Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πιθανό έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου


gioyro
Πιθανή θεωρείται η πραγματοποίηση, την ερχόμενη Τετάρτη, μιας έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, με κεντρικό θέμα την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των λοιπών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος είναι ραγδαίες και η οριστικοποίηση των επόμενων κινήσεων της ευρωζώνης αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν και θα έχουν, στη συνέχεια αυτής της εβδομάδας, εκτός Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

LIVE οι δηλώσεις Τσίπρα-Ρέντσι...


Δείτε live τις δηλώσεις Τσίπρα-ΡέντσιΟλοκληρώθηκε η συνάντηση...


Δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν, παραχωρούν ο...
Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι.
Δείτε τις εδώ...
newsbeast.gr

Read more...

Reuters: Ψυχρή υποδοχή της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος από την Ευρωζώνη


varou1
Φρένο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με νέα ομόλογα με αναπτυξιακή ρήτρα και αέναα ομόλογα βάζει η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Στην ΕΚΤ επικρατεί σχεδόν απορριπτική στάση για την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στελέχη της ΕΚΤ αντιτείνουν ότι επιθυμούν την πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σταθάκης: Παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία...

Σταθάκης: Παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία"Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με...
την προστασία της πρώτης κατοικίας", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημειώνει ακόμη, "αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των 'κόκκινων' στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων"...
newsbeast.gr

Read more...

Ο Σούρλας "καρφώνει" τον Θεοχάρη...


Ο Σούρλας καρφώνει τον Θεοχάρη για εγκύκλιο που ευνοούσε τις offshore...για εγκύκλιο που ευνοούσε τις offshore...


Πυρά κατά του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και σημερινού βουλευτή του "Ποταμιού" Χάρη Θεοχάρη εξαπολύει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, με αφορμή...
εγκύκλιο που εξέδωσε δέκα μήνες πριν παραιτηθεί και η οποία όπως επισημαίνει είχε ως συνέπεια τη διαγραφή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων, εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσω off shore.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει» ο κ. Σούρλας διερωτάται:

«Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, περίπου δέκα μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο τον νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών; Δεν γνώριζε, άραγε, ότι μία εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες».

«Ωστόσο, η εγκύκλιος του κ. Θεοχάρη αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες. Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, "διαγράφηκαν" τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες» σημειώνει ο κ. Σούρλας...
enikos.gr

Read more...

Μνημονιακός μέχρι τέλους...


Χρήστος Κάτσικας


Απίστευτο μεν, αληθινό δε! Εφυγαν σαν τους κλέφτες κάτω από τη συντριπτική λαϊκή ετυμηγορία, αλλά...
αποχωρώντας, στις 26 Γενάρη (!), με υπογραφή Λοβέρδου λίγες ώρες πριν παραδώσουν το υπουργείο Παιδείας, μοίρασαν τα κονδύλια για τη «βρόμικη δουλειά» της αξιολόγησης σε εκατοντάδες στελέχη, περιφερειάρχες, διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολικούς συμβούλους.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «πρωτοτύπησε» ξανά, δίνοντας νέα δείγματα γραφής μία μέρα μετά τις εκλογές. Με έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2015, ορίζεται η πληρωμή εκατοντάδων στελεχών της εκπαίδευσης για τις «υπηρεσίες» τους στην υλοποίηση της διαβόητης «αξιολόγησης».

Συγκεκριμένα, με τίτλο «Εγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης “Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης” με κωδικό ΟΠΣ 453588 - Οριζόντια Πράξη», εκατοντάδες περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, προϊστάμενοι Διευθύνσεων, σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να εισπράξουν χρηματικά ποσά για υπηρεσίες που προετοίμαζαν το έδαφος για την αναβίωση του επιθεωρητισμού και τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σήμερα που η αθλιότητα της αξιολόγησης έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και από τους συναδέλφους και από την κοινωνία.

Το έγγραφο της απόφασης Λοβέρδου με ημερομηνία 26/1/2015, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»

Το έγγραφο της απόφασης Λοβέρδου με ημερομηνία 26/1/2015, όπως αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» | 
Στην αντίπερα όχθη

Την ίδια ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί της τάξης και εκατοντάδες σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα έπαιρναν μέρος στην απεργία–αποχή που είχαν κηρύξει τα εκπαιδευτικά σωματεία και δήλωναν ότι δεν θα γίνουν συνένοχοι στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να κλείσει σχολικές μονάδες και να εξοστρακίσει χιλιάδες μαθητές και δασκάλους, μερικές «ντουζίνες» αξιολογητών καθόριζαν τη δική τους στάση με μοναδικό γνώμονα την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Είχαμε επισημάνει και με άλλη ευκαιρία ότι με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΣΠΑ, αλλά και στον χώρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στη «Διαύγεια» μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε γύρω από την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση των εκπαιδευτικών:

 Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία αυτοαξιολόγησης - Προϋπολογισμός: 7.200.000 ευρώ.
 Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης - Προϋπολογισμός 1.490.000 ευρώ.
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να ακυρωθεί τώρα η προκλητική αυτή απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να δεσμευτούν τα χρήματα που προορίζονται για τους αξιολογητές και να δοθούν για τις τεράστιες ανάγκες των σχολείων για θέρμανση, για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και των άλλων αναγκών. Παράλληλα, ζητούν, την άμεση κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης και την υπαγωγή, τώρα, όλων των εκπαιδευτικών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.

Γνωστοί-άγνωστοι

Το παραπάνω γεγονός δεν αποτελεί παρά μόνο ένα τμήμα του παζλ που σχετίζεται με τον ατελείωτο χορό εκατομμυρίων, με τα οποία το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτούσε την αντιεκπαιδευτική του πολιτική και βεβαίως όσους προθυμοποιούνταν να την υλοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν με τη λεγόμενη Τράπεζα Θεμάτων, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οπως είναι γνωστό, στις 8 Ιανουαρίου 2015, ο υπουργός Παιδείας, σε μια επιχείρηση εξαγοράς της συναίνεσης της κοινής γνώμης στο πρόσωπό του, ανακοινώνει ότι θα γίνει διακοπή της τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων στις 21/1/2015 και μείωση του αριθμού των θεμάτων σε πολλά μαθήματα.

Κάτω από την πίεση μαθητών, γονιών και καθηγητών, που ασφυκτιούσαν από την Τράπεζα Θεμάτων, ο κ. Λοβέρδος, με τη γνωστή προεκλογική μαεστρία που τον διακρίνει, κάνει μια κίνηση «καλής θέλησης». Ανακοινώνει, μάλιστα, πίνακα με τον «Σημερινό αριθμό θεμάτων» (που υπήρχαν τότε) και τον «Ενδεικτικό αριθμό θεμάτων» που θα έπρεπε να υπάρξουν τελικά.

Και, ω του θαύματος! Με έκπληξη καθηγητές και μαθητές Λυκείου που περίμεναν τη μείωση των θεμάτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ανακαλύπτουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες της δήλωσης του κ. Λοβέρδου τα θέματα ανά μάθημα όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλασιάζονται! Για παράδειγμα, ο αριθμός των θεμάτων στα Θρησκευτικά Β΄ Λυκείου από 120 φτάνει τελικά τα 241!

Και ποιος είναι ο λόγος, θα αναρωτηθούν κάποιοι, που οι άγνωστοι θεματοθέτες φρόντισαν να «φορτώσουν» την Τράπεζα Θεμάτων, όταν μάλιστα όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση -και άρα η ηγεσία του υπουργείου- αλλάζει χέρια; Τα 1.491.294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για την Τράπεζα Θεμάτων που έπρεπε να «απορροφηθεί»! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, που λέει και ο λαός μας: Και υλοποίηση των «πληρωμένων οδηγιών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (η Τράπεζα Θεμάτων ήταν σχέδιο της Ε.Ε. και περιλαμβανόταν στο ΕΣΠΑ) και δημιουργία στρατού προθύμων μέσω του ροκανίσματος των κονδυλίων!...
efsyn.gr

Read more...

Χάγη: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία εναντίον των Κροατών...



Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό της κατά της Κροατίας, την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο...
Πίτερ Τόμκα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης τίνισε ότι, μολονότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία μεταξύ του 1991 και του 1995, η Κροατία δεν απέδειξε ότι η Σερβία επεδίωκε να εξολοθρεύσει «συνολικά ή μερικά» τον κροατικό πληθυσμό στις κατειλημμένες περιοχές.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί αργότερα εντός της Τρίτης για τον ισχυρισμό της Σερβίας ότι η Κροατία διέπραξε γενοκτονία κατά της σερβικής μειονότητας στο κροατικό έδαφος.

Read more...

Σε εξέλιξη συνάντηση με Παντοάν Βαρουφάκης: Συμφωνία-γέφυρα έξι εβδομάδων και λύση ώς τον Ιούνιο


Βαρουφάκης: Συμφωνία-γέφυρα έξι εβδομάδων και λύση ώς τον Ιούνιο
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πιερ Κάρλο Παντοάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ρώμη
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το γεύμα εργασίας του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαορυφάκη με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, λίγο πρίν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ώς τον Ιούνιο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Γιατί δεν θέλει δανεικά ο Τσίπρας από τους Ρώσους; Μήπως είναι...προδότης; Τι έχει να πει ο Κοτζιάς;



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια χθεσινή αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο καθώς ο νέος πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναζήτησης δανεισμού στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα είπε:
-Η ερώτησή μου απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα: Υφίσταται θέμα ή εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιου δανείου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω εάν συζητήθηκε το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του συντονισμού των δύο χωρών.
Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα μας και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι. Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά: Στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.
Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι απολύτως σωστή και εθνικά υπεύθυνη. Ουδέποτε υπήρξε για την Ελλάδα η επιλογή των δανεικών από μη ευρωπαϊκές χώρες παρόλο που πολλοί έχτισαν καριέρες ακριβώς πάνω σε αυτές τις γελοίες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας.

Έτσι για την Ιστορία, στις 3 Οκτωβρίου του 2010, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έγραφε:
Στην άρνηση αυτής της ίδιας της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πριν δέκα μήνες τις δυνατότητες δανεισμού από τα Εμιράτα, την Κίνα και τη Ρωσία. Τότε που τα κεφάλαια από εκείνες τις χώρες θα κάλυπταν τις ανάγκες της Ελλάδας και θα είχε γλυτώσει η χώρα το μνημόνιο. 
Συκοφάντησαν τους πάντες και τώρα έρχονται τιμητές με το...ηθικό πλεονέκτημα του «Πρώτη φορά Αριστερά»! Τι έχεις τραβήξει έρμη Ελλάδα...
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/02/giati-den-thelei-daneika-o-tsipras-apo-tous-rosous-mipos-einai-prodotis-ti-exei-na-pei-o-kotzias.html#sthash.V4B8LTMt.dpuf

Read more...

Γιώργη Κατρούγκαλε θα ευημερούν οι αριθμοί κι όχι οι άνθρωποι;



Διαβάζω ότι ο υπερασπιστής των φτωχών Γιώργης Κατρούγκαλος προχώρησε σε μια δήλωση υποταγής στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες, σε μια δήλωση εναρμόνισης με την ιδεολογία της πλουτοκρατίας που πίνει το αίμα του λαού.

Διαβάζω ότι είπε ότι «μέχρι να ανακάμψει η οικονομία δεν μπορεί να βελτιωθεί η μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων». Τι νεοφιλελεύθερο παραλήρημα είναι αυτό; Τι προδοσία είναι τούτη;

Πάνω από τους ανθρώπους οι αριθμοί; Θα σωθεί η Ελλάδα αλλά θα πεθάνουν οι Έλληνες; Με τους μισθούς πείνας θα συνεχίσουν να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι; Υπάρχει και συνιστώσα Θάτσερ στον ΣΥΡΙΖΑ;

Τι ώρα μαζευόμαστε στο Σύνταγμα;
- See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/02/giorgi-katrougkale-tha-eyimeroun-oi-arithmoi-kai-oxi-oi-anthropoi.html#more

Read more...

Συναντήσεις Βαρουφάκη με Σόιμπλε και Ντράγκι...





Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συναντηθεί αύριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με...
ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, ή την Φρανκφούρτη, καθώς ακόμη δεν έχει οριστεί η ακριβής τοποθεσία της συνάντησης... 


Read more...

O Γιάννης Θεωνάς, νέος υποδιοικητής του ΙΚΑ...



Ο κ. Γιάννης Θεωνάς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο νέος υποδιοικητής του ΙΚΑ.
Ο...
Θεωνάς είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και ήταν ένα από τα πιο δραστήρια συνδικαλιστικά στελέχη του Δ.Σ της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος και ο νέος υποδιοικητής του οργανισμού κ. Γιάννης Θεωνάς γνωρίζονται περίπου 4 δεκαετίες.

Είχαν παράλληλες διαδρομές, προέρχονται από τον ίδιο εργασιακό χώρο και τους συνδέει μακρόχρονη προσωπική φιλία.



Read more...

Προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός για τους υδρογονάναθρακες στη Δ. Ελλάδα


petrelaio1
Κανονικά θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση τριών οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα για έρευνα υδρογονανθράκων η προθεσμία του οποίου έληγε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα συναντήθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ (δημόσια αρχή για τους υδρογονάνθρακες), Σοφία Σταματάκη και στη συνάντηση ο υπουργός ενημέρωσε την κ. Σταματάκη ότι δεν θα υπάρξει καμία πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση των τριών οικοπέδων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτικη Πελοπόννησο.
Στην ίδια συνάντηση, πάντως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επανεξέταση του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος για τη μεγιστοποίηση του εθνικού αποτελέσματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση στην προθεσμία του διαγωνισμού που έληγε στις 14 Μαΐου, καθώς και αλλαγή των όρων.
Καλύτερους όρους για ΤΑΠ ζητεί η κυβέρνηση
Νωρίτερα, θέμα αλλαγής των όρων της συμφωνίας διέλευσης του ΤΑΠ ώστε να βελτιωθούν τα οφέλη της Ελλάδας έθεσε κατά τη συνάντηση που είχε ο Π. Λαφαζάνης με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ τόνισε ωστόσο ότι οι περαιτέρω κινήσεις της ελληνικής πλευράς θα κριθούν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία καλείται να εγκρίνει την πώληση.
«Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για τους όρους διέλευσης από την χώρα μας (του ΤΑΠ) όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο συνεχίζουμε να λέμε ότι θέλουμε να περάσει ο αγωγός από τη χώρα. Στηρίζουμε τον ΤΑΠ και την διέλευσή του από την Ελλάδα. Αυτό συμφέρει την χώρα, την περιοχή και θα βοηθήσει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια όλων των χωρών.
Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε πρόσφορα μέσο να βελτιώσει τα οφέλη του ΤΑΠ όσον αφορά τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης για να προσθέσει για τον ΔΕΣΦΑ ότι:«Η διαδικασία, παρά την δική μας αντίθεση, έχει προχωρήσει. Βρισκόμαστε ίσως στο τελικό στάδιο, έχουν εκφραστεί όμως κάποια ερωτηματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το θέμα της πώλησης εξετάζεται από την ΕΕ. Εμείς θα περιμένουμε την απόφαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις μας».
Ο κ. Λαφαζάνης επιφυλάχθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με τα πιθανά επιπλέον οφέλη που θα ζητήσει η Ελλάδα από τον ΤΑΠ, στο παρελθόν ωστόσο είχε τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θέμα επιβολής τελών διέλευσης.
Από την πλευρά του ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, χαρακτήρισε την συζήτηση «ζεστή, φιλική, εποικοδομητική και ουσιαστική».
Ανέφερε ότι Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν είναι εταίροι και μπορούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους προς όφελος και των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν -ως παραγωγός και προμηθευτής αερίου- και η Socar -ως η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας- θα κάνουν το καλύτερο για να ενδυναμώσουν την συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και όχι μόνο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από την συζήτηση.
Ο ίδιος επιφυλάχτηκε να απαντήσει για το εάν το Αζερμπαϊτζάν συνδέει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ με την κατασκευή του ΤΑΠ. «Ας περιμένουμε την τελική απόφαση είναι πολύ σημαντικό για εμάς, είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αυστηρή προειδοποίηση Σαπέν: Τέλος οι τσάμπα βόλτες – Δεσμευτείτε στην ΕΚΤ για να έχουν ευρώ οι τράπεζες


French Finance Minister Sapin and Greek Finance Minister Varoufakis arrive at a joint news conference in Paris
Αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι ο Μισέλ Σαπέν έδωσε μία συνέντευξη ποταμό στο πρακτορείο Reuters, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα.
Ο Μισέλ Σαπέν το πρώτο πράγμα που σπεύσει να ξεκαθαρίσει είναι πως δεν θα τα σπάσει η Γαλία με τη Γερμανία για χάρη της Ελλάδας.
Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε
”Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
baroufakissapen_500_355
Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν”.
Σαπέν: Δεν έχει τσάμπα βόλτες
Η νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ξεκαθαρίζει ο Μισέλ Σαπέν. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.
Και αμέσως μετά προσθέτει στο Reuters. ”Η Ελλάδα δεν θα κάνει free ride, δηλαδή τσάμπα βόλτα. Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με έμφαση πως δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους, και έκανε έναν πολιτικό ελιγμό που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στο θέμα της τρόικας.
sapen-varoufakis
”Μπορεί να υπάρξει ένα νέο εργαλείο με ένα νέο όνομα” ήταν η ακριβής του δήλωση.
Με μεγάλη ευκολία ο Γάλλος υπ. Οικονομικών άδειασετον βρετανό ομόλογο του Τζόρτζ Όζμπορν, επειδή δήλωσε ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.
‘Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα, απ’ ότι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Φοβάμαι ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομιών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε στην ευρωζώνη” ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μισέλ Σαπέν.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Συνέδριο και νέα ηγεσία στη ΝΔ ζητάει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ...


Να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος, ζητά με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της προσκείμενης στη Νέα Δημοκρατία Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης (ΔΑΚΕ) και γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Νίκος Κιουτσούκης.

Ο ...
κ. Κιουτσούκης υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, «ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές η κεντροδεξιά δημοκρατική παράταξη υπέστη μια βαριά ήττα ασύμβατη με την ιστορία της, και δυσανάλογη με την προσφορά της, η οποία μεταφράζεται ως μια δομική και όχι συγκυριακή αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησε η ηγεσία της παράταξης και η στενή ηγετική ομάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ, η πολιτική αυτή «είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η επαφή με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση και τα βασικά της κοινωνικά της ερείσματα».

Ο κ. Κιουτσούκης, προτείνει την διεξαγωγή «εκτάκτου συνεδρίου αρχών και θέσεων» και προσθέτει, ότι απαιτείται «γενναία αυτοκριτική, και επιστροφή στις ριζοσπαστικές-κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες της παράταξης».
Ζητά τέλος από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ «να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων αρχηγών, χωρίς να στερείται του δικαιώματος υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας εφόσον το επιθυμεί», προκειμένου να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει, «η ταχεία επανασυσπείρωση, ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου».

Κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΝΔ και έχει διαγραφεί τρεις φορές από το 2011, από τα μητρώα του κόμματος.

topontiki.gr

Read more...

Στρατούλης: Με πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων η επαναφορά του κατώτατου μισθού...




BINTEO...
Σε ένα συνολικό πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνει η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ, όπως...
προανήγγειλε ο Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στο πρωινο του MEGA.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων ξεκαθάρισε πως δεν θα υπογράψει την εγκύκλιο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ διεμήνυσε ότι το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί ούτε θα μειωθούν οι δικαιούχοι του.

Δείτε τα βίντεο:


Read more...

Πιάνει δουλειά στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Π.Νικολούδης...


Πιάνει δουλειά στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Π.Νικολούδης
Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ οι εκροές καταθέσεων
Ποινική δίωξη σε έξι γιατρούς για υπερκοστολογήσεις...
Διαδοχικές επαφές με τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη είχε τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μπει άμεσα σε εφαρμογή η επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

«Περιμένουμε...
πολλά από σας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Π.Νικολούδη, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή, μετά το τετ-α-τετ με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Έθνος, ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Π.Νικολούδη ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έχει στη διάθεσή του ο νέος υπουργός, προκειμένου να κινηθεί αποτελεσματικά στο κυνήγι της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών και η Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου αναμένεται να ριχτούν άμεσα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της εγκατάστασης του νεοσύστατου υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς ο κ. Νικολούδης παραμένει προς το παρόν στο παλιό γραφείο, που είχε στον έκτο όροφο του ΣΔΟΕ, ως πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ οι εκροές καταθέσεων

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, έδωσε εντολή στα κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που μεταφέρουν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά καταθέσεων.


Ενδεικτικά, το ΣΔΟΕ καλείται να ελέγξει τα «πόθεν έσχες» σε υποθέσεις φορολογουμένων που εμφανίζουν υψηλές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι οποίες δεν δικαιολογούνται βάσει των εισοδημάτων που έχουν υποβάλει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται λίστα με στοιχεία συνολικά 54.000 Ελλήνων φορολογουμένων που μετέφεραν σημαντικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011. Τα ποσά των καταθέσεων αυτών υπερβαίνουν τα 22 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 23 Ιανουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ιδιωτών αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.

Ποινική δίωξη σε έξι γιατρούς και οκτώ υπαλλήλους νοσοκομείου για υπερκοστολογήσεις 3,2 εκατομμυρίων

Ποινική δίωξη για απιστία κατ΄ εξακολούθηση από κοινού τελεσθείσα με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος έξι γιατρών και οκτώ υπαλλήλων δημοσίου νοσοκομείου.



Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται στα 3.200.000 ευρώ και συνίσταται στην προμήθεια ιατρικού υλικού και ειδικότερα αιμοστατικού υλικού χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Η προμήθεια των υλικών αυτών έγινε με απευθείας ανάθεση χωρίς σύμβαση με τις εταιρείες, ενώ η απιστία αφορά στα έτη 2007-2008-2009.

πηγες ΕΘΝΟΣ, left, tvxs

Read more...

Έτοιμο το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή...


Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος ΜιχαλολιάκοςΑκόμα και εντός της ημέρας αναμένεται το βούλευμα των τριών εφετών για την υπόθεση της ναζιστικής οργάνωσης.

Η ολοκληρωμένη πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου που οδηγεί στο εδώλιο 70 κατηγορούμενους και...
ολόκληρη την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και με όλα τα επιμέρους εγκλήματα των μελών της φαίνεται ότι γίνεται δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών.

Το συμβούλιο υιοθετεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ύπαρξη δομημένης και ιεραρχημένης εγκληματικής οργάνωσης με στρατιωτική δομή και πειθαρχημένη δράση των μελών κατόπιν εντολών της ηγεσίας.

Κατά συνέπεια, αναμένεται η άμεση παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εφέτης εξέφρασε διαφορετικό σκεπτικό στη βάση ότι η σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει την ύπαρξη και οικονομικού κινήτρου στη δράση εγκληματικών οργανώσεων.

Δεδομένου όμως ότι αυτό δεν έχει υιοθετηθεί νομοθετικά στην Ελλάδα και οι εγκληματικές-τρομοκρατικές οργανώσεις δικάζονται ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι οικονομικό κίνητρο, είναι πρακτικά αδύνατο να έχει δικαστικό αποτέλεσμα παρόμοιο σκεπτικό.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η πλειοψηφία του Συμβουλίου δεν έκανε δεκτή την ένσταση του συγκεκριμένου εφέτη.

Φαίνεται ότι η υπόθεση της ναζιστικής θηριώδους εγκληματικής βίας φτάνει επιτέλους στο δικαστήριο.

Στη δικαστική αίθουσα θα δοθούν οι απαντήσεις στις όποιες ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ακόμα σε μερίδα πολιτών που εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στα δεκάδες εγκλήματα υπό τις εντολές της ηγεσίας της χρυσής Αυγής.

Είναι βέβαιο ότι η δίκη θα προκαλέσει και μεγάλο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης που ανήσυχα είδε να γιγαντώνεται η ναζιστική και ρατσιστική θηριωδία στη σύγχρονη Ελλάδα υπό τον μανδύα ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος. 

efsyn.gr

Read more...

«Ναι μεν, αλλά...» ο Γιούνκερ...



...για στήριξη της Ελλάδας...
«Σαφώς και υπάρχει ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Αλλά δεν θα ανατρέψουμε τα...
πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».
 Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και στη διαφορετική τακτική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος.

Μιλώντας στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο επικεφαλής της Κομισιόν είπε πως «όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τους υπόλοιπους στην Ε.Ε. και τις πεποιθήσεις τους».

«Κατανοώ αυτά, τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

tvxs.gr

Read more...

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος

ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών ΣοσιαλιστώνΣτις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές εταίρους, η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να βρει λύσεις επωφελείς για τους Έλληνες πολίτες.
Με σοβαρότητα, όμως και υπευθυνότητα.
Από την μια πλευρά, η ΕΕ χρειάζεται να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, μετά την αναγκαστική προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης λόγω του τεράστιου ελλείμματος και του χρέους που άφησε πίσω της η κυβέρνηση της ΝΔ.
Χρειάζεται να αναγνωρίσει και τις δικές της ευθύνες, γιατί δεν έλεγξε τότε την κατηφορική πορεία των ελληνικών προϋπολογισμών, παρότι η Ελλάδα ήταν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως χρειάζεται να αναγνωρίσει και τις δικές της εγγενείς αδυναμίες και ελλείψεις.
Σήμερα, έχοντας καταφέρει η χώρα μας να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας, έχουν καθήκον και να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων και να κατανοήσουν ότι, έχει έρθει επιτέλους η ώρα, να εγκαταλείψουν τις όποιες τιμωρητικές λογικές επικράτησαν την περίοδο της κρίσης έναντι της Ελλάδας.
Παράλληλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν τις πολιτικές της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υπέρ της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, στηρίζοντας πρωτίστως τις δημοκρατικές και προοδευτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις αιτίες – όχι απλά τα συμπτώματα – της κρίσης, τις αδικίες και τις ανισότητες.
Απαιτείται επίσης, η ΕΕ να αλλάξει στρατηγική και να ταχθεί υπέρ των κοινών αναπτυξιακών πολιτικών, με ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υποδομές, καινοτομία και παιδεία, που θα ανατάξουν την ευρωπαϊκή οικονομία, και θα εγγυηθούν μια βιώσιμη πορεία με βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, η Ελλάδα και οι Έλληνες, καθώς και οι θυσίες τους, δεν μπορούν να είναι το διακύβευμα της μιας ζαριάς, όταν μάλιστα, η χώρα μας δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού.
Και βεβαίως, μια κυβέρνηση που δεν έχει καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη δόση των 7 δις ευρώ, πριν ανακοινώσει το σχέδιό της.
Μια σοβαρή, σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση, απαιτεί και καθαρή στρατηγική και πρόταση από την Ελληνική κυβέρνηση.
Με τους εταίρους, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία – ως εξής:
Πρώτον, σημαντικό μέρος του πλεονάσματος να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της φτώχιας και για την ανασυγκρότηση του οικονομικού ιστού, ώστε η χώρα να επιστρέψει ταχύτερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η εξάλειψη των δημοσιονομικών ανισορροπιών, επιτάσσει η χώρα να στοχεύει σε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ειδικά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος,
Και δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανασύνταξη της παραγωγικής βάσης χωρίς την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που από κοινού με τα δημόσια θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δεύτερον, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που κρατά ο δημόσιος τομέας στην ΕΕ. Για τη διαπραγμάτευση αυτή έχουμε προτείνει να οργανώσει άμεσα η Ελλάδα διεθνή διάσκεψη τεχνικών και εμπειρογνωμόνων επί του χρέους. Να συζητηθούν δημόσια όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Και με βάση τις προτάσεις αυτές να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς πιστωτές και τους εταίρους μας.
Τρίτον, ως μέρος της διαπραγμάτευσης αυτής έχουμε προτείνει ένα σχέδιο δικό μας, ένα Ελληνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών. Σχέδιο που θα ενίσχυε και το διαπραγματευτικό μας οπλοστάσιο, καθώς θα έβαζε τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από την συνεχή βοήθεια από εταίρους.
Η χώρα δεν θα απεξαρτηθεί, δεν θα λύσει τα προβλήματά της, δεν θα εμπεδώσει ένα κράτος δικαίου, αν δεν κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας των θεσμών, του κράτους, του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας.
Θα έπρεπε από σήμερα η κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι, η τελική συμφωνία με τους εταίρους μας θα τεθεί σε δημοψήφισμα για να έχει την υπογραφή του Ελληνικού λαού.
Αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά:
1) στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας,
2) στην δέσμευση της Ελλάδας έναντι των εταίρων, ότι η μεταρρυθμίσεις θα έχουν τη στήριξη του Ελληνικού λαού,
3) στην ενίσχυση της εντολής – και δυνατότητας, της κυβέρνησης, να προχωρήσει στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές χωρίς αντιστάσεις από το πελατειακό σύστημα. Αλλαγές που θα έχουν τη στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας – με ευρύτερες συναινέσεις και στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
Όλα αυτά διασφαλίζουν την ισχυρή θέση της χώρας, τη διαπραγματευτική της δυναμική καθώς και την ομαλή και ασφαλή έξοδο από την κρίση.
Τούτων δοθέντων, τα ερωτήματα προς την ηγεσία της νέας κυβέρνησης προκύπτουν αβίαστα:
Τι ακριβώς προτείνει;
Ποιο είναι το σχέδιό της για την έξοδο από το πρόγραμμα και την μετάβαση στην επόμενη μέρα;
Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει και ποιος ο στόχος τους;
Αντιμετωπίζουν τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους και οικοδομούν τις προϋποθέσεις μετάβασης στην Μεταπελατειακή Ελλάδα;
Τι προτείνει για το χρέος και πώς σκοπεύει να καταλήξει σε μια αξιόπιστη διαπραγματευτική θέση επί του θέματος έναντι των εταίρων μας;
Θα ανακοινώσει την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος και με ποιο αντικείμενο;
Οι απαντήσεις πρέπει να είναι άμεσες και πειστικές.
Και προσθέτως, να διαμορφώνουν πεδίο αξιοπιστίας έναντι όλων – πολιτών, πολιτικών δυνάμεων, εταίρων και αγορών.
Αλλά και να συγκροτούν πεδίο συνεννοήσεων, συναινέσεων, ακόμη και συνεργασιών για την αντιμετώπιση των διακυβευμάτων που έχουμε μπροστά μας.
Αλλιώς, όχι μόνον θα εντείνεται το αδιέξοδο που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές και θα ενισχύεται η αβεβαιότητα, αλλά και θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις θυσίες των Ελλήνων και το μέλλον τους θα καθίσταται όλο και περισσότερο άδηλο.
Καλούμε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και πρώτα από όλους την ηγεσία της κυβέρνησης, να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους έναντι της χώρας και του Ελληνικού λαού, να εγκαταλείψουν τις άγονες αντιπαραθέσεις και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να αντιληφθούν επιτέλους ότι, η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγαλειώδη εθνική προσπάθεια. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών.

Read more...