθα συντονίζεταιαπότην Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία αναλαµβάνει επικεφαλής της γενικής γραµµατείας παρά τω πρωθυπουργώ και ουσιαστικά καθήκοντα επιτελάρχη.

Ο κορµόςτου νέου«στρατηγείου», το µεγαλύτερο µέροςτουοποίουφηµολογείται ότι θαεγκατασταθεί στοκτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, συγκροτείται από επτά Μονάδες,οι οποίεςστην πράξηκαταργούν τα υφιστάµενα Γραφεία:Γραφείο Σχεδιασµού Πολιτικής (επικεφαλής Κώστας Θέος), ∆ιπλωµατικόΓραφείο (επικεφαλής ∆. Παρασκευόπουλος), Οικονοµικό Γραφείο (επικεφαλής Η.Πολεµαρχάκις), Γραφείο για θέµαταΠοιότητας Ζωής (επικεφαλής Π. Τσακλόγλου), Κοινωνικού ∆ιαλόγου και Επικοινωνίας (επικεφαλής Α. Μπαλαµάτση)

και Γραφείο Οργάνωσηςκαι ∆ιοίκησης (Κ.

Τζουτζουράκης). Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο Προεδρικό ∆ιάταγµα που περιγράφει το νέο οργανόγραµµα, οι θέσεις των προϊσταµένων Γραφείων µετατρέπονται σε θέσεις προϊσταµένων Μονάδων, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Σήµερα το Πολιτικό Γραφείο αποτελείται από 125 υπαλλήλουςπροσωπικό και περιλαµβάνει 6 θέσεις προϊσταµένων, 52θέσεις ειδικών συµβούλων και συνεργατών, 60 θέσεις µετακλητών υπαλλήλων, µία θέση ιδιαίτερου γραµµατέα, 4 θέσεις ειδικών γραµµατέων και 2 θέσεις καθαριστριών. Το συγκεκριµένο προσωπικό θα καταλάβει τις θέσεις που προκύπτουν από τη νέα δοµή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, όµως θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρξουν µετακινήσεις προσώπων σε άλλους τοµείς.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κ. Βάρτζελη έχει ήδη κάνει προσωπικές επαφές µε το µεγαλύτερο κοµµάτι του προσωπικού που υπηρετεί στο Μαξίµου και έχει καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις ως προς την αξιοποίησή τους. Μονάδά διοικήςής κάι οργάνωςής
45 υπάλληλοι
ΑΠΟΤΕΛΕΊΤΑΊ Απο Τµήµα που ρυθµίζει τα θέµατα που αφορούν το προσωπικό του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, την υπηρεσιακή του κατάσταση και τα οικονοµικά ζητήµατα που άπτονται της λειτουργίας του Πολιτικού Γραφείου και των εντός Ελλάδας µετακινήσεων του Πρωθυπουργού. Επίσης από Τµήµα Γενικού Πρωτοκόλλου, που είναι υπεύθυνο για την τήρηση του γενικού πρωτοκόλλου του Πρωθυπουργού και τον χειρισµό της αλληλογραφίας, όπως επίσης και Τµήµα ∆ιοικητικής Μέριµνας και Υλικοτεχνικής Υποδοµής που είναι υπεύθυνο για τη διαχειριστική µέριµνα των δηµοσίων σχέσεωντου Πρωθυπουργού.

Μονάδά ςυντονιςΜου ειδικων Προτεράιοτήτων
4 υπάλληλοι
ΠΕΡΊΛΑΜΒΑΝΕΊ είδΊΚΕΣ οµάδες εργασίας για την επεξεργασία και υλοποίηση συγκεκριµένων πολιτικών και έργων που αποτελούν προτεραιότητα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου.

Μονάδά Πάράγωγής Πολιτικής
16 υπάλληλοι
ΑΠΟΤΕΛΕΊΤΑί Απο Οικονοµικό Τµήµαπου επεξεργάζεται προτάσεις σε θέµατα οικονοµίας και ανάπτυξης. Από Τµήµα Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας που υποβάλλει προτάσεις για θέµατα της αρµοδιότητάς του. Από Τµήµα Πράσινης Ανάπτυξης,ΤµήµαΚοινωνικής Προστασίας και Υγείας που θα ασχολείται µε προτάσεις για την προστασία των ευαίσθητων οµάδων πληθυσµού, αλλά και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, Τµήµα Κράτους και Θεσµών που καταθέτει προτάσεις για την ενίσχυση της συµµετοχής των πολιτών, καθώς και Τµήµα Παιδείας και Πολιτισµού.

Μονάδά ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΆΚΟΥ ςχεδιάςΜου
13 υπάλληλοι
ΣυγκροτείτΑί Απο Τµήµατα Πολιτικού Σχεδιασµού για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, Επικοινωνιακού Σχεδιασµού για την επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού έργου, Τµήµα Προγράµµατος, Τµήµα Κοινοβουλευτικών Θεµάτων που παρακολουθεί την πορεία των νοµοθετικών πρωτοβουλιών και συνδέει το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα, όπως επίσης και Τµήµα ∆ιαχείρισης Κρίσεων που υποβάλλει προτάσεις για τη δηµιουργία στρατηγικού πλάνου αντιµετώπισής τους και τον υπολογισµό των επιπτώσεών τους.

Μονάδά Πάράκολουθήςής κυβερνήτικου εργου
12 υπάλληλοι
ΣυγκροτείΤΑΊ Απο Τµήµα Καινοτοµίας και Καλών Πρακτικών, Τµήµα Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης που προωθεί δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τεχνολογιών και ευρυζωνικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους µε το ∆ηµόσιο, Τµήµα Αξιοποίησης Ανθρώπινων Πόρων, που υποβάλλει προτάσεις για θέµατα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και τον ιδιωτικό τοµέα, και Τµήµα ∆ιά Βίου Μάθησης που καταθέτει προτάσεις για θέµατα στρατηγικού σχεδιασµού που αφορούν τη διά βίου µάθηση.

Μονάδά ΚΆΙΝΟΤΟΜΩΝ Πολιτικων
11 υπάλληλοι
ΣυγκροτεΊΤΑΊ Απο Τµήµα Καινοτοµίας και Καλών Πρακτικών, Τµήµα Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης που προωθεί δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τεχνολογιών και ευρυζωνικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διευκόλυνση τωνσυναλλαγών τους µε το ∆ηµόσιο, Τµήµα Αξιοποίησης Ανθρώπινων Πόρων, που υποβάλλει προτάσεις για θέµατα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και τον ιδιωτικό τοµέα, και Τµήµα ∆ιά Βίου Μάθησης που καταθέτει προτάσεις για θέµατα στρατηγικού σχεδιασµού που αφορούν τη διά βίου µάθηση.

Μονάδά ςχεςεων Με τήν κοινωνιά
10 υπάλληλοι
ΣΥΓΚΡΟΤΕΊΤΑΊ Απο Τµήµα Ανοικτής ∆ιακυβέρνησης που επεξεργάζεται προτάσεις για τη διαδικασία ενηµέρωσης των πολιτών και λογοδοσίας, Τµήµα ∆ιαβούλευσης που παρακολουθεί τη διαδικασία διαβούλευσης µε τους κοινωνικούς εταίρους και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις από τον χώρο της επιστήµης και της παραγωγής, Τµήµα Κοινωνίας των Πολιτών και Εθελοντισµού, υπεύθυνο για τη σύνδεση και τον διάλογο του Πρωθυπουργού µε τις Κινήσεις Πολιτών, και τέλος Τµήµα Επικοινωνίας µε τους πολίτες που είναι υπεύθυνο για την αµφίδροµη επικοινωνία του Πρωθυπουργού µε τους πολίτες।
tanea.gr/
Read more...