Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Απάντηση από το Λιμάνι... Αποκάλυψη «βόμβα» για έρευνα της UEFA σε ΟΣΦΠ - Μαρινάκη


Αποκάλυψη «βόμβα» για έρευνα της UEFA σε ΟΣΦΠ - Μαρινάκη
  (Φωτογραφία:  Intime )
Ερευνα για τον Ολυμπιακό διεξάγει η UEFA και παράλληλα ζητά να ενημερωθεί επισήμως για την εισήγηση του εισαγγελέα, Σταμάτη Δασκαλόπουλου. Το θέμα αποκάλυψε το Press Association Sport που επικαλείται δηλώσεις από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος συγκεκριμένα τονίζει: Αθήνα

«Η UEFA επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον Ολυμπιακό. Επιπροσθέτως, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η UEFA έστειλε επίσημο αίτημα προκειμένου να λάβει αντίγραφο της εισήγησης του εισαγγελέα».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας διευκρίνισε πως δεν υπάρχει «τελική απόφαση» για τον σύλλογο ή τον ιδιοκτήτη του.

Επίσης, σε αναλυτικό ρεπορτάζ ο Guardian αναφέρει ότι το ζήτημα αφορά «τον άνθρωπο που προσπαθεί να αγοράσει τη Νότιγχαμ Φόρεστ» και ότι η UEFA «... ερευνά υπόνοιες για στημένους αγώνες στην Ελλάδα».

Στο σχετικό κείμενο ο Guardian υπογραμμίζει ότι «το ενδιαφέρον της UEFA ανανεώθηκε για μια υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη στην Ελλάδα από το 2013. Και είναι σημαντικό γιατί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε συλλόγους ή άτομα, χωρίς να έχει υπάρξει καταδίκη, ακόμα και με "αρκούντως ικανοποιητικές" ενδείξεις».

Αντίθετα η Football League της Αγγλίας θα μπορούσε να «κόψει» κάποιον υποψήφιο αγοραστή, μόνο εφόσον υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη για εγκληματικές πράξεις.

Αναφέρει, παράλληλα, το παράδειγμα του Ιταλού Μάσιμο Τσελίνο, στον οποίο επετράπη να αγοράσει τη Λιντς, παρότι εκκρεμούσαν εις βάρος του κατηγορίες για απάτη, για τις οποίες στη συνέχεια καταδικάστηκε!


Ολυμπιακός: «Κανένα στοιχείο που να εμπλέκει την ομάδα»
Από την άλλη, ο Ολυμπιακός μέσω «θέσης» του που διέρρευσε στο διασίκτυο, αναφέρει πως έχει ήδη ενημερώσει και εξακολουθεί να ενημερώνει βήμα-βήμα την UEFA για την πορεία της υπόθεσης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ τονίζει ότι η Ομοσπονδία έχει ήδη αποφανθεί πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εμπλέκει τον σύλλογο με οτιδήποτε.

Αναλυτικά, η θέση του Ολυμπιακού για το δημοσίευμα του Guardian:

«Σχετικά με το δημοσίευμα για την έρευνα της UEFA για τα δικαστικά ζητήματα, να ξεκαθαρίσουμε ότι πριν από κάθε άλλον, ο Ολυμπιακός έχει ενημερώσει την UEFA για την υπόθεση και την ενημερώνει βήμα-βήμα για την εξέλιξή της.

Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι η UEFA σε κορυφαίο επίπεδο και εξετάζοντας τα στοιχεία που παρέλαβε, απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εμπλέκει τον Ολυμπιακό με οτιδήποτε».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν όψει και του ελέγχου στο Eurogroup Μειώθηκαν τον Ιούλιο τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες


Μειώθηκαν τον Ιούλιο τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Μείωση, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, στα 5,534 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, από 5,930 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 1,356 δισ. ευρώ, τα φέσια του Δημοσίου ανέρχονται τον Ιούλιο σε 6,890 δισ. ευρώ από 7,241 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική εν όψει του Eurogroup που θα εξετάσει την πορεία αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου, από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης (των 2,8 δισ. ευρώ), που προορίζονται για τη συνέχιση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι από την δόση που καταβλήθηκε στην Ελλάδα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, τα 1,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι και από την επόμενη μίνι δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ένα μεγάλο ποσό (1,7 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προσφέροντας «ανάσα» ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτού του ποσού αποτελεί η πλήρης απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων (1,8 δισ. ευρώ) που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Μάλιστα, δημιουργήθηκε νέος ειδικός λογαριασμός -στα πρότυπα του λογαριασμού για το δημόσιο χρέος-, στον οποίο οι δανειστές κατέθεσαν απευθείας τα κεφάλαια της δόσης που αφορούσαν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρωταθλητές στα χρέη Ταμεία και νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τον Ιούλιο, τα 3,028 δισ. ευρώ αφορούσαν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες ήταν μειωμένες συγκριτικά με τον Ιούνιο όπου ανέρχονταν σε 3,146 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 1,119 δισ. ευρώ έναντι 1,184 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο. Τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 359 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε τετράμηνα πλέον, όπως το Λύκειο Το νέο Γυμνάσιο: Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, εκτός Αρχαία και Θρησκευτικά


Το νέο Γυμνάσιο: Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, εκτός Αρχαία και Θρησκευτικά
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Το υπουργείο Παιδείας Θ. προχωρά σε νέο Προεδρικό Διάταγμα για το πλαίσιο λειτουργίας των γυμνασίων.

Οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Α. Τα μαθήματα στο γυμνάσιο επεκτείνονται έως τις 31 Μαΐου. Αυτό διευκολύνεται από τον περιορισμό των εξετάσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του έτους περιορίζονται σε τέσσερα για όλες τις τάξεις (το προηγούμενο ΠΔ όριζε 12 για την Α', 13 για τη Β' και 14 για τη Γ' τάξη).

Αυτά είναι: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (κοινή εξέταση των δύο κλάδων, της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία.

Β. Η μετατόπιση της εστίασης του γυμνασίου από την εξεταστική διαδικασία στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία προωθείται και από ένα ακόμη μέτρο, τονχωρισμό του διδακτικού χρόνου σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα.
Με το προηγούμενο καθεστώς το σχολείο βρισκόταν σε εξεταστικό πυρετό από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μετά ξανά από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, με το χωρισμό σε τετράμηνα επέρχονται οι εξής αλλαγές στην προηγούμενη εικόνα: Αφενός τα υποχρεωτικά διαγωνίσματα κάθε τετραμήνου μπορούν να διενεργηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ένα ή δύο σε κάθε βδομάδα, αφού το χρήσιμο χρονικό διάστημα διπλασιάζεται (τουλάχιστον από τα μέσα Οκτωβρίου έως 20 Ιανουαρίου και από τέλη Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου).

Αφετέρου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να γνωρίσουν καλά τους/τις μαθητές/τριες και να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με την επίδοσή τους, αξιοποιώντας πολλαπλούς τρόπους αξιολόγησης, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε τόσα γραπτά τεστ.

Επίσης, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν αντί ωριαίου διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας. Σχεδιάζεται δε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των εργασιών στη διαδικασία μάθησης και αξιολόγησης.

Γ. Η ενισχυτική εκπαίδευση στο γυμνάσιο επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους με το εξής μέτρο: Σε όσους/ες μαθητές/τριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα ή κάποια μαθήματα, το σχολείο θα τους προσφέρει εντατικά μαθήματα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια θα εξετάζονται σε επαναληπτική εξέταση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει είτε να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή είτε -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο.

Δ. Σε πειραματικά και σε άλλα σχολεία αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστείπιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση, η οποία προσφέρει ουσιαστική ανατροφοδότηση στους/στις μαθητές/τριες και μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διαδικασία μάθησης.

Διευκρινίζεται ότι η περιγραφική αξιολόγηση θα συνοδεύει σε αυτά τα σχολεία την αριθμητική αξιολόγηση.

Ε. Όσον αφορά το περιεχόμενο σπουδών, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΙΕΠ, σχολικοί σύμβουλοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση και επιλέχθηκαν για το έργο του εξορθολογισμού της ύλης.

ΣΤ. Το πρόγραμμα του γυμνασίου έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας και σταδιοδρομίας, ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων.

Με σχετική εγκύκλιο θα διευκρινισθεί με ποιον τρόπο θα αποφασίζεται η αξιοποίηση του διαθέσιμου τρίωρου για τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Επίσης αυτό το τρίωρο μπορεί να αξιοποιηθεί για συνεδριάσεις του συλλόγου των εκπαιδευτικών, για συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας ή του ίδιου τμήματος για τον σχεδιασμό κοινών δράσεων ή τη συζήτηση επί παιδαγωγικών/διδακτικών προβλημάτων, κ.τ.λ.

Ζ. Οι λεγόμενες Βιωματικές Δράσεις και οι Συνθετικές Εργασίες, που εντάχθηκαν πριν τρία χρόνια ως διακριτά γνωστικά αντικείμενα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τώρα εντάσσονται ως τρόπος εργασίας, ως μέθοδος, στο πλαίσιο συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων.

Ειδικότερα:

  • Οι βιωματικές δραστηριότητες που προβλέπονταν στη «Σχολική και Κοινωνική ζωή», με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο και τους νέους/ες συμμαθητές/τριες, εντάσσονται στη Γλωσσική Διδασκαλία της Α' τάξης, καθώς οι δύο πρώτες ενότητες του σχετικού σχολικού βιβλίου στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών/τριών με το νέο τους σχολείο. Οι πρώτες διδακτικές ώρες του μαθήματος θα αφιερωθούν στο ξεπέρασμα των ανησυχιών που προκαλεί ο άγνωστος χώρος και τα άγνωστα πρόσωπα και στη σταδιακή ανάπτυξη του αισθήματος του ανήκειν στην ομάδα, στην κοινότητα του νέου τμήματος.
  • Οι δραστηριότητες που προβλέπονταν υπό τον τίτλο «Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης» εντάσσονται στη Μουσική της Β' τάξης και στα Καλλιτεχνικά της Γ' τάξης. Σε αυτά τα γνωστικά αντικείμενα θα αφιερώνονται κάποιες εβδομάδες του σχολικού έτους σε βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική, τα εικαστικά ή τον συνδυασμό τους με άλλες τέχνες.
Η. Θεσπίστηκε ήδη για τη Γ' τάξη του γυμνασίου η «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού». Σε συνεννόηση με κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι του οικείου ΚΕΣΥΠ θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας αφενός μια αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο αφετέρου σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' τάξης κάθε σχολικής μονάδας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο επίκεντρο οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ στο Ζάππειο


Σύνοδος των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ στο Ζάππειο
Ο Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Intime )Αθήνα
Συντονισμός και συνεργασία για την ένταξη της μεσογειακής οπτικής στην ευρωπαϊκή ατζέντα και την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι οι στόχοι της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία συνέρχεται αύριο Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθούν ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει της άτυπης συνόδου της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας».

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

  • 12:45-13:00: Αφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
  • 13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών.
  • 15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία.
  • 15:15-16:30: Γεύμα εργασίας.
  • 16:46-17:15: Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
  • 17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Λόγω της Συνόδου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό, προς Κατεχάκη, από 11:30 έως 13:30. 
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Read more...

    Αυτοί είναι οι κλειστοί δρόμοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου...


    Αυτοί είναι οι κλειστοί δρόμοι στην Περιφέρεια ΠελοποννήσουΠαραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, λόγω της θεομηνίας που έπληξε τους δύο νομούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του...
    υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λόγω πλημμυρικών φαινομένων η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει διακοπεί:
    Στον νομό Λακωνίας:

    Στο 13ο χιλιόμετρο της Επ. Ο. Σκάλας – Γερακίου (Τ.Κ. Βρονταμά).

    Από το 1ο έως το 1,3  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Απιδέας – Αγίου Δημητρίου Ζάρακος (Τ.Κ. Απιδέα).

    Από το 1,6ο έως το 1,8ο  χιλιόμετρο της Επ. Ο. Γούβες- Αγ. Δημητρίου (Τ.Κ. Γούβες)

    Στον νομό Μεσσηνίας:

    Στο 3ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ασπροχώματος – Πύλου, (κόμβος Αεροδρομίου- συνδετήρια οδός με Νέο Αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας...

    Read more...

    Καλαμάτα: Τώρα λένε στους κατοίκους να μην πίνουν νερό!...


    Καλαμάτα: Τώρα λένε στους κατοίκους να μην πίνουν νερό!Ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχου, για τις περιπτώσεις που το νερό είναι θολό - «Καταναλώστε άφοβα!» έλεγε χθες ο Δήμος Καλαμάτας - Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Αγώνας δρόμου για να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο.

    Δεν έχουν τέλος οι...

    συνέπειες που άφησε πίσω της η φονική θεομηνία στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπου χάθηκαν τρεις ζωές και καταστράφηκαν δρόμοι, περιουσίες και καλλιέργειες.

    Ειδικά για τους κατοίκους της Καλαμάτας, τα προβλήματα δεν σταματούν, καθώς η αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, συνιστώντας τους να μην πίνουν και να μην χρησιμοποιούν το νερό που βγαίνει από τις βρύσες των σπιτιών τους, εάν παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης).

    Όπως όμως αναφέρει το tharrosnews.gr, μόλις χθες ο Δήμος Καλαμάτας είχε καλέσει τους πολίτες να καταναλώνουν άφοβα το νερό, ακόμα και αν είναι θολό!

    Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται: «Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν το νομό μας, εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις τροφίμων:

    Σε περίπτωση που το νερό του δικτύου ύδρευσης, παρουσιάζει μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων (αλλαγή χρώματος, οσμής και γεύσης),να μην χρησιμοποιείται  για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, παρασκευή τροφής και ατομική υγιεινή), λόγω πιθανού κινδύνου μικροβιακής επιμόλυνσης και εμφάνισης υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων. 

    Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους υπευθύνους ύδρευσης, θα προβεί άμεσα σε υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης και εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων νερού, με σκοπό την διασφάλιση παροχής υγιεινού πόσιμου νερού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».


    Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το αεροδρόμιο
    Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να απομακρύνουν λάσπες και να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους.

    Σε ξενοδοχείο διανυκτέρευσαν, με πρόνοια του Δήμου, εβδομήντα σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο ανέστειλε την εξεταστική περίοδο, γιατί η φοιτητική εστία στο ανατολικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είχε καθαριστεί από τα νερά, καθώς και δέκα άτομα που τα σπίτια τους δεν είναι κατάλληλα για να μείνουν.

    Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε όλα τα επίπεδα και έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο, με επικεφαλής αντιδημάρχους που εποπτεύουν ανά τομέα την διαδικασία.

    Ο Δήμος έκανε αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ και από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικά μηχανήματα, για να αποζημιωθούν.

    Για ζημιές στην φυτική παραγωγή, οι πληγέντες θα επικοινωνούν με τον προϊστάμενο ή τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ενώ για ζημιές στην κτηνοτροφία και ειδικότερα για πνιγμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι, εντός 48 ωρών, καλούνται να επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ Τρίπολης στα τηλέφωνα 2710 230643 & 6949984395, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη επιτόπια πιστοποίηση.

    Επίσης, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούν με μηχανήματα σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

    Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό και γίνονται εργασίες στον ευρύτερο χώρο, πέριξ του αεροδιαδρόμου, με στόχο να λειτουργήσει, εκ νέου, την Κυριακή...


    protothema.gr

    Read more...

    Οι ζημιές από τον τυφώνα στην Ηλεία...


    Βίντεο και φωτογραφίες...

    Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στα Λεχαινά, στο Βαρθολομιό και στον Κάμπο, απο τον ανεμοστροβιλο που σαρωσε την περιοχη..

    Δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμα του, ανεμοστρόβιλος που πέρασε νωρίς το...
    μεσημέρι της Πέμπτης, από την περιοχή του Βαρθολομιού έως και την περιοχή των Λεχαινών.Εχουν καταγραφεί τεράστιες καταστροφές, σε σπίτια και σε δρόμους.Επλήγησαν οι δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας - Κυλλήνης σχεδόν στο σύνολό τους.

     

    Θεομηνία χτύπησε και τη Ζάκυνθο

     Θεομηνία «χτύπησε» νωρίς το μεσημέρι το νησί της Ζακύνθου. Λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης και θυελλωδών ανέμων στάθηκαν ικανά να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

    Το σκηνικό αποτελούνταν από πτώσεις δέντρων που πλάκωσαν σταθμευμένα αυτοκίνητα, εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα, δρόμους γεμάτους νερό και λάσπη μέσα από τους οποίους προσπαθούσαν ΙΧ και πεζοί να βρουν ένα σημείο ασφάλειας.

    Eπίσης αρκετοί ήταν οι κεραυνοί που έπεσαν μέσα στη πόλη με αποτέλεσμα να διαλύσουν στην κυριολεξία ολόκληρες ξύλινες κατασκευές. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 14.00 το μεσημέρι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2/3 των μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ...




    thetoc.gr

    Read more...

    Με τη «βούλα» της Βουλής απαγορεύτηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους...


    Με τη «βούλα» της Βουλής απαγορεύτηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους δημόσιους χώρους - MediaΜε την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους.

    Όλα τα...

    κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.

    Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός.

    Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του -όπως τον κατηγόρησαν- στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει. Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου.

    «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.

    Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) -από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν- αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.

    Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

    «Επιχειρείται για πρώτη φορά με έναν τρόπο συντεταγμένο μια συνολική ρύθμιση για τα διάφορα ζητήματα που άπτονται της πώλησης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ορίζονται συγκεκριμένες προδιαγραφές των προϊόντων, υποχρεώσεις κοινοποίησης για τους κατασκευαστές και εισαγωγείς τους, ενώ απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμιση των προϊόντων αυτών, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και για τα κλασικά προϊόντα του καπνού» τόνισε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, εισηγούμενος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο.

    Ο Βασίλειος Γιόγιακας από την ΝΔ, είπε πως τα υπόλοιπα έξι κράτη- μέλη έχουν προβλέψει, πέρα από την κοινοποίηση, μια τυπική έγκριση των νέων προϊόντων καπνού εμείς στήσαμε μια σύνθετη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με επιτροπή, γνωμοδοτήσεις και δυνατότητες παράτασης, που καταλήγει σε υπουργική απόφαση, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο καπνικό προϊόν στην αγορά, κάνοντας λόγο για «αποθέωση της γραφειοκρατίας». Εξάλλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάκριση του καπνίσματος από το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) είναι ένα τέτοιο ενδιάμεσο βήμα που βοηθά τους καπνιστές να απαλλαγούν από το τσιγάρο και τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα.

    Από την ΧΑ ο Γ. Αϊβατίδης, είπε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο βάσει επιστημονικών δεδομένων είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο, ενώ πρακτικώς το παθητικό άτμισμα δεν υφίσταται «άρα, είναι αντιεπιστημονική η εξίσωση συμβατικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου».

    Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπρατάξη είπε πως επειδή οι ερευνητικές εργασίες είναι αμφίρροπες και αμφιλεγόμενες και επειδή το προϊόν είναι καινούργιο, η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όχι όμως να επεκταθεί ώστε να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο της αυστηρότητας.

    Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, όπως και αντίστοιχες του παρελθόντος, αλλά και τα μέτρα κατά του καπνίσματος που έχουν θεσπιστεί, είναι υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, διότι επικεντρώνουν μονομερώς στο κάπνισμα ως παράγοντα κινδύνου για την υγεία, εξάλλου αν οι κυβερνήσεις ήθελαν θα λάμβαναν άλλα μέτρα.

    Ο Αθ. Παπαχριστόπουλος, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τις συνέπειες του καπνίσματος και ως γιατρός μίλησε για τα θανατηφόρα περιστατικά που αντιμετώπισε και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στην επέκταση της καμπάνιας κατά του καπνίσματος.

    «Το μεγάλο έλλειμμα της χώρας δεν ήταν η εναρμόνιση, δεν είναι η εισαγωγή απαγορεύσεων και φωτογραφιών, δεν είναι ενδεχομένως καν η απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι κυρίως η εφαρμογή της νομοθεσίας στην οποία υπάρχει μια τεράστια τρύπα», ανέφερε ο Κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι επισημαίνοντας ότι εισάγεται πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία και εκτίμησε ότι είναι λανθασμένο το πλαίσιο της συζήτησης για το εάν βλάπτει λιγότερο ή περισσότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συμφώνησε με την εφαρμογή περιορισμών.
    Από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έκανε λόγο για ρυθμίσεις προς την σωστή κατεύθυνση όμως επισήμανε το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων που ψηφίζει η Βουλή.

    Θετική ψήφο στην αρχή του νομοσχεδίου έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Η ΧΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών»...



    topontiki.gr

    Read more...