Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ... ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ


Με ένα γιγαντιαίο χιλιάρικο στο χέρι ζήτησε ο Ολλανδός πολιτικός Χέερτ Βίλντερς την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή και, μάλιστα, έβγαλε... λόγο μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη! Ο εθνικιστής πολιτικός -ηγέτης του PVV- κάλεσε τα ΜΜΕ της...
χώρας έξω από την πρεσβεία μας και εξέπληξε τους πάντες με την προκλητική του κίνηση. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να επιδώσει επιστολή με την οποία θα ζητούσε να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. Η ελληνική πρεσβεία, που είχε ενημερωθεί για το τι επρόκειτο να συμβεί αφού ο ίδιος ο κ. Βίλντερς το είχε ανακοινώσει μέσω Ίντερνετ, αρνήθηκε να τον δεχτεί. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η ενέργειά του είναι προσβλητική και εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, προσθέτοντας πως δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος του PVV έβγαλε το άχτι του, πάντως, αφού προέβη σε... παραλήρημα με εθνικιστικές «κορώνες» μπροστά στις κάμερες, με φόντο την πρεσβεία μας και το χιλιάρικο - γίγας στο χέρι! «Η έκκληση του ηγέτη του PVV για διακοπή της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα είναι ανόητη και επικίνδυνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Νουτ Γουέλινγκ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και χαρακτήρισε τον κ. Βίλντερς «ψευδοπροφήτη της οικονομίας». Τον ευχαριστούμε, πάντως, που μας θύμισε πως ήταν το παλιό μας χαρτονόμισμα...
Read more...

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ...


Είναι ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της Public Issue. Για πρώτη φορά ανατρέπεται το σκηνικό και στην παράσταση νίκης. Η Νέα Δημοκρατία περνάει μπροστά, με πολύ χαμηλά ποσοστά αλλά περνάει μπροστά. Είναι προφανές ότι το πολιτικό... σκηνικό ανατρέπεται για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση μόλις 18 μήνες μετά από εθνικές εκλογές...

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πλήρης η κατάρρευση του Γιώργου Παπανδρέου, σε μια ερώτηση που ευνοεί πάντα τον εν ενεργεία πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός στη δημοσκόπηση της Public Issue ο Παπανδρέου έχασε πολύ νωρίς το... πλεονέκτημα. Και έχει συνέχεια η κατηφόρα...
Read more...

Ποια είναι τα 99 ακίνητα που θα αξιοποιηθούν...



Λίστα 99 ακινήτων τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών στο Πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλασίου.

Τα ακίνητα αυτά κατηγοριοποιούνται ως εξής:...


1. 39 χώροι γραφείων
Τα ακίνητα του Πίνακα 1 (βλέπε παρακάτω), τα οποία διαχειρίζονται από την ΚΕΔ, έχουν επιλεχθεί με βάση την υφιστάμενη χρήση τους από δημόσιους φορείς, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

1. Κτίρια σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
2. Ακίνητα που έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χρήσεων (π.χ. γραφεία) πέραν των υφιστάμενων από κυβερνητικούς φορείς.
3. Επιφάνεια κτιρίων.
4 Κτίρια με μεγάλη ωφέλιμη ζωή.
5. Κτίρια στα οποία το ΕΔ είναι ο αποκλειστικός χρήστης.
Το Δημόσιο προτίθεται να αξιοποιήσει τα ακίνητα αυτά συνθέτοντας χαρτοφυλάκιο και διαθέτοντας χρεόγραφα έναντι των ακινήτων αυτών σε ιδιώτες με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων (sale & leaseback). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2011.



-31 Ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ)
Ο Πίνακας περιλαμβάνει τριάντα ένα (31) αναξιοποίητα ακίνητα με συνολική επιφάνεια 98 εκ. τ.μ. περίπου, τα οποία αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με δυνατότητα αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.


.
-18 ακίνητα διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ
Η ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ και είναι η διαχειρίστρια της ακίνητης περιουσίας του. Στον Πίνακα παρουσιάζεται ένα δείγμα δεκαοκτώ (18) επιλεγμένων ακινήτων από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της που έχουν σημαντική προοπτική αξιοποίησης.



- Ελληνικό και Ακίνητα Διαχείρισης ΕΤΑ (11)
Το ΕΔ είναι ο αποκλειστικός μέτοχος της ΕΤΑ, η οποία διαχειρίζεται τουριστική δημόσια ακίνητη περιουσία. Στον Πίνακα παρουσιάζεται ένα δείγμα δέκα (10) επιλεγμένων ακινήτων, μεταξύ άλλων, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης.Το Ελληνικό αποτελεί μια έκταση 5.500 στρεμμάτων, όπου ήταν εγκατεστημένος για 60 χρόνια, μέχρι το 2001.

Η έκταση βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά του κέντρου της Αθήνας, καταλαμβάνοντας μια εκτεταμένη παραλιακή περιοχή. Το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε οικιστικές περιοχές υψηλής αξίας, το Golf Club της Γλυφάδας και την μαρίνα του Ελληνικού και ευνοείται από μια μακρά παραλιακή γραμμή. Στην περιοχή βρίσκεται μια σειρά από ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και ένα εκθεσιακό κέντρο, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειάς της παραμένει αναξιοποίητο. Το Ελληνικό θεωρείται ως το μεγαλύτερο παραλιακό αστικό ακίνητο στην Ευρώπη.

Το Δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού μέσω αποκρατικοποίησης χρησιμοποιώντας fast-track διαδικασίες. Αναμένεται ότι οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ 4ου τριμήνου του 2011-4ου τριμήνου του 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.



Πώς θα γίνει η διαδικασία
Η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία μεταβίβασης μακροχρόνιας μίσθωσης ή άλλης αξιοποίησής τους, ενώ παράλληλα θα προβλεφθεί ταχύρρυθμη διαδικασία απόδοσης χρήσεων γης όπου αυτό χρειάζεται.

Παραλλήλως θα κινηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία ενός πλήρους μητρώου δημόσιων εμπορικών ακινήτων και για τη διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα δημιουργηθούν. Ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο, ήτοι τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο του 2011 και του 2012 αντίστοιχα.

Μια δεύτερη, παράλληλη διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Η διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των προς αξιοποίηση ακινήτων θα είναι μία συνεχής διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης των προς αξιοποίηση ακινήτων τον Ιούνιο 2011.

Η διαδικασία αυτή θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.
Εχει ήδη επιλεγεί συγκεκριμένος αριθμός σημαντικού μεγέθους ακινήτων από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και τα οποία ανήκουν σε κρατικές εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας.
BHMA



Read more...

Η ΕΥΔΑΠ μπλοκάρισε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου Σαρωνικού, για χρέη ύψους 8.000.000 ευρώ...



Τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου Σαρωνικού, για χρέη ύψους 8.000.000 ευρώ, μπλοκάρισε η εταιρεία ύδρευσης αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ). Η εντολή δόθηκε εν αγνοία του δήμου, ο οποίος πληροφορήθηκε το μπλοκάρισμα, όταν υπάλληλος μετέβη στην τράπεζα για συναλλαγή εκ μέρους του δήμου.

Το ...
ποσό της οφειλής, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επιμερίζεται χοντρικά στον πρώην δήμο Καλυβίων 6.000.000 €, 1.500.000 € στον δήμο Αναβύσσου και περί τις 500.000 € στην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας. Δεν φαίνεται να έχει καμία οφειλή η πρώην κοινότητα Σαρωνίδας.

Το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις οικονομικές συναλλαγές του δήμου, αλλά κυρίως στην μισθοδοσία του προσωπικού.

Η προέλευση των χρεών των δήμων και συγκεκριμένα του δήμου Σαρωνικού και των πρώην συνιστωσών του, είναι η μη καταβολή των οφειλών από την κατανάλωση του νερού και η χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της νομικής υπηρεσίας της εταιρείας, ενόψει των εξελίξεων ιδιωτικοποίησης της, είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το χρόνιο καθεστώς των τεράστιων οφειλών των ΟΤΑ, από την κατανάλωση του νερού, τα οποία εγγίζουν αστρονομικά ποσά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων, ώστε να καλύψει το μεγάλο άνοιγμα που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα επίσης με άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εντεταλμένη επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ, δεν εγκρίνει νέες δαπάνες του δήμου Σαρωνικού, αν δεν αποπληρωθούν παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές και άλλους πιστωτές. Το ύψος και αυτών των ποσών είναι τεράστιο, χωρίς να το έχουν προσδιορίσει με ακρίβεια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στον «Αττικό Παρατηρητή» κύκλοι οι οποίοι έχουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ο λαλίστατος κατά τ΄ άλλα, δήμαρχος Σαρωνικού, οφείλει να ενημερώσει άμεσα με ανακοίνωσή του προς τους δημότες, για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΥΔΑΠ και το που δαπανήθηκαν τα εισπραχθέντα χρήματα των δημοτών, για την πραγματική οικονομική κατάσταση του δήμου, καθώς και τις σκέψεις του για το πώς σκοπεύει να πολιτευτεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένο την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου και ιδιαίτερα μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του.

http://anatolikiattikinews.blogspot.



Read more...

Επιμένει ότι τα φάγαμε μαζί ο Πάγκαλος ...



Ευθύνη και πάλι στους πολίτες της χώρας για τα φαινόμενα διαφθοράς έριξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ομιλία του στη Γενεύη. Μάλιστα όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε πως :

«Εάν υπάρχει ένας... πολίτης που δεν έχει λάβει ποτέ αμοιβή που δεν δικαιούνταν εξαιτίας πολιτικής επιρροής ή γνωριμιών αριστερά και δεξιά, που δεν απέφευγε ποτέ να πληρώσει, ο οποίος πάντα ζητούσε απόδειξη όταν αγόραζε κάτι, έ αυτού του ανθρώπου πρέπει να του κάνουμε άγαλμα στην πλατεία Συντάγματος».

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο πλαίσιο συζήτησης για τα τριάντα χρόνια της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο Θ. Πάγκαλος επανέλαβε τη φράση «μαζί τα φάγαμε», εμφάνισε τον εαυτό του ως... μοιραίο παρατηρητή στη διόγκωση της διαφθοράς που έβλεπε «να έρχεται» επί διακυβέρνησης Σημίτη, και έβαλε την ταμπέλα των «βολεμένων» και «φοροφυγάδων» σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
parapolitika.gr



Read more...

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Απεργίες από 20 Ιουνίου

Αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας

http://img.protothema.gr/E5D13C3361B103C48FCD35FB788E9FCB.jpg
Από την μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε απόψε το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Η απεργία αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας και ενδέχεται να οδηγήσει σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου.

Η ΓΕΝΟΠ εμμένει στη διατήρηση του 51 % των μετοχών της επιχείρησης από το Δημόσιο. Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει την πώληση του 17 % των μετοχών ή την ιδιωτικοποίηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αναμένεται επίσημη ενημέρωση από τη ΓΕΝΟΠ για το διεκδικητικό πλαίσιο των απεργιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Νέα φορολογική επιβάρυνση

Κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ύψος εισοδήματος θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία έχει έδρα ο επαγγελματίας, το ενοίκιο, τα ελάχιστα όρια αμοιβών κ.ά
Κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ύψος εισοδήματος θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία έχει έδρα ο επαγγελματίας, το ενοίκιο, τα ελάχιστα όρια αμοιβών κ.ά (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Επαγγελματικά κριτήρια για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα προσδιορίζουν ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος, καθιερώνονται με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Ουσιαστικά, δηλαδή, επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης που είχαν υιοθετηθεί το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο.

Κριτήρια για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ύψος εισοδήματος θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία έχει έδρα ο επαγγελματίας, το ενοίκιο, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση κ.ά.

Με βάση αυτά τα κριτήρια θα προσδιορίζεται το ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται βιώσιμη η άσκηση ενός επαγγέλματος.

Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνεται στην Εφορία και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όποιο από τα τρία ποσά είναι το υψηλότερο, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας γιατρός που διατηρεί ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας ορίζεται από την Εφορία ότι πρέπει να έχει εισόδημα τουλάχιστον 30.000 ευρώ τον χρόνο, τότε ο συγκεκριμένος γιατρός θα πληρώσει φόρο για 30.000 ευρώ ακόμα και αν τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα!

Το νέο σύστημα αναμένεται να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από εφέτος.

Τα αντικειμενικά κριτήρια για πρώτη φορά, είχαν καθιερωθεί το 1986 με τη μορφή του «τεκμηρίου βιωσιμότητας», το οποίο καταργήθηκε το 1990.

Τα τεκμήρια που καθιερώθηκαν από το οικονομικό έτος 1995 ίσχυσαν μέχρι και τη χρήση του 1998.

Από τη χρήση του 1999 καθιερώθηκε ο «διπλός» τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, που ίσχυσε μέχρι και τη χρήση του 2002 και από το 2003 καθιερώθηκε ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών.

Στο παρελθόν αρκετοί ήταν αυτοί έκαναν λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, καθώς δεν φορολογείται το εισόδημα που αποκτάται, το οποίο μπορεί να προσδιορισθεί είτε λογιστικώς είτε με τον έλεγχο, αλλά ένα πλασματικό εισόδημα το οποίο με βάση ορισμένα κριτήρια υποτίθεται ότι αποκτά ο φορολογούμενος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Μέρκελ «Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, για το δικό της καλό»

http://img.protothema.gr/8EC4DF0FEF4FCB305BFF666BBD4854AF.jpgΗ Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η γερμανική οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.Στο ερώτημα "η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη;", απαντάει: "Αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".

"Και γι'αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας και ότι αντίθετα θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τί να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη", προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας", σημειώνει.

"Η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια σε μας (στη Γερμανία) μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ", μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει "οπωσδήποτε να αποφευχθεί", υπογραμμίζει επίσης.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε 4,7% το 2009.

Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξασφάλισε την υποστήριξη των γερμανών βουλευτών όσον αφορά μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας θερμά κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ τη "γερμανική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη". "Εμείς είμαστε αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ευρώ", σημείωσε κυρίως ο Σόιμπλε, ζητώντας να υπάρξει αλληλεγγύη.

Συνηγορώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η Μέρκελ σημειώνει σήμερα ότι το ευρώ "έκανε πολύ καλό" στη Γερμανία και "γι'αυτόν το λόγο είναι καλό και δίκαιο να δεσμευτούμε για το ευρώ ως ένα ισχυρό νόμισμα".


Ήπια αναδιάρθρωση βλέπει ο Γιούνκερ

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αναπότρεπτη» τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

"Θα πρέπει να υπάρξει μια ήπια, εθελοντική αναδιάρθρωση", είπε ο κ.Γιούνκερ στο Ραδιόφωνο Βραδεμβούργου-Βερολίνου "RBB". Ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο, τα σενάρια που κυκλοφορούν, ανεβάζουν μέχρι τα 120 δισ. ευρώ. "Οι αριθμοί που κυκλοφορούν στο συνολικό τους εύρος είναι σωστοί", είπε ο κ. Γιούνκερ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ποιός θα επωμιστεί ποιό ποσό. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα 120 δισ., ο κ. Γιούνκερ είπε, "δεν πιστεύω ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το ποσό".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ protothema.gr

Read more...

Ο τσάρος έχει τη δική του Μόνα (Λίζα)

http://newpost.gr/var/thumbs/Papadakou-Papapkonstantinou-2_300___.jpgΤο πορτραίτο της Μόνα Λίζα είναι αναμφίβολα το πιο χαρακτηριστικό έργο του Λεονάρντο Νταβίντσι, διότι κατάφερε με αυτό το μυστηριώδες πίνακα να προκαλέσει άθελα του ίσως ένα πολύπλοκο μυθιστόρημα, που ενέπνευσε συγγραφείς και ποιητές.

Στην σύγχρονη εποχή, για να δώσουμε και μια πιο καλλιτεχνική πτυχή των πραγμάτων, δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που έχουν τις δικές του «Μόνες», οι οποίες... από το πουθενά κατόρθωσαν να προκαλέσουν ποικίλα σενάρια για... τη θέση στην οποία ξαφνικά βρέθηκαν να απασχολούνται. Εν προκειμένω, μιλάμε για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λεμονιά Παπαδάκου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι άνθρωποι χωρίς ανάλογη προϋπηρεσία ή σχέση με το αντικείμενο που πρόκειται να αναλάβουν βρίσκονται από το πουθενά σε καίριες θέσεις ακόμα και σε υπουργεία στην κυβέρνηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, παραβλέποντας την τετριμμένη πλέον αναφορά στην Τίνα Μπιρμπίλη, είναι … η Μόνα Παπαδάκου.

Είναι μόλις 32 ετών και κατάφερε εν μία νυκτί να γίνει το «δεξί χέρι» του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η Λεμονιά Παπαδάκου βρέθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ να είναι οικονομικός σύμβουλος του υπουργού και να μετέχει στις σκληρές διαπραγματεύσεις ως «supporting team», μάλιστα της κυβέρνησης με την Τρόικα, δηλαδή με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Φυσικά, δεν έλειψαν τα κακόβουλα σχόλια ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης περί ασχετοσύνης της κυρίας Παπαδάκου με το οικονομικό και διπλωματικό γίγνεσθαι της χώρας με την ΕΕ, κυρίως στην κομβικής σημασίας περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Η «κυρία του κυρίου», το «δεξί χέρι του Παπακωνσταντίνου», η «Μόνα που διατάζει στο υπουργείο» ή το «κοριτσάκι» είναι λίγα μόνα από τα προσωνύμια που τις αποδίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι οι συνάδελφοι της.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο τυχάρπαστη όσο της καταλογίζουν… Απόφοιτος του Λυκείου Νάξου, με πατέρα συνταξιούχο ιδιωτικό υπάλληλο και με μητέρα μοδίστρα, η «Μόνα», όπως οι πάντες την αποκαλούν στο Μέγαρο της πλατείας Συντάγματος, είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με δύο μεταπτυχιακά (ακόμη και στο ΕΜΠ), αλλά και στην οικονομική επιστήμη.

Γνώρισε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο ΙΣΤΑΜΕ, όπου εργαζόταν ως επιστημονικός σύμβουλος, με θέσεις που προκήρυξε ο τότε πρόεδρός του και σημερινός βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης. Έκαναν μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών αρκετή δουλειά: έγιναν ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμών και η συνεργασία τους ήταν τόσο καλή ώστε ο κ. Παπακωνσταντίνου της ζήτησε να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες ως επιστημονική του σύμβουλος, όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Η ίδια, έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξη της ότι παρ΄ ότι οι γονείς της δεν εκφράστηκαν ποτέ υπέρ του ΠΑΣΟΚ, «εγώ ήμουν μια ζωή ΠΑΣΟΚ και προτού γνωρίσω τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Αυτή η συμμετοχή της στην υποστηρικτική επιστημονική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, δίπλα στον υπουργό, έκαναν τελικά τους γονείς της, παρ’ ότι «κουτσουρεύτηκε» η σύνταξή τους, να συμπαθήσουν τώρα και το κυβερνών κόμμα. Και αυτό επειδή «αγαπούν πολύ τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Αν και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αν και δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις και παρά την όποια απειρία της στις απαιτήσεις μια τόσο καίριας θέσης στο υπουργείο, η «Μόνα» βρήκε γρήγορα τους ρυθμούς της στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πολλούς μάλιστα τους… «παραβρήκε».

Δεδομένου ότι εμφανίστηκε ως υποστηρικτική βοηθητική ομάδα του υπουργού, σε μια διαπραγμάτευση που άλλαξε προς το χειρότερο τη ζωή όλων των Ελλήνων έχει δηλώσει ότι έχει κάνει καλά τη δουλειά της, δεν νιώθει ενοχές, αλλά οργή. Μάλιστα έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήθελα να δώσω δύο χαστούκια στον καθέναν που έφερε τη χώρα μου σ΄ αυτή την κατάντια. Αυτό ήθελα να κάνω» ακούστηκε πολλές φορές να λέει.

Πρόσφατα, δε, σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο υπουργός νομιμοποιείται να παίρνει μαζί του σε υπηρεσιακό ταξίδι με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο τον γιο του, η σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου είχε απαντήσει με περίσσιο θάρρος: «Να μη σας νοιάζει ποιον παίρνει μαζί του ο υπουργός». Σύμφωνα με συνομιλητές της, εκφράζεται ιδιαίτερα απαξιωτικά για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά και ουκ ολίγες φορές έχει μιλήσει με αυταρχικό ύφος σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Παπαδάκου, έχει πει επανειλημμένως με καμάρι σε πηγαδάκια δημοσιογράφων, «συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Όπως και να έχει, η 32χρονη Μόνα είναι τρανό παράδειγμα του ενθαρρυντικό μότο για χαλεπούς καιρούς σαν τους δικούς μας, «η κρίση φέρνει ευκαιρίες»… κυρίως στα υπουργεία του ΠΑΣΟΚ, προσθέτουμε εμεις.

Α.Γ.newpost.gr

Read more...

Απώλειες 60-650 ευρώ ετησίως για μεσαία εισοδήματα

Ποιοι χάνουν από τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές…


http://img.protothema.gr/2EF3D842CE58071ADDAE6EC6E3D8389E.jpg
Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δίνονται στο εξής οι φοροαπαλλαγές, κάτι που σημαίνει σημαντικό πρόσθετο φορολογικό βάρος χιλιάδων ευρώ για εκατομμύρια νοικοκυριά που δηλώνουν σχετικά υψηλά εισοδήματα. Θα αξίζουν λιγότερο έτσι οι δαπάνες που δηλώνει στην εφορία για ασφάλειες ζωής, εγκατάσταση φυσικού αερίου, ιατρικές δαπάνες κλπ

Το όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές θα είναι πιθανότατα το εισόδημα των 60.000 ευρώ, ενώ εξετάζεται να περικόπτονται κλιμακωτά οι ελαφρύνσεις και από χαμηλότερα εισοδήματα. Επιπλέον όμως θα μετρούν και τα περιουσιακά κριτήρια, σαν τεκμήριο που θα προσαυξάνει το δηλωθέν εισόδημα.

Αν τελικώς εφαρμοστεί κλιμακωτή μείωση της ωφέλειας φόρου, τότε ένας που έχει εισόδημα πχ 70.000 ευρώ τον χρόνο δεν θα έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Περίπου 1.500.000 φορολογούμενοι με εισόδημα 12.000 - 30.000 ευρώ είχαν όφελος έως τώρα από φοροαπαλλαγές 600 ευρώ ο καθένας, κατά μέσο όρο. Ενδέχεται να χάσουν 10%-15%, δηλαδή 60-90 ευρώ ο καθένας. Άλλοι 900.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από 30.000 έως 45.000 το χρόνο. Μέχρι και φέτος είχαν όφελος 1750 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό θα ψαλιδιστεί περίπου 20%-40%, και θα χάσουν από 200 έως 650 ευρώ το χρόνο. Μεγαλύτερα εισοδήματα, της τάξεως των 60.000-80.000 ευρώ το χρόνο, είχαν 130.000 φορολογούμενοι που έβλεπαν μείωση φόρου 3500 ευρώ κατά μέσο όρο. Θα περικοπεί κατά 50%-70%, δηλαδή χάνουν 1750 έως 2500 ευρώ. Πάνω από 100.000 ευρώ δήλωναν 40.000 φορολογούμενοι, με όφελος 5.500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο, που εκμηδενίζεται πλήρως.

Οι φοροαπαλλαγές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του φόρου που πληρώνουν τα νοικοκυριά, καθώς μια σειρά από πολύ συνηθισμένες και μεγάλες δαπάνες τους εξασφαλίζουν σήμερα σημαντικές φοροεκπτώσεις. Μεταξύ άλλων υπάρχει έκπτωση για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για ασφάλιστρα ζωής, θανάτου και υγείας, για αμοιβές δικηγόρων και γιατρών, για νοσήλια, για τόκους δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας, για δωρεές, για εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, για ενοίκια, για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Συνολικά, οι φοροαπαλλαγές είναι 980 και «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το σχετικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών όπως και άλλες αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, στη φορολογία νομικών προσώπων και στον φορολογικό κώδικα, θα υποβληθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, έχει ήδη συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις της, επομένως το χρονοδιάγραμμα ίσως επισπευσθεί.
Read more...

Γ. Παπανδρέου: Δεν χρειάζονται 180 για το Μεσοπρόθεσμο

newpost.gr
Γ. Παπανδρέου: Δεν χρειάζονται 180 για το Μεσοπρόθεσμο
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλώνει ο πρωθυπουργός . Σε συνέντευξή του, στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Παπανδρέου λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων μέτρων ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα παρά μόνο η θέληση , όπως τονίζει, να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας.

Στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, ο πρωθυπουγρός δηλώνει πως αν υπήρχε άλλη λύση θα την είχε επιλέξει. «Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι, ματώνεις, χάνεις και μάχες. Αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίσες τον πόλεμο για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο», δηλώνει κατηγορηματικά , επισημαίνοντας πως όποιος ισχυρίζεται πως η χώρα μπορεί να βγει από μια τέτοια κρίση με εύκολο τρόπο, ίσως να μην έχει καταλάβει το μέγεθος και το βάθος της.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπακωσταντίνου και στις επιθέσεις που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές, ενώ σε όσους τον επικρίνουν για τις επιλογές που έχει κάνει όσον αφορά τους συνεργάτες του, ξεκαθαρίζει πως μοναδικό του κριτήριο είναι η καλύτερη προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα υπερασπίζεται το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας πως μάλλον κάποιοι δεν έχουν καταλάβει πως προσπαθεί εδώ και μήνες να επιβάλει μια νέα κουλτούρα διαλόγου και διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν μου αρέσει η απαξίωση των συλλογικών οργάνων, όπως το υπουργικό συμβούλιο, με συνεδριάσεις - οπερέτες- λίγων λεπτών, όπως γινόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θέλω να τους ακούω όλους και να με ακούν. Στο τέλος παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, ιστορικές αποφάσεις», δηλώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος και έκανε νέο άνοιγμα, λέγοντας πως δεν αποκλείει πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του και προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας», λέει ο πρωθυπουργός ο οποίος φροντίζει να στείλει μήνυμα και στους πολίτες που διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως έχουν δίκιο να αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και τη διαφθορά.

Read more...

Μανιφέστο Βενιζέλου με...άρωμα Ζαππείου 2007 - Με 180 το Μεσοπρόθεσμο

newpost.gr








Μανιφέστο Βενιζέλου με...άρωμα Ζαππείου 2007 - Με 180 το Μεσοπρόθεσμο
Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών «πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι», εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Στο ερώτημα, αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά: «Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο». Συμπληρώνει δε, πως το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.

Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως το Μνημόνιο θα πετύχει τελικά τους στόχους του, ενώ ζητά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζεται για να «σταλούν μηνύματα που να αλλάζουν την ατμόσφαιρα».

Εκφράζει την εκτίμηση πως ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος θα κρατήσει μέχρι το 2015, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λέει, για τις επόμενες δεκαετίες απαιτείται πιστή εφαρμογή της εξίσωσης, που είναι «υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα».

Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος, τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι αποφάσεις αυτές είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει - ας μην το κρύβουμε - και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Αρα μόνο με τη Βουλή και τη μορφή νόμου λύνονται τα θέματα αυτά».

Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνει πως η «κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές», ενώ όσον αφορά στο δημοψήφισμα επισημαίνει πως δε νοείται δημοψήφισμα με «απλουστευτικό, παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης».

Τέλος, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού για τον Γιώργο Παπακωσταντίνου. «Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Read more...

Καλεί εκ νέου σε συναίνεση Κατανοώ την αδικία, ο άλλος δρόμος όμως είναι καταστροφικός, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεννόησης, επειδή -όπως τονίζει- το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη συνεννόησης, επειδή -όπως τονίζει- το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια
Αθήνα
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, δηλώνει ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων. Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο Γ.Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν διλήμματα, αλλά μόνο η απόφαση: να μην ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας και να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές, «οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, εμφανίζεται βέβαιος ότι οι βουλευτές έχουν την απόλυτη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης για τον τόπο.

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις πέραν της θητείας της, επιχειρηματολογώντας ότι όλες οι κυβερνήσεις υπογράφουν συμφωνίες που ξεπερνούν το χρονικό τους όριο.

«Μήπως ρώτησε κανέναν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν χρέωσε τη χώρα με άλλα 150 δισ. ευρώ;»

Σε κάθε περίπτωση καλεί εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια.

«Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχα μαζί του τού παρουσίασα πίνακα με 18 προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούμε και άλλες 14 που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε.

» [...] Το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι πολύ διδακτικό. Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις εκεί έστειλαν παντού μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Γιατί όχι και εμείς;»

Ξεχνάτε ότι η φράση μου έλεγε 'και πού πήγαν;' Και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν.


Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι είναι ανοιχτός σε πρόσωπα κοινής αποδοχής ή και από άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά εξηγεί ότι η εναλλακτική λύση είναι η καταστροφή.

«Δεν έχω κανένα σκοπό να αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια. Με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την παρουσία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα.

» [...] Και κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο ότι θα εξακολουθήσουν να μας δανείζουν χωρίς τίμημα: να παίρνουμε δηλαδή λεφτά χωρίς να κάνουμε τίποτε...»

Ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνει ότι «στο μυαλό κάποιων» υπάρχει η σκέψη εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια, ώστε να μην μπορεί κανένας να πει ότι 'εσείς φταίτε, εσείς είστε το πρόβλημα, φύγετε'.»

Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν για την τοποθέτηση «επιτρόπων» στα υπουργεία, ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα έναντι «όσων παριστάνουν τους 'υπερπατριώτες', θέλοντας να παρουσιάσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης 'ενδοτικής' και 'υποκινούμενης' από ξένα κέντρα»:

Λέει χαρακτηριστικά: «Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Είναι πατριωτικό να στερείς από τη χώρα σου τη δυνατότητα να προοδεύσει αντλώντας από την εμπειρία άλλων χωρών; Γιατί να μην έχουμε τη γνώμη και τις γνώσεις τους;

» Εκτός αν θεωρούν ότι έχουμε καλή δημόσια διοίκηση και όλα τρέχουν ρολόι. Εκτός αν απειλούνται ότι θα χάσουν προνόμια και φέουδα. Εμείς αποφασίζουμε και κανένας άλλος.»

Τέλος, στην ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για τη φράση «λεφτά υπάρχουν», ο πρωθυπουργός απαντά: «ξεχνάτε ότι η φράση μου έλεγε 'και πού πήγαν;'. Και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν.»

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ*ΤΑ ΠΡΩΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011-15*ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

enet.gr

Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα

Με νέα οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, όπως ο κεφαλικός φόρος και το νέο τέλος στα ακίνητα, η κυβέρνηση ομολογεί για άλλη μια φορά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που καθιέρωσε πέρσι και θα συνεχίσει να εφαρμόζει έως το 2015.

Η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται. Στόχος είναι να γεμίσουν ευρώ τα δημόσια ταμεία και να αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών, που θα βιώσουν για άλλη μια φορά τη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Η κυβέρνηση, κατά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «είμαστε στη μέση του ποταμού. Αν σταματήσουμε θα μας πάρει το ρεύμα»... Και στο σημείο αυτό ζήτησε «τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε δύσκολες αποφάσεις», καθιστώντας σαφές πως και φέτος, όπως και πέρσι, αλλά και τα επόμενα χρόνια, «πρέπει να κάνουν θυσίες».

Η ύφεση

«Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει» κατά τον υπουργό Οικονομικών, αλλά λύσεις επί της ουσίας δεν βλέπουμε εδώ κι ενάμιση χρόνο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής φαντάζει όνειρο. Ετσι εξηγείται άλλωστε η απόδοση των πρώτων περίπου 800 εκατ. ευρώ από το 2013! Γι' αυτό και καταφεύγουν στην εύκολη γνωστή συνταγή της επιβολής νέων ή της αύξησης υπαρχόντων φόρων και εισφορών. Η ύφεση πάντως μένει σταθερή στο 3,5% φέτος (3,8% σύμφωνα με την τρόικα), το χρέος θα περιοριστεί μόνο στο 139,5% το 2015 και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα τα δούμε από το 2014 αντί του 2012.

Το νέο μείγμα

Το, αμφισβητούμενης επιτυχίας, νέο μίγμα μέτρων, συνολικού ύψους 28.259 εκατ. ευρώ, τίθεται από φέτος σε ισχύ με πακέτο 6.537 εκατ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι άμεσα συνυφασμένο με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για το λόγο αυτό στο νεοσυσταθέν «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας» ή «Οργανισμό Ανασυγκρότησης» θα συμμετέχουν 2 παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Από τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τα πρώτα 40 μέτρα που θα ενταχτούν σε εφαρμοστικούς νόμους, με τον πρώτο να κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα (ψήφιση αρχές Ιουλίου), και εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που θα ψηφιστεί τέλη του μήνα -μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπιστώνουμε:

1Κεφαλικός φόρος. Η εισοδηματική εισφορά 1-3% ή και 4% θα εισπράττεται κάθε χρόνο από φέτος μέχρι το 2015. Το ύψος του εισοδήματος πέραν του οποίου θα επιβληθεί εξετάζεται να είναι 8.000 ευρώ ή 12.000 ευρώ, χωρίς μέχρι το τέλος να αποκλείονται και τα 6.000 ευρώ. Διερευνάται να παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος. Γι' αυτό άλλωστε φέτος προβλέπουν έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

2Τέλος ακινήτων. Ο νέος φόρος, που μπορεί να κυμανθεί γύρω στο 0,1% με 0,2% βάσει της αντικειμενικής αξίας (αυξάνουν από το 2012) και των τετραγωνικών μέτρων κάθε ακινήτου θα εισπράττεται μέσω λογαριασμού κοινής ωφέλειας -πιθανότατα της ΔΕΗ (σ.σ. ήδη πληρώνουμε το ΤΑΠ στους δήμους). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση περί επιβολής τέλους 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που έγινε από υπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους συναδέλφους του, αλλά φαίνεται πως εισακούστηκε θετικά από τον υπουργό Οικονομικών... Το μέτρο θα εφαρμοστεί συνδυαστικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αν δεν προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση του αφορολογήτου, στα 100.000 ευρώ έναντι 400.000 ευρώ σήμερα.

3 Αντικειμενικά κριτήρια ή τεκμήρια. Επανέρχονται έπειτα από περίπου 10 χρόνια τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών (σ.σ. υιοθετήθηκαν το 1994 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο, κατά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ). Η αποτυχία δημιουργίας ελεγκτικού μηχανισμού την τελευταία δεκαετία οδηγεί και πάλι στα «αντισυνταγματικά», όπως κρίθηκαν τότε, κριτήρια.

4Ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο οδεύει προς εφαρμογή, εκτός κι αν δεν βρουν μηχανισμό στήριξης (επιστροφής του φόρου) των οικονομικά αδύναμων και των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. Αν δεν βρεθεί ο μηχανισμός, τότε εγκαταλείπεται το μέτρο και θα αναζητήσουν άλλο με ισοδύναμη απόδοση φόρων... Ανοιχτό παραμένει και η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά -αν και δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

5 Τεκμήρια. Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, την οποία πέρσι απέφυγε το οικονομικό επιτελείο, φέτος εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να την εφαρμόσει. Στόχος είναι να πιαστούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία.

6Κεφάλαια. Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό μπλοκάρεται εκ των υστέρων, με την επιβολή πόθεν έσχες, ενώ παράλληλα δίνουν ξανά κίνητρα επαναπατρισμού. Συμπληρωματικά δε, επαναφέρουν το τέλος (ΕΦΤΕ) στις τραπεζικές συναλλαγές.

7Εισοδήματα. Η μείωση των εισοδημάτων θα είναι διπλή: η πρώτη από την αύξηση των φόρων και η δεύτερη από τη μείωση των αποδοχών μέσω εισφορών, κατάργηση επιδομάτων, κόψιμο υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών, μείωση επικουρικών συντάξεων, κατάργηση ή περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, απολύσεις συμβασιούχων και «απομάκρυνση» δημοσίων υπαλλήλων από φορείς ή οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Υπό εξέταση οι αγροτικές συντάξεις, καθώς θα χορηγούνται του τόπου διαμονής.

Οι υποσχέσεις δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για χαμηλότερη φορολογία και λιγότερους συντελεστές φορολόγησης με το επόμενο φορολογικό, που θα φέρει στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2011.


Read more...

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ

ethnos.gr

«Η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει»

Θετικό ήταν το κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση στελεχών της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, σχετικά με την δέσμευση κεφαλαίων από την ΤτΕ και την ανταλλαγή του με κρατικά ομόλογα

«Η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει»

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Ελληνικού Κράτους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με μία ευρεία γκάμα θεμάτων να τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης, από την περιουσία ως την εκπαίδευση.

"Αυτή την εποχή έχει σημασία τι προσφέρεις εσύ στην πατρίδα σου και όχι τι προσφέρει η πατρίδα σου σε σένα", ανέφερε σχετικά η Αννα Διαμαντοπούλου, που σημείωσε ότι όλες οι πλευρές εκτιμούν πως "υπάρχει θετικό πνεύμα".

"Όλοι οι φορείς, βεβαίως και η Εκκλησία, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στον ελληνικό λαό αυτή τη δύσκολη στιγμή", τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Κλειδί τα αποθεματικά της Εκκλησίας
Στις αρχές Μαΐου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας να δεσμεύσει τα αποθεματικά της Εκκλησίας, με σκοπό να τα ανταλλάξει με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει τότε επιστολή στη διοίκηση της ΤτΕ με την οποία υποστήριζε ότι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ είναι "προδήλως εξαιρετέα" και ακολούθησε η επίσκεψη Ιερώνυμου στο Μαξίμου. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η σύσταση της Επιτροπής Διαλόγου, μετά από πρόταση του Γ.Παπανδρέου.

Η θέση των περισσότερων ιεραρχών συντείνει στο ότι με τη δέσμευση των αποθεματικών απειλείται άμεσα το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση των ναών σε όλη τη χώρα.


Read more...

ΙΣΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Σαρωτικές μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, άμεση κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων και απολύσεις ή «απομακρύνσεις», όπως τις αποκάλεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προωθεί η..
κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχει καταθέσει στη Βουλή. Στόχος είναι να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 150.000 μέχρι το 2015, να εξοικονομηθούν 1,3 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά από σήμερα έως το 2015 να προκύψει όφελος άνω των 2,9 δισ. ευρώ. Μπορεί να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στο Δημόσιο βάσει των όσων είναι γνωστά μέχρι στιγμής, αλλά η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου «κρύβει» την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων και τη σημαντική περικοπή άλλων, καθώς και την «αντιστοίχιση» των αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις θέσεις που έχουν τα ίδια προσόντα, όπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστούν στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μεγάλη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι άμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την κατάργηση - συγχώνευση φορέων του Δημοσίου βάσει τριμηνιαίου σχεδιασμού, θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του υπεράριθμου προσωπικού (μέσω ΑΣΕΠ και μετά θα υπάρξουν εργασιακές εφεδρείες ή «απομακρύνσεις» όσων δεν χρειάζονται), ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί και το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Αμεση εφαρμογή Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προβλέψεις του νέου ενιαίου μισθολογίου θα εφαρμοστούν άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος. Δηλαδή, οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα γίνουν σταδιακά μέσα σε μία τριετία, αφού στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα μέτρα που θα πλήξουν τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται: 1. Σύνδεση αμοιβών με θέση και απόδοση. 2. Κατάργηση επιδομάτων που διαφοροποιούν τις αμοιβές μεταξύ υπουργείων χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. 3. Αντιστοίχιση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των αμοιβών που λαμβάνουν εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όσες είναι οι αποδοχές ενός κλητήρα ή της γραμματειακής υποστήριξης ή του λογιστή στον ιδιωτικό τομέα, αυτές θα είναι και στο Δημόσιο. 4. Θα περικοπεί κατά 50% το επίδομα παραγωγικότητας και θα καταργηθεί το επίδομα γάμου (θα διατηρηθεί όμως το επίδομα τέκνων). 5. Θα μειωθούν οι υπερωρίες, οι αμοιβές για συμβούλια, επιτροπές και άλλες πρόσθετες αμοιβές. 6. Θα αυξηθεί η εβδομαδιαία απασχόληση στις 40 από της 37,5 ώρες (γεγονός που εμμέσως θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις υπερωρίες). 7. Θα «παγώσει» προσωρινά η μισθολογική ωρίμανση, ενώ η εξέλιξη των μισθολογικών κλιμακίων αυξάνεται αντί για 2 χρόνια που ισχύει σήμερα σε 3 ή 5 χρόνια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ολα τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αφού υπάρχει πρόβλεψη για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ το 2012 από την ένταξή τους στο νέο ενιαίο μισθολόγιο και τις μετατάξεις που θα γίνουν. Επίσης, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξοικονόμησης προωθεί και τον θεσμό της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και της μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών. Οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον με βάση τον κανόνα της μιας για κάθε δέκα αποχωρήσεις (και όχι μιας προς πέντε), ενώ θα μειωθούν οι συμβάσεις έργου κατά 50% το 2011 και επιπλέον 10% το 2012 και μετά και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι εισακτέοι σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Read more...

Γαλλικό «ναι» στην επαναγορά Ελληνικών ομολόγων

Σύμφωνα με τους Financial Times:


http://img.protothema.gr/4AE741CB64DA79F14CCFBFA969621E1F.jpg
Γαλλικές τράπεζες αποδέχονται επί της αρχής μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επαναγορά των ομολόγων της Ελλάδας στη λήξη τους (rollover) υπό τον όρο ότι όλοι οι πιστωτές θα κάνουν το ίδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Financial Times την Παρασκευή.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές που γνωρίζουν τι διαμείφθηκε στις διαπραγματεύσεις για το θέμα, ανέφερε πως οι τράπεζες συμφώνησαν να προβούν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους FT η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει έναν τρόπο να συμμετάσχουν επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, αν και δεν ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν.

Την Πέμπτη πηγές που γνωρίζουν τις θέσεις της Γαλλικής κυβέρνησης είχαν πει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι το Παρίσι θα ταχθεί υπέρ της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, υπό τον όρο ότι θα βρεθεί ένας τρόπος αυτό να γίνει εθελοντικά ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε χθες τη βουλή της χώρας του να ταχθεί υπέρ του νέου δανεισμού της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε αυτόν είναι «αναπόφευκτη» και προτείνοντας την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα επταετούς διάρκειας.
Read more...

Τουλάχιστον φτηναίνουν οι βουλευτές μας!

Φόροι, περικοπές κι ακρίβεια παντού, αλλά...


http://img.protothema.gr/701BD6EBB5BACBA8D9F142961FD299B4.jpg
Μπορεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής να εξαντλεί (;) κάθε τρόπο περικοπής του εισοδήματος και της φορολόγησης των πολιτών, ωστόσο, μέσα από τις δεκάδες σελίδες του προκύπτει και ένα παρήγορο στοιχείο: οι βουλευτές μας φτηναίνουν!

Ο λόγος για τον προϋπολογισμό της Βουλής, ο οποίος με βάση το νομοσχέδιο από τα 200 εκατ. ευρώ της φετινής χρονιάς πέφτει σταδιακά στα 174 εκατ. ευρώ το 2015, τελευταία χρονιά του Μεσοπρόθεσμου.

Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι από τα περίπου 666 χιλιάδες ευρώ που μας κόστισε φέτος κάθε ένας από τους τριακόσιους βουλευτές, ο λογαριασμός σταδιακά υποχωρεί στο... ευτελές ποσό των 580.000 ευρώ ετησίως.

Αυτά τα ποσά, βεβαίως, δεν πάνε στις τσέπες των εθνοπατέρων μας, αλλά αντιπροσωπεύουν το συνολικό κόστος, για κάθε έναν από αυτούς, σε μισθούς, γραμματειακή υποστήριξη, τηλέφωνα, έξοδα κίνησης, συνεργάτες, φιλοξενίας, ταξίδια κλπ

Το πότε, βεβαίως, θα φτάσουμε σε ένα ανεκτό για τους ´Έλληνες φορολογούμενους κόστος συντήρησης του κάθε βουλευτή παραμένει άγνωστο.

Εκτός εάν θεωρείτε ότι τα 600 χιλιάρικα που μας στοιχίζει ετησίως κάθε ένας εκ των τριακοσίων είναι κάτι το λογικό, οπότε...
Read more...

Μέτρα-ηλεκτροσόκ και… μέσω της ΔΕΗ!

Όλα τα χαράτσια για τα ακίνητα


http://img.protothema.gr/EA77B1A59B928F363F858B3B6107AA48.jpg
Φόρους για τα ακίνητα, ακόμα και μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, που συνεχίζει απτόητη την αφαίμαξη των νοικοκυριών με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο λιτότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο αλλάζει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, για να πιάσει, ακόμα περισσότερους, αλλά σχεδιάζει και έναν νέο φόρο -για σπίτια και εξοχικά- που θα τον εισπράττει μέσα από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ

Το "όριο ασφαλείας" για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί από τις 400.000 ευρώ που σχεδιάστηκε αρχικά, στις 100-200 χιλ. ευρώ , ενώ ο φόρος θα ξεκινά να επιβάλλεται με συντελεστή 1-2 τοις χιλίοις.

Με βάση την προσωπική ακίνητη περιουσία ενός εκάστου, θα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα "μεγάλης αξίας". Ενδεχομένως να μην απαλλαγούν και «ταπεινά» ακίνητα, εάν αθροιστικά η αξία τους ξεπερνά τα 100.000 ή 200.000 ευρώ.

Με αυτά τα όρια, είναι βέβαιο ότι στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστεί σίγουρα η μεσαία, ίσως όμως και η μικρή περιουσία. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο για αγορά α΄ κατοικίας.

Για να χρυσώσει το χάπι στους φορολογούμενους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι παγώνουν, για φέτος, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ενώ αναστέλλεται το πόθεν έσχες για 2 με 3 χρόνια τουλάχιστον, για κάθε αγορά ακινήτου.

Για τα αυθαίρετα… σύντομα θα έρθει η ώρα της εφορίας. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν την λυπητερή για να πληρώσουν τα πρόστιμα ώστε να τακτοποιήσουν, απλώς τις εκκρεμότητες για το ακίνητο τους, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει «συγχωροχάρτι» για την νομιμοποίηση τους.

Από τις αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015. Από την ρύθμιση στα αυθαίρετα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2011.

Όλα τα ακίνητα θα υπολογίζονται σαν τεκμήρια, τα οποία θα αυξηθούν ή και θα πολλαπλασιαστούν.

Read more...

Ενώ ο Γιώργος μιλούσε...

newsbomb.gr

Μπορεί ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να καθυστέρησε να ξεκινήσει το διάγγελμά του κατά τέσσερις περίπου ώρες, ωστόσο οι ακόλουθοί του στο twitter, φάνηκαν συνεπείς στο …κράξιμό τους.

Στο επίσημο twitter του πρωθυπουργού, τα σχόλια ήταν καυστικά και όπως θα δείτε παρακάτω, οι Έλληνες πολίτες φαίνεται πως δεν μασάνε άλλο κουτόχορτο…

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε κάποια από τα σχόλια των χρηστών: «Τον καπετάνιο που βουλιάζει το καράβι τον απολύουν, δεν του δίνουν καινούργιο».

«Ποιο αύριο των παιδιών μας; Ούτε το χτες του εαυτού μας δεν σώζεται»…

«Πάλι (ΠΑΛΙ) δεν είπες τίποτα… Ένα καλό έχεις σκοπό να κάνεις στον τόπο επιτέλους;»

«Τι πιο παράλογο… Περιμένουμε από εσάς που μας κατακλέψατε και μας φέρατε ως εδώ με την ανικανότητά σας, να μας σώσετε»…


Read more...

Το διάγγελμα Παπανδρέου διάρκειας... 5 ωρών "αλλάζει" τη σύνθεση του Μεγάρου Μαξίμου! ...


Έναν... διαφορετικό Γιώργο Παπανδρέου είδαν σήμερα όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου για την καθυστέρηση της προβολής της δήλωσής του στον ελληνικό λαό, με τον ίδιο να εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένος από...

αυτή την εξέλιξη, που σε πολλούς θύμισε την καθυστέρηση που υπήρχε στον τελευταίο ανασχηματισμό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να ανακοινώνει την σύνεθση της νέας κυβέρνησης τα ξημερώματα!

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να πάρει κεφάλια στους στενούς του συνεργάτες που είναι στο Μέγαρο Μαξίμου στις αλλαγές που θα επιχειρήσει στον ανασχηματισμό!

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως ο πρωθυπουργός αποφεύγει τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, με ότι αυτό σημαίνει αφού οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις έγιναν στο γραφείο του στη Βουλή όσον αφορά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος! ...

parapolitika.gr



Read more...

H "Σπίθα" έξω απ' το σπίτι της Διαμαντοπούλου...


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το σπίτι της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα, πραγματοποιούν από τις 19:30 το απόγευμα μέλη της...

κίνησης «Σπίθα», του Μίκη Θεοδωράκη, κρατώντας πανό με σύνθημα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 20 άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι της υπουργού και η διαμαρτυρία οργανώθηκε μέσω facebook...

enet.gr



Read more...

Δημαράς: «Άλλη γλώσσα μιλάει ο Παπανδρέου»

newpost.gr
Δημαράς: «Άλλη γλώσσα μιλάει ο Παπανδρέου»
«Ο πρωθυπουργός, χωρίς συναίσθηση των λόγων και των πράξεων του απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι μάλλον μιλά άλλη γλώσσα από αυτήν που αισθάνεται και ορίζει ο ελληνικός λαός», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.


«Παρουσίασε το πιο οδυνηρό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τον τόπο, ως το πλέον συστηματικό και λεπτομερές για την επάνοδο της οικονομίας. Συστηματική και λεπτομερής είναι η καταδίκη που υποχρεώνει η κυβέρνηση τους Έλληνες και τη Νέα Γενιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι «στις παρούσες συνθήκες καμία κρίση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία. Μετά την κατάργηση των κομματικών δικλίδων οι Έλληνες θα ακυρώσουν και το Μνημόνιο-2 στην πράξη».

Read more...

“Πλακώνονται” οι Γερμανοί για το ελληνικό χρέος!

Γλυκόπικρη εκδίκηση με την κόντρα Βερολίνου-Φρανκφούρτης


http://img.protothema.gr/F69525AF0064D9FB735FCFA2FDCB35F7.jpg
Συνεχίζεται η κόντρα Βερολίνου - Φρανκφούρτης με επίκεντρο την περιβόητη εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο "πακέτο βοήθειας" προς την Ελλάδα.

Και μάλιστα κλιμακώνεται καθώς λίγες μόνον ώρες μετά την έγκριση από τη γερμανική βουλή, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, της συμμετοχής της χώρας στη νέα βοήθεια προς την χώρα μας, υπό τον απαράβατο όρο ότι σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι κι ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ επιχειρούν ακόμα και έναν υπολογισμό των ποσών στα οποία θα ανέλθει αυτή η συμμετοχή (το Der Spiegel ήδη μιλάει για 20 έως 35 δις ευρώ), οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιμένουν στην κάθετη άρνησή τους σε κάθε σενάριο που εμπλέκει τη συνεισφορά ιδιωτών επενδυτών σε οιανδήποτε λύση για την Ελλάδα.

Και μπορεί τη ρητορική κατά της επιλογής αυτής να την ξεκίνησε ο ίδιος ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ξεκάθαρα δήλωσε πως ανησυχεί για την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος ή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, την κλιμάκωσε όμως σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ευθέως κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες πως επιμένουν στο θέμα “για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς λόγους”!

Ο κύριος Σταρκ τονίζει πως η ΕΚΤ παραμένει κάθετα αντίθεση στην απαίτηση των Γερμανών (στο πλευρό των οποίων πάντως νωρίτερα μέσα στην ημέρα τάχθηκαν τόσο οι Ολλανδοί, όσο και οι Γάλλοι, με σχετικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών τους), να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας σ' ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Σταρκ μάλιστα δεν δίστασε να κάνει λόγο για “στείρες συζητήσεις” και επεσήμανε πως μια λύση τύπου Βιέννης ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως default της Ελλάδας και να απειλήσει ευθέως με μετάσταση της κρίσης και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης συνολικά! Προς τούτο δε επικαλέστηκε και το πρωινό report της Fitch και της Moody's που τονίζουν πως ενδεχόμενο “πιστωτικό γεγονός” στην Ελλάδα θα επηρέαζε άμεσα την αξιολόγηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας! Ιδιαίτερα σκληρή μάλιστα ήταν η στάση των αναλυτών των δύο οίκων απέναντι στη “γερμανική πρωτοβουλία” καθώς χαρακτηριστικά αναγράφουν στα report τους ότι “μια πραγματικά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών” είναι από δύσκολη έως απίθανη. Ο δε επικεφαλής αναλυτής της Moody's δηλώνει ανοικτά πως οποιαδήποτε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας είναι επί της ουσίας εξαναγκαστική και θα εκληφθεί ως de facto χρεοκοπία!

Τέλος ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων (υπονοώντας για ίδιον συμφέρον) και μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την ΕΚΤ ως “κακή τράπεζα, με λάθος επιλογές”, λόγω της στάσης της να εμμένει σε πιο “καθαρές” λύσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος χρέους και επανέλαβε πως από την πλευρά της η ευρωτράπεζα οφείλει να καλύπτει από κάθε κίνδυνο το σύνολο του ευρωσυστήματος, εξ' ου και ενίσχυσε τις απαιτήσεις της για τις εγγυήσεις χρέους που λαμβάνει.

Συνεπώς, δηλώνει ο κύριος Σταρκ, “αν οι πολιτικοί κάνουν την επιλογή της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου με έναν τρόπο που θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική στάση πληρωμών, τότε η ΕΚΤ πρόκειται να εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από τους μηχανισμούς ρευστότητας” ...
Read more...

Συστράτευση μόνο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ξεκαθαρίζει ο Σαμαράς

Κλείνει την πόρτα της συναίνεσης

Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, λέει ο κ. Σαμαράς
Η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, λέει ο κ. Σαμαράς (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αρνητικός στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προσυπογράφει πολιτική που βαθαίνει την κρίση και ότι «η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα διάγγελμα, για να πει τα… ίδια που είχε πει και τότε. Η πολιτική εκείνη απέτυχε. Η ίδια συνταγή συνεχίζεται.».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι «δεν κατανόησε τη λογική και τα μέτρα που προτείναμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βάζει νέους φόρους πάνω στους ήδη μεγάλους φόρους, τους φορτώνει στους ίδιους ώμους και νομίζει ότι έτσι κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» και κλείνει την συζήτηση περί συναίνεσης πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου λέγοντας ότι «τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται στην κοινωνία αναφέροντας ότι «ξέρω ότι η ελληνική κοινωνία ζει με αγωνίες και αβεβαιότητα, ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνω όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές».

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Αρνητικά στο κάλεσμα για συναίνεση εμφανίστηκαν τα κόμματα της Αριστεράς, αντιδρώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι «να εκβιάσει και να εξαπατήσει το λαό ότι η πτώχευσή του γίνεται για το καλό του και το καλό της πατρίδας. Ήρθε ο καιρός ο λαός να τους απαντήσει: Καμιά συναίνεση, συμπόρευση με το ΚΚΕ, οργάνωση, αντεπίθεση, ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους και της εξουσίας των μονοπωλίων» σχολίασε ο Περισσός.

«Η μοναδική συναίνεση που δίνεται απλόχερα στον πρωθυπουργό είναι αυτή της τρόικας και των τραπεζιτών. Τη γνώμη του ελληνικού λαού την ακούει καθημερινά στις πλατείες, στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, αλλά κάνει πως δεν την καταλαβαίνει. Όσον αφορά στην επίκλησή του στον πατριωτισμό, ο πρωθυπουργός προσβάλλει το περιεχόμενο του όταν γίνεται στο όνομα της πολιτικής του μνημονίου» αντέδρασε ο ΣΥΝ.

Ο ΛΑΟΣ κατέστησε σαφές ότι μόνο με το σχηματισμό μίας «εθνικής κυβέρνησης με ό,τι καλύτερο διαθέτει ο τόπος και εκτός κοινοβουλίου» θα μπει σε διαδικασία ενδεχόμενης στήριξης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Οι προθέσεις φαίνονται αγνές. Ποιος όμως θα τις υλοποιήσει; Ο ίδιος και η κυβερνητική παρέα του 'εμετρήθησαν', 'ζυγίσθησαν' και 'ευρέθησαν ελλιπείς'. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη του κ. Καρατζαφέρη, στον ΛΑΟΣ εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το κόμμα στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί από την πλευρά της ότι ότι το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου απευθυνόταν κυρίως στον κ. Σαμαρά και ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι επιβεβλημένη.

«Σε περίπτωση που μέσα από σοβαρές αλλαγές, που είναι απαραίτητες, η συνεργασία αυτή καταστεί εφικτή, τότε η εθνική συνεννόηση την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία πρώτη είχε ζητήσει, μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως σε διαφορετική περίπτωση ο τόπος πρέπει άμεσα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...