Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος» Διακόπτονται προσωρινά, λόγω παραβάσεων, οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές


Διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, καθώς ανακλήθηκαν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών, που αφορούν στο έργο.
ejoryxi
Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης μετά από παράβαση των των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Μετά τη συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι,  για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. «Με απόφαση μου σήμερα ανακλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για  την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».
Η απάντηση της «Ελληνικός Χρυσός»
«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους, όπως αναφέρει, "παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών", αναφέρει ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, απαντώντας σε δημοσιογράφους.
«Η Ελληνικός Χρυσός, ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν», κατέληξε ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τις επόμενες ώρες εκταμιεύεται η πρώτη δόση ύψους 13 δισ.ευρώ Εγκρίθηκε και επισήμως το νέο δάνειο των 86 δισ.ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα


Εγκρίθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το νέο τριετές δάνειο, ύψους 86 δισ.ευρώ, προς την Ελλάδα.
esm
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως εκφράστηκε και με τις θετικές ψήφους σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. 
Η ανακοίνωση του ESM 
Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι πόροι του ESM θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει  ο ESM και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».
«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας  εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» αναφέρει σε μήνυμά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο MOU (μνημόνιο κατανόησης) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέβασε και σχετική φωτογραφία.
Dobr
«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπουργείο Οικονομικών: Την Πέμπτη η πρώτη δόση 
Η δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τίθεται επίσημα σε ισχύ έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση 10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.
Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει αύριο το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ.ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα).
Σχεδόν 1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Και ο Λαπαβίτσας αποχαιρετά τον ΣΥΡΙΖΑ...



«Δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος σε μνημονιακό κόμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημονιακό κόμμα» λέει ο Κ. Λαπαβίτσας και αποχαιρετά με αυτόν τον τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως αποχαιρέτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη..
Ζωή Κωνσταντοπούλου): «Είναι μεγάλο σφάλμα όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αντιμνημονιακή παράταξη. Βεβαίως και υπάρχει και σε αυτήν εντάσσομαι. Και είναι επίσης μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο πιο συνετός δρόμος στην πολιτική είναι αυτός του Μνημονίου. Αυτός ο δρόμος κατέστρεψε τους πολίτες» λέει ο κ. Λαπαβίτσας, τον οποίο μέχρι πρότινος ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορούσε ότι έχτισε πολιτική καριέρα πάνω στη δραχμή. Ο σούπερ αριστερός καθηγητής, όπως τον αποκαλούν, αποκαλύπτει ότι τις προσεχείς ημέρες ετοιμάζονται κείμενα και πολιτικές πλατφόρμες για τη νέα αντιμνημονιακή παράταξη, η οποία θα είναι έτοιμη και θα εμφανιστεί  προς τα έξω ως ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο που θα δηλώσει την παρουσία του μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. Παρά ταύτα, δεν υποβάλλει τώρα την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν παραδίδει την έδρα ως μια μορφή αντίστασης προς το Μνημόνιο και με τη λογική ότι «άλλοι έπρεπε να παραιτηθούν που τίναξαν τα πάντα στον αέρα τους τελευταίους επτά μήνες» ρίχνοντας ευθεία βολή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΒΗΜΑτοδότης"

Read more...

Σκληρή απάντηση Μαξίμου, σε Λαφαζάνη...


 Τι δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη για την συνέντευξη του πρώην υπουργού στο Real.gr.

«Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι...
εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής. 

Το ερώτημα είναι απλό. 

Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;

Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. 

Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων; 

Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς; 

Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν.

Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. 

Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».
Πηγη : http://left.gr

Read more...

Αυτό είναι όλο το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων...


Αναλυτικό σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) της δημόσιας περιουσίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, περιλαμβάνεται ως παράρτητα στο...μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή.  Το κείμενο των 27 σελίδων, που παρουσιάζει το Euro2day, περιλαμβάνει το σχέδιο και ενίοτε το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης 21 περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, τα περισσότερα από τα οποία θα περάσουν στο νέο υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. 
Το συγκεκριμένο παράρτημα του μνημονίουκατατέθηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από απαίτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το δεύτερο παράρτημα, το οποίο αφορά στις ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει το Δημόσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με το Euro2day, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την οριστικοποίηση του μοντέλου πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, πώληση μετοχών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, πώληση του 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Soccar και επανεκκίνηση των διαδικασιών πώλησης δημόσιων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. 
Ειδικότερα συμφωνήθηκε:
  • Οριστικοποίηση του μοντέλου (δηλαδή αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», ή πώληση των μετοχών μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών) πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τον Νοέμβριο
  • Απόφαση για το ποσοστό του ΟΤΕ που θα περάσει από το Δημόσιο, που σήμερα κατέχει το 10% μαζί με το ΙΚΑ, στο ΤΑΙΠΕΔ τον Οκτώβριο
  • Πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ 
  • «Πιθανή πώληση» του 16% της ΔΕΗ εντός του 2016.
Για το θέμα της τιτλοποίησης ακινήτων, που προωθούσε η προηγούμενη διοίκηση, αναφέρεται ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συζήτησης με την ΕΛΣΤΑΤ για το πώς δεν θα υπολογίζεται στο χρέος το προϊόν της τιτλοποίησης, αλλά και ο προσδιορισμός του μίγματος ακινήτων που θα μπουν στο «πακέτο».
Είτε πρόκειται για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, είτε για τις νέες προκηρύξεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την ταχύτατη υλοποίηση της συμφωνίας και η λέξη που εμφανίζεται περισσότερες φορές στο κείμενο είναι το «όσο το δυνατόν ταχύτερο» (ASAP).
Ειδικά για τους νέους διαγωνισμούς προβλέπεται πως η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προβλέπεται η πρόσληψη νέων συμβούλων τον Σεπτέμβριο.
Επίσης, στο κείμενο επισημαίνεται ότι εκκρεμεί από πέρυσι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πολιτική διοδίων στον οδικό άξονα, όπως και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Τι θα γίνει με Αστέρα, ΟΛΠ, Ελληνικό

Σχετικά με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, στο Asset Development Plan αναφέρεται ο μακρύς κατάλογος εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό. Μεταξύ αυτών είναι η μετακόμιση υπηρεσιών που στεγάζονται, η απόφαση για το τι θα γίνει με την άδεια καζίνο, η σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα αναλάβει να προχωρήσει την κατασκευή των δημόσιων δικτύων κ.λπ.).
Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παραλείπεται κάθε αναφορά στην αλλαγή στάσης του επενδυτή που είχε προσφέρει αρχικά 400 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζεται, όμως, πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2016, δείγμα των δυσκολιών που έχουν προκύψει μετά την απόρριψη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). 
Κατά πληροφορίες του Euro2day, έχει συμφωνηθεί με τους επενδυτές η χωροθέτηση των 8 από τις 13 βίλες που θέλουν να κτίσουν (σε σχέση με τις περίπου 100 που προέβλεπε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και τώρα παζαρεύουν "ατύπως" με τις αρμόδιες αρχές πού θα κατασκευαστούν οι υπόλοιπες πέντε! 
Για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο εξηγείται πως για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή (στον διαγωνισμό για τα δύο τμήματα του οικοπέδου είχαν επικρατήσει δύο επενδυτές) απαιτείται η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), με πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Για το θέμα του ΔΕΣΦΑ επισημοποιείται το παζάρι με τη Socar από το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αποκτήσει το 49% των μετοχών και όχι το 66% που προέβλεπε ο διαγωνισμός στον οποίο επικράτησε. Στο κείμενο αναφέρεται πως οι Αζέροι μπορούν να μεταβιβάσουν το υπόλοιπο 17% είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε τρίτο επενδυτή. Εκκρεμεί, όμως, η απάντησή τους, όπως και η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Για ΟΛΠ και ΟΛΘ επισημαίνονται οι εκκρεμότητες με τις κεντρικές συμβάσεις παραχώρησης που πρέπει να υπογράψουν οι δύο οργανισμοί με το ελληνικό Δημόσιο προ της πώλησης. Ειδικά για τον ΟΛΘ εκκρεμεί και τοσχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού (Port Master Plan). Προϋπόθεση για να προχωρήσουν και οι δύο διαγωνισμοί είναι το προεδρικό διάταγμα για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.
Ωστόσο, παγώνει ττο σχέδιο πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) μέχρι να επιστρέψουν σε κερδοφορία και να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες αναδιάρθρωσης. 
Επίσης, προβλέπεται επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών πώλησης ακινήτων από τις 24 Νοεμβρίου, με υποβολή προσφορών για οικόπεδα και κτίρια σε ΑργοςΝαύπλιοΡόδο κ.λπ. Εκτιμάται ότι μια πιλοτική προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2016.
newpost.gr

Read more...

Ο Λαφαζάνης αποκαλύπτει το νέο κόμμα...


«Δεν δίνουμε "πράσινο φως" στην εφαρμογή του μνημονίου»...
Τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με  συνέντευξη του στο...
Real.gr.

«Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το «πράσινο φως» στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν ερωτάται από το Real.gr εάν ο ίδιος και οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Μέχρι την τελική νίκη»

Παράλληλα, ο Π. Λαφαζάνης σκιαγραφεί το εύρος του νέου κόμματος. Σε ερώτηση του Real.gr εάν το «όχι» πρέπει να έχει πολιτική εκπροσώπηση στο χώρο της αριστεράς, επισημαίνει με νόημα:

«Το «ΟΧΙ», κύριε Σκουρή, το εκφράζει δυνατά η «Αριστερή Πλατφόρμα» ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκφράζουν επίσης σειρά από οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όπως το εκφράζουν και ευρύτερες συλλογικότητες και προσωπικότητες του προοδευτικού, πατριωτικού και δημοκρατικού χώρου. Με όλες αυτές τις δυνάμεις θέλουμε διάλογο και συνεργασία για να συνεχιστεί ο μεγάλος αγώνας του ΟΧΙ μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελική νίκη».

«Τα προβλήματα της κυβέρνησης δεν απαντώνται με μπλόφες και τρικ»

Ο Π. Λαφαζάνης εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές και ψήφο εμπιστοσύνης.

«Τα προβλήματα της κυβέρνησης, που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της, δεν μπορεί να απαντηθούν με «μπλόφες», ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. Οι άρον – άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία. Και αυτό θα γίνει πράξη με τους αντιμνημονιακούς ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας όσο και αν οι πιστωτές και τα κατεστημένα της ΕΕ αντιδρούν λυσσασμένα και έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να επιβάλλουν την αντιδραστική μνημονιακή βούληση τους στις ελληνικές κυβερνήσεις».

«Ο Σόιμπλε είναι υμνητής της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης»

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, μάλιστα, απαντά με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στις κατηγορίες του Μαξίμου ότι ο ίδιος και ο Σόιμπλε έχουν το Grexit πάνω στο τραπέζι και ότι ο ίδιος και ο Σόιμπλε θέλουν να ανατρέψουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα:

«Όλοι όσοι επιχειρούν να συνδέσουν την «Αριστερή Πλατφόρμα» με τον Σόιμπλε και τα σχέδια του, μόνο ειρωνικά σχόλια και θυμηδία προκαλούν, ενώ αναδεικνύουν την ένδεια σοβαρών επιχειρημάτων και τα αδιέξοδα τους. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» έχει τόσο σχέση με τον Σόιμπλε όσο ο «φάντης με το ρετσινόλαδο» . Αντίθετα, είμαστε οι πιο σφοδροί πολέμιοι της γερμανικής νεοαποικιοκρατίας και της γερμανικής ευρωζώνης της οποίας από τους σκληρότερους εκφραστές είναι ο Β. Σόιμπλε. Αντίθετα, ο Β. Σόιμπλε όπως κατέδειξε με τη στάση σου στο πρόσφατο Eurogroup και με τις μετέπειτα κινήσεις του, έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός «στρατολόγος» της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό. Σήμερα όσο ποτέ η διέξοδος στην Ελλάδα περνάει μέσα από την πλήρη και ριζική αντίθεση στις επιλογές του διδύμου Μέρκελ – Σόιμπλε, που αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της γερμανικής επικυριαρχίας στην Ευρώπη».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ REAL.GR έχει ως εξής:

Αποτελούν λύση για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα οι πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο; Κάποιοι επιμένουν, μάλιστα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αυτοδυναμία…

Η κυβέρνηση συνομολογώντας ένα σκληρό τρίτο μνημόνιο ήρθε σε πλήρη και ριζική αντίθεση με το νου, την καρδιά και την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ. Γύρισε προκλητικά την πλάτη στις αρχές, τις αξίες και τους αγώνες χιλιάδων μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις ελπίδες του αριστερού προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου. Τα προβλήματα της κυβέρνησης , που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της, δεν μπορεί να απαντηθούν με «μπλόφες», ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. 

Οι άρον - άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία. Και αυτό θα γίνει πράξη με τους αντιμνημονιακούς ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας όσο και αν οι πιστωτές και τα κατεστημένα της ΕΕ αντιδρούν λυσσασμένα και έχουν κατορθώσει μέχρι τώρα να επιβάλλουν την αντιδραστική μνημονιακή βούληση τους στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το Μαξίμου, πάντως, σας κατηγορεί ευθέως ότι η πρότασή σας είναι Μνημόνιο και δραχμή και μάλιστα με προσφυγή αποκλειστικά στο ΔΝΤ.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι έχουν φορτώσει σε μια ενδεχόμενη προοπτική εθνικού νομίσματος όλες τις συμφορές που μπορεί να ανακαλύψει και η πιο νοσηρή φαντασία ότι είναι δυνατόν να ενσκήψουν σε αυτή τη χώρα. Τώρα ακούμε ότι η συντεταγμένη, σχεδιασμένη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος θα συνοδεύεται με μνημόνιο και ένταξη σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Πρόκειται για φθηνό αντιπερισπασμό, που ολοφάνερα υποδηλώνει ένδεια επιχειρημάτων και τα αδιέξοδα όσων καταφεύγουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Αντίθετα, η καταφυγή, εφόσον χρειαστεί στο εθνικό νόμισμα, μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας, πράγματα που συνιστούν προϋποθέσεις για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση και την ανόρθωση του τόπου. Προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο , ΕΔΩ...


Read more...

Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Fraport ...



...που πήρε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια...
Την άμεση απόσυρση της Ελλάδας από τη συμφωνία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της στη γερμανική εταιρεία Fraport AG ζητά, μέσω επιστολής του στο tvxs.gr, ο Ίαν Μικούσκο, εκπρόσωπος του συνδικάτου της Βόρειας Αμερικής «UNITE HERE», το οποίο αντιπροσωπεύει...
270.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στον τουριστικό κλάδο των αεροδρομίων, ξενοδοχείων και καζίνο.


Σύμφωνα με τον κ. Μικούσκο, η «AIRMALL USA», θυγατρική της Fraport AG, είχε εμπλακεί σε εργατικές διαμάχες στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον το 2013. Μάλιστα, εστάλη έκθεση και επιστολή από τα οκτώ μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλτιμόρης στο Γερμανικό κρατίδιο της Έσσης - ένας από τους βασικούς μετόχους της Fraport AG.

Στα έγγραφα αυτά συνοψίζεται ο ρόλος της Fraport σε αυτήν την εργατική διαμάχη. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται σοβαρές παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, όπως σοβαρή αμέλεια ως προς την παροχή ιατρικής ασφάλισης προς τους εργαζόμενους, χαμηλοί μισθοί και ταυτόχρονα καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα, με αναίτιες απολύσεις προσωπικού και συμβάσεις εργασίας - «λάστιχο».
Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του Ίαν Μικούσκο προς το tvxs.gr

«Εκπροσωπώ το συνδικάτο της Βόρειας Αμερικής «UNITE HERE», το οποίο αντιπροσωπεύει 270,000 εργαζόμενους που δουλεύουν στον τουριστικό κλάδο των αεροδρομίων, ξενοδοχείων και καζίνο. Καθώς ο κόσμος παρακολουθούσε την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, το συνδικάτο μας έχει παρακολουθήσει στενά την κατάσταση, ελπίζοντας ότι η βούληση του Ελληνικού λαού θα αντικατοπτριστεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Έχουμε δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση των 14 Ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Αυτό οφείλεται στην αρνητική εμπειρία που είχε το συνδικάτο μας με τη Fraport AG, τη Γερμανική εταιρεία ιδιωτικοποίησης και λειτουργίας αεροδρομίων, που της έχει δοθεί προκαταβολικά η βράβευση λειτουργίας των αεροδρομίων.

Η θυγατρική της Fraport, η «AIRMALL USA», είχε εμπλακεί σε εργατικές διαμάχες στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον το 2013. Η συνημμένη έκθεση και η επιστολή των οκτώ μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλτιμόρης στο Γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, συνοψίζει το ρόλο της Fraport σε αυτήν την εργατική διαμάχη.

Με βάση την εμπειρία μας με τη Fraport στις Ηνωμένες Πολιτείες, σας συνιστούμε, η Ελλάδα να αποχωρήσει από την συμφωνία της με τη Fraport. Σε περίπτωση που αναγκαστείτε να ιδιωτικοποιήσετε το αεροδρόμιο, η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το συμβόλαιο και να αναζητήσει εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων.

 Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...