Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ...


Τέλος μπαίνει στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ καθώς σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε...
τη σχετική συμφωνία με την ευρωπαϊκή χώρα. Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές στη χώρα που μέχρι σήμερα είναι το προσωνύμιο «φορολογικός παράδεισος». 

Μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από το ευρωκοινοβούλιο ΕΕ και Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.

«Δεν θα ανεχτούμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα ή εταιρείες με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Κάθε φορά που κάποιος διαπράττει φορολογική απάτη, στερεί χρήματα από το κράτος που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη. Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο εισηγητής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία).

Η ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν το Μάιο του 2015 να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από το Μάρτιο του 2014. Η συμφωνία συμβαδίζει επίσης με το παγκόσμιο πρότυπο 2014 σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:


εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους

διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις

αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής

αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες


Το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του με 593 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 58 αποχές.

Η ΕΕ και η Ελβετία πρέπει τώρα να συνάψουν εγκαίρως τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σε αυτή τη διαδικασία, και η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ελβετικό Κοινοβούλιο...
tvxs.gr

Read more...

Η Τουρκία μεταφέρει τζιχαντιστές του ISIL εκτός Συρίας για να σωθούν...


Καταγγελία σοκ για τον ρόλο της Τουρκίας στην σύρραξη της Συρίας... 

Πάνω από 500 τζιχαντιστές μαχητές μεταφέρθηκαν από την Συρία στην Υεμένη με αεροπλάνα που έφθασαν στην χώρα προερχόμενα από...
την Τουρκία.
Η καταγγελία-βόμβα ενός Σύριου στρατηγού δίνει μια νέα διάσταση στην μάχη που διεξάγεται εναντίον των τζιχαντιστών του ISIL στην Συρία. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Συριακών Δυνάμεων Αli Maihub κατήγγειλε ότι πάνω από 500 μαχητές του ISIL μεταφέρθηκαν από την Συρία στην Υεμένη, μέσα σε 4 αεροπλάνα τα οποία έφθασαν στην συγκεκριμένη χώρα προερχόμενα από την Τουρκία.

Το περιστατικό έγινε χθες στις 26 Οκτωβρίου, και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, δύο αεροπλάνα είχαν τα σήματα της Turkish Airlines, ένα ανήκε στο Κατάρ και ένα στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα αεροπλάνα αυτά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Άντεν, και όπως αναφέρει στην δήλωσή του ο Σύριος στρατηγός, προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν για επιβάτες 500 τζιχαντιστές μαχητές, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Συρία για σωθούν από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. 

Σημείωσε επίσης ότι στρατιωτικοί από την Σαουδαραβική Αραβία συναντήθηκαν με αυτούς τους 500 τζιχαντιστές στο αεροδρόμιο του Άντεν, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες θα έπαιρναν μέρος σε μάχες εναντίον των ανταρτών που αντιτίθενται στην Σαουδική Αραβία στην Υεμένη...
protothema.gr

Read more...

Ντομπρόβσκις: Ανοιχτό το «κούρεμα» καταθέσεων...


...αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το 2015...

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να ολοκληρωθεί...
η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του 2015, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός bail in.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της πρώην Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος.

Παράλληλα, απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και αναφέρθηκε εκ νέου στη στήριξη εφαρμογής του προγράμματος από την Κομισιόν...
newpost.gr

Read more...

Και επίσημα νέος Γ.Γ. Εσόδων ο Κουτεντάκης...


 Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης διορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της.

Επίσης, νέος Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών διορίζεται ο... Πέτρος Τριάρχης.

ΑΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση Κατρούγκαλου - ΓΕΝΟΠ για το ασφαλιστικό στη ΔΕΗ


Συνάντηση Κατρούγκαλου - ΓΕΝΟΠ για το ασφαλιστικό στη ΔΕΗ
Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους σε ό,τι αφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς επίσης και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μην δημιουργούνται στο μέλλον νέα ελλείμματα, περιλαμβάνεται στους..
στόχους του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο υπουργός περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών «τεχνοκρατικό σενάριο το οποίο δεν δεσμεύει την κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων-συνταξιούχων στον Όμιλο ΔΕΗ, αναφέροντας συγκεκριμένα την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία του Ομίλου ΔΕΗ, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες μαζί με τις εισφορές του εργοδότη αγγίζουν το 60% (24,5% εργαζόμενοι + 35% εργοδότης).

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, «ο υπουργός αντελήφθη την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος αφού η θέσπιση - εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε όλους τους ασφαλισμένους θα προϋπέθετε είτε αύξηση των εισφορών των εργαζομένων/ ασφαλισμένων στα άλλα ταμεία είτε μείωση των εισφορών για τους εργαζομένους-ασφαλισμένους στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ».

Τέλος η ομοσπονδία έθεσε το ζήτημα αριθμού εργαζομένων που συμπλήρωσαν 35ετία λίγες ημέρες μετά την ισχύ του νέου νόμου και υποχρεώνονται να παραμείνουν στην εργασία τους για 11 χρόνια επιπλέον και να συνταξιοδοτηθούν με 46 χρόνια υπηρεσίας.
BHMA

Read more...

Ο δήμος Αίγινας «κούρεψε» 4.000 ευρώ απο τα χρέη Φλαμπουράρη...


Δήμος Αίγινας: «Κούρεψε» 4.000 ευρώ απο τα χρέη Φλαμπουράρη για κατανάλωση νερού...για κατανάλωση νερού, σύμφωνα με τον Γ. Παπαχρήστο (ΤΑ ΝΕΑ)...
Το ποσό των περίπου 4.000 ευρώ από οφειλές για την κατανάλωση νερού «χάρισε» στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο δήμος Αίγινας.
Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στα «ΝΕΑ», επικαλούμενος έγγραφο που αναρτήθηκε στη...
«Διαύγεια», ο υπουργός Επικρατείας χρωστούσε από το 2010 το ποσό των 6.659,47 ευρώ.

Με απόφαση, όμως, του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη στις 31 Αυγούστου και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 14 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Επικρατείας «έσβησε» το 60% της οφειλής με το αιτιολογικό της «αυξημένης κατανάλωσης».

Έτσι ο υπουργός Επικρατείας καλείται πλέον να πληρώσει το ποσό των 2.618,76 ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 4.040,71 ευρώ.

Read more...

Μαθητική παρέλαση για το «Oχι» σήμερα στη Θεσσαλονίκη


Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με την μαθητική παρέλαση να γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μία μέρα πριν την στρατιωτική.
H παρέλαση θα ξεκινήσει στις...
11:00 το πρωί στην οδό Τσιμισκή.

Από τις 10.30 μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:

• Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη.
• Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ. Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή.
• Σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των παραπάνω οδών.

Read more...

Αγρότες και κτηνοτρόφοι «κατεβαίνουν» στην Αθήνα...



Με κάθοδο στην Αθήνα θα ξεκινήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις πιθανότατα την Πέμπτη.
Οι αγρότες δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα...
μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, που αφορούν στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να σταματήσουν να καλλιεργούν.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μαζί με τους αγρότες έχουν συμπαραταχθεί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αλιείς. Ηδη έχουν οργανωθεί ομάδες σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή για να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα κινηθούν. Ταυτόχρονα, στις περισσότερες περιοχές πραγματοποιούνται συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή.


Read more...

Τσουβαλιάζουν το πόθεν έσχες Φλαμπουράρη με άλλα 129...



Τώρα λένε από την επιτροπή της Βουλής ότι δεν είναι 70 αλλά 129 οι βουλευτές που θα «διορθώσουν» τις δηλώσεις τους - Σχεδιάζουν να στείλουν στους ορκωτούς λογιστές...
όχι την πρώτη αλλά τη διορθωμένη δήλωση του υπ. Επικρατείας...

Πρωτοφανείς πρακτικές που εγείρουν έντονους προβληματισμούς και ερωτηματικά για την σκοπιμότητα τους απεργάζονται τα επιτελεία Βουλής και Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με το «πόθεν έσχες» του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας «πιάστηκε» να έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες που κατέθεσε στην Βουλή τον Απρίλιο του 2015 μετοχές κατασκευαστικής εταιρείας αν και ο σχετικός νόμος απαγορεύει σε υπουργό να εμφανίζεται βασικός μέτοχος εταιρείας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από το «Πρώτο Θέμα» και έλαβε τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή να συνεδριάσει την περασμένη Παρασκευή και να αποφασίσει την κατά προτεραιότητα παραπομπή της συγκεκριμένης δήλωσης σε ορκωτούς λογιστές για έλεγχο. Όμως μια ημέρα μετά ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος «αποκάλυψε» ότι δίνεται η δυνατότητα στον κ. Φλαμπουράρη και σε άλλους 70 βουλευτές (εκλεγέντες Ιανουάριο – Σεπτέμβριο 2015) να υποβάλουν νέες δηλώσεις.

Σήμερα, διαρρέεται ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είναι 70 αλλά περίπου 130. Δηλαδή, μαζί με τον υπουργό βρίσκουν την ευκαιρία και άλλοι 129 να «διορθώσουν» τις «ατέλειες» των «πόθεν έσχες» τους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή «πόθεν έσχες» προσανατολίζεται να στείλει στους ορκωτούς λογιστές για έλεγχο όχι την πρώτη δήλωση του κ. Φλαμπουράρη αλλά την διορθωμένη. Την νέα δηλαδή που θεωρείται σίγουρο πως δεν θα περιλαμβάνει τις μετοχές τις εταιρείας του αποφεύγοντας με τον τρόπο τον «ενοχλητικό» έλεγχο για το μετοχολόγιο του...

protothema.gr

Read more...

Περιορισμένες προοπτικές Φτώχεια και αποκλεισμός απειλεί 26 εκατ. παιδιά και νέους στην ΕΕ


Φτώχεια και αποκλεισμός απειλεί 26 εκατ. παιδιά και νέους στην ΕΕ
Tο κοινωνικό χάσμα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο μεταξύ βορρά και νότου, αλλά και νέων και ηλικιωμένων   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βερολίνο
Οι νέες γενιές είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann υποστηρίζει πως οι περιορισμένες προοπτικές για σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής νεολαίας, σε κάθε χώρα, διευρύνουν σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικής φτώχειας και αποκλεισμού για 26 εκατομμύρια άτομα νεαρής ηλικίας.

Το 27,9% του πληθυσμού της ΕΕ που είναι κάτω των 18 ετών απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ μελανές είναι οι προοπτικές 5,4 εκατομμυρίων νέων που είναι άνεργοι, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν βρίσκονται σε μαθητεία.

Σύμφωνα με ινστιτούτο, το κοινωνικό χάσμα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο μεταξύ βορρά και νότου, αλλά και νέων και ηλικιωμένων.

Μόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία ο αριθμός των νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο από το 2007, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια από 6,4 που ήταν.

Οι νέοι αυτοί ζουν σε νοικοκυριά που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρές υλικές ελλείψεις ή μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εισόδημα.

Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 20 με 24 ετών βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα 5,4 εκατομμύρια (17,8%) ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν.

Το ποσοστό τους έχει σημειώσει αύξηση από το 2008 σε 25 χώρες της ΕΕ, σε κάποιες μάλιστα μεγάλη. Μόνο στη Γερμανία και τη Σουηδία έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές αυτής της ηλικιακής ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα στη νότια Ευρώπη καταγράφεται η πιο αρνητική εξέλιξη: στην Ισπανία το ποσοστό των νέων 20 με 24 ετών που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν αυξήθηκε από το 16,6% στο 24,8%, ενώ στην Ιταλία από το 21,6% στο 32%.

Και την ώρα που από το 2007 αυξήθηκε το ποσοστό των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια, ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών μειώθηκε στο ίδιο διάστημα από το 24,4% στο 17,8%. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι, παρά την κρίση, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν μειώθηκαν τόσο όσο τα εισοδήματα του νεότερου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος Άαρτ ντε Γκέους προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της τάσης. «Δεν αντέχουμε ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη. Η ΕΕ και τα κράτη μελη πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές των νέων», τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνάντηση με Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου Ντομπρόβσκις: Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη


Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές - δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
tsipras-ntomprobskis
Ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.
Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.
Επίσης, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι συζήτησε και το Προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παρατείνεται η αγωνία για τους δικαιούχους Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων


Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς ακόμη δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους τα σχετικά ποσά.

Η τρίτη δόση έπρεπε να έχει καταβληθεί ήδη από τις 20 Οκτωβρίου, αλλά ακόμα αυτό δεν έχει συμβεί καθώς τα ταμεία φαίνεται πως έχουν «στεγνώσει», σύμφωνα με το Mega.

Το κονδύλι φτάνει τα 225 εκατ. ευρώ και χορηγείται σε 640.000 δικαιούχους, αρκετοί από τους οποίους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Σύνταγμα και διαμαρτυρήθηκαν.

Καθυστέρηση υπάρχει και στην καταβολή της τέταρτης δόσης για την επιδότηση της σίτισης που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης και αφορά 150.000 δικαιούχους, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τα 17 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Κουρεμένο» εφέτος το επίδομα θέρμανσης...


Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και στη νέα σεζόν, έχουν κλειδώσει. Θα δοθεί επίδομα και φέτος. Θα είναι όμως «κουρεμένο», ως προς τους δικαιούχους, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να είναι χαμηλότερο και από τα 35 λεπτά ανά λίτρο.

Τα απόλυτα νούμερα, όπως αναφέρει το...
Euro2day, θα ξεκαθαρίσουν αφότου τρέξουν διάφορα σενάρια, για να καθοριστούν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε τα 105 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, να μοιραστούν με όσο το δυνατό πιο δίκαιο τρόπο και όσο το δυνατό πιο στοχευμένα, σε αυτούς που έχουν πραγματικά το επίδομα ανάγκη.

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση με τους δανειστές, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «το επίδομα δεν θα κοπεί με τίποτα», παρότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν ρίξει το κόστος σε επίπεδα που ήταν πέρυσι συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος.

Έτσι, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να αρχίσουν να τρέχουν διάφορα σενάρια στατιστικής ανάλυσης, εισοδημάτων και περιουσιακής κατάστασης ώστε έως το τέλος Οκτωβρίου, ή στη χειρότερη περίπτωση τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου να εκδοθεί η νέα απόφαση για τους δικαιούχους.

Η εντολή είναι μέσω των κριτηρίων να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων, χωρίς να αποκλείονται και μικρές μεταβολές στο ύψος του επιδόματος το οποίο ήταν πέρυσι στα 35 λεπτά το λίτρο.

«Ενδεχομένως να είναι φέτος λίγο μικρότερο» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να μπορεί να ξεκαθαρίσει στην παρούσα φάση αν ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης στο μισό (105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι) θα σημάνει και μαχαίρι στο ετήσιο εισόδημα των 30.000 ευρώ για τον άγαμο πέρυσι, στα 15.000 ευρώ.

Πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ίσχυαν τα εξής κριτήρια:

1. Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

3. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η μέγιστη επιφάνεια ακινήτου για τη θέρμανση του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος ανέρχεται στα 120 τετραγωνικά μέτρα.

4. Επίσης δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

5. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή διαμονής, ίσχυαν ανώτατα όρια επιδότησης θέρμανσης. Για παράδειγμα, στην Κρήτη ήταν 600 λίτρα ενώ στην Κοζάνη και τη Φλώρινα 3.000 λίτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και ο ανεξόφλητος λογαριασμός της περασμένης σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι δεν έχουν λάβει την τελευταία δόση από τον περασμένο χειμώνα

Read more...

Παυλόπουλος: Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης...


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο το ποια είναι τα σύνορα το καθορίζουμε εμείς, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η κυρίαρχη ελληνική πολιτεία και τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες δυνάμεις, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία και την κυριαρχία μας. Εκπτώσεις σε αυτό δεν υπάρχουν».
Αυτό το...

μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης στη Λέσχη Αξιωματικών.

«Και το απέδειξε και η χθεσινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Σε αυτό δεν υπάρχει καμιά υποχώρηση από καμιά πολιτική δύναμη, τουλάχιστον καμιά δημοκρατική πολιτική δύναμη, και σε ό,τι αφορά την αποστολή της φύλαξης των συνόρων αυτών θέλω να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό, κατά τη φύλαξη αυτή, ναι, προφυλάσσουν και υπερασπίζονται την ασφάλεια του κράτους και της Ευρώπης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σύνορα, είναι τα σύνορα των κρατών μελών της» συνέχισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφού συνέστησε κάθε φορά που μιλάμε για τους πρόσφυγές να σκεφτόμαστε ότι είναι άνθρωποι, υπογράμμισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας φυλάσσουν σήμερα και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ήτοι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οποία είναι τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους -άρα και τα σύνορα της Ελλάδας- όπως καθορίζονται κυριάρχως από αυτά. Με την ευκαιρία θέλω να διευκρινίσω ότι, με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ως προς την φύλαξη των εθνικών και, επέκεινα, ευρωπαϊκών συνόρων δεν χωρούν εκπτώσεις κυριαρχίας. Μ' άλλες λέξεις η Ελλάδα καθορίζει, επίσης κυριάρχως, και το πώς διαμορφώνεται το εν γένει καθεστώς φύλαξης των συνόρων τούτων. Στο σημείο αυτό επιθυμώ να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας -αλλά και το Λιμενικό μας Σώμα- έχουν καταδείξει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αντιμετωπίζοντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή -με εστία την Συρία- σέβονται απολύτως τον Άνθρωπο. Μένοντας έτσι πιστές στα προαναφερθέντα ανθρωπιστικά ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εμπνεόμενες από τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι Πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν τους Ικέτες, όταν κατέφευγαν στα ιερά για ν' αποφύγουν τους διώκτες τους».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο μήνυμα του εορτασμού των επετείων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του “ΟΧΙ”, καθώς και στον σημερινό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και σημείωσε: “Ο από κοινού εορτασμός των δύο Επετείων παρέχει την μεγάλη ευκαιρία να συναχθεί το εξής, κορυφαίο, δίδαγμα: Η ιστορική διαδρομή του Έθνους των Ελλήνων, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων, αποδεικνύει ότι όλες οι μεγάλες στιγμές της φέρουν την σφραγίδα των μέχρι αυτοθυσίας κοινών αγώνων των Ένοπλων Δυνάμεών μας και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λαού μας. Αγώνων που υπερασπίσθηκαν, και υπερασπίζονται πάντα, τα εθνικά μας ιδανικά, ιδίως δε τον Άνθρωπο, την Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Ειδικώς ως προς την κατά τ' ανωτέρω συμβολή των Ένοπλων Δυνάμεών μας, επιτρέψατέ μου να επισημάνω μόνον τούτο: Η καθοριστική συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες, που τιμούμε μέσω των δύο αυτών Επετείων, δεν αφορά μόνον την υπό την στενή του όρου έννοια υπεράσπιση της Πατρίδας και του Έθνους. Σχετίζονται αμέσως και με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της «δίδυμης αδελφής» της, της Ελευθερίας.

Αυτές οι δύο πρωταρχικές αξίες κατάγονται από την Αρχαία Ελλάδα και έχουν διαποτίσει τον Δυτικό Πολιτισμό, κυρίως δε τον Ευρωπαϊκό, προσδιορίζοντας τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Αφού η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι οι πυλώνες στήριξης του Ανθρώπου, στην πορεία προς την θωράκιση της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

Η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι τόσο περισσότερο συνδεδεμένες με την όλη προσφορά και αποστολή των Ένοπλων Δυνάμεών μας, όσο και οι δύο αυτές αξίες δεν συμβιβάζονται με τον φόβο. Και τούτο διότι είναι, από την φύση τους, συνώνυμες με τα ιδεώδη της Παιδείας και του Θάρρους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν αποδείξει, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια, ότι γι' αυτές η μεν Παιδεία συμπυκνώνεται κυρίως στο «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης». Το δε Θάρρος στη ρήση «Ή ταν ή επί τας».

Στην εποχή μας, και κάτω από τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις, η καταξίωση των Ένοπλων Δυνάμεών μας μέσω της ενίσχυσης του κύρους τους προκύπτει και εκ του ότι η αποστολή τους υπερβαίνει πλέον την υπεράσπιση των συνόρων μας.

Καταλήγοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα κατά τ' ανωτέρω διδάγματα των δύο Επετείων που εορτάζουμε δεσμεύουν πρώτα εμένα. Δοθέντος ότι, κατά το άρθρο 45 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων της Χώρας, που την διοίκησή τους βεβαίως ασκεί η Κυβέρνηση. Επομένως, τα όσα ήδη ανέφερα προσδιορίζουν και την στάθμη των δικών μου εθνικών ευθυνών, καθώς και το καθήκον μου ν' αναγνωρίζω και ν' αναδεικνύω με κάθε ευκαιρία το κύρος των Ένοπλων Δυνάμεων και το μέγεθος της ανεκτίμητης προσφοράς τους στο Έθνος και στον Λαό μας».

Read more...

Φόβοι για υψηλότερο τελικό απολογισμό Ξεπερνούν τους 260 οι νεκροί του σεισμού σε Αφγανιστάν και Πακιστάν


Ξεπερνούν τους 260 οι νεκροί του σεισμού σε Αφγανιστάν και Πακιστάν
Τα συνεργεία ακόμη δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε δυπρόσιτες περιοχές πιο κοντά στο επίκεντρο   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Καμπούλ
Σε τουλάχιστον 263 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό στο βόρειο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, που ταρακούνησε όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί όταν υπάρξει πρόσβαση σε απρόσιτες περιοχές, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Πακιστάν: Τουλάχιστον 228 έχουν σκοτωθεί ενώ οι τραυματίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 1.000.

Η Ινδία αναφέρει μέχρι στιγμής 33 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Στο Κασμίρ έχουν αναφερθεί επιπλέον άλλοι 2 θάνατοι.
20 φωτογραφίες
Το επίκεντρο του σεισμού των 7,5 βαθμών ήταν στην ορεινή περιοχή του Χιντουκούς και οι αφγανικές αρχές προσπαθούσαν ακόμη την Τρίτη να φτάσουν στις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το τμήμα εκείνο πλήττεται μεν συχνά από ισχυρούς σεισμούς, ο απολογισμός όμως των οποίων είναι σχετικά μικρός εξαιτίας του αραιοκατοικημένου της ορεινής περιοχής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Read more...