Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φωτιά εκδηλώθηκε σε αίθουσα της Νομικής Σχολής

Από εμπρηστικό μηχανισμό

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα Οικονομίδη στο εσωτερικό της Νομικής Σχολής από εμπρηστικό μηχανισμό, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσαν γκαζάκια.

Η επέκταση της φωτιάς στο υπόλοιπο κτίριο αποφεύχθηκε μόνο επειδή η αίθουσα είχε διπλά τζάμια.

Το κτίριο ήταν κλειστό λόγω της γενικής απεργίας που οδήγησε στην αναβολή των εξετάσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο πρύτανης, Θ.Πελεγρίνης αναφέρεται: «Από την Κοσμητεία της Σχολής Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών διαπιστώθηκε σήμερα το πρωί ότι εκδηλώθηκε φωτιά στην αίθουσα Οικονομίδου του κτιρίου της Νομικής. Τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται. Δηλώνεται ότι ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται εναντίον κάθε μορφής βίας και πράξης δολιοφθοράς που υπονομεύει το πανεπιστημιακό άσυλο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Βγάζει ψεύτες τους αξιωματικούς ο Βενιζέλος!

Υποστηρίζει ότι αγοράσαμε φθηνότερα τα υποβρύχια...


http://img.protothema.gr/3CBD2E924B655FF754FE66F2563AE739.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να αποδείξει ότι αγοράσαμε φθηνότερα τα υποβρύχια σε σχέση με τους Τούρκους επιχείρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας στοιχεία στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος».

Στην ουσία, ο υπουργός επιχείρησε να διαψεύσει τους καθ' ύλην αρμόδιους αξιωματικούς που, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ, έκρουαν τον κώδωνα στον κ. Βενιζέλο, επισημαίνοντάς του ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα ίδια υποβρύχια 50% ακριβότερα από την Τουρκία. Μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε να συνδέσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας με το κλίμα πιέσεων που δημιουργείται σε σχέση με τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα με τις δύο ανοιχτές συμβάσεις που αφορούν τις έξι γαλλικές φρεγάτες και τα 420 ρωσικά άρματα μάχης, αλλά και τις πυραυλάκατους της Ελευσίνας, λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι ανύποπτο και τίποτε τυχαίο».

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι αποκαλύψεις δεν αφορούσαν απόψεις της εφημερίδας, αλλά την αυτούσια παράθεση των πρακτικών της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου του 2010, κατά την οποία ανώτερος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ότι η Ελλάδα αγοράζει τα υποβρύχια σε πολύ υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους Τούρκους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει, την περασμένη Κυριακή, ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν προειδοποιήσει τον κ. Βενιζέλο ότι διαπραγματευόταν να αγοράσει τα υποβρύχια σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που τα πούλησαν οι Γερμανοί στους Τούρκους, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει να μην διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη. Κατά τη συνεδρίαση δε, την Τετάρτη, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα.

Υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, τα μέλη του ΣΑΜ καλούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία-πλαίσιο (framework agreement) με τη γερμανική ThyssenKrupp για την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», αντί του εκσυγχρονισμού ισάριθμων παλαιότερων σκαφών.

Παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, τελικά το υποβρύχια μας κόστισαν 50% ακριβότερα από την τιμή που πουλήθηκαν στους Τούρκους! Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.

Πάντως, η ΝΔ φαίνεται να μην έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου, καθώς ο κ. Τασσούλας ανέφερε ότι «μας δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία, από τα οποία φαίνεται να ισχύει ότι δεν αγοράσαμε ακριβότερα. Εμεις δεν έχουμε σχηματίσει άποψη και συνεχίζουμε την έρευνα».

Επιμήκυνση για τις γαλλικές φρεγάτες και τα ρωσικά τανκς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην πορεία των συμβάσεων για τις έξι γαλλικές φρεγάτες και τα 420 ρωσικά άρματα μάχης, λέγοντας ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενδεχομένως να υπάρξει επιμήκυνση των παραλαβών, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μειωθούν οι παραγγελίες.

Για το θέμα με τις μίζες

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα με τις μίζες ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους, για να πάρει η Ελλάδα τα υποβρύχια. Αναλυτικά, ο υπουργός μίλησε για «στεγανοποίηση» της πορείας, την οποία διαχώρισε σε δύο φάσεις: την προβληματική και το «συμβιβασμό». Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως θίχτηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει ότι η προβληματική περίοδος δεν αφορά στη δική του θητεία.

Ο υπουργός απάντησε πως μπορεί η θητεία του κ. Μεϊμαράκη να ήταν αναποτελεσματική, δεν ήταν όμως ηθικά τρωτή. Πρόσθεσε μάλιστα πως την υπόθεση των παράνομων πληρωμών την ερευνά τόσο η Δικαιοσύνη όσο και το ΣΔΟΕ ενώ, όταν «ωριμάσουν τα στοιχεία», θα έρθει και στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Παρά ταύτα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης των συμβάσεων για τα έξι υποβρύχια, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πρώην υπουργοί έλαβαν μίζες, για να τα προμηθευτούμε.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της, της 17.3.2010, συζητώντας για το προσύμφωνο του συνολικού συμβιβασμού με τη γερμανική πλευρά για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και το μέλλον του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, εξέτασε και την τιμή των νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, σε αναφορά με πληροφορίες για την τιμή υποβρυχίων ίδιου τύπου που προμηθεύτηκαν άλλες χώρες, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Τα στοιχεία που παρουσίασε τότε εμπιστευτικά η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων, όχι μόνο δεν ήταν ανώτερη, αλλά ήταν σαφώς κατώτερη σε σχέση με τις παραγγελίες άλλης χώρας. Επιπλέον δε, η τιμή των ελληνικών υποβρυχίων έχει προσδιοριστεί ως σταθερή και χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος της σύμβασης που υπολογίζεται για το 2019».

»Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με βάση επικαιροποιημένα πρόσφατα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΑ η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η τιμή των δύο νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αφορά το ολοκληρωμένο προϊόν, άρα και τις εργασίες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και όχι μόνο τα υλικά και την τεχνογνωσία της γερμανικής πλευράς».

«Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας» σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «ασκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε "μεταμφιεσμένες" ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες, όμως, έχουν γνώση και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο».

Read more...

Μαύρα χάλια στην Ελληνική Αστυνομία...



www.antinews.gr
Αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία τον τελευταίο καιρό δεν έχει προηγούμενο. Το Μνημόνιο έχει κόψει τα πάντα και ουσιαστικά η Αστυνομία, για την οποία υπερηφανεύεται ο κ. Παπουτσής, υπολειτουργεί. Ειδικά στην ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία κάθε μέρα έχει επιτυχίες στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, γίνεται το ...έλα να δεις. Πληροφορίες μας κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που βρίσκονται επί ώρες πάνω στις μηχανές.

Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, οι συντηρήσεις των μηχανών γίνονται εκ τω έσω, δηλαδή με αστυνομικούς που τυχαίνει να ξέρουν από τέτοιες δουλειές. Δεκάδες μηχανές είναι παροπλισμένες διότι δεν μπορούν να συντηρηθούν. Αστυνομικοί μας καταγγέλλουν ότι μπαίνουν στο συνεργείο μηχανές για μικρές βλάβες που όμως δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν.

Στα κεντρικά της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν ούτε φαξ, ούτε καν χαρτί ενώ υπάρχει ακόμη και πρόβλημα με την γραφική ύλη.

Ιδια είναι η κατάσταση και με τα περιπολικά που συντηρούνται και επιδιορθώνονται σε ιδιωτικά συνεργεία, αλλά πλέον υπάρχει “εμπάργκο” λόγω χρεών.

Κι όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαίρεται για τη… σκληρή δουλειά στην υπόθεση της τρομοκρατίας, για την καθημερινή μάχη με το μικροέγκλημα ενώ επικηρύσσει τον Β. Παλαιοκώστα με 1 εκατ. ευρώ. Να δούμε αν βρεθεί κάποιος να δώσει πληροφορίες, από που θα βρει το υπουργείο τόσα χρήματα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χάλι και στο Λιμενικό Σώμα το οποίο υποτίθεται προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα από παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και ελέγχει το κύμα των μεταναστών. Δεκάδες πλωτά οχήματα του Λιμενικού δεν περιπολούν λόγω έλλειψης… καυσίμων. Χιλιάδες ευρώ είναι τα χρέη προς συνεργαζόμενα πρατήρια τα οποία έχουν κόψει πλέον την πίστωση. Αλλά και η συντήρηση κοστίσει και το υπουργείο δε δίνει χρήματα.

Αυτή την τραγική κατάσταση την ξέρουν στην κυβέρνηση αλλά έχουν κόψει όλα τα κονδύλια, ακόμη και τα πιο κρίσιμα.

Να ευχηθούμε να μη γίνει κανένα σοβαρό περιστατικό ασφάλειας διότι η γύμνια είναι τέτοια που θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα. Με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) κινδυνεύει να γίνει… Ελληνική Αστειότητα.


Read more...

Στο υπουργικό συμβούλιο οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας...



Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιάσει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη το νομοσχέδιο για την εφαρμογή στην Ελλάδα του Γ' ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε.
Μεταξύ άλλων, θα αφορά στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και...

στους κανόνες που θα ισχύουν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Το υπουργικό συμβούλιο θα απασχολήσουν, επίσης, οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θα παρουσιαστεί και σχέδιο νόμου για την ποινικοποίηση "ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων" ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Τέλος, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών, ενώ θα γίνει και ενημέρωση από το Ν. Σηφουνάκη για την αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στις 10 το πρωί στη Βουλή.
enet.gr


Read more...

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ


Η Βουλή της Αλβανίας, με 128 ψήφους υπέρ και 2 κατά, ενέκρινε την άρση της ασυλίας του βουλευτή και πρώην αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά. Το...




αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ιλίρ Μέτα κατατέθηκε από την εισαγγελία, η οποία ζήτησε εξουσιοδότηση για να ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του. Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στη Βουλή στήριξαν ομόφωνα το αίτημα της εισαγγελίας, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή Κανόνων.
Ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου από υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έπειτα από την προβολή σε τηλεοπτικό σταθμό βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν να επιχειρεί να επηρεάσει κυβερνητικό διαγωνισμό.
Ο κ. Μέτα, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτήθηκε για να διευκολύνει την διερεύνηση της υπόθεσης, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι χαλκευμένες από το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Read more...

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗ ΝΤΟΡΑ


ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ
Αυτή είναι η δημοσκόπηση της V-PRC (κλικ) η οποία δημοσιεύεται στα "Επίκαιρα" που θα κυκλοφορήσουν αύριο. Το αξιοσημείωτο δεν είναι ότι η Ν.Δ. κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς, καθώς με μαθηματική βεβαιότητα σε λίγους μήνες το κόμμα του Σαμαρά θα...
περάσει μπροστά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επόμενη βουλή μπορεί να είναι εξακομματική (με τους Οικολόγους μέσα), άρα σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου θα ανέβει σημαντικά ο πήχης της αυτοδυναμίας. Στα αξιοσημείωτα επίσης η στασιμότητα του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Βρίσκεται στο 2%, ενώ άλλη δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί την Κυριακή θα την δείξει -με αναγωγή των αναποφάσιστων- στο 2,5%. Αυτό σε συνθήκες προεκλογικής πόλωσης μεταφράζεται σε 1,5%. Και ίσως πολύ είναι!...


Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει και κάτι ακόμα (κλικ). Το χειρότερο ίσως από τα συμπεράσματα που συμπεριλαμβάνονται στη μέτρηση της V-PRC. Το 92% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα ΔΕΝ θα οδηγηθούν στη... Δικαιοσύνη. Βλέπουν δηλαδή προσπάθεια συγκάλυψης ή έστω διάθεση για παραγραφή. Η απογοήτευση των πολιτών έχει χτυπήσει κόκκινο.
Read more...

Κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ από εργαζόμενους

«Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Οι εργαζόμενοι έχουν κλείσει την οδό Χαλκοκονδύλη (από Πατησίων έως 3ης Σεπτεμβρίου) μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου που αναφέρει ότι «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

Έξι εναερίτες της ΔΕΗ κατέβηκαν με σχοινιά από την ταράτσα του κτιρίου που στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και ότι όλη η Ομοσπονδία θα επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με την περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση του management της ΔΕΗ «γιατί εάν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω με μαθηματική ακρίβεια ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τρεις φορές πάνω την κιλοβατώρα».

Υποστηρίζει ότι «οι δομές της ΔΕΗ, τα ιδιοκτησιακά πάγια στοιχεία αλλά και οι παρεχόμενες εκτάσεις όπως ο υπόγειος πλούτος της, ο λιγνίτης και τα νερά στα φράγματά της, είναι περιουσία του ελληνικού λαού και δεν μπορούν ούτε ως σκέψη να ενταχθούν στο σχέδιο πωλήσεων της κυβέρνησης».

Για την ηλεκτροδότηση των νησιών

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, απάντησε: «Είναι δεδομένο ότι το ρεύμα στα νησιά παρέχεται από σταθμούς της ΔΕΗ, υπάρχει ωστόσο διαβούλευση για έναν κώδικα προμήθειας από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι το ρεύμα που θα παίρνουν θα είναι και πάλι από ρεύμα της ΔΕΗ»

Ο κ.Πεταλωτής επεσήμανε ότι την απελευθέρωση ενέργειας δεν την ζητά η τρόικα, αλλά είναι ένα ζήτημα που μας αφορά ως χώρα και τόνισε ότι γι' αυτό γίνονται και πολύ προσεκτικά βήματα. «Άλλο αν τίθεται ως ζήτημα εξόδου από την κρίση» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ενημέρωση της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Διακρατικές συμφωνίες


Ο Ευ.Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της Επιτροπής
Ο Ευ.Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της Επιτροπής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων κρίσιμων εξοπλιστικών συμβάσεων ενημέρωσε την Τετάρτη την αρμόδια επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με βάση τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.

Ο υπουργός ανέφερε στους βουλευτές τις κινήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των υποβρυχίων και των φρεγατών από τη Γαλλία, ενώ προανήγγειλε για τις επόμενες εβδομάδες τη διακρατική σύμβαση με τη Ρωσία για προγράμματα εξοπλισμών. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να στηριχθούν τα ναυπηγεία Ελευσίανς και Σύρου, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν «οξύτατα προβλήματα».

Παρατήρησε δε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, ασκούνται άμεσες ή έμμεσες πιέσεις ενίοτε "μεταμφιεσμένες" ως δήθεν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Οι φύλακες, όμως, έχουν γνώση και το μήνυμα αυτό έχει σταλεί προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο»

Οι διαπραγματεύσεις για τους εξοπλισμούς γίνονται «επί τη βάσει δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2007-2009, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συνέχεια της Πολιτείας και η αξιοπιστία της χώρας» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο Ευ.Βενιζέλος, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται «με γνώμονα τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την εθνική αμυντική σχεδίαση, λαμβανομένου υπόψη και του δημοσιονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατευθούν όλοι οι συντελεστές της εθνικής ισχύος, ένας εκ των οποίων είναι η οικονομική της κατάσταση και η κοινωνική της συνοχή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των υποβρυχίων επαναλαμβάνοντας τις ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι επίκειται η σύναψη νέας διακρατικής συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών «προς αμοιβαίο όφελος και με πλήρη σεβασμό των κριτηρίων που έχουν τεθεί ως προς τις προτεραιότητες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξοπλισμών [...] παράλληλα με την εφαρμογή χρηματο-οικονομικών σχημάτων που δεν εντείνουν την δημοσιονομική πίεση για τα επόμενα χρόνια».

Ο υπουργός ανέφερε ότιέχουν ανταλλαγεί τα κείμενα του σχεδίου της διακρατικής αυτής σύμβασης, που θα καλύπτει τόσο τις μελλοντικές, όσο και τις εν ισχύ συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ο Ευ.Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης την επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Γαλλική Δημοκρατία για το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2008 και κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο «να γίνουν σεβαστές οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και να καλλιεργηθούν οι ελληνογαλλικές σχέσεις προς αμοιβαίο όφελος, όχι μόνον αμυντικό, αλλά και πολιτικό και οικονομικό», δήλωσε ο υπουργός, προετοιμάζεται συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και διακρατική συμφωνία-πλαίσιο για τους εξοπλισμούς.

Τέλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα σε σχέση με ξένους υποκατασκευαστές και προμηθευτές.

Ο υπουργός ανέφερε ως κύριο στόχο της κυβέρνησης τη διαφύλαξη της ελληνικής ναυτικής υποδομής, μέσα στο πλαίσιο της κοινοτικής έννομης τάξης και με θεμελιώδη κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνοντας πως το ΠΝ ναυπηγεί σειρά πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέες μορφές κινητοποιήσεων ξεκινούν οι γιατροί του ΙΚΑ

Συμβολική κατάληψη

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν από τις 8.00 έως τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης, μέλη του Πανιατρικού Μετώπου (Ιατρικοί Σύλλογοι, γιατροί ΙΚΑ, νοσοκομειακοί γιατροί) κλείνοντας συμβολικά τα ταμεία των τακτικών ιατρείων στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Οι γιατροί, αφού μίλησαν με ασθενείς και προσπάθησαν να τους εξηγήσουν τις απόψεις τους για τη δωρεάν δημόσια υγεία, προσπάθησαν να πείσουν τους ασθενείς ώστε να μην καταβάλουν τον αντίτιμο των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνταράσσουν και την Υεμένη

Σε «Ημέρα της Οργής» καλούν οι φοιτητές

Διαδηλωτής στους δρόμους της Σανάα
Διαδηλωτής στους δρόμους της Σανάα (Φωτογραφία: Reuters )
Σαναά, Υεμένη
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη στην Υεμένη με τους διαδηλωτές που ζητούν επίμονα την παραίτηση του προέδρου Σάλεχ να συγκρούονται με αστυνομικούς. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Άντεν, στην έδρα της νομαρχίας, και πυρπόλησαν τέσσερα αυτοκίνητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στο αέρα και κατά των διαδηλωτών για να διαλύσουν το πλήθος, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Δύο διαδηλωτές –ο ένας ήταν 21 ετών– σκοτώθηκαν στο Άντεν, τα πρώτα θύματα των πολυήμερων διαδηλώσεων στη χώρα, μίας από τις φτωχότερες της Μέσης Ανατολής.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, δήλωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Νωρίτερα ένας ακόμη διαδηλωτής είχε τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούσαν να διαλύσουν εκατοντάδες νεαρούς άνδρες που είχαν συγκεντρωθεί σε μία πλατεία και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές στην πρωτεύουσα Σαναά διαδηλώνουν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της χώρας.

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, πολλοί με πολιτικά, είχαν κατέβει στους δρόμους της Σαναά για να διαλύσουν τις πορείες διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την διαφθορά και την φτώχια και ζητούν πολιτικές ελευθερίες και ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια. Ο Σάλεχ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2013 ούτε ο ίδιος, ούτε και ο γιος του Αχμέντ.

Μέσω του Facebook και του Twitter απηύθυναν κάλεσμα για μαζική διαδήλωση την ερχόμενη Παρασκευή, σε μία «Ημέρα της Οργής», αντίστοιχη με αυτή της Αιγύπτου.

Πάντως, η αντιπολίτευση αποφάσισε να επαναλάβει τον διάλογο με το καθεστώς της Υεμένης και δεν συντάχθηκε με τους διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι η Υεμένη είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενώ αρκετές επιχειρήσεις (επίσημα ή μη) έχουν γίνει στο έδαφός της κατά τρομοκρατικών ομάδων

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Πυρά Παπακωνσταντίνου κατά τρόικας και ΝΔ «Ρεαλιστικός και φιλόδοξος» ο στόχος για τα 50 δισ.


«Ρεαλιστικό και φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου «αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν για το ‘’

πώς’’. Ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό, θα έχουμε καταγράψει την περιουσία μας και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίησή της», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, στηλίτευσε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι «ξεπέρασαν τον ρόλο τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα», καθώς «ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση».

«Ενόχλησαν όλους μας για το ύφος αλλά και το περιεχόμενο όσων είπαν που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αναγνώρισαν ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί αυτό, αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου».

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, δεν πρόκειται να επαναληφθεί η σχετική πρακτική των συνεντεύξεων Τύπου των «τροϊκανών». «Δεν θα ξανασυμβεί αυτή η διαδικασία», τόνισε και επισήμανε ότι «αν δεν είχε γίνει αυτή η συνέντευξη, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις έναν στόχο 50 δισ. ευρώ, πώς θα το κάνεις και με ποιο στόχο». «Η ευκαιρία αυτή δεν μας δόθηκε», συμπλήρωσε.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, λέγοντας ότι «το χρέος πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα έχει ξεπεράσει το 150% και οτιδήποτε βοηθάει τη μείωσή του είναι αναγκαίο».

«Η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας όπως ταυτόχρονα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικά βήματα και τα χρειαζόμαστε», τόνισε.

Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ διερωτήθηκε: «Είναι μνημονιακός στόχος τα 50 δισ. ευρώ. Όχι! Γιατί ξεπερνά τα όρια (2013), αλλά και γιατί οι στόχοι δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα όπως άλλοι στόχοι, π.χ. να μειώνουμε το έλλειμμά μας με συγκεκριμένους ρυθμούς κ.λπ.».

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη ελαφρότητα, απύθμενο λαϊκισμό και τεράστια υποκρισία».

Επικαλούμενος την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο το περασμένο καλοκαίρι, τον κατηγόρησε ότι ζητούσε «να κάνουμε μνημονιακή υποχρέωση» την άντληση 50 δισ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εντός δύο ετών.

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε: «Δεν πουλάμε δημόσια γη. Δεν πουλάμε το Ελληνικό. Το εκμεταλλευόμαστε με μακροχρόνιο μίσθωμα. Αυτό ισχύει παντού και πάντα; Όχι. Μόνο στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από εκεί που κρίνουμε διαφορετικά». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν το Δημόσιο πάρει ένα ακίνητο από έναν φοροφυγά, αυτό θα το πουλάει».

Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να κάνουμε συζήτηση επί πραγματικών στοιχείων ώστε να μειώσει η χώρα το τεράστιο χρέος», ενώ σχετικά με την στάση που τηρούν τα κόμματα είπε ότι «όλοι κρινόμαστε για την υπευθυνότητά μας». «Θέλουμε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, θέλουμε συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας όπως έχει τεθεί είναι μείζον και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμφωνήσει με το συνολικό πλαίσιο που συζητείται».

Όπως παρατήρησε, το μείζον είναι η περίφημη συνολική λύση και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι κάτι τέτοιο αφορά περισσότερους πόρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, περισσότερη ευελιξία του Ταμείου, καλύτερους όρους δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Δύσκολη η συζήτηση. Λίγος ο χρόνος. Οι προσδοκίες στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες», κατέληξε.

Κόντρα με Κεφαλογιάννη

Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους», είπε.

«Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου, και δεν είναι η πρώτη φορά», υποστήριξε.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο κ। Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

tanea.gr

Read more...

Αναταράξεις για το «πωλητήριο» ...



Υπό το βάρος των αντιδράσεων υπουργών, βουλευτών, αντιπολίτευσης και κοινής γνώμης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την απόφασή του να απαγορευτεί διά νόμου η πώληση δημόσιας περιουσίας. Ουσιαστικά κινήθηκε από το ένα άκρο στο άλλο, προκειμένου να διορθώσει τα λάθη που έγιναν τις... προηγούμενες ημέρες, με αφετηρία τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας την περασμένη Παρασκευή. Ουσιαστικά, για ακόμη μία φορά, προτίμησε να σηκώσει ο ίδιος το βάρος, παρά να το επιμερίσει στους υπουργούς του. Οι οποίοι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να κρατήσουν το θέμα στη δημοσιότητα, παρά τις συνεχείς παραινέσεις από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να ρίξουν τους τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, με τον νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ο οποίος θα αποκτήσει και συνταγματική κατοχύρωση, θα απαγορευτεί ρητά -και με μοναδική εξαίρεση να αποφασίσει διαφορετικά η Βουλή- η πώληση δημόσιας περιουσίας.

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου μάθηση. «Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της», τόνισε, «επενδύει, αξιοποιεί, αλλά παράλληλα προστατεύει την περιουσία της, που δεν ανήκει σε κανέναν άλλον, παρά μόνο στους ίδιους τους πολίτες. Στις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που έρχονται».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία του αποτελεί έμπρακτη απάντηση «σε κάθε καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο, στο εσωτερικό και το εξωτερικό». «Οτι η δημόσια γη δεν πωλείται, ούτε μεταβιβάζεται, ούτε ανταλλάσσεται, όπως μπορεί να έγινε με το Βατοπέδι», προσέθεσε με νόημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και στην Αναθεώρηση που επίκειται, η πρόνοια του νόμου θα περιβληθεί και της συνταγματικής ισχύος. Μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο ύστερα από απόφαση της ίδιας της Βουλής, ακόμα και για μικρή ιδιοκτησία του Δημοσίου, θα μπορεί η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα να άρει αυτήν την απαγόρευση.

Από το σημείο αυτό και μετά ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε πως «πάγια θέση μας είναι -και το επαναλαμβάνω για όσους, εντός ή και εκτός Ελλάδας, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει- ότι ναι, θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία». «Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη. Θα αξιοποιηθεί για την αποκλιμάκωση του χρέους. Θα αξιοποιηθεί για να αντισταθμίσει μέτρα, όπως της μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά κανείς μας να μη συγχέει τον όρο αξιοποίηση με τον όρο πώληση», ξεκαθάρισε.

Με αφορμή την υπόθεση της περιουσίας, ο Γ. Παπανδρέου έστειλε σειρά μηνυμάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τις σχέσεις μας με την τρόικα.

Επεσήμανε πως η χώρα μας, «παρά τις αντίθετες προφητείες, παρά τις σχεδόν ρατσιστικές αναλύσεις για το τι εστί Ελληνας», υλοποίησε με επιτυχία ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που υπήρξε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Νεοεκλεγμένη»
Σε μία έμμεση αναφορά στα εκλογικά σενάρια χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «νεοεκλεγμένη», που φορτώθηκε ένα βαρύ χρέος από το παρελθόν, αλλά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να απελευθερώσει την Ελλάδα. «Από τη μια αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μας, πληρώνοντας τα σπασμένα, από την άλλη αλλάζουμε την Ελλάδα, για να εγγυηθούμε και το σήμερα και το αύριο», προσέθεσε. Με βάση αυτές τις θέσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε σεβασμό και δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά να τιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών και να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του λαού.

Και χθες συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις στελεχών. «Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όχι στο ξεπούλημα, πενήντα δις ίσως, συνεντεύξεις της τρόικας όχι», δήλωσε στον «Real» ο Σ. Ξυνίδης. «Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Ρεν στην ουσία συμφώνησε με το διάβημα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Hταν ένα σοβαρότατο ατόπημα», σχολίασε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ



ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Γ. Στουρνάρας: Εφικτός ο στόχος των 50 δισ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή βρέθηκε και χθες το θέμα της αξιοποίησης ή πώλησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα που ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας χαρακτήριζε εφικτό τον στόχο άντλησης 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε παρακείμενη αίθουσα του Κοινοβουλίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «επινοούμενες φαντασιώσεις», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση απουσία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κρίσης και προτείνοντας ως λύση την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Πάντως, ο Φ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε πως υποχρέωση της Πολιτείας είναι ν' αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομαχεί αρνούμενη τον διάλογο και αναιρεί τις δικές της προτάσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Ο Γ. Στουρνάρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης, ιδιωτικοποίησης, αλλά και πώλησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εξηγώντας την ανάγκη μεγιστοποίησης των εσόδων για την εξόφληση του χρέους, που αποτελεί, όπως είπε, «θηλιά που μας πνίγει». Γνωστοποίησε μάλιστα στους βουλευτές πως στη χώρα μας η μέχρι σήμερα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποφέρει λιγότερο και από το 1% του ΑΕΠ, όταν στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 6-7%.

* Στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» φέρνει ο ΛΑΟΣ το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που πρότεινε η τρόικα. Εν τω μεταξύ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό έκανε και ο Αλ. Τσίπρας για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Γ. ΜΠΑΛΗ
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

Μόνο το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι πλήρως καταγεγραμμένο, λέει ο Ηλ.Μόσιαλος

«Το 40% έχει καταπατηθεί»


Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος
Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μόνο το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι γνωστό και πλήρως καταγεγραμμένο, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος είπε, επίσης, ότι το 40% των ακινήτων έχει καταπατηθεί, ενώ για το 22% αυτών τα στοιχεία είναι ελλιπή.

Μιλώντας στον σταθμό, ο κ. Μόσιαλος ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και πως πρέπει να μπει σε τάξη το πολύπαθο πρόβλημα της διαχείρισης των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση μίας Γενικής Γραμματείας, που θα συντονίζει τις αρμοδιότητες των υπουργείων.

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ακόμα ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 15 δισ. ευρώ, σε διάστημα διετίας, είναι εφικτός, αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, και όχι μόνο μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η αξιοποίηση δεν επιτυγχάνεται μόνο με την πώληση της δημόσιας γης, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και η χρόνια παραχώρηση.

Απαντώντας στις βολές κατά του ΙΣΤΑΜΕ ότι σε έκθεσή του προτείνει την πώληση βραχονησίδων, ο κ. Μόσιαλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτικό αναλφαβητισμό». Ουδέποτε το ΙΣΤΑΜΕ πρότεινε την πώλησή τους, υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας ότι στην έκθεση καταγράφονται χαρτοφυλάκια προς αξιοποίηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από ΠΑΣΟΚ και Ντ.Μπακογιάννη ψηφίστηκε η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών

Συνελεύσεις για νέες κινητοποιήσεις

Ο υπουργός Μεταφορών Δημ.Ρέππας
Ο υπουργός Μεταφορών Δημ.Ρέππας
Αθήνα
Με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καθώς και της ανεξάρτητης βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας είχε προχωρήσει σε αναδιατύπωση της τροπολογίας για την αποφυγή ή άρνηση πληρωμής εισιτηρίου. Έτσι, η μη πληρωμή του αντιτίμου θεωρείται πλέον πταίσμα και όχι πλημμέλημα.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εμμένουν ωστόσο στη σκληρή στάση τους και την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

  • Ακινητοποιημένα τα λεωφορεία από τις 11:00 έως τις 16.00.
Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με την τροπολογία για τα διόδια και τα εισιτήρια.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε διορθωτικά εκεί όπου υπάρχουν αδικίες» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την κατασκευή όλων των παράδρομων και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο και δεν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Παράλληλα κάλεσε τους ίδιους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την προσπάθεια για εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των εταιριών τους, υπογραμμίζοντας ότι «εγγύηση για να έχουν μισθό είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους».

Ακόμα, ο κ. Ρέππας υπεραμύνθηκε της νομοθετικής ρύθμισης για τα διόδια επικαλούμενος την Γαλλία, η οποία όπως είπε, έχει θεσπίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία η μη πληρωμή τους θεωρείται παράβαση του Κ.Ο.Κ. Διευκρίνισε δε, ότι είναι στην ευχέρεια του αστυνομικού οργάνου, αν θα επιβάλει, πέραν του προστίμου, και τις άλλες προβλεπόμενες ποινές, όπως την αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, διπλώματος και πινακίδων.

Ο υπουργός Μεταφορών, αντικρούοντας τις αιτιάσεις ότι έχει λήξει η σύμβαση παραχώρησης και πρέπει η Αττική Οδός να περάσει στο κράτος, κατέθεσε έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, που είναι σύμβουλος του κράτους για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα, στο οποίο καταγράφεται ότι «η σύμβαση παραχώρησης για την εκμετάλλευση των διοδίων της Αττικής Οδού με την κατασκευαστική κοινοπραξία έχει διάρκεια μέχρι το 2024».

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης Αττική Οδός ΑΕ, σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία χρηματοοικονομική αναφορά του Αναδόχου, οι προβλέψεις για τα οικονομικά στοιχεία φέρονται να επιτυγχάνονται στο τέλος του 2024 καθώς η απόδοση είναι 12,08 % και κατά συνέπεια δεν προκύπτει δικαίωμα περιορισμού της παραχώρησης.

Αντίστοιχη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε ο κ. Ρέππας και για την παραχώρηση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να αλλάξει την ρύθμιση για τα διόδια, ώστε όσοι δεν πληρώνουν να τιμωρούνται μόνο με χρηματικό πρόστιμο και όχι με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος, όπως προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι ο δημόσιος αλλά ο κοινωνικός χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών και τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος διαφόρων δράσεων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμα, δήλωσε ότι συμφωνεί με την τροπολογία ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα, να υπάρχουν δυνάμεις που αμέσως ή εμμέσως να αγκαλιάζουν τη λογική δεν πληρώνω».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της κ. Μπακογιάννη για τις αστικές συγκοινωνίες, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Σπύρος Βούγιας, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αξιοποίηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς όφελος της χώρας από την εκποίηση όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα απαλλάσσουν από την πληρωμή διοδίων, όσων μένουν σε όμορες ή παρακείμενες περιοχές και αναγκάζονται καθημερινά να πληρώνουν το αντίτιμο δύο και τρεις φορές για να πάνε στη δουλειά τους, ζήτησαν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όσο και ο εισηγητής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Είμαστε υπέρ της ανάγκης εξορθολογισμού και ανάπτυξης των αστικών συγκοινωνιών, όχι όμως με τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο τον κάνει η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι στη προχειρότητα αλλά θέλουμε να γίνουμε συμμέτοχοι εκεί που προασπίζεται το συμφέρον της χώρας» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Για μικρή υποχώρηση της κυβέρνησης που ωστόσο, όπως υποστήριξε, δεν θα σταματήσει το μαζικό κίνημα του «Δεν πληρώνω», αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε μαζικότερες ανατροπές, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η επίκληση περί του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών είναι κατ΄επίφαση καθώς εμποδίζεται από τα αντικοινωνικά κριτήρια. Οι σημαίες περί εξυγίανσης συγκροτούν απλά το βελούδινο γάντι της ατσάλινης πολιτικής σας που ποδοπατά και συνθλίβει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιωμάτων των εργαζομένων» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στην τροπολογία έκανε μόνο ένα μικρό βήμα, δίνοντας ταυτόχρονα τα διαπιστευτήρια της στις απαιτήσεις των εργολάβων. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της λογικής όσων αρνούνται να πληρώσουν πανάκριβα διόδια σε δρόμους καρμανιόλα, όπως είπε, και κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία για να τεθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους.

«Δεν μπορείτε να ποινικοποιείτε κινήματα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τέλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να προχωρήσει στην άρση αδικιών και να προχωρήσει σε σοβαρή εκπτωτική πολιτική, διαφορετικά, όπως είπε, με την τροπολογία δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Ρωσία φέρεται έτοιμη να εγκαταλείψει το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ανακοινώσεις την Πέμπτη στη Ρώμη

Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν συμφωνήσει το 2007 στην κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξενδρούπολη
Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν συμφωνήσει το 2007 στην κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξενδρούπολη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Η Ρωσία φέρεται έτοιμη να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα Vedemosti, επικαλούμενη πηγές από την κοινοπραξία του αγωγού και τους μετόχους της.

Οι ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία Trans Balkan Pipeline, οι OAO Transneft, OAO Rosneft and OAO Gazprom Neft, θα ανακοινώσουν επισήμως την Πέμπτη στη Ρώμη σε συνάντηση των μετόχων ότι σταματούν τη χρηματοδότηση του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η ρωσική καθημερινή οικονομική εφημερίδα.

Έτσι, ουσιαστικά με αυτή τους την απόφαση «θάβουν» το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού, επισημαίνει η Vedemosti.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία είχαν συμφωνήσει το 2007 στην κατασκευή του αγωγού, μήκους 285 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξενδρούπολη.

Το σχέδιο, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα είχε μεταφορική ικανότητα 35 εκατ. μετρικών τόνων πετρελαίου τον χρόνο και θα παρέκαμπτε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η μεταφορά πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων.

Το σχέδιο είναι (ή ήταν) ανταγωνιστικό του σχεδίου, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που συμφώνησαν το 2010 η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιταλία για τη μεταφορά πετρελαίου από το τουρκικό λιμάνι της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα, στο μεσογειακό (επίσης τουρκικό) λιμάνι του Τσεϊχάν.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων Transneft είχε δηλώσει ότι ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει παγώσει, ωστόσο είχε προσθέσει ότι δεν γίνονται και οποιεσδήποτε πρακτικές εργασίες για την υλοποίησή του.

«Προς το παρόν δεν προγραμματίζουμε κάποιες δραστήριες κινήσεις, γιατί χρειάζεται πρώτα να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», ειχε αναφέρει ο κ. Τόκαρεφ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να χτυπάς συνεχώς μία πόρτα, που δεν σου ανοίγουν».

Στο παρελθόν, η Transneft, που έχει το συντονισμό του έργου από τη ρωσική πλευράς, έχει επικρίνει επανειλημμένως το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτούσε κατά το μερίδιο που της αντιστοιχεί το σχέδιο του Μπουργκάς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το χρέος της.

* Η Vedemosti κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999 από τον ρωσικό εκδοτικό οίκο Independent Media, σε συνεργασία με τους Financial Times και την Wall Street Journal.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εγκύκλιος του ΙΚΑ για ασφαλισµένους του που θέλουν να τον προσµετρήσουν ως συντάξιµο

Οδηγίες για την αναγνώριση χρόνου σπουδών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ



tanea.gr/Οδηγίες για αναγνώριση του χρόνου σπουδώνως συντάξιµου για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εξέδωσε χθες η διοίκηση του Ιδρύµατος.

Σηµειώνεται ότι µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο (3863/2010) επανακαθορίστηκαν οι χρόνοι ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ∆ηµόσιο, οι οποίοι λαµβάνονται υπόψη για τησυµπλήρωση των ηµερώνπου απαιτούνται κατά περίπτωση για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης των ασφαλισµένων. Ετσι, σύµφωναµε την εγκύκλιο του ΙΚΑ σχετικάµε την αναγνώριση χρόνου σπουδών ωςσυντάξιµου στο ΙΚΑ:

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που µπορούν να ζητήσουν την εν λόγω αναγνώριση είναι όσοι φοίτησαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου, καθώς και όσοι σπούδασαν σε µέσες επαγγελµατικές σχολές, δηµόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος µετά τη συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους.

Για την αναγνώρισηαπαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώµατος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η αναγνώριση χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ήδίπλωµα. Οι µέσες επαγγελµατικέςσχολές θα γνωστοποιηθούν µε Γενικό Εγγραφο, όταν αποσταλεί στο ΙΚΑ ο σχετικός κατάλογος που συντάσσεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΧΡΟΝΟΣ της αναγνώρισης θα είναι ίσος µε τα επίσηµαακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατάτον χρόνο αποφοίτησης. Είναι ευνόητο ότι, αν κατά τον χρόνο φοίτησης στις αναφερόµενες σχολές υπάρχει ασφάλιση σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο, θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήµατος.

ΤΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ προς αναγνώριση, όπως προαναφέρθηκε, καθώς και το ότι τούτο δεν συµπίπτει µε χρόνο ασφάλισης σε άλλον φορέα ή στο ∆ηµόσιο, θα δηλώνεται από τον αιτούντα µε υπεύθυνηδήλωση του Ν. 1599/1986. Επειδή όµως είναι πιθανό να υπάρξουν λανθασµένες αναγνωριστικές αποφάσεις, θα ζητείται και η προσκόµιση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων -στοιχείων ή βεβαίωση τουάλλου φορέα (προκειµένου να διαπιστωθεί αν εχώρησε σε άλλον φορέα, πλην του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφάλιση).

Ετσι µετά τη διαπίστωση της πραγµατοποίησης ή όχι ασφάλισης κατά τον χρόνο φοίτησης, η ασφαλιστική τακτοποίηση θα χωρήσει µόνο για τα κενά ασφάλισης χρονικά διαστήµατα.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ θα γίνεται στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για 25 ηµέρες κατά µήνα και 300 κατ’ έτος. Αν η ασφάλιση που τυχόν έλαβε χώρα κατά τον χρόνο σπουδών είναι µειωµένη, δηλαδή για λιγότερες από 25 ηµέρες κατά µήνα,θα πρέπει να συµπληρωθεί µε χρόνο σπουδών µέχρι τις 25 µηνιαίως.

Προϋπόθεση για την αναγνώριση είναι η απόκτηση πτυχίου ή διπλώµατος

OΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (νόµος 3863/2010)

1. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ (ή προαιρετική) 2. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) επί του µισθού που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στις περιπτώσεις που θεµελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1.1.2011 µέχρι 31.12.2014 το ποσό εξαγοράς µειώνεται κατά 30% και για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1.1.2015 και εφεξής το ποσό εξαγοράς µειώνεται κατά 50%.

3. ΓΟΝΙΚΗ Α∆ΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙ∆ΙΩΝ Αναγνωρίζεται βάσει του άρθρου 6του Ν. 1483/1984 ΦΕΚ 153Α και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) επί του µισθού του χρόνου υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

4. ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ώς 300 ηµ.) Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά)µόνο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος λόγω γήρατος – όχι όµως για τον προσδιορισµό του δικαιούµενου ποσού σύνταξης.

5. ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (ώς 300 ηµ.) Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά)µόνο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος λόγω γήρατος – όχι όµως γιατον προσδιορισµό του δικαιούµενου ποσού σύνταξης.

6. ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗ Α∆ΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟ∆ΟΧΩΝ (έως 2 έτη) Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο καιγια την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) επί του µισθού του χρόνου υποβολής της αίτησης.

7. ΣΠΟΥ∆ΕΣ Αφορά τις σπουδές για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και ο χρόνος σπουδών µετά τη συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε µέσες επαγγελµατικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος µε τα – κατά τον χρόνο αποφοίτησης – επίσηµα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής. Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

8. ΑΝΕΡΓΙΑ Αφορά τον χρόνο ανεργίαςµετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και το ∆ηµόσιο. Συνυπολογίζεται τόσο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού τηςσύνταξης και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

9. ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑ Συνυπολογίζεται (χωρίς εξαγορά) µόνο για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, όχι όµως για τον προσδιορισµό τουδικαιούµενου ποσού σύνταξης.

10. ΑΠΕΡΓΙΕΣ Συνυπολογίζεται για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος και για την προσαύξησητου ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) επί των µισθών του χρόνου υποβολής της αίτησης.

11. ΑΡΘΡΟ 141 ΤΟΥ Ν. 3655/2008 Πλασµατικός χρόνος του άρθρου ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών.

Συνυπολογίζεται και για τη συµπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης – είναι 1 χρόνος για το πρώτο παιδί και 2 χρόνια για το δεύτερο και τρίτο και καλύπτει και τις γεννήσεις που έγιναν πριν από 1.1.2000.

12. ΜΑΘΗΤΕΙΑ Συνυπολογίζεται για τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος και για την προσαύξησητου ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται µε επιβάρυνση 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. 13. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Αφορά τον χρόνο αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα Μητρώα του OΑΕΕ και µέχρι 5 έτη εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

14. ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Συνυπολογίζεται για τη συµπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος.


Τα δικαιολογητικά και πώς υπολογίζονται οι εισφορές

Για την αναγνώριση χρόνου σπουδών απαιτείται αίτηση του ασφαλισµένου, η οποία υποβάλλεταιαπό 1/1/2011 και εφεξής. Αρµόδιο υποκατάστηµα του ΙΚΑ ορίζεται το υποκατάστηµα του τόπου κατοικίας των ασφαλισµένων. Τα απαιτούµενα για την αναγνώριση δικαιολογητικά είναι τα εξής:

1Αίτηση ασφαλισµένου. 2Ασφαλιστικά βιβλιάρια - στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ήκαι άλλων φορέων και σε περίπτωση έλλειψής τους, απόφαση ή βεβαίωση των φορέων για το αν υπήρξε ασφάλιση σε αυτούς κατά τον χρόνο σπουδών του ασφαλισµένου.

Υπεύθυνη δήλωσ η του Ν. 1599/1986, στην οποία θαδηλώνεται:

• Οτι για τον ζητούµενο προς ανα γνώριση χρόνο δεν έχειλάβει χώρα ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή στο ∆ηµόσιο.

• Ο αιτούµενος αριθµός ηµερών ανα• Τα χρονικά διαστήµατα στα οποία εµπίπτει ο ζητούµενος προς αναγνώριση χρόνος.

• Οτι ο ζητούµενος προς αναγνώ ριση χρόνος δεν έχει αναγνωριστεί σε άλλο φορέα.

• Ο τρόπος εξόφλησης της εισφο ράς εξαγοράς (µε δόσεις, εφάπαξ ή µε παρακράτηση από τη σύνταξη). 3Επικυρωµένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώµατος της σχολής φοίτησης.

Αν η φοίτηση πραγµατοποιήθηκε σε ανώτατη ή ανώτερη σχολή της αλλοδαπής, θα πρέπει το πτυχίο να έχει αναγνωριστεί ως ισότιµο µε τα απονεµόµενα από τα ελληνικά Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα ή από την εκάστοτε αρµόδια δηµόσια ελληνική Αρχή [υπουργείο ή από το ∆ιαπανεπιστηµιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (∆ΙΚΑΤΣΑ), σήµερα ∆ιε πιστηµονικό Οργανισµό Αναγνώρι σης Τίτλων Ακαδηµαϊκών και Πληρο φόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ή από τον Ορ γανισµό Επαγγελµατικής Εκπαίδευ σης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) ή από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) κ.ά.].

4Βεβαίωση της οικείας σχολής για τον προβλεπόµενο χρόνο φοίτησης σε αυτήν καθώς και τη συνολική χρονική περίοδοφοίτησης του αιτούντος.Σε περίπτωση κατά την οποία οπροβλεπόµενος χρόνος φοίτησης αναφέρεται στο πτυχίο ή στο δίπλωµα, δεν απαιτείται η βεβαίωση.

Βεβαίωση επίσης δεν απαιτείται για τις περιπτώσεις όπου η οικεία σχολή έχει ενταχθεί σε άλλο Εκπαιδευτικό Ιδρυµα ή έχει διακόψει τη λειτουργία της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να προσκοµίζεται σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος φορέα (υπουργείο Παιδείας κ.λπ.). 5Φωτοτυπία τουδελτίου της αστυνοµικής ταυτότητας (για τα πρόσωπα που ζητούντην αναγνώριση του χρόνου στις µέσες επαγγελµατικές σχολές).

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ οι εισφορές. Η αναγνώρισηγίνεται µε καταβολή εισφορώνοι οποίες υπολογίζονται για κάθε µήνα µε βάση το 25πλάσιο του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, επί του ποσοστού είκοσιτοις εκατό (20%) για τον φορέακύριας ασφάλισης.

Η καταβολή του ποσού της αναγνώ ρισης µπορεί να γίνει σε µηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα της κοινοποίησηςτης αναγνωριστικής απόφασης, οι δε υπόλοιπες στο τέλοςκάθε επόµενου µήνα.

Ο αριθµός των δόσεων είναι ισά ριθµος µε τους αναγνωριζόµενους µήνες.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ καθυστέρησης καταβολής δόσης, συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.

Εάν, πριν από την ολοσχερή εξόφληση των εισφορών θεµελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωµα ή προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξης, το υπόλοιπο του ποσού της εξαγοράς εξοφλείται µε παρακράτηση κάθε µήνα ποσοστού από τη σύνταξη.

Οταν οι ασφαλιστικές εισφορές κα ταβληθούν εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της αναγνωριστικής απόφασης, παρέχεται έκπτωση 15%.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρµογή και για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών στο ΕΤΕΑΜ. Τοποσοστό των εισφορών για την εν λόγω αναγνώριση είναι 6% (3% εργοδότη και 3% ασφαλισµένου).

Η καταβολή του ποσού της αναγνώρισης µπορεί να γίνει σε δόσεις


Read more...

«Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της»

Κατηγορηµατική δήλωση του Γιώργου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Γιώργος Παπανδρέου:  «Να µη συγχέουµε  την αξιοποίηση δηµόσιας  περιουσίας µε την πώληση»  (φωτογραφία αρχείου)
Σε νέους ελιγµούς προχώρησε η κυβέρνηση στο θέµα της αξιοποίησης δηµόσιας περιουσίας, µπροστά στη θύελλα που προκάλεσε η απαίτηση της τρόικας για πώλησητων «ασηµικών» προκειµένου να βρεθούν 50 δισ. ευρώ. Παράλληλα στέλνει πολυσήµαντο µήνυµα µε πολλούς αποδέκτες, πλην φυσικά του αυτονόητου προς την ίδια την τρόικα,ότι «η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» – όπως δήλωσε χθες δηµόσια ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σε µια βαρυσήµαντη παρέµβασή του, την πρώτη µετά τα γεγονότα της περασµένης Παρασκευής,ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότιη κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή νοµοσχέδιο µε το οποίο θα απαγορεύεται η µεταβίβαση ή η εκποίηση δηµόσιας γης και παράλληλα θα συµπεριλάβει τη σχετική ρύθµιση στην επόµενη αναθεώρηση του Συντάγµατος ώστε και συνταγµατικά να επισφραγιστεί ηαπαγόρευση της εκποίησης. Πρόσθεσεπάντως ότι µε την ίδια ρύθµιση θα παρασχεθεί στη Βουλή το δικαίωµα νααποφασίζει κατά πλειοψηφία τη µεταβίβαση µικρής έκτασης γης, αν προφανώς κρίνεται ότι αυτόεπιβάλλεται για αναπτυξιακούς λόγους.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ. Κατά τον κ. Παπανδρέου, µε τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει η κυβέρνηση, παρότι αναγνωρίζει πως στην προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η Ελλάδα, απαντά τόσο στη σηµερινή συγκυρία όσο και µακροπρόθεσµα. Σε µια χαρακτηριστική αποστροφή της οµιλίας του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Πάγια θέση µας είναι – και το λέω για όσους εντός καιεκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιµήσει – ότι µιλάµε για αξιοποίηση τηςδηµόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωµήχρεών. Ναµη συγχέεται οόρος αξιοποίηση µε τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόµη ότι θα ζητήσει απόόλα τα κόµµατα τηςΒουλής ναπροσέλθουν σε διάλογο µε την κυβέρνηση για το συγκεκριµένο θέµα της απαγόρευσης ώστε να συναινέσουν.

99 ΧΡΟΝΙΑ. Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγανχθες ότι ηπρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείει τη µίσθωση ακινήτων του ∆ηµοσίου για µακρά περίοδο (π.χ.

99 χρόνια) όπωςσυµβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Αγγλία), έτσι ώστε νακάνει εφικτήτην οικονοµική αξιοποίησητης δηµόσιας περιουσίας και να µην αποθαρρύνει τυχόν επενδύσεις σε ακίνητα του ∆ηµοσίου.

Οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου που αιφνιδίασαν για δεύτερη φορά µετά την Παρασκευή τα περισσότερα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, θεωρούνται αποτέλεσµα προφανώς καιτων έντονωνεσωκυβερνητικών αντιδράσεων αλλά και της αναταραχής στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΟ ΡΑΦΙ. Και έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούµενες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση µπροστά στο πολιτικό κόστος αποφάσισεάρον άρον να βάλει στο ράφι τα σχέδιά της για ταχεία αξιοποίηση της δηµόσιας γης προκειµένου να αντληθού νάµεσα κεφάλαια, τα οποία θα µπορο ύσαν να χρησιµοποιηθούν για τη χρηµατοδότηση τηςανάπτυξης και τον περιορισµό των ελλειµµάτων.

Παράλληλα πάντως, δεν διέφυγε της προσοχής κανενός ότι µε τη χθεσινή κάθετη παρέµβασή του ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αθροίζει στο ενεργητικό του µερικούς πόντους ακόµη, εµφανιζόµενος να βάζει ανυπέρβλητα εµπόδια στα σχέδια της τρόικας, ενώ απαντά έτσι και στην κριτική ότι η διακυβέρνηση της χώρας έχει περιέλθει στην αρµοδιότητα της τρόικας. Υποστηρίζεται ακόµη ότι και το θέµααυτό, δυνητικά, συνεισφέρει στον προβληµατισµό για τοκατά πόσον είναι πιθανές πρόωρες εκλογές το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Γιώργος: «Πάγια θέση µας είναι – και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιµήσει – ότι µιλάµε για αξιοποίηση, για ανάπτυξη και αποπληρωµή χρεών»

«Τέλος οι συνεντεύξεις της τρόικας»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

οι εκπροσωποι της τρόικας που επισκέπτονται την Αθήνα εφεξής θα κληθούν να µη δίνουν συνεντεύξεις Τύπου και να περιορίζονται σε µια ανακοίνωση. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι υπήρξαν χειρισµοί της τρόικας για τους οποίους η κυβέρνηση εκφράστηκε µε σαφέστατο τρόπο, είναι προφανές ότι το επικοινωνιακό µοντέλο, το οποίο χρησιµοποιήθηκε µέχρι τώρα, δεν µπορεί να συνεχιστεί». Και πρόσθεσε πως «τις αποφάσεις τις παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και είναι αποφάσεις που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Το περιεχόµενο αυτών των αποφάσεων δεν το καθορίζει κανένας άλλος, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση». Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε να εξασφαλιστούν 50 δισ. ευρώ στα επόµενα πέντε χρόνια, ο υπουργός Οικονοµικών είπε πως «είναι ένας στόχος που σηµατοδοτεί τη βούλησή µας να φύγουµε από µια λογική ότι οι προσαρµογές γίνονται µέσα από µειώσεις µισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, και να πάµε σε µια λογική που λέει ότι, µεσοπρόθεσµα, η χώρα χρειάζεται βαθιές τοµές, διαρθρωτικές αλλαγές και τολµηρές αποφάσεις για να ελέγξουµε το µεγαλύτερο πρόβληµά της, που είναι το ύψος του δηµόσιου χρέους».

Αναφερόµενος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονοµικών επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κατ’ αρχήν δεν αντιτίθεται σε ένα Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας. Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτηµα της επιµήκυνσης – για το οποίο είπε ότι υπάρχουν και προτάσεις πέραν των 11 ετών, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι είναι πλειοψηφούσες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ.
άνεξάρτητα από τις προσκλήσεις για διάλογο προς την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει σε υψηλά επίπεδα τους τόνους της αντιπαράθεσης µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.
Με αφορµή µάλιστα «πληροφορίες» περί πώλησης και ελληνικών νησιών για να βρεθούν τα 50 δισ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέµεινε ότι η κυβέρνησηδεν προτίθεται να πουλήσει δηµόσια γη σε κανέναν.

Αµεση ενηµέρωση από τον Παπακωνσταντίνου ζητούν οι βουλευτές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ, ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΆΣΙΕΣ στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της τρόικας και η εντύπωση πως η κυβέρνηση προτίθεται να εκποιήσει ένα µεγάλο κοµµάτι της δηµόσιας περιουσίας. Ετσι παρατηρήθηκε χθες µεγάλη... κινητικότητα µε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναλαµβάνουν πρωτοβουλία για σύγκληση του ΚΤΕ Οικονοµικών προκειµένου ο Γ. Παπακωνσταντίνου να τους ενηµερώσει.

Μάλιστα αρχικώς, αναφέρουν οι πληροφορίες, διακινήθηκε κείµενο µε υπογραφές από τέσσερις βουλευτές – τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Αµοιρίδη, Μιχάλη Κατρίνη και Θανάση Γικόνογλου – µε στόχο να συγκεντρωθούν υπογραφές και από άλλους δυσαρεστηµένους βουλευτές που επιθυµούσαν να δουν τον υπουργό Οικονοµικών να δίνει εξηγήσεις.

Η µίνι «ανταρσία» πάντως δεν κράτησε πολύ καθώς αναπτύχθηκαν παρασκηνιακές πρωτοβουλίες εντός Βουλής, ούτως ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Οι ίδιοι οι εµπλεκόµενοι, ωστόσο, διαψεύδουν ότι υπήρξε κείµενο µε υπογραφές και επιµένουν ότι απλώς επισκέφθηκαν στο γραφείο του τον γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχο, ζητώντας τη σύγκληση του ΚΤΕ παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου. Πάντως από τη ∆ευτέρα έγιναν πολλές τηλεφωνικές παρεµβάσεις προς τον κ. Εξαρχο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν αναλυτική ενηµέρωση για το θέµα µε τα 50 δισ. ευρώ και το επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο. Το φορτισµένο κλίµα που έχει δηµιουργηθεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα φάνηκε και από τις δηµόσιες παρεµβάσεις βουλευτών.

Ο Μίµης Ανδρουλάκης, µιλώντας στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής, σχολίασε: «∆εν πρέπει να ξεφεύγουµε από τη βάση πως το χρέος δεν µπορεί να πληρωθεί, γιατί όταν ξεφεύγουµε επινοούµε παραµύθια όπως τα 50 δισ.».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, µιλώντας στο Ράδιο 9, είπε: «Βρεθήκαµε πάρα πολλοί από εµάς σε ένα σοκ». Για αιφνιδιασµό µίλησε και ο Κώστας Γείτονας. Στον αντίποδα, ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. Στο ίδιο πνεύµα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι υπάρχουν «πολλά άχρηστα δηµόσια οικόπεδα» τα οποία µπορεί να αξιοποιηθούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
tanea.gr/
Read more...

Οι έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές θα γίνουν...


Με μόλις 175 ερευνητικές γεωτρήσεις σε σύνολο έκτασης 130.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις λιγότερο ερευνημένες περιοχές του κόσμου για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στη λεκάνη του Πρίνου, που έχει έκταση περίπου 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν γίνει 26 ερευνητικές γεωτρήσεις, και οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή συνεχίζονται.

Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει η κυβέρνηση, με τη δημιουργία και ενεργοποίηση Εθνικού Φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις σχετικού νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ


Read more...

Έκτακτη σύγκληση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλία για εκτόνωση της κρίσης


http://img.protothema.gr/061FC0DBCED1D38FE094986AB87755CA.jpg
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει την ερχόμενη Τρίτη τον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για το επικαιροποιημένο μνημόνιο και ειδικά για τις προθέσεις σχετικά με την πώληση ή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε κατόπιν πίεσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ετοίμαζαν κείμενο με υπογραφές για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, έπειτα από συνεννόηση με το γραμματέα της συμβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχο, και αφού ομάδα βουλευτών τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, εν είδει παραστάσεως, για το σκοπό αυτό, προγραμματίστηκε η συγκεκριμένη συνεδρίαση, για να εκτονωθεί και η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνονταν στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως έγραψε νωρίτερα την Τρίτη το protothema.gr, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και του «γενικού πωλητηρίου» που σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση στη δημόσια περιουσία. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδίως μέλη του κοινοβουλευτικού τομέα των οικονομικών εκφράζουν έντονη δυσφορία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και για την ελλιπή ενημέρωσή τους.

Τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους επτά δισ. ευρώ να γίνεται ξαφνικά και χωρίς καμία επίσημη προετοιμασία ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα 50 δισ. ευρώ. Θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πειστική επιχειρηματολογία για να προχωρήσει το όποιο σχέδιο.

Προειδοποιούν δε, ότι δεν θα περάσει καμία πολιτική χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των βουλευτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους βουλευτές που θεωρούν αναγκαία αυτή την ενημέρωση είναι οι Τόνια Αντωνίου, Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Αμοιρίδης κ.ά.

Read more...

Στην Βουλή το θέμα των υποβρυχίων

Μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος»


http://img.protothema.gr/5C9E0C21A05043052B3E8F59163E6606.jpg
Στη Βουλή πηγαίνει αύριο το θέμα των υποβρυχίων ύστερα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Κυριακής στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».

Θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις, από την αίσθηση που έχει προκαλέσει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ενημερώσει στις 11:30 το πρωί την Επιτροπή άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, σχετικά με το θέμα της αγοράς των δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, τα οποία δυστυχώς πληρώσαμε 50% ακριβότερα από τα πανομοιότυπα υποβρύχια που αγοράζει η Τουρκία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Βενιζέλος, προσπάθησε με δηλώσεις του να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά υποβρύχια παραπέμποντας στην ετυμηγορία του Συμβουλίου Άμυνας της 11ης Μαρτίου του 2010 ότι η τιμή των δύο υποβρυχίων ήταν απολύτως ικανοποιητική και συμφέρουσα.

Όπως όμως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου του 2010 ανώτερος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ότι η Ελλάδα αγοράζει τα υποβρύχια σε πολύ υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους Τούρκους.

Υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, τα μέλη του ΣΑΜ καλούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία-πλαίσιο (framework agreement) με τη γερμανική ThyssenKrupp για την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», αντί του εκσυγχρονισμού ισάριθμων παλαιότερων σκαφών.

Παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, τελικά το υποβρύχια μας κόστισαν 1 δισ. Ευρώ, την ώρα που η Τουρκία αγόρασε τα ίδια υποβρύχια από τους Γερμανούς σε τιμή 50% χαμηλότερη!

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.

Για όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει την επιτροπή, ότι όλα βαίνουν καλώς.

Read more...

Η απόσυρση έρχεται!

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση


http://img.protothema.gr/98D50001354840EF646CA33B0D4FB7D6.jpg

Η απόσυρση έρχεται! Και έρχεται για να τονώσει την …καθημαγμένη αγορά αυτοκινήτου αλλά και για να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του στόλου των Ι.Χ. της χώρας.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκδόθηκε σήμερα και αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ εκτιμάται ότι το αργότερο εντός δύο εβδομάδων, η διαδικασία θα έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η απόσυρση αφορά σε αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, η άδεια των οποίων έχει εκδοθεί έως 31-12-1998, τα οποία στη συνέχεια θα καταστραφούν και για αγορά νέου αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει έως τις 20-12-2011, μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία απόσυρσης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Α) Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής. Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να προσκομίζεται προς παράδοση, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.

Β) Το σύστημα ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο και χορηγείται από το σύστημα στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες.

Γ) Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε υπηρεσία μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.

Δ) Η παραπάνω υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής.

Ε) Το πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

ΣΤ) Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Για την παραλαβή καινούριου αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικών ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει σχετική εκχώρηση δικαιώματος απόσυρσης, υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το παραστατικό στο οποίο επισυνάπτονται η πράξη οριστικής διαγραφής καθώς και η βεβαίωσης καταβολής των τελών κυκλοφορίας

Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών κατατίθενται:

α. Αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου προκειμένου να το διαθέσουν στο δικαιούχο.

β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος για τη συμφωνία με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.

γ. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, ή του προσώπου στο οποίο έχει εκχωρηθεί η διαδικασία απόσυρσης.

Στην ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό

Επίσης, για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών. Σε ότι αφορά οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη "για την παράδοση του οχήματος σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η διαδικασία αυτή αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Σε ότι αφορά τις μειώσεις στις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων που έχει ο αγοραστής αυτές, σύμφωνα με την αγορά κυμαίνεται από 300 έως και 2800 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό.

Ειδικότερα για αυτοκίνητα μέχρι 900 κυβικά και εργοστασιακής αξίας έως 6.000 ευρώ, το όφελος θα είναι 300 ευρώ.

Από 901 - 1400 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 8.000 όφελος 960 ευρώ

Από 1401-1600 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 11.000 όφελος 1430 ευρώ

Από 1601-2000 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 14.000 όφελος έως 2800 ευρώ.
Read more...

«Στην τύχη έμπαιναν τα νούμερα για την οικονομία»

Καταπέλτης ο Φίλιππος Σαχινίδης για το Λογιστήριο του Κράτους



http://img.protothema.gr/275B50DEA4D10745F421982AE6F35DD8.jpg
Αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργούσε και κατέγραφε την πορεία της ελληνικής οικονομίας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τουλάχιστον για την περίοδο 2001 – 2010, έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αυτούσιο το επίμαχο σημείο των πρακτικών της επιτροπής όπου ο κ. Σαχινίδης καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονταν τα οικονομικά στοιχεία έχει ως εξής:

«Όλα τα νούμερα τα οποία παρήχθησαν για το ποιο ήταν το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης από το 2001 μέχρι και το 2010, ήταν νούμερα τα οποία μπαίνανε εντελώς τυχαία εκεί πέρα. Αν κάποιος από αυτούς οι οποίοι είχαν θέση ευθύνης στο Γενικό Λογιστήριο ή ήταν υπουργοί Οικονομικών, μπορεί να έρθει και να με διαψεύσει, να έρθει και να μου πει ότι ‘ναι, εμείς είχαμε επίσημα στοιχεία».

Τα συγκεκριμένα στοιχεία ενισχύουν την παλαιότερη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Μένει να αποδειχθεί αν η πρόθεση θα γίνει πράξη.

Read more...

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ: Διονύσης Βυθούλκας
(απο το: vima.gr)
Δικογραφία σε βάρος 53 ατόμων σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για υπόθεση πλαστογραφίας και κατάθεσης ψευδών πιστοποιητικών στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Αθηνών (Νότιου Τομέα)...
Από τους κατηγορούμενους οι 43 είναι ιδιώτες, με τα στοιχεία των οποίων εκδόθηκαν πλαστά έγγραφα - δικαιολογητικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για ανανέωση αδειών οδήγησης στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Οπως διαπιστώθηκε από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών, οι ενδιαφερόμενοι κατέφευγαν σε έναν 67χρονο, ο οποίος διατηρούσε γραφείο «διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων» και αναλάμβανε αντί 250 ευρώ την ανανέωση αδειών οδήγησης χρησιμοποιώντας όμως πλαστά δικαιολογητικά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν έγγραφα στα οποία «γιατροί» βεβαίωναν ότι οι οδηγοί ήταν καλά στην υγεία τους. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης αυτού του γραφείου είχε χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά και για την έκδοση της δικής του άδειας οδήγησης.

Τη μεταφορά των εγγράφων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας είχε αναλάβει ένας 68χρονος, ο οποίος λειτουργούσε ως μεσάζοντας. Επίσης στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα οκτώ νομαρχιακών υπαλλήλων του τμήματος αδειών οδήγησης, οι οποίοι παραλάμβαναν τα δικαιολογητικά χωρίς ωστόσο να ελέγχουν τη γνησιότητά τους.

Οι 43 ιδιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τα αδικήματα της πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ο 67χρονος και ο 68χρονος κατηγορούνται για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, ενώ οι οκτώ υπάλληλοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Πλαστά 44 διπλώματα

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα δικαιολογητικά είχαν χρησιμοποιηθεί σε 44 συνολικά φακέλους έκδοσης - ανανέωσης αδειών οδήγησης (42 άδειες οδήγησης και 2 ειδικές άδειες ταξί). Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις τα παράβολα είχαν εκδοθεί σε διαφορετικό όνομα από εκείνο για το οποίο είχαν κατατεθεί, ενώ είχε μπει η σφραγίδα του ιατρού πάνω στο όνομα που ανέγραφε το παράβολο, ώστε να μη διακρίνεται. Επίσης σε ορισμένους φακέλους στα παράβολα είχε γραφεί χειρόγραφα το όνομα του καταθέτη πάνω στο όνομα του εκδότη, ώστε να συγκαλύπτεται.

Σε έρευνα που έγινε στο γραφείο και στο αυτοκίνητο του 67χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πέντε ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας, μια ξύλινη σφραγίδα, οκτώ άδειες οδήγησης, φωτοτυπίες πιστοποιητικών υγείας, δύο τετράδια στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των πελατών και έσοδα - έξοδα για τα διπλώματα, τρεις φωτογραφίες και ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους 22,5 γραμμαρίων.

Read more...

Συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής εν όψει της επίσκεψης Παπανδρέου στη Θράκη

Στην ατζέντα και ο φράχτης στον Έβρο

Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει η διυπουργική
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει η διυπουργική (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Σε συνεδρίαση διυπουργικής Επιτροπής αναμένεται να προεδρεύσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της επίσκεψής του στη Θράκη την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση είναι το ζήτημα της μετανάστευσης και η τοποθέτησης του γνωστού φράκτη στον Έβρο.

Θα εξεταστεί επίσης και η πορεία της συνεργασίας με την Frontex.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 59 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ


Πενήντα εννέα περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος πρόκειται να καταργηθούν από το κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Η εν λόγω εξέλιξη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους φορείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες...

Το υποκατάστημα της Πάτμου είναι ένα από τα παραρτήματα που έχει μπει στη λίστα για κατάργηση. Ο δήμαρχος του νησιού, Γρηγόρης Στόικος, δηλώνει ότι αν αυτό συμβεί 1500 ασφαλισμένοι και 600 ασφαλισμένοι για προγράμματα του ΟΑΕΔ θα αναγκαστούν να μετακινούνται στη Λέρο για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Επισημαίνει δε, ότι ήδη εδώ και τρεις μήνες αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμη και για μια απλή εξέταση αίματος καθώς δεν υπάρχει μικροβιολόγος.
Αντίστοιχα οι κάτοικοι της Ιθάκης θα πρέπει να παίρνουν το πλοίο προκειμένου να μεταβούν στην Κεφαλλονιά καθώς το δικό τους υποκατάστημα ΙΚΑ είναι υπό κατάργηση. «Οι κάτοικοι της Ιθάκης πρέπει να κάνουν μια μέρα ταξίδι για να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους το ίδιο και οι άνεργοι για να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας. Είναι λογική αυτή;» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού Ιωάννης Κασιανός.
Ανάμεσα στις περιφερειακές υπηρεσίες που αποφασίστηκε η κατάργησή τους είναι το παράρτημα του ΙΚΑ στα Λιμενάρια της Θάσου και η συγχώνευσή του με το Παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιμένα της Θάσου. Επιπλέον, οι 3.500 ασφαλισμένοι της ευρύτερης περιοχής καθώς και οι επισκέπτες θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο υποκατάστημα του Λιμένα για να εξυπηρετούνται, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Αναστολή λειτουργίας προβλέπεται και για το τοπικό παράρτημα του ΙΚΑ που λειτουργεί στον δήμο Δεσκάτης, στον ένα από τους δύο δήμους του νομού Γρεβενών.
Read more...