Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Άγονος κυρήχθηκε ο διαγωνισμός για ΕΕΣΣΤΥ Μόνο οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Μόνο οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι) ήταν τελικά η μόνη εταιρεία που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την ολοκλήρωση σήμερα της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Αντίθετα, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, τη RZD.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, ακολουθεί άμεσα η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου εφέτος.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

Αγονος ο διαγωνισμός για ΕΕΣΣΤΥ

Εξάλλου, άγονος κηρύχθηκε σήμερα ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), για την οποία δεν κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά.

Για τα επόμενα βήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αποφασίσει το αμέσως προσεχές διάστημα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Για την ΕΕΣΣΤΥ, υπήρχαν αρχικά τρεις ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων ήταν η Siemens, η κοινοπραξία της γαλλικής Alstom με τον όμιλο Κοπελούζου και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τι αλλάζει για «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα...


Τι αλλάζει για «πλαστικό χρήμα», αδήλωτα κεφάλαια και φόρους στα τσιγάρα
Να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα, το οποίο θα καθορίζει και το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν από τώρα και...
κάθε χρόνο πλέον οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες για να τύχουν της μείωσης φόρου και το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός) ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες η κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ετοιμάζει και άλλα δύο νομοσχέδια, που αφορούν τα κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Σε αυτά θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η επαναφορά αυστηρότερων προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1.«Πλαστικό χρήμα»: το συνολικό ύψος των αποδείξεων που θα απαιτείται για το «χτίσιμο» του έμμεσου αφορολόγητου, θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού ή συνταξιούχου.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που έχουν εξοφληθεί μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Ειδικά για φέτος όμως, επειδή έχει ήδη χαθεί το α΄εξάμηνο της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού (8.636 - 9.100 ευρώ) θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με αποδείξεις δαπανών.

Για μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ  θα απαιτείται το 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από πληρωμές σε ΔΕΚΟ.

Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά.

Για τις δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

2.Αδήλωτα εισοδήματα: το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει κίνητρα αλλά όχι πλήρη φορολογική αμνηστία.

Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί από τον Αύγουστο και για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει. Ο φόρος που θα πληρώνει για τα κεφάλαια αυτά θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Ωστόσο η επιλογή του έτους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα όμως θα γλιτώνει από τα βαριά πρόστιμα που θα του επιβάλλονταν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους από την εφορία.

3.Λαθρεμπόριο τσιγάρων: Το νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, αλλά καθυστερεί καθώς σ' αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, επιβάλλεται πλήρης καταγραφή και παρακολούθηση σε όλην την εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού. Στόχος του είναι να μπορεί να αποκαλύπτεται ολόκληρο το κύκλωμα των παραβατών, σε κάθε υπόθεση λαθρεμπορίας που εντοπίζεται...

protothema.gr

Read more...

Προσωρινές συντάξεις «πείνας» από 144 ευρώ!...



Σοκ φέρνουν οι νέες προσωρινές συντάξεις με ποσά που θα ξεκινούν από τα 144 ευρώ το μήνα και θα φθάνουν έως τα 768 ευρώ για όσους...
αποχωρούν από 13/5/2016 και μετά που ισχύει το νέο ασφαλιστικό.

Τα ποσά αυτά μπορεί να προσλάβουν και μονιμότερο χαρακτήρα πέραν του διμήνου που ορίζει ο νόμος αν λάβει κανείς υπόψη το στοκ των περίπου 150.000 παλαιών αιτήσεων που υπάρχουν στα ταμεία και εκκρεμούν για έκδοση οριστικής σύνταξης ακόμη και από το 2012.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν την προσωρινή αλλά είναι άγνωστο το πότε θα φτάσει η ώρα να λάβουν οριστική σύνταξη.

Το σοκ των προσωρινών συντάξεων αποκαλύπτεται από τα όσα αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία για όσους υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 13/5/2016 και μετά ισχύουν και προβλέπονται τα εξής:

- Στις συντάξεις λόγω γήρατος το κατώτατο όριο προσωρινής για όσους αποχωρούν με πλήρη σύνταξη είναι 384 ευρώ (όσο και η εθνική σύνταξη) και το ανώτατο ποσό δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 768 ευρώ, δηλαδή θα φτάνει μέχρι και το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης.

- Στη μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα ή 6% για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα εάν υπολείπονται 60 μήνες (5 χρόνια), η μείωση ανέρχεται σε 30% και τα ποσά διαμορφώνονται σε 268,80 ευρώ και 537,60 ευρώ αντίστοιχα. 

Στις προσωρινές αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό από 67% έως 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης ήτοι 288 ευρώ κατώτατο έως 576 ευρώ ανώτατο ποσό.

Με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 69,99%, θα χορηγείται το 50% της αρχικής προσωρινής σύνταξης δηλαδή από 144 ευρώ κατώτατο ποσό ως 288 ευρώ ανώτατο, εφ' όρου ζωής.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη είναι ίση με το 50% της εθνικής σύνταξης. Κατώτατο ποσό τα 192 ευρώ και ανώτατο τα 384 ευρώ. Το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων μελών.

Η προσωρινή θα συμψηφίζεται με οφειλές έως 20.000 ευρώ σε όλα τα Ταμεία και με τις δόσεις για την εξαγορά πλασματικού χρήματος ασφάλισης. Ο υπολογισμός των προσωρινών συντάξεων θα γίνεται με βάση το εισόδημα του τελευταίου δωδεκάμηνου εντός του οποίου καταβλήθηκαν οι εισφορές και προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης.

Το ποσό της σύνταξης θα είναι ίσο με το 50% του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Αν δεν έχουν πληρωθεί οι εισφορές όλο το δωδεκάμηνο, τότε αναζητούνται οι προηγούμενοι μήνες μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου. 

Για παράδειγμα:

- Ασφαλισμένος που υποβάλει αίτηση τον Ιούνιο του 2016 θα πάρει προσωρινή με βάση το μέσο όρο του μισθού που είχε στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2015 - Μαΐου 2016.

Αν δεν είχε ασφαλιστεί καθόλου το 2015, τότε το δωδεκάμηνο θα συμπληρωθεί με τους 5 μήνες του 2016 και άλλους 7 μήνες του 2014. Αν οι μέσες αποδοχές του ήταν 1.200 ευρώ, θα λάβει ως προσωρινή 600 ευρώ.

Αν ήταν 1.800 ευρώ δεν θα πάρει 900 ευρώ αλλά το πλαφόν της προσωρινής που είναι 786 ευρώ μέχρι να βγει η κανονική.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Read more...

«Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται...


Προβολή εικόνας στο Twitter  ...στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο».
Μήνυμα Τσίπρα από το Μουσείο της Σαγκάης.
Δείτε τις φωτογραφίες...
Στο μουσείο της Σαγκάης βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.
Με...
ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι «οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο»
Προβολή εικόνας στο Twitter

Read more...

Τον Σεπτέμβριο οι περικοπές των επικουρικών...


Συνταξιούχοι
Από τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, θα γίνει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%), σύμφωνα με τον...
Τάσο Πετρόπουλο.

Στη Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα τηρηθεί απαρεγκλήτως, το όριο των 1.300 ευρώ που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Απαντώντας σε αιτιάσεις μελών της Επιτροπής, ότι με την περικοπή του ΕΚΑΣ επλήγησαν εισοδήματα μικρότερα του αθροίσματος των 1.300 ευρώ μεικτά για κύρια και επικουρική σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ΕΚΑΣ είναι επίδομα και όχι σύνταξη.

Συνεχίζοντας προανήγγειλε την έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε δυο μήνες, εκφράζοντας παράλληλα τηνπεποίθηση, πως όταν ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού, η κύρια σύνταξη θα εκδίδεται στο σύνολό της σε ένα μήνα.

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε «τεράστια», και πρόσθεσε, ότι ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ασφαλισμένων της χώρας.

Ανέφερε επίσης, ότι έως το τέλος του έτους θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, περίπου 460 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισφορές περίθαλψης που είχαν παρακρατήσει τα ταμεία προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι οι αγρότες εντάσσονται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα από την 1/1/2017 και κατά συνέπεια, δεν θίγονται όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του έτους.

Ένταση Πετρόπουλου - Κατσώτη

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Τάσου Πετρόπουλου και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, με αφορμή αναφορά του πρώτου στην κυβερνητική πρόταση, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν στην απλή αναλογική και να «ενώσουν το λαό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αντέδρασε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση λέει ψέματα», διότι δεν πρόκειται για απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι «παίζει την αξιοπιστία της κορώνα 

Read more...