Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Δηλώσεις στο CNN Τσίπρας: Η σημασία της επίσκεψης στη Λέσβο


Τσίπρας: Η σημασία της επίσκεψης στη Λέσβο
Ο πρωθυπουργός με τον Πάπα στη Λέσβο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Λέσβος
Με δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN -τις οποίες έκανε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Λέσβο και θα προβληθούν εντός της ημέρας στις ΗΠΑ-, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο νησί.
Η μεγάλη σημασία της επίσκεψης, κατά τον πρωθυπουργό, αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος.
Επίσης, η επίσκεψη στην Ελλάδα βάζει τη χώρα στο επίκεντρο καθώς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Επιπλέον, η ενέργεια του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό 12 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα (σ.σ. βρέθηκαν στη χώρα πριν από τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου), είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη και ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 4000 άτομα Μέσα στην εβδομάδα η μετακίνηση πρόσφυγων από τον Πειραιά στο Σκαραμαγκά


prosfyges
Η διαδικασία μετακίνησή τους, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί με λεωφορεία με βάση νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων είναι ότι στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά που βρίσκεται κοντά στον Πειραιά θα υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 4.000 ατόμων.
Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησαν από άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας να μετακινηθούν από μόνοι τους με ταξί η λεωφορεία προς το Σκαραμαγκά, ωστόσο οι αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει με προγραμματισμό και σχεδιασμό.
Ήδη αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο 1050 άτομα. Ανάλογη κίνηση από μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν προς το λιμάνι του Πειραιά από άλλες δομές φιλοξενίας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μια θέση στο Σκαραμαγκά, έγινε και μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο το λιμενικό σώμα στο πλαίσιο μέτρων αποτροπής από την Παρασκευή έδωσε εντολή και σφραγίστηκαν τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων που διαμένουν λιμάνι.
Το πρωί έφτασαν 6 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star1 ενώ στους χώρους του λιμανιού βρίσκονται ήδη 3730 άτομα.
Χθες παρά το γεγονός ότι τρία λεωφορεία βρέθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Μαλακάσα και Οινόφυτα κανείς δεν επιβιβάστηκε σε αυτά ενώ για σήμερα δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μεταφορά σε δομές φιλοξενίας.
Εν τω μεταξύ η Αντιφασιστική Συνέλευση Πειραιά διοργανώνει για σήμερα Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες που βρίσκονται στο Ελληνικό με προ συγκέντρωση στην πλατεία Αγ.Τρύφωνα στην Τερψιθέα ενώ την Τετάρτη 20 Απριλίου η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή έχει προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.
Σε καθημερινή βάση βρίσκεται σε επιφυλακή διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού για να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις που θα οδηγούσαν στα έκτροπα, με ακροδεξιούς, που σημειώθηκαν πρόσφατα στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι.
Επίσης δυνάμεις του λιμενικού αλλά και άνδρες της ασφάλειας του λιμενικού με πολιτικά επιτηρούν σε όλες τις πύλες του λιμανιού του Πειραιά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα η μετακινήσεις ατόμων από άλλες δομές φιλοξενίας προς το λιμάνι
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής»...


Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (70%) κρίνει αρνητικά...
τη διαπραγμάτευση, με περίπου 4 στους 10 να πιστεύουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε ρήξη εάν οι δανειστές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές, 3 στους 10 πως η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα και το 26% πως η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί, έστω κι αν πιεστεί η οικονομία...
Παράλληλα, όμως, το 46,3% πιστεύει πως αν τα μέτρα που απαιτούνται είναι σκληρά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τα περάσει το συντομότερο από τη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση ενώ το 34,3% πιστεύει πως θα έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 18,4% (με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, 27%), η ΝΔ στο 21,4% (με αναγωγή, 31,4%), ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο 6% (με αναγωγή 8,7%), η Χρυσή Αυγή στο 5,4% (με αναγωγή, στο 8%), το ΚΚΕ στο 4,9%, (με αναγωγή στο 7,2%), η Ένωση Κεντρώων στι 2,6% (με αναγωγή, 3,8%), οι ΑΝΕΛ στο 2,5% (με αναγωγή στο 3,7%) και το Ποτάμι στο 1,8% (με αναγωγή στο 2,7%).
left.gr

Read more...

Στην Αθήνα οι θεσμοί με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές...


Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.)
Σε ανώτατο θεσμικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάγονται πλέον οι προσπάθειες για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ελληνικού χρέους, με τις ΗΠΑ να ζητούν...
λύση «εδώ και τώρα», προτού η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των θεσμών ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

«Ήταν πολύ καλή η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, συμφώνησε ότι πρέπει επιστρέψει αμέσως η ομάδα στην Αθήνα και ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα έχει και ένα κομμάτι για το χρέος», είπε ο κ. Τσακαλώτος και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και ευχαριστημένος.

«Αν δεν ήταν εποικοδομητική η συνάντηση, δεν θα ήμουν ευχαριστημένος», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την παρέμβαση του Τζακ Λιου, που είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και οι δανειστές να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είμαστε πάντα υπέρ του οι άνθρωποι να γεφυρώνουν τις διαφορές τους».

Άλλο κλίμα με Σόιμπλε

Αντίθετα, χωρίς απτά συμπεράσματα και με επιβεβαιωμένες τις αποκλίσεις μεταξύ όσων επιζητεί η ελληνική πλευρά και όσων θέλει να επιβάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να επέμεινε στην αντικρουόμενη θέση που προβάλλει η γερμανική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση αλλά και ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει συμμέτοχο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε στην ερώτηση του ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» στην Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη.
«Δεν είναι φανατικός υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών...

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που εξασφάλισε ο Θάνος Δημάδης μέσα από τη συνάντηση του εμφανώς προβληματισμένου Τσακαλώτου στα όσα ακούει από τον Γερμανό ομόλογο του.
efsyn.gr

Read more...

Η Βουλγαρία αναπτύσσει νέες στρατιωτικές δυνάμεις...


Ανάπτυξη νέων στρατιωτικών δυνάμεων τηs Βουλγαρίαs στα βουλγαροελληνικά σύνορα
...στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα...

Mετά την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Ιβαήλογκραντ νέεs στρατιωτικέs δυνάμειs από στρατόπεδα τηs Σόφιαs και του Πλέβεν έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια του Γκότσε Ντέλτσεβ απέναντι από τουs νομούs...
Δράμαs και Σερρών όπωs γράφει το βουλγαρικό site infomreja.bg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βούλγαροι στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν στιs περιοχέs του Χατζιντίμοβο και τηs Σάτοβτσα που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλήs από τουs διακινητέs για το πέρασμα προσφύγων από την Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Και αυτή η στρατιωτική επιχείρηση είναι μέροs τηs συνολικήs ανάπτυξηs 300 στρατιωτών στα σύνορα τηs βουλγαρίαs με την Ελλάδα και την Τουρκία που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργόs τηs Βουλγαρίαs Μπόικο Μπορίσοβ.

Read more...

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Παπανδρέου...


papandreou

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, για την τελετή απονομής...
των Βραβείων Ειρήνης Παπανδρέου –Τζεμ σήμερα, μία πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του Ετήσιου Συμποσίου της Σύμης. 

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου - Τζεμ, δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Ισμαήλ Τζεμ και τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε σε μια εποχή αυξανόμενης βίας και σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων, να αναδειχθεί η σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφόρων. Αποτελεί μια συνέχεια στο όραμα δυο πολιτικών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προς όφελος των λαών τους και απονέμεται σε προσωπικότητες και ομάδες που συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο στην προώθηση της ειρήνης και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στους επιχειρηματίες Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και ΣαρίκΤάρα καθώς και στο Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, για τη συμβολή τους στην προσέγγισητων δυο χωρών. Οι δύο επιχειρηματίες έγιναν πρωτεργάτες της οικονομικής διπλωματίας,ενώ το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή του, παραμένειένα καινοτόμο δίκτυο προσωπικοτήτων το οποίο παράγει ιδέες και προτάσεις πουβοηθούν στο διάλογο και την προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και Ελληνοκυπρίωνκαι Τουρκοκυπρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ, άνοιξαν ένα νέοκεφάλαιο στις σχέσεις δυο γειτονικών χωρών, με πολλά στοιχεία που θα μπορούσαννα τις φέρουν κοντά, αλλά και σημαντικές διαφορές που κάποιες φορές τιςοδήγησαν στα πρόθυρα του πολέμου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ΙσμαήλΤζεμ και ο Έλληνας ομόλογός του τότε, Γιώργος Παπανδρέου, φυτεύοντας μια ελιάστη Σάμο το 2001, θέλησαν να αναδείξουν συμβολικά αυτήν την προσπάθεια γιαμεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη. Οι ρίζες αυτού του δέντρου ενισχύθηκαν με τηνυπογραφή ενός μεγάλου αριθμού συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύτων δυο κρατών, ενώ έχοντας τη στήριξη της κοινής γνώμης, όσοι ακολούθησαν ταχνάρια τους, έβαλαν τα επόμενα λιθάρια για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικώνσχέσεων.

Ο Ισμαήλ Τζεμ, όμως, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες τηςΤουρκίας, έφυγε από την κόσμο στις 24 Ιανουαρίου 2007, στα 66 του χρόνια, μετον Γιώργο Παπανδρέου τότε να τον συνοδεύει στο τελευταίο του ταξίδι και ναμιλά στην κηδεία του για το κοινό τους όραμα για την Ειρήνη: «Ονειρευτήκαμε ότιη Ελληνο-Τουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί» είπε. «Θα κρατήσω την υπόσχεσημου». Αυτό το όραμα που ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2007, συνεχίζεταισήμερα μέσα από το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε Υπουργός Εξωτερικώντης Ελλάδας το 1999, κι ενώ η ένταση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίωνήταν ακόμα νωπή, την αρχή μίας φιλίας μεταξύ των δύο ανδρών σηματοδότησε μιαεπιστολή που έστειλε ο Τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζεμ. Η συχνή επικοινωνίατων δυο πολιτικών, έβαλε τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα σεμια ομιλία του, το 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου να επισημάνει πόσο καθοριστικόήταν ότι αποφάσισαν με τον Τζεμ να προτάξουν το διάλογο για τις δυνατότητεςσυνεργασίας και όχι τις διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυοχωρών. Στο πνεύμα αυτό, υπογράμμισε ότι, το Βραβείο θα συμβάλλει όχι μόνο στηνεδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην προώθησητης Ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα συγκυρία, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση για την ευρύτερη περιοχή μας. Με πρόσχημα το προσφυγικό,κάποιοι επενδύουν στην ένταση, και κάποιοι επενδύουν στην πατριδοκαπηλία. Με τον Τζεμ αγωνιστήκαμε για την Ειρήνη προς όφελος των δύο λαών μας, δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να παίζουν με την καταστροφή. Όποιος παίζει με την φωτιά στη Μεσόγειο, έχει στόχο να πλήξει τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

matrix24.gr

Read more...

Συνεχίζονται στην Ουάσιγκτον οι επαφές για το χρέος...



Άκρως σημαντικές συναντήσεις, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα διαφανεί το τετραήμερο 18-21 Απριλίου, οπότε το κουαρτέτο των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων...
πριν το Εurogroup της Παρασκευής, είχε χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος είδε τον Αμερικανό και Γερμανό ομόλογό του Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πολ Τόμσεν. Και αν από τις επίσημες δηλώσεις δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο στην Αθήνα θα πρέπει να κρατήσουμε το θετικό κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ και την θέση του κ. Λιου ότι πρέπει ΔΝΤ και Ευρώπη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό σκηνικό.
Ωστόσο ο κ. Λιου ζήτησε από την Αθήνα να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα η Αθήνα θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση αν δεν προχωρήσει και σε νέες υποχωρήσεις σε θέματα που εμφανίζονται και οι μεγαλύτερες διαφωνίες, όπως για παράδειγμα τα «κόκκινα» δάνεια.
Προτάσεις όπως η χθεσινή του κ. Τόμσεν για λήψη μέτρων της τάξης του 4,5% ήτοι περί τα 8,1 δισ. θεωρούνται από την Αθήνα «ανεδαφικές» και μένει στο Ταμείο και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, βάζοντας στην εξίσωση και το χρέος, να βρουν το modus vivendi ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα είτε ως πιστωτής είτε ως παρατηρητής.
Το μέτρο πάντως των αντοχών της ελληνικής κυβέρνησης δίνει το χθεσινό κείμενο της «Πρωτοβουλίας 53+» της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Την ώρα που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντιόταν με Λαγκάρντ, Λιου και Σόιμπλε οι σύντροφοι του κ. Τσακαλώτου έγραφαν ότι πως «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους "δανειστές", προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

naftemporiki.gr

Read more...

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Τσίπρας...

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχτηκε ο Τσίπρας – ΤΩΡΑ - ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ...

Ο χαιρετισμός του Πάπα με τον Ιερώνυμο

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

Ο χαιρετισμός του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο χαιρετισμός του Πάπα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


Read more...

Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο...




Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συναντάται αυτή την ώρα στον αερολιμένα Μυτιλήνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός...
έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού προ ολίγου, όπου θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 10:20.

Τον Ποντίφηκα της Ρώμης θα καλωσορίσουν αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Με την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός.
left.gr

Read more...

Μήνυμα για το προσφυγικό To ιστορικό ταξίδι Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στην Λέσβο

To ιστορικό ταξίδι Βαρθολομαίου-Φραγκίσκου στην Λέσβο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνουν λίγα λουλούδια στα νερά του λιμανιού στη μνήμη των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μυτιλήνη, Λέσβος
22 φωτογραφίες
Η Λέσβος βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Το νησί επισκέφθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με το στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το δράμα των προσφύγων.

Στις 10:10 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα στο νησί.

9:10: Κατά την αναχώρησή του από τη Ρώμη, ο Πάπας είχε χαρακτηρίσει το προσφυγικό «τη μεγαλύτερη καταστροφή με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». «Αυτό το ταξίδι είναι λυπηρό, πηγαίνουμε να δούμε πολύ κόσμο που υποφέρει και δεν ξέρει πού να πάει και πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, στη θάλασσα» είπε. «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται» είχε αναφέρει σε μήνυμά του πριν την αναχώρηση.




Στο νησί βρίσκονταν ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε μια σύντομη συνάντηση με τους κκ Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο.


10:20: Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πάπα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.




10:30: Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης και της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι' αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.



Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος για αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, ο οποίος, παρά το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη και προσήλωση στις οικουμενικές αξίες.

10:40:  Ο Πάπας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.

«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:50: Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.
11:20: Η αποστολή έφτασε στην Μόρια, όπου ανέμενε ο πρωθυπουργός. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.
Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.
Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.
Άλλοι φιλούσαν τα χέρια των ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μάλιστα μια γυναίκα έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.
12:30: Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος στηλίτευσαν τη στάση της διεθνούς κοινότητας.



























12:40 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη, για να  ακολουθήσει γεύμα με πρόσφυγες.
Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

13:45 Oι τρεις ιεράρχες έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στην ομιλία του, ο Πάπας ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να επισκεφθεί το νησί, ενώ μίλησε και πάλι με θερμά λόγια για τους «Έλληνες που κράτησαν ανοικτή την καρδιά τους».



Ακολούθησε κοινή δέηση των τριών Προκαθημένων για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και ενός λεπτού σιγή.
Κατευθύνθηκαν στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί για να ρίξουν λίγα λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου.












14:50: Ο ποντίφικας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου είχαν την τελευταία τους ιδιωτική συνάντηση προτού αναχωρήσουν.
15:00: Ακολούθησε και η τελευταία ιδιωτική συνάντηση του Πάπα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός συνόδευσε τον ποντίφικα μέχρι την σκάλα του αεροπλάνου.
Μετά την αναχώρηση του Πάπα αναχώρησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Τα μηνύματα των τριών αρχιερέων
Μηνύματα σε βιβλίο που άνοιξε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός άφησαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθλομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Το μήνυμα του Πάπα στα ελληνικά γράφει: «Συγχαίρω τους κατοίκους του νησιού της Λέσβου για το παράδειγμα της αλληλεγγύης που έδειξαν στην αντιμετώπιση των αφίξεων των προσφύγων στο νησί. Πολλές ευχές, ειρήνη, και ο Χριστός να σας ευλογεί».
«Εις ευλογίαν και ανάμνησιν μιας ιστορικής ημέρας» γράφει ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνει: «Μια ημέρα ανάστασης. Ευχαριστίες πολλές».
Τις επόμενες μέρες στον δημοτικό κήπο θα φυτευτεί μια ελιά που ευλόγησαν οι τρεις Ιεράρχες λίγο πριν αναχωρήσουν από το νησί, ενώ μια μαρμάρινη επιγραφή στο πλάι της θα θυμίζει τη σημερινή μέρα.
Επίσης, στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού, εκεί όπου σήμερα στάθηκαν ο Πάπας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, θα στηθεί το άγαλμα της αλληλεγγύης της Λέσβου. Το πρόπλασμα του αγάλματος είναι ήδη έτοιμο, δείχνει δυο χέρια που κρατά το ένα το άλλο, ενώ στη βάση του μια επιγραφή σε πολλές γλώσσες θα θυμίζει τα λόγια των χριστιανών ηγετών προς την παγκόσμια κοινότητα.
Α.Ρ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...