Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Παπανδρέου-Σαμαράς 3-1


Ο πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου έδειξε για πρώτη φορά γρήγορα αντανακλαστικά.Διέγραψε τρείς βουλευτές του Πασοκ (Σακοράφα Σοφία, Οικονόμου Βασίλη, Δημαρά Γιάννη) που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο των νέων μέτρων.Το ίδιο και ο κ.Σαμαράς.Διέγραψε αμέσως την κ.Μπακογιάννη που υπερψήφισε την κυβερνητική πρόταση.
Το δίδυμο ελέγχου της πολιτικής ζωής αντιδρά αστραπιαία όταν απειλείται η ηγεσία τους,όταν αμφισβητείται το αλάθητο των επιλογών τους.
Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι σαφές.Η δημοκρατία είναι ανεκτή, αρκεί να μη μας αμφισβητείτε.

Read more...

500.000 ευρώ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά

protothema.gr
Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Abu Dhabi Mar, Ισκαντάρ Σάφα συναντήθηκε την Πέμπτη η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων «Τρίαινα» των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κος Σάφα τόνισε τη δέσμευσή του για μακροχρόνια παρουσία και δραστηριότητα στο Σκαραμαγκά, καθώς και να καταστούν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά κέντρο ναυπήγησης υποβρυχίων και πολεμικών σκαφών στη Μεσόγειο.

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Abu Dhabi Mar συμφώνησαν ότι η νέα πορεία των ναυπηγείων θα βασιστεί στις αρχές της διαφάνειας και της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της νέας διοίκησης και των εργαζομένων.

Τέλος, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη υπήρξε στο ζήτημα των 161 απλήρωτων εργαζομένων του τροχαίου υλικού. Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανέδειξε το οξύ κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο. Ο κος Σάφα, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, δεσμεύτηκε να προσφέρει άμεσα το ποσό των 500.000 ευρώ για τη στήριξη των απλήρωτων εργαζομένων.

Read more...

Δεν στηρίζει Μέρκελ για την βοήθεια στην Ελλάδα το SPD

Αλλαγές στην Ευρωζώνη ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος

protothema.gr
Την αλλαγή των συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία και τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά και επισημως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών στο ζήτημα της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα

Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρή και επιτιμητική για τους κερδοσκόπους traders των αγορών που συνεχώς επιτίθενται στο ευρώ, χαρακτηρίζοντάς τους εχθρούς των Ευρωπαίων, πρόσθεσε όμως πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί χρειάζονται περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίζουν ανάλογες επιθέσεις και κυρίως για να «ελέγχουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς» χωρών που χρήζουν αρωγής!

Χρησιμοποίησε μάλιστα ακριβώς το παράδειγμα της «ελληνικής διάσωσης» για να αιτιολογήσει την άποψή της, λέγοντας πως η «εμπλοκή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση ήταν απαραίτητη, επειδή η Ευρώπη δεν μπορούσε να την διαχειριστεί μόνη¨!!!

Προς τούτο και ζητά εδώ και τώρα αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά άλλες χώρες της Ευρωζώνης ...

Μάλιστα είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση κοινής επιστολής της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην οποία οι δύο επικεφαλής των κατά τεκμήριο ισχυρότερων πόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν τη δέσμευσή τους για την ενότητα της ευρωζώνης αλλά και την επιθυμία ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου της!

Επιστολή που απευθύνουν τόσο προς τον πρόεδρο της Ευρωπαίκής Ένωσης Χέρμαν Ρομπέι, όσο και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι, στις αυριανές ψηφοφορίες στην Κάτω και Άνω Βουλή, δεν θα έχει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών για την έγκριση της βοήθειας προς την χώρα μας, καθώς το SPD αναμένεται ότι θα απέχει, τελικά, από την διαδικασία.


Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ: Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΕΙΟ

Το πολυδιαφημισμένο πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί μια ακόμη κοντόφθαλμη απόπειρα ανόρθωσης και εξυγίανσης της παιδείας. Η προχειρότητα και η συρραφή θέσεων που το χαρακτηρίζει δεν μπορούν να βγάλουν την παιδεία από το τέλμα στο οποίο έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια. Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ μοιάζει απούσα σε μια ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και του χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Βασικό μέλημα του σχεδίου Νόμου είναι η περεταίρω εμπορευματοποίηση της παιδείας, όπου οι φοιτητές αποτελούν το κύριο εμπορεύσιμο αγαθό. Η αναγνώριση των κολλεγίων αποτελεί την απαρχή στην κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας και αναπόφευκτα οδηγεί σε εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Το δικαίωμα στην παιδεία είναι καθολικό και δεν πρέπει να πληρώνεται ούτε να εξαγοράζεται σε τιμές όπως τα εμπορεύσιμα αγαθά. Ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτος και πρέπει, επιτέλους, να συνοδευτεί και από αύξηση των κρατικών κονδυλίων.
Η κατάργηση του δέκα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί από μόνη της να ωθήσει στη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου σπουδών. Οι μόνοι ουσιαστικά ωφελημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα είναι σε θέση να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους. Δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική μέριμνα για την ανέργεση εστιών, και τη βελτίωση τόσο του επιπέδου σπουδών, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής των ιδρυμάτων. Η λογική ένα πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη χωρίς όμως να προσφέρεται η ανάλογη οικονομική στήριξη δεν συμβάλει στην αναμόρφωση της παιδείας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από Πανεπιστήμια που θα θεραπεύουν την επιστήμη και την έρευνα και όχι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα γίνονται τα μέσα για να μην βαλτώσουν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες. Η ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ελληνικής οικογένειας.
Η μείωση της φοιτητικής εκπροσώπησης είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η λογική της στάθμισης της φοιτητικής εκπροσώπησης έχει σαν απώτερο σκοπό τη δημιουργία και σε τελική ανάλυση την επικράτηση ενός αυταρχικού πανεπιστημίου όπου θα ευνοούνται οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές. Εξάλλου είναι οι μόνοι που ζητούσαν την εξαφάνιση της φοιτητικής εκπροσώπησης. Το πανεπιστήμιο δεν είναι και ούτε πρέπει να γίνει τσιφλίκι κανενός είτε είναι κυβέρνηση είτε είναι καθηγητές. Δηλαδή, αν αποκλειστούν οι φοιτητές, το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια επειδή θα εμπλέκονται μόνον οι διαπλεκόμενοι μεγαλοκαθηγητές; Άλλωστε είναι γνωστό το φαινόμενο σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα τα τμήματα να διοικούνται από συντεχνίες καθηγητών, οι οποίες συχνά εκλέγουν τους αρεστούς τους με συνέπεια να ικανοποιούνται οι μετριότητες και να αποκλείονται οι άριστοι.
Η φοιτητική εκπροσώπηση αποτελεί την εγγύηση της διαφάνειας και όχι της διαπλοκής. Η παραταξιακή εκπροσώπηση εγγυάται τη δημοκρατική λειτουργία των ιδρυμάτων, όπως τα κόμματα στο αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η αρχή της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης όλων των παραγόντων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση καθιερώθηκε με το Ν. 1268/82 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και στη συνέχεια συρρικνώθηκε από το Σουφλιά το 1993 και τη Γιαννάκου μετέπειτα.
Ας ελπίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου δεν θα ενδώσει στις λογικές που ξεκίνησε να εφαρμόζει η δεξιά και εξυπηρετούσε τα αναξιόπιστα και άφαντα μέλη ΔΕΠ που εργάζονται μόνο στους διαδρόμους των πανεπιστημίων.
Ας ελπίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου δεν θα είναι εκείνη η υπουργός που σχεδιάζει το μέλλον της νεολαίας με την τελευταία αποκλεισμένη και απούσα, εκπροσωπώντας, κατά τα άλλα, μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Σε αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές εμείς οι νεολαίοι, το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, οφείλουμε να βγούμε μπροστά και να αντιδράσουμε.
Θέλουμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη παιδεία, το δικαίωμα μας να έχουμε ισχυρή φωνή σε οτιδήποτε μας επηρεάζει.
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τη μικρογραφία της κοινωνίας και καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε άβουλα όντα. Εκσυγχρονισμός της παιδείας δεν σημαίνει νομοσχέδιο εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.



Νεολαίοι
ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣsosialismos.gr/

Read more...

Είστε τυφλοί και επικίνδυνοι

Την παραπομπή στον εισαγγελέα όσων ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας προανήγγειλε πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τα έκτακτα μέτρα, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για εκδίκηση αλλά για επιθυμία του λαού. O κ. Παπανδρέου δήλωσε μάλιστα πως «κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να μας μιλήσει, να απολογηθεί».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο με τα μέτρα ο κ. Παπανδρέου είπε «ή το ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία», καλώντας τη ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων της και να στηρίξει την προσπάθεια για τη σωτήρια της χώρας, όπως είπε.

Σε διαφορετική περίπτωση πρόσθεσε, η ΝΔ θα χαρακτηρισθεί «λιποτάκτης ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».

«Ο λαός θέλει να πιστέψει ότι ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπηρετεί το δίκαιο, το έθνος, τον πολίτη και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» δήλωσε την Πέμπτη από το βήμα της βουλής, δήλωσε.

«Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», δήλωσε επίσης ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμα ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε επίσης έντονα την αξιωματική αντιπολίτευση για την άρνησή της να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας. «Ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στην χρεοκοπία», υπογράμμισε.

«Ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα θα δουλέψουμε σκληρά ώστε να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει να προτείνει εναλλακτική λύση και συμπλήρωσε: «Εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα αν κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις που όλοι κοπτόμαστε, τι θα γίνει κύριοι της ΝΔ;». Υποστήριξε ακόμα πως «πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία, πατριωτισμός είναι να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα που μας πληγώνει».

Η βία δεν δίνει απαντήσεις

«Ο λαός θέλει να πιστέψει ότι ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπηρετεί το δίκαιο, το έθνος, τον πολίτη και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες» δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

«Η βία δεν δίνει απαντήσεις. ας απομονώσουμε όλοι μας τη βία. και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν με τις πολιτικές μας» επισήμανε αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης.


.i-reportergr.

Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη

nooz.gr
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, διοργάνωσε, στην πλατεία Αριστοτέλους, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Οι συγκεντρωθέντες ανάρτησαν πανό, με το σύνθημα «Το πρόγραμμα σταθερότητας βλάπτει σοβαρά την υγεία». Στις ομιλίες τους εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ έκαναν λόγο για πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια σε δικαιώματα των εργαζομένων και κατακτήσεις χρόνων, από τις οποίες δεν εξαιρέθηκε ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ΕΝΙΘ σε γενική συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση των επισχέσεων εργασίας, καθώς, όπως αναφέρουν, από τον Ιανουάριο δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες, με εξαίρεση τα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος» και «Λοιμωδών». Επίσης, την Τετάρτη, στις 9 το πρωί, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης.
Read more...

Ανακοίνωση Γ. Δημαρά που διαγράφτηκε από τον Παπανδρέου



Ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς, με ανακοίνωσή του την οποία και διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ



...«Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στη μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή…»

Ο Γ. Δημαράς δηλώνει την πίστη του ότι η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων. Εκτιμά ότι, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας, η ανάγκη διαφύλαξης του αγαθού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας υπαγορεύει πρωτίστως άμεση κάθαρση του πολιτικού συστήματος και αυτών που το συνθέτουν…».

Ο Γ. Δημαράς καταθέτει την πρόταση όσοι εκ του νόμου υποχρεούνται (εντός και εκτός Βουλής) να καταθέτουν «πόθεν έσχες», αυτό να διερευνηθεί επισταμένως σε βάθος 25ετίας και τα όποια περιουσιακά αποκτήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να αποδίδονται με δήμευση στο Δημόσιο.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

nooz.gr
Την Κυριακή θα συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ για να αποφασίσει την παροχή δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Άτκινσον.

Η ίδια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα «θα θέσουν την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, αφού προηγουμένως θα έχουν περιορισθεί οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, θα έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, και θα έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Η κ. Ατκινσον τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο έχει μια πρωτόγνωρη υποστήριξη από την Ευρώπη και το Ταμείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μην βρεθεί στην ανάγκη να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, και έτσι δεν θα υποστεί τις πιέσεις, που ασκούν οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή», εκτίμησε η κ. Άτκινσον, η οποία, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «άλλες χώρες, που αναφέρονται, δεν είχαν το εύρος των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, και άρα το σημείο εκκίνησής τους είναι πολύ καλύτερο, ενώ ταυτόχρονα η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ήδη εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σύντομα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική τους σταθεροποίηση».

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Άτκινσον κατέθεσε την εκτίμηση του ΔΝΤ πως το τριετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας, το οποίο θα υλοποιηθεί τμηματικά με τη σταδιακή εκταμίευση των συμφωνηθέντων κονδυλίων, «θα είναι επαρκές για να στηρίξει την ελληνική οικονομία και να της επιτρέψει να εξέλθει από την κρίση» και πως «υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας στο μέλλον».

«Μία αδυναμία πληρωμής (από την Ελλάδα) δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή, ουδέποτε προτάθηκε ως μία επιλογή. Οι ελληνικές αρχές το τόνισαν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ το έχει επαναλάβει», τόνισε επίσης η κ. Άτκινσον.
Read more...

Δημοσιεύεται έκθεση για την Ευρωζώνη που ξεκίνησε από τον Φ. Γκονζάλες

nooz.gr
Μία έκθεση κατά παραγγελία των ευρωπαίων ηγετών για το μέλλον της ΕΕ πρόκειται να παροτρύνει τις χώρες μέλη σε ευρύτερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών τους, σε μία στιγμή που το ευρώ αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ένα από τα στοιχεία στοχασμού της έκθεσης», που θα δημοσιευθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, «είναι πως παρά την ολοκλήρωση που ήδη έχει επιτευχθεί στην Ευρωζώνη, στην ουσία δεν υπάρχει ένας πραγματικός συντονισμός και οι συνέπειες γίνονται σήμερα αισθητές με δραματικό τρόπο», τονίζει η ίδια πηγή.

Το έγγραφο, που παραγγέλθηκε το 2008 και συντάχθηκε από ομάδα σοφών υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονθάλεθ, «εκτιμά πως θα έπρεπε να στοχαστούμε για ακόμη πιο επιτακτικές προσπάθειες συντονισμού από αυτές που καταβάλλουμε σήμερα», προσθέτει.

Η έκθεση κρίνει «πως θα πρέπει να εργασθούμε περισσότερο προς μία ολοκλήρωση στο πεδίο της οικονομίας και του προϋπολογισμού», βελτιώνοντας τον συντονισμό ανάμεσα στις χώρες για τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν, προσθέτει η ίδια πηγή.

«Εντούτοις δεν γίνεται λόγος για συνολική ενοποίηση των προϋπολογισμών, αυτό θα πήγαινε πολύ μακριά», ενώ «απεναντίας επιμένει για μία ακόμη μεγαλύτερη συνολική ευθύνη για τους προϋπολογισμούς με ακόμη πιο αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια» στον τομέα αυτό, καθώς η Ελλάδα εγκαλείται για απόκρυψη των ακριβών στοιχείων του προϋπολογισμού της. Η ομάδα εργασίας εκλήθη να εξετάσει το μέλλον της ΕΕ «με ορίζοντα το 2020-30».
Read more...

Συνταγματική κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο η έκτακτη εισφορά

nooz.gr
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 1123/2010 απόφασή του έκρινε συνταγματική την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο αναφέρει ότι η έκτακτη εισφορά "δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ' αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας".

Ακόμη, στην εφετειακή απόφαση αναφέρεται ότι ορθώς ο Ν. 3758/2009 απέβλεψε στα εισοδήματα χρήσης 2007 προκειμένου να καθορίσει τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα για την κάλυψη της εν λόγω έκτακτης ανάγκης χωρίς να έχει ο νόμος αυτός την, κατά την έννοια του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος, αναδρομική ισχύ.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι την ημέρα εφαρμογής του Ν. 3758/2009 που επιβάλλει την έκτακτη εισφορά (5.5.2009) "δεν ήταν δυνατή η άμεση αποστολή στους υποχρέους εκκαθαριστικών σημειωμάτων υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς επί των εισοδημάτων του έτους 2008 με βάση τις δηλώσεις της φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 λόγω της χρονικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των σχετικών δηλώσεων".

Η σύνθεση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έχει ως εξής: πρόεδρος ο Γ. Μπαλάτσος, εισηγήτρια η Αδαμαντία Παπασταμοπούλου και μέλος η Μαρία Σούκα.
Read more...

ΡΕΛΑΝΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΑ!


ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΝΔΡΕΑ...

Πολύ πιο αποφασιστικός από τον Σαμαρά που μέχρι να κουνήσει το ένα πόδι βρωμάει το άλλο! Τους πήρε το σκαλπ ο πρωθυπουργός. Διέγραψε αμέσως τους Δημαρά, Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου που είχαν ψηφίσει "παρών". Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό...

Read more...

Φωτογραφίες απο την πορεία στο κέντρο της Αθήνας




ΤΩΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ας κάνουν κανένα αστείο να εμφανιστούν γνωστοί-άγνωστοι θα τους σαπίσουν στο ξύλο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Βίντεο απο την πορεία στο κέντρο της Αθήνας - Έχει κόσμο




Read more...

Βόμβα ΔΝΤ στη Ρουμανία!



25% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
15% ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου έριξε τη βόμβα του ΔΝΤ στη Ρουμανία, αφού ανακοίνωσε μείωση κατά 25% των μισθών του δημόσιου τομέα, και κατά 15% των επιδομάτων ανεργίας και των συντάξεων. Σκοπός των μέτρων είναι να αποφευχθεί η απόκλιση...



...του δημοσίου ελλείμματος στη χώρα αυτή που βρίσκεται σε κρίση και δέχεται βοήθεια από το ΔΝΤ.

Η Ρουμανία ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Εμείς έχουμε πρόγραμμα βοήθειας 110 δις...

Άρα σκεφτείτε τι έχει να γίνει...


Read more...

Αυτή είναι η δήλωση της Ντόρας



"Στη ζωή του κάθε ανθρώπου έρχονται στιγμές που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον βολικό δρόμο της σιωπής, του συμβιβασμού και των σκοπιμοτήτων ή να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται...


σήμερα στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας και συνταράσσεται από πρωτόγνωρη κοινωνική αναταραχή . Τριάντα χρόνια διαφθοράς, σπατάλης, ανευθυνότητας και κρατισμού, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε. Τα σοβαρά λάθη, η αδράνεια και οι παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η εγκληματική καθυστέρηση και οι επιπολαιότητες της παρούσας κυβέρνησης, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Τη στιγμή αυτή ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες που είναι εν πολλοίς άδικες και που ίσως δεν θα ήταν σ’ αυτόν τον ακραίο βαθμό αναγκαίες, αν όλοι είχαμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά, στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Σε αντάλλαγμα αυτών των θυσιών, μας προσφέρεται χρηματοδότηση 110 δις ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεωκοπία. Και μας προσφέρεται τη στιγμή που κανείς πλέον άλλος δεν μας δανείζει.

Έτσι έχουν τα πράγματα και κανείς από τον πολιτικό κόσμο δεν δικαιούται να μην καταλαβαίνει και κυρίως να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Με δεδομένη την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, χωρίς την καθαρή στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανότερο τα μέτρα να μην εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Ο λαός θα επωμιστεί τελικά και τις θυσίες και το τεράστιο κόστος της χρεωκοπίας. Γι΄ αυτό πρότεινα στον πρόεδρο του κόμματος, κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μια επιλογή που θα διαφοροποιούσε τη ΝΔ από τη στάση του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του κρατισμού και του λαϊκισμού χωρίς ταυτόχρονα να ταυτίζουν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τις επιλογές του.

Θέση μου ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, διότι η αποδοχή του είναι προϋπόθεση για να πάρουμε το «πακέτο σωτηρίας» και να καταψηφίσει κάποια άδικα, και αναποτελεσματικά άρθρα. Άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των φτωχών συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ, τα οποία μπορούν να υποκατασταθούν από άλλα ισοδυνάμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Με προσωπική του απόφαση, ο πρόεδρος του κόμματος, την οποία δεν έφερε προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας, ζητά την καταψήφιση του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ».

Πήρε την απόφαση αυτή χωρίς να έχει να προτείνει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα βρούμε χρήματα και θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Την πήρε επενδύοντας ίσως στο ρεύμα που δημιουργεί η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι πολίτες. Οι υπεύθυνες ηγεσίες όμως, πρέπει να βρίσκουν το θάρρος να πηγαίνουν κάποιες φορές κόντρα στο ρεύμα. Τι θα γινόταν για παράδειγμα έαν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ζώνης του Ευρώ ή τα κοινοβούλια τους πήγαιναν με το ρεύμα που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να βοηθηθεί;

Στη Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουμε να έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Η λογική του λαϊκισμού και των μικροπολιτικών υπολογισμών που κατέστρεψε την κυβέρνηση μας και μας έφερε σήμερα εδώ καθοδηγεί και τώρα τις επιλογές μας. Λυπάμαι αλλά αυτόν τον κατήφορο δεν μπορώ να τον ακολουθήσω.

Η αγανάκτηση των πολιτών για τις θυσίες που τους επιβάλλονται είναι δικαιολογημένη. Όμως σήμερα, την ώρα που η Ελλάδα χάνεται, δεν μπορώ να αποφασίσω με βάση τον φόβο του πολιτικού κόστους, ή την προσδοκία της άντλησης ψήφων, που κάποιοι νομίζουν ότι θα αποκομίσουν αν η Ελλάδα χάσει και την τελευταία της ευκαιρία και οδηγηθεί στην καταστροφή.

Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.

Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου « μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.
Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου.

Λυπούμαι για την απόφαση του κου Σαμαρά, η οποία δείχνει ότι η ηγεσία του κόμματος βάζει, δυστυχώς, το στενό μικροκομματικό της συμφέρον υπεράνω της υποχρέωσης όλων μας να υπηρετούμε τον λαό και την χώρα.

Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τα εκατομμύρια ψηφοφόρους, που τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία, για την αγωνιστικότητα, το φιλότιμο και την αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τους διακρίνει. Η πλειοψηφία τους, αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας αντιμετωπίζουν όλους με καχυποψία, αγανάκτηση, ακόμα και οργή για τις ευθύνες μας για όλα όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Γι’ αυτό και ελάχιστη υποχρέωσή μας σήμερα είναι να πράττουμε κατά συνείδηση ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει για να φτάσουμε με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας."


Read more...

Δήλωση του Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου



Έχοντας πλήρη τη συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί ως εκπρόσωπος των πολιτών της Αττικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατανοώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχοντας γνώση του δύσκολου αγώνα που δίνει καθημερινά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...



εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα. Ζητούν την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την καταστροφή της μεσαίας τάξης. Δηλώνω ότι θα παραμείνω εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχίσω να υποστηρίζω κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που θα συμβάλλει στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην εξασφάλιση ενός κράτους δικαίου, στην επαναφορά της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται και θα υπηρετεί πρώτα τον άνθρωπο και μετά τους αριθμούς, δηλαδή σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει.


Read more...

Ανακοινώθηκε η διαγραφή της Μπακογιάννη



Με επιστολή του Σαμαρά, που διάβασε ο Πετσάλνικος, πρόεδρος της Βουλής, εκτός Κ.Ο της Ν.Δ, η Ντόρα Μπακογιάννη!


Read more...

Που τον έχετε τον Καραμανλή κρυμμένο. Βγάλτε τον να μιλήσει.


Σύγκρουση Παπανδρέου Σαμαρά, ένταση στη Βουλή...
Οργισμένος στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, επιτέθη με σκληρές εκφράσεις, εναντίον του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Δημιουργήθηκε ένταση στη Βουλή, καθώς με κραυγές βουλευτές της Ν.Δ., δεν τον άφηναν να συνεχίσει την ομιλία του, ενώ...
ακούγονταν και διάφορες προσβλητικές φράσεις.
Κάποιος ειρωνεύτηκε τον Παπανδρέου λέγοντάς τον Έλληνα της διασποράς. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως είναι τιμή του, κι ότι υπήρξε Έλληνας της διασποράς όχι γιατί το θέλησε , αλλά γιατί ο πατέρας του κι ο παππούς του βρέθηκαν στη φυλακή και στην εξορία.
Αυτό έκανε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν όρθιοι και να ξεσπάσουν σε ζητωκραυγές.
Ο Παπανδρέου τέλος απέσπασε θερμά χειροκροτήματα όταν ρώτησε τον Σαμαρά που έχουν κρυμμένο τον Καραμανλή, και γιατί δεν βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει...


Read more...

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΣΕ


Αμετάβλητο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εξάλλου ανέμενε η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδος...

Η συνεδρίαση έγινε εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της ελληνικής οικονομικής κρίσης και του ενδεχομένου να επηρεάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αυτές στο Νότο.
Read more...

Πέρασε από τη Βουλή η ένταξη στο ΔΝΤ

Εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ 3 βουλευτές, ρωγμές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και με πολλές εκπλήξεις, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι εκπλήξεις προήλθαν από την Ντόρα Μπακογιάννη, ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, κατά παράβαση της κομματικής γραμμής της ΝΔ, από τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προτίμησαν να δηλώσουν παρών (και διαγράφηκαν από την ΚΟ) και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, που απουσίαζε (αν και με επιστολή του λέει ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε υπέρ).
Απούσα ήταν επίσης και η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, εκφράζοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία της με τη στάση του κόμματός της.
Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας επίσης προτίμησε να απουσιάσει, αν και με επιστολή του εξέφρασε τη θέση ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε κατά των μέτρων.
Υπέρ ψήφισαν 172 βουλευτές, (157 του ΠΑΣΟΚ, 15 του ΛΑΟΣ και η κα Μπακογιάννη) και κατά 121 βουλευτές (οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ και σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ).
Σοβαρή ρωγμή, παρά το δραματικό χαρακτήρα, που έδωσε στην ψηφοφορία ο κ. Παπανδρέου, υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς 3 βουλευτές του αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και δήλωσαν απλά «παρών». Πρόκειται για τους βουλευτές Γιάννη Δημαρά, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα. Και οι τρεις τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα.
Read more...

Διαγράφονται Σακοράφα, Δημαράς και Οικονόμου!





Ο Παπανδρέου μόλις διέγραψε απο το ΠΑΣΟΚ όσους δεν ψήφισαν ΝΑΙ και είπαν απλά Παρών/Παρούσα


Read more...

Δελτίο Τύπου




Η Πρωτοβουλία Πολιτών "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ" εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τον αποτροπιασμό της για τον άδικο θάνατο τριών εργαζομένων, συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα ωμής δολοφονικής ενέργειας, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης βίας και της πολιτικής ανευθυνότητας.

Στηρίζουμε με κάθε μέσο το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε έλληνα και ελληνίδας να διαδηλώσει, να εκφράσει ελεύθερα τις πολιτικές του απόψεις. Αλίμονο αν ποινικοποιηθεί η ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Είναι κεκτημένο πολυετών αγώνων.

Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν συνάδει με τα χτεσινά έκτροπα που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας με τα γνωστά σε όλους μας, θλιβερά αποτελέσματα: το χαμό τριών ανυπεράσπιστων συμπολιτών μας, τριών νέων ανθρώπων που εργάζονταν σκληρά στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου με πενιχρούς μισθούς να καλύψουν τα προς το ζην.

Και δεν είναι τυχαίο που η κρίση αυτή που βιώνουμε έχει κατά κύριο λόγο αντίκτυπο σε όλους εμάς και στη νέα γενιά αυτού του τόπου. Χτες είχε και θύματα.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαδηλώνει. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα στη βία. Και μάλιστα, στη βία που οδηγεί στη δολοφονία συμπολιτών μας.

Η βία γεννά βία. Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία.

Εκφράζουμε τη θλίψη και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και ζητάμε οι δράστες αυτής της άνανδρης επίθεσης να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν. Δεν μπορεί να έχουν καμία συγκάλυψη, καμία άμεση ή έμμεση πολιτική υποστήριξη.



Έλενα Ζέρβα

www.prasinogalatsi.gr
Read more...

«Τιμωρείστε τους κλέφτες!»

Επιστολή 48 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς Παπανδρέου

protothema.gr
Να αποκαλυφθούν αυτοί που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό 48 --κυρίως νέοι-- βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επειδή οι βουλευτές «καθημερινά δέχονται τη χλεύη και την πλήρη απαξίωση» είναι πλέον απαίτηση σύσσωμης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να επέλθει κάθαρση και διαφάνεια. Γι αυτό και οι υπογράφοντες βουλευτές ζητούν αυστηρό έλεγχο «του πόθεν έσχες και κυρίως του πόθεν για όσους διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια». Συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες ζητούν να ερευνηθούν τα πόθεν έσχες της Βουλής, υπουργών, πρωθυπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, διοικητών, προέδρων, διευθυντών οργανισμών και λοιπών φορέων του δημοσίου. Επιπλέον ζητούν στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί αδικαιολόγητη απόκτηση περιουσίας να δρομολογείται η κατάσχεση των στοιχείων. Διαφορετικά προειδοποιούν το αρνητικό κλίμα θα συνεχίζεται επί δικαίων και αδίκων. Την επιστολή υπογράφουν οι: Παραστατίδης, Θεοδωρίδης, Στασινός, Γιουμαντζίδης, Κεγκέρογλου, Παρασύρης, Ρεντάρη-Τέντε, Εμινίδης, Αμοιρίδης, Κουρουμπλής, Κωνσταντινόπουλος, Λαφαζάνης, Τιμοσίδης, Οικονόμου, Παπαχρήστος, Τζελέπης, Τόλκας, Παπαγεωργίου, Δημαράς, Τριανταφυλλόπουλος, Κατσούρας, Μανωλάκης, Βαρβαρήγος, Βούρος, Τσώνης, Θεοχάρη, Ζούνη, Βλατής, Αθανασιάδης, Τσόκλη, Μαγκούφης, Μερεντίτη, Καρτάλης, Μόσιαλος, Καρανίκας, Ρήγας, Ζωίδης, Δημητρουλόπουλος, Αηδόνης, Αρβανιτίδης, Γιαννακοπούλου, Φαρμάκη-Γκέκη, Αράπογλου, Σαλαγιάννης, Παντούλας, Χαραλαμπόπουλος, Τσιαούση, Μοσχόπουλος
Read more...

Πολιτική συνάντηση για την κρίση...


Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πραγματοποιεί πολιτική συνάντηση διαλόγου και προβληματισμού με θέμα: “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ” με ομιλητές τους: Παπακωνσταντίνου Πέτρο, Σαββίδη Παντελή, Τζουμάκα Στέφανο.
Η συνάντηση θα γίνει στο Ξενοδοχείο “PORTO PALACE”, στη Θεσσαλονίκη, τη Κυριακή 9 Μαϊου 2010 και ώρα 10:30 π.μ.

Read more...

Παραιτείται και από βουλευτής η Ντόρα...


Χαμός στη ΝΔ. Κυριολεκτικά ραγδαίες οι εξλίξεις στην αντιπολίτευση. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη σκέπτεται ακόμη και την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα πριν από την αποψινή ψηφοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι δρομολογούνται εξελίξεις εντός και εκτός ΝΔ;
Κανείς από τους συνεργάτες της δεν λέει πάντως τίποτε συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή ενώ η ΝΔ βράζει.
Αν παραιτηθεί η κ. Μπακογιάννη, τη θέση της στη Βουλή στην Α' Αθηνών παίρνει η Ελενα Κουντουρά.

Read more...

ΙΟΒΕ:Στα ίδια σχεδόν επίπεδα παραμένει τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

nooz.gr
Στα ίδια σχεδόν επίπεδα παραμένει τον Απρίλιο, μετά από δύο μήνες υποχώρησης, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στις 69,1 μονάδες(από 69,6 μονάδες), σε υψηλότερα πάντως επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά.

Οπως τονίζεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, από τη μία πλευρά αμβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες, με το κλίμα να βελτιώνεται ελαφρά στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και περισσότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Κατασκευές παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου, από την άλλη πλευρά η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, γεγονός ενδεικτικό του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Η μείωση του εισοδήματός τους, οι δυσμενείς προοπτικές για την εξέλιξη της ανεργίας και τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, εντείνουν την αβεβαιότητα από την πλευρά της ζήτησης. Άλλωστε, το διάστημα αυτό δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί η υιοθέτηση ή όχι της επιλογής πρόσβασης στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό διάσωσης» ως διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών. Επιπροσθέτως όμως δεν είχαν ανακοινωθεί και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα και τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αυτός καταγράφει υποχώρηση και τον Απρίλιο, για έκτο μήνα και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, μετά την προηγούμενη του Μαρτίου, στις -61 μονάδες(από -58 μονάδες). Οι Έλληνες είναι σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι πολίτες της Ευρώπης, με τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους να ακολουθούν. Αντίθετα, οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ελαφρώς ανοδικά τον Απρίλιο, στις -12 και -15 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο επιδεινώνονται για έκτο συνεχή μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -49 μονάδες, κατά 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Το 10% των καταναλωτών(από 13%)αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ ένας στους δύο προβλέπει και πάλι σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -8 και -12 μονάδες αντίστοιχα.


Στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου παραμένουν οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να μη μεταβάλλεται από τις +82 μονάδες και τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών(91%)να κάνει πρόβλεψη για ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12μηνο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +33 και +36 μονάδες.

Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι καταναλωτές δηλώνουν σε ποσοστό 21%(από 25%)ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, ενώ αυξάνεται στο 62%(από 56%)το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί περιορίζεται στο 9%(από 11%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν για τρίτο μήνα στο 8%.


Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία η οποία έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2008 να διαμορφώνεται πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του, στις 101,9 μονάδες(από 99,6 μονάδες τον Μάρτιο)στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις 100,6 μονάδες(από 97,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα)στην Ευρωζώνη. Φαίνεται επομένως σταδιακά η Ευρώπη να εξέρχεται από τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία είχε περιέλθει την τελευταία διετία και να αποκαθίσταται ένα σχετικά ικανοποιητικό κλίμα.

Read more...

Iσχυρότερη εποπτεία στην ΕΕ ζητούν Μέρκελ -Σαρκοζί

.nooz.gr
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική επιτήρηση εντός της ζώνης του ευρώ με "αποτελεσματικότερες κυρώσεις" σε περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων, και να την εφοδιάσουν με ένα "ισχυρό πλαίσιο" για τη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ.

Ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος ανακοινώνουν, σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται από τη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ", πολλές προτάσεις τις οποίες σχεδιάζουν να διατυπώσουν αύριο Παρασκευή κατά τη σύνοδο κορυφής των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ζητούν από τους ηγέτες να δώσουν κατά τη σύνοδο αυτή "το σήμα ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν για τη ζώνη του ευρώ μια ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης εντός της ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος".

Αντλώντας τα διδάγματα από την ελληνική κρίση, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εκφράζουν επίσης την επιθυμία να συζητηθεί η δημιουργία "ενός πιο ισχυρού πλαισίου για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης καθενός κράτους μέλους".

Οι Νικολά Σαρκοζί και Άγγελα Μέρκελ ζητούν επίσης "να διευρυνθεί η επιτήρηση στα διαρθρωτικά ζητήματα και στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στις ανισορροπίες, όπως και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η επιτήρηση δηλαδή την οποία ζητούν δεν θα περιορίζεται πλέον μόνο στον προϋπολογισμό και στο χρέος.

Read more...

Αγωγή για τη βοήθεια στην Ελλάδα κατατίθεται στη Γερμανία

nooz.gr
Αγωγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα καταθέσουν γερμανοί ευρωσκεπτικιστές σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την καταβολή από τη Γερμανία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ένας από ενάγοντες.

Η αγωγή θα κατατεθεί αύριο το μεσημέρι ακριβώς μετά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και πριν από αυτήν στην Μπούντεσρατ (άνω βουλή) και την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των εναγόντων.

Ο πρώτος στόχος της αγωγής αυτής είναι οι δικαστές της Καρλσρούης, όπου βρίσκεται η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να μπλοκάρουν την καταβολή των πιστώσεων που δεσμεύτηκε η Γερμανία να δώσει στην Ελλάδα και στη συνέχεια να αποφανθούν για την ουσία της υπόθεσης, διευκρίνισε ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής Δικαίου και γνωστός ευρωσκεπτικιστής.

Οι ενάγοντες είναι τέσσερις νομικοί οι οποίοι είχαν προσφύγει και στο παρελθόν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το 1998 κατά της εισαγωγής του ευρώ, χωρίς ωστόσο επιτυχία, και ένας επιχειρηματίας. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τους αποκαλούν ο "Κύκλος του Χαμένου Γερμανικού Μάρκου".

Από τη μία πλευρά "η συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει σε μία χώρα μέλος να βοηθάει μια άλλη που βρίσκεται σε χρηματοπιστωτικό κίνδυνο", σημείωσε ο Σταρμπάτι. Από την άλλη, η Γερμανία βάσει του Συντάγματός της μπορεί να ανήκει μόνο σε μια κοινότητα που το νόμισμά της είναι σταθερό, μια αρχή που τώρα παραβιάζεται, προσέθεσε.

"Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από την καταβολή των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία (φέτος για την Ελλάδα), αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος ως θεμελίου της νομισματικής ένωσης και επίσης την οικονομική και κοινωνική τύχη όλων των πολιτών της νομισματικής ένωσης", σημειώνουν οι ενάγοντες στην ανακοίνωσή τους.

Αυτοί επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και, αν δεν συμβεί αυτό, επιθυμούν να την εγκαταλείψει η Γερμανία. Θεωρητικά οι δικαστές της Καρλσρούης μπορούν να πάρουν σε μερικές ώρες μια απόφαση που θα αναστείλει οποιαδήποτε καταβολή βοήθειας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι νομικές πηγές στην Καρλσρούη, η αγωγή αυτή είναι μάταιη: οι δικαστές κατά πάσα πιθανότητα θα αρνηθούν την εξέταση της υπόθεσης και θα την παραπέμψουν στις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για την ευρωζώνη και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Για την επιτυχία του σχεδίου βοήθειας παρουσιάζεται εξάλλου πεπεισμένος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Είναι επιμελώς φτιαγμένο, πρόκειται για μια εκούσια βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης προς μια χώρα μέλος, χάρη στην οποία θα εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ", δήλωσε αυτήν την εβδομάδα.

Για τη συνάδελφό του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σναρενμπέργκερ, οι ενάγοντες θα πρέπει, για να έχουν μία πιθανότητα επιτυχίας, να επιχειρηματολογήσουν ότι "παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους", αλλά σημείωσε ότι η άποψη αυτή δεν μπορεί να σταθεί.

Οι πολίτες δεν διαθέτουν κανένα νομικό εργαλείο για να διαμαρτυρηθούν στο δικαστήριο της Καρλσρούης για "ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα, ένα πριμ για την απόσυρση οχημάτων ούτε ακόμη για τις πιστώσεις αυτές" προς την Ελλάδα, και γι'αυτό η αγωγή αυτή δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, κατέληξε η ίδια.
Read more...

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν έλεγχο του "πόθεν έσχες" σε βάθος εικοσαετίας

nooz.gr
Επιστολή με την οποία ζητείται ο αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες, όλων όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια, αρχής γενομένης από τους υπουργούς και τους βουλευτές, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, 48 βουλευτές της πλειοψηφίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Κιλκίς, Θ. Παραστατίδη.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές (στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους προερχόμενοι από την περιφέρεια), αναφέρουν πως «καθημερινά δεχόμαστε από την ίδια την κοινωνία, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, τη χλεύη και την πλήρη απαξίωση. Είναι κοινωνική απαίτηση, αλλά και απαίτηση σύσσωμης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, να επέλθει κάθαρση και διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα, για να διασώσουμε το πολιτικό μας ήθος και να αποκαταστήσουμε τη βουλευτική μας υπόσταση».

Στο παραπάνω πλαίσιο, «μπορούμε και επιβάλλεται να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυστηρού ελέγχου του πόθεν έσχες και κυρίως του πόθεν, για όλους όσοι διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεκινώντας πρώτα από την ίδια τη Βουλή και για όλους εκείνους, που διατέλεσαν πρώην και νυν υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς περιφερειών, διοικητές, πρόεδροι, και διευθυντές οργανισμών και λοιπών φορέων του Δημοσίου - και όσους, εκ του νόμου, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες».

«Όπου και για όποιους διαπιστωθεί απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, να δρομολογείται η κατάσχεσή τους και να αποδίδονται στο κράτος. Διαφορετικά, όσο αφήνουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αντιδράσουμε με συγκεκριμένα μέτρα, το αρνητικό κλίμα θα συνεχίζεται και θα αποβαίνει εις βάρος όλου του πολιτικού κόσμου επί δικαίων και αδίκων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Read more...

Μπαρόζο: Οι χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο βοηθείας


Βέβαιος ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο στήριξης της Ελλάδας δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη...



ζώνη του ευρώ, αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι χρειάζεται στενότερη πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη και ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει διάφορα είδη αναθεωρήσεων των κανονισμών της.


Read more...

Μην σας κάνει εντύπωση αν σύντομα πέσει η κυβέρνηση



Τα πράγματα είναι δύσκολα για την Ελλάδα και μην σας κάνει εντύπωση αν σε λίγο διάστημα πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε μια άλλου είδους διακυβέρνηση. Καθόλου μην αποκλείετε να τα βροντήξει η κυβέρνηση(αν έχουμε ταραχές) και μετά να πάμε σε εκλογές αλλά αποτέλεσμα να μην έχουμε. Όσες χώρες μπήκαν στο ΔΝΤ μετά...


οι κυβερνήσεις έπεσαν πολύ γρήγορα. Θα είμαστε ψύχραιμοι στην Ελλάδα να αντέξουμε για λίγο και μετά να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις ή θα πάμε με το κεφάλι στον τοίχο και όπου βγει;


Read more...

Σαρκοζί-Μέρκελ: «Κανείς δε φεύγει από το ευρώ»

Για την προστασία της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν Γαλλία και Γερμανία μετά από συνομιλία του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ ζήτησαν και πιο αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ...



Σε κοινή επιστολή τους σήμερα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ είπαν ότι είναι και οι δύο αποφασισμένοι να μη διαταραχθεί η σταθερότητα του ευρώ.

«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην διασφάλιση της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της ενότητας της ευρωζώνης», είπαν οι δύο ηγέτες στην κοινή επιστολή, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Οι δύο ηγέτες προσθέτουν ότι χρειάζεται καλύτερη οικονομική εποπτεία στην ευρωζώνη.


Read more...

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών το σ/ν

nooz.gr
«Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει. Το κάθε κόμμα θα κληθεί αύριο να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών».

Με αυτή την φράση έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».

Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα "πυρά" τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

«Έχουμε απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν τα μέτρα, αλλά έχουμε και απόλυτη επίγνωση ότι στη σημερινή συγκυρία κάνουμε το σωστό. Αναλαμβάνουμε πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές που περιγράφονται είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Τα χρήματα έρχονται μέσα από ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε επίσης ο υπουργός, ενώ επιτέθηκε σε όλους όσους «κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα». «Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

«Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση. Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης». «Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι αύριο θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

«Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.


Read more...