Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Νέοι κατηγορούμενοι Πέντε εντάλματα σύλληψης για την υπόθεσης των Energa και Hellas Power


Πέντε εντάλματα σύλληψης για την υπόθεσης των Energa και Hellas Power
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Εντάλματα σύλληψης για πέντε νέους κατηγορουμένους στην υπόθεση των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, εξέδωσε ο ανακριτής αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Σπ.Γεωργουλέας.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκτελεστεί τα δύο από τα πέντε εντάλματα, ενώ παραμένουν μέχρι στιγμής καταζητούμενοι οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι.
Ο κ. Γεωργουλεάς προχώρησε στην έκδοση των νέων ενταλμάτων σύλληψης μετά τη διαβίβαση στοιχείων για την εμπλοκή των πέντε προσώπων από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, τα οποία είχαν αποσταλεί στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργείται.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΤΕΙ...


Την αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, αποφάσισαν ...
οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 06-09-2013.
Σειρά Τεχνολογικών Ιδρυμάτων έχουν ήδη ανακοινώσει πως προχωρούν στην αναστολή της λειτουργίας τους αύριο, βάσει της απόφασης της Συνόδου.

Read more...

ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/09...


...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι καθηγητές, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ με την ΟΛΜΕ...

Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ απέστειλε νωρίτερα ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων.
«Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας και να γίνεις μέρος του τεράστιου λαϊκού ποταμιού που θα γεμίσει τους δρόμους της χώρας και θα νικήσει», αναφέρουν συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί στην επιστολή τους προς τους μαθητές.
Καλούν επίσης σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».
«Αντιστεκόμαστε στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες μπορούμε και θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», τονίζουν ενώ θέτουν μία σειρά από ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
«Ας μας απαντήσουν. Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 27αρια και 30αρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με καθηγητές που δεν ξέρουν σε ποια και πόσα σχολεία θα διδάξουν, σε ποια περιοχή της χώρας θα δουλέψουν κι αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60%. χωρίς χρήματα για ρεύμα, νερό, θέρμανση; Μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με προγράμματα που αναμορφώνονται κάθε ημέρα;».

Read more...

Ξεφτυλίστηκε στη Γερμανία ο Σημίτης! Δείτε το βίντεο πριν το εξαφανήσουν!

Ξεφτυλίστηκε στη Γερμανία ο Σημίτης! Δείτε το βίντεο πριν το εξαφανήσουν! Διαδώστε το...Καλεσμένος στη Γερμανία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να μιλήσει για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Και τότε που οι κυρίως υπαίτιοι μιλούσανε αυθαίρετα για την οικονομική κρίση, μια κοπελιά Γερμανικού πολτικού κόμματος πήρε τον λόγο και τους ξεφτύλισε όλους! Δείτε το βίντεο:

Πηγή:
eleysis-ellinwn.gr

Read more...

TΡΑΙΝΟΣΕ: Αρχές του 2014 θα έχει πουληθεί η εταιρεία...



Εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει "κλείσει" το θέμα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, με αφορμή τη...
λήξη, στις 16/9, τής προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αν και δεν εμπλέκεται ουσιαστικά στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, την οποία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το τίμημα που θα προσφέρει ο ιδιώτης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα προτείνει.

‘Οπως είπε, αν το επενδυτικό σχέδιο αναπτυχθεί στη σωστή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των εμπορευματικών μεταφορών προς τα Βαλκάνια, την Αυστρία και τη Γερμανία, με εκμετάλλευση του δικαιώματος έλξης που διαθέτει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώς ευρωπαϊκή εταιρεία, αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί δυναμικά και να απασχολεί στην επόμενη τετραετία 3000-4000 εργαζομένους, έναντι περίπου 700-800 σήμερα.

Σε προχωρημένες συνομιλίες με την κοινοπραξία του TAP για τη μεταφορά σωλήνων

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ.Ζηλιασκόπουλος γνωστοποίησε ακόμη ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ -η οποία, σημειωτέον, αναμένεται να κλείσει την τρέχουσα χρήση με καθαρά κέρδη της τάξης του 1 έως 2 εκατ. ευρώ και τζίρο 142 έως 145 εκατ- βρίσκεται “σε προχωρημένες συνομιλίες” με την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), προκειμένου ν’ αναλάβει τη σιδηροδρομική μεταφορά των σωλήνων, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του.

Βέβαια, πολλά -ώς προς το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων- θα εξαρτηθούν από το ποιος θα αναλάβει τελικά την κατασκευή των σωλήνων, είτε αυτός είναι ο ελληνικός όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είτε τουρκική εταιρεία.

Από τον Οκτώβριο το εμπορικό τρένο στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καθημερινή σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης με τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων.

“Ηδη, 25-30 εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), έχουν συνυπογράψει κοινή συμφωνία να συνδράμουν με τα δικά τους φορτία στην επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση-σύσκεψη και με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος”, γνωστοποίησε ο κ.Ζηλιασκόπουλος.

Η διακίνηση εμπορευμάτων αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναπληρώνοντας τις απώλειες από τα επιβατικά δρομολόγια. ‘Ετσι, χάρη και στη συμφωνία με τον ΣΕΒ, ο τζίρος από τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει μέχρι το τέλος του 2014 στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 20-23 εκατ. ευρώ σήμερα.

“Εχουμε καλή εικόνα για τα φορτία με αφετηρία και προορισμό την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζηλιασκόπουλος και πρόσθεσε ότι, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με τη Hewlett Packard, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ “κοιτάζει” και προς ενδεχόμενες συνεργασίες, με άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Όσον αφορά, τέλος, το σιδηροδρομικό δίκτυο, υποστήριξε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρεώνεται προβλήματα συντήρησης του δικτύου, τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ, όπως αυτά παρατηρούνται στον ορεινό όγκο του Μπράλου, στη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα. Πρόσθεσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συζητάει αυτές τις ημέρες και επιδιώκει την υπογραφή μιας σύμβασης δικτύου με τον ΟΣΕ, στον οποίο καταβάλλει ετησίως περίπου 20- 25 εκατ. ευρώ για τη χρήση της υποδομής...
matrix24.gr

Read more...

«Όχι» σε νέα μείωση μισθών λένε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι...


Αντιδρά στην πρόταση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, για μείωση 13% στους μισθούς των εργαζομένων στο εμπόριο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι απαντούν...
στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τονίζοντας πως διεκδικούν την ανανέωση της κλαδικής ΣΣΕ του Εμπορίου, «χωρίς μειώσεις μισθών και άλλες περικοπές».

Η ΟΙΥΕ καλεί τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς των ατομικών συμβάσεων, της μετατροπής της εργασίας τους σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία και να ενταχθούν στα σωματεία, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την υπογραφή και την εφαρμογή κλαδικής ΣΣΕ, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας»...

Read more...

Μείωση τιμών φυσικού αερίου ζητεί η ΔΕΠΑ...



Η ΔΕΠΑ ζήτησε τη μείωση ώστε οι τιμές να ευθυγραμμισθούν με αυτές που πληρώνουν οι χρήστες φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη
Μείωση των τιμών παροχής φυσικού αερίου κατά περίπου...
20% ζήτησε από την Gazprom η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται ελληνικές πηγές από τον κλάδο της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ΔΕΠΑ ζήτησε τη μείωση ώστε οι τιμές να ευθυγραμμισθούν με αυτές που πληρώνουν οι χρήστες φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη, ενώ σχετική συμφωνία αναμένεται να επέλθει έως το τέλος του 2013, ωστέ μετά κάθε πλευρά να θέσει το θέμα σε διαιτησία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, τιμή που είναι είναι 20% ακριβότερη από τη μέση σταθμισμένη τιμή που πληρώνουν άλλα δυτικά κράτη όπως η Γαλλία, η Γερμανία κι η Ιταλία...
voria.gr

Read more...

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης για τις ιαματικές πηγές...



Διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση τεσσάρων ακινήτων ιαματικών πηγών, που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την...
ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας.
Ο διαγωνισμός αφορά το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Υπάτης, το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης των Λουτρών Υπάτης, το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών, το οποίο είναι όμορο της ιστορικής πόλης των Θερμοπυλών, το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Κονιαβίτη Καμένων Βούρλων, το οποίο είναι όμορο της πόλης των Καμένων Βούρλων στη δυτική της πλευρά και αναπτύσσεται από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες του όρους Κνημίς, καθώς και το Ακίνητο Ιαματικών Πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, το οποίο αναπτύσσεται εντός της πόλης των Καμένων Βούρλων από τη θάλασσα μέχρι και τις πλαγιές του όρους Κνημίς.
Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από την αξιοποίηση αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπεται να διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ στη δεύτερη φάση οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο είναι η Alpha Bank...

Read more...

Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες...





Στους 1.245 ανέρχονται οι Έλληνες που έδωσαν τέλος στη ζωή τους την τριετία 2009 – 2011, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ υποστηρίζεται ότι ...
τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας.
Ο αριθμός των ατόμων που έβαλαν τέλος στην ζωή τους και αυτών που αποπειράθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται από την 1.1.2009 ως τις 23.8.2012 σε 3.124 άτομα πανελλαδικά.

Η Ελλάδα κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις αυτοκτονίες, με δείκτη, 2,5/100.000 πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από 5/100.000, με αναλογία 6:1 σε επιτυχημένες απόπειρες σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Παγκοσμίως, σημειώνεται μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η αυτοκτονία είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με υψηλό εισόδημα και μία αναδυόμενη απειλή για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, 10η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΠΟΥ και τη Διεθνή Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention IASP ), η αυτοκτονία:

1. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο μεταξύ των νέων.
2. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκτονία και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα. Ο δείκτης «παγκόσμιας» θνητότητας είναι 16 ανά 100.000 άτομα.
3. Κατά μέσον όρο περίπου 3.000 άνθρωποι την ημέρα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και σε αυτούς που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν προηγηθεί 20 ή και περισσότερες απόπειρες.
4. Οι ψυχικές διαταραχές , κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και οι συνέπειες από την χρήση αλκοόλ και ουσιών, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.

Στόχος της επετείου αυτής είναι η παγκόσμια αφύπνιση και η ενημέρωση του κοινού για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο, καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και προαγωγής που οδηγούν στην αντιμετώπιση του.

Στην αυτοκτονία παίζουν ρόλο ένα σύνολο από παράγοντες όπως ψυχολογικοί, κοινωνικοί, βιολογικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί. Το φετινό θέμα της 11ης επετείου έχει κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα και εντοπίζεται στον στιγματισμό του ατόμου που εμφανίζει αυτοκτονική τάση.

Ο στιγματισμός του ατόμου με ψυχική νόσο και του ατόμου που αποπειράται να βάλει τέλος στην ζωή του είναι ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην πρόληψη της αυτοκτονίας. Οι άνθρωποι δεν μιλούν γι αυτό, για να αποφύγουν τον κίνδυνο στιγματισμού τους, αλλά και επί πλέον δεν κάνουν χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών της δημόσιας υγείας για τον ίδιο λόγο.

Αυτό το είδος του στίγματος είναι βαθιά ριζωμένο σε κάποιες κοινωνίες, στις περισσότερες όμως, είναι δείγμα άγνοιας ή ελλιπούς ενημέρωσης. Ο στιγματισμός δημιουργεί στον κοινωνικό περίγυρο επιφύλαξη και διάκριση, με αποτέλεσμα την απομόνωση και τις ακατάλληλες συμπεριφορές προς τα άτομα με ψυχικό ή μη νόσημα που προσπάθησαν να βάλουν τέλος στην ζωή τους.

Το στίγμα μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην κατανομή των πόρων για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, εφόσον τα στοιχεία που εμφανίζονται δεν είναι πραγματικά, αλλά ο αντίκτυπος στην κοινωνική δομή είναι τεράστιος

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της αυτοκτονίας παρέχει μια ευκαιρία για αλλαγή των πολιτιστικών συμπεριφορών σχετικά με την ψυχική ασθένεια και την αυτοκτονική συμπεριφορά, με στόχο την εξάλειψη του στίγματος μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δημιουργικών μεθόδων αντιμετώπισης.

enet.gr

Read more...

Μέχρι την Παρασκευή στην Κομισιόν Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ


Κλείδωσε η ελληνική πρόταση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ
Εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστημάτα ( ΕΑΣ ) πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε στις διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των τριών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δήλωσε αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Γ.Στουρνάρα με την Φ.Γεννηματά.

Είχε προηγηθεί συνάντηση για την ΕΛΒΟ, και ακολούθησε σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για τη ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η πρόταση περιλαμβάνει:

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ: Διάσπαση της εταιρείας, διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας. Εκκαθάριση εν λειτουργία του πολιτικού σκέλους.

Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων – ΕΛΒΟ: Η λύση που προκρίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η διάσπαση και η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους και η εκκαθάριση εν λειτουργία του υπολοίπου.

ΛΑΡΚΟ: Προκρίνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, η οποία έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Σε ό,τι αφορά το πότε η ελληνική απάντηση θα σταλεί στην Κομισιόν υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε ««Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ και έως την Παρασκευή θα έχουμε την απάντηση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έγινε η σύσκεψη, αποδοκίμασαν την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κατά την αποχώρησή της από το υπουργείο.

Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε σήμερα ότι «οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν», δείχνοντας ότι η θέση του υπουργείου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των δύο αμυντικών βιομηχανιών παραμένει σταθερή. Σημειώνεται ότι οι κάλυκες για το πυροβολικό και βλήματα για τα τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) κατασκευάζονται από την ΕΑΣ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καλωσορίζει η Δαμασκός, εξετάζουν οι ΗΠΑ Με νέα πρόταση η Μόσχα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία


Με νέα πρόταση η Μόσχα επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Συρία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Μόσχα, Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, εάν κάτι τέτοιο βοηθήσει στο αποφευχθεί μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας. Η Δαμασκός καλωσόρισε την πρόταση, αλλά δεν απάντησε εάν θα την κάνει δεκτή. Εξετάζουμε τη ρωσική πρόταση, αλλά διατηρούμε σημαντικές επιφυλάξεις, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ήδη αναφέρει την ιδέα στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ-Μουάλεμ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα.

«Δεν ξέρουμε εάν θα δεχθεί η Συρία» είπε ο Σ.Λαβρόφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία περιμένει «μία γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας, ωστόσο δεν απάντησε εάν το καθεστώς Άσαντ θα την κάνει δεκτή.

«Σας δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρακινείται από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης παρακινείται από την εμπιστοσύνη μας στην σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα κατά του λαού μας» είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ.

Ο επικεφαλής των Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τη Ρωσία ότι ψεύδονται όταν λένε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

«Απευθύνουμε έκκληση για (στρατιωτικά) πλήγματα (σ.σ. εκ μέρους της Δύσης στη Συρία) και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς λέει ψέματα και ότι δάσκαλός του είναι ο ψεύτης Πούτιν» τόνισε ο Σελίμ Ιντρίς, ο ηγέτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη ρωσική πρόταση και ο Λουάι Μόκνταντ, ο πολιτικός συντονιστής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν σοβαρά την ρωσική πρόταση, ωστόσο πρόσθεσε ότι διατηρούν επιφυλάξεις.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία του Κογκρέσου.

«Τώρα είναι πιο επιτακτική ανάγκη να πάρουμε την έγκριση του Κογκρέσου» είπε η εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να πάρει ένα «μήνυμα» για να μην μπορεί να καταφύγει στο χημικό οπλοστάσιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του και συζήτησαν το θέμα των χημικών στη Συρία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό πλήγμα εάν παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας.

Στη συνέχεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι επίσημη και ότι ο Αμερικανός υπουργός προχώρησε σε ένα «ρητορικό επιχείρημα».

Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν «στην πυρηνική Βόρειο Κορέα ή σε ένα φιλόδοξο πυρηνικά Ιράν» να πιστέψουν ότι οι ΗΠΑ κρύβονται από το να δώσουν μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει τη Συρία να μεταφέρει άμεσα τα χημικά όπλα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου θα φυλαχτούν και θα καταστραφούν.

Ο Μπαν Γκι-μουν είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την πρόταση, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το ΣΑ του ΟΗΕ «την ντροπιαστική παράλυση» στην οποία βρίσκεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσουν από τη Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για την κατάργηση των χημικών όπλων, την οποία η Συρία ουδέποτε υπέγραψε.

Ο Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει κάτι γι' αυτό.

Νωρίτερα, Δαμασκός και Μόσχα ζήτησαν την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους.

Μετά από συνομιλίες που είχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μοαλέμ, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν την Ουάσινγκτον να μην πραγματοποιήσει επίθεση κατά της Συρίας.

Ο Σύρος υπουργός είπε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία για να αφαιρεθεί κάθε «πρόσχημα επιθετικότητας».

Ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι ένα πιθανό αμερικανικό πλήγμα στη Συρία θα καταφέρει ένα θανατηφόρο πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η Ρωσία σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, επισημαίνοντας: «Δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε από ένα αρνητικό σενάριο και πρωτίστως θα λάβουμε μέτρα να εμποδίσουμε μια στρατιωτική παρέμβαση».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να εγκαταλείψει το χημικό της οπλοστάσιο, κάτω από διεθνή επίβλεψη.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η συζήτηση για αυτή την ιδέα δεν θα πρέπει να αποτελέσει «τακτική αντιπερισπασμού».

«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.
Τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι άλλες 14 χώρες υπέγραψαν την ανακοίνωση που καταδικάζει την επίθεση της 21ης Αυγούστου και καλεί να υπάρξει αντίδραση που θα θεωρεί υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση.
Το έγγραφο είχε συνταχθεί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στις νέες χώρες που την υπέγραψαν είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κατάσχεση και στις θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο...


Θέμα όχι μόνο ανοίγματος των τραπεζικών θυρίδων, οι οποίες μέχρι τώρα θεωρούνταν από χιλιάδες φοβισμένους για την τύχη των χρημάτων τους Έλληνες πολίτες το πιο ασφαλές καταφύγιο, αλλά και κατασχέσεων του περιεχομένου τους θέτει πλέον η τρόικα και ήδη έχει δώσει τις...
σχετικές εντολές στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» οι δανειστές μας, σπάζοντας ένα τραπεζικό ταμπού ετών και λίγες μέρες μετά τα πρώτα κατασχετήρια για οφειλέτες του κράτους που εστάλθησαν προς τις τράπεζες, πέτυχαν από την πίσω πόρτα και με κάθε μυστικότητα να εγκριθεί το δικαιώμα παρέμβασης και ελέγχου στις τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο να θεωρείται δεδομένη η εκκίνηση ελέγχων και η επιβολή κατασχέσεων σε όσους οφείλουν χρήματα προς το δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο της προς τις τράπεζες η ΓΓΠΣ, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διαδικασία αποστολής των κατασχετήριων των ΔΟΥ για οφειλέτες, ρητά αναφέρει ότι «σε επόμενο στάδιο θα γίνονται κατασχέσεις εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων για λογαριασμό του Δημοσίου από τις τραπεζικές θυρίδες».

Read more...

Νόμιμες από το ΣτΕ οι τροποποιήσεις στο σχέδιο Αθηνά...


Παρατείνεται η λειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του πρώην ΤΕΙ Λάρισας...

Νόμιμες κρίθηκαν, από το...
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι τροποποιήσεις τις οποίες επέφερε το υπουργείο Παιδείας σε Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Αναλυτικότερα, με σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία κατατέθηκαν για επεξεργασία στο ΣτΕ επέρχονται νέες αλλαγές σε 14 από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το σχέδιο Αθηνά.

Δύο από αυτά αφορούν το Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του πρώην ΤΕΙ Λάρισας:

Το ΣτΕ (γνωμοδοτήσεις 255 και 256/2013) έκρινε μη νόμιμη διάταξη που αφορούσε τον τόπο σπουδών των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που έχει συσταθεί, μετά τη συνένωση των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου (με έδρα την Πάτρα). Αναλυτικότερα, με το 94/2013 Προεδρικό Διάταγμα συγχωνεύθηκε το Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά (με έδρα των Πειραιά) και ορίστηκε ότι οι φοιτητές «εντάσσονται αυτοδικαίως στο τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση».

Τα σχέδια διαταγμάτων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, έδιναν τη δυνατότητα στους φοιτητές, του συγχωνευθέντος Τμήματος Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου, «να ενταχθούν, κατ΄ επιλογή τους, είτε στο τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά, είτε στα ομώνυμα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη ή του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Χαλκίδα».

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκριναν νόμιμη την επίμαχη διάταξη, γιατί: 1) τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Στερεάς Ελλάδος δεν έχουν εκφράσει γνώμη για το αν έχουν τη δυνατότητα από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαιδευτικού προσωπικού να απορροφήσουν τους επιπλέον φοιτητές του Τμήματος Αυτοματισμού του ΤΕΙ Μεσολογγίου, οι οποίοι θα επιλέξουν να ενταχθούν στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Στερεάς Ελλάδος και 2) έχουν θεσπιστεί ήδη σχετικές ρυθμίσεις με το ΠΔ 94/2013 που παρέχουν δικαίωμα επιλογής στους φοιτητές των συγχωνευθέντων τμημάτων.

Αντίθετα, νόμιμη κρίθηκε από το ΣτΕ η διάταξη εκείνη των σχεδίων διαταγμάτων που παρατείνει τη λειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του πρώην ΤΕΙ Λάρισας (έδρα Καρδίτσα), έτσι ώστε όσοι φοιτούν στο τμήμα αυτό να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του πρώην ΤΕΙ Λάρισας και το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας (έδρα Καρπενήσι) συγχωνεύθηκαν στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για τους φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος του πρώην ΤΕΙ Λάρισας έγινε γιατί το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να απορροφήσει προς το παρόν τους φοιτητές αυτούς, όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ...

enet.gr

Read more...

Μυστική συνάντηση Αβραμόπουλου-Νικολόπουλου!...



Όταν τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...

Την πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πέρασε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Σύμφωνα με ...
την εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο τελευταίος επισκέφθηκε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και μάλιστα συζήτησε μαζί του για περισσότερο από μια ώρα όλα τα θέματα της επικαιρότητας αλλά και μια σοβαρή παρεξήγηση που υπήρχε μεταξύ τους. Αφορμή ήταν μια σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Αχαιός βουλευτής εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το θέμα του Κατοχικού Δανείου.

Συγκεκριμένα με αφορμή δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφανγκ Σοιμπλέ, ο κ. Νικολόπουλος είχε επιτεθεί στον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας: «Γιατί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κρύβεται;». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος όμως δεν είναι από εκείνους που αφήνουν τέτοια ζητήματα να… πέσουν κάτω.

Έτσι φρόντισε νε διαμηνύσει στον κ. Νικολόπουλο πως θέλει να τον δει και το ραντεβού όχι μόνο έγινε αλλά κράτησε παραπάνω από μια ώρα. Όσοι μάλιστα έμαθαν περισσότερα - γιατί η συνάντηση έγινε υπό πλήρη μυστικότητα- λένε πώς το καλό κλίμα στις σχέσεις των δυο ανδρών αποκαταστάθηκε και οι παρεξηγήσεις λύθηκαν...

parapolitika.gr

Read more...

Διαψεύδει περικοπές η κυβέρνηση Στα 921 ευρώ η μέση σύνταξη, σύμφωνα με τα στατιστικά του «Ήλιος»


Στα 921 ευρώ η μέση σύνταξη, σύμφωνα με τα στατιστικά του «Ήλιος»
Συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την έκτακτη εισφορά κρατώντας αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διέψευσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται άλλη επιβάρυνση, ούτε νέο μέτρο, που να αφορά τις συντάξεις πέραν των ήδη προβλεπομένων υποχρεώσεων που απορρέουν από ψηφισμένους νόμους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.

Η κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις της τρόικας, ανοίγει εκ νέου τον φάκελο του ασφαλιστικού από το φθινοπωρο και θα υποχρεωθεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των συντάξεων, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο συνολικά το πρόγραμμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Κι ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή, το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με αναλυτικά στατιστικά για το ύψος των συντάξεων και τον αριθμό των συνταξιούχων, από τα οποία προκύπτει ότι η μέση σύνταξη είναι στα 921,15 ευρώ.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.706.924, ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.455.847, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.432.953,73 εύρώ.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε: «Αυτό το μήνα προχωρήσαμε ένα ακόμα βήμα: Εμπλουτίσαμε την Έκθεση με αναλυτικό πίνακα που περιλαμβάνει την ηλιακή διαστρωμάτωση των συνταξιούχων. Κάθε μήνα θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στις εκθέσεις μας παρουσιάζοντας νέα χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι γυναίκες συνταξιούχοι είναι 1.416.063 και οι άνδρες 1.280.282. Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων γήρατος (766.966 συνταξιούχοι), λαμβάνουν εισόδημα που κυμαίνεται από 500 έως 1000 ευρώ, ενώ ο ίδιος περίπου αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στα 1.000 και τα 2.000 ευρώ. Επίσης, περίπου το 29% των κύριων συντάξεων γήρατος ξεπερνά τα 1000 ευρώ.

Τέλος, από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.408.318 συνταξιούχοι λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 929.888 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 303.702 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις. Ένας περιορισμένος αριθμός (258 συνταξιούχοι) λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

Το 58% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, το 26% κυμαίνεται μεταξύ 61 - 69 ετών και μόλις το 1% αφορά σε συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 25 ετών.

Οι συνταξιούχοι ηλικίας 61 - 65 ετών λαμβάνουν κατά μέσο όρο τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης. Ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική (1.710.506) και την Κεντρική Μακεδονία (733.079). Ακολουθεί η Θεσσαλία με 308.713 συντάξεις και η Δυτική Ελλάδα με 260.900.

Τέλος, το Σεπτέμβριο του 2013 πληρώθηκαν συνολικά 4.455.847 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.897.195 ήταν κύριες και 1.553.159 επικουρικές. Το συνολικό ποσό που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.303.432.953 ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...