Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Την «κατέβασαν» από την έδρα…


Μέχρι τις 12 τελικά η ψηφοφορία…

Το «θηρίο», το πολέμησε μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήθελε να πάει την ψηφοφορία μέχρι αύριο. Είπε μάλιστα (εδώ ελέγχεται αν λέει ψέματα) ότι ο πρωθυπουργός δεν 
είχε αντίρρηση, πράγμα που διέψευσε αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, λέγοντας, πως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Ζωή αναγκάστηκε να...
το θέσει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια με το κολπάκι της ανατάσεων των χειρών, ενώ από κάτω της φωνάζανε «άντε άντε φύγε».

Τελικά… έφυγε και κλήθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων ο Μητρόπουλος να προεδρεύσει…

Read more...

Να είστε έτοιμος...


Τηλεφώνημα μυστήριο του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο είχε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με... 
το Star, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "Να είστε έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο"...

Read more...

Μολότοφ δακρυγόνα…

1500 αντιεξουσιαστές απέναντι σε 40 διμοιρίες που φυλάνε την Βουλή…

Επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, κυρίως προς την πλευρά του ξενοδοχείου μεγάλη Βρετάνια.

Αυτήν την ώρα τα πλάνα δείχνουν μάλλον ηρεμία. Λίγο νωρίτερα όμως υπήρξε επίθεση με μολότοφ και… 
άμεση απάντηση των ΜΑΤ με ευρεία χρήση δακρυγόνων….

Read more...

Τα είπαν Αλέξης και Σταύρος...

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, πριν λίγη ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη πως...
η αποψινή ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...

Read more...

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής: Τα 18 προϊόντα που πάνε από το 13% στο 23% (λίστα)


vouli
Αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο τόσο όσον αφορά στο ΦΠΑ, όσο και στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς εισοδημάτων άνω 30.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2015, ενώ η μετάταξη του ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13% θα γίνει από την 1η Οκτωβρίου 2015. Επίσης, τελικά, στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, στο 23% δηλαδή, και όχι στο 13% όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν τα παρακάτω προϊόντα:
Μετατάξεις ΦΠΑ από το 13% στο 23%:
1.κότες,
2.πάπιες,
3.γαλοπούλες,
4.κουνέλια,
5.ορτύκια,
6.φασιανοί,
7.μέλισσες
8.βοτάνια
9.ζάχαρη
10.ξύδια
11.ζωοτροφές
12.εντομοκτόνα
13.προφυλακτικά
14.σερβιέτες
15.καυσόξυλα
16.αυτοκίνητα για μεταφορά αναπήρων
17.υπηρεσίες για γεωργική παραγωγή
18.κηδείες
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ολοκληρώθηκε σε δραματικούς τόνους η συνεδρίαση Δίλημμα Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ή με στηρίζετε ή δεν μένω πρωθυπουργός


Δίλημμα Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Ή με στηρίζετε ή δεν μένω πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με δραματικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πρωθυπουργός επειδή έχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Εάν δεν έχω τη στήριξη της ΚΟ δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Εισερχόμενος στην αίθουσα, ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία και ασπασμό με την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όποιον πιστεύει ότι παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα ή από κάποια μπλόφα των δανειστών, να το πει και πως εάν κάποιος πιστεύει πως η απειλή για Grexit ήταν πραγματική, να αναλογιστεί τις συνέπειες της μη συμφωνίας.

Ζήτησε, επίσης, από όσους διαφωνούν να προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική, την οποία να θεωρούν ότι δεν εξάντλησε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η αποδοχή του σχεδίου Σόιμπλε για προσωρινό Grexit. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο Σόιμπλε όμως είχε και ένα άλλο σκέλος: την πτώση της κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί, υπογράμμισε.

Στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το δίλημμα «συμφωνία ή καταστροφή» ως τρομοκρατικό και τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες «προοδευτικές εναλλακτικές», αρκεί να υπάρχει η γενναιότητα να εφαρμοστούν.

  • Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι τα μέτρα
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 108 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που τάσσονται κατά της συμφωνίας, προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας άμεση σύγκληση του οργάνου.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απερρίφθη η πρόταση της Ζωής…


Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία…

Τελικά, πέρασε η πρόταση του Φίλη. Συνέρχεται η Ολομέλεια και μέχρι τα μεσάνυχτα θα γίνει η ψηφοφορία.

Η παραλλαγή της Ζωής να αρχίσει τώρα η Ολομέλεια και…
να πάει όσο τραβήξει επίσης δεν πέρασε…

Read more...

Ελάτε να με ρίξετε…


Αντίδραση Αλέξη, αλά Ανδρέα…

30 - 40 υπολογίζονται τα «όχι»…

Ή με στηρίζετε ή πέφτω είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός. Ο Λαφαζάνης έδειξε διπλό πρόσωπο, λέγοντας πως στηρίζει μεν, αλλά καταψηφίζει, για να πάρει την απάντηση από…
τον πρόεδρο του κόμματος, πως το δίλημμα δεν ήταν πλαστό. 

Κι αν εγώ δεν κατάλαβα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αν το δίλημμα ήταν σκληρή συμφωνία ή άτακτη χρεοκοπία εξηγήστε μου εσείς, τι ακριβώς καταλάβατε.

Τέλος, 30 - 40 υπολογίζονται τα «όχι»…

Read more...

Το παρασκήνιο με την «εισβολή» Λαφαζάνη στον Χολαργό


Εδώ και λίγη ώρα, συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη προβαίνουν σε μία στοχευμένη διαρροή, χαρακτηρίζοντας «αθλιότητες» τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να έχει προτείνει, ως «εναλλακτικό» σχέδιο, την... εισβολή στον χώρο του παλιού Νομισματοκοπείου, στο Χολαργό, προκειμένου να «δημεύσει» η κυβέρνηση 22 δισεκατομμύρια ευρώ της Τραπέζης της Ελλάδος για να έχει ρευστότητα και να πληρώνει μισθούς-συντάξεις έως ότου περάσει η χώρα στο εθνικό της νόμισμα.
lafazanis
Μάλιστα, οι συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη σχολιάζουν με τη φράση «Αιδώς Αργείοι» τα εν λόγω δημοσιεύματα.
Ωστόσο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Όντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει διατυπώσει τέτοιο σχέδιο σε κλειστή σύσκεψη με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε το... «σχέδιό» του και χθες, στη συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας. Όμως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαπίστωσε σήμερα ότι η πρότασή του μόνο... γέλιο προκάλεσε σε ενημερωτικές εκπομπές και σε δημοσιεύματα, ενώ ταυτόχρονα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο βαθύς γνώστης του ευρωσυστήματος Γιάννης Δραγασάκης τον πληροφόρησε ότι... δεν είναι τόσο εύκολο να «κλέψει την ΕΚΤ». Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να πληροφόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πως η ΕΚΤ διαθέτει τους σειριακούς αριθμούς των εν λόγω χαρτονομισμάτων και με μία απόφασή της, απλώς θα τα
ακυρώσει, με αποτέλεσμα η «αριστερή» κυβέρνηση της... «ανεξάρτητης» Ελλάδας να μοιράζει σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους... άκυρα και πλαστά ευρώ. Τέτοια προετοιμασία είχαν κάνει στην «Αριστερή Πλατφόρμα» για την... εναλλακτική τους λύση!
http://www.matrix24.gr/

Read more...

"Πέρασε" από το γαλλικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την Ελλάδα...


Πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την Ελλάδα Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το γαλλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα μετά τη...
συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους που επετεύχθη το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 69 κατά και 49 απείχαν από την ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πακέτο βοήθειας για τη χώρα μας...
enikos.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ...


Ενιαία στάση στην ψήφιση του νομοσχεδίου αποφάσισε να κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, κάλεσε τους βουλευτές προσερχόμενος να...
ψηφίσουν κατά συνείδηση. σημειώνοντας ότι η συνείδησή τους λέει ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Νωρίτερα ο Β. Μεϊμαράκης είχε συναντηθεί με βουλευτές σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές...
thepressproject.gr

Read more...

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ Δραγασάκη-Λαφαζάνη...


Θερμό επεισόδιο στη Βουλή: Λαφαζάνης κατηγορεί Δραγασάκη για το νέο μνημόνιοΕπεισόδιο μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπήρξε κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για...
φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες και στον κ. Δραγασάκη.

Σε εκείνο το σημείο ο δεύτερος ζήτησε τον λόγο και επιχείρησε σημείο προς σημείο να αποδομήσει την κριτική Λαφαζάνη.

Ωστόσο, η ρητορική της ερωταπόκρισης που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να του αναφέρει πως «έπρεπε να έχεις λάβει υποψη σου την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής στην στρατηγική»...
protothema.gr

Read more...

Κουίκ: Στηρίζουμε την κυβέρνηση...


Κουίκ: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, μαζί θα πορευτούμε...μαζί θα πορευτούμε...
Την στήριξη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. "Στηρίζουμε, μαζί θα πορευτούμε", είπε. 
Και πρόσθεσε...
"Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να αφήσω την Ελλάδα να γίνει μια χώρα έξω από την Ευρώπη με άλλο νόμισμα την ώρα που λένε τι συνέπειες μπορεί να έχει το Ναι αλλά κανείς δεν λέει τι μπορεί να έχει το Οχι"...
iefimerida.gr

Read more...

Η ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της ψήφισης των μέτρων...


Η ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της ψήφισης των μέτρων - MediaΗ ψήφιση των μέτρων και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους μας, όσο επώδυνα μέτρα κι αν αυτή περιέχει, αποτελεί...
μονόδρομο τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ, ενόψει της ψηφοφορίας απόψε στη Βουλή επί του του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Με τη ψήφισή τους, τονίζει η ΚΕΔΕ, θα αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και έτσι θα καταστεί δυνατή η ομαλοποίηση της λειτουργίας των Δήμων.

Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να επιστρέψει στις Περιφέρειες της χώρας τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση εκατοντάδων έργων και παρεμβάσεων στους Δήμους όλης της χώρας.

Η ΚΕΔΕ ζητεί να προβλεφθεί στη συμφωνία με τους εταίρους η χρονική παράταση του χρόνου λήξης των έργων που χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αν δεν δοθεί παράταση, επισημαίνει η ΚΕΔΕ ,υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, να ακυρωθούν ή να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και να αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τέλος η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα νησιά...
topontiki.gr

Read more...

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τα μέτρα...


Λαφαζάνης: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση"Αρκετοί βουλευτές δεν θα ψηφίσουμε τα μνημονιακά μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα...
διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τετάρτης. 

"Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε όμως τα μέτρα", κατέληξε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης...
thepressproject.gr

Read more...

Τσίπρας: Διατηρείστε την ενότητα...


Έκκληση για διατήρηση της ενότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως ανέφερε, απηύθυνε...
ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τις διαπραγματευτικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες και στη Σύνοδο, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα...
thepressproject.gr

Read more...

ΠΝΠ και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Παράταση της τραπεζικής αργίας έως και αύριο Πέμπτη - Διευρυμένες πράξεις στα υποκαταστήματα


Η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη (14/7) στο ΦΕΚ προβλέπει την παράταση έως και αύριο Πέμπτη 16 Ιουλίου της τραπεζικής αργίας και την διεύρυνση των τραπεζικών εργασιών που επιτρέπονται.
trapezes1
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων και οι εξής πράξεις:
α. Η άπαξ καταβολή ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στους συνταξιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί.
β. Οι πληρωμές: αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι οι πράξεις που αναφέρονται στις παραγράφους β και γ θα παρέχονται και μετά την 16η Ιουλίου.
Επίσης μεταφέρεται η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στην Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ποιοι θα πληρώσουν όλα τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις, φόρους


Fifty-euro notes are seen at the Belgian Central Bank in Brussels December 8, 2011. European Union leaders will discuss proposals for tighter euro zone integration on December 8-9, with the aim of bringing deficits and debt much more strictly into check, a move that may give the European Central Bank room to step up purchases of sovereign bonds and reassure financial markets. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM  - Tags: BUSINESS)
Ο πρώτος λογαριασμός των μέτρων έφτασε, εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί απόψε από τη Βουλή.
Για την ώρα από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε απουσιάζουν μέτρα όπως η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν αποκλείεται τελικά να γίνουν προσθήκες μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Έτσι για την ώρα ο λογαριασμός είναι στα 4,5 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός από τον ΦΠΑ
Όλα τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για τις καθημερινές τους ανάγκες. Με μαζικές μετατάξεις περίπου 100 προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%, η κυβέρνηση στοχεύει στο να εισπράξει 2,39 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο 18μηνο.
Έτσι προχωράει η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στους κινηματογράφους, σε γιαούρτια (επιδόρπια), καφέδες, λουκάνικα, κονσέρβες, τριμμένα τυριά και δεκάδες άλλα προϊόντα ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%.
Εισφορά στις συντάξεις
Η επιβολή εισφοράς στις συντάξεις υπάρχει στο νομοσχέδιο και θα πλήξει όλους τους συνταξιούχους, ωστόσο θα πάει απευθείας στην υγεία και όχι στο χρέος. Οι κύριες συντάξεις θα υποστούν αύξηση της εισφοράς κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από 4 σε 6% και στις επικουρικές κατά έξι μονάδες. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, από την αύξηση της εισφοράς υγείας προβλέπεται να εξοικονομηθούν 422 εκατ. ευρώ φέτος (854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).
Φόρος στις επιχειρήσεις
Ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται σημαντικά. Περίπου 410 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει θα εξασφαλίσει το κράτος από την αναπροσαρμογή του συντελεστή από το 26% στο 29%. Το βάρος για τις επιχειρήσεις θα ανέβει ακόμη περισσότερο καθώς 445 εκατομμύρια ευρώ θα αποδώσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 80% στο 100%) αλλά και για τις μικρότερες (από το 55% στο 75%).
Εισφορά αλληλεγγύης
Η εισφορά αλληλεγγύης είχε μπει ως ένα έκτακτο μέτρο, αλλά πλέον έγινε μόνιμο. Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα αποδώσει περίπου 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά τα εισοδήματα του 2014 ή του 2015. Το μέτρο πλήττει οριζόντια τους φορολογούμενους.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.
στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.
Οι ασφάλειας αυτοκινήτων και ζωής
Όσοι έχουν ασφάλειες σε ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται στα 75,6 εκατομμύρια ευρώ και θα τον πληρώσουν οδηγοί αυτοκινήτων αλλά και όσοι έχουν ασφάλειες ζωής και δάνεια με υποχρεωτική την ασφάλιση πυρός.
Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:
α. 25%, επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός
β. 4%, επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής
γ.10%, επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων εξαιρουμένων των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης) για τα οποία ο συντελεστής φόρου ορίζεται σε 15 %.
Η κυβέρνηση, από τα φορολογικά μέτρα, προσδοκά έσοδα πάνω από 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση
-2,390 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις στον ΦΠΑ (795 εκατ. το 2015)
-75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων
-410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων
-48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης
-251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (221 εκατ. ευρώ για το 2015)
-600 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων.
-854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την αύξηση της εισφοράς υγείας.

Read more...

Ανάσα από Κομισιόν: Δάνειο – γέφυρα 7 δις ευρώ εάν σήμερα περάσουν τα προαπαιτούμενα από την Βουλή


174925-eurogroup-greece
Ψήφιση, σήμερα, από τη Βουλή των προαπαιτούμενων για ΦΠΑ, ασφαλιστικό και ΕΛΣΤΑΤ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να “ξεκλειδώσει” τη χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δύο έγγραφα που έχει καταρτίσει η Κομισιόν, εφόσον σήμερα υπάρχει κύρωση από την ελληνική Βουλή, εν συνεχεία αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έγκριση του σχεδίου από τα κοινοβούλια των 28 κρατών-μελών και από το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ.
Ο λόγος για δάνειο 7 δισ. ευρώ από τον EFSM, διαθέσιμο για 3 μήνες, συνοδευόμενο από ένα πρόγραμμα τύπου MoU που θα αποτελέσει την 1η χρηματοδοτική γέφυρα για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες.
Η κίνηση αυτή λύνει το πρόβλημα του Ιουλίου αλλά δεν καλύπτει όλο το κόστος των 22 δισ. ευρώ της χρηματοδοτικής γέφυρας, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια του συγκεκριμένου ταμείου είναι 11,5  δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με  την πρόταση της Κομισιόν προς το Ecofin, που καλείται να αποφασίσει, η συνδρομή θα καταβληθεί σε μία δόση και θα συνδέεται με όρους οικονομικής πολιτικής (MOU). Θα αποπληρωθεί όταν η Ελλάδα θα λάβει το δάνειο από τον ESM.
Το πρόγραμμα προβλέπει:
*Χρηματοδότηση  7 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούλιο
*Οι λεπτομερείς χρηματοδοτικοί όροι θα πρέπει να καθοριστούν με συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης και θα υπάρξει  Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)
*Η Επιτροπή θα πρέπει να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι οι όροι οικονομικής πολιτικής πληρούνται, μέσω αποστολών και τακτική υποβολή εκθέσεων από τις Ελληνικές αρχές.
*Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια 3 μηνών.
*Θα πρέπει να διατεθεί  αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του Δανείου
*Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, θα συμφωνήσει με την ελληνική
κυβέρνηση  τους όρους οικονομικής πολιτικής
*Μνημόνιο θα υπογραφεί από την Επιτροπή και την Ελλάδα και θα περιέχει ως μέτρα/προαπαιτούμενα   για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ  την  έγκριση του πακέτου της 15ης  Ιουλίου (σημ  που έχει κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή σήμερα)
*Τα λεφτά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι είναι πρόγραμμα για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Αιτιολογείται από τη σοβαρή οικονομική και χρηματοοικονομική διατάραξη που προκλήθηκε από έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2015.
Στόχος είναι να παρασχεθεί μια χρηματοδότηση-γέφυρα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει ορισμένες επείγουσες οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι να αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδοτική συνδρομή, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον ESM.

Read more...

Μεϊμαράκης: Πάμε όλοι μαζί και στηρίζουμε...


Με τους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στις Επιτροπές συσκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα...
προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πριν από την Ολομέλεια πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Αλλά και πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Πάμε όλοι μαζί και στηρίζουμε» είναι το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ που ζητεί από όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν θετικά επί των προαπαιτούμενων μέτρων. Ο Ευ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να αμβλύνει τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από την πλευρά των βουλευτών του κόμματος...
thepressproject.gr

Read more...

Επιμένει ο Σόιμπλε στα IOU...



Η Μέρκελ στηρίζει τη συμφωνία...
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τα IOUs για την χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ειπε ότι δεν συνιστούν "μίνι-Grexit", αλλά ένα...
τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές». δήλωσε ο Μ. Γιέγκερ και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Καγκελαρία: Η Μέρκελ στηρίζει τη συμφωνία

«Η Καγκελάριος στηρίζει με πεποίθηση την συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων».

Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπραγματεύτηκε σε στενή συνεννόηση με την Καγκελάριο και η συμφωνία είναι και έκφραση αυτής της στενής συνεννόησης και συνεργασίας.

«Το ότι πολιτικοί, στην δύσκολη κατάσταση, στην οποία ήταν και είναι η Ευρώπη λόγω της ελληνικής κρίσης, σταθμίζουν και άλλες πιθανότητες αποτελεί υπεύθυνη πολιτική δράση», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι τώρα μετράει το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Αυτό ήταν πάντα η προτεραιότητά μας και σημαίνει ότι, εάν η ελληνική Βουλή σήμερα πάρει τις θετικές αποφάσεις, όπως είχε συμφωνηθεί και όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά στην συμφωνία, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή την εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα περαιτέρω πρόγραμμα βοήθειας», σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Read more...

Προσλήψεις στο «παρά πέντε», από Βαλαβάνη-Λαφαζάνη...


Προσλήψεις στο «παρά πέντε» από Βαλαβάνη-Λαφαζάνη
Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίδοση της επιστολής της στον πρωθυπουργό, δια της οποίας γνωστοποιούσε την διαφωνία της με την συμφωνία, καθώς και την απόφασή της να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, η κα Νάντια Βαλαβάνη φρόντισε να κάνει τουλάχιστον έναν «αποχαιρετιστήριο» διορισμό. 
Συγκεκριμένα, την...
Δευτέρα 13 Ιουλίου, η, πρώην πλέον, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, εξέδωσε υπουργική απόφαση σχετικά με την αντικατάσταση του προέδρου της Εταιρίας Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας (ΕΒΕΤΑΜ A.E.), κ. Θωμά Παπαλιάγκα.



Το παράδοξο στην συγκεκριμένη ενέργεια της κας Βαλαβάνη, είναι ότι καρατόμησε μόνο τον πρόεδρο και όχι, ως είθισται, το υπόλοιπο Δ.Σ. Τυπικά, ο κ. Παπαλιάγκας δεν είχε διανύσει παρά μόνο ένα 18μηνο από το σύνολο της 5ετους του θητείας ως επικεφαλής της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. Πιθανώς όμως, το γεγονός ότι είχε τοποθετηθεί δημόσια απερίφραστα υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ή, ίσως, το ότι είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να τον οδήγησε τελικά στην πρόωρη έξοδο. Περιττό, δε, να σημειωθεί, ότι ο αντικαταστάτης του κ. Παπαλιάγκα πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, εκτός της κας Βαλαβάνη ήταν και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης που εξακολούθησε να διορίζει ειδικούς συμβούλους κ.α. στο υπουργείο του, παρά την μεγαλόφωνη διαφοροποίησή του από την πρωθυπουργική πολιτική σε σχέση με τη συμφωνία. Και μολονότι ο κ. Λαφαζάνης δήλωνε πως διαφωνεί αλλά ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, δεν σταμάτησε να μεριμνά με ακατάβλητο ζήλο για τη στελέχωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα κατάλληλα πρόσωπα. Εξάλλου, η «απο-πολιτικοποίηση» του κρατικού μηχανισμού είναι απαίτηση των δανειστών, οπότε, κάθε αντίθετη ενέργεια μπορεί να επικαλείται μια κάποιου είδους αντίσταση «στα μνημόνια».

protothema.gr

Read more...

Tα γυρίζει τώρα η Βαλαβάνη...


Tα γυρίζει τώρα η Βαλαβάνη: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα παραιτηθώ από βουλευτής
Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα παραιτηθώ από βουλευτής...
Δεν έχει αποφασίσει αν θα παραιτηθεί από Βουλευτής η κυρια Νάντια Βαλαμβάνη, η οποία  με επιστολή της στον πρωθυπουργό ανακοίνωσε τη διαφωνία της με τη διαφαινόμενη συμφωνία του πρωθυπουργού με τους δανειστές. 

Μιλώντας σε πηγαδάκι στη Βουλή, δήλωσε ότι θα...
καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς όπως είπε αν συμφωνούσε δεν θα δήλωνε παραίτηση από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού.

Ερωτηθείς πως σχολιάζει το γεγονός ότι άλλοι διαφωνούντες δεν παραιτούνται από υπουργοί, απάντησε πως ο καθένας πράττει όπως νομίζει.

protothema.gr

Read more...

Όποιος λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, να τις περιγράψει...


Απάντηση Παππά στον Λαφαζάνη...
 Aπό το περιστύλιο της βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς τόνισε, πως, αυτή τη στιγμή, όποιος λέει ότι εκτός συμφωνίας και εκτός ευρώ θα καταργηθεί η λιτότητα, λέει ψέματα.  Όποιος...
λέει ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις να τις περιγράψει αναλυτικά, πρόσθεσε, δίνοντας απαντηση στα όσα είπε νωρίτερα ο Λαφαζάνης, περίεναλλακτικών λύσεων.
 Οι βουλευτές της πλειοψηφίας μπορούμε να καταστήσουμε ανενεργά τα σενάρια της παρένθεσης, κατέληξε...

Read more...

Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπ. Οικονομίας, Μ. Μανουσάκης...


Παραιτήθηκε ο ΓΓ του υπ. Οικονομίας, Μάνος Μανουσάκης

Τι αναφέρει στην επιστολή του (ΦΩΤΟ)...
Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Μάνος Μανουσάκης.
  «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται...
στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση», αναφέρει στην επιστολή του  προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ... 



Read more...