Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΩΣ 24.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Ρεπορτάζ:Σ.Φρεμεντίτηs
Από:Εnet,gr


Επιδόματα άγνωστα στους χιλιάδες ανέργους παρέχονται από τον ΟΑΕΔ και δίνουν έτσι μια μικρή οικονομική ανάσα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο....
Ο παρονομαστής για να μπορέσεις να τα αποκτήσεις είναι να διαθέτεις κάρτα ανεργίας, δηλαδή να είσαι εγγεγραμμένος στα σχετικά μητρώα του οργανισμού.


Υπάρχουν επιδόματα που ενισχύουν τους νέους μετά τη στράτευση και άλλα που προσφέρονται σε περίπτωση που τεθείς σε διαθεσιμότητα από την επιχείρηση, φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις μέρες μας. Ακόμη και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού προσφέρει ο μεγαλύτερος οργανισμός της χώρας σε νέους που τελείωσαν το σχολείο, αλλά και σε ανέργους που θα ήθελαν να αλλάξουν επάγγελμα...


Φιλί ζωής σίγουρα αποτελούν τα προγράμματα ενίσχυσης νέων ελεύθερων επαγγελματιών που προσφέρονται σε ανέργους ηλικίας 22 έως 64 ετών. Με ποσό έως 24.000 ευρώ αποκτάς τη δυνατότητα να ανοίξεις μια μικρή επιχείρηση και να ξανοιχτείς στη θάλασσα του επιχειρείν...


ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ απευθύνονται σε ανέργους που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και ενισχύονται έως 24.000 ευρώ δανεικά και αγύριστα...


Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του οργανισμού, «σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων ηλικίας 22-64 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών». Για τη φετινή περίοδο ήδη υλοποιείται πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε 2.500 άτομα. Οι 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22-32 ετών, ενώ οι υπόλοιπες από ανέργους ηλικίας 33-64 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από 5 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτό έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις.


Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, που μετά τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και την ολοκλήρωση του προγράμματος συμβουλευτικής για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών προβαίνουν σε έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.


Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:


*Να διαθέτουν δελτίο ανεργίας.


*Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.


*Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.


*Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.


Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:


*Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου.


*Οσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ταξί), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.


*Οσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ.-6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.


*Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, του άνθρακα (π.χ. εταιρείες εξόρυξης, ορυχεία κ.λπ.), της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. *Πλανόδιες επιχειρήσεις.


*Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.


*Ανώνυμες εταιρείες (Α.Ε.)


*Οσοι δημιουργούν επιχείρηση που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλον επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.


*Οσοι έχουν επιχορηγηθεί από αντίστοιχα προγράμματα ΝΕΕ κατά το παρελθόν.


*Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1.1.2000 και μετά.


Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι μήνες. Το ποσό που δικαιούται κάθε νέος ελεύθερος επαγγελματίας που υπάγεται στο πρόγραμμα φτάνει τα 24.000 ευρώ. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000 ευρώ, δίνεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία.


Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο www.oaed.gr

Read more...

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ!...

fimotro.
"ΠΟΤΑΜΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ!
ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Ο πιο μάγκας. Και ο πιο αληθινός. Τον βοήθησε και ο σκηνοθέτης. Ο Κανελλάκης έθεσε στον Παπανδρέου τα πιο σκληρά δεδομένα της καθημερινότητας. Ρώτησε για την ανεργία. Ρώτησε για τα...
λουκέτα. Ρώτησε για τη διαφθορά. Ρώτησε για τους βαρόνους της διαπλοκής. Ρώτησε για τον Καραμανλή. Ρώτησε για τους εκδότες. Η πιο μεγάλη χρονικά ερώτηση ήταν η τελευταία. Και η πιο μεγάλη σε απάντηση του πρωθυπουργού. Μέχρι και ο Παπανδρέου τον χαρακτήρισε "ποτάμό"! Κανελλάκη (από το Εxtra 3) δεν πιστεύουμε να είχες συνεννοηθεί με τον Πεταλωτή για να κερδίσει τις εντυπώσεις ο Γιώργος;

Read more...

Υπουργικές μάχες για τις χρυσές business

Τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν ξεδιάντροπα για δουλειές


protothema.gr
ΑΝ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ όλα παραμένουν ίδια και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις αρμοδιότητες, εντούτοις είναι βέβαιο πως όλα (ή σχεδόν όλα) αλλάζουν στο κρίσιμο και ακανθώδες περιβάλλον των κυβερνητικών ευθυνών γύρω από την Ενέργεια, που σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πρώτης γραμμής για επενδύσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη μπορεί στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη να βρήκε έναν νέο αντίπαλο τον οποίο και περιόρισε καταρχήν στα «χωράφια» της Χωροταξίας και της Πολεοδομίας και δι’ αυτής της μεθόδου να κράτησε (προς το παρόν τουλάχιστον) ολόκληρο το «πακέτο» («Περιβάλλον και Ενέργεια ως αδιάσπαστη ενότητα»), όπως άλλωστε είχε αξιώσει μέσω των ισχυρών διασυνδέσεών της με μέλη της οικογένειας του πρωθυπουργού, σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία του έμπειρου περί τα ενεργειακά (καθώς ήταν και ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή για την Ανάπτυξη) αλλά και αξιόπιστου συνομιλητή των αγορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λειτουργεί ως αντίπαλον δέος σε απόψεις, θέσεις και κυρίως συμπεριφορές της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες χαρακτηρίζονται βάσιμα ως αντιαναπτυξιακές και αντιεπενδυτικές.

Η επιμονή της υπουργού στην υπεράσπιση μιας εντελώς δογματικής άποψης για το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου της, που συνοψίζεται στο μότο «Δεν έχει νόημα ένα υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς την Ενέργεια», αφήνει παρακαταθήκες για ενδοκυβερνητικές διενέξεις και συγκρούσεις στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο ότι η κυρία Μπιρμπίλη και μια πολυάριθμη ομάδα συνεργατών της αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε έστω… νύξη για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων σε χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος και σε χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, αλλά επιμένει να δαιμονοποιεί οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας πλην των εναλλακτικών (ΑΠΕ).

Η ανάληψη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον επιτυχημένο στο προηγούμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, σε κάθε περίπτωση αλλάζει τα δεδομένα και διαμορφώνει ένα πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον, όπου οι επιμέρους κυβερνητικές αρμοδιότητες περνούν σε μια φάση ρευστότητας. Μπορεί, παρά τις άνωθεν υποσχέσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης να μην πήγε στο νέο πόστο συνοδευόμενος από την πρώτη μέρα και από τις αρμοδιότητες της Ενέργειας, ωστόσο η εν γένει παρουσία και συμμετοχή του στα νέα κυβερνητικά θεσμοποιημένα όργανα συντονισμού και εποπτείας δράσης σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης θα διαφοροποιήσει το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς μονοκρατορίας της κυρίας Μπιρμπίλη.

Κυβερνητικός παράγοντας που έχει την ευχέρεια να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα της επόμενης μέρας του ανασχηματισμού επιμένει ότι «ο Χρυσοχοΐδης, έστω και στο προς το παρόν κουτσουρεμένο από αρμοδιότητες υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ένας ισχυρός και υπολογίσιμος παίκτης στην κυβερνητική παρτίδα». Κι αυτό διότι όπως υποστηρίζει ο ίδιος παράγων η κυρία Μπιρμπίλη εφεξής θα πρέπει να πείθει για την ορθότητα των απόψεών της αλλά και το… χρήσιμο των επιλογών της και να μην επαναπαύεται στην ασφάλεια των αρμοδιοτήτων της. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Χρυσοχοΐδης από τη νέα του θέση θα έχει στη διάθεσή του και επαρκή… αντίδοτα αλλά και αποτελεσματικά αντίβαρα απέναντι στον λεγόμενο «πράσινο αυτισμό» της σημερινής υπουργού.

Παράδειγμα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για ζητήματα της ΔΕΗ (ένα από τα φέουδα της κυρίας Μπιρμπίλη και των στενών συνεργατών της, όπως ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας), αλλά και οι διαδικασίες για το ΕΣΠΑ, όπου λογικά εντάσσονται αρκετές «πράσινες» δράσεις που ενδιαφέρουν τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Πάντως, κορυφαία κυβερνητική πηγή μετέδιδε την πληροφορία ότι ο «τελικός διακανονισμός για το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και ίσως όχι μόνον γι' αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού θα έχουν προσμετρηθεί επιδόσεις…».

Λοβέρδος εναντίον Γερουλάνου για τον ΟΠΑΠ

ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ οδηγούνται δύο από τα πλέον επιφανή στελέχη της κυβέρνησης: οι υπουργοί Υγείας, Διατροφής και Αθλησης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τον ανασχηματισμό. Ο κ. Γερουλάνος θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στην αρμοδιότητά του ο Οργανισμός, μέσω του οποίου ασκείται η πολιτική χρηματοδότησης του αθλητισμού, καίτοι η σχετική ευθύνη φαίνεται να μετατίθεται από το υπουργείο του σε εκείνο του κ. Λοβέρδου στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών και της νέας λογικής που θέλει την άθληση και τη διατροφή να συνδέονται με την υγεία.

Η στάση του κ. Γερουλάνου ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να μη χάσει και άλλες αρμοδιότητες μετά την αιφνιδιαστική ανατροπή των δεδομένων που επέφερε στο υπουργείο του ο ανασχηματισμός. Ο κ. Γερουλάνος απώλεσε και την ευθύνη των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία πέρασαν στον αναπληρωτή υπουργό του κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, ενώ ο τομέας του τουρισμού φαίνεται να ανατίθεται στον υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη. Εξ ου και έχει αναγορεύσει το θέμα του ΟΠΑΠ σε ζήτημα γοήτρου, ζητώντας από το γραφείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διατηρήσει τη σχετική αρμοδιότητα. Το όλο θέμα βρίσκεται στον αέρα, με τη γενική γραμματέα του πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα γίνει.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως θεωρεί αδιανόητο και από πολιτική και από νομική άποψη να υπάρξει αποκόλληση του ΟΠΑΠ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο Οργανισμός έτσι κι αλλιώς είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής στον αθλητισμό και δεν νοείται να είναι σε άλλο υπουργείο.Ο υπουργός Υγείας είχε πρόθεση να θέσει το θέμα ακόμη και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά η διευθέτηση της διαφοράς μετατέθηκε για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίχθηκε ότι ο ΟΠΑΠ αφορά στον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι στην ερασιτεχνική άθληση.

Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες είναι ότι επιδιώκει να διατηρήσει στον έλεγχό του ακόμη και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος! Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να διαχειριστεί ένα επιπλέον διπλό πρόβλημα με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Υγείας. Το πρώτο σκέλος αφορά τη δική του ψυχολογία, καθώς περίμενε κάτι καλύτερο στον ανασχηματισμό, μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση της αποστολής του στο υπουργείο Εργασίας. Ηλπιζε ότι θα γινόταν επικεφαλής ενός υπερυπουργείου κοινωνικών υποθέσεων, όπου θα συγχωνεύονταν το Εργασίας και το Υγείας ή θα μετακινούνταν σε ένα άλλο, πιο βατό και με λιγότερο πολιτικό κόστος πόστο.

Το δεύτερο αφορά τη χωροταξία. Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να έχει την κύρια βάση του στο πολύπαθο πολιτικά κτίριο της Αριστοτέλους, το οποίο έχει ταυτιστεί με αποτυχημένες πολιτικές ηγεσίες. Ετσι αποφάσισε να εγκατασταθεί στο σύγχρονο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην αρχή της Κηφισίας, προκαλώντας γενικότερες ανακατατάξεις στις υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται εκεί. Φυσικά εκεί βρίσκεται και ο υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης, που πάντως δεν επιθυμεί πολυτέλειες, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Κώστας Μπιτσαξής, για την τύχη του οποίου ωστόσο πολλά συζητούνται στο παρασκήνιο, καθώς η μέχρι τώρα θητεία του είναι μάλλον προβληματική.

Read more...

Απεργία διαρκείας ξεκινάνε οι φορτηγατζήδες

ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Γιώργος Τζωρτζάτος protothema.gr

ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης Γιώργος Τζωρτζάτος

Σε νέα απεργία διαρκείας αποφάσισαν να προχωρήσουν, από τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, με απόφαση τους, σήμερα, σε συνεδρίασή σε χώρο του λιμανιού, στη Θεσσαλονίκη.
Αίτημα τους είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.

Read more...

Στο σκαμνί για την οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας ο πρώην πρωθυπουργός της...


Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε και τρία μέλη του υπουργικού του συμβουλίου που κατηγορούνται για αμέλεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, απεφάνθη το Σάββατο αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η επιτροπή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της «εκθεσης Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο και που υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη αμέλεια των βασικών πολιτικών ηγετών της χώρας, καθώς και τραπεζιτών της εποχής της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας, που...
οδήγησαν τη νήσο σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Στην 274 σελίδων έκθεσή της, η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι εκτός του πρώην πρωθυπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να οδηγηθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν, Εμπορίου Μπιοργκβιν Σίγκουρντσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντότιρ.
Η επιτροπή αποφαίνεται ότι οι ανωτέρω επέδειξαν αμέλεια και ζητά «να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο».
Τη Δευτέρα το κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν ειαγγελέα καθώς και δικαστές που θα αποτελέσουν το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.
«Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών, του κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Read more...

ΣΟΥΠΑ...


Από τις χειρότερες συνεντεύξεις Τύπου των τελευταίων ετών. Σε σχέση με τις παλιότερες συνεντεύξεις Τύπου πρωθυπουργών, η σημερινή ήταν άνευρη, κουραστική και χωρίς ειδήσεις. Ελάχιστες ερωτήσεις που έβγαζαν πραγματικές ειδήσεις. Κάποτε πήγαιναν στη ΔΕΘ δημοσιογράφοι όπως οι...
Ν. Χασαπόπουλος, Γ. Βότσης, Ν. Χατζηνικολάου, Δ. Ρίζος, Ν. Κακαουνάκης, Α. Δελατόλας, Γ. Ταμπακόπουλος, Β. Κανελλόπουλος, Γ. Παπουτσάνης και άλλοι πολλοί. Τότε έβγαιναν ειδήσεις. Οι ερωτήσεις πιεστικές. Σήμερα; Μαύρα χάλια...
Fimotro

Read more...

Γ. Παπανδρέου: ΄Η αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα

nooz.gr/
Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε, σώσαμε την Ελλάδα από βέβαιη χρεοκοπία, είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το νέο δίλημμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ή αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα, ή τώρα αποφασίζουμε τ΄αυτονόητα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να μείνει στην κρίση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεγάλο έργο έχει ξεκινήσει και η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε», έστειλε ξανά μήνυμα αισιοδοξίας, προσθέτοντας ότι «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος να μείνουμε αδρανείς».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «όσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο». «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα», δήλωσε κατηγορηματικά, ζητώντας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μετριαστεί η μετρολογία, διότι δημιουργείται «πανικός και ανασφάλεια».

Για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής: «Θα μπορούσε να υπάρξει μηχανισμός αναδιανομής της επιπλέον επιβάρυνσης προς τα ασθενή και μεσαία στρώματα. Δεν υπάρχει σήμερα ο μηχανισμός, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξίσωση πριν δημιουργηθεί».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Επίσης, διέψευσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί νέα απόσυρση για τα Ι.Χ. οχήματα.

Ακόμη, παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%.

Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους, διότι «θα ήταν καταστροφική για την οικονομία», ενώ αποκάλυψε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε στοιχεία για τη φοροδιαφυγή από το εξωτερικό».

Διευκρίνισε ότι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών σημαίνει κίνητρα για θέσεις εργασίας και αφορά τα κεφάλαια που επαναεπενδύονται. Επίσης, είπε ότι όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους, τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν. Κάνουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν, υπογράμμισε.

Στην ερώτηση γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το δημοψήφισμα θα είχε το εξής ερώτημα: «Να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε;». Θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση, είπε.

Δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος αυτής της διαδικασίας που προβλέπει το μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του μνημονίου ακόμη και πριν από αυτή τη χρονιά.

Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, ανέφερε.

Σχετικά με τον ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση: «Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους».

Επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» και «οι αρμοδιότητες ασκούνται από τους υπουργούς που ορκίστηκαν. Δεν υπάρχει κενό».

Σε άλλη ερώτηση για το αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή τον ΟΗΕ, υπογράμμισε: «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες. Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω».

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλός του, αμισθί, για θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής και ζητήματα του τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «στοίχημα για τη χώρα και κλειδί για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση για να αλλάξουμε τη χώρα». Για τους υποψήφιους επισήμανε ότι «είναι επιλογές άξιες».

Με αφορμή ερώτηση για το περιστατικό με το παπούτσι, δήλωσε ότι «πολλοί έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας, στοιχημάτισαν μέσω των παραγώγων για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τώρα χάνουν λεφτά», «βούτυρο στο ψωμί τους» οι βίαιες αντιδράσεις.

Σχετικά με τα σπρεντ που είναι σε υψηλά επίπεδα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχει ένας προφανής φόβος στις αγορές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί και σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «ένα χρόνο μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του, ότι "υπάρχουν λεφτά", ο πρωθυπουργός, παρόλο που προσπάθησε να μας καθησυχάσει, μας έκανε τελικά περισσότερο ανήσυχους, με τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά των δηλώσεών του».

«Η πολύ κακή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έδειξε τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του. Η ΝΔ επιμένει: Υπάρχει διέξοδος. Και προτείνει συγκεκριμένο Σχέδιο για να βγούμε από την Κρίση, το οποίο επαναφέρει την Ελπίδα στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι «όλα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός περί ΄΄αυτονόητου΄΄, ΄΄πατριωτισμού΄΄, ΄΄αναγκαίων αλλαγών΄΄ αποτελούν μεγάλα ψέματα, εφόσον τα ίδια βάρβαρα μέτρα που έχει λάβει κατά του λαού και τα νέα που θα πάρει, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παντού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τραγικό τους λαούς, ενώ δεν δίνουν καμία γιατρειά στον υπεργερασμένο καπιταλισμό».

«Το αυτονόητο για τα λαϊκά στρώματα για να αποτρέψουν τα χειρότερα, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους είναι να καταδικάσουν τώρα αυτή τη πολιτική αποδυναμώνοντας με τη πάλη και τη ψήφο τους τα κόμματα της ΕΕ. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Συνέντευξη “Υπνοστεντόν”, χωρίς ουσία, νεύρο και αποτέλεσμα. Είναι προφανής η αδυναμία του πρωθυπουργού να απαντήσει στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα».

«Στη πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Όχι γιατί, δεν διολίσθησε σε μια ακατάσχετη παροχολογία, αλλά γιατί επανέλαβε χιλιοδιακηρυγμένα πράγματα χωρίς να κάνει αποφασιστικά βήματα», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Read more...

Δεν απάντησε στο "Υπάρχουν λεφτά"... Επανήλθε (μετά από 3 ερωτήσεις): Υπάρχουν λεφτά...


Συστάσεις στα ΜΜΕ...
Ο Γ. Παπαχρήστος από τα ΝΕΑ έκανε πάλι την πρώτη ερώτηση. Του υπενθύμισε ότι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη έλεγε ως υπάρχουν τα λεφτά. Ο Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει ευθέως και...

...τοποθετήθηκε γενικά πάνω στο θέμα λέγοντας πως η κυβέρνηση του συνάντησε απροσδόκητα εμπόδια και δυσκολίες. Όσον αφορά την περίπτωση της λήψης νέων μέτρων είπε πως αυτό δεν θα γίνει, προσθέτοντας όμως "Όσο πάμε καλά".

Τέλος έκανε συστάσεις προς τα ΜΜΕ, ζητώντας να μην δημιουργούν κλίμα πανικού στον κόσμο...


Η ερώτηση του Παπαχρήστου τον απασχολούσε και μετά από τις ερωτήσεις 3 δημοσιογράφων επανήλθε. "Σ' αυτό που με ρώτησε ο κύριος Παπαχρήστος "αν υπάρχουν λεφτά", απαντώ, ναι υπάρχουν. Αλλά...

...το θέμα είναι που πάνε. Στη φοροδιαφυγή πάνε, στη σπατάλη; Που πάνε;"

Αναδρομική απάντηση χωρίς και πάλι ν' απαντά στην ουσία του ερωτήματος. Τουλάχιστον πειστικά...


Read more...

ΠΗΡΕ ΤΟ... ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΙΣΩ!ΤΟ ΜΑΖΕΨΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ

/fimotro.
"Κύριε πρόεδρε κατηγορήσατε τα ΜΜΕ για πανικό. Βλέπουμε όμως ότι η κυβέρνησή σας έχει πανικό"! Χοντρή τάπα στον Παπανδρέου από τον Άγγελο Κωβαίο του...
Βήματος και του Βήματος της Κυριακής. Η ερώτηση πέρασε δεύτερη μοίρα...


Τα μάζεψε για τα ΜΜΕ ο Παπανδρέου μετά την επίθεση του Κωβαίου. "Δεν έκανα επίθεση, συστάσεις απηύθυνα προς τα ΜΜΕ για να μην καλλιεργούν κλίμα πανικού". Όταν ήταν στην κυβέρνηση η...
Ν.Δ. δεν έλεγε το παραμικρό. Τον βόλευε προφανώς η κριτική προς τον Καραμανλή. Έτσι συμβαίνει πάντα...
Read more...

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΝ (ΠΑΝΤΑ) ΕΙΔΗΣΕΙΣ...

fimotro.
ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ
Στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί τελευταία η Ελευθεροτυπία και λόγω Κύρας Αδάμ. Την πιο σκληρή και δύσκολη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό την έκανε μέχρι στιγμής, ο πολιτικός συντάκτης Πάνος Σώκος της...
Ελευθεροτυπίας. Ερώτηση στοχευμένη στα δημόσια έσοδα που πέφτουν έξω. Μέτρια η απάντηση του πρωθυπουργού με μια και σημαντική είδηση. "Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα", είπε χαρακτηριστικά...

Read more...

ΕΔΕΙΞΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ...


Η 2η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ...
Απέφυγε ο Παπανδρέου να τοποθετηθεί στην πολύ πονηρή ερώτηση της δημοσιογράφου της ΕΤ3 (φωτό στην προηγούμενη ανάρτηση) για το εάν θα παραπεμφθεί ο Καραμανλής σχετικά με τα ζητήματα των σκανδάλων και της Οικονομίας. Ο πρωθυπουργός πέταξε το μπαλάκι στη...
Δικαιοσύνη (ποια Δικαιοσύνη; όλα έχουν παραγραφεί!). Η δημοσιογράφος έφερε ως παράδειγμα τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που πριν από λίγες ώρες παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη επειδή έριξε την χώρα του στην χρεωκοπία. Γενικόλογος άρα απορριπτικός ο Παπανδρέου.

Read more...

ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Θερμό αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς δεκάδες επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο ενιαίο πλαίσιο μισθοδοσίας και να εξοικονομηθεί έως και ένα δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Από 1ης Νοεμβρίου η...
καταβολή των μισθών θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς θα έχει διαμορφωθεί το νέο μισθολόγιο. Εκτός, όμως, από τις αμοιβές, ένα ακόμα ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτό των υποχρεωτικών μετατάξεων. Οι αλλαγές που θα γίνουν με φόντο τον «Καλλικράτη» υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα επηρεάσουν περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους από τους περίπου 94.000 μόνιμους και συμβασιούχους σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Μέσα στο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν περίπου 7.000 μετατάξεις προσωπικού νομαρχιών και διαφόρων νομικών προσώπων, ενώ από 1/1/2011, οπότε και καταργούνται οι νομαρχίες, οι υπόλοιποι 10.000 υπάλληλοί τους θα μεταφερθούν αυτοδικαίως στο ανθρώπινο δυναμικό των 13 περιφερειών. Ας δούμε τι περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το κρίσιμο ζήτημα της κατάργησης πλειάδας επιδομάτων και της κατάρτισης νέου μισθολογίου για το σύνολο των υπαλλήλων. 1. Τι προβλέπουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα επιδόματα στο Δημόσιο; Κατάργηση τουλάχιστον 40 επιδομάτων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση oρισμένων στον βασικό μισθό και διατήρηση μόνο δύο βασικών επιδομάτων, του οικογενειακού και της θέσης, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Επιπλέον, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σταδιακά θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης από τους νεοπροσλαμβανόμενους το 2011. 2. Τι προσδοκά να κερδίσει το Δημόσιο από τη δραστική περικοπή των επιδομάτων; Στόχος είναι η εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά ενός δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Mε την κατάργηση δε διαφόρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω «κρυφών» λογαριασμών, εκτός κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ ετησίως. Tα δεκάδες επιλεκτικά επιδόματα κοστίζουν 5,2 δισ. ευρώ, όταν η δαπάνη για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων είναι 12,1 δισ. ευρώ. 3. Ποια επιδόματα πρόκειται να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό; Ορισμένα επιδόματα που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας, που εισπράττουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπολογιστή, καθώς και το επίδομα αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών. Eπίσης, το κίνητρο απόδοσης θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, οπότε και θα προκύψει αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. 4. Ποια επιδόματα θα καταργηθούν; Oλα τα ειδικά επιδόματα, οι αμοιβές επιτροπών και οι πλασματικές υπερωρίες. Σε ό, τι αφορά τα επιδόματα που χορηγούνται σε δημοσίους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, θα περικοπούν και θα γίνει εξορθολογισμός στις αμοιβές των συμμετεχόντων. 5. Τι θα γίνει με τα επιδόματα των εφοριακών, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών; Tα κλαδικά επιδόματα ξεπερνούν σε κόστος τα δύο δισ. ευρώ και υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να διατηρηθούν, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Οι αλλαγές, πάντως, θα επιφέρουν μεταβολές στο μισθολογικό καθεστώς. Ακόμη και για τους εφοριακούς, τελωνειακούς και εργαζομένους σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών (περίπου 22.000 υπάλληλοι), καθώς και όσους λαμβάνουν ειδικά επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, δηλαδή περίπου 2.500 υπάλληλοι), θα αναπροσαρμοσθούν οι αμοιβές (ανάλογα με τη θέση και την υπηρεσία το επίδομα ήταν πέρυσι από 989 - 2.150 ευρώ τον μήνα). 6. Πoια είναι η θέση της ΑΔΕΔΥ; Σε θέση μάχης βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ, αν γίνουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Συμμερίζεται την ανάγκη να δημιουργηθεί ενιαίο μισθολόγιο για να αρθούν οι μισθολογικές αδικίες και έχει προταθεί ως αφετηρία βασικός μισθός 1.100 ευρώ. Zητούν και αξιοκρατική εξέλιξη. Δεν μπορεί εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα στο ίδιο γραφείο να έχουν διαφορά 1.000 ευρώ στις αποδοχές τους, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος. Tην περίοδο αυτή, εάν υπάρξουν νέες περικοπές, οι συνδικαλιστές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, λέγοντας πως οι υπάλληλοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Read more...

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ


Ρεπορταζ:Η.ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ
Απο:ΕΘΝΟΣ


Την ανατροπή στον Δήμο της Αθήνας ύστερα από 24 χρόνια μπορεί να φέρει η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη, η οποία στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους....

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διενήργησε η εταιρεία «Marc» για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής» φανερώνει πολλές εκπλήξεις. Προοιωνίζεται δε ντέρμπι που θα κριθούν την ημέρα της κάλπης, μεταξύ των βασικών υποψηφίων στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεταξύ του δεύτερου και τρίτου υποψηφίου στην Περιφέρεια Αττικής.


Οσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της «Marc», ο Γ. Καμίνης βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση στην πρόθεση ψήφου από τον βασικό ανθυποψήφιό του και σημερινό δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη. Η απόσταση θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί ακόμα και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εφόσον βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα του νυν Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία σήμερα είναι σχετικά χαμηλή.


Ενα άλλο ποιοτικό στοιχείο που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών είναι ότι η δυσαρέσκεια που καταγράφεται για τον σημερινό δήμαρχο Αθηναίων είναι ευρεία τόσο εκτός όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας.


Στο ερώτημα ποιον υποψήφιο θα ψήφιζαν οι δημότες αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 31% δηλώνει ότι θα ψήφιζε τον σημερινό δήμαρχο Ν. Κακλαμάνη και το 28,5% τον Γ. Καμίνη. Επίσης το 6,8% προτιμά τον Γ. Σοφιανό του ΚΚΕ, το 4,1% τον υποψήφιο που θα αποφασίσει ο Συνασπισμός, ενώ το 7,4% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών ο κ. Κακλαμάνης αποσπά το 38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5% με ένα 5,1% αναποφάσιστων και το 14,3% να υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει.


Οσον αφορά το προφίλ των δύο βασικών υποψηφίων, οι αρνητικές γνώμες για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων είναι περισσότερες από τις θετικές. Το 49% των ψηφοφόρων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον κ. Κακλαμάνη έναντι του 47,4%, που έχει θετική και μάλλον θετική. Μάλιστα αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη έχει για τον νυν δήμαρχο Αθηναίων και το 27,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ.


Για τον Γ. Καμίνη οι θετικές γνώμες φτάνουν το 34,7% και οι αρνητικές το 26,3%, όμως το 39% των ψηφοφόρων δεν έχει διαμορφωμένη άποψη, αποτέλεσμα της χαμηλής αναγνωρισιμότητάς του.


Ο κ. Κακλαμάνης έχει μεγαλύτερη απήχηση σε ψηφοφόρους της ΝΔ, στον γυναικείο πληθυσμό και στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Ο κ. Καμίνης απολαμβάνει υποστήριξη τόσο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ενώ καταφέρνει να διεισδύσει σχεδόν ισόρροπα σε όλες τις ομάδες ψηφοφόρων, όπως αυτές χωρίζονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία με μια κάπως μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ηλικίας 18 ως 34 ετών.

Read more...

Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετατρέπουν σε προεκλογική σημαία τους τη στρατηγική τους κατά του μνημονίου, οι πολίτες αρχίζουν σταδιακά να το αποδέχονται ως τη μοναδική λύση για την εξυγίανση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που...
πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα» δύο ημέρες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, παρατηρείται σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις και μια δυναμική υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Το 50,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει η ΝΔ την επίμονη μάχη κατά του μνημονίου, ενώ το 39,1% εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μάχη αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί. Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης της Κάπα Research είναι ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών οι ψηφοφόροι αρχίζουν και πάλι να συσπειρώνονται γύρω από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποί συγκεντρώνουν και πάλι, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ποσοστό άνω του 50%, παρ΄ ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (28,7%). Το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα 7,8 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 29,1% έναντι 21,3% της ΝΔ, 7,7% του ΚΚΕ, 4,55% του ΛΑΟΣ και 2,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση του «Βήματος» οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υποστηρίζοντας στην πλειοψηφία τους ότι ήταν μια ρύθμιση των εσωκομματικών ισορροπιών (65,6%), ότι ο Πρωθυπουργός επέδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%) και ότι δεν σηματοδοτεί ισχυροποίηση της κυβέρνησης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης (53%). Φαίνεται ότι, παρά το εύρος του ανασχηματισμού, το γεγονός ότι από την κυβέρνηση απομακρύνθηκε μόνο ένα υπουργικό στέλεχος, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό νεοεισελθόντων, είχε αποτέλεσμα την επικράτηση της άποψης ότι υπήρξαν συμβιβασμοί. Παρ΄ όλα αυτά, το κυβερνητικό κόμμα διατηρεί ακέραια την εκλογική επιρροή και μετά τον ανασχηματισμό. Ταυτόχρονα οι πολίτες εμφανίζονται να αμφιβάλλουν ότι η πεντάδα των υπουργών που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις ( Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου , Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος και Παμπούκης ) θα μπορέσει να έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς την εμπιστεύεται, αρκετά ή πολύ, ένα ποσοστό 43,9%. Οταν ερωτώνται οι συμμετέχοντες στην έρευνα αν πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τελικώς την πτώχευση, οι απόψεις του διχάζονται, με το 46% να πιστεύει ότι τελικώς δεν θα την αποφύγουμε και το 43,2% να πιστεύει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οσον αφορά όμως τους υπουργούς έναν προς έναν ξεχωριστά, οι περισσότεροι εμφανίζουν περισσότερες θετικές γνώμες από τις αρνητικές, με εξαίρεση τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδη και τον νέο υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ι. Διαμαντίδη. Δημοφιλέστεροι υπουργοί αναδεικνύονται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος με 77,2% θετικές γνώμες, ο κ. Α. Λοβέρδος (71,8%), ο κ. Ι. Ραγκούσης (68%), ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (67,2%) και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (66%). Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι πολίτες πιστεύουν ότι τοποθετήθηκαν στα νευραλγικά υπουργεία τα κατάλληλα πρόσωπα, καθώς σχεδόν 6 στους 10 θεωρούν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό που πιστεύει στις ικανότητες του κ. Λοβέρδου για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στον τομέα της Υγείας. Το δύσκολο βέβαια είναι να διατηρηθεί η ίδια αντίληψη και σε βάθος χρόνου. Δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη» Περιγράφοντας το δίλημμα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν, οι έλληνες πολίτες υποστηρίζουν ότι θα δώσουν την ψήφο τους αναλόγως του αν συμφωνούν ή όχι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» (46,7%), ενώ το 25,5% τονίζει ότι θα ψηφίσει αναλόγως του αν αποδέχεται ή απορρίπτει το μνημόνιο. Το 13,3% υποστηρίζει ότι θα σταθμίσει την ψήφο του λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο αυτά ζητήματα. Οταν καλούνται να απαντήσουν αν θα επιλέξουν κάποιον υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ή με βάση τη στάση του απέναντι στο μνημόνιο, το 71,7% δηλώνει ότι θα επιλέξει με βάση την ικανότητα του υποψηφίου. Οσον αφορά λοιπόν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς να προεξοφλείται η επίδραση των δύο μηνών που προηγούνται, φαίνεται να επικρατούν τα παραδοσιακά κριτήρια ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Read more...

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Παπαϊωάννου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο κ. Λ. Παπαδήμος, τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο συμβουλευτικός ρόλος του κ. Παπαδήμου συμφωνήθηκε ύστερα...
από εκτενή συνομιλία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα μακροοικονομικής, διαρθρωτικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικών αγορών και τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, θα ασχοληθεί με τον σκληρό πυρήνα του διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος της χώρας και την προσπάθεια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, θα αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία του στα θέματα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού κλάδου. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρεται ότι δεν θα εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα παραμείνει στο γραφείο που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην διοικητής. Oκ. Λ. Παπαδήμος είναι υποστηρικτής της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Θεωρεί ότι, αν δεν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία τα επόμενα χρόνια και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων στις χώρες της ευρωζώνης, τότε οι ανησυχίες των αγορών για τα δημόσια οικονομικά θα αυξήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, καθώς θα αυξηθεί το κόστος του χρήματος. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Ιnternational Εconomy» υποστηρίζει ότι, αν δεν εφαρμοστεί μια μεγάλη και αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από την άνοδο του δημόσιου χρέους παγκοσμίως, η ανάπτυξη θα πληγεί. «Από τη στιγμή που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναπόφευκτη» , αναφέρει, «οι αγορές και οι πολίτες θα προσαρμοστούνμάλλον νωρίτερα παρά αργότεραστα νέα δεδομένα.Είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών και των επενδυτών είναι κοντόφθαλμη και θα αγνοήσει τις μελλοντικές συνέπειες που θα προκαλέσει η άνοδος του δημόσιου χρέους στα πραγματικά επιτόκια και στα πραγματικά εισοδήματα.Συνεπώς» , καταλήγει, «αν δεν υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις θα μειωθούν μεσοπρόθεσμα». Πιστεύει λοιπόν ότι μια συστηματική και αξιόπιστη οικονομική πολιτική που αντιμετωπίζει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης θα μειώσει την αβεβαιότητα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τη διατηρησιμότητα υγιών δημόσιων οικονομικών και ως εκ τούτου θα ευνοήσει τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «η εφαρμογή σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής δεν οδηγεί σε διπλή ύφεση (double dip) καθώς προφυλάσσει τις οικονομίες από σοβαρές δημοσιονομικές και οικονομικές κρίσεις». Θεωρεί εντελώς ανυπόστατα τα σενάρια διάλυσης του ευρώ και αποχώρησης κάποιου μέλους. «Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι νομικά εφικτό» απάντησε, όταν ρωτήθηκε για πιθανή αποχώρηση μέλους της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πειστικά οικονομικά και πολιτικά κίνητρα για τις χώρες-μέλη να αποχωρήσουν.Τα επιχειρήματα που έχουν υποστηριχθεί από ορισμένους οικονομολόγουςβασίζονται σε μεροληπτικά στοιχεία, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις σχετικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες αυτού του υποθετικού σεναρίου,καθώς επίσης και τη δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ,παρά τις όποιες δυσκολίες και εντάσεις, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο, όπως σημειώνει, συνοδεύεται από ευρείας φύσεως διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης της στη ζώνη του ευρώ. «Είμαι πεπεισμένος», αναφέρει, «ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και το συνεπακόλουθο βραχυπρόθεσμο κόστος είναι πολύ μεγαλύτερα εκτός ευρωζώνης. Είναι αυταπάτη να θεωρούμε ότι μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ευκολότερα τις προκλήσεις εγκαταλείποντας το ευρώ και να υιοθετώντας ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.Οι προκλήσεις αυτές συνδέονται με δομικές αδυναμίες της οικονομίας και με κοινωνικές πρακτικές οι οποίες δεν είναι συμβατές με την ενιαία νομισματική πολιτική σταθερότητας που εφαρμόζει η ΕΚΤ». Ο κ. Παπαδήμος είναι αντίθετος στην αναδιάρθρωση του χρέους. Θεωρεί ότι η επιλογή αυτή μπορεί προσωρινά να ανακουφίζει τις οικονομικές πιέσεις, μακροπρόθεσμα όμως θα έχει ανεπιθύμητες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι λογική λύση για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως σκουπίδια (junk bonds), απαντά ότι «θα ήταν ανακόλουθο η ΕΚΤ να εγκρίνει μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο της χώρας,και την ίδια ώρα να μη δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για την παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες, ακόμη και αν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν τα ομόλογα αυτά ως junk».
Read more...

Αντί για ταυτότητα, "κάρτα πολίτη"...


Έκλεισε το μάτι στους χαμηλοσυνταξιούχους...
Μέχρι το 2011 θα είναι έτοιμη η κάρτα του πολίτη. Μ' αυτήν θα μπορούμε να κάνουμε όλες μας τις συναλλαγές με το κράτος χωρίς να χρειάζεται ταυτότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε, πριν αναφερθεί στις επενδύσεις, να...

...κλείσει το μάτι στους χαμηλοσυνταξιούχους. Είπε πως ήδη μίλησε με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να βοηθηθούν μέσα στο χειμώνα που έρχεται...


Read more...

Ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ αποφεύγει τα πλάνα στο ακροατήριο...


Για να μην δούμε τα μοντελάκια;...
Φειδωλός στα πλάνα του από το ακροατήριο είναι ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ. Μας έχει ταράξει στο μονοπλάνο του πρωθυπουργού. Ελάχιστες φορές οι κάμερες που είναι στραμμένες στο ακροατήριο βγάζουν...

...εικόνες στον αέρα.

Mόνο κάποια κοντινά πλάνα υπουργών που και που βλέπουμε, ιδιαίτερα την ώρα που χειροκροτάνε.

Κακή κάλυψη, για να μην πούμε λογοκρισία της εικόνας. Τι φοβάται ο σκηνοθέτης; Μην δούμε τα μοντελάκια των κυριών που είναι στην αίθουσα;...


Read more...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


Επικριτικά ήταν τα πρώτα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ομιλίας Παπανδρέου στο Βελλίδειο, επ' ευκαιρία των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ...
ΝΔ


«Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να βαπτίζει κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής, τα λουκέτα των επιχειρήσεων ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ύφεση και την ανεργία όραμα για την ανάπτυξη», σημείωσε ο Π.Παναγιωτόπουλος. «Ό,τι και να πει ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της».

Read more...

Μήνυμα αισιοδοξίας και συλλογικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό

nooz.gr
Μήνυμα «συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης, συλλογικής απόφασης» για την αναμόρφωση της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

«Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη αυτή, δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη, ή την κερδίζουμε όλοι - όλοι μαζί - ή βουλιάζουμε όλοι μαζί», τόνισε, κάνοντας λόγο για μία «πρόκληση», που «δεν είναι κομματική», αλλά «πατριωτική».

«Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς», ανέφερε, «και όπως μαζί καταφέραμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, μαζί θα καταφέρουμε και να την αλλάξουμε ριζικά, να την αναμορφώσουμε, να την βγάλουμε οριστικά από την κρίση».

«Τη μάχη τη δίνω, τη δίνουμε και θα τη δώσουμε για την Ελλάδα, παντού. Μια μάχη, χωρίς να υπολογίζω το πολιτικό κόστος», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης». «Γνωρίζω τα προβλήματα, γνωρίζω τις δυσκολίες. Συμπάσχω με όσους φορτώνονται αμαρτίες άλλων. Αλλά αυτή η μετάβαση, όσο επώδυνη κι αν είναι, είναι ο τοκετός που γεννά μια διαφορετική Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζουν:

1. Την απελευθέρωση των φορτηγών.

2. Το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων.

3. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

4. Την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, «για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη».

5. Το νέο πλαίσιο για ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

6. Το νέο αναπτυξιακό νόμο.

7. Την εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επενδυτικές πρωτοβουλίες και όπου χρειάζεται με αποκρατικοποιήσεις.

8. Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

9. Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

10. Την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο Δημόσιο.

11. Το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και την ολοκλήρωση των διπλογραφικών συστημάτων, για να σταματήσει επιτέλους η διαφθορά.

12. Τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

13. Τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

14. Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων.

15. Το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Για τις «μεγάλες αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε:

-Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή, με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος. Ξεκινήσαμε με τον «Καλλικράτη», νομοθετήσαμε τη «Διαύγεια», βάλαμε το ΑΣΕΠ παντού, προχωρήσαμε στην χωρίς εξαιρέσεις αξιοκρατία στις προαγωγές στο Δημόσιο. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια βούληση, με το ίδιο πάθος, με έναν νέο εκλογικό νόμο, που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και κάνει τον πολιτικό υπόλογο μόνο στους πολίτες.

-Δεύτερη μεγάλη αλλαγή, δεύτερο μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους.

Ήδη, ξεδιπλώνουμε πια ένα Δίχτυ Προστασίας, που δεν υπήρχε στην αγορά εργασίας, με κίνητρα ύψους 1 δις ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ήδη, σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα. Στόχος είναι η προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Με γνώμονα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55 - 64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, που θα επιδοτείται.

Στόχος μας, στο προσεχές τετράμηνο, κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Αποφασίσαμε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες ομάδες - νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και με Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ήδη, από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διπλασιάσαμε ήδη, το 2010, το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων, και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

Και βεβαίως, θέλω να ανακοινώσω ότι θα πάρω πρωτοβουλία με τους κοινωνικούς εταίρους, να καταρτίσουμε έναν Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, έναν Χάρτη που θα αλλάζει το τοπίο του προνοιακού μας συστήματος. Θα το εκσυγχρονίσει και θα εγγυάται την ισότητα των δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη.

Αυτά τα δικαιώματα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη. Δικαίωμα στη σύνταξη, δικαίωμα στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην επανακατάρτιση, στο επίδομα αναπηρίας, στο βιβλιάριο υγείας. Όλα θα αποτυπώνονται στην Κάρτα Πολίτη.

Μέχρι το τέλος του 2011, οι πολίτες θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα με μία κάρτα, με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο.

Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις, αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνούν ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών, και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων, να κάνει ό,τι καλύτερο, ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και τον χειμώνα αυτό.

- Τρίτη μεγάλη αλλαγή: ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ήδη, έχουμε θεσπίσει ένα φορολογικό πλαίσιο, που δίνει έκπτωση από το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν αμετάβλητες τις θέσεις εργασίας. Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών, αυτών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και, μέσω της νέας επένδυσης, να δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, λοιπόν, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση, που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει, επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο, δηλαδή από το 2011. Ένα ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.

Η χώρα μας χρειάζεται και μεγάλες επενδύσεις. Και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Γι’ αυτό δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το λεγόμενο «fast track».

Στους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσουμε ένα Συμβούλιο Επενδύσεων, με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού.

-Τέταρτη μεγάλη αλλαγή: βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν. Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις. Να κλείσουν όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Να γίνει μια νέα αρχή.

- Πέμπτη μεγάλη αλλαγή: το πρότυπο της ανάπτυξης, η πράσινη ανάπτυξη.

Ήδη, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρήσαμε στην αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όλων των τεχνολογιών ισχύος περίπου 5000 MW.

Στο Αιγαίο, δρομολογούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις διασυνδέσεις των νησιών, για την αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, του πλούσιου δυναμικού των νησιών μας.

Ξεκινάμε επίσης πιλοτικές παρεμβάσεις παντού, σε κάθε δραστηριότητα, ώστε η πράσινη ανάπτυξη να μπει στη ζωή μας. Στον προγραμματισμό μας, προτεραιότητα είναι οι πράσινες γειτονιές στις ενεργειακά φτωχές περιοχές των πόλεών μας, το πράσινο ορεινό χωριό στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες, το πράσινο νησί, που είναι έργα τα οποία ξεκινούν άμεσα.

- Εκτη μεγάλη αλλαγή: επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρώτο βήμα: η Ελλάδα να πρωτοστατήσει, να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο - διδακτικά βιβλία, εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις.

Δεύτερο βήμα: το άνοιγμα του σχολείου και του πανεπιστημίου στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ανατροπές:

· Αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

· Νέο μοντέλο διοίκησης, με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας.

· Με εισαγωγή σε σχολή - με διαφορετικό εισαγωγικό σύστημα - ή ακόμη και στο πανεπιστήμιο, αντί να μπαίνει στο τμήμα, για να υπάρχει η επιλογή για τον φοιτητή.

· Με εσωτερικό σύστημα αξιολόγησης.

· Με άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων.

· Με τα ΤΕΙ μοχλό ανάπτυξης σε κάθε περιοχή.

· Με μια νέα σχέση των πανεπιστημίων με κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα, αλλά και με τις επιχειρήσεις της χώρας, και με νέες κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας συνολικά, ώστε να αξιοποιείται το ελληνικό μυαλό και να αξιοποιείται για την αξία των ελληνικών προϊόντων, για τα καινοτόμα ελληνικά προϊόντα.

«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια μάχη απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες, για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον ελληνικό λαό, απέναντι στο ΄΄δεν γίνεται΄΄. Με απόλυτη σιγουριά ότι, αυτή την μάχη, θα την κερδίζαμε μαζί. Και θα την κερδίσουμε μαζί», διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.

«Το ΄΄δεν γίνεται΄΄, να το κάνουμε ΄΄ναι, γίνεται΄΄. Με απόλυτη αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ότι μπορούμε να κάνουμε την χώρα μας όλα αυτά που έχει τις δυνατότητες να γίνει», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, λέγοντας ότι συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην ιστορία.

Επίσης, απάντησε σε όσους λένε ότι φταίει η τρόικα για τα προβλήματα στη χώρα: «Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η ΄΄τρόικα΄΄. Αλλά καμία ΄΄τρόικα΄΄, κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει».

Σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα παρατήρησε ότι κανείς δεν πίστευε ότι οι Έλληνες θα μπορέσουν να βάλουν τάξη στον προϋπολογισμό τους και να μαζέψουν τα ελλείμματά τους. Κι όμως μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακολουθεί πρωτόγνωρους ρυθμούς. Το έλλειμμα μας είναι σήμερα 7 δισεκατομμύρια λιγότερο από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο.

«Το τέλος του έτους θα το έχουμε μειώσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ. 40% λιγότερο από πέρσι», ανέφερε.


Read more...