Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δεν τους έπεισε ο Χριστοδουλάκης για την Siemens...


Αρνήθηκε ότι οι κοινοπραξίες δεν κηρύχθηκαν έκπτωτες με δική του απόφαση, αν και τα επίσημα πρακτικά αποδεικνύουν το αντίθετο!

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ότι κατόπιν δικής της εντολής δεν κηρύχθηκαν έκπτωτες οι κοινοπραξίες, όπου μετείχε και η Siemens, επειδή δεν ήταν συνεπείς προς τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έναντι του ΟΣΕ.
Ο πρώην υπουργός όμως δεν έπεισε τα μέλη της Επιτροπής καθώς...
τα επίσημα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων του ΟΣΕ λένε άλλα και αποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες για την έκπτωση των κοινοπραξιών δεν προχώρησαν με ευθύνη του τότε εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, που ο ίδιος είχε ορίσει!
Ο Κοινοβουλευτικός

Read more...

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον!



Read more...

Οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το τραπεζικό σύστημα

nooz.gr/
Τους διεθνείς οίκους Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS, επέλεξε η διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι σύμβουλοι θα αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση».

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα έχουν διττή αποστολή: Αφ’ ενός να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), όσο και για την πρόταση της ΑΤΕ να συγχωνευθεί με το ΤΤ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Και, αφ’ ετέρου να εκπονήσουν μελέτη για μια γενικότερη αναδιάρθρωση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, με αιχμή τις τράπεζες που ελέγχει ευθέως ή εμμέσως το Δημόσιο.

Εκτιμάται ότι το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Read more...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Την χθεσινή αποκάλυψη του Fimotro για τους συμβούλους του πρωθυπουργού, κλήθηκε να σχολιάσει πριν από λίγο η Νέα Δημοκρατία. Το ΦΕΚ που δημοσιεύσαμε (και το οποίο θα έπρεπε να αποκαλύψει η Ν.Δ. εάν χειριζόταν σωστά τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά της) βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρή αντιπαράθεσης. Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε...
ότι τελικά λεφτά υπάρχουν, όπως μας έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. «Όχι βέβαια για το μισθωτό και το συνταξιούχο, αλλά για να προσλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου στρατιές συμβούλων στο προσωπικό του γραφείο, φορτώνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο από χρόνο σε χρόνο με έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης μπορεί πλέον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».
Read more...

130 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ...


Αλλά δεκαέξι περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 130, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι...
σήμερα το πρωί, από τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό οι 79 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 40 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους νοσηλευόμενους οι 9 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δύο ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Read more...

ΟΓΑ: Ευνοϊκή ρύθμιση για 250.000 οφειλέτες


Δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχει ο ΟΓΑ σε περίπου 250.000 οφειλέτες του, αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους και εργοδότες- επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α/15-7-2010).
Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις έξι (6) το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 (100 ανά μήνα).

Η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του Ασφαλιστικού Φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης. Διαδικασία για ρύθμιση εισφορών:

Α) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων εισφορών αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων Προκειμένου να ενταχθεί ο αυτοτελώς απασχολούμενος ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ, για να παραλάβει το ειδικό έντυπο «ΕΝΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ», στο οποίο θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία του.

Το έντυπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα το προσκομίσει στην ΑΤΕ για την καταβολή του ανάλογου ποσού του παραβόλου, το οποίο ανέρχεται στα 20 για όλους τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες. Η ΑΤΕ θα εκτυπώσει και θα χορηγήσει στον ενδιαφερόμενο ταμειακό παραστατικό καταβολής του παραβόλου. Με το ταμειακό αυτό παραστατικό της ΑΤΕ ο ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί στη συνέχεια στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του, στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ. Επισημαίνεται, ότι στις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να επισυνάπτεται απαραιτήτως το πρωτότυπο ταμειακό παραστατικό που χορηγήθηκε από την ΑΤΕ για την καταβολή του παραβόλου και όχι φωτοαντίγραφο αυτού.

Αιτήσεις στις οποίες έχουν επισυναφθεί φωτοαντίγραφα ταμειακών παραστατικών ή που έχουν διαβιβαστεί με Fax δε θα γίνονται δεκτές.

Β) Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών εργοδοτών - επιχειρήσεων Οι εργοδότες - επιχειρήσεις, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΓΑ, θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Περιφερειακά Υποκαταστήματα).

Για τις επιχειρήσεις το ποσό του παραβόλου κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής από 50 μέχρι 400.

i-reportergr.com/
Read more...

Άλλες δύο αυτοκτονίες λόγω κρίσης

Πένθος σε Ηράκλειο και Λαμία

protothema.gr
Δύο ακόμη οικογένειες στο Ηράκλειο και την Λαμία θρηνούν τον οικειοθελή χαμό δικών τους ανθρώπων, που έβαλαν τέλος στις ζωές τους επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν τα χρέη που τους δημιούργησε η κακή οικονομική τους κατάσταση, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης!

Στο Ηράκλειο Κρήτης, τρία ανήλικα παιδιά έμειναν ορφανά, όταν ο πατέρας τους στήριξε στο μέτωπό του ένα κυνηγετικό όπλο και τράβηξε τη σκανδάλη… Ο 35χρονος ελεύθερος επαγγελματίας είχε πάρει δάνεια για να χτίσει σπίτι και για να αγοράσει αυτοκίνητο, αλλά οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά και δεν μπορούσε να ξεχρεώσει τις τράπεζες. Πριν από τον θάνατό του, είχε καταναλώσει αλκοόλ και είχε ενημερώσει φίλους και συγγενείς με μηνύματα γεμάτα υπονοούμενα στα κινητά τους.

* Στην Λαμία, ο γιος ενός 59χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού δοκίμασε το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του, όταν άνοιξε την πόρτα της αποθήκης στην επιχείρηση που διατηρεί και αντίκρισε τον πατέρα του να κρέμεται από μια αυτοσχέδια αγχόνη! Ο 59χρονος αυτόχειρας είχε αφήσει τρία σημειώματα στην οικογένειά του, με τα οποία εξηγούσε ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία ήταν οικονομικοί.

Read more...

Σύγκρουση δύο F16- σώοι οι πιλότοι

Εντοπίστηκαν οι δύο χειριστές των δύο F16 που συγκρούστηκαν νωρίτερα νότια της Κρήτης, νοτιοανατολικά της νήσου Χρυσή (Γαϊδουρονήσι). Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου χειριστή. Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι έχει εντοπιστεί και ο τρίτος χειριστής. Οι πιλότοι μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Τα δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια πτήσης με αποτέλεσμα να συντριβούν. Τα μαχητικά ανήκουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος. Συνολικά οι επιβαίνοντες ήταν τρεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους χειριστές έκανε χρήση του μηχανισμού εκτίναξης του καθίσματος του.

Αμέσως άρχισαν εντατικές έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό των επιβαινόντων.

Read more...

Δίκες-εξπρές για εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων ...



Εντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κινήθηκαν κάτω από τον στόχο και τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτόν προχωρεί σε δίκες-εξπρές για την εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων που...
εκκρεμούν στα δικαστήρια, ενώ αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. παρουσία όλων των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και αυτό διότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων του τρέχοντος μηνός. Παράλληλα χθες ελήφθη η απόφαση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα στοιχεία των εσόδων που εισπράττουν οι εφορίες και να ενημερώνει άμεσα τις κεντρικές υπηρεσίες για τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες στα έσοδα, στην πορεία των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη κτλ.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες δόθηκε εντολή στους διευθυντές του υπουργείου να επισπεύσουν τις διαδικασίες είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, να σταλούν άμεσα τα εκκαθαριστικά σημειώματα τόσο για τις φορολογικές δηλώσεις όσο και για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και να τοποθετηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι νέοι διευθυντές σε όλες τις εφορίες της επικράτειας.

Επίσης, στο πλαίσιο είσπραξης εσόδων, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν ταχύτερες οι διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και να εισπραχθεί μέρος έστω των 33 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι το σύνολο των ποσών των προσφυγών.

Δίκες-«εξπρές»
Εν τω μεταξύ, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετικά μέτρα για την ταχύτερη εκκαθάριση φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να εισρεύσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στα ταμεία του κράτους βεβαιωμένες οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων από φόρους ή φορολογικές παραβάσεις. Οι διατάξεις για να διεξάγονται φοροδίκες-«εξπρές» από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια αναμένεται να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέσα στον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της απονομής της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε σε μέτρα που θα αφορούν πολίτες οι οποίοι φαίνονται να παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία ή να ξεχνούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο κ. Καστανίδης συγκεκριμένα είπε ότι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκος επεξεργάζεται με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίσεις που θα θεσπιστούν ειδικά για τη φορολογική δίκη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καστανίδης δεν ανέφερε ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά. Πηγές ωστόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης τόνιζαν ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία οι νέες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν τον πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων και δεν θα ανοίξουν νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών από φορολογουμένους.

BHMA.


Read more...

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Μειωμένα κατά 26,8% ήταν τα μετά φόρων κέρδη της ΔΕΗ κατά το α' εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινο διάστημα. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 347,9 εκατ. ευρώ έναντι 475,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2009. Αναφορικά...
με τα προ φόρων κέρδη, έφτασαν τα 463,6 εκατ. ευρώ έναντι 636,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2009. Το α' εξάμηνο του 2010, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2,89 δισ. ευρώ από 2,99 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Read more...

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Μαχαίρι» 1 δισ. ευρώ στις δαπάνες Υγείας, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία, περιορισμό στο 8% - 9% (από 14,5% σήμερα) του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ώστε να παραμείνει μόνο το...
10% των ειδικοτήτων) προβλέπει το σχέδιο των παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό για το 2011 με βάση τον νέο νόμο. Στις παρεμβάσεις αυτές δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «τις προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος και δεν αποτελούν νέα μέτρα». Ανδρ. Λοβέρδος «Δεν θα υπάρξουν άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις - αλλαγές στο Ασφαλιστικό», είπε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οπως τόνισε ο Α. Λοβέρδος, «η νέα αναλογιστική μελέτη, η οποία συντάσσεται και θα ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2010, θα δείξει ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα 'αντέχει' μέχρι το 2060, με περισσότερη ασφάλεια από ό,τι όταν σχεδιάζαμε το Ασφαλιστικό τον Δεκέμβριο του 2009 και το Φεβρουάριο». Με βάση το χρονοδιάγραμμα του νέου νόμου (και του Μνημονίου): Εως τον Ιούνιο του 2011 θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, αν χρειαστεί με βάση την αναλογιστική μελέτη. Εως το Μάρτιο του 2011 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων και των συντάξεων (εφόσον διαπιστωθούν ελλείμματα θα περικοπούν τα ποσά των μελλοντικών συντάξεων). «Ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης που η αναλογιστική μελέτη θα δείξει ποια είναι η κατάστασή του θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα δεδομένα του», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος. Από την 1η Ιουλίου του 2011 θα ισχύσει νέα μικρότερη λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς, ωστόσο, να θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015 ή έχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα ένσημα (3.600), δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου, αν και στο Μνημόνιο τονίζεται ότι η λίστα θα ισχύει για όλους. Για τη νέα λίστα θα γίνουν συζητήσεις με τους φορείς και θα επικαιροποιηθούν τα πορίσματα τα οποία ήδη υπάρχουν, δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης. Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα Ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). «Μεγάλος Αδελφός» Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου. «Η ηλεκτρονική παρακολούθηση, σε πρώτη φάση, θα αφορά τα φάρμακα, ενώ αργότερα θα επεκταθεί στο σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων», προανήγγειλε η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, παρουσιάζοντας το σχετικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μειώσει την ετήσια δαπάνη των 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης) και να περιορίσει την κατευθυνόμενη και παράνομη συνταγογράφηση, την εικονική χρήση συνταγών κ.α. Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΕ γιατί στο συγκεκριμένο ταμείο, όπως είπε ο Α. Λοβέρδος, «το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει επιτρέψει να εκφραστεί αυτό που εκφράστηκε στα υπόλοιπα Ταμεία, παρατηρείται μία αντίσταση». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λόγω των ελέγχων, τον Ιούλιο η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 27,79% στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, κατά 24,34% στον ΟΓΑ και κατά 20% στον ΟΑΕΕ. Επανεξέταση επιδομάτων Eπανεξέταση της χορήγησης ειδικών επιδομάτων ανεργίας, της τάξης των 1.000 - 1.500 ευρώ που δίνονται επί σειρά ετών προανήγγειλε ο υφυπουργός Oικονομικών Φ. Σαχινίδης. Το παραπάνω θα υλοποιηθεί βάσει της υποχρέωσης της Ελλάδας να συντάξει μελέτη για την κοινωνική πολιτική στους επόμενους μήνες. Στόχος είναι η επανεξέταση της συνολικής επιδοματικής πολιτικής του Δημοσίου, καθώς δαπανώνται υψηλά ποσά με χαμηλή αποτελεσματικότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται επιδόματα χωρίς έλεγχο των εισοδηματικών συνθηκών όσων τα λαμβάνουν. Οι αλλαγές στη διαιτησία Εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικάτα θα μπορούν να προσφύγουν στη διαιτησία εφόσον διαφωνούν με τις προτάσεις του διαμεσολαβητή, ενώ στις αποφάσεις που θα λαμβάνει στο εξής ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας θα λαμβάνεται υπόψη η ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους, καθώς και η διατήρηση ή η δημιουργία θέσεων εργασίας. Την ενδιάμεση αυτή «λύση θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του Π.Δ. για την αλλαγή του καθεστώτος της διαιτησίας σε εφαρμογή του Μνημονίου. «Θα εκπληρώσουμε αυτή την υποχρέωσή μας? στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σχέδιο του Διατάγματος θα φύγει προς τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας», δήλωσε, χθες, ο Α. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας ότι ολοκληρώθηκε η προεργασία σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Η προωθούμενη διάταξη, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι πλήρως συμβατή με την οδηγία του Μνημονίου που έχει ζητήσει «να ισχύουν διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια» και να λειτουργήσει μία «ανεξάρτητη επιτροπή από διαιτητές». 321 συνταξιούχοι - φαντάσματα Στα 100 εκατ. ευρώ φτάνει η «κλοπή» συντάξεων από τα Ταμεία (συντάξεις που εισπράττουν τρίτοι για λογαριασμό ατόμων που δε ζουν, διπλές συντάξεις και ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε μη δικαιούχους), αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και της συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, 321 άτομα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει. Βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άτομο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η σύνταξή του πριν από ένα μήνα, συνταξιούχοι που... έχουν πεθάνει πριν από 5, 6, 7 χρόνια. Από την πλευρά του υπουργείου ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα: Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80 - 100 εκατ. ευρώ το χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν άμεσα την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και Ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα φανεί ότι οι συνταξιούχοι στη χώρα μας δεν είναι 2,6 εκατ. αλλά ίσως και 200.000 λιγότεροι...
Read more...

Πώς του επιτρέψανε;... Πόσοι συνταξιούχοι έχασαν τα δωρα και τα επιδόματα τους για να τα σπαταλήσει ο Κοκός σε μαλ.........ς;


Πώς επετράπη στον Τεως και στην Κοκοοικογένεια να τελέσει γάμο στην Ελλάδα με τόσα έξοδα όταν χρωστάει στο Ελληνικό δημόσιο μερικά εκατομμύρια Ευρώ;
Μετά τον θάνατο της Φρειδερίκης (η οποία με βάση την διαθήκη του βασιλιά Παύλου είχε την επικαρπία) το Μον Ρεπό πέρασε στην κυριότητα του τέως. Αυτός δήλωσε στην εφορία Κέρκυρας ότι η αξία του Μον Ρεπό ήταν 5.880.000 δραχμές ενώ για το οικόπεδο δεν δήλωσε τίποτα.
Η Οικονομική Εφορία Κέρκυρας στον έλεγχο που έκανε, έκρινε την αξία του Μον Ρεπό σε 685.000.000 δραχμές (20.730.000 για το ανάκτορο και 645.730.00 για το οικόπεδο). Με βάση την εκτίμηση αυτή, η εφορία βεβαίωσε οφειλόμενα χρέη από τον τέως 160.666.000 κύριο και...
95.912.000 πρόσθετο φόρο.
Εκείνη την εποχή, δηλαδή την δεκαετία του 1989, ο τέως ως κοινός φοροφυγάδας ζήτησε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ μία συνολική ρύθμιση. Από την μεριά της κυβέρνησης στις σχετικές επαφές, που άρχισαν το 1985, πήραν μέρος οι τότε υπουργοί Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας και Γεωργίας Γιάννης Ποττάκης και από την πλευρά του τέως ο απόστρατος αξιωματικός Π. Παπανικολάου.
Η ρύθμιση θα βασιζόταν σε μια μορφή συμβιβασμού με βάση το άρθρο 871 κ.ε. του Αστικού Κώδικα. Τα βασιλικά ακίνητα θα μεταβιβάζονταν στο Δημόσιο με εξαίρεση 1.612 στρεμμάτων στο Τατόϊ. Σε αντιστάθμισμα θα σταματούσε κάθε διεκδίκηση του δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του τέως.
Αν και με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δημόσιο αναγνώριζε ιδιοκτησία στους Γλίξμπουργκ, η λύση του συμβιβασμού φαινόταν εκείνη την εποχή ως επωφελής και οριστική ρύθμιση. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 1987 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανήγγειλε (με αρκετό λαϊκισμό, είναι αλήθεια, γιατί δεν υπήρχαν αγροί) στον εορτασμό του Κιλελέρ ότι η βασιλική περιουσία θα δινόταν στους ακτήμονες. Οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν όμως ήταν ραγδαίες, η χώρα έπεσε στην δύνη του σκανδάλου Κοσκωτά και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και η ρύθμιση της βασιλικής περιουσίας ξεχάστηκε.
Πόσοι συνταξιούχοι έχασαν τα δωρα και τα επιδόματα τους για να τα σπαταλήσει ο Κοκός σε μαλ.........ς;

Read more...

ΦΕΚ 1300/17-8-2010: Τελικά, λεφτά… υπάρχουν!...


Από το "ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ"
Ένα ΦΕΚ σαν όλα τ’ άλλα; Δεν παρατηρείτε τίποτα περίεργο; Ίσως μόνο την ημερομηνία δημοσίευσης… Δύο μέρες μετά το δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, καύσωνος και των καθιερωμένων “μπάνιων του λαού”. Ας το προσέξουμε...
όμως περισσότερο…
Προσπερνούμε τις εγκρίσεις υπερωριών κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων κλπ, για να εστιάσουμε στη διπλανή συμφωνία εκτέλεσης έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την εταιρία “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε. (σελ. 4 του ΦΕΚ).
Στη σελ. 4 λοιπόν, ορίζονται τα εξής:
Επαναλαμβάνω το ποσό με μεγαλύτερους και εντονότερους χαρακτήρες:

€ 21.819.070,00 !!!!

Με άλλα λόγια, σχεδόν 22 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 3 κρατικών ιστοσελίδων! Θυμίζω πως πριν ένα χρόνο περίπου είχε προκαλέσει αίσθηση – και δικαίως – το 1 εκατομμύριο που είχε κοστίσει η νέα ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου… Τότε βέβαια είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νυν πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι… “Λεφτά υπάρχουν“!
Δεν μας διευκρίνισε σε ποιές ακριβώς τσέπες υπήρχαν τα λεφτά και πως ήταν διατεθειμένος να τους τα αποσπάσει. Οι διευκρινίσεις πάντως του αρμόδιου υπουργείου, ότι το έργο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος του, δεν είναι καθόλου πειστικές.
Ενώ λοιπόν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καλούνται να κάνουν οικονομικές θυσίες και να “βάλουν πλάτη” προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του διαβόητου μνημονίου, ενώ αποστερούνται απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία δημόσιων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική κ.α., φαίνεται ότι συνεχίζεται να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα, συχνά με ύποπτους αποδέκτες! Άραγε δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ικανοί νέοι επιστήμονες για να “στήσουν” αυτές τις ηλεκτρονικές “πύλες” (portals); Και αν δεν υπάρχουν και ήταν αναγκαίο να επιστρατευτεί κάποια ιδιωτική εταιρία όπως η Unisystems, στην οποία φέρεται να έχει ανατεθεί το έργο, δεν γινόταν να επιτευχθεί πιο συμφέρουσα για το δημόσιο συμφωνία; Και αν δε γινόταν ούτε αυτό, μήπως σε τελική ανάλυση ήταν προτιμότερο να απορριφθεί το έργο ως ασύμφορο και να διατεθούν τα 22 εκ. ευρώ για πιο χρήσιμες υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, ή ανθρώπινους πόρους όπως καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, πυροσβέστες ή για να ανακουφιστούν κάποιοι συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας;
Για να μη φανεί πως επιρρίπτουμε ευθύνες γενικά και αόριστα, ορίστε ποιος υπογράφει την παραπάνω συμφωνία στο ΦΕΚ:
Δε λέμε πως ο κ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα έχει τη φήμη έντιμου πολιτικού, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και ότι υπάρχει με βεβαιότητα κάτι νομικά επιλήψιμο στη συμφωνία. Αλλά οπωσδήποτε ως ανώτερος ιεραρχικά πολιτικός προϊστάμενος φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις, καλύτερες από αυτές που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΜΕ. Και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις και ατασθαλίες να “πέσουν κεφάλια” άμεσα και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ακύρωση της συμφωνίας ή επαναδιαπραγμάτευσή της με ευνοϊκότερους για το δημόσιο όρους. Διαφορετικά ο κ. Ρέππας να είναι προετοιμασμένος να υποστεί τις συνέπειες, όπως και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και οι συνέπειες φοβούμαι πως δεν θα είναι απλά το περίφημο “πολιτικό κόστος”…


Read more...

Μειονοτικό «τoυρκικό» συνδυασμό ετοιμάζουν για τον δήμο Κομοτηνής...


Καλά πληροφορημένη η εφημερίδα «ο Χρόνος», παρουσιάζει τα γεγονότα έτσι όπως είναι.
Στην Κομοτηνή σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το τουρκικό προξενείο επέβαλε και κατεβάζει οριστικά ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό για τον δήμο Κομοτηνής με υποψήφιο δήμαρχο τον πρόεδρο της Ένωσης «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει καθαρά ότι και στο νομό Ξάνθης το θέμα με τους ανεξάρτητους μειονοτικούς συνδυασμούς, δεν έχει...
ακόμη «κλείσει». Είναι κάτι που το είχαμε επισημάνει στα blog εδώ και καιρό (δες εδώ) και φυσικά αλλάζει κατά πολύ τα εκλογικά δεδομένα στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου για το Δήμο Κομοτηνής…

Read more...

Κραχ στις βάσεις...



Εντονο προβληματισμό και ανάγκη για άμεση αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης -όπως προανήγγειλε και η Αννα Διαμαντοπούλου για το 2013-14- προκαλεί η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δείχνει ένα ...


χρεοκοπημένο εξεταστικό σύστημα, που δημιουργεί χαοτική κατάσταση στην Παιδεία και χιλιάδες νέους ανθρώπους που βρέθηκαν σε τρομερά αδιέξοδα στην προσπάθεια επιλογής των σπουδών.
Σχολές που μέχρι σήμερα είχαν τρομερή ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων, όπως οι Παιδαγωγικές, φέτος πήραν την... κατιούσα, αφού οι νέοι είδαν ότι η Εκπαίδευση δεν έχει μέλλον πλέον, ενώ αντίθετα σχολές που οδηγούν σε άλλες δημόσιες θέσεις, όπως αυτές των αστυφυλάκων, έφτασαν στα ύψη.

Κρίση
Πυξίδα για τις επιλογές των υποψηφίων αποτέλεσε και η οικονομική κρίση, καθώς όπως φαίνεται τα παιδιά, ακόμη και αν είχαν καλύτερες δυνατότητες, προτίμησαν να εισαχθούν σε σχολές κοντά στα σπίτια τους και όχι στις υψηλόβαθμες κεντρικές, σε μια προσπάθεια να μην επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα τις οικογένειές τους.

Οσο για την κατάργηση της βάσης, αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εισάγονται σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια υποψήφιοι που στην ουσία έδωσαν -στις εξετάσεις- «λευκή κόλλα».

Σε πολλές σχολές εισήχθησαν με βαθμούς που ξεκινούν από 0,91 και 868 μόρια (!), ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 υποψήφιοι μπήκαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με βαθμούς κάτω της βάσης.

Ερωτήματα
Και εδώ τίθενται ερωτήματα, όπως: Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά;

Θα σπουδάσουν σε τέτοιες σχολές ή θα κάνουν μία τυπική εγγραφή και μετά θα αναζητήσουν αλλού τη μοίρα τους; Τι θα απογίνουν τα τμήματα αυτά και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των αποφοίτων τους;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω θα κληθεί να δώσει τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που παραδέχτηκε ότι το σύστημα είναι «διαλυμένο» και ήδη προετοιμάζεται για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Το βασικό συμπέρασμα όμως από τη φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής είναι ότι οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε πραγματικό πανικό όσον αφορά τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Πάντως και φέτος, εκτός των ΑΕΙ έμειναν 21.821 αγόρια και κορίτσια, τα οποία θα πρέπει ν’ αναζητήσουν τη μοίρα τους ή στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας ή να πάρουν τον δρόμο του εξωτερικού.

Νικ. Τρίγκα - Μιχ. Νιβολιανίτης ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ 300.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
(από την Καθημερινή)
Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο καθώς και με μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεών τους εκτός Ελλάδος, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία, προειδοποιούν οι μικρομεσαίοι, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην ίδια φορολογική πολιτική και δεν δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στη...
μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 375.180 επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» και 176.700 εξ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «λουκέτου» μέχρι το τέλος του 2011, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 305.000 θέσεων εργασίας. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα γίνουν περί τις 120.000 απολύσεις. Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) σε συνεργασία με την εταιρεία Marc για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 960 επιχειρήσεων με 0-49 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, στο διάστημα από 15 έως 28 Ιουλίου 2010 το 44,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο παύσης εργασιών τους, ενώ σχεδόν 2 στους 10 ερωτηθέντες επεσήμαναν σημαντικό κίνδυνο παύσης των εργασιών τους. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος «λουκέτου» στον τομέα της μεταποίησης (50%), στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (το ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους αγγίζει το 60%) και στην Αττική όπου σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις αμφιβάλλει εάν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και το επόμενο διάστημα, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Ηδη μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2010, το 21,9% προχώρησε σε μείωση προσωπικού και μόλις το 3,6% σε αύξηση. Επομένως, το καθαρό ποσοστό επιχειρήσεων που προχώρησε σε μείωση προσωπικού είναι 18,3%, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 88.000 θέσεων εργασίας. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις άλλες 104.000 χαμένες θέσεις του β΄ εξαμήνου. Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση και το επόμενο εξάμηνο, καθώς το 27,7% των ερωτηθέντων που απασχολούν εργαζομένους δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως χαθούν περί τις 120.000 θέσεις εργασίας. Ακόμη, όμως, και όσοι έχουν διατηρήσει το προσωπικό τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των μισθών ή προχωρούν στη μείωση ωρών και ημερών εργασίας. Το 40% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των μισθών, ποσοστό που στη μεταποίηση φτάνει στο 50%. Σε μείωση ημερών ή ωρών εργασίας προχώρησε το 30% των επιχειρήσεων. Ειδικά στη μεταποίηση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40% και στις επιχειρήσεις με πάνω από 10 άτομα προσωπικό φτάνει το 50%. Επίσης, το 80,2% των επιχειρήσεων καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, 77,8% κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του 2010 μείωση τζίρου, 79% μείωση ρευστότητας, 76,1% μείωση παραγγελιών και 52,3% μείωσε τις επενδύσεις. Εντονη είναι η αντίδραση των μικρομεσαίων στην περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, καθώς το 71,5% θεωρεί ότι θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον τζίρο τους. Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι είχαν τη δυνατότητα έως τώρα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ το 50% των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δήλωσε ότι αναγκαστικά προχώρησε σε ανατιμήσεις. Η φορολογία φαίνεται ότι αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των επιχειρηματιών. Το 26% σκέφτεται να μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης εκτός Ελλάδος, ποσοστό που φτάνει στο 30,2% στον κλάδο της μεταποίησης και στο 33% στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Αττική. Η υψηλή φορολογία και η γενικότερη αρνητική στάση έναντι των μέτρων της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα το 43,5% να θεωρεί ως αποτελεσματική αντίδραση την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο. Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος εάν η οργάνωση παροτρύνει τα μέλη της σε μια τέτοια αντίδραση δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα στο μέλλον». Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ καταφέρθηκε εναντίον του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, υποστηρίζοντας ότι «από έναν μικρό κύκλο γνωριμιών και συμφερόντων καθοδηγείται η οικονομία και ελήφθησαν οι αποφάσεις του Μνημονίου».

Read more...

ΕΙΚΟΣΙ ΝΕΟYΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ : Κων/νος Ζούλας
(από την Καθημερινή)
Παρά την προχθεσινή αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού να σταματήσει η ανασχηματολογία, δεν ήταν και χθες λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκαν προθύμως να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις εντείνοντας έτσι την αίσθηση ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα περιορισθεί μόνο σε μεμονωμένες αντικαταστάσεις όσων τυχόν μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση, αλλά θα...
επισπεύσει και τις δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για τις οποίες έκανε λόγο τη Δευτέρα ο κ. Γ. Πεταλωτής. Τη σχετική φημολογία, άλλωστε, ενίσχυσε η διαρροή και μιας απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού που είχε περάσει ώς χθες απαρατήρητη, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εν μέσω των «κυβερνητικών διακοπών» στις 6 Αυγούστου. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί «άμεση την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού του γραφείου» και αποφάσισε να προχωρήσει σε 20 έκτακτες προσλήψεις συμβούλων και συνεργατών του, οι οποίοι και προφανώς θα συνεπικουρήσουν τον νέο τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης τον οποίο προανήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον δε ότι στη σχετική απόφαση προσδιορίζονται επακριβώς όχι μόνον οι ιδιότητες των νέων αυτών συνεργατών (σύμβουλοι σχεδιασμού στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης, διοίκησης κ.λπ.), αλλά και η αμοιβή τους, η οποία θα είναι συνολικώς για φέτος 212.000 ευρώ και για καθένα από τα επόμενα χρόνια 642.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά, από τις χθεσινές δηλώσεις «ανασχηματολογίας» μεγαλύτερη αίσθηση έκανε αυτή του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου (Κανάλι 1) καθώς διέψευσε ως εντελώς ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μετακινείται στο Μαξίμου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, συζητήσεις που έχει ο ίδιος με τον κ. Παπανδρέου. «Δεν έχω ενδείξεις ότι υπάρχει τέτοια σκέψη στο μυαλό του» είπε, αλλά πρόσθεσε βέβαια ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις οριστικές του αποφάσεις και ότι «είναι ζήτημα αρχής ένας υπουργός να διατελεί στην υπηρεσία του αρχηγού της κυβέρνησης». Μεταφέροντας επίσης το πνεύμα των αναμενόμενων αποφάσεων, ο κ. Γερουλάνος θέλησε να μειώσει τη σημασία που τους προσδίδει ο Τύπος -«δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτόν τον ανασχηματισμό» είπε χαρακτηριστικά- και άφησε να εννοηθεί ότι αποκλειστική στόχευση του κ. Παπανδρέου είναι να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, υπονοοώντας έτσι ότι δεν θα υπάρξουν πολλές αλλαγές σε πρόσωπα. Παρεμφερείς ήταν οι απαντήσεις που έδωσε και ο κ. Π. Ευθυμίου, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε του ανασχηματισμού, λόγω του θεσμικού ασυμβίβαστου που έχει ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Κ. Γείτονας είπε (στη ΝΕΤ) πως «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το ταχύτερο για να τελειώνουμε» χαρακτηρίζοντας βλαπτική την ανασχηματολογία, στην οποία πάντως δέχθηκε να μετάσχει... Νέες ανακοινώσεις Αύριο, τέλος, αναμένονται από την Ιπποκράτους και νέες ανακοινώσεις για υποψηφίους δημάρχους στη Β΄ Αθήνας, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται και οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΣΟΚ που μετρούν, μεταξύ άλλων, την απήχηση των κ. Γ. Καμίνη, Γ. Σγουρού, Γ. Μίχα, και Στ. Μπένου για την Περιφέρεια της Αττικής, όπως και της κ. Φώφης Γεννηματά και Γ. Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας.
Read more...

ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ Ή ΔΑΝΕΙΑ...


Στο επίκεντρο του ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή βρίσκεται, μετά από πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών, η πρακτική πιστωτικών ιδρυμάτων να προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους σε αυτά...
λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, για την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί (όλο) το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών. Τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά. Πρόκειται, ωστόσο, για προδιατυπωμένους όρους που χαρακτηρίζονται συχνά από αδιαφάνεια και αιφνιδιάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι, άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διαπραγματευτούν. Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Η προστασία αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πλέον οι καταβολές μισθών και συντάξεων γίνονται συνήθως μέσω των τραπεζών. Η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης. Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών».
Read more...

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΗ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Tην δημιουργία κινητών μονάδων υποδοχής καθώς και η δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής μη νόμιμων μετανάστων σε Έβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέχρι τα τέλη του 2011, ενδεικτικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ το καθένα, περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών...


που κατέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης στο έγγραφο αναφέρεται η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας Ασύλου η οποία θα τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2011 και η ριζική αναμόρφωση της διαδικασίας παροχής του ασύλου. Παράλληλα επιδιώκεται η σύνεψη διμερών Συμφωνιών Επανεισδοχής με κράτη από τα οποία υπάρχουν υψηλές μεταναστευτικές ροές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ανάλυση Κινδύνου του Frontex για το 2009, στην Ελλάδα εντοπίζεται το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2010 το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 82%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Eurostat το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2009 με Φεβρουάριο 2010 η Ελλάδα ήταν 6η στην Ε.Ε. με βάση τον αριθμό κατατεθειμένων αιτημάτων ασύλου.

Read more...

ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2013


Ρεπορτάζ : Νίκος Μάστορας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η αναγκαιότητα αλλαγής του εξεταστικού συστήματος επισημάνθηκε χθες απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο αρμόδιος για τις βάσεις υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των βάσεων υπεραμύνθηκαν της κατάργησης της βάσης του δέκα. «Αφενός εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων...
κάθε χρόνο, αφετέρου πριν καταργηθεί η βάση του 10 οι αποτυχόντες πήγαιναν στο εξωτερικό ή στην ιδιωτική εκπαίδευση» είπαν. Ηυπουργός και ο υφυπουργός δήλωσαν όμως ότι με αφορμή και τα φετινά αποτελέσματα, τον επόμενο κιόλας χρόνο θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μελετάται να θεσπιστεί ελεύθερη πρόσβαση με βάση το απολυτήριο του Λυκείου στις σχολές χαμηλής ζήτησης, να συμπτυχθεί ο χρόνος των εξετάσεων (τώρα διαρκούν σχεδόν δύο μήνες...) και να μειωθούν οι εμπλεκόμενοι καθηγητές, καθώς το ισχύον σύστημα παρουσιάζει ακραία φαινόμενα. Για παράδειγμα, είπε ο κ. Πανάρετος, φέτος λειτούργησαν 2.020 επιτροπές εξετάσεων με 30.165 εκπαιδευτικούς για 106.189 υποψηφίους, ενώ μια από τις κατηγορίες εξεταζομένων, αυτή των αποφοίτων ΕΠΑΛ που διεκδικούσαν θέση στα ΑΕΙ περιελάμβανε μόλις... 372 υποψηφίους, για τους οποίους υπήρχε ξεχωριστός εξεταστικός μηχανισμός. Εξάλλου, οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2011 θα παρακολουθήσουν την Α΄ Λυκείου, θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας το 2013-14 με εντελώς καινούργιο εξεταστικό σύστημα, το οποίο μελετάται ήδη. Στο νέο σύστημα ουσιαστικό λόγο θα έχουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η εισαγωγή, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η κ. Διαμαντοπούλου, θα γίνεται πλέον σε σχολές και όχι σε συγκεκριμένα Τμήματα, στα οποία οι εισαχθέντες θα κατευθύνονται από το δεύτερο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Εν τω μεταξύ, με βασικά κριτήρια την επαγγελματική αποκατάσταση και την εγγύτητα στον τόπο διαμονής, λόγω της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως επέλεξε σχολή η πλειονότητα των υποψηφίων. Ετσι οι παιδαγωγικές σχολές έπεσαν φέτος λόγω των μειωμένων προσλήψεων, ενώ ανέβηκαν οι νομικές, στρατιωτικές, αστυνομικές, οικονομικές, με τις ιατρικές να κρατούν ξανά τα σκήπτρα παρά τη μικρή πτώση. Η τάση των υποψηφίων να επιλέγουν σχολές και με κριτήριο την εγγύτητα στον τόπο διαμονής τους φαίνεται από το παράδειγμα των σχολών λογιστικής των ΤΕΙ, όπου οι κεντρικές ανέβηκαν εως 670 μόρια, ενώ ορισμένες απο τις περιφερειακές έπεσαν έως και 1.954 μόρια- δηλαδή το ίδιο γνωστικό αντικείμενο κινείται σε 2 ταχύτητες, ανάλογα με την έδρα του ιδρύματος. Παράλληλα, σημειώθηκαν και αρκετές «έξυπνες» επιλογές υποψηφίων σε ειδικότητες, που ανέβασαν απρόσμενα τον πήχυ σε σχολές όπως λ.χ. της Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας (+2.152 μόρια από πέρσι) ή της Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης ΤΕΙ Σερρών (+1.922).

Read more...

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 175.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε 175.000 ανέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα έχουν βάλει λουκέτο μέχρι και το τέλος του 2011, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι κινδυνεύουν να χαθούν γύρω στις 300.000 θέσεις απασχόλησης. Από αυτές μάλιστα, οι 120.000 ενδέχεται να χαθούν ακόμη και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, δεδομένου ότι τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν...
προσωπικό (27,7%) προβλέπουν πως θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. Αυτές είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία σημειωτέον διεξήχθη μεσούσης της τουριστικής περιόδου (15-28 Ιουλίου) και καταγράφει ραγδαία οικονομική επιδείνωση στα μεγέθη τους. Στον δρόμο 200.000 εργαζόμενοι Αν στις παραπάνω προβλέψεις προστεθούν και οι 88.000 απολύσεις που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι συνολικά το 2010 θα βρεθούν στον δρόμο τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν μάλιστα συγκρίνει κάποιος τις τωρινές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες περυσινές, προκύπτει ότι έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των επιχειρήσων που θεωρούν πολύ πιθανό να κλείσουν (20,9% φέτος ή μια στις πέντε, έναντι 11,7% πέρυσι). Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει τις εκτιμήσεις των μικρομεσαίων για την οικονομική κατάσταση έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Ασημακόπουλος. Είναι τέτοια η κατάσταση ώστε 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν την επιχειρηματική τους έδρα για φορολογικούς λόγους, ενώ 4 στις 10 εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φορολογικής ικανότητας και σκέφτονται να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών στο Δημόσιο. Επίσης, οι 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, ενώ ειδικά για τον 13ο και 14ο μισθό, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους 12 μισθούς του έτους, ενώ μόλις μία επιχείρηση στις 10 επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της Εκθεσης του ΣΕΠΕ σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Κόπηκαν μία στις δύο αιτήσεις για δάνεια Στον τομέα της τραπεζικής χρηματοδότησης, μία στις δύο επιχειρήσεις που απευθύνθηκε σε τράπεζα για έκδοση δανείου είδε το αίτημά της να απορρίπτεται. Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι 3 στις 4 δηλώνουν πως ήταν σε θέση ώς τώρα να απορροφούν τον ΦΠΑ αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν και στο μέλλον. Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ θα έχει συνέπειες «ανάλογες ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα και τελικά τα ίδια τα έσοδα του κράτους, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.
Read more...