Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα μέτρα της επόμενης τριετίας στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - τρόικας

Zητούμενο η εξοικονόμηση 12,5 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες



http://www.newsbomb.gr/images/sized/articles/katseli12-425x288.jpghttp://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20100803/engine/newego_LARGE_t_1101_19629536_type11104.jpgAθήνα
Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την τριετία 2012 -2014 θα βρεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα έχουν σήμερα συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθούν και με τον Διοικητή την Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Αρχικά στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει εάν όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί από το Μνημόνιο για το τέλος Δεκεμβρίου πληρούνται. Η προσοχή των ελεγκτών θα πέσει στα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις ΔΕΚΟ και στη φορολογική διοίκηση.

Η συνάντηση με την υπουργό Εργασίαςκ. Λ. Κατσέλη θα εστιάσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα εξετασθεί εκ νέου η ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, το άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα και το ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά.

Πέραν από την εφαρμογή του Μνημονίου η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012 -2014, το οποίο θα προσδιορίζει τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η υπολειπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, με «κοινωνικά ισορροπημένο» τρόπο.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής θα πάει σε ανοικτό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και με τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, η τρόικα επιθυμεί τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα εξοικονομήσουν 12,5 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε 36 μήνες να αποκρυσταλλωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σήμερα η συνάντηση της «τρόικας» με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20100803/engine/newego_LARGE_t_1101_19629536_type11104.jpgΗ πορεία της υλοποίησης του πρόσφατου νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα Δευτέρα το κλιμάκιο των επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περαιτέρω διευκρινήσεις. Το τεχνικό κλιμάκιο που είχε επισκεφτεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις 28 Ιανουαρίου, είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ.

Η «τρόικα» έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης του κόστους εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, και έχει ζητήσει να ενθαρρύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί πάντως ότι το διάστημα το οποίο έχει διαρρεύσει από την ψήφιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου είναι πολύ μικρό και επομένως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την πορεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Στην ατζέντα της «τρόικας», βρίσκονται επίσης τα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων κυρίως των Επικουρικών και οι δαπάνες υγείας.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προβλέπεται ότι αν οι αξιολογήσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ) δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 % του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-2060, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να εξετάσει περεταίρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και μείωση των συντάξεων.
.tovima.gr
Read more...

Εγκύκλιος για το ΙΚΑ Που μπορούν να απευθύνονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ για τις εξετάσεις τους και τη συνταγογράφηση φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να απευθύνονται για τις εξετάσεις τους και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός από
τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ, όπου αυτές λειτουργούν και στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, όλων των ειδικοτήτων.

Τί πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ

1. Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μπορεί να επιλέξει έναν από τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ και να κλείσει ο ίδιος ραντεβού για να εξεταστεί και να λάβει τη συνταγή για τα φάρμακά του.

Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος είναι το βιβλιάριο υγείας του. Οι εξετάσεις γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση του ασφαλισμένου, όπως και η προμήθεια των φαρμάκων για τα οποία καταβάλλεται μόνο η συμμετοχή που
προβλέπεται.

2. Ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ από το διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ika.gr. Μπορεί επίσης να ενημερωθεί από τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ.

3. Από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ στον αριθμό 184, για να ενημερώνονται για τους ιατρούς κάθε περιοχής που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Επίσης, από το ίδιο κέντρο θα ενημερώνονται για τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

4. Για τις εργαστηριακές εξετάσεις, εφόσον αυτές αναγράφονται στα παραπεμπτικά των ιατρών, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται, εκτός των μονάδων του ΙΚΑ και από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, με άρση του προβλεπομένου πλαφόν.

5. Για τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προβούν σε
οποιαδήποτε ενέργεια. Μετά την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους, θα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης του νέου τρόπου συνταγογράφησης σε αυτά.

Τί πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός

Οι ιατροί του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ, που αποδέχονται την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους ΙΚΑ, θα δέχονται τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους. Σε περίπτωση που απαιτείται η έκδοση συνταγής χορήγησης φαρμάκων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων. Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται τα στοιχεία ασφαλισμένου, ο ΑΜΚΑ ιατρού και ασθενούς , η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό "ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ" ή "ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ", καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή. Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Η συνταγογράφηση γίνεται με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις.
Σε περίπτωση απλής ιατρικής επίσκεψης ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να αναγράφει σε διαφορετική σελίδα του ατομικού του εντύπου τα ως άνω στοιχεία υπογεγραμμένα επιπλέον από τον ασθενή. Σε μηνιαία βάση τα έντυπα αυτά θα υποβάλλονται στο Ίδρυμα προκειμένου να αποζημιωθούν οι γιατροί με βάση τις διατάξεις του ΠΔ/τος 127/05 (ΦΕΚ 182 τ.Α΄). Ο ιατρός αποζημιώνεται για κάθε ιατρική πράξη με τις αμοιβές που ορίζονται από το κρατικό τιμολόγιο. Η αμοιβή καταβάλλεται από το ΙΚΑ εντός 45 ημερών από την υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης. Σε περίπτωση παραπεμπτικού παρακλινικών εξετάσεων επαναλαμβάνεται η ως άνω διαδικασία σε διαφορετική σελίδα του ατομικού εντύπου του ιατρού.

Τί πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός

Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή που αναγράφεται στο ατομικό έντυπο του θεράποντος ιατρού με επικόλληση των ταινιών γνησιότητας (κουπόνια) των
χορηγούμενων φαρμάκων, με την προϋπόθεση ότι αναγράφονται τα στοιχεία ιατρού και ασφαλισμένου και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και των δύο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τα Προεδρικά Διατάγματα για τη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Η εκτέλεση της συνταγής πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου.
Η εξόφληση των συνταγών γίνεται από το ΙΚΑ με την ίδια διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα. Για τις συνταγές που εκτελούνται μέχρι την χρήση των ατομικών συνταγολογίων από τους ασθενείς, δεν απαιτείται θεώρηση.

Τί πρέπει ναγνωρίζουν τα εργαστήρια και τα κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ

Τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ, εκτελούν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, με παραπεμπτικά ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΠΑΔ, εφόσον σε αυτά αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ιατρού και του ασφαλισμένου.
Για την εκτέλεση των εξετάσεων αυ τών δεν απαιτείται θεώρηση, ενώ για τη μεταβατική περίοδο δεν ισχύει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο εξετάσεων (πλαφόν).
Η εκτέλεση των εξετάσεων πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου.Στο τέλος κάθε μήνα υποβάλλονται στο ΙΚΑ συγκεντρωτικές καταστάσεις
παραπεμπτικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εξόφλησή τους.

Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των φαρμακοποιών, των ιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011. Στη ρύθμιση προβλέπεται η νομιμοποίηση της πληρωμής από το ΙΚΑ κάθε ιατρικής πράξης (απλές εξετάσεις, διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα) που γίνεται για ασφαλισμένους του από 7 Φεβρουαρίου 2011 και εφεξής.


tovima.gr/
Read more...

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Στους γιατρούς του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ θα μπορούν να απευθύνονται από σήμερα οι ασφαλισμένοι. Με πειθαρχικά μέτρα απειλούν τους γιατρούς που θα συμμετάσχουν οι ιατρικοί σύλλογοι, μπλόκο στις συνταγές επιβάλλουν οι φαρμακοποιοί

Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ πληρώνουν τη σκληρή αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Περισσότερα από 30.000 ραντεβού ακυρώνονται καθημερινά εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος. Από την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων έως σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν χαθεί συνολικά 350.000 ραντεβού.

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Η κατάσταση εξωθείται στα άκρα, με τη σημερινή μέρα να αποτελεί πρόκριμα για τις επόμενες. Με σκοπό να παρακάμψουν το απεργιακό «μπλόκο», οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας παραπέμπουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στους συμβεβλημένους γιατρούς του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

Στον αέρα 350.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί σε έξι μήνες, με την ενοποίηση των κλάδων Υγείας σε έναν ενιαίο φορέα: τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Η απεργία των γιατρών, ωστόσο, επισπεύδει την εφαρμογή του, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν στην εφαρμογή του, προκειμένου να μην αποδυναμωθούν τα απεργιακά τους αιτήματα, εν όψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή (την Πέμπτη).

Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν από τα μέλη τους να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην κάλυψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, προειδοποιώντας ακόμη και με πειθαρχικό έλεγχο!

«Η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι οι αποφάσεις των ιατρικών συλλόγων είναι δεσμευτικές για τα μέλη τους», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Ελευθερίου.

Σε «μπλόκο» των συνταγών προχωρεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), θεωρώντας ότι δεν υπάρχει επαρκής θεσμική κάλυψη: «Από σήμερα το πρωί θα ζητήσουμε από τα μέλη του Συλλόγου μας να πληρώνονται με μετρητά από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, να τους δίνουν απόδειξη, με την οποία εκείνοι θα εξοφλούνται από το Ταμείο τους», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Επιμένουν
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις και από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφισή του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας έκανε χθες λόγο για εξαπάτηση των νοσοκομειακών γιατρών και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο:

«Απαιτούμε έναν άλλο σχεδιασμό ολοκλήρωσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών Υγείας, καθώς και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας καθολικό, δωρεάν, ποιοτικό και αποτελεσματικό».

ΜΕΤΡΟ-ΔΙΕΞΟΔΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Από 20.000 γιατρούς μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οι πολίτες

Ελεύθερη επιλογή γιατρού, από τους 20.000 συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, μπορούν να πραγματοποιούν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Κατά την προσέλευσή τους στα παραπάνω ιατρεία, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα επιδεικνύουν τα βιβλιάρια ασφάλισής τους, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην κατοχή των γιατρών του Ιδρύματος.

Μέχρι να πάρουν τα βιβλιάρια στα χέρια τους, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν (για τις επόμενες εβδομάδες) σε προσωπικά, απλά συνταγολόγια, στα οποία θα αναγράφεται ο αριθμός μητρώου του γιατρού και ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του ασφαλισμένου.

Οι γιατροί θα τηρούν και ειδική κατάσταση με τα στοιχεία και την υπογραφή των ασθενών που εξετάζουν, με την οποία θα πληρώνονται από το ΙΚΑ.

Οι γιατροί που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα γνωστοποιούν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά, στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Ελευθερίου χαρακτήρισε «διάτρητη» τη διαδικασία, εκτιμώντας ότι κανένας πάρεδρος δεν πρόκειται να υπογράψει την εξόφληση των παραπάνω εξετάσεων χωρίς να έχει υπάρξει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ.

Ο κ. Ελευθερίου χαρακτηρίζει «προβληματικό» και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, λέγοντας ότι για την εφαρμογή του απαιτούνται 64 Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Το σύστημα που βάζουν σε εφαρμογή τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας -σημειώνει- είναι αδιέξοδο και οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους.

Ανάλογα προβλήματα θα υπάρξουν και με τη φαρμακευτική περίθαλψη, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος:

«Οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο επίσημο έγγραφο ή ψηφισμένο νόμο, προκειμένου να εκτελούμε συνταγές. Με βάση τα όσα προβλέπει η ρύθμιση των δύο υπουργείων, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έρχονται στο φαρμακείο με απλή ιατρική συνταγή».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Με δωρεάν συνταγές απαντούν οι γιατροί

Δωρεάν συνταγές σε επείγοντα περιστατικά θα δίνουν από σήμερα οι γιατροί - καταληψίες του υπουργείου Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), το οποίο θεωρεί απεργοσπαστικό το σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ισχύει από σήμερα. Ο ΙΣΑ ζητεί από τα μέλη του να μη γίνουν «συνεργοί του απεργοσπαστικού μηχανισμού», ανακοινώνοντας ότι συνεχίζει την κατάληψη του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ τη μέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί πανιατρικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και συναυλία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζονται οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των φαρμακείων σε όλη τη χώρα αύριο και μεθαύριο. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. για τη γρίπη

Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων μπορεί να γίνεται η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με γρίπη που δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την ένταση της δραστηριότητας της γρίπης.

ΒΟΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ
Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την έντονη αντιπαράθεση υπουργείου Υγείας και γιατρών.

Πηγές από την οδό Αριστοτέλους και το ΙΚΑ κατηγορούν τους γιατρούς του Ιδρύματος ότι αντιδρούν, καθώς χάνουν το μονοπώλιο της συνταγογράφησης στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας. Δεν έχουν λόγο να αντιδρούν στο νομοσχέδιο -εξηγούν-, καθώς δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβεται η ανησυχία ότι θα χάσουν το «φιλέτο» της συνταγογράφησης σε πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επέκτεινε την αιχμή στο σύνολο του ιατρικού κόσμου, λέγοντας ότι από το '80 πολεμούν τη δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας: «Δεν θα κάνουμε πίσω, διότι δίνουμε αγώνα για το καλό του πολίτη. Δεν υπήρξε ξανά υπουργός του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που να μην προσπάθησαν και να μην αναδιπλώθηκαν υπό την πίεση αυτών των γιατρών του ΙΚΑ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Αντίδραση
Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα: «Ο υπουργός διακηρύσσει ότι την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την εμπόδισαν επί 27 χρόνια τα συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών του ΙΚΑ, όταν είναι πασίγνωστο ότι η ακύρωση σχεδιασμών των υπουργών Υγείας Αυγερινού, Γεννηματά, Εβερτ, Κρεμαστινού, Γείτονα, Παπαδόπουλου, Στεφανή, Κακλαμάνη και Αβραμόπουλου έγινε για λόγους οικονομικού κόστους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ethnos.gr
Read more...

Θ. Πάγκαλος Δεν µε ελκύει η πρόταση της Μέρκελ

Συνεντευξη: ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
«Πριν από το τέλος του χρόνου πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους ανθρώπους αυτούς που αιφνιδιάστηκαν από τα περσινά µέτρα και δυσχέρανε το βιοτικό τους επίπεδο», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Μέτρα ανακούφισης για όσους «αιφνιδιάστηκαν», όπως λέει χαρακτηριστικά, από τα µέτρα που πήρε πέρσι η κυβέρνηση ζητάει ο Θεόδωρος Πάγκαλος και τονίζει ότι αυτά τα µέτρα πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του χρόνου. Παράλληλα ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη λήψη νέων µέτρων λιτότητας. Και δηλώνει – σε µια άλλη παραλλαγή τού «όχι ένα κοστούµι για όλους» που είπε στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου – την έντονη διαφωνία του µε το γερµανικό σχέδιο που απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγµατος, για να συµπεριληφθεί η µείωση του χρέους και το ποσοστό του ελλείµµατος. «∆εν µε ελκύει η πρόταση της κ. Μέρκελ», τονίζει σε µια άψογα κοµψή, για τον Θ. Πάγκαλο, διατύπωση.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Θ. Πάγκαλος δεν µπαίνει καν σε διάλογο για τους «κοπρίτες», για τους κηφήνες «στρατηγούς» ή για όσα ακολούθησαν το «µαζί τα φάγαµε». Αυτά θεωρεί ότι ανήκουν στο παρελθόν, πιστεύει ότι υπήρξε µεγάλη διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση στα όσα πραγµατικά ήθελε να πει και τι στην πραγµατικότητα πέρασε προς τα έξω, και δεν επιθυµεί να δώσει την παραµικρή συνέχεια. Θέλει να µιλήσει για το µέλλον της χώρας και για την προσπάθεια που κάνει να βγει από την κρίση. Για τους Ελληνες που παλεύουν. Και αφού ξεκαθαρίζει ότι «δυστυχώς (για όσους επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στη χρεοκοπία της χώρας) χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα υπάρξει», προσθέτει:

«Νοµίζω ότι η προσπάθειά µας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε, θα έχει αποτέλεσµα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό σήµερα, αλλά πιστεύω ότι το null 13 ή ακόµη περισσότερο το null 14, µπορεί να έχουµε πλεόνασµα. Αυτό θα οδηγήσει µε τη σειρά του σε χαµηλότερα επιτόκια δανεισµού, καλύτερη διαχείριση του χρέους, ρευστότητα στην αγορά, αύξηση του ΑΕΠ».

Για να έχουµε πλεόνασµα, θα πρέπει να µεσολαβήσει µια διετία σκληρής λιτότητας που θα αποδώσει 12 δισ.

Εχω µια γενικότερηένσταση στη σκέψη ότι πρέπει κάθε φορά να πείθουµε κάποιους να µας δίνουν λεφτά, αλλά δυστυχώς αυτό είναι αναπόφευκτο. Οπως και για το ότι αν πάψουν να µας δίνουν, εµείς θα ξαναγυρίσουµε στο προηγούµενο καθεστώς. Αυτά τελείωσαν. Αλλά είναι λογικό εκείνοι που µας δανείζουν, να ενδιαφέρονται για το αν τα χρήµατα που µας δίνουν, στηρίζουν µια προσπάθεια ή δίνονται για να συνεχιστεί µια κατάσταση που αποτελεί παρελθόν.

Σας κατηγορούν ότι οι πολιτικές που εφαρµόζετε είναι νεοφιλελεύθερες και προφανώς δεν έχουν σχέση µε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ.

Το Μνηµόνιο περιλαµβάνει, µην εκπλήσσεστε, και ορισµένες προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εµείς είχαµε, για παράδειγµα, δεσµευτεί για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Γιατί να υπαναχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εξαγγελία του; Κι αν το κάνει στο µέλλον µια άλλη κυβέρνηση, τι θα γίνει δηλαδή; Θα ξανακλείσουν τα κλειστά επαγγέλµατα; Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση να γυρίσουµε πίσω; Εχουν γίνει ριζικές παρεµβάσεις που εξαλείφουν µεγάλες πληγές ελλειµµάτων του ∆ηµοσίου – δείτε τι γίνεται µε τις ∆ΕΚΟ, τις δηµόσιες υπηρεσίες. Στον ΟΣΕ, για παράδειγµα, ο τζίρος δεν είναι παρά το null του µισθολογίου των εργαζοµένων. Μπορούσε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση;». Θα αναθεωρήσετε το Σύνταγµα, όπως απαιτεί η κ. Μέρκελ για τη διάσωσή µας;

Το Σύνταγµα µπορεί να αναθεωρηθεί. Αλλά απορρίπτω διαρρήδην τη σκέψη να υπάρχει κοινοτική απόφαση να παρεµβαίνουν σε όλα τα εθνικά Συντάγµατα. Στην Ελλάδα γίνεται µια συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απορρίψει αυτή την προοπτική. Η αναθεώρηση έχει νόηµα αν αφορά και άλλα θέµατα που εκκρεµούν. Αλλά αυτό είναι άλλο πράγµα από αυτό που επιζητεί η κ. Μέρκελ. ∆εν µε έλκυε η σκέψη να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο γερµανικό σχέδιο διάσωσης. Αυτή είναι ίσως µια καλή αφετηρία για συζήτηση. Το ναι ή το όχι.

Σας απασχολεί ότι πολλές κοινωνικές οµάδες έχουν πληγεί σοβαρά από τα µέτρα που πήρατε;

Φυσικά, δεν είµαστε έξω από την κοινωνία. Εγώ προσωπικά συναντώ πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αντιµετωπίζουν πρόβληµα και συζητώ µαζί τους. Βεβαίως κόπηκαν συντάξεις, αλλά ας πούµε ακόµη κι αυτός που του περικόπηκε η σύνταξη και παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ τον µήνα, ξέρει ότι το κράτος διαθέτει δωρεάν υγεία της οποίας αυτός κάνει χρήση – σε διαφορική περίπτωση θα πλήρωνε, και πολλά µάλιστα.

Υπάρχουν όµως άνθρωποι που δεν τα βγάζουν πέρα, που το βιοτικό τους επίπεδο άλλαξε δραµατικά.
Θα κάνετε κάτι γι’ αυτούς;

Κατά τη γνώµη µου, πολύ νωρίς, και πάντως πριν από το τέλος του χρόνου πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους ανθρώπους αυτούς που αιφνιδιάστηκαν από τα περσινά µέτρα και δυσχέρανε το βιοτικό τους επίπεδο. Αλλά δεν είµαι σε θέση σήµερα να πω πώς ακριβώς θα βελτιώσουµε το επίπεδό τους, γιατί θα εξαρτη θεί από τα έσοδα του κράτους εκείνη την περίοδο.

Μου είπατε ότι µιλάτε µε τους ανθρώπους. Το αντέχετε;

Εγώ µιλάω πολύ µε τον κόσµο, µε ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, και µιλάω καλά. Κι αν εξαιρέσεις κάποιον που µπορεί να πετάξει καµιά χοντράδα και να µε εκνευρίσει, µε τον πολύ κόσµο µιλάω πολύ και για όλα.

Τι σας λένε; Μη µου πείτε ότι είναι ευχαριστηµένοι µ’ αυτή την πολιτική που ακολουθείτε...

Οχι. Αλλά έχω προσέξει ότι οι οξύτερες αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής προέρχονται όχι από τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, αλλά από τα µεσαία και ανώτερα στρώµατα. Γιατρούς, µηχανικούς, δηµοσίους υπαλλήλους, γενικώς πολίτες άνετα αµειβόµενους σε καλές συνθήκες εργασίας, που τώρα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης. Ολοι αυτοί δίνουν µια µάχη οπισθοφυλακής, που δεν µπορεί και δεν θα έχει κανένα αποτέλεσµα πλην της φθοράς. ∆εν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να περάσουν µπροστά, στην εµπροσθοφυλακή. Η κρίση παρέχει ευκαιρίες. Είναι τυχαίο ότι πέρσι σε συνθήκες απόλυτης κρίσης, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 50%; Κάποιοι βρήκαν ελληνικά προϊόντα ελκυστικά στο εξωτερικό και τα εξήγαγαν. Αυτοί είναι που βελτιώνουν την εικόνα της χώρας.

Δεν µπορούν να κάνουν όλοι εξαγωγές, οι περισσότεροι πρέπει να ασκήσουν ένα επάγγελµα.

Γι’ αυτό σας λέω κ. Παπαχρήστο. Πιστεύω ότι ζούµε µια εποχή που ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης υφίσταται ριζική αλλαγή, µέσα από µια πολύ επώδυνη διαδικασία. Κάποτε ο γονιός πίστευε ότι µε µια καλή πολιτική γνωριµία θα έλυνε το πρόβληµα της απασχόλησης του παιδιού του µε έναν διορισµό στο ∆ηµόσιο. Τώρα τελείωσαν αυτά. Ή θα µείνει άνεργος ή θα αποδεχτεί ότι θα γίνει χειρώναξ.

Του είναι δύσκολο να αποδεχτεί είτε το ένα είτε το άλλο. Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο. Οι χειρώνακτες στην Ελλάδα έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια µια πορεία, η οποία ασφαλώς θα αναλυθεί από τους ιστορικούς του µέλλοντος. Μόνο που δεν ήταν Ελληνες αλλά Αλβανοί, που έκαναν περιούσιες, δηµιούργησαν καταθέσεις, σπούδασαν τα παιδιά τους… Φοβάστε τις απεργίες;
Θεωρώ αδιανόητο, και προφανώς απαράδεκτο, αυτό που κάνουν ορισµένες κοινωνικές οµάδες που απεργούν, όπως οι εργαζόµενοι στα µέσα µαζικής µεταφοράς. Στο Παρίσι όπου έζησα πολλά χρόνια, στις συγκοινωνίες υπήρχαν τρία συνδικάτα. Το κοµµουνιστικό, το σοσιαλδηµοκρατικό και το χριστιανοδηµοκρατικό. Συνεργάζονταν στις απεργίες συχνά, αλλά έβλεπες να κυκλοφορεί 1 στους 3 συρµούς του µετρό, 1 στα τέσσερα λεωφορεία. Ουδέποτε όµως να µην κυκλοφορεί τίποτε όπως εδώ. Απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωµα στην απεργία, υπάρχει επίσης το αναφαίρετο δικαίωµα εκείνου που θέλει να εργαστεί. Εδώ ισχύει το block out, µόνο που δεν το ασκεί ο εργοδότης, αλλά οι συνδικαλιστές που επιβάλλουν µε τη βία, στον άλλον που θέλει να εργαστεί, να µη δουλέψει. Πρόκειται για θέµα που πρέπει να µας απασχολήσει όλους σαν κοινωνία.


ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ

Γιατί η κυβέρνηση αντιµετωπίζει σχεδόν φοβικά το κίνηµα τού «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»;

Το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», το έργο του Ντάριο Φο, το οποίο προφανώς ούτε το έχουν δει ούτε το έχουν ακούσει τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΊΖΑ, καµιά σχέση δεν έχει µε αυτό που προωθούν τα κόµµατα αυτά. εγώ θα πω το εξής: γιατί αφού κάποιος από τους επιβάτες ενός λεωφορείου δεν πληρώνει εισιτήριο, το λεωφορείο ξεκινάει;

αν ο εργαζόµενος σεβόταν το επάγγελµά του, και το ψωµί που τρώει, θα έπρεπε να πει δεν πάω πουθενά. Ή θα κατέβει αυτός που δεν πλήρωσε ή δεν ξεκινάει το λεωφορείο. Νοµίζω ότι αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε χρεοκοπία το κράτος και την κοινωνία σε διάλυση. Θα ρωτήσω επίσης τι θα γίνει αν αναπτυχθεί το ίδιο κίνηµα και κατά των ιδιωτών. Στο ταξί, στο εστιατόριο, στον κινηµατογράφο, στον κουρέα της γειτονίας του. αναρωτιέµαι αν κάποιοι έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες αυτών που λένε και αυτών που κάνουν.


Ψάχνουν φόρµουλα για τα ένσηµα των µεταναστών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βουλα Κεχαγια

Καμια ανοχη στους παράνοµους µετανάστες είναι το µήνυµα που στέλνει η κυβέρνηση λίγεςηµέρες προτού εκπνεύσει η προθεσµία για την προσωρινή φιλοξενία των περίπου 250 λαθροµεταναστών (της Νοµικής) σε νεοκλασικό κτίριο επί της Πατησίων. Παράλληλα όµως δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να υπάρξει ειδική ρύθµιση για εκείνους τους µετανάστες που ενώ πληρούσαν τα κριτήρια νοµιµότητας και είχαν χαρακτηρισθεί στο παρελθόν νόµιµοι, λόγω της οικονοµικής συγκυρίας δεν δύνανται σήµερα να εξασφαλίσουντα απαιτούµενα ένσηµαγια να ανανεώσουν την άδεια παραµονής.

Ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήµερα σύσκεψη για το µεταναστευτικό όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι η Πολιτεία είναι αποφασισµένη να εφαρµόσει τη νοµοθεσία τόσο για τους νόµιµους όσο και για τους παράνοµους µετανάστεςπου βρίσκονται στη χώρα µας.Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι αρµόδιοι υπουργοί Γ. Ραγκούσης, Χρ.Παπουτσής, Χ. Καστανίδης, αλλά και ηυφυπουργός Εργασίας, αρµόδια για τηµεταναστευτική πολιτική Α. Νταλάρα.

τρεισ Κατηγοριεσ. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι σήµερα υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες µεταναστών στη χώρα µας: οι παράνοµοι οι οποίοι θα πρέπει άµεσα να απελαθούν, οι νόµιµοι οι οποίοι θα πρέπει να ενσωµατωθούν ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία και να συµµετέχουν ισότιµα σ’ αυτήν, αλλά και εκείνοι που παλαιότερα ήταν νόµιµοι αλλά λόγω της ύφεσης στην παρούσα φάση βρίσκονται µετέωροι και αδυνατούν να ανανεώσουν την άδειαπαραµονής τους. Αυτή η τρίτη κατηγορία απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση καιόπως όλα δείχνουν, σκέφτεται να προωθήσει κάποια ειδική ρύθµιση καθώς οι συγκεκριµένοι µετανάστες (είναι αρκετές χιλιάδες) µέχρι πρότινος πληρούσαντις προϋποθέσεις της νοµιµότητας, ωστόσο λόγω της ανεργίαςδεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούµενα ένσηµα που θα τους έδιναν το... εισιτήριο για τη νόµιµη παραµονή τους στη χώρα.

***Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης απορρίπτει οποιαδήποτε προοπτική µεµονωµένης ή µαζικής νοµιµοποίησης παράνοµων µεταναστών, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε προ δεκαηµέρου µε αφορµή τα γεγονότατης Νοµικής। Επίσης ο υπουργόςΠροστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής µε συνέντευξή του στο «Βήµα της Κυριακής» τονίζει ότι «όλοι οι παράνοµοι µετανάστες θα απελαθούν ήθα επαναπατρισθούν εθελοντικά, διαδικασία που προβλέπει επιδότηση».
tanea.gr
Read more...

Στα δικαστήρια όσοι αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Βάσει νέας τροπολογίας

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο... σκαμνί θα οδηγούνται οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, οι οποίοι θα επιβιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο, σύμφωνα με τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών, Δ.Ρέππας, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Βάσει της τροπολογίας αυτής η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Ο εντοπισμός των παραβατών θα αποτελεί αρμοδιότητα του Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου, το οποίο θα απαρτίζεται από ένστολους εργαζόμενους και θα αναλάβει δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, με άλλη νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο άρνησης πληρωμής διοδίων στις εθνικές οδούς από τους οδηγούς. Ωστόσο, η «εισιτηριο-αποφυγή» και η άρνηση πληρωμής διοδίων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενιαία, καθώς στην πρώτη περίπτωση αποκλειστικός δικαιούχος είναι το κράτος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση δικαιούχοι είναι κατά βάση ιδιωτικές κοινοπραξίες.

«Στο πρόβλημα αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική και όχι νομική λύση» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ.Αθανασίου, ο οποίος στα φαινόμενα αυτά «βλέπει» μία «πολιτική αντίσταση».

Φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα

Ωστόσο, το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέα εκτεταμένα κρούσματα σφράγισης και καταστροφής ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς και σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Ομάδες ατόμων μπήκαν σε δώδεκα σταθμούς προκαλώντας εκτεταμένες φθορές στα ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα ακυρωτικά μηχανήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ο κ.Αθανασίου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό. «Οι φθορές ξένης ιδιοκτησίας είναι ποινικό αδίκημα, δεν διώκεται αυτεπάγγελτα. Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν μηνύσεις» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εν ψυχρώ εκτέλεση ειδικού φρουρού


Καρτέρι θανάτου έστησαν άγνωστοι τα ξημερώματα στη Καλλιθέα, με έναν ειδικό φρουρό νεκρό και ένα ακόμα θύμα να χαροπαλεύει σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι κακοποιοί «γάζωσαν» κυριολεκτικά το αυτοκίνητο των θυμάτων, αδειάζοντας ένα ολόκληρο γεμιστήρα Καλάσνικοφ εναντίον τους.


Η εν ψυχρώ εκτέλεση συνέβη όταν ο 30χρονος και ο 26χρονος συνεπιβάτης του, έφτασαν με το αυτοκίνητό τους στην οδό Σόλωνος στον αριθμό 80, εκεί όπου οι δράστες άνοιξαν πυρ.


Από το καταιγισμό πυρών, έπεσε νεκρός ο νεαρός αστυνομικός-υπηρετεί σε τοπικό αστυνομικό τμήμα-, ενώ ο συνεπιβάτης του τραυματίστηκε σοβαρά.
Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τον τραυματία ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά για ξεκαθάρισμα λογαριασμών।
newsbomb.gr
Read more...

Δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στα 67, διαβεβαιώνει ο Γ.Κουτρουμάνης

Απάντηση στις γαλλογερμανικές απαιτήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει θέμα νέας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης παρείχε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης. Απαντώντας στις γαλλογερμανικές απαιτήσεις περί συνταξιοδότησης όλων των εργαζομένων στην ΕΕ στα 67 έτη, ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πως η χώρα μας «έχει ενσωματώσει αυτά που ζητούνται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, καθώς «οι ρυθμίσεις που ζητούν χώρες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Ακόμα και η σύνδεση με το προσδόκιμο γίνεται σε μας από το 2020».

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε πως θα προηγηθούν οι αναλογιστικές μελέτες ανά ταμείο και από τα αποτελέσματα θα κριθούν οι προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως οι προσαρμογές δεν θα γίνουν με ενιαίο και καθολικό τρόπο, αλλά σε κάθε ταμείο ξεχωριστά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε ταμείο.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ


Στα μέσα Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, στα πλαίσια του οποίου προβλέπονται φοροαπαλλαγές 1,5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 650 εκατ. ευρώ. Μέσα στο έτος, το ύψος των προγραμμάτων σχεδιάζεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ...

Παράλληλα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, σε ομιλία του σε φορείς της Στερεάς Ελλάδας, προανήγγειλε ότι το Μάιο σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Ενάλιο» που αφορά την αλιεία και το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τα τρία παραπάνω προγράμματα. Συγκεκριμένα, το ταμείο Επιχειρηματικότητας θα έχει συνολικό ύψος 1,2 δισ. ευρώ, το «Ενάλιο» αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και το ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Μ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης με «συγκεκριμένα σημεία - ανατροπές για μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», με πρωτοβουλίες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράει η εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα, ψηφίζεται «πολύ σύντομα» η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

«Πολύ σύντομα ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ταμείο JEREMIE» ανέφερε ο υπουργός. Το ταμείο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη, ενώ μέσω του JEREMIE προβλέπονται 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.

Τέλος, μέσα στο προσεχές διάστημα του 2011, συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Περιφερειακής Στρατηγικής με κάθε Περιφέρεια, το οποίο, όπως είπε, θα «αποτελέσει ένα συμβόλαιο ανάπτυξης που θα εγγυάται πολιτικές και δράσεις, για την επίτευξη των στόχων που θα θέσουν από κοινού Πολιτεία και τοπικοί φορείς.

Ο υπουργός ανέφερε: «Ο νέος επενδυτικός νόμος ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει από μια αγροτική επιχείρηση, μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, πολύ σύντομα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας όσο χρηματοδοτικό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προκηρυχτούν τον επόμενο μήνα».

Ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους νέους που θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα να μπουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και να ενημερωθούν για τα νέο επενδυτικό νόμο, για τις διατάξεις του ΕΤΕΑΝ, για τις πρωτοβουλίες για τις εξαγωγές και για τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Read more...

Κάτω από 20% του συντάξιμου μισθού το «κούρεμα» στις επικουρικές

Σε ισχύ από το 2012

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Περικοπές ακόμα και στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ήδη προβλέπει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής παρέμβασης, η οποία επικεντρώνεται στα προβληματικά επικουρικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012, προβλέπει -μεταξύ άλλων- «κούρεμα» στις επικουρικές με στόχο να πέσουν κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις και μπορούν να φτάσουν έως και το 80% του συντάξιμου μισθού.

Εκτιμάται δε ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν οικονομικό πρόβλημα και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Το οξυμένο πρόβλημα της επικουρικής ασφάλισης τέθηκε έντονο τρόπο -όπως αναφέρει η εφημερίδα- στην πρόσφατη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Η «κόκκινη κάρτα» των εκπροσώπων της τρόικας αφορούσε στην καθυστέρηση των σχετικών αναλογιστικών μελετών.

Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι έως το φθινόπωρο θα έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στην παρατήρηση ότι ανάλογες περικοπές δεν υπήρξαν στις κύριες συντάξεις, σημείωσε ότι στην κύρια σύνταξη υπάρχει η επιδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τη Δευτέρα επαναλαμβάνεται η δίκη των κατηγορουμένων για τους «Πυρήνες»

Στη «σκιά» της προκήρυξης

Η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού
Η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Στη σκιά της προκήρυξης με την οποία η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του πακέτου - βόμβα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, επαναλαμβάνεται τη Δευτέρα η δίκη των εννέα κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Την Παρασκευή, αναγνώστηκε βεβαίωση των φυλακών, σύμφωνα με την οποία οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους που κρατούνται δεν επιθυμούν να μεταχθούν και να παραστούν στη δίκη. Αντίθετα, η συγκατηγορούμενή τους, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, δήλωσε με επιστολή της ότι επιθυμεί να παραστεί.

Όσον αφορά στην προκήρυξη της οργάνωσης, γίνεται εκτενής αναφορά στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

«Ως την πιο ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των μελών του πυρήνα φυλακής της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και στους αξιοπρεπείς συντρόφους στείλαμε εμπρηστικό πακέτο στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Καστανίδη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την άρνηση του ενός εκ των δύο απαιτήσεων των συντρόφων για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Προβλέπει την αντιμετώπιση περιστατικών αυθαιρεσίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσής (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Στο Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ή βασανιστηρίων, ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) σε βάρος πολιτών, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.

Επίσης το Γραφείο θα έχει τη δυνατότητα να ενεργεί και αυτεπαγγέλτως όταν υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της Αγροφυλακής και τη μετάταξη του προσωπικού στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

Επίσης αναβαθμίζεται ο ρόλος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να ερευνούν ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακόμη, για τους εποχικούς πυροσβέστες θα δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού στην Πυροσβεστική με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης». Οι πυροσβέστες της κατηγορίας αυτής θα έχουν κύριο καθήκον την δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διάθεση στις αστυνομικές αρχές χερσαίων, πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί από αυτές για υποθέσεις λαθρεμπορίας ή παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, αρχαιοτήτων ή λαθρομεταναστών.

Ακόμη προβλέπεται η αύξηση από 100 σε 300 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος το οποίο καταβάλλεται στους αστυνομικούς που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων ταξιδιού και διαμονής σε ένα μέλος της οικογένειας αστυνομικού ο οποίος τραυματίστηκε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και για όσο χρόνο διαρκεί η νοσηλεία του στο νοσοκομείο, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Επίσης δίνεται το δικαίωμα προσφυγής των αστυνομικών που κρίνονται μη κατάλληλοι προς χρήση όπλου από τις αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να κρίνονται εντός 15 ημερών και σε δεύτερο βαθμό. Επιπλέον προβλέπεται η επανεξέταση των αστυνομικών που κρίνονται και πάλι ως μη κατάλληλοι προς χρήση όπλου, μετά από 6 μήνες αντί ενός έτους που ισχύει σήμερα.

Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση αυτοτελούς Υπηρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων προκειμένου οι πιστώσεις αυτές να αξιοποιούνται αποτελεσματικά για τις ανάγκες των Υπηρεσιών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο απεργιακό μπαράζ στο χώρο της Υγείας, την Πέμπτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο

Κινητοποιήσεις γιατρών-φαρμακοποιών

Kινητοποίηση προκήρυξε και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
Kινητοποίηση προκήρυξε και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Άλλη μία εβδομάδα κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας ξεκινά τη Δευτέρα, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη. Λόγω των απεργιών, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ. Κατάλογοι με τα ονόματα των γιατρών αναρτώνται από τη Δευτέρα στα ιατρεία του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα:

  • Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, τουλάχιστον έως την Παρασκευή.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά απεργούν έως τις 10 Φεβρουαρίου (ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου).
  • Από την Τρίτη έως την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, μετά την κινητοποίηση που προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
  • Οι γιατροί που πραγματοποιούν την κατάληψη καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη στις 11:00 και πορεία στη Βουλή.
Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, την Κυριακή έλαβαν απόφαση να παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας κλειστά έως την Τετάρτη. Κλειστά μέχρι την Πέμπτη θα είναι τα φαρμακεία του Πειραιά. Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα καθορίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αποφάσεις για τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θα ληφθούν από τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

Συνταγογράφηση από άλλα ταμεία

Όπως ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εργασίας) από τη Δευτέρα αρχίζει η διανομή στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ των ατομικών συνταγολογίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από άλλα Ταμεία, καθώς τα ακυρωμένα ραντεβού φτάνουν τις 300.000.

Οι λίστες με τα ονόματα των γιατρών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ αναρτώνται από τη Δευτέρα στα ιατρεία του ΙΚΑ. Από την Τρίτη, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τους γιατρούς και τηλεφωνικά στο 184.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετούνται επιλέγοντας τους 15.000 -16.000 συμβεβλημένους με τα ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ γιατρούς.

Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν. Όποιοι γιατροί δεν επιθυμούν να δέχονται ασφαλισμένους του ΙΚΑ θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το ΙΚΑ.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος ιατρών μελών του που δε θα τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία, αν συμμετάσχουν στον «απεργοσπαστικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας» και δέχονται προς εξέταση και συνταγογράφηση ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Οι γιατροί που πραγματοποιούν την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας επισημαίνουν, δε, πως θα δέχονται στο ισόγειο του υπουργείου όποιον ασφαλισμένο χρειάζεται εκτάκτως εξέταση ή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...