Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η επαναφορά της δραχμής «δεν είναι ταμπού, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος» λέει ο Σόιμπλε

Θα σήμαινε το «τέλος για το ευρώ»

Έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ θα σημάνει «την αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Έξοδος χωρών από τη ζώνη του ευρώ θα σημάνει «την αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα», λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (Φωτογραφία: Associated Press )
Κάθετα αντίθετος σε έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, ακόμη και προσωρινά, τίθεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα, η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, όπως λέει, αλλά θα ήταν «καταστροφική για τη Γερμανία και την ΕΕ», καθώς θα εκτίνασε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι ταμπού, αλλά κατά τη γνώμη μου λανθασμένη».

Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συνέχισε, θα σήμαινει ισχυρή ανατίμηση του ευρώ που θα είχε ως συνέπεια καταβαράθρωση των γερμανικών εξαγωγών και «ντόμινο» επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», ανέφερε ο Β.Σόιμπλε.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ: Η δυνατότητα εξόδου ενός κράτους μέλους από την Ευρωζώνη, έστω και «προσωρινή», θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα, συνέχισε ο Β.Σόιμπλε, τονίζοντας στο γερμανικό περιοδικό ότι τα γερμανικά κεφάλαια που διοχετεύονται (μέσω δανείων) στις πιο αδύναμες χώρες είναι «επένδυση στο ευρώ».

Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέος γύρος εκλογολογίας στην κυβέρνηση

H Τρόικα τι λέει;


http://img.protothema.gr/0E732629B80B0BF80623DD2883787E08.jpg
Μπορεί προ δεκαημέρου ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συγκάλεσε σύσκεψη στην Ιπποκράτους, στο πλαίσιο της οποίας o ίδιος έδωσε στίγμα για τερματισμό της εκλογολογίας.

Μπορεί πριν από πέντε ημέρες, εν μέσω των διαδοχικών διαβουλεύσεων με την Τρόικα για το Μνημόνιο νο. 4, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές...

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο συντηρούν τη συζήτηση, αλλά κάποια εξ αυτών εμφανίζονται να υποστηρίζουν, υπό προϋποθέσεις, το στήσιμο της κάλπης.

"Κανείς δεν αντέχει το κόστος των πρόωρων εκλογών", δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σήμερα στην "Ημερησία". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι "με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές όχι μόνο δεν θα φέρουν λύση αλλά θα δημιουργήσουν κενό πολιτικής για ένα διάστημα στο εσωτερικό, αμφισβήτηση και αμφιβολία για την πορεία της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό το κόστος δεν το αντέχει κανένας".

Όμως, ο Θάνος Μωραϊτης, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνέντευξή του στον Γιάννη Μακρυγιάννη και στο "Πρώτο Θέμα" που κυκλοφορεί την Κυριακή, τάσσεται υπέρ της προσφυγής στην εκλογική διαδικασία εφόσον οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν το μέλλον των επόμενων γενεών...

Το protothema gr. έχει επισημάνει ότι, παρά τις διαφεύσεις, το σενάριο παραμένει πάντα ανοικτό για το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά με φόντο τα πρόσθετα "μνημονιακά" μέτρα αλλά και την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Read more...

ΕΛΒΟ: Η Πειραιώς «ξελασπώνει» το όχημα της Κύπρου


Όλες οι εξελίξεις για το πρόγραμμα κατασκευής 309 στρατιωτικών οχημάτων, προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ, που παραλίγο να «τιναχτεί στον αέρα»


Picture 0 for ΕΛΒΟ: Η Πειραιώς «ξελασπώνει» το όχημα της Κύπρου

Μια ανάσα πριν «τιναχτεί στον αέρα» βρέθηκε το πρόγραμμα της ΕΛΒΟ που αφορά στην κατασκευή 309 στρατιωτικών οχημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου, συνολικού προϋπολογισμού 38 εκ. ευρώ.

Η σχετική παραγγελία, που σε ένα μέρος της έχει, ήδη εξυπηρετηθεί, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, παρέμεινε για πάνω από 2 μήνες «παγωμένη», εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΛΒΟ να αγοράσει τα απαραίτητα υλικά ή ανταλλακτικά, ελέω έλλειψης ρευστού.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μην πληρωθούν οι συμβατικές χρονικές δεσμεύσεις της επιχείρησης ως προς την τμηματική παράδοση οχημάτων και να υποχρεωθεί σε καταβολή υπέρογκων ρητρών που θα τη «βύθιζαν» ακόμη περισσότερο στο οικονομικό αδιέξοδο, τη λύση αποφάσισε, έστω και μερικώς, να τη δώσει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με απόφασή του «βγάζει από τη λάσπη», τρόπον τινά, το πρόγραμμα για το όχημα της Κύπρου, παρέχοντάς του την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να εκτελεστεί κανονικά. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται από πηγές στην ΕΛΒΟ, η «παρτίδα μπορεί να σωθεί», καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος για την επόμενη συμβατική υποχρέωση παράδοσης υλικού στη μεγαλόνησο, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο.

Βέβαια, τα κεφάλαια κίνησης που θα διαθέσει η Πειραιώς στην ΕΛΒΟ, αφορούν μόνο στην κάλυψη αναγκών σε υλικά και ανταλλακτικά, που χρειάζονται στη γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου προγράμματος και πουθενά αλλού. Πρακτικά, δηλαδή, η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος τους προκειμένου να ξεκινήσει το άλλο πρόγραμμα ανακατασκευής οχημάτων του ελληνικού στρατού, που επίσης, είναι «παγωμένο» το τελευταίο σχεδόν δίμηνο. Ούτε, βεβαίως, για να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού, το οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή «έναντι», με προοπτική να αμειφθεί όταν, με την παράδοση κάποιων οχημάτων, εισρεύσουν πόροι από την Κύπρο.

Έτσι, σήμερα οι σχεδόν 500 εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ παραμένουν για το μήνα Φεβρουάριο απλήρωτοι και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει εφεξής। Το παράδοξο στην υπόθεσή τους, μάλιστα, είναι ότι αποτελούν απτό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ήδη το δημόσιο έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, αφού κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΟ και μόλις αποδεχθεί και το 43% που του χαρίζει ο Μυτιληναίος έναντι 1 ευρώ θα ανεβάσει τη συμμετοχή του στο 94%. Μια καθαρή ΔΕΚΟ, δηλαδή.

voria.gr
Read more...

Η Ρωσία μας τα έδινε… εμείς δεν τα παίρναμε!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:
Πώς αποδεικνύεται η προδιαγεγραμμένη πορεία προς το ΔΝΤ: Το δάνειο των 25 δισ.$ που είχε αποφασίσει να μας δώσει ο Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2010 και...η πράσινη ανάπτυξη του Παπανδρέου


Picture 0 for ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ρωσία μας τα έδινε… εμείς δεν τα παίρναμε!

Αφού άνοιξε πλέον το θέμα της προσχεδιασμένης ένταξής μας στα προγράμματα του ΔΝΤ, καλό είναι να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία, ως συνέχεια και του προχθεσινού μας σημειώματος «Πώς μας οδήγησαν στο ΔΝΤ». Πρόκειται για αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, οι οποίες προέρχονται από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στη ρωσική Δούμα.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, κι ενώ είχαμε τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι το κυβερνητικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς ώστε να βρει αγορές που θα μας δανείσουν με ευνοϊκούς όρους. Γινόταν τότε συζήτηση για ενδεχόμενη προθυμία εκ μέρους της Κίνας, αλλά και για διερευνητικές συζητήσεις με Ρώσους, Άραβες ή και ομογενείς.

Από ομογενειακούς κύκλους είχαμε την πληροφόρηση ότι υπήρχε μεν διάθεση αγοράς ομολόγων, αλλά συνοδευόταν από αίτημα για ισχυρή διαβεβαίωση ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν με διαφανή τρόπο. Φαίνεται όμως, ότι δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς ιδιαίτερη επιθυμία κινητοποίησης των ομογενών, ούτε και για έκδοση εσωτερικού δανείου.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα. Στα δημοσιεύματα του Τύπου δεν γινόταν μνεία ότι υπήρχε στην ατζέντα των συζητήσεων θέμα δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία. Η Voria.gr είχε γράψει: «Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών (…) Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016 (…) Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό».

Μόνον μερίδα του τουρκικού τύπου έδωσε άλλη διάσταση, όχι όμως οικονομική. Η εφημερίδα «Ζαμάν» έγραψε ότι η επίσκεψη στη Μόσχα έγινε, για να πεισθεί η Ρωσία να μη ενισχύσει την Τουρκία στο πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι «την παραπάνω συγκλονιστική ενημέρωση παρείχε στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Μόσχα».

Τι συζητήθηκε στη Μόσχα; Το αποκάλυψε ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, σχημάτισε τη γνώμη -όπως και όλοι μας- ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου προτίθεται πλην των άλλων να ζητήσει τη ρωσική οικονομική συνδρομή. Αυτού του είδους την ενημέρωση παρείχε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει το σχετικό ελληνικό αίτημα, το δε ποσόν του δανείου που υπολόγισε ανερχόταν στα 25 δισ. δολάρια, με επιτόκιο 4,7% (και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι επαχθείς δεσμεύσεις του μνημονίου). Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη Μόσχα, διήρκεσε περί τη μία ώρα. Όταν έφυγε ο κ. Παπανδρέου, ο Ρώσος πρωθυπουργός -κατά λεγόμενα του Ιβάν Σαββίδη- «έσπαγε καρέκλες» και ζητούσε «την κεφαλή επί πίνακος» του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα, διότι θεώρησε ότι τον παραπλάνησε! Ο λόγος; Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο μόνον για… πράσινη ανάπτυξη και οικολογία!

Έτσι εξηγείται η θυμωμένη αναφορά του Ρώσου προέδρου κ. Μεντβέντεφ «να πάτε στο ΔΝΤ». Μας είχε εκπλήξει τότε η δήλωσή του, γνωστού όντος ότι η Ρωσία αποστρέφεται το ΔΝΤ, αφού ο Γέλτσιν την προηγούμενη δεκαετία είχε επιτρέψει την οικονομική κυρίευση της χώρας. Ο κ. Μεντβέντεφ, αντέδρασε φαίνεται υπό το κράτος ενόχλησης, η οποία προήλθε από την «κοροϊδία» που υπέστη η Ρωσία από μέρους μας.

Οι Ρώσοι αντελήφθησαν, πριν από τον ελληνικό λαό, ότι η πορεία μας είχε προδιαγραφεί πολύ πριν μας ανακοινωθεί. Στο παιχνίδι, προφανώς είναι μπλεγμένοι και αρχηγοί άλλων κομμάτων, διότι ουδείς, καθ’ όλο το διάστημα που προηγήθηκε δεν πρότεινε τρόπο εξόδου από την κρίση. Παρ’ όλο που γνώριζαν τι συμβαίνει.



Ο Μακεδών

voria.gr
Read more...

Γεωργακόπουλος: Τα μέτρα των 12 δισ. προβλέπονται από το αρχικό Μνημόνιο

«Είμαστε στο μέσον του τούνελ και βαίνουμε προς την έξοδο। Δεν μπορεί να πει κανένας ούτε ότι βγαίνουμε, ούτε ότι μπήκαμε τώρα στο τούνελ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος.
troktiko-blog

Read more...

Εντατικές διεργασίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον επονομαζόμενο “Σωτήρα της Ελλάδας”…


Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Η Αχίλλειος πτέρνα Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη…
Της Μαργαρίτας Ισιδώρου
Αναμένοντας την ημερομηνία "λήξης" της προθεσμίας εκλογών με λίστα (12 Μαρτίου), τα γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται σοβαρά με το οικονομικό πρόβλημα και την πολιτική ΓΑΠ-Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη-ΔΝΤ, εργάζονται πυρετωδώς.
Όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, που χαράσσει την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ, για λογαριασμό του Γ. Παπανδρέου, «ανακάλυψε» και διόριζε (18 Φεβρουαρίου 2010) το χρυσό παιδί της περιβόητης Goldman Sachs ως δερβέναγα του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), διαβεβαίωνε ότι ΤΩΡΑ όλα αντιμετωπίζονται.
Ποιος είναι ο “Σωτήρας της Ελλάδας”, η μεγάλη «ανακάλυψη» του κ. Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας;
Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου (επίσημο βιογραφικό ΕΔΩ)!
“Κάναμε την καλύτερη μεταγραφή-επιλογή… τον άνθρωπο που γνωρίζει από τα ενδότερα ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα…”, καθησύχαζαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα επιτελεία του κ. Παπακωνσταντίνου και κατήγγειλαν το σάλο για αυτή την «επιλογή» στα διεθνή ΜΜΕ, ως διασπορές κατευθυνόμενων ψευδών… Το ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έγραφαν λέξη, είναι μια υπόθεση-Μούγγα στη …στρούγκα!
Αμέσως ο κ. Χριστοδούλου ανέλαβε δουλειά, ως “έμπειρος” και “γνώστης” των τεκταινόμενων στο οικονομικό-χρηματιστηριακό τομέα… (υπάλληλος της γνωστής για τις αμαρτωλές “επιτυχίες” της Goldman Sachs!): «Θα βγούμε σύντομα στις αγορές… θα δανειστούμε σε δολάρια… θα...
ξεπεράσουμε την κρίση…» και σιωπούσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο καιρός πέρασε… το Μνημόνιο απέτυχε… το πάρτι των αγορών συνεχίστηκε… νέα και νέα μέτρα χωρίς τελειωμό και χωρίς φως στο τούνελ που μας έχουν βάλει. Οι σχεδιαστές φέρουν εις πέρας τα σχέδια τους…
Όλα αυτά δεν έχουν σταματήσει τις δημοσιογραφικές έρευνες (τώρα κυρίως γαλλικών εφημερίδων) και αυτές οι αμαρτωλές ιστορίες θα δημιουργήσουν ρεκόρ κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων και Επερωτήσεων από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Π. Χριστοδούλου, δεν θα προλαβαίνει να μπαινοβγαίνει στην Βουλή, για να δίνει απαντήσεις και διευκρινήσεις, υπό της προστασία του Γιώργου και του Φίλιππου.
Οι διαβεβαιώσεις που δίνουν στον κ. Χριστοδούλου, περί στήριξης από το ΠΑΣΟΚ, δεν λαμβάνουν υπόψη το νόμο του νέο-ΠΑΣΟΚ: «Κανείς δεν στηρίζει κανέναν στον κατήφορο της καταστροφής»!
Κανένας σοβαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταπιεί, για ακόμη μια φορά το παραμύθι και δεν θα κάνει Ερωτήσεις για να πάρει διευκρινήσεις.
Μάλλον άκλαυτος θα πάει ο κ. Πέτρος, μαζί με τους Γιώργο-Φίλιππο…

Υ.Γ. Π. Χριστοδούλου: «η Ελλάδα θα βγει στην αγορά…»
«η προσφυγή στις αγορές θα γίνει με τα ομόλογα διασποράς…»
«συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μπορούμε να βγούμε στις αγορές…»

Read more...

Γκάλοπ MRB: Το 55.5% είναι απέναντι στα μεγάλα κόμματα

Από τις δυνάμεις της συντήρησης δίνεται έμφαση στη διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 23,2% έναντι 21,3% της ΝΔ. Η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία αλλά δεν έχει συντελεστεί ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων καθώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να πέφτει επίσης από τη μέτρηση του Δεκεμβρίου.

Γενιέται το ερώτημα τι ακριβώς συντηρούν οι δυνάμεις της συντήρησης; Σε τι χρειάζονται τα κουφάρια

papaioannou.
Read more...

Ξεπουλούσαν τα πολεμικά μας σχέδια με κάρτες… super market



Ο προϊστάμενος των πολεμικών σχεδίων στο 28 ΑΤΑ (αρχηγείο Αεροπορίας στη Λάρισα), σμήναρχος κ. Βασίλης Λυμπερόπουλος κάνει μια φοβερή αποκάλυψη:
«Πράκτορες της Αμερικανικής Πρεσβείας των Αθηνών προσέφεραν σε αξιωματικούς της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας κάρτες για φθηνές αγορές στο...
αμερικανικό σούπερ μάρκετ των Αθηνών (το γνωστό PX απέναντι από το Πάντειο), που δεν υπάρχει όμως σήμερα) προκειμένου οι αξιωματικοί αυτοί να τους διοχετεύουν αντίγραφα των πολεμικών σχεδίων τ ου αρχηγείου αεροπορίας της Ελλάδας.

Ο κ. Λυμπερόπουλος λέει τα εξής σε καταγραμμένη συνέντευξή του: «Μόλις πήρα μετάθεση στην Αθήνα από το 28 ΑΤΑ της Λάρισας (1972) με πήρε τηλέφωνο ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, μου είπε σε συγχαίρω για τα νέα σου καθήκοντα και θέλω να σε επισκεφτώ στο Πεντάγωνο να συζητήσουμε για τα εθνικά σας σχέδια, που όπως ξέρεις τα υποστηρίζουμε με αεροπλάνα και εφόδια, θυμίζοντας μου ότι αυτό το προβλέπει και η συμμετοχή της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ. Του απάντησα ότι είμαι στο στάδιο της ενημέρωσης και δεν μπορώ να του ορίσω μια ημερομηνία για τη συνάντησή μας.

Προβληματίστηκα για την επιμονή του να με επισκεφτεί άμεσα και άρχισα να κάνω πονηρές σκέψεις γιατί είχα ιδία αντίληψη, ότι πολλοί αξιωματικοί 50 ή 100 σε βάθος χρόνου είχαν προμηθευτεί ανάλογα με τη θέση που είχαν το επιτελείο μία κάρτα ελεύθερης εισόδου στ ΡΧ, στα αμερικανικά πολυκαταστήματα των Αθηνών, όπου έβρισκες τα πάντα στο 1/3 της αξίας τους.

Τον ρώτησα γιατί επιμένει να συναντηθούμε τόσο σύντομα και μου απάντησε γιατί θέλω να σου προσφέρω και κάτι. Μην παρεξηγήσεις την χειρονομία, είναι μια χειρονομία που την κάνουμε συχνά. Θα σου φέρω και μια καρτούλα για να μπορείς να μπαίνεις ελεύθερα στο ΡΧ, να ικανοποιείς τις προσωπικές και οικογενειακές σου ανάγκες.
Αρνήθηκα την προσφορά αυτή και κατήγγειλα το γεγονός στον προϊστάμενό μου. Αυτό μου έδωσε την αίσθηση ότι λειτουργούσε ένα κύκλωμα από την αμερικάνικη πρεσβεία και το Αρχηγείο αεροπορίας με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί πράκτορες έμπαιναν στα κρίσιμα σημεία των γραφείων που είχαν τα πολεμικά σχέδια της Ελλάδας και έπαιρναν πληροφορίες. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και την καταγγέλλω υπεύθυνα γιατί έχω ζήσει το γεγονός».
www.newsbomb.gr



Read more...

250 εκατομ. ευρώ τα χρέη των κομμάτων



Δεν τους φτάνει η τεράστια κρατική επιχορήγηση έχουν στραφεί και στα δάνεια! Στα 230 εκατ ευρώ(!!!!) φτάνουν τα χρέη των δύο μεγάλων κομμάτων! Με τις μηνιαίες τους δόσεις μόνο σε τόκους να ξεπερνούν τα...2 εκατομμύρια ευρώ!!!!
Και τα κόμματα της αριστεράς όμως δεν είναι σε καλύτερη μοίρα αφού...
οι δανειακές τους υποχρεώσεις ξεπερνούν σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα 10 εκατ ευρώ(!!!)
Δάνεια άρχισαν να παίρνουν και οι Οικολόγοι – Πράσινοι που ήδη πρόλαβαν να χρεωθούν με 800.000 ευρώ!
Στο ΛΑΟΣ μέχρι τώρα τα καταφέρνουν καλά.Είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει πάρει δάνειο!
Το ερώτημα απλό….Αυτοί οι 300 θα βγάλουν τη χώρα από το τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο?
www.volospress.blogspot.com/


Read more...

Γκάζι για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα...



Πατάει... γκάζι για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, αλλά και για τους αγωγούς φυσικού αερίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», την επόμενη εβδομάδα ο κ. Μανιάτης θα έχει στα χέρια του έτοιμο το νομοσχέδιο από... την αρμόδια επιτροπή για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τις διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών σε πετρελαιοπιθανές περιοχές, αλλά και φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τον χαρακτηρισμό των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Ιταλίας - Ελλάδας (επέκταση του ελληνοτουρκικού) ως ευρωπαϊκής προτεραιότητας, αλλά και για τον South Stream.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνών υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, το νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή σε 10 ημέρες και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος του Μαρτίου, προβλέπει πέρα από τη σύσταση του Φορέα:

* Τη διαδικασία διαγωνισμού με τη μέθοδο «open door». Δηλαδή ξένες ή και ελληνικές εταιρείες θα μπορούν απευθείας να ζητούν από τον Φορέα τη διενέργεια ερευνών, χωρίς να αναμένουν πρώτα την προκήρυξη παραχωρήσεων, και στη συνέχεια ο Φορέας θα πραγματοποιεί τους διαγωνισμούς.
* Τη θέσπιση ευέλικτων κινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών. Σήμερα το φορολογικό καθεστώς προβλέπει φορολόγηση 40% για τις εταιρείες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου, αλλά πηγές αναφέρουν ότι αυτό θα αλλάξει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους πρέσβεις έμπειρων στην έρευνα υδρογονανθράκων χωρών (Νορβηγία, Δανία, Μ. Βρετανία και Γαλλία), αποστέλλει δύο ελληνικές αποστολές στα δύο σκανδιναβικά κράτη, ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία.

Ο ίδιος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό της Νορβηγίας, αλλά και με τους υπουργούς του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.



Οι αγωγοί φυσικού αερίου ITGI και South Stream

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη και για τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI και South Stream, στους οποίους υπάρχουν ελληνικά συμφέροντα. Για την ολοκλήρωση του ITGI απομένει η κατασκευή του ελληνοϊταλικού αγωγού, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν συμφέροντα χωρών, ώστε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης οι δύο ανταγωνιστικοί αγωγοί TAP (Trans Adriatic Pipeline) και ο Nabucco.

Ο TAP δρομολογείται από εταιρείες της Νορβηγίας, Ελβετίας και της Γερμανίας και ο Nabucco από κράτη που επιθυμούν ως πηγή προμήθειας αερίου το Τουρκμενιστάν και το κουρδικό Ιράκ. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, σε συνάντηση που είχε στη Σαουδική Αραβία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, σημείωσε ότι ο ITGI είναι πιο ώριμο έργο, καθώς υπάρχει το αζέρικο βεβαιωμένο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ «2». Ελλάδα και Ιταλία θα προωθήσουν στην ΕΕ το έργο με αυτόν τον χαρακτηρισμό για να λάβει πρώτο τη χρηματοδότηση.Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη που μετέχουν στο South Stream (ρωσικών συμφερόντων).

Στον αγωγό αυτό μετέχουν εταιρείες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.



ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
imerisia.gr


Read more...

Επέστρεψε στο Μπαχρέιν εξόριστο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Κυβερνητικές παραχωρήσεις για εκτόνωση

O Χάσαν Μουσάιμα κατά την άφιξη του στο Μπαχρέιν. Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης είναι μία από τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην εκτόνωση της κατάστασης
O Χάσαν Μουσάιμα κατά την άφιξη του στο Μπαχρέιν. Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης είναι μία από τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν στην εκτόνωση της κατάστασης (Φωτογραφία: Reuters )
Μανάμα
Στο Μπαχρέιν επέστρεψε από το εξωτερικό ο Χασάν Μουσάιμα, ηγετικό στέλεχος της «σκληρής γραμμής» της σιιτικής αντιπολίτευσης στο βασίλειο, έπειτα από χάρη που δόθηκε σε αυτόν και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης που έχουν καταδικαστεί ερήμην ή είναι υπόδικοι. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από σειρά παραχωρήσεων της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν στην αντιπολίτευση, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Νέα διαδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας που ζητά μεταρρυθμίσεις και απομάκρυνση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η βασιλική χάρη σε στελέχη της αντιπολίτευσης αποτελεί την πιο πρόσφατη από σειρά παραχωρήσεων στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του κράτους, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στον οποίο φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, να προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής το κρατίδιο.

Και το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτών έκαναν πορεία από την κεντρική Πλατεία Μαργαριταριού προς ένα από τα παλιότερα γραφεία του πρωθυπουργού, Σεΐχη Χαλίφα (θείου του βασιλιά του Μπαχρέιν), ζητώντας την απομάκρυνση του σεΐχη από το πρωθυπουργικό αξίωμα, το οποίο κατέχει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Φτάνοντας στο Μπαχρέιν, ο σιίτης Χ.Μουσάιμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε πραγματικό σύνταγμα [...] είμαι εδώ ώστε να βεβαιωθώ ότι θα γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πλατεία και για να κάτσω μαζί τους και να συζητήσω» αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στην πρωτεύουσα Μανάμα.

Ο Μουσάιμα, που δικάστηκε ερήμην του με την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει εναντίον της βασιλικής οικογένειας, είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα μέλη της φερόμενης συνωμοσίας είχαν ήδη απελευθερωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Στις αποκαλύψεις της Realnews για τις μίζες του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των υποβρυχίων, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στον real fm 97,8.
Αφού παρατήρησε πως κανένας πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει στο κοινοβούλιο, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Καρατζαφέρης,...
είπε χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο υπουργείο, «είναι ένας χώρος όπου το «πάρτι» μίζας πάει κι έρχεται και ο μόνος χώρος που μπορεί να τον ανταγωνιστεί, είναι το υπουργείο Υγείας».
Αναφορικά με το αν ο κ. Τσοχατζόπουλος μπορεί να διωχθεί νομικά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκτίμησε πως «δεν μπορούν να τον πιάσουν τον Άκη, γιατί κρατάει χαρτιά», ενώ άφησε σαφείς αιχμές, πως ο κ. Τσοχατζόπουλος απειλεί την κυβέρνηση ότι θα μιλήσει για πράγματα που μόνο αυτός γνωρίζει.
Read more...

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ


Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι δικηγόροι της χώρας, προκειμένου να επιλέξουν νέους προέδρους των συλλόγων για την επόμενη τριετία. Στην Αθήνα οι εκλογές θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Οι δικηγόροι της πρωτεύουσας μπορούν να...
επιλέξουν μεταξύ των 12 υποψηφίων προέδρων και των 14 συνδυασμών (δύο συνδυασμοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο). Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση (αυτό θεωρείται βέβαιο από τους δικηγόρους), τότε ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών στον ΔΣΑ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 8 Μαρτίου 2011 (7 Μαρτίου είναι Καθαρά Δευτέρα).
Read more...

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ


Συντριπτική ήττα υπέστη το απερχόμενο κυβερνών κόμμα στην Ιρλανδία. Όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα πρώτα exit polls που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, το Φιάνα Φάιλ αποσπά ποσοστό μόλις 15,1%, ενώ το Φίνε Γκάιλ έρχεται πρώτο με ποσοστό 36,1%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Εργατικοί με ποσοστό 20,5%...


Το Σίνε Φάιν φαίνεται πως κερδίζει ποσοστό 10,1%, ενώ οι Πράσινοι -κυβερνητικοί εταίροι του Φιάνα Φάιλ- καταποντίζονται στο 2,7%.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή. Σε περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιωθούν, το Φίνε Γκάιλ θα βρεθεί στην εξουσία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το Φιάνα Φάιλ -το οποίο κυβέρνησε 14 χρόνια και συνολικά 61 από τα 79 χρόνια ύπαρξης της ανεξάρτητης Ιρλανδίας- έχει δεχθεί ομοβροντία επικρίσεων περί διαφθοράς, αλλά κυρίως για τη συντριβή της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία οδήγησε το Νοέμβριο του 2010 στην χαρακτηριζόμενη ως επαχθή συμφωνία δανεισμού 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης του Φίνε Γκάιλ, Έντνα Κένι, που ψήφισε στην δυτική Ιρλανδία, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Ελπίζω ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν, σε όλη τη χώρα, θα πάνε και θα ψηφίσουν» δήλωσε. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμα στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας συστήματος» υποστήριξε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Έιμον Γκίλμορ, ο οποίος ενδέχεται να λάβει μέρος σε κυβέρνηση συνασπισμού εάν το Φίνε Γκάιλ δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ψήφισε σε προάστιο του βόρειου Δουβλίνου, ενώ ο ηγέτης του Φιάνα Φάιλ Μάικλ Μάρτιν στην πόλη Κορκ, στο νότο.

Read more...

ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΩ!


Ρεπορτάζ : Γιάννης Λ. Πολίτης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην πιο κρίσιµηστιγµή της έχει µπει η κυβέρνηση, καθώς το κλίµα στην κοινωνία είναι πολύ βαρύ µετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού µε την Ανγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση από την οποία έγινε ξεκάθαρο ότι η όποια λύση δοθεί στο ελληνικό πρόβληµα θα...
είναι εξαιρετικά επώδυνη και απαιτεί νέες θυσίες.

Η εξέλιξη αυτή µειώνει τις προσδοκίες που είχαν δηµιουργηθεί την προηγούµενη περίοδο ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα τολµήσουν να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθµίσεις για τα χρέη των αδύναµων χωρών του Νότου, γεγονός που θα ανακούφιζε την Ελλάδα και θα έβαζε οριστικό φρένο στις επιθέσεις και τα στοιχήµατα των αγορών περί χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, που ζητούν από τον οικονοµικό επιτελείο να διαφοροποιήσει τη στάση του έναντι των δανειστών και των ευρωπαίων εταιρειών µας.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, µέλη της κυβέρνησης και πολλοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η «τακτική να λέµε σε όλα ναι» ίσως αποδειχθεί αδιέξοδη και στο τέλος µοιραία για την πορεία της χώρας. Και αυτό γιατί παρότι έχουν ληφθεί πολύ σκληρά µέτρα που δοκιµάζουν τηνκοινωνική συνοχή, τα χρέη αυξάνονται και οι προβλέψεις για την επόµενη τριετία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Το κλίµα έγινε ακόµηπιο βαρύ µε την εµφάνιση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου για πρώτη φορά δεν ήταν απόλυτα σίγουρος, όπως επεσήµανε η Βάσω Παπανδρέου, ότι η χώρα σύντοµα θα µπει σε θετική πορεία. Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούνοι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος για πρώτη φορά µίλησε για το λεγόµενο «κούρεµα» του ελληνικού χρέους, ένα ενδεχόµενο που ξορκίζει δηµοσίως η κυβέρνηση και δεν θέλει να ακούει η Γερµανία, η οποία κατέχει 80 δισ. του ελληνικού χρέους.Ο Γιώργος Προβόπουλος προανήγγειλε νέα σκληρά µέτρα λιτότητας και προέβλεψε ότι η χώρα το 2012 είναι δύσκολο να βγειστις αγορές καινα δανειστεί µόνη της. Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ότι οι κινητοποιήσεις εργαζοµένων θα πολλαπλασιαστούν, η κοινωνική ένταση θα ενταθεί και διαµηνύουν στην ηγεσία ότι «έχει εξα ντληθεί το οπλοστάσιο των επιχειρηµάτων τους».

Στο Μαξίµου πάντως φθάνουν από πολλές πλευρές εισηγήσεις η κυβέρνηση να χρησιµοποιήσει πλέον άλλη γλώσσα στους εταίρουςµας: «Ενα καλό όπλο είναι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονοµικών να επικαλούνται διαρκώςτην κλιµακούµενη κοινωνική δυσαρέσκεια και να επισηµαίνουν ότι µια γενικευµένη έκρηξη στην Αθήνα θα πάρει τη µορφή ντόµινο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Σε κάθε περίπτωση µετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µεγάλα διλήµµατα, καθώς οι περισσότεροι στοκόµµα του θα πιέζουν για αλλαγήπολιτικής, άλλοι θα ζητούν ανασχηµατισµό προκειµένου να δηµιουργηθεί νέα προσδοκία στους πολίτες, ενώ πάντα παραµένει στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Επισήµως η προσφυγή στις κάλπες διαψεύδεται, πολλοί ωστόσο λένε ότι εάν στη Σύνοδο Κορυφής τα πράγµατα εξελιχθούν άσχηµα για τη χώρα µας, ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.
Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

ΣΤΑ 5 ΔΙΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2012


Ρεπορτάζ : Πάνος Κακούρης
(από τη Ναυτεμπορική)
Πακέτο 13 μέτρων για το 2012, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, με αυξήσεις ΦΠΑ δραματική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων...
προς τις ΔΕΚΟ, περιλαμβάνει η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Υποκρύπτει και νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, με βέβαιες τις συγχωνεύσεις Ταμείων, συρρίκνωση λίστας των βαρέων και, αν η αναλογιστική μελέτη αναδείξει ευρύτερες αδυναμίες στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου περιλαμβάνει ενσωμάτωση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και το ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Το βάρος πέφτει στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του Δημοσίου έως το 2014, εμπεριέχοντας μέτρα ύψους 8% του ΑΕΠ ή 19 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να σχεδιάζουν, από το Μάιο, τη στρατηγική απεξάρτησής τους από το δανεισμό από την ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, το νέο μνημόνιο προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για το 2012, τα οποία θα πρέπει να δρομολογηθούν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011. Πρόκειται για μέτρα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ (5,1 δισ. ευρώ.), με την υποσημείωση ότι τα μέτρα και η απόδοσή τους θα επαναξιολογηθεί σε επόμενη αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2012 - 2014. Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:

1. Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, επιπλέον του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ο κανόνας εφαρμόζεται επίσης στο προσωπικό που μετατίθεται από τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση σε φορείς του Δημοσίου.

Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5, θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Προκύπτουν ερωτηματικά, ωστόσο, καθώς δεν επαρκεί το «πάγωμα» των προσλήψεων για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ. Ο όρος απολύσεις δεν αναφέρεται ξεκάθαρα και πιθανόν το ποσό θα εξευρεθεί από τις μειώσεις των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου.

2. Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012, εξαιρουμένων των ειδικών μέτρων για την προστασία των λιγότερο ευημερούντων στρωμάτων του πληθυσμού.

3. Καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), για ένα συνολικό ποσό τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

4. Συνέχιση της επέκτασης της βάσης του φόρου επί των ακινήτων, με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

5. Συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προς μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης.

6. «Πάγωμα» στις ονομαστικές αυξήσεις των συντάξεων, που θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

7. Συνέχιση της αύξησης της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών, με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

8. Μείωση των τρεχουσών και των κεφαλαιακών επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.


9. Επιδόματα ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

10. Είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατ. ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον.

11. Περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή.

12. Πλήρης εφαρμογή του «πράσινου» φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

13. Αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων

Μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών ταμείων επιβάλλει η τρόικα, ενώ το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης θα κρίνει και τα επόμενα μέτρα. Στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση υλοποιεί μία σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων Ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης (συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν εφάπαξ).

Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η εξασφάλιση της δημοσιονομικής ουδετερότητας των Ταμείων αυτών και η διασφάλιση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να επιτύχει:

- τη μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων,

- την κατάργηση των ανισορροπιών στα ελλειμματικά Ταμεία,

- τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο, μέσω καταλλήλων προσαρμογών που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2012,

- τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών Ταμείων, μέσω της αυστηρής σύνδεσης των εισφορών με τις παροχές.

Αναφέρει ακόμα πως «η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου του περιορισμού της συνολικής (περιλαμβάνουσας τα συστήματα της κύριας, ανταποδοτικής, επικουρικής και κάθε άλλης σχετικής σύνταξης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση) αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών του δημόσιου τομέα, κατά την περίοδο 2009 - 2060, σε κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Ορίζει ακόμα ότι η μεταρρύθμιση των δευτερευόντων (επικουρικών) Ταμείων σχεδιάζεται σε στενή διαβούλευση με το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και η εκτιμώμενη επίπτωσή της στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα επικυρώνεται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Επίσης, αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις των Ταμείων επικουρικής σύνταξης, η εκτιμώμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης δημόσιων συντάξεων υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται από το Νόμο 3863/2010.

Σχέδια για τις ανάγκες των τραπεζών σε ρευστό


Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησής τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης. Τα σχέδια θα αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και τις κρατικές εγγυήσεις μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και με ένα ρυθμό που θα συμβαδίζει με το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματος.

Τα σχέδια θα απαρτίζονται από μέτρα εξειδικευμένα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, και σχετίζονται με το μέγεθος και τη σύνθεση των ισολογισμών, την κεφαλαιακή δομή και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Τα προσχέδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου και, κατόπιν, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΔΝΤ, θα εκτιμήσουν την επάρκεια αυτών των σχεδίων, τα οποία θα συνάδουν με το Πρόγραμμα Ε.Ε./ΔΝΤ και με τα σχέδια αναδιάρθρωσης/βιωσιμότητας, τα οποία υποβλήθηκαν από την κάθε τράπεζα στην Ε.Ε. για αυτοτελή έγκριση βάση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η υποβολή αυτών των τελικών σχεδίων στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος προτείνεται ως διαρθρωτικό ορόσημο του προγράμματος για το τέλος Μαΐου του 2011.
Read more...

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιάννα Παπαδάκου
(από το : vima.gr)
Δυο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Είναι μεταξύ των 75 προσώπων, τα οποία ελέγχονται από τον ΣΔΟΕ και...
των οποίων έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν καταβολές από την γερμανική εταιρεία προς τις εταιρίες ή τα φυσικά πρόσωπα, που ελέγχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΔΟΕ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πληροφορίες για τις διαδρομές του χρήματος, που ξεκίνησε από τη Γερμανία και κατέληξε σε εταιρίες φορολογικών παραδείσων, χωρίς ακόμα να ειναι σαφές ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτών των εταιρειών. Πρόκειται για εταιρίες, που έχουν εντοπισθεί όχι μόνο στις Ολλανδικές Αντίλλες και την Ινδία, αλλά και στο Λίβανο. Εκεί οι ελεγκτές έχουν συναντήσει και εμπλοκή επιχειρηματία για άλλες προμήθειες, πάλι του Άμυνας, τον οποίο άλλοι ανακριτές έχουν καλέσει είτε ως κατηγορούμενο, είτε ως μάρτυρα σε δυο ακόμα σκάνδαλα. Σύντομα πρόκειται να κληθεί για εξηγήσεις και από τον ΣΔΟΕ, αλλά και από την Εισαγγελία.

Στο μεταξύ στις διαδρομές του χρήματος της συγκεκριμένης υπόθεσης οι ελεγκτές έχουν συναντήσει άλλη μια γνωστή εταιρεία και από άλλες υποθέσεις, την εταιρεία Torcaso η οποία φέρεται να έχει δεχτεί το ποσό των 420.000 ευρώ από μια πολύπλοκη, πάντως τραπεζική πορεία στην οποία παρεμβάλλονται πολλές off-shore και διαφορετικά εμβάσματα. Είναι η ίδια εταιρεία, που είχε εμφανιστεί να παρεμβάλλεται σε εμβάσματα και στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ενώ είχε αναφερθεί και στην υπόθεση της Siemens, παρότι σύμφωνα με την Αρχή κατά του Ξεπλύματος δεν επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή της.

Στη σύσκεψη εισαγγελέων και ελεγκτών του ΣΔΟΕ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να κληθούν ως ύποπτοι από την Εισαγγελέα όλοι όσοι αποδεικνύεται ότι με τις εταιρίες τους έχουν εμπλοκή στην υπόθεση. Νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Εισαγγελία του Μονάχου πρόκειται να απευθύνει η αρμόδια εισαγγελέας της Αθήνας, προκειμένου να της αποσταλεί ολόκληρη η εκεί δικογραφία και ιδιαίτερα η κατάθεση του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού, αφού εμφανίζεται να κατονομάζει έλληνες, που μεσολάβησαν, προκειμένου να έρθει το ποσό των 55 εκ. ευρώ στη χώρα μας, μέσω και ελληνικών, αλλά και κυπριακών εταιρειών...

Οι έλληνες εισαγγελείς, όμως βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος του ΣΔΟΕ, το οποίο θα ξεκαθαρίσει σε ποιες εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα κατέληξαν τα χρήματα και μάλιστα, χωρίς να τα δηλώσουν. Έχουν ήδη εντοπιστεί ότι συγεκριμένα πρόσωπα διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορίες, που θα υλοποιηθούν με τις σχετκές διώξεις...
Read more...

Παγώνουν οι λογαριασμοί του Καντάφι Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη


Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιείται σήμερα, μετά την προτροπή του Μπαν Γκι-μουν και τη δραματική έκκληση που απηύθυνε ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, συγγενών του, συνεργατών του, αλλά και στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας.

Λίγο μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει ταχύτατα ώστε να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, δραματική έκκληση για άμεση δράση απηύθυνε και ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

«Ελπίζω τις επόμενες ώρες, όχι τις επόμενες ημέρες, να καταφέρετε να σταματήσετε αυτό που κάνουν -ο Καντάφι και οι γιοι του- ενάντια στον λαό μας» δήλωσε χθες ο Σαλγκράμ, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το σχέδιο ψηφίσματος που διένειμαν στα μέλη του ΣΑ η Βρετανία, η Γαλλία η Γερμανία και οι ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, την απαγόρευση των μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.

Στο σχέδιο του ψηφίσματος, που διέρρευσε χθες, υπογραμμίζεται πως η βίαιη, αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη μπορεί να συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκαν υπέρ της επιβολής «σοβαρών κυρώσεων» εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες τέθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη από χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης, ανακοινώνοντας πως θεωρεί ότι η νομιμοποίηση του Μουάμαρ Καντάφι να κυβερνά τη χώρα «έπεσε στο μηδέν».

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσαν οι λιβυκές αρχές ενάντια στους πολίτες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο «παγώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μουαμάρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, καθώς επίσης στελεχών της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

«Η κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι παραβίασε τις διεθνείς νόρμες και κάθε αξιοπρέπεια και πρέπει να της αποδοθούν ευθύνες» προστίθεται.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την μεταφορά μεγάλων ποσών που ανήκουν στη Λιβύη, ώστε να αποτρέψουν τη λεηλασία της περιουσίας της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.

Μάλιστα σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, οι κυρώσεις έχουν μεταξύ άλλων στόχο να ενθαρρύνουν στελέχη του λιβυκού κρατικού μηχανισμού να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν αυτές αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Χθες έγινε, επίσης, γνωστό πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη.

Τον εγκαταλείπουν οι φίλοι του

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δηλώνει ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίζει όλες τις αποφάσεις του «φίλου» του Μοαμάρ Καντάφι.

«Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη» δήλωσε από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε μία πολιτική συγκέντρωση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε με τον Καντάφι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες το 2008 εκτίμησε ότι το «γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει», χωρίς να κρύψει τις ανησυχίες του για τα ιταλικά συμφέροντα।

tanea.gr

Read more...

Σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις για τον επαναπατρισμό οκτώ Ελλήνων από τη Σαχάρα

Κρίσιμες ώρες

Τα τελευταία 24ωρα έχουν επαναπατριστεί 220 Έλληνες που διέμεναν στη Λιβύη
Τα τελευταία 24ωρα έχουν επαναπατριστεί 220 Έλληνες που διέμεναν στη Λιβύη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις για τον επαναπατρισμό των οκτώ Ελλήνων που έχουν αποκλειστεί σε απομακρυσμένη περιοχή της Σαχάρας, στα νότια της Βεγγάζης. Πρόκειται για τη δυσκολότερη επιχείρηση επαναπατρισμού που έχουμε αντιμετωπίσει, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Πρόκειται για μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση, την πιο δύσκολη επιχείρηση επαναπατρισμού που έχουμε αντιμετωπίσει» υποστήριξε, τονίζοντας ότι η πρόσβαση στην περιοχή όπου βρίσκονται οι οκτώ Έλληνες είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Εκτός από τους οκτώ Έλληνες, στο ίδιο σημείο βρίσκονται εγκλωβισμένοι έντεκα Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι υπήκοοι. Όλοι εργάζονταν σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Δελεβέκουρα, οι συνεννοήσεις για τον επαναπατρισμό τους είναι σε εξέλιξη και όταν υπάρξουν νεώτερα στοιχεία θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

«Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες που είναι εκεί, είμαστε σε επαφή με όλους όσοι εμπλέκονται, ώστε να τους φέρουμε πίσω» υποστήριξε.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις περί καθυστερημένης ανταπόκρισης στο αίτημα επαναπατρισμού όσων βρίσκονταν στη Λιβύη, ο κ. Δελαβέκουρας είπε ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν επιστρέψει και πως η πρεσβεία μας στην Τρίπολη παραμένει ανοιχτή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δωράκι 345.000 ευρώ του ΠΑΣΟΚ στη "Μονή Βατοπαιδίου"



Τα λόγια είναι περι τ τ ά....

troktiko-blog.

Read more...

Δείτε το βίντεο με την σφοδρή κριτική του Βαγγέλη Παπαχρήστου στο διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ.Προβόπουλο

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την νομισματική πολιτική 2010-2011, ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος πρότεινε προσαρμογές μεγαλύτερες κι εκείνων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιορίσει το χρέος της. Επίσης ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας (και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, δυσχεραίνεται από την «κακή δυναμική» του δημοσίου χρέους, πρόβλημα που δεν είναι δυνατόν να λυθεί με το Μνημόνιο, ή με αναδιάρθρωση του χρέους, που θα συνιστούσε «καταστροφική επιλογή».Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε επίσης, υποδεικνύοντας ως προοπτικές, την κατεπείγουσα έναρξη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας προς αξιοποίησή της, την εστίαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και στην περαιτέρω υποχώρηση του μισθολογικού κόστους και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών.Σφοδρή ήταν η κριτική του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου στην ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.«Η Έκθεσή σας είναι μια έντονα πολιτική τοποθέτηση» είπε ο κ. Παπαχρήστος.vathiprasino.
Read more...