Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Παπανδρέου: Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απέδρασε...



Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το επόμενο τρίμηνο, στο Ασφαλιστικό, τη...
φορολόγηση των αγροτών και την εκπόνηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σχολιάζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΔΗΣΟ εκφράζει τις απόψεις του για την έξοδο της Ελλάδας από την παρατεταμένη κρίση αναζητώντας , όπως αναφέρει, την «επανάσταση του αυτονόητου».

Αφήνοντας αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητες, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για άλλες, ούτε η πολυτέλεια για δεύτερες σκέψεις και μικροκομματικούς υπολογισμούς. 

Χωρίς ωστόσο σαφή σημάδια αυτοκριτικής και παραδοχής λανθασμένων επιλογών, κατα τη διάρκεια της διακυβέρνησης 2010-2012, το ΚΙΔΗΣΟ επισημαίνει ότι η χώρα εισέρχεται στον έβδομο χρόνο της κρίσης «παραμένοντας στο ίδιο σημείο, με χειρότερες ωστόσο κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, παρά τα όσα μεσολάβησαν και παρά τις διαψεύσεις των εύκολων αλλά αδιέξοδων λόγων και δήθεν λύσεων.

Η ανακοίνωση ασκεί κριτική στη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, η οποία, «.. απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες της, και παραδόθηκε στις θεωρίες περί αριστερής παρένθεσης, αντί να αντιμετωπίσει το όποιο πολιτικό κόστος και απέδρασε, παραδίδοντας σε μια άλλη κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί να σκίσει το μνημόνιο, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 

Αφού επαναλαμβάνονται τα σημεία πρότασης που είχε διατυπώσει για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις και τη διευθέτηση του χρέους και για την οποία υποστηρίζει ότι δεν εισακούστηκε και χάθηκε ακόμη περισσότερος χρόνος και χρήμα, διακηρύσσει ότι τώρα είναι η ώρα της ανάληψης ευθύνης, «πριν η "βλάβη" καταστεί ανήκεστος», όπως ισχυρίζεται και προτείνει:

- Εθνικό διάλογο και συνεννόηση με στόχο την εξεύρεση αξιόπιστης και ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση και τον σχεδιασμό μιας εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης υιοθετώντας όσα αποφασίστηκαν πρόσφατα στο Παρίσι, στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή.

- Σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τις χρόνιες παθογένειες του πελατειακού πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

- Συγκεκριμένο πλαίσιο με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

- Συγκρότηση εθνικού σχεδίου για την ανασύνταξη της διεθνούς εικόνας της χώρας και τη διαμόρφωση αξιόπιστου και σταθερού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων.

- Διακυβέρνηση αξιόπιστη, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο σε όλα τα μέτωπα, εμπεδώνοντας την ισονομία ώστε οι Έλληνες να αισθανθούν δική τους την προσπάθεια.

Read more...

Μεγάλα θύματα οι νέοι Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό! Δημιουργείται ένα υπερ-ταμείο, μειώνονται δραστικά οι συντάξεις


Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
katr
Οι νέοι συνταξιούχοι αλλά και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων είναι τα μεγάλα θύματα των αλλαγών στο ασφαλιστικό, όπως προκύπτει από το σχέδιο της κυβέρνησης, που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων.
Στο σχέδιο, που αριθμεί περισσότερες από 170 σελίδες και 64 άρθρα προβλέπεται η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα, που σημαίνει μεταξύ άλλων κατάργηση του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Επίσης ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου, που θα επιφέρει  σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς», έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.
Οι νέες συντάξεις θα αποτελούν το άθροισμα της βασικής σύνταξης η οποία θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας αλλά και της αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται επί των πραγματικών αποδοχών. Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.
Στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους συνταξιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 καταβάλλονται τα προβλεπόμενα στις ρυθμίσεις αυτών ειδικά προνοιακά επιδόματα, η δαπάνη για την καταβολή των οποίων βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
To ΕΚΑΣ
Όσον αφορά στην καταβολή του ΕΚΑΣ σύμφωνα με το σχέδιο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.
Για κάθε έτος, αρχής γενομένης από 1.1.2017 και μέχρι 31.12.2019, εξετάζεται το καταβαλλόμενο ως ανωτέρω ποσό συντάξεων κατά το μήνα έκδοσης της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 4 ή το δικαιούμενο ποσό συντάξεων κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης, αν η συνταξιοδότηση χωρεί μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.
στ. Προκειμένου περί αλλοδαπών, να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.
Εθνική Σύνταξη
1.Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων xωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.
2. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
3. Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και με ποσοστό από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Οι προσαρμογές αυτές δεν έχουν εφαρμογή σε όσους συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του ν. 612/1977 (ΦΕΚ 164 Α`), καθώς και για τα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α` της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210 Α`).
4. Στις περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου, το ποσό της εθνικής σύνταξης προσδιορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο και κάθε συνδικαιούχο με βάση το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης λόγω θανάτου σύμφωνα διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα προέλευσης, άλλως του κληρονομικού δικαίου. Προκειμένου για τέκνα, η καταβολή του εν λόγω ποσοστού της εθνικής σύνταξης λήγει με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που ορίζονται από το άρθρο 13. Το καταβαλλόμενο σε αυτά ποσοστό, μετά τη διακοπή χορήγησης του, προστίθεται στο ποσοστό που χορηγείται στο δικαιούχο επιζώντα σύζυγο και έως το ποσοστό της δικαιούμενης σύνταξης. Σε περίπτωση επιμερισμού της εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξης μεταξύ δικαιούχου και τέκνων, το ποσό της εθνικής σύνταξης κατανέμεται κατά τα ποσοστά του επιμερισμού.
5. Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούμενου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες.
6. Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα.
Ανταποδοτική σύνταξη
1.Οι ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης δικαιούνται ανταποδοτικό μέρος σύνταξης, που προκύπτει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 16 και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης υπολογιζόμενα επί των συντάξιμων αποδοχών του πίνακα ο οποίος ενσωματώνεται στην παράγραφο 3, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των επόμενων παραγράφων.
2.Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη:
α. για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, πλην του τελευταίου έτους ή τμήματος έτους, κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης, προσαυξαυνόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
β. για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο μέχρι την θέση σε ισχύ του νόμου αυτού, και, για το διάστημα μετά την δημοσίευση του νόμου, το εισόδημα, το οποίο υπόκειται σε εισφορές σύμφωνα με τα άρθρα 53 και 54 του παρόντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.
3. Το τελικό ποσό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης υπολογίζεται για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στο άρθρο 15, όπως φαίνεται στον πίνακα που προσαρτάται στο τέλος της παραγράφου αυτής και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Ειδικότερα, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης εντός εκάστης κλίμακας ετών αντιστοιχεί στο ποσοστό που αναγράφεται στην τρίτη στήλη του πίνακα. Σε περίπτωση συμπλήρωσης των ετών ασφάλισης της δεύτερης στήλης, το ποσοστό αναπλήρωσης, στο ύψος που έχει διαμορφωθεί κατά τα ανωτέρω, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά το προβλεπόμενο ποσοστό για την επόμενη χρονική κατηγορία ετών ασφάλισης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εδώ.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νέα δικογραφία για τον Γιάννο...


Νέα δικογραφία για τον Γιάννο στέλνουν στη Βουλή οι εισαγγελείς
... στέλνουν στη Βουλή οι εισαγγελείς...
Κακουργηματικές ποινικές ευθύνες εντόπισε η εισαγγελία Διαφθοράς στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η οποία υπεγράφη με αφορμή τη σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής έξι (6) φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η...
σύμβαση υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου 2003, έναντι συμβατικού τιμήματος 381.578.580 ευρώ, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και κύριο υποκατασκευαστή την εταιρία THALES NEDERLAND B.V

Ειδικότερα,  ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που ερευνησε την υπόθεση - με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου - άσκησε ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού. Ακόμη δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος επτά ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων  του υπ. Άμυνας.  

Στη Βουλή

Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται στη Βουλή μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια  της προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε ανάλυση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο διατέθηκε στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς από τη Μονάδα Ειδικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η Σύμβαση 09/03 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. 

Ο εισαγγελέας εντόπισε έξι ύποπτα σημεία και συγκεκριμένα  εξής: 
1) Μη νόμιμη μείωση της πιστωτικής υποχρέωσης της αντισυμβαλλομένης εταιρίας, με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 23 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. 
2) Μη αναπροσαρμογή, λόγω της παρόδου χρόνου, της πιστωτικής υποχρέωσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων της εταιρίας THALES NEDERLAND B.V., με αποτέλεσμα να συνομολογηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. 
3) Μη νόμιμη μείωση της κάλυψης ποσοστού προγραμμάτων υποκατασκευής ή αγοράς από 50% σε 40% της πιστωτικής αξίας της Σύμβασης 09/03, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. 
4) Μη νόμιμη αναγνώριση πιστωτικού πλεονάσματος στην εταιρία THALES NEDERLAND B.V., εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. 
5) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο τη δωρεάν παροχή υλικών και υπηρεσιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, που όμως αποτελούσαν αντικείμενο έτερου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, στο οποίο τα εν λόγω υλικά και υπηρεσίες χαρακτηρίζονταν ως αντικείμενο υποκατασκευαστικού έργου, με αποτέλεσμα τη μη συνομολόγηση αντίστοιχου νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ. 
6) Μη νόμιμη συνομολόγηση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την άμεση επένδυση σε ελληνική αμυντική εταιρία, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε με σκοπό την απόκτηση υφιστάμενης εταιρίας αξίας πολλές φορές υποπολλαπλάσιας της χρησιμοποιηθείσας επένδυσης, με αποτέλεσμα την επαύξηση της ιδιωτικής περιουσίας της οικογένειας στην οποία ανήκε η εταιρία που ενεπλάκη στην επένδυση και τη μη συνομολόγηση νόμιμου προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ. 

Πλέον, η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους. 

protothema.gr

Read more...

«Τορπίλη» στη Σένγκεν από Σουηδία και Δανία...


ΦΩΤΟ...
Αυστηρότατους ελέγχους επαναφέρουν στα σύνορά τους η Σουηδία και η Δανία. Η περίφημη γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο σκανδιναβικές χώρες έκλεισε σήμερα με απόφαση της Στοκχόλμης, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε... εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι άνθρωποι που θα εισέρχονται, πλέον, στη Σουηδία θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους με στόχο να περιοριστεί η μεταναστευτική ροή προς τη χώρα.

Μάλιστα, οι επιβάτες που ταξίδευαν από τη Δανία στην Σουηδία ήταν αναγκασμένοι να δείξουν τα έγγραφά τους στην Κοπενχάγη προτού επιβιβαστούν σε τρένα ή αεροπλάνα, αλλά και στην γέφυρα Όρεσουντ.

Niels Hougaard/Polfoto via AP

Αυτή είναι η τελευταία κίνηση από μια χώρα της Ε.Ε., αλλά και της Σένγκεν η οποία επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της, ενώ η κυβέρνηση της Δανίας αντέδρασε και ζήτησε από την Στοκχόλμη να πληρώσει το κόστος των ελέγχων.

Οι ίδιοι οι Δανοί, πάντως, λίγες ώρες μετά τα νέα μέτρα που επέβαλε η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας Δανοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που περνούν τα σύνορα με τη Γερμανία. 

Stine Bidstrup/Polfoto via AP

«Επιβάλλουμε προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά μας, αλλά με ισορροπημένο τρόπο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους «νορμάλ» Δανούς και Γερμανούς που θα περνούν τα σύνορα. 

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα θα δείτε περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας. 
Niels Hougaard/Polfoto via AP

«Η Σένγκεν σε κίνδυνο»

Η απάντηση του Βερολίνου, πάντως, δεν άργησε να έρθει με τον  εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι «οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκονται σε κίνδυνο».

«Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη...», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. 

«Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Κοπεγχάγης να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους, την ίδια ημέρα που και η Σουηδία επέβαλε μέτρα στα σύνορά της με τη Δανία.

efsyn.gr

Read more...

Ωρες αγωνίας για τις οικογένειές τους Τέταρτη μέρα ερευνών για τους δύο νέους στο Πενταλόφο Μεσολογγίου


Τέταρτη μέρα ερευνών για τους δύο νέους στο Πενταλόφο Μεσολογγίου
Τα νερά του Αχελώου ερεύνησε το Σάββατο, πριν ξεσπάσει ισχυρή βροχόπτωση, η 6η ΕΜΑΚ, που αναζητά, από κοινού με την Αστυνομία, τους δύο αγνοούμενους. Φωτογραφία: onairnews 
Μεσολόγγι
Στην τέταρτη μέρα μπαίνουν τη Δευτέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο νέων που χάθηκαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή του Πεντάλοφου Μεσολογγίου.

Στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο της Αστυνομίας. Ανδρες της 6ης ΕΜΑΚ και εθελοντές διασώστες αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκ νέου έρευνες στον Αχελώο.

Αστυνομικοί και πυροσβέστες θα ερευνήσουν παραποτάμιες περιοχές, το οδικό δίκτυο της περιοχής, αλλά και αγροτικές, εκτάσεις.

Οι δύο άνδρες 35 και 40 ετών διασκέδαζαν σε μπαρ στην περιοχή του Νεοχωρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, έφυγαν με αυτοκίνητο λίγο μετά τις 4 το πρωί και γύρω στις 5 το στίγμα των κινητών τηλεφώνων τους χάθηκε.

Αρχικά για τον εντοπισμό τους κινητοποιήθηκε η Αστυνομία, που κατόπιν ζήτησε και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου σταμάτησε η αναζήτησή τους από λέμβο της 6ης ΕΜΑΚ στον Αχελώο, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και πλέον συνεχίζεται από ξηράς, από πεζοπόρα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Δεδομένου ότι -σύμφωνα με τους θαμώνες του μπαρ- οι δύο άνδρες είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, εκφράζονται φόβοι ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε μέσα στο ποτάμι, όπου και εστιάζονται οι έρευνες των Αρχών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η πρόταση της κυβέρνησης Ασφαλιστικό: Πλαφόν στα ρετιρέ, εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ


Ασφαλιστικό: Πλαφόν στα ρετιρέ, εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ
O πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Στη μάχη του Ασφαλιστικού ρίχνεται η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στους δανειστές τις προτάσεις της για τις συντάξεις, τα όρια και τις εισφορές. Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, χωρίς πάντως να αποκλείεται μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, καθώς και στις πολλαπλές συντάξεις.

Για τις επικουρικές η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.

H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το Ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.

Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 συνταξιούχων κατά 30%.

Επίσης, η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν από την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος είναι να δικαιολογηθούν μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019.

Δηλαδή, η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.

Η αναλογική σύνταξη θα διαμορφώνεται με βάση το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

Τέλος, προβλέπεται να συγχωνευθούν όλα τα Ταμεία σε έναν φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο μέχρι την Παρασκευή...


Τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο μέχρι την Παρασκευή
Όσοι «ξεχαστούν» θα πληρώσουν τα διπλάσια...

Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι η...
παράταση αυτή δίνεται εξαιτίας των αιτημάτων πολιτών και κοινωνικών φορέων. Επίσης, αναφέρεται ότι «δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κ.λπ.».

Μετά τις 8 Ιανουαρίου θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και συγκεκριμένα όσοι «ξεχαστούν» θα πληρώσουν διπλάσια τέλη. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής των τελών κυκλοφορίας από την ιστοσελίδα www.gsis.gr και να πληρώσουν στις τράπεζες ή το ταχυδρομείο το ποσό που αντιστοιχεί.

Τα νέα τέλη είναι:

Αυξημένα από 15 έως 60 ευρώ για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για Ι.Χ. 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους από το 2006 και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2010.

Μειωμένα από 30 έως 60 ευρώ στα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.

Μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη για τα αυτοκίνητα 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 2001.

Χάνουν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι υβριδικών αυτοκινήτων από 1.549 κυβικά εκατοστά έως 1.928 κυβικά που ταξινομήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2010 ενώ αυξάνονται τα τέλη για τους κατόχους υβριδικών 1.929 κυβικών και άνω καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα αναλογούν στο 60% από 50% σήμερα των τελών που αντιστοιχούν στα συμβατικά αυτοκίνητα. Με βάση τα παραπάνω τα υβριδικά αυτοκίνητα από 1.549 μέχρι 1.738 κυβικά που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 168 ευρώ και τα υβριδικά Ι.Χ. από 1.739 μέχρι 1.928 κυβικά θα πληρώσουν τέλη 192 ευρώ.

Read more...