Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Και ένστολοι, και αγανακτισμένοι!

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας


http://img.protothema.gr/9551AD4B545CFCC767CF26829FB34C5A.jpg
Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκατοντάδες ένστολοι.

Αυτή την ώρα είναι κλειστές οι Λ. Συγγρού προς κέντρο από το ύψος του Διάκου, η Λεωφ. Αμαλίας και η Σταδίου από το ύψος της Αιόλου.

Oι αγανακτισμένοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν βγει στους δρόμους με αφορμή το κύμα μειώσεων και περικοπών που έχει σαρώσει τον τελευταίο χρόνο όλες της υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Περικοπές μισθών και επιδομάτων και «ψαλίδι» σε λειτουργικές δαπάνες αναγκάζουν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να λειτουργούν με μπαλώματα... Περιπολικά σαραβαλάκια που δεν μπορούν να συντηρηθούν, παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός, θέσεις που αδειάζουν λόγω συνταξιοδότησης και δεν αναπληρώνονται, οδηγούν τις αστυνομικές υπηρεσίες στο κλείσιμο και τους πολίτες στην αναζήτηση προστασίας από ιδιωτικές εταιρίες!

Πρόκειται για παραδοχή των ίδιων των αστυνομικών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και επιδόματα, σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τους αφαιρεί από τα μηνιαία εισοδήματά τους από 350 έως 450 ευρώ.

Ανασφαλής αστυνομικός σημαίνει ανασφαλής πολίτης, τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, σε ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν σε πολίτες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές τονίζοντας πως όλες αυτές οι περικοπές, «στερούν το δικαίωμα ασφάλειας των πολιτών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του αστυνομικού, δημιουργούν δυσάρεστη κατάσταση αδυναμίας στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κάλεσμα της κοινωνίας, ανατρέπουν το πρόγραμμα ζωής των αστυνομικών, επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδό τους».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η μείωση μισθών και επιδομάτων που επιβλήθηκε πριν ένα χρόνο οδήγησε τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας σε κατάσταση φτώχειας.

Με τα νέα μέτρα οι αστυνομικοί βλέπουν ασφυκτικό περιορισμό των εσόδων τους: -12,6% στους μισθούς, -49,2% σε πενθήμερα και νυχτερινά, -28,6% στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Οι αστυνομικοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών ενός κειμένου με αποδέκτη κάθε φορέα και φυσικό πρόσωπο που εκ της ιδιότητάς του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του Αστυνομικού Οργανισμού, αλλά και των εργαζομένων του.

Τι ζητούν οι στρατιωτικοί

Δύο μέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία συνδικαλιστικών σωματείων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ενώσεις των στρατιωτικών εν ενεργεία, αλλά και των αποστράτων αξιωματικών, πραγματοποιούν σήμερα "συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο" στο Σύνταγμα!

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, που αυτοχαρακτηρίζεται "ως φορέας διαλόγου και έκφρασης", καλούνται τα μέλη και οι «εν ενεργεία» και «εν αποστρατεία» φίλοι του, με τις οικογένειές τους, "σε συνάντηση γνωριμίας, συζήτηση και περίπατο κάτω από τον περήφανο, ηλιόλουστο και καταγάλανο ουρανό της Αθήνας, την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011. Ως τόπος συνάντησης ορίζεται η έξοδος του σταθμού ΜΕΤΡΟ στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» και ώρα συνάντησης το διάστημα από 15.30΄ έως 17.00΄, αμέσως μετά τη λήξη των εργάσιμου ωραρίου. Ο περίπατος καθορίζεται ως εξής: έξοδος μετρό «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», κατεύθυνση προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Στήλες Ολυμπίου Διός, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου και πλατεία Κολοκοτρώνη. Καθόλη τη διάρκεια του περιπάτου θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε μεταξύ μας και μόνο, χωρίς δηλώσεις σε τρίτους, να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις οικογένειές μας και να συσφίξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας, ως περήφανοι Έλληνες στρατιωτικοί. Παρακαλούμε για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σας".

Η "to know us better" συγκέντρωση των στρατιωτικών -η οποία συμπίπτει χρονικά με τη διαδήλωση των αστυνομικών, δημιουργώντας υπόνοιες ότι πρόκειται για μια προσπάθεια από κοινού διαμαρτυρίας των αξιωματικών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων- αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των "συνδικαλιζομένων" στελεχών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας με τον υπουργό Αμυνας.

Κι αυτό διότι πριν από μόλις δύο 24ωρα, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης από το βήμα της Βουλής κατήγγειλε ως επικίνδυνη και αντιδημοκρατική την κίνηση μιας συνδικαλιστικής ένωσης των αποστράτων να καλέσουν τους εν ενεργεία αξιωματικούς "σε υπηρεσιακή εγρήγορση και ετοιμότητα για να αποκρούσουν την πολιτική της κυβέρνησης".
Read more...

Το «σκληρό περίβλημα» της νέας βοήθειας

Σύνοδος Κορυφής: Ποιους όρους βάζουν οι Ευρωπαίοι για να μας στηρίξουν


http://img.protothema.gr/67D73E615741BC0D6D9D9D00812852B0.jpg

Αντιμέτωπος με ένα περιβάλλον άκρως ... προβληματισμένο βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε σειρά επαφών και κατ΄ιδίαν συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ουσιαστικά άκουσε τα όσα θα διαμειφθούν στο επίσημο δείπνο με το οποίο παραδοσιακά κλείνει τις εργασίες της η πρώτη ημέρα της Συνόδου. Ένα δείπνο στο οποίο και επί της ουσίας θα ληφθούν (;) οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, για την περιβόητη πια διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις για την άμεση έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενόψει και της απόφασης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου "πακέτου" βοήθειας προς τη χώρα μας, ενώ είναι ενδεικτικό πως το πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδιδε από το μεσημέρι πληροφορίες για την έκδοση κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα επαναλαμβάνουν την έκκληση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – όπως διατυπώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup – προς την Ελλάδα για την άμεση έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την επίδειξη εθνικής συναίνεσης.

Εκείνο που φαίνεται πως θα αποτυπωθεί είτε στην κοινή δήλωση των αρχηγών, είτε – με λιγότερο “κομψό” τρόπο – στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, είναι η απαίτηση των εταίρων και πιστωτών μας να επιβληθούν ιδιαίτερα σκληροί όροι για την έγκριση του του νέου «πακέτου» βοήθειας προς την Ελλάδα, που σχεδιάζεται ώστε να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για την επόμενη τριετία τουλάχιστον!

Με βάση πληροφορίες από αξιωματούχους των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswire, το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Κυρώσεις που ενδεχομένως θα φτάνουν και στην πλήρη και άμεση απόσυρση της χρηματοδότησης που θα εγκριθεί! Πάντα σύμφωνα με αυτές τις πηγές, στο συνοδευτικό κείμενο της έγκρισης της βοήθειας θα αναγράφεται σαφώς πως “εάν η Ελλάδα δεν μειώσει τις δαπάνες της και δεν προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως έχει συμφωνηθεί, η ροή των κεφαλαίων θα διακοπεί”.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την οριστικοποίηση μιας βοήθειας ύψους 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα. Υπό την αίρεση βέβαια πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών στις πρωτεύουσες Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας θα δώσουν αποτέλεσμα ...

Σε κάθε περίπτωση, εάν κρίνει κανείς από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής, το ζητούμενο όλων είναι να “βρεθεί ένα παράθυρο ελπίδας για την Ελλάδα”. Γιατί όπως είπε ο νέος Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κοέλιο, προσερχόμενος στη Σύνοδο, η “εναλλακτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι ζοφερή”...
Read more...

«Βελούδινα» χαράτσια - Τα τελικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου παρουσίασε ο Βενιζέλος


newpost.gr
«Βελούδινα» χαράτσια - Τα τελικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου παρουσίασε ο Βενιζέλος
Στα 8.000 ευρώ κατεβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ εξισώνεται ο φόρος του πετρελαίου κίνησης με αυτόν της θέρμανσης, είναι μερικά από τα μέτρα που μεσοπρόθεσμου που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις συναντήσεις που είχε με την τρόικα.


Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι από το αφορολόγητο όριο θα εξαιρεθούν οι νέοι κάτω των 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με Αναπηρία.

Σε ό,τι αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, αυτό θα ισχυει μόνο για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα στα νοικοκυριά θα εφαρμοστεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι κλιμακωτή και θα κυμανθεί από 1% έως 5, αναλόγως εισοδήματος.

Μέχρι τα 20.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 1%, από 20 μέχρι 50.000 ευρώ η εισφορά θα ανέβει στο 2%, από 50 μέχρι 100.000 ευρώ η εισφορά διαμορφώνεται στο 3%, στο 4% θα είναι το ποσοστό της εισφοράς για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω.

Αίσθηση προκάλεσε η τελευταία βαθμίδα, αφού το 5% θα ανήκει στους βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες.

Τέλος, όσον αφορά το ατομικό αφορολόγητο στα ακίνητα, αυτό θα εφαρμοστεί στην αξία των 200.000 ευρώ.

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, πρσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και έκτακτα και δεν αφορούν τη συνολική οικονομική και φορολογική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει και δεύτερο παράλληλο σχέδιο, το οποίο θα καταρτίσει την «επόμενη ημέρα» μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου που θα περιλαμβάνει δίκαια μέτρα για όλους.

Read more...

Σαμαράς: «Tο μείγμα πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μας βυθίζει στην ύφεση»


newpost.gr
Σαμαράς: «Tο μείγμα πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μας βυθίζει στην ύφεση»
«Υποστηρίζω πλήρως την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα όμως το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσθέτει φόρους σε μια οικονομία που βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος, πριν από λίγη ώρα, στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από όλα τα οικονομικά μεγέθη. Απαιτούνται διαρθρωτικές δράσεις, για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων. Θα συζητήσω αυτά τα θέματα με τους συναδέλφους μου».
Read more...

Ελληνικό σενάριο πτώχευσης στο νέο «stress test» των τραπεζών!

Αποκάλυψη-σοκ από τους Financial Times Deutschland


http://img.protothema.gr/D08836472DA3180A61A6224F7ACC16EF.jpg
Το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.

Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.

"Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο" δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Louis Maglanoc, αναλυτής της Unicredit, προσθέτοντας ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.

Read more...

«Ηλεκτρισμένες» διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Παρά τη αισιοδοξία για την έκβασή τους...


http://img.protothema.gr/35A80D8DA649AE1D92A85D09D3E53D3F.jpg

Δεν μεταβαίνει τελικά στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να μείνει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το πρωί της Πέμπτης συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές). Νέα συνάντηση θα υπάρξει το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή στη Βουλή, παρουσία του κ. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, «ηλεκτρισμό» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος (για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης), για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει για πρώτη φορά μία πρόβλεψη στο γενικότερο σχήμα -που έχει γίνει σαφές ότι θα περάσει, διότι προέρχεται και από δηλώσεις της άλλης πλευράς- ότι ένα σκέλος της χρηματοδότησης της χώρας θα αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις δηλαδή, και έχει προταθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Στο βαθμό λοιπόν που εμείς εγκαίρως είμαστε εντάξει με το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουν εγκριθεί και τα πρώτα χρηματοδοτικά βήματα στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης της χώρας».

Ερωτηθείς αν «βγαίνει» το Μεσοπρόθεσμο, είπε: «Κάνει το υπουργείο Οικονομικών μία πρόβλεψη. Η πρόβλεψη αυτή στερείται της εξής βασικής πληροφορίας -για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία- ποιο θα είναι το σχήμα; Το σχήμα, το οποίο θα διαμορφωθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και άλλων χωρών ενδεχομένως, αυτό ακριβώς το θέμα συζητείται τώρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση».

Το βασικό θέμα που συγκεντρώνει τις ενστάσεις της Τρόικας αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε: «Η μείζων ένσταση είναι αυτή με τις εγγυήσεις, αλλά αυτό είναι μια μάχη την οποία θα δώσει ο πρωθυπουργός και εκτός Ελλάδας σήμερα και το άλλο είναι με ποιόν αξιόπιστο τρόπο θα μπορούμε να πετυχαίνουμε τις επιδόσεις που θέλουμε και από την άλλη πλευρά να μην έχουμε περαιτέρω οχλήσεις στο βαθμό που συμβαίνει αυτό. Η έννοια των μέτρων ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος έχει τεράστια σημασία. Δηλαδή, εμείς θα κάνουμε ένα φορολογικό νόμο για να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν θα είναι το μόνο μέτρο αυτό, αλλά θα γίνει κι αυτό το φθινόπωρο. Αν αυτό μου φέρει εμένα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί να πρέπει να είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε ορισμένες πράξεις τις οποίες δεν τις θέλω και τις έχω βάλει στη σύμβαση γιατί τις απαιτούν οι αντισυμβαλλόμενοι;».

Read more...

ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΑΠΟ 180 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές προκειμένου, όπως είπε, «να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό». Σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «είναι πασιφανές ότι η ...
ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φοβούνται πολύ την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου». Κατά τον κ. Καρατζαφέρη το θέμα δεν είναι «πότε θα ψηφιστεί, αλλά με ποια πλειοψηφία θα ψηφιστεί». Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του Μνημονίου ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι εγείρονται ερωτήματα, ενώ παρέπεμψε στην απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο με ψήφους 7-6 αθώωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Read more...

Βρήκαν «κρυφή αποθήκη» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο...



«Κρυφές αποθήκες» στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνα εντόπισε το υπουργείο Υγείας, με υλικό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέδρος έστειλε πριν από λίγο μήνυμα σε... όλους τους διοικητές της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως «το πάρτι με τα υλικά τελείωσε».

«Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες και κάποιοι άλλοι να μην συμμορφώνονται. Η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση σε συνδικαλιστές, οι οποίοι έκαναν τους τελευταίους μήνες λόγο για ελλείψεις υλικών, ενώ στην ουσία οι αποθήκες αρκετών νοσοκομείων είναι γεμάτες με υλικά που κοστίζουν… χρυσό».

Την αποκάλυψη έκανε ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Άρης Μουσιώνης, διευκρινίζοντας ότι ενώ στις 25η Μαΐου το Ιπποκράτειο είχε υλικά 1 εκ. ευρώ, για την εύρυθμη λειτουργία του χρειαζόταν υλικά μόλις 200.000 ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μουσιώνης οι γιατροί έκαναν χρήση των υλικών κατά το δοκούν, με τις εταιρείες να μετατρέπουν τα ελληνικά νοσοκομεία σε αποθήκες τους.

Διευκρινίζεται πως τα υλικά αυτά δεν είχαν προπληρωθεί, αλλά αποτελούσαν παρακαταθήκες, άρα ο λογαριασμός πληρωνόταν μετά χρήση τους.
TANEA



Read more...

«Μας στέλνετε ανακριβή στοιχεία!»

«Βολές» Διαμαντοπουλου για τους διευθυντές σχολείων


http://img.protothema.gr/C3E6AABB5A819F8051CDCE17B57558D7.jpg
Απολύτως ανακριβή στοιχεία και δεδομένα των σχολικών μονάδων αποστέλλει στο γραφείο εκπαίδευσης η πλειονότητα των διευθυντών σχολείων, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σε σχετική ανακοίνωσή του. Η ανακρίβεια συνίσταται στον αριθμό μαθητών, τμημάτων, βαθμό κάλυψης του ωραρίου των εκπαιδευτικών κλπ.

''Το φαινόμενο'' αναφέρει το υπουργείο, ''έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου να λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενη σε ανακριβή στοιχεία. Η έλλειψη αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία συμβάλλει σημαντικά στη διασπάθιση των διαθέσιμων για την παιδεία πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων)".

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει σειρά θεμάτων από τη σχολική καθημερινότητα, που θα χρησιμεύσουν στους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων. Μεταξύ άλλων επισημαίνει: "Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν διοικητικά αυτόνομα από τα δημοτικά σχολεία στα οποία «φιλοξενούνται». Η ηγεσία του υπουργείου προβληματίζεται να προχωρήσει στην διοικητική ενσωμάτωση των νηπιαγωγείων στα δημοτικά σχολεία και με σχετική εγκύκλιο, σας ζητά να προτείνετε ή όχι τη διοικητική ενσωμάτωση των νηπιαγωγείων στα δημοτικά σχολεία".

Ιδιαίτερα τονίζει προς τους διευθυντές: "Σας καταγγέλλεται από γονείς μαθητών που φοιτούν στο σχολείο σας ότι κατά την ώρα της Φυσικής Αγωγής δεν γίνεται μάθημα και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής επιτρέπει στους μαθητές να κάνουν ό,τι θέλουν, να πάρουν μπάλα, να συζητούν, να τρώνε ή να κάνουν βόλτες".

Όπως τονίζει το υπουργείο προς τους διευθυντές, σε έρευνα που διεξήχθη στο σχολείο σας διαπιστώθηκε ότι κατά την τελευταία τριετία δεν παρουσίασε ένδειξη ανανέωσης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν είχε αναληφθεί κανένα νέο πρόγραμμα, π.χ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε εισαγωγή καινοτομιών στο σχολείο, αν και λειτουργεί «μια χαρά», όπως διαβεβαιώνουν οι εκπαιδευτικοί. Κεντρικά ζητήματα στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ήταν η πειθαρχία των μαθητών, οι μέτριες επιδόσεις τους και η καθαριότητα στο σχολείο. O νέος διευθυντής της σχολικής μονάδας διαπίστωσε ότι το σχολείο του έχει εισαγάγει νέα προγράμματα π.χ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Μουσειακής Αγωγής μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως, διαπίστωσε ότι η επικοινωνία με τους γονείς και με την ευρύτερη κοινότητα ήταν αποσπασματική και χωρίς προγραμματισμό. Αυτό το κατάλαβε στις πρώτες επαφές με τους σύλλογο γονέων, ο οποίος του παραπονέθηκε ότι τα παιδιά είναι αποκομμένα και ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αδιάφοροι ως προς τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών και ότι τίποτε καινούριο δεν γίνεται στο σχολείο.

Ιδιαίτερη αναφορά προς τους διευθυντές γίνεται για τα περιστατικά βανδαλισμών: "O νέος διευθυντής της σχολικής μονάδας διαπίστωσε ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βανδαλισμού σε βάρος της σχολικής περιουσίας και του διδακτηρίου, την ώρα που το σχολείο δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Σε σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κατάλαβε ότι υπεύθυνοι δεν είναι μαθητές αλλά «εξωσχολικοί». Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι χρόνια τώρα προσπαθούν να πείσουν για να τοποθετηθούν συστήματα ασφαλείας και περίφραξης στα σχολεία, αλλά κανείς δε συμφωνεί γιατί το κόστος είναι υπερβολικό και πέραν των δυνατοτήτων των σχολικών επιτροπών".

Το υπουργείο απευθυνόμενο στους διευθυντές, αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα μία σχολική κοινότητα. Και προσθέτει: "Η διεθνής εκπαιδευτική έρευνα δείχνει ότι η εμπιστοσύνη και η αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού, των μαθητών και της διεύθυνσης είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να μπορεί ο διευθυντής με άνεση να προωθεί ένα σύστημα συμμετοχικής ηγεσίας και δημοκρατικού πλουραλισμού στο σχολείο. Όμως, για να δημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη απαιτούνται ικανότητες διάγνωσης και κατοχής συναισθηματικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας από μέρους του διευθυντή, καθώς επίσης και μια βασική ικανότητα να συνδέει την εξουσία που του δίνει η θέση του με την προσωπικότητά του".

Το υπουργείο Παιδείας περιέγραψε λεπτομερώς περιπτώσεις καθημερινότητας στα σχολεία, δίδοντας και ενδεικτικές απαντήσεις, που έχουν στόχο να διαμορφώσουν το πλαίσιο σκέψης και προβληματισμού. Τα μέλη του Συμβουλίου επιλογής έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και άλλες ερωτήσεις πέραν των ενδεικτικών. Η καινοτομία αυτή αποσκοπεί στην επιλογή των καλύτερων στελεχών εκπαίδευσης, όπως τονίζει το υπουργείο, στο πλαίσιο της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που διέπει αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Δικογραφία 93.000 σελίδων! Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες, αίτημα δίωξης σε πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ

http://static.doldigital.net/webstatic/C26E367C6719954E6ECD51CB5A3E778D.jpgΑθήνα
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στο θέμα των στημένων αγώνων και την Πέμπτη οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα οι δέκα που συνελήφθησαν την Τετάρτη. Πλήθος διώξεων κατά του Αχιλλέα Μπέου. Όπως αναφέρει την Πέμπτη το tovima.gr, εμπλεκόμενοι είναι ένας διεθνής ποδοσφαιριστής και ένας πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ, για τον οποίο έχει κατατεθεί αίτημα δίωξης! Ακόμη μέσω του κοριού της ΕΥΠ «πιάστηκε» εν ενεργεία μπασκετμπολίστας να συνομιλεί για απαγορευμένες ουσίες με έναν εκ των δέκα συλληφθέντων!
Σύμφωνα με το tovima.gr, ο μεγαλοπαράγοντας φέρεται να συζητά με έναν πρώην πρόεδρο επίσημης αρχής του ποδοσφαίρου για την «προστασία» διαιτητή που σφύριξε σε μεγάλο ντέρμπι. Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος επίσημης αρχής κατηγορείται για σειρά στημένων αγώνων! Επίσης, διεθνής ποδοσφαιριστής φέρεται να στοιχηματίζει μεγάλα ποσά σε αγώνες αλλά και να σχετίζεται με ύποπτα στοιχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία φτάνει τις 93.000 σελίδες!

Διαβάστε: Πλήθος διώξεων κατά του Αχιλλέα Μπέου


Στον εισαγγελέα με χειροπέδες...

Λίγο μετά της 12:00 και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, τζιπ, περιπολικά, συνοδευτικά και συμβατικά με σειρήνες έφτασαν στην Ευελπίδων για να οδηγήσουν τους συλληφθέντες στον εισαγγελέα.

Πρώτος κατέβηκε από το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Αχιλλέας Μπέος, με χειροπέδες και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που περίμεναν, είπε: «Άλλη μια φούσκα του ΠΑΣΟΚ».

Ακολούθησε ο Γιώργος Τσακογιάννης, επίσης με χειροπέδες, ο οποίος επεσήμανε: «Είναι μια μαλ…του Κούγια. Συγχαρητήρια σε όσους ακούτε τον Κούγια, θα πάτε μπροστά».

Από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, κάποιοι είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους, άλλοι σκυμμένα κεφάλια και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Αίτημα δίωξης για πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ. Παπανδρέου έχει καταθέσει αίτημα δίωξης προέδρου μεγάλης ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας, η οποία ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς ο συγκεκριμένος δεν θεωρείται μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

«Έχουμε ζητήσει τον φάκελο με τα 'στημένα'» τόνισε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας

Τον φάκελο με την υπόθεση των στημένων αγώνων τόνισε ότι έχει ζητήσει ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Μανώλης Αντωνακάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι προβλέπεται μέχρι και υποβιβασμός των ομάδων.

Αναλυτικά όσα είπε στον «NovaΣΠΟΡ FM 94,6»:

Για τις αρμοδιότητες του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα: «Το αθλητικό κομμάτι για το οποίο είμαστε αρμόδιοι είναι η απόδοση και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών στους διαφόρους αξιωματούχους στις ΠΑΕ ή σε οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη.

Η κ. Παπανδρέου έκανε μία πολύ καλή έρευνα και περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε ζητήσει όλο το φάκελο και θα δούμε ποιοι εμπλέκονται και τι περιθώρια έχουμε από πλευράς παραγραφής για να επέμβουμε. Θα δούμε όταν πάρουμε το φάκελο ποια αδικήματα εμπίπτουν εντός της τριετίας, που από ό,τι άκουσα εμπίπτουν όλα».

Για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων: «Για όλα τα αδικήματα υπάρχει χρόνος παραγραφής. Αυτή τη στιγμή είναι για ένα μήνα. Μόνο για ορισμένα άλλα αδικήματα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια παραγραφής. Αν πρόκειται για αδικήματα, όπως το προκείμενο που υπολογίζω πως αφορά παράνομο στοιχηματισμό, τότε η παραγραφή ειδικά αυτού του αδικήματος πάει λίγο μακριά, στα τρία έτη. Το λέει η διάταξη του άρθρου 28 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ ότι αυτά τα αδικήματα παραγράφονται μόνο τρία έτη μετά την τέλεσή τους. Αυτό αφορά το πειθαρχικό μέρος της ιστορίας. Στο ποινικό υπάρχουν μεγαλύτεροι χρόνοι παραγραφής, 10 ή ακόμη και 15 έτη».

Για τις ποινές που προβλέπονται για παράγοντες και ομάδες: «Για το στοίχημα προβλέπονται ποινές, από χρηματικές ποινές 20 έως 60 χιλ. ευρώ, μέχρι απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αθλητικούς χώρους. Αν στο στοίχημα εμπλέκεται ομάδα ή αξιωματούχος ομάδας, οι ποινές δεκαπλασιάζονται και η ομάδα, αν κριθεί υπεύθυνη, τιμωρείται με υποβιβασμό».

Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής: «Από τώρα και στο εξής, στο ποινικό μέρος, θα πρέπει να μεταβιβαστεί η έρευνα σε κάποιον τακτικό ανακριτή, ώστε να αρχίσουν οι κλήσεις σε απολογία, οι εξετάσεις των μαρτύρων και να γίνει η συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακρίβεια για το χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαρτύρων, τον αριθμό των κατηγορουμένων, τη δυσχέρεια συλλογής στοιχείων κλπ. Υπάρχει μία χρονοβόρα διαδικασία».


«Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

Οι ενδείξεις συμμετοχής των δέκα συλληφθέντων σε κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης χαρακτηρίστηκαν σοβαρότατες από εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θανάση Κοκκαλάκη, ο οποίος προσέθεσε ότι «εμπλέκονται περίπου άλλοι 70 που δεν ανήκουν στο… σκληρό πυρήνα και ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε συλλήψεις, διότι δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στην αυτόφωρη διαδικασία, όπως έγινε με τους 10».

Αναλυτικά, ο κ. Κοκκαλάκης είπε στο «NovaΣΠΟΡ FM 94,6»:

«Είναι, περίπου, άλλοι 70 αυτοί που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για συναφή αδικήματα με την πρωτογενή οργάνωση! Έχουμε δηλαδή κι εδώ διεξαγωγή παράνομων στοιχημάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ωστόσο, δεν ανήκουν στο… σκληρό πυρήνα και ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε συλλήψεις, διότι δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να εισαχθούν στην αυτόφωρη διαδικασία, όπως έγινε με τους 10. Η έρευνα, όμως, συνεχίζεται», δήλωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα, την όλη επιχείρηση, συλλαμβάνοντας, αρχικά, τους 9 και στη συνέχεια άλλον έναν, χωρίς κανένα πρόβλημα και αναίμακτα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και το καθήκον μας. Είναι σοβαρότατες οι ενδείξεις συμμετοχής, τουλάχιστον, των 10, στην υπόθεση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, αλλά το βλέπουμε αυτό… Εμείς συνεχίζουμε την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας και συλλέγουμε προανακριτικό υλικό. Ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες συλλήψεις ή και ονόματα»!

Για τον… σούπερ κοριό, σημείωσε: «Οι Αρχές χρησιμοποιούν ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τα τεχνικά μέσα βοηθούν το έργο της Αστυνομίας».

Όσο για το… πόσο τρέχει αυτή η ιστορία, είπε: «Η ιστορία αυτή τρέχει αρκετό καιρό, αλλά από τους εισαγγελείς. Εμείς, μόλις χθες (σ.σ. Τετάρτη) το πήραμε σαν παραγγελία το προανακριτικό υλικό και ξεκινήσαμε την επιχείρηση. Στις έρευνες βρέθηκαν πάρα πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και πολλά κουπόνια στοιχήματος. Το αν είναι κερδισμένα ή όχι, θα φανεί από την έρευνα. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής…».


«Ύποπτος φυγής ο Μπέος» δήλωσε ο συνήγορός του

Ο συνήγορος του Αχιλλέα Μπέου, Νίκος Κακκαβάς, μιλώντας στον «Sentra 103,3» για τη σύλληψη του προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης του κρίθηκε ύποπτος φυγής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την υπόθεση: «Καταρχήν είναι μια υπόθεση που αφορά βαρύτατες πράξεις, ο πυρήνας των κατηγοριών αφορά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που συνδέεται με συγκεκριμένες πράξεις απάτης και εκβίασης και κάποιες άλλες περιφερειακές, όπως δωροδοκία σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, παράνομο στοίχημα και βέβαια ξέπλυμα χρήματος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Αυτό είναι το φάσμα κατηγοριών που αντιμετωπίζουν όλοι που θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον του κ. Εισαγγελέα.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Αχιλλέας Μπέος. Το αποκάλυψα χθες γιατί το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας είναι υποκριτικό αφού σήμερα με την προσαγωγή θα υπήρχαν όλα τα κανάλια».

Για το περιεχόμενο της δικογραφίας: «Για το περιεχόμενο δεν μπορώ να είμαι πολύ σαφής γιατί τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να λάβουμε γνώση μιας δικογραφίας που είναι χιλιάδες σελίδες. Αυτό που ετέθη υπόψιν μου ήταν η πορισματική έκθεση της αντιεισαγγελέως κ. Παπανδρέου που ουσιαστικά έκανε όλη την προκαταρκτική έρευνα για το θέμα.

Σαν κρίσιμα αποδεικτικά μέσα ελήφθησαν οι καταγραφές τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων και άλλα στοιχεία όπως η περίφημη έκθεση αγώνων της UEFA και οι καταθέσεις των αξιωματούχων της. Αυτά τα στοιχεία κατά την κρίση της θα πρέπει να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη, που ήδη ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην ασφάλεια και βάσει αυτών των κατηγοριών συνελήφθησαν. Αυτό είναι το περιεχόμενο. Ειδικότερα θα έχουμε εικόνα όταν λάβουμε πλήρη γνώση της δικογραφίας».

Για τη στάση του Αχιλλέα Μπέου: «Χθες απολογούμενος ο κ. Μπέος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και επιφυλάχθηκε να απαντήσει και να τις αντικρούσει λεπτομερέστατα μία προς μία όταν έχει στο υλικό του όλα τα στοιχεία της δικογραφίας».

Για το ότι έλεγε τη Δευτέρα (σ.σ. στην κόντρα με τον Κούγια) ότι «εδώ είμαι, πίνω καφέ, ελάτε να με συλλάβετε): «Και έτσι έγινε ουσιαστικά η υπόθεση. Έγινε έρευνα στο σπίτι του στη Σαρωνίδα και προσήχθη στην ασφάλεια και μετά από κάποιες ώρες έγινε η σύλληψή του.

Αυτό που δυσχεραίνει το υπερασπιστικό μας έργο είναι ότι στην περίπτωσή μας, ενώ πρόκειται για μια τεράστια δικογραφία, έχει ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου. Άρα χρονικά όλες οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμούς αυτόφωρου και θα είναι δύσκολο να παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος για να λάβουμε γνώση της ογκωδέστατης δικογραφίας και να ασκήσουμε τα υπερασπιστικά μας δικαιώματα.

Επειδή πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα της εκπροσώπησης σε όλη την έκτασή του, πιστεύω θα μας παρασχεθεί το χρονικό δικαίωμα από τον κ. ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση.

Είναι ένα πρόβλημα και εδώ ακολουθήθηκε μια δικονομική καινοτομία ότι ο πελάτης μου είναι ύποπτος φυγής και ήρθε η διαδικασία του αυτόφωρου και επετεύχθη η σύλληψή του. Φέρεται ότι η δράση των προσώπων αυτών εξακολουθεί και σήμερα.

Τώρα το πώς μπορεί να γίνει αυτό σε πρωτάθλημα που δεν υπάρχει, ενώ όλα έχουν ανασταλεί, είναι ένα ζήτημα και αυτό».

Για το τι μπορεί περισσότερο να πει επί των κατηγοριών: «Αν είχα μεγαλύτερη γνώση της δικογραφίας θα μπορούσα να μιλήσω και εγώ. Αντικειμενικά έχω δυσκολία. Το δεδομένο είναι ότι θα έχουμε σε λίγο την προσαγωγή στον εισαγγελέα. Εκεί οι κατηγορίες θα γίνουν ακόμα πιο συγκεκριμένες και μετά θα μεταβούν στον ανακριτή που θα ανατεθεί η υπόθεση».



Διαβάστε το ρεπορτάζ της Τετάρτης, οπότε και ξεκίνησε η επιχείρηση «σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω!»

«Άδειασε» Πακακωνσταντίνου ο Βενιζέλος στη Βουλή


http://img.protothema.gr/8587136FA967F09CC2FE216998BD3B3D.jpg

Η αύξηση κατά 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο έως το 2013 να υπάρχει εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης, περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο συζητείται αυτήν την ώρα στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο.

Παράλληλα, το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ και θα εξαιρούνται ΑΜΕΑ, άνεργοι νέοι έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, για τους οποίους θα ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα, θα υπάρξει έκτακτη εισφορά 5% σε πολύ υψηλά εισοδήματα.

Διατηρείται το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ κατ' άτομο για την ακίνητη περιουσία, ενώ δεν θα μπεί το τέλος "1 ευρώ ανά τετραγωνικό" στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομικών, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: «Αυτά βρήκα και προσπαθώ να τα συμμαζέψω. Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα και στο Eurogroup ήταν έξω φρενών».

Παράλληλα, ζήτησε να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και, ως... αντάλλαγμα, υποσχέθηκε να κάνει αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ως προς το δικαιότερο.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να χαρακτήρισε το κλίμα "ζοφερό" και αναρωτήθηκε "αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει το μισό δώρο του Πάσχα".

Η όλη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου επικεντρώνεται στο πώς θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα, αλλά με μέτρα που θα διατηρούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την ψήφιση του οποίου οι δανειστές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, για να χορηγηθεί η 5η δόση του δανείου.

Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε «να μην υπογράφει μόνος του ο υπουργός Οικονομικών. Δεν ξέρουμε που πάμε, δεν υπάρχει ορίζοντας... Δεν γίνεται να δίνουμε 23 δισ. σε τόκους».

Ακόμη, ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε: «Όλο για φόρους μας μιλάτε. Πότε θα κλείσετε τους δεκάδες παρασιτικούς οργανισμούς, που τα στελέχη τους παίρνουν 6.000 ευρώ το μήνα;».

Η κα. Γιαννακά τόνισε, απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο: «Καλώς ήρθατε στη χειρότερη δουλειά του κόσμου, στον πιο δύσκολο ΚΤΕ της Βουλής». «Δεν αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα τη φοροδιαφυγή, δεν μειώσαμε μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών ΔΕΚΟ και ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσει» ανέφερε επίσης.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε: «Πώς να υπάρχει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλίσει τη συμφωνία με την Τρόικα και δεν είχε γίνει τίποτα;».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μίλησε για «μηδενική πίστωση χρόνου από πλευράς των δανειστών μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνεται μόνο η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και όχι τι θα πωληθεί σε κάθε περίπτωση. Αυτό θα γίνει αργότερα, οπότε η κάθε σύμβαση πώλησης θα πάει για ψήφιση στη Βουλή.
Read more...

Μείωση αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά 5% για τα υψηλά εισοδήματα

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, ο συντελεστής 5% για την έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι μεταξύ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που πρότεινε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

Η τρόικα έχει ζητήσει την διευθέτηση μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί παρεμβάσεις που θα καλύψουν αυτή την διαφορά. Ειδικότερα, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 6,5 δισ. που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ισοδύναμα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθούν 3,8 δισ. περίπου επιπλέον.

Υπενθυμίζεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμφωνήθηκε με τη τρόικα πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και οι αλλαγές που ακολούθησαν δεν έτυχαν της έγκρισης των στελεχών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης που είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να εισπράξει μέσα στο 2011 περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Έτσι, είχε δεσμευθεί πως θα προχωρούσε σε μείωση φοροαπαλλαγών και στην θέσπιση έκτακτης εισφοράς με στόχο να εισπράξει 2,45 δισ. ευρώ. Η έκτακτη αυτή εισφορά που θα επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα το πρωί της Πέμπτης, πριν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, υπήρξε μία κατ' αρχήν συμφωνία στο πακέτο των μέτρων που είναι περίπου στο πλαίσιο των αρχικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί ξανά στις 3 το μεσημέρι με τους ελεγκτές και εκτιμάται ότι δεν θα μεταβεί τελικώς σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς προέχει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η τελική συμφωνία με την τρόικα.

Η ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Βενιζέλο θα γίνει στις 5 το απόγευμα.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στο ΚΤΕ Οικονομικών είναι:

  • Έκτακτη εισφορά 5% στα «πολύ υψηλά εισοδήματα» και τα εισοδήματα των αιρετών στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ο συντελεστής 5% θα επιβληθεί στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 1% έως 20.000 ευρώ, 2% έως τα 50.000 και 3% πάνω από τα 50.000. Αφού θα μειωθεί το αφορολόγητο, εκτιμάται ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα κάτω από 100.000 ευρώ.
  • Θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την έδρα και άλλα κριτήρια. Το τέλος εκτιμάται ότι θα είναι 100-300 ευρώ ανά ΑΦΜ, ενώ μάλλον θα εξαιρούνται όσοι έκαναν έναρξη εργασιών τα 5 τελευταία έτη.
  • Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 από 12.000 ευρώ σήμερα. Θα εξαιρεθούν οι κάτω των 30 ετών, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
  • Για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Βενιζέλος είπε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για την εξίσωση του φόρου με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά. Ο υπουργός πρότεινε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την οποία εκτιμάται ότι η λιανική τιμή θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά περίπου το λίτρο. Ο ΕΦΚ σήμερα είναι 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και θα αυξηθεί στα 61 ευρώ/1.000 λίτρα. Η εξίσωση του φόρου εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013.
  • Για τα ακίνητα πρότεινε να μειωθεί (όπως ήταν γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες) το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ισχύει για φέτος το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΜΑΠ θα υπάρχει κλιμάκωση στους συντελεστές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

3,1% ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΔ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ MRB


NΔ 33,2% - ΠΑΣΟΚ 30,1%
ΕΞΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Στο 3,1% ανεβαίνει η διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής ψήφου στη συνδρομητική δημοσκόπηση που έχει διενεργηθεί με κάλπη "Εξαμηνιαίες Tάσεις" της MRB. H διαφορά στην πρόθεση ψήφου στην οποία δεν έχει...
γίνει αναγωγή των εγκύρων και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι στο 2,1%. Η έρευνα έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά τα οποία θα παρουσιάσουμε μετά το μεσημέρι...
Read more...

Ανοίγουμε το φάκελο ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ: Επιχείρηση "ΖΟΡΜΠΑΣ"



www.Greekamericannewsagency.com
Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο & ομάδα συνεργατών
.
Σαν σήμερα, 22 χρόνια πριν, στις 21 Ιουνίου του 1989, και ενώ στην Ελλάδα ο τότε υφυπουργός εθνικής οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης θεωρούταν μαζί με τον κύριο... Γιώργο Ανωμερίτη (σημερινό διοικητή του ΟΛΠ) ήταν οι υπαριθμόν ένα καταζητούμενοι από την αμερικανική κυβέρνηση, λίγο μετά τις πρώτες ώρες εκείνης τις ημέρας, και ενώ η Ελλάδα συνταράσσονταν από τις εξελίξεις με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και το βρόμικο 1989, στην Αμερική στις τάξεις της ΕλληνοΑμερικανικής κοινότητας ξέσπαγε το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Το σκάνδαλο της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ! Η επιχείρηση ΖΟΡΜΠΑΣ του FBI είχε ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες… Όλες οι υπηρεσίες του FBI στην Νέα Υόρκη, στην Φιλαδέλφεια και όπου υπήρχε ελληνικό υποκατάστημα της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ είχαν τεθεί σε συναγερμό… Η Αθήναμάθαινε τελευταία τα συγκλονιστικά γεγονότα που εκτυλίσοταν μετά το μπαράζ συλλήψεων Ελλήνων(υπαλλήλων της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ). Άνθρωποι που σήμερα μάλιστα θεωρούνται και «πολίτες υπέρ άνω υποψίας»... Αρκετοί εξ αυτών με θέσεις… και μεγάλα αξιώματα… στους κόλπους της Ελλ/Αμερικανικής κοινότητας... Κάποιοι δε εξ αυτών –οι πιο θρασείς – αυτοαναγορεύθηκαν σε δημοσιογράφοι… αυτοχρήσθηκαν εκδότες… Αυτοαναγορεύθηκαν σε παράγοντες και παραγοντίσκους…

Τότε εκείνο το μοιραίο πρωινό έκρυβαν τα πρόσωπα τους… ή Σκεπάζονταν με κουβέρτες και τα με τα μπουφάν τους για να μη τους παίρνουν οι κάμερες και τα flash των φωτογραφικών μηχανών με τις χειροπέδες στα χέρια … Κάποιοι, οι πλέον χυδαίοι και ανήθικοι επέλεξαν να «συνεργαστούν» με τις αρχές σε ρόλο άχαρο, αυτό του κουκουλοφόρου καταδότη, προκειμένου να σωθούν. Την πλήρωσαν αθώοι άνθρωποι. Ομογενείς καταστράφηκαν. Οικογένειες διαλύθηκαν οικονομικά. Καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άλλοι γύρισαν στην Ελλάδα ταπεινωμένοι και εξουθενωμένοι για να ξανά αρχίσουν να χτίζουν την ζωή τους από την αρχή. Άλλοι έμειναν εδώ και συνέχισαν την ζωή τους. Άλλοι φυλακίστηκαν. Και οι πιο βρόμικοι κυκλοφορούν ακόμα έξω. Ελεύθεροι!

Από σήμερα το GreekAmericanNewsAgency ανοίγει τον άγνωστο φάκελο με το σκάνδαλο ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ! Το εθνικό σκάνδαλο! Ξετυλίγουμε άγνωστες πτυχές της επιχείρησης ΖΟΡΜΠΑΣ. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την πλέον πολύκροτη υπόθεση όλων των εποχών. Το σκάνδαλο των σκανδάλων. Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα μιλούν και αποκαλύπτουν πτυχές που μόνον η δικαιοσύνη μπορεί να επαναξιολογήσει… Ρίχνουμε φως στα γεγονότα και αποκαλύπτουμε όσα με ζήλο και ιδιαίτερη προσπάθεια προσπάθησαν να αποκρύψουν η τότε και η εν συνεχεία Ελληνική κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ)… Τραβάμε την κουρτίνα και φωτίζουμε άγνωστες πλευρές της πιο θολής υπόθεσης που συγκλόνισε την Ομογένεια. Αποκαλύπτουμε τις πολιτικές πτυχές και την μυστική συμφωνία εκείνης της εποχής... Αποκαλύπτουμε την ζημιά υπερ-χρέωσης της Ελλάδας προς την Αμερική με περισσότερα από 120.000.000Δις τότε. Χρήματα που πέρασαν σε χέρια άλλων δανειστών... Δανειστών που σήμερα διεκδικούν και τα χρήματα αυτά! Χρήματα από την μεγαλύτερη απάτη! Θα δούμε λεπτομέρειες και γεγονότα που δεν έχουν ξανά βγει στην δημοσιότητα.

Μέχρι τότε διαβάστε ως εισαγωγή και προοίμιο για να σας βάλουμε στην υπόθεση ΕΔΩ

Η έρευνα θα δημοσιεύεται σε συνέχειες. Όσοι θέλετε και έχετε επί πλέον στοιχεία μπορείτε να επικοινωνείτε με το 1646 897 1035. Τηρείται αυστηρά και για κάθε περίπτωση το δημοσιογραφικό απόρρητο. Όσοι θέλετε να μιλήσετε επώνυμα επίσης τηρούνται όλοι οι κανόνες δεοντολογίας. Δεκτά στοιχεία μόνο επώνυμα άτομα που όμως θα προστατευθεί η ανωνυμία τους. Επιστολές και email: στο alexstefanopoulos@yahoo.com



Read more...

Financial Times:«Απέτυχε στο Eurogroup ο Βενιζέλος»...


Στην αποτυχία του Ε. Βενιζέλου να αναδιαπραγματευτεί στο Eurogroup τους όρους του μεσοπρόθεσμου αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «H Ελλάδα κατηγορείται ότι προσπαθεί να τροποποιήσει τα μέτρα λιτότητας».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών πρότεινε στους... ομολόγους του αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα προσπάθησε να αναβάλει την ψήφιση του μακροπρόθεσμου προγράμματος, επιμένοντας ότι δεν θα μπορούσε να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα για λόγους διαδικαστικούς, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές, ενώ μάλιστα σημειώνει ότι η στάση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την οργή και την έκπληξη των ομολόγων του.

Ο κ. Ρεν που είναι πάντα ήρεμος, προσθέτει το δημοσίευμα, ύψωσε φωνή τονίζοντας ότι καμία αλλαγή δε θα γίνει δεκτή.

«Ο κ. Βενιζέλος κατάφερε να πει ακριβώς όλα όσα δεν έπρεπε να πει», δήλωσε αξιωματούχος στην εφημερίδα.Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Αθήνας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, όμως άλλος αξιωματούχος δήλωσε πώς ο κ. Βενιζέλος ανησυχεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα καθυστερήσουν, γιατί θα έπρεπε να υπάρχει μεμονωμένο νομοθέτημα στη Βουλή» για κάθε μια από αυτές.



Read more...

FT: Η στάση Σαμαρά θεωρείται απειλή για την εθνική σωτηρία


newpost.gr
FT: Η στάση Σαμαρά θεωρείται απειλή για την εθνική σωτηρία
Με αυξανόμενη απογοήτευση έχουν παρακολουθήσει φέτος οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας το πάγωμα των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, αναφέρουν σε ανταπόκριση από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Προσθέτουν ότι σε αυτή την απογοήτευση προστέθηκαν και τα άσχημα νέα από ένα άλλο μέτωπο, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αψήφησε τις συστάσεις τους ανακοινώνοντας ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας.

Απορρίπτοντας την έκκληση των πιστωτών χωρών για εθνική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση ο κ. Σαμαράς έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο οι βαθιές διαιρέσεις στο πολιτικό κατεστημένο, μαζί με τη γραφειοκρατία και την αδράνεια να ωθήσουν την Ελλάδα πιο κοντά στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης.

Η συλλογική εθνική δράση που κρίνεται από τους Ευρωπαίους ως εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία δεν διακρίνεται πουθενά στον ελληνικό ορίζοντα.

Σημειώνεται δε ότι η τρόικα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με τις προτάσεις Σαμαρά για σαρωτικές μειώσεις φόρων για την τόνωση της οικονομίας.

Υποστηρίζεται από επιχειρηματίες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια και δεν μπορούν να επενδύσουν λόγω χαμηλών ή ανύπαρκτων κερδών.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η ο πραγματικός στόχος Σαμαρά είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να μεγαλώνει σύμφωνα με την άποψη και των δύο πλευρών.

Η αντίθεση Σαμαρά στα μέτρα λιτότητας οφείλεται εν μέρει στο ότι αν τα υποστήριζε θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι οι γκάφες της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 2004-2009 έχουν καταστήσει αναγκαίες τις περικοπές δαπανών, τις αυξήσεις φόρων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πάντως μέτρα που στηρίζει η ΝΔ, καταλήγει η εφημερίδα, αν και γίνεται σαφές πώς η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση διαβρώνει τη μάχη αποφυγής της εθνικής καταστροφής.


Πηγή: ΣΚΑΙ

Read more...

Υπόθεση Βατοπεδίου: Θα αποκαλύψει τις πληροφορίες που έχει ο κ. Παυλόπουλος;

newpost.gr
Υπόθεση Βατοπεδίου: Θα αποκαλύψει τις  πληροφορίες που έχει ο κ. Παυλόπουλος;
Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει και η υπόθεση Βατοπεδίου μετά και τις νέες αποκαλύψεις του περιοδικού “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”. Το περιοδικό επιμένει ακόμα και στο σημερινό του ρεπορτάζ οτι ο κ. Άλεξ Ρόντος είχε ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τα σχέδια των μυστικών υπηρεσιών που είχαν στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και την πολιτική η ακόμα και την φυσική εξόντωση του Κώστα Καραμανλή.

“Είναι προφανές” τονίζει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στο Νewpost.gr “ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν σε βάθος και πάλι την υπόθεση υπό το πρίσμα των νέων αποκαλύψεων”. Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε οτι “όταν για ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας γίνεται ολόκληρη εισαγγελική έρευνα τι θα πρέπει να γίνει για ένα επίσημο έγγραφο μιας κρατικής μυστικής υπηρεσίας;”

Αξίζει να σημειωθεί οτι η αλυσίδα των εμπλεκομένων προσώπων ακόμα είναι υπό σκιά. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Γιατί είναι πασίδηλο οτι κάποια πολιτικά πρόσωπα εκείνη την περίοδο διακίνησαν τις πληροφορίες περί σκανδάλου και τις έδωσαν σε δημοσιογράφους. Και φυσικά οι δημοσιογράφοι-ενίοτε και με μεγάλες δόσεις υπερβολής-παρουσίασαν το θέμα ως όφειλαν. Άλλωστε όταν κάποιοι παρέλαβαν ολόκληρο φάκελο και μάλιστα απο πολιτικά πρόσωπα δεν θεώρησαν σκόπιμο να ελέγξουν την αξιοπιστία των πληροφοριών. Πάντως πήραν τις πληροφορίες απο συγκεκριμένους διακινητές. Το ερώτημα είναι ποιοι άραγε διακίνησαν τις πληροφορίες αυτές;

Ένα δεύτερο ερώτημα εξ ίσου κρίσιμο είναι αν οι διακινητές είχαν ή όχι συνεργασία με ξένα κέντρα. Και κάτι τέτοιο προκύπτει απο πληροφορίες που θέλουν τον Αμερικανό πρόξενο στην Θεσσαλονίκη να επισκέπτεται το Άγιο Όρος. Αυτό το γνωρίζει ή όχι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ήταν ο τότε ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ; Αλλά και γιατί μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το έγγραφο της μυστικής ρωσικής υπηρεσίας δεν έχουν κληθεί ακόμα όσοι γνώριζαν;

“Ναι ο αρμόδιος εισαγγελέας πρέπει να διερευνήσει σε βάθος το θέμα” επιμένει ο κ. Παυλόπουλος αλλά ταυτόχρονα διατυπώνει το ερώτημα: “Γιατί άραγε στον φάκελο της δικογραφίας δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του γαμβρού της κ. Μαντέλη ο ποίος υπηρετούσε στην ΕΥΠ και έχει παίξει ρόλο στην ιστορία;”

Κορυφαίος πολιτικός παράγοντας διερμηνεύοντας τα γεγονότα σημειώνει οτι: “Το ζήτημα αφορούσε γενικά την πολιτική αποσταθεροποίηση στην χώρα και κυρίως τον Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίστηκε με τόση αυστηρότητα-άδικη κατά την γνώμη μου- ο κ. Γιάννης Αγγέλου. Η ίδια πηγή τονίζει οτι “όλοι μιλούσαν για συντονιστή και έδειχναν το Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Αλλά η Βουλή τον απήλλαξε. Οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν οτι είχε πλουτίσει εξ αιτίας αυτής της υπόθεσης. Τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που διενήργησαν επί ενάμισι χρόνο έλεγχο στα λογιστικά του βιβλία δεν βρήκαν απολύτως τίποτα. Τελικά υπήρχε συντονιστής αλλά άλλου τύπου....Πρέπει η δικαιοσύνη να ψάξει και να ξετυλίξει το κουβάρι και σίγουρα θα έχουμε πολλές εκπλήξεις...”

Read more...

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η ελληνική κρίση, χωρίς όμως αποφάσεις

Θα φανούν προθέσεις και διαθέσεις

Ο «γόρδιος σεμός» της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών και οι επόμενες κινήσεις στο ζητημα της κρίσης χρέους θα είναι ψηλά στην ατζέντα των κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες
Ο «γόρδιος σεμός» της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών και οι επόμενες κινήσεις στο ζητημα της κρίσης χρέους θα είναι ψηλά στην ατζέντα των κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
H κρίση στην Ελλάδα και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ευ.Βενιζέλου.

Το Βερολίνο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις -κάτι που ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο «κλειδώνει» την Πέμπτη- θα υπάρξει όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορά στην Ελλάδα στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο καθορίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ενώ πληροφορίες θέλουν τον Γ.Παπανδρέου να στοχεύει στο να εκμαιεύσει σαφείς δεσμεύσεις από τους εταίρους.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ανώνυμα στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, «στο δείπνο της συνόδου κορυφής θα συζητηθούν η κρίση στην ευρωζώνη, το ελληνικό θέμα με βάση τα συμπεράσματα του Eurogroup και η εξέλιξη της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας, ανέφεραν άλλες διπλωματικές πηγές, είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένονται σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως επίσης και έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δρομολογήσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση του δανείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός».

Την Τετάρτη, οι ελληνικές θέσεις εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της δεκαμελούς Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει την Πέμπτη με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19:00 και, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, θα αρχίσει το δείπνο εργασίας στις 20:15.

Το πρωί της Παρασκευής, θα ξεκινήσει η πρώτη σύνοδος εργασιών, που θα λήξει το μεσημέρι στις 13:00. Μετά το γεύμα εργασίας που θα μεσολαβήσει, θα αρχίσει η δεύτερη σύνοδος εργασιών στις 14:45. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 17:15.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

http://4.bp.blogspot.com/-AYHG82cT0VQ/TgLloqRHWiI/AAAAAAACCvI/BfaqUBAwKbA/s320/getimage.aspx.jpegΡεπορτάζ : Χρύσα Λιάγγου
(από την Καθημερινή)
Πανικό έχει προκαλέσει στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού η απεργία της ΓENOΠ, η οποία έχει εκτοξεύσει την Oριακή Tιμή του Συστήματος στα ανώτατα επίπεδα των 150 ευρώ τη μεγαβατώρα. Eίναι η τιμή στην οποία προσφέρουν καθημερινά ρεύμα οι...
παραγωγοί και αγοράζουν οι προμηθευτές για να τη διαθέσουν στους καταναλωτές, η οποία προ της απεργίας κυμαινόταν γύρω στα 60 ευρώ τη μεγαβατώρα.Eάν η αγορά ήταν πλήρως απελευθερωμένη, κάτι που με βάση το Mνημόνιο θα γίνει από το 2013, η κατακόρυφη αυτή αύξηση της Oριακής Tιμής θα είχε γίνει πλήρως αντιληπτή από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Προς το παρόν το γεγονός γίνεται αντιληπτό σε επίπεδο επιχειρήσεων με την πλευρά αυτών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στις εξαγωγές να βγάζουν τρελά κέρδη και την πλευρά αυτών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια να επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν δύο μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, η Energa και η Aegean, για τις οποίες εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, τίθεται και θέμα επιβίωσης. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η ΔEH με την ιδιότητα της εμπορίας. Tο κόστος, ωστόσο, για τη ΔEH περιορίζεται εν μέρει, γιατί την ίδια στιγμή με την ιδιότητα του παραγωγού και του εισαγωγέα κερδίζει πουλώντας την ενέργεια στα 150 ευρώ τη μεγαβατώρα. Mε βάση τις προσφορές μονάδων που δόθηκαν χθες στο ΔEΣMHE για τη σημερινή ημέρα, προκύπτει ότι επί 14 ώρες, η Oριακή Tιμή Συστήματος θα είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα, ύψος που έχει τεθεί από τη PAE ως πλαφόν, για να προφυλάξει την αγορά από κερδοσκοπικά παιχνίδια. Είναι , μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη συνέπεια της απεργίας της ΓENOΠ, που χθες συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα. Tο γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στην αγορά, με τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας να απειλούν με μηνυτήριες αναφορές κατά της ΓENOΠ και τη ΔEH να αναζητεί από κοινού με τη PAE τρόπους παρέμβασης για να υποχωρήσει η Oριακή Tιμή τις επόμενες ημέρες τις απεργίας. H εξέλιξη αυτή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, καθώς στις προηγούμενες απεργίες η ΔEH, εφαρμόζοντας τους κώδικες, δήλωνε ως διαθέσιμες και τις μονάδες που ετίθεντο εκτός λειτουργίας. Σε αυτή την απεργία, συμμορφούμενη με σχετική υπόδειξη της PAE, δεν δηλώνει διαθέσιμες τις μονάδες που η ΓENOΠ έχει θέσει εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της Oριακής Tιμής στα ύψη. Oι προσπάθειες που από χθες κατέβαλλε η διοίκηση της ΔEH ήταν στην κατεύθυνση της εφαρμογής του προηγούμενου καθεστώτος με τρόπο που δεν θα εγείρει εις βάρος της καταγγελίες. H έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού καταγράφεται μέχρι σήμερα ως η μεγαλύτερη συνέπεια της απεργίας της ΓENOΠ που χθες συνεχίστηκε για τρίτη κατά σειρά ημέρα. Στην πλευρά της κατανάλωσης, οι διακοπές ρεύματος ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένες και αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες διαμορφώνουν χαμηλά τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα φορτίων παρότι από την πρώτη ημέρα της απεργίας τέθηκαν εκτός 17 μονάδες (3.900 MW). Tο γεγονός, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη με βάση τις προβλέψεις υποχώρηση της ζήτησης τις επόμενες ημέρες, έχει προκαλέσει προβληματισμό στη διοίκηση της ΓENOΠ, η οποία βλέπει ότι ο δρόμος μέχρι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι μακρύς. Στο εσωτερικό του συνδικάτου έχει αρχίσει η γκρίνια με την πλευρά που υποστήριζε εξ αρχής οι κινητοποιήσεις να καθυστερήσουν και να μην ξεκινήσουν από την περασμένη Kυριακή να δικαιώνεται και να επιρρίπτει ευθύνες για το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στην άλλη πλευρά που βιάστηκε. Εμφανές αδιέξοδο Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ένταση από σήμερα, δύσκολα θα κρατηθεί η απεργία, ενώ εμφανές είναι στις συνομιλίες με στελέχη της ΓENOΠ το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το συνδικάτο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πίεση που ασκείται από πλευράς ΓENOΠ για συνάντηση με τον υπουργό Oικονομικών κ. Eυάγγελο Bενιζέλο. Eάν σήμερα δεν γίνει συνάντηση, το συνδικάτο αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του, προκαλώντας την αναγκαία για τη συνέχιση της απεργίας ένταση. Εάν γίνει, ίσως αποτελέσει την αναγκαία οδό διαφυγής. Kατά τα άλλα, χθες, η ΓENOΠ προχώρησε σε συμβολική κατάληψη και έκοψε για λίγη ώρα το ρεύμα στο υπ. Yποδομών ως κίνηση διαμαρτυρίας για τα χρέη του προς τη ΔEH, που είναι τα υψηλότερα μεταξύ των δημοσίων φορέων. Στο μεταξύ μήνυση κατά του προέδρου της ΓENOΠ κ. Nίκου Φωτόπουλου κατέθεσε ομάδα πολιτών που σχηματίστηκε στο Facebook, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο.
Read more...

Πολεοδομική αμνηστία στα αυθαίρετα...



Πρόστιμο 10% επί της αντικειμενικής αξίας...
Ενα βήμα πριν από την οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων - εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις ανέγερσης σε παραλίες, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura - βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη και τις...
ριζικές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ως «ρεαλιστική βάση διαλόγου» την πρόταση των ιδιοκτητών για τον υπολογισμό των προστίμων στα αυθαίρετα με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε κτίσματος.

Σε επιστολή της πρός τον υπουργό Περιβάλλοντος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προτείνει συγκεκεριμένη λύση και "μαθηματικό τύπο" για τον υπολογισμό του προστίμου νομιμοποίησης των αυθαιρέτων όπως ακριβώς έγινε και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που απέδωσε στο δημόσιο περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κ. Στρ. Παραδιάς "η αδυναμία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και είσπραξης των εξοντωτικών προστίμων διατήρησης, μοιραία θα οδηγηθούμε στην πεπατημένη της «περαίωσης». Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτύχει μόνον αν είναι προσιτή και ελκυστική σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς «τιμωρητικούς» αυξητικούς συντελεστές για χώρους με μεγαλύτερα εμβαδά, με τους οποίους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, όπου τα χρήματα που χάθηκαν είναι περισσότερα από όσα εισπράχθηκαν".

Οι ιδιοκτήτες βάζουν στο τραπέζι πρόταση για τη νέα ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξής προυποθέσεις:
1. Εξαίρεση από την κατεδάφιση που να προσομοιάζει με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, με μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, με αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.
Παράταση της προθεσμίας δήλωσης αλλαγής χρήσης (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ώστε να δοθεί στους πολίτες η ευχέρεια της ταυτόχρονης δήλωσης χώρων που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες κτισμάτων.

2. Υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:
Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%
Μειωτικός συντελεστής 50% για:
*Κύρια και μοναδική κατοικία
*Υπόγεια - βοηθητικούς χώρους
*Όλα τα κτίσματα προ του 2004

3. Τρόπος καταβολής: 18 διμηνιαίες δόσεις - Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή.

4. Μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων.

5. Δυνατότητα μεταβίβασης και άμεσης σύνδεσης των δηλουμένων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

6. Εξαίρεση από τη λύση για αυθαίρετα εντός δασών, αιγιαλού, αρχ. χώρων κλπ.
Για αυθαίρετα επί λοιπών καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων: Καταβολή προστίμου ανέγερσης + εξαγορά αξίας γης.

7. Εξάλειψη των λόγων που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση:
Ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης, λογικοί κανόνες δόμησης και αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση υποχρεωτικών αμοιβών και εισφορών για τη νόμιμη δόμηση.
Ντίνος Σιωμόπουλος
BHMA.



Read more...

Προς παράταση της αναστολής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2011...



Για χρέη από δάνεια α΄κατοικίας...
Την παράταση της αναστολής πλειστηριασµών για χρέη από δάνεια α΄κατοικίας για ένα ακόµη εξάµηνο, εξετάζει η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, καθώς η ισχύουσα αναστολή λήγει στις 30 Ιουνίου και υπάρχει κίνδυνος αν δεν παραταθεί πολλά σπίτια να αρχίσουν να βγαίνουν στο «σφυρί».
Ο...
γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος εισηγήθηκε προς τον υπουργό Εργασίας την παράταση αναστολής πλειστηριασμών για την κύρια ή μοναδική κατοικία των δανειοληπτών ή για ποσό που ανέρχεται έως τις 200.000 ευρώ για τουλάχιστον έξι μήνες.

Σύµφωνα µε την ισχύουσα διάταξη, η αναστολή που λήγει στις 30 Ιουνίου αφορά τόσο τους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της µοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη «ρύθµιση των οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων».

Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία για τη ρύθµιση χρεών ανέρχονται σε 1.600 περίπου και δεν αποκλείεται µέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν ακόµη και τις 5.000.

Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζεται ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των επισφαλών δανείων λόγω της κατάστασης στην αγορά και της αύξησης της ανεργίας, γι’ αυτό και οι πιθανότητες να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα παράταση της αναστολής είναι πολύ υψηλές.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής», με την οποία ζητάει την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα έτος ακόμα, «οι τράπεζες έχουν προσδιορίσει δεκάδες πλειστηριασμούς, ήδη από την πρώτη Τετάρτη του Ιουλίου, δηλαδή στις 6 του μήνα».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει στις επιστολές της προς τους συναρμόδιους υπουργούς ότι η αριθμητική ανεπάρκεια δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων και το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας - καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης - είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει επίσης και τη θέση της ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε η κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο από τον οφειλέτη να επιφέρει την αυτοδίκαιη αναστολή κάθε καταδιωκτικού ή ασφαλιστικού μέτρου έναντι της κύριας ή μοναδικής του κατοικίας, προκειμένου να γλιτώνουν οι οφειλέτες μεγάλο μέρος των δικαστικών εξόδων.
NEA



Read more...

Ξετυλίγεται ο μίτος των αποκαλύψεων για τα στημένα...



Ξεπερνά τους ογδόντα ο αριθμός των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο...
Ξετυλίγεται με ταχείς ρυθμούς ο μίτος των αποκαλύψεων για τα στημένα παιχνίδια του ΟΠΑΠ στον οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και γνωστότατοι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα δέκα άτομα που συνελήφθησαν για... τα στημένα ματς και τα παράνομα στοιχήματα, προσάγονται την Πέμπτη στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ συνελήφθησαν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που επιτρέπει την αυτόφωρη διαδικασία.

Αναζητούνται άλλα πέντε άτομα που δεν εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο συνολικός αριθμός των εμπλεκομένων ξεπερνά τους 80 μερικοί εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα ηχηρά ονόματα!

Εντός της ημέρας αναμένεται με διάταξη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Αθηνών να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας των συλληφθέντων.

Η αστυνομία για να φτάσει στον εντοπισμό αυτών των ατόμων χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεση της. Υπήρχε συνδρομή της ΕΥΠ, ενώ ενεργοποιήθηκε για την υπόθεση και ο «σούπερ κοριός», που χρησιμοποιεί η αντιτρομοκρατική για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων καθώς έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες και να τις καταγράφει.

Εμπλοκή στην υπόθεση φέρεται να έχουν ένας πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ, ένας πρώην πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, αλλά και ποδοσφαιρικός παράγοντας το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στο παρελθόν στην υπόθεση της «παράγκας».

Ο πρόεδρος της μεγάλης ΠΑΕ ακούγεται σε τηλεφωνική συνομίλα που έχει υποκλαπεί από το σύστημα της ΕΥΠ να δηλώνει σε έναν μάνατζερ αθλητών ότι είναι βέβαιος για τη νίκη της ομάδας του σε ντέρμπι με άλλη μεγάλη ομάδα και υπάρχει έμμεση αναφορά του σε σικέ αγώνα. Στους προσαχθέντες συμπεριλαμβάνονται επίσης πρόεδρος ομάδας της Football League, γιος μεγαλοπαράγοντα του μπάσκετ, ένας διάσημος μάνατζερ, ένας προπονητής της Β΄ Εθνικής, αρκετοί ποδοσφαιριστές και έξι μπουκ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται προσαγωγή γνωστού διαιτητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 93.000 σελίδες (!) της δικογραφίας για τα στημένα παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται πασίγνωστος Έλληνας παίκτης μεγάλης ΠΑΕ και φέρεται να στοιχημάτιζε συστηματικά μεγάλα ποσά στα 41 παιχνίδια που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα, καθώς επίσης γνωστός παίκτης μπάσκετ-από επίσης μεγάλο σύλλογο- που φέρεται να μιλούσε πολύ συχνά στο τηλέφωνο με έναν εκ των δέκα συλληφθέντων και σε κάποιες κουβέντες τους να γίνεται λόγος ακόμα και για ντόπες!
skai.gr



Read more...

15 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου

Υπήρξε πολιτικός ευρείας αποδοχής


Συμπληρώνονται την Πέμπτη 15 χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 - 23 Ιουνίου 1996). Πολιτικός ευρείας αποδοχής, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο, κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο.

O γιος του, Γιώργος Παπανδρέου, είναι από το 2004 έως σήμερα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009.

Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΑΣΕΠ και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, που καθιέρωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις κοινωνικού εκσυγχρονισμού της χώρας ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας και οι ριζικές τομές στο Αστικό Δίκαιο, ιδιαίτερα στο Οικογενειακό.

Read more...

Συνεδρίαζει ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ

newpost.gr
Συνεδρίαζει ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ
Με στόχο την ενδοκομματική συννενόηση για τον εφαρμοστικό νόμο προσέρχεται την Πέμπτη το πρωί στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο ΚΤΕ Οικονομικών συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές όχι μόνο να ενημερωθούν, αλλά να λάβουν μέρος στην τελική επιλογή των προτάσεων Βενιζέλου για τον νόμο.

Στη συνέχεια, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας καθότι την Τετάρτη σημειώθηκε εμπλοκή στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου.

Σημειώνεται ότι ο νόμος περιέχει αποκρατικοποιήσεις, ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά. Ο εφαρμοστικός νόμος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα, και αφού προηγουμένως ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξάλλου, την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, ενώ θα δοθεί στα κόμματα και το κείμενο του εφαρμοστικού, ώστε «να μπορέσουν να το επεξεργαστούν με άνεση έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης».

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στην Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου, ο οποίος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

Read more...

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

Στον αέρα μέτρα 3,8 δισ. ευρώ


O Ευ.Βενιζέλος θα έχει σήμερα καθοριστικής σημασίας συνάντηση με την τρόικα
O Ευ.Βενιζέλος θα έχει σήμερα καθοριστικής σημασίας συνάντηση με την τρόικα (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη στο επίκεντρο των συναντήσεων των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Κομισιόν), Πόουλ Τομσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) θα εξετάσουν με τον κ. Βενιζέλο τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την διασφάλιση των εφετινών στόχων του Μνημονίου, ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η εθελοντική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας της περιόδου 2012 -2014.

Η τρόικα έχει ζητήσει την διευθέτηση μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί παρεμβάσεις που θα καλύψουν αυτή την διαφορά. Ειδικότερα, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 6,5 δισ. που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ισοδύναμα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθούν 3,8 δισ. περίπου επιπλέον.

Υπενθυμίζεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμφωνήθηκε με τη τρόικα πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και οι αλλαγές που ακολούθησαν δεν έτυχαν της έγκρισης των στελεχών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες διαφαίνεται επιστροφή στα αρχικώς συμπεφωνημένα, ήτοι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις φόρων σε ακίνητα, το αφορολόγητο επιστρέφει στις 8.000 ευρώ, ενώ πιθανόν να υπάρξει και αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με την τρόικα θα βρεθεί και ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος θα περιέχει κοστολογημένες διατάξεις για φορολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ θα περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και διατάξεις για το Ταμείο Αξιοποιήσεως Δημόσιας Περιουσίας.

Εξάλλου, η τρόικα αναμένεται συναντηθεί σήμερα και με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, με τον οποίο θα εξετάσουν τις λύσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια συνάντηση θα εξετασθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και η κεφαλαιακή τους κατάσταση.

Τι είχε αρχικώς συμφωνηθεί

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης που είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να εισπράξει μέσα στο 2011 περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Έτσι, είχε δεσμευθεί πως θα προχωρούσε σε μείωση φοροαπαλλαγών και στην θέσπιση έκτακτης εισφοράς με στόχο να εισπράξει 2,45 δισ. ευρώ. Η έκτακτη αυτή εισφορά που θα επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.

Από την θέσπιση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, την αύξηση τεκμηρίων διαβιώσεως και από τα τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 400 εκατ. ευρώ εφέτος (1,4 δισ. ευρώ το 2012), από την μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση των τεκμηρίων αναμένει έσοδα 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 αναμένει έσοδα 300 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας προσδοκά 500 εκατ. ευρώ (1,21 δισ. ευρώ έως το 2015), από τα έσοδα από αυθαίρετα 300 εκατ. ευρώ και από την αλλαγή στην δομή του φόρου καπνού 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από την δήλωση σκαφών αναψυχής προσδοκά 150 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ αναμένει από έσοδα σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, 100 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, σε μεγάλης αξίας ακίνητα και σε σκάφη και πισίνες και 100 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Εξοικονόμηση περίπου 1,4 δισ. ευρώ είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση από την περικοπή της μισθολογικής δαπάνης και παρεμβάσεις σε ΔΕΚΟ. Από την συγκράτηση του μισθολογικού κόστους με περιορισμό προσλήψεων, αναστολή χορηγήσεως μισθολογικής ωριμάνσεως και την καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται περιστολή δαπανών 350 εκατ. ευρώ. Από την μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, περαιτέρω μείωση των αμειβόμενων επιτροπών και άλλων πρόσθετων αμοιβών θα εξοικονομηθούν 130 εκατ. ευρώ, ενώ από την μείωση των συμβασιούχων θα εξοικονομηθούν 245 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών θα επιφέρει 75 εκατ. ευρώ, ενώ από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και την μείωση των επιχορηγήσεων αναμένεται εξοικονόμηση 491 εκατ. ευρώ. Από την περικοπή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης αναμένονται εφέτος 250 εκατ. ευρώ, ενώ 1 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθεί μέσα στους επόμενους μήνες από την μείωση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών.

Από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ξεχωρίζουν η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας (455 εκατ. ευρώ), η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας (100 εκατ. ευρώ) και η αύξηση της εισφοράς ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας (74 εκατ. ευρώ), η μείωσης του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές (120 εκατ. ευρώ) και η επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ).

Τέλος, από την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών και την πώληση ακινήτων το Δημόσιο προσδοκά 50 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 περίπου επιδιώκεται να εισπραχθούν εντός του 2011, οπότε από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...