Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Έσοδα 6 δισ. ευρώ» H νέα λίστα Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις


H νέα λίστα Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Τη νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση και απέστειλε την Τετάρτη στο Brussels Group αποκάλυψαν οι Financial Times. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα αποφέρει εφέτος, σύμφωνα με τους FT, έσοδα έως 6 δισ. ευρώ.

  • Ολόκληρη η λίστα προτάσεων που έστειλε η Αθήνα στο Brussels Group

  • Όπως σημειώνεται στη λίστα, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3,9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο (3% του ΑΕΠ).

    Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από 4,7 δισ. ευρώ ως 6,7 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση.

    Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

    Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά έστειλε την Τετάρτη στους εκπροσώπους των θεσμών κείμενο 26 σελίδων «στο οποίο τεκμηριώνονται περαιτέρω οι ελληνικές θέσεις».

    Ερωτηθείς εάν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έχουν οροφή τα 3,7 δισ. ευρώ, η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό «δεν είναι απόλυτο» και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μεγαλύτερο ύψος.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έκτασης 26 σελίδων, «εκτιμώντας ότι τα μέτρα μπορούν να ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο».

    Here's @FT story (w/link to full 26pg document) on new reform proposal sent to authorities today http://on.ft.com/1DpqRw2

    Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 875 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους των υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από ένα νέο σύστημα λαχειοφόρου αγοράς που θα παρακινεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.

    Τι προβλέπεται για τα έσοδα

    Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:

    • Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)
    • Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)
    • Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)
    • Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)
    • Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)
    • Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)
    • Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ)
    • Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)
    • Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) 
    • Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
    • Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)
    • Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ
    • Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
    • Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
    • Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ
    • Αδειοδότηση  ιντερνετικού  στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ
    • Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.
    Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Σταγόνα τη σταγόνα…


    ανοίγει την στρόφιγγα ο Ντράγκι...

    Αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 700 εκατ. ευρώ...

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να αυξήσει το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA κατά 700 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με...
    το Reuters η ΕΚΤ αποφάσισε να δώσει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αν και η Ελλάδα είχε ζητήσει αρκετά περισσότερα χρήματα.

    Όπως και να `χει όμως πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, με δεδομένο το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, όσο εκκρεμεί η συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ.

    Με βάση την απόφαση το όριο για τις ελληνικές τράπεζες ανεβαίνει από 71,1 δισ. σε 71,8 δισ. ευρώ...

    Read more...

    Σύμφωνα με τα στοιχεία Τι δείχνουν οι αιματολογικές και ιστολογικές αναλύσεις για τον Βαγγέλη


    Εντοπίστηκε αλκοόλ στο αίμα του - Δεν παρατηρούνται προθανάτιες κακώσεις - Το DNΑ που βρέθηκε ανήκει μόνο στον ίδιο - Δεν υπάρχει «τομή δισταγμού» λένε πηγές από την ιατροδικαστική υπηρεσία.
    vagelis
    Εκτός από την ποσότητα αλκοόλ που εντοπίστηκε στο αίμα του 20χρονου Βαγγέλη από τις αιματολογικές εξετάσεις, πηγές από την ιατροδικαστική υπηρεσία Ιωαννίνων αναφέρουν ότι δεν παρατηρήθηκε «τομή δισταγμού» από τις ιστολογικές εξετάσεις. Το γεγονός επιβεβαιώνει στο protothema.gr και ο θείος του νέου, Γιώργος Βιδιαδάκης.
    Αυτό πιθανότατα υποδεικνύει ότι ο Βαγγέλης έκοψε με μία και μοναδική απόπειρα τις φλέβες του το μοιραίο εκείνο απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου που εξαφανίστηκε από τη Γαλακτοκομική Σχολή.
    Η ιδιαίτερα προσεκτική έρευνα που εγινε στα εργαστήρια της ιατρόδικαστικής υπηρεσίας Ιωαννίνων έδειξε ακόμα ότι στο σώμα του νέου έχει βρεθεί DNA που ανήκει μόνο στον ίδιο, ένα ακόμα δεδομένο που ενισχύει την αρχική εκτίμηση για αυτοχειρία.
    Τέλος, σύμφωνα πάντα με ιατροδικαστικές πηγές, δεν διαπιστώθηκαν προθανάτιες κακώσεις στο σώμα του Βαγγέλη.
    Να σημειωθεί ότι τελική εικόνα θα υπάρχει πολύ σύντομα, ενώ από δω και πέρα μένει να ολοκληρώσει η Ασφάλεια Ιωαννίνων την επεξεργασία των στοιχείων που συγκέντρωσε μετά και τις συμπληρωματικές καταθέσεις της μάνας και του θείου του Βαγγέλη.
    Πηγή: www.protothema.gr
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Από το βρώμικο '89 στο καθαρό '15...


    Ο Ανδρέας Πετρουλάκης, γράφει για τον «έρωτα» Καραμανλή – Τσίπρα και αναρωτιέται, γιατί ο πρωθυπουργός απαλλάσσει τον βασικό ένοχο των μνημονίων: Την κυβέρνηση Καραμανλή…

    Ανδρέας Πετρουλάκης

    Η προηγούμενη φορά που είχαμε συνεργασία αριστεράς-δεξιάς έμεινε στην πολιτική ιστορία του τόπου ως βρώμικο ‘89 γιατί κάθισε στο σκαμνί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα προφανώς ζούμε το...
    καθαρό ‘15 και ο στόχος είναι να καθίσει στο σκαμνί ο γιος του. Τότε βασικός κατήγορος ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σήμερα η κόρη του.

    Η τωρινή συνεργασία του ανδρωμένου πια κόμματος της αριστεράς με τη δεξιά έχει επίσημη και υπόγεια εκδοχή. Η επίσημη είναι ασφαλώς η κυβερνητική σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ που μας έχει απασχολήσει διεξοδικά και θα μας απασχολήσει και δικαστικά, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον σήμερα έχει η ανεπίσημη. Το όχημα Καραμανλή, δηλαδή, που χρησιμοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας για να διεμβολίσει το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας.

    Η καλή σχέση του κ. Καραμανλή με την αριστερά δεν είναι καινούργια. Έχοντας σταθερό προσανατολισμό εναντίον του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός της ΝΔ, φρόντιζε πάντα να καλλιεργεί θερμό κλίμα και προσωπικές επαφές με προσωπικότητες της αριστεράς (Φλωράκη, Μίκη Θεοδωράκη κ.λπ.), με τον ίδιο τρόπο της δημιουργίας αφύσικων συμμαχιών που μετέρχεται τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Αποκορύφωμα της τακτικής εκείνης ήταν η θερμή συνύπαρξη με τον Συνασπισμό της εποχής στα έδρανα της αντιπολίτευσης που οδήγησε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ένα βήμα πριν το Προεδρικό Μέγαρο- μέχρι και στο σχέδιο Ανάν έβαλε πλάτη ο κ. Κωνσταντόπουλος τρελαίνοντας τους συντρόφους του τότε.

    Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον τωρινό Πρωθυπουργό, ο κ. Καραμανλής εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για το πολιτικό του ταλέντο. Τις φιλοφρονήσεις τις ανταποδίδει ο κ. Τσίπρας. Ακόμα και στις οξύτερες αντιμνημονιακές του μάχες ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα επεφύλασσε μιά διακριτική μεταχείριση στον πρώην Πρωθυπουργό, και χρησιμοποιούσε συχνά το παράδειγμά του σε αντιπαραβολή με την πολιτική Σαμαρά. Τα διακεκριμένα στελέχη της διακυβέρνησής του που παραμερίστηκαν από τον κ. Σαμαρά έχαιραν πάντα ασυλίας στην Κουμουνδούρου αλλά ήσαν και εκείνα που χρησιμοποίησαν την ηπιότερη γλώσσα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

    Μετά τις τελευταίες εκλογές αυτή η ανομολόγητη σχέση επισημοποιήθηκε πανηγυρικά. Η επιλογή Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφού φυσικά προηγήθηκε η άρνηση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, ήταν το δακτυλίδι που νομιμοποίησε (αυτήν τη φορά) τον παράνομο έρωτα, έτσι που άλλες επιλογές (π.χ. Παπαγγελόπουλος) να φαίνονται φυσιολογικές. Μία πολιτική διασύνδεση τόσο πλαστή που απορεί κανείς γιατί έμεινε ανεκμετάλλευτος ο κ. Λιάπης. Έτσι ήταν σχεδόν αυτονόητη πια και η χτεσινή εξέλιξη. Η εν τοις πράγμασι αθώωση της διακυβέρνησης Καραμανλή για τους λόγους που οδήγηθηκε η χώρα στα Μνημόνια.

    Η απόφαση για εξεταστική επιτροπή είναι, πολιτικά, διπλά ανήθικη. Πρώτον γιατί ποινικοποιεί την πολιτική επαναφέροντας στην ημερήσια διάταξη αμιγώς πολιτικές επιλογές που έχουν κριθεί σε τρεις εκλογές (όπως πρέπει να συμβαίνει πάντα με τις πολιτικές επιλογές) με προφανή σκοπό τον αποπροσανατολισμό των ψηφοφόρων στην πορεία προς το 3ο, παρενδεδυμένο, Μνημόνιο και δεύτερον γιατί απαλλάσσει εκ προοιμίου τον βασικό ένοχο. Την Κυβέρνηση Καραμανλή η οποία διπλασίασε το δημοσιονομικό έλλειμμα και πρόσθεσε στο δημόσιο χρέος 120 δισ. σε μία πενταετία, αποκοιμίζοντας ταυτοχρόνως τους πολίτες ότι η Οικονομία της χώρας είναι θωρακισμένη. Σαν να δικάζεις τους λεμβούχους γιατί φούνταραν τις βάρκες, αθωώνοντας εκ των προτέρων τον καπετάνιο (που εγκατέλειψε πρώτος το πλοίο που βούλιαζε)...

    Read more...

    Ανακοίνωση Σκουρλέτης: Σύντομα η νομοθετική διασφάλιση της αργίας της Κυριακής


    «Η κυβέρνηση εργάζεται για ουσιαστική νομοθετική διασφάλιση της Κυριακής Αργίας ως γενικού κανόνα για τους εργαζόμενους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πάνος Σκουρλέτης.
    skourletis
    Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «έχει ήδη δεσμευτεί με τις προγραμματικές της δηλώσεις για την κατάργηση του υφιστάμενου μνημονιακού πλαισίου, του ν. 4177/2013, στο αμέσως επόμενο διάστημα».
    Στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση «παρέλαβε ένα θεσμικό πλαίσιο γενικευμένης απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ουσιαστικά καταστρατηγεί την έννοια της Κυριακής Αργίας για τους εργαζόμενους».
    «Οφείλουμε μεν να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με όρους ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να διασφαλίσουμε στους εργαζόμενους τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα και την έννοια του ελεύθερου χρόνου, τα οποία το κληρονομημένο θεσμικό πλαίσιο έχει καταστρατηγήσει» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ Χωρίς αποτέλεσμα το EuroWorking Group - Νέο κατάλογο έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες


    Μετά από δύο ώρες και ένα τέταρτο ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη , για το ελληνικό ζήτημα.
    euro
    «Ουδέν σχόλιο» απάντησε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξοφλήσει μέσα στον Απρίλιο χωρίς την εκταμίευση δόσης τόσο τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές όσο και μισθούς και συντάξεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Μάλιστα οι δανειστές φέρεται να αρνήθηκαν ακόμη και τη τμηματική καταβολή δόσεων με αντάλλαγμα δύο - τρία μέτρα τη φορά βάση σχετικής πρότασης που είχε καταθέσει η ελληνική πλευρά.
    Η ίδια πηγή έλεγε πως εστάλη από το πρωί στους θεσμούς ένα νέο εμπλουτισμένο κείμενο το οποίο υποστηρίζει τις προτάσεις της Αθήνας για το από που θα βρει τα χρήματα τα οποία εξοικονομούνται για την Ελλάδα με τις προτάσεις Βαρουφάκη. «Το επόμενο eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 24 Απριλίου»έλεγε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος «αλλά δεν αποκλείεται να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα».
    Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνιζε πάντως ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά το κενό που προκύπτει σε επίπεδο εσόδων θα αντικατασταθεί με άλλα ισοδύναμα μέτρα και επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι επέμειναν στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων αλλά και στην αλλαγή πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με την Αθήνα όμως να είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια εξέλιξη.
    Πηγές Ευρωζώνης: Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει
    Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.
    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
    http://www.matrix24.gr/

    Read more...

    Financial Times: Αφήστε την Ελλάδα να φύγει για να σωθεί το ευρώ!


    anasa
    Εαν στις 9 Απριλίου η Ελλάδα χρεοκοπήσει τότε οι τράπεζες θα κλείσουν και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, αναφέρουν οι Financial Times.
    Μία ακόμη προθεσμία πλησιάζει για την Ελλάδα και για τη μοίρα της στην ευρωζώνη. Η προθεσμία είναι στις 9 Απριλίου, όταν λήγει η δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει διαθέσιμη να κρατήσει την Ελλάδα εν ζωή με τις εβδομαδιαίες εγκρίσεις της έκτακτης στήριξης ρευστότητας, αλλά και αυτή προσφέρεται μόνο στις τράπεζες που θεωρούνται φερέγγυες.
    Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει στο ΔΝΤ, τότε οι τράπεζες της χώρας δεν θα έχουν πλέον τα εχέγγυα για την έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Θα κλείσουν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και η οικονομία θα βάλει απότομα και οδυνηρά φρένο.
    Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα από την Αργεντινή και την ίδια τη μεταπολεμική Ελλάδα, που υποδεικνύουν πως σταδιακά θα ανακάμψει η οικονομία. Πιθανότατα όμως, θα υπάρξει μία περίοδος υψηλού πληθωρισμού με την εισαγωγή και την υποτίμηση του νέου νομίσματος. Δεν είναι αυτή η έκβαση που θέλει ο ελληνικός λαός, ούτε αυτό που θέλει να προκαλέσει η Γερμανία και οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, η εναλλακτική ενέχει υψηλούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος και ελάχιστες προοπτικές για ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα.
    Είναι η κλασική περίπτωση εγκλωβισμού μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
    Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να επιβάλει τη δημοκρατική της εντολή και να απαλλάξει τη χώρα από τις προϋποθέσεις της διάσωσης που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Από την Άλλη πλευρά, η Γερμανία και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης φοβούνται ότι η χαλάρωση αυτών των όρων για την Ελλάδα θα υπονομεύσουν την πολιτική της ΕΚΤ και θα αποδυναμώσουν την εγχώρια πολιτική στήριξη για άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης που έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας τα οποία μόλις τώρα αρχίζουν να δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Αυτός ο δίκοπος οικονομικός και πολιτικός κίνδυνος που προκύπτει από την υποχώρηση στα ελληνικά αιτήματα έχει ενισχύσει την αποφασιστικότητα των άλλων μελών της ευρωζώνης.
    Η Ελλάδα είχε το σαββατοκύριακο πολύωρες συζητήσεις με τους πιστωτές που ζητούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ξεκλειδώσουν κεφάλαια στήριξης περίπου 7,2 δισ. ευρώ. Είναι δελεαστικό να παρομοιάσει κανείς τις διαπραγματεύσεις αυτές με το παιχνίδι του δειλού. Κάθε πλευρά πιστεύει ότι η άλλη έχει πολλά να χάσει από την κατάρρευση των συζητήσεων κι έτσι δεν θα επιτρέψει να συμβεί. Η Ελλάδα όμως, μάλλον δεν έχει ερμηνεύσει σωστά την κατάσταση για τρεις λόγους.
    Πρώτον, η οικονομία της ευρωζώνης εκτός Ελλάδας φαίνεται πως ανακάμπτει, είτε λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είτε λόγω του αντίκτυπου από τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ή και τα δύο. Δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος ή η διάθεση για αλλαγή σε αυτή την κατεύθυνση.
    Δεύτερον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και οι τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
    Οι τράπεζες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση και το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί πλέον σε μικρότερο ποσοστό των αποθεμάτων τους σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ διετίας.
    Τέλος, η άνοδος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων διαμαρτυρίας στην Ισπανία, τη Γαλλία, ακόμη και τη Γερμανία έχει μεταφέρει τη συζήτηση από τα στεγνά οικονομικά θέματα, σε φλέγουσα πολιτικά ζητήματα. Η βούληση άλλων εκλογικών σωμάτων να πληρώσουν το τίμημα για τις γενναίες συντάξεις και για τις αδυναμίες στην είσπραξη φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει φθαρεί.
    Αυτή η ελληνική τραγωδία δεν θα έχει ευτυχές τέλος για κανέναν από τους πρωταγωνιστές. Εάν το παρελθόν αποτελεί οδηγό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή και οι συμβιβασμοί από την ελληνική πλευρά μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστωτές της ευρωζώνης για μία ακόμη μεσοβέζικη λύση. Εάν γίνει έτσι, τότε αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος.
    Πλέον έχουν αποκαλυφθεί οι θεμελιώδεις αδυναμίες που δημιουργούνται από την επιβολή ενός ενιαίου νομίσματος σε τόσο διαφορετικές κοινωνίες χωρίς κεντρικούς μηχανισμούς για να επιβάλουν περιορισμούς στα ελλείμματα των προϋπολογισμών ή για να πυροδοτήσουν μεγάλες διακρατικές επιδοτήσεις. Εάν θέλουμε να ευδοκιμήσει η ευρωζώνη τις επόμενες δεκαετίες, πρέπει να απομακρυνθεί η ελληνική απειλή – όχι επειδή επιμένουν οι Γερμανοί, αλλά με την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των υπόλοιπων μελών.
    Το άρθρο έχει την υπογραφή της DeAnne Julius, προέδρου του συμβουλίου στο University College London και πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας.
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    Νέο σοκ από τον Fitch: Υποβάθμισε στα “σκουπίδια” τις Ελληνικές Τράπεζες!


    systimikes_trapezes_01-thumb-large
    Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνική Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank σε ΄CCC΄ από ΄B-΄ καθώς και το Viability Ratings (VRs) σε ΄ccc΄ από ΄b-΄.
    Την ίδια στιγμή, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών αφαιρέθηκαν από το καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative -RWN).
    Η εν λόγω απόφαση ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου σε CCC και αντανακλά τις πιο αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση. Αυτό βάζει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και τη φερεγγυότητα σε περαιτέρω υλικό κίνδυνο, προσθέτει.
    Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν επίσης τις πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα, αναφέρει ο οίκος σημειώνοντας ότι περιμένει οι εκροές καταθέσεων στην καλύτερη περίπτωση να συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
    Ο οίκος σημειώνει ότι η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών αυξάνει τον κίνδυνο στην ήδη αδύναμη χρηματοδότηση και ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λόγω των συνεχιζόμενων εκροών, ενώ οι αγορές repo παραμένουν κλειστές.
    Το σύστημα έχει χάσει 24 δισ. ευρώ σε καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα από το Νοέμβριο του 2014 ή το 15% του συνόλου, αναφέρει ο οίκος.
    Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αυξήθηκε στα 104 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου (26% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος), εκ των οποίων το 63% είναι από τον ELA.
    Πηγή: moneypress.gr
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    Τα ανέφικτα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα στο Brussels Group (Ολόκληρη η λίστα)


    World stock markets stumble on the news that ratings agency Standard & Poores had slashed credit ratings for sovereign debt from Greece and Portugal
    Ολόκληρη την 26 σελίδων λίστα που έστειλε στο Brussels Group το ΥΠΟΙΚ δημοσίευσαν οι Financial Times.
    Μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων κατέθεσε στις στις ευρωπαϊκές αρχές η ελληνική κυβέρνηση. Από την 26 σελίδων λίστα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει έως 6 δισ. ευρώ για το 2015.
    Στόχος να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.
    Τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:
    -Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ
    -Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ
    -Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ
    -Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ
    -Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ
    -Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ
    -Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ. ευρώ
    -Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ
    -Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ
    -Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ
    -Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ
    -Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ
    -Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ
    -Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ
    -Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ
    Δείτε ολόκληρη τη λίστα ΕΔΩ
    Το 26σελιδό που δημοσιοποίησαν οι Financial Times, στηρίζεται σε σχέδια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έσοδα. Αυτά περιλαμβάνουν 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.
    Η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα τη επόμενη εβδομάδα.
    «Ο βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή.
    «Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσής και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης».
    Κι ενώ το κείμενο περιλαμβάνει πέντε χωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τα μέτρα αυτά συνίστανται στη σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και τα δύο μέτρα που αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.
    Παρ΄ όλα αυτά, το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές, ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης από την πιο αριστερή πτέρυγα του κυβερνόντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας θα τερματιστεί.
    Ωστόσο, το νέο κείμενο λέει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισ. μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας.
    «Σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά», δηλώνεται στο κείμενο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός».
    Παρά το αίτημα της Αθήνας να της επιτραπεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – δηλ. το σύνολο των εσόδων μείον τα έξοδα όταν δεν προσμετρώνται οι αποπληρωμές των δανείων και τόκων – το κείμενο αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να επιφέρουν πλεόνασμα μέχρι και 3,9% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο του στόχου του 3% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    Πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ τοποθετεί στο τιμόνι της ΔΕΗ ο Π. Λαφαζάνης


    2237210_533_355

    Ο διευθυντής ανθρωπίνων πόρων του ΔΕΔΔΗΕ και πρώην συνδικαλιστής Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, προτάθηκε από τον Π. Λαφαζάνη προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.
    Σημειώνεται ότι από το ΔΕΔΔΗΕ (παλιά γενική διεύθυνση διανομής) προέρχεται το μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης, δε, είχε διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ την περίοδο 1988- 1990.
    Ως αναπληρωτής διευθύνων θα προταθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, το κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτευτής του κόμματος στην Αχαΐα Σταύρος Γούτσος.
    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ΥΠΑΠΕΝ ανέφερε τα εξής:
    Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε., τη στρατηγική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την ανασυγκρότησή της, ανακοινώνει τα εξής ονόματα για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης:
    1) Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος προτείνεται ο Παναγιωτάκης Εμμανουήλ, Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος (Ε.Μ.Π.) και διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ από το 2001. Σήμερα είναι Διευθυντής Οργάνωσης, Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της ΔΕΗ ΑΕ., με τη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού καθώς και με μελέτες και κατασκευές του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής της ΔΕΗ.
    2) Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος προτείνεται ο Γούτσος Σταύρος, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στον τομέα Διοίκησης και Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Γούτσος Σταύρος είναι μαθηματικός και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο αντικείμενο «Συστήματα Ελέγχου και Ρύθμισης Δημόσιων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
    Για μέλη του ΔΣ προτείνονται επίσης οι:
    3) Ανδριώτης Γεώργιος, Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ). Εμπειρία άνω των 40 ετών, σε μελέτες σκοπιμότητας, τεχνικές μελέτες, επίβλεψη, συμβατική διαχείριση και στη διοίκηση υλοποίησης μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για Υδροηλεκτρικά και Υδραυλικά Έργα. Εμπειρία λειτουργιών διοίκησης ΔΕΗ (Μέλος ΑΣΚΕ/ΔΕΗ)
    4) Παπαγεωργίου Χρήστος, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός (ΕΜΠ), τέως Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από το 2000 έως το 2006 και Διευθυντής της Ομάδας Έργου Ανάπτυξης Ορυχείων μέχρι το 2010. Απασχολήθηκε στη διάνοιξη, λειτουργία και ανάπτυξη του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
    5) Πραματιώτης Παναγιώτης, πτυχιούχος Φυσικός, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991 – 1996). Από το 1997 ως το 1999 άσκησε ελεύθερο επάγγελμα. Από το 2000 έως το 2009 στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ. Από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα είναι προϊστάμενος του Τομέα Εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας της ΜΟΔ ΑΕ.
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    Ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες της εισβολής στο προαύλιο της Βουλής


    vouli2
    Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες που είχαν προχωρήσει σε εισβολή στο προαύλιο της Βουλής.
    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα περίπου 20 άτομα εισήλθαν αιφνιδίως στον προαύλιο χώρο της Βουλής κρατώντας πανό.
    Οι νεαροί πέρασαν από την είσοδο της Βασ. Σοφίας, αλλά δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο κτήριο. Έμειναν έξω από την πόρτα που κοιτά προς τον Εθνικό Κήπο, την οποία πρόλαβαν και έκλεισαν οι αστυνομικοί.
    Μεταξύ άλλων, ζητούσαν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, την κατάργηση του λεγόμενου «τρομονόμου» και των φυλακών τύπου Γ.
    http://lykavitos.gr/

    Read more...

    «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;»...


    Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της προέδρου της βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για την διαμαρτυρία μικρής ομάδας αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου. 
    Η Κωνσταντοπούλου  πρόσθεσε ότι...
    ακόμη δεν έχει πλήρη ενημέρωση για το γεγονός...

    Read more...

    Αντιεξουσιαστές μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής...


    Ακολούθησαν προσαγωγές.
    Νέες φωτογραφίες...

    ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


    Περίπου τριάντα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής,  

    άνοιξαν πανό και...
    πέταξαν τρικάκια εντός της πλαϊνής εισόδου του κτηρίου. 
    Οι αντιεξουσιαστές, που δεν εισήλθαν εντός του κτιρίου,  φώναξαν συνθήματα υπέρ των κρατούμενων απεργών πείνας και κατά των φυλακών τύπου Γ'. Μετά από λίγα λεπτά, αποχώρησαν... 

    Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής

    Embedded image permalinkΦωτογραφίες: @dromografos 

    Στη Βουλή επικράτησε συναγερμός, οι πόρτες αμέσως κλειδώθηκαν και κινητοποιήθηκε η λιγοστή αστυνομική δύναμη, προσπαθώντας να συνοδεύσει έξω τους αντιεξουσιαστές.

    Ακολούθως στο σημείο έφτασε κλούβα με δυνάμεις των ΜΑΤ και όλοι οι αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν.


    Υπενθυμίζεται ότι η γνωστή «μόνιμη κλούβα» των ΜΑΤ από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας έχει αποσυρθεί μετά τις εκλογές.
    Σύμφωνα με τα φυλλάδια που πέταξαν, οι αντιεξουσιαστές ζητούν «κατάργηση των ειδικών αντισυνταγματικών νόμων (ειδικών δικαστηρίων, έκτακτων στρατοδικείων, DNA)», άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της Σ.Π.Φ, κατάργηση 187 (εγκληματική οργάνωση), κατάργηση 187Α (εγκληματική οργάνωση), κατάργηση του κουκουλονόμου, κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'».


    Ολιγόλεπτη διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στη Βουλή
    πηγη left.gr, avgi.gr, efsyn.gr

    Read more...

    Οι οδυνηροί αριθμοί του μνημονίου...


    Οι οδυνηροί αριθμοί του μνημονίου
    H μεγάλη ζημιά έγινε ανάμεσα στο 2004 και το 2009...
    Στο διάστημα 2004 – 2009 το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκε παραπάνω από 120 δισ. ευρώ.

    Αν διατρέξει κανείς τα στατιστικά δεδομένα για...
    την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να διαπιστώσει ότι η μεγάλη ζημιά έγινε ανάμεσα στο 2004 και το 2009.

    Μέσα σε μια πενταετία μοιάζει με άθλο το πώς κατάφερε η Ελλάδα να αυξήσει το δημόσιο χρέος της παραπάνω από 120 δισ. ευρώ. Το 2004 το χρέος ήταν στο 99,8% του ΑΕΠ (με την ανάπτυξη στα φόρε της) ή183,2 δισ. ευρώ.

    Πέντε χρόνια αργότερα άγγιξε τα 301 δισ. ή το 126,8του ΑΕΠ, με τη χώρα να έχει μπει για τα καλά σε ένα σπιράλ ύφεσης ήδη από το 2008 όπως μάθαμε αργότερα.

    Στο ίδιο διάστημα το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε και από 7,6% του ΑΕΠ το 2004χτύπησε κόκκινο φτάνοντας το 15,2% (15,6% είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία που αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια με την Eurostat).

    Η χώρα το 2009 είχε ήδη εγγράψει παρακαταθήκη εισόδου στον αστερισμό της χρεοκοπίας και οδηγείται στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

    Οι επικίνδυνοι πειραματισμοί της ΝΔ με την περίφημη δημοσιονομική απογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, οι οποίοι άλλο στόχο δεν είχαν από το να αποκαλύψουν ελλείμματα κρυμμένα κάτω από το χαλί της προηγούμενηςκυβέρνησης Σημίτη, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις.

    Πατήστε EΔΩ, για να δείτε το ημερολόγιο του χρέους.

    πηγη ΤΑ ΝΕΑ

    Read more...

    Κατρούγκαλος: Τοποθέτησε πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης...


    Κατρούγκαλος: Τοποθέτησε πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης τη σύντροφο του Παρασκευόπουλου
    ... τη σύντροφο του Παρασκευόπουλου...
    Την κυρια Ιφιγένεια Καμτσίδου, συμβία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, επέλεξε για τη θέση του νέου επικεφαλής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
     Η κυρια Καμτσίδου, είναι δικηγόρος στο ...
    επάγγελμα και αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ, συνάδελφος δηλαδή του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος είναι επίσης συνταγματολόγος, με έδρα καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.



    Η συγκεκριμένη τοποθέτηση μάλιστα έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά από δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Κάτρούγκαλο να έχει διορίσει ως ειδικούς συμβούλους στο υπουργείο του, δύο νεαρές δικηγόρους, υφιστάμενές του στη νομική εταιρία που είχε αναλάβει τις υποθέσεις των επαναπροσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων με προμήθεια 12%.


    Η   Καλτσίδου θα αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά της σήμερα, καθώς ένα λάθος στο σχετικό ΦΕΚ, πήγε λίγο πίσω τη σχετική διαδικασία.


    Πιο συγκεκριμένα, αντί στο ΦΕΚ η κ. Καλτσίδου να αναγράφεται ως πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, αναγραφόταν ως πρόεδρος του δ.σ του εν λόγω φορέα, ιδιότητα που δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική θέση για την οποία την προόριζε το υπουργείο. Προκειμένου να λυθεί η «παρεξήγηση» το υπουργείο πήρε πίσω το συγκεκριμένο ΦΕΚ και εξέδωσε άλλο με ορθή επανάληψη. 


    Να σημειώσουμε πως από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και σήμερα, επικεφαλής του ΕΚΔΔΑ ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης, (μέλος του οποίου είναι και το ΕΚΔΔΑ,) κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, η τοποθέτηση του οποίου έγινε για πρώτη φορά με ανοιχτή διαδικασία, υπό τον ΑΣΕΠ και με τριετή θητεία.



    Να σημειώσουμε πως η κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι επί σειρά ετών σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, έχοντας, ως ζευγάρι, συνάψει μεταξύ τους Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

    protothema.gr

    Read more...