Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ζητούν δομικές αλλαγές Αιχμές από ομογενείς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα «διώχνει» επενδυτικά κεφάλαια

Να μην αξιοποιεί τις ευκαρίες για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ίσως το κρισιμότερο ζητούμενο
Να μην αξιοποιεί τις ευκαρίες για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση τη στιγμή που η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ίσως το κρισιμότερο ζητούμενο
Αθήνα
Την άποψη ότι υπάρχουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για τα οποία υπάρχει η σταθερή πρόθεση να επενδυθούν στη χώρα μας εξέφρασαν την Τρίτη καταξιωμένοι ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Αθήνα για ένα διήμερο συζητήσεων και αλληλεπίδρασης με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες διεθνών επενδύσεων και ανάπτυξης.Ωστόσο άφησαν αιχμές ότι με τον τρόπο που χειρίζεται το όλο ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας η πρόθεση αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, σε αιτήματά τους προς κυβερνητικά στελέχη και το Invest in Greece, να έρθουν σε επαφή μαζί τους για να συζητήσουν τις προοπτικές που υπάρχουν, «ο μεν υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της έκτακτης συνόδου του Eurogroup και δεν όρισε εκπρόσωπό του ως αντικαταστάτη, ενώ η εταιρία του Δημοσίου Invest in Greece δεν έστειλε καν απάντηση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι επιχειρηματίες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η αύξηση των φόρων διαχρονικά έχει αποδειχθεί αποτυχημένη πολιτική και τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία.

Όχι -όπως είπαν- για να ξεπεράσει μόνο την κρίση, αλλά και για να επανακάμψει και να αποκαταστήσει την διεθνή επενδυτική εμπιστοσύνη.

Τάχθηκαν υπέρ μιας ριζικά αναμορφωμένης φορολογικής πολιτικής, αλλά και υπέρ της διαμόρφωσης ενός νέου «συμβολαίου», στα πρότυπα εκείνου που επέτρεψε την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μετά το «κραχ» του 1929.

Ακόμη οι επιχειρηματίες τόνισαν ότι κατά την άποψή τους, το γεγονός ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Όπως εξήγησαν, θεωρούν την αναδιάρθρωση απαραίτητη, παράλληλα, όμως, με τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη, οι επιχειρηματίες σημείωσαν ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα επηρεάζουν όλο τον κόσμο ενώ πρόσθεσαν ότι ο εντοπισμός των προβλημάτων είναι το «εύκολο» τμήμα της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος.

Οι επιτυχημένοι ομογενείς επιχειρηματίες περίπου 40 τον αριθμό, βρίσκονται στην Αθήνα για το 1ο Greek Power Summit που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του International Chamber of Commerce

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, ο κ. Γ.Κούκης της τεχνολογικής εταιρείας Temenos, ο John Calamos της επενδυτικής Calamos Investments με 40 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια και με έδρα τις ΗΠΑ, ο Nick Lazares της Admiral Bank, ο Ν.Γκίτσης, που έχει δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στις Φιλιππίνες.

Ακόμη, ο εκδότης της «Greek Rich List» (του «Καταλόγου με τους πλούσιους Έλληνες») Σάββας Παύλου, η συμβουλευτική εταιρία IAC και άλλοι είναι μεταξύ των ομογενών επιχειρηματιών που θα μοιραστούν αύριο τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους με Έλληνες επιχειρηματίες των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τις κατασκευές, τις τράπεζες, το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, την ενέργεια, την τεχνολογία, τις εξαγωγές, καθώς και να διερευνήσουν πιθανές προοπτικές συνεργασίας.

Το πρόγραμμα του 1ου Greek Power Summit προβλέπει για αύριο (Τετάρτη) ημερίδα με δύο πάνελ συζήτησης με ομιλητές τους ομογενείς επιχειρηματίες John Calamos, πρόεδρο του Calamos Investments (ΗΠΑ), Nick Lazares, ιδρυτή της Admirals Bank (ΗΠΑ), George Koukis, ιδρυτή και πρόεδρο του Temenos Group (Ελβετία), Stephen Cucchiaro, CIO της Windward Investment (ΗΠΑ), καθώς και τον Steve Forbe (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Forbes Media, εκδότης του Forbes Magazine, αλλά και υποψήφιος το 1996 και το 2000 για την Προεδρία των ΗΠΑ), τον Krzysztof Walenczak, υφυπουργό της Πολωνίας, υπεύθυνο για θέματα αποκρατικοποιήσεων, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΣΕ Μ.Παγίδα και τον καθηγητή του INSEAD Σπ.Μακριδάκη.

Διοργανωτές του 1ου Greek Power Summit είναι η διεθνής εταιρεία συμβούλων International Advantage Corporation, που ιδρύθηκε το 1993 στις Η.Π.Α. και η Honeystone Ltd που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό Greek Rich List.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

«Κατεβάζει ρολά» η χώρα λόγω γενικής απεργίας - Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες

Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Από προηγούμενη απεργιακή κινητοποιήση
Από προηγούμενη απεργιακή κινητοποιήση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παραλύουν αύριο, Τετάρτη, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Συγκέντρωση σε 67 πόλεις της χώρας έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, στον Πειραιά στις 11 στον ηλεκτρικό σταθμό και στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Λόγω της 24ωρης απεργίας θα υπάρξουν προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το Μετρό θα λειτουργεί κανονικά, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και το Τραμ από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν όλο το 24ωρο οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.

Σημειώνεται ότι το Μετρό θα πηγαίνει μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς το τμήμα από εκεί έως το αεροδρόμιο ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΣΕ, οι υπάλληλοι του οποίου απεργούν. Επίσης, κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός «Ευαγγελισμός» από την έναρξη της βάρδιας.

Στη Θεσσαλονίκη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κινηθούν από τις 09.00 έως τις 21.00.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι των λιμανιών.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθούν, τελικά, οι πτήσεις, από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει το ΕΣΥ, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο μνημόνιο. Στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν, επίσης, μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.

Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Υπεύθυνοι για τα προβλήματα όποιοι στείλουν τη χώρα σε εκλογές"

Αντρέας Λοβέρδος


http://img.protothema.gr/3251667999A861D4B07428F97D2F87F3.jpg
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται να διαφοροποιηθούν από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έστειλε ο Αντρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι «όποιος πάρει την ευθύνη να στείλει την χώρα σε εκλογές, θα πάρει και την ευθύνη για τα προβλήματα του ελληνικού λάου».

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ξεκαθάρισε πως «ο δρόμος είναι δύσκολος και κακοτράχαλος. Όποιος δημιουργεί τρικυμιά σε ποτήρι και ψευτο λεονταρισμούς θα προσθέσει το όνομά του στη λίστα με τους πολιτικούς που δεν φύλαξαν την πατρίδα τους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «εδώ δεν είμαστε ούτε για να θωπεύομε, ούτε να καλοπιάνουμε, ούτε για να γλείφουμε την κοινωνία είμαστε για να λύσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από το πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Read more...

ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ ΜΕΣΑ AΠO TO ΠΑΣΟΚ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Για τη μια το μεσημέρι κλείστηκε αύριο το νέο ραντεβού Παπούλια-Παπανδρέου. Η επίσημη ανακοίνωση βγήκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει μια νέα σύσκεψη του συμβουλίου των...
Πολιτικών αρχηγών. Εάν δεν προκύψει αποτέλεσμα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Ο Παπανδρέου έχει ήδη πληροφορηθεί ότι πάνε να τον ρίξουν μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Και προσπαθεί με μια τελευταία κίνηση συναίνεσης που δεν θα γίνει αποδεκτή να κάνει ηρωική έξοδο με εκλογές...
Read more...

Δεν αποκλείει τις πρόωρες ο Μπεγλίτης...


Πρώτη μετέδωσε την είδηση της έκτακτης συνάντησης Παπούλια-Παπανδρέου, η ΝΕΤ...
Από τη ΝΕΤ το πήραν χαμπάρι και τ' άλλα κανάλια (MEGA και ALTER) , που τα δελτία τους ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, που...

εκείνη την ώρα βρισκόταν στα παράθυρα του ALTER, ακούγοντας την είδηση της έκτακτης συνάντησης, δεν απέκλεισε να πάμε για πρόωρες εκλογές...



Read more...

Πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού "Μαύρη τρύπα" 3,2 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

http://img.protothema.gr/B2FB1DE2151529974EF622CBDDB92630.jpgΆλλη μια απόδειξη για την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συνιστούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο οικονομικών και τα οποία δείχνουν μεγάλη αύξηση του ελλείμματος σε ετήσια βάση στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έπεσε «έξω» περισσότερο από 3 δισ. ευρώ.Στο πεντάμηνο, αντί να εισπραχθούν 20,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 18,35 δισ. ενώ δαπανήθηκαν 37,6 δις. αντί 26,6 που προβλεπόταν.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουάριου - Μαΐου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 10.275 εκατ. € έναντι στόχου 9.072 εκατ. € και ελλείμματος 9.100 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 13% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 1.936 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 734 εκατ. €.

Ειδικότερα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών φόρων, το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010, με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά φέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010.

Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος – Μάιος) τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18.358 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 7,1% από 9,1% στο πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος).

Το υπουργείο επικαλείται τις συνήθεις δικαιολογίες: η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 113,7% ή κατά 352 εκατ. €.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 6,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. € για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 446 εκατ. €. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,3% ή κατά 874 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στον ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 47,3% ή 1.528 εκατ. €.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκε στο διάστημα αυτό κατά 6% σε σύγκριση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 10,1 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού καταγράφουν πτώση κατά 5,6% στα 18,7 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 27,4 δισ.ευρώ.protothema.gr

Read more...

Μυστική σύσκεψη στο Καστρί

newpost.gr
Μυστική σύσκεψη στο Καστρί

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στο Καστρί σύσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου με στενούς συνεργάτες του.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στη σύσκεψη στο σπίτι του Πρωθυπουργού, παραβρίσκονται η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Νίκος Αθανασάκης και ο Νίκος Παπανδρέου.
Read more...

Ανάβουν τα αίματα στο Σύνταγμα!

Ετοιμάζεται την Τετάρτη αποκλεισμός της Βουλής και...

http://img.protothema.gr/EBE9FF4EE913DAFFFAF7E43F51AF296F.jpg
Για 21η ημέρα χιλιάδες Αγανακτισμένοι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν κατά της οικονομικής πολιτικής και του Μνημονίου, μια ημέρα πριν τη μαζική «πολιορκία» της Βουλής που έχουν ανακοινώσει.

Ένταση επικράτησε πάντως, λίγο μετά τις 8 το βράδυ όταν ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών επιχείρησαν να κάνουν «ντου» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, καθώς υπήρχαν φήμες ότι στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, δειπνούσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά η «επιδρομή» αποφεύχθηκε αλλά εκατοντάδες Αγανακτισμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το ξενοδοχείο, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 το πρωί της Τετάρτης, οι «Αγανακτισμένοι» έχουν προαναγγείλει τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις, μία στο Σύνταγμα, μια στο Παναθηναϊκό Στάδιο και μια στη στάση του Μετρό στον Ευαγγελισμό. Από αυτά τα τρία σημεία, θα ξεκινήσει η περικύκλωση της Βουλής.

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για την νέα κινητοποίηση των Αγανακτισμένων, ενώ περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν το κέντρο.
Read more...

Διαμαντοπούλου: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με νέα δομή και άλλη λειτουργία

newpost.gr








Διαμαντοπούλου: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με νέα δομή και άλλη λειτουργία
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με νέα δομή, άλλη λειτουργία και ανθρώπους να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ σε αίθουσα η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης με θέμα την παιδεία, υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, έφθασε στο τέλος του. «Η χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους νέους θεσμούς», είπε η υπουργός υπογραμμίζοντας ότι στη σημερινή κυβέρνηση «έτυχε ο κλήρος να αντιμετωπίσει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από τότε που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος».

Όπως είπε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν όλα, εκτός από δύο βασικά πράγματα: το κράτος και τη δημοκρατία, ενώ χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο πολύ δύσκολη απόφαση και στιγμή απελπισίας για το υπουργικό συμβούλιο.

«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τους νέους που είναι στο δρόμο, αλλά η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κενό αέρος», τόνισε και επέκρινε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση χωρίς να προτείνουν λύσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο μιας σύγκρουσης που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: το εξωτερικό, με τις διαφωνίες και τις παλινωδίες των εταίρων και την εσωτερική σύγκρουση με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, κομματικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ εκπαιδευτικών και αναφέρθηκαν στα προβλήματα και στις αλλαγές που επέρχονται στο χώρο της παιδείας με τη νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Read more...

Σοβαροί τριγμοί στο εσωτερικό Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης

Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν, αναφέρει ο Γιώργος Λιάνης
Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν, αναφέρει ο Γιώργος Λιάνης
Αθήνα
Ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την Τρίτη με επιστολή του στον πρωθυπουργό την παραίτησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του, με τη διατήρηση της έδρας του. Ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης για την απόφασή του και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Στην σκληρή δήλωσή του προσθέτει ότι «αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο».

Ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο».

«Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ο κ. Λιάνης σημειώνει πως ψήφισε το Μνημόνιο 1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα, μονάχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων:

«Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. Δεν δέχομαι να μπω και πάλι στην ίδια καταναγκαστική διαδικασία

»Οι ψηφοφορίες αυτές είναι πειθαναγκαστικές -και μόνον τέτοιες δεν έπρεπε να είναι. Δεν μπορώ να κουβαλάω πια το βάρος που μας φορτώνετε, και ενώ γινόμαστε Σίσυφοι, μας βαφτίζετε σωτήρες της χώρας. Αυτό είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Λιάνης.

Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης και στην κατάσταση του νομού του και προσθέτει: «Επιτεύγματα 25ετίας, που έγιναν και με την δική σας συμβολή, άλλα συρρικνώνονται και άλλα «βγαίνουν στο σφυρί»» παρατηρεί απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Κύριε Πρόεδρε, ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε τον ελληνικό λαό. Έναν λαό υπερήφανο, αγωνιστή, εργατικό και φιλότιμο. Γι’ αυτό και οι Έλληνες μας ταπεινώνουν. Ταπεινώσαμε, πονέσαμε και αδικήσαμε την Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από τους Έλληνες και τους συμπατριώτες μου. Τους στερήσαμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Λιάνης διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Δεν ταιριάζει, ούτε στα προσωπικά μου πιστεύω, ούτε στο φρόνημα των ακριτών κατοίκων της Φλώρινας, να ορίσω εγώ το νέο βουλευτή της Φλώρινας. Αυτό θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, από το λαό της Φλώρινας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας»

Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας».

«Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Η δήλωση του κ. Πεταλωτή έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα βρίσκονται μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, ιδιαίτερα η νέα γενιά της Ελλάδας, απαιτούν να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις.

»Μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Να δοθεί σε όλους ο χρόνος να αλλάξουμε όσα μας έφεραν ως εδώ. Να δώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς, να ανατρέψουμε πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

»Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουμε παραμερίζοντας επιμέρους αντιρρήσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Δίνουμε τη μάχη για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό, το συμφέρον του λαού στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου.

»Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έκτακτη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου την Τετάρτη

Εν μέσω αναταραχής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματός του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για την εμμονή του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Το νέο τετ-α-τετ Παπούλια - Παπανδρέου πραγματοποιείται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Την Τρίτη ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Λιάνης επικαλείται λόγους συνείδησης και δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο κ. Λιάνης εξηγεί πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκτιμά πως θα είναι «βραχυπρόθεσμο» και διευκρινίζει πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Λιάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «μπροστά σε εθνικά κρίσιμες αποφάσεις» για να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία που θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας».

«Έχοντας συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας και του λαού, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Η απόφαση του κ. Λιάνη αποτελεί το δεύτερο χτύπημα από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Νωρίτερα, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, διευκρινίζοντας ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης από την Κοζάνη, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την ρύθμιση για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο εν γνώσει, όπως είπε, των συνεπειών μια τέτοιας πράξης.

«Δεν θα το ψηφίσω. Δεν έπρεπε να έρθει πακέτο. Έπρεπε να έρθει αναλυτικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου», τόνισε.

Ως πράξη ευθύνης παρουσιάζει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Η αίσθησή μου λέει ότι θα πρέπει να το ψηφίσω, θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε κυβέρνηση, στηρίζουμε την κυβέρνηση, θεωρώ ότι κατά τεκμήριο θα δείξουν την ίδια πράξη ευθύνης απ' ότι βλέπω στη Βουλή», είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

Ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος και οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να δέχεται εισηγήσεις για ανασχηματισμό ακόμη και πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Στο επίκεντρο των σεναρίων αναδιάταξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγινε αποδέκτης έμμεσης κριτικής και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη.

«Αυτοί που μέχρι τώρα φοροδιαφεύγαν, συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν θα πρέπει να απολογηθούμε γι' αυτό», είπε ο κ. Αργύρης.

Επίθεση για κακούς χειρισμούς εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Θωμάς Ρομπόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να υπάρχει ένα αεροπλάνο το οποίο του είπανε πρέπει να πετάει, αλλά για να συνεχίσει να πετάει πρέπει να ελαφρύνετε το βάρος και η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντί να ελαφρύνει το βάρος άρχισε να πετάει τους κινητήρες για να ελαφρύνει το βάρος».

Την ίδια ώρα σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας «Αγανακτισμένοι» μαζεύουν υπογραφές και στέλνουν εξώδικα σε κυβερνητικούς και μη βουλευτές, απειλώντας με μηνύσεις εάν δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή.

Μετά την Πιερία και την Κρήτη και στην Ηλεία αλλά και τα Δωδεκάνησα οι «Αγανακτισμένοι» ετοιμάζονται να στείλουν εξώδικα σε όλους τους τοπικούς βουλευτές ανεξαρτήτως παράταξης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κερκύρας κ. Άντζελα Γκερέκου

papaioannou

Μετά τα εξώδικα που απέστειλαν Έλληνες πολίτες σε πολλούς νομούς της χώρας εναντίον βουλευτών, αντιπροσωπεία της συνέλευσης των Κερκυραίων Αγανακτισμένων επέδωσαν σήμερα ψήφισμα στο γραφείο της Αντζελας Γκερέκου κατηγορώντας την για «εσχάτη προδοσία»αν ψηφίσει το μνημόνιο!

Το ψήφισμα συντάχθηκε στις λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στην Πλατεία Δημαρχείου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ αντιπροσωπεία αποφάσισε να το επιδώσει σήμερα λόγω της αυριανής κατάθεσης του αναθεωρημένου μνημονίου στη Βουλή.

«Εσχάτη προδοσία!»

Το κείμενο αναφέρει τα εξής: «Προς Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου: Ο Κερκυραϊκός Λαός θα ήθελε να σας ενημερώσει για τα κάτωθι: Εάν κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος –όπου και όποτε αυτό γίνει- ψηφίσετε θετικά, δηλαδή εναντίον του λαού, θα θεωρηθείτε ως ένοχη εσχάτης προδοσίας για δεύτερη φορά και θα υποστείτε τις συνέπειες της πράξης σας, όταν η χώρα αποκτήσει ξανά ελληνική κυβέρνηση. Κερκυραίοι πολίτες».
Το ψήφισμα δεν παραδόθηκε στην ίδια λόγω της απουσίας της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, αλλά στη γραμματέα της, ενώ αντίστοιχες κινήσεις με «τελεσίγραφα» προς βουλευτές πυκνώνουν σε πολλές περιοχές της χώρας.

liston


Read more...

Οι Αγανακτισμένοι και Αποφασισμένοι της Αλεξανδρούπολης....


Την ημέρα της γενικής απεργίας, 15 Ιουνίου,
οι Αγανακτισμένοι και Αποφασισμένοι Πολίτες Αλεξανδρούπολης
δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Φάρου
στις 10 το πρωί για μια...
πορεία διαμαρτυρίας
και στις 9 το βράδυ,
μια "νύχτα μαγική", για συναυλία τοπικών σχημάτων.

Read more...

ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Κανένας σχεδιασμός για οριζόντιες περικοπές αποδοχών έως 40% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε πληροφορίες που...
είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, για τις επιπτώσεις του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με βάση τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. «Αντίστοιχες εκτιμήσεις στερούνται επαφής με την πραγματικότητα», σημειώνουν τα δύο υπουργεία και υποστηρίζουν ότι «ο σχεδιασμός του νέου μισθολογίου αφορά στην άρση αδικιών μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων που εκτελούν ίδιες εργασίες και διαθέτουν τα ίδια προσόντα προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα στο δημόσιο η αρχή της ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας». Με την καθιέρωση του νέου µισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι θα δίνουν καθημερινά εξετάσεις, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα µισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταµένους προκειµένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο. Με το νέο µισθολόγιο, από τα 54 διαφορετικά επιδόµατα, που καταβάλλονται σήµερα σε διάφορες κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων, και οδηγούν σε µισθολογικές διαφορές ακόµη και 1.800 ευρώ, θα παραµείνουν σε ισχύ µόνον δύο. Πρόκειται για το οικογενειακό επίδοµα, το οποίο όµως θα χορηγείται µόνον για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάµου, καθώς και για το επίδοµα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική τους πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο ποσοστό ορισµένων επιδοµάτων να ενσωµατωθεί στον βασικό µισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις. Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριµένες κατηγορίες εργαζοµένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σηµάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε µηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους.
Read more...

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΤΑ "ΠΟΝΤΙΚΩΝ" ΥΓΕΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Λάμπρος Σταυρόπουλος
(από το : vima.gr)
«Κεραυνούς» κατά των συμφερόντων που εμποδίζουν την αλλαγή πολιτικής στον χώρο του φαρμάκου, τις οποίες προωθεί το υπουργείο Υγείας με την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, «προκειμένου να...
διατηρηθούν για λίγους ακόμη μήνες στην αγορά», όπως ειπώθηκε, εξαπέλυσε στην Βουλή ο κ. Αν. Λοβέρδος, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να προταθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την περίοδο 2004-2011. «Να πάμε σε προανακριτική επιτροπή για να δούμε τι έχει γίνει από το 2004 έως το 2011. Να βάλει ο καθένας το παρελθόν του πάνω στο τραπέζι. Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό της φαρμακευτικής δαπάνης θα αποκαλυφθεί», είπε ο υπουργός Υγείας. Μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε «πιέσεις» από τρεις πλευρές, τις οποίες δεν κατονόμασε, όχι για να διορθώσει την τροπολογία αλλά για να την αποσύρει: «Εγώ αποσύρομαι, η τροπολογία όμως μένει», δήλωσε κατηγορηματικά. Όπως ανέφερε εξάλλου, κατά την απουσία του τις τελευταίες ημέρες εκτός Ελλάδας, «χόρεψαν τα ποντίκια», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στα «συστήματα» που έχουν συμφέρον να μην προχωρήσει η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των δαπανών για το φάρμακο.ύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε και παρά τα λάθη που έγιναν στα αρμόδια υπουργεία, όπως είπε, «ο αγώνας τελικά απέδωσε όφελος 750 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ εκτίμησε ότι για το 2011 θα επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης από το φάρμακο στο 1δισ. 300 εκατ. ευρώ». Όπως είπε ο στόχος είναι το 2012-2013 η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στο επίπεδο των φαρμακευτικών δαπανών του 2004. Στην συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του κ. Λοβέρδου με τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Μ. Σαλμά, ο οποίος του επιτέθηκε λέγοντας: «Είστε ο υπουργός που διέλυσε το ΕΣΥ, είστε ο υπουργός που ακούει την τρόικα και λέτε στους άλλους υπουργούς να ακούνε την τρόικα. Έπρεπε να είχατε παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου που δεν κάνατε τίποτα από όσα έπρεπε». «Όποιος ευθύνεται για τον παροξυσμό του κόστους του φαρμάκου δεν δικαιούται να μας κάνει μάθημα σήμερα», υπογράμμισε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας ενώ εξηγώντας γιατί έφερε με τροπολογία την επίμαχη ρύθμιση ανέφερε ότι θα προτιμούσε να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μήνες προετοιμασίας αφού θα έπρεπε να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, το open.gov, τις συνεδριάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια.
Read more...

Τροποποίηση της δανειακής σμβασης Τι προβλέπει η συμφωνία για την επιμήκυνση αποπληρωμής των 80 δισ. από την Ευρωζώνη

Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ
Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ
Αθήνα
Υπεγράφη η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ, για το τμήμα των δανείων που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης (80 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.
Στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η κυβέρνηση πέτυχε μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Ευρωζώνης.

Μετά την τυπική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου, η Ελλάδα, δια του υπουργού Οικονομικών, κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους.

Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση απ' όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών.

Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

· Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)

· η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη

· η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια και η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κατά 4 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-15.

Παράλληλα, εξομαλύνονται οι ετήσιες δανειακές ανάγκες από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ποιo ευρώ και ποια δραχμή; Η λιρέτα Εξαρχείων είναι εδώ!...


noname-gr.blogspot.com
Τη στιγμή που αρκετοί Έλληνες βασανίζονται -μεταξύ άλλων- και με το ερώτημα αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα γυρίσουμε στη δραχμή, η πιο… αυτόνομη περιοχή της Αθήνας ήδη ετοιμάζει τη... δική της εναλλακτική πρόταση!

Ποια είναι αυτή; Η λιρέτα Εξαρχείων η οποία είναι έτοιμη προς ... κυκλοφορία, τουλάχιστον σε χαρτονομίσματα των 100 και των 1.000!

Τα Εξάρχεια έχουν γεμίσει με αφίσες που απεικονίζουν τα δύο χαρτονομίσματα, στα οποία φιγουράρουν δύο γνωστές φυσιογνωμίες της περιοχής: η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου (στο 100άρικο) και ο συγγραφέας Λεωνίδας Χρηστάκης (στο 1.000άρικο).

«Το 2011, και ενώ περιμένουμε την επίσημη δήλωση χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, τα Εξάρχεια ετοιμάζονται να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Το νέο νόμισμα αναμένεται να τονώσει την παραγωγική δραστηριότητα, να μειώσει την ανεργία και να βοηθήσει την ομαλή μετάβαση στον αντιπραγματισμό» γράφει η λεζάντα κάτω από τα χαρτονομίσματα των Εξαρχείων.

Κι αν το ακούμε ως αστείο ή ως κάτι ουτοπικό, ανάλογο εγχείρημα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αργεντινή, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εμπνευστές του «νομίσματος των Εξαρχείων»: «Το 2001, μετά τη χρεοκοπία του κράτους της Αργεντινής, η πτώση της εμπιστοσύνης τόσο στο εθνικό νόμισμα όσο και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας οδήγησαν σε μεγάλη πτώση την προσφορά χρήματος. Την ίδια περίοδο, πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους νομίσματα, τα οποία κυκλοφορούσαν παράλληλα με το πέσο. Υπολογίζεται ότι 15%-20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε πλην του πέσο και άλλα (δευτερογενή) νομίσματα. Μόνο στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν 17 διαφορετικά νομίσματα» υπενθυμίζουν οι εμπνευστές της λιρέτας Εξαρχείων.

Κάποιοι ίσως βιαστούν να κρίνουν το εγχείρημα ως γραφικό και να προδικάσουν την αποτυχία του είτε πραγματωθεί είτε όχι. Εξάλλου, και στην περίπτωση της Αργεντινής εμφανίστηκαν μετά τη χρεωκοπία της λατινικής χώρας και την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος. Τι απαντούν οι -πάντοτε «εναλλακτικοί»- Εξαρχιώτες; «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»…



Read more...

"Σηκώνουν" το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές


http://img.protothema.gr/ABB03C44275DE0D9B9D30173B2D9EACF.jpg
Μία εβδομάδα μετά την άνετη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, έδωσε το «ΟΚ» για να τοποθετηθεί ο χάλκινος του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πλατείας «Μακεδονίας» της πρωτεύουσας.

Από το πρωί της Τρίτης, τμήματα του ανδριάντα έχουν μεταφερθεί με φορτηγά και γερανούς στην πλατεία, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης του.

Το άγαλμα, που αναπαριστά έφιππο τον Μέγα Αλέξανδρο στον Βουκεφάλα, θα τοποθετηθεί επάνω σε βάθρο που έχει ήδη κατασκευαστεί και το συνολικό ύψος θα αγγίζει τα 22 μέτρα, όσο μια οκταόροφη πολυκατοικία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, προκειμένου να μην προκληθεί η Ελλάδα το άγαλμα βαφτίστηκε αόριστα «αρχαίος πολεμιστής», αν και όλοι μιλούν για τον Μέγα Αλέξανδρο, έφιππο στον Βουκεφάλα.

Ελάχιστοι στα Σκόπια γνώριζαν μέχρι χθες, που ήταν αποθηκευμένο το άγαλμα, που φιλοτεχνήθηκε από την Σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία, μετά τη μεταφορά του από την Ιταλία, μέσα σε κοντέινερ και με απόλυτη μυστικότητα.

Το σκηνικό του … παραλόγου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση έντεκα μικρότερων αγαλμάτων, ηρώων της σκοπιανής … «ιστορίας», όπως ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ κ.α, που άπαντες ασφαλώς θεωρούνται και παρουσιάζονται ως … «Μακεδόνες».

Την ώρα που η ανεργία στα Σκόπια χτυπάει «κόκκινο» και η οικονομική κρίση γονατίζει τη πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό «μακεδονικό» μύθο.https://lh6.googleusercontent.com/-BXEd4mTJkSY/TfdDPuR0mEI/AAAAAAAACks/PZvjGxHvzHA/alexhorse4.jpghttps://lh4.googleusercontent.com/-1oaTN990aTI/TfdDPgNmW_I/AAAAAAAACkg/j0wV8mRx2mw/alexhorse5.jpg
Read more...

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να μιλήσει στο λαό

newpost.gr
Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι αδύναμη να μιλήσει στο λαό
Την αδυναμία της κυβέρνησης να «μιλήσει» στον ελληνικό λαό, επισημαίνει στο προσωπικό του blog, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας παράλληλα να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από 180 τουλάχιστον βουλευτές. Υπενθυμίζουμε ότι η θέση αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά επικριτικών δηλώσεων εναντίον του πρωθυπουργού από μέρους του κ. Ανδρουλάκη.


Όπως γράφει ο κ. Ανδρουλάκης, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος κατάρρευσης του εσωτερικού μετώπου, «γενικεύεται η κρίση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης, οι αρνητικές προσδοκίες γίνονται χιονοστιβάδα και οι Έλληνες εμφανιζόμαστε ιδανικοί αυτόχειρες να "σπάμε" πρώτοι στο ολέθριο παιχνίδι της αναμονής που επέλεξε η ευρωζώνη για την οριστική επίλυση της κρίσης δημόσιου χρέους».

Καλεί παράλληλα τον πρωθυπουργό να επιδείξει περισσότερη τόλμη και γενναιότητα προκειμένου ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τη νομιμοποίηση για την εθνική διαχείριση της οξύτερης κρίσης της Ελλάδας.

Προτείνει δε, τέσσερα αναγκαία πολιτικά βήματα που πρέπει να γίνουν:

«Πρώτο, ο Πρωθυπουργός ζητά άμεσα την ηθική διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτερης εμπιστοσύνης σε μία από τις πρόσφορες πιθανές μορφές της. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεπερνά τα όρια ενός συνήθους μονοκομματικού ανασχηματισμού, έστω και με προσθήκη κάποιων τεχνοκρατών.

Δεύτερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστά σαφές στις πολιτικές δυνάμεις ότι ο θεσμικός, συμβουλευτικός και συμβολικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να παραμένει αδρανής ενώ η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνες περιπέτειες από εκούσια ή ακούσια σφάλματα του πολιτικού συστήματος.

Τρίτο, ο Πρωθυπουργός παράλληλα ανακοινώνει τα τέσσερα πέντε θεμελιώδη ζητήματα αναμόρφωσης του Μνημονίου ΙΙ και καλεί δεσμευτικά ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά σε κοινή "επαναδιαπραγμάτευση" με τους θεσμούς της ευρωζώνης. Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ποια είναι η ελληνική ατζέντα διαπραγμάτευσης, ποια τα σημεία που αξίζει ένας προσωρινός προωθητικός συμβιβασμός για να μη διακοπεί η δανειοδότηση της χώρας και ποια τα σημεία μιας ενδεχόμενης ρήξης.

Τέταρτο, ο Πρωθυπουργός εφόσον κινηθεί δεσμευτικά στις παραπάνω κατευθύνσεις έχει την εθνική και ηθική υποχρέωση να ζητήσει την υπερψήφιση της καταληκτικής συμφωνίας με τους εταίρους που θα προκύψει από τη συνδιαπραγμάτευση τουλάχιστον από 180 βουλευτές αφού αυτή ξεπερνά τη θητεία της παρούσας Βουλής».

Read more...

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για το μηχανογραφικό και οι πληροφορίες για ειδικές περιπτώσεις

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Tα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τους δικαιούχους υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και γενικές πληροφορίες για τις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων που διεκδικούν επιπλέον αριθμό θέσεων εισακτέων, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.Στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν και να κατεβάσουν οποιοδήποτε πληροφοριακό κείμενο επιθυμούν (πχ. το μηχανογραφικό δελτίο σε έντυπη μορφή, νομοθεσία, αριθμό εισακτέων, απαιτούμενα δικαιολογητικά κλπ), πριν την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε να εργάζονται με αυτό το υλικό, χωρίς να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.

Δικαιούχοι και δικαιολογητικά

Δικαίωμα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο έχουν:

1. Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β'

α) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011 και απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης, οι οποίοι διεκδικούν το 90% των θέσεων εισακτέων. Για τους υποψήφιους των εσπερινών ΓΕΛ ισχύουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, τα οποία αναλύονται και στη σχετική εγκύκλιο.
β) Υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β΄ κατά τα έτη 2009 ή 2010, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων.

2. Υποψήφιοι ΕΠΑΛ Α'
Όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 των μαθημάτων ΕΠΑΛ Α'

Με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να προσέλθουν στο Λύκειο τους για να προσκομίσουν απολυτήριο και Βεβαίωση Πρόσβασης, αφού αυτά τα στοιχεία έχουν ήδη καταχωριστεί στη βάση δεδομένων υποψηφίων που τηρείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης και Βεβαίωσης Πρόσβασης για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να τους αποδοθεί προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να τους αποδοθεί προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.


Ειδικές περιπτώσεις

Όλοι οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών θα πρέπει να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, δεδομένου ότι με τον ίδιο νόμο καταργούνται οι πάσης φύσεως μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ.

Με τις διατάξεις αυτές, ρυθμίζεται η εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές και τα τμήματα των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ) και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε ξεχωριστό αριθμό θέσεων εισακτέων, πέραν του αριθμού που καθορίζεται ως αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για όσους έχουν απολυτήριο Γενικού η Επαγγελματικού Λυκείου ή έχουν συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις των Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων και ανήκουν στις περιπτώσεις:

αα) πολυτέκνων
ββ) τριτέκνων
γγ) κοινωνικών κριτηρίων.

Εξαιρούνται από τις ειδικές περιπτώσεις οι Στρατιωτικές Σχολές, οι Αστυνομικές Σχολές και οι Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, για τις οποίες εξάλλου υπάρχουν διαφορετικές ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές καθορίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Για τις ειδικές αυτές περιπτώσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να διαθέτουν, οι υποψήφιοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες είτε κατά την επεξεργασία του μηχανογραφικού τους δελτίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr

Όπως ήδη αναφέρθηκε, μετά την εισαγωγή των υποψηφίων δεν θα υπάρχει άλλη διαδικασία αλλαγής σχολής ή τμήματος εισαγωγής από πόλη σε πόλη, δηλαδή δεν θα υπάρχει διαδικασία μετεγγραφής.

Οι διατάξεις του νέου νόμου ορίζουν ότι όσοι ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων ή πληρούν κοινωνικά κριτήρια, εισάγονται σε επί πλέον αριθμό θέσεων, με βάση την επιλογή των ίδιων των υποψηφίων.

Οι διατάξεις περί μετεγγραφών με τον ίδιο νόμο καταργούνται. Δηλαδή όλοι οι υποψήφιοι, που θα εισαχθούν σε σχολή ή τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή άλλης Σχολής θα πρέπει να φοιτήσουν και να ολοκληρώσουν στις σπουδές τους σ΄ αυτή.

Είναι ευνόητο ότι κάθε υποψήφιος που τυχόν ανήκει σε μία από τις ειδικές περιπτώσεις, κρίνεται πρώτα για τη γενική σειρά (όπως όλοι οι υποψήφιοι) και μετά για αυτή τη μία ειδική περίπτωση. Τις επιπλέον θέσεις με τις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν σε αυτές, για τις σχολές και τα τμήματα που εδρεύουν στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας τους. Μόνο όσοι υποψήφιοι εμπίπτουν στην ειδική περίπτωση ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και στην υποπερίπτωση «με αδερφό/ή που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας», μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον θέσεις είτε στην περιφέρεια μόνιμης κατοικίας είτε στην περιφέρεια που σπουδάζει ο/η αδερφός/ή.

Όσοι από τους ανωτέρω υποψηφίους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ (αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το δεύτερο), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις σε οποιαδήποτε διοικητική περιφέρεια δικαιούνται, ακόμα και στην Αττική ή το Νομό Θεσσαλονίκης, αν αυτές είναι είτε οι περιφέρειες όπου διαμένει η οικογένειά τους είτε οι περιφέρειες όπου σπουδάζει ο/η αδερφός/ή τους (το τελευταίο ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη υποπερίπτωση της ειδικής περίπτωσης των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ).

Όσοι από τους ανωτέρω υποψηφίους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ (αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια κατά 10.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το δεύτερο), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις, είτε στην περιφέρεια που διαμένει η οικογένειά τους είτε στην περιφέρεια όπου σπουδάζει ο/η αδερφός/ή τους, όχι όμως για τις σχολές και τμήματα που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστική υποβολή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ειδική κατηγορία

Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2009 ή 2010 (για το 10%) ή του έτους 2011 ή όσοι συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 των ΕΠΑΛ-Α΄ εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι αυτοί, κατά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν από Δήμο των ανωτέρω Νομών.

Τη βεβαίωση αυτή θα προσκομίσουν, υποχρεωτικά, στην γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, κατά την εγγραφή τους.

Ο οικονομικός περιορισμός δεν ισχύει για τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εάν διεκδικήσουν τις προβλεπόμενες γι αυτούς θέσεις. Όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν άλλη από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).

Οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και οι εισαχθέντες δεν εγγράφονται και διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ή Σχολές.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παραίτηση από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Αντ.Κοτσακάς

Αιχμηρή επιστολή

Ο Αντώνης Κοτσακάς σε παλαιότερη φωτογραφία
Ο Αντώνης Κοτσακάς σε παλαιότερη φωτογραφία (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς.

Σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα», ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, «όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή.»

Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας».

Η υποτιθέμενη βοήθεια στη χώρα μας με τοκογλυφικούς όρους και με αποκλειστική χρήση των δανείων στην αποπληρωμή προηγουμένων χρεών θα μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην κρίση χρέους όπως αποδεικνύεται με το Μνημόνιο 2 και όλα αυτά οδηγούν όχι μόνο σε περιορισμένη εθνική κυριαρχία, αλλά αλυσοδένουν και την χώρα για πολλές δεκαετίες στο άρμα του Ατλαντισμού, αναφέρει ο κ. Κοτσακάς προσθέτοντας ότι «ως Έλληνας πολίτης αδυνατώ να υποστηρίξω μια τέτοια πολιτική».

Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς «από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Μεσοπρόθεσμο

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης

«Όταν σας είχα προτείνει μέτρα με αντιμετωπίσατε σαν Ούφο» είχε πει η Β.Παπανδρέου στον Γ.Παπακωνσταντίνου στην προηγούμενη συνεδρίαση
«Όταν σας είχα προτείνει μέτρα με αντιμετωπίσατε σαν Ούφο» είχε πει η Β.Παπανδρέου στον Γ.Παπακωνσταντίνου στην προηγούμενη συνεδρίαση
Αθήνα
Μια ακόμα συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, προκειμένου οι βουλευτές να «τοποθετηθούν» για το Μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγουμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ήταν μαραθώνια και θυελλώδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πάντως ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ανταποκριθούν στο ζήτημα του Μεσοπρόθεσμου.

«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραίτησης των βουλευτών. Έχουν την αγωνία τους και τις ενστάσεις τους. Θεμιτό είναι αυτό, αλλά μπροστά στο πατριωτικό καθήκον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθούν, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα» τόνισε.

Ο Γ.Πεταλωτής πρόσθεσε ότι χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση, γιατί θα ήταν άκομψο να αναφερθεί σε συμπεριφορές και αντιδράσεις βουλευτών. «Είναι ιστορικό καθήκον όλων, να ανταποκριθεί ο καθένας στην ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη δε ερώτηση ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι τα διλήμματα δεν είναι εκβιαστικά, αλλά υπευθυνότητας και ουσίας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Για τη στάση του βουλευτή Αλέξανδρου Αθανασιάδη, ο οποίος δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι σκέπτεται να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να την σχολιάσει και περιορίστηκε να πει ότι όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση κι οι βουλευτές το έχουν αποδείξει.

Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης στον ΒΗΜΑ 99,5


Σχετικά με εξώδικα, που έχουν λάβει ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν χρειάζονται εξώδικα για να ασκηθούν πιέσεις και το αίσθημα ευθύνης τους δεν επηρεάζεται από τέτοιες ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να ψηφιστεί από όλους και πώς θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπου μπορεί ο κάθε βουλευτής να διαφοροποιηθεί όπου διαφωνεί.

Σχετικά δε με το αίτημα της ΝΔ να είναι περισσότερα άρθρα ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και η κυβέρνηση δεν θα κάνει έκπτωση νομιμότητας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Έχω εμπιστοσύνη στον Σαμαρά» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Π.Ψωμιάδης

Συνάντηση στη Ρηγίλλης

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά είχε στα γραφεία της ΝΔ, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική και όπως είπε διαπίστωσε τον προβληματισμό του προέδρου του κόμματος, για την πορεία του τόπου.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά και είμαι δίπλα του» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης ο οποίος και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται.

Ο κ. Ψωμιάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής τονίζοντας πως «εγώ έφυγα μόνος μου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτηε Ψωμιάδης έχει τεθεί σε προσωρινή αργία με απόφαση του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ευθύμιου Σώκου.

Η απόφαση του γενικού γραμματέα ελήφθη μετά την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη σε φυλάκιση ενός έτους (με τριετή αναστολή) για παράβαση καθήκοντος.

Ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης θεωρεί ότι διώκεται πολιτικά και έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μνημόνιο των ελληνικών τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος

newpost.gr
Μνημόνιο των ελληνικών τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή Μνημονίου των ελληνικών τραπεζών με την ΤτΕ, σε συνεργασία με την τρόικα, όπως ήδη έχει γίνει σε Ιρλανδία, Πορτογαλία αλλά και Ισπανία. Αυτό αποφασίστηκε στην τακτική συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα θέματα ρευστότητας και των εγγυήσεων.

Παρόντες ήταν από την Εθνική Τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης, από την Eurobank ο Νικόλαος Νανόπουλος, από την Alpha Bank ο Δημήτριος Μαντζούνης, από την Εμπορική ο Α. Strub, από το ΤΤ ο Κλέων Παπαδόπουλος, από την Πειραιώς ο Σταύρος Λεκκάκος και από την Proton ο Αντώνης Αθανάσογλου.

Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 10% το 2012, ενώ ήδη είναι σε υψηλά επίπδα και συγκεκριμένα στο 10,5%. Στον δείκτη Core Tier 1 θα περιλαμβάνονται και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κεντρικής τράπεζας να αναθέσει σε διεθνή εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση των προβλέψεων των ελληνικών τραπεζών, κατά την οποία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο δάνεια συνολικού ύψους 250 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στο μικροσκόπιο θα βρεθεί το χαρτοφυλάκιο δανείων και το κατά πόσο οι τράπεζες έχουν επαρκείς προβλέψεις.



Πηγή: in.gr
Read more...

Τυπικό ΟΚ για το παλιό δάνειο, γερμανική σφραγίδα για το νέο

Προς εθελοντική επιμήκυνση δανείων από τις τράπεζες


http://img.protothema.gr/FE706ED239C9AB47EB6335F80F4BDC92.jpg
Η γερμανική πρόταση, η οποία συνίσταται στην εθελοντική επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει προς την Ελλάδα οι τράπεζες φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον με βάση τα όσα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Αν και στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις – τουλάχιστον ανακοινώσιμες – ο κ. Όλι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν εργάζεται επί ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν εθελοντικά τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, λύση την οποία προωθεί το Βερολίνο.

«Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιένης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση», διευκρινίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ταυτόχρονα, ο κ. Ρεν προειδοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι τα περιθώρια για επίτευξη συναίνεσης εξαντλούνται, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο».

«Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», σημειώνει.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», διερωτάται.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα».

Η πίεση για το EFSF

Όλα αυτά όταν οι συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις της χώρας από τους ξένους οίκους φαίνεται ότι καθιστούν όλο και πιο πιεστική την εμπλοκή του EFSF, του Ταμείου Διάσωσης ως εγγυητή στη διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους, μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής παλαιοτέρων ομολόγων με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ μεταξύ Ελλάδας που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και είχε τυπικά αποφασιστεί στις 16 Μαϊου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η χώρα μας κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους. Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτος-μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκ το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Η νέα συμφωνία

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)
• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη
• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:

- Αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια
- μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.
- επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκ. τον χρόνο και κατά 4 δις στην 5ετία 2011-15.
- Εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές (βλ συνημμένα διαγράμματα).

Σύμφωνα με την ρητή πρόβλεψη του Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.
Read more...

Ένα «όχι» και μία παραίτηση για το Μεσοπρόθεσμο

newpost.gr








Ένα «όχι» και μία παραίτηση για το Μεσοπρόθεσμο
Η πρώτη δημόσια δήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο έστω και αν διαγραφεί, δείχνει ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει η Κυβέρνηση είναι στρωμένος με αγκάθια, τουλάχιστον ως τα τέλη του μηνός, οπότε υπολογίζεται τα νέα μέτρα να έρθουν προς έγκριση στη Βουλή.

Η δήλωση έγινε από τον κ. Αλέξανδρο Αθανασιάδη ο οποίος μιλώντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος, δήλωσε κατηγορηματικά: «Ναι θα καταψηφίσω το μεσοπρόθεσμο. Γνωρίζω ότι θα διαγραφώ. Τα έχω μετρήσει όμως όλα έως και την τελευταία λεπτομέρεια».

Μάλιστα σε ερώτηση εάν υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμό, τι θα συμβεί μιας που η κυβέρνηση θα απολέσει την δεδηλωμένη ο κ. Αθανασιάδης είπε: «Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Εγώ υπηρετώ τις αξίες μου και θα πράξω το καθήκον μου, αυτό που συμφέρει την χώρα».

Η διαφωνία του κ. Αθανασιάδη εστιάζεται κυρίως στην πώληση της ΔΕΗ, «αντί πινακίου φακής», όπως λέει.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» εμφανίστηκε έτοιμος να παραιτηθεί: «Αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο παραδίδω την έδρα μου», είπε χωρίς να διευκρινίσει αν θα παραδώσει την έδρα του πριν ή μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτέρων στελεχών, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να αντέξει περισσότερες από δύο αρνητικές ψήφους βουλευτών του χωρίς να οδηγηθεί σε εκλογές.
Read more...

Στα 10,139 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011

Αύξηση 6,2% σε ένα έτος

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 27,450 δισ. ευρώ, έναντι 25,257 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 27,450 δισ. ευρώ, έναντι 25,257 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Αύξηση 6,2% στα 10,139 δισ. ευρώ σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 18,784 δισ. ευρώ, από 19,897 δισ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 27,450 δισ. ευρώ, έναντι 25,257 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μαχαίρι έως 40% στους µισθούς...




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ.

Βασική αρχή του νέου µισθολογίου είναι πως υπάλληλοι µε τα ίδια προσόντα, που απασχολούνται σε αντίστοιχες θέσεις, θα λαµβάνουν ίσες αποδοχές ανεξάρτητα από τον φορέα όπου έχουν προσληφθεί. Στόχος είναι οι αµοιβές στο ∆ηµόσιο να εξοµοιωθούν σε ετήσια βάση µε τους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα.

Με ...
τις ρυθµίσεις θα µπει µαχαίρι έως και 40% στους µισθούς των δηµοσίων υπαλλήλων, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Α∆Ε∆Υ.

Καθηµερινές εξετάσεις θα δίνουν µε την καθιέρωση του νέου µισθολογίου περισσότεροι από 700.000 δηµόσιοι υπάλληλοι, καθώς θα καταργηθεί η αυτόµατη εξέλιξή τους στα µισθολογικά κλιµάκια ανά διετία και θα καθιερωθεί σύστηµα αξιολόγησης από τους προϊσταµένους προκειµένου να µπορέσουν να αλλάξουν κλιµάκιο.

Μεταξύ των διατάξεων που προωθούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών είναι επίσης ο περιορισµός των µισθολογικών κλιµακίων από 18 που ανέρχονται σήµερα σε 6 ή 7, τα οποία θα έχουν τη µορφή βαθµών στα πρότυπα των αντιστοίχων για τους κοινοτικούς υπαλλήλους της Κοµισιόν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζεται να καθιερωθούν διαφορετικοί ρυθµοί εξέλιξης ανάλογα µε την εκπαιδευτική κατηγορία των υπαλλήλων.

Ετσι δεν αποκλείεται υπάλληλοι Τεχνολογικής και Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης να αλλάζουν βαθµό ανά δύο ή τρία χρόνια, ενώ για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ενδέχεται να ορίζεται τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση θα οριστούν συγκεκριµένα µόρια και µετρήσιµοι δείκτες, που θα λαµβάνονται υπόψη από τους προϊσταµένους και βάσει αυτών θα δίνεται το πράσινο φως για αλλαγή κλιµακίου. Εάν κάποιος υπάλληλος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχει, ενδέχεται να παραµείνει στο ίδιο κλιµάκιο και να µη λάβει τις αντίστοιχες αυξήσεις µισθού µέχρι και τη συνταξιοδότησή του.

Παράλληλα, µε το νέο µισθολόγιο από τα 54 διαφορετικά επιδόµατα που καταβάλλονται σήµερα σε διάφορες κατηγορίες δηµοσίων υπαλλήλων και οδηγούν σε µισθολογικές διαφορές ακόµη και 1.800 ευρώ, θα παραµείνουν σε ισχύ µόνον δύο. Πρόκειται για το οικογενειακό επίδοµα, το οποίο όµως θα χορηγείται µόνον για την ύπαρξη παιδιών και όχι ως γάµου, καθώς και για το επίδοµα θέσης ευθύνης που δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν καθήκοντα προϊσταµένων σε δηµόσιες υπηρεσίες.

Τα υπόλοιπα επιδόµατα στη συντριπτική πλειονότητα θα καταργηθούν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόµενο ποσοστό ορισµένων επιδοµάτων να ενσωµατωθεί στον βασικό µισθό. Η πιθανή ενσωµάτωση εξαρτάται από την καταγραφή των επιπτώσεων που θα επιφέρει στις συντάξεις.

Μελετάται επίσης η πιθανότητα να διατηρηθεί και το επίδοµα ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο λαµβάνουν συγκεκριµένες κατηγορίες εργαζοµένων. Αντιθέτως, τέλος εποχής θα σηµάνει και για το κίνητρο απόδοσης που καταβάλλεται σε µηνιαία βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσµα να εξοµοιώνονται «υπάλληλοι που έχουν οριακή απόδοση µε εκείνους που έχουν άριστη απόδοση» – σύµφωνα και µε τις διαπιστώσεις της µελέτης που εκπονήθηκε για το ενιαίο µισθολόγιο – και έρχεται σε αντίθεση µε µία από τις κυρίαρχες επιδιώξεις του νέου µισθολογίου, που θα είναι η σύνδεση του µισθού µε την αποδοτικότητα.

Οι αυξήσεις δεν θα γίνονται αυτόµατα, αλλά µε την εφαρµογή συστήµατος αξιολόγησης


Διασώζονται τα ειδικά µισθολόγια * Εξοικονόµηση 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015

ΜΕ ΤΗΝ καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου δεν θα καταργηθούν τα ειδικά µισθολόγια – εκπαιδευτικών, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ κ.ά. – και από την κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόµενο µόνο κάποιων προσαρµογών στις διατάξεις που διέπουν τις αµοιβές των κατηγοριών αυτών.

ΔΕΚΟ. Αντιθέτως, όπως έχει προαναγγελθεί, το ενιαίο µισθολόγιο θα εφαρµοστεί και στις ∆ΕΚΟ – πρόβλεψη που περιλαµβανόταν και στις απαιτήσεις της τρόικας – και θα οδηγήσει σε δραστικό ψαλίδισµα των µισθών, οι οποίοι είναι σήµερα αυξηµένοι κατά 44% σε σχέση µε τους αντίστοιχους του στενού δηµόσιου τοµέα. Η κυβέρνηση αποσκοπεί συνολικά σε εξοικονόµηση δαπανών 2,2 δισεκατοµµυρίων ευρώ µέχρι το 2015 µέσω του περιορισµού του µισθολογικού κόστους για το ∆ηµόσιο, που θα επέλθει τόσο µε τον περιορισµό των προσλήψεων όσο και µε τον εξορθολογισµό των αµοιβών των δηµοσίων υπαλλήλων.

Το νέο µισθολόγιο θα έχει πλήρη εφαρµογή στους νεοπροσλαµβανόµενους δηµοσίους υπαλλήλους, ενώ θα προβλέπει µεταβατικές ρυθµίσεις για τους ήδη υπηρετούντες, µε στόχο να υπάρξει σταδιακή προσαρµογή στις διατάξεις σε ορίζοντα τριετίας.

Μετά την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου, το επόµενο βήµα θα είναι η θεσµοθέτηση του λεγόµενου «κρατικού υπαλλήλου» στο ∆ηµόσιο και η κατάργηση της σύνδεσης κάποιου υπαλλήλου µε τον συγκεκριµένο φορέα όπου έχει προσληφθεί. Την ιδιότητα αυτή θα έχουν όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι και θα ανοιχθεί ο δρόµος για ευκολότερες µετακινήσεις τους µεταξύ των δηµόσιων υπηρεσιών.
ΤΑ ΝΕΑ.



Read more...

Οι πρωταγωνιστές στις μίζες των υποβρυχίων...



Μίζες 81 εκατ.ευρώ σε δύο ομάδες προσώπων...
Γιάννα Παπαδάκου
Γερμανοί ευγενείς και επιχειρηματίες, έλληνας εφοπλιστής, στελέχη μεγάλων εταιρειών, διεθνείς έμποροι όπλων, έμποροι και μεσάζοντες από κάθε κοινωνική τάξη, αμπελουργοί και άλλοι είναι τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές του σκανδάλου μίζας των υποβρυχίων, που κατέληξε στην παραπομπή του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Είναι... χρήσιμη μια καταγραφή αυτών των προσώπων.

Σύμφωνα πάντως με έναν από τους γερμανούς πρωταγωνιστές, «για να κάνεις μια δουλειά στην Ελλάδα έπρεπε να κάνεις πάρτι με 100 άτομα...». Το πάρτι ήταν με το αζημίωτο για τους 100, αφού οι ωφέλιμες πληρωμές μοιράζονταν, σύμφωνα με το πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, από δύο ομάδες προσώπων και οι μίζες έφθασαν τα 81 εκατ. ευρώ! Ας δούμε τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές, όπως προκύπτουν από το πόρισμα:

Γερμανοί υπάλληλοι - στελέχη της κοινοπραξίας Ferrostaal - HDW

Friedrich Haun (Χάουν, 73 ετών). Από το 1968 υπήρξε πληρεξούσιος της Ferrostaal AG και το 1993 έγινε μέλος του ΔΣ της εταιρείας. Τον Δεκέμβριο του 2000 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ της HDW και στο τέλος Ιουλίου του 2003 συνταξιοδοτήθηκε και εργάστηκε ως ιδιωτικός σύμβουλος της εταιρείας για ακόμη έναν χρόνο. Από τη γερμανική δικογραφία προκύπτει ότι είχε ετήσιο εισόδημα 615.000 ευρώ μεικτά, ενώ λόγω της επιτυχούς σύναψης της σύμβασης «Ποσειδών 2» πήρε το 2002 προμήθεια σύμβασης 441.000 ευρώ. Φέρεται ότι ήλθε σε επαφή με τον Φον Πύκλερ αναζητώντας ομάδα επιρροής στην Ελλάδα και ότι ήλθε σε επαφή επίσης με τον Ιωάννη Μπέλτσιο, τον πρώην υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο, τον εφοπλιστή Μιχ. Ματαντό, τον επιχειρηματία Μιχ. Φιλιππίδη και με άλλα πρόσωπα και έδινε εντολές πληρωμών.

Hans Dieter Muhlenbeck (Μύλενμπεκ, 72 ετών). Από το 1963 ως το 1975 εργάστηκε ως αντιπρόσωπος της Ferrostaal στη Νιγηρία. Μετά την επιστροφή του το 1975 εργάστηκε ως το 1986 στο Τμήμα Πολεμικής Ναυτιλίας, την 1.1.1998 έλαβε γενική εμπορική πληρεξουσιότητα και την 1.7.1995 έγινε διευθυντής τμήματος, ενώ το 2003 συνταξιοδοτήθηκε και μετά το 2004 εργάστηκε στη Ferrostaal ως ιδιωτικός σύμβουλος. Από τη γερμανική εταιρεία έπαιρνε μπόνους ύψους 277.000 ευρώ ετησίως. Το 2001 έλαβε ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη ύψους 126.146 ευρώ και το οικονομικό έτος 2002 ποσό 64.842 ευρώ. Ελαβε μπόνους για την επιτυχή σύναψη των συμβάσεων για τα υποβρύχια ποσό 300.000 μάρκων μεικτά. Φέρεται ότι έδινε εντολές πληρωμών στον Μιχ. Ματαντό, συνεργάτη και επίσημο αντιπρόσωπο της Ferrostaal στην Ελλάδα.

Ενδιάμεσοι - μεσάζοντες:

Αγκο Ντερμιτζιάν. Διώκεται χωριστά από τη γερμανική Δικαιοσύνη και σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία έχει γεννηθεί στον Λίβανο. Συμμαθητής στο σχολείο με τον Μιχ. Φιλιππίδη, φέρονται να έχουν συνεργαστεί στη χώρα μας και σε άλλη δουλειά, την κατασκευή εργοστασίου λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής. Εμφανίζεται ως διεθνής έμπορος όπλων και είχε συνεργαστεί με τους Χάουν και Πύκλερ στην προσπάθεια πώλησης υποβρυχίου στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει μεγάλα ποσά από το δίκτυο πληρωμών της Ferrostaal, αφού εμφανιζόταν ότι ήταν εκείνος που υπέδειξε ως το «κατάλληλο» πρόσωπο για τις διασυνδέσεις με τους έλληνες συνεργάτες τον Μιχ. Φιλιππίδη.

Graf von Pugkler (Φον Πύκλερ). Είναι επίσης χωριστά διωκόμενος από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Ο Χάουν φέρεται να του ζήτησε την υπόδειξη ομάδας Ελλήνων με διασυνδέσεις που θα διευκόλυναν την ανάθεση στη γερμανική εταιρεία του έργου των υποβρυχίων. Φέρεται να έχει συναντηθεί με τον Ι. Μπέλτσιο ως πρώτη επαφή με τους Α. Αβατάγγελο, Μιχ. Φιλιππίδη, Μιχ. Ματαντό και με τους γερμανούς κατηγορουμένους. Με τους Ντερμιτζιάν και Φιλιππίδη έφεραν σε επαφή τον Χάουν με τους Μπέλτσιο και Αβατάγγελο.

Μιχαήλ Ματαντός. Είναι επίσης χωριστά διωκόμενος από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Εχει γεννηθεί στο Λονδίνο, έχει βρετανική υπηκοότητα και κατά δική του δήλωση έχει το επάγγελμα του εφοπλιστή. Δεν εμφανίστηκε ούτε στην Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενος μέσω του συνηγόρου του Αλ. Λυκουρέζου το δικαίωμα σιωπής του. Εχει επίσης κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου επίσης δεν εμφανίστηκε. Εχει δώσει τρεις καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου, οι οποίες αποτελούν μέρος και της ελληνικής δικογραφίας της Βουλής.

Φέρεται ότι είναι το πρόσωπο που διακίνησε τις παράνομες πληρωμές, μέσω της εταιρείας ΜΙΕ από λογαριασμούς της τελευταίας στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης και της Λουκέρνης. Ηταν εκπρόσωπος της Ferrostaal στην Ελλάδα και «δεν είχε υψηλές διασυνδέσεις» στη χώρα μας, κάτι που αμφισβητείται στο πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής. Από τη διαδικασία στη Βουλή προκύπτει ότι μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και αυτού καταρτίστηκε σύμβαση συμβούλου ώστε να δικαιολογούνται ως δαπάνες τα τιμολόγια που εξέδιδε η ΜΙΕ προς τη Ferrostaal για ποσά που διακινήθηκαν για παράνομες πληρωμές που ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, αναδεικνύεται από το ότι ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει δύο πληρωμές σε μετρητά στον Ι. Μπέλτσιο (1 εκατ. ευρώ το 2000 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2003). Οι καταθέσεις του στην Εισαγγελία του Μονάχου αναδεικνύουν διάφορες πτυχές των πληρωμών και είναι αρμοδιότητας της Εισαγγελίας της Αθήνας να αξιολογηθούν για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Μιχαήλ Φιλιππίδης, έμπορος. Ενώ φερόταν ως αγνώστου διαμονής, εκλήθη από την Επιτροπή και η κόρη του στην Κηφισιά παρέλαβε την κλήση του. Ο ίδιος εμφανιζόταν ως μόνιμος κάτοικος Λιβάνου. Κατέθεσε στην Επιτροπή και δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι συνδέεται με φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τους Ντερμιτζιάν και Αβατάγγελο. Είπε πάντως ότι δεν γνωρίζει τον Ι. Μπέλτσιο. Φέρεται ως εκείνος που σύστησε τον Αβατάγγελο ως τον άνθρωπο που είναι ικανός να οργανώσει ομάδα επιρροής στην Ελλάδα. Ο Ι. Μπέλτσιος εμφανίζεται πάντως ως διαπραγματευτής της συμφωνίας αντί του Αβατάγγελου.

Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επιχειρηματίας. Είναι κάτοικος Αγίου Στεφάνου Αττικής ή Βούλας Αττικής και μέτοχος της εταιρείας Τηνιακοί Αμπελώνες. Κατά τη δικογραφία του Μονάχου φέρεται ως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συμβούλων Dolmarton και Wilbforce, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση με την κατηγορία ότι έχουν διανείμει «παράνομες πληρωμές», και ως ο άνθρωπος που συντόνιζε τη δράση της ομάδας, κατ' άλλους μάλιστα ήταν και ο επικεφαλής.

Η Επιτροπή της Βουλής δεν μπόρεσε να καταλήξει στη συγκεκριμένη θέση του στην ιεραρχία, εκτιμά όμως ότι δεν είχε τον οργανωτικό και κυρίαρχο ρόλο που του αποδίδουν άλλοι. Εκτιμά επίσης ότι το ποσό των 36,3 εκατ. ευρώ που έλαβε από τη Ferrostaal μέσω παράνομων πληρωμών από τη ΜΙΕ δεν αποτελεί «αμοιβή» του, αλλά ένα μέρος διατέθηκε σε παράνομες πληρωμές. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι εισέπραξε αυτό το ποσό, υποστηρίζοντας ότι έλαβε λιγότερα, τα οποία θα εξηγήσει ακριβώς, όπως είπε στην Εισαγγελία. Εχει κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος και ενώπιον της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου. Εχει δώσει απολογητικό υπόμνημα και εκκρεμεί ερωτηματολόγιο στις 10 Ιουνίου.

Ιωάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την περίοδο υπουργίας του Α. Τσοχατζόπουλου. Φέρεται ότι είχε συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρεία από το 1998. Φέρεται ότι είχε ενεργό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και ως ο άνθρωπος που «κανόνιζε» για τις συζητήσεις με τον πρώην υπουργό. Φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίο σύστησε ο κ. Τσοχατζόπουλος ως «κατάλληλο» και «χρήσιμο» στον Χάουν. Στο προσχέδιο της αγωγής της Dolmarton κατά της Ferrostaal φέρεται ότι είναι ο πρώτος Ελληνας που συναντήθηκε με τον Φον Πύκλερ, αλλά και ότι είχε από παλιά επαφή με τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με το πόρισμα είχε επαφή και με το υπουργείο Οικονομικών και με πρόσωπο που κατονομάζεται στην αλληλογραφία μεταξύ των υπόπτων που κατέσχεσαν οι γερμανοί ανακριτές ως ο «μικρός φίλος», για τον οποίο δεν υπάρχει άλλη αναφορά, εκτός από αυτή του Μύλενμπεκ ότι ίσως πρόκειται για τον Ι. Σμπώκο. Φέρεται ότι είχε συνάψει σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία από το 2000-2003 για παροχή τεχνικών υπηρεσιών.

Ο ρόλος του σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης ανάγεται σε ρόλο συνδέσμου με τον πρώην υπουργό. Η Επιτροπή θεωρεί πάντως ότι η εκτίμηση πως ήταν «ταμίας» του Ακη δεν προκύπτει με βεβαιότητα από τα στοιχεία της δικογραφίας. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση και επικαλέστηκε το δικαίωμά του να μην απαντήσει, αφού είχε δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος στην Εισαγγελία της Αθήνας.
BHMA



Read more...